Koliko dugo se šavovi liječe nakon isporuke: briga o ožiljcima. Kada ukloniti šavove nakon isporuke i koliko dugo oni izliječiti

Zasnivanje

Tijekom rada kod žena često se javlja uterus ili vaginalna suza.

To zahtijeva šavove.

Da biste izbjegli probleme s tim ožiljcima, morate znati koliko vremena se šavovi rastopiti nakon porođaja i kako ih treba ukloniti.

Razmotrite ovo pitanje detaljnije.

Koliko dugo se različite vrste šavova liječe nakon isporuke

Lokacije (mjesto prekrivanja) uključuju:

1. na vratu cerviksa. Oni se prilagođavaju kada je cerviks oštećen prevelik fetus.

2. Šavovi u vagini. Primjenjuju se kod rađanja trauma ili rupture vagine različitih dubina. Novokain ili lidokain se koriste kao anestezije.

3. Šavovi na perineumu mogu se nanositi kad su oštećeni tijekom porođaja, kao i tijekom posebnog odsječka liječnika. Postoje tri vrste oštećenja perineuma:

• 1 tip (oštećenje samo na koži);

• Tip 2 (oštećenje kože i mišića);

• 3 tipa (teška oštećenja mišića, njihova ruptura, koja doseže zidove rektuma).

Ovisno o stupnju i vrsti oštećenja perineuma, liječnici mogu koristiti različite vrste niti (najlon, svila ili apsorbirajuća).

Postoje sljedeće vrste osnovnih niti za šivanje:

1. Catgut je materijal koji se potpuno apsorbira, a niti su odvojene sedmog dana. Takav šav nestaje u prvom mjesecu.

2. Vicryl. Obično se koristi za carski rez. Rješava se za 60-70 dana.

3. Maxson. Potpuno se apsorbira oko 190 dana nakon primjene.

Koliko dugo vanjska šava iscjeljuje nakon isporuke

Prema mjestu nametanja razlikovanja:

Vanjske šavove, u pravilu, nametnuti na perineum. Oni su prilično problematični jer mogu izazvati sve vrste komplikacija u obliku upala, upala, infekcije itd. Kako bi to spriječili, mlada majka treba znati kako pravilno brinuti o šavovima. To bi trebalo prijaviti njezinim liječnicima prilikom izbacivanja iz bolnice.

Razdoblje liječenja šavova na perineumu traje duže od unutarnjih šavova na maternici i vagini. Da bi se brže izliječili, preporuča se pratiti ostatak od kreveta, seksualni odmor (barem u prva dva tjedna), te liječiti rane posebnim antisepticima.

Komplikacija procesa iscjeljivanja ove vrste šavova je postpartumski iscjedak iz maternice, koji su žarišta za razvoj infekcije. Kako bi se isključila mogućnost da štetne bakterije ulaze u ranu, treba poštivati ​​ova pravila:

1. Promijenite higijensku ubrusu svaka dva sata.

2. Za liječenje šavova u prvih dana nakon primjene s antisepticima (po mogućnosti, u prvim danima to treba učiniti ginekolog).

3. Obrišite perineum sterilnom krpom s pokretima mrvljenja. Nemoguće je koristiti tkanine za tu namjenu, inače mikroba mogu ući u ranu.

4. Nemojte sjesti nakon isporuke tijekom deset dana, kako ne bi izazvali odstupanje šavova.

5. U roku od deset dana od rođenja, trebali biste se suzdržati od uzimanja proizvoda od brašna i krma kako bi pojednostavili pojavu stolice što je više moguće i da ne uzrokuju zatvor.

Ako su šavovi perineuma izrađeni od materijala koji se ne apsorbiraju, obično ih uklanjaju deseti dan nakon rođenja.

Ako je bolesnik stavljen materijal koji se apsorbira, ne zahtijeva uklanjanje, a nakon nekog vremena oni će se riješiti, ali ponekad također moraju biti mehanički uklonjeni (ako se pojave komplikacije).

Koliko dugo se bod počinje liječiti nakon isporuke carskim rezom?

Cezarski dio je prilično složena trbušna operacija u kojoj se odvajaju nekoliko slojeva mekog tkiva. Trajne pređe (vicryl, dexon, monocryl itd.) Koriste se za njihovo naknadno povezivanje.

Danas je carski rez vrlo uobičajen kroz poprečno urezivanje uterusa, duljine od 11 do 13 cm. Ova šupljina pruža sve mogućnosti za smanjenje gubitka krvi i brzog zacjeljivanja rana.

Pri korištenju samonosivih šavova, vrijeme ozdravljenja šavova će trajati od tri tjedna do jednog mjeseca, iako ponekad ovaj proces traje dulje.

Suture s upotrebom sintetičkih materijala nešto su problematičnije: sedmoga dana nakon primjene, uklanjaju se, ali je potrebno tri do četiri tjedna da se potpuno ozdravi rana.

Osim toga, vrijeme ozdravljenja u velikoj će mjeri ovisiti o skrbi za šivanje, načinu života i ženama prema svim medicinskim preporukama.

Kako se brinuti o šavovima

Iz pravilne njege šavova u puno ovisi koliko dugo će šavovi raspasti nakon poroda. Postoje sljedeća pravila koja liječnici savjetuju svoje pacijente da slijede nakon šivanja:

1. Nosite labavo rublje tako da nikada ne nadilazi perineum. Također je poželjno da bude izrađena od prirodnih materijala (pamuka).

Kategorično je zabranjeno nositi rublje za mršavljenje jer krši cirkulaciju krvi u zdjelici. To zauzvrat može izazvati pojavu edema.

2. Vanjski ožiljci podmazani antibakterijskim pomastima i otopinama.

3. Preporučljivo je postupno sjesti i ne iznenaditi pokrete.

4. Dok se ubode ne uklone, svaki fizički napor treba potpuno isključiti (podizanje težine, igranje sportova itd.).

5. Treba redovito isprazniti, inače će se u mišićima peritoneuma stvoriti dodatno opterećenje ako postoji kašnjenje u defekaciji, što će samo povećati bol. Kako bi se omekšalo proces defekacije, dopušteno je korištenje rektalnih supozitorija (preporučuje se konzultirati liječnika prije korištenja).

6. Svakodnevno morate popiti žlicu biljnog ulja. Ona normalizira stolice i bit će profilaksa za zatvora.

7. U prvom tjednu nakon šivanja, nemojte se naginjati.

8. Da ne biste izazvali upalu ožiljaka, ne morate uzeti vruću kupelj prije uklanjanja šavova. Najbolje je oprati u tušu.

9. Nemogućnost primjene vrućih ili hladnih obloga na ožiljke, jer to može uzrokovati upalu. Također se ne preporuča samozavaravanje. Sve vaše akcije moraju biti koordinirane s vašim liječnikom.

Koliko dugo su šavovi riješeni nakon isporuke? Moguće komplikacije

Vrlo često nakon iscjedka (nakon 1-2 tjedna) žena počinje osjećati bol i nelagodu na području šava. Vrlo je važno reagirati na takav simptom na vrijeme, u suprotnom bi se stanje moglo još pogoršati.

Postpartum rane mogu izazvati takve komplikacije:

Bol Ovaj simptom pojavljuje se nakon svake operacije, a porođaj nije iznimka. Kao lijek za ublažavanje boli, možete koristiti posebne masti (Kontraktubeks) i suho zagrijavanje. Moguće je uzimati jače lijekove samo ako žena ne diše. Inače, ne može se propisati većina analgetika, jer mogu negativno utjecati na stanje djeteta.

2. Divergencija šavova može se pojaviti pri naglom kretanju ili sportu. U tom slučaju, preporuča se hitno nazvati liječnika jer će krv teći iz rane. Osim toga, ovo stanje je opasno jer infekcija može ući u otvoreno mišićno tkivo, što može uzrokovati upalu, povišenu temperaturu i povišenu tjelesnu temperaturu.

3. svrbež. Obično ovaj simptom ne ukazuje na prisutnost patologija ili infekcije u rani. Naprotiv, to signalizira povoljan proces iscjeljivanja, tako da ne bi trebao izazvati alarm kod žena.

Kako biste smanjili težinu svrbeža, trebali biste ga isprati toplom vodom. Nije preporučljivo koristiti nikakve lijekove za svrbež.

4. Kontaminacija je jedna od najopasnijih komplikacija. Simptomi su:

• povećanje tjelesne temperature;

• izgled neugodnog mirisa iz šavova;

• pojava gnojnog ispuštanja iz rane od mutne žute do tamno smeđe boje;

• bol u području šava.

Kada se rana opušta, preporučuje se da žena što prije pregleda liječnika. Nakon pregleda, liječnik će propisati potrebne masti i antibiotike. Najučinkovitiji lijekovi za uklanjanje upale su sljedeće masti: Malavit, Levomekol, Vishnevsky.

Ako ožiljci i dalje progutaju, žena može biti propisana klorheksidin i vodikov peroksid za dnevno pranje šavova.

Važno je znati da snažna infekcija rana je opasna ne samo za zdravlje majke nego i za dijete, pogotovo ako žena dijete doji majčinim mlijekom.

5. Otvaranje unutarnjeg krvarenja može se pojaviti u kršenju pravila nošenja besplatne donje rublje i sjedenje tijekom prvih tjedana nakon operacije. Ovo stanje je izuzetno opasno, stoga je potrebna hitna medicinska pomoć.

Neposredno prije iscjednje, liječnik trebao priopćiti približan datum za uklanjanje šavova. Ako žena ostaje dovoljno dugo u bolnici, može se odmah ukloniti. Ako je otpuštena kući, nakon nekog vremena morat će ponovno doći liječniku.

Prilikom uklanjanja šavova pacijent ne mora nužno ići u bolnicu opet, jer to ne traje dulje od četrdeset minuta i to s dobrim ožiljaka liječnikom pustiti pacijenta kući isti dan.

Važno je znati da čak i uz zadovoljavajuće stanje rane, preporuča se da žena bude oprezna i izbjegavajte podizanje težine nakon uklanjanja šavova. Može se vratiti u svoj uobičajeni način života ne prije šest mjeseci nakon prvog šivanja.

Kako postupati s unutarnjim i vanjskim šavovima nakon porođaja

Tijekom poroda, žena prima mnoge mikrotraume koje ne uzrokuju nelagodu i liječe sami u roku od nekoliko tjedana. Ali ima i ozbiljnijih ozljeda. Na primjer, hemoroidi ili rupture cerviksa i perineuma. Ponekad liječnici moraju šivati ​​rastrgane tkanine. Šavovi nakon porođaja zahtijevaju obaveznu njegu. Inače, može se suočiti s ozbiljnim problemima.

Unutarnje šavove

Pozivaju se unutarnje šavove, koje su postavljene na cerviks ili vaginalni zid s ozljedama kod rađanja. Anestezija se ne koristi pri šivanju tih tkiva, budući da cerviks nije osjetljiva - nema ništa za anesteziju. Pristup unutrašnjim genitalijama žene je težak, pa su šavovi sami apsorbirajući konac.

Za prevenciju komplikacija treba slijediti pravila osobne higijene. To uključuje sljedeće aktivnosti:

 • Redovita promjena sanitarnih jastučića.
 • Nosite udobnu donju rubnu odjeću koja ima slobodan rez i izrađena je od prirodnih materijala. Najbolja bi opcija bila posebna gaćica za jednokratnu upotrebu. Ručnici su također zabrinuti.
 • Redovita higijena genitalija s toplom vodom i dječjim sapunom. Možete koristiti biljne ekstrakte, poput kamilice ili kalendule. Važno je isprati nakon svake uporabe WC-a.

Unutarnje šavove ne zahtijevaju obradu. Nakon što su nametnute, obvezna je samo ženska osobna higijena. Preporuča se 2 mjeseca da se suzdrže od seksa, a ne podižu težine za to vrijeme, kako bi izbjegli probleme s defekacijom. Ovo potonje uključuje odgađanje pokreta crijeva, zatvor i tvrde stolice. Korisni prijem žličica suncokretovog ulja prije jela. Obično rade čišćenje klizme prije rođenja, pa se stolica pojavljuje 3 dana.

Uzrok rupture cerviksa i naknadno šivanje, u pravilu je pogrešno ponašanje žene tijekom procesa rada. To jest, kada je žena u naporima napeta, a grlić maternice još nije otvoren, glava djeteta ga utiskuje, što pridonosi lomljenju. Često naknadno nametanje unutarnjih šavova nakon porođaja pridonosi: operaciji cerviksa u povijesti žena, smanjujući njegovu elastičnost ili porođaj u odrasloj dobi.

Vanjske šavove

Vanjske šavove se primjenjuju kod rupture ili disekcije perineuma, ali one koje ostaju nakon carskog dijela također se mogu uključiti ovdje. Ovisno o prirodi rane, liječnici koriste i samoupojiv materijal za šivanje i nakon nekog vremena zahtijeva uklanjanje. Za vanjske šavove potrebna je stalna skrb, čija odsutnost može ugroziti komplikacije.

Dok ste u rodilištu, proceduralna medicinska sestra obrađuje vanjske šavove lijevo nakon rođenja. Da biste to učinili, koristite otopinu briljantnog zelenog ili kalijevog permanganata. Nakon iscjednje, svakodnevni tretman će morati to učiniti sami, ali to možete učiniti u antenatalnoj klinici. Ako se koriste niti koje se ne apsorbiraju, one će biti uklonjene u roku od 3-5 dana. U pravilu, ako nema problema, to se obavlja prije izbacivanja iz bolnice.

Mjere predostrožnosti potrebne za brigu o vanjskim šavovima:

 • Ne možete sjesti, samo leći ili stati.
 • Ne može se izgrepsti.
 • Ne možete nositi donje rublje koje će podnijeti pritisak na prepone. Ne loše gaćice izrađene od prirodnih materijala ili posebnih jednokratnih donjeg rublja.
 • Nemojte dizati težine 1-3 mjeseca.
 • Prvi dan nakon rođenja treba odgoditi odmrzavanje.
 • Za 2 mjeseca nakon poroda ne biste trebali imati seks.

Pravila higijene su ista kao i za brigu o unutarnjim šavovima. Oni mogu dodati upotrebu posebnih jastučića, koji imaju prirodnu podlogu i premaz. Neće uzrokovati iritaciju i alergije, promicat će brzo ozdravljenje. Nakon tuširanja poželjno je malo hodati bez odjeće. Kad zrak uđe, puerperalne šavove će se izliječiti mnogo brže.

Razlozi zarezivanja perineuma tijekom porođaja:

 • Prijetnja rupture perineuma. Incizije su skloni brže izliječiti i uzrokovati manje nelagode i negativne učinke.
 • Neelastično tkivo vagine.
 • Prisutnost ožiljaka.
 • Nemogućnost guranja zbog medicinskih razloga.
 • Pogrešno mjesto djeteta ili njegove velike veličine.
 • Brzo rođenje.

Šavovi nakon rođenja: 2 vrste i posljedice

Mnoge žene nakon porođaja mogu imati šavove koji uzrokuju nelagodu ženki prerane žene. Uobičajena je komplikacija ruptura mekih tkiva tijekom pokušaja i pojave djeteta. Situacija u svakom slučaju je individualna, ovisno o elastičnosti maternice i vagine, veličini fetusa i njegovoj pravilnoj revnosti. Ako se šavovi ne mogu izbjeći, potrebno je svakodnevno voditi brigu o najbržem iscjeljivanju.

Samouvjereni šavovi: prednosti

Postpartum uboda može se podijeliti na unutarnje i vanjske. Unutarnji nametnuti rupturu cerviksa i vaginalnih zidova. Uzrok je brzom isporukom, velikim fetusom i nepotpunim otvaranjem maternice.

Samonamjenjiva vlakna uglavnom se koriste za unutarnje ozljede organa.

Pristup šavovima je težak i ponovna intervencija nije poželjna. Vrijeme resorpcije izravno ovisi o sastavu niti. Materijali se mogu apsorbirati kad se njihova snaga gubi 30-60 dana. Učinak vode i bjelančevina na sastavu tkanine za umrežavanje javlja se.

Za šivanje vrijede:

 1. Čep, konac nestaje od 30 do 120 dana, ovisno o debljini materijala.
 2. Lavsan - od 20 do 50 dana.
 3. Vicryl - 50-80 dana.

Samonosive šavove ne zahtijevaju dodatno liječenje. U mjesecu će se riješiti. Potrebno je samo pridržavati se osobne higijene, izbjegavati seksualne odnose 2 mjeseca, ne nositi težinu i odmah spriječiti probleme s odstranjivanjem. Liječnici preporučuju uzimanje žlice biljnog ulja prije jela kako bi se olakšao proces s stolicom.

Koliko se šavova liječi nakon poroda: stvarna pitanja trudnica

Vanjske šavove nakon porođaja nametnute su kada se pokvareni stražnji komad ili kada se perineum razgoni. Epiziotomija je kirurški rez za sprečavanje vaginalnog rupture i slobodnog prolaska fetusa tijekom kompliciranog porođaja. Šivanje glatkog rezanja je manje bolno i kvalitetnije. Prirodne pauze liječe dulje vrijeme i izgledaju manje estetski ugodne.

Da bi se rezovi brže izliječili, moraju se pažljivo i pažljivo održavati.

Indikacije za kirurški rez:

 1. Prijetnja rupture perineuma, koja se vizualno dijagnosticira s jakim istezanjem tkiva do transparentnosti. Može se pojaviti kod trudnica koje pate od dijabetesa, bolesti kože, suhe epiderme.
 2. Olakšati pokušaje trudnica s patologijom kardiovaskularnog sustava.
 3. Abnormalno krvarenje kako bi se ubrzao proces poroda.
 4. Prerano rođenje.
 5. Veliki voće.
 6. Prva višestruka trudnoća.
 7. Prijetnja ozljeda fetusa, uz pogrešnu prezentaciju zdjelice.

Episio rez je mnogo bolji od rane. Glatke rubove lakše se šivati, usklađujući ih što je moguće fiziološki. Šava se brže brusi, bez gubljenja i edema. Najloni, vicryl i svileni niti obično se primjenjuju na vanjske šavove. Oni se ne otapaju sami, već osiguravaju čvrstu vezu rubova rane, šav ne odstupa.

Iscjelite rane 10-14 dana, ako ne postoje komplikacije.

Sve to vrijeme, žena će doživjeti bol kada hoda, sjedi, pokrete crijeva. Mnoge žene su zabrinute zbog pitanja: nakon koliko će vremena ukloniti šavove? Obično se postupak provodi 5-7 dana nakon operacije, uz normalno liječenje.

Kako brzo izliječiti šavove nakon poroda: standardna pravila

Unutarnje šavove u većini slučajeva ne zamaraju ženu. Posebna se pozornost posvećuje vanjskim ozljedama. Da biste brže izliječili šavove, morate slijediti neka pravila. Prva tri dana trebaju se prati toplom vodom svaka 2 sata. Njega treba uzeti sterilnim ručnikom bez dlačica, samo namočenjem. Za liječenje perineum zelene boje ili kalijevog permanganata, ove procedure provodi medicinska sestra u bolnici. Često se mijenjaju postpartum jastučići. Nosite udobnu donju rubnu od prirodnog materijala.

Da se šav ne prodaje, zabranjeno je:

 • Sjednite za prvih 10 dana;
 • Podignite težine 60 dana, osim djeteta;
 • Imati seks tijekom mjeseca;
 • Češku šavova.

Možete sjediti ženu u radu, nakon nekoliko dana, najprije na jednoj stražnjici, a zatim se potpuno nasloniti na stolicu. Potrebno je osigurati blagi pokret crijeva. Da biste to učinili, strogo slijedite prehranu, izbjegavajući zatvor. Također se ne preporučuje brijanje do potpunog ožiljaka. Takav postupak može uzrokovati ozbiljne iritacije na genitalnim usnama, što zauzvrat dovodi do upale šupljine, teške svrbeža i gubljenja.

Metoda carskog reza utječe na zacjeljivanje rana. Taj se postupak smatra radom benda, a bolni sindrom može trajati nekoliko mjeseci.

U hitnoj operaciji, rez je napravljen vertikalno, od pupka do pubisa. U tom slučaju, stijenke abdomena su zalijepljene, što dovodi do perioda oporavka dovoljno dugo. Još nježnije je vodoravna šava, s kozmetičkim šavovima. Ovaj rez izgleda puno bolje i teško se može zamijetiti nakon scarringa. Nakon operacije, propisuje se lijek protiv bolova. Ne možeš leći. Sljedećeg dana, žena bi trebala ustati. Pokret pomaže u poboljšanju cirkulacije krvi, pridonosi smanjenju maternice i boljem ozdravljenju rodnog kanala.

Kako nositi šavove nakon poroda: antiseptici i lijekovi protiv bolova

Također je potrebno brinuti za šavove u postoperativnom razdoblju nakon izbijanja iz bolnice. Liječenje zglobova kod kuće provodi se vodikovim peroksidom i raznim kremama: Bepanten, Solcoseryl, Levomekol. Šav na abdomenu može se tretirati zelenom bojom, stavljajući lijek oko rane 3 tjedna.

Poseban zavoj, koji se može kupiti u ortopedskim trgovinama, pomoći će ubrzati oporavak.

Mnoge žene zapažaju da šavovi nanose štetu dugo vremena, osobito nakon carskog rezanja i raskida perineuma. Emocionalno stanje žena koje rade u tom razdoblju je iznimno nestabilno, što može utjecati na laktaciju. Rektalna i vaginalna supozitorija pomoći će anesteziju rane u bolovima: diklofenak, ketanol, voltoren. Da biste saznali koja je droga bolja za upotrebu, trebate nadzirati liječnika.

Tretirajte šavove nakon porođaja mogu biti antiseptici i lijekovi protiv bolova

S nepravilnom brigom za ranu mogu se pojaviti neke komplikacije:

 1. Dovršavanje šavova. Ako se pojave ozbiljne boli, pri primjeni vodikovog peroksida rane se izvuče, izvlače se, iz njih dolazi žućkasto ispuštanje, što ukazuje na to da je šav festered. Simptomi mogu biti povezani s groznicom. Ožiljak smeća zbog nepravilne higijene ili prije infekcije. Specijalist će propisati dodatno liječenje uporabom antibakterijskih lijekova.
 2. Divergentne šavove. Situacija se može dogoditi u prvim danima nakon operacije ili nakon uklanjanja šavova. Tkiva se mogu dispergirati iz nekoliko razloga: rano sjedenje, prebrzo kretanje, slabo povezivanje rane, njezina infekcija. Ako se šavovi odvajaju kod kuće, glavna stvar je da se kirurg prebacuje na vrijeme. Ako je potrebno, liječnik će ponovno pregledati i uboditi ranu.
 3. Upala šava. Bolna senzacija u prvim danima nakon rada je norma. Kad su uklonili niti, ali bilo je bolno stajati, sjesti i povući u šavove, možda su se rane upale. To zahtijeva pomoć stručnjaka.

Ako se nakon povratka kući rana krvari, ožiljak je natečen, područje oko njega izgledalo je crvenilo, pojavilo se gnojno iscjedak ili zbijanje, potrebno je pregledati ginekolog. Postpartumne komplikacije zahtijevaju hitan tretman. Nepažnja prema tijelu može dovesti do gnusnog upala ili infekcije krvi.

Crotch nakon isporuke: predviđanja za budućnost

Kada se perinealni rupture, kao i epiziotomija, šavovi primjenjuju odmah nakon rođenja. Kako bi se spriječio upalni proces, potrebno je što bolje prilagoditi rane. Ako su tkanine loše vezane, moguća su njihova ruptura, gnojidba i dugi period oporavka. Liječenje ovisi o korištenim šavovima. U rijetkim slučajevima pacijenti se žale na svrbež prepone. Uzrok može biti alergijska reakcija na vlaknaste materijale.

Za svaku ženu, proces oporavka je individualan. Ožiljak prestaje ozlijediti nakon 5-6 tjedana, a drugi traju mjesecima. Mnoge žene u radu ne mogu shvatiti zašto se ožiljci svrbe. Ako nema snažne boli, stanje je normalno. Ožiljak se svrbi dok liječi. Da biste uklonili svrbež, potrebno je češće isprati hladnom vodom. Stručnjaci preporučuju specijalne vježbe kontrakcije Kegel, koje doprinose obnovi vaginalnih mišića.

Neke žene su zainteresirane za pomoć lijekovima koji će olakšati vanjske ožiljke. Liječnici često propisuju mast Kontraktubeks, koji počnu razmazivati ​​nakon ozdravljenja šavova. Recenzije trudnica pokazale su da gel omogućuje poboljšanje kozmetičkog učinka ožiljaka, olakšava ih i manje primjetite. Uz carski rez, kozmetički rezovi neće biti vidljivi nakon 8-12 mjeseci.

Kako nositi šavove nakon isporuke (video)

Higijena, medicinske preporuke i optimističan stav pridonose pozitivnoj dinamici spajanja tkiva. Uskoro će rane izliječiti, edem nogu će pasti, a žena će moći uživati ​​u majčinskoj sreći.

Šavovi nakon poroda: kako ubrzati liječenje?

Neke okolnosti mogu potamniti prvih tjedana nakon rođenja djeteta. To se posebno odnosi na šavove nakon porođaja, što se često ne može izbjeći. Ako ne biste mogli bez njih, a nakon rođenja morat ćete slijediti određena pravila kako ne bi došlo do komplikacija i iscjeljenja što je brže moguće.

Catherine Svirskaya
Stomatološki-ginekolog, Minsk

Jedna od najčešćih komplikacija porođaja je praznina u isporuci mekih tkiva ramenoga kanala, što uključuje cerviks, vaginu, perineum i vanjske genitalije. Zašto se to događa i da se izbjegavaju šavovi? Zapravo, nemoguće je izdvojiti bilo koji razlog za rupture. Ali neki od njih mogu biti pod utjecajem.

Prije svega potrebno je zapamtiti da samo zdrava tkiva imaju dovoljnu elastičnost i vlačna svojstva. Upaljeno tkivo je krhko i edemato, pa se s bilo kojim mehaničkim djelovanjem ne proteže, ali se prekine. Dakle, svaka upala genitalnih organa uoči može dovesti do puknuća pri rođenju. Stoga, negdje mjesec dana prije rođenja, svaka bi žena trebala proći pregled i proći premaz na mikroflori. Ako se otkrije upala, liječenje se nužno propisuje naknadnim praćenjem njegove učinkovitosti. Drugi razlog za smanjenje elastičnosti tkiva su prethodne ozljede (ožiljak ne sadrži elastična vlakna i stoga je praktički neusporediv). Dakle, ako je kod ranijih rađanja napravljena perinealna rez, u pravilu je nemoguće to učiniti bez naknadnih porođaja.

Brza isporuka, nedostatak koordinirane rad žena i primalja, velike veličine bebe ili pogrešnog umetanja fetusa predstavljanja dijela - još jedan razlog za suze tijekom poroda. U idealnom porođaju, fetus se kreće duž rodnog kanala postupno, a tkiva tijela buduće majke uspiju se prilagoditi rastućem pritisku, sve se više i više protežu. Ako tijelo nema vremena za prilagodbu, onda to dovodi do poremećaja u opskrbi krvlju i pojavi otekline tkiva ramenoga kanala, koji se neizbježno završava puknućom.

Šavovi nakon poroda: obnova suza i rezova

Sve ozljede rodnog kanala podliježu obveznom liječenju. Počinje kada se pregledava rodni kanal neposredno nakon razdvajanja odraslih. Za šivanje malih rupture vrata maternice, anestezija nije potrebna, jer nema receptora boli u cerviksu. Ako se pronađe vrlo duboko rupture (što je rijetko), žena je uronjena u opću anesteziju kako bi ispitala maternicu za dubinu rupture. Goveđi suze su vezane materijalom koji se apsorbira.

Nakon pregleda cerviksa, pregledajte vaginalne zidove. Ako ima malo suza tijekom poroda i ako su plitke, tada će biti dovoljno lokalna anestezija - rubovi rane su odsječeni s lijekovima protiv bolova. Za duboke i višestruke rupture koristi se opća anestezija. Ako se kod rođenja koristi epiduralna anestezija, anesteziolog dodaje analgetik postojećem katetu tijekom šivanja. Suze u zidovima vagine šavaju se apsorbirajućim šavovima koje se ne moraju ukloniti.

Male pukotine vanjske genitalije često ne zahtijevaju šivanje, što je brže izliječiti, ali ovaj dio rodnica je dobro opskrbljena krvlju, tako da ako su pukotine u pratnji ih krvarenje nužno sašivena nakon poroda. Oštećenje vanjskih genitalnih organa je vrlo bolno, pa medicinske manipulacije na ovom području često zahtijevaju opću anesteziju. Šavovi se preklapaju s vrlo tankim apsorbirajućim niti koje se ne moraju ukloniti.

Na kraju postpartum pregleda vratiti integritet perineum. Trenutačno, šavovi nakon porođaja češće se propisuju apsorbirajućim materijalom za šivanje i ne zahtijevaju uklanjanje, čvorići neabsorbable šavovi su manje uobičajeni.

Zasebni slučaj sutra u porodu je šavova nakon cezariannog dijela. Prije, kada je rezan carski rez, trbuh je izrezan u sredini "od pupka do pubisa" i primijenjene su čvoriće šavove. Sada su napravili mali rez u pubičnoj kosi. Najčešće se nameće posebna neprekinuta kozmetička šava, barem - čvorni spojevi ili metalni potpornji. Nakon cezariannog dijela, šavovi se uklanjaju na 7-9 dan. Uz pravilnu njegu, godinu dana nakon operacije, ostaje tanak, bijel rim koji ima oblik konca, koji se lako pokriva čak i sa dnom od bikinija.

Iscjeljivanje šavova nakon porođaja

Naravno, sve mlade majke su zabrinute zbog pitanja, koliko bodova liječi nakon porođaja? Dakle, taj proces ovisi o veličini oštećenja, pravilnoj njezi, općem stanju tijela, načinu i materijalima koji se koriste za zatvaranje. Kod uporabe prirodnih ili sintetičkih apsorbirajućih materijala zacjeljivanje rana događa se u 10-14 dana, šavovi se apsorbiraju u oko mjesec dana. Kod upotrebe metalnih nosača i materijala koji se ne apsorbiraju, nakon 5 dana isporuke u prosjeku se uklanjaju nakon isporuke, dok se još uvijek nalaze u bolnici, prije ispuštanja. Liječenje rana u ovom slučaju će biti duže - od 2 tjedna do 1 mjeseca.

Šavovi u vagini i na vratu maternice

Samonosive šavove u vagini i na vratu maternice ne trebaju posebnu pažnju. Nije ih potrebno obraditi i ukloniti, samo trebate osigurati potpuni mir i čistoću. Postpartum izlučivanje je idealno supstrat za reprodukciju patogenih bakterija. Stoga, tijekom prva tri tjedna nakon rođenja morate posebno pažljivo pratiti pravila osobne higijene, tako da infekcija ne ulazi u genitalni trakt. Operite ruke temeljito sapunom i vodom prije svake uporabe WC-a i mijenjate brtvu. Nakon WC-a uklonite staru brtvu od naprijed prema natrag. Operite prepone toplom vodom i sapunom. Smjer kretanja i struja vode uvijek bi trebali biti od genitalija do rektuma. Nakon pranja genitalija, potrebno ih je mokriti s ubrusom ili dobro upijajućim ručnikom. Takav ručnik, kao i donje rublje, mora se mijenjati odmah nakon kontaminacije sekretima, a svaki dan - ako sve ostane čist. Čak i ako nemate potrebu za mokrenjem, svakih 3-4 sata svakako otiđite na zahod. No, da se kupanje u prvom mjesecu nakon rođenja neće biti moguće.

Šavovi na prepone

Prisutnost šavova na perineumu zahtijevat će još temeljitu higijenu. U prva dva tjedna, jako su ozlijeđeni, teško je hodati, zabranjeno je sjesti, majke se hrane ležeći, također moraju leći ležeći ili stojeći. Ovo se ne odnosi na odlazak u WC, jer je moguće sjediti na toaletu u prvim danima nakon rođenja djeteta. Pranje ruku i prepone, koristite sapun s antiseptikom. Nemojte dirati površinu šava rukama. Brtve u prvim danima treba mijenjati često, ponekad svaka 2 sata, kao i za brzo ozdravljenje rane, ona mora biti suha. Koristite posebne jednokratne gaćice za postpartum razdoblje ili prostrano donje rublje pamuka.

Dok ste u rodilištu, primalja će izvršiti šavove dva puta dnevno, koristeći otopinu "kalij permanganata" ili "zelene stvari". Uklanjanje niti je nizak bolan postupak, koji uvelike uklanja neugodne senzacije.

U prvim danima nakon porođaja potrebno je odgoditi stolicu, jer to je bolje ne jesti žitarice, voće, povrće i druge proizvode koji potiču odmrzavanje. Obično to ne uzrokuje velike probleme, jer se čišćenje klistera izvodi prije isporuke. Nakon 3 dana, laksativi će pomoći vratiti stolicu ako je potrebno. Da biste izbjegli zatvor, možete popiti žlicu biljnog ulja prije jela, a zatim će stolica biti mekana i neće utjecati na ozdravljenje šavova.

Nakon uklanjanja šavova i pražnjenja iz bolnice, ako se lezije dobro izliječe, nema potrebe za liječenjem. Sjedeći na tvrdom leži samo nakon 2 tjedna i samo na zdravom stražnjici, nasuprot rezu.

Tijekom dana nekoliko puta izvodite sljedeću vježbu: povucite mišiće vagine, perineuma i anusa. Nalazite se u ovom stanju nekoliko sekundi, a zatim opustite mišiće. Ponovite ponavljanje. Vježba se može izvesti unutar 5-10 minuta. Potiče protok krvi u organe i doprinosi njihovom boljem ozdravljenju. Čvorovi apsorbirajućih šavova nestaju otprilike u trećem tjednu. Ekstrakti kamilice pomoći će kod boli i svrbeža na području šava. Ova infuzija može se oprati, ili s njim moţete navlaţiti gazeću podlogu i nanijeti je na ranu 1-2 sata. Neke žene koriste hladno obloge. Da biste to učinili, stavite slomiti led u sterilnu gumenu rukavicu. Rukavica se nanosi na ranu 20-30 minuta. Tijekom prvog mjeseca pokušajte se ne sjesti ili stajati dulje vrijeme. Bolje je ležati na strani i sjediti na jastuku ili krugu. Na kraju prvog mjeseca nakon porođaja, morate posjetiti ginekologa u predškolskoj klinici. On će pregledati šavove, ako je potrebno, izvadite preostalu apsorbirajuću šav.

Cesarejske šavove

Šavovi nakon carskog dijela. Žene koje su prolazile kroz carski rez, moraju biti spremne za činjenicu da će bol u postoperativnom području rane biti poremećen 2-3 tjedna. U prvim danima potrebno je koristiti lijekove protiv bolova. U ovom trenutku, kada idete, morate nositi postoperativni zavoj ili vezati trbuh pelenama.

Ne biste trebali ležati u krevetu, jer rano ustajanje i umjerena aktivnost (briga za bebu, hodanje hodnikom) ne samo da poboljšavaju pokretljivost crijeva nego i doprinose boljem smanjenju maternice i bržem liječenju postoperativne rane. Dok ste u rodilištu, medicinska sestra svakodnevno će tretirati šavove antiseptičkim rješenjem i mijenjati preljev. Važno je zadržati ovu zavoj od uzimajući u vodu, tako da ga pokriti s ručnikom kada je izlivena. Morate paziti da je odjeća koja se nalazi uz ranu uvijek čista. Donji rub, uključujući i spavaćicu, mijenja se svaki dan, i kako postaje prljava, još češće.

Nakon uklanjanja šavova, možete se prijaviti kući i tuširati. U pravilu, više nije potrebna dodatna obrada šava. Prvih 2 tjedna nakon ispuštanja, kožu treba prati sapunom i vodom 2 puta dnevno. Nakon pranja šavova obrišite ih jednokratnim ili svježe ispranim ručnikom.

Dok se rana potpuno ne izliječi, preporučljivo je nositi lagano, prozračno donje rublje. Stisnuto donje rublje može ozlijediti šav na cezu. Loose pamučne hlače s visokim strukom su najbolja opcija. U prvom mjesecu nakon rođenja, novootvorenu majku se ne preporuča podizanje težine više od težine djeteta. Također je potrebno nositi poseban postpartum zavoj. U početku, ožiljak može biti vrlo svrbež, povezan je s procesom iscjeljivanja, samo trebate patiti. Do kraja drugog tjedna nakon rođenja, možete početi podmazivati ​​ožiljak s kremama i mastima koji poboljšavaju oporavak kože.

Komplikacije nakon porođaja

Osjećaj težine, distenzija, bol u perineumu može ukazivati ​​na nakupljanje krvi (formacija hematoma) na području oštećenja. Obično se to događa u prva tri dana nakon poroda, a još uvijek u bolnici, tako da odmah obavijestite svog liječnika.

Divergencija šavova najčešće se javlja u prvim danima ili neposredno nakon njihovog uklanjanja, rijetko kasnije. Razlog može biti rano sjedenje, iznenadni pokreti, smanjena sterilnost i slaba podudaranja tkiva tijekom zatvaranja, kao i nepoštivanje pravila o higijeni nakon poroda. Ovo je rijetka komplikacija koja se javlja s ozbiljnim dubokim perinealnim rupturama. Ako se nakon izbijanja kuće, područje šivanja počelo krvariti, ozlijediti, crvenjeti, gnojno ispuštanje, potrebno je odmah konzultirati ginekologa, jer se infekcija najvjerojatnije pridružila i upala se dogodila. Za liječenje, ranu treba liječiti različitim antisepticima, a ponekad može biti potrebno i specijalno kirurško liječenje.

Komplikacije nakon porođaja zahtijevaju hitan tretman jer mogu dovesti do vrlo ozbiljnih posljedica - postpartum peritonitis (upala trbušne šupljine) ili sepsa (opća infektivna lezija cijelog tijela koja se širi kroz krv). Stoga, ako ste zbunjeni nečim u vašem stanju, svakako se posavjetujte s liječnikom.

Koliko se šavova liječi nakon porođaja i kako ih liječiti?

Svaka žena čeka porođaj s nekom trepidacijom i strahom. Uostalom, nitko ne zna točno kada će doći, kako će proći i kada će završiti. I kao da se žena ne priprema za to, početak rada još uvijek iznenađuje.

Dugo borbe, pokušaji i, napokon, dijete na rukama.

Sreća, dok je zagrlila ženu, nemoguće je staviti u riječi, zaboravljajući svu bol, sva muka koja se doživjela prije nekoliko minuta. No, kako biste smireno držali dijete u vašim rukama, morat ćete malo raditi i patiti.

Najviše neugodan, bolan i dugo traje prvu fazu rada, kada se vrata maternice otvore. No, druga - rođenje djeteta - to su nekoliko minuta, koje se, međutim, može potamniti rezom ili (još gore), rupture prepona. Neke se žene odupiru režu što mogu: ljutiti, čak i vrištati. Ali morate razumjeti da je ova manipulacija ponekad jednostavno neophodna.

Rodni kanal može biti uski za bebu, a ako liječnik ne učini rez, dijete će to učiniti. Zatim će to biti praznina s razbijenim rubovima nepravilnog oblika i bit će mu teško sagorjeti, a da ne spominjemo činjenicu da će dugo i bolno izliječiti.

Vanjska (vanjska) i unutarnja šavova nakon porođaja

Unutarnje šavove preklapaju se pri raskidu cerviksa i vaginalnih zidova. Budući da nakon rođenja maternica gubi svoju osjetljivost, majka gotovo ništa ne osjeća kada se širi.

Ali kad se šavovi stavljaju na vaginu, vrlo je primjetljivo, pa se obavlja lokalna anestezija. Unutarnje šavove izrađene su sa samonosivim šavovima koje ne zahtijevaju dodatnu brigu i uklanjanje šavova.

Nosite šavove na perineumu na vanjske šavove, a ovdje je sve malo složenije. Žena se može rastrgati i šavovi na pauze više se izliječiti.

Međutim, uglavnom liječnici uspijevaju napraviti ravnomjerno (i apsolutno bezbolno) rez u smjeru anusa. Šivanje na ovom mjestu je malo bolno pa se ovdje također radi lokalna anestezija.

Samouvjereni šavovi

U posljednjih nekoliko godina, gotovo sve šavove nanose se samozapaljivim niti. Vrlo je prikladno: ne treba ih ukloniti, a za 7 do 10 dana neće biti nikakvih tragova.

Jedina stvar koju žena može primijetiti su komadi niti ili čvorovi na jastučiću. Ne budite uznemireni, znate, ti ostatci niti znače da su šavovi gotovo nestali. Nakon mjesec dana nakon pregleda kod liječnika možete to potvrditi.

Bilo da je kupka korisna za trudnice ili ne, naučit ćete u ovom članku.

I ovaj je članak o zla pušenja tijekom trudnoće.

Razmislite o nekim značajkama

Da se šavovi brzo izliječi, a ne upaljeni, moraju se pravilno brinuti. Unutarnje šavove u normalnom tijeku se uopće ne obrađuju, budući da se koriste sterilni samonosivi šavovi. Ima dovoljno higijenske skrbi.

Ali ako su unutarnje šavove upaljene ili su prigušene, onda koristite tamponi s levomikolom ili bilo kojim drugim protuupalnim mastima.

Posebna pažnja je potrebna za vanjske šavove. Treba ih obraditi 2 puta dnevno. U bolnici je medicinska sestra.

Prvo, šavovi se tretiraju vodikovim peroksidom, a zatim sjajnim zelenilom ili jodom. Osim toga, fizioterapija se provodi za promicanje bržeg liječenja.

Žena nakon poroda uvijek ima puno problema. A problemi s šavovima tek su mali dio njih. Ali vjerujte mi, zdravo dijete koje ima slatko, šminkanje na rukama, otkupit će sav svoj posao i učiniti ga zaboraviti na sve poteškoće vezane uz porođaj.

Mnoge žene, koje se prvi put susrele sa šavom nakon porođaja, ne znaju kako se ponašaju ispravno, tako da šavovi ne odstupaju.

Najvažnija stvar - žena u radu s šavovima ne smije sjediti 7-10 dana u svakom slučaju. To jest, možete jesti, hraniti bebu, igrati se i raditi drugi posao samo u lažnom položaju ili stojeći.

U početku će biti teško naviknuti se na to, a cijelo vrijeme će postojati želja za sjesti. Važno je da ne počinite takve gluposti, inače će se šavovi raspršiti.

Bilo je to mnogo lakše, jer je dijete doneseno samo za hranjenje i odmah je oduzeto, pa se žena mogla odmoriti, navikla na njen novi položaj. Općenito je bilo zabranjeno da se žene koje rade s ubodima nepotrebno uzdignuše, pa je liječenje uboda nakon rođenja mnogo brže.

Ali sada, kada se beba prenese u prvih 24 sata i ostavi s majkom prije ispuštanja, prilično je teško pridržavati se kreveta za krevet, jer se morate ustajati i usidriti bebu, oprati i hraniti. Pa, kako ne možete zaboraviti i ne sjediti po naviku?

Budući da se žena koja radi u operaciji ispušta 5-7 dana, putovanje kući neće biti vrlo ugodno, morat ćete voziti polu-ležajnu poziciju u automobilu. Upozorite rođake unaprijed da samo jedan putnik može voziti s vama u automobilu jer će vam trebati više prostora.

Postoji još jedna stvar: u prvom tjednu nakon šivanja, trebate pravilno otići do toaleta "uglavnom". Najbolje je staviti klistir na prvi nagon, inače se šavovi mišića zdjelice mogu raspršiti zbog napetosti mišića

A ovdje se govori o problemima u ranoj trudnoći.

Na našim stranicama http://puziko.online/ još puno zanimljivih i korisnih informacija.

Što ako...

Šavovi se odvajaju

Ako su šavovi još uvijek labav, važno je to brzo odrediti.

Unutarnje šavove razlikuju se u krajnje izuzetnim slučajevima. Upozorenje je jednostavno nemoguće. To može vidjeti samo liječnik na pregledu. Takve šavove, u pravilu, ne dodiruju.

Najčešće se to događa s vanjskim šavovima u perineumu. Brzo kretanje, pogrešan čin defekacije, ili, ako žena sjedne, može uzrokovati da šavovi razbiti.

Ako se to dogodi doslovno dan nakon isporuke, primjenjuju se opetovane šavove. Drugi razgovor, ako su rubovi rane već izliječeni, a šavovi su razdvojeni. Tada liječnik odlučuje o ponovnom šivanju.

Ako je to samo par šavova i da nema opasnosti za život, onda se šavovi mogu ostaviti kao takvi. Ali također se događa da se šav prodaje u potpunosti. Zatim se rubovi rana izvlače, a šavovi se ponovo nanesu.

Šavovi su ozlijeđeni

Šavovi nakon porođaja mogu povrijediti prvih nekoliko dana, a zatim bi bol trebao otići. Unutarnje šavove mnogo se brže izliječi, a bol se slabi, prolazi kroz nekoliko dana općenito. No, vanjske šavove i dalje dugo mogu gnjaviti, ako ne budu u skladu s režimom.

Bol pri pokušaju sjedenja je sasvim prirodna, ali ako se bol pojavljuje u mirnom stanju, to može signalizirati upalni proces.

Kada se uklanja šava?

Situacija je teža s konvencionalnim šavovima koje treba ukloniti. To se može učiniti samo nakon zacjeljivanja rana. U najboljem slučaju, to se događa danima 6-7.

Ali ako je došlo do upale uboda nakon poroda ili uboda šavova, zacjeljivanje se odgađa i morate se boriti protiv upalnog procesa i samo ukloniti šavove.

Pa kad uklonite šavove nakon poroda? Sve ovo rješava pojedinačno. Prije ispuštanja iz rodilišta, žena pregledava liječnik, a ukoliko je sve dobro, uklanjaju se šavovi (postupak je praktički bezbolan). Ako je još uvijek rano, liječnik će vam reći kada trebate pregledati konzultacije.

Umjetno rođenje: posljedice, vrijeme i uzroci. U ovom ćete članku naučiti.

I ovdje ćete saznati možete li piti pivo tijekom trudnoće.

Iscjeljenje unutarnjih šavova nakon isporuke

Tijekom rada, žene u radu imaju suze i pukotine u vagini, na vratu cerviksa i perineumu. Danas nije zastrašujuće, opstetričari brzo uklanjaju neugodnu posljedicu isporuke. Unutarnja šavova nakon porođaja bolno i duže iscjeljuju. Kako biste ubrzali proces što je više moguće, morate se pobrinuti za njih i obraditi ih.

Opće informacije

Na temelju vezanog mjesta odvojene su unutarnje (maternica, vagina) i vanjske šavove (perineum). Svaka opcija se vrši drugačije i koristi poseban materijal, tako da ožiljci trebaju pažljivu njegu i pravilnu higijenu.

Unutarnje šavove na grliću maternice nastaju zbog velike veličine fetusa. Anestezija se ne koristi jer je prag boli nakon što je dijete prošlo porodni kanal nije smanjeno. Sew catgut, self-absorbable niti koje ne treba ukloniti.

Ponekad koristite Vicryl ili Capron. Hipoalergenski materijal za šivanje, ne osjeća, ne uzrokuje nelagodu. Postupak ne zahtijeva posebnu njegu, jer se ožiljak nalazi duboko u sredini vagine.

Unutarnji i vanjski šavovi na vagini pojavljuju se kroz ozljede tijekom porođaja, s plitkim i dubokim prazninama. Pri primjeni šava pomoću lokalne anestezije s injekcijama novokaina. Unutarnja vrećica u vagini u postpartum formiraju niti koje se ne trebaju ukloniti. Ožiljak se osjeća i ostaje bolan 2-3 dana i ne treba posebnu njegu.

Šavovi na perineumu nametnuti zbog pukotina, ozljeda tijekom porođaja i nakon epiziotomije. Unutarnje i vanjske šavove na perineumu vrše se posebnim materijalom, temeljem stupnja težine rupture ili disekcije.

Catgut se koristi za lagane pukotine i svilenu ili najlonsku za duboke rane. Lokalna anestezija se koristi za kruženje željenog mjesta s lidokainom. Ožiljak na perineumu dugo je povrijeđen, izaziva nelagodu, zahtijeva seksualni odmor, pravilnu higijenu (nakon svakog putovanja u WC) i liječenje septičkim tankovima.

Vrijeme liječenja

Nakon šivanja na ozlijeđeno mjesto, žena treba znati koliko dugo je proces oporavka. Uostalom, svatko želi brzo riješiti nelagode nakon porođaja.

Koliko unutarnjih šavova liječi? Ovisi o materijalu koje su šivale. Ako se koriste resorbirajuće niti, sve će proći u 12-14 dana, ožiljci će biti odgođeni u roku od mjesec dana od isporuke.

Pri korištenju materijala koji se ne otapa, u roku od 5-6 dana uklanjaju se šavovi. Unutarnja šava se izliječila svilom ili vicrylom. Veliku ulogu igraju osobitost organizma Kod žena, uz dobru regeneraciju tkiva, oporavak je mnogo brži.

Nakon što će ožiljak ozdraviti u potpunosti, ovisi o mikroorganizmima koji udaraju na ranu. Pravila higijene potrebna su kako bi se spriječila infekcija u svježim ožiljcima.

Mnoge žene ne čekaju da se unutarnje šavove ozdravi nakon poroda, majke traže načine da se oporave što je prije moguće nakon rođenja djeteta. Ali najvažnije pravilo u ovom slučaju je higijena i usklađenost s preporukama opstetričara.

Dijagnoza. Prije ispuštanja iz bolnice, liječnik pregledava unutarnje šavove. Zatim, žena je poslana na ultrazvuk, gdje gledaju kroz ušivenu površinu. Budući da izgleda kao unutarnji šavovi nakon porođaja, ovisi hoće li žena otići kući ili ne.

Obično se šavovi na maternici ne uklanjaju, ostaju zauvijek. Ako se catgut primjenjuje, unutarnje šavove rješavaju se nakon isporuke samostalno.

Preporuke za koje se brzo liječe ožiljci nakon poroda:

 • ne dirajte se prvih 2-3 dana nakon rođenja;
 • sjedite na podu - ležeći prvi tjedan;
 • hraniti bebu samo s "ležećeg" položaja kako ne bi stvorili dodatni pritisak na maternicu;
 • seksualni život se nastavlja u 2-2,5 mjeseci;
 • promijenite brtvu najkasnije 3 sata kako biste spriječili zarazu kod otvorenih rana.

U mjesec dana unutarnja i vanjska šava brzo će se izliječiti, osjećaj nelagode će ostaviti ženu zauvijek. Nakon pojave djeteta je potrebno da dođe na recepciju lokalnom ginekologu u mjestu prebivališta. Pregledat će i donijeti zaključak o stanju postpartumnih ožiljaka.

Posebna pozornost na unutarnje šavove ne zahtijeva. Zbog post-partum lohije, žena nema mogućnost dezinficirati rane i položiti sterilne tampone.

Slijedeći jednostavne smjernice, moguće je smanjiti razdoblje u kojem se iscjeljenja i ožiljci liječe nakon porođaja. Ne biste trebali biti preopterećeni domaćom zadaćom, morate dobiti dovoljno spavanja i nemojte pretjerati. Ako osjetite neugodne senzacije u ožiljku nakon poroda, trebate kontaktirati svog ginekologa, što može biti simptom komplikacija.

Kako se unutarnje šavove ne liječe dugo, to je potrebno:

 1. pridržavati se osobne higijene (često operite, zamijenite brtvu);
 2. nemojte koristiti povlačenjem hlača, kako ne biste prevagnuli maternicu;
 3. vrijeme da se prazni mjehur tako da ne utječe na kontrakciju maternice;
 4. ne podignite ništa teže od djeteta;
 5. pravovremena odmrzavanje jer konstipacija utječe na mišiće perineuma, što donosi dodatnu bol i nelagodu.

Potrebno je pravilno jesti za pravovremeno pražnjenje crijeva, piti čajnu žličicu biljnog ulja ili lanca kako bi se spriječilo zatvor. Ako je svrbež unutarnjih šavova, ovo je dobro, osjećaji su dokaz adhezije tkiva.

Kako biste izbjegli nelagodu, preporuča se da se često isperete toplom vodom bez sapuna. Čini se da mama osjeća nelagodu ili bol na mjestu ožiljka. To znači da proces oporavka nije išao onako kako treba.

Moguće komplikacije

Može li se unutarnji šavovi povrijediti? Fenomen je sasvim moguće, uzrokuje poteškoće s ozdravljenjem otvorenih rana. Zatim je potrebna medicinska intervencija, uključujući lijekove i antiseptičko liječenje. Liječnik mora poduzeti mjere i propisati odgovarajući tretman za patologiju iscjeljivanja ožiljaka.

Zašto unutarnja šavova nanose bolest nakon poroda:

 • zbog nepodudarnosti (puna ili djelomična);
 • kroz obilježje razdoblja ozdravljenja rana;
 • prisutnost suppuration;
 • zbog krvarenja

Koliko dugo traju šavovi nakon poroda? To ovisi o prirodi rane, mjestu i sposobnosti tjelesnih tkiva da se brzo oporave. Ako su unutarnje šavove dulje vrijeme povrijeđene, uslijed polagane regeneracije stanica, zagrijavanje se propisuje ženi koja živi.

Postupak se provodi najranije 2 tjedna nakon isporuke, kada se maternica smanjuje na početnu veličinu. Ožiljak se zagrijava 10 minuta tijekom 14 dana, ili dok neudobnost potpuno nestane.

Što učiniti ako unutarnji šavovi nanose bolest nakon poroda:

 • konzultirati ginekologa;
 • dobiti testirani;
 • poduzeti liječenje.

Ako vam je potrebna bolnica, nemojte se ustručavati, inače će posljedice biti strašne. Zanemarujući savjete opstetričara, žena izaziva pojavu komplikacija u postpartum periodu.

Kada se šava raspršuje - to je zastrašujuće, otvara se unutarnje krvarenje, koje je teško zaustaviti. Potrebno je brzo reagirati i otići do ginekologa. U prisutnosti komplikacija, liječenje je propisano radi djelomičnih odstupanja i ponovnog povezivanja s punim.

Kada se ožiljak unutar vagine ukočio, žena se pojavljuje u crveno-zelenom iscjetku, s neugodnim mirisom. O patologiji morate obavijestiti ginekologa jer je prisutnost infekcije u postpartum šavovima opasna infekcija tijela. Oni propisuju protuupalne lijekove, liječe rane sa septičkim tankovima i ljekovitim mastima.

Ako unutarnji ožilok krvari, to je abnormalno. Slučaj je izazvao zanemarivanje preporuka liječnika. Na primjer, kada je žena prije određenog vremena počela sjesti ili podići težine. U ovoj situaciji morate odmah potražiti pomoć, kako ne biste propustili trenutak. Krvarenje maternice može se zaustaviti u prvim satima nakon pojave.

Ožiljci iz Cesarean sekcije

Tijekom operativne dostave, postoje i unutarnje i vanjske šavove. Ovo je ožiljak na maternici, abdominalnom zidu i donjem abdomenu. U pravilu, tijekom poroda, žena ostaje duže u bolnici. Medicinska sestra skrbi za rane, mijenja zavoje i liječi ožiljke Kutaseptomom.

Prvi tjedan žena nosi postoperativni zavoj koji podupire unutarnje šavove. Prvog dana ne biste trebali tuširati, a onda nije zabranjeno, tek nakon svakog izlaska u kupaonicu, morate sušiti ranu. Za brži popravak tkiva propisuju se žene koje propisuju ljekovite pomasti ili supozitorije.

Kada je loša kvaliteta za ožiljke, postoje komplikacije povezane s infekcijom. Zatim šiljak počinje curiti i pojavljuje se visoka temperatura. Liječnik propisuje antiseptičku terapiju nekoliko dana, a zatim sve prolazi. Čini se da su šavovi razdvojeni, to je znak da žena podiže. Ova komplikacija se eliminira zatvaranjem ozlijeđenog područja.

Tijelo je u potpunosti obnovljeno nakon carskog rezima prije 2-3 mjeseca od datuma rođenja. Cijelo ovo vrijeme valja se ograničiti u sportu, spolu i tjelesnoj aktivnosti. Tada će postpartum razdoblje brzo i bez ikakvih patologija.

Rodjenje je uvijek rizik od prignječenja i pucanja, kao i hitne cesarne sekcije. Stoga, odabir opstetričara-ginekologa, morate biti sigurni da će obavljati šivanje kvalitativno. Također je važno brinuti o postpartumnim ožiljcima. Zanemarivanje preporuka liječnika izaziva pojavu ozbiljnih komplikacija u postpartum periodu.