Što je CTG tijekom trudnoće?

Zdravlje

Prolazak svih potrebnih pregleda tijekom trudnoće ključ je za smirivanje svake majke. Pravovremeni rezultati ispitivanja pomažu u praćenju zdravlja djeteta. Pitanjem što je CTG tijekom trudnoće, trudnice se obično suočavaju ranije od 3. tromjesečja ili 30 tjedana od dana začeća. Svrha ove metode je provesti sveobuhvatnu procjenu stanja fetusa i stupanj udobnosti. Zahvaljujući ovoj studiji, liječnik može na vrijeme ukloniti uzroke patnje bebe iz hipoksije. Polazna točka za izvođenje CTG-a tijekom trudnoće je 30 tjedana od dana začeća, a istraživanje s tom metodom nastavlja se za ostatak razdoblja, pa čak i za vrijeme rada.

Koja je bit CTG tijekom trudnoće i zašto se to izvodi?

U procesu takvih istraživanja kao što je kardiotokografija, prati se bebin srce, njegova aktivnost, puls i pokret. Prema rezultatima CTG-a, liječnik prati učestalost kontrakcija maternice i reakciju fetusa na takvo stanje maternice. Kao i drugi pregledi, kao što su ultrazvuk i doppleometrija, CTG je u stanju pratiti kršenja koja se javljaju u fetusu u određenom razdoblju trudnoće.

Nakon prolaska kroz kardiotokografiju trudnice, dobiva se rezultat zahvaljujući kojem ginekolog dobiva potvrdu ili opovrgavanje abnormalnosti. Poremećaji kao što su hipoksija, intrauterinska infekcija, nedostatak vode, polihidramniosi i placentalna insuficijencija posebno su opasni za fetus i majku. Također, prema rezultatima CTG, može se saznati o abnormalnostima povezanim s srcem i formiranjem vaskularnog sustava, ranom sazrijevanju u razdoblju placente i riziku od preranog početka rada. Pravovremeno otkrivanje povrede daje liječniku mogućnost pružanja najtočnije procjene stanja fetusa tijekom trudnoće i same žene koja će biti glavni pomagač prilikom odabira metode za daljnje liječenje.

U razdoblju od 30 tjedana od dana začeća ili nešto ranije, svaka žena dobiva uputnicu za novu studiju i upoznaje se s konceptom CTG tijekom trudnoće. Ponavljanje ove analize obvezno je tijekom preostalog mandata trećeg tromjesečja. Često se potreba za CTG pojavljuje u procesu porođaja. Razlog tome je potreba za praćenjem stanja djeteta i koordiniranju cjelokupnog procesa isporuke. Ova studija je od najveće važnosti za majke koje su tijekom trudnoće imale pupčanu pupku djeteta.

Koliko trudnoće traje CTG i kako je to učinjeno?

Tijekom svakog rutinskog pregleda buduće majke, liječnik kontrolira bebu srca, slušajući njegovo srce s posebnim stenoskopom za opstetriranje. Zahvaljujući ovom uređaju, ginekolog može procijeniti stanje djeteta pri svakom prijemu. Dakle, povećanje brzine otkucaja srca ili smanjenje brzine otkucaja srca postaje glavno svjedočanstvo djetetove nelagode. To daje poticaj hitnom prijelazu CTG-a i identifikaciju točnog uzroka takve povrede u djetetovom stanju.

Prije nego što prođete ovaj postupak, trudnica treba slijediti brojne preporuke. Prvo, morate biti u dobrom stanju. Drugo, trudna majka tijekom CTG nije poželjna da bude gladan. Bolje je ako žena izađe na CTG nakon 2 sata pauze nakon jela. Treće, studija se ne može provesti odmah nakon intravenozne glukoze. Ako ove preporuke ne budu slijedile, uređaj može proizvesti netočan rezultat, što će vam spriječiti pravilnu procjenu stanja bebe. Proces istraživanja sastoji se od sljedećih aktivnosti:

 • Prije početka CTG trudne žene potrebno je pola držanja ili ležeći na lijevoj strani. Ako ležiš s desne strane, postoji rizik od komplikacija zbog pritiska maternice usmjerene na donju venu cavu;
 • Prije obavljanja analize, žena treba posjetiti ginekologa i slušati fetalni srčani udar pomoću stetoskopa kako bi saznali točan položaj u trbuhu;
 • Nakon saznanja o položaju djeteta, liječnik instalira 2 senzora, koji se fiksiraju pomoću pojasa u želudac. Djelovanje prvog senzora je usmjereno na fiksiranje brzine otkucaja srca. Drugi senzor se bavi registracijom kontrakcija maternice i reakcijom djeteta na ovo stanje majke;
 • Žena preko posebnog daljinskog upravljača i gumbi na njemu daje znak da se dijete kreće;
 • Trajanje studije traje od pola sata do jednog sata;
 • Na kraju snimke trudnica dobiva rezultat u grafičkoj verziji papira.
CTG se u pravilu izvodi u trećem trimetru trudnoće i periodično se ponavlja za preostala tjedna prije isporuke. Najbolje razdoblje je razdoblje od 32 tjedna od dana začeća. To razdoblje karakterizira pojava odnosa između srca i fetalnih pokreta, kao i postavljanje razdoblja aktivnosti i razvoja kardiovaskularnog refleksa.

Koje su norme fetalnog pregleda tijekom trudnoće s CTG-om?

Učinkoviti podaci iz analize nose dodatne informacije o stanju bebe. Da biste dobili najtočnije i detaljnije pokazatelje praćenja života djeteta, CTG se provodi mnogo puta tijekom trudnoće, počevši od 30 tjedana od dana začeća. Ovo istraživanje provodi se kako bi se identificirali brojni važni pokazatelji:

 • Prosječna brzina otkucaja srca. Stopa ovog pokazatelja u razdoblju mirnog stanja bebe kreće se od 110 do 160 otkucaja u minuti, a tijekom njegova kretanja - od 130 do 190 otkucaja u minuti;
 • Prosječna visina oscilacija od brzine otkucaja srca, nazvana varijabilnost ritma. Ako je za 1 minutu bilo 5 do 25 udaraca, onda se to smatra normom;
 • Usporavanje brzine otkucaja srca, nazvanog usporavanje (usporavanje). Ovaj pokazatelj nema normu, a rezultirajući grafikon odražava prisutnost plitkih i kratkih udubljenja;
 • Stupanj ubrzanja brzine otkucaja srca, nazvan je ubrzanje (ubrzanje). Ova slika u grafu predstavlja kljove. Norma je prisutnost barem dva zuba u vremenskom razdoblju od 10 minuta;
 • Aktivnost maternice, nazvana togram. Norma je pokazatelj viši od 15% u odnosu na osnovni ritam otkucaja srca i trajanje od najmanje 30 sekundi.

Vrijednost i interpretacija bodova tijekom CTG pregleda fetusa tijekom trudnoće

Pomoć pri dešifriranju rezultata CTG-a ima Fisherove kriterije. Bit ove metode sastoji se u dodjeljivanju svakom pokazatelju, kao što je BSCHS, frekvencija, ubrzanje, odstupanje, točke unutar 0-2. Ovisno o tome koliko bodova za svaki pokazatelj postavlja se ukupni rezultat. Što niže bodovi, to je opasnije stanje majke i djeteta.

 • Indeks osnovnog ritma otkucaja srca manji od 100 ili više od 180 procjenjuje se na 0 bodova, od 100 (160) do 120 (180) do 1, od 119 do 160 do 2 boda;
 • Oscilacijska frekvencija manja od 3 / min procjenjuje se na 0 bodova, od 3 do 6 - do 1, preko 6 / min - do 2 boda;
 • Indeks amplitude oscilacije manji od 5 / min jednak je 0 bodova, od 5 do 9 ili više od 25 / min - do 1 bod, od 10 do 25 do 2 boda;
 • U nedostatku ubrzanja brzine otkucaja srca postavlja se 0 bodova, s povremenim, 1, s čestim, 2 boda;
 • Uz produženo usporavanje brzine otkucaja srca, dobiva se 0 bodova, s kratkim usporavanjem - 1, s ranim ili odsutnošću - 2 boda.

U općenitom bodovanju prema Fisherovoj metodi, liječnik donosi zaključke: indikator od 8 do 10 boda ukazuje na normalnu aktivnost srca bebe, od 5 do 7 boda ukazuje na granični položaj fetusa, što ukazuje na potrebu hitnog liječenja. Ako je cjelokupna procjena u rasponu od 0 do 4, tada je stanje fetusa u opasnosti po život, što ukazuje na potrebu hitne hospitalizacije trudnice.

Prema negativnim rezultatima u nekim slučajevima liječnik je prisiljen umjetno prekinuti isporuku. Prilikom procjene rezultata CTG-a, oni uzimaju u obzir ne samo indikatore metodom Fisher, već i druge čimbenike koji utječu na aktivnost djetetovog srca i njegovo opće stanje. Stoga CTG rezultat može izgledati kao lažno pozitivan i lažno negativan rezultat.

Kakvu patologiju dijagnosticira CTG?

Dobiveni podaci ne mogu poslužiti kao konačni rezultat u određenoj dijagnozi. Liječnici provode istraživanja pomoću ove metode u razdoblju od 30 tjedana od dana začeća i kasnije kako bi pravovremeno otkrili bilo kakve abnormalnosti u stanju djeteta. Kardiotokografija može pomoći u otkrivanju patoloških promjena u obliku:

 • Udubljenje ili prešanje pupkovine uzrokuje smetnje u opskrbi kisikom od majke do fetusa;
 • Ritmički poremećaji u srčanom ritmu fetusa, što ukazuje na to da razvoj srca prati i abnormalnosti;
 • Hipoksija, što ukazuje na to da dijete ima manjkavo hranjive tvari;
 • U procesu porođaja, liječnici provode CTG kako bi brzo procijenili stanje djeteta i sve promjene koje mu se javljaju.

Također, trudnica treba obaviti CTG dnevno ako je bolesna i leži u bolnici. Sumnja na kršenje ili abnormalnost potiče ponavljanje pregleda s CTG, ultrazvukom ili Dopplerom. Potvrda dijagnoze na drugim ispitivanjima dovodi do kasnijeg liječenja, nakon čega liječnici provode CTG dnevno ili dva puta dnevno.

CTG metodom tijekom trudnoće smatra se apsolutno bezopasnom analizom i zbog nedostatka kontraindikacija svaka buduća majka je dopuštena.

Fetalni CTG - "dešifrira" postupak, mi ćemo smiriti buduće mame

Prema vanjskim znakovima, nemoguće je utvrditi stanje fetusa tijekom razvoja fetusa. Ako se odnosimo samo na motoričku aktivnost, možemo preskočiti simptome anksioznosti koje se promatraju tijekom intrauterine patnje. U vrijeme nedostatka tehničkih sredstava, opstetričari su se usredotočili na otkucaje srca. U suvremenoj medicini koristi se fetalna kardiotokografija.

Koja je to tehnika?

CTG fetusa doslovno je objašnjen kao snimanje otkucaja srca istodobno s aktivnošću maternice. Za registraciju koristite posebne fetalne monitore. Njihov rad temelji se na načelu Doppler. Tijekom studije bilježe se interni ciklusi dječjeg srčanog djelovanja. Mjerači naprezanja određuju snagu kontrakcije maternice. Ove su pokazatelje zabilježene na papirnoj vrpci u obliku krivulje. Kombinacija crteža dviju linija u vremenu omogućuje analizu stanja fetusa. Krivulja kontrakcija maternice također odražava njegovu pokretljivost.

Postoje dva načina istraživanja:

Vanjska metoda primjenjuje se u trećem tromjesečju i tijekom porođaja. Osjetnik je postavljen na prednji trbušni zid. Žena leži. Iako želudac nije prevelik, može leći na leđima. U vrijeme isporuke, kako bi se izbjegao pritisak na donju venu cavu, trudnica se nalazi na lijevoj strani ili u polusjednom položaju.

Na trbuhu su dva senzora. Prvi pokazuje otkucaje srca. Da biste poboljšali prijenos, gel se primjenjuje na lokaciju. Točka primjene određuje položaj i prezentacija fetusa. Da biste to učinili, upotrijebite vanjske tehnike za opstetriranje.

Do rođenja, većina djece okreće glavu naopako. Na temelju rezultata sondiranja malih dijelova tijela, odlučuje se u kojem smjeru se okreće leđa. S druge strane i nametnuti senzor. Obično je desna ili lijeva strana na razini pupka. U slučaju višestrukih trudnoća, očitanja se bilježe zasebno za svako dijete.

Drugi senzor registrira aktivnost maternice. Postavlja se na desni kut maternice. Od nje počinje val kontrakcija, koji se prostire na cijelo tijelo.

Pacijentu se daje još jedan senzor. Uz to, ona i sama registrira trenutke kretanja djeteta. Kada kliknete gumb, na vrpci će se pojaviti odgovarajuća oznaka.

Koliko dugo trajanje snimanja ovisi o pojedinim karakteristikama. To je obično razdoblje od 20 do 40 minuta. Dešifriranje CTG rezultata zahtijeva najmanje 20 minuta zabilježenog bazalnog ritma u kojem će biti zabilježeno najmanje 2 epizoda kretanja od 15 sekundi ili više. Broj otkucaja srca trebao bi se povećati.

Fetalni monitor Bionet FC 1400 za određivanje brzine otkucaja srca

Trajanje snimanja ovisi o razdobljima spavanja i budnosti djeteta. U utrobi može spavati do 30 minuta.

Interni CTG se izvodi samo po rođenju. Ova tehnika nije popularna kao i istraživanje na otvorenom. Za njegovu primjenu pomoću spiralne elektrode, koje nametnu djetetovoj glavi kroz vaginu. Za snimanje kontrakcija maternice umetnuta je intraamnaalna elektroda. Za dijagnozu je neophodno kako bi se udovoljilo određenim uvjetima:

 • izlio amnionsku tekućinu;
 • cerviks se proširuje za 2 cm.

Ova tehnika nije pronašla široku primjenu. Kod porođaja prikladnije je koristiti vanjski način snimanja.

Vrste funkcionalnih ispitnih ispitivanja

Jednostavan CTG snimak bez upotrebe različitih podražaja zove se ne-stres test. No, u nekim situacijama potrebno je stvoriti uvjete koji nalikuju generičkom procesu kako bi se tijekom tog razdoblja promijenili fiziologija fetusa, bez obzira na to da li će opterećenje biti veliko tijekom rada. Za te je svrhe razvijen stres test.

Kao stres primjenjuju se funkcionalni testovi koji postaju model porođaja. Ovo su sljedeće vrste ispitivanja:

 1. Oksitocin - Mala količina oksitocina se injicira intravenski, što uzrokuje kontrakcije maternice. CTG pokazuje kako se djetetovo tijelo ponaša u tim uvjetima.
 2. Maska na principu djelovanja slična je prvom tipu. Oksitocin je oslobođen od iritacije bradavica.

Primijenite i funkcionalne testove koji utječu na fetus:

 1. Akustički test - akcija zvučnog podražaja može povećati otkucaje srca.
 2. Atropinski test se provodi injektiranjem atropina u venu. Veliki broj komplikacija i kontraindikacija doveli su do činjenice da se ova tehnika ne primjenjuje.
 3. Palpacija - primalja pokušava premjestiti zdjelicu ili glavu fetusa kroz trbušni zid. To također dovodi do povećanog otkucaja srca.

Trenutno, rjeđe se provode testovi otpornosti na stres jer su povezani s visokim rizikom. S kvalitativno snimljenim CTG-om, liječnik ima dovoljno podataka za razumijevanje stanja djeteta.

U kojim je slučajevima studija informativna?

Medicinski protokoli točno određuju razdoblje trudnoće u fetalnom CTG. Temelji se na fiziologiji djeteta. Obvezno istraživanje provodi se od 32 tjedna. U većini slučajeva, liječnik prije svake posjete trudnici preporučuje CTG. No rezultati se mogu dobiti od 26 tjedana. U nekim slučajevima, prema svjedočenju, manipulacija je moguća od 27 tjedana.

Kako bi se tumačili pokazatelji statusa fetusa, određuju se optimalni sati rada. Ovo je vrijeme povećane aktivnosti djeteta: od 9.00 do 14.00 i od 19.00 do 24.00.

Sljedeća stanja iskrivljuju rezultate CTG-a:

 • glad, ni u kojem slučaju ne može se manipulirati na prazan želudac;
 • bogat obrok, optimalno odaberite vrijeme u 1,5-2 sata nakon jela;
 • davanje glukoze;
 • uporaba sedativa, magnezija;
 • stresne situacije;
 • stanje nakon tjelesne aktivnosti majke;
 • pušenje i pijenje.

Na primjer, rezultat će biti netočno tumačen ako se majka popela na stepenice na 2-3 kat i odmah pala pod aparat CTG.

Teška dijagnoza kod žena s prekomjernom tjelesnom težinom. Debeli masni sloj na prednjem trbušnom zidu ne dopušta senzoru da prepozna djetetovo otkucaje srca.

Ponekad kada se senzor neispravno primjeni, uređaj pokazuje otkucaje srca od 65-80 otkucaja u minuti. Nemojte se bojati, to je zabilježeno vlastitim ritmom majke, a senzor ga prima od pulsacije aorte.

Kod rođenja, primjena CTG-a je obavezna. To vam omogućuje praćenje stanja fetusa, kako biste procijenili kako se kontrakcije povećavaju ili se smanjuju. Poznavanje kontrakcija maternice je potrebno za ispravnu prilagodbu radne aktivnosti. Nedovoljna smanjenja su potrebu da se stimulira rad, tako da ne ginu ženu u fazi cervikalne dilatacije i ne ulaze u slabost rada.

Priprava CTG-a

Postupak se provodi u uvjetima ženske konzultacije. Potrebna je posebna obuka. Dovoljno je slijediti jednostavna pravila:

 1. Spavajte dobro prije postupka. Stanje majke utječe na motoričku aktivnost fetusa.
 2. Lagano zakucajte prije odlaska iz kuće. Potrebno je uzeti u obzir put do klinike, kako ne bi bili puni, ili obratno, gladni.
 3. Po dolasku, malo se opustite, sjesti za vraćanje otkucaja srca.
 4. Postupak traje oko 30 minuta, tako da se trudnice moraju brinuti o dolasku u WC.
 5. Mame za pušenje moraju se suzdržati od loše navike 2 sata.

Nije potrebna dodatna obuka.

Postoje li kontraindikacije?

Tehnika je neinvazivna i ne utječe na stanje fetusa ili maternice. Harm CTG može se očitovati samo pri ispitivanju funkcionalnosti stresa. No, trenutačno razina tehnologije i kvalifikacije liječnika omogućuju nam da odredimo fetusnu hipoksiju i ozbiljne uvjete bez upotrebe posebnih podražaja.

Osnovni CTG koncepti

Pokazatelji normalnog stanja fetusa u CTG-u procjenjuju se prema sljedećim podacima:

 • otkucaji srca;
 • osnovni ritam - veličina otkucaja srca, koja se promatra u razdoblju između kontrakcija 10 minuta;
 • varijabilnost bazalnog ritma - visina promjena u brzini otkucaja srca;
 • ubrzanje - kratko ubrzanje brzine otkucaja srca za 15 sekundi ili više ili 15 otkucaja srca;
 • usporavanje - smanjenje broja otkucaja srca za 15 otkucaja ili za 15 sekundi.

Svaki od ovih pojmova odgovara svojoj vlastitoj normi. Osnovni ritam mora biti u rasponu od 120-160 otkucaja u minuti. Varijabilnost fetusa u CTG je 5-25 poteza. Ako pogledate CTG vrpcu, tada glavna oscilacija linije brzine otkucaja srca treba biti unutar tih granica.

Ubrzanje - naglo raste u kontrakcijama srca. Budite prisutni 10 minuta, obično zabilježili 2 ili više povećanja brzine otkucaja srca.

Degeneracija je smanjenje broja kontrakcija srca. Obično su odsutni ili epizodni kratki i plitki. Produljeno smanjenje broja otkucaja srca govori o patološkim uvjetima.

Provođenje dekodiranja rezultata

Kako bi se brzo procijenili rezultati CTG-a i identificirali početne abnormalnosti fetusa, razvijen je sustav u kojem se daju bodovi za svaki pokazatelj. Brojanje se provodi u broju otkucaja srca.

Bodovanje pomaže u određivanju ishoda CTG-a:

 • 8-10 govore o normalnom stanju.
 • 5-7 - početni znakovi hipoksije. U takvoj situaciji potrebno je ponovno proučiti u roku od jednog dana. Ako rezultat ostane isti, provodi se dodatni pregled. To uključuje procjenu protoka krvi u posudama posteljice i maternice, ultrazvuk, određivanje biofizičkog profila.
 • 4 boda i manje - ozbiljno stanje koje zahtijeva hitnu hospitalizaciju. U tom slučaju, odluka se donosi ili na provođenju intenzivne terapije ili isporuke.

Evaluacija CTG provodi se ne samo uzimajući u obzir točke. U mnogim klinikama instalirani uređaji sami izračunavaju takvu vrijednost kao pokazatelj stanja fetusa (PSP). Njegova stopa bi trebala biti manja od 1,0. Ako je širina memorije jednaka jednoj ili malo višoj, preporučuje se ponoviti kardiotokografiju.

PSP 1.05-2.0 označava početne znakove pogoršanja. Žena je propisana liječenjem, a nakon 5-7 dana kontrola kardiotokografije. Povećanje PSP-a na 2,01-3,0 je znak za hospitalizaciju i ozbiljnu terapiju. Višak ovog pokazatelja oznake 3,01 - hitna dostava je potrebna.

Zahtjevi norme za rezultat studije razlikuju se ovisno o trajanju trudnoće. U vrijeme punog trajanja trudnoće (od 38 tjedana), svi pokazatelji bi trebali biti unutar navedene norme. U nezrelom djetetu, u 36. tjednu, dopušteno je lagano odstupanje, ali broj bodova ne smije biti manji od 8, a na vrpci snimke postoje dovoljne količine ubrzavanja i usporavanja. Dopuštena je niska varijabilnost unutar 3-6.

Ako ne postoji naglašena ubrzanja i usporavanja u kardiotokografskoj snimci, to se ne može nazvati normom. Postoji monoton otkucaj srca fetusa, koji govori o hipoksiji. U nekim slučajevima takva promjena u ritmu opažena je tijekom spavanja djeteta. Da bi to potvrdilo, primalja ili liječnik će pokušati premjestiti glavu fetusa kroz abdomen.

Sposobnost živčanog sustava da odgovori na podražaje pokazuje indeks fetalne reaktivnosti. No ovaj se pokazatelj ne koristi izolirano. Da biste ga protumačili, upotrijebite doplerometriju posteljice i maternice. Smanjenjem protoka krvi može se procijeniti na razvoj placentne insuficijencije.

Informacije dobivene od senzora fetusa tijekom rada pomažu u ispravljanju njihovog napretka. Postoje situacije kada fetus stisne kabel tijekom kontrakcije. Na zaslonu se to zapaža kao izraženo smanjenje brzine otkucaja srca i dugog oporavka. U takvoj situaciji liječnik odluči da ne ubrizgava oksitocin radi povećanja kontrakcija maternice. Ponekad je potrebno i malo pomicati glavu kroz vaginu kako bi se osigurao normalni protok krvi.

U teškim slučajevima, ginekolog može primijetiti oštar pad ritma nakon druge kontrakcije, koja se ne oporavlja tijekom razdoblja odmora. Ako postoje informacije da je žena imala infektivne bolesti tijekom trudnoće, kad su otvorili amnionsku tekućinu, imali su mehanicki karakter, onda bi se moglo donijeti odluka o hitnom carskom dijelu u interesu djeteta.

Je li CTG štetan za fetus?

Testovi bez stresa ne predstavljaju opasnost za bebu ili trudnoću. Ovo je dobra pomoć liječniku, što pomaže pravilno reagirati kad se situacija mijenja. Nije potrebno samostalno uključivati ​​dekodiranje: ne-stručnjak ne može uzeti u obzir sve postojeće čimbenike i izvući prave zaključke.

Za što i kako CTG tijekom trudnoće?

Već radosno vrijeme u životu svake žene, naravno, je trudnoća. Ali istovremeno - ovo je presudno razdoblje. Uostalom, svaka mama želi da joj dijete dobro razvije u najudobnijim uvjetima. Da biste to učinili, morate stalno pratiti svoj stil života, poduzeti niz testova i stalno pregledavati. Jedna od najvažnijih dijagnostičkih metoda je CTG tijekom trudnoće.

Što je to?

Kardiotokografija (CTG) je način procjene funkcionalnog stanja bebe u maternici. Pruža mogućnost registracije kontrakcije maternice i djetetove brzine otkucaja srca.

Na razini ultrazvuka i Dopplera, trenutno CTG tijekom trudnoće sastavni je dio procjene zdravlja fetusa. Zahvaljujući CTG-u, moguće je otkriti bilo kakve abnormalnosti i propisati liječenje. Ili, ako postoji pogoršanje stanja fetusa, moguće je izvršiti hitnu dostavu i tako spasiti bebu.

Kada i koliko puta?

Prvi CTG tijekom trudnoće provodi se u trećem tromjesečju trudnoće, počevši od trideset i drugog tjedna. Po potrebi liječnik ponekad ima pravo propisati u 28. tjednu trudnoće.

Kasnije prolaze jednom u deset dana, ako je sve u redu s pacijentovim zdravljem. U slučaju da se promjena zamijetila kod trudnice, liječnik ima pravo propisati pomoćne ispite.

To se može dogoditi ako žena ima:

 • kronične bolesti;
 • prijetnja pobačaja;
 • smanjena aktivnost bebe;
 • prošlo je očekivano vrijeme isporuke.

Samo u trećem tromjesečju, dijete će moći pratiti brzinu otkucaja srca, jer je u ovom trenutku uspostavljena jedinstvena raspored spavanja i budnosti.

CTG tijekom trudnoće: norma i transkripta

Kardiotokografija ne razrađuje osnovnu dijagnozu, rezultati samo podupiru informacije o stanju djeteta u određenim intervalima. I da ne bi trebalo procijeniti zdravlje djeteta po jednoj kardiotokografiji, ona se mora obaviti nekoliko puta tijekom cijele trudnoće.

Bez obzira na to postoje li odstupanja od norme, samo će liječnik odrediti. Rezultati istraživanja prikazani su na posebnoj traci koja prikazuje krivulje u obliku zuba. U kardiotokografiji se procjenjuje prosječna učestalost srčanih kontrakcija, koja je fiksirana na vrpci s kraticom HR ili BS.

Normalna vrijednost u mirnom stanju će biti od 110 do 160 otkucaja u minuti. Kada beba počne kretati, otkucaji se također počinju povećavati na 130, a ponekad i do 190.

Istražena je prosječna visina odstupanja od osnovnog ritma, obično bi trebala biti od 5 do 25 otkucaja u minuti. Osim toga, provode se i studije uterinske aktivnosti (tokogram), obično ne smije biti više od 15 posto srčanog ritma bebe od 30 sekundi.

Dešifriranje se dobiva na sustavu s deset točaka, gdje svaki pokazatelj od 0 do dvije točke. Kao rezultat toga, ako istraživanje dobiva od 9 do 12 bodova, beba je u redu, ako je od 6 do 8 bodova, onda fetus ima hipoksiju. U tom stanju ponovite postupak.

Ako se dobije manje od pet točaka, to ukazuje na snažnu hipoksičnost fetusa, a potrebna je rana intervencija od strane liječnika. U ovom trenutku medicinski stručnjak odluči nazvati rad.

Mogu li odbiti?

Moderni uređaji za kardiotokografiju nude brojne mogućnosti:

 • zapisati i uzeti u obzir sve pokrete djeteta;
 • bilježi prisutnost postojećeg tonusa maternice;
 • Neki daju priliku samostalno dešifrirati informacije i konačno donijeti zaključak.

Medicina ne stoji mirno, a sada postoje mnogi bežični senzori. Ne povezuju buduću mamu s krevetom i ne ograničavaju njezine pokrete. Za posebno zahtjevne žene, CTG su izmislili, omogućujući snimanje dok leži u jacuzziju.

Provodi se pravodobna ispitivanja koja vam omogućuju praćenje tijeka trudnoće i, ako postoje odstupanja, pomoć na vrijeme da reagiraju i rodite dijete.

Buduća mama ne bi trebala biti zabrinuta ako vam liječnik koji vas pohađa šalje na potrebni pregled u obliku kardiotokografije.

trening

Prije izvođenja kardiotokografije, pacijentu nije potrebna nužna priprema, ali je još bolje odgovoriti ovom postupku. Prije kardiotografije preporuča se dobro spavati i pojesti neki slatki proizvod koji će podići raspoloženje trudne majke i time omogućiti djetetu aktivnije kretanje.

Prije početka ankete, bolje je posjetiti dječju sobu, jer postupak traje više od trideset minuta. To se provodi uglavnom u ležećem položaju, ali ako žena ne može takav položaj dugo vremena, onda je bolje obavijestiti liječnika unaprijed.

I najvažniji zahtjevi za pacijenta - da promatraju mir tijekom ispitivanja. Od pretjeranog uzbuđenja, beba će se početi aktivnije kretati.

Dijete sam uopće ne osjeća kardiotokografski ureñaj, ali uzbuđenje što se budućna mama suočava osjeća se dobro. Stoga postupak treba biti smireniji. I svi potrebni radovi provode opreme i liječnika.

Na video o kardiotokografiji

Provođenje postupka

Kardiotokografija nije opasna i ne-bolna procedura i za trudnicu i za dijete. Trbuh se tretira s posebnim gelom, tamo se fiksira senzor s širokom vrpcom - snimajući kontrakcije srca fetusa. Senzor za tlak nalazi se malo ispod područja pupka, koji otkriva ton maternice.

Svaki put kad se dijete počne pomicati, pacijentu je dužan pritisnuti posebnu tipku koju pruža liječnik koji provodi ispit.

Podaci o snimanju provode se u trenutku kada je beba budna i aktivnija. Prema rezultatima kardiotografije, grafikon je izrađen na posebnom papiru koji prikazuje promjene u brzini otkucaja srca.

Postupak se obično provodi na kauču. Vodoravni položaj se uzima, na primjer, leži na leđima ili na vašoj strani, sve ovisi o želji žene.

Kako ukloniti ton tijekom trudnoće? Pročitajte članak o simptomima i uzrocima stanja, riziku od hipertonije, dijagnoze i metoda liječenja.

Kako liječiti hemoroide tijekom trudnoće? Informacije ovdje.

Štetni pregled ili ne?

Kardiotokografija tijekom trudnoće je bezopasna procedura za majku i dijete. Ako je potrebno, to se provodi tijekom trudnoće nekoliko puta, a ponekad čak i svaki dan. Ipak, u svakom slučaju, studija je učinjena samo prema režiji liječnika.

Dobiveni rezultati se uzimaju u obzir zajedno s rezultatima drugih metoda ispitivanja, kao što su ultrazvuk i Doppler. Nakon toga, samo liječnik može zaključiti.

CTG tijekom trudnoće

sadržaj:

Kardiotokografija (CTG) je metoda procjene stanja fetusa, koja se sastoji od snimanja i analize učestalosti srčanog ritma u mirovanju, pokretu, s kontrakcijama maternice i učincima različitih čimbenika okoline. Ova studija vam omogućuje prepoznavanje znakova hipoksije (nedostatka kisika) fetusa, što značajno smanjuje sposobnost prilagodbe promjenjivim uvjetima okoline koji utječu na njega kroz majčino tijelo. Hipoksija također dovodi do usporenog rasta i razvoja fetusa, povećava vjerojatnost raznih kršenja tijekom porođaja i ranog razdoblja nakon poroda.

Osim toga, kardiotokogram se naziva simultano snimanje kontrakcija maternice i srčane aktivnosti fetusa. To omogućava kompleksnu procjenu reaktivnosti (sposobnost promjene srčanog ritma pod utjecajem različitih čimbenika) fetalne srčane aktivnosti.

Prema metodi dobivanja informacija, postoje dvije vrste CTG-a:

 • neizravno (vanjski);
 • izravno (interno).

S vanjskim CTG, fetalna srčana aktivnost i kontrakcija maternice određuju se neinvazivno (bez ugrožavanja integriteta kože) kroz prednji trbušni zid ženskog abdomenu. Ultrazvučni ultrazvuk se koristi za bilježenje otkucaja srca u CTG, a mjerni senzori (senzori tlaka za mjerenje jakosti kontrakcija i spontanih kontrakcija maternice) primjenjuju se na mjerenje tonusa maternice i primjenjuju se na abdomen trudne žene. Neizravna metoda praktički nema kontraindikacije i ne uzrokuje komplikacije, koristi se tijekom trudnoće (antenatalni CTG) i tijekom porođaja (intranatalni CTG).

Interni CTG se koristi vrlo rijetko i samo u porođaju. Za registriranje otkucaja srca, koristi se ECG elektroda, koja je pričvršćena na kožu glave fetusa, a mjerač ili kateter u maternicu koristi se za mjerenje intrauterinog tlaka.

Kada je CTG učinio

CTG se može koristiti još u 28. i 30. tjednu trudnoće, no moguće je snimanje kvalitete za ispravnu karakterizaciju stanja fetusa samo od 32. tjedna, jer u tom razdoblju postaje ciklus aktivnog odmora, kada se motorička aktivnost fetusa redovito mijenja rekreaciju. U prosjeku je trajanje spavanja fetusa 30 minuta, a to se mora uzeti u obzir kod provođenja i procjene rezultata studije kako bi se izbjegli pogrešni zaključci.

Tijekom normalnog tijeka trudnoće, CTG se obično izvodi najviše jednom tjedno (u prosjeku, jednom svakih 10 dana). Složenom trudnoćom, ali povoljnim rezultatima prethodnih studija, CTG se provodi u intervalu od 5-7 dana, a sa svim promjenama u stanju žene. Tijekom hipoksije fetusa, studija se provodi svakodnevno ili svaki drugi dan dok se fetus ne normalizira ili dok se ne donesu odluke o potrebi za isporukom.

Informacije U normalnom tijeku rada ponovljene CTG snimke se vrše svakih 3 sata u prvoj fazi rada, a ako postoje komplikacije, učestalost istraživanja određuje liječnik. Druga faza rada je poželjna za održavanje pod kontinuiranom kontrolom nadzora.

Optimalno doba dana za provođenje kardiotokografskog pregleda fetusa, kada je njezino biofizičko djelovanje najizrazitije, je od 9.00 do 14.00 i od 19.00 do 24.00 sati. CTG je nepoželjna da se vrši na prazan želudac ili unutar 1,5-2 sata nakon obroka, kao i tijekom ili unutar sat vremena nakon davanja glukoze. Ako se iz nekog razloga ne poštuje vrijeme snimanja, a istovremeno se otkriju odstupanja od normalne prirode varijabilnosti brzine otkucaja srca, treba provesti drugu studiju u skladu s ovim pravilom. To je zbog činjenice da je fetus izravno ovisan o majci, a promjena razine glukoze u njezinoj krvi može utjecati na njegovu fizičku aktivnost i sposobnost reagiranja na vanjske podražaje.

Kako je kardiotokografija

U neizravnoj metodi, kardiotokografija se obavlja u položaju žene s lijeve strane ili u sjedećem položaju. Izbor položaja ovisi o položaju u kojem se žensko otkucaje srca najviše čuje. Pisanje u položaju na leđima je nepoželjno zbog mogućnosti maternice da stisne glavne krvne žile i, kao posljedica toga, dobije nezadovoljavajuće testne podatke. Vanjski ultrazvučni senzor postavljen je na prednji trbušni zid žene na mjestu najbolje slušljivosti fetalnih tonova srca, a mjerač pritiska nalazi se u desnom kutu maternice. Prosječno vrijeme snimanja CTG-a je 40 minuta, međutim, nakon dobivanja zadovoljavajućih podataka, vrijeme ispitivanja može se smanjiti na 15-20 minuta. Prilikom provođenja funkcionalnih testova, postoji osnovni zapis (10 minuta) plus vrijeme za završetak ispitivanja.


Tijekom rada, CTG se izvodi najmanje 20 minuta i / ili preko 5 kontrakcija. Uz promjene u stanju žene i fetusa, trajanje studije određuje liječnik.

Prema metodi dobivanja informacija, kardiotokografija je podijeljena u dvije vrste i uključuje sljedeće sorte:

 • Kardiotokografija bez stresa
 1. Ispitivanje bez stresa - snimanje fetalne aktivnosti srca u prirodnim uvjetima staništa provodi se snimanjem kretanja i oznaka oko njih na kardiootogramu.
 2. Fetalni pokreti - metoda određivanja motoričke aktivnosti fetusa neizravno kroz promjene u tonu maternice. Koristi se kada nema senzora za otkrivanje pokreta.
 • Stresna kardiotokografija (Funkcionalna ispitivanja) koristi se u slučaju nezadovoljavajućih rezultata nestabilnog testa za dodatnu dijagnostiku:

Testovi koji simuliraju generički proces:

 • Ispitivanje otpornosti na oksitocin. Kontrakcije su uzrokovane intravenskom primjenom otopine oksitocina, a fetalni otkucaji srca reagiraju na kontrakcije maternice.
 • Mammar test (test s stimulacijom bradavica, test endogeni stres). Kontrakcije su uzrokovane iritacijom mliječnih žlijezda uvrtanjem bradavica prstima. Iritacija bradavica proizvodi samu trudnicu prije pojave kontrakcija, što se ocjenjuje svjedočanstvom kardiotokografa. Ova metoda je sigurnija u usporedbi s prethodnom i ima manje kontraindikacija.

Djelujući izravno na fetus:

 • Akustički test - određivanje reakcije srca fetusa kao odgovor na zvuk poticaj.
 • Atropin test (trenutno nije primjenjivo).
 • Palpacija fetusa - proizvodi ograničeni pomak prezentiranog dijela fetusa (glava ili zdjelica) iznad ulaza u zdjelicu.

Funkcionalni testovi koji mijenjaju parametre maternice i krvotoka fetusa (koji se gotovo nikada nisu koristili)

Refleksni testovi - reakcija fetalne srčane aktivnosti kao odgovor na nadražujuće, što je uzrokovano neuro-refleksnim vezama između majke i fetusa (rijetko se koristi).

Dekodiranje CTG

Za karakterizaciju stanja fetusa pomoću kardiotograma koriste se sljedeći pokazatelji:

 • brzina otkucaja srca (HR);
 • osnovna razina otkucaja srca je brzina otkucaja srca koja traje 10 minuta i između borbi;
 • varijabilnost (promjena) osnovne frekvencije;
 • ubrzanje - kratkotrajno ubrzanje brzine otkucaja srca za 15 sekundi ili više za 15 ili više otkucaja u minuti;
 • usporavanje - usporavanje brzine otkucaja srca za više od 15 otkucaja u minuti 15 sekundi ili više;

Pokazatelji normalnog CTG-a:

 • bazalni ritam pri 120-160 otkucaja / min;
 • amplituda varijabilnosti bazalnog ritma - 5-25 otkucaja / min;
 • odstupanja su odsutne ili su vrlo rijetke i vrlo kratke i vrlo kratke usporenja.
 • 2 ubrzanja i više snimaju se tijekom 10 minuta snimanja.

Bodovi CTG bodova

Kako bi se pojednostavnilo tumačenje antenatalnih CTG podataka, predložen je sustav kuglasnog ocjenjivanja.

Tablica 1. Skala za procjenu fetalne srčane aktivnosti tijekom trudnoće [Savelyeva GM, 1984]

Što je CTG, a što to pokazuje tijekom trudnoće?

Nakon 7 mjeseci trudnoće, trudnica može primiti CTG. Ova studija u posljednjem tromjesečju smatra se jednim od najsigurnijih. Međutim, upravo to uzrokuje trudnice najčešće pitanja, budući da je potpuno nejasno kako se i što se istražuje i kako razumjeti ono što je napisano u zaključku. U ovom ćemo članku detaljnije govoriti o CTG-u, kao i pomoći u dešifriranju njezinih rezultata.

Što je to?

Iza kratice CTG je studija nazvana kardiotokografija. U svojoj jezgri, to je kontinuirano, kontinuirano snimanje beba srca, kontrakcije maternice, i djeteta motorna aktivnost. Svi ovi parametri snimljeni su istodobno i odmah snimljeni u realnom vremenu pomoću rekordera ili računalnog programa na vrpci umjeravanja.

Ritam srca koji dijeli srce uzima ultrazvučni senzor, a kontrakcije maternice - senzor senzora.

Prvi se grafikon naziva tahograf, a drugi je histogram. Zbog svoje jednostavnosti, sigurnosti i informativnosti, CTG je daleko najpopularniji način dobivanja informacija o stanju djeteta koje je prije rođenja vrlo malo - nekoliko mjeseci.

CTG se primjenjuje svim trudnicama koje se nalaze na ambulantama u antenatalnoj klinici. U slučaju jednostavne, uobičajene trudnoće, prva studija se provodi u razdoblju od 30 do 32 tjedna, a zatim se sličan pregled provodi neposredno prije rođenja u porodničkoj bolnici s planiranom hospitalizacijom. Ako stanje djeteta uzrokuje pitanja, CTG se može održati ranije, počevši od 28-29 tjedana. Uz ozbiljne komplikacije trudnoće, pregled se može obaviti svakodnevno.

CTG se također koristi u samom generičkom procesu. Ispitivanje tijekom trudnoće, kada su senzori smješteni na trbuh trudnice, nazivaju se vanjski ili neizravni CTG. Izravna kardiotokografija se provodi kada se razgrađuje integritet fetalne membrane, uklanja se voda, a tanka senzorska elektroda se umetne izravno u maternicu.

Što pokazuje?

CTG vam omogućuje da saznate kako se dijete osjeća. Prije svega, uređaj bilježi i prikazuje otkucaje srca (otkucaji srca) - glavni parametar koji vam omogućuje procjenu zdravlja mrvica. Ultrazvučni senzor temeljen na Doppler efektu šalje ultrazvučni val. Ogleda se iz tkiva i pokretnih krvnih stanica u krvnim žilama i vraća se natrag u senzor. Kao rezultat toga, postaje očito koliko često mali srce otkucaja.

Ton maternice i kretanje fetusa mjeri mjerač debljine, koji je širok pojas koji okružuje trbuh čekaće majke.

Ako se maternica učvrsti ili ukrućuje, ako je mrvica napravila udar ili rastegnut, želudac će neznatno promijeniti volumen koji ne bježi osjetljivom senzoru i odmah će se odraziti na grafikonu.

Postoje u istraživanju i nijansi, vrlo važni za ispravnu dijagnozu. Dakle, ono što je važno nije samo učestalost kojom dijete srce otkucaja, nego i način na koji se taj ritam mijenja ovisno o aktivnosti, perturbacijama i ostalim čimbenicima. Stoga, varijabilnost ritma, miokardijalni refleks (kada se kreće srce kuca brže), kao i bilo koje druge povremene promjene u srcu djeteta.

Indikacije za ispitivanje

Kao i svaka druga analiza ili postupak, CTG tijekom trudnoće samo je preporučena metoda, Ministarstvo zdravstva snažno savjetuje trudnicama da ga ne napuštaju. Ali konačna riječ, u svakom slučaju, ostaje za budućnu majku - ako ne želi ići na tu dijagnozu, nitko joj ne može učiniti.

Liječnici pokušavaju istražiti sve trudnice. No, posebno je prikazan postupak za određene kategorije budućih majki:

 • Bilo koja patologija trudnoće. To uključuje gestozu, nedostatak vode i visoku vodu, prijetnju preuranjenom rođenju, infektivnim i neinfektivnim bolestima koje je trudna majka patila tijekom razdoblja dojenja, kroničnih bolesti koje je imala, povećala ili smanjila pritisak kod žena itd.
 • Čudno ponašanje djeteta. Ako se beba odjednom počela lagano kretati, ili, obrnuto, povećala se njegova fizička aktivnost.
 • Pojava boli u trbuhu moje majke. Bilo koji sindrom boli bilo koje prirode i snage nužno zahtijeva CTG.
 • Opterećena opstetarska povijest. Kardiotografija bi se trebala češće pratiti ako prethodne trudnoće žena završi u prijevremenom radu, smrti djeteta u uteri, kao i rođenje djeteta s grubim razvojnim patologijama.
 • Teški prethodni porod ili carski rez. Ako su se u prošlosti činile takve činjenice, sljedeća trudnoća u kasnijim razdobljima nužno zahtijeva česte praćenje, uključujući i uz pomoć CTG-a.

Žene iz određene grupe rizika mogu se dijagnosticirati nekoliko puta tijekom trudnoće. Frekvenciju određuje liječnik, koji je svjestan osobitosti tijeka trudnoće u određenoj ženi.

Kako se to radi?

Ovaj jednostavan pregled može se obaviti na antenatalnoj klinici u mjestu prebivališta, kao iu bilo kojoj privatnoj klinici koja nudi usluge planiranja i upravljanja trudnoćom. Postupak je potpuno bezbolan, ne uzrokuje nikakve nelagode.

U liječničkoj će ordinaciji ponuditi ženu koja će se ugostiti. Može li leći, sjesti ili sjediti u polusjednom položaju, glavna stvar je da je udobno jer CTG traje dosta vremena - od pola sata do jednog sata, a u nekim slučajevima čak i duže ako pregled provede pogreške ili su rezultati abnormalni ili sumnjičavi.,

Široki poseban pojas stavljen je na trbuh buduće majke - isti manometar, a ispod njega je fiksiran mali ultrazvučni senzor okruglog ili pravokutnog oblika. Ultrazvučni senzor pokušava se dogovoriti tako da je on najbliži srcu djeteta. Čim liječnik čuje odreñeni ritam, pričvrstit će pojas, popraviti senzore i pokrenuti računalni program koji će započeti snimanje indikatora i crteža. Ako se ispitivanje provede na starom uređaju, nacrtat će grafikon.

Pokreti će pokupiti pojasni remen. Ako je dijagnoza napravljena na uređaju, tada će u ženskoj ruci biti gumb koji će se od njega zatražiti da pritisne svaki put, čim osjeti posebno pomicanje svoje bebe. Odluka o zaustavljanju mjerenja preuzima sam program, čim se dobije volumen informacija potrebnih za izračun rezultata, "sesija" je završena i rezultat je tiskan.

Priprema za prolaz CTG je vrlo jednostavna. Uoči, poželjno je imati dobar odmor, spavanje, kako ne biste iskrivili netočne rezultate. Ne biste trebali ići na studiju na prazan želudac, najbolje je jesti prije odlaska, a prije nego što odete u liječnički ured, idite na zahod jer morate dugo sjediti na jednoj poziciji. Na putu je vrijedno hodati pješice da "razvedrite" bebu, jer fetus koji spava neće moći pokazati potrebnu motornu aktivnost.

Prema pregledima budućih majki, mala čokolada koju jede prije nego što postupak pomaže u probuditi bebu.

Dešifriranje i norme

Moderni uređaji ne samo neposredno nakon završetka istraživanja daju rezultat za svaki od identificiranih pokazatelja, već i procjenjuju opće stanje fetusa u točkama. Razgovarat ćemo o bodovanju malo kasnije, ali za sada pogledajmo ono što znače osnovni pojmovi i što bi trebalo biti normalno.

Basalni ritam

Učestalost kontrakcija malog srca se stalno mijenja. Ovo je prva stvar koju će žena vidjeti. Da bi prosječni pokazatelji, koji variraju od 120 do 180 otkucaja u minuti, izveden je takav parametar kao i osnovni ritam. U prvih 10 minuta istraživanja, uređaj bilježi promjene u brzini otkucaja srca i prikazuje prosječnu bazalnu vrijednost. To je ono što je naznačeno suprotno liniji "Basalni ritam" ili "Osnovna brzina otkucaja srca". Norma u trećem tromjesečju se uzima u obzir ako je frekvencija baze u rasponu od 110 do 160 otkucaja u minuti.

Varijabilnost ritma

Ako je osnovni ritam prosječna vrijednost, tada su oni vrlo brzo mijenjajući pokazatelji učestalosti srčanog ritma mrvica varijabilnost. Da bi se označio ovaj parametar, koristi se pojam "oscilacije", što doslovno znači "oscilacije".

Te su vibracije brze i spore. Brze ili (trenutačne) oscilacije su vibracije koje se javljaju pri svakom ritmu srca mrvica. Na monitoru majka ih može vidjeti ovako: 143, 156, 136, 124, 141, i tako dalje, jer srce mijenja ritam svakih nekoliko sekundi.

Različite su i lagane vibracije. Ako u jednom trenutku srce djeteta mijenja ritam u manje od tri otkucaja (to je bilo 140, postalo je - 142), onda je to pitanje niske varijabilnosti i niskih oscilacija. Ako je u jednom trenutku srce promijenilo ritam ritma za broj od 3 do 6 otkucaja (to je bio 140, to je postao 145), onda govorimo o prosječnoj varijabilnosti. Kada se brzina otkucaja srca mijenja za više od šest otkucaja u minuti (to je bila 140, postala je 150), oni govore o visokoj varijabilnosti i visokim oscilacijama.

Oscilacije se smatraju visokim i trenutačnim.

Ako beba ima malu varijabilnost i trenutne oscilacije s uređajem, to može ukazivati ​​na ozbiljne patološke uvjete bebe. To se često opaža tijekom hipoksije.

Usporene fluktuacije mogu biti jednolične (ako se brzina otkucaja srca u minuti promijenila za najviše pet otkucaja), prijelazna (ritam se promijenio za 6-10 udaraca), poput valova (brzina otkucaja srca promijenjena je u 1 minute 11-25 otkucaja), kao i skakanje (više od 25 otkucaja u minuti). Wavelike lagane oscilacije se smatraju normalnim. Sve druge vrste sporih fluktuacija smatraju se alarmantnim simptomom. Skakanje, osobito, tijekom zadebljanja pupčane vrpce i prijelaza - tijekom hipoksije.

Ubrzanje i usporavanje

To su iste one koje su raspravljale buduće mame i vidljive na grafikonu "zubi" i "dips". Govoreći na jednostavan jezik, ubrzanje poziva podizanje učestalosti djeteta otkucaja srca za više od 15 otkucaja u minuti i održavanje taj tempo za 15 sekundi ili više. Na grafikonu je lift. Usporavanje je smanjenje ritma, sve za isto 15 otkucaja u minuti, zadržavajući tempo 15 sekundi ili više. Na grafikonu izgledaju kao neuspjeh.

2 ili više akceleracija tijekom 10 minuta smatra se normalnim. Ako se "vrhovi" na grafikonu ponavljaju s istom frekvencijom i traju istu količinu vremena, onda to može biti znak nesreće fetusa. Degeneracija se uopće ne smatra normalnom. Najčešće govore o mogućoj hipoksiji, ali manji "kvarovi" mogu biti varijanta norme, sve ovisi o preostalim CTG indeksima.

Fetalni pokreti

Mnoge buduće mame smatraju da je kretanje djeteta po satu glavni parametar koji određuje CTG. Nije. Već barem zato što ne postoji jedinstvena norma broja kretanja djeteta po satu. Uvjetno se smatra dobar znak ako mrvica čini 6-8 ili više pokreta po satu dijagnoze. Na broj pokreta može utjecati raspoloženje majke u trenutku prolaska CTG-a, i ono što je jeli, i kako se razmjena njezinih supstanci nastavlja. Dijete može biti oprezan i možda želi spavati. Stoga, broj pokreta izgleda samo zajedno s ostalim rezultatima dijagnoze.

Kontrakcije mišića maternice izgledaju glatke valovite linije na grafikonu, koji se nalazi ispod grafikona fetalnog kardiograma.

Pokreti su zabilježeni na istom mjestu, ali imaju oblik oštrog uspona, vrhova.

Mala količina perturbacije može ukazivati ​​na to da beba spava ili se nalazi u odmorišnoj fazi, kao i da je izrekao poremećaje, kao što je manjak kisika. Ali za ovaj pokazatelj sam se ne mogu izvući zaključci.

Uterus tonus

Mnoge trudnice zabrinute su pitanje hoće li CTG pokazati ton ili hipertoničnost maternice. Odgovaranje na to nije tako lako kao što zvuči. Kao što je gore spomenuto, CTG se može izvesti na dva načina - vanjski i unutarnji. Vanjski način, koji je u pitanju, ne daje jednoznačan odgovor o tome da li žena ima povećani ton. Omogućuje samo popravak pojedinačnih smanjenja reproduktivnog organa.

Moguće je točno odrediti razinu tlaka unutar maternice (i tonom koji se povećava) samo uvođenjem tanke senzorske elektrode u utornu šupljinu. U trudnoći, iz očitih razloga, nemoguće je ako su membrane sigurne i zvučne. I u porodu u toj dimenziji obično nema potrebe, jer je beba već okupila "na izlazu", a mjerenja vanjskog CTG-a, koja će govoriti o njegovu otkucaju srca i aktivnosti, bit će informativna.

Stoga se, prema zadanim postavkama, normom smatra normalan intrauterinski tlak na razini od 8-10 milimetara žive.

Ako program procjene kontraktilnosti maternice pokazuje gore navedene vrijednosti, govorimo o tonu, ali neizravno i vrlo pažljivo.

Kontrakcije - istinite i lažne

Kontrakcije su kontrakcije mišića maternice, a prikazane su na CTG grafikonu. I obje stvarne kontrakcije koje prate generički proces, i lažne, ili kontrakcije treninga koji prethode početku rada, ponekad davno prije njih. Na grafikonu, stvarne kontrakcije prikazane su prilično velikim valovima u dnu crte. Trening će izgledati sličan, ali "valovi" bit će manje izraženi, a trajanje od početka do kraja vala neće biti više od minute.

Ako pojednostavimo sve gore navedeno, u sljedećoj tablici možemo prikazati norme CTG-a, prema kojima se može reći da je sve u redu s djetetom:

Trenutačno visoke oscilacije

usporene valne oscilacije, ukupna varijabilnost - 5-25 otkucaja / min

Moguće kršenja i njihove uzroke

Kao i svaki drugi dijagnostički pregled, CTG, ili bolje, njezini rezultati, mogu uzrokovati puno pitanja, osobito ako liječnik kaže da je "CTG loš". Koje patologije može biti identificirano, mi ćemo reći u nastavku.

Sinusni ritam

Grafikon CTG-a, koji sliči identičnim sinusoidima, obično ne potiče optimizam stručnjacima. Istina, to se događa vrlo rijetko - jednom za 300-350 pregleda, samo jedna žena teoretski kardiotokografija pokazuje sinusoidalni ritam.

Na grafikonu nema usporavanja i ubrzanja (usponi i padovi), osnovna brzina otkucaja srca je sasvim normalna, varijabilnost ne prelazi 15 otkucaja u minuti. Takav raspored obično ne pokaže dobro. Ovako se dijete ponaša u teškom sukobu Rhesusa, značajnom hipoksičnom fetusu, u slučaju trovanja trudnice i bebe s otrovnim tvarima ili opojnim drogama.

Ako žena ne uzme otrove i droge, povećavaju se rizici za dijete. U ovom slučaju, sinusoidalni ritam može biti znak predstojeće smrti. Gotovo 70% djece koja su pokazala takve sinusoide na CTG-u rođena je mrtva ili umrla u prvim satima nakon rođenja iz raznih razloga.

Kako bi se utvrdila sinusoidnost ritma, ovako, na slici, grafikon mora biti "izvučen" 20 minuta ili više. U ovom slučaju, žena je hitno hospitalizirana da provede hitnu carski rez i pokušati spasiti život djeteta.

Visoka brzina otkucaja fetusa

Ako je CTG 10 minuta kod djeteta zabilježio jasan višak otkucaja srca, osnovna brzina otkucaja srca dosljedno prelazi normu, govorimo o fetalnoj tahikardiji. Istovremeno, velika je važnost vezana uz prekoračenje osnovnih vrijednosti:

 • HR = 160-179 otkucaja / min - blaga tahikardija;
 • HR = 180 beats / min i više - teška tahikardija.

Razlozi zbog kojih mala srca mogu tako često pobijediti mogu biti različiti. Najčešće je tahikardija znak gladovanja kisika. Kada beba nema dovoljno kisika, on "uključuje" kompenzatorske mehanizme koji su dizajnirani da zalijevaju tkiva i organi s kisikom "za budućnost". Srce počinje pobijediti češće pod utjecajem hormona stresa.

Uz visoku brzinu otkucaja srca, dijete u majčinoj utrobi može reagirati na groznicu. Ako se tjelesna temperatura majke diže na najmanje 37,5 ili 38,0 stupnjeva, mrvica će odmah pokazivati ​​povećanje brzine otkucaja srca. Ako majka nije bolesna i ne žali se na groznicu, uzrok ovog CTG-a može biti infekcija same bebe. Intrauterna infekcija uzrokuje da mrvice počinju proizvoditi protutijela i razne ekscipijente koji povećavaju temperaturu djeteta i češće uzrokuju njegovo srce.

Ako je majka uzeo lijekove neposredno prije studije, svakako obavijestite svog liječnika o tome.

Nuspojave nekih lijekova uključuju povećanje brzine otkucaja srca, a ne samo majku. Tahikardija se može primijetiti kod djece žena koje pate od neispravnosti štitnjače. U ovom slučaju, netočna hormonska pozadina majke djeluje na bebino tijelo.

Spori fetalni otkucaji srca

Smanjenje frekvencije srčanog ritma djeteta ispod normalnih vrijednosti naziva se bradikardija. Otkucaji srca se smatraju alarmnim pokazateljem ako ostanu na razini od 100 ili manjih otkucaja u minuti tijekom 10 minuta testa.

Usporena brzina otkucaja srca može biti u slučaju teške hipoksije koja predstavlja stvarnu opasnost za život bebe. Takvi pokazatelji tijekom procesa rađanja upućuju na to da je glava djeteta čvrsto pritisnuta tijekom prolaska kroz rodni kanal. U drugom slučaju, bradikardija se smatra varijantom norme, naziva se refleksna aritmija. Neki lijekovi koje je majka uzela uoči studije mogu usporiti učestalost kontrakcija djetetovog srca.

Monotonno otkucaje srca

Takvo kršenje može se raspravljati kada usporene oscilacije (oscilacije) ne prelaze 5 otkucaja u minuti. Na grafikonu nema oštrih promjena. Ako takav raspored ostaje 10-15 minuta istraživanja ili više, žena će svakako biti zamoljena da se podvrgne dodatnim pregledima, na primjer, ultrazvukom s ultrazvukom, jer monotonija u većini slučajeva "signali" o hipoksiji i drugim nepovoljnim okolnostima za dijete.

Fetalni hipoksija - gladovanje kisikom

Sve buduće majke znaju koliko je opasna i podmukla hipoksija. Nedostatak kisika koji dijete dobiva s majčinskom krvlju kroz sustav majke-placente-fetus može dovesti do nepovratnih procesa u središnjem živčanom sustavu bebe i čak izazvati njezinu smrt.

Znakovi hipoksije na pregledu kardiotokografije su smanjenje ili povećanje brzine otkucaja srca.

U ranoj fazi gladovanja kisika, srce kuca češće nego što to zahtijeva norma, au kasnoj fazi hipoksije dolazi do smanjenja - bradikardije.

Dijete koje pati od nedostatka kisika, što je tako važno za njegov razvoj, "pokazat će" na CTG-u nisku varijabilnost, ubrzanje, koja će biti točno jednaka u trajanju i težini, sinusoidalnom ritmu i oštrim, vrlo čestim perturbacijama koje liječnici nazivaju "bolnim perturbacijama".

Ako CTG odredi jedan od tih znakova, žena je poslana na dodatne preglede. No, otkriće dvaju ili više alarmantnih pokazatelja temelj je za hospitalizaciju očekivane majke i prijevremenu dostavu s carskim rezom.

Bodovanje po bodovima

Sustav bodova koristi se za sumiranje rezultata kardiotokografije. Evaluacija svakog od gore navedenih parametara uključuje prikupljanje potpuno određenog broja bodova, što zajedno daje konačni rezultat. U opstetriji i ginekologiji postoji nekoliko kriterija za dodjelu bodova.

Fisherova ljestvica

Od svih metoda izračunavanja rezultata, ovaj se smatra najtočnijim i točnijim do danas. Prilikom izračunavanja točaka na Fisherovoj skali procjenjuju se četiri osnovne vrijednosti - osnovni otkucaji srca, varijabilnost, ubrzanje i usporavanje. Ovu je mjeru nadopunio i dr. Krebs, koji je također predložio da se uzme u obzir broj pokreta fetusa. Tako je dobiven jasan i jednostavan sustav bodovanja:

Fischerova tablica za ocjenjivanje u Krebsovoj izmjeni:

Ako se stanje fetusa procjenjuje na 9 do 12 točaka, uobičajeno je u toj skali. To znači da se maca osjeća dobro, barem dok se istraživanje vrši.

Ako je rezultat CTG Fishera 6-8 boda, žena treba daljnje praćenje CTG-a, jer takav znak je znak dječje tjeskobe. Međutim, to ne predstavlja neposrednu opasnost za život mrvica. Preporuča se češće ponoviti CTG kako bi se pratila dinamika.

Najviše alarmantan pokazatelj za Fisher je manje od 5 boda. To znači da je dijete u smrtnoj opasnosti, smrt se može dogoditi u bilo kojem trenutku. Obično, s takvim rezultatima, CTG se ne šalje kući, već odmah u bolnicu, gdje će tijekom sljedećih nekoliko sati donijeti odluku o ranoj dostavi kako bi dijete imalo priliku preživjeti. To je slučaj u kojem je opasnije da dijete ostane u majčinoj utrobi nego da se rodi, čak i ako je vrlo prerano.

FIGO skali

Ova je skala stvorila Međunarodna udruga ginekologa i opstetriara da "izjednačavaju" određene pogreške u procjeni kriterija za CTG od strane liječnika iz različitih zemalja. Ovo je međunarodni "zlatni standard".

Evaluacijska tablica na skali FIGO:

Utvrđen na CTG pokazatelju

Vrijednost na normalnom CTG

Značaj sumnjivog ili "sumnjivog" CTG-a

Vrijednost patologije

ili 151-170 otkucaja / min

Manje od 100 ili više od 170 otkucaja / min

5-10 otkucaja / min u 40 minuta

Manje od 5 otkucaja / min u 40 minuta ili sinusni ritam

2 ili više za 40 minuta

Tijekom 40-minutne ankete su odsutne

Uopće nije snimljen ili postoji rijetka varijabla

Promjenljivi ili kasni

Česta pitanja

Gledali smo nekoliko desetaka ženskih foruma na Internetu, gdje su trudnice raspravljale o rezultatima CTG-a. Tako je popis najčešćih pitanja koja zanimaju buduće majke postala očigledna. Pokušat ćemo im odgovoriti ovdje.

Što je kapa?

Zaključno, koja će dobiti trudnicu na prolazu kardiotokografije, bit će naznačeno da CAP fetusa = određena numerička vrijednost. Što je CAP, nije previše teško pogoditi. Ova kratica označava: "pokazatelj stanja fetusa". Ovo je svojevrsni sažetak, koji se izdaje nakon analize svih dobivenih podataka. PSP nije izračunat od strane osobe, već posebnim programom, pa stoga osobni faktor i kvalifikacije medicinskog osoblja ovdje nemaju značenja.

PSP se izračunava složenim matematičkim algoritmima koje buduća majka ne mora znati. Dosta za upoznavanje s općim pravilima PSP-a kao takvog:

Norm - 1,0 i niže. Odstupanje od norme koja se smatra neznatnim, na primjer, 1,03 ili 1,05, razlog je dvostrukog provjeravanja podataka, ponovnog provođenja CTG-a, možda je nešto jednostavno pošlo po zlu.

PSP = 1,1-2,0. Ove numeričke vrijednosti upućuju na početni poremećaj fetusa. Ponavljanje CTG-a treba biti učinjeno jednom tjedno, žena je propisana liječenje ovisno o razlozima koji su uzrokovali oštećenje (fetalna hipoksija, placentalna insuficijencija itd.).

PSP = 2,1-3,0. Takvi pokazatelji upućuju na to da dijete osjeća izraženu nelagodu, a njegovo stanje ostavlja mnogo želje. S takvim vrijednostima u KTG-u, uobičajeno je hospitalizirati ženu kako bi se donijela konačna odluka u bolnici - liječiti ili roditi. Ako se odlučite zadržati trudnoću, kardiotogram će se prikazati svaka 2-3 dana.

PSP = 3,0 i više. Ovaj rezultat je vrlo uznemirujući. Najčešće pokazuje da je mrvica u kritičnom stanju. Žena je odmah hospitalizirana, ponekad "ambulantna", a za nekoliko sati donijet je odluka o provođenju izvanrednog carskog dijela radi spašavanja života bebe.

Točnost procjene PSP-a je blizu 90%, pa stoga, kao ultrazvučna dijagnostika, CTG pruža samo hranu za misli. Na temelju "lošeg" CTG-a, nema dijagnoze. Trebate sveobuhvatni pregled, koji će uključivati ​​i ultrazvučni i Doppler ultrazvuk (USDG), te laboratorijske pretrage krvi, urina, razmazivanja.