Što se može dati djetetu u 4 mjeseca

Zdravlje

Sporovi o dobi za uvođenje komplementarne hrane uvijek će biti relevantni. A to ne sprječava svaku majku da posjeduje vlastito mišljenje, ponekad radikalno različito od savjeta liječnika i prijatelja. Stoga nećemo započeti beznačajne rasprave, već dajemo mumijama sveobuhvatne informacije o dopuštenoj hrani u ovoj dobi.

Četiri mjeseca beba je već gotovo potpuno sazrela probavne enzime i nastala je intestinalna imunost. Mehanizmi gutanja još nisu razrađeni na automatizam, međutim, oni su već prilično dovoljni da jedu hranu osim majčinog mlijeka ili mliječne formule.

Gdje započeti mamac?

Preporučljivo je raspraviti popis dopuštenih namirnica, kao i učestalost i shemu njihova uvođenja u dijetu, koja će biti najprikladnija za određeno dijete, s pedijatrom koji ima bebu. Tako možete smanjiti vjerojatnost pojedinačne netrpeljivosti i izbjeći probleme s malim želučanim ili crijevima.

Popis opće prihvaćenih prehrambenih proizvoda koji se sigurno unose u dijete od četiri mjeseca u komplementarnoj hrani je sljedeći:

 • Pear od povrća. Sastoji se od jednog povrća ili mješavine, koja uključuje nekoliko različitih vrsta (krumpir, mrkva, tikvice, bundeva, repa, rajčica, zelje).
 • Pire od voća. Poželjno je u obliku smjesa sastavljenih od nekoliko vrsta voća koje su slične u organoleptičkim svojstvima (na primjer, jabuke, kruške, breskve).
 • Vegetable semi-liquid juhe. Pripremljeno na osnovi mrkve, kupusa, krumpira, repe. Uključite i malu količinu krupice i maslaca.
 • Povrće i voćni sokovi. Idealna jabuka, kruška, bundeva. Prvo, trebali biste se pridržavati načela jedne komponente, kako ne bi izazvali gastrointestinalni poremećaj ili napad alergije.

Ne zaboravite da ako dijete u potpunosti odbije kušati novi obrok, on još uvijek nije spreman za takve pokuse. Nemojte ga prisiliti niti bojati dijete strogo u skladu s novim stolovima za komplementarnu hranu.

Kako razumjeti da je dijete spremno za mamac?

Čak i ako je vaša beba već navršila četiri mjeseca - to nije apsolutno jamstvo da je spreman uzeti komplementarnu hranu. Svako dijete je individualno pa je potrebno procijeniti spremnost za primanje dodatnih izvora hranjivih tvari, minerala i vitamina na temelju čitavog sloja čimbenika. Konkretno, valja pažljivo razmotriti sljedeće točke:

 • Koliko dobro dijete dobiva na težini. Normalno, u dobi od četiri mjeseca, njegova tjelesna težina bi trebala udvostručiti. Ako postoji jasan nedostatak, morate početi hraniti s više kalorijske hrane - miješajući povrće, juhe s žitaricama. Kada se preferiraju prekomjerne težine, malo kalorični sokovi od povrća.
 • Je li dijete zainteresirano za roditeljsku hranu, pokušajte je isprobati.
 • Kako je uvjeren da sjedi, držeći male šake, okrećući glavu.
 • Jesu li mu prvi zubi izbijali?
 • Je li raspadni refleks raspršivanja čestica hrane nestala? Za uvođenje komplementarne hrane treba barem biti oslabljeno, inače će proces obuke za odrasle hrane biti iznimno teško.
 • Je li dijete bolesno? Prva komplementarna hrana daje se samo potpuno zdravom djetetu bez alergijskih reakcija, crijevnih bolesti. Jasna kontraindikacija također je razdoblje pripreme za cijepljenje i prvih tjedana nakon njih.

Uz glavnu komplementarnu hranu, za četiri mjeseca roditelji malog čuda morat će se upoznati s takvim konceptom kao "pedagoška" komplementarna hrana.

Što je pedagoški dopuniti?

Bilo je to četiri mjeseca da dijete po prvi put počne pokazati zanimanje za roditeljsku hranu. To ni na koji način ne znači da dijete gladuje zbog nedovoljne količine majčinog mlijeka. Takvo ponašanje je samo obična želja da oponaša navike odraslih. Dijete vrlo jasno skenira geste i izraze lica roditelja, stoga vrlo dobro vidi koliko je njihova hrana fascinantna. U potrazi za istim zadovoljstvom, počne se uporno tražiti odrasle proizvode.

Da bi se uvelo pedagoška komplementarna hrana, nije potrebno pridržavati se shema, jer se u svakom slučaju daje mikro doza. Najvažnije je pridržavati se ovog pravila: dopušteno je dati bilo koju hranu, ali samo za najmanji komad, doslovce za nekoliko mrvica. I to može biti sve juhe i žitarice, pa čak i pečeni ili tvrdi sir.

Svrha pedagoške komplementarne hrane je dopustiti bebi da miris i konzistentnost hrane, kako bi ga zanimali u korištenju osnovne komplementarne hrane. Na taj način razvija se interes djeteta u hrani osim majčinog mlijeka ili mješavina, a njegove preferencije za određenu hranu određene su na razigran način.

Razvoj djeteta u 4 mjeseca

Četverogodišnje dijete postaje sve pažljivije, aktivnije i veselo. On se mijenja fizički i emocionalno, oduševljava roditelje novim vještinama i postignućima. Što je beba naučila u dobi od 4 mjeseca i kako može pomoći razvoju dijete ovog doba?

Fiziološke promjene

 • 4 mjeseca staro dijete značajno jača mišiće leđa i poboljšava njihovu koordinaciju, zbog čega dijete uči da se prevrće. Međutim, dijete ne može mirno sjediti, stoga se ne preporuča da ga sjedne s podrškom u obliku jastuka.
 • Mnogi od refleksa karakteristični za novorođenče već su nestali ili su se počeli blijedjeti, na primjer, puzeći i Moro refleksi. Hypertonus ruku već je potpuno otišao, a u nogama je još uvijek sačuvana.
 • Ljekovita žlijezda djeteta započinju s radom, stoga, kad plače, beba već ima suze.
 • Vizija bebe počinje opažati sve više i više boja. Mrvice poput čistih tonova žute, crvene, plave i zelene. Ako je dijete imalo zlostavljanje nakon isporuke zbog slabosti mišića oka, za 4 mjeseca treba proći, jer mišići oka postaju jači.
 • Slušanje djeteta također se aktivno razvija. Slušajući zvukove, mrvica se okreće u njihovu smjeru. Dječak već zna razlikovati glasove voljenih od glasova stranaca. Slušajući glazbu, mali strijelac počinje udarati glavom prema tuku. Mrlje poput ritmičkih melodija s niskim tonovima više od visokih tonova.
 • Rad dječjeg probavnog sustava već se popravio i postao stabilniji, većina djece ima skučeni kolik.
 • U nekim bebama povećava se stvaranje sline, ali to nije povezano s pojavom prvih zuba, već sa stalnim pronalaženjem ruku i raznovrsnim predmetima u ustima novorođenčeta, koje on studira na taj način.
 • Dječja kosa i nokti rastu 4 mjeseca vrlo brzo.

U emocionalnom smislu, mrvica ovog doba postaje razvijenija i teško komunicira s odraslim osobama. Među svim ljudima dijete posebno razlikuje majku i reagira na njezino raspoloženje. Ako je mama tužna, beba će to osjetiti, a njezin majčin osmijeh sigurno će odgovoriti svojim šarmantnim osmijehom.

Tjelesni razvoj

Budući da je motorička aktivnost 4-mjesečne bebe još uvijek niska, dobitak težine u ovoj dobi je prilično velik i iznosi oko 750 grama. Rast mrvica postaje duži 2,5 cm, a opseg glave i prsnog koša u ovom dobu postaje isti (do petog mjeseca grudni koš postaje više od obujma glave).

Iako se sva djeca razvijaju na različite načine, prosječni pokazatelji za većinu beba ove dobi i granice normi pomažu u određivanju da li dijete raste normalno i treba li pedijatar obratiti pozornost na prekoračenje ili smanjenje bilo kojeg od parametara fizičkog razvoja. Norme za 4-mjesečne bebe prikazane su u tablici:

pokazatelj

Prosjek 4 mjeseca

Dječaci u 4-5 mjeseci

Djevojke 4-5 mjeseci

Opseg prsa

Što dijete može?

 • Ležeći na trbuhu, mrvica pouzdano drži glavu i ispituje sve oko sebe. Štoviše, beba može već podići cijeli gornji dio tijela zajedno s glavom i nasloniti se na dlanove.
 • Do četiri mjeseca beba je savladala udare na trbuhu s pozicije na leđima. Neke su se djeca čak i naučili vratiti i pokušati puzati po trbuhu, pomažući se svojim nogama.
 • Ležeći na leđima, maca je naučila podići glavu uz ramena. Ovo je prvi pokušaj bebe sjesti.
 • Mali se već dobro upravlja vlastitim rukama. Tijekom vremena hranjenja, ruke djeteta često zagrljaju majčinu grudi ili kopče bocu. Boravak u krevetiću, mrvica već samouvjereno hvata s rukama predmete koji ga vise (mobilne igračke).
 • Tijekom igre, dijete se često osmjehnuto i smije. Dijete u dobi od 4 mjeseca vrlo je emocionalno, može se radovati ili biti uzrujan ili uvrijeđen.
 • Pješačenje četveromjesečne bebe vrlo je dugo. Čut ćete zvukove "a", "o", "b", "p" i "m" od bebe. Neke bebe čak su naučile vezati ih u slogove.

Imajte na umu da svako dijete razvija vlastitim tempom, a neke vještine u malom djetetu mogu se pojaviti ranije, a ostale - malo kasnije od svojih vršnjaka. Međutim, postoje vještine, čije nedostatak u dobi od 4 mjeseca treba upozoriti roditelje. Posavjetujte se s pedijatrom ako beba:

 • Nema dovoljno elemenata i ne drži ih u ruci neko vrijeme.
 • Ne diže se uz pomoć na rukama kada leži na trbuhu.
 • Nije naučio prevrnuti na trbuhu.
 • U uspravnom položaju (kada roditelj podržava pod rukama), ne odmiče noge na površinu.
 • Kad se podignu s obje ručke, glava djeteta se nagne.
 • Ne pokazuje emocije i ne reagira na komunikaciju s ljudima.

O tome treba li biti zabrinjavajuće ako postoje odstupanja od normi, pogledajte telekšir "Preradopis" E. Komarovskog.

Činjenica da, prema normama, dijete bi trebalo biti sposobno biti u roku od 4 mjeseca, pogledajte sljedeći video Larisa Sviridove.

Razredi za razvoj

 • Objesite svijetle igračke nad djetetom tako da ih mrvica može zgrabiti ručkama. Pa, ako takve igračke imaju drugačiju teksturu ili stvaraju zvukove.
 • Stavite trikove raznih veličina i različitih oblika u dječje ručke. Nudimo mrvice koje ne dodiruju samo zveckanje, već i mekanu igračku, malu lutku, glazbenu igračku s gumbima, gumenom bravom i drugim objektima.
 • Igraj se skriva i traži sa bebom. Sakrij lice iza rupčića, a zatim otvorite lice i kažite "kukavica". Također možete zatvoriti oči vlastitim rukama, a zatim zatvoriti oči svoje bebe rukama. Crusne će sigurno svidjeti sve varijante igre.
 • Igrajte s bebom u "magpie-crow". Budući da na dlanu postoje centri koji stimuliraju rad crijeva, ova igra će biti korisna ne samo za mišiće ruku, već i za probavu.
 • Blow mjehurići i neka mrvica promatrajući njihov spor let.
 • Stavite jedan čarobnjak s jakim bojama na stopalo jednog djeteta tako da će ga maleni goniti. Također možete pridružiti zvono djetetovom stopalu. Svakako slavite mrvicu kad dijete dobije čarapu ili zvono.
 • Za bolji fizički razvoj i trening koordinacije, držite dijete za ručke, podignite ih, a zatim ih spustite po tijelu. Nakon toga, prekrižite ruke preko prsa i rasporedite ih.
 • Tijekom gimnastike, masaže i bilo kakve druge stvari s djetetom, pijte pjesme i izgovarajte dječje pjesme, a dok stavljate bebu u krevet, pjevajte uspavanku ili pričajte bajku.
 • Izgradite "dijaloge" s djetetom kako bi beba naučila oponašati vaš govor. Razgovarajte s drugim riječima kako bi dijete moglo vidjeti vaše izraze lica. Također je važno ponoviti zvukove koje dijete izgovara nakon bebe.

Pokušajte s djetetom provesti lekciju "Mali crv", koju Tatiana Lazareva pokazuje u sljedećem videu.

Jutro četveromjesečne bebe, kao i prije, započinje higijenskim postupcima. Operite bebino lice i obrišite oči, očistite uši i nos kada je to potrebno. Sjeckanje noktiju u ovom dobu vrlo je često, jer brzo rastu, a beba stalno stavlja ručke u usta.

Šetnja s 4 mjeseca malog djeteta bi trebala biti dva puta dnevno, usredotočujući se na vremenske uvjete. Ljeti, trajanje šetnje može biti do 6 sati. Zimi, savjetujemo da odete na šetnju 1-2 sata. Suzdržati od toga bi trebalo biti samo u teškom mrazu, kiši ili jakom vjetru.

Gimnastiku i laganu masažu preporuča se dijete dvaput dnevno. Prvo, položite mrvicu na leđa, uzmite ručice i napravite ih u kružnom pokretu. Zatim okrenite bebu na jednu stranu i na drugu, a zatim uzmite noge malog djeteta i pomaknite ih. Zatim, mrvice trebaju okrenuti trbuh i u tom položaju savijati i ispraviti noge.

U procesu masaže vrijedi koristiti jastučiće.

Što se može dati djetetu od 4 mjeseca od hrane: dijeta i jelovnik tijekom umjetnog i dojenja

U prvim mjesecima života djeteta, majčino mlijeko ili prilagođena mliječna formula u potpunosti omogućuju dijete sa svim potrebnim vitaminima i hranjivim tvarima. Međutim, kako dijete raste, povećavaju se njegove potrebe, a prethodno uobičajena hrana već 4-6 mjeseci nije dovoljan izvor energije i minerala. Potrebno je proširiti prehranu i uvođenje dodatnih elemenata u njega, što će povećati njegov kalorijski sadržaj.

Za mnoge roditelje važno je podučiti bebu da jede, ali je li moguće početi u četiri mjeseca?

Što bi trebalo biti dijeta u 4 mjeseca?

Bilo koji način uključuje san, hranu, buđenje, šetnje. Svako dijete je individualno i ima svoje osobitosti razvoja koje treba uzeti u obzir pri zakazivanju dana. Ispod je tablica opće dnevne rutine i prehrane za 4 mjeseca starog djeteta:
(više detalja u članku: pravilan razvoj i prehrana djeteta u 4 mjeseca)

Privremeni pokazatelji su približni i mogu se razlikovati u oba smjera. Važno je hraniti dijete u ovom rasporedu i da su interni između obroka bili 3,5 - 4 sata.

Koliko treba beba jesti?

U izborniku djeteta u trajanju od 4 mjeseca glavna komponenta je majčino mlijeko s HB, prilagođenu formulu za umjetno hranjenje ili kombinaciju mješovitog hranjenja. Jedan obrok je obično 150-170 ml, što rezultira dnevnim volumenom koliko dijete treba jesti u rasponu od 900 do 1200 ml.

Dijeta i njezine komponente

Kada HBV tijekom 4 mjeseca nije uveden mamac. Prema WHO preporukama u dojenčadi na HB, treba početi u dobi od šest mjeseci. Preporučljivo je hraniti dijete i uvesti nove proizvode u prehranu u samo 4 mjeseca samo ako je mrvica već prenesena u umjetno hranjenje ili je miješana (više u članku: prvo hranjenje s umjetnim hranjenjem od A do Z). Međutim, postoje ograničenja u situaciji s umjetnicima. Provođenje ekspanzije izbornika nije vrijedno ako mališana:

 • postoji tendencija alergije;
 • postoje bolesti probavnog sustava;
 • je cijepljen u nedavnoj prošlosti ili će biti cijepljeni u bliskoj budućnosti.

Rani dodatci, koji pada na dob od četiri mjeseca, odnose se na djecu koja su u opasnosti. To su bebe koje pate od nedovoljnog povećanja težine ili funkcionalnih probavnih poremećaja, kao i kod onih koji razviju anemiju nedostatka željeza.

Postoje dvije mogućnosti za početak hranjenja. To su povrće ili prasadi. Uz povrće, oni počinju mamiti djecu koja pate od zatvora ili brzo udebljati. Iza njih, žitarice su prirodno uvedene. Dječje žitarice, obogaćene mikronutrijentom, idealne su za hranjenje beba s nestabilnim pokretima crijeva, slabim povećanjem težine ili visokom vjerojatnošću anemije, a već su iza njih povrće.

povrće

Treba unijeti prvo mjesto među povrćem:

 • tikvice;
 • bilo koje vrste kupusa, osim bijele;
 • krumpir.

Ti se proizvodi smatraju najmanjim alergenom. Nakon njih možete pokušati raznoliti izbornik povrća s mrkvom, repe ili rajčicama.

Moderni proizvođači dječje hrane nude širok izbor različitih povrća. Ovisno o stupnju mljevenja, postoje tri vrste pire krumpira:

 1. Homogenizirane. Dizajniran za djecu od 4,5 mjeseci.
 2. Pire. Djeca mogu jesti u 6-9 mjeseci.
 3. Krupnoizmelchennye. Za djecu u dobi od 9 do 12 mjeseci.

Nije potrebno kupiti gotove pire od krumpira, lako ga možete napraviti od svježeg ili zamrznutog povrća. Prvo, odabrano povrće treba kuhati, a zatim ispeći kaša običnim tolkushkom ili miješalicom. U gotovom kaši možete dodati povrće ili rastopljeni maslac ne više od 3-4 grama. Istodobno s povrćem i žitaricama, ulje se uvodi u dodatke kao novi proizvod. Dječjim uljem beba se može uvesti već 4,5 mjeseca, a s vrhnjem uljem ne prije 5-6 mjeseci. Ulje daje dijete hranjivim tvarima, vitaminima topivim masnoćama A, D, E i potrebnom količinom energije.

Načela ulaska kaše slična su pravilima uvođenja bilo kojeg novog proizvoda. Najprije morate upoznati dijete s jednom od vrsta žitarica. Nakon nekog vremena počnite davati drugu vrstu. Nakon normalnog poznanstva s nekoliko vrsta žitarica možete se prebaciti na njihove mješavine.

napici

Čim djetetu počne mamiti, voda bi se trebala pojaviti u njegovoj prehrani, ako se mrvice nisu hranile prije. Djeca koja su pili mlijeko prije hranjenja samo nauče piti novu hranu 1-2 mjeseca. Za razliku od onih koji su pili vodu prije ulaska u mamac. Oni uživaju u pitkoj vodi na kraju svakog hranjenja. Standardni dnevni unos vode koji preporučuje pedijatri ne smije prelaziti 100 ml po kilogramu tjelesne težine.

Što se tiče sokova, njihovo uvođenje je bolje odgoditi sve dok mrvica već nije okusila žitarice, povrće, voće i meso. Sadrže vitamine i minerale u malim količinama i stoga ne igraju najvažniju ulogu u rastu i razvoju djeteta.

Dnevne stope hranjenja za 4 mjeseca

Režim prehrane djeteta koji ima 4 mjeseca ima svoje osobine i norme. Tablica u nastavku prikazuje prehranu 4 mjeseca starog djeteta i koliko bi trebao jesti za hranjenje:

Što se može dati djetetu u 4 mjeseca?

Moderni pedijatri preporučuju da bebe dobiju dodatke oko 6 mjeseci. Vjeruje se da je ova beba dovoljna majčino mlijeko. No, u nekim situacijama liječnik vam može savjetovati da početak uvođenja malog djeteta s novim proizvodima ranije, primjerice, ako majka ima bilo kakvih problema s laktacijom, ili dijete jede smjesu, a dijete ne dobiva dobro. Poznato je da u ovom slučaju možete unijeti hranjenje djeteta čak i za 4 mjeseca. To bi trebalo biti učinjeno tek nakon konzultacija s liječnikom koji promatra. Roditelji bi trebali pažljivo razumjeti kako pravilno započeti davati novu hranu djetetu.

Kako mogu hraniti dijete za 4 mjeseca?

Postoje različite sheme za uvođenje komplementarne hrane, koje ovise o različitim čimbenicima.

Kaša je zdrava hrana koja sadrži brojne vitamine i elemente u tragovima koji su potrebni za bebu. Ovaj proizvod je koristan za djecu s nestabilnom stolicom, osim što hrani.

Mnoge majke čine izbor u korist žitarica, koje se proizvode industrijski. Mogu se naći u dječjim trgovinama, kao iu nadležnim odjelima supermarketa. Jednostavan je za korištenje i obogaćen svim potrebnim elementima. Kupi bi trebao biti žitarica bez glutena, kao što su heljda, riža, kukuruz. Ostatak žitarica, kao i njihove mješavine, a vrijedi ignorirati.

Najčešće se odabiru prasadi kada traže odgovor na pitanje kako se beba može hraniti u trajanju od 4 mjeseca, pogotovo kada je težak.

Ako se dijete normalno razvije, liječnik će vam savjetovati da počnete s pireom od povrća. Za početak odabira hipoalergenskog povrća. Dobro dokazane tikvice. Možete ih sami kuhati, protrljati ih kroz sito, ili ih umutiti u miješalicu dok ne postane glatka. Druga mogućnost je kupnja industrijskog proizvoda. Ne možete dodati sol u hranu. Otprilike 4,5 mjeseca možete napuniti posudu s biljnim uljem. Prvo pripremite krumpir s jednim komponentama. Zatim možete dodati brokule, cvjetača, bundeve, mrkve, krumpir.

 • hranu treba dati žlicom;
 • ne treba brinuti ako beba odmah odbija probati novu hranu, morate ga ponuditi nekoliko puta;
 • početi s pola žličice, ali s vremenom povećati dio;
 • U tom razdoblju treba obratiti pozornost na stanje kože bebe, gledati njegovu stolicu, jer nepoznati proizvod može izazvati neželjenu reakciju.

Neki stručnjaci također kažu da se dijete u dobi od 4 mjeseca može jesti žumanjak jajeta. Sadrži vitamin D, koji pomaže u sprečavanju raka. Počevši dati ovaj proizvod bi trebao biti s mrvica, postupno povećavajući dio na četvrtinu žumance. Važno je zapamtiti da jaje treba dobro kuhati tvrdo kuhano.

Što može voditi dijete u 4 mjeseca?

Moms se također brinu o tome kakva se pića mogu pripremiti za dijete. Uz ovo pitanje, također, trebate kontaktirati pedijatra. On će moći dati savjete za određeni slučaj. Obično mrvice daju vodu. Drugi liječnik svibanj preporučiti da se pripremi za karapuz kompot od jabuka ili bujon hips. Također će govoriti o tome što mogu kupiti dječja čajeva. Neki od njih imaju smirujući učinak i pridonose mirnom spavanju djece. Drugi oslobađaju bol u trbuhu.

Ponekad je preporučljivo ponuditi sok za bebe. Započnite bolje s jabukom. Prvo, dajte pola kutije za čaj, promatrajući reakciju djeteta. Postupno povećajte volumen na 30 ml. Možete sami kuhati. Ne biste trebali nastojati dati različite sokove. Neka se beba dobro nauči za jednu vrstu.

Pitanje onoga što se može dati djetetu u trajanju od 4 mjeseca uzrokuje veliku zabrinutost mladim roditeljima. Uostalom, žele da dijete razvije dobro i dobije samo zdravo jelo. Stoga ne ustručavajte se kontaktirati pedijatru ili domu za njegu. Oni će uvijek pomoći Mami da to shvati.

Kako hraniti dijete za 4 mjeseca i koliko?

Svaki novi mjesec života malog čovjeka je čitava epoha. Samo razmisli što je potrebno za samo godinu dana. Neposredno bespomoćno stvorenje točno ispred očiju, iz dana u dan postaje pametnije, zrelo, jače i jače.

To je prirodni proces koji sama vodi sama priroda, iako ne bez aktivnog sudjelovanja roditelja. Ali nemojmo mnogo govoriti, ali prijeđimo na važan problem koji je danas važan - prehrana 4 mjeseca starog djeteta.

Iz ovog članka saznat ćete:

Osnovna prehrana djeteta u 4 mjeseca

Prateći svjetsku praksu hranjenja dojenčadi, u dobi od 4 mjeseca, glavna vrsta prehrane ostaje majčino mlijeko (ili formula za umjetne životinje). Njegova dnevna količina unosa povećava se na 800-900 grama, a interval između hranjenja iznosi 3-4 sata.

To znači da će u jednom danu mrvica biti primijenjena na prsa najmanje 6 puta, i jesti u jednom sjedenju oko 120-140 grama mlijeka. Ova je količina prilično dovoljna da osigura brzo rastući organizam s kompleksom vitamina, minerala, proteina, masti i ugljikohidrata.

Ako, iz nekih razloga, majčino mlijeko nije dovoljno, više ne može zadovoljiti apetit svoje bebe, ili pedijatrici dijagnosticiraju znakove anemije, trebali biste razmotriti metode za poboljšanje laktacije ili uvođenje komplementarne hrane.

Mamac za 4 mjeseca. Već je moguće!

Mnoge mame ne oklijevaju ponuditi pire krumpira ili sok za 4 mjeseca starog djeteta i hraniti ga isključivo prilagođenom smjesom koja nije posve razumna, jer je dijete već sasvim spremno za upoznavanje novih proizvoda. Ključni argument u ovom slučaju je fiziologija.

Do 4 mjeseca dijete praktički ne kontrolira kretanje vlastitog jezika i zapravo ne zna kako progutati. To znači da je teško nositi se sa čvrstom hranom. Čak i neka voda iz žlice ide u ovom trenutku s teškoćama i mrvica se bori da gurne tekućinu iz usta.

Ali nakon 4 mjeseca slučaj stječe nove značajke, a dijete postupno uči jesti. Zapravo zbog toga, ne treba se bojati uvođenja komplementarne hrane kao dodatne hrane u ovom dobu. Ako sve dobro obavljaš, beba će brzo svladati potrebnu vještinu.

Kako i što je dopušteno hraniti dijete u 4 mjeseca

Sada kada su sve sumnje raspršene, možemo početi razmotriti popis proizvoda koji su prihvatljivi kao hrana za 4 mjeseca staru bebu. To uključuje:

 • pire od povrća;
 • pire od voća;
 • sok;
 • sir;
 • kaša;
 • mješavina mlijeka.

Strašna raznolikost, zar ne? No, ipak, nužno je postepeno i lagano ponuditi novu hranu.

Stručnjaci preporučuju početak mamca s povrćem homogeniziranim pire krumpirom od:

Nežirajuće povrće ne smije odmah moliti dijete koje je naviklo na okus slatkog mlijeka ili formule, pa stoga traže roditeljsku ustrajnost i strpljenje.

Kada beba pokuša povrće (to traje oko 5-7 dana da se prilagodi), on može ponuditi voće sjeckan do kave poput konzistencije:

Najvjerojatnije, dijete će se poduzeti s više lova za ove proizvode, nego, bez sumnje, molim majke.

Što se tiče žitarica, u 4 mjeseca najprikladnija prehrambena opcija bit će topljivi instant kikiriki bez glutena:

 • riže;
 • heljda;
 • kukuruz.

Prvi sok koji 4-mjesečno dijete može pokušati jest jabuka. U trenutku istraživanja ovog proizvoda, bolje je razrijediti s kuhanom vodom, otprilike 1: 1, i ponuditi više od žličice, postupno povećavajući dozu.

Prilagođeni sir za bebe poželjno je uvesti drugo u količini od 1-2 čajne žličice u obliku masne krme, razrijeđene majčinim mlijekom ili smjesom.

Koliko

Sada dajemo nekoliko preporuka o količini hrane:

 • Piletina od povrća / voćnih krumpira (u gramima): prvi dan - 5, drugi - 10, treći - 15, četvrti - 20, peti - 50, šesti - 90-100, sedmi - 120. Posljednjeg dana jedna komplementarna hrana može zamijeniti jedno hranjenje,
 • Kaša (gram): prvi dan - 5, drugi - 10, treći - 15, četvrti - 20, peti - 50, šesti - 80, sedmi - 100-120.
 • Sok: u roku od tjedan dana njegova količina od žličice se dovede do 40-50 ml.

Uvođenje komplementarne hrane, ne zaboravite da je bolje da ga davati ujutro i poslijepodne, a majčino mlijeko ili formula nalaze se u trenutnom volumenu (800-900 gr.). Najmanji alergijski poremećaji i prekomjerno labavi / skupi stolci razlog su otkazivanja novog proizvoda i traženja njegove zamjene od raspoložive sorte.

Dijete na 4 mjeseca (razvojni kalendar)

Četvrti mjesec beba života je vrijeme velikih promjena, osobito u psihičkom i emocionalnom razvoju. Većina djece ove dobi doživjela je bolne trenutke povezane s kolikom. Rad gastrointestinalnog trakta postao je stabilan, a sada je dijete sve više uronjeno u svijet oko sebe, naučiti odgovoriti na nju i učiti.

Fiziološki razvoj u 4 mjeseca života

Visina i težina

Dijete na 4 mjeseca i dalje ima veliku težinu, zbog niske motoričke aktivnosti. Dijete može ovog mjeseca dobiti do 750 g. Uobičajeno, tjelesna težina u trajanju od 4 mjeseca iznosi 6-7 kg (± 1 kg), a visina 60-63 cm (± 3 cm).

refleksi

U dobi od četiri mjeseca, reflekti novorođenčeta i dalje izblijedjeti:

 • Na temelju bezuvjetnog hvataljkog refleksnog Robinsona, formira se svrhovito hvatanje: dječak uze predmete koje vidi i drži u ruci. Dobar izraz ovog refleksa obećava brzi razvoj fine motoričke sposobnosti.
 • Reflex Moro: ako oštro udarate na površinu na kojoj dijete leži, baca ručke s otvorenim dlanovima na stranama, a zatim ih ponovno skuplja na prsima. Ovaj refleks počinje nestajati u 4 do 5 mjeseci, tako da neke od beba u četvrtom mjesecu i dalje mogu postojati, a netko drugi neće imati.
 • Refleksija za puzanje ležaja: dijete koje leži na trbuhu pokušava puzati ako ima potporu u svojim potpeticama. Od 4 mjeseca dolazi do blijeđenja ovog refleksa, ali ako ga stimulirate, potom za 5 mjeseci beba će moći samostalno puzati.
 • Do kraja 4 mjeseca dijete se ne smije primijetiti:
  • Talent reflex: indeksni prst se drži duž djetetove kralježnice, lijevo i desno 1 cm od srednje linije, od vrha do dna. U tom slučaju, dijete se zakreće na leđima;
  • kao i Perezov refleks: držite prst duž spinosnih procesa kralježnice od vrha do dna. Beba istodobno zavoja leđa i vrišti (nemojte to učiniti sami!).

Prisutnost tih refleksa nakon 4 mjeseca može govoriti o neurološkim poremećajima i zahtijeva pregled neurologa.

Razvoj djeteta na 4 mjeseca video

Osnovne vještine

Osim toga, normalni fizički razvoj djeteta u tom razdoblju karakterizira prisutnost sljedećih vještina:

 • Dijete se lako pretvara s trbuha na bok i leđa.
 • Laganje na trbuhu može ustati na ručkama, oslanjajući se samo na dlan i držati glavu.
 • Sjedi dolje kada ga zahvati ručka i čvrsto drži glavu. Ali nemojte zaboraviti da leđa još nije ojačala, stoga je prerano iskrcati bebu.
 • Dok podupire dijete za pazuha, počiva na nožnim prstima i gura se od površine.
 • Hypertonus nestaje u rukama, ali u nogama i dalje može postojati.
 • Ladoski klinac je gotovo cijelo vrijeme otkrio. Mogu ih staviti zajedno, plakati na nešto.
 • Može držati objekt u ruci gotovo pola minute. Zna kako tresti zveckanje kako bi zveckao.
 • Dijete može namjerno gurati prst u usta.
 • Kad se hrani, dijete sama podupire majčinu dojku.

Emocionalni razvoj u četiri mjeseca

 1. Dijete se pojavljuje svjetliju složen oživljavanje: odgovor na glas majke, aktivno pomiče ruke i noge, osmjeha, babbles. Može izgovoriti zvuk sličan "p", "b", "m", kao i otvorenim samoglasnicima "o", "a". Sada dijete može primijetiti reakciju u obliku smijeha ili osmijeha, ne samo na nečijem licu, već i na novoj igri. Scarce uči njegovo ime i počinje reagirati na nju.
 2. Djetinjsko razmišljanje počinje uspostavljati osnovne uzročne odnose, na primjer, nakon što je vidjela majčinu dojku, dijete postaje tiho i gleda je dok čeka hranjenje.
 3. Dijete na 4 mjeseca već je u stanju iskusiti strah, radost, ljutnju i znatiželju.
 4. Dječak počinje posvetiti više pažnje tijelu, pregledava olovke, igra s njima i povlači nogu u usta. Dijete voli osjećati njegovo lice, kosu. On voli pogledati svoj odraz u zrcalu.
 5. Dijete već prepoznaje sve rođake i prijatelje, a istodobno ističe i mama. On je potpuno personifizira sa sobom, stoga mu je potreban stalni dodirni i emocionalni kontakt s njom. Sretan je ako mu majka bude zabavna i tužna ili plače ako je u lošem raspoloženju.
 6. Sa strancima, dijete u 4 mjeseca ponaša se oprezno. Ako majka, primjerice, nosi šešir ili naočale, neće je prepoznati. I nakon što ih ukloni, beba će biti vrlo iznenađena i neće shvatiti kako se to može dogoditi. Dijete može biti uplašeno ili zainteresirano gledati stranca.
 7. Intenzivni psihološki razvoj bebe u ovoj dobi povezan je s novim korakom u vizualnoj i slušnoj percepciji. Dijete na 4 mjeseca više ne samo gleda, on gleda sa svojim očima objekt koji se kreće. Ali ako nestane iz vidokruga, mrvica odmah zaboravi o njemu. Ako mu pokažete nestašeni objekt, beba će ga prepoznati.

vid

Dječja vizija postaje osjetljivija na boju. Dijete prvo voli žute i crvene boje, zatim zeleno i plavo. Dijete je jasno i čiste nijanse bolje od polutonova ili višebojnih kombinacija. Stoga je važno ne pretjerati s sjajnim igračkama. Bolje je kupiti one koji sadrže najviše 3 do 4 boje. Igračke zasićene cvjetovima brzo će guma bebu.

Sluh za dijete postaje važan dirigent u vanjskom svijetu. Beba već okreće glavu u smjeru od kojeg se čuju zvukovi. On razlikuje glas majke od glasa oca ili drugih rođaka. Shvaća da čuje glas prijatelja ili stranca. Dječak sluša kad glazba svira, odmahne glavom, možda preferira neku vrstu melodije ili pjesme. Visoki tonovi su neugodni za dijete i niski i ritmički umirujući učinci. Ali, dok mrvica razlikuje samo nekoliko cjelovitih tonova. Stoga, za četiri mjeseca, dijete je bolje uključiti radove koje izvodi jedan instrument. Bolje je ako je melodija ritmična, pod kojima možete pljeskati ruke pred bebom ili tuku tamburicu.

Od 4 do 6 mjeseci, vrlo je važno razgovarati s djetetom, komentirati sve što vidite kod kuće i na uličici, čitati i pričati priče, pokazati slike s riječima (Doman kartice) - ovo je sve zalog koji će dijete početi govoriti. Korisno je razviti sposobnost imitiranja govora u djeteta. Ponovite jer beba zvuči kao da je grickao. Nakon nekog vremena dijete će početi ponavljati i za vas.

Ako ne možete

Sve što dijete može 4 mjeseca od gore može se pojaviti nešto ranije ili nešto kasnije, ali postoje vještine čiji nedostatak tijekom ovog razdoblja razvoja treba upozoriti:

 • Dijete ne hvata i ne drži predmete u ruci.
 • Ne uključuje se trbuh s leđa (kako podučavati kako se prevrtati).
 • Laganje na trbuhu ne diže se na ručkama.
 • Kada dijete diže za ručke, kada leži na leđima, glava se naginje unatrag.
 • Ne leži na prstima kada se drži uspravno.
 • Ne reagira na druge ljude, ne pokazuje emocije: ne osmijeh, ne ljuti se, ne smije se, ne čudi. Nije sretan ako igraju s njim.

Hrana i spavanje

Na GW

Ako je beba dojena, poželjno je da ga i dalje hranite na zahtjev. Ne smijete brojati broj hranjenja i brinuti se koliko dijete jede, ako ima normalnu debljanje, a majka ima dovoljno mlijeka.

Mišljenja pedijatara sve se više svode na činjenicu da do 6 mjeseci hranjenja ne trebate ući, jer majčino mlijeko i moderne mliječne formule u potpunosti zadovoljavaju potrebe mrvica u svim vitaminima i elementima u tragovima. Neki liječnici na starinski način daju savjete majkama za uvođenje sokova i voćnih purea od 4 mjeseca, koji navodno nadoknađuju nedostatak nekih vitamina u bebi. Kao što je gore spomenuto, dijete dobiva sve što mu treba s majčinskim mlijekom i smjesom, a rizik od alergija povećava se od sokova, a kiselost želučanog soka se povećava, što dovodi do česte regurgitacije.

Što se tiče voćnih krumpira, bolje ih je upoznati tek nakon povrća: prvo, jer nakon slatke hrane, mnoga djeca odbijaju jesti ukusnu mješavinu biljaka, a drugo, pire od povrća (cvjetača, tikvice) sadrži više vlakana koja poželjno za prvo hranjenje.

umjetno hranjenje

Kada je umjetno hranjenje dopušteno uvođenje sok od 4 mjeseca. Morate ga početi davati od nekoliko kapi, do 20 do 30 g dnevno, razrjeđivanjem 1: 1 s kuhanom vodom. (O prvim sokovima)

Hranjenje smjese također se može izvesti na zahtjev, to bi trebalo biti oko 6 do 7 hranjenja dnevno, a volumen mješavine treba biti 1/7 djetetove težine, odnosno do 1 litre dnevno, oko 150 do 160 ml po hranjenju.

Koliko dugo dijete spava 4 mjeseca: potreba za spavanjem u 4 mjeseca djece je 15 sati dnevno, noću - 10 sati, a ostatak vremena je 3 dana spavanja. Neke bebe već spavaju cijelu noć, ali najčešće se moraju probuditi 2-3 puta za hranjenje.

Najbolje vrijeme za polaganje noću je 19-21 sati, kasnije dijete u ovo doba već će biti umorno. Postupno, potrebno je uspostaviti način dnevnog mirovanja, ako beba spava u određenim satima, tada neće prestariti i bit će spremna za noćni san.

Kako pomoći bebi da raste

Razvoj djeteta u 4 mjeseca posebno ovisi o bliskom kontaktu s majkom. Budući da u ovoj dobi nema posebnih igara za djecu, najvažnija stvar za njih je stalna komunikacija, poznanstvo s vanjskim svijetom. Kad god je to moguće, nosite mrvicu posvuda s vama u vašim rukama, u nosaču, u remen ili na kolicima. Trenutno nemojte koristiti "kengurusku", bebinsku kralježnicu do 6 mjeseci nije spremna za ovu metodu kretanja.

Pridružite se dijete u dijalogu. Pretpostavimo da još ne razumijete što dijete kaže "važno je da dijete osjeća da ga slušate i razgovarate s njim. Obavijestite dijete o svemu što radite kod kuće, prikažite objekte i objasnite im što su na djelu. Nazovite boje stvari koje pokažete djetetu. Za "grabbing" igre, koristite ne samo igračke, nego i razne sigurne predmete koji se mogu dotaknuti, zubiti, njuškati i bacati.

Scarce vjerojatno već naučio sve igračke kupljene po rođenju i vrijeme je da ih ažuriramo. Sada je zainteresiran ne samo u čekićima. Djeca u četiri mjeseca vole gumene visokotonce, male lutke, glazbene igračke s gumbima, mekane igračke s kuglicom za punjenje. Za razvoj taktilnih osjeta i finih motoričkih sposobnosti prikladni su razvojni tepisi, koji mogu biti izrađeni od raznobojnih krpe različitih tekstura (baršun, svila, vunenica, vuna).

Igre s djetetom

Provedite aktivnosti igranja s djetetom:

1. Igranje "Ku-ku!": Zatvorite oči ili sakrite iza leđa kolijevke, a zatim pogledajte, govoreći: "Ku-ku, a ovdje sam!".

2. "Ladushki": sjedite dijete na koljenima, uzmite mu ruke i pokažite kako pljeskati ruke, govoreći: Ladushki - dame, Gdje ste bili? U baku.

Igra doprinosi bržem otkrivanju dlana koji aktivira razvoj mozga i fine motoričke sposobnosti.

3. "Rođen koza"

"Postoji jarca rosa za male ljude,

Tko ne jede kašu, ne pije mlijeko,

Butts, butts, butts...! "

Ova igra straha make-up vrlo slično djeci, jer to nije strah koji uzrokuje, ali smijeh.

4. "Soroka -vorona"

Igra, potičući rad gastrointestinalnog trakta. Točke koje su odgovorne za tankog crijeva projicirane su u središtu dlana, započnite kružnim pokretima u smjeru kazaljke na satu, govoreći: "Vi ste kuhali vunu za kašu, hranili djecu." Po riječi "hranjeni" morate se zaustaviti između prstena i srednjih prstiju - to je projekcija rektuma. Zatim, nježno stisnite vrhove prstiju naizmjenično, počevši od malog prsta, i dalje kažete: "Dao sam ga, dajem...". Svaki prst odgovara određenom tijelu: mali prst - srce, bez imenovanja - živčani sustav, srednji - jetra, indeks - želudac. Palac je odgovoran za mozak, tako da treba pravilno poprskati, govoreći: "Ali to nije dala!"

Nastavite s masažom i otvrdnjavate bebu. Provesti gimnastičke klase kako bi se dijete uključilo na trbuh i druge vještine.

Dijete prehrana u 4 mjeseca: trebam li laktaciju?


U prvim mjesecima života dijete jede majčino mlijeko. Međutim, dijete odrasta, a kad mu je 4 mjeseca, roditelji se pitaju: koja se hrana može dati djetetu u 4 mjeseca? Odgovor na ovo pitanje je jednostavan - ništa. Ako je beba isključivo dojena, a do pola godine ne smije primiti ništa osim majčino mlijeka. Međutim, važno je da li dijete dobro doji i da li dobiva prilagođenu mliječnu formulu.

Dopunsko hranjenje za 4 mjeseca s dojenjem

Najprirodniji način prehrane novorođenčeta je dojenje. Prema preporukama Svjetske zdravstvene organizacije (u daljnjem tekstu: WHO), beba koja je dojena (u daljnjem tekstu: HB) ne zahtijeva dodatnu prehranu i tekućine do 6 mjeseci na zahtjev. Značenje u ovom slučaju imaju riječi "na zahtjev".

GW na zahtjev

HB na zahtjev pretpostavlja da je beba dojena kad god to traži. Novorođeno dijete ne može tražiti mlijeko ni riječima ni gestikulacijama. Osim toga, zahtjev dojke često nije povezan sa željom da jede mlijeko - novorođenče svibanj želite privitak na dojku u sljedećim slučajevima:

 • on je gladan;
 • želi piti;
 • umorni;
 • uplašen;
 • samo želi mamu;
 • osjeća se zabrinuto;
 • beba ima bol.

Također u djetetovom tijelu mogu se pojaviti pojave koje majka ne može pogoditi. Na primjer:

 • dijete postaje bolesno i njegovo tijelo treba više tekućine;
 • mrvica dobiva dovoljno hranjivih tvari i čestim sisanjem grudi čini za ovaj nedostatak;
 • je u fazi širenja rasta, kada tijelo zahtijeva poboljšanu prehranu.

Ljudsko tijelo, čak i najmanji, može razumjeti kada i koliko treba jesti. Majčino mlijeko, zauzvrat, stvara priroda na takav način da ga dijete može jesti 24 sata dnevno. Brzo se probavlja, dobro probavlja i sadrži sve potrebne tvari za normalan razvoj djeteta do 6 mjeseci.

Osim toga, HB doprinosi osjećaju smirenosti u bebi - udobno je i toplo u majčinoj dojci. Majčino mlijeko je analgetik i sedativ. Ako novorođenče prima dojku po svakom zahtjevu, tada nije potrebna dodatna prehrana i tekućine.

Dummy za HB

Važno je razumjeti da usisavanje pacifiera isključuje HB na zahtjev. To je zato što kad dijete počne djelovati, majka sama odlučuje hoće li mu dati dojku ili dude. Referentna točka za majku je koliko dugo je hranila dijete. A ako je, recimo, prije 30 minuta, ona odluči da dijete ne želi jesti i samo treba dati pacifier kako ne bi djelovao. Međutim, kao što je gore spomenuto, dijete može imati i drugih razloga da se prikaže na prsa, nego da jede. Kada mu je dosađen, zadovoljava samo refleks usisavanja i smiruje (ili zaspati), bez primanja onoga što je tražio. U ovom slučaju, GW nije na zahtjev.

GW modu

Ponekad roditelji ograničavaju prisustvo djeteta u prsima. To se može dogoditi iz raznih razloga. Na primjer, ako majka nema vremena za bebu s djetetom ili ga hrani satima, jer se boji overfeed ili se brine da će se beba naviknuti na stalno pronalaženje svoje majke.

Postoje i drugi objektivni ili subjektivni razlozi zbog kojih majke često nisu spremne (svaki sat i češće) kako bi prilijepili dijete na grudi.

Ako je majka ipak odlučila slijediti režim prehrane u HB, može se isplatiti prijenos djeteta na miješano hranjenje i hraniti novorođenčad s prilagođenom smjesom kako bi mu tijelo pružilo sve potrebne vitamine prije uvođenja prve hrane za 6 mjeseci.

Kada HB prema režimu treba dati vodu u nekim slučajevima:

 • ako je vruće na ulici ili u stanu i dijete puno znoji;
 • beba je bolesna (akutne respiratorne virusne infekcije, proljev, itd.);
 • beba ima znakove dehidracije (piskanje malo, glasno plaču, kada plače nema suza, proljeće je pala).

Međutim, treba imati na umu da ako beba napije puno vode, tada će u stomaku biti malo mjesta za majčino mlijeko i beba može potpuno odbiti od dojke. A ako odbijete mlijeko, vaše bebe svibanj imati nedostatak hranjivih tvari i vitamina.

Ako je majka ipak izabrala za dijete HB prema režimu, onda je bolje dojiti bebu čim je to moguće barem tijekom kriznog razdoblja njegova života - za vrijeme bolesti, vrućeg vremena i drugih.

Uz umjetno i mješovito hranjenje

Na umjetnom hranjenju (u daljnjem tekstu: IV) dijete se hrani adaptiranom smjesom, razrijeđena vodom, strogo prema satu (u pravilu, svakih 3 sata). Dijete na IW-u ne treba hraniti do 6 mjeseci osim za smjesu. Dijete može piti vodu koliko god želi - za razliku od majčinog mlijeka, jedna mješavina ne zadovoljava uvjete za bebu.

Kod mješovitog hranjenja (u daljnjem tekstu: CB), dijete treba hraniti samo majčinim mlijekom i smjesom do šest mjeseci. Potrebna je beba vode na zahtjev.

Znakovi spremni za hranjenje

Da biste shvatili da je beba spremna za uvođenje komplementarne hrane, obratite pozornost na sljedeće znakove:

 • beba je izblijedila ili je ugasila refleks guranja čvrste hrane iz usta;
 • dijete je zainteresirano za ono što odrasli jedu (što znači da je interes za hranom i različitim ukusima, a ne fasciniranost aparatima, jelima i svijetlom supstancom u njima);
 • beba može sama sjediti.

U pravilu, djeca mogu sve to učiniti samo pola godine ili čak kasnije.

Parnični mitovi od 4 mjeseca

WHO preporučuje da počnu mamaciti samo šest mjeseci. Ali odakle dolaze mitovi od onih beba od 4 mjeseca mogu ili čak trebaju biti hranjeni?

Razmotrite razloge za koje majke žurno hrane.

 • Preporuke proizvođača dječje hrane. Za proizvođače dječjih hrana, glavna stvar je da roditelji počnu kupovati posude hrane svojoj djeci što je ranije moguće. Informacije da "pire od povrća može biti dano djetetu u 4 mjeseca" nije ništa više od poteza oglašavanja. Probavni sustav 4 mjeseca starog djeteta još nije zrela za probavu redovite hrane, ona je podložna raznim infekcijama i alergijama na hranu. Najbolji način da se zaštiti je hraniti samo poseban obrok - mlijeko ili smjesu.
 • Savjetnik za pedijatru. Nažalost, neki pedijatri, unatoč preporukama WHO-a, preporučuju se za uvođenje komplementarne hrane od 4 mjeseca. U pravilu, to su liječnici stare sovjetske škole, koji još uvijek traže da slijede pravila za hranjenje djeteta, vraćena u SSSR.
 • Savjeti starije generacije - mame i bake. Ovdje možete promatrati isti fenomen. Starije su žene podigli svoju djecu na način preporučene od strane sovjetskih pedijatara. Gdje nastaju takve preporuke? Pronađite odgovor u povijesti.

Malo povijesti

Djeca grudi dvadesetog stoljeća bile su lišene pune GV-a. Dojenje znači da će majka dugo biti blizu djeteta, a sovjetske vlasti nisu bile zainteresirane za to - žena je bila potrebna na radnom mjestu. Long GW se smatra već 11 mjeseci nakon rođenja djeteta.

Daljnje preporuke dane su u vezi s dojenjem u zemljama SSSR-a.

 1. Isključivo HBV u prvom mjesecu života djeteta (u stvari, ova preporuka nije bila praćena).
 2. Održavajte GW kao glavni izvor napajanja za 4-4,5 mjeseci.
 3. Dovršite GW za 10 do 11 mjeseci.

Danas, WHO preporučuje hranjenje bebe s majčinskim mlijekom do 2 godine ili dulje.

Od 1918. žene nakon porođaja imaju pravo na roditeljski dopust od 8 tjedana. Tada je moja majka otišla na posao i dala dijete u vrtić. Istodobno, majci je bilo dopušteno dojiti bebu svaka 3 sata. Unatoč činjenici da je u drugoj polovici stoljeća porodni dopust postao duži, a majke više vremena posvetile bebama, preporučeni raspored za hranjenje novorođenčadi u SSSR-u nije se mijenjala mnogo godina sve do početka XXI. Stoljeća:

 • za novorođenčad (do 1 mjesec) - 7 hranjenja po danu svakih 3 sata;
 • od 2 do 4 mjeseca - 6 hranjenja dnevno s intervalom od 3,5 sata;
 • Od 5 do 12 mjeseci - 5 hranjenja dnevno svakih 4 sata.

Takva prehrana bila je nedovoljna, a beba se nije bavila, pa je dobio piti cijelo kravlje mlijeko, koje se teško apsorbira i stvara veliko opterećenje na gastrointestinalnom traktu. Ovaj izbornik sovjetske djece bio je uzrok razvoja raznih bolesti na pozadini nedostatka vitamina i smanjenog imuniteta. U Europi je početkom dvadesetog stoljeća distribuirana dojenačka formula Nestlé i Gerber. U našoj zemlji, ove mješavine su bile čudesne, a počele su proizvoditi svoje u SSSR-u tek 1950-ih i 1960-ih. Da bi tijelo imalo vitamina, sovjetske su majke bile prisiljene davati dijete u 4 mjeseca (ili čak ranije) povrću, voću, sokovima, žitaricama, mliječnim proizvodima i jajašcima.

Danas, ako HB nije moguće iz nekog razloga, roditelji mogu odabrati kvalitetnu, prilagođenu mliječnu formulu za bebu koja će mu pružiti sve potrebne vitamine.

Svaki roditelj želi dati bebu sve što im treba. Pravilna prehrana i stalna blizina majke - to je sve što je potrebno za bebe do šest mjeseci kako bi se zdravo i sretno razvijalo.

Pojedinosti prehrane djeteta u 4 mjeseca

Četverogodišnje dijete već se prilagodilo vanjskom svijetu. Razviti sve sustave tijela. Gastrointestinalni trakt je prilagođen apsorpciji i apsorpciji hrane, kolika je nestala, ne pati od zatvora i nadutosti, nadutost se više ne očituje.

Razvoj i prehrana djeteta u 4 mjeseca ulazi u novu fazu: mrvica postaje aktivna, znatiželjna, pokazuje emocije, pojavljuju se ovisnici o hrani. Promjene izgleda su vidljive: boja očiju se mijenja, u većini djece oči tamne. Nježne, meke vlasi s kojima dijete rode počnu padati, a zamjenjuju se drugim kvalitetnim dlačicama. Često se i boja kose mijenja - od svjetlosti do tamnije.

Fiziološki razvoj

Dobitak težine štedi velike brojeve. Dijete se još uvijek ne kreće jako, tako da može dodati do 750 g. Stope rasta povećavaju se u prosjeku za 2-3 cm.

Za zdravu djecu, prosjeci su sljedeći.

 • Težina - od 6 do 7 kg. Ove brojke mogu biti u rasponu od 1 kg.
 • Visina - 60 - 63 cm (plus ili minus 3 cm).

Težina i visina ovise o individualnim karakteristikama djeteta. Tu su i djeca - ratnici i djeca krhke tjelesne strukture. Dobar fizički razvoj dojenčadi omogućava mu da nauče mnoge korisne i nužne vještine:

 • Inverzija od trbuha do bokova, leđa i nazad.
 • Drži samouvjerenu glavu. Može sjesti ako ga povučete za ručke.
 • Sigurno oslanjanje na podlakticu kad se podigne na ručkama. Aktivno okreće glavu i ispituje svijet oko nas.
 • Oslanjajući se na jednu ručku, drugi se već može povući naprijed, pokušavajući dobiti igračku koja leži u blizini.
 • Neke bebe započinju pušku.
 • Kad leži na leđima, može se pouzdano podići ramena i glavu.
 • Hipertoničnost mišića nestaje (potpuno u rukama i djelomično u nogama).
 • Ako dijete podignete pod pazuhom, beba će se pouzdano ustati. Noge su napola savijene, mrvica će prolaziti nogama, pokušavajući odgurnuti s glatke površine.
 • Palmi su potpuno opušteni, ne stisnute u kameru. Dijete može zalupiti dlanom preko igračke ili ih spojiti.
 • Svrsishodno dobiva igračke, drži ih u rukama do 1 minute. Može se tresti čamac da čuje zvuk. Pažljivo razmatra igračke, okreće ih, raduje se novom.
 • U procesu hranjenja drži maternicu dlanovima ili drži bocu mješavinom mlijeka.

Psiho-emocionalni razvoj

Aktivni razvoj u psiho-emocionalnom planu povezan je s širenjem vizualne i slušne percepcije. Dijete može već slijediti kretanje osobe ili igračke. Postoji jasan odgovor na glasne zvukove. Dijete okreće glavu na izvor iritacije. Memorija se razvija.

 • On prepoznaje mamu, tatu, značajne odrasle osobe, kod kojih se smije, "guliti", aktivno pomiče ruke i noge. Ona studira majku: vuče kosu, uši, pokušava gurnuti majku u usta prstom.
 • Istaknite svoje ime. Kada je ime, odgovara.
 • Razlikuje strance od rodbine, može se uplašiti, plakati, ako stranac približi ili pokušava podići.
 • Prve emocije živo se manifestiraju: radost ili strah, bol i znatiželja.
 • Četiri mjeseca je doba aktivnog "hodanja". Pored zvukova vokala "a", "o", "y", u sugovorniku se pojavljuju i suglasnici, na primjer, "m", "b", "p". Dijete pokušava razgovarati s mamom, nešto reći.
 • Počinje modulacija glasa. Dijete uči da se spusti, podigne glas. Volio bi povišen plač.
 • Igra s rukama, nogama. Često pokušava gurati prste u ustima.
 • On se prepoznaje u zrcalu. On voli pogledati svoj odraz.
 • Razlozi uzroka i posljedica razvijaju se: nakon što su vidjeli boca za hranjenje ili majčinu dojku, počinje povlačiti ručke, stvarati zvukove.
 • Pojavljuju se predmeti, stvari, proizvodi koji se omiljeni i nepoželjni.
 • Razvija kratkotrajnu memoriju. Prepoznaje igračke.
 • Razvoj taktilne percepcije. Sve što je u području dostupnosti - povučeno je u usta.

Svakodnevna rutina

Dijete od 4 mjeseca mora pravilno oblikovati dnevnu rutinu. Povećava trajanje noćnog sna. Sada dijete može mirno spavati 9 do 10 sati. Dnevni spavanje se dijeli na 2 - 3 dijela i pola - dva sata. Broj hranjenja se svodi na 5 puta dnevno, što dopušta povećanje aktivnosti mrvica u poslijepodnevnim satima. Vrijeme dnevnog djelovanja između sna spušta sat vremena.

Pješačenje na otvorenom je duže. U toploj sezoni možete prošetati 2 do 3 puta do 3 sata. Zimi - 2 puta do 2 sata. Kada se mraz nalazi iznad 10 stupnjeva, umjesto hodanja na ulici, kolica s djetetom mogu se izvaditi na balkon ili loggiu. Podmažite lice s posebnom krema koja štiti od smrzavanja.

Gimnastičke vježbe, lagana masaža mogu se izvoditi 2 puta dnevno. Djeca se obično okupaju prije posljednjeg hranjenja, tako da bebe čvrsto spavaju. Djeca s izraženom hiperaktivnošću trebaju se okupati tijekom dana, budući da vodeni postupci ne smiruju, već, naprotiv, stimuliraju aktivnost.

Dnevna rutina svakog roditelja je sama, ali osnovni zahtjevi za trajanje spavanja i aktivnosti, poželjno je poštivati.

Približna dnevna rutina dojenčadi može biti sljedeća:

 • 00 - 6.30. Prvo hranjenje.
 • 30 - 8.00. Higijenski obvezni postupci: gimnastika, masaža, kupka za zrak. Razdoblje dnevne budnosti.
 • 00 - 10.00. Sleep.
 • 00 - 10.30. Drugo doručak
 • 30 - 12.00. Gimnastika, masaža, obrazovne igre, aktivna komunikacija.
 • 00 - 14.00. San koji se može kombinirati sa šetnjom na svježem zraku.
 • 00 - 14.30. Ručak.
 • 30 - 16.00. Aktivno razdoblje: igre, tjelesne vježbe, obrazovne aktivnosti.
 • 00 - 18.00. Spavati tijekom hodanja.
 • 00 - 18.30. Hranjenje.
 • 30 - 20.00. Aktivna budnost. Kupanje.
 • 00 - 22.00. Večerni san.
 • 00 - 22.30. Peti hranjenje.
 • 30 - 6.00. Noćni san

Ova tablica pomaže pri režimu dana djeteta, uzimajući u obzir njegove pojedinačne karakteristike. Noćni san može biti duži. Ako se dijete nije probudilo u 6 ujutro, ne biste ga trebali probuditi, neka spava. Samo će se svi postupci malo pomaknuti na vrijeme.

Treba imati na umu da interval između jedenja ne smije biti manji od 4 sata. Ukupno spavanje treba biti 6 sati.

Način hranjenja

Prehrana 4 mjeseca staro dijete više nije 6 puta dnevno, ali 5 puta. Za dojene bebe majčino mlijeko je i dalje glavna hrana. Većina pedijatara smatra da djeci koja su dojena ne bi trebala dobiti dodatke za 4 mjeseca. Dijete dobiva sve potrebne tvari i vitamine majčinim mlijekom. Dijete dijete na 4 mjeseca za dojenčad se ne mijenja.

Ako je dojenče hranjeno u bocama ili mješovito hranjeno, dijeta će se lagano mijenjati. Crumb nije dovoljno vitamina, minerala. Stoga, nakon savjetovanja s pedijatrom, možete postupno uvesti prvu komplementarnu hranu. Bolje mu je odabrati povrće, a ne plod kire. U povrtnoj kaši je puno vlakana, što je vrlo korisno za razvoj tijela.

Možete dodati razne prehrane bebe koja je na umjetnoj hrani.

 • Sok. Najčešće, liječnici preporučuju bijeljeni sok od jabuka bez pulpe. Kasnije možete dodati prehranu biljnih i voćnih sokova.
 • Juha od povrća, pire od povrća. Prilikom kuhanja juha treba prestati koristiti sol. U početku, juha i pire krumpir trebali bi se sastojati od jedne komponente. Nakon kuhanja, povrće mora biti pažljivo mljeveno, tako da nema grudica koje dijete još ne može jesti.
 • Žumanjka jajeta. U 4 mjeseca dio žumanjka ne bi trebao biti više od 1/8 od cjeline. Proizvod se mora slomiti i pomiješati s majčinim mlijekom ili smjesom mlijeka u stanje tekućeg mulja. U ovom proizvodu ima puno proteina, lipida i mineralnih soli. Žumanjak je dobar alat za sprječavanje nastanka infekcija u djece.
 • Za desertno pečenu jabuku.

Dobre gotove gotove povrće i voćne puree zabilježene su u tvrtkama koje proizvode dječju hranu "Agusha", "Gerber", "Lukoshko". Cijeli raspon ovih tvrtki stalno se provjerava radi usklađenosti s prihvaćenim standardima.