Dijeta nakon poroda: kako se vratiti na prethodne oblike

Zdravlje

Trudnoća i porođaj iza sebe, ispred žene koja čeka nove napore: hranjenje, brigu za bebu, pranje i kuhanje. Često, žene u ovom razdoblju nisu u skladu s njihovim izgledom, iako ne biste trebali zaboraviti na sebe.

Poznato je da svi oni koji imaju 10 kilograma, koji imaju 15 godina, dobivaju težinu tijekom trudnoće. Netko je još manje sretan i dobiva 20 kilograma ili više. I nakon rođenja, morate nešto učiniti. Samo nekoliko uspijevaju gotovo odmah nakon rođenja kako bi dobili na svoje omiljene stvari, a ne čak i razmišljati o tome što je povratak na stare obrasce treba odmoriti. Većina također moraju odlučiti kako izgubiti težinu nakon rođenja.

Naravno, ne možete bez treninga. Fitness, yoga, aerobik, ili samo hodanje i vježbanje kod kuće, ali tjelesna aktivnost je osnova za povratak na vaš prethodni oblik. Drugi stup gubitka težine je pravilno odabrana hrana.

Za dijetu nakon poroda, gdje možete brzo i sigurno izgubiti težinu, svaka žena je spremna prodati svoju dušu. Međutim, vjeruje se da je izgubiti težinu u kratkom vremenu je nemoguće, uključujući i zbog hormonskih poremećaja i mnogo drugih razloga. Zapravo, da izgubite težinu odmah nakon rođenja, možete, što je najvažnije, učiniti sve sa svojim umom.

Dijeta nakon porođaja

Postojanje učinkovite prehrane nakon porođaja posebno je potvrđeno od strane raznih stranih i ruskih zvijezda. Žuti tisak i internet su prepuni članaka o tome kako su različite zvijezde izgubile težinu nakon rođenja. Sada i nakon dijete pojavljuju se dijete Ani Lorak ili Oksana Fedorova, uvijek s fotografijama i divećim komentarima: "Naposljetku, samo 1,2,3 ili koliko su mjeseci prošli tamo".

Dakle, Oksana Fedorova savjetuje jutro na prazan želudac popiti čašu tople vode za doručak pojesti tanjur heljde sa malim komadom ribe i čašu nemasnog jogurta, za ručak kuhano govedina i povrće, salata, a večera je malo sira i komad voća.

Očito je da takva prehrana ne odgovara ženi koja dijete doji. Čak i za ženu u normalnom stanju, takva prehrana je dopuštena samo za kratko vrijeme. Što reći o majci koja se brine? Samo nekoliko dana i mlijeko mlade majke vjerojatno će nestati. Pa, u svakom slučaju, neće biti dovoljno hranjiv za malog čovjeka.

Ispada da takvi sustavi, bilo da su dijeta Yana Rudkovskaya ili Victoria Boni, pa čak i Feofilaktova nakon rođenja, namijenjeni su ženama koje ne dojuče svoju djecu. A u ovom slučaju, većina njih ne može trajati dulje od tjedan dana, jer oni nisu opcija za uravnoteženu i hranjivu prehranu. Ali žena nakon porođaja mora obnoviti tijelo.

Kada mogu početi gubiti težinu nakon rođenja?

Prvih mjesec i pol dana, bolje je da se žena usredotoči na svoje novo stanje, kako bi joj tijelo preustrojilo u novi način života i samo da se odmori. Ne razmišljam o nečemu ozbiljnom. Dobijte snagu, trebat će vam to vrlo brzo. Pojava djeteta radikalno mijenja ritam života cijele obitelji, a osobito mlade majke. Novi ritam života zahtijeva ogroman trošak energije.

U istom razdoblju, žene se obično identificiraju s proizvodima koje može jesti u smislu sigurnosti za dijete. Naravno, postoji standardni i poznati popis namirnica koje uzrokuju diatezu ili alergijske reakcije kod djeteta: med, čokolada, agrumi, kava, slatkiši. Međutim, u svakom slučaju mogu postojati neke osobitosti: neka djeca ne podnose rajčicu, neke kruške ili paprike. A za mjesec i pol dana sasvim je moguće odlučiti o tome što možete jesti i što ne.

Osim toga, u prvom mjesecu često je važnija da žena slijedi dijetu koja osigurava jednoličnu stolicu bez konstipacije. Uostalom, vrlo često u procesu porođaja pojave prepone. Šavovi zatim liječe za 1,5-2 mjeseca, a vrlo je važno brinuti se o njima. Osim toga, ove šavove su izvor dodatnog stresa, što nepovoljno utječe na proces gubitka težine.

Tek tada možete početi mijenjati svoju prehranu. I to bi trebalo biti učinjeno kompetentno, kako ne biste naškodili djetetu i sebi. Da, i laktacija je važno ne da se razbije. Usput, o laktaciji. Da bi mogla pridonijeti procesu gubitka težine, jer proizvodnja mlijeka dnevno traje najmanje 500 kalorija.

Pravilna prehrana i opće preporuke

Što bi trebalo biti dijeta nakon što je rodila majku koja je skrbila? Strogo govoreći, to ne bi trebalo biti o prehrani, već o uravnoteženoj prehrani, uzimajući u obzir potrebe majke i djeteta, te smanjenjem kalorija. Da, da, ne računajući kalorije, a nema dovoljno.

Dijeta nakon porođaja počinje, naravno, s izračunom kalorija koje se može jesti dnevno. Obično to čine prema sljedećoj formuli: idealna težina pomnožena s 30 je minimalna dopuštena vrijednost od 1200 kalorija.

Vjeruje se da pri primanju manjeg broja kalorija tijela pokreće "ekonomski način", osoba se osjeća umorna, potreba za odmorom, a tijelo u ovom trenutku snažno snabdijeva energiju u obliku masnoća. Međutim, na temelju ove formule, vrijednost je vrlo teško, jer čak i kada je željena težina 45 kg dobiva kalorične ne manje od 1350 cc.

Nakon trudnoće, situacija je nešto drugačija, nakon što se množimo, potrebno je dodati još 300 kalorija. I minimalni sadržaj kalorija trebao bi biti 1600 kk, obično oko 2000.

Prekomjerno smanjenje unosa hrane u djetinjstvo ne dovodi samo do sporijih metabolizma, već i do kršenja laktacije, smanjenja nutritivne vrijednosti majčinog mlijeka, te zbog toga što beba ne prima dovoljno hranjivih tvari. U ovom slučaju, želja majke da izgubi težinu početi će utjecati na zdravlje i budućnost djeteta.

Ovdje je vrijedno sjećati se o laktaciji. Kao što se sjećate, ovaj proces traje oko 500 kk. Međutim, samo 300 se dodaje dnevnom kalorijskom sadržaju, a druga 200 ih je u potpunosti moguće obnoviti zbog debelog sloja. Zbog toga će doći do gubitka težine. Glavna stvar je ne zaboraviti piti puno vode, najmanje 2 litre dnevno. Također je potrebno za stvaranje mlijeka.

Poželjno je da imaju hrane dnevnik. Nego što će pomoći? Činjenica da je nakon porođaja žena suočena s hrpom novih problema: nagla promjena u krugu komunikacije, novi raspored, nedostatak sna, živci, stres, dosada... Mnoge žene iskoriste sve različite visoko-kaloričnu dobar, nije ni primijetio, ono što je stvarno ništa do mršavljenja, a ne biranje na drugu.

Dnevnik hrane omogućit će vam da pratite dodatne izlete u hladnjak. Međutim, samo ako ste apsolutno iskreni i snimit ćete sve što jedete, čak i najmanji zalogaje.

I važno je pronaći i dobar hobi koji će vam omogućiti bijeg iz rutine u slobodno vrijeme. Ako se žena ne bi dosadila, ako ima nešto za napraviti, malo je vjerojatno da će nastaviti posvetiti svoje slobodno vrijeme u potrazi za nečim ukusnim.

Frakcijska prehrana

Prvi princip prehrane za gubitak težine nakon poroda - podijeljeni obroci. 5 obroka je optimalna količina, koja vam omogućuje da ne prejedate i ne osjetite glad. Naravno, povećanje broja obroka treba popratiti smanjenjem obroka. Pomoću male ploče pomoći će vam u tome. Zato je lakše kontrolirati količinu hrane koju jedu.

Osim toga, ne smijete jesti manje od 3 sata prije spavanja. Hrana u večernjim satima je još gore apsorbirana, osim težine u želucu može ometati spavanje. Zdrav san za mladu majku jednostavno je neophodan. Uključujući kako bi brzo i učinkovito izgubila težinu. Dobro stanje živčanog sustava je od vitalnog značaja za rano smanjenje težine.

Možete jesti bilo prije nego što hranite bebu, ili odmah poslije. Prema statistikama, tijekom razdoblja hranjenja žene imaju najveći osjećaj gladi.

Uzorak izbornika za gubitak težine nakon poroda

Ovaj će izbornik omogućiti postizanje nekoliko ciljeva odjednom: gubitak težine, dobivanje zdrave prehrane i održavanje djetetove dobrobiti. Količina hrane koju jede u bilo kojem od obroka, svaka se žena može odrediti u okviru kalorija koju je ona sama izračunala.

Doručak se smatra najvažnijim obrokom dana. Ujutro je vrlo važno da vaše tijelo zna da ste spremni za djelovanje. Pravovremeno doručak započinje metabolizam.

Doručak treba odabrati na temelju svoje tjelesne aktivnosti. Ako žena redovito ulazi u sportske aktivnosti, trebali biste se odlučiti za složene ugljikohidrate, na primjer, kašu na vodi, povrću ili svježim bobicama. Ugljikohidrati su glavni izvor energije u ljudskom tijelu. Nakon sat vremena, vaše će tijelo biti spremno za trening.

Ako nije planirana nikakva posebna tjelesna aktivnost za ovaj dan, doručak se mora sastojati uglavnom od bjelančevina. Neobuzdani sir sa voćem ili bobicama, omlet sa povrćem i slično će dobro raditi.

Sigurno je bio srdačan, ali lagan. Mala kriška sira, sušenog voća, jogurta, svježih bobica i voća. Možete piti sve slabe čajeve bez šećera.

Za ručak je vrlo važno dobiti više proteina hranom. Pileća prsa, teletina, mršavih riba, slanih sireva, sira ili tofua. Srednja posuda ugljikohidrata neće naštetiti. Idealno vapno povrće ili kašu u vodi.

Vrijeme je da se opustite: jesti ukusno, slatko, svježe voće. Također je pogodan sir ili jogurt.

Lakše će vam večera biti, to je bolje za vaš oblik tijela i dobrobit. Opet, možete misliti na kuhano i piršano povrće, povrće ili voćne salate. Velika će opcija biti krem ​​juha. Mala količina proteina je također prihvatljiva. Međutim, dio bi trebao biti prilično mali.

Dodatne preporuke

Kao i tijekom trudnoće, trebali biste izbjegavati dimljenu i ukiseljenu hranu, konzervirane proizvode, kisele krastavice, kobasice i kobasice. Svi ti proizvodi sadrže velike količine soli i konzervansa. Sol pridonosi zadržavanju vode i edemu. Konzervansi su jednostavno štetni za djetetovo tijelo.

Odabir proizvoda za sebe, ne zaboravite na sklonosti djeteta, kao io njegovom zdravlju. Kao što je već spomenuto, vrijedi odbiti med, čokoladu i agrumi.

Možda neki drugi proizvodi uzrokuju dijatozu u bebi. Čuvajte pirjano kupus, šljive, žele i druge namirnice koje uzrokuju povećanje stvaranja plina ili zatvora. Crijeva novorođenčadi su još uvijek preslaba i nerazvijena te previše oštro reagiraju na takve podražaje.

Potrebno je smanjiti količinu konzumirane masti. Obratite pažnju da se uopće ne isključite, već da ga skratite. Ovo je važno, jer ljudsko tijelo ne može normalno funkcionirati bez masnoća.

Vjeruje se da masti mogu proizvesti najviše jednu četvrtinu ukupnog unosa kalorija dnevno. Dakle, ako je dnevna stopa 1600 kk, možete jesti nešto više od 40 g masti.

Napomena, u jednom žlicu suncokretovog ulja sadrži 10 g čiste masti. U tom smislu, potrebno je napustiti orasima, sjemenkama i drugim sjemenkama biljaka, jer sadrže puno masti. I doslovno mali šačica oraha znatno će premašiti stopu masti dnevno.

Kao što vidite, preporuke su vrlo jednostavne i neće biti teško slijediti ih. Možda nećete izgubiti težinu jednako brzo kao kod popularnih i popularnih dijeta. Međutim, prednost ove prehrane nakon porođaja je njegova ravnoteža. Možete jesti na taj način sve dok nastavite dojiti.

Nakon toga, samo će biti potrebno revidirati dnevni kalorijski sadržaj hrane i nekih prehrambenih principa, posebno, kako bi se smanjila potrošnja vode na 1,5 litara dnevno. Ali imat ćete priliku jesti one proizvode koje se negirate zbog djeteta.

Dolje s tim višim kilogramima! Ili kako brzo izgubiti težinu nakon rođenja...

Nemilosrdne statistike tvrde da 9 od 10 žena koje su rodile porođajnu težinu nakon isporuke.

Nitko ne treba kilograme nanositi teške terete na abdomen, bedra, noge, ruke i prsa. Ta činjenica može potamniti radost činjenice da se dugo očekivana beba pojavila u obitelji.

Čini se da organizam, koji je dao novi život, svim sredstvima nadomješta "gubitak" težine rođenog djeteta. Štoviše, čini tijelo agresivno.

Umjesto 3-5 kilograma težine novorođenčeta, odakle se pojavljuje 10-20 kilograma beskorisnih masnoća.

U novouspostavljene mama koja dobiva na vagu nakon mjesec ili dva nakon rođenja, postoji razumno pitanje: zašto se težina ne idu uz trbuh i kako izgubiti težinu odmah nakon rođenja? Uz to i vrijedno je razumjeti.

Zašto ne prekomjerna tjelesna težina nestane?

Da biste odgovorili na ovo pitanje, trebate dobro proučiti sebe. Možda je tijelo (lice, gležnjevi, noge i ruke) samo nabubrilo.

To se događa vrlo često, budući da se težina fetusa izgubljenog tijelom, amnionske tekućine i posteljice može nadoknaditi zadržavanjem vode u tijelu. Dakle, tijelo se sprema od dehidracije.

Ova situacija nije neuobičajena za one žene koje su dobile kapaljke tijekom porođaja.

Kako izgubiti težinu: nekoliko učinkovitih načina

Doji! Da, to je laktacija (i dugo) postaje vrsta jamstva da će u kratkom vremenu oni ekstra kilograma otići sami.

Mnoge mlade majke vjeruju da je dojenje nepotrebna nevolja i teretna dužnost. Vjeruju da će samo strogom prehranom i debilitating izgladnjivanjem pomoći da se vrate u svoje prethodne oblike. U međuvremenu, to je uobičajena zabluda.

Žene koje odustanu od dojenja rano riskiraju poremećaj endokrinog sustava. Ovo zauzvrat izaziva dobitak na težini.

Pedijatri preporučuju djetetu da dojite godinu ili dvije. To je koliko endokrini sustav treba kako bi se oporavio.

Pomakni, kreni, pomakni se! Kohl sjedalo ne pomaže riješiti višak težine, to znači da morate odabrati drugu taktiku! To ne znači da je dovoljno otići na balkon, disati zrak nekoliko minuta, a zatim se vratiti na sofu. Tako da nitko nije uspio izgubiti težinu.

Stoga, trebate uzeti kolica, bebu i hodati s njim dva puta dnevno kroz parkove i ulice grada. Istodobno, trajanje jedne šetnje ne može biti kraće od 2-3 sata.

Ovo je korisno ne samo za mamu, nego i za malog čovjeka u kolicima.

Pravilna prehrana je pola uspjeha! Odmah se isplati rezervirati da je nemoguće kategorizirano sjesti na strogu prehranu nakon poroda! To je i beskoristan i nezdrav.

Samo trebate biti sigurni da je izbornik racionalan. Hrana mora biti prije svega zdrava i nakon toga - ukusna.

Poznato je da je porođaj pravi test za tijelo, kao i najjači stres. Tijekom stresa tijelo treba proteine, kalcij i željezo.

Kuhanje ribe, sira i mliječnih proizvoda s niskim sadržajem masti pomoći će ispuniti sve te elemente. Proteini se također mogu dobiti od oraha, soje, mesa, ribe, peradi, sira.

Također imajte na umu da je s nedostatkom željeza nemoguće izgubiti težinu. Žensko tijelo ga gubi u postpartum gubitka krvi. Stoga bi trebao postojati dnevni jelovnik: mršavo meso, plodovi mora, jetra, jaja, integralni kruh, žitarice.

No, od najdraže slatke hrane, pečenje, slatkiši, brza hrana i slatka soda trebaju biti napušteni. Nije ni hrana, već (kao što to kažu nutricionisti) hrana za hranu.

Aktivne igre s dječakom, plesovi, vježbe. Korisno je i ugodno igrati igre na otvorenom s djetetom. To se može obaviti ujutro, prije dnevnog sna i navečer. Korisno je puzati, kotrljati na podu, piti, kucati, trčati, igrati uhvatiti, sakriti i tražiti.

Ova ugodna zabava će pomoći da se riješite višak masnoća i ojača mišiće.

Čak i sa bebom možete plesati ritmičnu glazbu. Djeca vole plesati, a zabava je zabavna. Dopušteno je ugodno raspoloženje i lijepa ženska silueta.

Ovo su neki jednostavni načini da se riješite teškog tereta mladih majki - dodatnih kilograma! Nadamo se da sada znate kako izgubiti težinu nakon rođenja; recenzije žena koje su rodile, kažu da je gubljenje težine prilično realno i nije tako teško.

Slijedite naše preporuke i budite sretni!

8 jednostavnih pravila za gubitak težine nakon poroda bez oštećenja djeteta

Što se brine mame nedavno rođene bebe? To su misli o zdravlju i udobnosti malog čovjeka. I brige o tome kako vratiti svoju težinu u normalu. Uglavnom, mame koji nose dijete, dobivaju desetak dodatnih kilograma za trudnoću. Brzo se žele riješiti i vratiti se u dobru formu. Osam osnovnih pravila za gubitak težine nakon porođaja pomoći će u rješavanju ovog problema.

Odredit ćemo motiviranost koja će voditi naše aktivnosti u gubitku težine. I početi se boriti protiv pretilosti.

Koja je motivacija za izgubiti težinu nakon rođenja?

Motivi gubitka težine nakon porođaja mogu biti nekoliko. Može prevladati jedan od čimbenika ili njihova kombinacija:

 1. Nezadovoljstvo vlastitim izgledom. Kada više ne želite pristupiti zrcalu kako ne biste vidjeli dodane obrasce.
 2. Fizička nelagoda. Kratkoća daha, brz umor, čak i uz malu opterećenost.
 3. Vratite se u stari ormar. Omiljene stvari skupljaju prašinu u ormaru. Čekanje na povratak domaćice. Ažuriranje ormara je skup posao, a kupnja nije dobra kada ne ulažete željenu stvar.
 4. Zamjeruje izbirljive supruge ili se boje da će početi pogledati "lijevo". Nisu svi muževi doista cijene promjene koje prate rođenje dugo očekivanog djeteta. Vanjska atraktivnost supruge je ono što im treba, a detalji nisu važni.
 5. Ponekad posao zahtijeva atraktivan izgled, uključujući figure.

8 pravila za gubitak težine

Teško je izgubiti težinu bez stroge dijete, korištenje lijekova i prehrambenih dodataka za gubitak težine, kao i operacije. Sve se to ne može koristiti prvi put nakon rođenja. Budući da može oštetiti dijete ako dojite. I to je ispunjeno povratkom izgubljenih kilograma. Stoga slijedimo sljedeća pravila:

1. Pokret - život

Tijekom trudnoće, osobito u posljednjih nekoliko mjeseci, krenuli ste polako i pažljivo. Sada nam je potreban novi ritam života. Povećajte aktivnost motora.

Jutarnja vježba, umjerena vježba u obliku vježbi na različitim mišićnim skupinama povećat će vitalnost. Puno energijom i energijom. Prekomjerna vježba može naštetiti, ali mnogi od njih su korisni i za trudnice. Na primjer, vježbe za fleksibilnost ili istezanje, vježbanje na fitballu. U posljednje vrijeme možete istodobno stenjati bebu i prilagoditi svoju figuru.

Dnevne šetnje s kolicima su dobre za vas i vaše dijete. Udahnite na svježem zraku i izgubite težinu. Doći na igralište i sjesti na klupu nije naš izbor. Uz kolica, bolje je kretati, krećući se prilično brzim tempom i ravnim leđima. 1 sat intenzivnog pješaženja opekline o onoliko kalorija koliko i 3 sata treninga na simulatorima. Također je vrlo korisno kao vježba za nošenje djeteta u remen ili u "klokanu".

2. Pravilna prehrana

Treba ga uvijek slijediti. Ovo je idealan. A osobito vrijedi za vrijeme dojenja. Uostalom, sva jedana "šteta" prenosi bebu s majčinim mlijekom.

Jedite češće, u malim obrocima, jedite sa svojim djetetom, oko 5-6 puta na dan. Nemojte se naslanjati na slastice, čak i ako stvarno želite. Bolje povrće i voće od slatkiša. Jedemo meso, juhe, meso s malo masnoća i jela od ribe. Odbijavamo sendviče u bijegu, brze hrane, namirnice, pržene hrane. Imati dobar doručak i tijesno. Kao i uvijek, doručak se smatra najvažnijim u svakodnevnoj rutini.

Takva prehrana ne samo da će vam učiniti mršavijima, nego također imati pozitivan učinak na razvoj probavnog sustava novorođenčeta. "Mama bi trebala jesti za dvoje" - mit. Naprotiv, prejedanje doprinosi povećanju formiranja plina kod djeteta, alergijskih reakcija. Bolje je odabrati hranu bogatu korisnim vitaminima i elementima u tragovima.

Glavne tvari potrebne tijelu nakon porođaja, a posebno ako dojite, su željezo, kalcij i bjelančevine. Stoga je potrebno konzumirati dovoljne količine mlijeka, svježeg sira, mršavih mesa, jetre jetre, ribe i žitarica. Koristite mnogo tekućina, ali ne i kavu, čaj.

Ako ste hranjeni bocama, možete dodati izračun kalorija. Pomoći će vam da izračunate dopušteni broj kalorija dnevno za vas, bilo koji brojač na relevantnim web mjestima. Unesite potrebne parametre: originalnu i željenu težinu, dob, visinu.

3. Dojenje

Jedna je stvar kada je davanje dojenja neophodno zbog objektivnih razloga. Na primjer, bolest ili nestalo mlijeko majke, alergija na dijete.

Ako je razlog odbijanja nespremnost da "pokvari lik", to je pogrešno. Briga za bebu je prioritet, a prednosti majčinog mlijeka su očite. Osim toga, smanjenje maternice tijekom hranjenja brzo će dovesti do rađanja normalnog tijela. Slijedom toga, ti dodatni kilovi će ići brže.

4. Uzimamo u obzir hormonalni neuspjeh

Nakon poroda i poroaja, određeni procesi u tijelu mogu biti poremećeni. Uostalom, porođaj je veliki šok za žensko tijelo.

Vraćanje hormonalnih razina je spor proces. Zato nemojte biti iznenađeni što težina počinje postupno napustiti "s prigušenjem". Dopustite tijelu da se prilagodi, nemojte odustati. I uskoro se vraćaju na prethodne pokazatelje.

5. Izbjegavajte stresne situacije

Nakon rođenja djeteta, niste imali vremena za oporavak, a vaša su zabrinutost znatno porasla. Često hranjenje djeteta, noću uskrsnuća, nemogućnost potpunog spavanja, pranje pelena. I nitko nije otkazao kućanske poslove: kuhati, čistiti kuću.

Nemojte sve naplatiti sami. Tako ćete doživjeti nervoznu iscrpljenost i depresiju. A ona, usput, povećava apetit. Poziv za pomoć kućanstvu: majka, suprug, baka, majka.

Ako to nije moguće, ponovno odustati od svakodnevnih kućanskih poslova u korist spavanja i odmora. Čak i kratak predah će vam dati pozitivan pogled na svijet. Pogotovo jer imate ogroman bonus - prisutnost malog izvora radosti kod vašeg djeteta.

6. Vježbe s bebom

Možete vježbati bez teretane. Možete staviti dijete u klokan da napravi domaću zadaću, možete staviti dijete na prsa kako bi zamahnula, možete... Da, možete razmišljati o raznim vježbama s djetetom koje će vam donijeti puno zadovoljstva. Također je vrlo važno da se opterećenje u ovom slučaju postupno povećava, u isto vrijeme kad vaša beba raste.

7. Povratak na radost seksa

Prvi put kada bol još uvijek živi nakon porođaja, a vi ne želite razmišljati o tome. Međutim, kasnije se vratiti na ovaj izvor vitalnosti. Tijekom intimnog procesa, ne samo da su potrošene kalorije i prekomjerna težina ide dalje, ali užitak se isporučuje, psihološka udobnost je obnovljena, samopoštovanje se diže, a zdravlje poboljšava.

U pravilu, nakon rođenja, žena postaje senzualnija. Zato ponovno ljubite svog partnera, otvorite s njim nove predodžbe i nijanse u seksu. Istovremeno, izgubite težinu!

8. Pozitivan stav

Natrag od mjesta gdje smo počeli. Sjeti se motivacije.

Nemojte odgoditi gubitak težine tek kasnije. Sutra će biti kasno. Što brže započnemo, to prije će doći do rezultata.

Ako ste posrnuli, prekinuli ste - započnite ponovno. Sad se nije dogodilo, to će se pokazati malo kasnije.

Više tankih djevojaka i sugovornika na igralištu - subjekt ne za zavid, i za imitaciju. Uhvatite i nadiđite! - neka bude vaš moto.

A najnovija, možda, da je jedan od glavnih načina da izgleda dobro, da se dobro prilagodite. Nijedna negativna riječ ispred zrcala za vaš odraz! Zapamtite poznati sovjetski film istog imena - sustav automatskih prijedloga, a od tada se opetovano opravdao. Kako podešavati, pa budite! Sada imate živo pozitivno - bebu. Još jednom, bolje je ne željezo pelenicu, ali igrati se s njom, smijati se i veseliti se postojanju vaših mrvica.

Svaki kilogram izgubljen je rezultat vašeg rada na sebi. Vi ste jaki, to možete učiniti! Postanite vitkiji, ljepši i privlačniji. Nisi samo prekrasna majka, nego i lijepa žena!

Također čitamo o mršavljenju:

Mlada majka Julia govori koliko vremena nakon rođenja možete početi izvoditi vježbe za gubitak težine i odlazak u teretanu. Ona također govori kako napraviti vlastitu hranu, dijeli neke recepte. Osim toga, Julia obraća pozornost na česte pogreške koje mlade majke čine prilikom pokušaja uklanjanja želudaca i strana, te objašnjava kako možete početi trenirati kod kuće. I vrlo je važno shvatiti da možete izgubiti težinu nakon poroda ne samo u teretani, nego i kod kuće, jer Prije svega, morate točno slijediti ispravnu prehranu.

Kako izgubiti težinu nakon rođenja

Iako je rođenje djeteta izvrstan događaj za bilo koju ženu, nakon duga devet mjeseci trudnoće, većina žena suočava se s problemom prekomjerne težine. I oni su, naravno, zainteresirani za pitanje - kako izgubiti težinu nakon porođaja i brzo vratiti bivši oblik. Ali nemojte biti previše nestrpljivi. Sjetite se da je trudnoća teško za svoje tijelo, a da ne spominjemo porođaj. Dopustite da se vaše tijelo smiri. A beba će zahtijevati toliko vaše pažnje da ne biste primijetili kako izgubite težinu. Ali ako ne želite čekati prirodni povratak svog bivšeg oblika, pročitajte savjete u nastavku. I zapamtite - prebrzo mršavljenje može negativno utjecati na vaše zdravlje.

Zaboravite na poznate mame koji odmah izgube težinu

Kad slavne osobe rađaju, okružuju ih nutricionisti, medicinske sestre i fitnes stručnjaci. Osim toga, oni imaju velike komercijalne obveze pod jamstvom. Tako poznate majke često moraju izgubiti težinu brže od običnih žena. Nisu najbolji uzor za postpartum gubitak težine.

Jedite zdravu hranu i dajte svoje tijelo da se oporavi

Nakon rođenja, tijelo treba oko 6 mjeseci da se vrati u normalni život. Dakle, čak i ako ne doji, nemojte previše trpjeti da biste smanjili kalorije. Pored tjelesnog stresa, koje tijelo doživljava u porođaju, morat ćete se suočiti s potrebom brige o djetetu, koje sama može biti prilično napeta. To će zahtijevati velik broj sila od vas, osobito kada morate ustajati noću i obavljati druge radnje potrebne za dijete. Dakle, umjesto da razmišljate o težini, usredotočite se na bebu. Pretpostavimo, barem za prva tri mjeseca nakon rođenja, jede zdrave hrane s dovoljnom količinom kalorija i hranjivih tvari.

Učinite vježbe kada ste spremni za to.

Prekomjerno snažna gimnastika odmah nakon porođaja može naštetiti vašem zdravlju. To ne znači da biste trebali sjesti na licu mjesta - naprotiv, trebali biste započeti lagani trening gotovo odmah nakon povratka kući. Ali izbjegavajte snažnu ili dugotrajnu vježbu čak i nakon prvog pregleda nakon poroda. U treningu, kao u prehrani, slijedite preporuke svog liječnika. On ili ona će vam reći o vježbama koje će ne samo poboljšati vašu fizičku kondiciju, nego i povećati vaše raspoloženje. Također, liječnik može napraviti odgovarajući fitness program. Usput, vježbanje ni na koji način ne utječe na vašu sposobnost dojenja.

dojenje

Mlada majka koja hrani dijete proizvodi prosječno 850 ml mlijeka dnevno. O ovom procesu potrošeno je oko 500 kalorija, koje trebate nadopuniti. Osim toga, morate biti sigurni da dijete prima sve potrebne hranjive tvari, stoga ne zanemarujte preporuke svog liječnika o prehrani.

Izgubiti težinu nakon rođenja. Kada mogu početi?

Nakon 2-3 mjeseca, kada smatrate da se sile vraćaju k vama, a briga o bebi postaje uobičajena, možete započeti zdrave prehrane za gubitak težine, kao i intenzivnije vježbe. Ali ne biste trebali težiti brzom gubitku težine, slijedite preporuke liječnika. Optimalni gubitak težine za vaše zdravlje bit će oko 0,5 kg tjedno. Ali istodobno morate jesti hranu koja je bogata svim potrebnim elementima.

Koliko vremena je potrebno za izgubiti težinu nakon rođenja?

Naravno, za sve ne postoji jedan odgovor. Događa se da se žene brzo formiraju nakon prve trudnoće, ali nakon drugog poroda teško je izgubiti težinu. Mnogo ovisi o tome koliko ste stekli tijekom trudnoće. U prosjeku, žene dobivaju 10-15 kg tijekom trudnoće. Tijekom poroda traje 5.5-6.5 kg. Preostala težina je vrlo lako izgubiti u roku od 6-8 mjeseci (uzimajući u obzir 3-mjesečni period oporavka). Ako ste tijekom trudnoće oporavili više od 15 kg, dodajte mjesec dana dijeta za svaku 2,5 kg. Na primjer, ako ste postigli oko 20 kg, gubljenje težine će trajati oko 10 mjeseci. Ne razumijem te brojeve previše doslovno. Razmotrite ih kao temelj.

Gubitak težine nakon porođaja, ili koliko kg odmah odlazi u bolnicu

Slika koju nameće javno mnijenje je sretna, sveprisutna, a istodobno mama pametna izgleda uzrujano zbog neslaganja ove slike u duši mlade mame. Zbunjeno gledajući u ogledalo, žena primjećuje da lik više nije isti kao i prije trudnoće, a težina se ne vraća u normalu.

I koliku težinu imate nakon rođenja? I koliko kg treba napustiti odmah nakon rođenja?

Kakva je dobitak težine

Tijekom trudnoće, sve žene neminovno povećavaju težinu. Što se sastoji od toga i koliko "ekstra" kilograma je norma?

 • Težina samog djeteta je prosječno 3.500 kg.
 • Težina placente ili bebe idealno je 1 / 6-1 / 3 težine fetusa. U našem prosječnom slučaju 600-900 g.
 • Značajno odrastao uterus - 800-1000 g.
 • Amnionska tekućina je normalna (s niskom vodom i visokim pokazateljima vode) 800 ml ili oko 820 g.
 • Mliječne žlijezde povećavaju se za prosječno 500 g.
 • Također, volumen krvi i međuprostorne tekućine povećava se za 3 kg.
 • Akumuliraju se masni naslage, uglavnom u abdomenu (za udobno, toplo i meko beba) s ukupnom masom od 2,5-4,5 kg.

Ispada, s normalnim tjelesnim tekućinama, jednom trudnoćom s dobrim putom, majčinim nedostatkom kroničnih bolesti i pravodobnom isporukom, fiziološka dobitak težine ne smije prelaziti 12,2 kg.

Stopa dobitka težine za trudnoću kod žena tanke građe je 15,2 kg, prosječna gradnja 13,6 kg, a masnoća je 9,1 kg.

Čokoladni kompleks za gubitak težine:

Koliko kg izgubljeno odmah nakon isporuke?

Pri prirodnom porođaju bez komplikacija, izgubljeno je 250-300 ml krvi, približno 300 g. Na carski rez 500-1000 ml. Dodajte amnionsku tekućinu 800 g, placentu 600 g i, naravno, dijete od 3,5 kg.

Dobijemo željeni lik gubitka kilograma neposredno nakon isporuke od 5,2 kg za prirodne nenatkrilne porodice i oko 5,7 kg za rođenja pomoću češkog dijela.

A što je s preostalim 7 kg regrutirano?

Maternica se postupno smanjuje i dobiva veličinu prije i nakon 6 tjedana nakon isporuke. Do trenutka izbacivanja iz bolnice, težina nakon porođaja će se smanjiti za još 200 g zbog smanjenja maternice. U ne-dojenju taj pokazatelj može biti manji. Kada dojenje stimulira stvaraju tijelo oksitocin koji uzrokuje kontrakcije maternice i kao posljedica toga, smanjenje volumena.

Zbog kontrakcija maternice, krvavi iscjedak iz genitalnog trakta - lochia. Tako je tijelo izbrisano od svega što je postalo nepotrebno u utornoj šupljini nakon poroda. Istodobno se otpuštaju ostatci volumena krvnog kanala tijekom trudnoće - u prosjeku, do 1,5 kg. Lochia je najintenzivnija u prva 2-3 dana nakon rođenja, a zahvaljujući njima mršavljenje za ispuštanje može biti 300-400 g.

Akumulirana tjelesna masnoća ne nestaje odmah nigdje i postupno se troši na održavanje energetski intenzivnog procesa dojenja i prenošenju potrebnih masnoća u mlijeko, ako u prehrani majke koje ga njeguje nema dovoljno masti.

Ako ne prekomjerno jesti, hrana je uravnotežena i ne premašuje 2600 kalorija dnevno i fizički je aktivna, tada će prva tri mjeseca nakon porođaja 1 kg mjesečno, a sljedećih mjeseci - 1,5 kg mjesečno bez dodatnog fizičkog napora.

Koji je, štoviše, tijekom perioda oporavka nakon porođaja izuzetno nepoželjan, a osobito nakon carskog reza.

Što se tiče dojke, koja je primljena tijekom trudnoće, 500 g dojenja ne samo da ne ide nikamo, već također može povećati, a težina nakon dostave u slučaju dojke se povećava.

Isto vrijedi i za nakupljenu izvanstaničnu tekućinu. Ako dojite, hormon "hranjenje" koji utječe na metabolizam vode i soli u tijelu, prolaktin inhibira izlučivanje soli bubrega, a istodobno i izlučivanje tekućine iz tijela. A one dodatnih 1,5 kg tekućine koje su se pojavile tijekom trudnoće mogu se vratiti i ostati s vama do samog kraja dojenja.

Dakle, pišući iz rodilišta, prosječni gubitak težine je 7,2 kg ili 7,7 kg nakon carskog reza. Preostalih 2,5-4,5 kg masnoća nestaju postupno u procesu dojenja. I tijekom cijelog dojenja, "extra" 2-2,5 kg sačuvano je zbog pretrpanog dojke i strateške prirode tjelesnih tekućina.

Iznimke od pravila i zašto trbuščić izbočina

Gore izvedene vrijednosti ukazuju na približan gubitak težine neposredno nakon isporuke u uvjetima normalnog tjelesnog i nekompliciranog trudnoće singletona s pravodobnom isporukom.
Često se događa da uz težinu tijekom trudnoće, kilogrami odmah nakon porođaja zauzimaju malo više ili manje nego što bi trebalo. Koji je razlog?

Ako ste u trećem tromjesečju trudnoće imali povišeni edem ili tijekom rada, a nakon njih je došlo do intenzivnog "kopanja" s kapaljkama, a za 3-4 dana vaše se tijelo ne može nositi s uklanjanjem viška tekućine. Stoga, gubitak težine može biti zanemariv.

Utvrđivanje da imate otekline je vrlo jednostavno. Prilikom pritiskanja vrhova prstiju na vanjskoj površini stopala i donje noge ne smiju se stvarati rupice ili brzo nestaju. Isto tako, kada je oteklina loše nalezayut i izvadio prsten, rukavice, zar ne odmah nalazit cipele ujutro ili navečer, postoje tragovi guma čarape potkoljenice.

Ako su granice tijela "plutale", svećenik je nestao, želuca visjela, pojavile su se strija (proteina je potrebna za stvaranje kolagena), a na stranama ušiju, najvjerojatnije je mišićno tkivo zamijenjeno masnim tkivom. U tom slučaju, postoji i višak i nedostatak gubitka težine nakon rođenja, ovisno o količini pohranjene tjelesne masnoće.

Ako je tijekom trudnoće malo proteina stiglo u tijelo buduće majke, onda je bio odveden iz majčinog mišićnog tkiva za razvoj djeteta. Osim toga, smanjena tjelesna aktivnost i masa mišića djelomično su zamijenjena mastima. Postoji učinak mršavljenja - smanjenje ukupne mase i povećanje volumena, plivanje kontura tijela.

Također jedan od razloga za nedosljednost standarda gubitka težine može biti hormonska neravnoteža. Hormonski neuspjeh - fenomen je apsolutno normalan nakon porođaja, a omjer ženskih hormona stabilizira samostalno u roku od nekoliko mjeseci. Koliko kilograma treba ići s hormonskom neravnotežom teško je predvidjeti.

Simptomi ovog stanja - glavobolja, vrtoglavica, nesanica, nestabilni krvni tlak, zadržavanje tekućine, oticanje. Može se pojaviti kao oštar gubitak težine, a povećanje i nedostatak njege dodatnih kilograma.

Čini se da je, a težina je nestala kako se očekivalo, a možda čak i više nego što se očekivalo, a želudac ne želi ići nigdje. Neposredno nakon rođenja, teško je napraviti takvu dijagnozu, ali se javlja kod 40% žena koje su rodile. Ovo je dijastaza recti. Očito je 2-3 mjeseca nakon rođenja djeteta i posljedica je širenja bijele linije trbuha i odvajanje rektuma mišića od drugih tijekom nošenja djeteta. Može se promatrati neka estetska trbušna izbočina. Ako se žena pokuša zadržati u formi i uzima vremena za fizički napor, tada diastasis nije vrlo primjetljiv, ali to ne znači njegovo odsutnost.

Pa koliko kilograma ide nakon porođaja? Za svaku ženu, proces gubljenja tjelesne težine je toliko individualan da je nemoguće odmah odgovoriti na to pitanje nedvosmisleno. A ako se vaše vrijednosti ne uklapaju u standarde, nemojte se brinuti! S pravim pristupom i skladu s preporukama stručnjaka, održavanjem dojenja i optimističkim stavom, brojke na ljestvici i izgledu sigurno će doći do željene razine!

- Kako sve radiš sa malim djetetom, koja je tvoja tajna?
- Moja je tajna jednostavna - nemam vremena!

Kako se težina kreće nakon isporuke?

Žene koje očekuju drugu ili treću bebu nikad neće tražiti rođake koji ih upoznaju iz rodilišta da bi uzimali "tu malu suknju koju je nosila prije trudnoće". Razumiju da težina nakon isporuke odmah ne odlazi, a struk će se vratiti na svoje dosadašnje jedinice tek nakon nekoliko mjeseci. Primipara mame ne znaju, i uzrujale su da pojas vaših najdražih traperica ili suknje nije konvergirao. Kada težina počinje napustiti nakon isporuke i je li moguće ubrzati taj proces, dalje analiziramo.

Mehanizam debljanja tijekom trudnoće

Težina koja je dobivena tijekom trudnoće - čak 7 mjeseci (za prva dva mjeseca, većina žena pate od toksemije, a težina ostaje na mjestu i može čak i smanjiti) - nemoguće je izgubiti odmah nakon poroda.

Povećanje tjelesne mase tijekom trudnoće prirodni je proces. Zadatak organizma je očuvanje novog života, te kako bi zaštitili fetus od negativnih utjecaja izvana i pružili joj dodatne zalihe hrane, potreban je debelog sloja.

U prosjeku žene tijekom trudnoće dobivaju od 7 do 20 kg, a ponekad čak i više. Što je uključeno u ovu "dodatnu težinu"?

Prije svega, to je ukupna masa samog fetusa, posteljica, amnionska tekućina i znatno povećana maternica - 70%.

Treba imati na umu da je volumen krvi tijekom trudnoće veći nego u uobičajenom vremenu, tijelo također nakuplja intracelularnu tekućinu - 15%.

Masnoća, koja je pohranjena u tijelu zdrave trudnice, samo 15%.

Ako žena uživa svoje vlastite slabosti - prejeda i vodi nizak aktivan stil života tijekom trudnoće, ili ima zdravstvene probleme i treba odmor, dobiva puno više kilograma nego što je fiziološki neophodno.

Ginekolozi krivi za prekomjernu težinu - može potaknuti razvoj varikoze ili hipertenzije, probleme s bubrezima, srcem i krvnim žilama, ali vrlo je teško usporiti skup - gladna prehrana negativno utječe na budućnost bebe.

No, budući da se pojavio problem, morat će se suočiti s njom nakon porođaja.

Što se događa s tijelom nakon porođaja

Odmah nakon porođaja možete izgubiti 6-8 kilograma - toliko je ukupna masa fetusa, posteljice, amnionske tekućine i krvi koja se nužno ističe kada maternica ugovara.

Sljedećih dana, kada se žena oporavi, volumen krvi i unutarstanične tekućine postupno se smanjuje - to je oko 2 kilograma; onda - ako dojite - čak i minus jedan kilogram.

U budućnosti, ako se redovito odmjerimo, možemo vidjeti da strelica vage ne samo stoji mirno, nego i opet teži povećanju. Koji je razlog?

Preostali kilogram zdrave žene nakon rođenja brzo odlazi i ne može - to je "rezerva" za dojenje. Tijekom dojenja, oni se "otapaju" u roku od 7-9 mjeseci, ako se racionalno hrane.

Na žalost, okolina savjetuje mlade majke da "jedu za dvoje", a hrana je više kalorijska, a volumen tijela se povećava. A onda se žene žale i uzrujale se, nakon što su se oporavile nakon porođaja.

Postoje i drugi razlozi koji vam ne dopuštaju da brzo izgubite težinu.

Zašto se žene mogu bolje postići nakon poroda

 1. Hormonska podloga ne normalizira se odmah. Nakon poroda, tijelo mijenja rad, obnavlja se, smanjuje razinu progesterona i estrogena. Dodatni simptomi hormonske neravnoteže - oticanje, povećana razdražljivost i suzavost, smanjuju ili dramatično povećavaju protok mlijeka, glavobolje, rast kose na tijelu i gubitak - na glavi.

Ako ti znakovi hormonalnih poremećaja ne nestanu unutar prvih 3-5 mjeseci, potrebno je konzultirati nekog endokrinologa. Liječenje može biti potrebno za stabilizaciju zdravlja.

 1. Većina žena nakon porođaja samostalno vodi brigu o bebama, a to su noć bez spavanja, noćna raspoloženja, dojmljivost, nova pojavljivanja... Mlađa mama osjeća se preplavljena, nema joj energije. Naredbe ulaze u središnji živčani sustav - morate napuniti energiju. I to je nadopunjeno hranom. Ako ograničite prehranu, nastaju nesanica i živčani slom.
 2. Žena se koristi za prejedanje, osim toga, životna aktivnost je ograničena - brigu o djeci zahtijeva puno energije, ali ne možete ići daleko - doslovno. Nema vremena za sebe - vježbati, ići u teretanu; to jest, dodatne kalorije se ne spaljuju, ali se pohranjuju. Stroga prehrana nije za ženu koja skriva. Raste tijelo treba hranjive tvari, a dolaze s hranom.

Racionalna prehrana pomoći će u rješavanju potonjeg problema. Ako pojedete frakcije, promijenite prehranu i tehnologiju kuhanja, nemojte se kriti noću, a zatim se riješiti višak težine bit će mnogo brži.

Kako izgubiti težinu nakon rođenja

Neposredno nakon porođaja, nemoguće je kategorizirati gubljenje težine - može negativno utjecati na cjelokupno zdravlje žene. U ovom trenutku glavni zadatak tijela je da se oporavi, a to zahtijeva energiju.

U ovoj fazi možete promijeniti prehranu - prebaciti se na frakcije, napraviti dnevni izbornik na temelju sljedećih proizvoda:

 • fermentirano mlijeko;
 • svježe povrće i voće;
 • mršavih riba i mesa.

Energetska vrijednost prehrane odmah nakon rođenja ne smije biti manja od 2000 kcal dnevno.

Ne biste trebali biti iznenađeni ako je težina na mjestu, unatoč racionalnoj prehrani. To može biti posljedica naprednog režima za piće. Da bi se stabilizirala proizvodnja mlijeka, žena mora puno piti. Preporuča se popiti pola čašice čaja s mlijekom ili drugim toplim napitkom - divljim ružmarinom, sušenim voćnim kompotom - pola sata prije svakog hranjenja i 10 minuta nakon toga, kako bi mlijeko stiglo.

Nakon 2-3 mjeseca, laktacija je već stabilna - dijete dobiva toliko mlijeka koliko mu treba. Više ne možete sipati višak tekućine, polako smanjivati ​​količine. U toj fazi obično počinje nezavisna mršavljenja - prije kraja prve godine, žena bez nje, bez ikakvog dodatnog napora, može "izgubiti" 7-8 kilograma.

Hoće li se riješiti prekomjerne težine kod kuće. Možete raditi redovite vježbe, plesati s djetetom - igrat će ulogu "agenta za ponderiranje", okretati obruč, skakati preko konopa... Gubitak težine olakšava dugo šetnje s kolicima, aktivne igre s djetetom. Ne postoji ništa strašno ako ostavite bebu neko vrijeme za svoju obitelj, a tada se možete vratiti aktivnom životu, početi igrati sport, prebaciti se na prikladnu prehranu.

Samo nemojte mučiti se od gladi - da se brinete za bebu koja vam je potrebna velika energija, a tijelo, kao što je već napisano, nadopunjuje svoju opskrbu hranom.

Ako laktacija nedostaje iz nekog razloga, gubitak težine je mnogo lakše. Ne biste trebali prisiliti stvari i otići na strogu prehranu - trebate dati tijelu vremena za oporavak, ali možete odmah smanjiti količine i smanjiti sadržaj kalorija u hrani. Sportske aktivnosti dopuštene su samo od 3 mjeseca - kada je maternica potpuno smanjena i stanje se normalizira.

Što učiniti ako težina nakon isporuke nije nestala

Ako je težina na mjestu i - unatoč svim naporima - nije moguće da se riješite nakon trudnoće, onda trebate potražiti liječničku pomoć. Neuroendokrini sindrom zahtijeva obvezno liječenje, poznatije ime bolesti je pretilost nakon poroda.

Dodatni simptomi bolesti: glavobolja, ponavljajuća mučnina, visoki krvni tlak, povremene promjene temperature, menstrualni poremećaji - menstruacija ne dolazi ili je duga, obilna...

Uzroci pretilosti nakon poroda su hormonska neravnoteža, pretjerana proizvodnja prolaktina i testosterona, smanjenje sinteze progesterona...

Stabilizacija hormonskog podrijetla pomoći će se nositi se s zdravstvenim problemima i - u budućnosti - donijeti lik u red.

Racionalna prehrana, vježba i aktivan stil života brzo će vam pomoći da se vratite na prethodne razine. Nije nužno prisiliti na proces gubitka težine - sve će se sigurno vratiti u normalu unutar prve godine i pol dana nakon isporuke, ako barem malo trudite.

Mijenjanje težine nakon isporuke: normalno i abnormalno

Trudnoća i porođaj ne mogu utjecati na izgled žene. Vrlo često, majčinstvo donosi dodatne funte, od kojih se uvijek nije lako riješiti. Povećanje težine nakon porođaja je prirodno: tijekom trudnoće, tijelo akumulira potrebne rezerve kako bi rodila i rodila zdravo dijete, a potrebno je vremena za vraćanje starih oblika.

Dobitak težine tijekom trudnoće

Prema riječima stručnjaka, normalno je da žena dobije između 7 i 16 kilograma tijekom cijele trudnoće. Fragile buduće majke često dobivaju više, a žena s prekomjernom težinom čak može biti nešto ispod normalne vrijednosti.

Istodobno, većina zarađenih funti uopće nema pričuve masti - više od polovice težine bit će u težini fetusa, maternice, posteljice i amnionske tekućine. Pored toga, povećanje volumena krvi i izvanstaničnog volumena tekućine u tijelu trudne žene.

Često postoje situacije kada trudnice dobivaju težinu koja je puno veća od normalne. S jedne strane, on je povezan s hormonskim promjenama, s druge - s prejedanjem, uživanjem u vlastitim slabostima, kao i hipodinamijom, često prisiljenim.

Prekomjerna težina akumulacije u trudnica nije dobrodošla: dodatne funti mogu dovesti do proširenih vena, dijabetes melitusa, majke s punim majkama često rađaju velike djece, što može prouzročiti nepredviđene komplikacije tijekom porođaja.

Kako težina nakon isporuke

Nakon poroda, težina žene se smanjuje za oko 5-6 kilograma - to je ukupna težina fetusa, posteljica, izgubljena u rađanju krvi. U idućih nekoliko dana će se ispariti još 2-3 kilograma - smanjenje težine će se dogoditi zbog smanjenja volumena unutarstanične tekućine. Međutim, uskoro se neće moći vratiti na prethodnu težinu, obično traje od 6 mjeseci do dvije godine.

Ostatak kilograma daje priroda za postupnu uporabu tijekom dojenja. U prosjeku, ako u prvih šest mjeseci žena jede dijete samo s dojkama, moguće je izgubiti oko 7 kilograma bez dodatnog napora, ali i bez prejedanja.

Istodobno, žene koje odbijaju dojiti, često brže gube na težini - to je zbog sposobnosti da slijedi bilo koju prehranu i bez vježbanja za sport.

Međutim, događa se da majke koje se bave djetetom ne gube, već naprotiv, dobivaju težinu. Često je to zbog prejedanja i niske mobilnosti. Nakon navikavanja na prehranu tijekom trudnoće za "dvoje", žena i dalje jede često i dugo nakon rođenja. Osim toga, starije rodbine mogu dodati gorivo u vatru, a češće i rodbinu koji trebaju jesti više i staviti više komada kalorija kako bi "dali djetetu više hranjivih tvari".

Promijenjeni stil života diktira svoje uvjete. Često, novootvorene majke nemaju čak ni vremena za gimnastiku kod kuće, a da ne spominjemo odlazak u teretanu, a hodanje s kolicima teško se može nazvati ozbiljnom vježbom. Sve to dovodi do povećanja težine, koja se ne može vratiti bez ozbiljnih napora.

Postupalni neuroendokrini sindrom

Oko 4-5 posto žena nakon porođaja brzo dobiva puno prekomjerne težine. To nije zbog poremećaja prehrane, a ne kod niske aktivnosti, već u ozbiljnoj bolesti - postpartum neuroendokrini sindrom, također poznat kao postpartum pretilost.

Postupalni neuroendokrini sindrom uzrokuje poremećaje u razinama hormona: povećanje razine adrenokortikotropnog hormona, testosterona, prolaktina, smanjenje razine progesterona i drugih hormona jajnika.

Postpartum pretilost se manifestira ne samo u obliku brzog porasta težine nakon isporuke (8 ili više kilograma), već također prate i drugi problemi: hipertrikoza, menstrualni poremećaji, visoki krvni tlak, glavobolje, vrućica.

Za liječenje postpartum neuroendokriničkog sindroma, koriste se dijetalna terapija, dozirana fizička naprezanja i podrška lijekovima.

Gubitak težine nakon isporuke

Rijetko, ali se događa da žena nakon porođaja nije tov, već naprotiv, gubi veliku težinu. Često je to zbog oslabljenog apetita zbog postpartumne depresije, hipertireoze koja se razvija nakon porođaja i poremećaja u funkcioniranju probavnog trakta.

Obično, žene se raduju kada je, nakon poroda bez ikakvog razloga, moguće brzo izbaciti kilograma dobivene tijekom trudnoće, ali nekontrolirano mršavljenje je izuzetno štetno, uključujući i za dijete ako majka doji.

Mršavljenje je također moguće ako je hipoalergenskoj prehrani propisana majki koja njeguje. U ovom slučaju, treba imati na umu da takva prehrana ne podrazumijeva pothranjenost. Naprotiv, prehrana, čak i ako se sastoji od hipoalergenskih proizvoda, mora biti što potpunija, a dijelovi trebaju imati normalni volumen.

Liječenje u svakom slučaju propisuje liječnik. U slučaju postporođajne depresije može biti potrebna pomoć psihoterapeuta.