Trudnoća nakon uklanjanja endometrijskog polipa

Bol

Kao rezultat toga, unutarnja podstava unutarnje obloge se ne javlja svaki mjesec u ženskoj maternici (tijekom menstruacije). Tako polip raste. Drži se nogom do endometrija (unutarnje podstava maternice) i time sprječava početak trudnoće. Oplođeno jaje jednostavno se ne može pravilno sidriti u maternici: mjesto zauzima polip.

Polyp endometrija tijekom trudnoće

Dakle, ako se ženski polip nije našao prije začeća, ali ako je imala jednu, mogla bi i dalje zatrudnjeti, ili se polip pojavio već tijekom trudnoće, a zatim ga ne možete ukloniti prije rođenja: to može dovesti do iznenadnog spontanog pobačaja. Postoji li dodatni rizik za takvu trudnoću? Mišljenja medicinskih svjetiljki u ovom slučaju razlikuju se:

 • neki kažu da ako žena može postati trudna s polipom, fetus nije u opasnosti;
 • drugi tvrde da je rizik od pobačaja vrlo visok.

No, svi liječnici kažu da takvu ženu treba pratiti dinamički, au kritičnim razdobljima je potrebno provesti prevenciju pobačaja i placentalnih nedostataka.

U utrobi

Ta je situacija neugodna, ali ne tragična. Klinički se takvi polipi ne mogu pojaviti uopće. Ili će se osjećati kao blage krvave pražnjenja i povlačenja, bolne bolove koje zrače na donji trbuh.

U cerviksu

Gotovo da nema negativnog utjecaja na tijek trudnoće s takvim polipima, osim za komplikacije tijekom same bolesti.

 • mali krvavi ili ozbiljni iscjedak (ili u procesu ili nakon spolnog odnosa);
 • u izobilju leucorrhoea;
 • nelagoda u donjem dijelu trbuha.

Komplikacije su moguće samo ako upalni proces započinje zbog traume polipa ili njegove nekroze (smrti) zbog cirkulacijskih poremećaja. U takvim slučajevima, trudnice se propisuju prikladno (obično lokalno) liječenje ne samog polipa, već samo upalu.

U cervikalnom kanalu

Opasno je po tome što može dovesti do gubitka sposobnosti sluzi da zaštiti fetus od patogena. A infekcija tijekom trudnoće je rizik od prekida ili smrti djeteta još uvijek unutar maternice. Kao prevencija takvih slučajeva, liječnici propisuju antibakterijski tretman i protuupalnu terapiju.

Decidual polip

Stvara se zbog nedovoljne veličine unutrašnjeg grla maternice i donjeg položaja placentnog tkiva. Tipično, takav polip ne zahtijeva intervenciju liječnika, osim ako nije značajna u volumenu ili nema krvarenja.

Decidual polip pojavljuje se samo tijekom trudnoće i nakon rođenja obično nestaje sama.

Endometrijski polip uklonjen prije trudnoće

Dakle, nakon uklanjanja, žena je propisana liječenje - obično je hormonska terapija. U tom smislu postaje nemoguće zatrudnjeti tijekom razdoblja liječenja, a često i nakon nekog vremena (1-3 mjeseca).

Kada početi zanijeti?

No, trudnoća nakon polipa definitivno je vjerojatnije nego prije njegovog uklanjanja. U praksi se najčešće pojavljuje u prvih šest mjeseci nakon završetka svih lijekova. Liječnici kategorično ne preporučuju odgađanje začeća dugo vremena: nakon svega, ova bolest se ponavlja, a na polipu uklonjenog polipa može se pojaviti novi polip koji opet sprječava pojavu trudnoće.

Trudnoća nakon uklanjanja polipa

Kada je došla trudnoća, ona nastavlja bez komplikacija i, prema tome, ne razlikuje se od normalne. Jedino što se brine liječnicima je da su žene koje su podvrgnute kirurškom zahvatu za uklanjanje takvih formacija sklonije mogućnost pojave novih rasta (već tijekom trudnoće).

Mogući placentalni procesi u trudnoći uključuju placentni polip. Što bi trebalo biti debljina endometrija tijekom trudnoće, saznajte ovdje.

Ali ginekolozi su skloni vjerovati da novi procesi opasnosti i rizika za dijete neće donijeti. Stoga, čak i ako se tumor ponovo pojavi, jednostavno će se ukloniti nakon isporuke.

I konačno, recimo: zbog činjenice da se endometrijski polip često razvija bez kliničkih manifestacija, kada se ta bolest otkrije, često je u zanemarenom stanju. Ali u vrlo ranoj fazi još uvijek postoji prilika da se s bezbolnim lijekovima. Prije nego što žena prolazi kroz dijagnozu i liječenje, prije nego što je uklonjen, to je vjerojatnije da će zatrudnjeti i odnijeti dijete.

Stoga, ne zanemaruje posjete ginekologu, a ako postoji i najmanje sumnje, potrebno je proći dijagnostiku bez odlaganja.

komentari

Trudnoća nakon uklanjanja polipa

Endometrijevi polipi su prilično česta patologija maternice, koja se smatra jednim od uzroka neplodnosti, iako nije potpuno dokazana. U jednom, ginekolozi se slažu: nakon uklanjanja polipa, povećava se vjerojatnost trudnoće.

Što je polip?

Do danas, uzroci pojave polipa u maternici nisu potpuno razumljivi. Oni se mogu pojaviti ili kao rezultat hormonskih poremećaja, ili kao rezultat kroničnih upalnih procesa u zdjelici, ili nakon kirurških pobačaja. Najčešće se endometrijski polipi nalaze kod žena koje su već rađale, kao i kod žena s oštećenim metabolizmom, hipertenzijom i dijabetesom.

Polimera endometrija je vrsta "rasta" u uterusu. Najčešće je ovalnog oblika i doseže od nekoliko milimetara do nekoliko centimetara. Polip ima istu strukturu kao i endometrij, jer je to izraslost endometrija. Po svojoj prirodi, polipi su obično benigni i rijetko uzrokuju ozbiljnu štetu ženskom zdravlju, nemaju čak nikakve posebne simptome i obično otkrivaju polip "slučajno" obavljanjem planiranog ultrazvuka ili ispitivanja žene nakon neuspješnih pokušaja IVF-a ili dijagnosticiranja uzroka neplodnosti.

Kako se liječi polip?

Najvjerojatnije polip nije uzrok neplodnosti, ali upravo su razlozi njegove pojave uzroci neplodnosti, pa se nakon otkrivanja polipa liječnici odmah preporučuju uklanjanje - to je način liječenja polipoze maternice.

Pročitajte i cervikalnu eroziju nakon porođaja

Oni uklanjaju polipa koristeći histeroskopiju (ciljani način uklanjanja) jer "slijepo" uklanjanje takvog rasta nije samo opasno nego i nedjelotvoran, jer svaki polip ima svoju "nogu", što je vrlo važno ukloniti, inače će postati "osnova" novih izraslina.

Nakon operacije, uklonjeni polip mora se dati za histološku analizu. Vrlo rijetko, ali endometrijski adenomatozni polipi su mogući, ili polipi s prisutnošću promijenjenih (kancerogenih) stanica. Nakon primanja testova, liječnik odluči kako će se nastaviti liječenje. Ako je polip "kancerogen", liječenje nastavlja onkolog. Međutim, podsjećamo da se to događa vrlo rijetko, pa ne biste trebali paničariti.

Obično se liječenje sastoji od uzimanja hormonskih lijekova (propisivanje hormonskih kontraceptiva za 2-3 mjeseca), kao i antibakterijske terapije.

Kada dolazi trudnoća nakon uklanjanja polipa?

Nakon trudnoće, nakon uklanjanja polipa, nema potrebe za "stezanjem", nakon svega, često su recidivi (novi polipi, pogotovo ako "noga" prethodnog rasta nije potpuno uklonjeno). Trudnoća nakon liječenja polipa je prilično jednostavna, osobito nakon hormonske terapije. Priče "iskusne" ukazuju da se dugo očekivana trudnoća javlja unutar 3-6 mjeseci nakon uklanjanja polipa.

Postoje i slučajevi kada se trudnoća razvija s novim polipom. Ginekolozi uvjeravaju da rast nije opasan za fetus. Trudnoća će proći bez komplikacija, a odmah nakon rođenja uklonit ćete polip.

Dakle, dame, ne brinite. Prisutnost i uklanjanje polipa nije prepreka dugo očekivanoj trudnoći.

Pogotovo za beremennost.net - Tanya Kivezhdy

Mnoge žene koje su prolazile kroz uklanjanje polipa endometrija su zabrinute oko toga koliko se šanse za liječenje neplodnosti povećavaju, kada možete planirati za začeće nakon operacije i kako će nastaviti postupak nosećeg djeteta. Ovaj je članak posvećen odgovorima na ova pitanja.

Kako uklanjanje polipa doprinosi trudnoći

Mnogo je razloga za pojavu polipa u maternici, a oni su različiti. Njihova jedina sličnost - sve to dovodi do činjenice da žene nemaju mjesečno ažuriranje unutarnje podstava maternice tijekom menstruacije. To je ono što uzrokuje pojavu polipa - svojevrsnog oblika ovalnog oblika koji se nalazi unutar maternice i oblikuje se na zidovima.

Budući da je rezultirajući proces povezan s nogu na unutarnju podlogu maternice - endometrija, vrlo često to sprječava početak trudnoće. Oplođeno jaje jednostavno nema mjesto u maternici, ne može se pričvrstiti na zid jer ga sprječava da izradi polip. Naravno, njegovo uklanjanje značajno povećava šanse za dobivanje trudne.

Stoga, ako je jedini uzrok neplodnosti polip u maternici, onda se nakon što se riješi toga žena može lako postati trudna.

Kada možete planirati trudnoću?

Da bi odgodili koncepciju djeteta nakon operacije, liječnici ne preporučuju da se taj proces započne odmah nakon završetka operacijskog razdoblja. Sve se objašnjava činjenicom da se endometrijski polip odnosi na rekurentne bolesti. Postoje slučajevi kada se novi uzgaja na mjestu uklonjenog polipa, čime se sprječava početak trudnoće.

Što su polipi endometrija

Obično stručnjaci razlikuju sljedeće oblike endometrijskih polipa:

 • endometrijski žlijezdani polipi podrijetlom iz bazalnog sloja. Oni se sastoje od stroma i žlijezda, čiji se lumen može proširiti (žljezdan-cistični polip)
 • žljezdanog vlaknastog polipa koji se sastoji od strome vezivnog tkiva i ograničenog broja žlijezda
 • vlaknasti polipi - vezivno tkivo koje su često kolagenizirane; žlijezde su vrlo malo ili odsutne
U žena koje rađaju dob, polipi obično imaju žljezdanu strukturu. Što se tiče vlaknastih polipa, oni su mnogo rjeđi i tipični su, u pravilu, za starije žene. Ponekad se u polipima endometrija javljaju poremećaji cirkulacije, krvarenja, nekrotični i upalni procesi. U nekim slučajevima endometrijevi polipi stječu karakter adenomatoznog, a zatim se smatraju prekanceroznim stanjem. Uzroci izgleda endometrijskih polipa najčešće uključuju iste hormonalne probleme kod žena, što dovodi do razvoja endometrijske hiperplazije. To je kršenje hormonske funkcije jajnika zbog visokog sadržaja ženskih hormona (estrogena) i nedostatka progesterona.

Simptomi endometrijskih polipa

Najkarakterističnije manifestacije polipa su sljedeće:

 • iscrpljujuće krvarenje iz vagine nekoliko dana nakon menstruacije
 • menstruacijski poremećaji: obilježeni slab intermenstrualni i predmenstrualni krvotok;
 • aciklički krvarenje kod žena reproduktivne dobi, posebno kod žena s anovulacijskim menstruacijskim ciklusima (za policističnu jajniku, za endometrijsku hiperplaziju);
 • masivni sluzni iscjedak iz vagine (leucorrhea);
 • uočavanje nakon intimnosti
 • bol u grčevima (s velikim polipima većim od 2 cm).

Mali polipi se obično ne manifestiraju i često se dijagnosticiraju slučajno.

Dijagnoza endometrijskog polipa

 • Način gledanja polipoza endometrija - ultrazvuk.
 • Pojasniti dijagnozu polipoza endometrija pomoću kolposkopije
 • Točna dijagnoza endometrijskih polipa izvodi se korištenjem histeroskopije
 • Najčešća metoda za dijagnozu i liječenje endometrijskih polipa je dijagnostička curetaža, nakon čega slijedi histološki pregled uklonjenog materijala.

Što su opasni polipi endometrija

Stoga je pravovremena dijagnoza i uklanjanje polipoza endometrija vrlo važna za održavanje zdravlja žene.

 • Budući da su uzroci razvoja endometrijskih polipa često hormonski problemi, polip može dobro poslužiti kao signal za moguću neplodnost.

Stoga najprije morate ukloniti polip, vratiti hormonalnu ravnotežu, a zatim samo planirati trudnoću.

 • Bez liječenja, polip će biti trajni uzrok intermenstrualnog krvarenja, fokus seksualno prenosivih infekcija (STD), i dodatno će ometati trudnoću i, posebno, porođaj.

Sprječavanje formiranja polipoza endometrija

Za sprečavanje stvaranja endometrijskih polipa je važno:

Uklanjanje polipova cerviksa

 1. Liječenje endometrijskih polipa, u pravilu, sastoji se u uklanjanju polipa i zatim struganju sluznice maternice pod kontrolom histeroskopije.
 2. Nakon uklanjanja endometrijskog polipa, u pravilu se provodi hormonska terapija koja ima za cilj obnavljanje menstrualnog ciklusa i sprječavanje recidiva.
 • Hormonska terapija nakon uklanjanja endometrijskog polipa ne koristi se u bolesnika s fibroznim polipima, kao ni kod žena s redovitim menstrualnim ciklusom, u odsustvu pretilosti, hipertenzije i dijabetesa, ukoliko histološka struktura uklonjenog endometrija odgovara fazi menstruacijskog ciklusa.
 • Što se tiče pacijenata s reproduktivnom i posebno pre-menopauznom dobi, u kojima su uklonjene žljezdane i žljezdane vlaknaste polipoze koje su se razvile na pozadini endometrijske hiperplazije, hormonska terapija se smatra obveznom za njih.
 • Hormonska terapija se provodi s preparatima gestagen, njegovo trajanje i doze podudaraju se s onima koji se koriste u liječenju endometrijske hiperplazije.
3. Alternativna metoda liječenja bolesnika s polipima endometrija je uklanjanje maternice s temeljitom revizijom jajnika i moguće uklanjanje dodataka. Ova metoda je opravdana u adenomatoznim polipima koji ugrožavaju rak u žena u premenopauzi s metaboličkim-endokrinim poremećajima.

Daljnji histološki pregled

Sprječavanje ponavljanja endometrijskog polipa

 • Poznato je da se ponovo pojavljuju polipi endometrija, u pravilu, jer polip nije potpuno uklonjen. Stoga je važno da kirurg bude visoko kvalificiran i iskusan.
 • kao što je sprječavanje ponavljanja endometrijskog polip profilaktičkog hormonskog liječenja
 • redoviti pregled ginekologa, kao i pristup liječniku na prvim znakovima bolesti.
 • ženske brige o svom zdravlju: pravilnu ishranu, izbjegavanje stresa, odsustvo pobačaja, pravovremene posjete ginekologu - sve to povećava i šanse da žena nikad ne bi bila suočena s problemom polipoza endometrija.
B. Starodanilovsky Lane, 5, stanice podzemne željeznice Tulskaya

Nakon uklanjanja polipa u maternici kada možete postati trudni

Apteke.net »» Žensko zdravlje »Nakon uklanjanja polipa u maternici kad se možete truditi

Pri planiranju trudnoće na samom početku istraživanja, mogu se identificirati razni razlozi koji sprečavaju trudnoću i adekvatnu trudnoću. Na primjer, upala, STI-ovi i još mnogo toga. Posebno, vrlo čest uzrok neplodnosti je endometrijski polip, koji je izraslina na sluznici maternice koja se otkriva samo kada ga pregleda liječnik.

Vrlo često polip endometrija određuje nasumično na ultrazvučnom pregledu, tijekom rutinskog pregleda, a da nikomu prije nije poznavao nikakve simptome. Jasno, polip se može vidjeti u hysterosonografiji, kada se sterilna fiziološka otopina injektira kroz poseban kateter u utornu šupljinu. Postoje slučajevi, vrlo resorpcija polipa, tako da žena nikad ne može znati da ima takvo obrazovanje.

Hormonska terapija ne može izliječiti endometrijski polip, jedina metoda ovdje je potpuno uklanjanje zajedno s nogom, struganje maternice. Naravno, nakon takvog postupka, može se postaviti pitanje o mogućnosti naknadne trudnoće.

Histološki pregled nakon otkrivanja i uklanjanja polipa provodi se kako bi se utvrdila njegova priroda, što će reći daljnjem liječenju. Prije svega potrebno je saznati je li ta formacija zlonamjerna. Fetus se priliježe na endometrij, što znači da sloj mora biti glatka i zdrava, a ako postoji maternica, ako se pojavi trudnoća, tada postoji povećana vjerojatnost ranih i kasnih pobačaja. Polimer endometrija je prekomjerno rastezanje tkiva na nekom mjestu maternice, često njegova prisutnost ne dopušta da postane trudna. U tom smislu, čak i kod IVF polip se uklanja i poželjno je provesti pod kontrolom histeroskopije. Kada se "slijepo" raširi maternicu, u nedostatku ove studije pojavljuju se dodatni rizici. Histeroskopija omogućuje određivanje točnih koordinata polipa kako bi se uklonilo s nogu. Dalje, uklonjeni uzorak je poslan za histološki pregled, a zatim je propisana terapija. To je uglavnom upotreba pojedinačno odabranih hormonskih lijekova.

Iako liječnici još ne mogu nedvosmisleno objasniti uzrok razvoja polipa endometrija, vjeruje se da oštećenje endometrija maternice igra značajnu ulogu u nastanku takve formacije, posebice tijekom pobačaja. Pored toga, hormonski poremećaji mogu biti uključeni, s obzirom na činjenicu da endometrijski polipi reagiraju na estrogen. Drugi razlog može biti prekomjeran rast krvnih žila u maternici.

Naravno, planiranje trudnoće nakon uklanjanja polipa trebao bi biti s odgodom. Nakon operacije trebali biste proći kroz hormonske lijekove, a odmah trudnoća jednostavno je nemoguće. U to vrijeme, žena je pod kontrolom u ambulanti, ona mora redovito podvrgavati testovima i podvrgnuti ultrazvuku. Liječnici bi trebali pažljivo pratiti mogućnost ponavljanja. Ponovno se formira polip i hormonsko liječenje. I nakon završetka i ukidanja hormonskih lijekova u samo mjesec ili dva, može doći do trudnoće. Vjeruje se da je uklanjanje polipa najpoželjnija metoda za rješavanje problema neplodnosti u ovoj bolesti. Ovo je učinkovita i djelotvorna metoda.

Curettage maternice s modernim metodama i tehnologijama više nije velika stvar i ne nosi nikakve komplikacije. Posebno, s obzirom da je to jedina metoda liječenja. Glavna stvar ovdje je pažljivo pratiti preporuke iskusnog liječnika koga vjerujete.

Često imate zdravstvene probleme? Tada je naša pretplata za vas!

Trudnoća nakon uklanjanja endometrijskog polipa

Pažljivo planiranje trudnoće, žena se može suočiti s različitim problemima koje nikada prije nije sumnjala.

Uostalom, priprema za trudnoću mora se podvrgnuti temeljitom pregledu, da prođe sva ispitivanja, ali nakon svega toga nije uvijek moguće zamisliti bebu.

Tada morate ići na ponovno ispitivanje kako biste otkrili probleme, zbog čega se ne pojavljuje trudnoća.

Već u prvoj fazi istraživanja mogu se identificirati sasvim različiti razlozi. Na primjer, tijekom prve pretrage mogu se otkriti razni upalni procesi, spolno prenosive infekcije i još mnogo toga u žena.

U pravilu, gotovo se sve liječi, tako da nakon terapije možete započeti proces začeća.

Ali ako se dugo očekivana trudnoća ne pojavi, morate potražiti pomoć liječnika. A onda se mogu pojaviti potpuno neočekivane bolesti i razlozi zbog kojih žena ne može zatrudnjeti.

Može biti sve: od individualne nespojivosti s partnerom do hormonalnih promjena u tijelu. Vrlo često endometrijski polip je uzrok neplodnosti.

Što je to?

Endometrija je unutarnji sloj maternice. Endometrijski polip takav je rast na sluznici maternice, najčešće na jednom mjestu, ali ima i višestrukih formacija.

Možete ih pronaći kada ih pregleda liječnik, ako je polip tako velik da se prostire izvan maternice. Ali takav zanemareni oblik je rijedak, stoga je prilično teško dijagnosticirati i otkriti bolest na rutinskom pregledu.

Histerosonografija je da se sterilna fiziološka otopina ubrizgava u šupljinu maternice kroz poseban kateter. To vam omogućuje da jasno vidite polip, ako jest.

No, budući da se ovaj pregled provodi samo ako se sumnja na bolest endometrija, tada se na prvom pregledu, kada žena pregleda, planira trudnoću, ona se ne može otkriti.

Budući da endometrijski polip rijetko daje bilo kakve abnormalnosti, bolesna žena ne može se žaliti.

Ponekad, samo nakon višestrukih neuspjelih pokušaja koncepcije, nakon dugo vremena, kada odete na liječnika za neplodnost ili za druge sumnjive bolesti maternice, naznačena je histeriografija.

U nedostatku posjeta liječniku, žena dugo može ostati u mraku o prisutnosti bolesti. Ponekad postoje slučajevi kada se polip apsorbira, a žena nikad ne otkrije da ima endometrijski polip.

Endometrijski polip nije tretiran hormonskom terapijom. Možete se riješiti toga na jedini način - potpuno uklanjanje s nogom.

To se može učiniti kopanjem maternice. Mnoge se žene boji ovog postupka i brinu se da nakon toga neće moći zatrudnjeti. Pokušajmo to shvatiti.

Budući da je endometrijski polip rasipanje tkiva bilo gdje u maternici, upravo zbog toga često se ne događa trudnoća. Uostalom, plod je pričvršćen na endometrit, a za to sloj mora biti zdrava i glatka.

Ako se u prisutnosti polipa u maternici ipak pojavi trudnoća, moguća su rana i kasna pobačaja. Stoga, čak i kod IVF-a, polip se najprije uklanja.

Uklanjanje polipa najbolje je izvršiti pod kontrolom histeroskopije. Ako curetege maternice, bez provođenja ove studije, "slijepo", postoji mnogo rizika.

Histeroskopija vam omogućuje da odredite točnu lokaciju polipa i uklonite ga nogu. A zatim se uklonjena izraslina šalje za histološki pregled, koji određuje ne samo vrstu polipa nego i promjene u njemu. Zatim je propisana terapija.

Uglavnom, ovo su hormonska droga, koja se odabiru pojedinačno.

Ovdje ćete saznati možete li piti mesim tijekom trudnoće?

Razlozi za obrazovanje

Nitko ne može nazvati nedvosmisleni uzrok ove bolesti. No smatra se da je najveća uloga u pojavljivanju formacija oštećenje endometrija maternice, na primjer tijekom pobačaja.

Naravno, elementarna upala endometrija je moguća, ali često abortusi su uzrok bolesti najčešće.

Mogu li zatrudnjeti nakon uklanjanja polipa?

Nakon uklanjanja polipa, naravno, trudnoća se ne javlja odmah. Tijekom liječenja hormonskim lijekovima nakon operacije, trudnoća je jednostavno nemoguća.

U tom razdoblju žena se nalazi u ambulanti, stalno se testira i odlazi na ultrazvuk. Liječnici pažljivo prate kako nema ponovnog pojavljivanja - ponovno oblikovanje polipa, zbog čega je propisana hormonska terapija.

Nakon ukidanja hormonskih lijekova, trudnoća počinje za samo mjesec ili dva. Smatra se da je uklanjanje polipa najbolji način rješavanja pitanja neplodnosti u pozadini bolesti. Kao što pokazuje praksa, ova metoda zapravo funkcionira.

Budući da je polip endometrija u našem vremenu prilično uobičajena bolest, onda će sigurno biti prijatelji koji su ga susreli i možda su se već oporavili. Možete ih zamoliti za osobno mišljenje.

Curetage maternice danas nije strašna operacija i praktički ne nosi nikakve komplikacije. Pogotovo ako je to jedini tretman.

Ako je želja za zatrudnjenjem velika, onda biste trebali ostaviti sve sumnje i učiniti kako to savjetuje liječnik.

Trudnoća nakon uklanjanja polipa u maternici

sadržaj

Kada mogu postati trudna nakon kirurškog uklanjanja polipa u maternici? Prije nego što uzmete u obzir problem, valja napomenuti da su polipi u maternici različitih veličina i ovisi o tome hoće li žena imati djecu. Novi rast ometa trudnoću jer se nalazi na zidovima maternice.

Je li moguće imati dijete?

Samo stručnjak nakon odgovaranja na rezultate testa može odgovoriti na ovo jednostavno pitanje.

Polipi mogu i jesu benigni, ali također doprinose formiranju raka i smanjuju šanse za dobivanje trudnoće.

Vrlo je važno znati o simptomima bolesti kako bi se konzultirali stručnjaka na vrijeme. Vrlo je lako otkriti polip ako napravite ultrazvuk. Izvodi se histeroskopija. Čak i ako je polip vrlo mali, iskusni stručnjak će ga vidjeti i poduzeti akciju.

Ako primijetite ove simptome, trebali biste se obratiti stručnjaku:

 • Bijelo iscjedak.
 • Nema kritičnih dana, ali izlazi krvavi iscjedak.
 • Neugodna senzacija u abdomenu.
 • Izvan rasporeda menstrualnih dana.
 • Više nego obično takav dani.

Ako ste ikada imali problema s tom prirodom, a opet ste primijetili te simptome, trebate se posavjetovati s ginekologom.

Uzroci formiranja i liječenja polipa

Postoji nekoliko razloga, i oni su vrlo različiti jedni od drugih. Postoji nešto što ih ujedinjuje - to je činjenica da žena tijekom kritičnih dana ne obnavlja unutarnju podlogu maternice. To je prvi razlog polip formira na zidovima maternice.

Kada se u maternici pričvrsti nogu, postaje teško zamisliti dijete. Naravno, nakon uklanjanja neoplazme, žena najčešće zatrudni. Ako liječnici vjeruju da je obrazovanje vrlo uzrok neplodnosti, onda će nakon ukidanja žena uspjeti. Pomaže u određivanju veličine polipa i mogućnosti njegovog uklanjanja histeroskopijom.

Polip je okrugla formacija koja je u naše vrijeme uklonjena bez problema i potpuno. Samo za to trebate proći sve testove tijekom kritičnih dana i nakon što je propisana terapija. I nakon terapije u pojedinačnom poretku. Nakon operacije pacijent je pod nadzorom liječnika, a ako su ultrazvučna terapija i testovi normalni, žena može sigurno ostati trudna.

Koliko dugo mogu zatrudnjeti nakon uklanjanja? Nitko vam neće dati točan odgovor, jer je tijelo svake osobe individualno i nepredvidljivo. Ako je maternica spremna - doći će trudnoća. Naravno, to zahtijeva neko vrijeme i rezultat će biti pozitivan. No postoje situacije kada žena nakon operacije nije spremna za trudnoću, ona može zatrudnjeti umjetnim sredstvima. Nakon potpunog pregleda pacijent može postati majka, zbog toga je vrlo važno naći iskusnog stručnjaka koji će odabrati tretman na individualnoj osnovi.

Vrijeme planiranja koncepta

Ne biste trebali previše zategnuti, možete početi zatrudnjeti nakon razdoblja rehabilitacije. Liječnici ne savjetuju dugo čekanje. Poslijeoperacijsko razdoblje je gotov, a možete razmišljati o trudnoći. Postoje slučajevi kada se na mjestu uklanjanja jednog polipa, novi raste kroz vrijeme. Zatim se prethodni polip ponovno proučava na pojedinačnoj osnovi i nađe objašnjenje za ono što se događa kako se to ne bi dogodilo kasnije. Treba obratiti pažnju na razinu hormona, a ako nisu dovoljni, onda je važno normalizirati pokazatelje kako bi zatrudnili i stvorili zdravo dijete.

Nakon tijeka liječenja, a liječnici su odobrili rezultat, možete razmišljati o djetetu. U praksi su primijetili da se željeno začeće događa otprilike šest mjeseci kasnije, nakon završetka liječenja.

Vrijeme nakon začeća, čeka dijete

Nakon operacije, kada je žena zatrudnjela, trudnoća bi trebala nastaviti bez komplikacija. Ono što liječnici plaćaju jest činjenica da su takve žene sklone stvaranju novih formacija u maternici tijekom trudnoće, to treba pratiti vrlo pažljivo. Stručnjaci su uvjereni da novi rast budućeg djeteta neće donijeti nikakvu štetu, budući da se rast pojavljuje na unutarnjim stjenkama maternice i ne predstavlja nikakvu opasnost za fetus.

Ova situacija nije patologija, a trudnoća ide vrlo dobro, a nakon poroda, ta je neoplazma opet uklonjena.

Vrlo je važno slijediti sve upute stručnjaka za koje vjerujete.

Postoje slučajevi kada, naprotiv, ne biste trebali trčati u trudnoći, ali liječnik će to sve reći na individualnoj osnovi, kada bi tijelo trebalo obnoviti stotinu posto. Također, za neke djevojke, liječenje od prvog trenutka nije pomoglo da ima dijete, bilo šest mjeseci ili godinu dana kasnije, postupak je morao biti proveden drugi put, nakon uspješnog rezultata sve se ispostavilo. I nakon tri mjeseca trudnoća je bila dobra. Glavna stvar je vjerovati i ne odustati, a onda će sve riješiti.

Pogoršano stanje

Tijekom svih ovih postupaka i same operacije, zbog stresa i iskustava, žensko tijelo značajno je oslabljeno. Moguće je da ako postoje kvarovi kritičnih dana, to može dobro spriječiti trudnoću. I naravno, oslabljeno tijelo će biti teško podnijeti takvo opterećenje kao i trudnoća. Potrebno je nakon operacije uzimati vitamine, kako u tabletama, tako i sami voće, povrće, te svakako ojačati tijelo kalcijem. Također je potrebno pravilno jesti i često biti na svježem zraku. Ne biste trebali ni govoriti o lošim navikama. Definitivno isključite ako želite zatrudnjeti i roditi zdravu bebu.

Liječenje i činjenice o njemu

Zapamtite, drage djevojke, ako imate gore spomenute simptome, ne biste se trebali truditi liječiti različitim lijekovima ili narodnim metodama, nema smisla, samo ćete izgubiti vrijeme i možete pogoršati svoju situaciju.

 1. Ako se bolovi u donjem dijelu trbuha olakšaju s lijekovima protiv bolova, vjerojatnost da će bol proći je nula. Takvi lijekovi mogu se uzimati samo nakon operacije, i to samo uz dopuštenje liječnika. Nemojte se pogoršati, odmah se posavjetujte sa stručnjakom.
 2. U naše vrijeme, kirurgija se ne bi trebala bojati. Mnoge žene čine pogrešku u korištenju tableta, samo da ne idu liječniku.
 3. Neki stručnjaci vjeruju da ako se tumor u tijelu ne smeta, tada operacija ne može biti učinjena. Ali čim je krvarenje počeo, a promjer neoplazme povećavao se - kirurgija je jednostavno potrebna. Budući da prekomjerno krvarenje može dovesti do neplodnosti, stručnjak će učiniti sve da se to ne dogodi.
 4. Upalni proces nakon operacije je također moguć, ako je u tijelu bilo infekcija i nije liječeno, ili je bilo nakupljanja gnoja koja nije bila potpuno uklonjena. Da biste to učinili, propisajte terapiju antibioticima. Može se pojaviti probijanje stijenke maternice, nakon čega je potrebno šivati, ako, naravno, nije velika, pacijent samostalno izliječi.
 5. Kritični dani, u pravilu, nakon operacije trebaju se oporaviti unutar mjesec dana i idu kao i obično, s istom dužinom. Ali svako tijelo je drukčije, stoga reagira na anesteziju na različite načine i može se promatrati kršenja, no to se ne događa svima.

Kategorije rizika

Stručnjaci vjeruju da se polip pojavljuje ako se pojavljuju hormonski poremećaji ili:

 • Bilo je ozljeda trbuha;
 • Spolno prenosive infekcije;
 • Bolesti nakon trudnoće;
 • Drastične promjene težine;
 • Nizak imunitet;
 • Ako je žena već učinila pobačaj.

Također je vrlo važno znati da takvi tumori mogu pretvoriti u tumor, ako ga ne primijetite na vrijeme i ne savjetujte se s liječnikom.

Tijekom liječenja, sve, starost bolesnika, uzimaju se u obzir uzroci nastanka neoplazme i samo je propisana terapija.

Postoje situacije u kojima uzimanje hormona je potrebno za osam do dvanaest tjedana, ali to je samo ako su liječnici uvjereni da pacijent još uvijek može imati djecu.

Ako je pacijent stariji od četrdeset i pet godina i dijagnosticira se pretkancerozni polipi, to može biti posljedica činjenice da su tumori ponovno pojavili ili su kombinirani s dijabetesom, tada se maternica mora ukloniti, inače se bolest ne može izbjeći.

Ali to su već faze kada je liječenje počelo ili se pacijent pokušao izliječiti tradicionalnom medicinom. Još jednom, ni u kojem slučaju ne odgađajte, pojavili su se simptomi - kontaktirajte stručnjaka, tada ćete imati zdravu djecu i nećete se žaliti na svoje zdravlje.

Kada postanete trudni nakon uklanjanja polipa u maternici

Tijekom razdoblja planiranja trudnoće, žene su suočene s različitim teškoćama koje još nisu ni pogađali. Uostalom, u fazi pripreme, trebali biste uzeti vremena za temeljito ispitivanje, proći potrebne testove, ali čak i nakon što prođete sve potrebne postupke, nije uvijek moguće zamisliti dijete.

Endometrijski polipi su prilično uobičajena patološka stanja maternice. Većina liječnika smatra da je ova posebna patologija najčešći uzrok neplodnosti. Međutim, o tome nema nikakvih službenih zaključaka. Liječnici vjeruju da je trudnoća nakon uklanjanja polipa moguća, štoviše, izgledi za punopravnu trudnoću su vrlo visoki.

Što je polip

Endometrija je unutarnji sloj maternice. Polip endometrija utječe na sluznicu maternice, što predstavlja neku vrst outgrowth, ona se formira na jednom određenom području, ali postoje česti slučajevi višestrukih formacija. Nalazi se tijekom redovitih ginekoloških pregleda, međutim, pod uvjetom da je ta formacija velika i već je prešla granice maternice. Ali oblike koji su u takvom zanemarenom stanju vrlo rijetki, stoga je vrlo teško dijagnosticirati bolest na planiranim pregledima.

Njegovi znakovi i metode liječenja

S obzirom na činjenicu da je uz pomoć ultrazvuka moguće identificirati samo zanemareni oblik patologije, histerosonografija može pomoći u otkrivanju neoplazme. U ovom slučaju, to se može vidjeti vrlo jasno. Ovaj ultrazvuk je sljedeći: pomoću posebnog kratera, fiziološka otopina ubrizgava se u šupljinu maternice koja mora biti sterilna. Na taj se način polip može detaljno ispitati, ako je dostupan. Ali zbog činjenice da se histeriografija izvodi samo ako postoji sumnja na endometrijsku bolest, međutim, na prvom pregledu, metoda istraživanja ne otkriva uvijek patologiju. Polip ne smije davati nikakve abnormalnosti pa se pacijenti ne žale na nelagodu. Nije neuobičajeno da se takav pregled propisuje tek nakon brojnih pokušaja da se dijete pojavi, koje nije okrunjeno uspjehom.

Kada žena ne ode liječniku, možda čak i ne pogađa o bolesti. Ponekad se formacije rješavaju sami, tada žena nikad neće znati o njezinoj dijagnozi.

Uz ovu bolest ne biste se trebali oslanjati na hormonsku terapiju, ona neće dati željene rezultate. Otklanjanje je moguće samo uz pomoć potpunog uklanjanja i morate izbrisati sve, uključujući i nogu. Da biste izvršili ovaj postupak pogledajte curettage uterusa. Pacijenti ga tretiraju s prilično oprezom, brinući se za njom da nikad ne bi zatrudnjela dijete. Pokušajmo opisati opisano pitanje. Kada se pronađe patologija, potrebno je provesti histološku studiju, koja će pomoći pri otkrivanju prirode bolesti. Svaki korak daljnjeg procesa ozdravljenja ovisit će o rezultatima koji će se pokazati. Važno je je li obrazovanje dobroćudno ili zloćudno.

Kao što je već spomenuto, endometrijski polip je izvanredan rast tkiva koji se pojavljuje u bilo kojem području maternice, i često je njegova krivica da se žene ne mogu truditi, jer plod je pričvršćen na endometrit, glatkoća i zdravlje sloja su vrlo važni. Ako, čak i uz takvu dijagnozu, pacijent uspije zatrudnjeti dijete, onda je rizik rano i kasnijeg pobačaja velik. Zbog toga je neoplazma potrebno odmah ukloniti. Postupak se provodi pod kontrolom histeroskopije. U slučaju curettage maternice bez ove studije, može se pojaviti veliki broj rizika. Histeroskopija će omogućiti određivanje točnog lokalizacije obrazovanja i provođenje njegovog potpunog uklanjanja, uključujući nogu. Nakon uklanjanja, izlaz je poslan na posebne studije, gdje se određuje njegov izgled i promjene koje se pojavljuju u njemu. Nakon propisivanja liječenja, najčešće govorimo o hormonskim lijekovima koji se odabiru pojedinačno. Najoptimalniji način za uklanjanje neoplazme je histeroresktoskopija.

Mogućnost trudnoće

Moguće je zatrudnjeti nakon histeroskopije, samo trudnoća ne dolazi odmah, mora proći određeno vremensko razdoblje. Sve dok pacijent, nakon operacije, uzme potrebne hormonske lijekove, trudnoća neće doći, to je nemoguće. U to vrijeme, žena je stalno pod nadzorom liječnika, prolazi sve vrste testova i odlazi na preglede. Ovo je neophodan uvjet za izbjegavanje ponovnog pojavljivanja bolesti, tako da se formacija ne ponavlja. U ove svrhe propisana je hormonska terapija.

Nakon što se lijek završi, koncepcija se javlja brzo, za samo mjesec i pol. Većina liječnika vjeruje da samo uklanjanjem obrazovanja može riješiti problem neplodnosti koji se pojavio na pozadini ove bolesti. A praksa pokazuje da je ova tehnika učinkovita. Nakon savjetovanja s liječnikom i donošenja svih potrebnih pregleda, možete saznati detaljne informacije o patologiji. Ginekolog će pružiti detaljne informacije o obliku bolesti, o svim nijansama koje se odnose na određeni pacijent, te će također moći savjetovati učinkovite metode koje mogu ubrzati proces ozdravljenja.

Zbog činjenice da je endometrijski polip prilično uobičajena bolest, često se događa da su ga prijatelji već susreli, a neki čak i izliječeni. Možete im postaviti pitanja kako biste lakše kretali tijekom daljnjeg djelovanja. Curettage maternice danas nije uopće strašna operacija, rizik da će nakon toga biti minimalne komplikacije. Ako želja za djetetom iznad svega, ne morate sumnjati i raditi ono što liječnici kažu.

Kada možete zatrudnjeti

Kako je lako pogoditi, nakon završetka operacije uklanjanja polipa u maternici, svakako je nemoguće "povući" sa začećem, jer se u slučaju ove bolesti ponekad pojavljuju recidivi (govorimo o formiranju novog polipa, posebno kada prethodna noga ne izbrisan). No, trudnoća nakon uklanjanja polipa, koja je bila potpuna i prošla u skladu sa svim pravilima, dolazi vrlo lako, pogotovo ako se slijedi hormonska terapija. Odgovarajući na pitanje "Nakon koliko dolazi trudnoća", priče nekih pacijenata dokazuju da se dugo očekivana koncepcija već može dogoditi najviše 3 mjeseca nakon operacije.

Nije rijedak slučaj kada novi period trudnoće prati novo obrazovanje. Moderni liječnici uvjeravaju pacijente da takav rast ne prijeti fetusu. I trudnoća može biti jednostavna, bez ikakvih komplikacija ili problema. Neposredno nakon isporuke tumor se uklanja i vraća natrag u ispitivanje. Da, moguće je da ćemo morati proći kroz sve faze liječenja opet, ali drugi put neće biti ništa strašno i neočekivano za pacijenta.

Je li trudnoća moguće nakon uklanjanja polipa

Endometrijski polip - često dijagnosticiraju ginekolozi. Ova patologija se smatra jednim od najčešćih uzroka neplodnosti među ženama. To je zbog činjenice da se tumor nalazi u maternici, sprečavajući oplođeno jajašca da se pričvrsti na zidove.

Nekada je to s takvom dijagnozom nemoguće postati majka. Međutim, danas liječnici su dokazali da je trudnoća nakon uklanjanja polipa endometrija stvarna. A niti jedna žena nakon tretmana nije postala sretna majka.

Polip - što je to

 1. Polipus je benigni rast koji je porast endometrija;
 2. U većini slučajeva oni imaju ovalni oblik, a njihova se veličina može razlikovati od veličine male graška (promjera ne više od 1-2 mm) do polipa veličine oraha;
 3. Nema znakova njihove pojave, a neoplazme su otkrivene slučajno, tijekom prolaska sljedećeg rutinskog liječničkog pregleda ili, ako je potrebno, pregleda nakon neuspjelih pokušaja trudnoće.

Iako neke žene s takvom dijagnozom bilježe neke simptome koji mogu nastati uslijed popratnih bolesti. Najčešće je:

 • Bojenje koje se može pojaviti u donjem dijelu trbuha, neposredno prije početka ili tijekom menstruacije;
 • Spotting koji počinje nekoliko dana prije početka menstruacije i završava nekoliko dana nakon njega. Ova je značajka karakteristična za razvoj endometrioze;
 • Uočavanje koje se može pojaviti nakon spolnog odnosa;
 • Sjajan, ali dugo razdoblje. To se obično promatra ako imate veliki rast koji može značajno blokirati prolazak cerviksa;
 • Puno iscjedak-bijelci, koji imaju neugodan miris i sive boje.

Razlozi zbog kojih polipi počinju pojavljivati ​​još nisu utvrđeni. Postoje mišljenja koja pridonose ovome:

 1. Hormonski poremećaji koji se mogu pojaviti u ženskom tijelu;
 2. Neliječene upalne bolesti koje su već postale kronične;
 3. Posljedice kirurškog pobačaja.

Obično se otkrivaju kod žena koje su rodile i kod onih koji imaju različite metaboličke probleme. Mnogi pacijenti imaju u svojim anamnezesnim bolestima poput dijabetesa ili hipertenzije.

Ponekad tijekom liječničkog pregleda žena se dijagnosticira polipom cervikalnog kanala. Razlozi njegovog razvoja su isti kao i za obrazovanje u maternici.

liječenje

Mnogi ginekolozi tvrde da prisutnost polipa ne znači neplodnost. Iako, takva neoplazma može dobro spriječiti trudnoću. Stoga, odmah nakon dijagnoze, tumor mora biti uklonjen - ovo je jedini način da se riješite polipa.

Međutim, operacija nije odmah. Obično, nakon dijagnosticiranja neoplazme u maternici ili cervikalnom kanalu, ginekolog će vam savjetovati da pričekate do kraja sljedećeg menstrualnog perioda i dođe na ponovno ispitivanje. Ponekad nakon razdoblja, oni sami nestanu. Ako je rast ostao na mjestu, dobit ćete operaciju.

Budite svjesni! Najsuvremenija i najbolja metoda za uklanjanje je histeroskopija.

Ako je ranije endometrijski polip bio "slijepo" strugotkan, tada histeroskopija omogućuje uklanjanje polipnih štapića bez ozljeđivanja okolnog tkiva. Ako noga nije uklonjena, postoji rizik od novih poroda.

Vene u cervikalnom kanalu uklanjaju se jednim od sljedećih metoda:

 • struganje;
 • histeroskopijom;
 • vuče noge s catgut, nakon čega se rast odbacuje;
 • cryosurgery;
 • moxibustion;
 • konizacija cerviksa;
 • amputacija vrata koristi se u ekstremnim slučajevima, ako je rezultat histologije pokazao prisutnost atipičnih stanica.

Daljnja neoplazma podliježe obveznoj histologiji, jer u vrlo rijetkim slučajevima, polipi mogu imati stanice raka. Nakon što je testni rezultat spreman, liječnik će moći propisati daljnje liječenje. U pravilu se sastoji u korištenju hormonskih i antibakterijskih lijekova.

Tijek liječenja je u prosjeku 2-3 mjeseca. U tom razdoblju morate izbjegavati seksualni kontakt, aktivne sportove, druge fizičke aktivnosti i sve toplinske postupke. To je nužno za prevenciju infekcije rana koja se javlja nakon operacije.

Kada je moguće trudnoću

Tijelo svake žene je individualno, pa je odgovor na pitanje kada možete zatrudnjeti nakon operacije, niti jedan liječnik ne može. Čim je maternica spremna, dugo očekivana trudnoća odmah će doći nakon uklanjanja polipa u maternici.

Važno je! Ali moram reći da nije potrebno previše odgađati ovaj proces. Budući da je bolest sklona recidivu. Čim završi razdoblje rehabilitacije, ginekolozi preporučuju da se počnu nastojati zatrudniti.

Trudnoća nakon polipa

Trudnoća nakon uklanjanja polipa u cervikalnom kanalu, kao i obrazovanja koja se nalazila u maternici, ne razlikuje se od normalnih i prolazi bez komplikacija. Jedino što treba zapamtiti je da, ako ste imali operaciju za uklanjanje rasta, onda postoji velika vjerojatnost da se ona ponovo pojavi.

Budite svjesni! Ponekad se može pojaviti trudnoća na pozadini rasta takvih formacija. No, prema liječnicima, ova patologija ne može negativno utjecati na rast i razvoj fetusa.

Stoga, ako se tijekom trudnoće ponovno nalazite na novom ultrazvučnom mjestu, ne brinite se: uz neprekidan nadzor i primjenu svih preporuka prisutnog ginekologa, ne bi trebalo biti nikakvih patologija. Uostalom, same formacije se sastoje od endometrija, koji linije stijenki maternice, pa stoga ne predstavlja nikakvu opasnost za bebu.

Postupak nakon uklanjanja obavit će se odmah nakon rođenja djeteta. Jedino vrijeme kada liječnik preporuča ipak uklanjanje nastajanja u cervikalnom kanalu je brz rast polipa i njezina veličina je veća od 1 cm.

Sprječavanje pojave polipa

Da biste spriječili pojavu polipa, slijedite ova pravila:

 1. Najmanje 2 puta godišnje, posjetite ginekologa;
 2. Bilo koji ginekološki ili endokrinološki poremećaj treba odmah tretirati;
 3. Nemojte pobačaj;
 4. Promatrajte intimnu higijenu;
 5. Imajući na umu bilo kakvo ispuštanje krvave prirode u razdoblje između menstruacije ili osjećanja nagging boli u donjem dijelu trbuha, morate se posavjetovati s liječnikom.

Prisutnost polipa nije rečenica. Takve neoplazme su izvrsne za liječenje, nakon čega dolazi dugo očekivana trudnoća. Suvremene metode omogućuju ih uklanjanje bez oštećenja okolnog tkiva i bez oštećenja ženskog tijela.

Trudnoća nakon uklanjanja polipa

Zanimljivi članci

komentari

Dobar dan za vas!
Ako postoji polip u šupljini maternice, nemoguće je zatrudnjeti - to u pravilu djeluje poput intrauterinog uređaja (poput stranog tijela u maternici) i ne dopušta da se fetalni jaje pričvrsti na zid uterusa.
Ako je polip uklonjen, neće vas spriječiti da postane trudna u budućnosti.
Možete ukloniti polip s curettage ili histeroskopijom.
Ove dvije metode međusobno se razlikuju po tome što je curettage učinjeno slijepo, a histeroskopija pod kontrolom vida (možete pretraživati ​​video zapise na Internetu).
Histeroskopija je bolja, posebno s obzirom na činjenicu da niste rodili.
Nitko nije imun na relapsu, ali iz vlastitog iskustva mogu reći da su nakon histeroskopije vrlo rijetki (nakon curetage - češće).
Blagosloviti!
S poštovanjem, ginekologa Tatiana.

Dobar dan za vas!
Sve će ovisiti o rezultatima histološkog pregleda.
Obratite se vašem ginekologu kada je analiza spremna.
Ne možete se bojati posljedica - ako liječnik ipak smatra potrebnim propisati hormonsku terapiju, onda je propisana kratkim putem, 3 mjeseca.
Tijekom tog vremena, tijelo će odmoriti i oporaviti se, uzimati folnu kiselinu i vitamin E - i na vrijeme za vas!
Sretno!
S poštovanjem, ginekologa Tatiana.

Već četiri polip i četiri histeroskopija. Sada se prepozna petak polipa. Nemoguće je zatrudnjeti. Ili idem s polipom ili se izliječim nakon uklanjanja hormona. Što učiniti, ne znam. Liječnici ne nude ništa, osim sljedećeg struganja. I nisam ih već podnio 4. Nema sile. Nema drugih problema u ginekologiji, cijevi su prohodne, hormoni su normalni. Nema ni nasljednog faktora. Što je ovo? Tako je kao novac, gdje sreća nije u novcu, već u njihovoj količini. Problem nije u polipu, već u njihovom broju.

Bio sam uklonjen polipom prije 1,5 godine, tijekom kojeg sam nikad nisam zatrudnio. Sada opet polip i opet ispred histeroskopije.

Djevojke, nemojte se prevariti onim što vam liječnici kažu da nakon polipa najprije morate biti tretirani. Imam dvoje djece, želimo treći i nikakav način. Ne, bilo je to zato što je bio neiskusni liječnik koji je propisivao regividone za liječenje hormonima. Nakon tog dijela, polip je ponovno uklonjen meni! I ja sam rodila svoje drugo dijete nakon uklanjanja polipa u sljedećem ciklusu zatrudnjela. Sudite za sebe. Nakon regividona, opet sam napravio hister i novi liječnik je rekao da će zatrudnjeti sljedeći. ciklus. Iz mog osobnog iskustva, tako da ne ponoviš moje pogreške. U djufastone od 16 do 25 dana ciklusa možete i trebate zatrudnjeti. To je takva terapija, i bolja od bilo kakve kontracepcijske terapije, na kojoj opet raste. Napravio sam hister u studenom, au prosincu idem u bitku.

Također sam izbrisao polip dan prije jučer. Histeroskopija. Rekli su da možete zatrudnjeti tek nakon 2-3 mjeseca. Ja stvarno želim drugi) i dob je već 35 (((
Recite polu jednu nogu ili više? Imala sam CMP polip.

Dobra večer, Diana!
Polip ima jednu nogu.
Dodatne preporuke za ginekolog nakon PIP-a.
S dobrim rezultatom možete početi zatrudnjeti nakon 3 mjeseca.
Za sada prođite pregravidnu pripremu.
Uzmi folnu kiselinu dnevno.
Pazite na sebe.

U rujnu 2015. uklonjen je polip. Uzeo sam hormonske pilule, još uvijek nisam trudna, iako stvarno želimo dijete.

Očigledno, ja sam također uklonio polip u veljači 2016. godine.

Pozdrav, uklonio sam polipove 7. travnja 2016. kada mogu zatrudnjeti?

Dobar dan za vas!
Teoretski, nakon sljedeće menstruacije. Praktično i kompetentnije čekat će najmanje 3 ciklusa. Tijekom tog vremena, vi i vaša maternica će početi i pripremati se za trudnoću. Preporučljivo je ukloniti loše navike (i vas i muža, ako ih imate), da biste počeli jesti. Uzmite folnu kiselinu i vitamin E (preporuča se da ga počnete uzimati 3 mjeseca prije planirane trudnoće) - i vi i vaš muž.
Provjerite pojavu izbijanja ako prethodno niste učinili. Posjetite zubara i pregledajte zube.
I - dobro vrijeme za tebe!
Od SW. Kondratyuk T. R.

Dobro došli! Prvih 7 polipa pojavio se u travnju 2011. godine, ginekolog je propisao tablete za jazz kontracepciju, pio ih 8 mjeseci, u prosincu 2012. dobio histeroskopiju, testovi su bili normalni, cijeli razred, ali trudnoća nije došla, u travnju 2015. ponovno je pronađeno 1 polip i kapljice su očišćene a u prosincu polip je ponovno uklonjen, histologija je izvrsna, ultrazvuk je dobar, ali super u cjelini i još uvijek ništa, već čekamo, čekamo i ništa ne dolazi, a ja sam već 27 godina, želim roditi najmanje 30 godina.