Drugi pregled tijekom trudnoće

Bol

Mogućnosti suvremene medicine omogućuju trudnici da nauče što više o tijeku trudnoće, isključujući eventualne odstupanja u njenom smjeru, kako bi utvrdio rizik da će nešto u razvoju beba pogriješiti. Danas, trudnice imaju priliku, po želji, a ponekad je potrebno proći razne inspekcije i proći sve vrste testova, koji omogućuju određeni stupanj vjerojatnosti da se utvrdi nepostojanje prijetnju normalno i prirodno formiranje ploda. Jedna od složenih metoda ispitivanja trudnice je takozvani prenatalni screening.

Drugi pregled tijekom trudnoće: uvjeti

Proučavanje istraživanja u CIS-u se provodi relativno nedavno, ali zbog bogatog informacijskog sadržaja aktivno se koristi u praksi trudnica. Screening omogućuje određivanje rizika od komplikacija tijekom trudnoće, a također otkriva rizik od kongenitalnih abnormalnosti u fetusa. Prva studija screeninga provodi se u prvom tromjesečju, a drugi pregled tijekom trudnoće, odnosno, u drugom tromjesečju.

Najviše "uspješno" vrijeme za prvog stručnjaka za screening uzima u obzir razdoblje od 12-13 tjedana, iako se ovo istraživanje može provesti od 11 do 14 tjedana trudnoće. Vremenski okvir za drugi pregled tijekom trudnoće iznosi od 16 do 20 tjedana, iako je najoptimalniji i najsigurniji za to, liječnici zovu 16-17 tjedana trudnoće.

Drugi pregled tijekom trudnoće: pokazatelji

Svrha drugog pregleda je utvrditi među trudnicama u opasnosti kada je vjerojatnost razvoja kromosomskih abnormalnosti u fetusu prilično visoka.

Screening može biti ultrazvuk (otkriva moguće fetalne abnormalnosti pomoću ultrazvuka); biokemijski (krvni markeri); i kombiniraju se - sastoje se od ultrazvuka i biokemijskih pregleda. U pravilu, ultrazvučni pregled provodi se kao dio probira na kraju drugog tromjesečja trudnoće, a drugi pregled tijekom same trudnoće sastoji se u testu krvi za različite pokazatelje. Također se uzimaju u obzir rezultati ultrazvuka koji se provode uoči pregleda drugog tromjesečja trudnoće.

Algoritam akcija tijekom projekcije je kako slijedi: trudna nakon što je krv i ultrazvuk popunjava upitnik, što ukazuje osobne podatke koji će biti izračunat gestacijsku dob, i malformacija rizike. Analize se izvode, uzimajući u obzir trajanje trudnoće, nakon čega računalni program obrađuje primljene podatke za izračunavanje rizika. Pa ipak, ni dobiveni rezultati ne mogu se smatrati konačnom dijagnozom, nakon čega se apsolutno može govoriti o prisutnosti rizika, ako su uspostavljeni. Za detaljnije i preciznije informacije liječnik treba uputiti trudnicu na dodatna ispitivanja i za savjetovanje liječniku genetike.

Ako govorimo specifično o drugom screeningu tijekom trudnoće, to je biokemijska studija krvi majke posebnim testovima. Takozvani „trostruki test” - analiza razina u krvi, kao što su tvari humanog korionskog gonadotropina (hCG), alfa-fetoprotein (AFP), slobodne estriol. Ako drugi screening tijekom trudnoće uključuje i krvni test za inhibin A, test se već naziva "četverostrukom". Koncentracija studija krvi trudnih ovih specifičnih hormona i proteine ​​omogućava određeni stupanj vjerojatnosti da se govori o opasnosti od stvaranja u fetus takve nedostatke kao što su Downov sindrom (trisomija 21), Edwards sindrom (trisomija 18), defekata neuralne cijevi (rascjepa spinalnog kanala i anencefalija),

Rezultati probiranja u drugom tromjesečju mogu posredno biti znak nekih abnormalnih stanja razvoja fetusa i komplikacija trudnoće. Na primjer, povišene razine hCG može ukazivati ​​na kromosomske abnormalnosti, rizik od razvoja preeklampsije, ili prisutnost dijabetesa u majke, višestruki trudnoću. Niski hCG, zauzvrat, može biti znak abnormalnog razvoja placente. Podizanje ili spuštanje AFP, a uz njega i inhibin A u majčinog seruma pokazuje povrede normalan razvoj fetusa i mogućih prirođenih patologija - otvoren neuralne cijevi mana, vjerojatnost za trisomija 21 ili trisomija 18. oštrog porasta AFP također može dovesti do smrt fetusa, Promjene u razini slobodnog estriola - ženski steroidni hormoni - mogu biti znak smanjene funkcije placentnog sustava, nedovoljna količina ukazuje na mogući poremećaj razvoja fetusa.

Čak i ako su rezultati drugog pregleda tijekom trudnoće nepovoljni, ne biste trebali očajavati i odmah oglasiti alarm. Oni samo ukazuju na mogući rizik od anomalija, ali one nikako nisu definitivna dijagnoza. Ako barem jedan indikator pregleda ne odgovara normi, važno je podvrgnuti dodatnim opsežnim istraživanjima. Osim toga, neki čimbenici koji mijenjaju rezultate ankete mogu utjecati na izvedbu ankete. To su: in vitro oplodnja, težina trudnice, šećerna bolest i sve druge bolesti majke, loše navike, na primjer pušenje tijekom trudnoće. U slučaju višestrukih trudnoća, uopće nije poželjno provesti biokemijsko krvno ispitivanje kao dio pregleda: rezultati su previsoki, a točnost rizika je iznimno teško izračunati.

Kada se 2 screening trudna i što to pokazuje

Kako bi naučili kako budućno dijete raste i razvija, omogućuje pregled drugog tromjesečja. Je li potrebno podvrgnuti se postupku, jer se smatra mnogo jednostavnijim od prvog pregleda? Kome je ukazano ispitivanje i koliko tjedana traje? Što žena treba znati o dijagnozi?

Koji je termin?

Takvo ispitivanje (screening) za buduće mame počelo se provoditi relativno nedavno, od 2000. godine. Uključuje ultrazvučnu i biokemijsku analizu uzete iz vene. Prvi put kada se trudnica pregleda od 10 do 13 tjedana, drugi se screening provodi od 16 do 20 tjedana. Vremensko razdoblje više informativne i točne analize potrebne za drugi pregled je od 16 tjedana do 6 dana 18 tjedana. S ultrazvukom - od 19 do 22 tjedna.

Ako krv trudne žene nije pobudila sumnju na prvom pregledu, liječnik preporuča podvrgnuti samo ultrazvučnoj dijagnozi. Treći put ultrazvuk učinjen je od 22 do 24 tjedna, a to je obavezno. Iako, ako želite ponovno donirati krv i biti testirani, buduća mama može u svakom laboratoriju na svoj trošak.

Ono što pokazuje drugi pregled trimestra

Došavši na ultrazvuk, buduća mama može računati na takve informacije:

 • stanje posteljice
 • Postoje li abnormalnosti u cerviksu i dodacima;
 • količina amnionske tekućine;
 • mjesto fetusa u maternici;
 • veličine fetusa (volumen prsnog koša, trbuha, glava, duljina kralježnice i udova);
 • kako se razvija glavni organ živčanog sustava - mozak i kičmena moždina;
 • kako se razvijaju kosti lica, oči, nos;
 • stanje srca i vaskularnog sustava;
 • jesu li unutarnji organi ispravno razvijeni.

Svakako napravite drugi pregled za žene u opasnosti:

 • roditelji koji su rodbina;
 • pretrpjela je zaraznu bolest tijekom trudnoće;
 • roditelji koji imaju genetsku bolest u svojoj obitelji;
 • ako žena ima slučaj mrtvorođenog i spontani pobačaj;
 • ako su se rodili roditelji s mentalnim, nervoznim, genetskim patologijama;
 • ako se na prvom screeningu otkrije bilo koji poremećaj.

Kako se pripremiti za studij

Nakon prvog testiranja, malo je vjerojatno da će drugi pregled tijekom trudnoće biti neočekivani postupak.

Priprema za to je potrebno, kao i po prvi put:

 • dan prije darivanja krvi neophodno se suzdržati od jedenja masne, začinjene, pržene hrane;
 • uzeti krv na praznom trbuhu i piti vodu jedino jakom žeđom;
 • izbjegavati stres i anksioznost, što može negativno utjecati na rezultate.

Ultrazvuk je izveden bez posebne obuke. Nema kontraindikacija, bezbolno i neinvazivno. Ultrazvučna dijagnoza prenatalnog pregleda smatra se suvremenom, visoko informativnom i sigurnom metodom koja omogućava ispitivanje stanja majke i djeteta.

Trudna leži na kauču. Liječnik namazuje želudac gelom i provodi istraživanje s posebnim senzorom kroz kožu. Dekodiranje i rezultati koje pacijent prima nakon nekoliko minuta.

Što uključuje 2 probira

Drugi pregled ukazuje na prisutnost ili odsutnost rizika da dijete ima kromosomske defekte. Glavni zadatak prenatalnog pregleda je identificirati mame koji su u opasnosti da imaju dijete s teškoćama u razvoju i pažljivije ih ispitati, na primjer, invazivno. Prema rezultatima dubinskog pregleda, liječenje će biti propisano ili predloženi umjetni pobačaj.

Drugi se screening naziva trostruki, jer uključuje 3 pokazatelja:

 • Alfa-fetoprotein (ili ACE) je protein koji se proizvodi od jetre i gastrointestinalnog trakta embrija od 3 tjedna. Ona je odgovorna za transport hranjivih tvari i zaštitu fetusa od estrogena koje proizvodi maternalni organizam za vlastitu zaštitu.
 • Chorionic gonadotropin (CG) - hormon aktivno sintetiziran od strane korijenskih tkiva nakon embrionalne implantacije. Smatra se važnim pokazateljem zdravog tijeka trudnoće, koji regulira ženske hormone. Za prvi screening, studija razine β-podjedinice CG je karakteristična, jer je do 10. tjedna njegov broj povećava do maksimuma, a zatim postupno smanjuje. Tijekom drugog razdoblja pregleda jednako su ispitivane i β-podjedinice i CG.
 • Besplatni estriol je hormon sintetiziran bebinim jetrom i nadbubrežnim žlijezdama. Utječe na stanje maternice, placentalnu cirkulaciju krvi i funkcioniranje ženskih žlijezda dojke.

U suvremenim laboratorijima trudnice može se provesti dodatna analiza, otkrivajući količinu inhibina A. Ovo je ženski hormon, čiji pokazatelji ovise o trajanju trudnoće i općem stanju fetusa.

Normalne tjedne cijene i dekodiranje

Prilikom tumačenja testova provedenih tijekom pregleda uzimaju se u obzir vanjski faktori, težina trudnog bolesnika, njezine loše navike.

Screening 2 trimesters: kada se drugi screening

Ako su rezultati druge studije pozitivni, tada je zametak zdravi, nema genetskih patologija, osjeća se dobro, ako je negativan, onda dijete najvjerojatnije pati od ozbiljne bolesti. Nakon utvrđivanja bolesti, liječnik ili prihvati intrauterini tretman malog pacijenta, ili umjetno uzrokuje preuranjeni rad. To znači da se screening za drugi trimestar tijekom trudnoće može nazvati odgovornim i važnim postupkom, koji se ne smije uzimati lagano i bezbrižno.

Koja je svrha 2 screeninga tijekom trudnoće?

Trenutno, ginekolozi savjetuju svim trudnicama da prođu prvi i drugi pregled kako bi odmah otkrili genetske abnormalnosti u zametku. Svaka buduća majka se nada da joj se ljubljena i dugo očekivana beba dobro razvija i razvija, nema strašnih bolesti. Ali, nažalost, ne rode samo jaka i zdrava djeca, već i bebe s teškim i neizlječivim patologijama.

Pretraživanje se smatra najtočnijim istraživanjem, čiji rezultati mogu biti pouzdani.

Screening 2 trimestra tijekom trudnoće omogućuje otkrivanje nepravilnosti fetusa, koje se ne razlikuju tijekom prve studije, kako bi se potvrdilo ili uskratilo dijagnozu u prvom tromjesečju kako bi se identificirale fizičke abnormalnosti kod djeteta.

Kako se drugi pregled provodi tijekom trudnoće?

Kada dođe 18. - 20. tjedan trudnoće, liječnici savjetuju pacijente da prolaze kroz screening i ultrazvuk. Ispit se postavlja za vrijeme tog razdoblja trudnoće zbog nekog razloga, jer je u ovom trenutku prikladno za proučavanje embrija. Prvi pregled, koji se provodi sredinom prvog tromjesečja trudnoće, ne daje precizne informacije o fizičkom stanju djeteta u maternici, ali samo pokazuje koliko dobro napreduje embrionalni razvoj. No, drugi screening i ultrazvuk u 20. tjednu mogu biti ginekolog vrlo vrijedni podaci o zdravlju fetusa. Nakon što je dobio negativne rezultate studije, liječnik nudi roditeljima dvije mogućnosti za daljnje postupanje: bilo da roditi bolesno dijete, ili, prije nego što bude prekasno, da pristane na pobačaj. Prevedeno s engleskog jezika, screening je screening, to jest, računajući vjerojatnost da djeca imaju određena odstupanja. Najpopularniji program probira je PRISCA, ili perinatalna procjena rizika. Obično uključuje tri studije.

 1. Biokemijski trostruki test. Trudnica uzima venuću krv tijekom 2. trimestra trudnoće kako bi provjerila sadržaj AFP, hCG i estriol markera. AFP, ili alfa-fetoprotein, protein je sintetiziran jetrom i probavnim traktom embrija. Ljudski hCG, ili humani korionski gonadotropin, hormon je proizveden u embrionalnim membranama, koji je prisutan samo u krvi trudnica. Estriol spolnog hormona proizvodi folikularni aparat jajnika. Biokemijski test omogućuje utvrđivanje vjerojatnosti nastanka takvih teških kromosomskih bolesti u zametku kao Downov sindrom i Edwardsov sindrom. Za trudnicu, test je potpuno siguran, koncentracija AFP, hCG, estriola jednostavno se izračunava u krvi, ne provodi se manipulacija ženskog tijela.
 2. Ultrazvučni pregled. Ultrazvuk u okviru probira se provodi preciznije i detaljnije u usporedbi s konvencionalnim ultrazvukom. Medicinski stručnjak vrlo pažljivo proučava sliku embrija na monitoru ultrazvučnog stroja. Liječnik može naći u embrij manji fizički nedostatak koji se može lako izliječiti uz pomoć lijekova ili kirurških operacija, kao i ozbiljne razvojne anomalije koje se ne mogu otkloniti. Uobičajeno, ultrazvučno skeniranje na drugom zaslonu olakšava dijagnosticiranje kila u dijafragmi, klopotama, rascjepoj usnici, rascjepom, skraćivanju cjevastih kostiju, deformaciji prstiju i mnogim drugim patologijama.
 3. Cordocentesis. Ovaj postupak nije obavezan stupanj drugog probira. No, ako test krvi i ultrazvučna ispitivanja pokazuju prisutnost nekih abnormalnosti, preporučuje se, ipak, provesti cordocentesis. Operacija je prilično komplicirana, ali ona vam dopušta da otkrijete što je u redu s djetetom u utrobi. Posebna igla umetnuta je u abdomen trudne žene, uz pomoć kojih se krv zametka uzima iz pupčane vrpce. Prikupljena krv se šalje u laboratorij radi analize, prema rezultatima liječnika preciznu dijagnozu embrija. Ali mora se reći da se cordocenteza odnosi na nesigurne postupke. Dva od 100 žena imaju pobačaj nakon operacije. Često igla ostavlja iza hematoma, koja se, međutim, brzo riješi. Jedna žena stotinu po postupku je zaražena.

Koje se bolesti mogu otkriti u embriju tijekom drugog pregleda?

Mnoge se žene pitaju je li potrebno provesti 2 probir tijekom trudnoće. Studija je vrlo skupo. Ali zar će novac potrošiti isplatiti? Zapravo, screening drugog trimestra trudnoće ne bi trebao biti podcijenjen, jer roditeljima daje važne informacije o razvoju djeteta u maternici. Prema studiji, obitelj odluči napustiti bebu ili imati pobačaj. Ako je embrij ozbiljno i neizlječivo bolesno, onda je bolje da ga ne mučete, već da umjetno prekinete trudnoću. Do kraja drugog tromjesečja pobačaj je još uvijek dopušten. Neke majke zabrinute su zbog moralne strane tog pitanja. U ovom slučaju, trebali biste razmisliti koliko je teško podizati i podići djecu s teškoćama u razvoju. Jesu li roditelji pristali na ovo teret za život? Ili je bolje odgoditi rođenje djeteta? Tipično se provodi drugi trimestriranje za otkrivanje takvih abnormalnosti razvoja embrija: oštećenja neuralne cijevi, Downov sindrom, Edwardsov sindrom, Patauov sindrom.

 • Nedostatak neuronske cijevi. Dvadeseti dan intrauterne egzistencije pojavljuje se neuralna ploča u zametku. Nakon nekoliko dana, urušava se u cijev - klica središnjeg živčanog sustava, uključujući mozak i leđnu moždinu. Formiranje cijevi je vrlo sporo, ponekad ploča nije potpuno zatvorena ili izravnana. U tom slučaju pojavljuju se jake malformacije fetusa: anencefalija, cephalocele, meningocele. Anencefalija ili pseudocefalija - odsutnost moždanih polutki, vremenski i okcipitalni dijelovi lubanje. Srednje i diencephalon deformirane, oči ispupčene, jezik neprirodno dug, vrat kratko, gornji dio glave, umjesto lubanje prekriven gustom membranom, cijepljen krvnim žilama. Cephalocele, to jest cijepanje lubanje - izlaz tkiva mozga kroz oštećenja lubanje. Meningocele - medijana spinalna anomalija, u kojoj sadržaj spinalnog kanala nije potpuno zatvoren.
 • Down sindrom. Ova kromosomska bolest, također nazvana trisomija, javlja se u vrijeme začeća. U bolesnika s embrijom, kariotip ne uključuje 46 kromosoma, kao u zdravih osoba, ali 47. U Downovom sindromu, dvadeset i jedan par kromosoma je zapravo trostruki, a ne par. Takva genetska abnormalnost događa se kada tijekom oplodnje jaje ili sperma nose dodatni kromosom. Novorođenčad s Downovim sindromom ima malu glavu, spljošteno lice, deformirane uši, ravni nos, koso oči, kratak vrat, uvijek otvoreno usta, kratke udove. Pojava bolesti ne ovisi o rasi, načinu života, zdravlju, dobi roditelja. Predvidjeti i spriječiti kromosomsku mutaciju je nemoguće.
 • Edwardsov sindrom. Ta bolest, kao što je Downov sindrom, događa se za začećem, rezultat je promjena u kariotipu. Samo se dodatni treći kromosom ne nalazi u dvadeset prvom, već osamnaestom paru kromosoma. Novorođene bebe s Edwardsovim sindromom karakteriziraju slabost, bol, nedostatak visine i težine. Izgledaju prerano, ali kasnije su rođeni. Bolesna djeca imaju kratak prsni koš, deformirane rebra, dislocirane kukove, klatne noge, upleteni prsti, papilomi na koži. Dojenčad s Edwardsovim sindromom ima specifičnu strukturu glave, imaju nisko čelo, kratak vrat, nerazvijene očne jabučice, ispupčenje glave, nisko postavljene uši, deformirane uši, male usne, rascjep usne. U ovoj bolesti, gotovo svi sustavi i organi neispravno djeluju, srčani oštećenja, opstrukcija crijeva, zatajenje bubrega, kila u prepona, fistule u jednjaku, divertikula mjehura. Bolesna djeca rijetko žive do prvog rođendana.
 • Sindrom Patau. Ova bolest karakterizira prisutnost ozbiljnih kongenitalnih malformacija. Tjelesna težina novorođenčadi s dijagnozom ove bolesti ne prelazi 2,5 kg. Kod djece postoje poremećaji u razvoju različitih dijelova središnjeg živčanog sustava, umjerene mikrocefalije, patologije vizualnog sustava (rožnata neprozirnost, coloboma, microphthalmia itd.), Polydaktilno i oštećenje razvoja ruku. Djeca s Patauovim sindromom često imaju nagnuto nisko čelo, uske palpebralne pukotine, široku bazu nosa i dubok nosni most, anomalije krakova, kratak vrat, pukotine na nebu i gornju usnicu. Više od polovice dojenčadi pati od nedostataka u razvoju srčanog mišića - poremećaja razvoja zidova srca, položaj krvnih žila je uobičajen. Kod djece se dijagnosticiraju poremećaji razvoja tkiva gušterače, embrijske kile, udvostručenja ili povećanja unutarnjih organa (slezena, bubrega, itd.), Malformacije reproduktivnih organa. Može biti cista, povećana lobulacija kortikalnog tkiva bubrega. Bilješka karakteristična za zajedničku potragu za mentalnom retardacijom. Takve teške razvojne patologije ne dopuštaju većini dojenčadi (95%) Patauovom sindromu da žive dulje od nekoliko tjedana ili mjeseci. U rijetkim slučajevima je moguće održavati život takvih pacijenata već nekoliko godina. U razvijenim zemljama postoji tendencija produženja očekivane životne dobi djece s Patauovim sindromom na pet godina.

Važno je napomenuti da, iako su navedene patologije izuzetno rijetke, one su obilježene lukavim i nepredvidljivim. Spriječiti kromosomske mutacije ne mogu, oni se pojavljuju u vrijeme začeća, ne liječe, ne nestaju sami, ostaju zauvijek. Bolesna djeca ne mogu potpuno živjeti, patiti od svoje inferiornosti, ovisiti o bliskim ljudima, onesposobljeni. Loša je stvar da dijagnosticiranje kromosomskih bolesti u zametku u maternici predstavlja težak zadatak liječnicima.

Čak i ako drugi pregled najtočnijih i najsuvremenijih metoda, da dostavi pouzdanu i definitivnu dijagnozu, nije uvijek moguće. U većini slučajeva, liječnici jednostavno kažu svojim roditeljima koji postotak je vjerojatno da će imati dijete s invaliditetom. A obitelj već odlučuje hoće li zadržati trudnoću ili ne.

Koliko dugo je drugi pregled?

Izuzetno je važno ne propustiti vrijeme drugog zaslona. Obično liječnici preporučuju pacijente da se pregledaju ne ranije od 16 tjedana trudnoće, ali ne kasnije od 20 tjedana. Ako se probir rano radi, onda ako se pronađe patologija kod embrija, nije tako opasno imati abortus. Ako kasnije prođemo ispit, možete dobiti točnije i pouzdane rezultate.

Liječnički stručnjaci vjeruju da je najbolje vrijeme za drugi pregled je 17. - 19. tjedan trudnoće. U ovom trenutku prikladno je proučiti stanje embrija u maternici, a još je moguće umjetno prekinuti trudnoću.

Kako se pripremiti za drugi screening?

Priprema za drugi pregled nije obično teško, jer žene već imaju iskustva s prvim istraživanjem. Moralno, to može biti samo za majke koje nisu primale ohrabrujuće rezultate tijekom pregleda prvog tromjesečja. Nije lako ublažiti tjeskobu i predrasude, ali morate pokušati to učiniti. Prije drugog ispitivanja, mjehur i crijeva ne mogu se isprazniti, punina organa s urinom i izmetom ne utječe na rezultate ultrazvuka. Dan prije pregleda, proizvodi koji mogu uzrokovati alergije trebaju biti isključeni iz jelovnika: agrumi, čokolada. Na dan davanja krvi za analizu, trebali biste gladovati, jer obrok može napraviti lažne laboratorijske rezultate.

Kako se dijagnoza određuje drugim rezultatima pretraživanja?

Screening 2 trimestra tijekom trudnoće se provodi u jednom danu. Nakon pregleda, liječnici pripremaju testne rezultate nekoliko tjedana. Kao rezultat toga, medicinsko izvješće koje se sastoji od prilično impresivnog popisa digitalnih podataka pada u ruke roditelja, što je teško za neinformiranu osobu razumjeti. Koliko brojevi odstupaju od normalnih vrijednosti, liječnici određuju kakvu vrstu bolesti embrij pati u maternici. Prekomjerna ili nedovoljna količina AFP, hCG ili estriola u krvi majke ukazuje na specifičnu razvojnu abnormalnost fetusa. Uobičajeni rezultati screeninga 2 i ultrazvuka trebaju biti sljedeći:

16 tjedana trudnoće

 1. Količina šećera - 100 g
 2. Duljina tijela je 11,6 cm.
 3. Opseg tumora - 88 - 116 mm.
 4. Opseg glave - 112 - 136 mm.
 5. Veličina prednje i okcipitalne veličine - 41 - 49 mm.
 6. Biparetalna veličina je 31 - 37 mm.
 7. Duljina kosti noge je 15-21 mm.
 8. Duljina kosti kuka je 17-23 mm.
 9. Duljina kosti podlaktice - 12 - 18 mm.
 10. Duljina kosti na ramenu iznosi 15-21 mm.
 11. Indeks amnionske tekućine je 121.
 12. Sadržaj ljudskog korionskog gonadotropina - 10 - 35 tisuća.
 13. Sadržaj alfa-fetoproteina je 34,4 IU / ml.
 14. Sadržaj estriola je 4,9 - 22,7 nmol / l.

17 tjedana trudnoće

 • Količina šećera - 140 g
 • Duljina tijela - 13 cm.
 • Opseg oboda - 93 - 131 mm.
 • Opseg glave - 121 - 149 mm.
 • Veličina prednje i okcipitalne veličine - 46 - 54 mm.
 • Veličina biparietal je 34 - 42 mm.
 • Duljina kosti noge je 17-25 mm.
 • Duljina kosti kuka je 20-28 mm.
 • Duljina kosti podlaktice - 15 - 21 mm.
 • Duljina kosti na ramenu iznosi 17-25 mm.
 • Indeks amnionske tekućine je 127.
 • Sadržaj ljudskog korionskog gonadotropina - 10 - 35 tisuća.
 • Sadržaj alfa-fetoproteina iznosi 39 IU / ml.
 • Sadržaj estriola - 5,2-23,1 nmol / l.

18 tjedana trudnoće

 1. Težina klica - 190 g
 2. Duljina tijela je 14,2 cm.
 3. Opseg perinte - 104 - 144 mm.
 4. Opseg glave - 131 - 161 mm.
 5. Veličina čela i okcipitalne veličine - 49 - 59 mm.
 6. Biparietal veličina - 37 - 47 mm.
 7. Duljina kosti noge je 20 - 28 mm.
 8. Duljina kosti kuka je 23-31 mm.
 9. Duljina kosti podlaktice - 17 - 23 mm.
 10. Duljina kostiju ramena - 20 - 28 mm.
 11. Indeks amnionske tekućine je 133.
 12. Sadržaj ljudskog korionskog gonadotropina - 10 - 35 tisuća.
 13. Sadržaj alfa-fetoproteina je 44,2 IU / ml.
 14. Sadržaj estriola je 5,6 - 29,7 nmol / l.

19 tjedana trudnoće

 • Količina šećera - 240 g
 • Dužina tijela - 15,3 cm.
 • Opseg tumora - 114 - 154 mm.
 • Opseg glave - 142 - 174 mm.
 • Veličina prednje i okcipitalne veličine - 53 - 63 mm.
 • Biparietal veličina je 41 - 49 mm.
 • Duljina kosti noge je 23-31 mm.
 • Duljina kosti kuka je 26-34 mm.
 • Duljina kosti podlaktice - 20 - 26 mm.
 • Dužina kosti na ramenu iznosi 23-31 mm.
 • Indeks amnionske tekućine je 137.
 • Sadržaj ljudskog korionskog gonadotropina - 10 - 35 tisuća.
 • Sadržaj alfa-fetoproteina je 50,2 IU / ml.
 • Sadržaj estriola je 6,6 - 38,5 nmol / l.

20 tjedana trudnoće

 1. Šipka težine - 300 g
 2. Dužina tijela - 16,4 cm.
 3. Opseg tumora - 124 - 164 mm.
 4. Opseg glave - 154 - 186 mm.
 5. Veličina čela i okcipitalne veličine - 56 - 68 mm.
 6. Biparietal veličina je 43 - 53 mm.
 7. Duljina kosti noge je 26-34 mm.
 8. Duljina kosti kuka je 29 - 37 mm.
 9. Duljina kosti podlaktice - 22 - 29 mm.
 10. Duljina kosti na ramenu je 26-34 mm.
 11. Indeks amnionske tekućine je 141.
 12. Sadržaj ljudskog korionskog gonadotropina - 10 - 35 tisuća.
 13. Sadržaj alfa-fetoproteina je 57 IU / ml.
 14. Sadržaj estriola - 7,3 - 45,5 nmol / l.

Ako fetus ima Downov sindrom, tada je sadržaj hCG u krvi trudnice visok, a AFP i estriol su niski. U Edwardsovom sindromu, koncentracija svih tvari je ispod normalne. S defektom u neuralnoj cijevi, korionski gonadotropin je normalan, a estriol i alfa-fetoprotein su visoki. Također, visok sadržaj AFP može značiti razvojni poremećaj u zametku kičmene moždine i nisko Meckel-Gruberov sirup, nekroza jetre, okcipitalna kila, spina bifida. Ako je koncentracija estriola u krvi vrlo niska, vjerojatno je pobačaj. No, s negativnim rezultatom istraživanja, roditelji ne očajavaju. Liječnici, kada se bave probir tijekom trudnoće, upozoravaju da je nemoguće napraviti 100% -tnu točnu dijagnozu. Čini se da, unatoč nepovoljnoj prognozi liječnika, žene proizvode zdravu i punopravnu djecu.

Zašto drugi testovi ponekad daju lažne rezultate?

Liječnici su također ljudi, a ponekad čine pogreške. Prilikom dijagnoze, liječnici su vođeni numeričkim pokazateljima norme, ali tijelo svake žene je drukčije, a čak i značajne promjene u krvnim razinama AFP, hCG, estriola ne ukazuju uvijek na patologiju. Ne biste trebali sami pokušati razumjeti rezultate ispitivanja, a kamoli postaviti dijagnozu u maternicu. Bolje je povjeriti ovu zanimanja ginekologu. Dešifriranje rezultata drugog probira nije lako, a iskusni medicinski stručnjak može vidjeti cijelu situaciju na jedan pogled na brojeve. To se događa, iako rijetko, da istraživanje pokazuje lažne rezultate zbog određenih razloga. Stoga, prije provođenja pregleda, liječnik mora ispitati i ispitati pacijenta kako bi pregledao moguće čimbenike koji utječu na vjerodostojnost rezultata ispitivanja. Pogrešan rezultat je moguć u sljedećim slučajevima:

 • s višestrukim trudnoćama;
 • pri koncepciji IVF-a;
 • s pretilošću ili, obrnuto, težine;
 • dijabetes;
 • u pogrešnom razdoblju trudnoće.

Trebam li napraviti screening za 2 trimestra?

Proći drugo probe ili ne je čisto osobna odluka. Buduća majka trebala bi je sama uzeti.

Ponekad je nevoljko prolaziti kroz screening za 2 trimestra povezana s unutarnjim iskustvima. Ta iskustva mogu biti iz razloga, jer se događa da studije screeninga daju pogrešne rezultate i identificiraju prijetnje razvoju patologija u fetusu, koje se normalno razvijaju.

Lažne rezultate čine buduću majku nervoznom i uznemirenom oko djeteta za ostatak razdoblja nošenja. To zauzvrat dovodi do negativnog tijeka trudnoće i može utjecati na zdravlje budućih majki i fetusa. Srećom, situacija nije nimalo beznadna. Ako se trudnica boji invazivnih dijagnostičkih metoda koje pružaju najpouzdanijih informacija o prisutnosti ili odsutnosti abnormalnosti, ona može primiti sigurne neinvazivne prenatalne DNA testove.

Ako žena ne pada u rizičnu skupinu ili nema komplikacija tijekom trudnoće, tada vodeći liječnik nudi samo ultrazvučni postupak. U Rusiji se drugi screening ne prakticira oko dvije godine. Međutim, odsutnost negativnih rezultata u prvom tromjesečju ne jamči da nema rizika u drugom tromjesečju. Naravno, neprimjereno je dodijeliti dodatne testove svakoj ženi koja očekuje dijete. To samo izaziva žene da brinu i troše obiteljski novac.

Izbor obitelji, ako su rezultati 2 pregleda i ultrazvuka bili loši, mali su: spašavanje života bolesnog djeteta ili pristanak na pobačaj zbog medicinskih razloga, a taj pojam i dalje dopušta tu operaciju. Takva se odluka ne može smatrati moralnim zločinom, budući da su razlozi sasvim razumni. Obitelj koja zbog moralnih ili materijalnih razloga ne može brinuti o djetetu s teškim invaliditetom, moći će se u budućnosti pripremiti za novu trudnoću i roditi zdravo dijete. To je mnogo razumnije nego da se stavite i mali život na test.

Postoje i obitelji koje liječe bebu kao božanski dar, tako da nije važno kako se rodila. Za takve parove pobačaj je još veća katastrofa od rađanja djeteta s patologijama. Stoga obitelji koje su sretne dati svoju ljubav i zaštitu djetetu mogu odbiti probir bez straha.

U svakom slučaju, zaključak mora biti jasno, a ne pod utjecajem emocija. Ako ste u nedoumici o tome je li potreban drugi screening tijekom drugog trimestra, a kada proći pregled, najbolje je konzultirati svog liječnika na temelju podataka iz prethodnih testova.

Kada trebate napraviti 2 probira?

Ako se žena osjeća dobro, trudnoća nije popraćena komplikacijama, onda nije potrebno napraviti drugi pregled. Ali ako trudnica želi proći pregled kako bi se uvjerio da je sve u redu s dragocjenom bebom u želucu, onda liječnici nemaju pravo odbiti je. No, postoji i kategorija trudnica koje ne mogu zanemariti probir drugog tromjesečja jer je rizik od teških razvojnih defekata u njihovim embrijima visok. Obavezno ponesite ispitne majke:

 1. preko 35 godina;
 2. imati lošu nasljednost;
 3. obnovljena virusna bolest u ranoj trudnoći;
 4. u braku s bliskim rođakom;
 5. ovisnik o drogama;
 6. zlostavljanje alkohola;
 7. raditi u opasnim uvjetima;
 8. uzimanje moćnih lijekova;
 9. prethodno je izvršio abortus;
 10. preživio je pobačaj ili rođenje mrtvog djeteta.

Drugi pregled tijekom trudnoće: vrijeme koje izgledaju i pravila

Probiranje je skup mjera koje su usmjerene na identificiranje mogućih patologija u budućem djetetu. Kakve preglede treba žena? Kada se obavljaju screening drugog tromjesečja?

Drugi screening i screening

Što će naučiti na drugom zaslonu?

Na ultrazvučni pregled liječnik će prepoznati sljedeće parametre koji će pomoći u određivanju prisutnosti ili odsutnosti mogućih patologija za razvoj bebe:

 • debljina, položaj, stupanj zrelosti i struktura placente;
 • stanje maternice, njezinog cerviksa i dodavanja;
 • volumen amnionske tekućine;
 • parametri bebe (volumen prsnog koša, trbuh i glavu, duljina parnih kostiju na svakoj strani);
 • razvoj mozga i kralježnice;
 • razvoj lica (oči, usta, nos);
 • razvoj srca i krvnih žila;
 • stanje vitalnih organa: bubrega, mjehura, crijeva, želuca.

Koliko dugo traje drugi pregled?

Kada se drugi pregled tijekom trudnoće? Ovaj događaj se provodi u drugom tromjesečju trudnoće. Najprikladnije vrijeme za davanje krvi je 16-18 tjedana, a u ovom trenutku rezultati pregleda bit će najpouzdaniji. Trajanje ultrazvučnog pregleda u drugom tromjesečju je 19-20 tjedana.

Tko je prikazan na drugom zaslonu i može li ga odbiti

Drugi pregled mora proći sve žene koje su registrirane na antenatalnoj klinici, ali je posebno naznačeno onima koji imaju najmanje jednu od sljedećih indikacija:

 • roditelji nerođenog djeteta su bliski srodnici;
 • majka je pretrpjela infekciju tijekom trudnoće;
 • jedan roditelj pati od genetske bolesti;
 • trudnica je već imala pobačaja;
 • obitelj ima djecu s patologijama živčanog sustava i zakašnjelom razvoju;
 • prvi pregled pokazao je da fetus ima ozbiljne poremećaje u razvoju.

Neke buduće majke odbijaju proći drugi pregled, jer vjeruju da njezini rezultati mogu biti lažno pozitivni ili lažno negativni. Da biste to učinili, morate napisati izjavu o odricanju od ponašanja ove studije, koja na zahtjev žene mora pružiti liječnik.

Priprema za anketu

Tumačenje rezultata ispitivanja i ultrazvučni i drugi standardi probira

Norme krvnog broja (E3, AFP i hCG) razlikuju se za svaki tjedan trudnoće:

Koliko tjedana provodi drugi pregled: uvjete, norme i tumačenje pokazatelja tijekom trudnoće

Bilo koji ispit koji je propisao liječnik alarmantan je u većini bolesnika. To je osobito istinito tijekom trudnoće, kada je trudna majka odgovorna ne samo za jednu, već za dva života. Posebna uzbuđenja uzrokuju probira 2 trimestra. Što je II screening? Zašto trebam postupak? Koliko se pokazatelja proučava? Sve se to brine za buduće mame.

Što ovo istraživanje traži i što se gleda tijekom drugog tromjesečja?

Koliko se obveznih prenatalnih projekcija smatra normalnim? Ministarstvo zdravstva Ruske Federacije inzistira na 3 standardne studije screeninga za sve trudnice. Obvezni su za žene u opasnosti:

 • žena je navršila 35 godina;
 • blisko povezani brak;
 • nasljeđivanje (postoje kromosomske patologije u rodu, žena ima djecu s genetskim abnormalnostima);
 • nekoliko pretilih povijesti samoporteza;
 • prijetnja pobačaja;
 • onkopatologija trudnice, identificirana nakon 14 tjedana trudnoće;
 • izlaganje zračenju prije začeća ili neposredno nakon bilo kojeg od partnera;
 • ARVI u razdoblju od 14 do 20 tjedana;
 • anomalije i bolesti fetusa identificirane prvim probirama.
Drugi pregled tijekom trudnoće uključuje i ultrazvučnu i biokemijsku analizu. Žena može odbiti provoditi prenatalni screening, ali liječnici ne preporučuju zanemarivanje mogućnosti moderne dijagnostike. U nekim slučajevima, dodatna istraživanja postaju obavezna.

Ako se pacijentica raka pronađe u trudnoj ženi, ona se upućuje na konzultacije genetičaru radi odlučivanja o potrebi dodatnih biokemijskih istraživanja u drugom tromjesečju. Često dovoljno za ponovni ultrazvuk u perinatalnom centru ili specijaliziranoj klinici.

Organi majke i djeteta ocijenjeni tijekom pregleda

Što je uključeno u drugi screening? U ovoj fazi istraživanja, kao glavni fetometrijski pokazatelji i funkcionalno stanje organa i sustava fetusa:

 • vertebralni stup fetusa i kosti lubanje lubanje;
 • stanje genitourinarnog sustava;
 • miokardijalna struktura;
 • razina razvoja probavnih organa;
 • anatomija struktura mozga;
 • osnovni fetometrijski podaci (BPR, LZR, OZh, OG, duljina cjevastih kostiju).

Prema podacima drugog prenatalnog pregleda, liječnik donosi opravdane zaključke o prisutnosti / odsutnosti abnormalnosti razvoja fetusa, kao io poremećajima u njegovom stanju, opskrbi krvi i prijetnjom zdravlju i životu majke i djeteta.

Provođenje pripremnih aktivnosti

Koliko faza u drugom istraživanju? Plan dijagnostičke aktivnosti trudne žene na drugom zaslonu uključuje II stupanj, oni nisu komplicirani i ne trebaju puno vremena, ali zahtijevaju malo pripreme. Faze drugog zaslona:

 1. ultrazvučni pregled 2 trimestra;
 2. test krvi za razine hormona (biokemija) - trenutno se provodi prema indikacijama.

Nisu potrebne pripremne mjere za ultrazvučnu dijagnostiku. Prilikom drugog probiranja, preparat se izvodi radi biokemijskog testa. Nemoguće je jesti prije analize - odustaje od praznog trbuha. Nakon obroka treba proći najmanje 4 sata. 30-40 minuta prije studija, možete piti vodu bez plina, u budućnosti je bolje da se suzdržite od uzimanja tekućine.

Ispitivanje krvi kao dio probira obavlja se na prazan želudac, tako da su rezultati što je moguće informativniji. Na temelju dobivenih podataka, liječnik prepoznaje usklađenost razvoja fetusa sa standardima, a također provjerava prijetnju genetskim abnormalnostima

Vrijeme probira 2 trimestra

Kada je najbolje vrijeme za odlazak? Za to postoji strogo definiran raspon vremena. Vrijeme drugog pregleda tijekom trudnoće je kako slijedi:

 • Biokemijski pregled u drugom tromjesečju obavlja se u razdoblju od 16-20 tjedana. Ovaj put je dijagnostički značajno, kako za učinkovitost postupka ultrazvučne dijagnostike, tako i za davanje krvi za biokemiju i određivanje razine hormona. Optimalno vrijeme je 18-19 tjedana.
 • Bolje je proći postupak perinatalnog ultrazvučnog pregleda za drugo tromjesečje malo kasnije - nakon biokemije - na 20-24 tjedna.

U ovom slučaju, ne treba ultrazvuk i davanje krvi za biokemiju u jednom danu. Ali nije vrijedno odgađanja analize. Ako se ultrazvuk može ponoviti bez obzira na period trudnoće, biokemijska analiza je informativna u strogo određenom rasponu vremena.

Kako su testovi?

Ultrazvuk u drugom tromjesečju obavlja se u skladu s istim pravilima kao i svaki drugi ultrazvuk tijekom trudnoće. Nema apsolutnih kontraindikacija. Ultrazvučni postupak je bezbolan, neinvazivan i smatra se jednim od sigurnih metoda pregleda buduće majke i njezine bebe. Tijekom pregleda, žena leži na leđima u udobnom položaju, liječnik podmazuje kožu na mjestu kontaktiranja senzora s kožom s hipoalergenskim gelom i obavlja dijagnostiku. Istraživanje se provodi kroz prednji trbušni zid. Rezultati i dekodiranje podataka žene dobiva u rukama za nekoliko minuta.

Rezultati biokemijskog pregleda

Odbijanje podataka obrađuje kvalificirano osoblje. Procjenjuje niz pokazatelja, od kojih je svaka usporedba s normom. Kod dešifriranja krvnog testa, procjenjuju se razine glukoze u krvi sljedećih hormona:

 1. AFP (α-fetoprotein);
 2. EZ (estriol);
 3. HCG (humani korionski gonadotropin).

Stopa pokazatelja druge studije screeninga ovisi o razdoblju trudnoće. U drugom tromjesečju norme su navedene u tablici:

Probiranje za 2 tromjesečja: datumi i norme

Dakle, željeti testa s dvije trake odgođen omotnici „za buduće generacije”, ultrazvuk je potvrdio trudnoću, svaki tjedan trebate prošetati do prenatalne klinike sa staklenkama analiza... Postupno budućnost mama počne da se naviknete na neobičan rutinu u kojoj je odgovorna već za dvije osobe ( ili za tri).

Nakon istraživanja u prvom tromjesečju, čini se da se može smiriti i opustiti malo, ali nije bilo tamo: liječnik je rekao da nakon mjesec dana krvni test za hormone i ultrazvuk treba ponoviti. Zašto je potreban drugi screening?

Što je to?

Prvo, neke terminologije. Prozor je riječ engleskog podrijetla, u prijevodu znači "prosijavanje", "sortiranje", "izbor". U medicini, screening podrazumijeva masovne i relativno jednostavne preglede velikih skupina ljudi kako bi se utvrdio rizik od razvoja određenih bolesti (rizične skupine).

Prenatalni na latinskom znači "prenatalna". Pojam "prenatalni" može se primijeniti samo na razdoblje intrauterinalnog razvoja fetusa (prije rođenja) i ne smije se miješati sa sličnim, ali različitim značenjem, riječ "perinatalna" - vremensko razdoblje koje kombinira:

 • razvoj fetusa počevši od 22 tjedna intrauterinog života prije rođenja;
 • stvarni period porođaja;
 • prvih 7 dana (168 sati) života novorođenčeta;

Trimestar - jednako vremenskom intervalu od tri mjeseca. Normalna trudnoća u jednoj osobi obično traje 38-42 tjedna. Postoje tri tromjesečja:

 • I - 1-13 tjedan;
 • II - 14-26 tjedan;
 • III - od 27. tjedna i prije rođenja.

Prenatalni screening drugog tromjesečja je skup ispita koji moraju biti završeni u 15-22 tjedana kako bi se utvrdilo vjerojatnost rizika nasljednih i genetskih bolesti fetusa. Da biste to učinili, koristite dva komplementarna testa:

 • Ultrazvučni pregled u II. Tromjesečju (ultrazvuk II) - planirano, obvezno za sve;
 • Ispitivanje krvi za određenu gravidarnu bolest (od latiničnih "graviditas" - trudnoća) (biokemijsko probira drugog tromjesečja - BCS-II ili "triple test") provodi se kada je to indicirano.

Prenatalni protokol pregleda razvio je International Fetal Medicine Foundation (FMF) i koristi se širom svijeta. Projekcija drugog tromjesečja provedena je u Rusiji već više od 20 godina. Prvi screening je pomalo "mlađi", koji je započeo u praksi na početku nultog razdoblja. Tijekom pregleda u drugom tromjesečju uvijek se uzimaju u obzir podaci za BH-screening i ultrazvučni pregled u 11-13 tjedana.

Za razliku od prvog tromjesečja, BCS-II i ultrazvuk II se izvode u različitim tjednima trudnoće.

S razvojem tehnologije u centara za planiranje obitelji i privatnim klinikama, umjesto uobičajenog dvodimenzionalnog ultrazvuka sve više koristi 3D-uređajima koji pružaju trodimenzionalnu sliku (pomaže da bolje procijeniti anatomiju fetusa), pa čak i 4D (pokretne trodimenzionalnu sliku).

Istraživačka potreba

Tijekom devet mjeseci trudnoće, od jednog oplođenog jajeta - zigoze, formira se složeni samoregulacijski sustav, koji se sastoji od fetusa i posteljice. Ujedinjuje stotinjak trilijuna (!) Stanice koje umiru i obnavljaju, stvarajući organe i sustave koji kontinuirano međusobno komuniciraju s tijelom trudne žene.

Ovaj zadivljujući višestanični organizam kroz buduću majku stalno utječu mnogi čimbenici vanjskog i unutarnjeg okruženja u različitim kombinacijama. Stoga, svaka trudnoća čak i s jednim roditeljskim roditeljima je jedinstvena i jedno-od-vrste.

Zametak u procesu individualnog razvoja u maternici (u posebnom pažnjom) stalno mutira, ponavlja sve do evolucije životinjskog svijeta na Zemlji: u nekim fazama podsjeća na ribu, a zatim gušter, čak ima i rep. Samo do kraja 8. tjedna trudnoće, embrij postaje fetus: svi glavni organi i sustavi već su formirani u cjelini, ali njihova struktura još uvijek je vrlo različita od onoga što bi trebalo imati punoljetni novorođenčad.

Ponekad program ontogeneze ne uspije. Zapravo, to nije tako rijetko, ali žena obično ne sumnja da je trudna: jednostavno slijedeće menstruacije su se pojavile malo ranije ili nešto kasnije od uobičajenog razdoblja. To se događa vrlo grubim kršenjima nasljedne strukture embrija, najčešće s promjenama u cijelim skupovima kromosoma - poliploidijama.

Normalna kromosom set (kariotip) osoba ima 22 para kromosoma: 44 „komada” autosoma (kromosoma somatskih) i jedan par spolnih kromosoma XX: u žena i kod muškaraca XY. Puni sastav normalnog kariotipa zabilježen je "46, XX" ili "46, XY".

Promjene u genetskom materijalu embrija mogu biti manje ozbiljne: postoji neispravan gen (mali dio kromosoma) ili jedan dodatni kromosom u jezgri stanice (trisomija). Ponekad je kariotip normalno normalan, ali razdoblje embriona bilo je pogođeno nekim negativnim faktorom koji je prouzročio oštećenje tkiva fetusa. U takvim situacijama, trudnoća nastavlja napredovati, ali odstupanja nastaju u normalnom razvoju sustava i organa.

Provjere ankete budućih mama provode se kako bi se ta odstupanja pravovremeno identificirala i omogućila ženi i njezinoj obitelji priliku da odaberu daljnje akcije.

Glavni ciljevi drugog pregleda:

 • pojasniti rizik razvoja trisomije fetusa na 13, 18 i 21 parova kromosoma (Patau, Edwards i Downov sindrom);
 • procijeniti vjerojatnost stvaranja anomalija živčanog sustava (kralježnična kila, anencefalija);
 • za procjenu općeg stanja fetusa (prema veličini markera glave, tijela, ekstremiteta, gestacijskog razdoblja);
 • identificirati moguće abnormalnosti u stanju amnionske tekućine, posteljice, stijenke maternice i cervikalnog kanala.

Posebna se pozornost posvećuje identifikaciji Downovog sindroma. Pojava dodatnih 13 ili 18 kromosoma i patologije neuronske cijevi očituju se ne samo zbog abnormalnosti u testu krvi, već i zbog nedostataka organa koji se mogu otkriti stručnim ultrazvukom. U Downovom sindromu, fetus ne mora imati bruto abnormalnosti anatomije, a nemoguće je utvrditi intelekt i kognitivne funkcije u uteri. Stoga, u slučajevima sumnje na trisomiju 21 autosoma, drugi biokemijski screening igra važnu ulogu.

datumi

BCS-II i ultrazvuk II se izvode u različito vrijeme. Drugi biokemijski pregled se također naziva "trostruko testiranje". Optimalno vrijeme prolaska je razdoblje od početka 16. tjedna do 6. dana 18. tjedna. Počevši od 19 tjedana hormona, koje su određene u drugom testu (slobodna estriol, humani korionski gonadotropin, i alfa-fetoprotein), počinju se sintetizirati placente i jetri njihovo nerođeno dijete razina varira i može iskriviti rezultate.

Preferirani vremenski period za drugi ultrazvuk je trudnoća od 19-20 tjedana. Ultrazvučno skeniranje dopušteno je kasnije, prije 24 tjedna, no poželjno je ispuniti rokove od 21 do 22 tjedna. U to vrijeme već dobro možete vidjeti anatomiju fetusa i identificirati bruto (nespojiva sa životom ili uzrokuje invalidnost djeteta) malformacije, kao što su anencefalija (bez velikog mozga), osteogenesis imperfecta (in utero zbog nenormalnog krhkost kostiju nastale višestruke prijelome) i prekinuti trudnoću zbog medicinskih razloga.

Ako otkrije visoki rizik od trisomija 21 para kromosoma (Down sindrom), još uvijek ima vremena da uz pristanak roditelja, liječnici mogu provesti amniocentezu (za dobivanje fetalnih stanica iz amnionske tekućine) i brojati broj kromosoma.

Do 22 tjedna provodi se medicinski pobačaj, u kasnijim razdobljima potrebno je posegnuti za induciranim radom, što je još gore za ženu i njezino reproduktivno zdravlje.

Što gledate?

Već je spomenuto da se drugi screening može sastojati od jednog (ultrazvučnog) ili dva postupka (ultrazvuk i BCS). Kada se provode dvije ankete govore o kombiniranom pregledu II. Tromjesečja, ona također uključuje i konzultacije s liječnikom genetikom kako bi interpretirala rezultate.

Kada ultrazvučni II tromjesečju procijeniti:

 • Koliko se fetusa nalazi u maternici, srce je udaranje, broj otkucaja srca, koji je dio (glava ili plijen) fetus koji se okreće rođenom kanalu (glava ili prsni prikaz). Ako trudnica ima blizanke, sve daljnje studije nužno se provode za svaki od fetusa, više se pozornosti posvećuje strukturi placente (ili posteljice).
 • Parametri fetusa (zvane fetometrija), za ovu mjeru:
  1. glava fetusa između kvrga parietalnih kosti (biparetalna veličina - BPR); udaljenost između najudaljenijih kutova čela i zatiljka (frontal-okcipitalna veličina - LZR);
  2. opseg glave i abdomen;
  3. dimenzije dugih cjevastih kostiju ruku i nogu (femur, brachial, kosti nogu i podlaktice). Ultrazvučni liječnik uspoređuje mjerenja s normom na posebnim tablicama i donosi zaključak o razvoju nerođenog djeteta (koliko je proporcionalan i odgovara razdoblju trudnoće) i određuje procijenjenu težinu fetusa.

Uz pomoć fetometrije u bebi, moguće je otkriti odgodu razvoja ili sumnja na poraz u nekim bolestima majke (na primjer kod šećerne bolesti). Ti će podaci pomoći pri propisivanju potrebnog liječenja pravodobno i izbjegavati daljnje komplikacije ako napreduje trudnoća.

 • Anatomija fetusa. Usklađenost unutarnjih organa s normom procjenjuje se opsežno. Ona uzima u obzir ne samo specifične dimenzije, već i kvalitetu vizualizacije na ultrazvučnom monitoru, opće stanje, odnose, proporcionalnost. procjenjuje se:
  1. kosti moždanog dijela lubanje (odsutan s anencefalijom);
  2. mozak kao cjelina i stanje svojih likvornih putova (bočni ventrikuli, velika cisterna);
  3. lubanja lica (očne utičnice, nosna kost, nasolabijski trokut). Smanjenje veličine nazalnih kostiju karakteristično je za Downov sindrom. Signalni prekidi u području nasolabijalnog trokuta ukazuju na rascjep usne i nepce;
  4. kako se formiraju udovi;
  5. kralježnica: kontinuitet, oblik kralježaka;
  6. svjetlosti;
  7. srce: broj srčanih komora, njihov omjer.
  8. želudac, crijeva, jetra;
  9. integritet trbušne stijenke - isključivanje kile pupčane vrpce ili rascjepa;
  10. bubrega i mokraćnog mjehura - prisutnost, veličina, struktura. Bilateralna ekspanzija zdjelice - neizravni znak trisomije 21 parova;
  11. struktura vanjskih genitalnih organa pomaže otkriti spol djeteta.

U razdoblju od 19-20 tjedana dijagnoze mnoge nedostatke kongenitalne srca (nedostatke intra pregradama hipoplaziju sindrom lijevog srca, anomalija porijekla aorte i plućne arterije);.

 • Stanje zidova maternice: jesu li znakovi hipertona (prijetnja prekida), fibroida. Ako je ranije žena imala carski rez, područje postoperativnog ožiljka pažljivo se provjerava, njegova dosljednost.
 • Sveobuhvatna procjena posteljice uključuje:
  1. mjesto u maternici u odnosu na unutarnji dio rodnog kanala: idealno - visoko na jednom od zidova maternice (prednji ili stražnji). Placenta može biti lokalizirana na granici s unutarnjim dijelom cervikalnog kanala (niska vezanost) ili preklapanjem (prezentacije). Uz povećanje trajanja trudnoće, pomicanje nakon smrti: niska vezanost zamjenjuje se uobičajenom, prezentacija se može pretvoriti u nisku vezu.
  2. debljina placentnog diska (norma je oko 20 mm);
  3. struktura (u 19-20 tjedana - homogena);
  4. stupanj zrelosti (obično u drugom tromjesečju je nula)
  5. postoje li znakovi odvajanja;
 • Umbilikalna vrpca: debljina, koliko plovila (tri norma), kvaliteta protoka krvi kroz njih, moguća prisutnost čvorova, znakovi rotacije (zapletenosti) pupčane vrpce;
 • Količina amnionske tekućine karakterizira indeks amnionske tekućine (IAI). Norm odgovara IAG 137-212 mm;
 • Stanje unutarnje podjele rodnog kanala (cervikalni cervikalni prostor): unutarnji cerviks cerviksa normalno je zatvoren.

Na temelju rezultata, zaključuje se zaključak o usklađenosti fetusa s pojmom trudnoće, prisutnosti kongenitalnih anomalija, manifestacija placentne i insuficijencije isthmic-cerviksa.

Drugi biokemijski pregled trenutno se obavlja besplatno samo za trudnice u opasnosti. Definirana su tri markera:

 • Alfa-fetoprotein (AFP) je protein sličan serumu albumina u odraslih osoba. Sudjeluje u transportu tvari u stanice i štiti fetus od majčinih imunoloških reakcija: samo polovica fetalnih gena za majčino tijelo "native". Druga polovica prenosi na fetus od strane oca, ona je "izvanzemaljac". Tijelo se uvijek bori s invazijom vanzemaljaca (sjetite se kako je SARS bio bolestan, a virusi također imaju gene), ali tijekom trudnoće, AFP potiskuje imunološki sustav fetusa, tako da se odbacivanje ne pojavljuje. Fetus počinje proizvoditi AFP već 5 tjedana nakon začeća. Najprije se javlja u vrećici žumanjaka. Embrion izlučuje AFP s urinom u amnionsku tekućinu iz kojeg se apsorbiraju u majčinu krv za uklanjanje.

Nakon 12 tjedana svodna vrećica se smanjuje, sinteza AFP javlja se u jetri i crijevima fetusa. Do 16. tjedna razina AFP doseže koncentracije koje se mogu odrediti dijagnostičkim metodama u krvi majke.

 • Ukupna humani korionski gonadotropin (hCG) - gravidarny hormon trudnoće sintetizira vlasti, razvija zajedno s budućnosti djeteta: do 12 tjedana - the placentocenteza (preteča placente), počevši od drugog tromjesečja - direktno posteljice. Izvan trudnoće u zdravih žena, ovaj hormon se ne formira. To je njegova prisutnost koja pokazuje apoteku test trudnoće. HCG osigurava normalno napredovanje trudnoće. Opći korionski gonadotropin sastoji se od dvije frakcije: α-hCG i β-hCG. Slobodna podjedinica β-hCG ima veću koncentraciju u prvom tromjesečju, pa je β-hCG određen pri prvom pregledu. Kod 16-18 tjedana određuje se ukupni hCG.
 • Besplatni estriol prije koncepcije proizvodi jajnici u maloj koncentraciji, ima nisku biološku aktivnost, brzo izlučuje iz tijela. Tijekom trudnoće, njegova koncentracija u krvi žene se u više navrata povećava zbog sinteze u posteljici i fetalnoj jetri. Ovaj hormon omogućuje opuštanje maternice, poboljšava uteroplacentalni protok krvi, stimulira rast i grananje mliječne žlijezde u trudnica, priprema se za dojenje.

Kako to ide?

Na datum koji je odredio opstetričar-ginekolog, trudnica daje krv iz vena za trostruko testiranje. Nakon donošenja analize potrebno je popuniti poseban upitnik (upitnik), gdje morate navesti:

 • prezime, ime, patronim;
 • datum prikupljanja krvi;
 • dob (datum, mjesec i godina rođenja);
 • gestacijska dob u vrijeme analize;
 • broj plodova (jednokratna trudnoća, blizanci);
 • tjelesnu težinu pacijenta u trenutku sakupljanja krvi;
 • rasni (etnički) identitet. U pravilu, stanovnici Ruske Federacije, bez obzira na nacionalnost, pripadaju europskoj etničkoj skupini.

Ali ako je trudnica ili njezini roditelji s Bliskog Istoka, Jugoistočne Azije ili Afrike, etnička pripadnost bit će drugačija.

 • ako trudnica ima dijabetes tipa I i druge kronične bolesti;
 • Ima li trudnica ovisnost o nikotinu?
 • kako je došlo do trudnoće (prirodna koncepcija ili IVF). Ako se koriste pomagane reproduktivne tehnologije, morat ćete odgovoriti na niz dodatnih pitanja koja će stručnjak razjasniti.

Sva pitanja ankete nisu u stanju pripravnosti - odgovori su potrebne za prenatalnu procjenu rizika patologije fetusa pojedinog pacijenta, koji se izračunava uz pomoć specijaliziranih računalnih programa na temelju rezultata svih testova u cjelini, uključujući podatke ultrazvuk. To se zove kombinirani screening.

Potrebno je razumjeti i zapamtiti da probira procjenjuje samo vjerojatnost, mogući rizik razvoja određene patologije u fetusu i nije definitivna dijagnoza. Za najcjelovitiju procjenu rezultata trostrukog testa, održava se konzultacija genetičara. Podaci BCS-II uspoređeni su s prvom studijom (BCS-I i ultrazvukom u 11-13 tjedana).

Stoga je poželjno da se prva i druga biokemijska ispitivanja provode u istom laboratoriju. To će pomoći liječniku da dešifrira rezultate.

Na recepciji na genetici, možete i trebate zatražiti liječnika ispravne pitanja o pregledu, zatražiti da objasni nerazumljive uvjete. Razumijevanje svrhe i značajki screeninga pomoći će trudnici da ispravno procijeni problem, odgovarajuće reagira na okolnosti, zajedno s liječnikom, odabere daljnju taktiku za upravljanje trudnoćom. Ako je potrebno, genetičar može zakazati drugu konzultaciju nakon drugog ultrazvučnog skeniranja u razdoblju od 19-20 tjedana.

Drugi ultrazvuk se izvodi transabdominally (senzor uređaja nalazi se na prednjem trbušnom zidu) u ležećem položaju. Studiju treba obaviti liječnik specijaliziran za prenatalnu dijagnozu.

Tko je propisan?

Ultrazvučni pregled u drugom tromjesečju obavlja se za sve trudnice. Čak iu nedostatku rizika od kongenitalnih malformacija u fetusu, potrebno je imati jasnu predodžbu o tome kako se razvija: kako se povećava rast i masa, te kako se razvijaju proporcionalno i sinkrono njegovi organi.

Osim toga, procjenjuje se stanje maternice i posteljice koja se od 24-25 tjedna počinje aktivno transformirati kako bi se zadovoljile rastuće potrebe fetusa za hranjive tvari i kisik.

Za razliku od prvog pregleda, što je obavezno za sve trudnice, biokemijski pregled u drugom tromjesečju trenutačno se izvodi za pacijente samo ako postoje posebne indikacije:

 • "Bad" prvi pregled - rezultati su pokazali rizik od kongenitalne abnormalnosti;
 • članovi obitelji imaju nasljedne bolesti;
 • prethodne trudnoće u žena rezultiralo je rođenjem djeteta s kongenitalnim malformacijama i / ili nasljednim patologijama (kromosomske i genetske bolesti), ili je pobačaj proveden u vezi s utvrđivanjem kongenitalnih abnormalnosti u fetusu;
 • blisko povezani brak;
 • trudnica je pretrpjela zaraznu bolest; međutim, prvi prikaz može biti "dobar";
 • žena je prethodno imala pobačaja, osobito u kratkom roku;
 • onkološka bolest tijekom trudnoće;
 • u ranoj fazi trudnoće, žena je uzela određene lijekove (na primjer, antikonvulzivi, smirenje, citostatici, antibiotici) za neke bolesti;
 • buduća mama je 35 godina. S dobi, starenja jaja, veća je vjerojatnost lomljenja nasljednog materijala.

Priprema za analizu

Ispitivanje krvi iz vena za trostruko testiranje potrebno je uzeti na prazan želudac. Uobičajeno je da laboratoriji ujutro uzimaju krv za istraživanje. Razdoblje noći spavanja bit će vrijeme kada se suzdržite od prehrane. Ujutro, umjesto doručka, popijte čašu vode (ne čaj, a ne kavu) bez plina najkasnije 30-40 minuta prije postupka. Ako morate testirati u drugo vrijeme, morate promatrati "gladnu stanku" za 5-6 sati. U ovom trenutku, isključeno i sve piće, osim vode bez plina.

Nema potrebe pridržavati se bilo kakve posebne prehrane prije isporuke, budući da se hormoni koji se određuju nisu izravno povezani s metabolizmom. Ali ipak malo vrijedi priprema. Preporučljivo je ne jesti vrlo masnu i prženu hranu (lard, shish kebab, pržene krumpiriće), suzdržite se od jesti kakao i čokoladu, ribu i morske plodove, kao i agrumi dan prije uzimanja krvi iz vena.

Posebno se priprema za drugi ultrazvučni screening nije potreban. U prvom tromjesečju, za dobru vizualizaciju embrija, ultrazvučno skeniranje se izvodi kada je majčino mjehur pun, za koje morate piti puno vode i zadržati se prije testa.

U drugom tromjesečju trudnoće, akustični prozor koji je potreban za ovu studiju, prirodno nastaje amnionska tekućina.

norme

Izvori posvećeni prenatalnom screeningu, ukazuju na različite pokazatelje trostrukih testnih hormona. To je zbog osobitosti metodologije za provođenje istraživanja, prema kojima određeni laboratorij radi i koristi različite jedinice promjena. Tako se alfa-fetoprotein može mjeriti u U / ml ili IU / ml, a korionski gonadotropin se može mjeriti u U / ml, med / ml i ng / ml.

Slijede samo približne norme hormona trostrukog testa, ovisno o razdoblju trudnoće:

 • AFP: 17-19 tjedana - 15-95 IU / ml;
 • HCG: u periodu od 15 do 25 tjedana unutar 10x103 - 35x103 IU / ml;
 • Besplatni estriol u nmol / l u tjednu 17: 1,17-5,52; od 18-19. tjedna: 2,43-11,21.

Isti rezultati analize provedeni u jednom laboratoriju mogu se tumačiti različito za različite žene s istom trudnoćom u isto vrijeme, te će biti norma za jedno i odstupanje za drugu. Na to utječu mnoge okolnosti, uključujući:

 • broj voća koji se slažu;
 • tjelesna težina;
 • kroničnih bolesti i loših navika;
 • činjenica gnojidbe in vitro.

Osim toga, promjena razine samo jednog hormona ne može utvrditi rizik od određene patologije. Na primjer, razina hCG-a s malformacijama mozga i kičmene moždine unutar normalnih granica. Stoga, da napustite zadatak dekodiranja indikatori su posebno obučeni profesionalci.

Genetičar ne procjenjuje niti jedan pokazatelj, već kombinacija njih. Uzimajući u obzir sve nijanse BCS-II (zapamtite, nakon što se donirate krv iz vena, popunjava se poseban upitnik) izračunava se posebni koeficijent - MOM (multiplikator mediana) - rezultat matematičke podjele koncentracije razine hormona u pojedinoj studiji prosječnom stopom za određenu rase, dob, tjelesnoj težini i gestacijskoj dobi. Vrijednosti MOM-a u svim laboratorijima su jednake, a vrijednost je u rasponu od 0,5 do 2,5, ako žena nosi jedan plod.

Uspoređivanje rezultata MoM trostrukog testa temelji se na izračunu stupnja rizika. U najopćenitijim uvjetima to se može prikazati u obliku tablice, gdje je N norma, ↓ se spušta; ↑ - iznad normalne: