Značajke prehrane preuranjenih beba

Rođenja

Preuranjene bebe zahtijevaju posebnu i temeljitiju njegu od beba s normalnom težinom. Preuranjeno dijete naziva se dijete koje je rođeno prije 37-38 tjedana trudnoće i ima težinu manju od 2,5 kilograma. Ove djece karakterizira tanka koža i crvenkasta naborana koža, letargija i smanjeni tonovi mišića, ukočenost i usporiti dobitak težine.

Često, rane bebe kasnije počinju naučiti različite vještine. Stoga, takve mrvice mogu zaostajati u razvoju za 1,5-4 mjeseca. Međutim, uz pravilnu njegu i prehranu, redovito praćenje liječnika, dijete će uskoro postati supružnik. U skladu s preporukama države bebe blizu normalne godine. U ovom članku ćemo pogledati pravila za skrb i hranjenje preranih beba.

Pravila za brigu o preuranjenim bebama

 • Za prerane bebe, često karakterizirane lošim razvojem gutanja i sisanja refleksa, dakle, u prvih tjedana života, dijete može biti propisano hranjenje kroz cijev;
 • Nakon rođenja, prerano beba se ne primjenjuje odmah na dojku, ali se pregledava i stavlja u kapuljač s automatskom opskrbom kisikom i održava optimalne uvjete za bebin život;
 • Pokušajte uspostaviti dojenje, jer majčino mlijeko je najbolja prehrana i lijek. Ojačava imunološki sustav i promiče dobivanje težine, daje snagu i ubrzava razvoj djeteta;
 • Ako se prehrana provodi samo kroz sondu ili bočicu, redovito ponudite djetetu dojku da razviju reflektirajući gutljaj;
 • Stvorite ugodne uvjete za bebe u vrtiću. Prikladna unutarnja temperatura za prerane i niske bebe rođene težine iznosi 22-25 stupnjeva celzijusa;
 • Moguće je kupiti dijete mase manje od 1,5 kg tek nakon dva ili tri tjedna od trenutka rođenja. U drugim slučajevima, kupanje je dopušteno 7-10 dana. U tom slučaju, prikladna temperatura vode je 38 stupnja iznad nule, a temperatura zraka u kupaonici je najmanje + 25 ° C;
 • Možete početi hodati s bebom samo u toplom vremenu, 1,5-2 tjedna nakon rođenja. Prva šetnja trebala bi biti kratka i trajati najviše deset minuta. Postupno povećajte vrijeme provedeno na zrak do 1,5 sati. U toplini ili hladnoći s preuranjenim djetetom, šetnja se ne preporučuje;
 • Liječnik izrađuje individualni raspored cijepljenja i izrađuje osobni izračun prehrane preuranjenih beba ovisno o pokazateljima težine, visine i razvojnih obilježja djeteta;
 • Neprocjenjiva korist u razvoju malog djeteta je masaža. Više od polovice ovih beba počinje brže povećavati težinu. Osim toga, ovaj postupak jača mišiće i imunitet, doprinosi razvoju refleksa i poboljšava fizičko stanje djeteta. Međutim, važno je da masažu izvodi profesionalna osoba;
 • Prije početka masaže ili gimnastike, trebate se posavjetovati sa svojim liječnikom! Masaža se može unijeti već u drugom tjednu života, a posebna gimnastika u razdoblju od 1-1.5 mjeseci od trenutka rođenja;
 • Ako mrvica teži manje od dva kilograma, važno je da se beba topliji. Uz veću tjelesnu težinu, bebe se odijevaju na isti način kao djeca rođena na vrijeme. Kako odjenuti novorođenče, pročitajte ovdje.

Prehrambene značajke preranih beba

Značajke prehrane prerane bebe povezane su s činjenicom da ove bebe imaju loše razvijen probavni sustav, usisavanje i gutanje refleksa. Ni u kojem slučaju ne može nadjačati dijete, pokušavajući postići željenu težinu! To može ozbiljno oštetiti probavni sustav i uzrokovati teške opijenosti.

Za kontrolu prehrane novorođenčeta preporučuje se redovito vagati mrvice i pažljivo izmjeriti količinu hrane. Za praktičnost, možete zadržati dnevnik prehrane za prerano dijete mjesecima. Važno je uspostaviti ugodan način hranjenja i slijediti preporuke.

Kada dojenje ne treba hraniti dijete. Ako je dijete umjetno hranjeno ili pomiješano, dijete može, ako je potrebno, ponekad isprazniti s čistom ili kopčnom vodom iz pipete. Međutim, mnoge moderne mješavine mlijeka sadrže potrebnu količinu vode i ne zahtijevaju dodatno hranjenje. Kada trebate hraniti dijete, pročitajte članak "Moram li voditi vodu djetetu".

Moderni pedijatri preporučuju se za udomljavanje dojenčadi na zahtjev, a ne prema režimu. Međutim, prilično je teško to učiniti za prerane bebe, jer takva djeca većinu vremena spavaju i ne izražavaju želju za jelom. U tom slučaju preporučuje se kombiniranje načina rada na zahtjev i po načinu rada. Važno je da nema dugih intervala između hranjenja. Nemojte hraniti bebu silom!

Osim osnovne prehrane, liječnik može preporučiti uključivanje dodatnih vitamina u prehranu djeteta. Vitamini C i K su potrebni u prva tri dana života, a vitamin D u dva ili tri tjedna. Osim toga, važno je za prerano bebe uzeti željezo. Ti korisni elementi mogu biti uključeni u posebnu terapijsku hranu ili se mogu davati odvojeno.

Stopa i učestalost hranjenja

U prva dva tjedna života, dnevna stopa hrane za bebu izračunava se pomoću formule Rommel. Za svaku stotinu grama tjelesne težine nalazi se 10 ml mlijeka ili mješavina, na koju morate dodati broj dana života bebe.

Na primjer, za određivanje količine hrane za tjedno novorođenče težine 2 kg primjenjujemo sljedeće izračune: 10 ml + 7 (dani života djeteta) - 17 ml za svaki 100 grama. Stoga, za 2000 g 17 x 20 i dobiti 340 ml.

Broj hranjenja varira između 6-8 puta dnevno. Važno je ne uzeti duge stanke između jela. Dojenje preranih beba je najprikladnije uz pomoć "od ispod ruke" položaja. Ovo će podržati ramena i vrat mrvica, a beba može udobno uhvatiti bradavicu. Za sve vrste položaja za hranjenje djeteta pročitajte vezu http://vskormi.ru/breast-feeding/pozi-kormleniya-grudnogo-rebenka/.

Umjetna hrana i mliječne formule

Ako jedna majka iz bilo kojeg razloga ne može hraniti bebu s majčinim mlijekom, morate odabrati pravu mješavinu mlijeka. Trebao bi biti kvalitetna i prikladna hrana s potrebnim skupom vitamina i hranjivih tvari. Prilikom odabira smjese važno je uzeti u obzir sve osobine djeteta, uključujući rođenje prije pojma, težinu i visinu, dob, reakciju na određene komponente.

Odaberite posebne prilagođene mliječne formule za preuranjene ili niske bebe srodnih težini. Takve se smjese razlikuju povećanom energetskom vrijednošću i povećanim sadržajem kalorija, što pridonosi brzom dobivanju težine. Dijete energizira energiju i daje snagu.

Prilagođene mješavine za preuranjene ili niske težine rađanja često sadrže kalcij i fosfor, koji jača kosti i zube, potiče rast i povećanje težine. Osim toga, pripravak uključuje povišen protein, ugljikohidrate koji brzo apsorbiraju, razni vitamini, makro i mikronutrijenti. Mješavine uključuju nukleotide za normalnu digestiju i formiranje zdrave crijevne mikroflore, kao i polinezasićene masne kiseline za mentalne sposobnosti i potpuno funkcioniranje živčanih stanica.

Prije nego što odaberete smjesu, obratite se pedijatru! Odabrat će odgovarajuću hranu ovisno o karakteristikama razvoja i fizičkom stanju bebe. Za djecu koja su pretrpjela težinu i prerano rađaju, odaberite proizvode s oznakom "0" ili "Pre". Potrebno je kuhati smjesu samo na čistoj ili posebnoj dječjoj flaširanoj vodi. Pročitajte više o kuhanju i odabiru proizvoda u članku "Prilagođena dojenčeta".

Hranjenje kroz probdu

Hranjenje prerano bebe preko sonde provodi se ako je mrvica rođena prije 33-34 tjedna. Liječnik propisuje ovu metodu hranjenja u dubokoj ili ekstremnoj nezrelosti, kada nema refleksa za usisavanje, u kritičnom stanju djeteta nakon rođenja, te u abnormalnom razvoju nazofarinksa.

Kada se hranite kroz cijev, važno je održavati sterilnost. Instalaciju uređaja obavljaju profesionalni liječnici. U pravilu, služi tri dana, nakon čega se zamjenjuje. Kada je umetak umetnuta, dojenčeta se hrani grijanim mlijekom ili mješavinom s temperaturom do 40 stupnjeva kapljice kroz špricu. Postupak se provodi pod strogim medicinskim nadzorom.

Ova metoda se hrani dok se stanje djeteta ne stabilizira. Kad se mrvice pojave i progutaju refleks, a on dobiva na težini, možete se prebaciti na normalnu prehranu. Važno je da bebe ne doživljavaju mučninu i povraćanje, obilnu povraćanje i nadutost. Da biste odredili refleks gutanja i usisavanje, periodično nanesite dijete na prsa ili stavite bocu s bradavicom u usta.

Uvođenje komplementarne hrane za prerane bebe

Za hranjenje preuranjenog djeteta treba malo drugačije od djece koja su rođena na vrijeme. U tom slučaju, prvi mamac započinje u roku od 5-6 mjeseci s 5% heljde kaša, a ne s povrćem kvasca. Nemojte početi hraniti dijete ako je bolestan i osjeća se loše, tijekom razdoblja aktivnog zubiranja, s jakim kolicima i trbuščićima!

Prve posude se kuhaju u vodi ili biljnoj bujonu u omjeru od 5 grama žitarica na 100 ml vode. U posudu dodajte nekoliko kapi mlijeka za majčino mlijeko ili mlijeko, a zatim postupno ići na 7,8 i 10% kaše. Nakon što je heljda ubrizgana riža i dodati u kaša suncokret ili maslinovo ulje. Nije preporučljivo prebaciti se u mlijeko prije tri mjeseca.

U dobi od šest mjeseci obuhvaćaju povrtnu kugu cvjetača i brokule, krumpir i tikvice. U osmom mjesecu, dijete dobiva meso od zeca i purice, a zatim uključuje piletinu i pire žumanjak.

U dobi od osam mjeseci, također počinju hraniti u obliku sokova od voća i povrća. Glavni sok je sok od jabuka, također možete dati mrvice od krušaka, trešnje i crnog ribizera, a sok od mrkve se uvodi malo kasnije. Do devetog mjeseca, možete dati bebe kolačiće i juha od povrća.

Tablica u nastavku će vam reći o vremenu uvođenja i količinu hrane u hranjenju prerane bebe.

Prehrana prerane bebe: pravila i propisi

Uobičajeno razdoblje trudnoće je devet mjeseci, a procijenjeno vrijeme rođenja djeteta je od 37 do 42 tjedna. Ali nisu svi rođeni na vrijeme. Postoje mnogi razlozi za to, uključujući nepovoljne čimbenike okoliša. Dijete koje je vidjelo svjetlo prije 37. tjedna trudnoće smatra se preuranjenim. Briga za svoje zdravlje, razvoj, rast i prehranu zahtijeva povećanu pozornost roditelja i medicinskog osoblja.

Fotografija: depositphotos.com Autor: FamVeldman

Značajke napajanja

Prerane bebe su lagane. No, u pravilu, s vremenom se kreću u fazu aktivnog rasta i nadoknađuju svoje vršnjake. Ovaj proces zahtijeva intenzivnu energiju u tijelu. Međutim, probavni sustav u preuranjenim bebama nije u potpunosti formiran, neke su njegove sposobnosti ograničene, a refleksi povezani s unosom hrane, kao što su sisanje ili gutanje, često su slabije izraženi.

Važno prvo hranjenje

Dijete je rođeno prerano. Kada se hrani? Ovdje se morate usredotočiti na opće stanje mrvica. Ako stručnjaci procjenjuju stanje kao normalno, prvo hranjenje počinje nakon nekoliko sati. Pod uvjetom da dijete može sisati. Ovdje vrijeme može varirati, ali, prema preporukama liječnika, ne smije prelaziti 24 sata od trenutka rođenja.

Ali ako dijete ima hipoksiju, potrebno je produljiti razdoblje "gladnog". Također, prerane bebe često se primjenjuju intravenska otopina glukoze (vrsta parenteralne prehrane).

Frekvencija hranjenja

Kada je riječ o prehrani preranih beba, nekoliko čimbenika utječe na učestalost hranjenja:

 • opće stanje djeteta;
 • tjelesne težine odmah nakon rođenja;
 • stupanj nezrelosti.

Ako dijete ima patologije, često je potrebno hraniti ga - do 10 puta dnevno. Norma je 7 ili 8 obroka s 3 sata pauze.

Bebe koje ne mogu progutati i sisati hranjene su posebnim sondama - umetnute su u ventrikulu kroz nos. Kako dijete raste, prenose ga u hranu za boce ili dojenje.

Majko mlijeko

Nije tajna da je majčino mlijeko najbolja prehrambena opcija za bebe mlađe od godinu dana (uključujući prerano). Bjelančevina sastava kolostruma, koja se proizvodi u prvih 3-5 dana nakon isporuke, kao i prijelazno i ​​zrelije mlijeko majki koje rade, optimalna je za premalenu bebu.

Takva hrana bogata je laktozom koja se brzo razgrađuje, apsorbira i apsorbira dječje tijelo. Majčino mlijeko ima niz bitnih funkcija, uključujući:

 • pruža pouzdanu zaštitu crijevne sluznice;
 • sprječava napad virusa i bakterija;
 • minimizira negativne učinke alergena.

U žena koje su dale dijete pred rokovima, sastav mlijeka je nešto drugačiji od standarda. Sadržaj masti je znatno niži od normalne, ali postotak proteina, za razliku od, je povećan. Ali to je upravo ono što prerano dijete treba.

dojenje

Čim nastupi preuranjeno vrijeme, formira se refleks usisavanja i liječnici navode zadovoljavajuće stanje zdravlja, počnu dojiti bebu.

Kako bi zaštitili snagu bebe težine veće od 2 kg, primjena na majčinu dojku provodi se samo 1-2 puta dnevno. Ostatak hranjenja obavlja se pomoću bradavica.

S pojavom znakova umora, koji se očituju u letargiji usisavanja, kao i plavog područja oko usta, dojenje privremeno obustavlja i stavlja u pokret bocu prethodno izraženog mlijeka. Trenutačno liječnik treba nadzirati količinu mlijeka koje dijete dijeta masi vaganjem bebe prije i nakon hranjenja.

Kvantitativne norme

Prvi dan života bebe volumen svakog sljedećeg hranjenja trebao bi biti 5 ml viši od prethodne. U idealnom slučaju, 3. dan količina majčinog mlijeka pijan u isto vrijeme doseže 15-20 ml. Ali to su samo prosječni podaci.

Dopuštene dijelove postavlja pedijatar pojedinačno. Da biste izračunali je li dijete primilo stopu osnovnih hranjivih tvari, liječnici koriste tzv. "Kaloričnu" metodu izračuna.

Prema podacima, kada je prerano beba stara 1 mjesec, energetska vrijednost hrane dnevno treba biti 130-140 kcal po 1 kg težine. Dok beba rođena u vremenu bit će dovoljna samo 115 kcal.

Do kraja od 2 mjeseca, djeca koja su napunila više od 1,5 kg pri rođenju mogu smanjiti unos kalorija za 5 kcal po kilogramu težine po danu. Bits koji su težili od 1-1,5 kg pri rođenju, ne preporuča se smanjiti kalorijski sadržaj do 3 mjeseca.

Nadalje, kalorijski sadržaj može se smanjiti za 5-10 kcal / 1 kg sa svakim sljedećim mjesecom, sve dok indikatori ne budu jednaki sličnim pokazateljima za punopravnu djecu.

Količina hrane koja je potrebna posebno za vaše bebe, imenuje pedijatar za djecu tijekom općeg pregleda.

piće

Što se tiče pijenja u prehrani dojenčadi, pedijatri se u potpunosti oslanjaju na majčino mlijeko, s obzirom na hranu i piće. Doista, majčino mlijeko dostatno je za zaustavljanje žeđi bebe.

Ali morate platiti odgodu za preuranjenost. Rano rođene bebe trebaju redovito žeđati, ne samo kroz majčino mlijeko, već i kroz prokušanu, malo zaslađenu, čistu vodu.

vitamini

Postoji mišljenje da majčino mlijeko sadrži kompletan set svih tvari potrebnih za rast i razvoj. Čak i ako dijete ne mora izravno davati posebne vitaminske pripravke, možda će to morati razmišljati o djetetovoj majci, osobito ako je njezina beba rođena prerano.

Ali! Prijam vitamina od strane žena skrbnici povezan je s visokim rizicima i zahtijeva medicinski nadzor. Nemojte zanemariti konzultacije sa svojim liječnikom!

Nedostatak željeza

Preuranjene bebe često pate od nedostatka željeza u tijelu. Osim toga, ova mineralna tvar nije u dovoljnoj količini ni u majčinom mlijeku niti u većini vrsta posebne dječje hrane.

Stoga se moramo oslanjati na lijekove u obliku sirupa i kapi, ali s ograničenim tijekom primjene. Ovdje također ne možete bez medicinskih savjeta, inače možete oštetiti dijete.

Osim toga, prema preporuci stručnjaka, u dječju prehranu mogu se uvesti željezo obogaćene smjese. To će omogućiti popunjavanje nedostatka minerala u tijelu preuranjenog djeteta i izbjeći negativne posljedice.

Mješavine za hranjenje

Umjetna prehrana preranih beba uključuje upotrebu posebne dojene mliječnosti. Ali to se može učiniti tek nakon odobrenja liječnika.

Velike tvrtke za proizvodnju dječje hrane uspostavile su oslobađanje mješavina za bebe s malom težinom, koji su žurno rodili prije vremena. Najpoznatije robne marke za djecu do jedne godine:

Potrebno je razrijediti smjesu s posebnom flaširanom bebinom vodom, budući da je jednostavna kuhana voda "teška" za djetetov trbuh.

Lure taktike

Fotografija: Depositphotos.com. Objavio: oksun70.

Preuranjene, slabe, mršave djece trebaju ući u mamac što je moguće bliže i istodobno uzeti u obzir sve fiziološke parametre mrvica.

U slučaju preuranjenosti, bolje je početi hraniti s kikiriki (zobena kaša, riža ili heljda) uz dodatak male količine majčinog mlijeka ili prilagođene mješavine.

Vrlo je važno strogo slijediti korake za povećanje koncentracije kaše koja se uvodi u dječju prehranu:

 • Prvo, dajte samo 5% (100 ml vode za 1 žličicu, zdrobljene žitarice).
 • Zatim, djetetu dozvoljeno je 7-8% (100 ml vode za 1,5 zalogaja).
 • Posljednja faza je 10% (100 ml vode za 2 tsp.).

Bliže godini možete dodati kapljicu maslina ili suncokretovog ulja na ovu dječju posudu, a tek tada - kremu (3-4 g po posluživanju). No, maslac ne bi trebao biti uključen u gotove pakirane instant žitarice.

U pravilu, pedijatri preporučuju svojim pacijentima da počnu hraniti s povrćem i voćnim sokovima u dobi od 3 mjeseca s jednom ili dvije kapi, postupno povećavajući iznos. Međutim, danas neki stručnjaci sumnjaju u ovu tehniku ​​i ne savjetuju davati sokove do šest mjeseci.

Ako podržavate ideju ranog hranjenja, naučite sami nekoliko jednostavnih pravila koja će vam pomoći u izbjegavanju problema.

 1. Djeca do 6 mjeseci starosti ne smiju se davati sokovima nerazrijeđenim. To može loše utjecati na lomljivi trbuh. Tipično, sok se razrjeđuje toplom vrenenom vodom u omjeru 1: 1.
 2. Glavna vrsta soka koja se koristi za rano hranjenje je jabuka.
 3. Crumb, sklona opstipaciji, preporuča se kušati sok od crnog ribizla ili cikla.
 4. Uz uvođenje mrkve, rajčice i grožđa piće u žurbi ne bi trebao biti. Njihovo će se dijete probati nakon godinu dana, a rajčica - nakon 3 godine.
 5. Djeca s alergijama moraju suzdržati od crvenih sokova (jagoda, malina, jagoda itd.).

Pire od voća ili povrća unosi se tek nakon što se dijete navikne na sokove. Obično počnite s 1/4 tsp.

Od 3-4 mjeseca do pire od povrća, možete dodati četvrtinu odrezane kuhane žumance. Nekoliko dana nakon toga, potrebno je promatrati reakciju djetetovog tijela na novi proizvod.

Neželjeno je istodobno uvesti dva ili više novih proizvoda u prehranu. Inače, ako dođe do alergijske reakcije, nećete moći odrediti njezin izvor.

Otprilike iste dobi, prerane bebe se uvode u sir: oko 10 g tijekom prvog mjeseca, zatim do 20 g, i tako dalje - do jednog dijela od 50 g.

Od povrća do mesa

Pire od mesa za prevenciju anemije uključeno je u dobi od 5 mjeseci. Dijelovi ne smiju biti veći od 10 g, ne moraju se češće davati 2-3 puta tijekom tjedna.

U sedam mjeseci, prerano beba mora jesti meso kave. U ovom trenutku, jedan dio se povećava i doseže 50 grama do jedne godine.

Već pri 8 mjeseci, sasvim je logično da se dodatak jelovniku mrvica s nezaslađenim keksijem ili kruhom. Istodobno se uvode juhe od povrća, koje se do godine zamjenjuju mesnim mesama.

Pri planiranju prehrane preuranjenih beba, pozornost treba posvetiti fizikalnim parametrima djeteta, ne zaboravljajući pratiti njegovu težinu svaki mjesec. Rast i razvoj preuranjenih beba je često intenzivniji. I zato što u 2 godine, takva djeca često "nadoknaditi" i čak "prestići" svoje vršnjake.

Prehrana prerane bebe: od prvih dana do jedne godine

Bolje je hraniti prerano bebe: majčino mlijeko ili mješavine? Koliko često hraniti takvo dijete? Kada je propisana parenteralna prehrana?

Rođenje djeteta je uzbudljivo događanje. Dugo 9 mjeseci, budući roditelji čekaju sastanak s djetetom. Uz povoljan ishod trudnoće, dijete se rodi u 37-42 tjednu. Ponekad mrvica odluči da se rodi prerano, rođena prije 37 tjedana. Takva djeca se nazivaju preuranjena, zahtijevaju posebnu pažnju i pažnju.

Bebe rođene prije 37. tjedna trudnoće rođene su slabe i slabe. Pravilno organizirano hranjenje preranih beba je primarni uvjet za njihov opstanak i puni i pravilan razvoj u budućnosti. Što bi trebalo biti hranjenje preuranjenog djeteta, na kojim mjestima roditelji trebaju obratiti pažnju i druge relevantne probleme koje ćemo razmotriti u ovom članku.

Značajke napajanja

Prerane bebe pri rođenju obično teže manje od 2,5 kg. Srećom, priroda je obdarila takvim bebama sposobnost rasta brže od beba koje su rođene u dogledno vrijeme. Zbog toga prerane bebe brzo dobivaju normalnu tjelesnu težinu. Pod uvjetom da su ispravno hranjeni, to je intenzivnije.

Hranjenje takvih beba znatno je komplicirano ograničenim mogućnostima svog nezrelog probavnog sustava. Glavni refleksi - usisavanje i gutanje u njima se smanjuju zbog nedovoljnog razvoja mehanizama regulacije živčanog sustava. Zbog činjenice da mišići usisa ovih novorođenčadi još nisu formirani, proces salivacije nije uspostavljen. Preuranjene bebe imaju znatno manji kapacitet želuca i stoga se češće pojavljuju.

Na temelju individualnih karakteristika svakog preranog djeteta i njegove početne težine, liječnik preporučuje način i sastav prehrane. Ako je dijete rođeno s vrlo niskom tjelesnom težinom - do 1,5 kg, tada se u početku primjenjuju nutrijenti intravenozno, to se naziva parenteralna prehrana. To je propisano za bebe koje ne mogu jesti vlastitu hranu.

Prvo hranjenje

Prerano rođene bebe često trebaju liječničku pomoć. Procjenjujući stanje takve novorođenčadi, liječnik propisuje vrijeme i način prve hranidbe. U zadovoljavajućem stanju novorođenčeta, prvo hranjenje kolostrumom događa se nakon 4-6 sati ili kasnije.

Ponekad, na preporuku liječnika, "gladno" razdoblje može trajati do 24 sata ili čak i više, posebno ako dijete ima hipoksiju ili se sumnja da ima intrakranijalnu krvarenje. Ako dijete ne može sama jesti, dobiva se hranjiva otopina glukoze - intravenskim putem ili sondom.

Koliko često hraniti bebu

Pri određivanju učestalosti prijevremenog hranjenja stručnjaci se prvenstveno vode prema težini, općem stanju i stupnju zrelosti. U prisutnosti patologija i duboke preuranjenosti beba se hrani do 10 puta dnevno.

Norma se smatra 7-8 obroka dnevno u skladu s trosatnim intervalom.

U dojenčadi s blagim usisavanjem i gutanjem refleksa, hranjenje se provodi kroz medicinske sonde koje su umetnute u ventrikulu kroz nos. Hrana se u ovom slučaju dozira sterilnom štrcaljkom ili uz pomoć posebnog uređaja - infuzomat. Prolaze do dojke ili umjetne hrane dok mrvice sazrijevaju, kada se formiraju potrebni refleksi.

Dojenje

Prije godine majčino mlijeko se smatra idealnom opcijom za hranjenje djeteta. Majčino mlijeko žena koje su rodile dijete prije planiranog, u svom sastavu potpuno zadovoljava potrebe prerane bebe. Sadržaj masnoće u njemu je mnogo niži od normalne u kombinaciji s povećanim postotkom proteina. To je ono što prerano dijete treba.

Majčino mlijeko sadrži laktozu koja se može brzo slomiti, apsorbira i apsorbira dječje tijelo. Postoji i niz prednosti majčinom mlijeku:

 • pruža pouzdanu zaštitu crijevne sluznice;
 • povećava otpor djetetovog tijela na napade virusa i bakterija;
 • smanjuje negativne učinke alergena.

Pitanje dojenja djeteta rođeno ranije od propisanog roka odlučuje se pojedinačno. Glavni uvjeti su prisutnost refleksa usisavanja i zadovoljavajuće stanje djeteta općenito. Dijete s težinom od rođenja do 2 kg primjenjuje se na dojku za 1-2 hranjenja, nakon čega slijedi hranjenje iz boce.

Pažljivo pratite stanje mrvica tijekom dojenja. Ako postoje znakovi umora (to se manifestira slabost i letargija sisanja, plava oko usta), dojenje se zaustavlja. Mlijeko je dekantirano i hranjeno djetetu iz boce.

Također je potrebno kontrolirati težinu bebe, tako da liječnici vagaju bebu prije i poslije dojenja kako bi saznali količinu konzumiranog mlijeka.

Majčino mlijeko ili prilagođene mješavine?

Majčino mlijeko za bebu je i najbolja prehrana i najbolji lijek. A ako postoji prilika, onda je bolje dojiti prerano dijete. No, u nekim slučajevima to nije uvijek moguće iz nekoliko razloga, kao što su:

 • odsutnost ili nedovoljna proizvodnja mlijeka od majke;
 • mlijeko sadrži protutijela u konfliktu Rhesusa;
 • usisavanje i gutanje refleksa nisu razvijeni u bebi;
 • ozbiljno stanje djeteta, duboko preuranjeno;
 • dječja netolerancija na bjelančevine matičnog mlijeka;
 • nedostatak laktoze.

Dijete u tim slučajevima zahtijeva donatorsko dojeno mlijeko, no najčešće se primjenjuju njezine zamjene - prilagođene mješavine koje je propisao liječnik. Često se hranjenje provodi standardnim nadomjescima majčinog mlijeka. Od domaćih mješavina to je Baby ili Agu-1. Iz uvezenih acidofilnih smjesa koriste se Aci-Melex, Lactofidus, Pelargon.

Za bebe rođene ranije, smjesa s brojem 2 nakon imena ne može se koristiti. Ovi proizvodi prilagođeni su kravljem mlijeku, nisu prikladni za preuranjene bebe.

Pri prebacivanju na mješovitu ili umjetnu hranidbu, u prva 3 dana unos novog proizvoda u količini od najviše 10 ml u jednom hranjenju. Dijete se ispred dojke nudi novom proizvodu. Količina smjese tada postupno raste, potpuno zamjenjujući 1-2 hranjenja.

Nakon otprilike tjedan dana, smjesa može napraviti ½ od mrvice. Uz dobru prenosivost proizvoda, stabilnu stolicu i adekvatno sisanje bebe nakon tjedan dana, prebačen je u potpuno umjetno hranjenje. Tijekom ovih razdoblja, kako bi se olakšalo rad gastrointestinalnog trakta, dijete je propisano lijekovima kao što je Bifidumbacterin.

Trebam li dodatni piti

Novorođenčad koja je rođena na vrijeme tijekom dojenja ne treba dodatno piti jer sadržaj tekućine u majčinom mlijeku (oko 87,5%) u potpunosti zadovoljava potrebu za njom. No, za djecu koja su rođena prerano, dodatna tekućina od vitalne je važnosti. U prvim danima života dobivaju se malo zaslađenu kuhanu vodu. A od dobi od mjesec dana ove bebe dobivaju samo nezaslađenu kuhanu vodu za piće.

Lure prerane bebe

Pravilno uvođenje komplementarne hrane za preranu, slabu djecu je još važnije nego kod punoljetnih beba. Dopunska hrana za prerano rođene bebe uvedena je ne prije šest mjeseci, uzimajući u obzir sve fiziološke parametre mrvica.

Preporučljivo je početi hraniti s kuhanom heljda, zobenom kašom, rižom, na koju se dodaje majčino mlijeko ili prilagođena mješavina. Usklađenost s fazama povećanja koncentracije žitarica je vrlo važna, preporučljivo je pridržavati se slijedeće sheme:

 • Prvo se daje 5% kaša (1 žličica žitarica na 100 ml vode);
 • povećamo koncentraciju žitarica na 7-8% (1,5 tsp zemnog brašna u 100 ml vode);
 • idite na 10% kaša (2 žličice zemlje u 100 zrna vode, posadite u brašno).

Sokovi voća i povrća mogu se davati od dobi od tri mjeseca, počevši od 1-2 kapi, što povećava količinu soka postupno. Ipak, neki pedijatri preporučuju se odgoditi upoznavanje s sokovima dok beba ne dosegne šest mjeseci starosti. U svakom slučaju, bolje je početi s jabukama, manje alergenskim sokom, razrjeđivanjem s kuhanom vodom u omjeru 1: 1.

Nakon što se dijete navikne na sokove, možete dodati voćne i povrće sačme na svoju prehranu, počevši od tsp. U dobi od 3-4 mjeseca, dijete se može početi hraniti s kuhanim žumanjcima, dodajući četvrtinu u pire od povrća. Uz bjelanjku, bebu možete uvesti nakon godinu dana. U dobi od 3-4 mjeseca, svježi sir uvodi se u dijete. Tijekom prvog mjeseca - u količini od 10 g, onda - 20 g, postupno dovodi jedan dio na 50 g.

Prije godine, prerane bebe se trebaju upoznati s kavom od mesa. Kako bi se spriječila anemija, hrana za meso može se davati već 5 mjeseci, dajući bebu posluživanje od najviše 10 g 2-3 puta tjedno. U sedam mjeseci, pire od mesa već je neophodan dio prehrane djeteta. Jednokratni dio u ovom trenutku raste, dosežući 50 grama do jedne godine. Za osam mjeseci, izbornik mrvica može se mijenjati s ukusnim keksa, kruhom, juhama od povrća, a do godine s punim mesnim mesom.

Nakon ulaska u bilo koji novi proizvod, svakako pratite stanje bebe, kako ne biste propustili prve znakove alergije!

Umjetna prehrana

Umjetno hranjenje prerano rođene djece uvijek zahtijeva savjetovanje s pedijatrom. Izračunat će individualnu potrebu djeteta za hranjivim tvarima, procijeniti opće stanje i stupanj preuranjenosti, uzeti u obzir nasljedne čimbenike i značajke razvoja. Uostalom, čak i imaju istu tjelesnu težinu, bebe se mogu znatno razlikovati u svom zdravstvenom stanju i stupnju prilagodbe.

Mnogi proizvođači dječje hrane proizvode posebne formule za bebe s malom težinom, one prerano rođene. Pedijatri preporučuju sljedeće mješavine za djecu do godinu dana:

Preporučuje se da se smjesa razrjeđuje s posebnom flaširanom vodom za djecu.

U zaključku

Pri planiranju prehrane preuranjenog djeteta, obratite pažnju na njegove fizičke parametre, pratite njezinu težinu svaki mjesec. Rast i razvoj prerano rođene djece često se intenzivnije odvijaju. Takve bebe često "nadoknaditi" ili čak "nadvladati" svoje vršnjake u razvoju.

Hranjenje preranog djeteta po mjesecu: algoritam, norme, značajke

Vaša je beba rođena slaba.

Nakon rođenja, mogao je neko vrijeme ostati u bolnici, jer je bio premalen, bolan ili razvijen polako. Možda vam je preporučeno da ga pojede i dobije na težini. Najvjerojatnije ćete to učiniti - manje smo zabrinuti zbog toga kako dijete jede i razvija se ako se njegova tjelesna težina povećava. Ali kako pomoći svom djetetu jesti dobro, tako da dobiva na težini?

S tjelesnom težinom manjom od 1500 g: pri prvom - parenteralnom prehranom, međutim, čim opće stanje dopušta, rani početak oralne prehrane. Iznimke: nestabilnost krvotoka, teške bolesti pluća, teške infekcije.

Načela prehrane preuranjenih beba

Sonda se polako, kao iznenadni opterećenje na želucu može dovesti do bradikardije i apneje.

Vrlo male prerane bebe mogu se nanositi i na dojku ("ne-hranjiva sisa"), a može se izvesti i senzor.

Enteralna prehrana

Indikacije za enteralnu prehranu su sposobnost preranog djeteta da zadrži i asimilira majčino mlijeko ili specijalizirano mlijeko.

Novorođene bebe težine veće od 2000 g kada se ocjenjuju na Apgar skali od 7 boda ili više mogu se primijeniti na majčinu dojku prvog dana života s uspostavom 7-8 jednostrukih režima hranjenja. Tijekom hranjenja nadgledaju pojavu perioralne i periorbitalne plave kože, otežano disanje, što ukazuje na umor djeteta i pokazatelji za prijenos hranjenja izraženog majčinog mlijeka iz boce.

Djeca s masom od 1500-2000 g obavljaju hranu za probnu bocu, ako je usisavanje neaktivno, tada se provodi puna ili djelomična hranjenja cijevi.

Duboke prerane bebe se hrane kroz cijev. Oni su nasogastrično hranjenje. Da biste to učinili koristite meke, ne traumatske sonde. Prije hranjenja provjerite količinu mlijeka ili mješavine koja je preostala u želucu, koja ne smije prelaziti 10% ubrizgane količine.

Regurgitacija velike količine sadržaja želuca je indikacija za provedbu nasutododenalne primjene hranjivih tvari, što predstavlja određene poteškoće i rijetko se koristi.

Prehrana putem sonde može se davati u obliku dozirane i dugotrajne prehrane, koja osigurava određenu brzinu primjene. Šprica i pregača ispunjeni su ženskim mlijekom ili mješavinom hranjivih tvari i povezani su s djetetovom sondom. Postoje razni uklanjanja dugotrajne infuzije majčinog mlijeka i mliječnih formula. Njihovo uvođenje u duboko prerane bebe propisano je oko sat vremena. Nakon 2-satne infuzije potrebno je uzeti prekide. Druga shema omogućuje 3-satni uvod s pauzom od 1 sata, s brzinom injektiranja od 1,5-3 ml / kg / h prvog dana, a postupno, 6-7. Dana, brzina se povećava na 7-9 ml / kg / h. To daje mnogo veću količinu prehrane za izuzetno preuranjene bebe u teškim uvjetima. Takva napajanja mogu eliminirati parenteralnu prehranu.

Da bi prerano dijete moglo primiti sve prednosti dojenja u ranom djetinjstvu, preporučuje se zalihe mlijeka. Najbolji način za to je duboko zamrzavanje.

Za zamrzavanje mlijeka koriste se posebni spremnici za jednokratnu uporabu. Pribor za skladištenje mlijeka trebao bi biti sterilan.

Za uspješno hranjenje preuranjenog djeteta uz zadržavanje refluksa usisavanja mora se slijediti sljedeća pravila.

 1. Nakon rođenja djeteta treba primijeniti na majčinu dojku.
 2. Nanesite na prsa što je češće moguće.
 3. Koristite vrijeme hranjenja za jačanje emocionalne veze s djetetom, ne možete biti nervozni.
 4. Ne možete dramatično oduzeti dijete iz dojke, bolje je staviti prst između kuta djetetovih usta i bradavice da zaustavi refleks sisanja.
 5. Nakon hranjenja dijete treba držati na svojim rukama, tako da zrak iz trbuha van.
 6. Žena koja je skrbnik trebala bi jesti 5 puta dnevno, na uravnotežen način, uz male poslijepodnevne zalogaje između glavnih jela. Biljna dijeta bi trebala biti 2/3 ukupne prehrane. Svaki dan, hrana treba biti proizvod od žitarica, mlijeka. Pijenje mora biti puno, uz korištenje sokova od voća.

Parenteralna prehrana

Puna parenteralna prehrana propisana je djeci s dubokom ranijom starošću u ozbiljnom stanju, bez obzira na njihovu dob, no u tim je slučajevima enteralna prehrana još uvijek dodijeljena u minimalnim količinama za održavanje normalnog funkcioniranja sluznice i crijeva, sprečavajući atrofiju sluznice. Uvođenje majčinog mlijeka kroz nasogastričnu cijev propisuje se 12-48 sati nakon rođenja djeteta u količini od najviše 10 ml / kg / danu. To doprinosi normalnom funkcioniranju crijeva.

Sheme i metode davanja preuranjenih beba mogu biti različite, ovisno o tjelesnoj težini.

Uz tjelesnu težinu manju od 1000 g, primjenjuje se kompletna parenteralna prehrana i "trofička prehrana", ili djelomična parenteralna prehrana i produljena infuzija sonde.

Masa preranog djeteta od 100-1500 g osigurava imenovanje parcijalne parenteralne prehrane i dugotrajnu infuziju sonde ili dugotrajnu infuziju sonde.

Uz tjelesnu težinu od 1500-2000 g, može se provesti dugotrajna infuzija sonde, ili hranjenje s bocama ili hranjenje dojki.

S tjelesnom težinom od 2000-2500 g, propisuje se sonda, dio hranjenja ili dojenje.

Volumen dnevne količine mlijeka određuje se iz sadržaja kalorija ili funkcionalnog kapaciteta želuca, u potonjem slučaju se koristi formula:

3. dan života x tjelesna težina u kg

što odgovara količini mlijeka po hranjenju pod uvjetom da je 6-7 obroka dnevno.

Pri izračunavanju prehrane, unatoč raspoloživoj formuli, trebate primijeniti kalorijski postupak. Do 17. dana života, potrebe djeteta povećavaju se na 130kok / dan. Upotreba majčinog mlijeka daje prehranu mjesečnoj dobi do 140 kcal / kg / dan.
Polazeći od drugog mjeseca života preranog beba težeg od 1500 g, kalorijski sadržaj prehrane smanjuje se mjesečno za 5 kcal / kg. Smanjena kalorija u vrlo preuranjenim bebama proizvedenim nakon 3 mjeseca.

Za prerano dijete, količina i kvaliteta proteinskog kompleksa hrane. Prosječna količina proteina treba biti 2,8-3,1 g / kg / dan, budući da veća količina proteina može dovesti do metaboličkih poremećaja.

U preuranjenoj bebi, enzimi trbuha aktiviraju se do 26. tjedna trudnoće, a intestinalna peptidaza postaje aktivna još u 20. tjednu.

U hrani za djecu važan je sadržaj kazeina u hrani, koji može imati nepoželjni učinak u obliku toksičnih učinaka, pa se za prerane bebe proizvode mješavine s prevladavajućim proteinom sirutke. Mješavine soje ne bi se trebale koristiti u prehrani preranih beba, zbog čega je asimilacija proteina, ugljikohidrata i minerala teško.

Dnevna prehrana preuranjenih beba treba sadržavati 5-7 g / kg masti. Lipaza gušterače nije dovoljno aktivna u preuranjenim bebama, pa je lipoliza teško. Majčino mlijeko sadrži lipazu, koja je uključena u razgradnju masti. Sastav specijaliziranih smjesa uvodi se trigliceride srednjeg lanca, koji se apsorbiraju bez prethodnog cijepanja.

Dodatno, lipolske i linolenske kiseline se uvode u specijalizirane smjese koje kompenziraju sazrijevanje vizualnog analizatora.

Preuranjene bebe, bez obzira na vrstu hranjenja, trebaju primiti 10-14 g / kg tjelesne težine. Zbog smanjenog djelovanja laktoze, 15-30% njegove razine u zrele novorođenče, poboljšati probavljivost ugljikohidrata kompleksa u specijaliziranim za dojenčad u laktoze zamijenjen dekstrinmaltozu.

Preuranjene bebe imaju veću potrebu za mineralima, solima i vitaminima od normalnih beba.

Potreba za kalcij je 4,7 mmol / kg, ili 188 mg / kg / dan, fosfor - 4 mmol / kg ili 124 mg / kg / dan, za magnezij - od 2 do 6 mt / kg / dan.

Niti mlijeko niti obogaćene mješavine ne mogu osigurati dostatan unos minerala. Preuranjene bebe savjetuje se da uvedu specijalizirane dodatke ili proizvode gdje su ti sastojci povišeni.

Kako bi se spriječilo moguće stvaranje kalcifikacije u bubrezima, potrebno je pratiti izlučivanje kalcija u mokraći.

Preuranjene bebe imaju vrlo niske željezne trgovine, što je povezano s smanjenim brojem crvenih krvnih stanica i pojavom anemije. Majčino mlijeko ne daje potrebnu količinu željeza u tijelu preuranjenog djeteta. Prevencija anemije je imenovanje prijevremenih beba, s početkom u dobi od 2 tjedna, agensi koji sadrže željezo - 6 mg / kg / dan.

Nedostatak vitamina u prehrani djece može uzrokovati bolesti pojedinačnih organa i sustava preranog djeteta.

Složeni učinak vitamina A, E, C, betakazotina uzrokuje moćnu oksidativnu zaštitu i stvaranje imunološkog odgovora tijela.

Vitamin D osigurava metabolizam kalcija, utječe na funkciju mišića, stvaranje skeletnog sustava.

B vitamini su uključeni u sve metaboličke procese, procese rasta i normalnu digestiju.

Taurin je uključen u formiranje vizualnog analizatora i središnjeg živčanog sustava.

Inozitol utječe na sintezu mikroflora vitamina crijeva.

Karnitin regulira razmjenu glutaminske kiseline, koja ima značajnu ulogu u razvoju aktivnosti mozga.

Značajke prehrane preuranjene bebe s majčinskim mlijekom

Smjernice za dojenje

 • Prvo, dopustite djetetu da pijete jedan do dva puta po smjeni. Boca je izmjerena prije i nakon hranjenja, količina tekućeg pijanka mjeri se i bilježi. Zbog pretjeranog napora djeteta, ponekad probno hranjenje dovodi do zaustavljanja rasta tjelesne težine ili čak gubitka.
 • Prvo probno razdoblje dojenja se provodi kada se pojavi refleks sisanja.
 • Prerane bebe se nanose na dojku nakon hranjenja iz boce, inače se djeca umore i ne mogu piti iz boce. S dobrom sisavkom, trebate dojiti prije nego što hranite iz boce. Trajanje i učestalost dojenja postupno se povećava.

Gotovo sve male bebe mogu se hraniti majčinskim mlijekom.

Postoji jasna razlika između kvalitativnog sastava majčinog mlijeka kod majki koje su rodile na vrijeme i koje su rodile male bebe. Sastav majčinog mlijeka preuranjenih beba ima visoku energetsku vrijednost i sadrži više proteina (1,6 po 100 ml), ima visoku koncentraciju esencijalnih aminokiselina. U ovom sastavu, bolje je apsorbirati prerano dijete. Preuranjeno dijete koje je doseglo 1800 g može već sisati u dobi od više od 34 tjedna trudnoće. Mala djeca gotovo se nisu probudila, i nemaju snage da sisaju grudi često i dugo vremena. Trebaju dodatno hranjenje.

Međutim, zbog povećane energije rasta, majčino mlijeko ne daje uvijek potrebne tvari pri visokim stopama njenog razvoja. Djeca mase manje od 1500-2000 g nedostaju u proteinima, kalcijem, fosforima, magnezijem, natrijevim, bakrenim, cinkovim i vitaminima B.2, 6, C, D, E, K, folna kiselina, i trebaju obogatiti prehranu.

Mala dobitak težine ili dobitak na težini dokaz nepravilnog hranjenja preranog djeteta.

Da bi se održala dojenje i da zadovolje visoke zahtjeve hranjivih sastojaka prerane bebe, moguće je koristiti pojačivače. Oni su specijalizirani proteinski-mineralni kompleksi, čiji je uvođenje u žensko svježe mlijeko mlijeko pomaže eliminirati njihov nedostatak u prehrani prerane djece. Obično se pakiraju u vrećice i dodaju u skladu s uputama na 50 ili 100 ml svježe mješovitog ženskog mlijeka ("Pre-Semp", itd.).

Kako bi obogatili mlijeko vitaminima, multivitaminske pripravke propisuju se ženama u skrbi. Ova metoda je sigurnija od upotrebe dodataka proteinskim vitaminima, što smanjuje mogućnost predoziranja.

Umjetno hranjenje preranih beba

Moderna tehnologija pomaže skrbiti za djecu rođenu s niskom tjelesnom masom. Svrha umjetno hranjenje za preuranjenih djeteta zbog osobitosti njegovog probavnog trakta: smanjenje ili odsutnost sisanja i gutanja reflekse, ograničenu proizvodnju enzima gušterače, laktoza, smanjenim asimilaciju masti niskog lučenjem želučane kiseline, žučne nemogućnost emulgirati žučne kiseline.

Karakterizira povećana propusnost vaskularne stijenke. Ove točke treba uzeti u obzir kada je razdoblje reklamiranja do 32 tjedna trudnoće.

Od žena koje su prerano rodile, postaje nemoguće pružiti djetetu majčino mlijeko.

Hranjenje preranih beba samo je specijalizirana mješavina. Te se smjese razlikuju od standardnih smjesa s udjelom proteina od 100 ml do 1,9-2,4 g / kg.

Prednost proteina sirutke nad kazeinom je obavezna. Imaju veću energetsku vrijednost. Ugljikohidrati su, uz laktozu, maltozu dekstrina. Povećani sadržaj minerala i elemenata u tragovima. Trenutačno postoji tendencija smanjenja bjelančevina u specijaliziranim proizvodima za prerane bebe uslijed poboljšanja proteinske komponente, povećanja proteina sirutke i njihove hidrolize. Sastav dojenačkih formula za prerane bebe nužno uključuje aminokiseline - taurin i karnitin. Ako je potrebno, ukidanje specijaliziranih proizvoda provodi se postupno.

Trenutno se koristi nekoliko mješavina za prehranu preranih beba. Primjer bi bio Pre-NAS mješavina koja sadrži:

 1. povećana razina proteina - usklađivanje s visokom potrebom preuranjenih beba;
 2. 70% proteina sirutke - jednostavna probavljivost;
 3. 30% sastava masnoća u obliku triglicerida srednjeg lanca;
 4. DHA (DHA / ARA) - optimalni razvoj mozga i mrežnice, povećava otpornost tijela na infekcije;
 5. selen - antioksidacijska zaštita.

Druga mješavina Pre-Nutrilona, ​​koja je karakterizirana sljedećim značajkama:

 1. visoki sadržaj bjelančevina i masti;
 2. kalorijski sadržaj;
 3. Omjer "kazein - protein sirutke" - 40: 60;
 4. smanjen udio laktoze (50% ugljikohidratne komponente);
 5. obogaćen sa taurinom (5.5 mg / 100 ml);
 6. idealan omjer CA: P = 2: 1;
 7. visok sadržaj željeza;
 8. optimalni sadržaj vitamina i elemenata u tragovima. Uvođenje specijaliziranih smjesa u prehranu djeteta provodi se postupno, uzimajući u obzir individualnu netoleranciju tijekom 5-7 dana.

Umjetno hranjenje specijalizirani smjesu se nastavlja sve dok težina djeteta 3000-3500 Ako vaše dijete ima mali dobitak težine, specijalizirana mješavina se koristi u prehrani djeteta u iznosu od 1-2 obroka ili za uzgoj žitarica. To se provodi pod kontrolom izračuna prehrambenog kalorijskog sadržaja i sadržaja osnovnih hranjivih tvari.

Održavanje dojenja majke djeteta bitan je uvjet za hranjenje preuranjenog djeteta. Hipp tvrtka nudi za dojilje čaj, koji stimulira proizvodnju majčinog mlijeka koje sadrži ekstrakte bilja laktogena. - anis, kopriva, koromač, kim, matičnjak i drugi čaj ima pozitivan učinak na zdravlje majke i djeteta.

Preuranjeno dijete: razvoj, hranjenje i njegu

Svaka trudnica zna da "zanimljiva situacija" traje 9 mjeseci. Izraz za rođenje malog čuda je razdoblje od 37. do 42. tjedna. Međutim, u ovom trenutku nisu rođene sve bebe. Iz nekog razloga, porođaj se može pojaviti ranije.

Ako se dijete rodi u razdoblju kraćem od 37 tjedana, smatrat će se preuranjenim. Takvo dijete zahtijeva veliku pažnju na sebe, jer u njemu se mogu pojaviti razni problemi (na primjer, bolesti se mogu otkriti u preranoj bebi).

Značajke preuranjenih beba

Roditelji preuranjenog djeteta, koji su ga prvi put vidjeli, imaju nerazumljive osjećaje jer ne izgleda kao djeca prikazana na slikama: nije plitka, ružičasta i glatka.

Određene osobine svojstvene su preuranjenim bebama:

 • male veličine i nerazmjerne tjelesne;
 • mala težina;
 • adinamija (letargija, slabost mišića, slaba krik);
 • fleksibilnost kranijalnih kostiju;
 • mekih ušiju;
 • meki poklopac za krzno, smješten na ramenima i leđima;
 • razbijanje genitalnog presjeka u bebama;
 • prisutnost praznog skrotuma kod dječaka;
 • zamagljen vid u prerane bebe;
 • loše razvijene nokte.

Sve te osobine su svojstvene djeci u 1. mjesecu života. Dok rastu i razvijaju, nestaju.

Razvoj prerane bebe po mjesecu

Roditelji na rođenje bebe prije roka počinju se brinuti o pitanju kako se prerano bebe razvijaju. Dakle, dijete u 1. mjesecu života podložno je raznim infektivnim bolestima, čiji slijed može biti popraćeno ozbiljnim komplikacijama. Zato roditelji trebaju zaštititi svoje dijete. Prvih mjesec dana nakon rođenja djeteta dobiva vrlo malu težinu. U normalnom razvoju, pojavljuje se refleks usisanog gutanja. U odsutnosti, hranjenje se provodi pomoću sonde. S lošim razvojem respiratornog refleksa potrebna je umjetna opskrba kisikom.

2. mjeseca, mrvica počinje povećavati težinu. Ovo je znak dobrog razvoja. Kada dojite prerane bebe se vrlo umorne. Potrebno je hraniti izraženo majčino mlijeko žlicom.

3. mjeseca težina se povećava za 1,5 puta. Dijete spava više, tako da roditelji trebaju voditi računa o klimi u vrtiću i promjeni položaja njegova tijela tijekom spavanja i budnosti.

Dijete, staro 4 mjeseca, već počinje pokušavati podići glavu, držati je, zvučati, popraviti pogled, a 5. mjeseca već se smiješi, pokušavajući zgrabiti igračke.

U 6-mjesečnim bebama težina se povećava za 2-2,5 puta. Oni već okreću glavu, igraju s igračkama, reagiraju na različite zvukove, razlikuju rodbinu od stranaca. U ovom dobu, prerane bebe u razvoju već se susreću sa svojim vršnjacima.

7. mjeseca, dijete se može samostalno vratiti iz trbuha. Već se aktivno svira.

U dobi od 8 mjeseci, mrvica se lako preokreće, prvo pokušava puzati, a na 9 mjeseci može stajati na nogama, držeći se do prepreke, aktivno se igra s igračkama, samostalno uzima komadiće hrane sa svojim rukama.

Bebe u 10-11 mjeseci postaju još aktivnije. Izgovaraju različiti zvukovi, reagiraju na njihovo ime, puze.

Jedne godine prerane bebe nadokupuju razvoj svojih vršnjaka, koji su rođeni na vrijeme. Već počinju izgovarati slogove. Roditelji ih ne bi smjeli naučiti hodati, jer bi se djeca trebala razvijati postupno.

Hranjenje preranih beba u prvim danima života

Smetnje djece rođene prije roka je prilično težak problem. Kod hranjenja postoje određene poteškoće uzrokovane sljedećim razlozima:

 • nedostatak ili smanjenje usisavanja i gutanja refleksa;
 • mali volumen trbuha;
 • niska brzina evakuacije želučanog sadržaja;
 • smanjena intestinalna pokretljivost;
 • smanjena aktivnost enzima gastrointestinalnog trakta;
 • ograničena količina hranjivih tvari.


Dakle, prerano beba ima ograničenu sposobnost primanja hranjivih tvari i asimilacija, iako mu je potrebno puno tijela.

Način hranjenja odabire specijalist ovisno o tjelesnoj masi, težini stanja, gestacijskoj dobi.

Novorođenčad težine više od 2000 g u prvih sati života može se priključiti na majčinu dojku. Moms bi trebao pratiti stanje svoje bebe tijekom hranjenja. Pojava znakova umora (dispneja, periorbitalna cijanoza) upućuje na potrebu pričvršćivanja prsa u kraće vrijeme i hranjenje izraženog majčinog mlijeka.

Dijete, čija je tjelesna težina 1500-2000 g, nakon određenog vremenskog razdoblja nakon rođenja, ispituje majčino mlijeko iz boce. Ako je sranje s nezadovoljavajućim djelovanjem, liječnik propisuje hranjenje cijevi.

Debe prerane bebe mase manje od 1500 g hranjene su kroz cijev. Obroci se mogu unositi kroz dugotrajnu metodu infuzije ili u obrocima.

Za dulje hranjenje sonde koristite infuzijske pumpe za špricu. Liječnici provode hranjenje preuranjenih beba s majčinim mlijekom ili mliječnom formulom prema određenoj shemi. Na primjer, može se odabrati jedna od sljedećih metoda:

 • okruglog uvođenja bez prekida na konstantnoj brzini;
 • infuzije s trajanjem od 3 sata s prekidima ne manjim od 1 sata;
 • infuzija za 2 sata s prekidima istog trajanja.

Liječnik može propisati otopine glukoze noću.

Sa doziranim obrocima preporuča se hraniti bebu 7-10 puta. Budući da je volumen trbuha vrlo mali, tijelo prima nedovoljnu količinu hranjivih tvari. U tom pogledu, liječnici obavljaju dodatnu parenteralnu primjenu hranjivih tvari.

U rijetkim slučajevima, prerane bebe mogu se davati umjetnom hranom. To može značiti nedostatak mlijeka majke ili prisutnost netolerancije djece.

Mamac za prerane bebe

Dopunska hrana za bebe rođene prerano ne preporučuje se davati prije 6 mjeseci. To je zbog nezrelosti probavnog sustava, metaboličkih procesa. Kada uvesti mamac za prerane bebe, možete sami izračunati.

Na primjer, ako se novorođenčad pojavi mjesec dana ranije, novi bi se hranjivi unos trebao dodati ne u 6, već 7 mjeseci (tj. Dodati 1 mjesec do doba kada se preporuča uvođenje komplementarne hrane). Kasnije je pogrešno uvesti i komplementarnu hranu jer je opskrba vitamina i minerala u preranoj bebi ograničena.

Kada unesete komplementarnu hranu, ne smijete li oduzeti bebu majčinog mlijeka. Nakon svakog hranjenja treba se primijeniti na majčinu dojku ili mliječnu smjesu. Širenje prehrane počinje na trošak uvođenja raznih žitarica, a zatim izbornik nadopunjuje povrće, voćni kašu.

Prvi je preporučio uvođenje heljde, riže, kukuruznog kaša. One se mogu razrijediti s onim specijaliziranim mliječnim formulama za novorođenčad koja dijete jede. Ne možete dodati nikakve dodatne proizvode (šećer, voće, itd.). Nakon žitarica, možete postupno unijeti povrće, meso, a zatim mliječni proizvodi i mliječni proizvodi.

Nije potrebno rano priuštiti sokove, posebno ako su svježe pripremljeni. Ako ih beba počne pojesti prerano, onda može imati: alergijsku reakciju, proljev, koliku bolest. Osim toga, sokovi imaju nisku nutritivnu vrijednost.

Preporučljivo je konzultirati se s pedijatrom prije ulaska u dijetu dodatne hrane jer je adekvatno i pravodobno uvođenje komplementarne hrane uspjeh pravilnog razvoja preranog djeteta.

Briga za prerano dijete

Preuranjene bebe zahtijevaju pažljivu brigu. Moms bi trebao obratiti posebnu pozornost na sljedeće čimbenike:

 1. Klima u vrtiću.
 2. Novorođena odjeća.
 3. Kupanje.
 4. Šetnje.

1. Klima u vrtiću

Klima u sobi u kojoj se nalazi nalazi veliku važnost za razvoj novorođenčeta po mjesecima. Soba mora biti redovito ventilirana. Ako je ulica vruća, ne možete zatvoriti prozor, ali morate osigurati da nema skica.

Optimalna temperatura zraka u vrtiću je 23-25 ​​stupnjeva. U blizini bebe (ispod pokrivača) temperatura bi trebala biti veća - oko 28-32 stupnja. Često postoji potreba za dodatnim grijanjem. Liječnik može preporučiti uporabu gumenih grijaćih jastučića, pri čemu temperatura vode mora iznositi oko 60-65 stupnjeva.

Smješteni su ispod pokrivača u nogama i preko pokrivača na stranama na udaljenosti dlanova tijela. Grijalice ne bi trebale spaliti dijete, tako da moraju biti omotane u ručnike, pelene ili stavljene u posebne torbe. Briga za prerano dijete trebala bi uključivati ​​promjenu vode u grijačima svakih 1,5-2 sata. Istodobno je nemoguće potpuno oduzeti bebu od vrućine. Boce s toplom vodom moraju se izmjenjivati ​​naizmjence.

Bit će moguće odbiti umjetno grijanje do kraja prvog mjeseca djetetovog života, jer će tada moći "zadržati" tjelesnu temperaturu.

Jednako je važno vlažnost. Unutarnje, njezina optimalna razina trebala bi biti oko 50-70%. Ovaj parametar možete pratiti pomoću posebnog uređaja - higrometra. Tijekom rada centralnih grijaćih baterija može biti nužna ovlaživanje zraka. Veliki pomoćnik će biti poseban ovlaživač. Mokri ručnici ili tkanine koje visi po sobi, ili posude s vodenim prostorom mogu biti zamjena.

2. Novorođena odjeća

Ako je težina djeteta veća od 2000 g, onda novorođenčad ne treba dodatnu odjeću, deke. Može se nositi na isti način kao punopravno dijete. Ako je težina bebe manja od 2000 g, treba mu više stvari. Ostruge trebaju takve proizvode za prerane bebe kao bluza s žičanim rukavima i kapuljačom, pletenom kapom, pelenama i klizačima.

Majke ne bi trebale čvrsto stegnuti dojenčad, zbog toga će mu biti teže disati. Pored toga, dijete se redovito mijenja s jedne na drugu stranu.

3. Kupanje

Bebe čija je tjelesna težina manja od 1500 g ne preporučuje se za kupanje tijekom prvih 2 ili 3 tjedna života. Ostatak preuranjenih beba može se okupati 7-10 dana nakon rođenja.

Kupanje preranog djeteta tijekom prvih 3 mjeseca treba obaviti uz kuhanu vodu. U vodi temperatura vode mora biti oko 38 stupnjeva, a u sobi - barem 25 stupnjeva.

4. Hodanje

Mame s preuranjenim bebama trebaju biti vrlo pažljive kod hodanja. Oštra promjena temperature može utjecati na zdravlje mrvica. Ako dijete teži više od 1500 g, možete prošetati s njim nakon više od dva tjedna od njegova rođenja. Vrijeme bi trebalo biti toplo vani, a temperatura bi trebala biti oko 25-26 stupnjeva. Prva šetnja majke s djetetom trebala bi biti kratka - 10-15 minuta. Postupno, vrijeme provedeno na svježem zraku treba povećati na 1-1,5 sati.

U proljeće i jesen, kad temperatura zraka ne bude manja od 10 stupnjeva, možete hodati s dojenčadi koja je od 1 do 1,5 mjeseci, a njihova tjelesna težina nije manja od 2500 g. Ako termometar na ulici pokazuje manje od 8 do 10 stupnjeva, tada možete izaći u takvo vrijeme samo s dvomjesečnim mrvicama, čija tjelesna težina iznosi 2800-3000 g.

Cijepljenje preuranjenih beba

Za bebe rođene u krivo vrijeme, pedijatar izrađuje individualni raspored cijepljenja, posvećujući pozornost na zdravlje djeteta, kao i na razvoj psihomotornog sustava. Ako je beba apsolutno zdrava, a matična masa pri rođenju iznosila je više od 2000 g, tada će raspored cijepljenja biti isti kao i kod punoljetnih beba.

Novorođenčad rođeno tjelesnom težinom manjom od 2000 g ne dobiva cjepivo protiv tuberkuloze (BCG) u rodilištu. Pediatric će ga izvesti nakon što djetetova težina dosegne 2500 grama. Cijepljenje za novorođenče težine manje od 1500 grama ne daje se tijekom prve godine života.

Masaža za prerane bebe

Djeca koja su rođena rano zaostaju za svojim vršnjacima u razvoju. Da biste ih nadigli u starosnoj dobi, preporučuje se masaža. Može se početi od prvog mjeseca života, ako je težina djeteta veća od 2500 g.

Ako je dijete staro od 1 do 5 mjeseci, preporučljivo je da ga ograničite na jednostavne poteze. Nakon što se beba vrati 2-3 mjeseca, možete se prebaciti na intenzivnije tehnike masaže za prerane bebe: gnječenje, trljanje, udaranje, pasivnu gimnastiku (savijanje nogu i ruku, itd.).

S težinom od više od 2000 g, preporučljivo je započeti vježbe s 2 ili 3 mjeseca i težinom manjom od 1500 g - sa 6 mjeseci.

Roditelji prerane bebe trebaju se posavjetovati s pedijatrom i profesionalnim masažnim terapeutom. Stručnjaci će savjetovati individualne vježbe koje neće oštetiti dijete i bit će mu korisne.

Zaključno, vrijedno je napomenuti da je njegu preuranjenog djeteta važan i prilično teški događaj. Preporuke za provedbu konkretnih mjera trebaju dati pedijatru. Samo on može savjetovati što će imati koristi djetetu i neće mu nanijeti štetu. I zapamtite da je glavna stvar za bebu vaša ljubav. Ako ju osjeća, uskoro se nećete ni sjetiti da je dijete rođeno prerano i da zaostaje u razvoju druge djece.