Šavovi nakon porođaja

Hrana

Šavovi nakon poroda - fenomen nije rijedak i vrlo neugodan. Svaka treća žena se suočava s ovim problemom i, nakon što je čula puno od iskusnih prijatelja o opasnosti od razlike u šavovima, panika je u potrazi za informacijama o tome kako se zaštititi od takve situacije.

Postoji nekoliko obaveznih pravila za skrb o postpartumnim ožiljcima, ali prvo morate shvatiti koji su šavovi i u kojim slučajevima oni nametnu ženi u porodu.

 • Šavovi nakon carskog dijela. Ovdje je sve očito. Potrebni su šavovi. Veličina rez od oko 12 cm, a to je učinjeno na području donjeg segmenta maternice.
 • Šavovi na vratu maternice. Prekoračeno na raskidanje maternice u prirodnom porođaju, a jaz se javlja uslijed nedovoljnog otvaranja vrata maternice i prijevremenog guranja fetusa, u kojem glava stavlja pritisak na cerviks i uzrokuje rupturu.
 • Šavovi u vagini. Zidovi vagine su razbijeni u istim slučajevima kao i cerviks.
 • Šavovi na prepone. Najčešće su perinealne suze, postoji nekoliko vrsta i pojavljuju se u različitim situacijama: brzu isporuku, prijevremenu dostavu, prsni prikaz ploda i tako dalje. Stražnji komad vagine (1 stupanj kidanja), koža i mišići zdjelice (stupanj 2) i koža, mišići i zidovi rektuma (stupanj 3) mogu se slomiti. Perinealna ruptura također je umjetna: perineum se odsiječe s posebnim sredstvom u srednjoj liniji od stražnje komisije vagine do anusa.

Postoji nekoliko tehnika šivanja. Nedavno se šupljine sve više koriste, posuđene iz kozmetologije. Nakon iscjeljenja, oni su posve nevidljivi. Međutim, bez obzira na tehniku ​​šivanja, potrebna je ista kvalitetna njega. Razlikuje samo materijale s kojima su izrađene. Ako se šavovi nanesu s neabezivnim šavovima, treba ih ukloniti nakon 2-5 dana. Ali materijal koji se može upiti ne zahtjeva takav postupak. Najčešće se koriste Kedgut, vicryl i maxon. Ove se niti potpuno otapaju bez ponovljene medicinske intervencije, tj. Takve šavove nisu uklonjene.

Kako nositi šavove nakon porođaja?

Šavovi u vagini i na grliću maternice, u pravilu, gotovo se ne zamaraju ženom i ne zahtijevaju posebnu njegu. Trebate samo slijediti pravila osobne higijene i ne podizati težine. Ovi šavovi su povezani s nitima koji sami rastopiti u roku od nekoliko tjedana. Ožiljci se iscjeljuju bezbolno i prilično brzo.

Šavovi nakon cezariannog dijela zahtijevaju posebnu pozornost. U prvim danima nakon operacije, medicinska sestra brine o njima. Postoperativna šava se svakodnevno tretira antiseptičkim otopinama i primjenjuje se sterilno odijevanje. Tjedan dana poslije, uklanjaju se neizabirajući šavovi, ali nastavljaju se postupci liječenja.

Žene se često žale da bol iz šavova na perineumu ne odlazi dugo, a šavovi slabo iscjeljuju. Ovdje morate izdržati malo, ali obrada je izuzetno važna. Različite žene su prikladne za ove različite lijekove. Opstetričari u rodilištima liječe šavove na perineumu, obično zelenom bojom. Kod kuće se preporuča probati mast Levomekol, Bepantin, Malavit gel, Solcoseryl, Chlorhexidine, morske dlake, Chlorophyllipt. Valja napomenuti da nisu svi načini jednako dobri: mnoge žene, na primjer, primjećuju povećanje boli kada se koriste Levomekol, pa stoga trebate probati, odabrati i izdržati - vrijeme se također iscjeljuje u ovom slučaju. U međuvremenu, nemojte zaboraviti na higijenu.

Kako postupati s unutarnjim i vanjskim šavovima nakon porođaja

Tijekom poroda, žena prima mnoge mikrotraume koje ne uzrokuju nelagodu i liječe sami u roku od nekoliko tjedana. Ali ima i ozbiljnijih ozljeda. Na primjer, hemoroidi ili rupture cerviksa i perineuma. Ponekad liječnici moraju šivati ​​rastrgane tkanine. Šavovi nakon porođaja zahtijevaju obaveznu njegu. Inače, može se suočiti s ozbiljnim problemima.

Unutarnje šavove

Pozivaju se unutarnje šavove, koje su postavljene na cerviks ili vaginalni zid s ozljedama kod rađanja. Anestezija se ne koristi pri šivanju tih tkiva, budući da cerviks nije osjetljiva - nema ništa za anesteziju. Pristup unutrašnjim genitalijama žene je težak, pa su šavovi sami apsorbirajući konac.

Za prevenciju komplikacija treba slijediti pravila osobne higijene. To uključuje sljedeće aktivnosti:

 • Redovita promjena sanitarnih jastučića.
 • Nosite udobnu donju rubnu odjeću koja ima slobodan rez i izrađena je od prirodnih materijala. Najbolja bi opcija bila posebna gaćica za jednokratnu upotrebu. Ručnici su također zabrinuti.
 • Redovita higijena genitalija s toplom vodom i dječjim sapunom. Možete koristiti biljne ekstrakte, poput kamilice ili kalendule. Važno je isprati nakon svake uporabe WC-a.

Unutarnje šavove ne zahtijevaju obradu. Nakon što su nametnute, obvezna je samo ženska osobna higijena. Preporuča se 2 mjeseca da se suzdrže od seksa, a ne podižu težine za to vrijeme, kako bi izbjegli probleme s defekacijom. Ovo potonje uključuje odgađanje pokreta crijeva, zatvor i tvrde stolice. Korisni prijem žličica suncokretovog ulja prije jela. Obično rade čišćenje klizme prije rođenja, pa se stolica pojavljuje 3 dana.

Uzrok rupture cerviksa i naknadno šivanje, u pravilu je pogrešno ponašanje žene tijekom procesa rada. To jest, kada je žena u naporima napeta, a grlić maternice još nije otvoren, glava djeteta ga utiskuje, što pridonosi lomljenju. Često naknadno nametanje unutarnjih šavova nakon porođaja pridonosi: operaciji cerviksa u povijesti žena, smanjujući njegovu elastičnost ili porođaj u odrasloj dobi.

Vanjske šavove

Vanjske šavove se primjenjuju kod rupture ili disekcije perineuma, ali one koje ostaju nakon carskog dijela također se mogu uključiti ovdje. Ovisno o prirodi rane, liječnici koriste i samoupojiv materijal za šivanje i nakon nekog vremena zahtijeva uklanjanje. Za vanjske šavove potrebna je stalna skrb, čija odsutnost može ugroziti komplikacije.

Dok ste u rodilištu, proceduralna medicinska sestra obrađuje vanjske šavove lijevo nakon rođenja. Da biste to učinili, koristite otopinu briljantnog zelenog ili kalijevog permanganata. Nakon iscjednje, svakodnevni tretman će morati to učiniti sami, ali to možete učiniti u antenatalnoj klinici. Ako se koriste niti koje se ne apsorbiraju, one će biti uklonjene u roku od 3-5 dana. U pravilu, ako nema problema, to se obavlja prije izbacivanja iz bolnice.

Mjere predostrožnosti potrebne za brigu o vanjskim šavovima:

 • Ne možete sjesti, samo leći ili stati.
 • Ne može se izgrepsti.
 • Ne možete nositi donje rublje koje će podnijeti pritisak na prepone. Ne loše gaćice izrađene od prirodnih materijala ili posebnih jednokratnih donjeg rublja.
 • Nemojte dizati težine 1-3 mjeseca.
 • Prvi dan nakon rođenja treba odgoditi odmrzavanje.
 • Za 2 mjeseca nakon poroda ne biste trebali imati seks.

Pravila higijene su ista kao i za brigu o unutarnjim šavovima. Oni mogu dodati upotrebu posebnih jastučića, koji imaju prirodnu podlogu i premaz. Neće uzrokovati iritaciju i alergije, promicat će brzo ozdravljenje. Nakon tuširanja poželjno je malo hodati bez odjeće. Kad zrak uđe, puerperalne šavove će se izliječiti mnogo brže.

Razlozi zarezivanja perineuma tijekom porođaja:

 • Prijetnja rupture perineuma. Incizije su skloni brže izliječiti i uzrokovati manje nelagode i negativne učinke.
 • Neelastično tkivo vagine.
 • Prisutnost ožiljaka.
 • Nemogućnost guranja zbog medicinskih razloga.
 • Pogrešno mjesto djeteta ili njegove velike veličine.
 • Brzo rođenje.

Koliko dugo se šavovi liječe nakon isporuke: briga o ožiljcima. Kada ukloniti šavove nakon isporuke i koliko dugo oni izliječiti

Tijekom rada kod žena često se javlja uterus ili vaginalna suza.

To zahtijeva šavove.

Da biste izbjegli probleme s tim ožiljcima, morate znati koliko vremena se šavovi rastopiti nakon porođaja i kako ih treba ukloniti.

Razmotrite ovo pitanje detaljnije.

Koliko dugo se različite vrste šavova liječe nakon isporuke

Lokacije (mjesto prekrivanja) uključuju:

1. na vratu cerviksa. Oni se prilagođavaju kada je cerviks oštećen prevelik fetus.

2. Šavovi u vagini. Primjenjuju se kod rađanja trauma ili rupture vagine različitih dubina. Novokain ili lidokain se koriste kao anestezije.

3. Šavovi na perineumu mogu se nanositi kad su oštećeni tijekom porođaja, kao i tijekom posebnog odsječka liječnika. Postoje tri vrste oštećenja perineuma:

• 1 tip (oštećenje samo na koži);

• Tip 2 (oštećenje kože i mišića);

• 3 tipa (teška oštećenja mišića, njihova ruptura, koja doseže zidove rektuma).

Ovisno o stupnju i vrsti oštećenja perineuma, liječnici mogu koristiti različite vrste niti (najlon, svila ili apsorbirajuća).

Postoje sljedeće vrste osnovnih niti za šivanje:

1. Catgut je materijal koji se potpuno apsorbira, a niti su odvojene sedmog dana. Takav šav nestaje u prvom mjesecu.

2. Vicryl. Obično se koristi za carski rez. Rješava se za 60-70 dana.

3. Maxson. Potpuno se apsorbira oko 190 dana nakon primjene.

Koliko dugo vanjska šava iscjeljuje nakon isporuke

Prema mjestu nametanja razlikovanja:

Vanjske šavove, u pravilu, nametnuti na perineum. Oni su prilično problematični jer mogu izazvati sve vrste komplikacija u obliku upala, upala, infekcije itd. Kako bi to spriječili, mlada majka treba znati kako pravilno brinuti o šavovima. To bi trebalo prijaviti njezinim liječnicima prilikom izbacivanja iz bolnice.

Razdoblje liječenja šavova na perineumu traje duže od unutarnjih šavova na maternici i vagini. Da bi se brže izliječili, preporuča se pratiti ostatak od kreveta, seksualni odmor (barem u prva dva tjedna), te liječiti rane posebnim antisepticima.

Komplikacija procesa iscjeljivanja ove vrste šavova je postpartumski iscjedak iz maternice, koji su žarišta za razvoj infekcije. Kako bi se isključila mogućnost da štetne bakterije ulaze u ranu, treba poštivati ​​ova pravila:

1. Promijenite higijensku ubrusu svaka dva sata.

2. Za liječenje šavova u prvih dana nakon primjene s antisepticima (po mogućnosti, u prvim danima to treba učiniti ginekolog).

3. Obrišite perineum sterilnom krpom s pokretima mrvljenja. Nemoguće je koristiti tkanine za tu namjenu, inače mikroba mogu ući u ranu.

4. Nemojte sjesti nakon isporuke tijekom deset dana, kako ne bi izazvali odstupanje šavova.

5. U roku od deset dana od rođenja, trebali biste se suzdržati od uzimanja proizvoda od brašna i krma kako bi pojednostavili pojavu stolice što je više moguće i da ne uzrokuju zatvor.

Ako su šavovi perineuma izrađeni od materijala koji se ne apsorbiraju, obično ih uklanjaju deseti dan nakon rođenja.

Ako je bolesnik stavljen materijal koji se apsorbira, ne zahtijeva uklanjanje, a nakon nekog vremena oni će se riješiti, ali ponekad također moraju biti mehanički uklonjeni (ako se pojave komplikacije).

Koliko dugo se bod počinje liječiti nakon isporuke carskim rezom?

Cezarski dio je prilično složena trbušna operacija u kojoj se odvajaju nekoliko slojeva mekog tkiva. Trajne pređe (vicryl, dexon, monocryl itd.) Koriste se za njihovo naknadno povezivanje.

Danas je carski rez vrlo uobičajen kroz poprečno urezivanje uterusa, duljine od 11 do 13 cm. Ova šupljina pruža sve mogućnosti za smanjenje gubitka krvi i brzog zacjeljivanja rana.

Pri korištenju samonosivih šavova, vrijeme ozdravljenja šavova će trajati od tri tjedna do jednog mjeseca, iako ponekad ovaj proces traje dulje.

Suture s upotrebom sintetičkih materijala nešto su problematičnije: sedmoga dana nakon primjene, uklanjaju se, ali je potrebno tri do četiri tjedna da se potpuno ozdravi rana.

Osim toga, vrijeme ozdravljenja u velikoj će mjeri ovisiti o skrbi za šivanje, načinu života i ženama prema svim medicinskim preporukama.

Kako se brinuti o šavovima

Iz pravilne njege šavova u puno ovisi koliko dugo će šavovi raspasti nakon poroda. Postoje sljedeća pravila koja liječnici savjetuju svoje pacijente da slijede nakon šivanja:

1. Nosite labavo rublje tako da nikada ne nadilazi perineum. Također je poželjno da bude izrađena od prirodnih materijala (pamuka).

Kategorično je zabranjeno nositi rublje za mršavljenje jer krši cirkulaciju krvi u zdjelici. To zauzvrat može izazvati pojavu edema.

2. Vanjski ožiljci podmazani antibakterijskim pomastima i otopinama.

3. Preporučljivo je postupno sjesti i ne iznenaditi pokrete.

4. Dok se ubode ne uklone, svaki fizički napor treba potpuno isključiti (podizanje težine, igranje sportova itd.).

5. Treba redovito isprazniti, inače će se u mišićima peritoneuma stvoriti dodatno opterećenje ako postoji kašnjenje u defekaciji, što će samo povećati bol. Kako bi se omekšalo proces defekacije, dopušteno je korištenje rektalnih supozitorija (preporučuje se konzultirati liječnika prije korištenja).

6. Svakodnevno morate popiti žlicu biljnog ulja. Ona normalizira stolice i bit će profilaksa za zatvora.

7. U prvom tjednu nakon šivanja, nemojte se naginjati.

8. Da ne biste izazvali upalu ožiljaka, ne morate uzeti vruću kupelj prije uklanjanja šavova. Najbolje je oprati u tušu.

9. Nemogućnost primjene vrućih ili hladnih obloga na ožiljke, jer to može uzrokovati upalu. Također se ne preporuča samozavaravanje. Sve vaše akcije moraju biti koordinirane s vašim liječnikom.

Koliko dugo su šavovi riješeni nakon isporuke? Moguće komplikacije

Vrlo često nakon iscjedka (nakon 1-2 tjedna) žena počinje osjećati bol i nelagodu na području šava. Vrlo je važno reagirati na takav simptom na vrijeme, u suprotnom bi se stanje moglo još pogoršati.

Postpartum rane mogu izazvati takve komplikacije:

Bol Ovaj simptom pojavljuje se nakon svake operacije, a porođaj nije iznimka. Kao lijek za ublažavanje boli, možete koristiti posebne masti (Kontraktubeks) i suho zagrijavanje. Moguće je uzimati jače lijekove samo ako žena ne diše. Inače, ne može se propisati većina analgetika, jer mogu negativno utjecati na stanje djeteta.

2. Divergencija šavova može se pojaviti pri naglom kretanju ili sportu. U tom slučaju, preporuča se hitno nazvati liječnika jer će krv teći iz rane. Osim toga, ovo stanje je opasno jer infekcija može ući u otvoreno mišićno tkivo, što može uzrokovati upalu, povišenu temperaturu i povišenu tjelesnu temperaturu.

3. svrbež. Obično ovaj simptom ne ukazuje na prisutnost patologija ili infekcije u rani. Naprotiv, to signalizira povoljan proces iscjeljivanja, tako da ne bi trebao izazvati alarm kod žena.

Kako biste smanjili težinu svrbeža, trebali biste ga isprati toplom vodom. Nije preporučljivo koristiti nikakve lijekove za svrbež.

4. Kontaminacija je jedna od najopasnijih komplikacija. Simptomi su:

• povećanje tjelesne temperature;

• izgled neugodnog mirisa iz šavova;

• pojava gnojnog ispuštanja iz rane od mutne žute do tamno smeđe boje;

• bol u području šava.

Kada se rana opušta, preporučuje se da žena što prije pregleda liječnika. Nakon pregleda, liječnik će propisati potrebne masti i antibiotike. Najučinkovitiji lijekovi za uklanjanje upale su sljedeće masti: Malavit, Levomekol, Vishnevsky.

Ako ožiljci i dalje progutaju, žena može biti propisana klorheksidin i vodikov peroksid za dnevno pranje šavova.

Važno je znati da snažna infekcija rana je opasna ne samo za zdravlje majke nego i za dijete, pogotovo ako žena dijete doji majčinim mlijekom.

5. Otvaranje unutarnjeg krvarenja može se pojaviti u kršenju pravila nošenja besplatne donje rublje i sjedenje tijekom prvih tjedana nakon operacije. Ovo stanje je izuzetno opasno, stoga je potrebna hitna medicinska pomoć.

Neposredno prije iscjednje, liječnik trebao priopćiti približan datum za uklanjanje šavova. Ako žena ostaje dovoljno dugo u bolnici, može se odmah ukloniti. Ako je otpuštena kući, nakon nekog vremena morat će ponovno doći liječniku.

Prilikom uklanjanja šavova pacijent ne mora nužno ići u bolnicu opet, jer to ne traje dulje od četrdeset minuta i to s dobrim ožiljaka liječnikom pustiti pacijenta kući isti dan.

Važno je znati da čak i uz zadovoljavajuće stanje rane, preporuča se da žena bude oprezna i izbjegavajte podizanje težine nakon uklanjanja šavova. Može se vratiti u svoj uobičajeni način života ne prije šest mjeseci nakon prvog šivanja.

Koliko dugo se šavovi liječe nakon porođaja

Tijekom poroda, nije neuobičajeno da žena ima rupturu vagine, maternice ili perineuma. Ova situacija ne predstavlja problem, jer liječnici mogu šivati ​​takve rupture vješto i brzo, bez da se usredotoče na to.

Zapravo, sve je to vrlo neugodno. Prvo, postupak šivanja je prilično bolan postupak. Drugo, šavovi nakon porođaja mogu mladoj mami dati puno briga i nevolja. Morate znati kako ih minimizirati i smanjiti nepoželjne posljedice diskontinuiteta. Pravilna postpartumna skrb za ove "ožiljke" bit će u velikoj mjeri ovisna o tome gdje se nalaze.

Ovisno o tome gdje se točno dogodilo ruptura, postoje i vanjski (na perineumu) i unutarnji šavovi nakon rođenja (na vratu maternice, u vagini). Izrađene su od niti različitih materijala, te stoga zahtijevaju posebnu skrb, koja mora biti obaviještena mladoj majci.

Šavovi na vratu maternice

 • razlog: veliko voće;
 • anestezija: nije provedena jer cerviks nakon porođaja gubi osjetljivost neko vrijeme;
 • materijali za šivanje: catgut, koji omogućuje primjenu samonosivih šavova, koji se tada ne moraju ukloniti; kao i vicryl, kaproag, PHA;
 • prednosti: ne uzrokuju neugodnosti, ne osjećaju, ne uzrokuju komplikacije;
 • briga: nije potrebno.

Šavovi u vagini

 • uzrok: ozljede kod poroda, vaginalne suze različitih dubina;
 • anestezija: lokalna anestezija s novokainom ili lidokainom;
 • materijal za šivanje: catgut;
 • nedostaci: održavanje boli nekoliko dana;
 • briga: nije potrebno.

Šavovi na prepone

 • razlozi: prirodno (oštećenje perineuma tijekom porođaja), umjetno (disekcija ginekologa);
 • Vrste: Grade I (ozljeda utječe samo na kožu), Grade II (koža i mišićna vlakna su oštećena), Grade III (jaz dođe do zidova rektuma);
 • anestezija: lokalna anestezija s lidokainom;
 • materijali za šivanje: katgut (s stupnjem I), apsorbirajuća šava - svila ili najlon (s II, III stupanj);
 • nedostaci: održavanje boli dugo vremena;
 • ostavljajući: odmor, pridržavanje pravila higijene, redovita obrada antiseptičkim rješenjima.

Poseban je problem vanjski šavovi nakon porođaja koji se izvode na perineumu. Oni mogu uzrokovati različite vrste komplikacija (upala, upala, infekcija, itd.) I zbog toga zahtijevaju posebnu, redovitu njegu. O tome treba upozoriti mladu majku u rodilištu i također obavijestiti kako se liječiti takve površine rane. Obično, žene imaju puno pitanja o tome, a svaka od njih je vrlo važna za njeno zdravlje i stanje.

Koliko dugo se šavovi liječe nakon isporuke?

Svaka žena koja nije mogao izbjeći suze, zabrinuti koliko uboda liječiti nakon poroda, jer stvarno želite brzo dobiti osloboditi od boli i vratiti se na nekadašnjeg načina života. Stopa ozdravljenja ovisi o mnogim čimbenicima:

 • kada se koriste samoapsorbirajuće niti, iscjeljenje se odvija u roku od 2 tjedna, a ožiljci se sami otapaju otprilike mjesec dana i ne izazivaju nikakve posebne poteškoće;
 • mnogo više problematično je pitanje koliko uboda liječiti korištenje drugih materijala: oni su uklonjeni tek nakon 5-6 dana nakon rođenja, njihov iscjeljivanje ide od 2 do 4-yoh tjedana, ovisno o pojedincu i skrb za njih;
 • Razdoblje liječenja postpartumnih ožiljaka može se povećati kada mikroba uđu u rane, stoga je potrebna sposobnost liječenja rane površine i praćenje njihove čistoće.

U nastojanju da se vrati bivšem način života i dobili osloboditi od boli mladi mame su u potrazi za načine kako brzo izliječiti uboda nakon poroda, tako da ne ometa ih da uživaju radost komunikacije s novorođenčadi. To će izravno ovisiti o tome kako je uredna žena i je li ona kompetentno brine za svoje postpartum "borbene" ozljede.

Kako se brinuti o šavovima?

Ako se praznine ne mogu izbjeći, morate unaprijed znati kako brinuti o šavovima nakon rođenja kako biste izbjegli komplikacije i ubrzali njihovo iscjeljenje. Liječnik mora dati detaljne savjete i reći kako to ispravno. Ovo je dio njegovih profesionalnih dužnosti, stoga slobodno pitajte. Obično, briga o šavovima nakon porođaja uključuje sjedilački način života, higijenu i higijenu, te liječenje s različitim sredstvima za liječenje rana i antiseptičkim sredstvima.

 1. U rodilištu, primalja tretira vanjske ožiljke "malo zelenim" ili koncentriranom otopinom "kalijevog permanganata" 2 puta dnevno.
 2. Svakih dva sata nakon rođenja, promijenite brtvu.
 3. Koristite samo labavo prirodno (po mogućnosti pamuk) donje rublje ili posebne jednokratne gaćice.
 4. Ne nosite mršavljenje donje rublje, kako bi vršio snažan pritisak na perineum, što je loše za cirkulaciju krvi: u ovom slučaju, nakon ozdravljenja zglobova rodovmozhet odgođen.
 5. Isperite svaka dva sata, a također nakon svake uporabe WC-a.
 6. Idite u WC u takvim intervalima da napunjeni mjehur ne ometa kontrakciju maternice.
 7. Ujutro i navečer, kada se tušira, operite prepone sapunom i tijekom dana, samo ga isperite vodom.
 8. Potrebno je isprati vanjski ožiljak što je moguće pažljivije: pošaljite vodu izravno na njega.
 9. Nakon pranja, osušite prepone ručnikom koji se kreće u jednom smjeru - od naprijed prema natrag.
 10. Još jedno važno pitanje - koliko ne možete sjesti sa šavovima nakon porođaja, ako su napravljeni na perineumu. Liječnici su, ovisno o stupnju oštećenja, nazvali razdoblje od 7 do 14 dana. Istodobno je dopušteno sjediti na toaletu odmah prvi dan. Nakon tjedan dana možete sjediti na stražnjici, suprotnoj strani na kojoj je zabilježena šteta. Preporuča se sjesti isključivo na tvrdu površinu. Ovo pitanje treba razmišljati tijekom povratka mlade kuće mame iz bolnice. Bolje je leći ili poludjeti na stražnjem sjedalu automobila.
 11. Nemojte se bojati teške boli i zbog toga preskočite defekaciju. To stvara dodatno opterećenje mišića perineuma, što uzrokuje povećanje boli. Kako biste olakšali ovaj proces, možete koristiti čepiće glicerina nakon rođenja sa šavovima: oni su rektalni i omekšavaju stolicu bez ozljeđivanja ranjenog perineuma.
 12. Izbjegavajte zatvor, nemojte jesti proizvode koji imaju učinak učvršćivanja. Prije jela popijte žlicu biljnog ulja tako da stolica normalizira i ne usporava proces ozdravljenja.
 13. Nemojte dizati utege težine više od 3 kg.

To su osnovna pravila higijene koja omogućuju čak i pauze u tijelu mlade mame da se brzo oporavi i vrati u normalu. Ali što učiniti ako se ubode nakon porođaja prošire predugo, kada su svi rokovi prošli, ali još uvijek nije lakše? Neki čimbenici mogu izazvati komplikacije koje će zahtijevati ne samo dodatnu skrb, nego i liječenje.

Koje komplikacije mogu doći pri šivanju?

Vrlo često, žena i dalje osjeća bol i nelagodu dva tjedna nakon poroda. To je signal da je nešto spriječeno iscjeljivanje, i to je puno različitih komplikacija - u ovom slučaju, medicinska intervencija, liječenje i liječenje šavova nakon porođaja s posebnim pripremama bit će potrebno. Stoga mlada majka treba biti vrlo pažljiva i senzitivno slušati svoje vlastite osjećaje, pažljivo pratiti proces ozdravljanja postpartumnih ozljeda.

 1. ako se ožiljci ne liječe jako dugo, ozlijeđeni su, ali tijekom liječničkog pregleda nisu utvrđene patologije i posebni problemi, liječnik može savjetovati zagrijavanje;
 2. održavaju se najranije 2 tjedna nakon poroda kako bi se maternici mogla ugovoriti (pročitajte više o obnovi maternice nakon isporuke);
 3. Za ovaj postupak koristite "plavu", kvarcnu ili infracrvenu lampu;
 4. grijanje se provodi 5-10 minuta s udaljenosti od 50 cm;
 5. to se može obaviti samostalno kod kuće nakon savjetovanja s liječnikom;
 6. ublažavanje boli može također pomasti za liječenje šavova "Kontraktubeks": primjenjuje se 2 puta dnevno tijekom 2-3 tjedna.

Šav je otišao:

 1. ako se nakon šavova prodaje šav, strogo je zabranjeno nešto poduzeti kod kuće;
 2. u ovom slučaju, trebate nazvati liječnika ili hitnu pomoć;
 3. ako se divergencija šavova nakon dijagnoze dijagnosticira, najčešće se ponovno primjenjuju;
 4. ali ako je istodobno rana već izliječena, neće zahtijevati nikakve medicinske intervencije;
 5. u takvim slučajevima liječnik će nakon pregleda propisati, a ne liječiti šavove nakon isporuke: obično je mast za zacjeljivanje rana ili supozitorije.
 1. vrlo se često žene žale da imaju svrbež od shvipa nakon porođaja i vrlo snažno - u pravilu to ne ukazuje na odstupanja i patologije;
 2. svrbež je često simptom iscjeljivanja, tako da ne bi trebao uzrokovati anksioznost u ženi;
 3. kako bi se na neki način olakšalo ovaj neugodan, iako povoljan simptom, preporuča se češće isprati vodom na sobnoj temperaturi (glavna stvar nije vruća);
 4. to se odnosi i na slučajeve u kojima je šavna veza: to je način kako liječiti; ali u ovom slučaju, provjerite je li prerano da ste počeli sjesti i trebate li nositi težine.
 1. ako je žena primijetila neugodan, abnormalni iscjedak (ne treba se miješati s obnavljanjem menstruacije), loš miris i sumnjivu smeđu zelenu boju, to može značiti praćenje, što je ozbiljan zdravstveni rizik;
 2. ako se suture festers, morate o tome obavijestiti liječnika;
 3. mogu se pojaviti takve komplikacije, kao što je upala šavova nakon poroda njihove razlike - oba slučaja zahtijevaju medicinsku intervenciju;
 4. ako je došlo do infekcije, mogu se propisati antibiotici;
 5. preporuča se razmazati Malavit s vanjskim tretmanom s pomastom, Levomekol, Solcoseryl, Vishnevsky mastima;
 6. ako se ožiljci raspršuju, samo liječnik može propisati što mogu liječiti: osim gore spomenutih protuupalnih i gelova za liječenje rana, klorheksidin i vodikov peroksid također se koriste za dezinfekciju šavnih rana.
 1. ako je nakon poroda shovkrovit najvjerojatnije prekršio osnovno pravilo - nemojte sjediti za prvih tjedana: tkiva su rastegnuta i izložene su površine rane;
 2. u ovom slučaju, ne preporučuje se samostalno rješavanje problematičnog područja s nečim, nego se obratiti izravno specijalistu;
 3. možda će trebati remake;
 4. ali najčešće je dovoljno primijeniti pomasti i gelove za liječenje rana (npr. "Solcoseryl").

Ako su prvi dani prošli bez komplikacija i posebnih poteškoća opisanih gore, bit će još jedan postupak - uklanjanje uboda nakon rođenja, koje izvodi stručnjak u izvanbolničkom okruženju. Također je moralno potrebno pripremiti se kako ne bi paničarila i da se ne bojiš.

Kako ukloniti šavove?

Prije izbijanja liječnik obično upozorava na koji dan uklanjanje šavova nakon isporuke: u normalnom tijeku procesa ozdravljenja to se događa 5-6 dana nakon primjene. Ako je ženina boravka u porodničkoj bolnici odgođena, a ona je još u bolnici u ovom trenutku, bit će tretirana tamo. Ako se izjava dogodila ranije, morat ćete ponovno doći.

Ipak, glavno pitanje koje zabrinjava sve žene koje idu na ovaj postupak jesu li boli ukloniti šavove nakon isporuke i ako se koristi anestezija. Naravno, liječnik uvijek uvjerava da je ovaj postupak sličan samo komarcu. Međutim, sve će ovisiti o pragu boli žene koja je različita za svakoga. Ako nema komplikacija, stvarno neće biti boli: samo se neobična trnka osjeća pomiješana s gorućim osjećajem. Prema tome, anestezija nije potrebna.

Rođenje je nepredvidljiv proces, tako da se sve može dogoditi. U ovom slučaju, pauze nisu neuobičajene, a liječnici ih ne smatraju komplikacijom ili poteškoćama. Suvremena medicina uključuje profesionalno, kompetentno šivanje nakon porođaja, što naknadno donosi minimalnu neugodu s odgovarajućom skrbi.

Mi smo u društvenim mrežama

U procesu porođaja, žena prima mnoge mikrotraume koje sami liječe u roku od nekoliko tjedana. Ne uzrokuju nelagodu mladoj majci i ne zahtijevaju specifičan tretman.

Često postoje ozbiljne rupture perineuma i cerviksa, što dovodi do šivanja, koja, ako se neprimjereno skrbi, može uzrokovati komplikacije.

Zašto su šavovi potrebni?

Nametnute ubode nakon porođaja ukoliko postoje praznine u napretku djeteta kroz rodni kanal. Unatoč elastičnosti cerviksa i vaginalnih zidova, vrlo je teško izbjeći ozljede. Najčešći prekidi pojavljuju se tijekom velikog voća, brzom isporukom, kada tkiva nisu dovoljno rastezljiva, s pogrešnim ponašanjem žene. Posljednji trenutak odnosi se na žene koje se počnu izravnati prije propisanih vremena ili opterećuju zdjelicu, stvarajući prepreku za djetetovo propuštanje.

Šavova i u slučaju disekcije perineuma (epiziotomija). Razlozi su slični - krivi položaj fetusa, velika veličina, slaba elastičnost mišića. Dezekcija perineuma je također potrebna tijekom dugotrajnog porođaja, kada se voda povuče, a dijete je teško proći kroz rodni kanal. U takvim slučajevima, epiziotomija štedi fetus i ženu od zaraznih rana koje se liječe dulje od kirurškog rezanja. Pročitajte više o amniotomiji →

Postoje dvije vrste post-partum šavova:

 1. Unutarnja - postavljena na zidove vagine i cerviksa mehaničkim ozljedama. Interni šavovi nakon rađanja rade dovoljno brzo i sastoje se od materijala koji se može upiti. Kod primjene, anestezija nije potrebna, jer cerviks nije osjetljiv.
 2. Vanjski - nametnute su pri disekciji ili rupture perineuma. Ovisno o rani, može se koristiti kao samorisorbabilni materijal, kao i normalno, koji se koristi u kirurgiji i potrebno uklanjanje petoga dana.

Koliko šavova liječi?

Ako žena popuni sve upute propisane od strane liječnika, postpartum uboda liječiti u roku od 3-5 tjedana. S velikim prazninama i nepridržavanjem osnovnih pravila higijene, proces ozdravljenja može biti odgođen nekoliko mjeseci.

Samoupojni materijal u potpunosti nestaje iz rane otprilike drugi tjedan nakon isporuke. Konvencionalne kirurške niti uklonjene su 5. dana nakon rođenja.

Nažalost, šivanje gotovo uvijek ostavlja neugodni utisak. Nemoguće je izbjeći bol i nelagodu, ali uz poštivanje nekoliko važnih pravila, koja će se kasnije raspravljati, moguće je skratiti vrijeme liječenja šavova.

Prvih nekoliko dana u području prepona može uzrokovati peckanje, svrbež ili prsnuće. Ako nema krvarenja, onda nema razloga za zabrinutost. Glavna stvar je ne izlagati svoje tijelo jakom opterećenju, au slučaju teških boli potrebno je vidjeti liječnika.

Moguća nelagoda tijekom spolnog odnosa. Do potpune iscjeljivanja šavova, potrebno je napustiti seks! Žena će biti ne samo povrijeđena, već i moguća komplikacija.

Kako se brinuti za rane?

Ako unutarnji šavovi nakon porođaja ne zahtijevaju posebnu pažnju, vanjske rane treba pratiti s posebnom pažnjom. Prvo liječenje provodi se u rodilištu, a zatim se ponavlja 2-3 puta dnevno. Obično za ovu uporabu briljantne zelene ili kalijevog permanganata.

Nakon ispuštanja šavova, žena mora samostalno obrađivati ​​šavove i slijediti nekoliko jednostavnih pravila:

 • Promijenite brtvu svakih 2-3 sata, barem. Postpartumno pražnjenje smeta svakoj ženi koja radi, pa je stoga upotreba higijenskih proizvoda obavezna. Ako je moguće, bolje je koristiti posebne jastučiće koji imaju prirodnu podlogu i meke ne sintetičke materijale kao premaz. Sprječavaju pojavu alergija, iritacije i potiču brzo ozdravljenje šavova.
 • Isperite toplom tekućom vodom, nakon tuširanja malo kao bez odjeće. U zraku, šavovi nakon porođaja mnogo brže zacjeljuju. Ne možete obrisati prepone ručnikom nakon tuširanja. Bolje je blotiti malo s pamučnom krpom ili pričekati dok je potpuno suha.
 • Nakon tuširanja obradite šavove zelenom bojom.
 • Ne možete podići težine za mjesec dana i sjediti barem 10 dana.
 • Morate nositi donje rublje samo od prirodnih materijala, čak i bolje - jednokratne pamučne gaćice. U početku je potrebno napustiti uski donje rublje koji prekida protok krvi u genitalije.

U većini slučajeva, šavovi savršeno iscjeljuju nakon porođaja, a ženama ne pružaju dodatnu nelagodu. No postoji nekoliko bolesti koje mogu proizaći iz nepoštivanja pravila higijene i oslabljenog imuniteta mlade majke:

 1. Uništila je šav. Ako se šavovi neispravno nanose, utroba se isprazniti naporom, a utezi se podižu, šavovi se mogu odvojiti. Najčešće se to događa tijekom prva tri dana nakon rođenja, ali možda kasnije. Liječenje se sastoji od ponovnog šivanja.
 2. Ispaljen šav. Ako žena ima infekciju koja nije izliječena prije isporuke, ili ne promatra higijenu, onda je moguće probijanje šavova. U tom slučaju, postoji jaka bol, rana bubri i gnoj se oslobađa iz njega. Liječenje može propisati samo liječnik, ne biste se sami pokušali riješiti upale!
 3. Šavovi su jako ozlijeđeni. Kao što je gore spomenuto, u početku vanjske šavove uzrokuju bol. U normalnom rasponu, kada žena osjeća nelagodu kada sjedi ili se isprati. Ako bol ne zaustavi, ali se pojačava, osjećaj gori ili pritisak kod hodanja, tada možemo govoriti o upalnom procesu. Nemoguće je započeti bolest, potrebno je pojaviti se ginekologu i dobiti preporuke za liječenje.

Nemojte se bojati za šivanje tijekom porođaja. To je poznata manipulacija u modernoj medicini, koja omogućuje očuvanje zdravlja i života djeteta, te za ženu da spriječi pojavu ružnih, neestetskih rana.

Korisni video o plastici

Savjetujemo vam da pročitate: Zašto se krvni ugrušci formiraju u maternici nakon poroda

Tijekom poroda, žena prima mnoge mikrotraume koje ne uzrokuju nelagodu i liječe sami u roku od nekoliko tjedana. Ali ima i ozbiljnijih ozljeda. Na primjer, hemoroidi ili rupture cerviksa i perineuma. Ponekad liječnici moraju šivati ​​rastrgane tkanine. Šavovi nakon porođaja zahtijevaju obaveznu njegu. Inače, može se suočiti s ozbiljnim problemima.

Pozivaju se unutarnje šavove, koje su postavljene na cerviks ili vaginalni zid s ozljedama kod rađanja. Anestezija se ne koristi pri šivanju tih tkiva, budući da cerviks nije osjetljiva - nema ništa za anesteziju. Pristup unutrašnjim genitalijama žene je težak, pa su šavovi sami apsorbirajući konac.

Za prevenciju komplikacija treba slijediti pravila osobne higijene. To uključuje sljedeće aktivnosti:

 • Redovita promjena sanitarnih jastučića.
 • Nosite udobnu donju rubnu odjeću koja ima slobodan rez i izrađena je od prirodnih materijala. Najbolja bi opcija bila posebna gaćica za jednokratnu upotrebu. Ručnici su također zabrinuti.
 • Redovita higijena genitalija s toplom vodom i dječjim sapunom. Možete koristiti biljne ekstrakte, poput kamilice ili kalendule. Važno je isprati nakon svake uporabe WC-a.

Unutarnje šavove ne zahtijevaju obradu. Nakon što su nametnute, obvezna je samo ženska osobna higijena. Preporuča se 2 mjeseca da se suzdrže od seksa, a ne podižu težine za to vrijeme, kako bi izbjegli probleme s defekacijom. Ovo potonje uključuje odgađanje pokreta crijeva, zatvor i tvrde stolice. Korisni prijem žličica suncokretovog ulja prije jela. Obično rade čišćenje klizme prije rođenja, pa se stolica pojavljuje 3 dana.

Uzrok rupture cerviksa i naknadno šivanje, u pravilu je pogrešno ponašanje žene tijekom procesa rada. To jest, kada je žena u naporima napeta, a grlić maternice još nije otvoren, glava djeteta ga utiskuje, što pridonosi lomljenju. Često naknadno nametanje unutarnjih šavova nakon porođaja pridonosi: operaciji cerviksa u povijesti žena, smanjujući njegovu elastičnost ili porođaj u odrasloj dobi.

Vanjske šavove se primjenjuju kod rupture ili disekcije perineuma, ali one koje ostaju nakon carskog dijela također se mogu uključiti ovdje. Ovisno o prirodi rane, liječnici koriste i samoupojiv materijal za šivanje i nakon nekog vremena zahtijeva uklanjanje. Za vanjske šavove potrebna je stalna skrb, čija odsutnost može ugroziti komplikacije.

Dok ste u rodilištu, proceduralna medicinska sestra obrađuje vanjske šavove lijevo nakon rođenja. Da biste to učinili, koristite otopinu briljantnog zelenog ili kalijevog permanganata. Nakon iscjednje, svakodnevni tretman će morati to učiniti sami, ali to možete učiniti u antenatalnoj klinici. Ako se koriste niti koje se ne apsorbiraju, one će biti uklonjene u roku od 3-5 dana. U pravilu, ako nema problema, to se obavlja prije izbacivanja iz bolnice.

Mjere predostrožnosti potrebne za brigu o vanjskim šavovima:

 • Ne možete sjesti, samo leći ili stati.
 • Ne može se izgrepsti.
 • Ne možete nositi donje rublje koje će podnijeti pritisak na prepone. Ne loše gaćice izrađene od prirodnih materijala ili posebnih jednokratnih donjeg rublja.
 • Nemojte dizati težine 1-3 mjeseca.
 • Prvi dan nakon rođenja treba odgoditi odmrzavanje.
 • Za 2 mjeseca nakon poroda ne biste trebali imati seks.

Pravila higijene su ista kao i za brigu o unutarnjim šavovima. Oni mogu dodati upotrebu posebnih jastučića, koji imaju prirodnu podlogu i premaz. Neće uzrokovati iritaciju i alergije, promicat će brzo ozdravljenje. Nakon tuširanja poželjno je malo hodati bez odjeće. Kad zrak uđe, puerperalne šavove će se izliječiti mnogo brže.

Razlozi zarezivanja perineuma tijekom porođaja:

 • Prijetnja rupture perineuma. Incizije su skloni brže izliječiti i uzrokovati manje nelagode i negativne učinke.
 • Neelastično tkivo vagine.
 • Prisutnost ožiljaka.
 • Nemogućnost guranja zbog medicinskih razloga.
 • Pogrešno mjesto djeteta ili njegove velike veličine.
 • Brzo rođenje.

Koliko se dugotrajnih uboda zacjeljuju i da li je bolno skinuti ih?

Mnoge žene u radu zainteresirane su za pitanje - koliko se šavova liječi nakon rođenja. Vrijeme liječenja ovisi o mnogim čimbenicima. To uključuje medicinske indikacije, tehniku ​​šivanja, korištene materijale. Postpartum uboda izrađuju se pomoću:

 • Samoupojni materijal
 • Ne može se apsorbirati
 • Metalni nosači

Kada koristite materijal koji se apsorbira, oštećenje ozdravljenja traje 1-2 tjedna. Šavovi nakon porođaja rastopljeni su oko mjesec dana. Kada koristite zagrade ili niti koje se ne apsorbiraju, oni se uklanjaju 3-7 dana nakon rođenja. Iscjeljenje će trajati od 2 tjedna do mjesec dana, ovisno o uzroku prekida i veličini. Veliki - može izliječiti nekoliko mjeseci.

Neudobnost na mjestu šava se osjeti oko 6 tjedana. Prvi put je moguće bol. Šav koji je nametnut nakon porođaja, kao i bilo koja operacija, boli. To obično traje do 10 dana. Uklanjanje šavova je praktički bezbolan postupak koji se ne treba bojati.

Kako nositi šavove nakon porođaja?

Liječenje šavova nakon izbijanja iz bolnice izvodi se samostalno ili u antenatalnoj klinici. U bolnicama koristite briljantan zeleni ili kalijev permanganat. Više od toga da razmazite šavove kod kuće, liječnik će objasniti. Obično preporučena mast: solkozeril, klorheksidin, levomekol. Također se može koristiti vodikov peroksid. Uz pravilnu njegu i pravilnu obradu, ubode se brzo izliječe, bez negativnih posljedica i izraženih kozmetičkih učinaka.

Koliko se ne mogu sjesti?

Minimalno razdoblje tijekom kojeg ne možete sjediti je najmanje 7-10 dana. Možda duže vremensko ograničenje. Ovo se ne odnosi na sjedenje na zahodu dok idete u WC. Možete sjediti na toaletu i hodati od prvog dana nakon šivanja.

Koje su komplikacije uboda?

Neodgovarajuća briga o šavovima i neizvršavanje mjera opreza pri njihovom ozdravljenju mogu uzrokovati komplikacije. To je presavijanje, divergencija i bol u mjestima njihovog položaja. Razmotrite svaku vrstu komplikacija kako slijedi:

 1. Gnojenja. U ovom slučaju, postoji snažna bol, ima oteklina rane, gnojno iscjedak. Može povećati tjelesnu temperaturu. Takav ishod nastaje kada nema dovoljno pozornosti na osobnu higijenu ili infekciju koja nije bila izliječena prije isporuke. Ako sumnjate da se šavovi slabe, odmah se posavjetujte s liječnikom koji će propisati točan tretman.
 2. Bol. To se ne odnosi na bolne senzacije koje se javljaju u prvim danima nakon sutiranja. Bol često ukazuje na infekciju, upalu ili neki drugi problem, pa je najbolje vidjeti liječnika. Neželjeno je samozavaravanje, samo vam liječnik može propisati potrebne postupke i lijekove.
 3. Raskorak. To se rijetko događa s unutarnjim šavovima, češće se razlikuju ako se nalaze na perineumu. Razlozi za to mogu biti rani seksualni život nakon porođaja, infekcije, prerane rane i nagle pokrete. U slučaju divergencije šavova, žene su uznemirene teškim bolovima, uočava se bubrenje rane koja ponekad krvari. Ponekad se temperatura povećava, što ukazuje na infekciju. Osjećaj težine i šuga ukazuje na prisutnost hematoma.

Video: Cesarna sekcija šava

Gledajući ispod izvedbe Alexander Viktorovich Kurgansky, ginekologa, dobit ćete odgovore na osnovna pitanja koja se odnose na šavove nakon carski rez.

Je li ovaj članak bio koristan?

2 osobe su odgovorile

Hvala na povratnim informacijama!

Nešto je pošlo po zlu i vaš glas nije preuzet.

Hvala ti. Vaša je poruka poslana.

Pronašli ste pogrešku u tekstu?

Odaberite ga, pritisnite Ctrl + Enter i mi ćemo je popraviti!

Nakon koliko se otapaju i kad se šavovi liječe nakon porođaja?

Nakon rođenja djeteta, žena se suočava s mnogim problemima i posljedicama. Jedan od tih problema, koji donosi znatnu nelagodu majci, je ubod nakon isporuke. Karakterizira ga uporna tjeskoba, komplikacije kao što su gubljenje ili upala.

Koliko ozdravlja šavova nakon poroda ne može se precizno reći. Za svaku situaciju ovaj pojam je individualan. Zaustavlja gnjavi nekoga nakon nekoliko dana, netko pati nekoliko mjeseci. Liječnici su uvjereni da će pravilna briga i ispravne manipulacije znatno ubrzati proces znatno u vremenu. Ovisno o vrsti upotrijebljene niti, njegu treba biti drugačija, ali uvijek biti temeljita i redovita.

vrsta

Spojevi koji mogu naštetiti ozbiljno postoje u nekoliko oblika: na perineumu, na cervici i vagini. Oni su vanjski i vanjski. Povezivanje tkiva u pojedinim zonama dolazi sa svim vrstama niti. Važno je znati na koji način je bolje skrbiti za njih i kakve značajke imaju.

Ako je na cerviksu:

 • nastati za vrijeme rođenja velikog djeteta;
 • liječnik ne koristi anestetički lijek jer područje maternice već neko vrijeme gubi osjetljivost;
 • apsorbirajući materijali se koriste: PHA, vicryl, catgut, caproag i drugi;
 • nema potrebe za uklanjanjem i obradom, nakon nekoliko dana se rastvaraju;
 • Ne možete se brinuti o složenosti skrbi ili vjerojatnosti komplikacija.

Ako je na prepone:

 • javljaju se kada dijete rodi prirodno ili tijekom operacije kirurga;
 • dubina rezanja koja zahtijeva šivanje može biti drugačija (samo koža je oštećena, osim kože, mišića je ozlijeđena ili dubina ozljede dolazi do izravnog crijeva);
 • lidokain - anestetik u takvim slučajevima;
 • neugodno vas dugo smeta, onda neće nestati za jedan dan;
 • niti se ne apsorbiraju, niti su od svile i najlona popularni u primjeni;
 • za brzo ozdravljenje, potrebno je manje pomicati, pratiti čistoću tijela i tretirati oštećena područja posebnim antiseptičkim.

Ako je u vagini:

 • su zbog ozljeda kod rođenja, kao i praznine različitih stupnjeva i dubina;
 • ublažavanje boli u snazi ​​novokaina i lidokaina;
 • šavovi o oštećenom tkivu su učinjeni s catgut;
 • neodlučnost se smeta nekoliko dana;
 • nema posebnu pažnju potrebnu za ovu stranicu.

Vanjski je mnogo bolniji od unutarnjeg i duže iscjeljivanje, pa im je potrebna pažljiva i pravovremena skrb.

Zanemarivanje ovog zahtjeva dovest će do različitih komplikacija (upala, suppuration, infekcija).

Stopa rasta

Kada će se šavovi raspustiti nakon primjene? Jesu li same niti ispale nakon ozdravljenja? Koliko dugo su se unutarnji štiha liječnika otopila? Ova i druga pitanja zabrinuta su za mlade majke.

Postoji nekoliko točaka koje utječu na brzinu rješavanja neugodnih simptoma:

 1. Samouvjereni šavovi nakon poroda imaju impresivnu stopu zarastanja, koja traje nekoliko tjedana. Ožiljci se vraćaju u normalu nakon mjesec dana i ne zahtijevaju dodatne manipulacije.
 2. Koliko vremena vanjske šavove će poremetiti nakon impozicije ne može se reći precizno. Pri primjeni, koriste se i drugi materijali, reakcija tijela na koju se ne može predvidjeti 100%. Šavovi se uklanjaju nakon 5 ili 6 dana, stezanje tkanine je sporo i traje drugačije vrijeme - od dva tjedna do jednog mjeseca.
 3. Znatno usporiti proces oporavka može prodirati mikrobe ili infekcije na otvorenom području. Da biste izbjegli ovaj problem, trebali biste pažljivo pratiti čistoću vašeg tijela, kao i izbjegavati intimne odnose s partnerom (seks je glavni uzrok infekcije i povećava rizik od infekcije djevojke prvi put nakon rođenja djeteta).

Kako se brinuti

Iskusni mame znaju kako ubrzati proces obnavljanja vanjske šavove nakon poroda, imaju u arsenalu mnoge učinkovite i dokazano alata: kreme za posebne namjene i gelovi, isperite ranjenu površinama esencije biljaka i cvijeća (ne zaboravite o ljekovitosti kamilice, kadulje, nevena), primjena antiseptik i antibakterijski sapun bez mirisa i boja.

Sami možete ubrzati postupak oporavka i poboljšati svoj ukupni uvid slijedeći jednostavna pravila:

 1. Pobrinite se da osoblje klinike obavlja tretman problema s otopinom kalij-permanganata ili drugim dostupnim sredstvima dva puta dnevno.
 2. Ne zaboravite mijenjati sanitarne jastučiće po potrebi.
 3. Kupite jednokratnu posebnu donju rubnu stranu ili dajte prednost meke i prirodne tkanine.
 4. Ako želite brzo vratiti ravni trbuh, isprva je zabranjeno nošenje gaćica za mršavljenje, koje nastoje staviti pritisak na organe i poremetiti cirkulaciju krvi.
 5. Ne možete sjesti (osobito na mekoj površini) kako biste eliminirali rizik od raskida spojnice.
 6. Morate pažljivo pratiti čistoću intimne zone, koristeći čistu tekuću vodu, antibakterijski sapun (ili gel za tuširanje).
 7. Ako ne možete tuširati i potpuno oprati, možete kupiti bezizražajni antibakterijski brisači ili prozirni antiseptički sprej i koristiti ih u ekstremnim slučajevima.
 8. Potrebno je zapamtiti da je ispraznite, pomoći će vam da se oslobodite stresa i bolnih osjeta.
 9. Važno je jesti i piti puno vode za sprječavanje opstipacije i drugih problema s gastrointestinalnim traktom.
 10. Zaboravite na šećer, pečenje i gazirana pića, takva hrana sprečava proces ozdravljenja kože.
 11. Liječnik koji je pohađao dužan je davati preporuke pacijentu u vezi s brigom oštećenih dijelova zgloba. Takve savjete treba slijediti kako bi izbjegli komplikacije u budućnosti.
 12. Zaboravite dizanje utega.

Ako se žena pridržava tih savjeta, proces ozdravljenja bit će mnogo brži i sigurniji. No, ako ne poslušate svoje tijelo i zanemarite svoje signale na svaki način, možete naučiti iz vlastitog iskustva o nizu komplikacija koje su moguće u ovoj fazi.

Vjerojatnost komplikacija

Iz nekog razloga, dogodilo se da već dugo nakon operacije majka još uvijek osjeća jaku bol, svrbež ili obavijesti krvarenja. Sljedeći simptomi mogu upozoriti:

 • iscjeljenje ožiljaka događa se vrlo sporo ili se uopće ne pojavljuje, poremećaji osjetila za rezanje su uznemireni (postupak zagrijavanja i masti propisane su);
 • šavovi koji su se prethodno stavljali na niti razilazili (samo-liječenje je kontraindicirano, hitna potreba da nazovete liječnika, preporučuje se ili nanovo nanesiti niti ili samostalno koristiti masti i svijeće);
 • brine se za teške svrbež i gori (ne brinite, to je prirodni fenomen; preporuča se češće isprati kožu s malo toplom vodom i uzeti lažnu poziciju);
 • ožiljci: smeđe ili zeleno pražnjenje, kao i oštar i neugodan miris (vrlo opasan simptom koji zahtijeva intervenciju liječnika) treba biti upozoren;
 • krvarenje se javlja nakon dizanja teških ili sjedećih (zahtijeva savjet liječnika, možda ponovno šivanje).

Ako šavovi nakon poroda rade jako dugo, krši standardne uvjete, a osjećaji su nepodnošljivi, odmah potražite medicinsku pomoć od iskusnog stručnjaka.

Kada i kako ukloniti

Ako se komplikacije zaobilaze i sve prolazi unutar normalnog raspona, šavovi se uklanjaju 5-6 dana, ovaj datum se pregovara s liječnikom unaprijed. Kada majka i dijete ostanu dulje u rodilištu, postupak se provodi tamo, ako su ranije otpustili, morate stići u određeno vrijeme. S obzirom na pacijentov prag boli, medicinski stručnjak ima pravo predložiti anesteziju, ali to je vrlo rijetko. Uklanjanje ne bi trebalo uzrokovati neugodne osjećaje, jer je sve već izliječeno. Sva ta mama osjeća je lagano paljenje i osjećaj trnci.

Ne biste se trebali bojati toga, sve je već gotov. Glavna stvar je prije svega nadležna skrb za sebe, redovite posjete liječnicima i pažljivost prema sebi i vlastitom zdravlju. Čistoća, mir, manje opterećenja, pregledi kod liječnika su jednostavni zahtjevi, ali obvezne točke koje vrijedi pridržavati.

Ali čak i kada je otkrivena određena komplikacija, nema potrebe za panikom i očajem. Pravovremena pomoć stručnjaka lako će ukloniti problem u kratkom vremenskom razdoblju.