Kako izbjeći suze tijekom poroda: sve što trudnica treba znati

Bol

Trudnoća i porođaj su važne faze našeg života. Nažalost, nije uvijek moguće održati svoju ljepotu i zdravlje u državi koja je prethodila trudnoći.

Ali, moguće je smanjiti moguće komplikacije na minimum pažljivo ispitivanje problema i pripremu svoje tijelo kompetentno.

Da bismo dobro razumjeli kako spriječiti prekide u porođaju, treba se prisjetiti biologije.

Uzroci prekida

Postoje glavni čimbenici koji utječu na vjerojatnost dobivanja pauze.

Veličina dječje glave. Nije tajna da obujam glave novorođenčadi plaši gotovo sve trudnice i teško je zamisliti kako se takve ozljede mogu izbjeći.

No majke treba uzeti u obzir tu činjenicu i potrebno je kontrolirati trajanje trudnoće, konzultirati se s liječnikom ako radna aktivnost ne započne. U posljednjim tjednima, dijete dobiva na težini vrlo primjetno, a ako ga već mijenjate, zašto ponovno riskirate?

Također je važno da se povjerite sami. Ako je, prema liječnicima, trenutak začeća dogodio kasnije nego što mislite, onda pokušajte razjasniti datum PDR uz pomoć ultrazvuka.

Ako znate točan datum začeća, onda morate više inzistirati na tome da ste u pravu u antenatalnoj klinici - zbog pogrešnog postavljanja trajanja trudnoće riskirate čekati 43 tjedna ili više.

Veliko dijete može se roditi lako i praktički bezbolno, ali kada zbijanje kosti dječje lubanje, ovaj zadatak postaje teži.

Brzina rođenja ima veliku ulogu. S brzim isporukama, rizik od prekida je veći kod djeteta težine 2-3 kilograma nego kod normalnih s velikim djetetom (4-6 kg).

Uskladite se s prirodnim porođajem, pripremite se za nekoliko sati rada. Zahvaljuju im se da se cerviks, svi mišići zdjelice, polako i postupno rastu.

Kada stimuliraju kontrakcije s oksitocinom, njihova snaga i brzina razvoja događaja ne smiju dopustiti da sve ide na način propisan prirodom. Ako se stimulacija ne izbjegava, posavjetujte se s babom kako biste izbjegli puknuće tijekom poroda u takvoj situaciji.

Mišići zdjelice pružaju ton vagine, rektum. Ako su jaki i obučeni, mogu se dobro protežu i brzo se vratiti u prenatalnu državu.

I u ovom članku je govorio o sportu tijekom trudnoće.

Priprema prepone za porođaj

No, trebate pripremiti ne samo sami mišiće - kožu i sluznicu perineuma također trebaju dobiti odgovarajuću njegu.

Masaža perineuma U tu svrhu postoje posebna ulja i narodni recepti. Pristup radu poboljšava elastičnost tkiva, ali neće biti suvišno pomoći. Prikladna svaka biljna ulja: suncokret, sezam, maslina, lan, pšenična klica.

Tehnika postupka je jednostavna: potrebno je nanijeti ulje na intimnom području (moguće je na cijelom tijelu - sprječavanje strija i dodatna prehrana neće spriječiti kožu trudnice) i pustiti da se natapri.

Obično je dosta 10-15 minuta, nakon čega možete staviti drugi dio ulja ili isprati ostatke.

Za pranje ulja možete koristiti hranjivu grašku graška, zobene pahuljice ili kukuruzno brašno u konzistenciji tekućeg kiselog vrhnja. Ovaj spoj će dodatno hraniti tkiva i dobro apsorbirati ulje. Ali to možete učiniti i jednostavno pranje. Lagani pokreti za masažu trebaju utrljati uljem, kao da se istezanje kože i sluznice.

Neposredno prije porođaja, preporuča se staviti rastopljeni maslac na sluznicu samog vagine, ali ova metoda ima svoje kontraindikacije, trebate provjeriti kod svog ginekologa. U ulje se ulazi u vaginu i ostavi preko noći. Ti se postupci mogu izvoditi nekoliko puta tjedno ili svaki dan.

Intimna gimnastika. Vježbe mogu poboljšati elastičnost tkiva, poboljšati prehranu, cirkulaciju krvi. Svi se temelje na kontrakciji mišića zdjelice.

Da biste osjetili prave mišiće, dovoljno je zapamtiti da se trudite kada trebate zaustaviti mokrenje. To je smanjenje koje se mora provoditi svaki dan 20-40 puta, i bolje - nekoliko puta dnevno.

Pravilna prehrana. U prehrani trudne žene mora imati potrebne vitamine i elemente. Posebno poboljšavaju elastičnost vitamina E, D, A.

Važno je zapamtiti da vitamin A može doprinijeti razvoju krvarenja, pa ako imate predispoziciju iz zdravstvenih razloga, bolje je isključiti iz prehrane.

Riba je korisna u trudnoći: polinezasićene masne kiseline u svom sastavu, pridonose sprječavanju pucanja. Najbolje je dati prednost ribama koje se uzgajaju na posebnim poljoprivrednim gospodarstvima, budući da su svjetski oceani vrlo zagađeni, a trovanja žive često.

Dovoljno je samo piti riblje ulje, oni mogu ispuniti potrebu za masnim kiselinama i vitaminom D. Ali, ako također uzimate multivitamina paralelno, onda proučite njihov sastav, jer vitamini topljivi u masti mogu nakupiti u tijelu i uzrokovati hipervitaminozu.

Vježba na fitball (gimnastička lopta) dobro iskrcati zdjelicu. Jednostavni wiggling, rolling i mali skokovi nisu samo ugodni, nego i opuštaju i protežu prepone.

Čak iu procesu kontrakcija, pravilno disanje i ritmički elastični pokreti eliminiraju bol, uspravni položaj poboljšava proširenje vrata maternice i jednostavno daju ženi mogućnost da se odmori.

Valerian može biti trudna ili ne? O tome ćete naučiti u našem članku.

I ovdje ćete naučiti uzroke temperature u ranim fazama.

Gimnastika dišnog sustava tijekom trudnoće. Pravilno disanje pomoći će izbjeći hipoksiju djeteta, očuvati snagu žene u radnoj snazi, njezino blagostanje. Morate početi raditi vježbe što je prije moguće, tako da će dijete biti spremno za držanje majčine dah, sama žena neće izgubiti svoju mentalnu jasnoću ni u najuzbudljivijim uvjetima.

Najbolje mjesto za treniranje takve teretane su tečajevi za trudnice jer to nije samo dah, to je korisna vještina koja zahtijeva pojačanje.

Postoji mnogo ritmičkih vježbi, najjednostavnija stvar: pokušajte slijediti disanje tijekom šetnje, pratite koliko koraka morate poduzeti da biste udahnuli i koliko biste mogli disati.

Postupno vježbajte kako biste povećali broj koraka. Na primjer, od 4 koraka do 6 do 8 za udisanje, a isto za izdisanje. Kasnije trebate započeti s eksperimentiranjem s drugim ritmičkim uzorcima: 3 koraka (inhalirati) - 6 koraka (izdisati) - 3 koraka (udisati) ili druge složenije kombinacije. Tako ćete naučiti ne samo upravljati svojim disanjem, već i disati automatski.

Opuštanje i meditacija. Trudnice imaju veliki talent u ovom pitanju. Priroda je predvidjela sve, a da je čak i nije ni primijetila, žena često pada u meditativno stanje: oči zamrzavaju, ne razmišlja o ničemu, samo "odlazi u sebe".

Vrlo je važno biti u stanju zaštititi sebe od nepotrebnog stresa okoliša, pa se tako često odmorite apsolutno mirnim. U idealnom slučaju, žena koja očekuje dijete će ići na posebne skupne yoge.

Vizualizacija. Dokazano je da unutarnji duh i samo-hipnoza rade čuda u dvorani. Najkorisnija metoda vizualizacije tijekom kontrakcija je prezentacija postupno cvjetnih pupova.

Potrebno je nacrtati paralelu s tim cvjetovima i maternicom, koja se, poput prelijepog pupka, glatko i bezbolno otvara, dajući svijetu stvarnu ljepotu - dijete.

Poslušajte babicu bez pitanja. Pripremite se za činjenicu da već tijekom pokušaja, kada glava djeteta dolazi do izlaza iz vagine, od vas će se tražiti da ne gurate. To mora biti učinjeno, čak i ako jako želi.

Zahvaljujući strpljenju u ovim trenucima da je moguće izbjeći puknuće u porođaju, sjetite se!

Ako opstetričar i liječnik inzistiraju na epiziotomiji ili perineotomiji (incizija), nemojte tražiti anesteziju, jer anestetik razvija oticanje tijekom probijanja tih tkiva, zbog čega se ne protežu, nego ispucaju, poput pospanog lubenice.

Nemojte inzistirati na rezu. Ako je dijete veliko, incizija neće dati mnogo olakšanja, tkivo uz rez će se suziti samo jače. Vjerujte mišljenje ginekologa i opstetričara.

Iz vlastitog iskustva on može reći kako se najčešće odvija rad žena u vašem tenu, s istom vrstom aktivnosti. Ako vjeruje u vas, nemojte se ustručavati - mirno rađati.

Rodimo pravo!

Najprije shvatite da ćete uskoro biti s bebom! Osjetite radost i sreću.

Ako imate prirodni porođaj, tada nema potrebe za trčanje oko kupaonice s britvom, jer to nije kirurško polje, pa čak i mikrotrauma sluznice postat će pristupnika za infekciju.

Isto vrijedi i za klistir - ako je potrebno, onda će biti smještena u bolnicu, ali sada ne biste trebali dodatno stimulirati kontrakcije. Opustite se i zabavite.

Možete se tuširati, jesti, slušati omiljenu glazbu.

Ako prema pravilima porodničke bolnice nije zabranjeno uzeti fitball ili je već tamo - koristite je prije nego što stavite na raspolaganje pelene. U nekim ustanovama možete uzeti magnetofon, svjetiljku za aromu, partnerima za moralnu podršku.

I ovdje je pisano zašto trbuh boli u ranoj trudnoći.

Što trebate znati o porodu: 14 pravila iz Dr. Berezovskaja E.P.

Rođenje je kratkotrajno razdoblje koje karakterizira završetak trudnoće rađanjem djeteta. Predvidjeti ishod bilo koje trudnoće, kao i napraviti točnu prognozu porođaja - na koji scenarij oni će ići, nitko ne može. Ali navikli smo se uvijek prilagoditi pozitivnom - naposljetku, čovječanstvo nije izumrlo i ne umire čak ni u nedostatku kvalitetne medicinske skrbi, stoga opažamo rođenje kao prirodni fiziološki proces i uvijek se nadamo da će trudnoća dobro završiti i za majku i za dijete.

Mnoge komplikacije porođaja mogu se stvarno spriječiti, ali se ne biste trebali oslanjati samo na pomoć medicinskog osoblja. Žena ne bi trebala biti pasivna, već aktivna sudionica u svom rođenju, kao i trudnoća općenito. Ovisno o njezinu interesu i sudjelovanju je li dijete rođeno živo ili mrtvo, zdravo ili bolesno, preživljava (hoće li preživjeti), bez obzira na to će li ona imati ovo teško razdoblje ili ne, ostati zdravi ili će patiti od rađanja komplikacija u budućnosti.

Nitko nije imun na loš. Ipak, predlažem usvajanje nekoliko pravila koja mogu povećati šanse za uspješan ishod trudnoće.

Pravilo br. 1. Znati točno vrijeme trudnoće i očekivani datum isporuke (DA).

To će pomoći u izbjegavanju pogrešaka u taktikama trudnoće i sprječavanju nerazumnih prekida.

Gestacijska dob je uvijek postavljena prvog dana posljednjeg menstrualnog perioda, prilagođena duljini menstrualnog ciklusa ili prema ultrazvučnom skeniranju u razdoblju od 8,5 do 13 tjedana trudnoće, kada je pogreška u određivanju razdoblja 1-3 dana. Što je duže razdoblje trudnoće, više pogrešaka u njegovoj odluci.

DA nije točan datum rođenja, već samo procijenjeni dan kada rok iznosi 40 tjedana. Stoga, naravno, nitko ne zahtijeva isporuku normalne trudnoće na ovaj dan, prilagođavajući se interesima nekoga, osobito liječniku (u žurbi za odlazak na godišnji odmor, na primjer).

Dodatne informacije:
DIAGNOSTIKA RANIH UVJETA POVENCANJA
5.1. Koji dan treba razmotriti gestacijsku dob?
5.4. Ispravna dijagnoza trudnoće u ranoj fazi
5.9. Procijenjeni datum isporuke

Pravilo broj 2. Znati što je punopravno trudnoće. To će omogućiti neuspješne zaključke, a ne da ide protiv prirodnog prestanka trudnoće, ako nema naznaka za preranu umjetnu dostavu.

Moderna klasifikacija rada na vrijeme:

 • rano u doba (ili ranog punog roka) - od 37 do 38 tjedana i 6 dana;
 • puni rok (puni rok) - od 39 do 40 tjedana i 6 dana;
 • kasno u vremenu (kasno punopravno) - od 41 do 41 tjedna i 6 dana;
 • odgođeno - 42 tjedna ili više.

Ako je rad počeo nakon 34 tjedna trudnoće, to ne zahtijeva uvođenje lijekova za zaustavljanje rada jer može dovesti do gubitka bebe i komplikacija iz majčinog tijela.

Pravilo br. 3. Planiranje isporuke i odabir metoda isporuke treba provesti u trećem tromjesečju (nakon 28 tjedana).

Preuranjena fasciniranost temom porođaja može dovesti do stvaranja stresne situacije, nepotrebnih briga i intervencija u procesu nošenja trudnoće.

 • Do 20 tjedana porođaja ne može misliti.
 • Od 20 do 36 tjedana, žena treba dobro proučiti temu prijevremenog rada.
 • Od 36 tjedana važno je znati kako rođenje ide, što je normalno i patološko rođenje, koje su rokovi porođaja, koje su metode isporuke, metode anestezije itd. U tom razdoblju potrebno je razgovarati s liječnikom o temi rađanja, niz mogućih scenarija za njihovu pojavu, uzimajući u obzir visinu / težinu žene, veličinu fetusa, prisutnost komplikacija i ženskog tijela i fetusa, prednosti i nedostatke određenih vrsta dostave ponuđene ženi,

Dodatne informacije:
VRSTE I SVI O NJIH
17.2. Uobičajena dostava
17.5. Preranog rada
17.6. produljena trudnoće

Pravilo 4. Priprema za porođaj - ovo je samo moralno i informativno obrazovanje, i ništa više. Ostale vrste pripreme za porođaj u suvremenom porodništvu ne postoje.

Liječenje lijekovima poput tableta u vagini, biljnih dekocija i infuzija, umetanje prstiju i drugih predmeta u cervikalni kanal i još mnogo toga što je navodno nametnuta trudnoj ženi da "brzo" ubrza kraj trudnoće "kako ne bi trpjela", nepristojna, neopravdana i često opasna intervencija, što može dovesti do dramatičnog, pa čak i tragičnog ishoda.

Žena s normalnim tijekom trudnoće ne smije biti u bolnici prije poroda kako bi se pripremila za porođaj! Uvođenje lažnih dijagnoza radi ispunjavanja plana djeteta i primanja nagrađivanja trebalo bi ukloniti iz porodnične prakse, a nitko ne bi poticao.

Dodatne informacije:
VRSTE I SVI O NJIH
17.1. Mitovi mitova rođenja

Pravilo broj 5. Saznajte informacije o porođaju, uzete samo iz pouzdanih izvora.

Nažalost, većina tečajeva trudnoće i škola ne uče žene praktična znanja i vještine koje mogu biti korisne tijekom porođaja. Žene su podučavane vježbama disanja, što zapravo ne poboljšava ishod trudnoće, nametnute su različitim mitovima (poput zabrane mesne hrane i seksa prije porođaja), prikazane su lijepe slike koje prikazuju napredak glave i bebe kroz rodni kanal itd. ali ne uče kako pravilno procijeniti svoje osjećaje, što treba tražiti kada vrište i pozivaju na pomoć, te tiho čekaju sljedeću fazu rada.

Pravilo 6. Proučite temu porođaja tijekom trudnoće s ljudima koji će biti prisutni pri vašem rođenju. Jer "jedna glava je dobra, ali dva su bolja" i "sa strane je uvijek vidljiviji".

Tijekom poroda, mnoge žene gube strah od straha i boli, kao i kontrolu nad situacijom, tako da ne mogu procijeniti što se adekvatno događa. Poželjno je da se bliska osoba koja će biti u porođaju (muž, majka, sestra, prijatelj itd.) Promatra situaciju s vještinom i pomaže ženi donijeti informirane odluke.

Dodatne informacije:
VRSTE I SVI O NJIH

Pravilo br. 7. Znaš kad trebaš otići u rodilište ili bolnicu.

U rodilištu treba ići kad vidite:

 • redovne borbe s učestalošću od 8-10 minuta, ako možete doći do bolnice u roku od 1 sata;
 • amnionska tekućina u ispustu u bilo kojoj količini;
 • krvarenje i krvarenje;
 • jaka bol u donjem dijelu trbuha, ne ovisna o radu;
 • tešku glavobolju i / ili tešku mučninu s povraćanjem, povišenim krvnim tlakom;
 • teške slabosti i pogoršanje općeg stanja;
 • oštar porast ili smanjenje fetalnog kretanja.

Postoji svibanj biti drugih znakova koji zahtijevaju pažnju liječnika. Stoga, ako postoji sumnja, hoće li otići u rodilište ili ne, jesu li novi osjećaji i znakovi normalni ili ne, najbolje je ne pogoditi, nego nazvati hitnu pomoć ili otići u rodilište u pratnji rodbine ili prijatelja.

Dodatne informacije:
KOMPLIKACIJE PREGNANJA U 2, 3 TRIMESTERA
10.1. Krvarenje u drugoj polovici trudnoće
MAJKE BOLESTI I PREGNANJA
11.1.1. preeklampsija
Placenta, pupak, školjke, paprene vode
Rano pucanje membrana
VRSTE I SVI O NJIH
17.2. Uobičajena dostava

Pravilo 8. Bez iznimke, trudnice trebaju znati koja su razdoblja porođaja i koji znakovi su pratili.

Prvo razdoblje ima dvije faze: latentne (latentne, neaktivne) i aktivne, koje obično počinju kada se vrata maternice otvore 3-4 cm. U aktivnoj fazi prvog razdoblja rada, poželjno je da žena bude već u bolnici. Nije uvijek moguće utvrditi početak rada, osobito tijekom ponovljenih poroda, a ne sve žene osjećaju kontrakcije - porođaj može biti potpuno bezbolan.

Pokušaji (druga faza rada) riješeni su pri otvaranju na 8-10 cm, a ne nužno tijekom rada.

Treće razdoblje je očekivano, stoga ga ne smije pratiti nasilno odvajanje fetalnog mjesta zbog žurbe medicinskog osoblja. Bilo koja intervencija u maternici trebala bi se kombinirati s kvalitetnom i prikladnom anestezijom.

Dodatne informacije:
VRSTE I SVI O NJIH
17.2.1. Razdoblja rođenja
17.2.2. Drugi period rada - pokušaji
17.2.4. Treća faza rada

Pravilo 9. Normalan rad ne zahtijeva medicinsku intervenciju, jer fiziološki napreduje.

To znači da kad se ponudi pilula ispod jezika, krema u vagini ili intravensko kapanje - navodno da bi se ubrzao proces poroda, morate shvatiti da je ovo prijenos / prijelaz iz normalnog vaginalnog na patološki, jer se ova intervencija naziva indukcija (izazov) ili stimulacija (ubrzanje ) porod. Dakle, važno je jasno poznavati dijagnozu kao vrstu komplikacije rada, indikacija i kontraindikacija za propisivanje lijekova i drugih metoda za ubrzavanje isporuke.

Napredak porođaja uvijek se procjenjuje pomoću dva kriterija: proširenje vrata maternice i napredovanje djeteta kroz rodni kanal, što je određeno ručnim pregledom. Međutim, česte ručne kontrole strogo su obeshrabrene.

Dodatne informacije:
VRSTE I SVI O NJIH
17.8. Indukcija i poticanje rada

Pravilo broj 10. Izbor bolova u porođaju treba biti namjeran.

Rodjenje može biti bezbolno, iako mnoge žene teško vjeruju.

Upotreba epiduralne anestezije u mnogim zemljama često uzima lažni i čak komercijalni smjer. Kretanje "svaka žena ima pravo rađati bez boli" može biti praćeno nametanjem lijekova izazvanih bolova bez upoznavanja žene s nuspojavama i komplikacija takvog ublažavanja boli.

Postoji samo jedan plus za epiduralnu anesteziju - anesteziju porođaja, pa čak i ako je izvršeno na vrijeme i ispravno, ali ima puno minusa. Produljuje tijek rada - i prvo razdoblje i pokušaj, maskira ozbiljne simptome, na primjer, kod rupture maternice, češće zahtijeva završetak rada brzo (pinceta, vakuum, carski rez).

Dodatne informacije:
VRSTE I SVI O NJIH
17.4. Oslobađanje boli tijekom rada

Pravilo br. 11. Kontrolirajte porođaj, igrajući ulogu aktivnog sudionika u procesu. U narodu to zvuči u obliku izreke "Nadam se Bogu, ali nemojte ga počiniti".

Potrebno je održavati dnevnik rođenja, gdje zapisati početak rada, učestalost rada, vrijeme koje su pregledali medicinski djelatnici, koji su lijekovi bili ubrizgani, što je učinjeno.

Svaka pojava primalja ili liječnik ne boji se postavljati pitanja: kako je objavljivanje cerviksa, gdje je glava ili napredovanje ploda u odnosu na porođajni kanal (visoka, umetnuta u malom bazenu, u sredini, na izlazu (u centimetrima, a ne prstima!) ), čut ćete da li fetalnog srca i da li je to normalno, i tako dalje. dalje. ne mogu shvatiti položaj lubanje i opruga šavovima, a ne razumije u glavu okreće sve i mehanizmu rada, ne znam kojim kriterijima procjenu dostave napretka, ali morate pitati liječnik ili babica će objasniti pojednostavljeno rečeno, ono što se događa u određenom trenutku - ne postoji napredak ili ne, ako je sve u redu s djetetom ili imati bilo odstupanje od redovnog porođaja.

Pravilo 12. Kontrolirajte rad medicinskog osoblja.

Bez obzira koliko je teško, ali je potrebno napustiti svoje ideje da je liječnik bog i da se u potpunosti "preda" njegovim rukama. Sada moramo koristiti dokazano nacionalno pravilo "Povjerenje, ali provjerite".

Širom svijeta, postoji degradacija medicinskog obrazovanja i, prema tome, slaba kvaliteta obuke liječnika. Štoviše, takvi problemi su tipični ne samo za medicinu, već i za druge oblike ljudske aktivnosti. Nećete morati ići dalje od primjera: cijenite profesionalnost ljudi s kojima radite, proučavate, živite i shvatit ćete da nema mnogo ljudi koji stvarno znaju svoje stvari.

Drugi problem je navika življenja u laži. Također je karakteristično za svako društvo, kako prošlost tako i sadašnjost. Bilo koji sustav i sustav zdravstvene zaštite nisu iznimka, brinuti se da su pogreške i pogreške ovog sustava opravdane, a potrošač - klijent (pacijent) je kriv. Nije uobičajeno govoriti o medicinskim (bolničkim) pogreškama, nije uobičajeno raspravljati o njima - oni su obično skriveni. Pravni postupak protiv liječnika i bolnica osvaja samo nekoliko, jer vrlo malo uspijeva dokazati krivnju sustava i njegovih zaposlenika.

Odnosi s liječnicima i medicinskim osobljem ne bi trebali biti izgrađeni na punom, slijepom povjerenju, već na stalnom nadziranju njihovih akcija. Liječnik i primalje ne smiju vas zastrašiti - oni su dužni objasniti zašto i što se uvodi u tijelo žene. Za mnoge postupke i uvođenje lijekova potrebna je suglasnost žene, često pisane, dobivena tek nakon detaljnog objašnjenja situacije.

Pravilo br. 13. Postpartum razdoblje nije samo dojenje, već i vrijeme značajnih fizioloških promjena u ženskom tijelu.

Ove promjene počinju krvarenjem i postupnim smanjenjem veličine maternice. Otpuštanja (lochia) mogu trajati 8-10 tjedana. Ali ultrazvuk nakon porođaja se ne provodi bez strogih indikacija, a curettage maternice još je više.

Postporođajno razdoblje može biti praćeno iznenadnim promjenama u tjelesnoj temperaturi, promjenjivoj emocionalnosti, gubitku snage, nesanicom, manjom abdominalnom boli, periodnim krvarenjem, bez menstruacije itd.

Dijete treba zdravu mamu! Ako žena ne razumije što joj se događa i negativno reagira na normalne fiziološke promjene u njezinu tijelu, to također utječe na zdravlje djeteta.

Dodatne informacije:
POSLOVNI RAZDOBLJE

Pravilo 14. Nakon borbe nemojte udarati šakama.

Kada se porođaj dramatično ili tragično završi, mnogi prolaze kroz psiho-emocionalni šok. Psihološka trauma karakterizira činjenica da se može dogoditi dugo razdoblje, a kada je žena ili par će se oporaviti i početi razmišljati o tome što se dogodilo, pokušavajući pronaći uzrok gubitka djeteta ili pojavom bolesnog djeteta, u vrijeme kada je bilo moguće provesti analizu studija (kariotip, broj analiza, itd.) često se propušta.

Svaka žena ima pravo primati kopije svih rezultata testa, bez iznimke, pa čak i cijelu povijest porođaja (to ovisi o pravilima ustanove). No, kada početi prikupljati ove informacije, odjednom ispada da je istraživanje provedeno ispravno, neke studije opisane neprofesionalno stereotipnog izraz koji je napravio poklopac, i nemaju praktičnu vrijednost. U većini slučajeva, uzrok porođaja komplikacija i negativnog ishoda trudnoće je nemoguće naći, a ne zato što je teško napraviti „tehničkih razloga”, ali zato što su mnoge činjenice pogrešno protumačio ili iskrivljene, izmislio ili skrivene. I tada će biti samo jedna stvar: zaboraviti sve kao loš san i započeti život s nove stranice, rješavajući sve probleme koji nastaju, a da ne izgubiš zdrav razum i sposobnost razmišljanja logično.

Što trebate znati o porodu?

Tijekom trudnoće postoji mnogo stvari koje treba učiniti pravodobno, na primjer, morate proći sve potrebne testove, redovito posjećivati ​​liječnika, dobiti razmjenu kartica, pripremiti vrtić i miraz. Sve ove akcije su apsolutno točne i logične, postavljaju odlučujući događaj za budućnost - rođenje djeteta. Ali kako bi na odgovarajući način i sa najmanjim gubitkom za sebe i vaše bebe da prođe ovaj test, prvo morate znati i razumjeti što vas čeka u satu "x". Nadam se da liječnici sami znaju sve je fer - liječnici doista znaju sve, ali bez pomoći žene u radu i smislenom provođenju svih preporuka tijekom rada, bit će zabranjen njihov usredotočenost na uspješan ishod rada, što ponekad u kritičnim slučajevima može biti vrlo važno.

Procijenjeno vrijeme isporuke

Ovo je jedan od najznačajnijih problema, pogotovo ako ne namjeravate unaprijed otići u bolnicu. Važno je stići tamo na vrijeme, bez ozljede sebe ili djeteta. Što je potrebno za to?

Prije svega, znati očekivani rok rođenja, s obzirom na činjenicu da je apsolutno nemoguće odrediti samo uz fluktuacije od nekoliko dana (tjedana) pa ne biste smjeli razmotriti datum koji je liječnik postavio kao konačnu istinu i čekati njegovu točnu realizaciju. Što se može pretpostaviti, vođeni objektivnim podacima?

Prosječna trudnoća traje 280 dana (40 tjedana), računajući od prvog dana posljednjeg menstruacije. Ako računate od tog datuma prije tri mjeseca, a zatim dodate sedam dana, to će biti približan rok rođenja. Na primjer: posljednja menstruacija je 10. prosinca, dakle, porod može se očekivati ​​17. rujna.

Preporučljivo je zapamtiti dan prvog kretanja fetusa. Primipativne žene to osjećaju usred trudnoće (20 tjedana), a rođenje drugog i trećeg puta nešto ranije (18 tjedana).

Najviše točno o datumu rođenja, možete razgovarati ako je trajanje trudnoće. To može odrediti liječnik na veličini maternice. Sa dovoljnom sigurnošću, moguće je odrediti trajanje trudnoće i, prema tome, porođaj ultrazvučnim pregledom fetusa. Rođenja koja su se dogodila prije 37 tjedana trudnoće smatraju se preuranjenima, a nakon 42 tjedna - zakašnjelo.

Trajanje trudnoće s punim trajanjem varira od 37 punih tjedana (259 dana) do 42 tjedna (294 dana). Počevši od 38. tjedna trudnoće, možete očekivati ​​da ćete rađati svaki dan.

Do tog vremena, vrijedno je formulirati naš stav o porođaju partnera, tako da uz suglasnost partnera također ima vremena pripremiti se za događaj.

Kada je vrijeme da dođete u bolnicu i što da se s tobom?

Svako porođanje je jedinstveno na svoj način: njihov početak može biti različit za različite žene, a iskustvo rađanja njezinih prijatelja samo će djelomično pomoći. Stoga je neophodno upoznati prekursore početka rada:

trudna žena osjeća da je postala lakše disati; To je zbog činjenice da je glava fetusa pala ispod i čvrsto pritisnuta prema ulazu u zdjelicu; obično se kaže da je trbuh spušten;

količina vaginalnog iscjetka se povećava, može postati smeđa ili ružičasta;

pojavljuju se odvojeni dijelovi maternice - kontrakcije "treninga", nepravilne, kratke i brzo prolaze;

u lumbalnom području često se javljaju slabi, dosadni, brzo nestaju boli;

postoji mali gubitak tjelesne težine.

Kada se pojave ti prekursori, trebali biste se pripremiti za putovanje u rodilište. Moguće je da ćemo morati čekati. Interval između pojave prekursora i porođaja može biti nekoliko dana i 2-3 tjedna.

Glavna stvar koja je karakteristična za kontrakcije radne snage je njihova regularnost, ponavljajući svakih 15-20 minuta, zatim sve češće, duže i jače. Nasuprot tome, lažne kontrakcije obično imaju nepravilni ritam, ne povećavaju se i mogu se zaustaviti ako promijenite položaj tijela.

Ako je prisutan najmanje jedan od tih znakova nastupa rada, to znači da je započeo radnu aktivnost i vrijeme je otići u bolnicu.

Prije izlaska, možete sami brijati prepone i napraviti klistir ili ostaviti ovaj postupak sve do hitne službe u bolnici za majku.

Do odlaska u rodilište, sakupljena vrećica treba već biti spremna, uzimajući u obzir ono što je dopušteno uzeti u onu maternističku bolnicu u kojoj ćete roditi (dakle, to mora biti poznato unaprijed). U suprotnom slučaju, riskirate ostati bez potrebnih stvari u bolnici.

Znakovi nastupa rada, u kojima se hitno morate ići u bolnicu:

Pojava krvavog iscjedka.

Ruptura amnionskog fluida - mogu se kapati kapljicom ili istovremeno oko 200 ml. Uobičajeno, voda je lagana ili blago ružičasta, bez mješavine svijetle krvi, možete primijetiti bijele grudice izvornog maziva fetusa. Međutim, voda može imati zelenu ili smeđu boju zbog ulaska izvorne kaliomonije. To mora biti prijavljeno liječniku, jer meconium u vodi označava fetalnu hipoksiju (nedostatak kisika). Nakon korištenja vode, trebali biste odmah otići u rodilište, jer je dugo bezvodno razdoblje ispunjeno opasnošću od infekcije fetusa i rodnog kanala majke.

Redovita bol rada.

Oslobađanje bolova porođaj

Oni koji se osobito boje božanstvenosti, što je legendarno, trebaju unaprijed saznati više o boli.

Trenutno, sve postojeće metode ublažavanja boli u porođaju tradicionalno su podijeljene u dvije skupine:

Metode izloženosti ne-lijekovima.

To uključuje: psiho-profilaktičku pripremu trudnica za porođaj, hipnozu i prijedlog, akupunkturu (uz pomoć metalnih iglica u određenim točkama), transkutane stimulacije električnog živca, samostalnih masaža.

Metode farmakološkog djelovanja.

Djelovanje lijekova protiv bolova na tijelo žene i djeteta dobro je proučeno, kao i moguće neželjene nuspojave. Anestezija s farmakološkim sredstvima počinje u prvom razdoblju rada s redovitim snažnim kontrakcijama i otkrivanjem grla maternice za 3-4 cm, što uključuje i epiduralnu anesteziju koja se obavlja iz medicinskih razloga, u nekim slučajevima - na zahtjev žene. Ovom metodom anestezije uvodi se posebna igla u prostor iznad trajne površine koja prekriva kralježničnu moždinu, a tu se ubrizgava ljekovita tvar. Ovom metodom anestezije, žena ne osjeća kontrakcije, a donji ekstremiteti također gube osjetljivost na bol.

Nakon detaljnog ispitivanja pitanja i odlučivanja o anesteziji, prije rođenja obavezno razgovarajte o odabranoj metodi sa svojim liječnikom. Odlučujuća riječ u izboru metoda anestezije treba ostati kod liječnika - to je aksiom.

Ako ste načelni protivnik medicinske anestezije, možete se, primjerice, složiti sa svojim liječnikom, da ćete roditi bez anestetičkih lijekova, ali ako se tijekom rođenja još uvijek osjećate potrebnim anesteziji, to možete reći liječniku.

Kako je rođenje?

Znajući koja razdoblja u kojima se dijete dijeli i kako se ponašati u ovom trenutku pomoći će majci da bolje posluje s liječnicima, čiji će rezultat biti rođenje zdravog djeteta i odsutnost ozljeda kod rađanja.

Postoje tri razdoblja porođaja: proširenje vrata maternice, protjerivanje fetusa i razdoblje nakon poroda.

Razdoblje otkrivanja - najduže u radu. Traje oko 9-10 sati u nepovoljnom položaju i 6-7 sati u višerazrednim ženama. Trajanje kontrakcija tijekom tog perioda povećava se od 10-20 sekundi do 1,5 minuta, a interval između njih se smanjuje od 10-15 minuta do 1 minute.

Svrha prve faze rada je postupno otvaranje vrata maternice. To se događa pod utjecajem redovitih kontrakcija. Kada se cerviks potpuno otvori, glava fetusa može se spustiti u šupljinu zdjelice.

Što moja majka može učiniti u ovoj fazi?

Saznajte kako ublažiti bol, uzimajući udoban položaj za sebe i pravilno podnosite borbu, opuštajući se nakon toga. Za to postoje posebne tehnike opuštanja koje treba unaprijed naučiti.

Budite svjesni osnovnih položaja u kojima se kontrakcije lakše mogu nositi: vertikalna pozicija, koja leži na svojoj strani, koja leži na leđima, predstavlja posebnu kuglu. I njezin muž i ti možeš pomoći, nakon anestezijske masaže (i to sam prethodno naučio). Da bi ublažio bol kontrakcija u ovoj fazi, također je potrebno znati način disanja tijekom kontrakcija.

Istjerivanje fetusa - drugo razdoblje rada.

Trajanje ovog razdoblja je u prosjeku 1-2 sata u nulliparians i manje od sat vremena u multiparous žene.

Kada glava fetusa padne na dno zdjelice, pokušaji su povezani s kontrakcijama. Pokušaji su kontrakcije trbušnih mišića i dijafragme (mišićni septum koji razdvaja prsa i trbušne šupljine). Prosječno trajanje pokušaja je oko jedne minute. Zahvaljujući pokušajima, povećava se tlak intra-abdomena, koji se, zajedno s povećanjem intrauterinog tlaka (zbog kontrakcija), dopušta djetetu da se kreće duž rođendanskoga kanala. Pokušaji nastaju nenamjerno, ali, za razliku od kontrakcija, žena ih može kontrolirati, jačati ili ograničavati ako je potrebno.

Kako bi se izbjeglo raskidanje mekih tkiva tijekom prolaska djeteta kroz rođendanski kanal, liječnik može napraviti rez u perineumu (epiziotomiju), koji će nakon rađanja posteljice biti podvrgnut kirurškom šavu (anestezijom). Epiziotomija je uobičajena operacija tijekom poroda, trebali biste biti spremni za to unaprijed. Štoviše, ravnomjerno izrezivanje tkiva raste brže i bolje od neravnih rubova nakon suzenja.

Plač djeteta odmah nakon rođenja dobra je reakcija na novo okruženje za njega. No, rođenje još nije dovršeno - beba je još uvijek povezana s majkom po pupčanu vrpcu, a posteljica je u maternici.

Što moja majka može učiniti u ovoj fazi? Pažljivo poslušajte liječnika i primalje, jer neovlaštene mjere mogu naštetiti i majci i djetetu.

Ispravno prilagodite pokušaje (nakon što ste to već naučili). Tijekom razdoblja protjerivanja fetusa nužan je izmjenjivanje mišićne napetosti u vrijeme pokušaja i potpunu relaksaciju između pokušaja - posebice se to podučava, čija bi se proučavanja trebala posvetiti unaprijed kako bi se spretnost dovela do automatizma.

Pravilno disanje, potrebno tijekom cijelog razdoblja porođaja, ne gubi relevantnost tijekom pokušaja. Prvo, u ovom trenutku fetus, više nego ikada, pati od nedostatka kisika. Drugo, pomaže u štednji snage i učinkovitijeg guranja. Mora se reći da ispravno disanje pomaže da se izbjegne pauze, što omogućuje da se zaustavi potuga, ako je još uvijek nemoguće gurati.

Treći, nakon rođenja, traje prosječno 5-10 minuta, ali se može odgoditi do 30 minuta.

U ovom trenutku, pupčana vrpca križa - danas, liječnici često vjeruju u ovu jednostavnu, ali simboličku manipulaciju oca koji je prisutan pri rođenju. Pri rezanju pupčane vrpce, ni majka niti dijete neće osjetiti bol, budući da pupčana vrpca nema receptore za bol.

Nakon rođenja liječnik i primalja prihvaćaju bebu i obavljaju sve potrebne postupke: preradu, vaganje, mjerenje, pregled.

Dijete se stavlja na olovku s natpisom na kojemu se navodi prezime majke, ime i prezime, godina, dan i sat rođenja djeteta, kao i njegov spol.

I dalje nastavljaju slabe kontrakcije, koje odvajaju posteljicu od zidova maternice, a zatim s jednim ili dva lakša pokušaja rođenja je potomstvo. Tek nakon toga može se smatrati potpunim porođajem.

Prvi kontakt s djetetom i privitak na prsa.

Danas je uobičajeno to učiniti čak iu dvorani, odmah nakon rođenja djeteta. Kada točno - to prvo ovisi o tradiciji ove maternice, drugo, pod uvjetom novorođenčeta. Dijete se može staviti na majčinu prsa s pupčanim nastavkom koji još nije izrezan, odmah nakon rođenja, ili nakon rođenja poroda. Obje su opcije uobičajene. Ako novorođenče ili mama imaju zdravstveni problem, ovaj postupak može biti odgođen.

Gdje i kome?

U prvoj fazi rada, žena je u pretpornom odjelu. Kada je cerviks dovoljno otvorena, prerana majka se prenosi u rodnu sobu gdje provodi drugo i treće razdoblje rada na stolici ili na posebnom krevetu.

Nakon poroda, žena (sada nazvana ne prerasta žena, ali puerperalna) još je u rodilištu dva sata pod nadzorom medicinskog osoblja koje prati stanje i količinu krvarenja iz genitalnog trakta. U ovom trenutku, pregledao meko rođenje kanala i, ako postoje praznine, šavova se primjenjuju s preliminarnom anestezijom. Led je stavljen na trbuh radi boljeg kontrakcije mišića maternice. Nakon pregleda, žena je prebačena u postpartum odjel.

Gdje da dobijete informacije o porođaju?

Ako briga za djecu mama učio u bolnici, koji također pomažu uspostaviti dojenje, teoriju i praksu rođenja treba ispitati unaprijed, jer su iste tehnike disanja ili anestetik masaža zahtijeva razvijanje specifičnih vještina u ekstremnim uvjetima ne zbune i obavljati sve najbolje, Te vještine možete izraditi na tečajevima obuke za porođaj. To možete učiniti sami, vođeni preporukama časopisa i knjiga za trudnice i "probe" kod kuće sa svojim mužem ili djevojkom.

Priprema za porođaj

Što trebate znati o porodu

Da bi se buduća majka u rođenju osjećala kao punopravni sudionik u procesu, mora se unaprijed pripremiti za rođenje - teorijski i praktički.

Igor Guschin
Liječnik-ginekolog, liječnik medicinskih znanosti, zamjenik. Ch. Liječnik u odgojno-ginekološkoj jedinici MOO-a u Moskvi

Tijekom trudnoće postoji mnogo stvari koje treba učiniti pravodobno, na primjer, morate proći sve potrebne testove, redovito posjećivati ​​liječnika, dobiti razmjenu kartica, pripremiti vrtić i miraz. Sve ove akcije su apsolutno točne i logične, postavljaju odlučujući događaj za budućnost - rođenje djeteta. Ali kako bi na odgovarajući način i sa najmanjim gubitkom za sebe i vaše bebe da prođe ovaj test, prvo morate znati i razumjeti što vas čeka u satu "x". Nadam se da liječnici sami znaju sve je fer - liječnici doista znaju sve, ali bez pomoći žene u radu i smislenom provođenju svih preporuka tijekom rada, bit će zabranjen njihov usredotočenost na uspješan ishod rada, što ponekad u kritičnim slučajevima može biti vrlo važno.

Procijenjeno vrijeme isporuke

Ovo je jedan od najznačajnijih problema, pogotovo ako ne namjeravate unaprijed otići u bolnicu. Važno je stići tamo na vrijeme, bez ozljede sebe ili djeteta. Što je potrebno za to?

Prije svega, znati očekivani rok rođenja, s obzirom na činjenicu da je apsolutno nemoguće odrediti samo uz fluktuacije od nekoliko dana (tjedana) pa ne biste smjeli razmotriti datum koji je liječnik postavio kao konačnu istinu i čekati njegovu točnu realizaciju. Što se može pretpostaviti, vođeni objektivnim podacima?

 1. Prosječna trudnoća traje 280 dana (40 tjedana), računajući od prvog dana posljednjeg menstruacije. Ako računate od tog datuma prije tri mjeseca, a zatim dodate sedam dana, to će biti približan rok rođenja. Na primjer: posljednja menstruacija je 10. prosinca, dakle, porod može se očekivati ​​17. rujna.
 2. Preporučljivo je zapamtiti dan prvog kretanja fetusa. Primipativne žene to osjećaju usred trudnoće (20 tjedana), a rođenje drugog i trećeg puta nešto ranije (18 tjedana).
 3. Najviše točno o datumu rođenja, možete razgovarati ako je trajanje trudnoće. To može odrediti liječnik na veličini maternice. Sa dovoljnom sigurnošću, moguće je odrediti trajanje trudnoće i, prema tome, porođaj ultrazvučnim pregledom fetusa. Rođenja koja su se dogodila prije 37 tjedana trudnoće smatraju se preuranjenima, a nakon 42 tjedna - zakašnjelo.
 4. Trajanje trudnoće s punim trajanjem varira od 37 punih tjedana (259 dana) do 42 tjedna (294 dana). Počevši od 38. tjedna trudnoće, možete očekivati ​​da ćete rađati svaki dan.

Do tog vremena, vrijedno je formulirati naš stav o porođaju partnera, tako da uz suglasnost partnera također ima vremena pripremiti se za događaj.

Kada je vrijeme da dođete u bolnicu i što da se s tobom?

Svako porođanje je jedinstveno na svoj način: njihov početak može biti različit za različite žene, a iskustvo rađanja njezinih prijatelja samo će djelomično pomoći. Stoga je neophodno upoznati prekursore početka rada:

 • trudna žena osjeća da je postala lakše disati; To je zbog činjenice da je glava fetusa pala ispod i čvrsto pritisnuta prema ulazu u zdjelicu; obično se kaže da je trbuh spušten;
 • količina vaginalnog iscjetka se povećava, može postati smeđa ili ružičasta;
 • pojavljuju se odvojeni dijelovi maternice - kontrakcije "treninga", nepravilne, kratke i brzo prolaze;
 • u lumbalnom području često se javljaju slabi, dosadni, brzo nestaju boli;
 • postoji mali gubitak tjelesne težine.

Kada se pojave ti prekursori, trebali biste se pripremiti za putovanje u rodilište. Moguće je da ćemo morati čekati. Interval između pojave prekursora i porođaja može biti nekoliko dana i 2-3 tjedna.

Glavna stvar koja je karakteristična za kontrakcije radne snage je njihova regularnost, ponavljajući svakih 15-20 minuta, zatim sve češće, duže i jače. Nasuprot tome, lažne kontrakcije obično imaju nepravilni ritam, ne povećavaju se i mogu se zaustaviti ako promijenite položaj tijela.

Ako je prisutan najmanje jedan od tih znakova nastupa rada, to znači da je započeo radnu aktivnost i vrijeme je otići u bolnicu.

Prije izlaska, možete sami brijati prepone i napraviti klistir ili ostaviti ovaj postupak sve do hitne službe u bolnici za majku.

Do odlaska u rodilište, sakupljena vrećica treba već biti spremna, uzimajući u obzir ono što je dopušteno uzeti u onu maternističku bolnicu u kojoj ćete roditi (dakle, to mora biti poznato unaprijed). U suprotnom slučaju, riskirate ostati bez potrebnih stvari u bolnici.

Znakovi nastupa rada, u kojima se hitno morate ići u bolnicu:

 1. Pojava krvavog iscjedka.
 2. Ruptura amnionskog fluida - mogu se kapati kapljicom ili istovremeno oko 200 ml. Uobičajeno, voda je lagana ili blago ružičasta, bez mješavine svijetle krvi, možete primijetiti bijele grudice izvornog maziva fetusa. Međutim, voda može imati zelenu ili smeđu boju zbog ulaska izvorne kaliomonije. To mora biti prijavljeno liječniku, jer meconium u vodi označava fetalnu hipoksiju (nedostatak kisika). Nakon korištenja vode, trebali biste odmah otići u rodilište, jer je dugo bezvodno razdoblje ispunjeno opasnošću od infekcije fetusa i rodnog kanala majke.
 3. Redovita bol rada.

Oslobađanje bolova porođaj

Oni koji se osobito boje božanstvenosti, što je legendarno, trebaju unaprijed saznati više o boli.

Trenutno, sve postojeće metode ublažavanja boli u porođaju tradicionalno su podijeljene u dvije skupine:

 1. Metode ne-izlaganja lijeku, uključujući: psiho-profilaktičku pripremu trudnica za porođaj, hipnozu i prijedlog, akupunkturu (uz pomoć metalnih igle u pojedinim točkama), transkutane stimulacije električnog živca, samostalnu masažu.
 2. Metode farmakološkog djelovanja Učinak lijekova protiv bolova na tijelo žene i djeteta dobro je proučen, kao i moguće neželjene popratne pojave. Anestezija s farmakološkim sredstvima počinje u prvom razdoblju rada s redovitim snažnim kontrakcijama i otkrivanjem grla maternice za 3-4 cm, što uključuje i epiduralnu anesteziju koja se obavlja iz medicinskih razloga, u nekim slučajevima - na zahtjev žene. Ovom metodom anestezije uvodi se posebna igla u prostor iznad trajne površine koja prekriva kralježničnu moždinu, a tu se ubrizgava ljekovita tvar. Ovom metodom anestezije, žena ne osjeća kontrakcije, a donji ekstremiteti također gube osjetljivost na bol.

Nakon detaljnog ispitivanja pitanja i odlučivanja o anesteziji, prije rođenja obavezno razgovarajte o odabranoj metodi sa svojim liječnikom. Odlučujuća riječ u izboru metoda anestezije treba ostati kod liječnika - to je aksiom.

Ako ste načelni protivnik medicinske anestezije, možete se, primjerice, složiti sa svojim liječnikom, da ćete roditi bez anestetičkih lijekova, ali ako se tijekom rođenja još uvijek osjećate potrebnim anesteziji, to možete reći liječniku.

Kako je rođenje?

Znajući koja razdoblja u kojima se dijete dijeli i kako se ponašati u ovom trenutku pomoći će majci da bolje posluje s liječnicima, čiji će rezultat biti rođenje zdravog djeteta i odsutnost ozljeda kod rađanja.

Postoje tri razdoblja porođaja: proširenje vrata maternice, protjerivanje fetusa i razdoblje nakon poroda.

Razdoblje otkrivanja - najduže u radu. Traje oko 9-10 sati u nepovoljnom položaju i 6-7 sati u višerazrednim ženama. Trajanje kontrakcija tijekom tog perioda povećava se od 10-20 sekundi do 1,5 minuta, a interval između njih se smanjuje od 10-15 minuta do 1 minute.

Svrha prve faze rada je postupno otvaranje vrata maternice. To se događa pod utjecajem redovitih kontrakcija. Kada se cerviks potpuno otvori, glava fetusa može se spustiti u šupljinu zdjelice.

Što moja majka može učiniti u ovoj fazi?

Saznajte kako ublažiti bol, uzimajući udoban položaj za sebe i pravilno podnosite borbu, opuštajući se nakon toga. Za to postoje posebne tehnike opuštanja koje treba unaprijed naučiti.

Budite svjesni osnovnih položaja u kojima se kontrakcije lakše mogu nositi: vertikalna pozicija, koja leži na svojoj strani, koja leži na leđima, predstavlja posebnu kuglu. I njezin muž i ti možeš pomoći, nakon anestezijske masaže (i to sam prethodno naučio). Da bi ublažio bol kontrakcija u ovoj fazi, također je potrebno znati način disanja tijekom kontrakcija.

Istjerivanje fetusa - drugo razdoblje rada. Trajanje ovog razdoblja je u prosjeku 1-2 sata u nulliparians i manje od sat vremena u multiparous žene.

Kada glava fetusa padne na dno zdjelice, pokušaji su povezani s kontrakcijama. Pokušaji su kontrakcije trbušnih mišića i dijafragme (mišićni septum koji razdvaja prsa i trbušne šupljine). Prosječno trajanje pokušaja je oko jedne minute. Zahvaljujući pokušajima, povećava se tlak intra-abdomena, koji se, zajedno s povećanjem intrauterinog tlaka (zbog kontrakcija), dopušta djetetu da se kreće duž rođendanskoga kanala. Pokušaji nastaju nenamjerno, ali, za razliku od kontrakcija, žena ih može kontrolirati, jačati ili ograničavati ako je potrebno.

Kako bi se izbjeglo raskidanje mekih tkiva tijekom prolaska djeteta kroz rođendanski kanal, liječnik može napraviti rez u perineumu (epiziotomiju), koji će nakon rađanja posteljice biti podvrgnut kirurškom šavu (anestezijom). Epiziotomija je uobičajena operacija tijekom poroda, trebali biste biti spremni za to unaprijed. Štoviše, ravnomjerno izrezivanje tkiva raste brže i bolje od neravnih rubova nakon suzenja.

Plač djeteta odmah nakon rođenja dobra je reakcija na novo okruženje za njega. No, rođenje još nije dovršeno - beba je još uvijek povezana s majkom po pupčanu vrpcu, a posteljica je u maternici.

Što moja majka može učiniti u ovoj fazi? Pažljivo poslušajte liječnika i primalje, jer neovlaštene mjere mogu naštetiti i majci i djetetu.

Ispravno prilagodite pokušaje (nakon što ste to već naučili). Tijekom razdoblja protjerivanja fetusa nužan je izmjenjivanje mišićne napetosti u vrijeme pokušaja i potpunu relaksaciju između pokušaja - posebice se to podučava, čija bi se proučavanja trebala posvetiti unaprijed kako bi se spretnost dovela do automatizma.

Pravilno disanje, potrebno tijekom cijelog razdoblja porođaja, ne gubi relevantnost tijekom pokušaja. Prvo, u ovom trenutku fetus, više nego ikada, pati od nedostatka kisika. Drugo, pomaže u štednji snage i učinkovitijeg guranja. Mora se reći da ispravno disanje pomaže da se izbjegne pauze, što omogućuje da se zaustavi potuga, ako je još uvijek nemoguće gurati.

Treći, nakon rođenja, traje prosječno 5-10 minuta, ali se može odgoditi do 30 minuta.

U ovom trenutku, pupčana vrpca križa - danas, liječnici često vjeruju u ovu jednostavnu, ali simboličku manipulaciju oca koji je prisutan pri rođenju. Pri rezanju pupčane vrpce, ni majka niti dijete neće osjetiti bol, budući da pupčana vrpca nema receptore za bol.

Nakon rođenja liječnik i primalja prihvaćaju bebu i obavljaju sve potrebne postupke: preradu, vaganje, mjerenje, pregled.

Dijete se stavlja na olovku s natpisom na kojemu se navodi prezime majke, ime i prezime, godina, dan i sat rođenja djeteta, kao i njegov spol.

I dalje nastavljaju slabe kontrakcije, koje odvajaju posteljicu od zidova maternice, a zatim s jednim ili dva lakša pokušaja rođenja je potomstvo. Tek nakon toga može se smatrati potpunim porođajem.

Prvi kontakt s djetetom i privitak na prsa.

Danas je uobičajeno to učiniti čak iu dvorani, odmah nakon rođenja djeteta. Kada točno - to prvo ovisi o tradiciji ove maternice, drugo, pod uvjetom novorođenčeta. Dijete se može staviti na majčinu prsa s pupčanim nastavkom koji još nije izrezan, odmah nakon rođenja, ili nakon rođenja poroda. Obje su opcije uobičajene. Ako novorođenče ili mama imaju zdravstveni problem, ovaj postupak može biti odgođen.

Gdje i kome?

U prvoj fazi rada, žena je u pretpornom odjelu. Kada je cerviks dovoljno otvorena, prerana majka se prenosi u rodnu sobu gdje provodi drugo i treće razdoblje rada na stolici ili na posebnom krevetu.

Nakon poroda, žena (sada nazvana ne prerasta žena, ali puerperalna) još je u rodilištu dva sata pod nadzorom medicinskog osoblja koje prati stanje i količinu krvarenja iz genitalnog trakta. U ovom trenutku, pregledao meko rođenje kanala i, ako postoje praznine, šavova se primjenjuju s preliminarnom anestezijom. Led je stavljen na trbuh radi boljeg kontrakcije mišića maternice. Nakon pregleda, žena je prebačena u postpartum odjel.

Gdje da dobijete informacije o porođaju?

Ako briga za djecu mama učio u bolnici, koji također pomažu uspostaviti dojenje, teoriju i praksu rođenja treba ispitati unaprijed, jer su iste tehnike disanja ili anestetik masaža zahtijeva razvijanje specifičnih vještina u ekstremnim uvjetima ne zbune i obavljati sve najbolje, Te vještine možete izraditi na tečajevima obuke za porođaj. To možete učiniti sami, vođeni preporukama časopisa i knjiga za trudnice i "probe" kod kuće sa svojim mužem ili djevojkom.