Dijete prehrana mjesecima

Rođenja

Ova je tema izuzetno važna jer prehrana djeteta temeljna je osnova za njezino budućno zdravlje, kako fizičke tako i intelektualne. Da bi se mrvica uspješno razvijala u svim smjerovima, potrebna je cjelovita skupina hranjivih tvari, minerala i vitamina.

Glavna zadaća roditelja je organizirati hranjenje djeteta i ispravno ga učiniti, kako bi se ojačalo imunitet i zdravlje djeteta, kako bi se spriječile određene bolesti, uključujući one koji se često manifestiraju u odrasloj dobi. Oslanjat ćemo se na preporuke pedijatara i specijalista za prehranu djece.

Malo o dojenju

Majčino mlijeko je prvi i neko vrijeme glavna hrana novorođenčadi. Korištenje majčinog mlijeka teško je precijeniti: ova hrana ne sadrži samo cijeli niz esencijalnih supstanci za prehrambenu prehranu djeteta, već također igra ulogu imunološkog branitelja (sadrži protutijela protiv virusa i bakterija koje je majka imala) i regulator rasta. Mlijeko ima specifičan kemijski sastav koji vam omogućuje potpunu apsorpciju.

 • aminokiseline i proteini (u optimalnom omjeru, uzimajući u obzir dobne potrebe novorođenčeta);
 • masti (u emulgiranom stanju, tako da se probavni trakt bebe bolje apsorbira);
 • ugljikohidrati (potrebni za zadovoljavanje potreba za energijom);
 • imunološki elementi (zaštiti djetetovo tijelo od infekcija dok ne postigne vlastiti imunitet).

Alexander V. Dechko (ravnatelj Dobri Doktor pedijatrijskog centra, pedijatar, liječnik prve kategorije) primjećuje da uz sve prednosti dojenja, sve grupe mišića rade tijekom hranjenja, a prema zakonima biofizike, odvija se pravilan razvoj maksilofacijalnog aparata.

Mješovita i umjetna hranjenja

No osim dojenja, tu su i mješoviti i umjetni. O njima je također vrijedno spomenuti, jer nisu sve majke u dovoljnim količinama proizvele najvrednije u svjetskoj hrani za bebe mlijeko. Nemojte se uzrujati ako imate malo ili nimalo mlijeka. Za početak, posavjetujte se sa stručnjakom, možda radiš nešto loše, pomoći će utvrditi laktaciju. Ako se laktacija ne popravlja, tada će vam pomoći vaše moderne tehnologije u obliku prilagođenih smjesa.

 • Miješano hranjenje - kada smjesa zauzima 50% ukupne prehrane.
 • Umjetno - hranjenje samo s mješavinom ili uglavnom s mješavinom (za 2/3 ukupne količine hrane).

Najčešći razlozi za mješovito hranjenje

Od strane novorođenčeta:

 • prijevremenost;
 • mala težina;
 • depresivno sisanje refleks;
 • bolesti, neurološki poremećaji.

Majčinoj strani:

 • bolesti;
 • unos droga;
 • pukotine u bradavicama;
 • društvena aktivnost majke.

Kada se kombinira dojenje i hranjenje bočicom, proces bi trebao biti što bliži prirodnom, tj. Dijete bi trebalo raditi na isti način kao i dojke majke. U takvoj situaciji, vaše mrvice nikada neće odreći majčino mlijeko. Ortodontska bradavica, koja sliči obliku bradavice majke, pomoći će oponašati majčinu dojku, tako da novorođenče praktički ne primjećuje razliku.

Umjetno hranjenje ima nekoliko nedostataka. Dr. Sc. Olga Leonidovna Lukoyanova, pedijatar u najvišoj kategoriji, pedijatrijsko-nutritist, u jednom od njezinih članaka o mješovitoj i umjetnoj prehrani istaknula je sljedeće:

 • nema zaštitnih antitijela u formulama za dojenčad koja će vas spasiti od infekcije, stoga se umjetnoj djeci savjetuje držati se na takozvanoj karanteni (ne uzimati ljude na mjesta na kojima nema mjesta, a ne držati se s domovima s hrpom rodbine i prijatelja, da zrače novorođenoj sobi ako netko od roditelja dobije zaražene nositi masku, itd.);
 • hranjive tvari (vitamini i mikroelementi) sadržani u majčinom mlijeku bolje se apsorbiraju od iste tvari u mješavinama;
 • Umjetna je vjerojatnije da ima anemiju nedostatka željeza i niz alergijskih stanja.

Lukoyanova ne preporučuje davanje dojenja ako majka jednostavno ne želi hraniti bebu. Također je usredotočila pozornost na svoj rad na činjenicu da je često nedostatak mlijeka samo očit, majka može proći kroz tzv. "Razdoblje laktacije" kada se mlijeko čini smanjenim. Za razdoblje dojenja ovo je norma. Stručnjak za dojenje svakako će vam savjetovati što učiniti. U većini slučajeva mlijeko se povećava. To je posebno pogodno za noćno hranjenje.

Ali ako sve mjere za poboljšanje laktacije nisu bile uspješne, a vi neizbježno trebate uvesti zamjenu za bebe mlijeka, tada morate pravilno odabrati smjesu na temelju individualnih potreba i karakteristika djeteta. Vaš pedijatar će vam pomoći s ovim izborom.

Hranjenje mjesecima do godine dana

Kratko smo razgovarali s vama o glavnim vrstama hranjenja koje majke provode do 4-6 mjeseci bebinog života. Dajte bliži pogled na prehranu bebe mjesecima do godine dana.

1-4 mjeseci

dojena

Prva hranjenja novorođenčadi javljaju se u rodilištu - beba sranje kolostrumom. Colostrum - tajna koja se izdvaja iz mliječnih žlijezda prije poroda i tijekom 3-5 dana nakon njih. Kolostrum je hranjiv i hranjiv od mlijeka, u njoj ima malo tekućine, što ne dopušta preopterećenje još uvijek formiranih bubrega mrvica, ima laksativni učinak za oslobađanje od izvornog izmeta - mekonij. A to nije potpuni popis pozitivnih svojstava kolostruma. Nakon pet dana, kolostrum se zamjenjuje uobičajenim majčinim mlijekom - prvo prijelazno, a zatim zrelo.

Većina pedijatara podučava majke širom svijeta da proizvodnja majčinog mlijeka i njezina količina ovise o učestalosti pričvršćivanja novorođenčeta na grudi, kao i tehniku ​​sisanja. Ako beba ne uzme bradavicu od prvog dana, neće pravilno stimulirati njegovu proizvodnju na hormonalnoj razini, mlijeko će umrijeti za 3 mjeseca. Možda je ovo najvažnije u ranim danima uspostave laktacije.

Tehnički, hranjenje bi trebalo izgledati ovako: ispustila se donja spužva bebe, a usnama je uhvatila nižu donju bradavicu. Postoje različite poze za hranjenje, ali ako leži na njezinoj ruci s majkom, onda joj je nos na razini bradavice. Dijete je čvrsto pritisnuto na trbuščić trbuha majke, njegovo tijelo i glavu - na istoj ravnini. Nemoguće je da je glava bebe okrenuta.

Zapamtite: za postizanje ispravne tehnike usisavanja je potrebno u prvih 3-4 dana. U dobi od mjesec dana da bi obnovio dijete, tako da je počeo uzimati dojku, kako se očekuje, nemoguće.

Treba reći nekoliko riječi o prehrani dojke. Postoje tri vrste prehrane, a koja je najbolja, teško je reći, jer svaki ima svoje prednosti i nedostatke.

 1. Na zahtjev - kada majka hrani dijete na svoj prvi zahtjev.
 2. Regime (po satu) - kada majka hrani u skladu s određenim intervalima (svaka 2-3,5 sati).
 3. Besplatno - kombinira značajke prvog i drugog načina rada. Mama može smanjiti ili povećati interval između hranjenja, usredotočujući se na raspoloženje mrvica, njegovu dobrobit i ovisno o okolnostima. Na primjer, ako beba spava, a došlo mu je vrijeme da ga hrani, a prema slobodnom načinu ne biste trebali probuditi bebu, ali morate čekati dok se ne probudi i traži hranu.

Općenito, dijete može jesti mlijeko do 12 puta dnevno. Ovo je norma.

WHO preporuke navode da bebe trebaju biti dojene do šest mjeseci. To znači da ne trebaju nikakvu drugu hranu i tekućinu (čak i vodu). Majčino mlijeko savršeno zadovoljava potrebu za tekućinama.

Mješovita dijeta

Miješano hranjenje podrazumijeva slobodan način rada. Količina majčinog mlijeka kontrolira vaganjem bebe, koja će pokazati količinu hrane koja nedostaje. Mora se nadoknaditi smjesom. Doplatak se nudi djetetu samo nakon pražnjenja obje dojke.

Umjetno hranjenje

Umjetnici se hrane svakih 3-3,5 sati sa odabranom prilagođenom smjesom. Ispada 6-7 puta dnevno. Noću, trebali biste napraviti 6-satni odmor.

OL L. Lukoyanova primjećuje važnost određivanja potrebne količine hrane. Predlaže korištenje izračuna "kalorične" metode temeljene na fiziološkoj potrebi djeteta za energijom. Potreba za djecom u energiji do šest mjeseci je 115 kcal po kilogramu tjelesne težine, a od šest mjeseci do godinu dana - 110. Poznavajući kalorijski sadržaj mješavine na 100 g i tjelesnu težinu djeteta, lako je izračunati količinu hrane koja mu treba.

Kada se umjetno hranjenje, za razliku od prirodnih i mješovitih, dijete se zalije 2-3 puta vodom.

Norme mlijeka (mješavina)

Nakon što je mama stvorila svoje čudo, ona je, naravno, zainteresirana za pitanje koliko bi trebao jesti. U početku, vrlo malo, jer je njegov trbuh vrlo malen. Ali svaki dan raste, a dijete više jede. Razmotrimo norme količine mlijeka ili mješavine koju bi dijete trebalo jesti u prvim danima.

2 dana - 20 ml / hranjenje, 200-240 ml - dnevna doza.
3 dana - 30 ml / hranjenje, 300-400 ml - dnevna doza.
1 tjedan - 50-80 / hranjenje, 400 ml - dnevna doza.
2 tjedna - 60-90 / hranjenje, 20% po masi djeteta.

Možete izračunati norme potrošnje mlijeka: pomnožite broj dana starih 10 (stvarni za prvih 10 dana života novorođenčeta).

Sada razmotrite stopu potrošnje mlijeka od 1 mjeseca do šest mjeseci. To će nam pomoći u posebnom stolu.

Što se tiče smjese, izračun potrebnog volumena bebe detaljno je opisan na staklenke u obliku tablice.

4 -12 mjeseci

mamac

Dopunska hrana su proizvodi koji imaju deblji dosljednost od majčinog mlijeka i mliječne formule, koji nadopunjuju prehranu dojenčadi i pomažu pri prijenosu na zajednički stol.

Vrlo je važno početi hraniti u vremenu. Činjenica je da aktivnost bebe raste, pa je stoga i potreba za energijom (kilocalories), vitaminima i elementima u tragovima.

Pravodobno uvođenje komplementarne hrane potiče razvoj uređaja za žvakanje i doprinosi izumiranju refleksnog izbacivanja. A također oblikuje odgovarajuće prehrambene navike.

Ako se dodatke unesu kasnije od opće prihvaćenih preporuka (nakon 6 mjeseci), tada se može razviti naglašeni nedostatak hranjivih tvari u tijelu, što će dovesti do brojnih zdravstvenih problema. Kratko hranjenje često je uzrok brzog uvođenja nekoliko proizvoda odjednom, što povećava antigensko opterećenje, a vještine žvakanja i gutanja također se mogu odgađati.

Kada uvoditi komplementarne hrane?

Rezolucija Svjetske zdravstvene skupštine iz 2002. godine preporučuje da prve dopune za bebe koje su u potpunosti dojene počnu od 6 mjeseci. Ali samo ako:

 • dijete je rođeno težilo najmanje 3000 g;
 • on nema hipotrofiju (nedostatak težine);
 • nije imao intrauterino usporavanje rasta;
 • dijete je puna i zdrava.

Ako se dijete miješa, napuni hranu ili gore navedene države, tada morate unijeti dodatak "u kritičnom prozoru" ─ od 4 do 6 mjeseci. Od 4 mjeseca gastrointestinalni trakt bebe postaje zreliji, potrebni enzimi formirani su za probavu hrane, a lokalni imunitet se poboljšava. Do tog trenutka beba može naučiti gutati gustu hranu.

Do 4 mjeseca nema potrebe za bilo kojom djecom!

Važno: uvjeti prve hranidbe postavljaju pojedinačno za svako dijete od strane pedijatra. To bi trebalo uzeti u obzir sve osobine djeteta: njegovu težinu, visinu, posebno probavne i ekskretorske sustave, stupanj razvoja, zonalitet živčanog sustava itd.

Sve ostalo treba procijeniti spremnost mrvica za prvu mamac.

Kada je beba spremna za prvo hranjenje:

 • težina udvostručena (to se događa samo u 4-4,5 mjeseci), a dijete može sjediti;
 • beba koja jede majčino mlijeko osjeća glad nakon 4 sata;
 • "Ponašanje" jezika: dijete ne gura hranu jezikom, već ga proguta;
 • dijete je zainteresirano za mamu i tatu.

Treba napomenuti da, budući da prilagođene smjese sadrže istu količinu minerala hranjivih tvari kao i majčino mlijeko, nema razlike u uvođenju komplementarne hrane za dojenčad i umjetne supstance.

Osnovna pravila za hranjenje

 • Uvođenje svakog novog proizvoda počinje s malim dijelom (1-2 tsp) i postupno povećava količinu tijekom 5-7 dana. Takva mala količina proizvoda je potrebna kako bi se utvrdilo je li dijete netolerantno ili alergično na njega.
 • Dajemo novi proizvod u polovici dana da bismo vidjeli reakciju djeteta. Ako noćno provodite mamac, postoji rizik da ne primjećujete nikakve reakcije.
 • Svaka mamac mora biti jednokomponentna (pire ili kaša iz jedne komponente).
 • Prikorm se uvijek dobiva žlicom prije nego se hrani mlijekom ili mješavinom.
 • Ne možete davati novom proizvodu djetetu ako je bolestan, bolestan ili je nedavno cijepljen.
 • Ako dijete nije prihvatilo novi proizvod, preporučujemo ga ponovo isprobati nakon 5 dana.

Gdje početi?

Imamo 2 proizvoda za odabir: kaša i povrtna kaša (monokomponentni). Ili jedno ili drugo.

Pediatri istodobno obratite pažnju da ako je dijete veliko (na primjer, za 5 mjeseci težina je 8 kg), onda je bolje da ne počnemo s kašom. U ovom slučaju poželjno je povrće. I, naprotiv, ako mrvica nije jako plitka ili ima hipertrofiju, onda biste trebali početi hraniti kašom.

Postoji još jedan kriterij kojim pedijatri procjenjuju kako početi hraniti - ovo je stolica. Ako je stolica rijetka ─ jednom u 3-5 dana, onda dobro započnite s pireom povrća. Kashki nastoji "zaključati". Bolje ih je početi jesti s čestim, tekućim izmetom.

Krumpir bi trebao biti bez glutena i bez mliječnih proizvoda: riža, kukuruz, heljda. Ako je dodatak uveden u 4 mjeseca, a zatim za 6 mjeseci možete probati gluten mlijeko kašu: zobene pahuljice, pšenice.

Prve povrće iz krumpira trebaju biti jednokomponentne - samo od tikvica, cvjetača, bundeve.

Nije poželjno početi mamiti voćem ili mesom. Voće ima slatki okus, nakon čega dijete ne želi jesti svježu kašu i povrće. Meso je sam po sebi teški proizvod za nježan trbuh djeteta.

Meso treba uvesti nakon 6 mjeseci i tek nakon uvođenja pire krumpira i kaše. Započnite s mesom zeca, piletinom, puretinom.

Vaša pozornost na tablicu koja će vam pomoći u kretanju prema proizvodima u koje dobi treba unijeti i u kojim količinama.

Kuhanje djeteta najprije se hranite

Za one mame koji žele kuhati svoju djecu mamac sebe, sljedeći jednostavni recepti mogu biti korisni.

Važno: sitnice koje ćete sami kuhati uvode se u 6-7 mjeseci, jer njihova konzistencija nije baš homogena i prilično gusta. Prije ovog razdoblja, preporučuju se gotovi žitarice tvornice, posebno na zemljištu.

Heljda kašu

 • Oprati smo žitarice, ukloniti smeće, osušiti.
 • U aparat za kavu, mljeveno heljde pažljivo (to bi trebalo biti manje od krupice).
 • 1 tsp žitarice uliti 100 ml vode. Bolje je koristiti posudu s debelim stijenkama.
 • Kuhajte 15 minuta na maloj toplini.
 • Kash treba ohladiti prije davanja djetetu. Možete dodati majčino mlijeko ili formulu na nju.

U tom udjelu, kaša je tekućina. Malo kasnije, umjesto 1 žlice žitarice, moći će se kuhati dva itd.

Patka od karfiola u tlačnoj peći

 • Prosijite cvjetove cvjetača u tlačnom kuhalištu (za one koji to ne čine, samo ih kuhajte). Namjestite način rada "parna / kuhanje" 10 minuta.
 • Nakon 10 minuta, položite kupus u staklo za premlaćivanje pire. Puriruem pomoću miješalice.
 • Pire krumpir bi trebao postati nježan i ujednačen.

Puree iz tikvica u dvostrukom kotlu

 • Povrće se čisti, magarca je odsječena, sjeme je odijeljeno. Čajnik natopljen 3-4 sata.
 • Uzimamo posudu od stakla, ulijemo 50 g tikvica 100 ml vode, postavimo u dvostruki kotao i ostavimo 5 minuta. Ako ne postoji parobrod, kuhajte dok ne postane mekana.
 • Stavite tikvice u čašu za mljevenje i kašu.
 • Ako je previše gusta, malo vode se dodaje kaši, u kojoj se kuha povrće. I opet, sve je udareno.

Kao što vidite, organiziranje hranjenja beba nije lako, gotovo je znanost koja se ne može naučiti na ležaju na kauču. Sve bebe su vrlo individualne, svatko treba poseban pristup i strpljenje. Budući da je nemoguće prethodno izračunati koji će stavovi biti ugodno za mamu kad se hrane, kakav će se režim hranjenja konačno smjestiti, postoji vjerojatnost da postoje neke osobitosti s dodatkom. Svi podaci navedeni u članku su približni. Preciznije o hranjenju bebe reći će vašem pedijatru. On će slikati raspored i proporcije.

Hranjenje djeteta do 1 godine po mjesecu: tablice s djetetovim nutritivnim normama u dojkama i umjetnom hranom

Potpuno uravnotežena prehrana preduvjet je za normalan razvoj svih organa i sustava djeteta. Važno je da djeca dnevno primaju određenu količinu makronutrijenata (proteina, masti, ugljikohidrata), minerala i vitamina. Zbog toga će oni postati zdravi, veseli i brzi. Kako pravilno organizirati hranjenje djece do godinu dana? Shvatit ćemo ovo pitanje, koje interesira sve svjesne roditelje.

Vrste hrane za djecu do jedne godine

Postoje tri vrste hrane za djecu do godinu dana: prirodno, umjetno i mješovito. Svaki od njih ima svoju prehranu. Razmotrite značajke različitih vrsta izbornika novorođenčadi. Opće sheme su dane za zdrave bebe. U slučaju kršenja norme prehrane utječe liječnik.

dojenje

Dojenje od 0 do 6 mjeseci dobiva samo majčino mlijeko. Prema preporukama Svjetske zdravstvene organizacije (WHO), u toj se dobi postupno uvodi čvrsta hrana (komplementarna hrana). Udio majčinog mlijeka u dnevnoj količini hrane je smanjen, ali ostaje visok. Poznati dječji liječnik E.O. Komarovsky insistira da je uvođenje komplementarne hrane u ranijem razdoblju neprimjereno.

Kod dojenja, većina stručnjaka preporučuje besplatnu dojenčad, tj. Na njegov zahtjev. Ovaj pristup vam omogućuje održavanje laktacije na potrebnoj razini. Nakon 2-3 mjeseca, čak iu slučaju slobodnog hranjenja, uspostavlja se fleksibilan raspored hranjenja novorođenčeta: jela se javljaju u intervalima od 2-2.5 sati.

Umjetno hranjenje


Uz umjetno hranjenje, dijete dobiva prilagođenu mliječnu formulu. Majčino mlijeko može biti prisutno u svom izborniku, ali u maloj količini - do 20% ukupne količine hrane.

Umjetno hranjenje zahtjeva pridržavanje jasnog rasporeda hrane s određenim intervalima između obroka. EO Komarovsky podsjeća da im treba držati, jer se smjesa sporije probavlja od majčinog mlijeka.

Mješovita hranjenja

Udio majčinog mlijeka u mješovitoj prehrani - više od 20% dnevne prehrane. Način prehrane s ovom vrstom hrane ovisi o razini laktacije u majci. Ako je osnova prehrane majčino mlijeko, raspored je blizu slobodnog. U slučaju prevlake mješavine se hranjenje događa na sat.

Kako izračunati volumen potrebne količine hrane?

Prvih 7-10 dana

Izračun dnevnog volumena mješavine ili majčinog mlijeka za djecu u prvih 7-10 dana života provodi se na jedan od dva načina:

 1. Zaitseva formula. Potrebno je umnožiti tjelesnu težinu djeteta pri rođenju za broj dana njegova života i pronaći iz tog broja 2%. Rezultat je potrebna količina hrane dnevno.
 2. Finkelsteinova formula. Kako bi se utvrdilo dnevnu količinu mlijeka ili mješavine za dijete mase manje od 3,2 kg, dob u danima treba pomnožiti s 70. Ako je težina mrvica manja od 3,2 kg, trebate pronaći proizvod od broja njegovih života i 80 godina.

Bez obzira na formulu koja se koristi, potrebni dnevni volumen podijeljen je brojem hranjenja. Tako možete saznati količinu mlijeka ili mješavine koja je dovoljna za jedan obrok.

Starije od 7-10 dana

Za izračunavanje količine prehrane novorođenčadi starijih od 7-10 dana do 12 mjeseci, primjenjuje se metoda Heybenera i Cherna ili volumetrijske. Način Geibener i Cherni omogućuje vam da pronađete potrebnu ukupnu količinu tekućine dnevno, uključujući smjesu, mlijeko, vodu, sok, čaj i tako dalje. To uzima u obzir težinu djeteta i njegove dobi. Glavne preporuke prikazane su u tablici.

Planiramo hraniti dijete na umjetno hranjenje: stol s brojem hranjenja po mjesecima za prvu godinu

Pojavom djeteta mama podiže mnoga uzbudljiva pitanja. Jedan od najvažnijih je pitanje hranjenja: kakva je hrana za odabir, koliko često se hrane, u kojim količinama.

Mliječne formule pravi su spas za one majke koje iz nekog razloga ne mogu dojiti. Međutim, umjetno hranjenje ima svoje suptilnosti, pro i kontra. U članku ćete naći odgovore na sva ova pitanja. U članku se također nalaze prikladne tablice s brojem i brojem hranjenja po mjesecima za djecu do godinu dana.

Značajke novorođenčeta u IV

Jedna od najznačajnijih razlika je sastav prehrane koji će primiti novorođenče na IW i novorođenče na GW. Majčino mlijeko kombinira kompleks vitamina, minerala i enzima. U smjesi nema takve stvari, unatoč blizini njezina sastava majčinom mlijeku.

Kako dijete raste i razvija se, sastav majčinog mlijeka će se mijenjati kako bi u potpunosti omogućio rastući organizam hranjivim tvarima. Dijete u IW-u morat će kupiti mješavinu sljedeće faze (u pola godine i godinu dana).

Zbog različitog sastava mješavine i majčinog mlijeka, bit će razlike u radu gastrointestinalnog trakta: beba će imati deblji, rijetki i izraženiji miris u IV. Kada je HB češća, mekša, ima miris sir. Osim toga, s HB, učestalost izmeta i konzistencije stolice ovisit će o majčinoj prehrani. Kod IV, promjena prirode stolice je moguća samo kada mijenjate smjesu.

Kada IVA hrani dijete može bilo kojeg člana obitelji. Ali još je bolje ako majka to učini tako da je prisutna koža na koži. Ne biste trebali oduzeti malu takvu emocionalnu intimnost, koja je s HB-om sastavni dio. Ova vrsta komunikacije između majke i djeteta ima blagotvoran učinak na sveukupni razvoj i emocionalnu pozadinu bebe.

Važna je točka izbora mješavine. Ako dijete ne odabere majčino mlijeko, tada bi roditelji trebali odabrati smjesu za umjetno hranjenu bebu. Uz pravu kombinaciju, dijete će jesti s užitkom, dobro dodati težinu, redovito crijeva.

Glavna razlika je pijenje neke vode tijekom hranjenja smjese. Dijete na HB-u ne treba dopunjavanje, on dobiva sve što mu treba s mlijekom. Kada se prakticira dojenje, prakticira se hranjenje na zahtjev, a kod hranjenja s mješavinom preporuča se izdržati preporučene vremenske intervale kako bi se izbjeglo prekomjerno opterećenje gastrointestinalnog trakta i prejedanje.

Tablica za hranjenje po mjesecu od rođenja do godine

Da biste odredili volumen mješavine za novorođenče u prvih 10 dana života, možete koristiti Finkelsteinovu formulu u Tour modifikaciji:

 • V je volumen smjese;
 • n je dob u danima;
 • m je tjelesna masa pri rođenju.

Da biste izračunali dnevnu normu smjese, možete upotrijebiti sljedeću formulu, gdje je V potrebna količina smjese, m je tjelesna težina djeteta:

 • Od 10 dana do 2 mjeseca: V = m / 5.
 • 2-4 mjeseca: V = m / 6.
 • 4 - 6 mjeseci: V = m / 7.
 • 6 - 9 mjeseci: V = m / 8.
 • 9 mjeseci - 1 godina: V = m / 9.

Imajte na umu da se količina vode u dnevnoj stopi smjese ne uzima u obzir.

Nudimo shemu hranjenja bebe pripremljenog mlijeka iz smjese:

Broj hranjenja po mjesecu

Hranjenje djeteta mjesecima

Prehrana djeteta do jedne godine vrlo je važno raspravno pitanje, u potrazi za odgovorom na koji se svjetionici svijeta i domaća pedijatrija stalno nalaze. Oni su iznijeli sve argumente "za" i "protiv" rane raznolikosti izbornika mrvica, primjenjujući svoje znanje u području dječje fiziologije. I što bismo mi, mlade majke koje nisu poduzele zakletve Hipokratu, ali tko je ludo zaljubljen u njihovu djecu? Kako se ne bi naškodilo osjetljivom, brzo rastućem tijelu djeteta i istodobno položiti snažan temelj svog zdravlja i imuniteta dugi niz godina? Nakon razmatranja mnogih prijedloga o tome kako hranjenje djeteta u prvoj godini života može izgledati po mjesecima, uključujući i uzimajući u obzir preporuke WHO-a, zaustavili smo se na određenom obrascu njegove organizacije.

Dakle, zamislite da je proces dojenja prije i neko vrijeme nakon godinu dana jednostavna matematička formula za dodavanje, što uključuje dojenje / umjetno / mješovito (do ½ od potrošene količine) dječje hranidbe i komplementarne hrane. Odredite razdoblje kada je potrebno uvesti posljednju komponentu hranjenja u prehranu mrvica, slijed naših proizvoda je naš primarni zadatak.

Dojenje je jamstvo zdravlja

Prvo, nekoliko riječi o osnovama - dojenju, čija uloga za bebu ne može biti precijenjena: vitaminizirana i uravnotežena prehrana, zaštita od infekcija uzrokovanih bolesti, poboljšanje vizualne oštrine, pokazatelji mentalnog i fiziološkog stanja, povećani mentalni razvoj na kvantitativnom učinku, prevenciju ortodontskih problema itd. d.

Hranjenje djeteta u prvom mjesecu ovisi o praktičnoj primjeni osnovnih pravila za dojenje:

 • hraniti na zahtjev;
 • primjenjujemo se ispravno i na različitim pozicijama;
 • nemojte koristiti bocu i dude;
 • mi potičemo laktaciju noću hranjenja;
 • ne dodajte malo vode;
 • nemojte dekantirati
 • ne radi - zatražite pomoć.

Dijeta svake bebe, posebice novorođenče, drugačija je. U prvim danima može jede do 14 puta dnevno, u mjesec dana - 12 puta, malo kasnije broj hranjenja će doseći 6 godina. Na primjer, hranjenje režima bebe na 2 mjeseca može se već riješiti i sastojati se od najmanje šest doza majčinog mlijeka koje tijekom tog razdoblja trebate više (do 140 ml) nego kada hranite bebu za 1 mjesec. Interval između hranjenja obično doseže do 3 sata, a ako ne dođe do toga, nije strašno jer se hranimo na zahtjev.

Moguće je razumjeti da li dijete ima dovoljno prehrane, na temelju:

 • normalni dobitak težine (za 1. mjesec - najmanje 600 g, u preostalim mjesecima prve polovice godine - do 800 g mjesečno);
 • učestalost mokrenja do 8 puta dnevno;
 • pozitivan stav i mirno ponašanje djeteta;
 • snažan dugi dan i noćni san.

Postoji manjak majčinog mlijeka - nadomjestak, bez mlijeka - dugo živih prilagođenih mješavina!

Naravno, situacije "laktacije" su različite, a ako mrvica nije hranjena, ostaje ga prebaciti na poželjniju opciju za potporu dojenju - mješovite hrane. Kao dodatak, to može biti mliječna formula, najsigurnija dijeta u usporedbi s donorskim, visoko alergenskim kravljim ili kozjim mlijekom. U ovom slučaju, dodatak ne bi trebao zauzeti više od polovice ukupne količine hrane dijete. Pa, ako nema bilo kojeg razloga majčino mlijeko, a što je moguće bliže njezinom sastavu, pripremljenom od kravljeg mlijeka pomoću posebne tehnologije, mliječne formule neće ostaviti dijete gladnom. U ovom slučaju, važno je pravilno uvesti smjesu, u malim dijelovima, istog tipa, prateći pojavu alergijskih reakcija.

Raspored hranjenja djeteta u trajanju od 3 mjeseca na umjetnoj prehrani trebao bi biti jasan, s obzirom na duži period asimilacije smjese - do 5 puta dnevno s 4-satnim stanjem između hranjenja i 8 sati noću.

Kada uvoditi komplementarne hrane?

Dakle, kada započinje novi poznanik bebe s novim proizvodima? Ako su mišljenja stručnjaka o "umjetnoj" bebi gotovo nedvosmisleni - 4,5-5 mjeseci, onda za bebe nema takve jednoznačnosti. Neki tvrde da se već od 1-2 mjeseca sokovi mogu uvesti u dijetu, prema WHO-u, trebali biste početi hraniti dodatke od 6 mjeseci, jer prije nego što beba gastrointestinalnog trakta još nije zrela, neki dokazuju da će ga prvi dopuniti na 8 mjeseci više od 4-5 mjeseci. Stoga, kao opciju, predlažemo da započnemo s razvojem dijete, bilo da je zainteresiran za hranu za odrasle i da li je u stanju progutati. Sposobnost da se čvrsto sjednu i zubi su svakako važni čimbenici, ali se mogu pojaviti u mrvicama za 8 mjeseci, a ovo doba za komplementarnu hranu smatramo prekasno. Optimalno ako postoje gore navedeni čimbenici razvoja i izražavanja interesa je postignuće bebe od 4 mjeseca.

Gdje početi?

Prvo "poznanstvo" djeteta s hranom koja nije mlijeko ili mlijeko može se pojaviti na različite načine:

 1. Pire od povrća od tikvica, cvjetače, mrkve je savršeno za djecu koja su sklona opstipaciji. Da biste se lakše navikli na novu posudu, dodajte majčino mlijeko kuhanom sjeckanom ili pomiješanom šlagom povrćem. Nakon što se naviknete na ukusno povrće, dijete će ih normalno pojesti u budućnosti.
 2. Bebe jedu slatku plodnu kugu puno više nego žestoko od povrća, što zbog toga može biti problematično u budućnosti.
 3. Ako dijete ne dobije težinu ili ima slobodne stolice, mlijeko ili žitarice bez mlijeka trebaju biti prva komplementarna hrana, uzimajući u obzir doba mrvica navedenih na kutiji.

Pripadajuća prehrana i dnevna potrošnja hrane za hranjenje djeteta po mjesecu prikazana je u sljedećoj tablici:

Strpljenje prema vama i zdravlju vašim uzrastima! Bon appetit!

Prehrana od 1 do 9 mjeseci

Raspored hranjenja (1-11 mjeseci)

Raspored hranjenja (1-11 mjeseci).

Način rada vremena
6.00 1 hranjenje (120 g smjese)
6.00-7.00 budnost
7.00-9.30 spavanje
9,30 2 hranjenje (120 g smjese)
9.30-11.00 budnost
11.00-13.00 spavanje
13.00 3 hranjenje (120 g smjese)
13.00-14.00 budnost
14.00-16.30 spavanje
16.30 4 hranjenje (120 g smjese)
16.30-17.30 budnost
17.30-19.30 spavanje
19.30-20.30 budnost
20.00 5 hranjenje (120 g smjese)
20.30-6.00 spavanje
23.30 6 hranjenje (120 g smjese)

Broj hranjenja u ovoj dobi još je šest godina. Glavna dijeta je ista prilagođena smjesa (800-810 ml dnevno).

Način rada vremena
6.00 1 hranjenje (140 g smjese)
6.00-7.30 budnost
7.30-9.30 spavanje
9.30 2 hranjenje (130 g smjese)
9.30-11.00 budnost
11.00-13.00 spavanje
13.00 3 hranjenje (120 g smjese)
13.00-14.30 budnost
14.30-16.30 spavanje
16.30 4 hranjenje (130 g smjese)
16.30-17.30 budnost
17.30-19.30 spavanje
19.30-20.30 budnost
20.00 5 hranjenje (120 g smjese)
23.30 6 hranjenje (140 g smjese)

3 mjeseca

Broj hranjenja je šest, glavna hrana je i dalje prilagođena mješavina. Dnevna stopa smjese je oko 1/6 tjelesne težine.
Približan skup proizvoda: prilagođena smjesa 850-900 ml, voćni sok 20-30 ml, voćni kaš 15-30 g.

Način rada vremena
6.00 1 hranjenje (150 g smjese)
6.00-7.30 budnost
7.30-9.30 spavanje
9.30 2 hranjenje (135 g smjese, 15 g soka)
9.30-11.00 budnost
11.00-13.00 spavanje
13.00 3 hranjenje (130 g smjese, 15 g voćnog kaše)
13.00-14.30 budnost
14.30-16.30 spavanje
16,30 4 hranjenje (135 g smjese, 15 g soka)
16.30-18.00 budnost
18.00-19.30 spavanje
19.30-20.30 budnost
20.00 5 hranjenje (130 g smjese, 15 g voćnog pire)
20.30-6.00 spavanje
23.30 6 hranjenje (160 g smjese)

Od 3 mjeseca djeci se preporučuje voće, bobičasto voće i sokovi od povrća. S njima dobiva neke vitamine (C, B-karoten) i mineralne soli (kalij, željezo), organske kiseline.

U ovoj dobi, postavite novu prehranu. Broj hranjenja je pet. Intervali između hranjenja su 4 sata, dnevna brzina hrane je oko 1/7 tjelesne težine, tj. 900-1000 g.

Približan skup proizvoda: prilagođena smjesa od 800 ml, voćni sok 40-50 ml, pire od voća 40-50 g, žumanjka 1/4 komada. svježi sir 10 g, krumpir 45 g, različito povrće (mrkva, kupus, itd.) 70 g, mlijeko 30 ml, biljno ulje 2,5 g
Zdravo dijete dobiva prosječni prirast od 175 g tjedno, 700 g mjesečno, raste za 2 cm.

Način rada vremena
6.00 1 hranjenje (200 g smjese)
6.00-8.00 budnost
8.00-10.00 spavanje
10.00 2 hranjenje (150 g smjese, 10 g svježeg sira, 25 g voćnog soka)
10.00-11.30 budnost
11.30-14.00 spavanje
14.00 3 hranjenje (100 g povrće kvasca, 1/4 žumanjaka, 130 g smjese, 50 g voćnog kaše, 50 g smjese)
14.00-16.00 budnost
16.00-18.00 spavanje
18.00 4 hranjenje (200 g smjese, 25 g voćnog pire)
18.00-20.00 budnost
20.00-6.00 spavanje
22.00 5 hranjenje (200 g smjese)

Od 4,5 mjeseci prva hrana unosi se u prehranu. Preporuča se započeti s pire od povrća za pripremu različitih povrća. Pri pripremi pire krumpira, ne smije biti veći od 1/2 ukupnog volumena posuđa. Vrlo korisno mrkva, kupus, rajčica, repa.

Način rada vremena
6.00 1 hranjenje (200 g smjese)
6.00-8.00 budnost
8.00-10.00 spavanje
10,00 2 hranjenja (100 g 8% kaše, 20 g svježeg sira, 30 g voćnog soka, 100 g smjese)
10.00-11.30 budnost
11.30-14.00 spavanje
14.00 3 hranjenje (150 g povrće kave, 1/2 žumanjka, 60 g voćnog kaše)
14.00-16.00 budnost
16.00-18.00 spavanje
18.00 4 hranjenje (200 g smjese, 30 g voćnog soka)
18.00-20.00 budnost
20.00-6.00 spavanje
22.00 5 hranjenje (200 g smjese)

Krupyanoy mamac - kaša. Uz žitarice, koje se koriste za kuhanje žitarica, dijete prima minerale, vitamine skupine B, biljne bjelančevine, vlakna. Za pripremu kašice za djecu prve godine života, bolje je koristiti posebnu dječju prehrambenu brašnu napravljenu od zobene pahuljice (zobene pahuljice), heljde, riže, krupice. Heljda i zobena kaša osobito su korisni, a ne griz, koji se tradicionalno koristi najčešće.

Način rada vremena
6.00 1 hranjenje (200 g smjese)
6.00-8.00 budnost
8.00-10.00 spavanje
10.00 2 hranjenje (150 g 8-10 posto kaše, 1/2 žumanjka, 30 g voćnog soka)
10.00-12.00 budnost
12.00-14.00 spavanje
14.00 3 hranjenje (20 grama povrća, 150 g povrća pire, 20 g pire od mesa, 30 g soka)
14.00-16.00 budnost
16.00-18.00 spavanje
18.00 4 hranjenje (150 g kefira, 20 g svježeg sira, 60 g voćnog kaše)
18.00-20.00 budnost
20.00-6.00 spavanje
22.00 5 hranjenje (200 g smjese)

Od 7 mjeseci na jelovniku, morate unijeti kuhano meso - izvor visoko kvalitetnih bjelančevina. Meso treba biti mršavo. Možete dobiti teletinu, govedinu, svinjetinu, pileće meso (po mogućnosti bijelo i bez kože) u obliku pire krumpira, počevši od 1/2 čajne žličice i postupno, više od 10 do 12 dana, dovođenjem 30-40 g (1,5 - 2 žlice).

Način rada vremena
6.00 1 hranjenje (200 g smjese)
6.00-8.00 budnost
8.00-10.00 spavanje
10.00 2 hranjenje (170 g kaša, 1/2 žumanjka, 35 g voćnog soka)
10.00-12.00 budnost
12.00-14.00 spavanje
14.00 3 hranjenje (30 g povrća, 170 g povrća, 40 g pire od mesa, 35 g soka)
14.00-16.00 budnost
16.00-18.00 spavanje
18.00 4 hranjenje (150 g smjese, 40 g svježeg sira, 70 g voćnog kaše)
18.00-20.00 budnost
20.00-6.00 spavanje
22.00 5 hranjenje (200 g kefira)

9, 10, 11 mjeseci

U toj dobi, djeca se prebacuju u novi režim: dijete sada ima dva puna sna na 2 sata. Neka djeca više ne trebaju hranu za sinoć, a mogu ih se hraniti 4 puta dnevno. U skladu s režimom dana obiteljskog hranjenja može se premjestiti na kasnije vrijeme. U dijeti djeteta trebao bi uključivati ​​gotovo sve glavne namirnice koje odrasli jedu, ali kuhanje još uvijek mijenja i blago ostaje nježno.

Pripremni set proizvoda: mješavina mlijeka (prilagođeno) 200 ml, mlijeko 300 ml, kefir 200 ml, sir sir 50 g, 1/2 žumanjka, rožnjače 20 g, maslac 6 g, šećer 20 g, krumpir 27 g, povrće 140 g, biljno ulje 5 g, pšenični kruh 7 g, sok od voća 100 ml, pire od voća 100 g

Način rada vremena
7.00 1 hranjenje (200 g smjese, kekse)
7.00-9.00 budnost
9.00-11.30 spavanje
11.30 2 hranjenje (200 g kaša, 1/2 žumanjka, 50 g voćnog kaše)
11.30-13.30 budnost
13.30-15.30 spavanje
15.30 3 hranjenje (200 g suhe juhe od povrća, salata, 40 g suhog mesa, 1 komad bijelog kruha, 50 g soka)
15.30-19.30 budnost
19.00 4 hranjenje (50 g svježeg sira, 50 g voćnog kaše, 50 g soka)
19.30-7.00 spavanje
22.30 5 hranjenje (200 g kefir)

U ovom dobu moramo nastaviti poučavati dijete žvakati, stoga davati hranu ne samo u obliku pire krumpira, već i slomiti vilicom. Ako dijete ima 4 zuba, meso se može dati u obliku mesnih okruglica.

Od 10 mjeseci 1 - 2 puta tjedno meso se može zamijeniti svježom ribom. Općenito, moramo pokušati hraniti dijete na različite načine. Na primjer, ujutro, dati čašu nekog voća ili bobica, u vrijeme ručka - od drugih; Jednog dana - heljda kašu, drugi - zobena kaša ili riža.

Umjetno hranjenje djece

Svatko zna da je dojenje bolje od umjetnog, ali ne i sve žene imaju mogućnost dojenja. U takvim situacijama potrebno je konzultirati pedijatra kako bi odabrali najprikladniju dječju formulu za bebu, što odgovara njegovoj dobi i zdravstvenom stanju.

Prednosti i nedostaci umjetne prehrane

Mnoge bebe iz prvih dana života umjetno se hrane, a svake godine njihov se broj povećava. Povećanje postotka "umjetnosti" izravno je povezano s degradacijom okoliša, lošom prehranom odrasle populacije, koja utječe na zdravlje, kao i nemogućnošću majke da stalno s djecom. Vjerojatno postoji samo jedna prednost u hranjenju novorođenčeta s formulom za dojenčad - takva beba ne mora biti prenesena s dojenja na umjetno i njegovo tijelo neće morati biti obnovljeno u novoj prehrambenoj strukturi. U slučaju da majka ima izbor između umjetne i prirodne hrane, prije nego što počnu hraniti bebu mliječnim proizvodima, mora se upoznati sa svojim pozitivnim i negativnim stranama:

 • Mogućnost napuštanja djeteta s rodbinom ili dadiljem zbog zaposlenja;
 • U slučaju alergija na hranu, dovoljno je zamijeniti mliječnu formulu s prikladnijim, a ne tražiti uzrok u vlastitoj prehrani;
 • Sposobnost da se vidi količina bebe piće iz boce. Žena koja doji može saznati o količini mlijeka koja nedostaje samo u slučaju težine djeteta;
 • Učestalost hranjenja je manje uobičajena nego kod prirodnog hranjenja. Činjenica je da majčino mlijeko digne djetetovo tijelo mnogo brže od infant formulacije.
 • Odsutnost mliječne mješavine posebnih enzima sadržanih samo u majčinom mlijeku. Djeca koja se hrane bocom imaju veću vjerojatnost da doživljavaju alergijske reakcije i prehlade od beba;
 • Česta regurgitacija i kolika. Uz unos hrane kroz bocu dijete proguta suvišni zrak, što uzrokuje nadutost i nelagodu;
 • Dezinfekcija boca i priprema mliječne formule. Umjetno hranjene bebe se hrane prema određenom režimu, ali svako dijete ima individualnu potrebu za količinom i učestalošću obroka, a to ovisi o mnogim čimbenicima. Odjednom se gladna beba može puno brže hraniti;
 • Izbor smjese. Izbor prikladne mješavine traži vremena, a ako se ne uklapa, dijete pati;
 • Financijski trošak. Dobra kvalitetna mliječna formula ne može biti jeftina, a kako dijete sazrijeva, više je potrebno.

Tablica hranjenja po mjesecu


Ove su tablice približne. Pedijatar koji prati dobitak težine djeteta pomoći će vam u određivanju individualne dnevne potrebe bebe za formulu.

Početak hranjenja

Prvo hranjenje djeteta koje je na umjetnom hranjenju, moguće je postići postignuće od 3 mjeseca. Najbolji proizvod za početak hranjenja je sok od jabuka. Morate početi s 0,5 tsp dnevno, razrjeđivanje s pola kuhano vode. Ako se dijete osjeća dobro, možete pokušati s drugim prirodnim sokovima kao komplementarnu hranu, ali ne i iz egzotičnog voća.

Uz normalnu probavljivost prirodnih sokova, u roku od 4-5 mjeseci, hrana se može staviti u voće i povrće. Morate početi s 0,5 tsp dnevno, postupno povećavajući iznos.

3-4 tjedna nakon beba poznanstva s pire krumpir, možete unijeti kaša (kukuruz, heljda i riža) u prehrani. Ako niste alergični na laktozu, možete ih kuhati u mlijeku. Nakon 6-7 mjeseci, probavni sustav djeteta postaje prilično snažan, tako da možete koristiti i zobene pahuljice, krupice, pšenicu i ječam rogovima kako biste napraviti kašu.

Nakon 8 mjeseci kuhano meso može se postupno uvesti u hranu za bebe, prvu piletinu i puricu, a zatim i govedinu.

Nakon 9 mjeseci djetetovog jelovnika možete raznovrsiti kuhanu ribu.

Dopunski sustav hranjenja


Video: Doktor Komarovsky o umjetnom hranjenju

Menstruacija s umjetnom hranom

Puerperalni iscjedak iz maternice je prirodan za svaku ženu koja rodi i traje oko 6 tjedana. U ženama čija se djeca umjetno hrane od prvog dana svog života, menstruacija može početi od trećeg mjeseca djetetovog života, ali neće odmah postati redoviti. Ako nakon 5 mjeseci nakon poroda menstrualni ciklus nije započeo, ili je prevelik menstruacija, odmah se posavjetujte s liječnikom.

Potrebna stopa: koliko novorođenče treba jesti u jednom hranjenju

Pojavom djeteta u obitelji, roditelji pokušavaju učiniti sve što je u redu. Uostalom, njegov razvoj ovisi o kvaliteti skrbi za novorođenčad. Prije svega, odrasli su zainteresirani za pitanje prehrane bebe. Na prvi pogled, čini se da ne može biti prirodni proces nego hranjenje djeteta. Ali žena je uvijek zabrinuta hoće li je mrvica dovoljno jesti, da li je dovoljno hranjive tekućine za njega, koliko se dojenja dnevno smatra normalnim. Čak i više pitanja nastaju kada majka ne može dojiti dijete. Dijete se prenosi na posebno prilagođenu mješavinu, ali ovdje također postoje neke nijanse. Razmotrimo detaljnije nutritivne standarde djeteta: kako razumjeti koliko mlijeka ili formule novorođenče treba jesti.

Koliko je potrebno mlijeko za novorođenče na HB

Danas je pristup dojenju dramatično promijenjen u usporedbi s preporukama pedijatara prije dvadeset i trideset godina. Sve se više žene upućuju savjetnicima HB-a, koji detaljno govore mlade majke o pravilima dojenčadi, tehnikama dojenja i drugim nijansama. Sada je važno održavati bliski kontakt s djetetom, pa je hranjenje na zahtjev dobrodošlo.

Priroda osigurava proces dojenja djeteta, pa se odmah nakon rođenja mrvica u tijelu pojavljuje povećana količina hormona, koja je odgovorna za proizvodnju mlijeka.

U rodilištima, mladi majka objašnjava pravila primjene djeteta na prsa kako bi uspostavila GW od prvih dana.

Što ako nije dovoljno: tajne prvog hranjenja

No majke se često brinu za prvih dana nakon rođenja djeteta, kada mlijeko nije prisutno kao takvo, a tijelo proizvodi samo kolostrum. Štoviše, količina ove nutritivno vrijedne bebe je vrlo mala: tijekom prvog dojenja, dijete prima oko 1,5-2 ml kolostruma.

Stručnjaci su dokazali da je kolostrum potreban za mrvice. Činjenica je da u svom sastavu postoji ogromna količina korisnih tvari: mikroelementi, imunoglobulini, protutijela, kao i puno proteina. Zato liječnici širom svijeta inzistiraju da mrvice odmah nakon rođenja ili u prvih sati života primjenjuju se na majčinu dojku. Kolostrum ne samo da hrani hranjive tvari, već i pomaže aktivirati obranu tijela.

Kolostrum, ulazi u tijelo mrvica, potpuno je apsorbiran, jer kao dio gotovo bez masti, i pruža dijete s pasivnim imunitetom, koji štiti dijete od mnogih zaraznih bolesti. Nakon sljedećeg obroka količina kolostruma se lagano povećava i doseže 200-300 ml dnevno. U jednom hranjenju, dijete jede oko 20-30 ml tekućine drugoga i trećeg dana nakon rođenja.

Novorođene bebe jedu samo kolostrum tijekom prvih dana, a to je dovoljno za njih.

Međutim, mnoge su žene zabrinute zbog činjenice da mrvica nije dovoljna za jedan kolostrum i ne jede dovoljno. Često možete čuti mišljenje da u prvim danima djeteta morate hraniti smjesu. To je netočna izjava: količina kolostruma je apsolutno dovoljna da zadovolji sva dojenčeta hranjiva potreba. Stoga se žene ne moraju brinuti zbog toga.

Dodatno hranjenje prilagođene mješavine novorođenčeta može uzrokovati neuspjeh grudi. Dijete će se naviknuti na dobivanje hrane iz boce i neće željeti obavljati aktivne pokrete za sisanje kako bi dobio mlijeko. Također, dijete će uzeti manje majčinske dojke, što zauzvrat će dovesti do smanjenja proizvodnje mlijeka u žena.

Stoga, stručnjaci inzistiraju: za dijete prvih dana života, prehrana koju prima tijekom dojenja prilično je dovoljno. Također je vrijedno napomenuti da je volumen trbuha novorođenčeta vrlo mali i oko 10 ml. Dakle, 7-8 ml kolostruma, jede za jedan hranjenje prvog dana, dovoljno je za mrvice.

Stavite normu mlijeka u prvih deset dana beba života

Dijete se hrani kolostrumom prva dva do četiri dana nakon rođenja. Aktivno razvija refleks sisanja, koji još nije razvijen i učio kako pravilno uhvatiti majčinu dojku kako bi izvucio vrijednu tekućinu. Svakodnevno se povećava volumen trbuha, pa dijete počinje jesti više mlijeka. Dijete se nanosi na dojku oko 8-10 puta dnevno.

Savjetnici za dojenje objašnjavaju mladim majkama da je u prvim danima nakon rođenja djeteta često potrebno primijeniti na dojku kako bi stimulirala proizvodnju mlijeka u ženi. Uostalom, tijelo radi na principu "potražnje za potražnjom", što više mrvica jede, to više dolazi mlijeko. I prvi mjesec je vrlo važno: u ovom trenutku dojenje se sve bolje.

U prvih dana nakon rođenja djeteta, često se primjenjuje na prsa: u prosjeku, 8-10 puta

Postoji formula s kojom se lako može odrediti koja je stopa mlijeka pojela za dijete u prvim danima života. Izgleda ovako: N * 10 = količina mlijeka koje dijete treba jesti u jednom hranjenju, gdje je N broj dana od rođenja mrvica.

Rutinska i dnevna rutina dojenčadi po mjesecu: dijeta, jelovnik, stol

Pravilno postavljen dnevni režim pomoći će mami da se opusti i dobije snagu. Za dijete, red je također potreban za normalni razvoj živčanog sustava i sve unutarnje organe kao cjelinu.

Trebam način

Način dana je sekvencijalno izvršenje akcija i ovisi o dobu dana.

 • Bit će određeno vrijeme za hodanje, spavanje i hranjenje. Mama će točno znati kada početi kuhati ili kad može provesti malo vremena na sebi.
 • Pristaše osnivanja režima dana hrane dijete na određeni raspored. Tu su i plusi. Rad probavnih organa nije preopterećen, čime se smanjuje rizik razvoja alergija i prekomjerne težine. Kada majka po potrebi hrani dijete, povećava se rizik od prenaprezanja.
 • Način pogodnosti utječe na udobnost i zdravost u obitelji. Mama obraća pozornost ne samo djetetu, već i mužu i ostatku obitelji.

Usporedni prikaz dnevne rutine djece mlađe od jedne godine.

Tablica jasno pokazuje da kada dijete raste, više vremena treba provoditi za zajedničke aktivnosti u slobodno vrijeme. Rutina osnovnih radnji u 10 mjeseci postaje blizu režimu odrasle djece.

Uzorak dnevnog rasporeda

Dijete mora spavati većinu prvog mjeseca (otprilike 20 sati dnevno). Stoga se tijelo bolje prilagođava novim uvjetima. Buđenje je povezano s hranjenjem. Dijeta treba sadržavati samo majčino mlijeko.

Treba imati na umu da je djeci prvog dana života teško naučiti jesti prema režimu. Jedva da mogu izdržati satni interval, osobito one koji su dojeni.

Ako se dojenče hrani mješavinama, interval može trajati do 3 sata. Smjesu se više probavlja želudac i može se točno izmjeriti. Prvi mjesec baby treba za svakim hranjenjem oko 90 ml mlijeka.

Pješačenje ne samo da promovira zdrav san i apetit. Sunčeve zrake, koje pada na kožu djeteta, promiču proizvodnju vitamina D, što je nužno za normalan razvoj.

Raspored dnevnog režima trogodišnjeg beba izgleda ovako.

 1. Spavanje - najmanje četiri puta, traje oko 2 sata. Krajem mjeseca noćni san trebao bi stići do 6 sati.
 2. Interval između hranjenja trebao bi trajati oko 3 sata. Noću, ne više od 6 sati. Dijeta se i dalje mora sastojati od majčinog mlijeka. Mama se ne bi trebala uključiti u nove proizvode, kako ne bi izazvala neželjenu reakciju na dijelu probavnog trakta bebe.
 3. Budite sigurni da ste na ulici. Potrebno je uzeti u obzir vremenske uvjete, ali u prosjeku provode najmanje 2 sata dnevno.

U dobi od tri mjeseca, majka razvija krizu za laktaciju. Nije potrebno hraniti tročlano bebe s mješavinama i drugim mamcima. Samo trebate čekati malo vremena, a hrana će opet biti bolja. Upoznavanje s režimom u tom razdoblju neće raditi.

Do četvrtog mjeseca dijete se već navikne na utvrđena pravila.

Noćni san možda već traje oko 10 sati. Na dan beba spava 3 puta za 2 sata. Treba imati na umu da u ovom trenutku prvi zubi počinju izbacivati, dijete može osjetiti fizičku nelagodu, postaje kapriciozan, spavanje i apetit su uznemireni. Način će u ovom trenutku nestati. Ne biste trebali biti previše strogi za njega u ovom trenutku, možete malo prilagoditi njegovim ritmovima.

Ako je dijete dojilo, rano uvođenje komplementarne hrane u izbornik nije dopušteno.

Dijete dobiva sve hranjive tvari s majčinim mlijekom. Ako se dojenče hrani mješavinama, dopušteno je dodati kap sok u prehranu.

Približan dnevni režim sata u prvim mjesecima života djeteta jasno će pokazati tablicu.