Postpartum šavovi: kako se brinuti za njih kako bi spriječili komplikacije

Zdravlje

Nakon poroda, mnoge žene doživljavaju pojavu uboda na cerviksu, vagini ili perineumu. Razmotrite kakve šavove postoje, kakve se komplikacije mogu susresti nakon nametanja i kakvu skrb zahtijevaju nakon poroda.

Ovisno o tome gdje se šavovi stavljaju, oni su podijeljeni na unutarnje i vanjske.

Unutarnje šavove

Interni su oni koji su bili nametnuti tijekom rupture cerviksa ili vaginalnih zidova. Takve šavove se primjenjuju nakon isporuke, kada liječnik pregledava genitalije. Postupak uboda maternice ne zahtijeva anesteziju jer je organ posve neosjetljiv nakon dostave. Kod šivanja zidova vagine vrši se lokalna anestezija. Šavovi se nanose samoapsorbirajućim nitima koji ne zahtijevaju uklanjanje.

Vanjske šavove

Vanjske šavove su postavljene na perineum. Oni su nametnuti kada su u procesu porođaja bile suze u perineumu ili je napravljena umjetna disekcija. Ako je potrebno, liječnici daju prednost rezovima, sprječavajući kidanje, budući da su njihovi rubovi uvijek glatki, što znači da će brže izliječiti. Nametanje vanjskih šavova nakon isporuke odvija se pod lokalnom anestezijom.

Razmaci mogu biti povezani s niti koje zahtijevaju uklanjanje 5 dana ili samoapsorbirajuće niti. Također u ovom području, liječnici mogu primijeniti kozmetičku šav, koja je došla u ginekologiju iz plastične kirurgije. Takav šav je karakteriziran činjenicom da nit prolazi potkožno, a samo njezin ulaz i izlaz iz rane su vidljivi.

Kako liječiti i brinuti o šavovima nakon poroda

Prvi dani u rodilištima primalja se bave šavovima. 2 puta dnevno, obrađuju šavove otopinom zelenka ili kalijevog permanganata. Nastavit ćete obrađivati ​​kod kuće. To će se trebati obaviti nakon svake obrade vode.

Tako proces vanjskih šavova. Unutarnje šavove ne zahtijeva posebnu njegu, pod uvjetom da nemate nikakvih zaraznih bolesti. Morate se pobrinuti za to prije trudnoće.

U prvim danima nakon porođaja, kada su šavovi bili zalijepljeni, trebate biti oprezni s pražnjenjem crijeva kako ne biste prekomjerno povećali tkiva. U idealnom slučaju, u prvom pokušaju da postavite klistir ili glicerolnu svijeću.

Nakon svakog izleta u WC je vrijedan za pranje. Ujutro i navečer možete koristiti alat za intimnu higijenu. Bolje je oprati pod tušem, ali ne u bazenu s vodom. Sanitarne jastučiće se mijenjaju svakih 2 sata. Čak i ako mislite da još uvijek može poslužiti.


Dobar izbor za donje rublje su jednokratni gaćice, izrađene od materijala koji može disati. Ako ne, koristite pamučnu odjeću. Ne nosite donje rublje odmah nakon tuširanja.

Zračne kupke su dobre ne samo za dječju kožu, već i za vaše ozdravljive rane. Ne možete trljati šavova s ​​ručnikom, bolje je promakivyvat ih ili čak čekati do potpunog sušenja.

Ne koristite donje rublje mršavljenja. Učinak blokiranja protoka krvi i ometanje iscjeljivanja. Da, želite izgledati dobro odmah nakon rođenja djeteta, ali budite strpljivi par mjeseci, a zatim možete nositi i korzeti i mršave gaćice.

I najvažnije. Kada su nametnute postpartumne šavove, nećete moći sjesti oko 10 dana - barem to. Nakon ovog razdoblja, ako se šavovi liječe bez komplikacija, možete početi sjediti na tvrdom podlogu. Odmor tijekom perioda ozdravljenja šavova trebao bi ležati ili polužiti. Ne možete iznenaditi pokrete.

Ranije, kada su novorođenčad odvojene od majke, oni koji su imali postpartum uboda nisu imali dopuštenje da ustanu prije iscjedanja. To je omogućilo šavovima da se liječe puno brže. Sada, kada su djeca s majkama u odjelu, ležajni ležaj je nemoguć. Stoga je neophodno slijediti preporuke što se tiče sjedala što je više moguće kako se šavovi ne bi otvorili ili zapalili.

Komplikacije postpartum šavova

Ako je žena nakon porođaja bila zalijepljena, svakodnevno ga pregledava liječnik. Ako se ne pronađu nepravilnosti, postupak liječenja je standard: vodikov peroksid i otopina briljantnog zelenog ili kalijevog permanganata. Ako se primjećuju odstupanja od norme, odluka se donosi ovisno o situaciji.

Šavovi se odvajaju

Ako rana još nije izliječena, a šavovi su se raspršili, ponovno su nametnuti. Ako je rana zacjeljivana, a nekoliko šavova šavova razdvojene, tada liječnik može napustiti situaciju kakav jest (pod uvjetom da nema opasnosti za ženski život). Ako se cijela šava proda, morat će se ranjati i ponovno šivati. Šavovi se mogu razbiti kad je žena već ispražnjena iz bolnice. Ova činjenica zahtijeva hitan poziv u bolnicu s pozivom da sakriješ pomoć.

Šavovi se grickaju

O pravilnom liječenju šavova koji normalno liječe, već je rečeno gore. U slučaju otkrivanja upale ili zacjeljivanja unutarnjih ili vanjskih postpartum uboda, liječnik će propisati dodatne mjere za liječenje rana.

Šavovi su ozlijeđeni

U svakom će slučaju biti bol nakon nametanja vanjskih i unutarnjih šavova. Uobičajeno, bol iz unutarnje treba proći kroz 2 dana nakon rođenja. Nemir u nametanju vanjskih šavova bit će prisutan mnogo duže. Pogotovo ako se ne pridržavate režima i pokušajte sjesti rano.

Ako se bol pojavljuje samo kada sjedite - ovo je normalno (ako nije jako jaka i može se tolerirati). Ali, ako osjećate nelagodu i u stanju stajanja ili ležanja, onda to može ukazivati ​​na upalni proces. U tom slučaju bol se ne može tolerirati. Pozivanje liječnika treba biti hitno.

Postpartum uboda su šavovi nakon operacije. Da bi se brzo i sigurno izliječili, morate se brinuti za njih. Naravno, nakon rođenja djeteta će se propustiti i druge zabrinutosti. Ali vjerujte mi, vaša beba treba zdravu majku. Što se pažljivije brinete o šavovima, brže će izliječiti i zaustaviti zahtjevnu pozornost.

Što učiniti sa šavovima nakon isporuke

Nakon rođenja mnoge su žene vezane: na bendu maternice, vagine ili perineuma. Ovisno o lokaciji šavova podijeljeni su na vanjske i unutarnje.

Interni prekidi

Ako je došlo do puknuća grlića maternice ili je povrijeđena cjelovitost zidova vagine, šavovi postavljeni na zahvaćena područja nazivaju se unutarnjim. Imenujte ih neko vrijeme nakon rođenja, kada liječnik provede ispitivanje genitalija.

U ovom slučaju, potreba za anestezijom je odsutna, jer je maternica u ovom trenutku apsolutno neosjetljiva. Međutim, šivanje vaginalnih zidova zahtijeva upotrebu lokalnog anestetičkog lijeka. U oba slučaja koriste se samohipne niti, čija značajka je da ih nema uklanjati.

Odmor na otvorenom

Vanjske šavove nametnute su prepone. Moraju se nametnuti u slučaju da je kod rođenja došlo do puknuća perineuma ili ga je moralo umjetno rezati. Ako je situacija kritična, a liječnici vide da postoji jaz, tada preferiraju rezanje.

Rubovi rane u ovom slučaju glatki su, stoga će se mnogo brže izliječiti. Prekrivanje se javlja u lokalnoj anesteziji.

Stitch breakovi ili perinealni rezovi na dva načina: standardne niti koje zahtijevaju uklanjanje nakon 5 dana ili se mogu apsorbirati. Ponekad liječnici koriste kozmetičke šavove koji su došli do ginekologije iz područja plastične kirurgije. Ova metoda se sastoji u potkožnom prolasku niti, tako da su vidljivi samo početak i kraj šavova.

Briga za šavove nakon porođaja - što je strogo zabranjeno

U rodilištu se primalje bave vanjski šavovi. Dvaput dnevno se tretiraju s otopinom kalijevog permanganata ili s briljantnim zelenilom. Kada pišem ženu u radu, liječenje bi se trebalo nastaviti kod kuće, sama, nakon svakog pranja i tuširanja.

Unutarnja šavova ne zahtijevaju posebnu brigu, pod uvjetom da žena nema zaraznih bolesti. Obično je taj problem riješen prije trudnoće.

Morate biti iznimno oprezni s pražnjenjem crijeva, ne možete istegnuti vezivno tkivo. Najbolja opcija - kada je potrebno staviti klistir ili glicerin svijeću. Nakon posjete WC-u, neophodno je potkopati.

Također možete koristiti bilo kakav higijenski način (pjena, gel, sapun), ali samo dva puta dnevno (obično ujutro i navečer). Postupci se najbolje izvode pod tušem, a ne za kupanje.

Sanitarne jastučiće treba mijenjati svaka 2 sata, čak i ako još uvijek mogu služiti. Dobra alternativa brtvama su jednokratni gaćice, izrađene od posebnog materijala koji može disati.

Ako nema, onda je donje rublje bolje uzeti od pamučnih tkanina. Ne možete upotrijebiti donje rublje za mršavljenje jer ometa normalni protok krvi i, prema tome, ozdravljenje rana. Također, ne možete nositi donje rublje odmah nakon tuširanja!

Osim toga, ne možete trljati šav ručnikom. Potrebno je lagano promakivati ​​ili pričekati dok se ne osuši.

Klima kupke su korisne ne samo za novorođenčad, ali i za mame koji su dobili pauze tijekom porođaja.

Strogo je zabranjeno sjesti najmanje 10 dana. Nakon toga, ako su rane dobro zategnute, dopušteno je da sjedne na tvrdim površinama. Preporuča se odmoriti ležeći ili nasloniti se. Također je zabranjeno napraviti oštre pokrete. Ove mjere su neophodne kako bi se osiguralo da šav nije rasprodan.

komplikacije

Žena koja se prekida, liječnik svakodnevno ispituje. Ako se proces ozdravljenja odvija normalno, nema patologija, tada se primjenjuje standardni postupak liječenja: s kalijevim permanganatom, s briljantnim zelenilom ili peroksidom. Kada postoje odstupanja od norme, oni djeluju ovisno o situaciji.

Vanjska šava nakon poroda razbila: što učiniti

Ako je rana još uvijek u procesu ozdravljenja, ali šavovi iz bilo kojeg razloga su odvojeni, ponovno se primjenjuju. Kad se zdjelica ozdravi, ali samo nekoliko šavova se razdvoji, liječnik može ostaviti sve kako je to (ako nema opasnosti za zdravlje).

Uz nepodudarnost svih šavova, rana je izrezana i ponovno zalijepljena. Ako se takva situacija javlja kod kuće, potrebno hitno pozvati hitnu pomoć i transportirati ženu u bolnicu.

Što učiniti ako se šavovi isprepliću

Ako se otkriva patologija, na primjer, gubljenje ili upala šavova, liječnik poduzima dodatne mjere za liječenje. Higijenske procedure u ovom slučaju se nadopunjuju tamponima s mastima.

U tu svrhu koriste se sredstva za ublažavanje upale i gubljenja, na primjer Levomikol, Vishnevsky mast i slično. Ako je žena pronašla neuobičajeno iscjedak iz vagine, odmah se posavjetujte s liječnikom.

Koliko se šavova liječi nakon porođaja

Ovo pitanje interesira apsolutno sve žene koje su imale praznine. Vrlo je teško odgovoriti, jer postoji nekoliko čimbenika koji utječu na pooštravanje rane.

Također treba uzeti u obzir da se za varanje koriste različiti materijali, koji također utječu na proces iscjeljivanja:

 • Samonosivi (filamenti mogu biti načinjeni od sintetičkih i prirodnih materijala). Rana je sama odgođena do oko 2 tjedna, a niti će se otopiti tek nakon mjesec dana;
 • Nonabsorbable. Teme treba ukloniti nakon 5-6 dana. To se može obaviti iu maternističkoj bolnici iu predškolskoj klinici ako je mlađa majka već otpuštena. Šavovi nakon poroda će se izliječiti najmanje 2 tjedna;
 • Metalni potpornji, koji se također uklanjaju uz pomoć liječnika;
 • Stopa ozdravljenja također ovisi o ulasku patogena u ranu.

Bol u zglobovima

Boli će biti prisutni u svakom slučaju, čak i ako se samouprave upijaju šavovi odmah nakon rođenja. To vrijedi i za vanjske i unutarnje prijelome. Nestanak boli smatra se normom otprilike 2-3 dana nakon šivanja. Međutim, nelagoda će trajati mnogo dulje, posebno ako želite sjediti prije dopuštene količine vremena.

Ako se nelagoda pojavljuje samo u sjedećem položaju i oni nisu jaki (može se tolerirati) - to je normalni fenomen. Međutim, prisutnost nelagode u ležećem ili stojećem položaju znak je upalnog procesa. Takvu bol se ne može tolerirati i trebate vidjeti specijaliste.

Proizvodi za njegu

Kako rukovati šavovima nakon rođenja već je poznato, ali što se može koristiti iz intimne higijene?

 • Gel ili sapun za pranje trebaju dobro očistiti kožu, ali ga ne iritiraju i ne uzrokuju alergijske reakcije. Također se koristi dječji sapun, kao i antibakterijski, no potonji se ne koristi više od 10 dana. Bolje je davati prednost prethodno dokazanim sredstvima koja su korištena prije trudnoće;
 • Potrebno je pojasniti i značajke brtvila. Oni bi trebali biti noćni ili "maxi", jer je lochia (iscjedak) u prvim danima vrlo bogata. Sada postoje posebni jastučići za upotrebu posebno u postpartum razdoblju s izvrsnom upijanju. Prvog dana preporučuje se korištenje malih komada tkanine. Zato liječnik ili primalja mogu nadzirati količinu iscjedka jer previše ukazuju na krvarenje nakon poroda, a njihova odsutnost ukazuje na blokadu cervikalnog kanala s krvnim ugruškom;
 • Kod kuće preporuča se pranje otopinom kalijevog permanganata (malo ružičasto) ili gotovim otopinama furacilina, klorheksidina ili oktenisza, koji se obično ispuštaju u postpartum jedinici;
 • Liječenje šavova dobivenih nakon poroda moguće je uz infuzije i dekocije ljekovitog bilja, na primjer, kamilice i kalendule, koje imaju dobar antiseptički učinak (1 žlica sirovina po 200 ml tekućine);
 • Ne preporučuje se kupanje, odlazak u bazene, kupanje u ribnjacima. Potrebno je izbjeći prekomjerno hlađenje;
 • Nemojte koristiti tampone umjesto brtvila;
 • Nemojte tuširati bez savjetnika liječnika.

Treba podsjetiti da svaka žena u radu treba posjetiti ginekolog nakon 10-14 dana od trenutka iscjetka. To je učinjeno čak i ako se žena u radu ne smeta.

Sukladnost s ovim pravilima je zajamčena kako bi se smanjio rizik od infekcije s patogenima, osim toga, šavovi će se brže izliječiti i nemir će se svesti na minimum.

Malo o šavovima nakon rođenja i kako brzo izliječiti šavove na perineumu

Jednom ubod, dva uboda, bit će zabavno! - rekao je opstetričar s iglom na nogama sretnog porođaja. Za neke, ovaj crni humor ne postaje smiješna stvarnost i pruža veliku nevolju i nevolje. Razgovarat ćemo o situacijama koje nadahnjuju opstetre da uzmu iglu, kako brzo liječe i oslobađaju bol.

Kada šavovi i uzroci rupture

Porijeklo nije uvijek jasno, a za sreću da imate djecu, ponekad morate platiti ozljedu kod rađanja - suze i usnice genitalnog trakta, koji se nadovezuju na vanjske i unutarnje šavove nakon porođaja. Ozljede su unutarnje - suze u cervici i vagini, a vanjski - pauze i rezovi perineuma.

Nakon prirodnog rođenja, opstetričar nužno provjerava prisustvo suza i, ako je otkriven, zatvara ih. Inače, ako se šav ne držite je postporođajne razdoblje prijeti završiti u bolničkom krevetu zbog krvarenja otvoren ozlijeđenih tkiva i pristupanje infekcije, au budućnosti čak izazvati visceralnog prolaps i inkontinenciju.

Proces umetanja vanjske i unutarnje zglobove traje dugo vremena i zahtijeva visoku kvalifikaciju doktora te u slučaju pucanja vrata maternice, rodnice i prelaska u maternici, i virtuoznosti zbog nepristupačnosti i rizik od oštećenja obližnjem mjehura i mokraćovoda.

Unutarnji šavovi nakon poroda na vratu cerviksa, vaginu i maternicu primjenjuju se pomoću apsorbirajućih niti biološke ili polusintetičke građe. Ako je samo cerviks pretrpio, tada se obično ne zahtijeva anestezija - nakon isporuke je neosjetljiva. U svim ostalim slučajevima primijenjena je lokalna ili opća anestezija - anestezija ili epiduralna anestezija.

Mišićni slojevi na pauzu i prepone sekcija također sašivena sa apsorbirati niti, a koža se često ne apsorbira od svile, najlona i drugih materijala koje otklanjaju i dalje u bolnici ili u prenatalnom razdoblju, obično 3-7 dana nakon poroda, kada je šavnih buragu. Postupak je prilično bolan, pa je stoga potrebna anestezija.

Uzroci prekida mogu biti različiti. To ne slijedite savjete primalje tijekom ležaja-dolje razdoblju, a ožiljci od uboda, nametnuta u prethodnim rođenih (ožiljak sastoji od neelastične vezivnog tkiva), brzi, dugoročno, prerano i instrumentalne isporuke (pinceta isporuke), anatomske značajke zdjelične strukture, velika glava u djeteta, prezentacija stražnjice, niska elastičnost kože u vrijeme isporuke.

Stav prema epiziotomiji - disekcija perineuma, u različitim opstetrima. Za neke, to je rutinski postupak koji se masivno primjenjuje kako bi se izbjegao rizik od perinealne rupture. Drugi liječnici nastoje maksimizirati prirodni proces porođaja, kada se već jasno vidi da se jaz ne može izbjeći. Ako se obavlja instrumentalni rad s pincetom ili vakuumskim ekstraktorom, preporučuje se preliminarno disekcija perineuma.

Epiziotomija ne pomaže u izbjegavanju suza trećeg stupnja, kada je analni sfinkter uključen u ometanje integriteta perineuma i može čak doprinijeti takvoj ozljedi. Ipak, kirurška disekcija ima nekoliko prednosti u odnosu na rupturu. Tehnički je izvađeno tkivo tehnički lakše šivati ​​nego raskomati. Rana ima glatke rubove, iscjeljenje je brže i formira se estetski ožiljak.

Liječenje i liječenje šavova

Žalosno je, ali ono što se dogodilo dogodilo se i kao rezultat, nakon porođaja, bili ste zalijepljeni. S unutarnjim šavovima, ako je postupak sjeanja pravilno i temeljito izveden, može biti bolno oko 2 dana. Oni ne zahtijevaju posebnu njegu i ne trebaju biti uklonjeni, budući da su izrađeni od apsorbirajuće šavove.

Samonosivi šavovi nakon isporuke iz prirodnog materijala - katgut se potpuno otopi za otprilike mjesec dana, a od sintetike - za 2-3 mjeseca. Interni iscjeljuje brže i može se raspršiti u iznimno rijetkim i iznimnim slučajevima.

Još jedna stvar - vanjske šavove perineuma. Bolno je kretati se s takvom postpartum nagradom, problem je ići na zahod i ne možete sjediti, jer se šavovi mogu razbiti.

Zabrana sjedećeg položaja vrijedi dva tjedna, nakon čega se možete postepeno pokušati sjesti na tvrdim površinama.

Ako ste na perineum stavili šavove na mačke, onda se ne biste trebali bojati ako se u tjedan dana pojavljuju labavi komadi žica - tijekom tog razdoblja materijal gubi snagu i prekida. Šavovi više neće biti raspršeni, ako, naravno, ne upuštati se u ples. Koliko dugo će se materijal otopiti ovisi o brzini metaboličkih procesa u tijelu. Ponekad postoje slučajevi kada catgut ne apsorbira čak šest mjeseci nakon suturing.

Šavovi niti koji se ne apsorbiraju iz perineuma uklanjaju se 3-7 dana nakon rođenja. Ako se to ne dogodi u rodilištu, uklanjanje šavova provodi ginekolog na antenatalnoj klinici. Tijekom samog postupka uklanjanja, to je pomalo neugodno, ali u većini slučajeva to ne boli, ili je bol posve podnošljiv.

Koliko se šavovi liječe nakon porođaja utječu individualna stopa ozdravljenja ozljeda koje je tijelo zadobilo, i to od manjih ogrebotina i od teških ozljeda.

Obično ovaj proces ne traje više od mjesec dana, au prosjeku je 2 tjedna.

I prije i poslije uklanjanja šavova potrebno je redovito tretirati ih. To je osobito važno budući da postpartumski iscjedak i stalno vlažno perinealno okruženje doprinose umnožavanju raznih mikroorganizama na površini rane. Kao rezultat toga, šavovi mogu prolaziti i iscjeljivanje će biti odgođeno na neodređeno vrijeme.

Kako i kako nositi šavove nakon rođenja kod kuće? Također, kao u rodilištu, potrebno je liječiti dva do tri puta dnevno s antiseptičkim otopinama i / ili antibakterijskim pomastima koji potiskuju nekontrolirani rast bacila koji uzrokuju upalu. Najpristupačniji proizvodi su poznati zelenka, vodikov peroksid, kalijev permanganat, klorheksidin, itd. Od masti - levomekol, itd. Obrada treba provesti, izbjegavajući sjedeći položaj.

Ako vam osigura pristup zraku na perineumu, ozdravljenje će ići mnogo brže. Da biste to učinili, koristite "prozračni" jastučići od prirodnih materijala i suzdržite od noseći blisku odjeću. Idealna opcija je pružiti "prozračivanje" tijekom spavanja, kada možete potpuno odustati od donjeg rublja i spavati na posebnoj upijajućoj peleniji ili mazalici s redovitom peludom od tkanine.

Kako biste ubrzali regeneraciju, potrebna vam je i dobra prehrana koja dovodi građevinski materijal na mjesto ozljede. Od folklornih lijekova, ulje čajevog ulja, ulje morskih krmača ubrzava iscjeljivanje. Naravno, pravila higijene i održavanje čistoće dobrodošli su samo na putu brzog iscjeljenja.

Kako olakšati bol

U procesu zacjeljivanja šavova dolazi do napetosti tkiva - površine rane su smanjene, a rana je zatvorena ožilom. Stoga je sasvim normalno da se šavovi nakon porođaja, kao i ostale ozljede koje krše integritet mišića i epitelnih tkiva, povrijediti. Nemir - bol i svrbež u perineumu mogu se doživjeti do 6 tjedana nakon isporuke.

Ako je bol drugačije prirode, a još više kada je počelo zijevanje šavova, trebali biste se obratiti liječniku.

Ako je bol teška, kao što se događa u prvim danima nakon porođaja, tada se aplicirajući hladnoću na perineum može pomoći s njim, lijekovi protiv bolova. U bolnicama injekcijama, kod kuće, možete uzeti ibuprofen (nurofen), koji nije kontraindiciran kod dojenja i ima protuupalni učinak. Za manje boli tijekom mokrenja, možete pokušati urinirati stojeći u kupaonici, razmaknute noge.

Što učiniti ako su šavovi razdvojeni

Rijetko, ali se događa da se šavovi djelomično ili potpuno divergiraju. To se može dogoditi zbog dizanja utega, ranog početka seksualnog odnosa nakon porođaja, naglog sjedenja i drugih neugodnih oštrih pokreta, povećavajući pritisak na genitalije sa začepljenjem.

U bolnici s ozbiljnim nepodudarnim šavovima može se ponovno primijeniti. Znakovi divergencije šavova - bol, oteklina, iscjedak iz rane. Što učiniti u ovom slučaju? Nemojte paničariti i posjetite ginekologa. Ako se širi nekoliko šavova, sve se može ostaviti kako jest. U ozbiljnijim situacijama, kada nema opasnosti za zdravlje, ozdravljenje će se dogoditi, ali u budućnosti može biti potrebna plastika vanjskih genitalnih organa.

Nadajmo se, vrlo brzo, oni koji imaju dovoljno sreće da se dobiju ispod igle opstetričara, trče gore i skoče s očima punim radosti iz njihove male "ženske sreće", čak se ne sjećaju nedavnih problema nakon porođaja. Želimo da ožiljci ne postanu ornament za žene i brz obnavljanje nakon poroda!

Šavovi nakon porođaja

Sjećam se da sam jedva prolazio kroz šavove, iako sam se ponekad zaboravio i pokušao sjesti na magarca), što sam učinio kad mi je dopušteno da odem kući nekoliko dana. Došla sam i kako je iz cijele maha pala na stolac... kakve sam to oči imala, nije bilo boli, ali nakon što su slušali priče da se sve može raspršiti i da će sve biti ponovno ušiveno na novi način - to me je uplašilo.

Evo malo o šavovima: gdje, što i što učiniti s njima.

"Kažu da ljudi vole reći kako su se borili, a žene vole kako su rodile. Sličnost između kazališnog rata i bolnice nije ograničena na tendenciju pretjerivanja, što se može vidjeti u pričama veterana. Možete vidjeti još jednu analogiju: nakon posjete maternističkoj bolnici, kao i nakon bojnog polja, mlade majke često nose svježe ožiljke. Koji su ovi ožiljci, kada i gdje se pojavljuju, što su oni i kako bi ove ozljede bile manje bolne i estetskije - o tome ćemo govoriti.

Šavovi na vratu maternice se preklapaju pri puknućima maternice tijekom pregleda rodnog kanala, koji se obavlja odmah nakon porođaja. Najčešće se javljaju praznine na tipičnim mjestima: na 3 i 9 "sati" (ako se vrata maternice, kako je uobičajena kod ginekologa i opstetričara, trebaju predstavljati kao satno lice). Zatvaranje takvih suza ne zahtijeva anesteziju - nakon poroda, cerviks je neosjetljiv na bol. Najčešće se koristi apsorbirajući šavni materijal - biološki materijal katgut (napravljen od tankog crijeva stoke ili ovce) ili polusintetskih niti: vicryl, PHA, kaproag. Šavovi mogu biti odvojeni (niz kratkih niti, svaki od njih je fiksiran čvorom) ili kontinuiran, gdje je čvor vezan samo na početku i kraju linearnog rupture. Ove šavove ne zahtijevaju posebnu pažnju u postoperativnom razdoblju i ne uzrokuju anksioznost.

Šavovi u vagini se primjenjuju kada se vaginalni zid slomi. Apsorbirajući materijali se također koriste za primjenu pojedinačnih šavova ili kontinuiranih šavova. Ovo je bolna operacija koja zahtijeva anesteziju - lokalno (Novocain, Lidocaine) ili općenito (kratkotrajna intravenozna anestezija). Šavovi ne zahtijevaju posebnu njegu. Vezane vaginalne suze mogu biti umjereno bolne nekoliko dana nakon primjene.

Šavovi na perineumu nametnuti su u slučaju puknuća perineuma u radu ili umjetnoj disekciji.

Postoje tri stupnja perinealnih suza: ja - samo koža stražnjeg komarca vagine; II - ruptura kože i mišića zdjelice i III - ruptura kože, mišića i zidova rektuma.

Perineotomija je rez u perineumu duž srednje linije od stražnjeg kometa vagine prema analnom otvoru. Epiziotomija - ista disekcija, koja potječe iz stražnje komisije, ali pod kutom od oko 45? S desne ili lijeve strane (obično desno).

Disekcija perineuma može se provesti u lokalnoj anesteziji s Novocainom ili Lidokainom, ili bez anestezije, s obzirom da postoje brojni fiziološki mehanizmi koji štite perineum od boli tijekom porođaja. U kirurškom smislu, rez ima brojne prednosti u odnosu na perinealnu rupturu: rez ima glatke rubove (a ožiljak, kao rezultat toga je više estetski), rez je napravljen do željene dubine i relativno rijetko proširen spontano na obližnje organe.

Perlinske suze se šavaju u slojevima: prvo, zid rektuma je šav s posebnim nizom šavova (ako je, naravno, to potrebno). Zatim, pomoću apsorbirajućeg materijala za šivanje (catgut, vicryl, PGA), mišići perineuma su povezani, a tek tada koža. Koža je obično prekrivena šavova materijala koji se ne apsorbira - svila, najlon ili nikant (najlon, impregniran s antibioticima Gentamicin ili tetraciklin). Isti princip promatran je kod obnove cjelovitosti perineuma nakon perineotomije ili epiziotomije.

Tehnike šivanja

Ako su rubovi rezova dovoljno glatki, postoji mogućnost nametanja kozmetičke intradermalne šavove. Ova šava je došla do operacije iz kozmetologije. Bit metode njenog nametanja je taj da nit prolazi kroz kožu na cik-cak, a izlazi samo na početku i kraju rezu. Kao rezultat toga, ožiljak je tanji i nema takvu specifičnu kiruršku šavnu opremu, kao oznake od injekcija i probijanja igala, prateći "normalnu" šav s obje strane.

Također se koristi tehnika u kojoj jedna nit očvršćuje oba mišića i kožu odjednom. Ova tehnika vam omogućuje da usporedite dobro tkivo, proces iscjeljivanja je najmanje bolan. Ovaj šav nametnuti apsorbirajući materijal.

Razdoblje ozdravljenja

Liječenje šava na perineumu nešto je problematičnije od šava na vratu maternice i vagine. Dobra ozdravljenja bilo koje rane zahtijeva nekoliko uvjeta, među kojima su ostatak i asepsi (tj. Maksimalna zaštita od patogena). Nekoliko desetljeća, nakon rupture ili perinealne incizije, bolesnik je nekoliko dana držao u krevetu, što je uvelike pridonijelo dobrom ozdravljenju rana. U današnje vrijeme, zbog rasprostranjenog širenja zajedničkog boravka majki i beba u puerperalnom odjelu, osiguranje potpunog suzdržavanja perineuma je problematično.

Također je teško osigurati aseptične uvjete potrebne za iscjeljenje. Stalni kontakt s postpartum sekretima (lochia), kao i nemogućnost popravljanja sterilnog odijela na ranu, čimbenici koji stvaraju neke poteškoće u liječenju perinih rana.

Kako biste pomogli tijelu da prevlada te poteškoće, najprije morate strogo nadzirati čistoću relevantnog područja. Svakih 2 sata morate promijeniti sanitarne jastučiće. U bolnici liječenje šavova s ​​antiseptičkim otopinama obično provodi osoblje na ginekološkoj stolici ili na krevetu jednom dnevno. Nakon svakog uriniranja i odmrzavanja, potrebno je prati toplom vodom ili slabom otopinom mangana, a zatim sačistiti ručno. Preporuča se u oba rodilišta i kod kuće 1,5 i 2 mjeseca nakon isporuke.

U nazočnosti šavova na perineumu potrebna je mehanička štednja (mirovanje) za mišiće i kožu odgovarajućeg područja. Unatoč činjenici da je potpuna imobilizacija puerperala, u pravilu, nemoguća, pokret mora biti minimalan i oprezan. Puerperal s ubodima 10 dana nakon rođenja ne može sjesti; nepoštivanje ove preporuke može dovesti do divergencije šavova. Za udobnost mladih majki, puerperalni odjel je opremljen "stojećim" stolovima za stojeći dok jede, možete jesti dok leži u krevetu, također na posebnom noćnom ormariću. 2-3 dana nakon porođaja ne preporuča se kruh i ostali proizvodi od brašna i žitarica kako bi se što je više moguće odgoditi pojavu stolice (iako neće biti dan 2 ili 3 nakon klistiranja u prednjem odjeljku stolice).

Šavovi materijala koji se ne apsorbiraju se obično uklanjaju 6-7. Dan nakon primjene. Ako je puerperal već ispražnjen iz rodilišta, ubode se uklanjaju u uvjetima antenatalne klinike. Ovo je jednostavan i bezbolan postupak. Ali čak i nakon toga, potrebno je nastaviti strogo pridržavati se pravila higijene. Samo ne manje od 10 dana nakon rođenja, žena u radu može sjesti, a prvo na tvrdu stolicu, a tek tada na mekim sofama i foteljama.

Kod nekih poteškoća bit će izlazak iz bolnice. Kako biste izbjegli poteškoće, trebali biste se nasloniti na stražnje sjedalo automobila. Upozori rodbine da uz mlade roditelje i dijete samo jedna osoba može voziti u automobilu, jer će samo prednja sjedala biti slobodna. "

Na kraju porodničke bolnice uklonio sam nekoliko šavova, a zatim mi je brtva pala nekoliko puta.

I kako je to bilo s tobom... koliko brzo možete sjesti nakon šivanja?

Koliko se šavova liječi nakon porođaja i kako ih liječiti?

Svaka žena čeka porođaj s nekom trepidacijom i strahom. Uostalom, nitko ne zna točno kada će doći, kako će proći i kada će završiti. I kao da se žena ne priprema za to, početak rada još uvijek iznenađuje.

Dugo borbe, pokušaji i, napokon, dijete na rukama.

Sreća, dok je zagrlila ženu, nemoguće je staviti u riječi, zaboravljajući svu bol, sva muka koja se doživjela prije nekoliko minuta. No, kako biste smireno držali dijete u vašim rukama, morat ćete malo raditi i patiti.

Najviše neugodan, bolan i dugo traje prvu fazu rada, kada se vrata maternice otvore. No, druga - rođenje djeteta - to su nekoliko minuta, koje se, međutim, može potamniti rezom ili (još gore), rupture prepona. Neke se žene odupiru režu što mogu: ljutiti, čak i vrištati. Ali morate razumjeti da je ova manipulacija ponekad jednostavno neophodna.

Rodni kanal može biti uski za bebu, a ako liječnik ne učini rez, dijete će to učiniti. Zatim će to biti praznina s razbijenim rubovima nepravilnog oblika i bit će mu teško sagorjeti, a da ne spominjemo činjenicu da će dugo i bolno izliječiti.

Vanjska (vanjska) i unutarnja šavova nakon porođaja

Unutarnje šavove preklapaju se pri raskidu cerviksa i vaginalnih zidova. Budući da nakon rođenja maternica gubi svoju osjetljivost, majka gotovo ništa ne osjeća kada se širi.

Ali kad se šavovi stavljaju na vaginu, vrlo je primjetljivo, pa se obavlja lokalna anestezija. Unutarnje šavove izrađene su sa samonosivim šavovima koje ne zahtijevaju dodatnu brigu i uklanjanje šavova.

Nosite šavove na perineumu na vanjske šavove, a ovdje je sve malo složenije. Žena se može rastrgati i šavovi na pauze više se izliječiti.

Međutim, uglavnom liječnici uspijevaju napraviti ravnomjerno (i apsolutno bezbolno) rez u smjeru anusa. Šivanje na ovom mjestu je malo bolno pa se ovdje također radi lokalna anestezija.

Samouvjereni šavovi

U posljednjih nekoliko godina, gotovo sve šavove nanose se samozapaljivim niti. Vrlo je prikladno: ne treba ih ukloniti, a za 7 do 10 dana neće biti nikakvih tragova.

Jedina stvar koju žena može primijetiti su komadi niti ili čvorovi na jastučiću. Ne budite uznemireni, znate, ti ostatci niti znače da su šavovi gotovo nestali. Nakon mjesec dana nakon pregleda kod liječnika možete to potvrditi.

Bilo da je kupka korisna za trudnice ili ne, naučit ćete u ovom članku.

I ovaj je članak o zla pušenja tijekom trudnoće.

Razmislite o nekim značajkama

Da se šavovi brzo izliječi, a ne upaljeni, moraju se pravilno brinuti. Unutarnje šavove u normalnom tijeku se uopće ne obrađuju, budući da se koriste sterilni samonosivi šavovi. Ima dovoljno higijenske skrbi.

Ali ako su unutarnje šavove upaljene ili su prigušene, onda koristite tamponi s levomikolom ili bilo kojim drugim protuupalnim mastima.

Posebna pažnja je potrebna za vanjske šavove. Treba ih obraditi 2 puta dnevno. U bolnici je medicinska sestra.

Prvo, šavovi se tretiraju vodikovim peroksidom, a zatim sjajnim zelenilom ili jodom. Osim toga, fizioterapija se provodi za promicanje bržeg liječenja.

Žena nakon poroda uvijek ima puno problema. A problemi s šavovima tek su mali dio njih. Ali vjerujte mi, zdravo dijete koje ima slatko, šminkanje na rukama, otkupit će sav svoj posao i učiniti ga zaboraviti na sve poteškoće vezane uz porođaj.

Mnoge žene, koje se prvi put susrele sa šavom nakon porođaja, ne znaju kako se ponašaju ispravno, tako da šavovi ne odstupaju.

Najvažnija stvar - žena u radu s šavovima ne smije sjediti 7-10 dana u svakom slučaju. To jest, možete jesti, hraniti bebu, igrati se i raditi drugi posao samo u lažnom položaju ili stojeći.

U početku će biti teško naviknuti se na to, a cijelo vrijeme će postojati želja za sjesti. Važno je da ne počinite takve gluposti, inače će se šavovi raspršiti.

Bilo je to mnogo lakše, jer je dijete doneseno samo za hranjenje i odmah je oduzeto, pa se žena mogla odmoriti, navikla na njen novi položaj. Općenito je bilo zabranjeno da se žene koje rade s ubodima nepotrebno uzdignuše, pa je liječenje uboda nakon rođenja mnogo brže.

Ali sada, kada se beba prenese u prvih 24 sata i ostavi s majkom prije ispuštanja, prilično je teško pridržavati se kreveta za krevet, jer se morate ustajati i usidriti bebu, oprati i hraniti. Pa, kako ne možete zaboraviti i ne sjediti po naviku?

Budući da se žena koja radi u operaciji ispušta 5-7 dana, putovanje kući neće biti vrlo ugodno, morat ćete voziti polu-ležajnu poziciju u automobilu. Upozorite rođake unaprijed da samo jedan putnik može voziti s vama u automobilu jer će vam trebati više prostora.

Postoji još jedna stvar: u prvom tjednu nakon šivanja, trebate pravilno otići do toaleta "uglavnom". Najbolje je staviti klistir na prvi nagon, inače se šavovi mišića zdjelice mogu raspršiti zbog napetosti mišića

A ovdje se govori o problemima u ranoj trudnoći.

Na našim stranicama http://puziko.online/ još puno zanimljivih i korisnih informacija.

Što ako...

Šavovi se odvajaju

Ako su šavovi još uvijek labav, važno je to brzo odrediti.

Unutarnje šavove razlikuju se u krajnje izuzetnim slučajevima. Upozorenje je jednostavno nemoguće. To može vidjeti samo liječnik na pregledu. Takve šavove, u pravilu, ne dodiruju.

Najčešće se to događa s vanjskim šavovima u perineumu. Brzo kretanje, pogrešan čin defekacije, ili, ako žena sjedne, može uzrokovati da šavovi razbiti.

Ako se to dogodi doslovno dan nakon isporuke, primjenjuju se opetovane šavove. Drugi razgovor, ako su rubovi rane već izliječeni, a šavovi su razdvojeni. Tada liječnik odlučuje o ponovnom šivanju.

Ako je to samo par šavova i da nema opasnosti za život, onda se šavovi mogu ostaviti kao takvi. Ali također se događa da se šav prodaje u potpunosti. Zatim se rubovi rana izvlače, a šavovi se ponovo nanesu.

Šavovi su ozlijeđeni

Šavovi nakon porođaja mogu povrijediti prvih nekoliko dana, a zatim bi bol trebao otići. Unutarnje šavove mnogo se brže izliječi, a bol se slabi, prolazi kroz nekoliko dana općenito. No, vanjske šavove i dalje dugo mogu gnjaviti, ako ne budu u skladu s režimom.

Bol pri pokušaju sjedenja je sasvim prirodna, ali ako se bol pojavljuje u mirnom stanju, to može signalizirati upalni proces.

Kada se uklanja šava?

Situacija je teža s konvencionalnim šavovima koje treba ukloniti. To se može učiniti samo nakon zacjeljivanja rana. U najboljem slučaju, to se događa danima 6-7.

Ali ako je došlo do upale uboda nakon poroda ili uboda šavova, zacjeljivanje se odgađa i morate se boriti protiv upalnog procesa i samo ukloniti šavove.

Pa kad uklonite šavove nakon poroda? Sve ovo rješava pojedinačno. Prije ispuštanja iz rodilišta, žena pregledava liječnik, a ukoliko je sve dobro, uklanjaju se šavovi (postupak je praktički bezbolan). Ako je još uvijek rano, liječnik će vam reći kada trebate pregledati konzultacije.

Umjetno rođenje: posljedice, vrijeme i uzroci. U ovom ćete članku naučiti.

I ovdje ćete saznati možete li piti pivo tijekom trudnoće.

Upaljene i isprane usne nakon poroda: simptomi, liječenje

Rođenje djeteta vrlo često prati pojava određenih poteškoća. Tijekom trudnoće, elastičnost kože postaje sve gora i pojavljuju se strija, a tijekom rođenja djeteta - suze i posjekotine. Kako bi se uklonile te ozbiljne posljedice, liječnici stavljaju shovchiki: iznutra i izvana.

Potrebno je pažljivo rukovanje i pravilnu njegu, inače upala šavova može se pojaviti nakon dostave zbog infekcije. Na preporuku liječnika neće biti dopušteno sjediti i napregnuti mišiće.

Žensko tijelo se priprema za proces djetetovog izgleda kroz 40 tjedana: oksitocin se izlučuje iz hipofize, cerviks se priprema za otvaranje, postaje mekana i labav. No, u nekim slučajevima, liječnik određuje nepovjerenje maternice na otkrivanje. Često, dijete je guranje prerano, a uterus i vaginalni mišići raspadati. Unutarnja oštećenja zahtijevaju šivanje s posebnim prirodnim nitima, koji se sigurno apsorbiraju nakon iscjeljenja.

Sewing suze na zidovima cerviksa, liječnik ne koristi anesteziju. Na ovoj stranici nema receptora za bol odmah nakon isporuke.

Postupak ozdravljenja

Unutarnje šavove nakon rođenja imaju neke osobitosti brzine i specifičnosti prerade. Izrezivanje oštećenja može se izliječiti brže nego usitnjeno. Uz uporabu posebnih apsorbirajućih niti, iscjeljenje traje oko 2 tjedna, s uobičajenim - tjedan dana dulje. Utjecaj je također zbog pravovremene njege. Pacijenti koji pate od dijabetesa, impresivan gubitak krvi i mišićna mišića izloženi su riziku od dugih ne-kohezivnih ozljeda.

Kako se brinuti

Što učiniti nakon što je liječnik izvršio ovu vrstu operacije? Unutarnji šavovi nakon poroda ne trebaju posebnu brigu. Često se koriste apsorbirajući materijali koji bi trebali potpuno nestati za 3 mjeseca nakon primjene. Ako djevojka na donjem rublju ugleda komade niti, neka je ne uzbuna. Ovo je prirodan proces.

Unatoč nedostatku posebne skrbi, trebali biste slijediti nekoliko pravila za učinkovito liječenje:

 • pažljivo slijedite pravila osobne higijene;
 • lagano otići do toaleta (pokušajte ne napinjati mišiće);
 • izbjegavajte iznenadne kretnje, ne podignite težine i, ako je moguće, nemojte sjesti;
 • izbjegavajte intimnost za dva mjeseca.

Vanjske razlike na perineumu ili nakon cezariannog dijela moraju se tretirati nekoliko puta dnevno s otopinom kalijevog permanganata ili briljantnim zelenim bojama i pridržavati se vrlo temeljite higijene tijela, prati kuhanu toplom vodom bez upotrebe sapuna i tuš gela.

Vrlo često treba mijenjati posebne brtve. Preporuča se sudjelovati u liječenju s posebnim rješenjima u klinici, obično ih provodi primalja. Ako slijedite propisane preporuke liječnika, sve će brzo izliječiti, neugodnost će nestati, a bol vas neće smetati kasnije.

Koje komplikacije mogu biti

U slučaju zanemarivanja glavnih savjeta, vjerojatnost upale uboda nakon isporuke vrlo je visoka. Simptomi neugodni: akutna bol, nestajanje i nepodudarnost. Kada se odstupanje dogodi nakon nekoliko dana, za oporavak nije potrebna dodatna procedura. Ako se nakon ozdravljenja pojavi neugodnost, na istom mjestu potrebno je i drugi rez. Zbog takvih manipulacija, ponovno iscjeljenje će se odvijati puno sporije i dulje.

Često, novo mommies su pogođeni boli i svrab nakon tkiva šivanje. Takvi znakovi se osjećaju za nekoliko dana. Ne brinite, misleći da su ožiljci upaljeni. Ovo je sasvim normalno.

Ali ako su osjećaji nepodnošljivi, odmah se obratite liječniku i ne liječite sami.

Kada se šavovi trube, liječi se s različitim pomastima. Nakon pranja, intimna područja se tretiraju s dezinficijensom ili antiseptičkim pripravkom, zatim primjenjuju željeni vrhnje, gel ili mast s trakom (ili čistom tvari). Ako oštećena područja izlučuju tekućinu ili gnoj, potrebno je konzultirati ginekologa. On će vam reći što da radite.

Ono što treba obratiti posebnu pozornost

Žena koja je postala majka treba posvetiti posebnu pozornost na sebe i svoje zdravlje. Na najmanji neugodni osjećaj ili sumnje da je šava upaljena nakon isporuke, vrijedno je, bez odlaganja, otići i posavjetovati se s liječnikom.

Bol tijekom prvih dana su poznati znakovi koje trebate izdržati. No, ako nejasnoća ima komplikacije ili impresivno trajanje, neće biti suvišno tražiti kvalificiranu pomoć. Konzultacije s profesionalnim stručnjacima mogu napraviti točnu dijagnozu, poboljšati terapiju i eliminirati rizik od komplikacija.

Neizravne manifestacije također ukazuju na oštećenje tkiva. Među njima su:

 1. Visoke temperature
 2. Čudna vrsta izbora.
 3. Bolovi i zimice.
 4. Slabost.
 5. Vrtoglavica.
 6. Bolne bolove

Ne biste se trebali šaliti s takvim signalima svog organizma. Morate odmah obavijestiti stručnjaka kako biste pravodobno dobili pomoć.

Prema pojedinačnom slučaju, terapija koju propisuje dijagnostičar može uključivati: korištenje kreme za izliječenje, primjenu hladnih komadića s ledom, tijek antibiotika ili dodatna operacija.

Uobičajena duljina ožiljka je 2 ili 3 cm i unatoč tome, donosi neugodne osjete. Kada se sve ukloni, postaje lakše, uobičajene bolne smetnje, a pokreti postaju lakši i glatkiji. Takva oštećenja će dugo biti poremećena zezanjem i rezanjem senzacija.

Neki slučajevi potvrđuju da čak i uz potpuno ozdravljenje, područje djelovanja može reagirati na vrijeme ili bilo kakve promjene u ženskom tijelu.

Ukupni oporavak tijela tijela traje najmanje šest mjeseci. U tom razdoblju, čak iu nedostatku pritužbi, trebali biste redovito posjećivati ​​ginekologa, proći pregled i ultrazvuk.

prevencija

S početkom trudnoće, buduća majka preporučuje se da vrlo pažljivo prate svoje zdravlje i dobrobit. Stručnjaci snažno savjetuju uzimanje vitamina kompleksa i ribljeg ulja, jesti pravu i voditi aktivan stil života. Morate jesti hranu koja ima blagotvoran učinak na kožu:

 • masne ribe i plodova mora (losos, losos, skuše);
 • maslinovo ulje, laneno ulje i sezamovo ulje;
 • sjemena i orašastih plodova (badem je najkorisnija opcija za žensko tijelo);
 • nemasno meso i perad;
 • svježi sir, obični jogurti i tvrde sireve;
 • voće, povrće i bilje (agrumi, banane, mango i špinat);
 • jaja (visoka vrijednost različitih žumanjaka).

I piti puno čiste vode, svježi sokovi i biljni dekocije.

Prateći sličnu prehranu, postoji prilika za poboljšanje dobrobiti, povećanje elastičnosti kože i opskrbu tijela s potrebnim tvarima. Izradom kože elastičnijim i zdravijim, možete izbjeći oštećenja tijekom trudnoće i rođenja djeteta.

Tu je i niz proizvoda od kojih poklopac gubi kolagen, postaje slaba, suha, s osipa. Pod zabranom:

 • šećer i proizvodi koji sadrže šećer (kolači, slatkiši, čokolada, džemovi, konzervi);
 • proizvodi od brašna (makaroni, kruh, palačinke, pite, pecivo i pite);
 • sol;
 • pržena hrana;
 • masno meso i perad (svinjetina, janjetina, mesa pataka);
 • alkohol;
 • margarin;
 • kobasice, kobasice i dimljene ribe;
 • sokovi u vrećama i bočicama.

Praćenje vaše prehrane trudnoj ženi može se činiti poput zastrašujućeg zadatka. Doista, u ovom razdoblju, želja se javlja da jedu najukusnije, štetne i velike količine. No, visoke kalorijske vrste hrane ne samo da pogađaju zdravlje i izgled buduće majke, nego također čine njezinu kožu labavom i progib, povećava rizik od strija i oštećenja u budućnosti.

Da ne izazivate bilo kakve bolesti, komplikacije i bolesti, morate posjetiti stručnjaka na vrijeme, slijediti odgovarajuću prehranu, ne zaboravite piti dovoljno vode, pratiti čistoću intimnih područja i ne zanemariti znakove upozorenja tijela.

Izrezati se

komentari

Ili sam budala i ne sjećam se ničega, ili zapravo nisu rekli kako se brinuti za njih. I tako se ispostavilo ovo jebeno zezanje. Pokušavam, sad se tretira, razmišljam, nadam se da će to pomoći.

Da, konačno su svi pali. Čini se da sve prolazi. Ne, to me odmah vidi. Gut, sad imam takav strah.

Možete sjediti))) Hvala vam Helen za iskustvo))))

Općenito, kao što su me savjetovali liječnici, sve oprati, sve zrači, zalijepi ga s puno zelenih boja, a zatim ga nakon nekog vremena zaglaviš s levomekolom 3-4 puta, a za noć poluješ aloe (agave) i nanosite je izravno na područje šavova. Tako sam pobjegao jer sam bio vrlo ljut i počeo se podići snajperom u šavovima šavova, u rodilištu, a to se odrazilo i na testove krvi. i onda mi je sve prilagodeno čak i kapaljke u bolnici paralelno s antibiotskim skupom ukoalmi.

Imam mjesec i pol otkako je prošao rođenje. Hvala na odgovoru)))

Pa, on je bio upaljen sa mnom još tjedan dana i bio sam tako spašen..

I propisao sam mast Baneocin i svijeće Hexicona

Horsch bi pomogao kad sam mogao učiniti sve što je u rodilištu, pa sam rekla, da nisam to primijetio, oni su napravili rez i puštanje gnoj.

Wow, zastrašujuće kako. Ja ću se truditi.

Da, tada sam se uplašio.

Izmjenjivao sam zavoje s Levomecolom, Miramistinom, Shostakovskim balzamom, a noću sam stavio na ulje morskog bakalara. Šavovi su bili strašni, počeli su se raspršiti, nisu se ponovno primjenjivali, za 1,5 mjeseci sve je bilo izliječeno. Mislim da će vam levomekol pomoći, vuče gnoj.

Stoga je činjenica da nitko nije rekao kako se brinuti za njih. Rekli su da će sve riješiti. Danas sam otišao vidjeti G, općenito, bila je iznenađena što mi nije reklo kako se brinuti za njih, napisao sam Baneocin mast (antibiotik) i Hexonove svijeće. će biti tretirani.

Pokušajte miramistu. Nakon rođenja, također sam bio ušiven, nakon tjedan dana morao sam voditi ginekologa, jer je bilo strašno svrbež. Kao rezultat toga, dio niti je uklonjen i obrađen. 2 puta dnevno, pročišćen kalijevim permanganatom, otopina niske kvalitete, nakon tjedan dana postala je bolja.

U takvim slučajevima, propisati Vishnevsky mast, konačno smrdi, ali pomaže brzo.

Mislim da više Levomekol može pomoći, miramistin može

oprati klorheksidin vrijedan novčić - dobro pomaže, primjenjuju se ljekovite masti, nemojte čvrsto zatvoriti tako da postoji zračni pristup

tako da gnoj izlazi napraviti kompresiju na čaši žličica stolne soli (nemojte se žaliti), iako je gnoj bolno gura

nemojte koristiti alkoholne tinkture! Šavovi (i piercingi) tretiraju se samo s klorheksidinom i peroksidom!

Meni je savjetovao da ne pomognem (neću vam savjetovati, jer u ovom trenutku nisam briga što i gdje i Internet nije ništa iskopao o ovoj temi.) Imao sam tip aplikacija s Vishnevskyovom mastom nakon poroda.

Vidi također

Djevojke, podijelite tko je imao čarobnu toliko brzo nakon poroda ?! Madly žele. Nisam imao nikakvih praznina ili posjekotina. ali bilo je malo otvorenog pucketanja. koji je zalijepljen. Ispuštanje je nerazumljivo. onda idite, oni uopće nisu. Osjećam se dobro. Tko je to pokušao.

Djevojke, pozdrav svima. Jednom sam napisao ovdje, podsjećam vas: u rujnu je postojao vakuumsko čišćenje zbog anembrionije, izrezao sam lijek, sve je u redu. Dovela je svoju odjeću i zdravlje tako da, u prosincu, idem na 10 d.t. Uzi

I dalje se trenirao u konditorskoj umjetnosti. I ispostavilo se da je tako uzbudljivo, želim kuhati nešto i to))) ali trebam izraditi torta, možda uskoro kćer moje kćeri. Htio sam sve ukrasiti ružama, ali krema nije bila dovoljna i tako.

Iskusni mame molim vas! Situacija je ovakva: oko tjedan dana dijete je prsnulo prsima. Ukratko, toplina, plus zdravi san, okrivljavala je činjenicu da je dijete u snu pokušalo prevaliti s druge strane s dojkom u zubima, i.

Djevojke, pozdrav svima! Ja stvarno trebam tvoju pomoć. Reci mi? Pročitaj više 10/24/13 Postojala je druga laparoskopija - uklanjanje endometrioze rectovaginalnog septuma, cauterizacija na ligamentu maternice. (2 probijanja i 1 rez u vaginu na dijelu rektuma) Ultrazvučna adenomija 2.st. Cijevi.

Moj prvi rođendan, na drugačiji način, a ne ime. Dobar dan svima! Pročitao sam mnogo priča i želio sam podijeliti svoje. Tko briga - u borbi. Mala pozadina. Za početak, imam 24 godine, trudnoću s mojim mužem.

Ja sam ovdje, ako se itko sjeća, napisao postove da dijete ne žuri da se rodi, pomislio sam da li je sin rođen u 37, onda drugo dijete neće ostati. Koliko sam bio u krivu. Bila sam zabrinuta da će morati pušiti, i tako.

Napokon sam konačno pretražio računalo i sazrio se da napišem svoju priču. Da, naravno, to je već pomalo mutno, puno je zaboravljeno)), ali još uvijek pokušavam napisati što je više moguće. Postoji mnogo više teksta)) Trudnoća je bila dobra.

Vjerojatno, svi roditelji znaju: jedan od prvih i najvažnijih postupaka u životu svakog djeteta jest masaža. Obično, prvi medicinski postupak obavlja medicinska sestra iz okruga klinike. Ali to znači da masaža ne može.

Djevojke, pomoć, pozh-razumjeti neiskusnu majku. Prije nekoliko dana, brzo, u roku od 37,2 tjedna, postala je majka. Jasno je da prvi dan mlijeka nije bio. Stoga, nisam spavao mnogo, često sam stavio svoje čudo na gridie i pokušao.