Postpartum šavovi: kako se brinuti za njih kako bi spriječili komplikacije

Zdravlje

Nakon poroda, mnoge žene doživljavaju pojavu uboda na cerviksu, vagini ili perineumu. Razmotrite kakve šavove postoje, kakve se komplikacije mogu susresti nakon nametanja i kakvu skrb zahtijevaju nakon poroda.

Ovisno o tome gdje se šavovi stavljaju, oni su podijeljeni na unutarnje i vanjske.

Unutarnje šavove

Interni su oni koji su bili nametnuti tijekom rupture cerviksa ili vaginalnih zidova. Takve šavove se primjenjuju nakon isporuke, kada liječnik pregledava genitalije. Postupak uboda maternice ne zahtijeva anesteziju jer je organ posve neosjetljiv nakon dostave. Kod šivanja zidova vagine vrši se lokalna anestezija. Šavovi se nanose samoapsorbirajućim nitima koji ne zahtijevaju uklanjanje.

Vanjske šavove

Vanjske šavove su postavljene na perineum. Oni su nametnuti kada su u procesu porođaja bile suze u perineumu ili je napravljena umjetna disekcija. Ako je potrebno, liječnici daju prednost rezovima, sprječavajući kidanje, budući da su njihovi rubovi uvijek glatki, što znači da će brže izliječiti. Nametanje vanjskih šavova nakon isporuke odvija se pod lokalnom anestezijom.

Razmaci mogu biti povezani s niti koje zahtijevaju uklanjanje 5 dana ili samoapsorbirajuće niti. Također u ovom području, liječnici mogu primijeniti kozmetičku šav, koja je došla u ginekologiju iz plastične kirurgije. Takav šav je karakteriziran činjenicom da nit prolazi potkožno, a samo njezin ulaz i izlaz iz rane su vidljivi.

Kako liječiti i brinuti o šavovima nakon poroda

Prvi dani u rodilištima primalja se bave šavovima. 2 puta dnevno, obrađuju šavove otopinom zelenka ili kalijevog permanganata. Nastavit ćete obrađivati ​​kod kuće. To će se trebati obaviti nakon svake obrade vode.

Tako proces vanjskih šavova. Unutarnje šavove ne zahtijeva posebnu njegu, pod uvjetom da nemate nikakvih zaraznih bolesti. Morate se pobrinuti za to prije trudnoće.

U prvim danima nakon porođaja, kada su šavovi bili zalijepljeni, trebate biti oprezni s pražnjenjem crijeva kako ne biste prekomjerno povećali tkiva. U idealnom slučaju, u prvom pokušaju da postavite klistir ili glicerolnu svijeću.

Nakon svakog izleta u WC je vrijedan za pranje. Ujutro i navečer možete koristiti alat za intimnu higijenu. Bolje je oprati pod tušem, ali ne u bazenu s vodom. Sanitarne jastučiće se mijenjaju svakih 2 sata. Čak i ako mislite da još uvijek može poslužiti.


Dobar izbor za donje rublje su jednokratni gaćice, izrađene od materijala koji može disati. Ako ne, koristite pamučnu odjeću. Ne nosite donje rublje odmah nakon tuširanja.

Zračne kupke su dobre ne samo za dječju kožu, već i za vaše ozdravljive rane. Ne možete trljati šavova s ​​ručnikom, bolje je promakivyvat ih ili čak čekati do potpunog sušenja.

Ne koristite donje rublje mršavljenja. Učinak blokiranja protoka krvi i ometanje iscjeljivanja. Da, želite izgledati dobro odmah nakon rođenja djeteta, ali budite strpljivi par mjeseci, a zatim možete nositi i korzeti i mršave gaćice.

I najvažnije. Kada su nametnute postpartumne šavove, nećete moći sjesti oko 10 dana - barem to. Nakon ovog razdoblja, ako se šavovi liječe bez komplikacija, možete početi sjediti na tvrdom podlogu. Odmor tijekom perioda ozdravljenja šavova trebao bi ležati ili polužiti. Ne možete iznenaditi pokrete.

Ranije, kada su novorođenčad odvojene od majke, oni koji su imali postpartum uboda nisu imali dopuštenje da ustanu prije iscjedanja. To je omogućilo šavovima da se liječe puno brže. Sada, kada su djeca s majkama u odjelu, ležajni ležaj je nemoguć. Stoga je neophodno slijediti preporuke što se tiče sjedala što je više moguće kako se šavovi ne bi otvorili ili zapalili.

Komplikacije postpartum šavova

Ako je žena nakon porođaja bila zalijepljena, svakodnevno ga pregledava liječnik. Ako se ne pronađu nepravilnosti, postupak liječenja je standard: vodikov peroksid i otopina briljantnog zelenog ili kalijevog permanganata. Ako se primjećuju odstupanja od norme, odluka se donosi ovisno o situaciji.

Šavovi se odvajaju

Ako rana još nije izliječena, a šavovi su se raspršili, ponovno su nametnuti. Ako je rana zacjeljivana, a nekoliko šavova šavova razdvojene, tada liječnik može napustiti situaciju kakav jest (pod uvjetom da nema opasnosti za ženski život). Ako se cijela šava proda, morat će se ranjati i ponovno šivati. Šavovi se mogu razbiti kad je žena već ispražnjena iz bolnice. Ova činjenica zahtijeva hitan poziv u bolnicu s pozivom da sakriješ pomoć.

Šavovi se grickaju

O pravilnom liječenju šavova koji normalno liječe, već je rečeno gore. U slučaju otkrivanja upale ili zacjeljivanja unutarnjih ili vanjskih postpartum uboda, liječnik će propisati dodatne mjere za liječenje rana.

Šavovi su ozlijeđeni

U svakom će slučaju biti bol nakon nametanja vanjskih i unutarnjih šavova. Uobičajeno, bol iz unutarnje treba proći kroz 2 dana nakon rođenja. Nemir u nametanju vanjskih šavova bit će prisutan mnogo duže. Pogotovo ako se ne pridržavate režima i pokušajte sjesti rano.

Ako se bol pojavljuje samo kada sjedite - ovo je normalno (ako nije jako jaka i može se tolerirati). Ali, ako osjećate nelagodu i u stanju stajanja ili ležanja, onda to može ukazivati ​​na upalni proces. U tom slučaju bol se ne može tolerirati. Pozivanje liječnika treba biti hitno.

Postpartum uboda su šavovi nakon operacije. Da bi se brzo i sigurno izliječili, morate se brinuti za njih. Naravno, nakon rođenja djeteta će se propustiti i druge zabrinutosti. Ali vjerujte mi, vaša beba treba zdravu majku. Što se pažljivije brinete o šavovima, brže će izliječiti i zaustaviti zahtjevnu pozornost.

Što učiniti sa šavovima nakon isporuke

Nakon rođenja mnoge su žene vezane: na bendu maternice, vagine ili perineuma. Ovisno o lokaciji šavova podijeljeni su na vanjske i unutarnje.

Interni prekidi

Ako je došlo do puknuća grlića maternice ili je povrijeđena cjelovitost zidova vagine, šavovi postavljeni na zahvaćena područja nazivaju se unutarnjim. Imenujte ih neko vrijeme nakon rođenja, kada liječnik provede ispitivanje genitalija.

U ovom slučaju, potreba za anestezijom je odsutna, jer je maternica u ovom trenutku apsolutno neosjetljiva. Međutim, šivanje vaginalnih zidova zahtijeva upotrebu lokalnog anestetičkog lijeka. U oba slučaja koriste se samohipne niti, čija značajka je da ih nema uklanjati.

Odmor na otvorenom

Vanjske šavove nametnute su prepone. Moraju se nametnuti u slučaju da je kod rođenja došlo do puknuća perineuma ili ga je moralo umjetno rezati. Ako je situacija kritična, a liječnici vide da postoji jaz, tada preferiraju rezanje.

Rubovi rane u ovom slučaju glatki su, stoga će se mnogo brže izliječiti. Prekrivanje se javlja u lokalnoj anesteziji.

Stitch breakovi ili perinealni rezovi na dva načina: standardne niti koje zahtijevaju uklanjanje nakon 5 dana ili se mogu apsorbirati. Ponekad liječnici koriste kozmetičke šavove koji su došli do ginekologije iz područja plastične kirurgije. Ova metoda se sastoji u potkožnom prolasku niti, tako da su vidljivi samo početak i kraj šavova.

Briga za šavove nakon porođaja - što je strogo zabranjeno

U rodilištu se primalje bave vanjski šavovi. Dvaput dnevno se tretiraju s otopinom kalijevog permanganata ili s briljantnim zelenilom. Kada pišem ženu u radu, liječenje bi se trebalo nastaviti kod kuće, sama, nakon svakog pranja i tuširanja.

Unutarnja šavova ne zahtijevaju posebnu brigu, pod uvjetom da žena nema zaraznih bolesti. Obično je taj problem riješen prije trudnoće.

Morate biti iznimno oprezni s pražnjenjem crijeva, ne možete istegnuti vezivno tkivo. Najbolja opcija - kada je potrebno staviti klistir ili glicerin svijeću. Nakon posjete WC-u, neophodno je potkopati.

Također možete koristiti bilo kakav higijenski način (pjena, gel, sapun), ali samo dva puta dnevno (obično ujutro i navečer). Postupci se najbolje izvode pod tušem, a ne za kupanje.

Sanitarne jastučiće treba mijenjati svaka 2 sata, čak i ako još uvijek mogu služiti. Dobra alternativa brtvama su jednokratni gaćice, izrađene od posebnog materijala koji može disati.

Ako nema, onda je donje rublje bolje uzeti od pamučnih tkanina. Ne možete upotrijebiti donje rublje za mršavljenje jer ometa normalni protok krvi i, prema tome, ozdravljenje rana. Također, ne možete nositi donje rublje odmah nakon tuširanja!

Osim toga, ne možete trljati šav ručnikom. Potrebno je lagano promakivati ​​ili pričekati dok se ne osuši.

Klima kupke su korisne ne samo za novorođenčad, ali i za mame koji su dobili pauze tijekom porođaja.

Strogo je zabranjeno sjesti najmanje 10 dana. Nakon toga, ako su rane dobro zategnute, dopušteno je da sjedne na tvrdim površinama. Preporuča se odmoriti ležeći ili nasloniti se. Također je zabranjeno napraviti oštre pokrete. Ove mjere su neophodne kako bi se osiguralo da šav nije rasprodan.

komplikacije

Žena koja se prekida, liječnik svakodnevno ispituje. Ako se proces ozdravljenja odvija normalno, nema patologija, tada se primjenjuje standardni postupak liječenja: s kalijevim permanganatom, s briljantnim zelenilom ili peroksidom. Kada postoje odstupanja od norme, oni djeluju ovisno o situaciji.

Vanjska šava nakon poroda razbila: što učiniti

Ako je rana još uvijek u procesu ozdravljenja, ali šavovi iz bilo kojeg razloga su odvojeni, ponovno se primjenjuju. Kad se zdjelica ozdravi, ali samo nekoliko šavova se razdvoji, liječnik može ostaviti sve kako je to (ako nema opasnosti za zdravlje).

Uz nepodudarnost svih šavova, rana je izrezana i ponovno zalijepljena. Ako se takva situacija javlja kod kuće, potrebno hitno pozvati hitnu pomoć i transportirati ženu u bolnicu.

Što učiniti ako se šavovi isprepliću

Ako se otkriva patologija, na primjer, gubljenje ili upala šavova, liječnik poduzima dodatne mjere za liječenje. Higijenske procedure u ovom slučaju se nadopunjuju tamponima s mastima.

U tu svrhu koriste se sredstva za ublažavanje upale i gubljenja, na primjer Levomikol, Vishnevsky mast i slično. Ako je žena pronašla neuobičajeno iscjedak iz vagine, odmah se posavjetujte s liječnikom.

Koliko se šavova liječi nakon porođaja

Ovo pitanje interesira apsolutno sve žene koje su imale praznine. Vrlo je teško odgovoriti, jer postoji nekoliko čimbenika koji utječu na pooštravanje rane.

Također treba uzeti u obzir da se za varanje koriste različiti materijali, koji također utječu na proces iscjeljivanja:

 • Samonosivi (filamenti mogu biti načinjeni od sintetičkih i prirodnih materijala). Rana je sama odgođena do oko 2 tjedna, a niti će se otopiti tek nakon mjesec dana;
 • Nonabsorbable. Teme treba ukloniti nakon 5-6 dana. To se može obaviti iu maternističkoj bolnici iu predškolskoj klinici ako je mlađa majka već otpuštena. Šavovi nakon poroda će se izliječiti najmanje 2 tjedna;
 • Metalni potpornji, koji se također uklanjaju uz pomoć liječnika;
 • Stopa ozdravljenja također ovisi o ulasku patogena u ranu.

Bol u zglobovima

Boli će biti prisutni u svakom slučaju, čak i ako se samouprave upijaju šavovi odmah nakon rođenja. To vrijedi i za vanjske i unutarnje prijelome. Nestanak boli smatra se normom otprilike 2-3 dana nakon šivanja. Međutim, nelagoda će trajati mnogo dulje, posebno ako želite sjediti prije dopuštene količine vremena.

Ako se nelagoda pojavljuje samo u sjedećem položaju i oni nisu jaki (može se tolerirati) - to je normalni fenomen. Međutim, prisutnost nelagode u ležećem ili stojećem položaju znak je upalnog procesa. Takvu bol se ne može tolerirati i trebate vidjeti specijaliste.

Proizvodi za njegu

Kako rukovati šavovima nakon rođenja već je poznato, ali što se može koristiti iz intimne higijene?

 • Gel ili sapun za pranje trebaju dobro očistiti kožu, ali ga ne iritiraju i ne uzrokuju alergijske reakcije. Također se koristi dječji sapun, kao i antibakterijski, no potonji se ne koristi više od 10 dana. Bolje je davati prednost prethodno dokazanim sredstvima koja su korištena prije trudnoće;
 • Potrebno je pojasniti i značajke brtvila. Oni bi trebali biti noćni ili "maxi", jer je lochia (iscjedak) u prvim danima vrlo bogata. Sada postoje posebni jastučići za upotrebu posebno u postpartum razdoblju s izvrsnom upijanju. Prvog dana preporučuje se korištenje malih komada tkanine. Zato liječnik ili primalja mogu nadzirati količinu iscjedka jer previše ukazuju na krvarenje nakon poroda, a njihova odsutnost ukazuje na blokadu cervikalnog kanala s krvnim ugruškom;
 • Kod kuće preporuča se pranje otopinom kalijevog permanganata (malo ružičasto) ili gotovim otopinama furacilina, klorheksidina ili oktenisza, koji se obično ispuštaju u postpartum jedinici;
 • Liječenje šavova dobivenih nakon poroda moguće je uz infuzije i dekocije ljekovitog bilja, na primjer, kamilice i kalendule, koje imaju dobar antiseptički učinak (1 žlica sirovina po 200 ml tekućine);
 • Ne preporučuje se kupanje, odlazak u bazene, kupanje u ribnjacima. Potrebno je izbjeći prekomjerno hlađenje;
 • Nemojte koristiti tampone umjesto brtvila;
 • Nemojte tuširati bez savjetnika liječnika.

Treba podsjetiti da svaka žena u radu treba posjetiti ginekolog nakon 10-14 dana od trenutka iscjetka. To je učinjeno čak i ako se žena u radu ne smeta.

Sukladnost s ovim pravilima je zajamčena kako bi se smanjio rizik od infekcije s patogenima, osim toga, šavovi će se brže izliječiti i nemir će se svesti na minimum.

Malo o šavovima nakon rođenja i kako brzo izliječiti šavove na perineumu

Jednom ubod, dva uboda, bit će zabavno! - rekao je opstetričar s iglom na nogama sretnog porođaja. Za neke, ovaj crni humor ne postaje smiješna stvarnost i pruža veliku nevolju i nevolje. Razgovarat ćemo o situacijama koje nadahnjuju opstetre da uzmu iglu, kako brzo liječe i oslobađaju bol.

Kada šavovi i uzroci rupture

Porijeklo nije uvijek jasno, a za sreću da imate djecu, ponekad morate platiti ozljedu kod rađanja - suze i usnice genitalnog trakta, koji se nadovezuju na vanjske i unutarnje šavove nakon porođaja. Ozljede su unutarnje - suze u cervici i vagini, a vanjski - pauze i rezovi perineuma.

Nakon prirodnog rođenja, opstetričar nužno provjerava prisustvo suza i, ako je otkriven, zatvara ih. Inače, ako se šav ne držite je postporođajne razdoblje prijeti završiti u bolničkom krevetu zbog krvarenja otvoren ozlijeđenih tkiva i pristupanje infekcije, au budućnosti čak izazvati visceralnog prolaps i inkontinenciju.

Proces umetanja vanjske i unutarnje zglobove traje dugo vremena i zahtijeva visoku kvalifikaciju doktora te u slučaju pucanja vrata maternice, rodnice i prelaska u maternici, i virtuoznosti zbog nepristupačnosti i rizik od oštećenja obližnjem mjehura i mokraćovoda.

Unutarnji šavovi nakon poroda na vratu cerviksa, vaginu i maternicu primjenjuju se pomoću apsorbirajućih niti biološke ili polusintetičke građe. Ako je samo cerviks pretrpio, tada se obično ne zahtijeva anestezija - nakon isporuke je neosjetljiva. U svim ostalim slučajevima primijenjena je lokalna ili opća anestezija - anestezija ili epiduralna anestezija.

Mišićni slojevi na pauzu i prepone sekcija također sašivena sa apsorbirati niti, a koža se često ne apsorbira od svile, najlona i drugih materijala koje otklanjaju i dalje u bolnici ili u prenatalnom razdoblju, obično 3-7 dana nakon poroda, kada je šavnih buragu. Postupak je prilično bolan, pa je stoga potrebna anestezija.

Uzroci prekida mogu biti različiti. To ne slijedite savjete primalje tijekom ležaja-dolje razdoblju, a ožiljci od uboda, nametnuta u prethodnim rođenih (ožiljak sastoji od neelastične vezivnog tkiva), brzi, dugoročno, prerano i instrumentalne isporuke (pinceta isporuke), anatomske značajke zdjelične strukture, velika glava u djeteta, prezentacija stražnjice, niska elastičnost kože u vrijeme isporuke.

Stav prema epiziotomiji - disekcija perineuma, u različitim opstetrima. Za neke, to je rutinski postupak koji se masivno primjenjuje kako bi se izbjegao rizik od perinealne rupture. Drugi liječnici nastoje maksimizirati prirodni proces porođaja, kada se već jasno vidi da se jaz ne može izbjeći. Ako se obavlja instrumentalni rad s pincetom ili vakuumskim ekstraktorom, preporučuje se preliminarno disekcija perineuma.

Epiziotomija ne pomaže u izbjegavanju suza trećeg stupnja, kada je analni sfinkter uključen u ometanje integriteta perineuma i može čak doprinijeti takvoj ozljedi. Ipak, kirurška disekcija ima nekoliko prednosti u odnosu na rupturu. Tehnički je izvađeno tkivo tehnički lakše šivati ​​nego raskomati. Rana ima glatke rubove, iscjeljenje je brže i formira se estetski ožiljak.

Liječenje i liječenje šavova

Žalosno je, ali ono što se dogodilo dogodilo se i kao rezultat, nakon porođaja, bili ste zalijepljeni. S unutarnjim šavovima, ako je postupak sjeanja pravilno i temeljito izveden, može biti bolno oko 2 dana. Oni ne zahtijevaju posebnu njegu i ne trebaju biti uklonjeni, budući da su izrađeni od apsorbirajuće šavove.

Samonosivi šavovi nakon isporuke iz prirodnog materijala - katgut se potpuno otopi za otprilike mjesec dana, a od sintetike - za 2-3 mjeseca. Interni iscjeljuje brže i može se raspršiti u iznimno rijetkim i iznimnim slučajevima.

Još jedna stvar - vanjske šavove perineuma. Bolno je kretati se s takvom postpartum nagradom, problem je ići na zahod i ne možete sjediti, jer se šavovi mogu razbiti.

Zabrana sjedećeg položaja vrijedi dva tjedna, nakon čega se možete postepeno pokušati sjesti na tvrdim površinama.

Ako ste na perineum stavili šavove na mačke, onda se ne biste trebali bojati ako se u tjedan dana pojavljuju labavi komadi žica - tijekom tog razdoblja materijal gubi snagu i prekida. Šavovi više neće biti raspršeni, ako, naravno, ne upuštati se u ples. Koliko dugo će se materijal otopiti ovisi o brzini metaboličkih procesa u tijelu. Ponekad postoje slučajevi kada catgut ne apsorbira čak šest mjeseci nakon suturing.

Šavovi niti koji se ne apsorbiraju iz perineuma uklanjaju se 3-7 dana nakon rođenja. Ako se to ne dogodi u rodilištu, uklanjanje šavova provodi ginekolog na antenatalnoj klinici. Tijekom samog postupka uklanjanja, to je pomalo neugodno, ali u većini slučajeva to ne boli, ili je bol posve podnošljiv.

Koliko se šavovi liječe nakon porođaja utječu individualna stopa ozdravljenja ozljeda koje je tijelo zadobilo, i to od manjih ogrebotina i od teških ozljeda.

Obično ovaj proces ne traje više od mjesec dana, au prosjeku je 2 tjedna.

I prije i poslije uklanjanja šavova potrebno je redovito tretirati ih. To je osobito važno budući da postpartumski iscjedak i stalno vlažno perinealno okruženje doprinose umnožavanju raznih mikroorganizama na površini rane. Kao rezultat toga, šavovi mogu prolaziti i iscjeljivanje će biti odgođeno na neodređeno vrijeme.

Kako i kako nositi šavove nakon rođenja kod kuće? Također, kao u rodilištu, potrebno je liječiti dva do tri puta dnevno s antiseptičkim otopinama i / ili antibakterijskim pomastima koji potiskuju nekontrolirani rast bacila koji uzrokuju upalu. Najpristupačniji proizvodi su poznati zelenka, vodikov peroksid, kalijev permanganat, klorheksidin, itd. Od masti - levomekol, itd. Obrada treba provesti, izbjegavajući sjedeći položaj.

Ako vam osigura pristup zraku na perineumu, ozdravljenje će ići mnogo brže. Da biste to učinili, koristite "prozračni" jastučići od prirodnih materijala i suzdržite od noseći blisku odjeću. Idealna opcija je pružiti "prozračivanje" tijekom spavanja, kada možete potpuno odustati od donjeg rublja i spavati na posebnoj upijajućoj peleniji ili mazalici s redovitom peludom od tkanine.

Kako biste ubrzali regeneraciju, potrebna vam je i dobra prehrana koja dovodi građevinski materijal na mjesto ozljede. Od folklornih lijekova, ulje čajevog ulja, ulje morskih krmača ubrzava iscjeljivanje. Naravno, pravila higijene i održavanje čistoće dobrodošli su samo na putu brzog iscjeljenja.

Kako olakšati bol

U procesu zacjeljivanja šavova dolazi do napetosti tkiva - površine rane su smanjene, a rana je zatvorena ožilom. Stoga je sasvim normalno da se šavovi nakon porođaja, kao i ostale ozljede koje krše integritet mišića i epitelnih tkiva, povrijediti. Nemir - bol i svrbež u perineumu mogu se doživjeti do 6 tjedana nakon isporuke.

Ako je bol drugačije prirode, a još više kada je počelo zijevanje šavova, trebali biste se obratiti liječniku.

Ako je bol teška, kao što se događa u prvim danima nakon porođaja, tada se aplicirajući hladnoću na perineum može pomoći s njim, lijekovi protiv bolova. U bolnicama injekcijama, kod kuće, možete uzeti ibuprofen (nurofen), koji nije kontraindiciran kod dojenja i ima protuupalni učinak. Za manje boli tijekom mokrenja, možete pokušati urinirati stojeći u kupaonici, razmaknute noge.

Što učiniti ako su šavovi razdvojeni

Rijetko, ali se događa da se šavovi djelomično ili potpuno divergiraju. To se može dogoditi zbog dizanja utega, ranog početka seksualnog odnosa nakon porođaja, naglog sjedenja i drugih neugodnih oštrih pokreta, povećavajući pritisak na genitalije sa začepljenjem.

U bolnici s ozbiljnim nepodudarnim šavovima može se ponovno primijeniti. Znakovi divergencije šavova - bol, oteklina, iscjedak iz rane. Što učiniti u ovom slučaju? Nemojte paničariti i posjetite ginekologa. Ako se širi nekoliko šavova, sve se može ostaviti kako jest. U ozbiljnijim situacijama, kada nema opasnosti za zdravlje, ozdravljenje će se dogoditi, ali u budućnosti može biti potrebna plastika vanjskih genitalnih organa.

Nadajmo se, vrlo brzo, oni koji imaju dovoljno sreće da se dobiju ispod igle opstetričara, trče gore i skoče s očima punim radosti iz njihove male "ženske sreće", čak se ne sjećaju nedavnih problema nakon porođaja. Želimo da ožiljci ne postanu ornament za žene i brz obnavljanje nakon poroda!

Šavovi nakon porođaja

Sjećam se da sam jedva prolazio kroz šavove, iako sam se ponekad zaboravio i pokušao sjesti na magarca), što sam učinio kad mi je dopušteno da odem kući nekoliko dana. Došla sam i kako je iz cijele maha pala na stolac... kakve sam to oči imala, nije bilo boli, ali nakon što su slušali priče da se sve može raspršiti i da će sve biti ponovno ušiveno na novi način - to me je uplašilo.

Evo malo o šavovima: gdje, što i što učiniti s njima.

"Kažu da ljudi vole reći kako su se borili, a žene vole kako su rodile. Sličnost između kazališnog rata i bolnice nije ograničena na tendenciju pretjerivanja, što se može vidjeti u pričama veterana. Možete vidjeti još jednu analogiju: nakon posjete maternističkoj bolnici, kao i nakon bojnog polja, mlade majke često nose svježe ožiljke. Koji su ovi ožiljci, kada i gdje se pojavljuju, što su oni i kako bi ove ozljede bile manje bolne i estetskije - o tome ćemo govoriti.

Šavovi na vratu maternice se preklapaju pri puknućima maternice tijekom pregleda rodnog kanala, koji se obavlja odmah nakon porođaja. Najčešće se javljaju praznine na tipičnim mjestima: na 3 i 9 "sati" (ako se vrata maternice, kako je uobičajena kod ginekologa i opstetričara, trebaju predstavljati kao satno lice). Zatvaranje takvih suza ne zahtijeva anesteziju - nakon poroda, cerviks je neosjetljiv na bol. Najčešće se koristi apsorbirajući šavni materijal - biološki materijal katgut (napravljen od tankog crijeva stoke ili ovce) ili polusintetskih niti: vicryl, PHA, kaproag. Šavovi mogu biti odvojeni (niz kratkih niti, svaki od njih je fiksiran čvorom) ili kontinuiran, gdje je čvor vezan samo na početku i kraju linearnog rupture. Ove šavove ne zahtijevaju posebnu pažnju u postoperativnom razdoblju i ne uzrokuju anksioznost.

Šavovi u vagini se primjenjuju kada se vaginalni zid slomi. Apsorbirajući materijali se također koriste za primjenu pojedinačnih šavova ili kontinuiranih šavova. Ovo je bolna operacija koja zahtijeva anesteziju - lokalno (Novocain, Lidocaine) ili općenito (kratkotrajna intravenozna anestezija). Šavovi ne zahtijevaju posebnu njegu. Vezane vaginalne suze mogu biti umjereno bolne nekoliko dana nakon primjene.

Šavovi na perineumu nametnuti su u slučaju puknuća perineuma u radu ili umjetnoj disekciji.

Postoje tri stupnja perinealnih suza: ja - samo koža stražnjeg komarca vagine; II - ruptura kože i mišića zdjelice i III - ruptura kože, mišića i zidova rektuma.

Perineotomija je rez u perineumu duž srednje linije od stražnjeg kometa vagine prema analnom otvoru. Epiziotomija - ista disekcija, koja potječe iz stražnje komisije, ali pod kutom od oko 45? S desne ili lijeve strane (obično desno).

Disekcija perineuma može se provesti u lokalnoj anesteziji s Novocainom ili Lidokainom, ili bez anestezije, s obzirom da postoje brojni fiziološki mehanizmi koji štite perineum od boli tijekom porođaja. U kirurškom smislu, rez ima brojne prednosti u odnosu na perinealnu rupturu: rez ima glatke rubove (a ožiljak, kao rezultat toga je više estetski), rez je napravljen do željene dubine i relativno rijetko proširen spontano na obližnje organe.

Perlinske suze se šavaju u slojevima: prvo, zid rektuma je šav s posebnim nizom šavova (ako je, naravno, to potrebno). Zatim, pomoću apsorbirajućeg materijala za šivanje (catgut, vicryl, PGA), mišići perineuma su povezani, a tek tada koža. Koža je obično prekrivena šavova materijala koji se ne apsorbira - svila, najlon ili nikant (najlon, impregniran s antibioticima Gentamicin ili tetraciklin). Isti princip promatran je kod obnove cjelovitosti perineuma nakon perineotomije ili epiziotomije.

Tehnike šivanja

Ako su rubovi rezova dovoljno glatki, postoji mogućnost nametanja kozmetičke intradermalne šavove. Ova šava je došla do operacije iz kozmetologije. Bit metode njenog nametanja je taj da nit prolazi kroz kožu na cik-cak, a izlazi samo na početku i kraju rezu. Kao rezultat toga, ožiljak je tanji i nema takvu specifičnu kiruršku šavnu opremu, kao oznake od injekcija i probijanja igala, prateći "normalnu" šav s obje strane.

Također se koristi tehnika u kojoj jedna nit očvršćuje oba mišića i kožu odjednom. Ova tehnika vam omogućuje da usporedite dobro tkivo, proces iscjeljivanja je najmanje bolan. Ovaj šav nametnuti apsorbirajući materijal.

Razdoblje ozdravljenja

Liječenje šava na perineumu nešto je problematičnije od šava na vratu maternice i vagine. Dobra ozdravljenja bilo koje rane zahtijeva nekoliko uvjeta, među kojima su ostatak i asepsi (tj. Maksimalna zaštita od patogena). Nekoliko desetljeća, nakon rupture ili perinealne incizije, bolesnik je nekoliko dana držao u krevetu, što je uvelike pridonijelo dobrom ozdravljenju rana. U današnje vrijeme, zbog rasprostranjenog širenja zajedničkog boravka majki i beba u puerperalnom odjelu, osiguranje potpunog suzdržavanja perineuma je problematično.

Također je teško osigurati aseptične uvjete potrebne za iscjeljenje. Stalni kontakt s postpartum sekretima (lochia), kao i nemogućnost popravljanja sterilnog odijela na ranu, čimbenici koji stvaraju neke poteškoće u liječenju perinih rana.

Kako biste pomogli tijelu da prevlada te poteškoće, najprije morate strogo nadzirati čistoću relevantnog područja. Svakih 2 sata morate promijeniti sanitarne jastučiće. U bolnici liječenje šavova s ​​antiseptičkim otopinama obično provodi osoblje na ginekološkoj stolici ili na krevetu jednom dnevno. Nakon svakog uriniranja i odmrzavanja, potrebno je prati toplom vodom ili slabom otopinom mangana, a zatim sačistiti ručno. Preporuča se u oba rodilišta i kod kuće 1,5 i 2 mjeseca nakon isporuke.

U nazočnosti šavova na perineumu potrebna je mehanička štednja (mirovanje) za mišiće i kožu odgovarajućeg područja. Unatoč činjenici da je potpuna imobilizacija puerperala, u pravilu, nemoguća, pokret mora biti minimalan i oprezan. Puerperal s ubodima 10 dana nakon rođenja ne može sjesti; nepoštivanje ove preporuke može dovesti do divergencije šavova. Za udobnost mladih majki, puerperalni odjel je opremljen "stojećim" stolovima za stojeći dok jede, možete jesti dok leži u krevetu, također na posebnom noćnom ormariću. 2-3 dana nakon porođaja ne preporuča se kruh i ostali proizvodi od brašna i žitarica kako bi se što je više moguće odgoditi pojavu stolice (iako neće biti dan 2 ili 3 nakon klistiranja u prednjem odjeljku stolice).

Šavovi materijala koji se ne apsorbiraju se obično uklanjaju 6-7. Dan nakon primjene. Ako je puerperal već ispražnjen iz rodilišta, ubode se uklanjaju u uvjetima antenatalne klinike. Ovo je jednostavan i bezbolan postupak. Ali čak i nakon toga, potrebno je nastaviti strogo pridržavati se pravila higijene. Samo ne manje od 10 dana nakon rođenja, žena u radu može sjesti, a prvo na tvrdu stolicu, a tek tada na mekim sofama i foteljama.

Kod nekih poteškoća bit će izlazak iz bolnice. Kako biste izbjegli poteškoće, trebali biste se nasloniti na stražnje sjedalo automobila. Upozori rodbine da uz mlade roditelje i dijete samo jedna osoba može voziti u automobilu, jer će samo prednja sjedala biti slobodna. "

Na kraju porodničke bolnice uklonio sam nekoliko šavova, a zatim mi je brtva pala nekoliko puta.

I kako je to bilo s tobom... koliko brzo možete sjesti nakon šivanja?

Krvarenje šavova nakon poroda. Bolesti zglobove nakon porođaja. Što učiniti

Često, u procesu isporuke, žena se suočava s prazninama i naknadnim šavovima.

Dok god ne liječe, mlada majka bi se trebala brinuti o njima.

Mnoge žene često muče pitanje: što učiniti ako šavovi nanose ozljede nakon porođaja i to je norma?

Što učiniti ako šavovi nakon poroda postaju povrijeđeni? Koje su šavovi?

Prema njihovom položaju, oni su podijeljeni na unutarnje i vanjske. Postoji i druga vrsta šava koja se primjenjuje nakon cezariannog dijela.

Ova vrsta šavova se primjenjuje ako postoje suze u zidovima vagine, maternice ili njezinog cerviksa. Postupak se provodi odmah nakon isporuke. Pri šupljinama u vaginalnim zidovima koristi se lokalna anestezija.

Kod preklapanja unutarnjih šavova koriste se samo samonosive šavove koji se ne moraju ukloniti.

Ova vrsta šivanja se primjenjuje pri prekidima ili rezovima na perineumu. Liječnici obično vole umjetnu disekciju ako postoji veliki rizik od rupture. Ima glatke rubove, za razliku od rupture, i stoga šava će se izliječiti mnogo brže. Sew perineum pod lokalnom anestezijom.

Vanjske šavove mogu se nanositi samo pomoću samonosive niti i one koje treba ukloniti 5 dana nakon nanošenja. Također, ne tako davno, kozmetički šav, koji je došao iz plastične kirurgije, bio je korišten u ginekologiji. Njegova je razlika u tome što same niti prolaze pod kožu, samo su početak i kraj šavova vidljivi.

Cesarejske šavove

Cezarijska sekcija nije neuobičajena u medicinskoj praksi. Operacija se može dodijeliti prema planu i hitno. Upozorenja za cesarean vrlo puno od trudnoće, završava s zdravstvenim problemima mama. Hitni carski je propisan u slučajevima kada je prirodna isporuka izvan kontrole i postoji opasnost za život i zdravlje majke ili djeteta. Često, kad se primjenjuje carski rez, primjenjuju se kozmetički samonosivi šavovi. Oni potpuno nestanu 60 dana nakon primjene.

Ozlijediti šavove nakon poroda: kako se brinuti za njih

Dok je mlada majka u maternici, medicinske sestre se bave liječenjem šavova. Obično se za to koriste Zelenka ili kalijev permanganat. Šavovi se obrađuju 2 puta dnevno. Nakon što je ispražnjena, sama žena to treba neko vrijeme.

Zašto trebate obraditi šavove? Kako bi se izbjegla infekcija neželjenih rana. Unutarnja šavova ne trebaju liječenje, pod uvjetom da nema infekcija u ženskom tijelu. Da biste izbjegli neugodne posljedice, morate se pobrinuti za to čak i za vrijeme trudnoće.

No, vanjski dom mora se obraditi nakon svakog pranja.

U prvim danima nakon rođenja, jedan od strahova mladih majki je potreba za odbacivanjem. Postoji rizik da se šavovi razbije. Bolje je da se ne nanosimo i ne podvrgavamo napetosti tkiva međusobnoga sloja. Ako biste željeli koristiti zahod, bolje je pitati medicinske sestre da stavljaju klistir ili glicerinsku svijeću.

Prvi put nakon šivanja potrebno je isprati nakon svakog putovanja u WC. To bi trebalo biti učinjeno čistom vodom i trebali biste upotrebljavati baby sapun ili intimnu higijenu samo ujutro i navečer. Da ne zarazite infekciju, trebali biste samo prati pod tušem i ni u kojem slučaju ne nalaziti u slivu vode.

Biti u bolnici, žena bi trebala promijeniti brtvu svakih 2 sata, barem. Čak i ako se čini da još uvijek može poslužiti sat ili dva.

U bolnici i neko vrijeme nakon pražnjenja, trebali biste koristiti donje rublje što je moguće prozračnije i slobodnije. Sada u bilo kojoj ljekarni možete kupiti jednokratne gaćice, dizajnirane posebno za postpartum razdoblje. Ako nema, odgovarajuće donje rublje od pamuka. Nošenje gaćica ne smije odmah nakon tuširanja, ali nakon nekog vremena.

Šivanje cesareanskih sekcija zahtijeva temeljitu njegu. U prvom tjednu nakon rođenja, mladi majka nije dopušteno da se tušira uopće. Sljedećih nekoliko mjeseci, ne možete koristiti tvrde rublje i jako trljati šav.

Tijekom boravka u rodilištu, medicinske sestre također obrađuju šavove mlade majke. To se obavlja najmanje dva puta dnevno, koristeći antiseptička rješenja.

Ozlijediti šavove nakon poroda: što učiniti za brzo ozdravljenje

Ako slijedite pravila brige o šavovima, možete ubrzati proces njihova iscjeljenja. Osim redovite obrade, trebate zapamtiti da šavovi trebaju zračne kupke. Što češće učine, to će brže izliječiti.

Kod nametanja unutarnjih i vanjskih šavova nemoguće je sjediti u narednih 2 tjedna. Inače se šavovi mogu razbiti.

Maloženje donjeg rublja također je kontraindicirano, jer može blokirati protok krvi, što će uvelike ometati proces ozdravljenja.

Šupljine Cesarean sekcije mnogo više traju. Da biste spriječili da se taj proces odvija i prođe bez ikakvih komplikacija, potrebno je pažljivo pratiti stanje šavova, ne skidati ih i redovito ih obraditi. Važno je za novu majku sljedećih nekoliko mjeseci nakon operacije da ne podignu težine. Maksimalna dopuštena težina je težina vlastitog djeteta.

Zašto šavovi nanose ozljede nakon porođaja?

Oko mjesec dana nakon poroda, majke se često žale na bol u području šavova (i bez obzira na sve). U većini slučajeva, to je varijanta norme. Međutim, u zglobovima ima nekoliko uobičajenih uzroka boli:

● Često sjedenje i dizanje utega. U tom slučaju možete se riješiti boli uklanjanjem dugog sjedenja na obje stražnjice i ograničavanjem dizanja teških predmeta.

● Zatvor. Ovaj faktor utječe na bolnost šavova postavljenih na perineum. Situacija je osobito česta u prvom mjesecu nakon rođenja. U ovom trenutku, formiranje laktacije. Sve tekućine koje mama piju odlazi u formiranje mlijeka. Jednostavno nema dovoljno tekućine za normalno, meka pokret crijeva. Popraviti ovo je sasvim moguće bez uporabe droga i klistera. Samo pokušajte piti više tekućina, posebno toplo mlijeko, zeleni čaj, prirodni sokovi i biljne infuzije.

● Seksualni kontakt. Često se šavovi mogu ozlijediti zbog obnovljenog seksualnog života. Suha vagina stvara dodatni napor na perineumu. Samo je prirodno da šavovi počinju ozlijediti. Da biste smanjili te neugodne osjete, možete koristiti gelove za vlaženje. Ako se nelagoda na području šavova brine samo za vrijeme spolnog odnosa, promjena položaja može pomoći.

● Upala tkiva. Ovaj scenarij također se događa, iako rijetko. Ako, pored boli, ima i crvenilo i gnojno ispuštanje u području šavova, to je razlog da se obratite ginekologu.

● Postpartum sekrecije su atraktivno tlo za uzgoj mikroba koji uzrokuju upalne procese. To izaziva bolnost šavova.

Bolesti zglobovi nakon poroda: moguće komplikacije

Uobičajeno, bol u području šavova nestaje oko 2 tjedna nakon isporuke. Ako postoji carski rez, tada razdoblje boli može trajati i do mjesec dana. Ako, nakon ovog vremena, ubode još uvijek budu uznemirene bolovima novopečene majke, tada je potrebno konzultirati liječnika. To signalizira da nešto ometa uobičajeno zacjeljivanje šavova. Odgađanje žalbe ginekologu ne vrijedi, jer posljedice mogu biti vrlo ozbiljne.

Bolesti zglobove nakon porođaja

Ako ispitivanje šavova od strane ginekologa nije otkrio ozbiljne kršenja, liječnik može propisati zagrijavanje. Cilj mu je eliminirati bol i ubrzati ozdravljenje šavova. Zagrijavanje se provodi pomoću infracrvene, kvarcne ili "plave" žarulje koja se drži iznad zajedničkog prostora na udaljenosti od najmanje 50 cm. Cijeli postupak traje ne dulje od 10 minuta. Može se propisati najranije 2 tjedna nakon rođenja i samo pod uvjetom da se maternica smanji.

Ako su šavovi labav

Ovo je rijetko, ali to se događa ako majka ne slijedi pravila ponašanja i higijene nakon šivanja. Ako je nepodudarnost pronađena kod kuće, onda je vrijedno odmah nazvati liječnika. U ovom slučaju postoje dvije mogućnosti za razvoj događaja:

1. Nakon temeljitog pregleda, liječnik ponovno utire.

2. Ako je proces zatezanja gotovo završen, tada neće biti potrebna nikakva akcija.

Ako se otkrije nepodudarnost, ne biste se trebali oslanjati na činjenicu da je rana već izliječena i to možete učiniti bez pozivanja liječnika. Također može biti komplikacija tijekom sljedeće trudnoće i porođaja. Bolje je biti siguran i kontaktirajte svog ginekologa.

Svrab i osjećaj "stezanja"

Ovi simptomi obično nisu signali ozbiljnih problema. Ako žena doživi svrbež ili šuštanje (bez crvenila), to samo znači da su u fazi aktivnog liječenja. Ovo je lijep pokazatelj. Međutim, ako ti čimbenici izazivaju nelagodu majke, možete se obratiti ginekologu i zatražiti imenovanje masti kako bi se uklonila svrbež.

Apsolutno svi šavovi mogu zagušiti: i unutarnje i vanjske, i nakon carski rez. Izvana će odmah postati vidljiva. No, uklanjanje unutarnjih šavova karakterizira neugodna sekreta smeđe-zelene boje. U svakom slučaju, pojava gnojova je alarmantan simptom, s kojim je potrebno hitno konzultirati liječnika. Može govoriti o divergenciji šava ili infekciji. U oba slučaja potrebna vam je medicinska intervencija. U slučaju infekcije, propisane su snimke antibiotika.

Ova situacija nije neuobičajena i često je povezana s nepoštovanjem pravila ponašanja u postpartum razdoblju za majku. Na primjer, ako žena početi sjesti na obje stražnjice prije dva tjedna nakon šivanja. Postoji napetost tkiva, rane su izložene i počinju krvariti. Lijepljujuće masti obično pomažu uklanjanju problema. Međutim, za vašu udobnost, bolje je konzultirati ginekologa i pobrinuti se da ne trebate ponovno šivanje.

Svaka druga žena nakon porođaja je zalijepljena. Da bi se spriječile stanke, gotovo je nemoguće, međutim, stvarno smanjiti šanse za njihovu pojavu. Zbog toga žena koja radi mora učiniti sve što ovisi o njoj. Prije svega, poslušajte svog liječnika i nemojte paničariti. Tijekom isporuke, cijeli proces prati porodničar-ginekolog, ako je potrebno, on će rezati.

Ako se ubode ipak primjenjuju, brzina njihova ozdravljenja ovisi o ženi. Uz sva pravila, šavovi brzo i bez puno brige.

Gotovo svaka žena koja je rodila zna što su prve ruke u cerviksu, perineumu i vagini. Takve rane se izliječe kirurškim metodama, prvenstveno šavovima.

U članku ćemo pogledati vrste šavova u detalje, komplikacije koje mogu nastati i načine skrbi za postpartum uboda. Razvrstavajte postpartum šavove na mjesto primjene, razdjeljujući ih u unutarnju i vanjsku.

Unutarnje šavove

Unutarnja šavova nazivaju se šavovi, nametnuti kada su zidovi vagine ili cerviksa slomljeni. Nakon poroda, liječnik pregledava spolne organe žene u radu i, ako je potrebno, ubode takve šavove sa samozapaljivim nitima. Ime niti govori za sebe, ne trebate ih kasnije ukloniti. Postupak šivanja se odvija bez anestezije, jer je nakon maternice maternica posve neosjetljiva. Lokalna anestezija je postavljena samo kada šivanje zidova vagine.

Vanjske šavove

Vanjske šavove su šavovi nametnuti perineumu. Ako je tijekom procesa rođenja došlo do praznina ili je izvedena umjetna disekcija, tada se primjenjuju vanjske šavove. Rezovi imaju glatke rubove, brže se izliječi pa kirurgije vole rezati rezanjem. Postupak šivanja na lokalnoj anesteziji.

Ovisno o dostupnosti materijala, šavovi se postavljaju na perineum sa samonosivim šavovima, ili niti koje se moraju ukloniti 5 dana. Suvremena ginekologija drži korak s vremenom, au nekim klinikama već koristi varicu koja se koristi u plastičnoj kirurgiji. Njegova osobitost je da nit prolazi pod kožu, samo su točke ulaska u ranu vidljive.

Liječenje i briga o šavovima nakon poroda

Nakon sjeckanja u dvoranu, započinje proces ozdravljenja rane, a šavovima je potrebno liječenje. U bolnici, babica 2 puta dnevno podmazuje šavove s otopinama kalijevog permanganata ili sjajan zelen. Kod kuće, nakon svakog tretmana vodom, liječenje se mora provesti samostalno. Ovo je potrebno samo za vanjske šavove. Ako ne patite od bilo kakvih zaraznih bolesti (hepatitis bilo kojeg oblika, giardiasis, kandidijaza i drugih), tada nije potrebno obraditi unutarnje šavove. Stoga, brinite o svom zdravlju prije trudnoće, prođite kroz sve ispite.

Kako bi tkivo usjeva ne doživljava snažna opterećenja u prvim danima nakon rođenja, posebno pazite prilikom pražnjenja crijeva. Čak je moguće staviti klistir ili glicerolnu svijeću. Pažljivo slijedite pravila intimne higijene. Promijenite dnevne sanitarne jastučiće svaka dva sata. Nakon svakog posjeta toaletu, operite pod tušem ili u bide, ali ne koristite bazen s vodom. Ujutro i navečer upotrijebite antiseptik za intimnu higijenu.

Donje rublje treba odabrati iz pamuka. Idealno za kupnju posebnih jednokratnih gaćica od prozračnog materijala. Kada napustite tuširanje, objesite šavove ručnikom, trljanje ih se ne preporučuje. Prošetajte sobom bez donjeg rublja, neka koža osuši. Uostalom, zračne kupke korisne su ne samo za bebu, već i za vaše ozdravljive rane.

Još dva mjeseca zaboravite na mršavljenje gaćice i korzet, čak i ako se stvarno želite stvarno pokazati u velikoj formi. Povlačenje donjeg rublja sprječava protok krvi u tkivo, proces ozdravljenja se usporava. To će potrajati i uskoro ćete moći nositi prodajne opcije mršavljenja donjeg rublja.

Konačno, najvažnije pravilo skrbi. Ako imate postpartum šavove, a zatim najmanje 10 dana ne možete sjesti. Nakon pregleda ginekologa i zacjeljivanja šavova bez ikakvih posebnih komplikacija (kasnije ćemo vam reći) moći ćete sjesti na tvrdu površinu. 10 dana dok se šavovi liječe, morat će se odmoriti ležati ili polusjedati. Ustani ravno i mirno, nemojte nepotrebno kretati.

Prije 20 godina, majke i bebe bile su u odvojenim odjelima, djeca su bila donesena samo za hranjenje. Mama su mirno ležale, odmarale se i steknu snagu. Proces ozdravljenja rane je bio mnogo brži. Danas je standardna praksa da su majka i dijete u istom odjelu, a nema mogućnosti pratiti krevet za spavanje za mame. Stoga se preporuke za sjedenje moraju provoditi strogo, inače postoji opasnost od razilaženja i upale šavova.

Komplikacije postpartum šavova

Svakog dana žene pregledavaju liječnik u rodilištu. Ako je proces ozdravljenja normalan, rane se liječe antiseptičkim rješenjima. Ako se otkrije odstupanje od norme, liječnik će odlučiti o daljnjem liječenju.

Šavovi se odvajaju

Rana još nije zacjeljena, a šavovi su već prekinuti, liječnik će donijeti odluku ovisno o situaciji. Rana zaliječe, širi se nekoliko šavova, nema prijetnje zdravlju žene - liječnik može odlučiti ostaviti sve što jest (oni će vas odvesti pod posebnu kontrolu). Šav je bio posve prodan - u ovom slučaju rana se ponovno disektira i primjenjuju se nove šavove. Postupak iscjeljivanja započet će. Oslobođeni su od rodilišta, vaši šavovi su nestali, krvarenje je počelo - odmah nazovite hitnu pomoć, kontaktirajte svog liječnika.

Šavovi se grickaju

U slučaju kada je liječnik otkrio gubljenje ili upalu poslijeporođajnih šavova (unutarnji i vanjski), propisani su dodatni postupci liječenja. Dnevna skrb upotpunit će se korištenjem tampona s mastima. Može se propisati: Vishnevsky mast, Levomikol i druge protuupalne masti. Ako ste već otpustili iz bolnice i pronašli ste atipičnu vaginalnu iscjedak, posavjetujte se s lokalnim ginekologom ili liječnikom koji radi na antenatalnoj klinici za liječenje.

Šavovi su ozlijeđeni

Nakon bilo kakve operacije, tijelo doživljava bol, pa je bol nakon šavova dva dana normalna. Doživjet ćete nelagodu mnogo dulje, posebno ako se primjenjuju vanjske šavove. Činjenica da bi moglo doći do kršenja režima o kojima smo razgovarali gore.

Doživljavajući bol dok je sjedio, bez posla. Ako povrijedite i sjednete i lagete - možda ste započeli upalni proces. Odmah se obratite liječniku, tako da se bol ne može tolerirati.

Postpartum sutures su postoperativne šavove. Da bi se brzo i pravilno izliječili, trebaju redovitu brigu. Uostalom, samo zdrava mama će imati zdravu i sretnu bebu. Pronađite nekoliko minuta za sebe, obradite šavove, a zatim će brzo izliječiti i neće vas zamarati.

Kako liječiti šavove nakon što rodite kod kuće ženi čiji je rođenje prošao s nekim komplikacijama? Koliko traje zacjeljivanje šavova nakon porođaja tijekom planirane operacije?

U ustanovi za rodilište, liječenje šavova nakon dostave u potpunosti leži u medicinskom osoblju. Sam medicinske sestre proizvode potrebne manipulacije. Kako bi se žena trebala brinuti za šavovima nakon iscjedka iz zdravstvene ustanove i kako se trebaju liječiti?

Rodjenje je prirodni proces. Ali ne sve žene, prolazi bez posljedica. Gotovo svaka četvrta žena suočena je s činjenicom da nakon rođenja djeteta mora paziti ne samo o njemu, nego i njezinim šavovima. Odakle dolaze?

Šavovi su nametnuti za vrijeme carski rez, s cervikalnim suzama, vaginalnim suzama i perinealnim suzama. Ponekad opstetričari disektiraju prepone posebno kako bi olakšale prolazak dojenčeta kroz rodni kanal. Da bi izliječili šavove nakon što je rođenje bilo brže, potrebno ih je pažljivo posvetiti.

Ako je žena unaprijed pripremljena za carski rez, a očekivača je upozorena na probleme koji će nastati nakon operacije, onda se nemoguće pripremiti za pauze pri rođenju. Zašto se oni pojavljuju?

Suze na vratu maternice pojavljuju se ako su pokušaji počeli prije nego što je vrat potpuno otvoren.

Perinealne traume - tijekom brzog i preranog rođenja, primjenu zdjelice djeteta zbog osobitosti pojedine anatomske strukture.

Obstetričari čine perinealne rezove kada žena ne može biti zategnuta zbog zdravstvenih razloga ili kada postoji opasnost od spontane rupture perineuma.

Liječenje šavova nakon isporuke u bolnici pada na medicinsko osoblje.

Žene koje su podvrgnute kirurgiji - carski rez - dobivaju dnevne obloge. Tijekom njih provjerava se šava, uklanjaju se fistule, a uklanjaju se gnjevni sadržaji ako se pojave. U ovoj fazi razvoja medicine vanjska šavova konačno se formira do petoga dana. Ako se nanosi materijal koji se ne apsorbira, tada se šavovi uklanjaju u ovoj fazi. Žena može liječiti ožiljak koji ostaje bez prestanka, bez posjete medicinskom ustanovu kako bi se oblačila. Trajno odijevanje do kraja drugog tjedna više nije potrebno.

Liječenje šavova nakon porođaja ovisi o individualnom odgovoru tijela. Neke žene moraju zavezati vanjsku šav od dva tjedna nakon carskog rezanja, dok druge moraju ukloniti materijal za presvlačenje u tjedan dana, a šava se tretira zelenom bojom.

Kako nositi šavove nakon rođenja na vratu maternice ili vaginalnih ruptura? Medicinske sestre provode higijenske postupke u porodničkoj bolnici, pranje praznina s slabom otopinom mangana ili podmazivanje sjajnim zelenilom ako je šava na dohvat ruke. Do trenutka izbacivanja iz bolnice, žene obično ne smeta takve šavove. Za njihovo brzo liječenje, morat će samo promatrati osobnu higijenu i ne pretjerivati: nemojte nositi težinu, promatrati 2 mjeseca seksualnog odmora. Nakon 2 tjedna, takvi šavovi, prema gore navedenim uvjetima, liječe. Samoupojiv materijal koji se koristi za ove praznine nestaje nakon 3 mjeseca.

Kada perineal ruptures šavova su više bolan i polako liječiti. Ako je opstetričar napravio rezove u perinealnom području, tada se takve šavove brže učvršćuju zbog glatkih rubova. Šavni materijal se uklanja nakon 5 dana, ali žena ostavi sjediti samo 10 dana. Dok je žena u maternici, ona ne treba razmišljati o tome kako obraditi šavove nakon rođenja. Sestra provodi manipulacije, liječeći rane dva puta dnevno s kalijevim permanganatom, sjajem zelenog ili s furatsilinom.

Kod kuće, žene se moraju šivati. Ako ne štitite šav od bakterija, on će vas dugo podsjetiti. Osigurajte da je sterilnost u perineumu prilično teško. Da biste to učinili, potrebno je svakih sat i pol vremena mijenjati brtve, oprati ih kada se mijenjaju i nakon upotrebe WC-a nositi labav pamučni donjeg rublja i tretirati šavove antiseptičkim.

Antiseptička žena se sama odabire kod kuće, analizirajući senzacije uzrokovane lijekom. Zelenka, Malavit, Solcoseryl, Kloroheksin, Levimicol, Merlinovo ulje ili Chlorophyllip mogu se koristiti kao antiseptički pripravci. Nakon toga, možda ćete trebati posebne masti za ožiljke.

Oticanje rane ili gnojno ispuštanje iz njih pokazuje da je ozdravljenje šavova nakon porođaja usporeno zbog komplikacija. Nakon savjetovanja s liječnikom, najvjerojatnije će se šavovi morati tretirati Vishnevsky mastom ili sinteznim emulzijom.

Pravilno liječenje šavova nakon porođaja pomaže ženi brže oporaviti i vratiti se normalnom aktivnom životu. Zanemarivanje osobne higijene u ovoj fazi je neprihvatljivo. Ispaljene šavove mogu uzrokovati ozbiljnu komplikaciju kod žena - sepsa.

Danas ćemo razgovarati s siteom za moms site, kako se brinuti o šavovima nakon poroda i kako olakšati bol.

Mnoge žene tijekom poroda tretiraju se kirurškim zahvatom, nakon čega slijedi sutiranje. Kirurška intervencija nije neuobičajena u porođaju, liječnici se bave ovom metodom skrbi iz nekoliko razloga:

 • Prerana ili brza isporuka, kada glava fetusa zauzima veliki teret - proizveden - perinealni rez za isključivanje ozljede glave novorođenčadi;
 • tijekom porođaja - kako bi se izbjegao gubitak fetusa, stvara se carski rez - dio trbušne stijenke;
 • Prisutnost ožiljaka na perineumu nakon ranijih rađanja - perineum nije dovoljno elastičan;
 • Isključiti pokušaje zbog zdravstvenih problema žene u radu - opet, čine carski;
 • Spriječavanje rupture prepona - vjeruje se da se rezana rana brže oporavlja i šava je točnija.

Svaka žena u radu mora biti spremna za moguće rezove koji olakšavaju porođaj.

Postpartum suture care

Liječnik pregledava genitalni trakt nakon porođaja i, ako je potrebno, nameće unutarnje ili vanjske šavove. Unutarnja šavova praktički se liječe bez boli, ali vanjski šavovi povrijeđeni nakon poroda u roku od 1-2 mjeseca.

 1. Unutarnje šavove na vratu maternice i vaginalni zid se prekrivaju prirodnim samonosivim materijalom za šivanje i ne uzrokuju nikakve posebne nelagode. Briga o unutarnjim šavovima je u skladu s pravilima osobne higijene i isključenjem spola od jednog do dva mjeseca.
 2. Šavovi na perineumu nanose se različitim šavovima i u količinama koje u potpunosti ovise o dužini rezka. Šavovi na perineumu mogu nametnuti i samouprave i apsorbirajuće materijale. Šavovi na perineumu u prvim danima nakon porođaja vrlo su bolni, budući da osim vrlo izrezanih rupa buše na mjestima gdje se tkivo probije. Potrebno je dva puta dnevno prati prepone sapunom i isprati toplom vodom tijekom dana. Operite prepone sa šavovima koje je potrebno pažljivo i temeljito. Osušite s krilnim pokretima od naprijed do natrag, nikad ne trljate. Bolje je upotrijebiti mekano tkivo. Da bi se održala suhoća perineuma, potrebno je često mijenjati jastučiće, pranje šavova s ​​slabom otopinom mangana, ako su šavovi nakon isporuke bolni. Prva dva tjedna, žena se ne preporučuje da sjedne na obje stražnjice, bolje je pokušati sjesti na stranu. Kako bi izbjegli pojavu zatvor, jer žene obično nemaju stolicu 1-2 dana nakon poroda, pokušajte ne koristiti hranu s efektom učvršćivanja. Možete popiti žlicu od bilo kojeg biljnog ulja prije jela ili koristiti laksativne svijeće, kako preporučuje vaš ginekolog.
 3. Šavovi na glavi, zahtijevaju stalnu njegu tijekom prvog mjeseca. U prvom tjednu nakon operacije, šav se svakodnevno tretira antiseptičkom otopinom i mijenja se. Kozmetički šavovi nameću samouprave apsorbirajuće materijale koji se potpuno apsorbiraju 60-70 dana nakon primjene. Dozu se tuširati za tjedan dana, samo se ne preporučuje uporaba tvrdog rublja. Prvih nekoliko mjeseci pokušajte ne podići težine više od težine bebe. Ako šavovi nakon poroda znatno utječu, prvih dana možete ubrizgati intramuskularne lijekove protiv bolova na preporuku ginekologa.

Zašto šavovi nanose ozljede nakon porođaja?

Mnoge su žene zabrinute za ovo pitanje u roku od mjesec dana nakon poroda. Mi ćemo dati nekoliko preporuka za ublažavanje stanja i smanjenje boli na mjestu:

 • Bolni osjećaji se osjećaju cijelo vrijeme, ako često morate sjesti ili dizati težine - ograničiti težinu podignutih predmeta kad god je to moguće i pokušajte ne sjediti na obje stražnjice;
 • Izbrišite šavove na perineumu nakon poroda, ako vam pate od zatvora. U prvom mjesecu nakon rođenja, žensko tijelo je obnovljeno, laktacija zahtijeva potrošnju veće količine tekućine, a nema dovoljno tekućine za normalno gibanje crijeva. Majka dojenja bi trebala popiti još toplo mlijeko, zeleni čaj, sok ili biljnu infuziju.,
 • Ponekad su šavovi nakon porođaja tijekom spolnog odnosa povrijeđeni zbog suhoće vagine i prirodnog opterećenja na perineumu. U ovom slučaju, liječnici preporučuju korištenje gel za vlaži. Ponekad smanjuje bolnu promjenu položaja bezbolno.
 • Šavovi bol i povlačenje nakon porođaja s upalom tkiva, onda je crvenilo, purulent iscjedak. U tom slučaju, obratite se svom ginekologu, ali u svakom slučaju nemojte samorigirajte lijek.
 • Šavovi nakon porođaja su povrijeđeni, jer postpartum sekrecije čine uzgojni teren za rast mikroba koji uzrokuju upalu.

Na forumima mladi mumije

Proces rođenja djeteta ne ide uvijek glatko. Ponekad se rodni kanal ozlijedi kada dijete prolazi kroz njega, a ako je oštećenje značajno, tkivo se mora šivati. Šavovi nakon porođaja također su neizbježni ako je isporuka obavljena carskim rezom. Korisno je znati koje vrste šavova postoje, koliko je brzo njihovo iscjeljenje, i što treba učiniti kako bi se spriječile komplikacije.

Situacije kada se nakon isporuke traži vezanje

Nakon prirodnog rođenja, šavovi se primjenjuju kada se cerviks, vagina ili perineum rupturira, ili kada je tijekom procesa rođenja napravljen rez, kako bi se spriječilo njihovo raskidanje (čak i zarez izliječi mnogo brže od rana).

Razlog rupture cerviksa u većini slučajeva je nedostatak otkrivanja svog ždrijela tijekom jakih pokušaja. To se događa tijekom brzog ili preranog rada. Cerviks maternice također ne može izdržati snažno istezanje tijekom rada:

 • velike veličine ploda;
 • pelvic previa dijete;
 • prisutnost grubog ožiljka na vratu maternice nakon rupture tijekom ranijih rađanja;
 • abnormalna struktura cervikalnog kanala.

Spontana ruptura perineuma - rijedak fenomen. Ako opstetričar vidi da dječja glava, ramena ili zdjelica očito ne prolaze kroz perineum, a postoji i rizik od rupture, on provodi epiziotomiju - presijeca kožu i mišiće perineuma u smjeru urtikalnih tuberkula. Epiziotomija se također izvodi s ekstremnim slabostima, s hipoksijom fetusa ili abnormalnostima njenog razvoja, kada se rođenje mora ubrzati i stvoriti najosobnije uvjete za dijete.

Vaginalne suze pojavljuju se kod žena s klinički uskim zdjelicama, nerazvijenom vaginom ili nastaju kao nastavak perinealnih suza. Oštećenja tkiva vagine, koja zahtijevaju šavove, mogu uzrokovati uporabu opstetskih pinceta. U tom slučaju, šavovi su nametnuti i kako bi se vratio integritet rođenja kanala, i zaustaviti krvarenje, koji može biti vrlo masivan kada je vagine ruptured.

Za carski rez, koji se najčešće provodi metodom poprečnog rezanja, šavovi se primjenjuju na kožu, potkožni masni sloj i uterus. Zbog relativno male dužine šava i njenog položaja u suprapubičnom nabiranju, ožiljak iz nje postaje gotovo nevidljiv tijekom vremena.

Vrste šavova i njihovo vrijeme liječenja

Za sutiranje nakon poroda koristite:

 • Absorbable prirodne niti (catgut, chrome-keptut).
 • Absorbable sintetičke niti (vicryl, okcelon, dexon).
 • Non apsorbirajuće niti (kapron, svila, nikant), koje se uklanjaju nakon ozdravljenja rubova rane.
 • Kirurške zavoje. To su nikal ploče širine oko 2 cm, koje, poput kvačica, zategnu ranu, a nakon iscjeljenja uklanjaju se pomoću posebnog alata. Koristi se kao inačica gornje šavne peraje tijekom carskog reza.

Bol na mjestu unutarnjih šavova obično nestaje nakon 2 dana, a vanjske šavove povrijeđene su duže. Postupak za uklanjanje šavova ili spajalica nije jako bolan i ne treba anesteziju. To više nije neugodno od poznate epilacije obrva s pincetom.

Vrijeme liječenja uboda nakon porođaja ovisi o vrsti uboda, veličini i svojstvima organizma. Kod izvođenja unutarnjih šavova na vratu maternice ili vagine, rana se izliječi za 1 do 2 tjedna, a materijal za šivanje se potpuno riješi za mjesec dana. Neupotrebljive šavove ili kirurške proteze, koje se koriste za vanjske šavove, uklanjaju se peti ili šesti dan, liječenje rane traje od 2 do 4 tjedna.

Ako su šavovi labav ili gnječan

Dogodilo se da šavovi postaju upaljeni ili se razilaze. Simptomi divergencije vanjskog šavova mogu biti oštra bol na mjestu uboda, crvenila ili otekline. Ako je šav djelomično podijeljen, a rana je gotovo izliječena, ne možete ga ponovno primijeniti. Ako se to dogodi prije spajanja rubova rane, ona se disektira i ponovno zakova. Da bi se doznalo da se unutarnja šava širi, najčešće je moguće na sljedećem pregledu ginekologa - jedini znak koji se može zamijetiti ženi može biti krvavi iscjedak.

Ako se pravila asepsije ne slijede, moguća je variranje šavova. Povećanje boli, težina u donjem dijelu trbuha, groznica i atipična iscjedak mogu ukazivati ​​na upalni proces koji je započeo. Kako bi se spriječila curenje šavova i kršenje njegovog integriteta, kada se gore navedeni simptomi detektiraju, odmah se posavjetujte s liječnikom. Dodjeljuje dodatne mjere za liječenje šavova: tamponi s Vishnevsky mastima, levimikolom i drugim protuupalnim i antimikrobnim sredstvima.

Kako se brinuti o šavovima

Unutarnje šavove, ako nema problema s njihovim ozdravljenjem, nisu obrađene i ne trebaju posebnu njegu. Vanjske šavove, bez obzira na materijal s kojim su izrađene, moraju se liječiti sve dok se rana potpuno ne lijepi. U porodničkoj bolnici primalje se bave svakodnevnim liječenjem šavova, a nakon pražnjenja to se mora obaviti samostalno.

Dva puta dnevno, s pamučnim štapićem, na šav mora se nanijeti otopina Zelenka ili mangana (možete se prije navlažiti šavom vodikovim peroksidom). Šivanje joda ili medicinskog alkohola ne smije, oni mogu uzrokovati opekline kože. Također nije potrebno ukloniti bjelkastu ploču i kore iz šavova, kako ne bi oštetili mladog epitela koji se formira.

Za uspješno ozdravljenje šavova prvih nekoliko tjedana trebate slijediti dijetu koja olakšava proces pražnjenja crijeva: ako gurajte čvrsto, šava se može raspršiti. Ako imate problema s defekacijom, bolje je da ne riskirate, ali stavite glicerinski supozitorij ili napravite klistir.

Značajke skrb za šav na prepone

Ako na perineumu postoji šav, sanitarni jastučić treba mijenjati svaka 2-3 sata. Nakon posjeta toaletu, preporuča se isprati strujanjem vode u smjeru od pubisa, a zatim oštetiti šavom odbrusom ili ručnikom. Najbolja opcija za donje rublje - pamučne gaćice, prozračne i ne ozlijedivši šav, ili "disanje" jednokratne gaćice.

Sjedi nakon što je sjeo prepone ne može biti barem tjedan i pol - čak i odlazak iz bolnice će se nasloniti. Kako bi se hranili i dojili dijete, jesti, napraviti neku zadaću mogu stajati ili ležati. Nakon 10 dana možete početi nježno sjesti na tvrdu površinu ili posebni gumeni prsten, a tek nakon mjesec dana - možete normalno sjediti.