Kako napraviti izbornik za beba s umjetnom hranom za 4 mjeseca: savjeti i tjedni grafikon

Bol

U dobi od 4 mjeseca, beba postaje aktivnija, svjesnost se povećava, a mali broj pokušava znati sve više i više novih i zanimljivih stvari.

Vrijeme spavanja, naprotiv, smanjuje se. Zahvaljujući tim promjenama, dijete je dijeta prilagođena. Zatim reći o pravilima hranjenja: značajke režima, što je nužno posuđe. Ono što se već može dati u ovom dobu. I isto tako, približan izbornik za dijete po satu.

Pravila za hranjenje

Odraslo dijete u dobi od 4 mjeseca i dalje treba pravilno odabranu prehranu, preporučljivo je nastaviti hraniti bebu s formulom za dojenčad. Ovo je najbolja, uravnotežena i kvalitetna zamjena majčinog mlijeka, razvijena svim pravilima koja uzima u obzir sve najmanji nijanse, a sastav je najsličniji majčinom mlijeku.

režim

Za 4 mjeseca starije bebe koje primaju hranu u obliku umjetne hranidbe, potrebno je strogo pridržavati se režima, budući da je adaptirana dojenačka formula puno sporija apsorbira djetetovo tijelo, za razliku od majčinog mlijeka, pa djetetu ostaje mnogo dulje.

Također, počevši od četvrtog mjeseca, mrvice hranjene bocom, mnogi pedijatri savjetuju početak hranjenja.

Kako se hraniti?

U dobi od 4 mjeseca dijete ne može samostalno sjediti, tako da bi novi roditelji trebali paziti da beba bude udobna dok jede. Hraniti dijete samo je žlicom. Istodobno, ona bi trebala biti u položaju zaustavljanja kako ne bi naštetila nezreloj kralježnici. Suvremeni dječji stolci opremljeni su takvom funkcijom, prikladno je da dijete jede, a majka ga hrani.

Mlade majke svakako treba zalihe na dodatni inventar, tj. Morate kupiti posebna jela za vaše dijete:

 1. žlica silikonskog kašičica - njezina beba neće moći oštetiti usnu šupljinu;
 2. štap, kako ne bi mrljao odjeću malog djeteta;
 3. ploča na nosaču - jednostavno neće biti nagnuta na pod;
 4. šalicu koja se malo podrhtava ne može slomiti,

Od dobi od 4 mjeseca, beba počinje aktivno istraživati ​​svijet oko sebe. Osim toga, to će biti izvrstan trening za samostalno jelo.

Novorođeno dijete još nema zube u cijelosti ili djelomično, a beba ne može žvakati čvrstu hranu, stoga hrana namijenjena djetetu mora biti tekućina ili kruta oblikovana u smislu dosljednosti.

Koliko bi trebalo jesti četveromjesečno dijete?

U dobi od 4 mjeseca, dnevni unos hrane nije veći od 1000 ml. po danu. Broj hranjenja 5-6 puta. Ni u kojem slučaju ne može biti veći od onog, može biti ispunjen neugodnim posljedicama.

Značajke prehrane

Dijeta novorođenčeta na umjetno hranjenje u trajanju od 4 mjeseca značajno se povećava ako počnu aktivno uvoditi komplementarnu hranu.

Što se može dati u ovoj dobi?

Glavni i glavni proizvod, i dalje ostaje dječja formula. Također u izborniku za 4-mjesečnu bebu postoje novi proizvodi. Nekoliko vrsta žitarica (žitarice bez glutena i bez mliječnih proizvoda), povrće, voćni purei i sokovi.

Koji se proizvodi mogu unijeti?

Iako su dojenčad formule namijenjene hranjenju djeteta obogaćene raznovrsnim korisnim elementima, ali još uvijek nisu uvijek dovoljne za rastući organizam. Ovdje samo pomažite proizvodima punim vitamina i mikroelemenata. Ulazak u prehranu malog djeteta koji je na umjetnom hranjenju, na preporuku pedijatru, dopušta se 5. mjeseca života:

3 žitarice:

Neki povrće:

 • Tikvice.
 • Cvjetača.
 • Kupus brokule.

voće:

I, naravno, sokovi i kompoti:

 • Sok od jabuka
 • Kruška.
 • Mrkva.
 • Sastoji se od sušenog voća.

Izbornik u obliku tablice za svaki dan u tjednu po satu

Ako je beba već uvela sve gore navedene proizvode, možete slijediti sljedeći izbornik (vrijeme može varirati za 1-2 sata, ovisno o pojedinačnoj dnevnoj rutini):

Dijete dijeta 4 mjeseca

Karakterizira dijete dijete, 3 mjeseca i 4 mjeseca temelji se na dojenju. To znači da majčino mlijeko ostaje glavna vrsta dječje hrane u ovoj dobi. Ako ne dojite bebu, glavni izvor prehrane je dojenčeta.


Od 4 mjeseca prehrana djeteta nadopunjuje voćem, povrćem i sokovima od bobičastog voća i pireg krumpira. Prvi voćni sok za dijete je jabuka. Sok, kao i svaki novi proizvod, trebao bi se postupno i pažljivo uvoditi, posvećujući pozornost na ponašanje djeteta, kože i stolice. Prvi put, 2-3 kapi voćnog soka su dovoljni za dijete, a zatim tijekom jednog mjeseca, postupno povećavajući volumen na 5 žličica.

Imam dijete od 4 mjeseca, već sam napravio tanak grizu kroz bočicu s kapom meda, jesti pire od jabuka, šljive od breskve, kruške. Sokovi piju jabuku, bundeve, kruške. Jedemo domaći sir (mi to sami radimo) s bananom u mješavini mješavine. Riža kašica i heljda s dodatkom povrća i voća kroz miješalicu je, naravno, nije jako gusta, jede sa zadovoljstvom samo krzneni kaput je omotan. Jaje žumance 1/4 dijela. Sve što imamo nije kolik ili zatvor. počeo je mamiti kašu od 2,5 mjeseca da bi davao kašu pa se majčino mlijeko nije osjećalo. I ja sam iz mješavina - ti, drage mame, čitate da su mješavine uključene u sastav. Svaka vrsta gluposti poput palminog ulja i to je vrlo štetna za djecu. Imam Rodislya dijete na 4 kg, sada teži 7,700, 64 cm. Razvija se vrlo brzo, i nećete dugo trajati na jednom mlijeku. A to dijete dobro razvijeno treba jesti dobro. Već smo dobili zub u roku od 2 mjeseca, pa napravite svoje zaključke, djeca su individualna i komplementarna hranjenja prema svakoj mrvici pojedinačno. i majčino mlijeko samo sisati noću 3-4 puta po noći.

Djevojke, ne sve odjednom, a ne tako brzo, sve ima svoje vrijeme, ne sruši komore vaše djece (znate da se danas crijevne bolesti češće pojavljuju kod djece do jedne godine u kojoj obavljaju poslove, samo znam da moji prijatelji nedavno djeluju bebe, hitno, također su svi eksperimentirali s mamcem ((((((

Što se može dati djetetu od 4 mjeseca od hrane: dijeta i jelovnik tijekom umjetnog i dojenja

U prvim mjesecima života djeteta, majčino mlijeko ili prilagođena mliječna formula u potpunosti omogućuju dijete sa svim potrebnim vitaminima i hranjivim tvarima. Međutim, kako dijete raste, povećavaju se njegove potrebe, a prethodno uobičajena hrana već 4-6 mjeseci nije dovoljan izvor energije i minerala. Potrebno je proširiti prehranu i uvođenje dodatnih elemenata u njega, što će povećati njegov kalorijski sadržaj.

Za mnoge roditelje važno je podučiti bebu da jede, ali je li moguće početi u četiri mjeseca?

Što bi trebalo biti dijeta u 4 mjeseca?

Bilo koji način uključuje san, hranu, buđenje, šetnje. Svako dijete je individualno i ima svoje osobitosti razvoja koje treba uzeti u obzir pri zakazivanju dana. Ispod je tablica opće dnevne rutine i prehrane za 4 mjeseca starog djeteta:
(više detalja u članku: pravilan razvoj i prehrana djeteta u 4 mjeseca)

Privremeni pokazatelji su približni i mogu se razlikovati u oba smjera. Važno je hraniti dijete u ovom rasporedu i da su interni između obroka bili 3,5 - 4 sata.

Koliko treba beba jesti?

U izborniku djeteta u trajanju od 4 mjeseca glavna komponenta je majčino mlijeko s HB, prilagođenu formulu za umjetno hranjenje ili kombinaciju mješovitog hranjenja. Jedan obrok je obično 150-170 ml, što rezultira dnevnim volumenom koliko dijete treba jesti u rasponu od 900 do 1200 ml.

Dijeta i njezine komponente

Kada HBV tijekom 4 mjeseca nije uveden mamac. Prema WHO preporukama u dojenčadi na HB, treba početi u dobi od šest mjeseci. Preporučljivo je hraniti dijete i uvesti nove proizvode u prehranu u samo 4 mjeseca samo ako je mrvica već prenesena u umjetno hranjenje ili je miješana (više u članku: prvo hranjenje s umjetnim hranjenjem od A do Z). Međutim, postoje ograničenja u situaciji s umjetnicima. Provođenje ekspanzije izbornika nije vrijedno ako mališana:

 • postoji tendencija alergije;
 • postoje bolesti probavnog sustava;
 • je cijepljen u nedavnoj prošlosti ili će biti cijepljeni u bliskoj budućnosti.

Rani dodatci, koji pada na dob od četiri mjeseca, odnose se na djecu koja su u opasnosti. To su bebe koje pate od nedovoljnog povećanja težine ili funkcionalnih probavnih poremećaja, kao i kod onih koji razviju anemiju nedostatka željeza.

Postoje dvije mogućnosti za početak hranjenja. To su povrće ili prasadi. Uz povrće, oni počinju mamiti djecu koja pate od zatvora ili brzo udebljati. Iza njih, žitarice su prirodno uvedene. Dječje žitarice, obogaćene mikronutrijentom, idealne su za hranjenje beba s nestabilnim pokretima crijeva, slabim povećanjem težine ili visokom vjerojatnošću anemije, a već su iza njih povrće.

povrće

Treba unijeti prvo mjesto među povrćem:

 • tikvice;
 • bilo koje vrste kupusa, osim bijele;
 • krumpir.

Ti se proizvodi smatraju najmanjim alergenom. Nakon njih možete pokušati raznoliti izbornik povrća s mrkvom, repe ili rajčicama.

Moderni proizvođači dječje hrane nude širok izbor različitih povrća. Ovisno o stupnju mljevenja, postoje tri vrste pire krumpira:

 1. Homogenizirane. Dizajniran za djecu od 4,5 mjeseci.
 2. Pire. Djeca mogu jesti u 6-9 mjeseci.
 3. Krupnoizmelchennye. Za djecu u dobi od 9 do 12 mjeseci.

Nije potrebno kupiti gotove pire od krumpira, lako ga možete napraviti od svježeg ili zamrznutog povrća. Prvo, odabrano povrće treba kuhati, a zatim ispeći kaša običnim tolkushkom ili miješalicom. U gotovom kaši možete dodati povrće ili rastopljeni maslac ne više od 3-4 grama. Istodobno s povrćem i žitaricama, ulje se uvodi u dodatke kao novi proizvod. Dječjim uljem beba se može uvesti već 4,5 mjeseca, a s vrhnjem uljem ne prije 5-6 mjeseci. Ulje daje dijete hranjivim tvarima, vitaminima topivim masnoćama A, D, E i potrebnom količinom energije.

Načela ulaska kaše slična su pravilima uvođenja bilo kojeg novog proizvoda. Najprije morate upoznati dijete s jednom od vrsta žitarica. Nakon nekog vremena počnite davati drugu vrstu. Nakon normalnog poznanstva s nekoliko vrsta žitarica možete se prebaciti na njihove mješavine.

napici

Čim djetetu počne mamiti, voda bi se trebala pojaviti u njegovoj prehrani, ako se mrvice nisu hranile prije. Djeca koja su pili mlijeko prije hranjenja samo nauče piti novu hranu 1-2 mjeseca. Za razliku od onih koji su pili vodu prije ulaska u mamac. Oni uživaju u pitkoj vodi na kraju svakog hranjenja. Standardni dnevni unos vode koji preporučuje pedijatri ne smije prelaziti 100 ml po kilogramu tjelesne težine.

Što se tiče sokova, njihovo uvođenje je bolje odgoditi sve dok mrvica već nije okusila žitarice, povrće, voće i meso. Sadrže vitamine i minerale u malim količinama i stoga ne igraju najvažniju ulogu u rastu i razvoju djeteta.

Dnevne stope hranjenja za 4 mjeseca

Režim prehrane djeteta koji ima 4 mjeseca ima svoje osobine i norme. Tablica u nastavku prikazuje prehranu 4 mjeseca starog djeteta i koliko bi trebao jesti za hranjenje:

Hranjenje bebe na 4 mjeseca

Majčino majčino mlijeko za hranjenje djeteta na 4 mjeseca još uvijek predstavlja osnovu prehrane, no budući da dijete aktivno raste, potreba tijela za hranjivim tvarima povećava se i zadovoljava, potrebno je postupno uvoditi nove proizvode. Izbornik normalno razvijenog djeteta u trajanju od 4 mjeseca trebao bi uključivati ​​svježe pripremljene sokove voća i povrća, kuhano povrće, sir, pire od svježeg voća, žumanjak jajeta.

Hranjenje bebe u 4 mjeseca: pire od povrća

Preporuča se u pet do šest jednokratnih hranjenja 4 mjeseca starog djeteta s majčinim mlijekom da postupno zamijeni treći obrok s povrćem pire. Povrće će vašem djetetu osigurati dodatne vitamine, elemente u tragovima i vlakna. U normalnom razvoju svojih probavnih organa već su u stanju držati i probaviti hranu teže, ali prvi put se dijete treba dati jednu žličicu biljnog purees i pažljivo pratiti tjelesnu reakciju djeteta na novi proizvod. Povećavajući dio, tijekom tjedna potpuno zamijenite jedno dojenje s pireom od povrća.

Pire od povrća za hranjenje djeteta u trajanju od 4 mjeseca priprema se na sljedeći način: pranje povrća s toplom vodom, oguliti, kipuću kipuću vodu, a zatim kuhati na maloj količini vode ispod poklopca ili kuhati. Nakon što se povrće ohladi, nasjeckajte ih u miješalici ili ih protrljajte sitnim sitom. Dobiveni kvasac do željene konzistencije razrijeđen s povrćem ili razrijeđenim kuhanim mlijekom, dodati suncokret, kukuruz, maslinovo ulje ili omekšani maslac, počevši od 1 g, postupno povećavajte do žličice. Za pripremu pire od povrća upotrijebite razna povrća poput krumpira, mrkve, kupusa, bundeve, tikvica, rajčice, repa. Ako je moguće, dodajte slatke paprike, cvjetače, brokule, špinat. Krumpir u pire od povrća za bebe ne bi smio biti više od polovice ukupnog. Ako je vaša beba prekomjerna tjelesna težina, bolje je uzeti kupus, tikvice, bundeve za pripremanje pire krumpira, sadrže manje ugljikohidrata.

Hranjenje bebe u 4 mjeseca: sir

U dobi od 4 mjeseca djetetu treba dati dnevno svježi sir koji je poželjno kuhati kod kuće ili uzeti mliječnu kuhinju. Za pripremu dječja sir zauzima posebno dječje jogurt, potrebno je uliti u posudu prikladnu cakline šalicu ili mali lonac, zdjelu s jogurtom stavlja u posudu s vrućom vodom i držati na laganoj vatri dok se jogurt ne nastaje iz guste ugruška. Treba ga staviti u gaza ili debeli sloj i odvod. Od 200 g kefira dobivate 2 žličice svježeg sira, dnevni dio koji je potreban za dijete u trajanju od 4 mjeseca.

Posavjetujte se s pedijatrom, on može preporučiti da pripremite specijalni kalcinirani sir za vaše dijete. Obično je takav curd potreban za djecu s nedostatkom kalcija, na primjer, ako fontanel se ne zatvori dobro ili se prvi zubi rano smanji.

Tehnologija pripreme kalciniranog svježeg sira je ista kao i kod običnih, ali umjesto bebe kefira uzima se 300 g kuhano mlijeka, 3 ml 20% kalcijevog klorida (lijek se kupuje u ljekarni).

Za prvo hranjenje djeteta u trajanju od 4 mjeseca, manje od pola čajne žličice svježeg sira otpaci se dojkom ili kuhanim kravljem mlijeka i daju bebu prije jela ujutro i navečer. Ako djetetovo tijelo reagira normalno, nema problema s crijevima i alergijskim manifestacijama, sljedeći put dajte 3/4 žlica dnevno, a zatim dva puta dnevno za žličicu prije jela.

Dijete hranjenje za 4 mjeseca: žumanjak jajeta

Žumanjci od jajeta bogati su esencijalnim aminokiselinama, sadrže folnu kiselinu, jod, željezo, lecitin, vitamine B2, B12, A, D. Sve ove tvari su potrebne za bebu da raste i razvije. Ali imajte na umu da jaja - alergični proizvod. U procesu kuhanja, glavni dio alergena u jajetu je uništen pa trajanje kuhanja jaja treba biti najmanje 20 minuta.

Počevši od 4.5-5 mjeseci s dojenjem i od 4-4.5 kada se hrane mješavine, žumanjak kuhana jaja unosi se u izbornik. Po prvi put, dovoljno je samljeti malom komadu, veličini glave šibice, s mlijekom kako bi provjerili kako tijelo reagira na novu hranu. Ako je sve normalno i ne dolazi do alergijske reakcije, postupno se volumen dovede do četvrtine žumanjaka dnevno, dajući žumance bolje u jednom od jutarnjih hranjenja.

Ako je moguće, prednost treba dati jajašima prepelice, korisni su u sastavu, manje vjerojatno da će izazvati alergijsku reakciju. Kuhanje jajašca za prepelice trebaju, kao što je piletina, najmanje 20 minuta.

4 mjeseca: dojenje, spavanje

U 4 mjeseca interval dojenja djeteta može biti 3-4 sata, a noćni san može trajati 6,5-8 sati. No, za mnoge bebe tijekom dojenja, spavanje noću može biti kratko i još uvijek biti prekinuto za noćno hranjenje. Ne postoji ništa zabrinjavajuće u ovome, to znači da majčino mlijeko nije dovoljno hranjivo, a dijete treba samo hraniti. Obično s uvođenjem dovoljne količine komplementarne hrane za pola godine potreba za noćnim hranjenjem nestaje, a dijete mirno spava do jutra.

Hranjenje 4 mjeseca starog djeteta s umjetnom formulom

Kada majčino mlijeko nije dovoljno ili nije moguće dojiti, dijete se prenosi na umjetno hranjenje. Ako se to dogodi od prvog dana djetetovog života, tada bi trebalo početi uvođenje raznih komplementarnih namirnica malo ranije jer s potpunom temeljitosti i ravnotežom mješavine ne mogu u potpunosti zamijeniti majčino mlijeko, a uvođenje komplementarne hrane obogatiti bi dijete. Da, i želudac djeteta, prilagođavajući se umjetnoj hrani, lakše je podnijeti novu hranu u prehrani.

Izbornik uzorka za dijete od 4 mjeseca, hranjen bocama:

 • 6: 00-8: 00 Infant formula 180-200 g;
 • 10: 00-11: 30 povrće, polovica žumanjka, 50 g voćnog kaše;
 • 14: 30-16: 00 Dječja formula 170-180 g, čajna žličica svježeg sira, 5 žličica (25 ml) voćnog soka;
 • 19: 00-20: 00 Dječja formula 170-180 g, 25 ml voćnog kaše;
 • 23: 00-00: 00 Kuhano mlijeko razrijeđeno s vodom 1: 1, 1 sat žličica svježeg sira.

Umjetne smjese digestiraju duže, pa između obroka možete izdržati dužu pauzu od dojenja. Spavanje je vrlo važno za normalan rast djeteta, a za 4 mjeseca zaspati gotovo poslije svakog hranjenja. Ali vrijeme buđenja već je povećano, samo u ovom dobu dijete spava od 14 do 17 sati, ovisno o prirodi i temperamentu.

Svako dijete, na temelju potreba njegova tijela, omogućuje svojim roditeljima da razumiju koji je dan režim prikladniji za njega. Zadatak roditelja je pokušati hraniti dijete i staviti ga da spava dnevno u isto vrijeme ga je izabrao. Potrebno je za stvaranje zdravog probavnog i živčanog sustava.

Važno je! Djeci ne bi trebali dobiti dodatke kada se manifestiraju alergijske reakcije, problemi s crijevima, pri pripremanju djeteta za cijepljenje, odmah nakon njih i kada beba nije zdrava.

Stvorite pravi izbornik i dijete za dijete u 4 mjeseca

Od rođenja, prehrana beba nije osobito raznolika - hrane novorođenčad s majčinskim mlijekom ili prilagođenom mliječnom formulom ili koriste drugu kao dodatnu hranu za dojenčad, ako postoji takva potreba. Izbornik djeteta u trajanju od 4 mjeseca ne razlikuje se od brojnih jela, a obično djeca jedu iste stvari kao i prije. No, mnogi roditelji odluče nadoknaditi prehranu djeteta s novim proizvodima u toj dobi. Da, i bake inzistiraju na uvođenju prirodnih sokova, počevši od 2 mjeseca. No, Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) preporučuje da se ne počne hraniti dok dijete ne bude pola godine.

Kako razumjeti da je već moguće upoznati bebu s novom hranom?

Po nekim znakovima moguće je utvrditi je li dijete spremno za prikorma ili ne

Postoji nekoliko ključnih točaka koje jasno govore da je beba spremna za uvođenje hrane:

 1. Nedostatak gag refleksa kada se hrani iz žlice. Kod djece do 4 do 6 mjeseci, povećani refleks povraćanja, tj. Napad povraćanja, javlja se kada se kruti predmet pada na sredinu jezika. Iako ovaj refleks neće nestati, uvođenje novih proizvoda je besmisleno.
 2. Interes hrane. U četveromjesečnoj bebi, vjerojatno se neće pojaviti takvi interesi, ali se pojavljuju rijetke iznimke. Zanimanje hrane znači da kada dijete vidi svoje roditelje kako jede, dopire do hrane, pokreće žvakanje ili otvara usta.
 3. Nema dovoljno težine. Jednostavno rečeno, beba nije hranjena s istom količinom majčinog mlijeka ili formule. U pravilu, beba će biti nemirna, često se probuditi noću, a da ne dobije težinu.
 4. Trudnost do konstipacije, nedostatak željeza u krvi (anemija). Kako ne bi mučili dijete s lijekovima, plinskim cijevima i svijećama, uvedeni su novi prehrambeni proizvodi koji će pomoći u prevladavanju tih problema.

Međutim, ako roditelji žele napuniti bebu novim proizvodima tako rano, a beba je prestala hraniti majčino mlijeko, trebate se posavjetovati s pedijatrom. Liječnik će vam pomoći da odaberete mješavinu koja se može hraniti djetetu. A onda se može početi punopravni mamac u šest mjeseci koje preporučuje WHO.

Bez obzira na to je li beba na umjetnom ili dojenju, ako nema posebnih razloga za rano popunjavanje prehrane s odraslom hranom, beba dobiva na težini, razvija se po dobi, onda ne biste trebali žuriti da se upoznate s novim proizvodima.

Gdje početi?

Mišljenja pedijatara o ovoj temi često se ne slažu - neki tvrde da biste trebali početi s žitaricama, drugi su sigurni da ćete svakako trebati s voćem, dok drugi kažu da su povrće idealni za susret s djetetom s odraslom hranom. I apsolutno sve ove prosudbe su istinite, osim toga, one se lako mogu objasniti. Uostalom, pedijatri preporučuju određenu vrstu prve hranjenja za pojedino dijete, temeljeno na problemima koje rano rješavanje novih proizvoda treba riješiti.

Ako je dijete na umjetnoj vrsti hranjenja, a ima problema s prekomjernom težinom, tada će biti korisno uvesti dodatke u roku od 4 mjeseca. Bolje je započeti s povrćem jer su manje kalorični i ne utječu na povećanje težine.

Ista načela upoznatosti s novom hranom primjenjuju se na djecu koja su dojena. Ako je do 4 mjeseca dojenčad primljeno kao mješavina dodataka, nakon dostizanja ove dobi možete ju zamijeniti kašom. Glavna stvar koju treba zapamtiti je da prestanak dojenja beba je još uvijek nemoguće.

Počevanje prikorm s voćem potrebno je samo s tendencijom stvaranja konstipacije. Posebno dobro pomaže šljunak, koji se može uključiti u izbornik djeteta u ovom dobu. U drugim slučajevima, uvođenje prvog voća može igrati okrutnu šalu s roditeljima - ponekad dijete ne želi jesti svježe povrće nakon njih.

Kakve se proizvode mogu dati?

Domaći pire tikvice za prvo hranjenje beba

Ne mogu se koristiti svi povrće, voće i žitarice u prehrani djeteta. Popis takvih povrća je mali:

Ovo povrće je manje alergijsko i lakše je probaviti u želucu od drugih. Što se tiče žitarica, za prvu hranu koristite ne-mliječne žitarice koje ne sadrže gluten:

Smetnje 4 mjeseca starog djeteta mogu se mijenjati s voćem - prvi se obično daje probati jabukovače, a zatim možete dodati šljive, kruške ili breskve.

Napunimo prehranu: što da i koliko?

Ako ne poznajete glavna pravila uvođenja novih proizvoda u prehranu četveromjesečnog djeteta, možete izazvati pojavu alergija, koliku ili stolicu. Prva stvar koju treba zapamtiti je da beba u dobi od 4 mjeseca ne može jesti meso, ribu, egzotične i agrume, crveno povrće, slastice i čokoladu. Točno, to ne znači da se ostatak proizvoda može dati bebu u neograničenim količinama.

 • Ako nadopunjavanje prehrane započinje pirećim krumpirom, bilo voćem ili povrćem, važno je zapamtiti da se moraju sastojati od jedne komponente.
 • Kashi je bolje odabrati bez mlijeka i ne uključuje nikakve dodatke.
 • Multikomponentni kvas i kašica uvedeni su u dijete nakon 6 mjeseci.
 • Prvo hranjenje mora biti u polu-tekućem obliku i ponuditi djetetu iz žlice.

Od posebne je važnosti vrijeme ulaska novog proizvoda. Najbolje je probati novi u vrijeme ručka prije glavne hrane, tj. Prije dojenja ili mješavine. I prvi dan je pravo ponuditi bebu ne više od 1 žličice. Svakim sljedećim danom dio se povećava za 2 puta dok količina hrane koju dijete ne pojede ne dosegne 100 do 120 grama i zamijeni jedan puni hranjenje. Tek nakon što je jedan proizvod u potpunosti uveden može se početi uvoditi sljedeći, a ta shema je prikladna za svaki proizvod. Tako će izbornik djeteta u 4 mjeseca postati raznolik svaki tjedan.

Što je bolje: kupiti ili kuhati?

Dječja čista jabuka FrutNYANYA za hranjenje djeteta od 4 mjeseca

Sami možete napraviti pire krumpir ili kašu, ili ih možete kupiti u specijaliziranom odjelu. Ako roditelji odlučuju pripremiti hranu za dijete, onda je bolje koristiti povrće i voće samostalno uzgojeno. Kupljeni, posebno oni koji su kupljeni tijekom hladne sezone, vjerojatno su "punjeni" kemikalijama. Isto vrijedi i za kupljene smrznute povrće i mješavine povrća.

Dječja hrana ne smije biti masna, ne začinjena, ne slana i slatka. Zabranjeno je i prženje i pečenje jela za djecu. Prilikom pripreme pire krumpira za četveromjesečno dijete, biljno ulje i posebno maslac ne mogu se koristiti. To se može učiniti za nekoliko mjeseci, kada se bebino tijelo navikne na "drugu" hranu.

Svi se povrće i voćni kaše pripremaju prema jednom receptu:

 • 100 grama sirovih povrća;
 • 2 tbsp. l. vode, majčinog mlijeka ili formule.

Povrće ili voće kuha se do kuhanja, nije ni zastrašujuće probaviti (to će biti lakše mljeti). Također možete parati, ovdje je već više prikladan za roditelje. Nakon toga, dodajte tekućinu na povrće ili voće i samljeti s mješalicom (ili ga pržiti sa vilicom) sve dok homogena, gnjevna stanje.

Sol, papar i dodati šećer na jela za četveromjesečne bebe ne mogu. Receptori okusa u djeteta još nisu isti kao kod odraslih osoba. Zanemarujući ovo pravilo, sami roditelji ugrađuju netočne prehrambene navike u svom djetetu.

Način rada napajanja

Dojenčadi prehrane i umjetnost, u pravilu, vrlo su različiti. WHO preporučuje do 4 mjeseca da hrani dijete isključivo majčinim mlijekom i samo na zahtjev djeteta. Iako su prije 20 godina žene u bolnicama majki učile da hranjenje treba provesti prema režimu, postoji prekid tri sata između hranjenja. I umjetnici jedu u intervalima od 3,5 do 4 sata.

Približna shema prehrane, budnosti i spavanja bebe u 4 mjeseca:

Pojedinosti prehrane djeteta u 4 mjeseca

Četverogodišnje dijete već se prilagodilo vanjskom svijetu. Razviti sve sustave tijela. Gastrointestinalni trakt je prilagođen apsorpciji i apsorpciji hrane, kolika je nestala, ne pati od zatvora i nadutosti, nadutost se više ne očituje.

Razvoj i prehrana djeteta u 4 mjeseca ulazi u novu fazu: mrvica postaje aktivna, znatiželjna, pokazuje emocije, pojavljuju se ovisnici o hrani. Promjene izgleda su vidljive: boja očiju se mijenja, u većini djece oči tamne. Nježne, meke vlasi s kojima dijete rode počnu padati, a zamjenjuju se drugim kvalitetnim dlačicama. Često se i boja kose mijenja - od svjetlosti do tamnije.

Fiziološki razvoj

Dobitak težine štedi velike brojeve. Dijete se još uvijek ne kreće jako, tako da može dodati do 750 g. Stope rasta povećavaju se u prosjeku za 2-3 cm.

Za zdravu djecu, prosjeci su sljedeći.

 • Težina - od 6 do 7 kg. Ove brojke mogu biti u rasponu od 1 kg.
 • Visina - 60 - 63 cm (plus ili minus 3 cm).

Težina i visina ovise o individualnim karakteristikama djeteta. Tu su i djeca - ratnici i djeca krhke tjelesne strukture. Dobar fizički razvoj dojenčadi omogućava mu da nauče mnoge korisne i nužne vještine:

 • Inverzija od trbuha do bokova, leđa i nazad.
 • Drži samouvjerenu glavu. Može sjesti ako ga povučete za ručke.
 • Sigurno oslanjanje na podlakticu kad se podigne na ručkama. Aktivno okreće glavu i ispituje svijet oko nas.
 • Oslanjajući se na jednu ručku, drugi se već može povući naprijed, pokušavajući dobiti igračku koja leži u blizini.
 • Neke bebe započinju pušku.
 • Kad leži na leđima, može se pouzdano podići ramena i glavu.
 • Hipertoničnost mišića nestaje (potpuno u rukama i djelomično u nogama).
 • Ako dijete podignete pod pazuhom, beba će se pouzdano ustati. Noge su napola savijene, mrvica će prolaziti nogama, pokušavajući odgurnuti s glatke površine.
 • Palmi su potpuno opušteni, ne stisnute u kameru. Dijete može zalupiti dlanom preko igračke ili ih spojiti.
 • Svrsishodno dobiva igračke, drži ih u rukama do 1 minute. Može se tresti čamac da čuje zvuk. Pažljivo razmatra igračke, okreće ih, raduje se novom.
 • U procesu hranjenja drži maternicu dlanovima ili drži bocu mješavinom mlijeka.

Psiho-emocionalni razvoj

Aktivni razvoj u psiho-emocionalnom planu povezan je s širenjem vizualne i slušne percepcije. Dijete može već slijediti kretanje osobe ili igračke. Postoji jasan odgovor na glasne zvukove. Dijete okreće glavu na izvor iritacije. Memorija se razvija.

 • On prepoznaje mamu, tatu, značajne odrasle osobe, kod kojih se smije, "guliti", aktivno pomiče ruke i noge. Ona studira majku: vuče kosu, uši, pokušava gurnuti majku u usta prstom.
 • Istaknite svoje ime. Kada je ime, odgovara.
 • Razlikuje strance od rodbine, može se uplašiti, plakati, ako stranac približi ili pokušava podići.
 • Prve emocije živo se manifestiraju: radost ili strah, bol i znatiželja.
 • Četiri mjeseca je doba aktivnog "hodanja". Pored zvukova vokala "a", "o", "y", u sugovorniku se pojavljuju i suglasnici, na primjer, "m", "b", "p". Dijete pokušava razgovarati s mamom, nešto reći.
 • Počinje modulacija glasa. Dijete uči da se spusti, podigne glas. Volio bi povišen plač.
 • Igra s rukama, nogama. Često pokušava gurati prste u ustima.
 • On se prepoznaje u zrcalu. On voli pogledati svoj odraz.
 • Razlozi uzroka i posljedica razvijaju se: nakon što su vidjeli boca za hranjenje ili majčinu dojku, počinje povlačiti ručke, stvarati zvukove.
 • Pojavljuju se predmeti, stvari, proizvodi koji se omiljeni i nepoželjni.
 • Razvija kratkotrajnu memoriju. Prepoznaje igračke.
 • Razvoj taktilne percepcije. Sve što je u području dostupnosti - povučeno je u usta.

Svakodnevna rutina

Dijete od 4 mjeseca mora pravilno oblikovati dnevnu rutinu. Povećava trajanje noćnog sna. Sada dijete može mirno spavati 9 do 10 sati. Dnevni spavanje se dijeli na 2 - 3 dijela i pola - dva sata. Broj hranjenja se svodi na 5 puta dnevno, što dopušta povećanje aktivnosti mrvica u poslijepodnevnim satima. Vrijeme dnevnog djelovanja između sna spušta sat vremena.

Pješačenje na otvorenom je duže. U toploj sezoni možete prošetati 2 do 3 puta do 3 sata. Zimi - 2 puta do 2 sata. Kada se mraz nalazi iznad 10 stupnjeva, umjesto hodanja na ulici, kolica s djetetom mogu se izvaditi na balkon ili loggiu. Podmažite lice s posebnom krema koja štiti od smrzavanja.

Gimnastičke vježbe, lagana masaža mogu se izvoditi 2 puta dnevno. Djeca se obično okupaju prije posljednjeg hranjenja, tako da bebe čvrsto spavaju. Djeca s izraženom hiperaktivnošću trebaju se okupati tijekom dana, budući da vodeni postupci ne smiruju, već, naprotiv, stimuliraju aktivnost.

Dnevna rutina svakog roditelja je sama, ali osnovni zahtjevi za trajanje spavanja i aktivnosti, poželjno je poštivati.

Približna dnevna rutina dojenčadi može biti sljedeća:

 • 00 - 6.30. Prvo hranjenje.
 • 30 - 8.00. Higijenski obvezni postupci: gimnastika, masaža, kupka za zrak. Razdoblje dnevne budnosti.
 • 00 - 10.00. Sleep.
 • 00 - 10.30. Drugo doručak
 • 30 - 12.00. Gimnastika, masaža, obrazovne igre, aktivna komunikacija.
 • 00 - 14.00. San koji se može kombinirati sa šetnjom na svježem zraku.
 • 00 - 14.30. Ručak.
 • 30 - 16.00. Aktivno razdoblje: igre, tjelesne vježbe, obrazovne aktivnosti.
 • 00 - 18.00. Spavati tijekom hodanja.
 • 00 - 18.30. Hranjenje.
 • 30 - 20.00. Aktivna budnost. Kupanje.
 • 00 - 22.00. Večerni san.
 • 00 - 22.30. Peti hranjenje.
 • 30 - 6.00. Noćni san

Ova tablica pomaže pri režimu dana djeteta, uzimajući u obzir njegove pojedinačne karakteristike. Noćni san može biti duži. Ako se dijete nije probudilo u 6 ujutro, ne biste ga trebali probuditi, neka spava. Samo će se svi postupci malo pomaknuti na vrijeme.

Treba imati na umu da interval između jedenja ne smije biti manji od 4 sata. Ukupno spavanje treba biti 6 sati.

Način hranjenja

Prehrana 4 mjeseca staro dijete više nije 6 puta dnevno, ali 5 puta. Za dojene bebe majčino mlijeko je i dalje glavna hrana. Većina pedijatara smatra da djeci koja su dojena ne bi trebala dobiti dodatke za 4 mjeseca. Dijete dobiva sve potrebne tvari i vitamine majčinim mlijekom. Dijete dijete na 4 mjeseca za dojenčad se ne mijenja.

Ako je dojenče hranjeno u bocama ili mješovito hranjeno, dijeta će se lagano mijenjati. Crumb nije dovoljno vitamina, minerala. Stoga, nakon savjetovanja s pedijatrom, možete postupno uvesti prvu komplementarnu hranu. Bolje mu je odabrati povrće, a ne plod kire. U povrtnoj kaši je puno vlakana, što je vrlo korisno za razvoj tijela.

Možete dodati razne prehrane bebe koja je na umjetnoj hrani.

 • Sok. Najčešće, liječnici preporučuju bijeljeni sok od jabuka bez pulpe. Kasnije možete dodati prehranu biljnih i voćnih sokova.
 • Juha od povrća, pire od povrća. Prilikom kuhanja juha treba prestati koristiti sol. U početku, juha i pire krumpir trebali bi se sastojati od jedne komponente. Nakon kuhanja, povrće mora biti pažljivo mljeveno, tako da nema grudica koje dijete još ne može jesti.
 • Žumanjka jajeta. U 4 mjeseca dio žumanjka ne bi trebao biti više od 1/8 od cjeline. Proizvod se mora slomiti i pomiješati s majčinim mlijekom ili smjesom mlijeka u stanje tekućeg mulja. U ovom proizvodu ima puno proteina, lipida i mineralnih soli. Žumanjak je dobar alat za sprječavanje nastanka infekcija u djece.
 • Za desertno pečenu jabuku.

Dobre gotove gotove povrće i voćne puree zabilježene su u tvrtkama koje proizvode dječju hranu "Agusha", "Gerber", "Lukoshko". Cijeli raspon ovih tvrtki stalno se provjerava radi usklađenosti s prihvaćenim standardima.

Kako hraniti dijete za 4 mjeseca i koliko?

Svaki novi mjesec života malog čovjeka je čitava epoha. Samo razmisli što je potrebno za samo godinu dana. Neposredno bespomoćno stvorenje točno ispred očiju, iz dana u dan postaje pametnije, zrelo, jače i jače.

To je prirodni proces koji sama vodi sama priroda, iako ne bez aktivnog sudjelovanja roditelja. Ali nemojmo mnogo govoriti, ali prijeđimo na važan problem koji je danas važan - prehrana 4 mjeseca starog djeteta.

Iz ovog članka saznat ćete:

Osnovna prehrana djeteta u 4 mjeseca

Prateći svjetsku praksu hranjenja dojenčadi, u dobi od 4 mjeseca, glavna vrsta prehrane ostaje majčino mlijeko (ili formula za umjetne životinje). Njegova dnevna količina unosa povećava se na 800-900 grama, a interval između hranjenja iznosi 3-4 sata.

To znači da će u jednom danu mrvica biti primijenjena na prsa najmanje 6 puta, i jesti u jednom sjedenju oko 120-140 grama mlijeka. Ova je količina prilično dovoljna da osigura brzo rastući organizam s kompleksom vitamina, minerala, proteina, masti i ugljikohidrata.

Ako, iz nekih razloga, majčino mlijeko nije dovoljno, više ne može zadovoljiti apetit svoje bebe, ili pedijatrici dijagnosticiraju znakove anemije, trebali biste razmotriti metode za poboljšanje laktacije ili uvođenje komplementarne hrane.

Mamac za 4 mjeseca. Već je moguće!

Mnoge mame ne oklijevaju ponuditi pire krumpira ili sok za 4 mjeseca starog djeteta i hraniti ga isključivo prilagođenom smjesom koja nije posve razumna, jer je dijete već sasvim spremno za upoznavanje novih proizvoda. Ključni argument u ovom slučaju je fiziologija.

Do 4 mjeseca dijete praktički ne kontrolira kretanje vlastitog jezika i zapravo ne zna kako progutati. To znači da je teško nositi se sa čvrstom hranom. Čak i neka voda iz žlice ide u ovom trenutku s teškoćama i mrvica se bori da gurne tekućinu iz usta.

Ali nakon 4 mjeseca slučaj stječe nove značajke, a dijete postupno uči jesti. Zapravo zbog toga, ne treba se bojati uvođenja komplementarne hrane kao dodatne hrane u ovom dobu. Ako sve dobro obavljaš, beba će brzo svladati potrebnu vještinu.

Kako i što je dopušteno hraniti dijete u 4 mjeseca

Sada kada su sve sumnje raspršene, možemo početi razmotriti popis proizvoda koji su prihvatljivi kao hrana za 4 mjeseca staru bebu. To uključuje:

 • pire od povrća;
 • pire od voća;
 • sok;
 • sir;
 • kaša;
 • mješavina mlijeka.

Strašna raznolikost, zar ne? No, ipak, nužno je postepeno i lagano ponuditi novu hranu.

Stručnjaci preporučuju početak mamca s povrćem homogeniziranim pire krumpirom od:

Nežirajuće povrće ne smije odmah moliti dijete koje je naviklo na okus slatkog mlijeka ili formule, pa stoga traže roditeljsku ustrajnost i strpljenje.

Kada beba pokuša povrće (to traje oko 5-7 dana da se prilagodi), on može ponuditi voće sjeckan do kave poput konzistencije:

Najvjerojatnije, dijete će se poduzeti s više lova za ove proizvode, nego, bez sumnje, molim majke.

Što se tiče žitarica, u 4 mjeseca najprikladnija prehrambena opcija bit će topljivi instant kikiriki bez glutena:

 • riže;
 • heljda;
 • kukuruz.

Prvi sok koji 4-mjesečno dijete može pokušati jest jabuka. U trenutku istraživanja ovog proizvoda, bolje je razrijediti s kuhanom vodom, otprilike 1: 1, i ponuditi više od žličice, postupno povećavajući dozu.

Prilagođeni sir za bebe poželjno je uvesti drugo u količini od 1-2 čajne žličice u obliku masne krme, razrijeđene majčinim mlijekom ili smjesom.

Koliko

Sada dajemo nekoliko preporuka o količini hrane:

 • Piletina od povrća / voćnih krumpira (u gramima): prvi dan - 5, drugi - 10, treći - 15, četvrti - 20, peti - 50, šesti - 90-100, sedmi - 120. Posljednjeg dana jedna komplementarna hrana može zamijeniti jedno hranjenje,
 • Kaša (gram): prvi dan - 5, drugi - 10, treći - 15, četvrti - 20, peti - 50, šesti - 80, sedmi - 100-120.
 • Sok: u roku od tjedan dana njegova količina od žličice se dovede do 40-50 ml.

Uvođenje komplementarne hrane, ne zaboravite da je bolje da ga davati ujutro i poslijepodne, a majčino mlijeko ili formula nalaze se u trenutnom volumenu (800-900 gr.). Najmanji alergijski poremećaji i prekomjerno labavi / skupi stolci razlog su otkazivanja novog proizvoda i traženja njegove zamjene od raspoložive sorte.

Dijete ima 4 mjeseca da bi mogao biti hranjen

Tjelesni i mentalni razvoj bebe u 4 mjeseca

Četvrti mjesec beba života je još jedna faza razvoja. Dijete se mijenja i izvana i psihički.

 • Tjelesni razvoj
 • Mentalni razvoj
 • briga
 • hrana
 • igra

Tjelesni razvoj

Od četvrtog mjeseca, viška tečaja više neće biti jednako primjetna kao i prije. Istodobno, rast je još uvijek stabilan, dva do tri centimetra mjesečno.

Počevši od tog razdoblja, kosa i nokti vaše bebe aktivno rastu. Stoga se nokti moraju odrezati. Dječja kretanja postaju stabilnija, on počinje povlačiti ruke na igračke, osjetiti ih, a također se prevaliti u različitim smjerovima i na trbuhu.

Prehrana djeteta ostaje, kao i prije, dojenje, ali vezanje na grudi se smanjuje, što rezultira preciznijim režimom hranjenja. Druga uobičajena značajka tijekom hranjenja je da je beba često omamljena i odmakne se od dojke.

Četrnaestogodišnja beba počinje prepoznavati prijatelje i rodbinu. On odmah reagira na lica i može biti zainteresiran za različite obojene stvari, kao i objekte koji se mogu kretati. beba prije ovog perioda vizualno mogu razlikovati predmete koji su na udaljenosti od 30-40 cm. Do kraja četiri mjeseca, savršeno će se fokusirati na udaljenosti od tri metra.

Četiri mjeseca beba čuje gotovo kao i odrasla osoba. On reagira na razne okolne zvukove, glazbu, može obratiti pozornost na svoje zvukove i ponoviti ih opet. Malo po malo dolazi razdoblje kada dijete postane prognaniji. Obično monolog počinje s pokušajima izgovaranja samoglasnika.

Iz tog razdoblja, dijete ne treba samo ograničenu spavanje i hranu, to je sada za njega je važno da se usredotočite i komunikacija. Glasno se nasmije, hoda i uspostavlja kontakt.

Što bi trebalo biti u mogućnosti da dijete u dobi od četiri mjeseca:

 • prevrtati;
 • pokušati puzati;
 • razlikovati boju, volumen i oblik objekata;
 • prepoznati lica;
 • napraviti zvukove;
 • Ostani budan za oko 2 sata;
 • zabavite se raznim igračkama.

U nedostatku reakcije djeteta na zvuk, svjetlo i hranjenje, odmah se posavjetujte s liječnikom.

Mentalni razvoj

Razvoj mentalnog razvoja djeteta u 4 mjeseca postaje intenzivan. U 4. mjesecu života, dijete može doživjeti razne emocije. Pored straha i gladi, on ima takve emocije kao i znatiželja, interesa, iznenađenja i razočaranja. U tom razdoblju beba istražuje svijet oko sebe, tako da ga možete odvesti u svoje ruke češće i istraživati ​​različite teme. Ako je prije nego što je dijete zainteresirano samo za potrebe fizičke prirode, tada se u 4 mjeseca mozak razvija puno brže, a živčani i probavni sustavi poboljšavaju njihovu aktivnost. Svako djelovanje djeteta ima emocionalne tonove.

Od sada se šetnje s djetetom mogu povećati. Na primjer, ljeti možete s njim prošetati 2-3 sata dnevno, a zimi oko dva. Igre ostaju ista kao i prije, one bi trebale biti usredotočene na razvoj motoričkih sposobnosti i percepcije. Tijekom šetnje, dijete će pažljivo ispitati objekte oko sebe, tako da možete razgovarati s njim i razgovarati o onome što vidi u prednjem trenutku. Također možete ponoviti zvukove i proizvoditi nove. Na taj način malo po malo nadopunjuje njegov zvuk.

Dijete već priznaje govor roditelja intonacijom, on također ponavlja zvukove koje voli. To može biti: cvrčanje, kašalj, vrištanje, siktanje. Neka djeca mogu zamijeniti snagu zvuka, a zatim je izgovoriti glasno, a zatim tiho. Uglavnom, "govor" djeteta usmjeren je na odrasle i može služiti ne samo kao igri, već i kao sredstvo komunikacije.

Briga za dijete nije mnogo drugačija od onoga u prethodnim mjesecima života. Ujutro je potrebno prati i oprati dijete. Također je važno pratiti čistoću ušiju i nos. Kupanje treba obaviti istodobno. Također u kupaonici možete igrati igre, koristiti različite igračke koje će raznolikost ovog procesa i donijeti bebu puno radosti.

Jednom tjedno već možete rezati dječje čavle, ponekad je lakše to učiniti kad spava.

Budući da dijete brzo razvija koordinaciju pokreta oka i ruku tijekom tog razdoblja, preporučuje se posjetiti oftalmologa kako bi se izbjegli problemi s vidom.

hrana

Glavna hrana četveromjesečne bebe je još uvijek majčino mlijeko ili prilagođena formula za dječju hranu. To je također dob kada dijete može dobiti komplementarnu hranu. Sve ovisi o individualnoj odluci roditelja, kao io savjetovanju s liječnikom.

Ako, međutim, roditelji odlučuju o dodatnoj prehrani, onda možemo razmotriti proizvode koji se mogu dati djetetu:

 1. Svježe stisnute sokove može se dodati u glavno dojenje (do 50 grama). Istodobno, treba paziti da dječja stolica ne bude slomljena i da se alergijske reakcije ne pojavljuju. Ako je sve normalno, možete početi davati 2-3 žlice voćnog kaše. Zatim, dijete može biti dano tvrdo kuhano žumanjka.
 2. Lure možete započeti žitaricama žitarica bez mliječnih proizvoda na bazi heljda i rižinih riža. U malim obrocima, ne više od jednog obroka dnevno.
 3. Bolje je početi hraniti pireom od povrća s cvjetaču, bundom, tikvicama ili brokulom. Volumen obroka trebao bi se povećati za dva tjedna. Počnite s 30 grama i dosegnuti 100. Nakon što se dijete prilagodilo antenu, možete dati sljedeće.

Ne preporučuje se uvesti mamac za dijete ranije nego 4. mjeseca. Nemojte trčati ako beba još nije spremna za novu hranu. Dojenčad treba najmanje šest puta dnevno.

Da bi razvili vještinu djeteta, trebat će vam one igračke koje će vam pomoći u treniranju djeteta. Obično su to gumene igračke - visokotonci, pri čemu se kompresija zvuka pojavljuje. U ovom slučaju, igračka bi trebala biti takva da bi dijete moglo pritisnuti na njemu bez napora.

Učinit će i višestruke zvečke s različitim vrstama ručica, što će pomoći bebi da razvije razmišljanje i koordinaciju.

Možete zalijepite mali zrcalo od neprobojnog materijala na zid krevetića, tako da dijete može promatrati njegove pokrete i izraze lica.

Kada slušate glazbu, možete pljeskati dlanove u ritmu, promijeniti melodiju od brzog do usporenog i obratno. Dijete će početi paziti na ritam i promjene u njemu.

Također, uz pomoć različitih igračaka, možete raditi s bebom i naglas pričati bajke. Djeca će biti iznenađena gledati i slijediti sve akcije igračaka koje mogu govoriti u različitim glasovima. Tako dijete uči brže razumjeti emocije.

Dijete ima 4-5 mjeseci: što bi trebao biti sposoban i što hraniti?

Ovo je razdoblje od 3 mjeseca. Za većinu djece, nakon tog perioda crijevna mikroflora normalizira i kolika nije više strašna. Ali, ono što čeka roditelje naprijed. Što bi trebalo biti i kako hraniti dijete u 4-5 mjeseci.

Dječje postignuće u dobi od 4 mjeseca

Posebna se pozornost posvećuje režimu djeteta i prehrani. Ako dijete još uvijek ne zna kako se prevrtati, onda je potrebno razmišljati o jačanju mišića. Tijekom tog razdoblja dijete se počne usredotočiti na zvukove koji ga okružuju. Kada se pojavljuju brojni roditelji, dijete se počelo aktivno osmjehnuti i uključiti u komunikaciju.

Dijete u ovoj dobi počinje razvijati viziju. Primjećuje objekte koji su na udaljenosti od 4 metra od njega. To se također odnosi na percepciju zvuka. Dijete počinje okretati glavu prema izvoru zvuka. Što se tiče mišića, to je ojačano. Sada mrvica može podići gornji dio tijela, ležeći na trbuhu.

Dakle, ono što bi točno trebalo biti sposobno za dijete u ovoj dobi:

 • okrenite glavu u različitim smjerovima;
 • povucite u usta objekti koji spadaju pod ruku;
 • razlikovati glasove;
 • oponašati zvukove;
 • odgovoriti na vaše ime;
 • držite male stvari.

Kako podučiti bebu da se prevrće

Prekretanje djeteta je problem za mnoge roditelje. Vrlo su zabrinuti zbog činjenice da njihova mrvica ne zna kako se prevrtati. Do dobi od 4 mjeseca ovaj problem postaje sve hitniji. Da bi vaše dijete naučilo ovu vještinu, možete koristiti razne igre.

Prvo morate pripremiti mjesto za vježbanje. Pod je najprikladniji za ovo. Na njemu morate postaviti gustu pokrivač. Šalovi i druge igračke koje čine zvukove su pričvršćene na uglove pokrivača. Sa svojim zvukom, dijete će okrenuti glavu u određenom smjeru. Također možete koristiti svijetlu igračku koju dijete najviše voli.

Kad dijete čuje zvuk ili vidi igračku, doći će do nje. U tom će slučaju biti moguće pomalo pomicati dijete. Zahvaljujući ovoj igri i jednostavnim pokretima, možete naučiti dijete da se vrati natrag do trbuščića i obrnuto.

Dječja hrana

U dobi od 4 mjeseca, novu hranu i obroke mogu se uvesti u dijete. Dakle, to može biti povrće i voće puree. Upotrebom rešetke, možete rezati bananu, šljivu, jabuku i ostalo voće i povrće. Također možete koristiti bebu konzerviranu hranu.

Što bi beba mogla raditi 4 mjeseca?

Brižni roditelji slijede svaki korak u razvoju svoje bebe. No, kako bi mu pomogli da se pravilno razvije, kako bi se spriječile bolesti i različita odstupanja u vremenu, potrebno je znati da dijete mora biti sposobno biti u dobi od 4 mjeseca, što će mu biti najbolji režim u takvoj nježnoj dobi. I na temelju toga, opterećenje ga pokušava učiniti proporcionalnim dobi.

Dijete ima 4 mjeseca, što bi trebao biti u stanju učiniti?

Kada dijete navrši 4 mjeseca, u svom životu i životu svojih roditelja, započinje novo, a ne manje složeno razdoblje života. Razlika između novorođenčadi i četveromjesečnog djeteta nevjerojatno je, u početku je teško uvjeriti da se u tako kratkom razdoblju dijete moglo mijenjati i odrasti toliko. To se sasvim jasno vidi u ponašanju i razvoju potomstva, koja se javlja svake sekunde.

Razvoj djeteta u 4 mjeseca

Prvo, dijete u 4 mjeseca bit će osjetno povećanje težine. No, počevši od ovog doba, takav će porast biti smanjen. Naravno, dijete će dobiti težinu, ali ne tako dramatično kao u prvih nekoliko mjeseci nakon rođenja. Za roditelje će biti korisno saznati kakva će težina u novorođenčadi po mjesecima biti normirana. Kada se rodi, pokazatelj značajno varira od dvije tisuće sedamsto do tri tisuće i sedamsto stotina grama. Ova težina je zbog više razloga i ovisi o velikom broju pojedinačnih čimbenika. Masa djeteta koja doseže 4 mjeseca također je promjenjiva, ali sada se također razlikuje po spolu. Na primjer, za djevojke u to doba, bit će normalno povećanje težine do 1100 grama, a kod dječaka do 1300 grama. Mogu se pojaviti odstupanja od tih normi, ali u rijetkim slučajevima, bolje je konzultirati liječnika. Možda je takav spor / brz rast objašnjen, na primjer, fiziologijom ili nasljeđivanjem.

Nakon 4 mjeseca dijete se brže razvija. Taj se razvoj očituje ne samo dobitkom tjelesne težine, tako i činjenicom da beba sve više i više svjesno gleda s tobom, ali i takvom značajkom kao rast kose i noktiju. Dijete se počinje proučavati kako se miluje i sondira. Iz tog razloga neophodno je slijediti tako naizgled beznačajan postupak kao manikura. Potrebno je izbjeći nokte samo-ozljedu djece. Higijena djeteta još uvijek pada na prve uloge i zauzima važno mjesto, čak i kada dijete navrši 4 mjeseca života, važno je korištenje hipoalergenskih sredstava, ovlaživača i talka.

Koja je razlika između razdoblja od 4 mjeseca u djeteta?

Distincijska dob 4 mjeseca i anksioznost, koja je povezana sa zubima. Zbog onoga što dijete može često biti hirovito.

Ne samo da se ukupni rast djeteta mijenja, nego se promjene pojavljuju u omjerima djetetovog tijela za 4 mjeseca, jer su sve više i više odraslih i razvijenih.

U ovom trenutku beba više nije neupotrebljiva i bespomoćna kao što se na prvi pogled čini drugima. Pored vanjskih promjena, dolazi do mentalnog razvoja, postoji mišljenje da dijete na 4 mjeseca može pronaći nove načine za istraživanje svijeta. Ta činjenica potvrđuje stjecanje novih vještina. Što će mu biti potrebno za daljnji život.

Vještina proizvoljnog hvatanja dolazi u ovo razdoblje, ali kako bi se motilje djeteta bolje razvijalo, potrebno je djetetu pružiti gimnastiku i masažu. Također, ne bi bilo suvišno da roditelji nauče kako razviti dijete u 4 mjeseca i kako koristiti vježbe u praksi.

Nasumično komprimiranje i opuštanje brijanja, dobrovoljni pokreti, samo-okretanje na trbuhu, čak i podizanje glave, pa čak i uspjeh u primjeni sluha i vida, to je ono što dijete mora raditi na 4 mjeseca može se lako pratiti. Tu je i prepoznavanje glasa i izgleda voljenih, reakcija na izgovor vlastitoga imena, različite reakcije na poznate i nepoznate stvari. Bit će zanimljivo promatrati kako će beba početi izdvajati među nekim od njegovih najdražih igračaka. Ove vještine su vrlo raznolike i stoga zahtijevaju raznovrsnu pomoć i podršku od roditelja.

Savjeti za razvoj 4-mjesečne bebe

Prva stvar koju bi roditelji koji se brinuo može se pobrinuti za ispravno liječenje djeteta u 4 mjeseca, a ako postoje sumnje u takve probleme, bolje je konzultirati se s liječnikom.

No hranjenje u trajanju od 4 mjeseca treba nastaviti isključivo uz pomoć majčino mlijeka, bez uvođenja mješavina i vode, unatoč činjenici da dijete već pokazuje interes za što i kako odrasli jedu.

Također je važno pažljivo razmišljati o tome što dijete može jesti za 4 mjeseca i koje će mu jelovnike učiniti za njega. Mnogo toga će ovisiti o tome. Konkretno, pokazatelji rasta i dobitak na težini. I važno je osigurati da sve ostalo i spavanje djeteta na 4 mjeseca bude stabilno i normalizirano.

U toj dobi dozvoljeni su sustavni šetnje na svježem zraku, ovisno o sezoni. Općenito, oko 2-3 sata. Također možete povećati učestalost masaže, koja se sada može izvesti nekoliko puta dnevno.

Kako bi se osiguralo potreban razvoj beba u 4 mjeseca, to će biti ispravno uključiti posebnu zabavu u dnevni režim. Oni uključuju: igre na razvoj pozornosti, pokretljivosti, fiksacije vida. U tu svrhu upotrebljavaju svijetle i velike meke igračke, čekinje ili punjene vrećice. Često roditelji kažu da je igranje s djetetom u trajanju od 4 mjeseca zanimljivo ne samo za mrvice nego i za njih. Možete reći dječjim bajkama, pjevati pjesme i reći pjesme, glavna stvar je to učiniti iz srca i emocija. Zatim će bebinom biti lakše učiti govor i ubuduće imitirati intonacije, a takva će zabava pomoći u razvijanju fonemijskog uha.

Ali osim toga, u četiri mjeseca razvoj djeteta mora biti osiguran ne samo igranjem igre, nego i običnom komunikacijom s djetetom. Njegova reakcija na one ili druge akcije može se već razlikovati po intonaciji i izražavanju malog lica. Komunikacija s vanjskim svijetom i ljudima bit će vodeći čimbenik u razvoju djeteta. Osim toga, ovo doba se smatra zatirom nakon aktivnog i glasnog razdoblja novorođenčadi, bebe postaju mirnije i vesele svoje roditelje svojim novim vještinama, iz dana u dan.

Tjelesni i mentalni razvoj bebe u 4 mjeseca

Četvrti mjesec beba života je još jedna faza razvoja. Dijete se mijenja i izvana i psihički.

Tjelesni razvoj

Od četvrtog mjeseca, viška tečaja više neće biti jednako primjetna kao i prije. Istodobno, rast je još uvijek stabilan, dva do tri centimetra mjesečno.

Počevši od tog razdoblja, kosa i nokti vaše bebe aktivno rastu. Stoga se nokti moraju odrezati. Dječja kretanja postaju stabilnija, on počinje povlačiti ruke na igračke, osjetiti ih, a također se prevaliti u različitim smjerovima i na trbuhu.

Prehrana djeteta ostaje, kao i prije, dojenje, ali vezanje na grudi se smanjuje, što rezultira preciznijim režimom hranjenja. Druga uobičajena značajka tijekom hranjenja je da je beba često omamljena i odmakne se od dojke.

Četrnaestogodišnja beba počinje prepoznavati prijatelje i rodbinu. On odmah reagira na lica i može biti zainteresiran za različite obojene stvari, kao i objekte koji se mogu kretati. beba prije ovog perioda vizualno mogu razlikovati predmete koji su na udaljenosti od 30-40 cm. Do kraja četiri mjeseca, savršeno će se fokusirati na udaljenosti od tri metra.

Četiri mjeseca beba čuje gotovo kao i odrasla osoba. On reagira na razne okolne zvukove, glazbu, može obratiti pozornost na svoje zvukove i ponoviti ih opet. Malo po malo dolazi razdoblje kada dijete postane prognaniji. Obično monolog počinje s pokušajima izgovaranja samoglasnika.

Iz tog razdoblja, dijete ne treba samo ograničenu spavanje i hranu, to je sada za njega je važno da se usredotočite i komunikacija. Glasno se nasmije, hoda i uspostavlja kontakt.

Što bi trebalo biti u mogućnosti da dijete u dobi od četiri mjeseca:

 • prevrtati;
 • pokušati puzati;
 • razlikovati boju, volumen i oblik objekata;
 • prepoznati lica;
 • napraviti zvukove;
 • Ostani budan za oko 2 sata;
 • zabavite se raznim igračkama.

U nedostatku reakcije djeteta na zvuk, svjetlo i hranjenje, odmah se posavjetujte s liječnikom.

Mentalni razvoj

Razvoj mentalnog razvoja djeteta u 4 mjeseca postaje intenzivan. U 4. mjesecu života, dijete može doživjeti razne emocije. Pored straha i gladi, on ima takve emocije kao i znatiželja, interesa, iznenađenja i razočaranja. U tom razdoblju beba istražuje svijet oko sebe, tako da ga možete odvesti u svoje ruke češće i istraživati ​​različite teme. Ako je prije nego što je dijete zainteresirano samo za potrebe fizičke prirode, tada se u 4 mjeseca mozak razvija puno brže, a živčani i probavni sustavi poboljšavaju njihovu aktivnost. Svako djelovanje djeteta ima emocionalne tonove.

Od sada se šetnje s djetetom mogu povećati. Na primjer, ljeti možete s njim prošetati 2-3 sata dnevno, a zimi oko dva. Igre ostaju ista kao i prije, one bi trebale biti usredotočene na razvoj motoričkih sposobnosti i percepcije. Tijekom šetnje, dijete će pažljivo ispitati objekte oko sebe, tako da možete razgovarati s njim i razgovarati o onome što vidi u prednjem trenutku. Također možete ponoviti zvukove i proizvoditi nove. Na taj način malo po malo nadopunjuje njegov zvuk.

Dijete već priznaje govor roditelja intonacijom, on također ponavlja zvukove koje voli. To može biti: cvrčanje, kašalj, vrištanje, siktanje. Neka djeca mogu zamijeniti snagu zvuka, a zatim je izgovoriti glasno, a zatim tiho. Uglavnom, "govor" djeteta usmjeren je na odrasle i može služiti ne samo kao igri, već i kao sredstvo komunikacije.

Briga za dijete nije mnogo drugačija od onoga u prethodnim mjesecima života. Ujutro je potrebno prati i oprati dijete. Također je važno pratiti čistoću ušiju i nos. Kupanje treba obaviti istodobno. Također u kupaonici možete igrati igre, koristiti različite igračke koje će raznolikost ovog procesa i donijeti bebu puno radosti.

Jednom tjedno već možete rezati dječje čavle, ponekad je lakše to učiniti kad spava.

Budući da dijete brzo razvija koordinaciju pokreta oka i ruku tijekom tog razdoblja, preporučuje se posjetiti oftalmologa kako bi se izbjegli problemi s vidom.

hrana

Glavna hrana četveromjesečne bebe je još uvijek majčino mlijeko ili prilagođena formula za dječju hranu. To je također dob kada dijete može dobiti komplementarnu hranu. Sve ovisi o individualnoj odluci roditelja, kao io savjetovanju s liječnikom.

Ako, međutim, roditelji odlučuju o dodatnoj prehrani, onda možemo razmotriti proizvode koji se mogu dati djetetu:

 1. Svježe stisnute sokove može se dodati u glavno dojenje (do 50 grama). Istodobno, treba paziti da dječja stolica ne bude slomljena i da se alergijske reakcije ne pojavljuju. Ako je sve normalno, možete početi davati 2-3 žlice voćnog kaše. Zatim, dijete može biti dano tvrdo kuhano žumanjka.
 2. Lure možete započeti žitaricama žitarica bez mliječnih proizvoda na bazi heljda i rižinih riža. U malim obrocima, ne više od jednog obroka dnevno.
 3. Bolje je početi hraniti pireom od povrća s cvjetaču, bundom, tikvicama ili brokulom. Volumen obroka trebao bi se povećati za dva tjedna. Počnite s 30 grama i dosegnuti 100. Nakon što se dijete prilagodilo antenu, možete dati sljedeće.

Ne preporučuje se uvesti mamac za dijete ranije nego 4. mjeseca. Nemojte trčati ako beba još nije spremna za novu hranu. Dojenčad treba najmanje šest puta dnevno.

Da bi razvili vještinu djeteta, trebat će vam one igračke koje će vam pomoći u treniranju djeteta. Obično su to gumene igračke - visokotonci, pri čemu se kompresija zvuka pojavljuje. U ovom slučaju, igračka bi trebala biti takva da bi dijete moglo pritisnuti na njemu bez napora.

Učinit će i višestruke zvečke s različitim vrstama ručica, što će pomoći bebi da razvije razmišljanje i koordinaciju.

Možete zalijepite mali zrcalo od neprobojnog materijala na zid krevetića, tako da dijete može promatrati njegove pokrete i izraze lica.

Kada slušate glazbu, možete pljeskati dlanove u ritmu, promijeniti melodiju od brzog do usporenog i obratno. Dijete će početi paziti na ritam i promjene u njemu.

Također, uz pomoć različitih igračaka, možete raditi s bebom i naglas pričati bajke. Djeca će biti iznenađena gledati i slijediti sve akcije igračaka koje mogu govoriti u različitim glasovima. Tako dijete uči brže razumjeti emocije.

Što se može dati djetetu u 4 mjeseca

Kao žena »Dom i obitelj» Djeca »Hrana za djecu

Sporovi o dobi za uvođenje komplementarne hrane uvijek će biti relevantni. A to ne sprječava svaku majku da posjeduje vlastito mišljenje, ponekad radikalno različito od savjeta liječnika i prijatelja. Stoga nećemo započeti beznačajne rasprave, već dajemo mumijama sveobuhvatne informacije o dopuštenoj hrani u ovoj dobi.

Četiri mjeseca beba je već gotovo potpuno sazrela probavne enzime i nastala je intestinalna imunost. Mehanizmi gutanja još nisu razrađeni na automatizam, međutim, oni su već prilično dovoljni da jedu hranu osim majčinog mlijeka ili mliječne formule.

Gdje započeti mamac?

Preporučljivo je raspraviti popis dopuštenih namirnica, kao i učestalost i shemu njihova uvođenja u dijetu, koja će biti najprikladnija za određeno dijete, s pedijatrom koji ima bebu. Tako možete smanjiti vjerojatnost pojedinačne netrpeljivosti i izbjeći probleme s malim želučanim ili crijevima.

Popis opće prihvaćenih prehrambenih proizvoda koji se sigurno unose u dijete od četiri mjeseca u komplementarnoj hrani je sljedeći:

 • Pear od povrća. Sastoji se od jednog povrća ili mješavine, koja uključuje nekoliko različitih vrsta (krumpir, mrkva, tikvice, bundeva, repa, rajčica, zelje).
 • Pire od voća. Poželjno je u obliku smjesa sastavljenih od nekoliko vrsta voća koje su slične u organoleptičkim svojstvima (na primjer, jabuke, kruške, breskve).
 • Vegetable semi-liquid juhe. Pripremljeno na osnovi mrkve, kupusa, krumpira, repe. Uključite i malu količinu krupice i maslaca.
 • Povrće i voćni sokovi. Idealna jabuka, kruška, bundeva. Prvo, trebali biste se pridržavati načela jedne komponente, kako ne bi izazvali gastrointestinalni poremećaj ili napad alergije.

Ne zaboravite da ako dijete u potpunosti odbije kušati novi obrok, on još uvijek nije spreman za takve pokuse. Nemojte ga prisiliti niti bojati dijete strogo u skladu s novim stolovima za komplementarnu hranu.

Kako razumjeti da je dijete spremno za mamac?

Čak i ako je vaša beba već navršila četiri mjeseca - to nije apsolutno jamstvo da je spreman uzeti komplementarnu hranu. Svako dijete je individualno pa je potrebno procijeniti spremnost za primanje dodatnih izvora hranjivih tvari, minerala i vitamina na temelju čitavog sloja čimbenika. Konkretno, valja pažljivo razmotriti sljedeće točke:

 • Koliko dobro dijete dobiva na težini. Normalno, u dobi od četiri mjeseca, njegova tjelesna težina bi trebala udvostručiti. Ako postoji jasan nedostatak, morate početi hraniti s više kalorijske hrane - miješajući povrće, juhe s žitaricama. Kada se preferiraju prekomjerne težine, malo kalorični sokovi od povrća.
 • Je li dijete zainteresirano za roditeljsku hranu, pokušajte je isprobati.
 • Kako je uvjeren da sjedi, držeći male šake, okrećući glavu.
 • Jesu li mu prvi zubi izbijali?
 • Je li raspadni refleks raspršivanja čestica hrane nestala? Za uvođenje komplementarne hrane treba barem biti oslabljeno, inače će proces obuke za odrasle hrane biti iznimno teško.
 • Je li dijete bolesno? Prva komplementarna hrana daje se samo potpuno zdravom djetetu bez alergijskih reakcija, crijevnih bolesti. Jasna kontraindikacija također je razdoblje pripreme za cijepljenje i prvih tjedana nakon njih.

Uz glavnu komplementarnu hranu, za četiri mjeseca roditelji malog čuda morat će se upoznati s takvim konceptom kao "pedagoška" komplementarna hrana.

Što je pedagoški dopuniti?

Bilo je to četiri mjeseca da dijete po prvi put počne pokazati zanimanje za roditeljsku hranu. To ni na koji način ne znači da dijete gladuje zbog nedovoljne količine majčinog mlijeka. Takvo ponašanje je samo obična želja da oponaša navike odraslih. Dijete vrlo jasno skenira geste i izraze lica roditelja, stoga vrlo dobro vidi koliko je njihova hrana fascinantna. U potrazi za istim zadovoljstvom, počne se uporno tražiti odrasle proizvode.

Da bi se uvelo pedagoška komplementarna hrana, nije potrebno pridržavati se shema, jer se u svakom slučaju daje mikro doza. Najvažnije je pridržavati se ovog pravila: dopušteno je dati bilo koju hranu, ali samo za najmanji komad, doslovce za nekoliko mrvica. I to može biti sve juhe i žitarice, pa čak i pečeni ili tvrdi sir.

Svrha pedagoške komplementarne hrane je dopustiti bebi da miris i konzistentnost hrane, kako bi ga zanimali u korištenju osnovne komplementarne hrane. Na taj način razvija se interes djeteta u hrani osim majčinog mlijeka ili mješavina, a njegove preferencije za određenu hranu određene su na razigran način.