Što treba biti prehrana djeteta u mjesec dana?

Zdravlje

Ovdje dolazi najuzbudljiviji i dugo očekivani trenutak u vašem životu - u rukama imate dragocjenu toplu čašu i sada se s ponosom možete nazvati mlađom majkom. Vaša beba je i dalje vrlo mala i bespomoćna, i samo vi ste odgovorni za njegovu dobrobit. Od prvog dana života djeteta, važno je pravilno organizirati njegovo hranjenje.

Fotografija: depositphotos.com. Autor: monkeybusiness.

Dobra ishrana za mjesec dana staru bebu temelj je njegovog dobrog zdravlja i normalnog razvoja. Dijeta bebe u prvom mjesecu nakon rođenja sastoji se isključivo od majčinog mlijeka ili mlijeka u prahu. Druga opcija može se ozbiljno razmotriti samo u slučajevima kada postoje objektivni razlozi za dojenje.

dojenje

Majčino mlijeko je najbolja hrana za novorođenče. Čovjek nije uspio izmisliti ništa savršeno. Starost od jedne godine zove se dojka, jer je u ovih mjeseci majčino mlijeko najprikladnije za bebu.

Odmah nakon rođenja, kolostrum se formira u grudi žene - preteča majčinog mlijeka. Ne toliko se ističe, već zbog bogatog sastava potpuno pokriva potrebe novorođenčeta. Kolostrum sadrži imunoglobuline i antitoxine koji štite dojenčad od infekcija, kao i pripremu želuca i crijeva radi pravilnog funkcioniranja.

Na 3-5 dan od poslijeporođajnog razdoblja dolazi do prijelaznog mlijeka, a već od drugog tjedna žena uzgaja dijete s punomasnim majčinim mlijekom, uravnoteženu u svom sastavu i sadrži sve vitamine, minerale, hormone, enzime i antitijela koja treba novorođenčad.

Način hranjenja

Hranjivi režim mjesečnih mrvica ovisi o njegovu apetitu. Svako hranjenje trebalo bi se odvijati na zahtjev novorođenčeta. To će pomoći mami da uspostavi punu laktaciju.

Tajna je ovo: kao odgovor na iritaciju bradavica, prolaktin, hormon koji je odgovoran za proizvodnju mlijeka, pušten je u žensku krv. Jednostavno rečeno, češće ste stavili dijete na dojku, više će biti mlijeka. Većina prolaktina se proizvodi noću, zbog toga pedijatri savjetuju da ne zanemaruju noću hranjenja. Druga velika prednost čestih hranjenja je da mlijeko ne stagnira u dojci, što je važno za sprečavanje mastitisa i laktozaze.

U prvom mjesecu nakon rođenja nastaje stvaranje laktacije. Stoga ne treba brinuti ako je dijete jučer usisalo dojke 10 puta, a danas samo 8 je normalno.

Tjedan i mjesec dana nakon početka laktacije dolazi do blagog smanjenja proizvodnje mlijeka, nazvanog kriza dojenja. Neke majke, zbog neznanja ovog trenutka, očajavaju i hrane dijete s prilagođenom smjesom, misleći da nema dovoljno mlijeka. Ovo negira sve napore kako bi se utvrdilo dojenje. Najtočnija odluka u ovoj situaciji je samo čekati. Istodobno se trebate opustiti više, jesti u potpunosti i često ponuditi mrvice na grudi.

Prvi put nakon rođenja novorođenče jede do 30 ml mlijeka. Ali količina nije toliko važno - ako dijete malo pojede, on će jednostavno pitati grudi sljedeći put. Iz istog razloga, nije potrebno vagati bebu nakon jela kako bi se odredila količina mlijeka konzumirano, kao što to čine neke mlade majke.

Ako je beba preuranjena ili postoje patologije - morate djelovati samo u skladu s uputama pedijatara.

U pravilu, težina zdravog djeteta s pravilnim načinom dojenja do dobi od jednog mjeseca povećava se za 500-600 g.

Mnogi roditelji zbunjeni su pitanjem da dijete treba dodatnu vodu. Ispada da nema velike potrebe - majka ima dovoljno mlijeka za dijete. Doziranje vodom je potrebno samo u nekim slučajevima:

 • vruće vrijeme;
 • suvišni zrak u vrtiću;
 • visoku temperaturu, proljev ili povraćanje u mrvicama;
 • beba odbija jesti i već je propustila jedan hraniti;
 • potrebno je strogo podesiti način hranjenja u određenim intervalima.

Organizacija za hranjenje

 1. Nemojte pokušavati hraniti mrvicu silom - to vjerojatno neće uspjeti. Ako on odbija, mirno mu ponudi prsa nakon nekog vremena.
 2. Način pranja hranjenja po satu u prvom mjesecu je neprihvatljiv, hranite dijete samo na njegov zahtjev.
 3. Dijete bi trebalo pravilno uzeti prsa - čvrsto držati samo bradavicu usnama, ali i njegovu areolu. To će izbjeći pucanje bradavica.
 4. Nema potrebe dati djetetu mačje ili bocu.
 5. Hranite bebu u isto vrijeme sa samo jednim dojem tako da ne može dobiti samo "prednje mlijeko", koji je dizajniran za zaustavljanje žeđi, već i "povratno mlijeko" koje ima maksimalnu nutritivnu vrijednost.
 6. Hranite bebu u povoljnoj emocionalnoj atmosferi. Ako ste razdražljivi ili nervozni, on će ga sigurno osjetiti i može odbiti jesti. Uživajte u udobnom položaju, opustite se i uživajte u ovom čudesnom procesu ujedinjenja djeteta i majke. Komunicirati s malenim, nježnim glasom, lagano ga udara.
 7. Nakon hranjenja, dijete držite 10 minuta u "stupcu", tako da izlazi sve oteklo zrake.

Kao što je već rečeno, beba određuje režim prehrane u dobi od 1 mjeseca, pa se takoder naziva "slobodnim". U dojenju, u prosjeku dijete traži dojku svaka 2 sata.

Umjetno hranjenje

U pravilu, dijete jede suhe mlijeko samo ako postoje ozbiljne prepreke dojenju.

Majčinoj strani:

 • antibiotike ili psihotropne lijekove,
 • tuberkuloza,
 • mastitis.

S djetetove strane:

 • kandidacijski stomatitis,
 • "Vukove usta",
 • prekratak frenulum jezika,
 • ozbiljne prijevremenosti
 • bolesti srca,
 • traumatska trauma.

Važno je napomenuti da prepreke djeteta nisu povezane s nedopustivosti dojenja, ali s činjenicom da je fizički nemoguće.

Pukotine, posebni oblik bradavica i "uska grudi" majke su relativne kontraindikacije koje se mogu po potrebi ispraviti, bilo sami ili uz pomoć konzultanta.

Ako na bradavicama ima pukotina, mlijeko se može isušiti i dati iz žlice ili boca. Štoviše, bolje je upotrijebiti žlicu nakon svega: nije prikladna, ali ima manje izgleda da će dijete više ne uzimati grudi sljedeći put.

Majčino mlijeko može biti zamrznuto. Od toga neće izgubiti svoju vrijednost.

Prilagođene mješavine

Ako ne možete dojiti, ili možete, ali ne možete upravljati prirodnom hranom, a stručni savjeti ne pomažu, prehrana mjeseca sastojat će se od prilagođene formule suhog mlijeka.

Sada proizvode mješavine različitih tipova: namijenjene djeci različitih dobnih skupina, hipoalergenskih, bez mliječnih proizvoda, obogaćeni probioticima i prebioticima, vitaminima, mineralima, nukleotidima, mješavinama za bebe na kozje mlijeko i soje. Pri izboru, bolje je zatražiti od liječnika savjet.

Kada je umjetno hranjenje djeteta važno je promatrati prehranu. Konačna smjesa više se apsorbira u tijelu novorođenčeta, a broj hranjenja se smanjuje. Posebno jer dijete i dalje pije iz boce nego iz dojke.

Slobodni način umjetnog umjetnika može uzrokovati probavne probleme, koliku bolest i čestu regurgitaciju. Pazite da dijete strogo jede u skladu s vremenom i postupno povećava količinu mješavine i razlike između hranjenja.

Do kraja prvog mjeseca života, vaše dijete bi trebalo jesti svaka 3 sata, ne računajući pauza za noćni san.

Prije nekoliko desetljeća, vjerovalo se je da bebe koje su hranjene formulom trebaju dobiti dodatnu vodu, a dva mjeseca ranije bi trebalo dobiti dodatnu hranu.

Ali sada se promijenila situacija: moderne smjese su visoke kvalitete i optimalnog sastava što je bliže moguće (što je više moguće) majčinom mlijeku. Stoga je nužno davati umjetnu vodu u istim količinama i situacijama kao i djeca, te uvesti laktaciju i najkasnije 6 mjeseci, osim ako vaš pedijatar nije drugačije naznačio.

pravila

 1. Kravlje mlijeko ili kravlje mlijeko nikada neće moći potpuno zamijeniti mješavinu mlijeka. Zato ne slušajte savjet "mudrih" susjeda ili rođaka.
 2. Odaberite mješavinu prema dobi djeteta i stanju njegovog zdravlja.
 3. Nikada nemojte smetati receptima za kuhanje. Na primjer, nemojte prekoračiti propisani iznos za povećanje prehrambene vrijednosti. Dakle, izazivate uzrujan trbuh, regurgitaciju i crijevnu koliku u vašim mrvicama. Osim toga, to je ispunjen pojavom višak težine u djeteta.
 4. Elementarna pravila higijene. Koristite samo kuhanu vodu, pažljivo sterilizirajte bocu i bradavicu. Oprati ruke dobro prije pripreme druge skupine mliječne formule.
 5. Nemojte davati djetetu ostatke prethodnog hranjenja - takva ušteda može dovesti do trovanja hranom.
 6. Dobro zatvorite posudu i provjerite datum isteka smjese.
 7. Pridržavajte se načina: nemojte davati smjesu mlijeka za bebe češće nego jednom svaka 3 sata.

Ne treba misliti da je hranjenje mjesec dana starog djeteta vrlo težak proces. Već nakon nekoliko tjedana ćete se koristiti i sve će pasti na svoje mjesto. To će se dogoditi zahvaljujući najsnažnijem majčinom instinktu i sveobuhvatnoj ljubavi prema djetetu. Malo kasnije, pojavit će se novi napori, ali ovaj prvi mjesec i prvi koraci u svladavanju uloge najboljih za bebu, majke će zauvijek ostati u sjećanju.

Pravilna prehrana i prehrana djeteta na umjetnoj hrani

Najbolja hrana za novorođenče je majčino mlijeko. Ali nažalost, ponekad je nemoguće iz više razloga.

U tom slučaju, nadomjestači za majčino mlijeko dolaze u spašavanje. Izumom prilagođene mliječne formule, djeca lišena dojenja, mogu dobiti najhranjiviju hranu.

Indikacije za uvođenje IV od prvih dana života

Bez obzira koliko trudna majka želi dojiti dijete, okolnosti mogu biti različite. Dojenje može postati nemoguće ili bi trebalo biti odgođeno za određeno vremensko razdoblje iz više razloga:

 1. Teški rad. Postoje slučajevi kada stanje žene u radu ne dopušta da hrani dijete dok se ne oporavi.
 2. Zarazna bolest majke. Rizik zaraze bebom preko mlijeka čini dojenje neprihvatljivim.
 3. Potreba za ženom da uzima droge. O kompatibilnosti antibiotika s dojenjem potrebno je provjeriti kod liječnika.
 4. Nema dovoljno mlijeka. Njegov nedostatak može se odrediti rezultatima kontrolnih vaganja. Ako beba doda slabo, potrebno ga je hraniti mješavinom. U prvom mjesecu laktacije je još uvijek nezrela, stoga nemojte u potpunosti napustiti GW zbog toga.
 5. Česti odsutnost majke. Ako se taj problem ne može riješiti dekantiranjem i pohranjivanjem majčino mlijeka.

Prednosti i nedostaci

Ako mlada majka ima priliku barem djelomično zadržati HB, tada prije donošenja odluke za prebacivanje na umjetno hranjenje djeteta u roku od jednog mjeseca, treba vagati pro i kontra.

Prednosti umjetnog hranjenja djeteta u 1 mjesecu:

 • Slobodna mama. Hraniti bebu iz boce može bilo koji član obitelji. U ovom slučaju, majka ne mora biti oko djeteta svakih tri sata. Čak i duge odsutnosti su moguće, jer nema potrebe za opskrbom djeteta s izraženim mlijekom.
 • Lako je pratiti koliko dijete jede u jednoj hranjenju.
 • Mama ne mora pratiti njihovu prehranu.
 • U slučaju alergije kod djeteta razlog će biti očigledan i eliminiran mnogo brže nego kod HB-a.
 • Smjesa je hranjiva i digestirana je dulje od majčinog mlijeka pa će se razmak između hranjenja povećati. Posebno je važno prednost noću.

Nedostaci umjetne hranidbe:

 • Nijedna smjesa neće djetetu dati enzime sadržane u majčinom mlijeku, čiji sastav u potpunosti odgovara individualnim potrebama djeteta.
 • Umjetna djeca imaju veću vjerojatnost da će se razboljeti.
 • U narednim godinama, umjetnici su više podložni alergijama.
 • Korištenje boce i vode za razrjeđivanje smjese povećava rizik od crijevne infekcije.
 • Čišćenje dječjih jela zahtijeva dodatne napore i vrijeme.
 • Čokolade i regurgitacije nastaju kada se umjetno hranjenje češće javlja zbog upotrebe loše kakvoće ili neprikladnog za dječje bradavice.
 • Teško je hraniti bebu na putu ili daleko od dojenja.
 • Nije lako pronaći prikladnu mješavinu bebe.
 • Financijski trošak. Prilagođena hrana za hranu i hranu nije jeftina.

Pravila za novorođenče

Za hranjenje novorođenčeta trebalo bi se približiti vrlo odgovorno. Njegovo zdravlje i pravilan razvoj ovise o tome.

Mjesečna dijeta za bebe

Kada se dojenju preporuča primjena djeteta na zahtjev. Dijete treba dojku kad želi jesti, piti, spavati, smiriti se.

S mješavinom se to ne može učiniti. Njezin je sastav, za razliku od majčinog mlijeka, nepromijenjen i česta potrošnja dovodi do poremećaja gastrointestinalnog trakta i preopterećenja bubrega s viškom proteina, masti i ugljikohidrata.

U prvom mjesecu beba se hrani 6-7 puta dnevno, zadržavajući stanku između jela 3-3,5 sati. Noću, dječji se želudac mora odmoriti od teške hrane najmanje 6 sati. Ako dijete preferira jesti manje, ali češće se dopušta povećanje broja hranjenja do 10 puta dnevno uz smanjenje volumena obroka.

Takvo djelomično slobodno hranjenje pogodno je samo za prvi mjesec, dok se dijete prilagođava vanjskom okruženju i dobiva snagu.

Kako se hraniti i kakva je konzistentnost hrana?

Postoje tri načina prehrane novorođenčadi s mješavinom:

 1. Iz boce.
 2. Žlicom. U tom slučaju, ako majka jede samo dijete s mješavinom u malim količinama. To smanjuje rizik da će dijete odustati od dojke u korist boca.
 3. Iz štrcaljke bez igle. Smjesu se ubrizgava u usta ako dijete ne može sisati bradavicu ili ga progutati iz žlice.

Najprikladnija i najčešća metoda hranjenja je iz boce. Kako bi beba bila udobna, važno je slijediti tehniku ​​takve hranidbe:

 • Najbolje držanje novorođenčeta dok je skrb leži, a glava malo povišena. Ova situacija je fiziološka i neće mu dopustiti da se guši.
 • Zrak ne bi trebao ući u bradavicu. Da bi to učinili, bočica mora biti pod takvom nagibom da mješavina potpuno pokrije bradavicu, a zrak se akumulira na dnu.
 • Nakon hranjenja djeteta, pazite da ga držite okomito kako biste spriječili koliku bol. Tako progutao tijekom snage zraka van. U ovom trenutku dozvoljeno je rehubljenje male količine smjese.
 • Razrijediti smjesu treba biti strogo u skladu s uputama. Čak i nekoliko dodatnih ili nedostajućih grama može naštetiti zdravlju djeteta. Ako sve ispravno radite, dobit ćete mješavinu tekuće konzistencije.

Video, koji je izrazio osnovna pravila umjetne hranjenja novorođenčeta:

Koliko treba novorođenče jesti?

U prvih 10 dana za jedan hranjenje, dijete jede od 20 do 100 ml, odnosno, do dana. Dnevna doza iznosi 200-600 ml. Do kraja prvog mjeseca dijete jede oko 110 ml smjese na jedan obrok i 700 ml tijekom cijelog dana.

Kako se prebaciti na IV u mjesecu?

Ako je dijete primalo majčino mlijeko od rođenja, potrebno je postupno prebaciti na umjetno hranjenje. Hranidbu treba započeti s privitkom na dojku, a zatim ponuditi više od pola dijela smjese. Svakodnevno povećavajte ovaj dio.

Potpuno zamijenite majčino mlijeko za smjesu u roku od 5-7 dana. Ako žena ima puno mlijeka, dijete ih gužva, ali dojenje treba dovršiti, možete izraziti potrebni dio ili primijeniti bebu nakon hranjenja s mješavinom.

dijeta

Umjetno hranjene bebe trebaju dobiti samo prilagođenu mliječnu formulu. Sastav je što bliže majčinom mlijeku i osigurava skladan razvoj djeteta.

Što može hraniti dijete u ovoj dobi?

Za djecu prvog mjeseca života prikladne su različite mješavine:

 • suho;
 • tekućina;
 • svježe;
 • fermentirano mlijeko;
 • antireflux protiv regurgitacije;
 • liječenje;
 • na temelju kravljeg mlijeka;
 • na osnovi kozjeg mlijeka;
 • bez laktoze.

Bilo koja mješavina za dijete ovog doba treba biti označena s 0 (za novorođenče prerano ili mala težina rođenja) ili 1 (za djecu od rođenja do 6 mjeseci)

Koje proizvode uvesti?

Umjetno hranjene bebe također trebaju čistu vodu. Obično popijte piće između jela.

Osim prilagođene mliječne formule i vode, beba u prvom mjesecu života ne treba ništa više. Prvo vrijeme hranjenja još nije došlo.

Savjeti za roditelje

Kako bi umjetno hranjenje djeteta olakšalo život roditelja, a bebe ne bi imale zdravstvene probleme, tijekom hranjenja možete koristiti sljedeće savjete:

 • Ne morate mijenjati smjesu prečesto, teško je djetetovo tijelo prilagoditi novom sastavu hrane.
 • Važno je slijediti prehranu i upute za uzgoj smjese, nemojte preopteretiti dijete i ne ostavljati gladne.
 • Za razrjeđivanje suhe mješavine važno je koristiti samo čistu kuhanu vodu iz pouzdanih izvora. Ako to nije moguće, bolje je koristiti tekuću smjesu.
 • Kupnja bebe hrane je bolja u specijaliziranim prodavaonicama.
 • Obavezno slijedite rok trajanja proizvoda. Važno je zapamtiti da je otvorena ambalaža pohranjena mnogo manje neotvorena.

Ako dojenje novorođenče ne može biti uzrujana. Uz pravu smjesu i pridržavanje pravila umjetne hranjenja, zdravlje bebe neće biti oštećeno.
Korisni videozapis

Hranjenje djeteta do 1 godine po mjesecu: tablice s djetetovim nutritivnim normama u dojkama i umjetnom hranom

Potpuno uravnotežena prehrana preduvjet je za normalan razvoj svih organa i sustava djeteta. Važno je da djeca dnevno primaju određenu količinu makronutrijenata (proteina, masti, ugljikohidrata), minerala i vitamina. Zbog toga će oni postati zdravi, veseli i brzi. Kako pravilno organizirati hranjenje djece do godinu dana? Shvatit ćemo ovo pitanje, koje interesira sve svjesne roditelje.

Vrste hrane za djecu do jedne godine

Postoje tri vrste hrane za djecu do godinu dana: prirodno, umjetno i mješovito. Svaki od njih ima svoju prehranu. Razmotrite značajke različitih vrsta izbornika novorođenčadi. Opće sheme su dane za zdrave bebe. U slučaju kršenja norme prehrane utječe liječnik.

dojenje

Dojenje od 0 do 6 mjeseci dobiva samo majčino mlijeko. Prema preporukama Svjetske zdravstvene organizacije (WHO), u toj se dobi postupno uvodi čvrsta hrana (komplementarna hrana). Udio majčinog mlijeka u dnevnoj količini hrane je smanjen, ali ostaje visok. Poznati dječji liječnik E.O. Komarovsky insistira da je uvođenje komplementarne hrane u ranijem razdoblju neprimjereno.

Kod dojenja, većina stručnjaka preporučuje besplatnu dojenčad, tj. Na njegov zahtjev. Ovaj pristup vam omogućuje održavanje laktacije na potrebnoj razini. Nakon 2-3 mjeseca, čak iu slučaju slobodnog hranjenja, uspostavlja se fleksibilan raspored hranjenja novorođenčeta: jela se javljaju u intervalima od 2-2.5 sati.

Umjetno hranjenje


Uz umjetno hranjenje, dijete dobiva prilagođenu mliječnu formulu. Majčino mlijeko može biti prisutno u svom izborniku, ali u maloj količini - do 20% ukupne količine hrane.

Umjetno hranjenje zahtjeva pridržavanje jasnog rasporeda hrane s određenim intervalima između obroka. EO Komarovsky podsjeća da im treba držati, jer se smjesa sporije probavlja od majčinog mlijeka.

Mješovita hranjenja

Udio majčinog mlijeka u mješovitoj prehrani - više od 20% dnevne prehrane. Način prehrane s ovom vrstom hrane ovisi o razini laktacije u majci. Ako je osnova prehrane majčino mlijeko, raspored je blizu slobodnog. U slučaju prevlake mješavine se hranjenje događa na sat.

Kako izračunati volumen potrebne količine hrane?

Prvih 7-10 dana

Izračun dnevnog volumena mješavine ili majčinog mlijeka za djecu u prvih 7-10 dana života provodi se na jedan od dva načina:

 1. Zaitseva formula. Potrebno je umnožiti tjelesnu težinu djeteta pri rođenju za broj dana njegova života i pronaći iz tog broja 2%. Rezultat je potrebna količina hrane dnevno.
 2. Finkelsteinova formula. Kako bi se utvrdilo dnevnu količinu mlijeka ili mješavine za dijete mase manje od 3,2 kg, dob u danima treba pomnožiti s 70. Ako je težina mrvica manja od 3,2 kg, trebate pronaći proizvod od broja njegovih života i 80 godina.

Bez obzira na formulu koja se koristi, potrebni dnevni volumen podijeljen je brojem hranjenja. Tako možete saznati količinu mlijeka ili mješavine koja je dovoljna za jedan obrok.

Starije od 7-10 dana

Za izračunavanje količine prehrane novorođenčadi starijih od 7-10 dana do 12 mjeseci, primjenjuje se metoda Heybenera i Cherna ili volumetrijske. Način Geibener i Cherni omogućuje vam da pronađete potrebnu ukupnu količinu tekućine dnevno, uključujući smjesu, mlijeko, vodu, sok, čaj i tako dalje. To uzima u obzir težinu djeteta i njegove dobi. Glavne preporuke prikazane su u tablici.

Dojenje u djeteta u mjesecu

Za ženu nema ništa više radosnije nego čuti prvi krik rođenog sina ili kćeri. U ovom trenutku, ona ne osjeća bol i umor od dugotrajnog rada, ona je preplavljena bezgraničnom srećom i željom da podijeli svoju radost sa cijelim svijetom. Danas, liječnici ne uplitaju u "poznanstvo" majke s djetetom, ona će biti položena na majčin trbuh odmah nakon rođenja. Ovaj prvi fizički kontakt vrlo je važan za dijete.

Prvo dojenje

Po prvi put je bolje davati grudi djetetu gotovo odmah nakon rođenja. U ruskim bolnicama s uspješnim porođajem, mrvica se preda majci pola sata nakon rođenja. Samo u ekstremnim slučajevima, kada je žena prekomjerno oslabljena porodom, dijete je u jedinici intenzivne njege ili je rođeno kao posljedica carskog dijela, prvo hranjenje će se odgoditi dok se situacija ne normalizira.

Neposredno nakon poroda nema mlijeka u prsa. Kada stisnete bradavicu, možete vidjeti kapljice kolostruma (ovaj efekt je vidljiv u posljednjim tjednima trudnoće). Prethodno je vjerovao da je štetno za bebe, pa su se preporučili da kasnije prerađuju novorođenče nakon pojave mlijeka. Danas je ta praksa napuštena, budući da je korisnost kolostruma znanstveno dokazana:

 • probavni i urinarni sustav novorođenčadi još se nije prilagodio obradi mlijeka, kolostrum je u prvim godinama života upravo ono što dijete treba, nekoliko kapi tekućine sadrži visoku koncentraciju najkorisnijih tvari: imunostimulanse, aminokiseline, minerale i mnoge druge;
 • Glavna prednost kolostruma je visoki sadržaj imunih tijela, zajedno s njima novorođenče dobiva moćnu zaštitu od zaraznih bolesti, čak i nekoliko kapi mogu postati zapreka za štetne mikroorganizme;
 • Hranjiva vrijednost kolostruma je toliko visoka da čak i maleni iznos može zasititi dijete.

Talijanski liječnici proveli su studiju u kojoj su saznali da su bebe koje su hranjene kolostrumom odmah nakon rođenja izgubile manje težine od onih novorođenčadi koji su hranili s prilagođenom formulom mlijeka!

Kako staviti novorođenče na prsa?

Vrlo je važno od prvih hranjenja podučiti djetetu da pravilno sisati prsa. Česta pogreška - beba bilježi samo bradavicu, zbog čega je vjerojatnost pucanja visoka, sama hranjenja mogu uzrokovati bolne osjećaje majke. To se lako može izbjeći: morate pričekati dok dijete ne otvori usta i pomaže mu u hvatanju cijele areole. Budite strpljivi, možda nećete uspjeti na prvom pokušaju.

Neispravno pričvršćivanje je čest uzrok mastitisa i stvaranja tvrdih grudi mlijeka. Ponekad poteškoće vezane uz grudi mogu biti uzrokovane određenim oblikom bradavice. Ako su potpuno ravni, postoji mogućnost da se novorođenče neće prilagoditi piti majčino mlijeko. Ali nemojte očajavati, situaciju je lako popraviti: samo trebate kupiti posebnu silikonsku podlogu. Usput, trebali bi se koristiti ako se stvaraju pukotine na prsima.

Neiskusne majke često se žale na grudi i nevjerojatne boli tijekom njege. Najčešće je to rezultat pogrešaka hranjenja. Ako se ništa uopće ne dogodi, trebali biste koristiti pomoć iskusnijih mama ili primalja. I za razdoblje ozdravljenja pukotina možete koristiti silikonske jastučiće tijekom hranjenja, a nakon toga - za podmazivanje bradavica s bepanten masti i / ili vitaminom A. Ona pomaže!

Korisni savjeti o dojenju

Sljedeće preporuke pomoći će vam da poboljšate dojenje:

 • ako od prvih pokušaja niste uspjeli, nemojte se žuriti dati umjetno hranjenje novorođenčadi;
 • Pratite način odmora - pokušajte ne raditi domaće zadaće tijekom prvih tjedana (ako je moguće);
 • gledati vašu prehranu, neka hrana može pridonijeti probavnom uzrujanju djeteta, ljeti je vrijedno suzdržati od jesti crvene bobice, zimi i izvan sezone - agrumi;
 • piti puno tekućine.

Slobodno zatražite pomoć od starijih žena ako imate problem. Roditelji i poznanici rado će podupirati mladu majku s savjetima, a ako je potrebno, pomoći će očistiti kuću ili kupiti hranu.

Zašto je važno da beba jede majčino mlijeko?

Ulazak u bilo koji supermarket ili trgovinu koja prodaje robu za djecu, naći ćete da su njihove police prepune lijepih limenki s umjetnom prehranom. Deseci raznih vrsta, uz spektakularno oglašavanje i lijepe, nasmiješene bebe... Proizvođači opisuju koliko hranjivih tvari u umjetnom mlijeku, uključujući minerale i vitamine, posebne prehrambene dodatke... Vjerujte mi, nitko nije izumio ništa bolje od majčinog mlijeka. Samo je sposobna prenijeti imunitet majke, njezine hormone i antitijela na novorođenče.

Postoji nekoliko argumenata za dojenje:

 • uravnoteženi proizvod s optimalnim sastavom;
 • dokazano je da su antitijela protiv patogena koji su uzrokovali bebu, formirana u majčinom mlijeku;
 • psihološka povezanost između majke i djeteta je od velike važnosti;
 • tijekom usisavanja dojki u majčinom tijelu stimulira se proizvodnja oksitocina, što pridonosi smanjenju maternice i time ubrzava rehabilitaciju majke.

Tijekom razdoblja hranjenja morate pazljivo paziti na dojku. Da biste ga oprali prije stavljanja djeteta, dekantirati ostatke mlijeka, pazite da je uvijek čist i suh. Zanemarivanje tih pravila može dovesti do mastitisa. Uzmite posebne grudnjake za hranjenje, opremljene vodootpornim jastučićima.

Po rasporedu ili na zahtjev?

Forum mladih mumija često ima žestoku raspravu o prehrani novorođenčadi. Obično se raspravlja o tome kako najbolje hraniti dijete: na raspored, svaka 3-4 sata ili "na zahtjev", usredotočujući se na ponašanje djeteta. Razmotrite značajke obje opcije:

 • Prema rasporedu. Neposredno nakon poroda, dijete se primjenjuje na dojku u određenim satima, što rezultira da za nekoliko dana oblikuje dnevni režim. Kod većine beba, ovaj "trik" uspijeva, ali postoje novorođenčadi koji kategorizirano odbiju pridržavati se utvrđenog rasporeda. Oni su spremni satima vrištati, zahtijevaju pozornost u bilo koje vrijeme, ne spavaju dobro, postaju nervozni i kapriciozni.
 • Na zahtjev. Mama daje dojku kad primjećuje da maca postaje nemirna, sranje šakama, pokrene usta u objekte koji ga okružuju i pokušavaju pronaći izvor mlijeka. S pravim pristupom, hranjenje na zahtjev nije loše u sebi, ali se često događa sljedeće: mama hrani dijete svakih pola sata, zbog čega se uopće ne odmara, laktacija se smanjuje.

Kao što možete vidjeti, svako od rješenja ima svoje prednosti i nedostatke. Stoga nećete biti vođeni preporukama prijatelja, djevojaka, knjiga ili specijaliziranih foruma. Analizirajte ponašanje djeteta. U prvim danima, dajte mu dojke svakih 1,5-2 sata, od 7 dana povećajte razdoblje između hranjenja do 2,5-3 sata. Ni u kojem slučaju ne dopustite djetetu da vrišti dulje vrijeme s krivim srcem, vidite da je gladan, dajte mu dojku, čak i ako vrijeme još nije došlo. Nakon nekoliko tjedana primijetit ćete da je novorođenče razvila vlastiti režim.

Problemi s dojenjem?

Svaka majka brine o tome ima li njezino dijete dovoljno mlijeka. Doista, teško je odrediti količinu hrane koja je sisala klinac. Da biste to učinili, dovoljno je otići u pedijatra i provesti kontrolu hranjenja, nakon vaganja bebe prije i poslije nje. Ako se ispostavi da je taj dio pokazao premalen, može se sumnjati na hipostation (smanjena proizvodnja majčinog mlijeka). Ne biste trebali biti nervozni, glavno je smiriti se i poduzeti mjere kako biste ispravili situaciju. Da pomogne u tome, mješavine i napici za majke koje pružaju skrb:

 • Femilak. Mlijeko piće koje sadrži taurin i kompleks polinezasićenih masnih kiselina.
 • Olympique. Vitaminska mješavina zasnovana na proteini soje.
 • Apilaktin. Sredstva s pčelinjim proizvodima - ima učinak nadraživanja i stimulira laktaciju.
 • Mliječni put je ruski proizvod koji se temelji na izolatu soje proteina i mlijeku nadopunjenom s galegom.

Izvrsno pomaže čaj "HiPP", napravljen na osnovi ljekovitog bilja. Dobro je nadopuniti dijetu prirodnim sokovima i utvrđenim pićima. Nema mogućnosti za kupnju spomenutih sredstava? Tada nudimo nekoliko popularnih recepata:

 • Krem breme. Za 1 litru trebat će vam 15 g sjemena. Napunite ih vodom, a zatim kuhajte 7-10 minuta i pustite da se pere, a zatim napunite i pijte u 100 ml obroka 2-3 puta dnevno. Za poboljšanje okusa pića može se nadopuniti sok od limuna (na okus) i šećer.
 • Infuzijska ulja. Po 200 ml vode potrebno je 1 žlica zelje. Napunite je s kipućom vodom, a zatim pustite da se skuhati dva sata. Uzmi 100 ml dva puta dnevno.
 • Anis infuzija. 200 ml - 2 žličice, inzistirati 60 minuta. 1 dio - 2 žlice. Potrebno je piti 30 minuta prije jela.

S redovitom uporabom barem jednog od sredstava, primjetit ćete povećanje laktacije. Međutim, ovo nije jamstvo da će biti moguće prilagoditi prirodnu hranidbu djeteta: ako postoje dodatne poteškoće s prehranom, obratite se svom pedijatru o prebacivanju na prilagođene mješavine.

Dijete prehrana u mjesecu

Za dojenčad nema izračunavanja hrane, djeca se hrane na zahtjev, pričvršćuje se najmanje jednom svaka dva do tri sata. Naročito je važno noćno hranjenje koje pomaže u poticanju dolaska mlijeka od mame. U toj dobi djeca mogu hraniti do 15-20 puta dnevno, i do 4-6 puta po noći - to je sasvim normalno, apetit ždrijela varira od hranjenja do hranjenja. Ali ako dojenje nije moguće iz bilo kojeg razloga, što učiniti?

Koliko treba dijete jesti za 1 mjesec

Vidi također:

Brzina hranjenja djeteta u jednom mjesecu za jedan dan izračunava se na temelju težine mrvica. Svakodnevno za dijete trebat će oko petine svoje težine po količini smjese. Naime, za dijete težine 3700g, količina prehrane je 740 ml dnevno (3700g 5 = 740ml).

Odlučili smo se o količini hrane za jedan dan, ali koliko puta hranimo dijete u roku od jednog mjeseca? Izračunajte volumen je također jednostavan, možete to učiniti sami.
Količina hrane za dijete dnevno treba podijeliti s brojem hranjenja koje su potrebne za dijete. U prosjeku, stopa hranjenja djeteta u jednom mjesecu je:
U dobi prvog tjedna života do 9-10 puta dnevno,
U dobi od drugog tjedna do 8-9 puta dnevno
Nakon drugog tjedna i do kraja mjeseca, 7-8 hranjenja dnevno, uključujući noću.
Prema tome, dnevna količina hrane koju trebamo podijeliti brojem hranjenja, dobivamo volumen jednog obroka. Na primjer, za drugi tjedan beba, 740 ml / 8 = 92,5 ml treba dati po hranjenju. Naravno, ne trebate točno mjeriti mililitra, sjetite se da apetit dijete mijenja tijekom dana. Stoga, u prosjeku, dijete treba hraniti 90-100 ml smjese po hranjenju.

Koliko vode dati dijete u 1 mjesecu


Bebe koje dobivaju majčino mlijeko ne trebaju dodatan unos tekućine - dijete dobiva svu potrebnu vodu iz majčinog mlijeka. Može se nanositi na prsa kako za prehranu tako i za zaustavljanje žeđi. To je sasvim drugo - djeca su na umjetnoj hrani. Mješavina se razlikuje u sastavu i gustoći od majčinog mlijeka, a dijete treba dodatno unos tekućine. U prosjeku dijete treba samo malu količinu vode po hrani dnevno. To znači da beba koja je težila 3700 g u prvom mjesecu života trebala bi davati oko 100 ml vode dnevno, uz mješavinu hrane, između hranjenja. Posve je moguće zamijeniti vodu s čajem za djecu od 1 mjeseca. To može biti redovito biljno ili poseban piti protiv povraćanja. Prije nego što dajte dječje čajeve, trebali biste razgovarati s pedijatrom.


Kako hraniti bebu s mješavinom za 1 mjesec


Već smo govorili o tome koliko beba treba za 1 mjesec, no važno je odabrati pravu. Prije svega, važno je da smjesa bude vrlo prilagođena. Za zdravu djecu od jednog mjeseca dobre su mješavine s oznakom "1" na pakiranju - tzv. Edinichki. Često, kad majci ima nedostatak mlijeka, postoje pitanja o tome kako hraniti dijete u roku od jednog mjeseca. Nemojte žuriti da odmah dijete daju smjesu, trebali biste primijeniti sve preporuke za povećanje količine mlijeka. Potrebno je povećati broj privitaka, stvoriti kontakt kože, smiriti se i prilagoditi dojenju. Obično to pomaže bez dodataka.
Često, čitajući zastarjele smjernice za brigu o djeci, možete pronaći indikacije za dopunsko hranjenje od dobi od tri tjedna. Roditelji imaju pitanja - kako možete hraniti dijete u roku od 1 mjeseca? Prije toga, bilo je preporuka za kapljice ubrizgavanja sok, ali danas se ti savjeti pokazali štetnima i bili su napušteni. Danas, djeca, dojena i hranjena bočicom, ne trebaju uvoditi dodatnu hranu za najmanje 5 mjeseci, a po mogućnosti do šest mjeseci.

Dijete 1 mjesec stalno traži hranu

Postoje i takve situacije da dijete u dobi od 1 mjeseca jede svaki sat, je li normalno? Liječnici kažu da dojenje u prvom mjesecu života ima pravo na bilo koji ritam hranjenja, čak i ako se hranjenje po satu. Volumen trbuha bebe je mali, i postupno raste, tako da dijete može jesti često i malo po malo. Majčino mlijeko se probavlja za otprilike 20-30 minuta i postupno napušta želudac, a rast duljeg zadržavanja dojke postat će rjeđi.

Dijete prehrana u mjesecu

Beba u kući: 1 mjesec stara

Konačno ste izbavljeni iz bolnice i beba se pridružila redovima članova vaše obitelji. On je još uvijek vrlo slab i treba jednu stvar: majčinska skrb. Kako bi se osiguralo dobro zdravlje i samopouzdanje, važno je pridavati veliku važnost dojenju ili umjetnom hranjenju.

Dojenje: po savjetu prirode

Čak i danas, niti jedan prehrambeni institut nije uspio razviti smjesu koja bi postala 100% nadomjestaka za majčino mlijeko. Maksimalna približna mjera daleko je od potpune alternative jer ovaj proizvod zahtijeva poseban tretman zbog teške asimilacije.

Za bebu u prvim danima svog života, jedina korisna hrana je kolostrum, koji prethodi pojavljivanju mlijeka u majci. Iako su njezini volumeni mali, ali to je dovoljno za bebu u punom iznosu. Postoje vitamini, imunoglobulini i antitoxini. To vam omogućuje stvaranje intestinalnog okruženja, kao i stvaranje temelja za imunitet. Puno majčino mlijeko dolazi u mamu u drugom tjednu djetetova života.

Dijeta novorođenčeta

U prvom mjesecu života majka mora promatrati jednu pravilu: hraniti bebu prema svojoj želji. Što češće staviti bebu na prsa, to će više mlijeka biti. Razlog je što iritacija bradavica postaje razlog za proizvodnju prolaktina. Taj hormon stimulira proizvodnju mlijeka. Budući da je noć najbolje vrijeme za stvaranje prolaktina, prihvatite činjenicu da će biti potrebno hraniti dijete noću. Prednost čestih hranjenja je da se mlijeko ažurira brže, pružajući djetetu cijeli niz vitamina i hranjivih tvari.

Važno: mnoge majke se boje krize dojenja, bojeći se da je dijete gladno, počnu koristiti smjesu. Najbolje bi rješenje bilo čekati ovo razdoblje s obaveznim pregledom njihove prehrane, kao i učestalo privezivanje djeteta na prsa.

Zbog neznanja, majke često počinju vagati bebu nakon svakog hranjenja, posebno ako je beba pila manje mlijeka nego obično. Nema razloga za zabrinutost: dijete će planirati sljedeći unos mlijeka mnogo ranije i popuniti ovaj jaz. U normalnim uvjetima hranjenja, tijekom prvog mjeseca života dijete dobiva težinu od 500-600 grama.

Moram li hraniti dijete vodom?

Voda je potpuno zamijenjena mlijekom, ali može biti potrebna ako:

➢ kod kuće previše vrući i suhi zrak;

➢ dijete ima groznicu, povraćanje ili proljev;

➢ beba odbija jesti i nije željela sljedeći unos.

Dojenje: preporuke

➢ nema potrebe za planiranjem hranjenja bebi: razmotriti njegovu želju;

➢ ne pokušavajte ga preopteretiti ili prisiliti;

➢ djetetu dajte dojke pravilno: treba uhvatiti i bradavicu i areolu;

➢ nema bočica i kolačića u ovoj dobi;

➢ U jednom koraku dajte djetetu jednu dojku tako da dobije blizu i daleko mlijeko;

➢ Nemojte hraniti dijete u lošem raspoloženju;

➢ nakon što dijete pojede, potrebno ga je držati vertikalno oko 10 minuta da bi se progutani zrak izlazio.

O umjetnom hranjenju

Za upotrebu smjesa treba biti samo ozbiljni razlozi, kao što su:

➢ mama uzima jake antibiotike i psihotropne lijekove;

➢ ima mastitis ili tuberkulozu.

Također je potrebno umjetno hranjenje za:

➢ patologije bebinog srca;

➢ njegovu ozljedu nastanka;

Kratki jezičci;

➢ prisutnost kandidentalnog stomatitisa;

Ako majčina bradavica ima pukotine, možete izraziti mlijeko i hraniti dijete iz žlice. Ne biste se trebali kladiti na bočicu, jer može odbiti dojku, nakon što se upoznate s bradavicom.

Napomena: majčino mlijeko ne gubi svoje prednosti kada je smrznuto.

Danas možete pronaći prilagođene mliječne formule za bebe različitih dobi na prodaju. Ovi proizvodi nisu samo obogaćeni vitaminima i prebioticima već i hipoalergenskim. Naravno, nemojte zaboraviti da se smjesa probavlja teže od majčinog mlijeka. Za uspješno umjetno hranjenje, bolje se najprije konzultirati sa svojim liječnikom. Uz povoljan razvoj beba bi trebala primiti mlijeko svakih 3 sata bez uzimanja u obzir spavanje.

Savjeti za miješanje

Bez obzira koliko je grubo zvuk, neznanje je prečesto poremećaj koji se uspješno očuvao čak i na čvrstom dobu. Zato se jednostavno ignoriraju savjeti iz "iskusnih" mama, susjeda i starih žena u smislu nadmoćnosti kravljeg ili kozjeg mlijeka preko mliječne formule. Takvo mlijeko nije alternativa ovom proizvodu prilagođenom djetetovom tijelu.

Izbor mješavine treba se temeljiti na dobi djeteta i njegovom zdravlju. Potrebno je strogo slijediti recept pripreme smjese, inače dijete može imati problema s probavom. I, naravno, budite sigurni da obratite pozornost na datum isteka, razrijedite proizvod s prokuhanu vodu, ne hraniti preostali dio i promatrati režim: hranjenje mješavinu ne više od jednom svakih 3 sata.

Kako unijeti feed za 1 mjesec

Prije pola stoljeća, već je prihvaćeno od 3 tjedna da se liječe bebe s sokom od jabuka. To je bilo zbog činjenice da su mnoge bebe prenesene na umjetno hranjenje vrlo rano - majke su trebale ići na posao, pa su pedijatri pokušali nadoknaditi siromašni sastav mješavina.

Što uzrokuje takvo rano uvođenje komplementarnih namirnica u 1 mjesecu, na žalost, već je dobro poznat - to „pauze” u želucu, zatvor ili proljev, alergija i opće slabljenje imunološkog sustava, što povećava rizik od infekcija uha i bronhopulmonarnih infekcija.

Činjenica je da enzimski sustav dojenčadi nije spreman probaviti "hranu za odrasle" do određene dobi pa je važno ne davati djetetu dodatnu hranu za do 6 mjeseci, uključujući normalnu vodu.

Kako početi hraniti za mjesec dana

Ne iz ničega. Kod 1 mjeseca dijete treba hraniti isključivo na dojci ili prema indikacijama s prilagođenom formulom mlijeka.

Koji kaša počinje hraniti za 1 mjesec

Zabranjeno je upoznavanje jednog mjesečnog djeteta s neprilagođenim proizvodima! Ne moĹľe se unositi žitarica u mjesec dana kao dodatna hrana i hrana!

Pročitajte o povijesti GV-a u Rusiji - postoje činjenice o tome koliko je djece uništilo bradavice od kruha, koje su majke davale njihovim bebama u kolijevkama, jer "to je bilo tako".

Što se može dati za mjesec dana

Dijete u jednom mjesecu može dobiti majčino mlijeko, a također i prema indikacijama - prilagođenim mješavinama.

Ako se problemi s HB-ima pojavljuju u prvom mjesecu nakon isporuke, važno je dobiti pravodobnu i kompetentnu pomoć, jer je tijekom tog razdoblja taj problem moguće ispraviti dovoljno brzo.

Samo ako beba počne gubiti težinu, razmislite o dodatku. Tablica dobitka težine po mjesecu, vidi ovdje.

Prije svega, kao dodatak u mjesecu, možete dati svoje izraženo mlijeko ili davatelje mlijeko, a samo ako ta mogućnost nije moguća, trebate podići mliječnu formulu. Ovo je pitanje bolje koordinirati s pedijatrom.

Tablica hranjenja za 1 mjesec

Njegovatelj majke ponekad misli da majčino mlijeko nije dovoljno ili je loše kvalitete. Stoga neke majke počinju razmišljati o tome kako obogatiti dječji jelovnik uz pomoć drugih namirnica.

Prvo, provjerite je li vaše mlijeko stvarno nije dovoljno - pročitajte više o tome u odgovoru na pitanje "Imam malo mlijeka".

Ako se ispostavi da, prema opisanim znakovima mlijeka, stvarno možete imati malo, tada prvi korak nije da potražite tablicu unosa komplementarne hrane u jednom mjesecu, ali pokušajte povećati dojenje i optimizirati privrženost djeteta na dojku. To se može učiniti proučavanjem članaka o organizaciji GW-a na ovoj stranici ili pozivanjem GW savjetnika u vaš dom.

Pogrešno hranjenje za 1 mjesec

Ulazak u komplementarne hrane u nekim kulturama Indije, primjerice, počinje odmah nakon rođenja - djetetu se daje žličica žitarica itd. Pročitajte o tradiciji GW-a u različitim zemljama, a vi ćete biti vrlo iznenađeni. Ovo je vrlo, vrlo pogrešno.

U principu, svaki uvođenje komplementarne hrane i hranjenja na šest mjeseci dijete je krivo, jer u većini slučajeva nije opravdano nekim dokazima, već uzrokovanim kulturnim stavovima, mitovima, stereotipima itd. pitanja.

Nepravilno hranjenje u 1 mjesecu dovodi do zdravstvenih problema u zakašnjenoj perspektivi - možda nećete vidjeti izravnu vezu s ovom sada, ali vaše će dijete to osjetiti kao odraslu osobu. Unosom komplementarne hrane u ranoj dobi izravno utječe na formiranje mikrobioma tijela, a time i na stvaranje imuniteta i razvoj različitih sustava.

Hranjenje u mjesec dana za umjetno hranjenje

Ne preporučuje se uvođenje bilo kakvih proizvoda u prehranu bebe za 1 mjesec. Potrebno je razgovarati s djetetovim savjetnikom (kao što je u većini slučajeva riješeno probleme s HB) ili s pedijatrom.

U svakom slučaju, hranjenje na umjetno hranjenje u roku od jednog mjeseca ne može se sastojati od čvrste hrane, a češće dodatno hranjenje s mješavinom bez zamjene HB-a ili potpuni prijelaz na neku vrstu umjetne smjese. Djetetu se ne može davati kuglica i sok od 1 mjeseca, kao i eksperimentiranje s pedagoškim hranjenjem s mikro dozama.

Povratak na glavni odjel Lure by months

Spremanjem na mješavinu, ne samo da možete kupiti kozmetičku kozmetiku, već i mnoge druge zanimljive stvari za sebe i za bebu. Siguran sam da ćete biti iznenađeni kada razmotrite pravi proračun koji ide na mlijeko, a vi ćete biti sigurni želite li slušati savjete drugih ljudi i hraniti dijete s nečim jer ste "sve to učinili"...

Hranjenje novorođenčadi mjesecima

Prva godina je vrijeme za aktivni razvoj. Nikada više u mom životu neće se primijetiti tako brz rast beba. Dijete treba primiti energiju, a istodobno treba posebnu prehranu koja se razlikuje od odrasle hrane. Pratimo kako hranjenje djeteta mijenja mjesecima i saznajte što se može i ne može dati novorođenčadi.

Novorođenče - poznanik

Svatko, naravno, zna da hranjenje novorođenčadi počinje s majčinim mlijekom. Ovo je najsavršenija hrana koja postoji samo u ovoj fazi. "Zašto?" - pitate. Sudac za sebe:

 • Mlijeko mijenja svojstva dok dijete sazrijeva. Sve počinje s kolostrumom, kada, u trenutku kada je dijete vezano za dojku u dvorani, prima samo nekoliko mililitara vrijedne tekućine, bogate imunološkim tijelima i antitoxinima. Colostrum pomaže očistiti crijeva izvornog izmeta, djelujući kao blagi laksativ. To je prilično kalorično, a istodobno dijete ne napuni, troše puno snage na usisavanje.
 • Bjelančevina mlijeka u žena uglavnom uključuje serumske proteine, albumin i globulin, koji se ne samo da lako probavljaju, nego i sudjeluju u razvoju dječjeg imunološkog sustava. Kazein, protein koji se smatra teškim, 10 puta manji od kravljeg mlijeka. Uz takvu prehranu, posebni enzimi koji olakšavaju proces digestije ulaze u tijelo djeteta.
 • Masnoća majčinog mlijeka apsorbira se za 95% zbog povećanog sadržaja višestruko nezasićenih masnih kiselina i enzima lipaze, koji potiče probavu masti.
 • Glavni ugljikohidrati majčinog mlijeka su laktoza. Zbog činjenice da nije potpuno razbijen, ulaskom u debelo crijevo, prirodno dolazi do stimulacije rasta bifidobakterija, tj. Korisne mikroflore. Ovo je još jedan razlog za hranjenje bebe majčinskim mlijekom. Djeca su manje vjerojatno da će patiti od crijevnih bolesti.
 • Govoreći o sastavu minerala i vitamina, može se primijetiti da su savršeno uravnoteženi, lako su probavljive formule.
 • Majka zajedno s mlijekom daju djetetu zaštitne čimbenike, neku vrstu imuniteta u obliku interferona, imunoglobulina, lizozima, laktoferina i drugih tvari.
 • Kada se hranjenje novorođenčadi javlja s majčinskim mlijekom, djeca prema statistikama imaju manju vjerojatnost da imaju akutne respiratorne virusne infekcije, rakove, upalu pluća i alergijske manifestacije. Oni su dobro razvijeni, rastu uravnoteženi ljudi, imaju veliku naklonost majci.
 • Majčino mlijeko je uvijek "pri ruci", ne mora kupiti, ponovo zagrijati, sterilizirati, osloniti se na dijelove.
 • Dojenje novorođenčadi je ugodan proces, dajući sretne trenutke, omogućujući vam da u potpunosti doživite radost majčinstva, uspostavite što bliži kontakt sa svojim sinom ili kćeri.

U prvom mjesecu, majka se treba usredotočiti na ovladavanje tehnikom pravilnog vezanja na dojku, prilagoditi hranidbeni režim novorođenčeta i spriječiti laktozu. Ovdje morate zapamtiti važno pravilo: češće beba će biti pričvršćena na dojku, manje će biti problema s dojenjem.

2. i 3. mjesec: aktivna faza rasta

Do tog trenutka dijete drži glavu, podiže prednji dio tijela na ruke i dodaje težinu dobro. U prvom tromjesečju života dijete raste mjesečno za 2-3 cm i dobitke od 600 do 900 grama!

Budući da se probava samo poboljšava, većina roditelja i djece suočena je s crijevnim grčevima. Nesretna djevojčica tada se savija od boli, potom pritisne noge do trbuha, plačući plačući. Kažu da se ovo razdoblje jednostavno treba živjeti, ali ipak je moguće i nužno pomoći djetetu:

 1. Emocionalna komponenta. Nosite bebu u svoje ruke, držite li trbuh za sebe. Ne bi trebao biti nikakav alarm u tvom glasu. Pjevajte mirno izmjerene pjesme. Ona služi kao neka vrsta distrakcije.
 2. Nanesite toploj pelene ili grijaću podlogu umotanu u trbuščić. Masažite u pupku u smjeru kazaljke na satu, a da pritiskate teško. Učinite vježbu na stisku i raskrivanje nogu.
 3. Dajte djetetu lijek na bazi koroma (Plantex, na primjer) ili simetikon (Espumizan, Infacol). Prva skupina uklanja grčeve, drugi eliminira mjehuriće plina u crijevima.

Obično do ovoga trenutka hranjenje novorođenčeta postaje sve bolje, određeno nuždom ili beskorisnošću hranjenja ili prijelazom na umjetno hranjenje.

4. i 5. mjesec: Želim sjesti

Krhotina postaje sve aktivnija i sada mu je potrebna energija ne samo za rast, već i za poznavanje okolnog svijeta. Majčino mlijeko ili adaptirana mliječna formula još uvijek je glavna hrana bebe. Međutim, za 5-mjesečnu bebu koja je hranjena bocama, prema svjedočenju liječnika, oni mogu početi uvoditi mamce.

Ponekad vam je potrebna tzv. Korektivna mamac. Na primjer, 4. mjeseca nedostatak željeza pronađen je u bebi. Tada pedijatar preporučuje uvođenje jednokomponentnih proizvoda s njegovim sadržajem: beba heljda kaša ili sok od jabuka. Djeca koja ne dobivaju težinu, mogu savjetovati ugljikohidratnu hranu. Ali to je samo kada je apsolutno nužno. U svim ostalim slučajevima trebate pričekati još jedan mjesec.

6. mjesec - vrijeme za hranjenje

Prema preporukama WHO-a, 6 mjeseci je idealno vrijeme za početak komplementarnog hranjenja, ako nema medicinskih kontraindikacija. Obično po ovom trenutku mrvica je dobila prve zube. No, još uvijek postoje drugi kriteriji kojima možete odrediti je li dijete spremno za novu hranu:

 • težina djeteta od rođenja se udvostručila;
 • on ne stvara jezik pokreta koji guraju;
 • može sama sjediti;
 • ako ne želi jesti, on to može pokazati okretanjem;
 • moći jesti iz žlice;
 • njegova majka i očeva hrana vrlo ga zanimaju.

Počnite hraniti jednim komponentnim jelima. Postoje drugačije mišljenje o tome što će u početku hraniti, no usredotočit ćemo se na tradicionalnu verziju - povrće puree tikvica, kao alternativu - od karfiola. Oni su savršeno probavljeni, služe kao dobra prevencija zatvora.

Djecu se savjetuje da ne dodaju šećer ili sol na jela, tako da za odrasle ova hrana može izgledati svježa. Ali za djecu to nije teško ako nisu upoznati s ukusnim plodnim pire. U istom mjesecu, možete postupno ući kašu u prehrani, svakako biti bez glutena. To uključuje rižu, heljde, kukuruz.

Bilo koji proizvod prvi se daje u malim obrocima, doslovno pola žličice, povećavajući svaki dan. Važno je da nudite novo jelo jer emocije majke igraju značajnu ulogu u usvajanju hrane. Ako ste napeti ili budni, beba će to osjetiti, i nije činjenica da će ona oduševiti inovativnost. Hvalite kuhanog proizvoda, možete jesti prvu žlicu, pokazujući joj izraz lica što je vrlo ukusno.

7 mjeseci - nastavite s datiranjem

Dijeta dijete se postepeno širi. Već je upoznat sa žitaricama i povrćem, vrijeme je za uvođenje voće i kave proteinske hrane u obliku svježeg sira i kefira. Ako beba pati od konstipacije, korisno je uzeti kefir i izrezati kvasu.

Do 7 mjeseci, učestalost hranjenja je sljedeća: tri puta majčinim mlijekom i oko tri puta komplementarnom hranom. Međutim, imajte na umu da se dijelovi koji se preporučuju kao jednokratnu mogu biti preveliki za vaše dijete i ako ne želi jesti kašu, ne biste ga trebali prisiliti.

8 mjeseci - prijelaz na čvrstu hranu

Zubi su već dovoljno za probati mesne delicije u obliku pudinga, suhula, pire krumpira. Dijetalni meso kunića, purana, teletine prikladan je za prve uzorke. Mjesec dana kasnije možete u izborniku uključiti govedinu i piletinu. Od tog doba poželjno je dati meso svaki dan u iznosu od oko 50 grama. Prikladni i pohranjeni pire krumpir u staklenke.

Zbog mogućih alergijskih reakcija, žumance se pojavljuje samo na popisu odobrenih proizvoda, iako je njezin sastav vrlo koristan za djecu. Žumanjak se daje prvi put ujutro, četvrtina, nakon čega se beba promatra za alergije. Tužnik treba hraniti bebu dvaput tjedno.

Krumpir. U našoj zemlji, bez ovog povrća, možda ne prolazi dan. Međutim, bolje je pričekati do dobi od 8 mjeseci, jer je također proizvod alergena.

Krajem 8. mjeseca možete unijeti ribu u prehranu. Prije godine preporučuje se kuhati sorte s niskim udjelom morskih riba, kao što su oslić, bakalar ili pollock. Temeljito se peru tekućom vodom, meso se odvaja od kostiju, skale su uklonjene. Kuhani filet u kipućoj vodi oko 20 minuta ili steamed. Dovoljno je 2 riblje jela tjedno. Uobičajena konzervirana riba u prehrani djece mlađe od 2 godine ne koristite!

U dječjoj dobi tijekom tog razdoblja zubi aktivno puze i desni su svrbež. Stoga, kruna ili bagel će biti pravi dar za dijete. U prehrani uvodi malo maslaca i suncokretovog ulja.

Približna hranidba na 8 mjeseci:

 • 06.00 - majčino mlijeko;
 • 10 sati - riža riža 180 grama, polovica žumanjka, 50 grama voćnog kaše;
 • 14:00 - pire od povrća 180 grama, mesni puding 50 grama, kruh - 5 grama;
 • 18 sati - majčino mlijeko, svježi sir 50 gr, kolačići;
 • Po želji, od 18:00 do 22:00 sati možete dati mališar kefir - 150 ml;
 • 22:00 - majčino mlijeko.

Odrastanje dijete želi sve učiniti, kao odrasla osoba. Pusti ga piti iz čaše, dopuštajući mu da obije ruke. Budite spremni za prolivene lokve - nema gubitka neovisnosti ne može naučiti.

10 mjeseci - "jedem žlicom"

Vjeruje se da se 10-mjesečno dijete već može naučiti držati pribor za jelo. Da biste spriječili hranu da leti po kući zbog nespretnih pokreta tijekom procesa učenja, preporučuje se primijeniti nekoliko jednostavnih tehnika:

 • kupiti duboku ploču s usisnim čašama;
 • mjesto svoje omiljene mrvice u zdjelu;
 • stavite žlicu u ruke i pokažite kako ga koristiti;
 • čuvajte se zbog neugodnih pokreta;
 • nemojte štediti na hvalu.

Što se tiče prehrane, može se reći da postaje raznolik, iako glavni proizvodi ostaju nepromijenjeni. Uzgojem žitarica dodaju se grožđice, jabuke, kruške i drugi plodovi. Raspored hranjenja djeteta od 10 mjeseci trebao bi sadržavati najmanje 2 uzorka majčinog mlijeka.

Djeca posebno vole curd kasete. Za pripremu 500 grama svježeg sira, utrljajte sa šećerom i 1-2 jaja na nježnu teksturu (neki trljate kroz sito), dodajte 1-2 žlice od krupice, pomiješajte i širite u obliku ulja. Dobivena masa se peče u pećnici oko 50 minuta pri 180 ° C.

Ako su poželjni povremeni mesni pudingovi, tada je dolaskom zubi bolje napraviti okruglice za razvoj žvačnih mišića. Meso prolazi kroz mljevenje mesa. Malo rešetkani luk, jaje, malo bijelog kruha dodaje se. Mliječni sloj je slan, a od njega se oblikuju kuglice promjera 2 cm. Mliječne kuglice se bacaju u kipuću slanu vodu i kuhaju na laganoj vatri oko 15 minuta.

1 godina - vrijeme je da sumnem

U 12 mjeseci prehrana malog muškarca je sasvim dovršena, a neki odluče prestati dojiti, iako je ponekad dopušteno djetetu davanje dojki ujutro i večeri čak i nakon što majka napusti posao. Pri donošenju odluke o tome koliko hraniti mrvicu na majčino mlijeko, svaki je vođen njihovim individualnim potrebama. Ako se i dalje odlučite odvojiti, evo nekoliko preporuka:

 • opasno je odstraniti ljeti, usred crijevnih infekcija;
 • ne biste to trebali činiti tijekom bolesti djeteta, on je već oslabljen i ne treba prekomjeran stres;
 • odbijanje bebe u vašem omiljenom sustavu, uvjerite ga u svoju ljubav, objasnite da je već velik i jede ukusnu hranu za odrasle.

U jednoj godini, prehrana djeteta se praktički ne razlikuje od 10-mjesečnog razdoblja, osim povećanja količine. Doručak i snack, kao kod odraslih, predstavljaju lagani obroci (mlijeko kašu, pire od povrća). Ručak, zajedno s večerom, pripremajući srdačno. Od slatkiša do djeteta daju pastila, marshmallows, marmelade. Kao piće, uz vodu, nude kompote, voćne napitke, žele.

To je došlo do prve godine do kraja. Bio je pun događaja, iskustava i radosti, punih nevolja. Tijekom tog vremena, nastojali ste naučiti malenu mnogo stvari, uključujući i ulijevanje u njemu ljubav zdrave prehrane. Neka vam i dalje uspije u podizanju djeteta.