Ako postoji carski rez, je li prirodno moguće rađati?

Rođenja

Cezarianni dio treba provoditi samo u slučajevima kada je vaginalna dostava povezana s visokim rizikom za zdravlje i život fetusa ili majke. Međutim, nedavno je povećan broj planiranih operacija. Neko vrijeme prolazi, a mnoge žene koje još jednom žele doživjeti sreću majčinstva počinju se pitati je li moguće prirodno rođenje nakon carski rez.

Liječnici ne daju definitivan odgovor na ovo pitanje. Druga i naknadna dostava može se provesti vaginalnim ili ponovnim provođenjem operacije. Razmotrite kada su drugi rođeni dopušteni nakon carskog rezima, pod kojim uvjetima je potrebna reoperacija i koliko su visoki rizici prirodnog porođaja nakon nekoliko godina nakon carskog reza.

Što trebate znati o carski rez

Unatoč činjenici da je, prema statistikama, broj djece rođenih kao posljedica operacije stalno u porastu, mnoge žene ne znaju zašto se operacija obavlja i koji rizici i komplikacije uzrokuju. Prvi cezarianni odjel provodi se isključivo iz medicinskih razloga. Samo što želiš trudnicu nije dovoljno.

Postoje sljedeće naznake:

 • prisutnost teških kroničnih bolesti (dijabetes, hipertenzija, kardiovaskularne patologije, endokrine bolesti);
 • anatomski uska zdjelica;
 • pogrešno mjesto fetusa;
 • stariji od 40 godina;
 • višestruka trudnoća;
 • veliki voće;
 • slaba radna snaga;
 • teška kasna toksikoza;
 • preuranjeno odjeljivanje posteljice, visoki rizik od hipoksije;
 • različite genitalne infekcije;
 • anatomske malformacije maternice i drugih genitalnih organa.

Za carski rez, dijete se uklanja kroz disekciju prednjeg zida maternice. Istodobno ostaje ne samo vanjski ožiljak na koži, već i unutarnji ožiljak na maternici. To je prisutnost ožiljka koji može postati prepreka za daljnje gestacije i isporuke na prirodan način.

Vanjski ožiljak liječi u prilično kratkom vremenu, oko tjedan ili dva nakon operacije. Što se tiče obnove cjelovitosti tkiva maternice, potrebno je mnogo više vremena. Dovršenje iscjeljenja trebalo bi trajati od šest mjeseci do jedne godine.

Čarobni dio najčešće se provodi prema planu, ali može se donijeti odluka o svom izvanrednom posjedu kada postoji opasnost od rupture maternice, naglog prestanka rada, ranog placentalnog poremećaja.

Postoje dvije vrste rezova: klasični (uzdužni) i poprečni (rezati uz bikinijsku liniju). Druga vrsta pristupa je poželjna jer je manje primjetljiva i omogućava mogućnost bebe u budućnosti.

Planiranje naknadnih trudnoća

Najvažnija stvar u ovoj situaciji je pitanje: koliko se može roditi nakon carskog dijela? Bez obzira da li žena planira vaginalnu isporuku ili ponovljenim kirurškim zahvatom, razdoblje između rođenja i sljedeće koncepcije ne bi trebalo biti manje od dvije godine. Takva razdoblja su posve opravdana: za to vrijeme potrebno je potpuno proći iscjeljenje maternice i integritet tkiva organa.

Trudnoća, koja se dogodila godinu dana nakon cezariannog dijela, povezana je s vrlo velikom vjerojatnošću omekšavanja ožiljka. Tijekom kontrakcija može doći do pucanja ožiljka, a time i smrti djeteta, a ponekad i smrti majke.

U dvije do tri godine između trudnoća, žena bi trebala preuzeti vrlo odgovorni pristup pitanju zaštite. Odaberite najbolji kontraceptivni pomoć liječniku. Korištenje hormonskih kontraceptiva ne samo da može izbjeći preranu trudnoću, nego i vratiti hormone.

Pobačaj u ovom trenutku je također vrlo nepoželjan. Takva intervencija uvijek negativno utječe na stanje maternice, pogotovo ako na njemu postoji postoperativni ožiljak.

Kada planirate trudnoću nakon 2 godine nakon cezariana, pacijent treba konzultirati liječnika za procjenu stanja maternice. Za to su korištene sljedeće dijagnostičke metode:

 1. Histografija - pregled organske šupljine uz pomoć posebnog radiopakcijskog sredstva.
 2. Histeroskopija - proučavanje ožiljnog tkiva uz pomoć endoskopa.

Ako je ožiljak gotovo ne zamjetljiv, to vam omogućuje da govorite o svom potpunom iscjeljivanju i maksimalnom oporavku tijela. Smatra se bogatim, podložnim prevlastima mišićnog tkiva. U ovom slučaju, ženi može biti dopušteno planirati novu trudnoću. Ako je ožiljak oblika vezivnog tkiva, nova trudnoća je kontraindicirana.

Kada je moguća sama isporuka

Kao što je već spomenuto, najoptimalniji period je 2 godine nakon operacije. Međutim, princip "kasnije bolji", također ne radi u ovoj situaciji. Ako je razdoblje između rođenja značajno i druga trudnoća nastupa nakon 10 godina, malo je vjerojatno da će prirodna dostava biti važeća. S obzirom na starost majke, koja u to doba više nije mlada, vjerojatno je potrebna druga operacija.

Nakon operacije, žena treba uzeti ekstrakt iz povijesti tijeka rada, gdje će se naznačiti razlozi operativne dostave, način ubiranja rezova, materijala za šivanje i druge značajke operacije. U budućnosti će ta čitanja biti uzeta u obzir prilikom odlučivanja o mogućnosti vaginalne dostave.

Nezavisni rad nakon carskog dijela moguć je u sljedećim slučajevima:

 • prisutnost poprečnog urezivanja maternice;
 • prethodna operacija izvedena je prema indikacijama vezanim za osobitosti prve trudnoće (na primjer, višestruka trudnoća, netočan položaj fetusa, prijevremeni odjeljivanje posteljice);
 • postoperativni period oporavka bio je bezizlazan;
 • tijek nove trudnoće bez teških patologija;
 • zadovoljavajuće stanje utega maternice;
 • prezentacija glavobolje fetusa;
 • nedostatak vezanja posteljice na području ožiljnog tkiva;
 • težina djeteta ne više od 3,8 kg;
 • majčinska psihološka spremnost za prirodno porođaj.

Obavezno uzeti u obzir održivost ožiljka. Smatra se takvim s debljinom od najmanje 3 mm.

Ponovljeni samostalni rad ima nekoliko prednosti za majku i bebu. Povećavaju mogućnost prirodnog porođaja u budućnosti, omogućuju ženi da se vrati u normalu mnogo brže i vratiti menstrualni ciklus, ne uzrokuju poteškoće s dojenjem, pridonose bržoj prilagodbi bebe svijetu.

Kada neovisna isporuka nije poželjna

Neovisno o rađanju nakon cezariana ne preporučujem:

 1. U prisustvu uske zdjelice, kroničnih teških patologija, povećanog rizika od hipoksije i fetalne smrti. Uzimamo u obzir materijal za šivanje koji je korišten tijekom prethodne operacije. Pozitivno je korištenje suvremenih sintetičkih materijala (vicryl, poliamid).
 2. Ako je proces oporavka bio težak, uz povećanje tjelesne temperature, razvoj upalnog procesa i dugotrajna kontrakcija maternice.

Koliko su nezavisni mogući nakon 2 carske sekcije?

Obično liječnici kažu da je to malo vjerojatno. U tom je slučaju rizik razvoja raznih komplikacija vrlo visok, uključujući:

 • gladovanje kisika fetusa;
 • ruptura tijela maternice;
 • daljnji razvoj adhezije u jajovodima ili jajnicima;
 • pojava postoperativne kile.

Ako je prije nekoliko desetljeća, žene nakon dvije cezareje bile zabranjene trudnoće, danas više nema takvih ograničenja, ali je vjerojatno da neće moći izbjeći operaciju tijekom treće i kasnije isporuke. Svaka sljedeća operacija značajno povećava rizik od komplikacija.

Priprema za porođaj

Kada planirate drugu i daljnju trudnoću, pacijent mora proći histeroskopiju, omogućujući određivanje stanja ožiljka i spremnost da zatrudni i nosite fetus. Potrebno je liječiti bolesti koje mogu postati zapreka samopostajanju.

Nova trudnoća nakon operacije nastavlja bez odstupanja od norme. Trećina trudnica može biti izložena riziku od pobačaja uslijed prorjeđivanja stijenki maternice. Redoviti pregled maternice, osobito posljednjih tjedana prije očekivanog rođenja, je neophodan. Konačnu odluku o majčinoj spremnosti za obični porođaj donosi liječnik ne ranije od 35. tjedna trudnoće.

Bolničko liječenje obično javlja 37-38. Tjedan trudnoće. Ne postoji jedinstvena gledišta glede načina početka rada. U pravilu, oni su uzrokovani umjetnim sredstvima tijekom dana, tako da u slučaju povećanog rizika još uvijek imaju hitnu kirurgiju.

Ali ova praksa ima mnogo protivnika. Prema njihovom mišljenju, svaka vanjska intervencija i umjetna stimulacija rada mogu uzrokovati samo štetu. Prirodni tijek rada bez umjetne stimulacije njihovog nastupa obično je dulji, ali sigurno za majku i bebu. Najoptimalnije rješenje u ovoj situaciji je individualni pristup svakom konkretnom slučaju.

tijekom poroda

Prema statistikama, samo trećina žena odlučuje ponovno rađati bez operacije. To je zbog straha od komplikacija i neodlučnosti da riskiraju zdravlje djeteta. U međuvremenu, u nedostatku negativnih indikacija, drugi rođendan nakon carskog rezima, kojeg je preuzeo iskusni ginekolog, uspješan je.

Prilikom donošenja konačne odluke, obraćaju pozornost na to kako je prošao prenatalni period, pravovremenost pražnjenja vode, normalnu dinamiku cervikalne dilatacije i pozitivno stanje fetusa i majke.

U generičkom razdoblju slijedite sljedeća pravila:

 1. Njihovo držanje dopušteno je samo u specijaliziranim medicinskim ustanovama.
 2. Korištenje stimulansa prostaglandinskih maternica (na primjer, Dinoproston) nije poželjno.
 3. Majke zabranjuju prerano guranje.
 4. Kada pokušavate ne gurnuti abdomen.
 5. Izuzeti držanje boli protiv bolova zbog rizika od nestanka osjeta boli kao simptom uništenja ožiljka.
 6. Uzmite u obzir potrebu za kontinuiranim praćenjem stanja maternice.
 7. Pažljivo ispitivanje tijela maternice nakon rođenja djeteta.

Osjećaj zidova maternice i zacjeljujuće šavove nakon izlaska posteljice je neophodno kako bi se potpuno uklonili razlozi. Simptomi kršenja integriteta šavova mogu biti oštra slabost kontrakcija rada, pojava povraćanja i mučnine, kao i bol u pupku. Palpacija maternice izvodi se intravenoznom anestezijom i traje oko pet minuta.

S pojavom ovih simptoma i oštrim pogoršanjem stanja zdravlja žene u radu, ukazuje se na kirurški zahvat.

Razdoblje fiziološkog oporavka traje od 6 do 8 tjedana. Lakše je i skladno nego razdoblje rehabilitacije kao posljedica carskog cara. Glavna prednost je prilika da se uspostavi puna laktacija.

Trudnoća nakon carskog rezima: kada mogu pokušati, što treba razmotriti?

Teški uvjeti okoline i konstantni stres vrlo često dovode do situacije u kojoj ženska trudnoća završava operacijom. Stoga danas liječnici antenatalne klinike često čuju pitanje: "Koliko dugo možete zatrudnjeti nakon carskog dijela?" Obično se ponovno koncepcija i isporuka nastavljaju lakše. Međutim, ako žena ima povijest operacije, suočena je s brojnim problemima. Prvo i najvažnije, upravo razlog za carski rez kod bolesnika.

Pročitajte u ovom članku.

Kada ponovno planirate bebu

Većina mladih majki koje su podvrgnute operaciji tijekom porođaja bave se pitanjem: "Kada možete zatrudnjeti nakon carskog reza?" Stručnjaci uvijek imaju posljednju riječ.

Ako je operativna dostava provedena iz razloga koji nije povezan s kroničnom patologijom ženskog tijela, a njezini su preduvjeti nepravilni položaj fetusa, placentalni abrupcija ili umjerena i teška preeklampsija, prijetnja kasnijim trudnoćama gotovo je minimalna.

Trenutno, stopa kirurške intervencije tijekom porođaja je u prosjeku 25 - 30%. To ukazuje na to da je takva operacija široko primijenjena u praksi opstetričara i ginekologa različitih razina, dovoljno razvijena i ne predstavlja prijetnju pacijentu i njezinoj bebi.

Međutim, postoje brojni razlozi zbog kojih se, kada se pita o pitanju, i nakon koliko možete roditi nakon carskog rezima, stručnjaci govore o 2 do 2,5 godina apstinencije od ponovne trudnoće:

 • Prije svega, to je povezano s umorom majčinog organizma nakon prvog ležaja djeteta, operacije i moguće dojenja. Mlada majka jednostavno nije spremna emocionalno na takav pothvat, hormonski i endokrini sustavi su u perestrojskoj državi koja s visokim stupnjem vjerojatnosti može dovesti do pobačaja u prvom ili drugom tromjesečju.
 • Šupljina maternice, a posebno stanje placente, nije u stanju osigurati odgovarajuću razinu boravka za novi fetus, stoga je rizik od placanja i krvarenja maternice visok, što ne samo da dovodi do smrti budućeg djeteta, već također predstavlja veću opasnost za život žene.
 • I što je najvažnije! Nakon cezariannog dijela, ožiljak od vezivnog tkiva ostaje na sloju mišića maternice. Kako bi mogao izdržati opterećenje nove trudnoće, potrebno je najmanje 12 do 16 mjeseci oporavka.

Treba imati na umu da je žensko tijelo nakon operacije oslabljeno, stoga procesi regeneracije u njemu polako napreduju.

S obzirom na moguće komplikacije, izuzetno je važno da žena planira buduću trudnoću nakon operacije tijekom poroda.

Pravila pripreme za trudnoću nakon carskog reza

Ako je žena nakon operacije odlučila rađati, onda je autonomija puna katastrofalnih posljedica. Potrebno je kontaktirati antenatalnu kliniku, gdje će stručnjaci dati sve preporuke o načinu i roku rađanja nakon carskog rezima.

U početku bi mlada majka trebala proći cjelovit ispit. Kao što je gore spomenuto, nisu svi pacijenti mogli priuštiti porođaj nakon operacije zbog zdravstvenih razloga. Ako ne postoje ozbiljne abnormalnosti kod unutarnjih organa, endokrinih i hormonskih sustava, liječnici će pomoći trudnici da odabere pravu i pristupačnu metodu kontracepcije.

Moguće je započeti pripreme za novu trudnoću takvim kontingentom žena samo dvije godine nakon carskog reza. Osim toga, tijekom tog perioda provest će se profilaktičko liječenje patologije koja je posljednji put dovela do kompliciranog rada i kirurškog zahvata.

Prije početka dugo očekivane trudnoće liječnik će svakako provoditi istraživanja o stanju ožiljka uterusa uz pomoć moderne medicinske opreme. Zbog toga je arsenal suvremenih ženskih klinika i medicinskih centara vrlo širok: od ultrazvuka do MRI i CT skenera.

Samo jasno planiranje buduće trudnoće, stalno praćenje stanja pacijenta od strane medicinskog osoblja i skrupulozno ispunjavanje njihovih zahtjeva omogućit će mladoj ženi da mirno razvije i provede dijete.

Značajke nošenja nakon operacije

Ako su stručnjaci antenatalne klinike omogućili da žena postane zdrava nakon carski rez, potrebno je razumjeti da će volumen pregleda i razina promatranja tijeka trudnoće razlikovati od prethodne trudnoće. Kada se prve dvije trake pojavljuju na testu, mladi bi se trebao prijaviti kod opstetričara i ginekologa u svom mjestu prebivališta. Tamo će dobiti jasne upute o načinu rada i odmora, prehrani i mogućem tjelesnom naporu tijekom čitavog vremena nošenja djeteta. Ako na maternici postoji ožiljak, razina tjelesne napetosti treba biti dvostruko niža nego tijekom normalne trudnoće.

Razdoblje trudnoće razlikuju se od standarda samo češćim pregledima, laboratorijskim testovima i konstantnim ultrazvukom ožiljka.

Pojava povlačenja boli u trbuhu ili osjećaj nelagode izravna je indikacija za hospitalizaciju trudnice u patologijskom odjelu kako bi se stvorio režim sanitarne zaštite.

Pitanje mogućeg neovisnog porođaja bit će odlučeno prije početka posljednjih tjedana trudnoće. Ako je prije nekoliko godina prisutnost ožiljka na maternici bila apsolutna naznaka za ponovno funkcioniranje carskog dijela, sada se trend nešto promijenio. Sve više i više opstetara preporučuje da se ta skupina pacijenata dopusti prirodnom porođaju.

Mnogo je podataka u literaturi za takve podebljive odluke, a svaka žena može odbiti vaginalnu dostavu i zatražiti ponovnu operaciju na planirani način. U tom slučaju, rizik od rupture maternice i drugih komplikacija bit će smanjen na gotovo nulu.

Ako se, iz bilo kojeg razloga, koncepcija dogodila u prvih 6 mjeseci nakon pojave djeteta, onda će u većini slučajeva ženama biti ponuđena operacija za prekid trudnoće iz medicinskih razloga. Rizik pobačaja bit će manji nego ako ostavite trudnoću i dopustite mogućnost puknuća maternice.

Ako je od rođenja prošlo više od 5 godina, uprava takvih trudnica ne razlikuje se od svih ostalih žena. Samo pitanje neovisnog porođaja ostaje otvoreno do kraja djetetova ležaja.

Preporučujemo čitanje članka o obnovi maternice nakon cezariannog dijela. Iz nje ćete saznati o postpartumnom stanju tijela, njegovim kontrakcijama, mogućim iscjedakima, obilježjima šava i mogućim komplikacijama nakon operacije.

Kada se ženi ne preporuča ponovno zatrudnjeti

Carski rez obično se izvodi u dva slučaja:

 • prijetnja zdravlju buduće majke zbog prisustva različitih kroničnih patologija od strane unutarnjih organa;
 • stvarna prijetnja životu majke i fetusa, koja je nastala izravno u posljednjim tjednima trudnoće ili tijekom porođaja.

Popis razloga koji zahtijevaju operativnu isporuku liječnika u prvom slučaju vrlo je opsežan. To može uključivati ​​bolesti srca i krvnih žila kod žena. Kronični defekti srca, reumatizam, miokarditis, kronično zatajenje srca ne samo da prijete komplikacijama u porodu trudnice, već također mogu dovesti do smrti fetusa i placentalnih abrupcija s obilnim krvarenjem maternice.

Ni manje opasne za fiziološko rođenje su problemi s dišnim sustavom majke. Bronhijalna astma, tuberkuloza i druge kronične bolesti pluća tijekom pokušaja dovode do hipoksije majke i djeteta, koja je puna raznih komplikacija nakon porođaja.

Ne smijemo zaboraviti na patologiju bubrega, endokrinog sustava i teškog dijabetesa.

Ako postoje kontraindikacije za ponovnu trudnoću, žena može ponuditi kiruršku sterilizaciju ili ligaciju tubala. Ako, zbog bilo kojeg razloga vjerske ili psihološke prirode, žena odbije takvu ponudu, nakon poroda, odabrat će još jedan prikladan način kontracepcije.

A ako želite treću ili više beba?

Dovoljno velik postotak žena ne želi ograničiti broj trudnoća zbog vjerskih uvjerenja ili kućnih situacija. Tada se pojavljuje logično pitanje: "Koliko dugo mogu roditi nakon carskog dijela?"

U medicinskoj praksi često se događa da pacijent rodi neovisno nakon prethodne operacije. Međutim, ako u povijesti žene već postoje dvije carske rezove, niti jedan liječnik ne želi prirodnu fiziološku isporuku.

Nakon svake operacije, zid maternice i područje ožiljaka postaje razrjeđivač za oko 15 do 20%, što stvara prijetnju pri nošenju djeteta i izravno tijekom porođaja. Obično, u ovom slučaju, stručnjaci ne čekaju da operacija završi 40 tjedana (35 do 36 tjedana trudnoće se smatra dovoljnim za njegu djeteta). Operacija se najčešće provodi na planirani način uz korištenje potpunog praćenja stanja žene i nerođenog djeteta.

Medicinska literatura opisuje slučajeve trudnoće i operacije nakon tri prethodna operacija, ali većina stručnjaka smatra da je taj rizik izuzetno neopravdan.

Kada se, nakon operativne dostave, ženi dijagnosticira višestruka trudnoća, upravljanje trudnoće provodi se isključivo pojedinačno. Ostati u patološkom odjelu za stalnu kontrolu ožiljak smatra se obveznim, a porod se provodi isključivo kirurškim zahvatom.

Ako mlada majka ima prvo pojavljivanje djeteta koje završava carskim rezom, tijekom kasnije trudnoće stalni nadzor stručnjaka je obavezan. To je jedini način izbjegavanja velikih i malih problema za ženu i njeno dijete tijekom nošenja fetusa.

Kada mogu zatrudnjeti nakon cezariannog dijela?

Mnoge žene zabrinute su zbog trudnoće nakon carskog rezima, jer ne znaju svi čekati prije nego što počnu zatrudnjeti dijete. Žena bi možda htjela ponovno zatrudnjeti. Zato je korisno znati koliko dugo možete zatrudnjeti nakon carskog rezima, koliko dugo morate čekati. Važno je zapamtiti da pri planiranju buduće trudnoće valja razmotriti nekoliko važnih čimbenika, budući da to mora biti sigurno, ne samo za zdravlje žene nego i za buduće bebe. Potrebno je uzeti u obzir činjenicu da je tijekom prve trudnoće tijelo doživjelo strogu stres, dok je u tijelu došlo do velikog restrukturiranja i da bi se vratilo u svoj bivši oblik potrebno je dati neko vrijeme. Zato, kada planirate zatrudnjeti, preporuča se planirati nakon 3 mjeseca nakon novog rođenja, jer tijelo još nije spremno za takve testove.

Nema apsolutnih kontraindikacija za novu trudnoću nakon cezariana, a oko 30% žena planira imati više djece u budućnosti. Smatra se da je povoljnije razdoblje za početak trudnoće i porođaja 2-3 godine kasnije jer je tijekom tog vremena obnovljeno mišićno tkivo u uterusu. U ovom trenutku vrlo je pouzdana kontracepcija, jer s ranom trudnoćom slabi ožiljak može se raspršiti i uzrokovati suzbijanje maternice. Pobačaj tijekom tog razdoblja također se ne može učiniti, bilo kakvo mehaničko istezanje ili uticaj na stijenku maternice može ga oslabiti i izazvati rupturu ili upalu.

Prirodni porođaj nakon cezariannog dijela

Pravilo "jedan carski - uvijek carski" dugo je izgubio svoju moć. Sam po sebi, prisutnost ožiljka na maternici nije znak za operaciju. Štoviše, stručne organizacije u Europi i Sjedinjenim Američkim Državama tvrde da je prirodno porođaj poželjan za žene koje prolaze kroz carski rez. U pravilu, prirodni porođaj je moguć nakon jednog carskog dijela. Nakon dva carevska liječnika inzistiraju na operaciji.

Vjerojatnost uspješne vaginalne dostave nakon cezariana je oko 60 - 70%. To u velikoj mjeri ovisi o razlozima prethodne operacije. Vrijedi pokušati ako su uzroci cesareja bili povezani samo tijekom prethodne trudnoće, a nakon toga se nije ponovio:

stražnjica djeteta;

second-half toxicosis;

patološko stanje fetusa;

aktivni stupanj genitalnog herpesa.

U slučaju "klinički uskog zdjelice" u ranijoj trudnoći, moguće je rađati i bez pomoći kirurga. Ova dijagnoza često skriva jednostavno slabost rada, pa postoji mogućnost da se to više neće ponoviti.

Najvažnije je pridržavati se jednog važnog pravila, od vremena carskog rezanja do sljedeće trudnoće mora proći najmanje 18 mjeseci. Osim toga, ovaj se vremenski period preporuča pričekati iu slučaju da se rođenje odvija prirodno.

Tijek rada nakon carskog dijela

U Rusiji su liječnici još uvijek nerado roditi na prirodan način nakon carskog cara. Pogotovo u slučaju neudovoljavanja najkraćim vremenskim razdobljima nakon carskog rezima.

Često su pokazivali niz strožih zahtjeva za trudnoću:

Vrijeme između prvog carskog razdoblja i druge trudnoće treba biti najmanje 3 i ne duže od 10 godina;

Rez u maternici je poželjno vodoravno (poprečno);

Placenta treba biti smještena dovoljno visoko, po mogućnosti na stražnjem zidu;

Fetus mora biti u glavnoj prezentaciji;

Stanje šava prema ultrazvuku trebalo bi biti dobro.

Ako su ispunjeni svi ti uvjeti i nema kontraindikacija, vjerojatno će vam biti dopušteno prirodno porođaj. Tijekom prirodnog rođenja nakon cezariana ne može se postići stimulacija i anestezija. To može povećati kontrakciju maternice i povećati vjerojatnost rupture.

Postoje slučajevi da žena jednostavno ne može čekati preporučene 18 mjeseci i želi ponovno rađati. Stoga, prije trudnoće, prvo se morate savjetovati s ginekologom jer tijelo jednostavno ne može biti spremno za novi test.

Trebam li se pokušati roditi?

Treba li me mučiti, nastojeći roditi drugi put nakon COP-a, ako na kraju još trebate izrezati? Na ovo se pitanje može odgovoriti ovako: vaša bi vas beba zahvalila na vašim naporima. Prije svega, kako bi uspjeli, uvijek se trebate optimizirati. Drugo, djeca rođena s carskim rezom, ali nakon pojave kontrakcija lakše se prilagođavaju okolišu od svojih vršnjaka rođenih prije početka rada. Imaju puno bolje disanje nakon porođaja i bolje hormone.

Trudnoća 6 mjeseci nakon cezariannog dijela

Nakon što se napravio carski rez, na maternici će ostati karakteristični ožiljak koji se može raspršiti tijekom nove trudnoće, a to je prava katastrofa koja rezultira neizbježnom smrću fetusa, au najtežim slučajevima žene. Zbog toga se preporučuje da se odvojite od druge trudnoće neko vrijeme (po mogućnosti dvije godine, jer je za to vrijeme formiranje punog ožiljnog tkiva). Nakon češkog dijela, potrebno je planirati drugu trudnoću i, naravno, ispravno nastaviti kako bi se izbjegle neželjene posljedice. Čak i prije druge trudnoće, žena treba konzultirati specijaliziranog stručnjaka koji može napraviti objektivnu procjenu nastalog ožiljka. Danas se mogu primijeniti tehnike istraživanja kao što su histeroskopija i histerija.

Histeroskopija - je vizualna inspekcija, tijekom koje se provodi studija ožiljka formirana na maternici. Za ovaj se postupak koristi endoskop, koji je umetnut izravno u šupljinu maternice oko 8 ili 12 mjeseci kasnije, nakon zadnje operacije.

Histografija je postupak stvaranja rendgenskih slika, kako na strani tako iu izravnim izbočinama. Zbog toga se u maternicu injektira poseban kontrastni agens. Međutim, ovo istraživanje može se provesti najkasnije šest mjeseci nakon zadnje operacije, au nekim slučajevima kasnije.

Preporučljivo je podvrći takav postupak najranije šest mjeseci kasnije, nakon posljednje operacije, i ove su dvije studije važne. Godinu dana kasnije, ožiljak se neće promijeniti. Važno je zapamtiti da prije nego što planirate novu trudnoću, neophodno je da prođete kroz postupak histeroskopije čim se postavi što je moguće preciznije, da li je povoljno vrijeme za trudnoću ili pričekajte malo duže.

Povoljno vrijeme dolazi u vrijeme kada praktički nema vidljivog ožiljka na maternici, što je glavni znak oporavka tijela. Drugi pokazatelji također će se vrednovati, na primjer, tkanina iz koje je nastao ožiljak. Poželjno je da ne bude mješoviti ili vezivno, ali tamo bi trebalo prevladati mišićno tkivo.

Trudnoća godinu dana nakon cezariannog dijela

Porođaj je posve prirodan proces, ali istodobno postoje situacije u kojima jednostavno ne možete raditi bez carskog dijela. Međutim, ne trebate se brinuti, jer čak i nakon takve nekonvencionalne metode porođaja, u budućnosti će biti moguće ponovno roditi dijete, ali za to bi trebalo malo pričekati.

Bez uspjeha, nakon druge trudnoće, potrebno je planirati novi i proći konzultacije sa svojim liječnikom. U slučaju da je dijete rođeno s carskim rezom, poželjno je planirati drugu trudnoću prije dvije godine, ali u nekim slučajevima to je moguće prije.

To je prvenstveno zbog činjenice da je nakon cezariannog dijela formiran ožiljak, koji mora biti potpuno formiran. Važno je zapamtiti da ako trudnoća dolazi godinu dana kasnije, nakon prve trudnoće, kada mišićno tkivo nije potpuno izliječeno, postoji opasnost od pucanja. Ova situacija je opasna ne samo za buduće bebe, već i za najžešću ženu. Nakon carskog reza, planiranje trudnoće treba započeti putovanjem liječniku koji može pregledati stanje ožiljka na maternici. Taj se pregled provodi otprilike šest mjeseci kasnije ili godinu dana nakon operacije.

Liječnik može dati dozvolu za drugu trudnoću, nakon cezariannog dijela, samo ako je ožiljak u potpunosti formiran iz mišićnog tkiva i postao gotovo neprimjetan. Situacija kada ožiljak nastaje izravno iz mješovitih vlakana može biti nešto gore. U slučaju kada je vezivno tkivo značajno prevladava u buragu, smatra se da je insolventan, stoga je druga trudnoća strogo zabranjena jer se rizik od oštećenja ožiljaka značajno povećava.

Ruptura maternice

Glavni razlog odbijanja prirodnog porođaja nakon carskog je strah od rupture maternice. U Rusiji samo 30% žena rađa se nakon češkog dijela na prirodan način (za usporedbu, u nekim klinikama na zapadu, broj takvih žena pristupa se 70%). Međutim, taj je rizik uglavnom preuveličan. Postoje slučajevi kada žene rađaju prirodno i nakon dva operacija na maternici. Činjenica je da je prije mnogo godina rez u maternici napravljen longitudinalno u gornjem dijelu, tj. Gdje je vjerojatnost rupture tijekom rada najveća. Sada se gotovo uvijek vrši poprečno na dnu i gotovo ne može uzrokovati rupturu.

Prema službenim podacima, rizik od rupture maternice u slučaju poprečnog rezanja je samo 0,2%, vjerojatnost uspješnog ishoda rada 99,8%! Osim toga, ni jedna žena niti dijete u našem vremenu ne umire kad uterus pukne, bez obzira na to što je rez. Srećom, prijetnja početne rupture može se lako otkriti na ultrazvuku i CTG-u, njegovo stanje se određuje 36-38 tjedana i prije rođenja.

Koliko puta možete napraviti ponovljeni carski rez?

Obično, liječnici preuzimaju carski rez prije više od tri puta, ali ponekad možete susresti žene s četvrtom. Nakon koliko godina možete ponovno roditi? Nema točnog odgovora. Svaka operacija slabi i smanjuje maternicu. Ako planiraš treći carski rez, onda je vrijedno razgovarati sa svojim liječnikom o mogućnosti kirurške kontracepcije kroz ligaciju cijevi izravno tijekom operacije. Ova metoda će pouzdano zaštititi od kasnije trudnoće i moguće operacije na maternici.

Seks nakon cezariannog dijela

Prije nego što razgovaramo o tome koliko možete imati seks nakon cezariana, doznajemo zašto ginekolozi savjetuju žene u radu da se privremeno suzdrže od spolnih odnosa. Važno je napomenuti da je seks nakon cezarianne sekcije rijetko zabranjen, međutim, žena koja je prošla operaciju ne može, u prvom redu, uživati ​​u seksualnom životu zbog boli u području rane, a ne samo. Čak i ako je operacija bila uspješna, a šava na abdomenu brzo se izliječi, unutarnji šav, koji se primjenjuje na maternicu, odgađa se mnogo kasnije. Zato mnoge žene doživljavaju nelagodu tijekom seksa, čak i nakon rane na koži abdomen ne smeta. Drugi mogući razlog zbog kojeg želite odgoditi seks je komplikacija nakon operacije. U takvim slučajevima, liječnici neće moći reći ženi koja radi u trenutku kada se može seksati nakon carskog cara i "zabrana nametanja" spolnog odnosa. Ovdje će sve ovisiti o rezultatima kontrolnih pregleda.

Ginekolozi na pitanje "Koliko ne mogu imati seks nakon cezariana", odgovorite barem mjesec dana. A onda se seks mjesec dana nakon carezije može postići samo onima koji brzo liječe ranu na maternici, što je uobičajeno kod mladih majki. Zrele žene u radnoj snazi, osobe iznad 30 godina, mogu se seksati tek prije šest tjedana nakon operacije. Kao što je poznato svim mama, nakon porođaja, žene su krvarenje, koje se zovu "lohija". Zato svi liječnici jednoglasno preporučuju da se žene suzdrže od spolnog odnosa na neko vrijeme sve dok se ne završi. Osim toga, ako se rana u maternici ne ozdravi, može se zaraziti tijekom seksualnog kontakta. Da biste saznali o stanju ožiljak, potrebno je u planiranom načinu ispitati u uredu uzist, koji može reći kada je već moguće spolni odnos nakon carskog rezima. Razmišljajući o tome koliko možete imati seks nakon cezariana, žena treba shvatiti da su se hormonske promjene dogodile u njenom tijelu tijekom trudnoće i porođaja, a tijelo treba obnoviti. Prvi seks nakon cezariana za ženu može biti bolan ne samo zbog rane u maternici. Hormonski poremećaji mogu uzrokovati suhoću u vagini, pa stoga, tijekom prvih spolnih odnosa, treba paziti.

Kako se oporaviti od carskog reza: što se može i ne može učiniti, kako se nositi s komplikacijama

U nekim zemljama učestalost carskog reza doseže 80-90%. U podsvijesti mnogih žena, lako porođaj je povezan s operativnim. Međutim, oni koji su morali proći ovu operaciju često se podsjećaju na drhtanje o tome i boje se ponovnog prebacivanja. Što je tako strašno oporavak nakon carskog rezima, što bi trebalo biti spremno i što će biti savjeti i preporuke?

Prirodni i operativni rad jednako je opasno za ženu. No, carski rez jednostavno čini jednostavnim samo onima koji to nisu učinili i nisu sudjelovali u operaciji. A ako žena čak može roditi samo, onda je carski rez pretrpio ozbiljne komplikacije bez odgovarajuće medicinske skrbi, osobito prvog dana nakon operacije. Važno je znati što se može i ne može učiniti u ovom trenutku.

Ono što se razlikuje od uobičajenog rođenja

Unatoč činjenici da postoje jednolike preporuke o tehnici obavljanja carski rez, svaki liječnik posluje s "vlastitom osobitosti". Znakovi operativnog rada također su različiti. Jedno razdoblje oporavka nakon prvog izvršenog carskog reza, posve drukčije nakon treće intervencije. Svaka sljedeća operacija je teža za liječnika i ženu. Zato postoji neizgovoreni maksimalni broj isporuka carevima - idealno dva, ali ne više od četiri. Iako postoje poznati primjeri uspješnih pet ili više operacija koje obavlja jedna žena, ali to je više iznimka nego pravilo. Cezarejska sekcija razlikuje se od vaginalne primjene slijedećim čimbenicima.

 • Može se izvesti bez kontrakcija. Izraz "izborni carski rez" znači da operacija neće biti izvedena s početkom kontrakcija, kada je tijelo zrelo za porođaj, ali prije njih. Prema indikacijama, intervencija se može provesti do 37 tjedana. To utječe na brzinu dolaska mlijeka, psihološkog raspoloženja žene i njenog naknadnog oporavka.
 • Brzo uklanjanje djeteta. Ako se nakon prirodnog poroaja bol koncentrira u perinealnom području, a zatim nakon carskog rezanja - na abdomenu na području šava. Na restauraciju utječe i činjenica da je križ (u obliku "osmijeha") ili uzdužna (uz bjelinu linija trbuha) izrezana. Svaki pokret nakon operacije povezan je s kontrakcijom abdominalnih mišića i tkiva prednjeg abdominalnog zida, što uzrokuje bol.
 • Trebate ozbiljnu bol reljef. Kirurška dostava može se provesti s leđnom anestezijom ("ubadanje u leđima") ili pod endotrahealnom anestezijom. U prvom slučaju, žena je svjesna, ali ne osjeća bol. Lijekovi uvedeni u kralježnicu imaju analgetski učinak još nekoliko dana, tako da novootvorene majke ne trebaju dodatne lijekove protiv bolova. Endotrahealna anestezija uključuje trahealnu intubaciju, "deaktivaciju svijesti", disanje kroz ventilator. Nakon operacije, rana boli, od trenutka uključivanja ženske svijesti, završava učinak svih lijekova. Nakon takve anestezije treba uzeti dodatne analgetike.

Zašto je teže oporaviti nakon operacije?

Oporavak nakon carskog reza traje duže nego nakon prirodnog porođaja. To je zbog sljedećeg:

 • veliki gubitak krvi - žena izgubi oko 600 ml krvi tijekom nekomplicirane operacije, zbog toga slabost, letargija i povećani umor;
 • zacjeljivanje rana - prekomjerno potkožno tkivo u području trbuha može dovesti do lošeg i dugotrajnog zacjeljivanja šavova, njenog odstupanja;
 • ozbiljna bolna rana, osobito u prva tri dana nakon cezariannog dijela, jako puno boli sa svakim liftom od vodoravnog do okomitog položaja;
 • dijete može biti odvojeno - često je operacija izvedena prema svjedočanstvu fetusa, dok dijete već neko vrijeme može biti u intenzivnoj njezi ili dječjem odjelu, što otežava post-partumno psiho-emocionalno stanje žene.

Značajke oporavka nakon cezariannog dijela

Najteže razdoblje je prvi tjedan i mjesec. Fizička nelagoda preklapa se s psihološkim stresom, što povećava vjerojatnost postpartumne depresije. U tom razdoblju važno je pomoći ne samo liječnicima nego i bliskim rodbini.

Prvi dan

Nakon obavljanja carski rez (obično oko 40-60 minuta), žena se prebacuje u jedinicu intenzivne njege najmanje dva sata. Najčešće se tijekom dana prate žene u radu, nakon čega se prenose na postpartumski odjel.

U reanimaciji se provodi dinamička kontrola, a oporavak lijekova provodi se intravenskom infuzijom otopina i lijekova. Osnovna pravila za uspješno oporavak su kako slijedi.

 • Lagano ustati. Zabranjeno je ustati nakon anestezije još šest do osam sati. Možete se prebaciti u krevet, podignite se, premjestite noge. Nakon cezariannog dijela, potrebno je nekoliko dana sporo spriječiti da ne izazivaju pad tlaka i sinkopa. Najprije se preporuča da se dižete, zatim spustite noge, malo sjedite, a tek onda ustajte. Bolje je ako netko bude blizu - medicinska sestra, rodbina.
 • Nema ništa. Nakon carski rez, ništa se ne može pojesti još 20 sati Nakon toga počnite s bujonima, laganom hranom.
 • Praćenje mokrenja. Do kraja prvog dana u odsustvu komplikacija, možete zatražiti uklanjanje urinarnog katetera, a zatim se urinirati. U početku, žena ne može osjećati snažan nagon za korištenje WC-a. Potrebno je redovito isprazniti mjehur, osjetljivost će uskoro biti obnovljena.

Prvi tjedan

Prosječno trajanje boravka u rodilištu je oko tjedan dana. Tijekom tog vremena, žena razvija hranjenje, uči brigu za dijete. Sljedeći savjeti pomoći će vam da se brže oporavite tijekom tog razdoblja.

 • Kupite zavoj. Svaka napetost u trbušnim mišićima uzrokovat će bol. Obloga pomaže da se nešto smanji, glavna stvar je odabrati veličinu i udobnost nošenja.
 • Koristite posebne donje rublje. Za hranjenje - grudnjake s lako dostupnim bradavicama. Jednostavni su i prikladni za upotrebu. Umjesto običnih hlača, možete koristiti jednokratnu, pa čak i s ugrađenim jastučićima. Takvo donje rublje uštedjet će vrijeme i bit će udobno, u smislu higijene. Kao intimni kozmetički prikladan jednostavan baby sapun.
 • Rukovati šavom. Dok je žena u bolnici, šav nakon cezariannog dijela liječnik je obradio dva puta dnevno. To sprječava infekciju i ubrzava regeneraciju tkiva. Obično uklonite šavne materijale s kože petog do sedmog dana.
 • Pijte puno i dobro jesti. Puno piće je potrebno za vraćanje ravnoteže vode nakon gubitka krvi. Također je važno za normalnu laktaciju. Pijte najmanje dva litra tekućine dnevno. Jedenje prvog tjedna trebalo bi biti lagano, ali korisno. Znak koji je "crijeva zaradio" je buka i ispuštanje plinova. U prehrani bi trebali obuhvaćati male količine masti, pileće, mliječne proizvode, žitarice, povrće se jede samo u pečenom i kuhanom obliku (mrkve, krumpir, jabuke). Kategorija onoga što se ne može pojesti nakon carskog rezanja uključuje proizvode koji stvaraju plin, tešku masnoću, dimljenu, slanu hranu. Fermentacija i propadanje koje uzrokuju u crijevima mogu pogoršati zacjeljivanje tkiva.
 • Spavaj s bebom. U početku bi se žena trebala odmarati kako bi zadržala preostalu snagu. Idealno za bebe način - odmah nakon hranjenja mrvica korisno je leći pokraj njega.
 • Podesite laktaciju. Tijekom boravka u bolnici treba biti u potpunosti laktacija. U žena, nakon cezariannog dijela, mlijeko ostaje treći ili peti dan. Do tog vremena dijete bi trebalo biti hranjeno kolostrumom, pravilno primjenom mrvica. U ovom trenutku, jednostavno "objesiti" na prsima - tako da dijete stimulira laktaciju u majci, to je norma. Ako je potrebno, možete upotrijebiti pumpu za grudi ili hraniti smjesu.

Prvi mjesec

Nakon što je otpušten kući, žena se osjeća puno bolje, ali može ostati psihički depresivna, posebice s raznim komplikacijama. Jednom u svojoj uobičajenoj sredini, kao domaćica, novootvorena majka može zgrabiti sve što je u kući. Međutim, trebali biste se pobrinuti za sebe.

 • Šav. Nakon pražnjenja, šav koji ostaje nakon carskog dijela treba obrađivati ​​samo na preporuku liječnika. Obično za to se koristi "klorheksidin", briljantne zelene, možete čak i joda. Ako je potrebno, ginekolog će preporučiti sredstva za ozdravljenje, na primjer, "Panthenol", "Levomekol".
 • Raspodjela. Do 42. dana nakon rođenja, krvarenje iz genitalnog trakta trebalo bi završiti. Ovo je dokaz da je došlo do potpunog oporavka maternice. Od ove točke, oni koji ne podupiru laktaciju mogu ići za razdoblja.
 • Mlijeko. Prvi mjesec je najvažniji za dojenje. Potrebe bebe dnevno se povećavaju za 10 ml, dosežući oko 200-300 ml po hranjenju do drugog mjeseca. Proizvodnja mlijeka se uvijek ne događa takvom brzinom, tako da žene, pa čak i one koji su višestruki, moraju biti strpljivi.

Ostatak vremena

Postpartum razdoblje traje 42 dana. Do tog vremena, glavni period oporavka nakon što je carski rez završio, ostaje samo nekoliko par dodatnih kilograma. Od sada, žene već mogu raditi osnovne poslove kućanstva, ali ih se ne bi trebalo iscrpiti fizičkim poteškoćama ili gladovanjem. Dijeta se sastoji od sklonosti majke i tolerancije dječjih proizvoda (ako je laktacija podržana). Do tog vremena već se možete kupati, saunu je bolje odgoditi još par tjedana.

U ovom trenutku žena se može suočiti sa sljedećim problemima.

 • Poremećaji probavnog trakta. Često su žene zabilježene zatvor, kao i kršenje intestinalne pokretljivosti s oteklima i bolovima u trbuhu nakon spinalne anestezije. Takve dugoročne posljedice ne mogu se uvijek odmah pripisati carskim rezima, žene mogu dugo i neuspješno biti tretirane same - uz pravilnu prehranu, biljke i lijekove za zatvora. No, često je potrebna pomoć stručnjaka, čiji posjet ne bi trebao biti odgođen.
 • Hemoroide. Kršenje stolice izaziva stazu krvi u zdjelici i pojavu hemoroida, analnih pukotina.
 • Njuškanje donjeg trbuha. Tijekom cezariannog dijela, završetak živaca oštećuje sloj po sloju disekcije tkiva. Posebno vidljivo smanjenje osjetljivosti na području ožiljka i pored nje - utrnulost. Potrebno je svima na različite načine, ali ne prije tri do šest mjeseci.

Sportske aktivnosti

Ne biste se trebali iscrpiti fizičkim naporom, pokušavajući vratiti staru figuru. U prosjeku, normalizacija težine događa se u jednoj godini. Sve ovisi o intenzitetu metabolizma, broju funti prikupljenih tijekom trudnoće. Ako žena podupire laktaciju, težina će ići brže, jer proces stvaranja mlijeka zauzima puno energije.

Preporučuje se minimalna tjelovježba započeti najranije 42 dana nakon rođenja. Možete vježbati vježbe, elemente gimnastike, joge, vježbe disanja. Ne biste trebali nastojati odmah doći do razine prije isporuke pomoću broja pristupa ili vremena treninga - opterećenje bi trebalo biti postupno. Ako žena osjeća bol ili nelagodu, treba ga smatrati pokazateljem oštrog porasta opterećenja, što nije vrijedno raditi.

Nakon tri mjeseca, sljedeće vježbe su prikladne za oporavak nakon carskog rezima:

 • nordijsko hodanje;
 • trčanje;
 • plivanje;
 • yoga i slične upute.

Oblikovanje, aerobik i ostala ozbiljna opterećenja bolje je odgoditi još nekoliko mjeseci.

Problemna područja žena nakon porođaja su trbuh, strane i stražnjica. Ovdje bi trebalo shvatiti, ako idealni tisak nije postojao prije, neće se pojaviti nigdje. Morate početi s normalizacijom težine, a vježbe za treniranje trbušnih mišića mogu početi nakon tri mjeseca od trenutka dostave. Moguće je vratiti se profesionalnom sportu i ozbiljnom opterećenju najkasnije šest mjeseci ili godinu dana.

Intimni odnosi

Tijekom razdoblja nakon porođaja, dok krvavi iscjedak iz rodnice, seksualni život je zabranjen. U prosjeku je ovo mjesec dana. Nakon toga, par može početi ljubavni odnos. Čovjek bi trebao biti pozoran ženi, promatrajući reakciju i razumijevanje njezinog straha. Manja bolna senzacija koja će na kraju proći. U slučaju sumnje, bolje je konzultirati liječnika.

Kada sva ograničenja završavaju

Glavna ograničenja primjenjuju se na prvih šest do osam tjedana nakon isporuke. Ponekad se to razdoblje naziva "četvrtim trimestrom", što je važno i za majku i za bebu. Nakon toga možete unijeti svoje stare navike, promatrati reakciju tijela, ne iscrpljujući i ne uzrokujući bol.

Ako je carski rez bio bez komplikacija, nakon gotovo šest mjeseci gotovo se sva ograničenja uklanjaju. U slučaju komplikacija tijekom intervencije, velikog gubitka krvi ili proširenog volumena operacije, razmak se povećava do jedne godine.

Kada možete ponovno rađati

Sljedeća trudnoća nakon cezariannog dijela treba biti planirana. Preporuča se održati stanku od jedne i pol do dvije godine, budući da se oporavak od carskog dijela, čak i uz normalno opće dobro, ne događa vrlo brzo.

U suprotnom slučaju, vjerojatnost komplikacija za ženu i fetus povećava. Trudnoća prije tog razdoblja često dovodi do sljedećeg:

 • nepravilno mjesto placente;
 • invaziju tkiva placente kroz ožiljak i ponekad u mjehur;
 • češće dolazi do odvajanja "dječjeg mjesta" u različitim razdobljima.

Postoperativni ožiljak izliječi do mjeseca, ali samo šest mjeseci kasnije nastaju tkiva visokog stupnja na ovom području.

Cezarianni dio je ozbiljna operacija. Nije uvijek postpartum razdoblje glatko nakon prvog rođenja, a kasnije. Rehabilitacija nakon cezariannog dijela više je samopoštovanje, ograničavajući fizički napor za dva do tri mjeseca nakon operacije.

Recenzije mame

Drugi carski pas 14 godina. nakon prvog, koliko sam se brzo oporavila, ne mogu reći jer je nakon rođenja postojala jaka alergija i nije mnogo jesti. Sada je bilo 3 mjeseca nakon drugog rođenja. Pokušao sam preuzeti tisak čim liječnik položio ispit (1,5 mjeseca). ali bilo je lijepo neugodnih senzacija unutar kojega je bila šava. Morao sam se zaustaviti. Sad počinjem na nov način. broj se jako promijenio, a ne na bolje. kada prijeđemo na normalni obrok (mi smo titichnik), ja ću dopuniti vježbe s prehranom. ako želite potpuno ukloniti želudac (mislim da u našem slučaju stvarno), morate ozbiljno i stalno zamahnuti novinama.

Elena Montonen, https://deti.mail.ru/id1010724052/

Dohodak obično traje od 4 do 6 tjedana, oporavak je pojedinačna stvar. Dugo sam se oporavila, a moja djevojka iz roditeljske bolnice izašla je na najmanjim starim trapericama, kao da nije rodila, a to nije visjelo bilo gdje. Štoviše, dobio sam 12 kilograma, došla sam kući manje od 9 kilograma, ali izgled mog trbuha bio je zastrašujući - ljudi nisu znali da li sam rodila ili ne, kao da nisam rodila. I djevojka dvaput više nego me postigla i ravna dok je odbor otišao kući. Stoga je apsolutno pojedinačno, baš kao što neki odlaze nakon carskog rezima i, kao da se ništa nije dogodilo, već su nošeni drugom danom, a neki se ne mogu trgnuti nekim danima prisiljavajući se, puze iz boli od boli. Sam sam rodio drugu kćer (razlika između djece je 1 godina i 8 mjeseci). Sada sam trudna s trećom i sjećam se carskog carstva divljim užasom. Živim u Njemačkoj i nakon što se carski rodio da se rodim, to je apsolutno normalno s nama, nitko vas neće prisiliti da obavljate carski rez, ako već imate, naravno, ako nema kontraindikacija. Uvijek ga pokušajte i liječnici koji samo pozdravljaju apsolutno su normalni. Žao nam je za puno pisama.

Nakon COP-a, meni je bilo vrlo bolno samo za prvi dan, ali onda sam bio anesteziran. Drugi dan bio je bolan kad se okrenula i prošetao. Trećeg dana odbio sam sve lijekove protiv bolova, budući da je bol bio slab. Četvrtoga dana, smanjila me da mi dopusti da se operu, jer se osjećala dobro, šav je bio bolestan samo iznenadnim pokretima. U trenutku pražnjenja (9 dana) ništa nije ozlijedilo. U tjednima nakon COP-a, potpuno sam otišla u šetnju s djetetom, a trebala sam ga otpustiti, a zatim pokupiti kolica i bebu odjevenu u zimsku odjeću na 4. katu (kolica nisu bila u liftu).

Moja utrnulost nestala je nakon 4 mjeseca, nakon što sam počela pranje šava spužvom (to je moguće nakon ozdravljenja). Bolno je pritisnuti šav (to je kako provjeravaju "solventnost" šavova). Mišići na abdomenu nisu izrezani i uzgojenih na stranu. Inače se nisi mogao usvojiti tako rano. Dan kasnije podignuli su me i natjerali da hodam, to je gotovo nemoguće s mojim mišićima. Kao da pokušavam podići razbijenom gumom je samo fizički nestvarno... I bol kada se ustaje je maternica i koža na trbuhu boli. Pa čak i ako je COP bio planiran, a ne kao moj - hitna situacija. Osim činjenice da šav boli, to mi boli i cijelo tijelo zbog činjenice da sam bio naprezanje. Po mom mišljenju, nije bilo ni jednog mišića koji ne bi povrijedio... I nakon toga, imao sam strašan kašalj 2 tjedna nakon ove endotrahealne anestezije. I boli se očistiti grlo...

Čuo sam ovaj savjet: morate hodati ravno, bez obzira koliko se želite zavoja. Kažu da brže iscjeljuje i ne nastaju adhezije... I nisam obrađivao šav (u bolnici za rodilište koje su rekli da ga ne dodiruju). Kada je šava potpuno iscjeljena, možete koristiti Contractubex. Koristim ga, čini mi se da pomaže da se šava okrene blijedom...

Moj se sin pojavio carski, ali ne žalim. Bilo bi zabrinuto ako bi zbog moje uske zdjelice došlo do nečega nepopravljivog u procesu prirodnog porođaja. Osim toga, mogla bi ostati potpuno slijepa (kako bi onda podigla sina?). Osim toga, kad se vratio kući iz bolnice, došlo je puno gnjavaža i brige (ovo je moje prvo dijete, sve je trebalo proučavati po prvi put), ne računajući stalno bolne šavove, što nije bilo depresija o tome. O trbuhu nakon poroda, doista, tužno. Izgubila je težinu odmah, ali tek nakon dvije i pol godine postala su oblikovana.