Drugi ultrazvuk tijekom trudnoće

Zasnivanje

Uz uobičajeni razvoj trudnoće, obavljaju se tri rutinske ultrazvučne preglede. Jedan od najvažnijih smatra se drugi ultrazvuk, jer se provodi u sredini linije koja nosi dijete. U osnovi, liječnik propisuje ultrazvuk između 20 i 24 tjedna trudnoće. U ovoj fazi razvoja djeteta mogu se već definirati mnoge stvari:

 1. Izražene kongenitalne abnormalnosti u razvoju. U drugom tromjesečju trudnoće, ultrazvuk je najsigurniji u tom smislu. Uz to, liječnik određuje veličinu fetusa, sve njegove organe i sustave. Tako je moguće uzeti u obzir sve moguće probleme u razvoju. U prvom tromjesečju trudnoće to se ne može učiniti, jer beba je još uvijek premalena, a kasnije, placenta može spriječiti da vidi sve, osobito ako se nalazi na prednjem zidu maternice. Ako tijekom ultrazvuka liječnik primijeti bilo kakve abnormalnosti, tada ćete sigurno morati obaviti konzultacije s genetičarom koji će izračunati moguće rizike.
 2. Stanje posteljice. Placenta pomaže budućem djetetu da dobije vitamine i hranjive tvari potrebne za normalan rast. Stoga je u ovoj fazi razvoja tako važno proučiti njeno stanje. Iskusni liječnik ne samo da će procijeniti njegovu veličinu, nego će također pažljivo pogledati, nema cvjetanja u obliku cista ili kalcijevih naslaga - kalcifikacija. Sve to u budućnosti može ometati rad takvog važnog tijela.

Drugi ultrazvuk tijekom trudnoće izgleda

Treba li trudnice podvrgnuti drugom pregledu

Istraživanje se provodi prema istim indikacijama kao u prvom tromjesečju:

 1. budući roditelji su rodbina
 2. došlo je do akutne bakterijske ili virusne bolesti
 3. majka pati od jedne (nekoliko) onih bolesti koje se genetski mogu prenijeti: dijabetes, bolesti mozga-skeletnog sustava, onkopatologija
 4. jedan od budućih roditelja ima genetsku (kromosomsku) bolest u obitelji
 5. bilo je pobačaja ili spontano prerano rođenje ove žene
 6. jedna ili više djece već su rođene s razvojnim abnormalnostima
 7. povijest fetalne smrti prije isporuke.

Probiranje za 2 trimestra također će biti propisano ako:

 1. Prvi ultrazvuk trudnica, koji je učinjen u razdoblju od 14 tjedana i kasnije (iz raznih razloga), otkriva patologiju razvoja fetusa (ako je ovo istraživanje bilo prethodno, žena je poslana za screening od 1 trimestra)
 2. u razdoblju od 14-20 tjedana razvila je akutnu zaraznu bolest
 3. tumor je pronađen u žena nakon 14 tjedana trudnoće.

U posljednjim slučajevima, trudnica se šalje genetičaru koji odlučuje hoće li provesti punu perinatalnu studiju 2. tromjesečja.

Može postojati situacija u kojoj će biti dovoljno provesti ponovljeni ultrazvučni pregled u perinatalnom centru (tj. Biokemijski se screening neće provesti).

Ono što je pregledano ultrazvuk drugog tromjesečja

Ono što pokazuje drugi prenatalni pregled majčinih i privremenih (privremenih) organa:

 1. mjesto placente
 2. strukture i zrelosti placente
 3. broj plovila u pupčanu vrpcu
 4. stanje cerviksa i maternice
 5. stanje maternice.

Na temelju drugog ultrazvuka za screening tijekom trudnoće, zaključuje se postoje li malformacije fetusa ili ne.

Kako se pripremiti za drugu perinatalnu dijagnozu

Više nije potrebno pripremiti se za ultrazvučno ispitivanje u tom razdoblju: crijeva, bez obzira koliko se plinova tamo, guraju trudna maternica. Pun mjehur, koji je služio kao prozor za ultrazvuk, sada je zamijenjen amnionskom tekućinom.

Prije davanja krvi na drugom zaslonu tijekom trudnoće, potrebna je priprema: tijekom prethodnog dana sami sebe odbijete:

Drugi planirani ultrazvuk: vrijeme, dekodiranje, ciljevi

Ultrazvuk je prilika da saznate da je sve u redu s vašim djetetom, da ima dovoljno kisika, da se osjeća dobro, dobro se razvija i nema patologija.

U normalnom tijeku trudnoće izvode se tri planirana ultrazvuka (u 11-12, 19-22, 30-32 tjedana trudnoće). Drugi planirani ultrazvuk tijekom trudnoće propisan je u 19-22 tjedna trudnoće.

Zašto ultrazvuk u trudnoći od 19 do 22 tjedna?

 • Procijeniti tijek trudnoće
 • Odrediti spol djeteta
 • Za određivanje veličine (tjelesna težina, duljina udova i veličina unutarnjih organa) fetusa tijekom trudnoće. Liječnik uspoređuje rezultate prošlog ultrazvuka s podacima, izračunava stopu rasta pokazatelja. To jest, ako dijete zaostaje u smislu trudnoće ili, obrnuto, ispred njih, to nije katastrofa. U tom slučaju trebate provesti drugu studiju u dva tjedna. Tijekom ova dva tjedna beba također mora rasti i za dva tjedna.
 • Identificirati nepravilnosti ili kromosomske abnormalnosti. Pomoću ultrazvuka možete uzeti u obzir sve moguće probleme u razvoju djeteta u 20-22 tjedana trudnoće. U prvom tromjesečju beba je premala, u kasnijim razdobljima placenta može ometati, a vrijeme liječenja djeteta će biti izgubljeno.
 • Utvrditi stanje amnionske tekućine i posteljice. Prolaze kroz posteljicu da beba prima sve potrebne vitamine i minerale za pravovremeni i potpuni razvoj i rast. Važno je utvrditi ne samo veličinu placente, već i prisutnost rastova u obliku kalcifikacija (taloženja kalcija) ili cista. Određene su i količinom vode, postoje pojmovi poput niske vode i visoke vode. Idealno, količina amnionske tekućine treba biti ocijenjena kao normalna.
 • Za proučavanje unutarnjih organa djeteta, naime bubrega, mokraćnog mjehura, želuca, jetre, pluća, crijeva i žučnog mjehura
 • Proučavanje srca djeteta

Ako je tijekom 20-21 tjedna bilo sumnje u dijagnozi, drugi je ultrazvuk zakazan za tjedan dana. U tom slučaju, možete procijeniti stanje razvoja bebe u dinamici. Stoga je važno podvrći drugi ultrazvuk prije 22 tjedna, jer nakon tog razdoblja postaje sve teže utjecati na otkrivene patologije fetalnog razvoja. Ako se razvojne patologije identificiraju na vrijeme, točan tretman obično ima pozitivan učinak na daljnji tijek trudnoće i razvoj djeteta. Ovaj tretman propisuje genetičar kojemu se očekuje da će se trudna majka uputiti na konzultacije u prepoznavanju razvojnih poremećaja u djeteta.

Što liječnik procjenjuje tijekom ultrazvuka? Postupak pregleda.

 • Broj fetusa u maternici, prisutnost srca i njihov položaj.
 • Pažljivi pregled svih dijelova tijela i unutarnjih organa fetusa (njihova struktura i položaj).
 • Procjena količine amnionske tekućine.
 • Inspekcija pupkovine i placente (struktura se ispituje, patologije su isključene, procjenjuje se položaj posteljice i stupanj zrelosti - stupanj 2 do 32 tjedna).

Kod ultrazvuka u 20-21 tjednu trudnoće, oko 250-300 grama smatra se normom težine, 16-18 cm rasta se smatra normalnim. U 22 tjedna trudnoće težina je oko 350-400 grama, duljina od krune do krunice - 19 cm.

Ultrazvuk transkripta

Na vaše ruke nakon ultrazvuka, dobit ćete studijski protokol, čiji je glavni dio uvjet vašeg djeteta. Evo što možete naučiti iz ovog dokumenta:

3d, 4d ultrazvuk (34 tjedna)

 1. Plod. Količina i njihovo stanje.
 2. Prezentacija - glava, zdjelica, poprečna, kosa, nestabilna. Do 30 tjedana prezentacija nije velika stvar jer se dijete neprestano kreće, gužva i okreće se. Ali bliže 30. tjednu dijete bi trebalo uzeti glavobolju za pravilno prirodno porođaj. Međutim, dijete često uzima zdjelicu, što se obično vrši u carski rez. Iako uvijek postoji vjerojatnost da će se beba približiti rođenju.
 3. Fetometrija fetusa.

1) Izmjereno BPR (BPD) (biparetalna veličina ili veličina između vremenskih kostiju), LZR (OFD) (frontal-okcipitalna veličina ili udaljenost od čela do zatiljka) i OG (HC) (opseg glave), J (ABD) (promjer abdomen ) ili OJ (AC) (abdominalni opseg), DB (FML) (duljina femura), PC - veličinu srca i PM - cerebelum, DGrK (promjer prsa).

2) Podaci se unose i na procijenjenu masu fetusa, njezin rast.

3) Napisano je razdoblje na koje odgovaraju ove vrijednosti, rast fetusa iz prethodnog ultrazvuka,

4) otkrivene ili ne otkrivene znakove hipotrofije fetusa.

5) Trajanje trudnoće pogrešno je postavljeno. Svaka žena ima drugačiji menstrualni ciklus, netko ima 28 dana, a netko ima 35. Stoga, ovulacija se ne javlja uvijek 14. dana ciklusa.

6) Ustavna obilježja strukture fetusa. U fetometriji fetusa, pogreška se može koristiti, jer svako dijete može imati individualni ritam svog razvoja (proučavan u dinamici), a također uzima u obzir strukturu organizama roditelja.

7) Dijete se naglo razvija. To je norma na kraju drugog početka trećeg trimestra trudnoće.

4. Kongenitalne malformacije. Jedi / ne

5. Udubljenje vrata od pupčane vrpce. Ovo je sasvim uobičajeno. Zapravo prije porođaja.

6. Otkucaji srca ili otkucaji srca. Stopa je 110-180 otkucaja u minuti. Što je duže razdoblje trudnoće, to je rjeđe beba srca (120-160 otkucaja u minuti)

Mjesto placente:

 • prednja - placenta pričvršćena na prednju stijenku maternice
 • stražnja - placenta pričvršćena na stražnji dio maternice
 • previa - placenta preklapa cerviks. Ovo stanje je opasno. Žena se mora pomaknuti što je moguće manje, otkazati sva putovanja.

Iz ovog članka smo saznali za koje vrijeme (19-22 tjedna trudnoće) trebate napraviti drugi planirani ultrazvuk, dešifrirati ultrazvučni protokol i odrediti ciljeve ultrazvučnog skeniranja u ovoj gestacijskoj dobi.

Važno je podvrgnuti zakazanom ultrazvučnom skeniranju u određeno vrijeme, kako bi se izuzeli neželjeni podaci, ako je potrebno, imaju vremena provesti drugi ultrazvučni pregled radi proučavanja rezultata u dinamici i propisivanja pravovremenog liječenja.

Želim vam sve dobre rezultate ultrazvuka! Neka djeca budu zdravi!

 • patologija razvoja fetusa,
 • spol djeteta, koji je od posebnog interesa za roditelje koji traju 9 mjeseci.

Prema preporukama liječnika, drugi ultrazvuk tijekom trudnoće mora biti donesen najkasnije 22 tjedna. Ovo razdoblje nije postavljeno slučajno. Do 20 tjedana gotovo svi organi i sustavi koji su već bili formirani u zametku, što se još nije moglo razmotriti tijekom prvog ultrazvučnog pretraživanja. U ovom trenutku gotovo je uvijek moguće identificirati nedostatke koji nisu podložni liječenju i donijeti odluku o mogućem pobačaju.

Ponekad, pri obavljanju ultrazvuka u 20-21 tjednu trudnoće, otkriju se embrijne patologije koje mogu dovesti do njegove smrti i prije rođenja ili beba ne živi dugo nakon rođenja. Patologije za koje se preporučuje pobačaj:

 • duboko onesposobljavanje djeteta
 • nedostatak udova
 • nemogućnost postojanja djeteta bez održavanja svoje životne aktivnosti posebnom opremom ili drogom.

Ako se takvi nedostaci otkriju kasnije, na primjer, u 24. tjednu trudnoće, ginekolozi bi trebali prekinuti ovu trudnoću velikim mjerama opreza. U kasnijim razdobljima postoji visok rizik od razvoja komplikacija koje ugrožavaju život trudne žene. Stoga je važno proći drugi ultrazvuk tijekom trudnoće.

Ako liječnik u 20-21 tjednu ima sumnje u dijagnozi, može ponovno dodijeliti drugu studiju u tjednu. Tijekom tog vremena, liječnik može procijeniti stanje fetusa u dinamici, vidjeti da se pogoršava ili poboljšava. Ovo će pojasniti dijagnozu i izvući prave zaključke. Ako se drugi ultrazvuk proširi na 22 tjedna trudnoće, mogućnosti za utjecaj na razvoj identificiranih patologija ostaju sve manje.

Ono što se istražuje na drugi ultrazvuk tijekom trudnoće

Kada ultrazvuk u 20-24 tjednu trudnoće, prije svega, liječnik skreće pozornost na korespondenciju veličine (tjelesnu težinu, duljinu ekstremiteta, veličinu unutarnjih organa) fetusa do trajanja trudnoće. Studija je u ovom trenutku vrlo informativna za daljnju trudnoću, u ovom trenutku također se procjenjuje stanje placente i amnionske tekućine. Svrha ove studije je identificirati patologije fetalnog razvoja. Ako postoje odstupanja, očekivana majka šalje se na konzultacije liječniku - genetici. Rana intervencija i pravilno liječenje obično donose pozitivne rezultate.

Provođenje ultrazvuka u 20. tjednu obvezno je za one expectantne majke koje imaju odstupanja u ranim fazama. Ovo je razdoblje na početku liječenja gdje možete dobiti najviše pozitivnih rezultata identificiranih patologija.

Također morate uzeti u obzir činjenicu da samo do 22 tjedna, zakon vam omogućuje da zakonski prekidate neželjenu trudnoću.

Važni trenuci drugog ultrazvuka

Na ultrazvuku od 20 tjedana trudnoće, videozapis jasno pokazuje prve kretnje embrija, a liječnik, na zahtjev roditelja, može napraviti disk s bebom u glavnoj ulozi.

Kod 20 tjedana započinje aktivni razvoj embrija, formiraju se unutarnji organi, postavljaju se glavni parametri strukture kostiju. U ovom trenutku embrij je dobio obrise malog čovjeka, imao je glavu na glavi i nokte na prstima. Srčani udar fetusa savršeno se zvuči pomoću elektronskog monitora ili slušne cijevi. Uz ultrazvuk u 20-21 tjedana trudnoće, oko 250-300 g i 16-18 cm smatra se normom težine i rasta fetusa.

Polazeći od 20. tjedna, fetus aktivno dobiva težinu, može dobiti težinu do 50 grama tjedno. Sve više i aktivnije počinje funkcionirati svoje unutarnje organe, do 22. tjedna kada su u potpunosti formirani. Od 20-23 tjedna trudnoće, fetus počinje stvarati potkožnu masnoću, koža postaje manje naborana. Također u embriji pojavljuju se hvatajući i sisanje reflekse. Živčani sustav u ovom trenutku je toliko razvijen da fetus može osjetiti dodir. Dijete se aktivno kreće unutra, može uhvatiti pupčanu vrpcu ili privući prst u usta.

Uzi u 22. tjednu će pokazati rad svih unutarnjih organa fetusa, također možete gledati čak i njegove izraze lica. U ovom trenutku, embrij se formirao do te mjere da liječnik može pregledati ne samo udove, veličinu, nego i broj prstiju na svojim rukama i nogama.

U ovom trenutku, s velikom sigurnošću, možete odrediti spol dijete, na zahtjev roditelja, liječnik im može reći vijesti. S ultrazvukom od 22 tjedna trudnoće, težina se smatra oko 350 g i dužine oko 19 cm od krune do sakruma.

Ako iz nekog razloga ultrazvuk ne prođe 20-22 tjedna, 23-24 tjedna trudnoće je krajnji rok intervencije u razvoju fetusa.

Imenovanje ultrazvuka u 25-28 tjedana trudnoće prilično je rijetko i uglavnom zbog samo očitih indikacija: sumnje na propuštenu trudnoću, abnormalnosti u zdravlju trudnice i ostalim nepovoljnim okolnostima trudnoće.

U 28. tjednu trudnoće, ultrazvuk se može propisati za prijevremeni rad, kako bi se procijenilo mjesto fetusa, mjesto mogućeg zagušenja kabela. Od ove točke, dijete ima dovoljno šanse preživjeti u takvom rađanju.

Drugi ultrazvuk tijekom trudnoće

Drugi planirani ultrazvuk tijekom trudnoće: što gledaju

Drugi ultrazvuk tijekom trudnoće obično se izvodi u razdoblju od 20 do 22 tjedna, a rjeđe se dodjeljuje za 24 tjedna. Ovo se odnosi na rutinsko istraživanje na drugom zaslonu. Ali često je slučaj da se drugi ultrazvučni pregled izvodi ranije, ako, na primjer, postoji sumnja na cervikalnu insuficijenciju ili "blijeđenje" trudnoće. Kasnije se ispitivanje može provesti, u pravilu, zbog krivnje žene.

No ipak je regulirano vrijeme drugog ultrazvuka tijekom trudnoće. A to je zbog činjenice da je 20 tjedana - ovo je razdoblje u kojem se prvi put mogu otkriti opasne patologije i nepravilnosti fetusa. Pa, za ženu, ovaj ultrazvuk je tako lijepo da možete snimati fotografije u kojima će beba biti gotovo potpuno vidljiva. Ipak, drugi pregled ultrazvuka tijekom trudnoće pomaže u određivanju spola djeteta.

Dakle, liječnik prema svom mišljenju mora navesti sljedeće pokazatelje.

Veličina glave, donje noge, ramena i podlaktice. Dimenzije manje od određene norme mogu ukazivati ​​na usporavanje rasta intrauterine ili pogrešno određenu gestacijsku dob. Iz tih podataka možete grubo utvrditi težinu fetusa.

Vidljivi su srce, kralježnica, trbuh, bubrezi, crijeva, mokraćni i žučni mjehur. Dakle, moguće je odrediti markere kromosomske abnormalnosti, koje su razlog invazivne dijagnoze, najčešće - amniocenteza (genetska analiza). Kada se promatra drugi planirani ultrazvuk tijekom trudnoće, propisan je u svakom protokolu probira.

3. Amnionska tekućina, pupčana vrpca i placenta. Potrebno je odrediti indeks amnionske tekućine na temelju kojega je moguće procijeniti postoji li visoka ili niska voda, ako je tako, umjerena ili izražena. Indeks ovisi o tome koliko dugo drugi ultrazvuk radi tijekom trudnoće, a njezine norme variraju od tjedna do tjedna. Liječnik također pregledava strukturu posteljice, njegovu debljinu. I na temelju dobivenih mjerenja i drugih znakova stavlja stupanj zrelosti posteljice. Ako je znatno više od norme za određeno razdoblje trudnoće, oni govore o preranoj sazrijevanju. A to u teškim slučajevima može dovesti do gladovanja kisika fetusa i poteškoća pri dobivanju hranjivih tvari. Osim toga, određuje se visoka placenta koja se nalazi iz unutarnjeg otvaranja maternice, bez obzira na to postoji li djelomični ili potpuni prikaz nje. Djelomična placenta previa je nešto što liječnik posvećuje pažnju. Međutim, s takvom patologijom postoji visoka vjerojatnost povoljnog ishoda, budući da se "beba sjedi" migrira s povećanjem trajanja trudnoće i povećava se u maternici. Cjelokupna prezentacija je veliki rizik od placentalnih abrupcija i stoga teškog krvarenja i smrti djeteta. Ova trudnica pažljivo se promatra i dostavlja carskim rezom. S punim previzima placenta nikad ne prelazi na sigurnu razinu. Umbilikalna vrpca se ispituje za prisutnost plovila u njemu. Uobičajeno postoje 3. No, kod nekih žena 2. Ovo može biti znak patogena kromosoma ili pojedinačna značajka koja ne uzrokuje štetu.

Osim toga, liječnik mjeri duljinu cerviksa. Ako je manji od 3 cm - postoji opasnost od preranog rođenja. Ženama se preporučuje da stavite šavove na grlić maternice ili nosite pessary prsten. To neće dopustiti da se dodatno skrati i razvije. Potrebno je uzeti u obzir činjenicu da možete točno mjeriti duljinu cerviksa samo tijekom ultrazvuka pomoću transvaginalnog senzora. Dok se u drugom i trećem tromjesečju, ultrazvuk češće vrši abdominalno - oni se vode do trbušne stijenke trudne žene. Obično one žene koje su imale slučajeve preranog rođenja zbog cervikalnog zatajenja obično traže transvaginalno.

Često liječnici u svom zaključku također pišu o lokalnom tonu miometrija. Ovaj pokazatelj ne bi smio smetati. Ovo nije faktor rizika za prijevremeni rad, već reakciju miometrija (mišićni sloj maternice) na pretvarač koji provodi na abdominalnom zidu.

Jeste li imali san? Tumači ga!

Intrauterni razvoj fetusa je dinamičan proces, pa se ultrazvučno skeniranje mora provesti u terminima koji daju maksimalne informacije o anatomiji fetusa.

Rusko ministarstvo zdravstva Reda 01.11.2012 №572n „o odobrenju postupka medicinske skrbi na profilu” Obstetrics i Gynecology „” Ultrazvuk u normalnoj trudnoći provodi 3 puta. Nema potrebe za ultrazvučnim pregledom svaki mjesec ili svaki put kad trudni liječnik posjeti antenatalnu kliniku, osim ako nema razloga sumnjati da postoji patologija koja zahtijeva dinamično praćenje. Na primjer, kada je pobačaj, broj ultrazvuka povećava se za kontrolu dinamike razvoja fetusa.

Ultrazvuk tijekom trudnoće obavlja se u svakom tromjesečju:

 • u prvom tromjesečju - u razdoblju od 11-14 tjedana;
 • u drugom tromjesečju - u trajanju od 18 do 21 tjedna;
 • u trećem tromjesečju - za razdoblje od 30-34 tjedana.

Optimalni vremenski rokovi za trostruko selekciju su 12, 22 i 32 tjedna. Ako sumnjate na komplikaciju trudnoće (krvarenje, bol, itd.), Ultrazvučno skeniranje može biti propisano neplanirano.

Ultrazvuk u ranoj trudnoći (u prvom tromjesečju trudnoće)

Uz transvaginalnu ultrazvučnu metodu pomoću vaginalnog senzora, trudnoća se može postaviti na 4-5 tjedana. S transabdominalnim ultrazvukom (preko abdominalnog zida), trudnoća se može uspostaviti 2-2.5 tjedna kasnije.

U ranim fazama dijagnoza trudnoće postavkama, temelji na određivanju u maternice šupljinu jajašca, žumanjčana vreća embrija otkucaja srca, a kasnije - zbog fetalnog slike (ili fetusa u višestruke trudnoće).

Prva ultrazvučna scena preporučuje se za trudnu majku u ranoj fazi - od 11 do 14 tjedana. U nekim slučajevima, prvi ultrazvuk tijekom trudnoće može se izvesti ranije:

 • za potvrdu trudnoće. Visoke razine hCG u krvi ili urinu ukazuju na moguće trudnoće, što može biti potvrđeno ultrazvukom. Otkrivanje hCG-a u krvi žene bez ultrazvuka i kliničkih znakova nije apsolutna potvrda trudnoće. Transvaginalni ultrazvuk je u stanju otkriti trudnoću u ranoj fazi (već u petom tjednu trudnoće), kada je veličina vrećice vrećice samo 2-3 mm, odnosno menstruacija od 1-3 dana.
 • kako bi se razjasnilo mjesto jajeta (za potvrdu normalne ili ektopične trudnoće). Ako se na razini hCG-a više od 750-1000 IU fetusna vrećica ne može otkriti u maternici, ili ako se fetalna vrećica detektira izvan maternice, to znači da postoji ektopična (ektopična) trudnoća. Detekcija vrećice žumanjaka ultrazvukom u maternici potvrđuje normalnu trudnoću maternice.
 • da se isključi mjehurić skliznuti - opasna komplikacija u kojoj postoji povećana maternica sa ili bez jajeta, ali se normalni razvoj embrija ne pojavljuje, a korionske sile rastu u obliku mjehurića napunjenih tekućinom.
 • za potvrdu održivosti embrija. Srce embrija počinje opadati 23. dana razvoja (tj. Polazeći od šestog tjedna trudnoće), koji se zabilježi na monitoru. U ovom trenutku, fetalni broj otkucaja srca obično iznosi 90-100 u minuti. Nakon 8. tjedna trudnoće, fetalna srčana frekvencija uvijek treba odrediti.
 • odrediti trajanje trudnoće. Prije nego što je embrij vidljiv, gestacijsko doba određuje prosječni unutarnji promjer jajovoda. Pojavom embrija od 7. tjedna do 14. tjedna, gestacijska dob (gestacijska dob) određena je veličinom parietala koktela (CTE) embrija ili fetusa. Ako menstrualni ciklus nije bio nepravilan prije trudnoće ili datuma posljednje menstruacije nije točno poznat, razdoblje trudnoće može se pouzdano utvrditi ultrazvukom obavljenim u prvom tromjesečju kada se mjeri CTE.
 • identificirati više beba. U slučaju višestrukih trudnoća u najranijim razdobljima, možete vidjeti zasebno smještene dvije ili više gestacijskih jajašaca.
 • s prijetnjom pobačaja. U prisustvu krvarenja vrlo je važno procijeniti održivost fetusa (otkucaja srca, motorička aktivnost). Ultrazvuk s prijetnjom pobačaja jedan je od glavnih i važnih dijagnostičkih metoda. Tijekom ultrazvuka, glavni znak prijetnje prekida je lokalno zadebljanje mišića maternice (hipertonija miometrija), kao i povećanje promjera unutarnjeg ždrijela. U većini slučajeva, hipertonični miometrij je praćen boli u donjem dijelu trbuha.

Kod 11-14 tjedana trudnoće, prikazan je prvi trimestar. Probira za prvo tromjesečje je kompleks sljedećih studija:

 • mjerenje debljine svemirskog prostora (TVP) embrija pomoću ultrazvuka.
 • "Dvostruki test" (krvni test za hCG i PAPP-A (PAPP-A)).

Ne preporučuje se provjera Doppler (boja) u prvom tromjesečju trudnoće, bez razloga za to.

Ultrazvuk u drugom tromjesečju trudnoće

Drugi ultrazvuk se izvodi u periodu od 20-24 tjedna. Glavni cilj drugog ultrazvuka, koji se provodi u drugom tromjesečju trudnoće, treba pažljivo procijeniti anatomiju fetusa kako bi dijagnosticirala najveći broj kongenitalnih malformacija fetusa (CDF) kako bi bila prenatalna detekcija.

Ultrazvuk u drugom tromjesečju za trudnice najvažniji je i dugo očekivani jer u ovom razdoblju možete saznati spol djeteta. Određivanje spola djeteta nije znak za ultrazvuk, osim u slučajevima kada postoji nasljedna bolest povezana s seksom u rodu (na primjer, hemofilija, koja se javlja samo kod dječaka).

Također u drugom tromjesečju obavlja se neometana fetometrija - određivanje ultrazvuka fetalnih veličina. Izmjerite parametre fetusa: biparetal size (BPR), duljinu kuka (DB), opseg abdomena (OJ), opseg glave (OG) i druge. Uspoređujući dobivene vrijednosti s fetometrijskim tablicama, liječnik donosi zaključak o tome koliko dugo gestacija odgovara veličini fetusa i da li postoji intrauterinska usporenost rasta (IUGR).

Osim toga, tijekom drugog ultrazvuka, dijagnostici također određuju:

 • Otkrivanje fetalnih malformacija. Polazeći od drugog tromjesečja, moguće je pretpostaviti kašnjenje u razvoju fetusa. U slučaju sumnje na IUGR, ultrazvuk se ponavlja u intervalima od 2-3 tjedna.
 • Dužina nosne kosti. Procjena duljine nazalne kosti fetusa trenutno se smatra vrlo osjetljivim markerom (simptomom) kromosomskih abnormalnosti (prvenstveno Downovog sindroma). U genetskoj patologiji, nosna kost fetusa je skraćena u odnosu na pokazatelje za određeno razdoblje trudnoće (hipoplazije) ili potpuno odsutan (aplasia).
 • Količina amnionske tekućine određuje se izračunavanjem indeksa amnionske tekućine (IAG). Utvrditi nisku vodu ili visoku vodu.
 • Karakteristike placente - njegova debljina, položaj i stupanj zrelosti. Ako se placenta nalazi blizu cerviksa, oni govore o niskoj postopcenciji. A ako posteljica djelomično ili potpuno blokira izlaz iz maternice - to se zove djelomična ili potpuna placenta previa. Važan pokazatelj stanja posteljice je njegova debljina. Razrjeđivanje ili zadebljanje placente ukazuje na vjerojatnost placentalne insuficijencije.
 • Stanje cerviksa. Cerviks mora ostati zatvoren tijekom trudnoće do isporuke. Ako se počinje skratiti i otvarati prerano, postoji rizik od pobačaja. U tom slučaju potrebne terapijske mjere - nametanje pessara ili posebnih šavova.
 • Pupčana vrpca. Ultrazvuk može otkriti upadanje pupčane vrpce oko glave fetusa. No, jedan ili dvostruki zaplet u drugom tromjesečju ne bi trebao uzrokovati alarm - dijete je u stalnom pokretu i može se "odvijati" u suprotnom smjeru. Glavna stvar je da zaplet ne bi trebao biti neposredno prije porođaja (to će biti poznato krajem trećeg trimestra).

3 ultrazvuk tijekom trudnoće

Treći planirani ultrazvuk provodi se u razdoblju od 32 do 34 tjedna i obvezan je, što mora proći očekivana majka. Ultrazvučno ispitivanje u kasnim razdobljima omogućuje ne samo određivanje razvoja fetusa u ovoj fazi, već i procjenu točnosti položaja placente, položaja fetusa u maternici kako bi konačno odredili taktiku isporuke - prirodnog rođenja ili isporuke carskim rezom.

Tijekom trećeg ultrazvuka, dijagnostici određuju:

 • Predstavljanje fetusa. Na ultrazvuku možete vidjeti koji je dio na izlazu iz maternice - glava djeteta ili dijete leži dolje. Najbolja opcija za prirodni porod - prezentacija glavobolje. Zdjelica ili poprečna prezentacija mogu biti znak za carski rez.
 • Fetometrija fetusa. Kao iu drugom tromjesečju, pokazatelji razvoja fetusa određeni su ultrazvukom: BPR, OG, OJ, duljina udova. Prema dobivenim podacima i izračunu trudnoće. Norme trećeg ultrazvuka tijekom trudnoće mogu biti 1-2 tjedna prije ili zaostaju za standardnim pokazateljima za ovu gestacijsku dob. To je zbog činjenice da dijete raste i razvija se naglo. Na temelju rezultata ultrazvuka izračunava se težina fetusa.
 • Interni organi fetusa. Treći ultrazvuk ispituje ispravnost strukture unutarnjih organa: organa trbušne šupljine (želuca, jetre, slezene), bubrega, srca, pluća, mozga, strukture lica. Na trećem ultrazvuku spol djeteta obično je jasno vidljiv, pod uvjetom da dijete ne prelazi noge.
 • Motorna aktivnost fetusa. Uobičajeno, u 3 ultrazvuka tijekom trudnoće, treba vidjeti da fetus aktivno pomiče ruke i noge, udovi su napola savijeni, a prsti se stisnu u kamere. Opušteni mišići govore o hipoksiji (gladovanje kisikom). Pokret bi trebao biti najmanje dva ili tri po pola sata inspekcije.
 • Posteljica. Treći planirani ultrazvuk tijekom trudnoće vrlo pažljivo ispituje posteljicu. Danas se ovo tijelo može teško nositi s rastućim potrebama fetusa, zbog čega dijete može osjetiti gladovanje kisikom. Ultrasonografija procjenjuje parametre kao što su lokalizacija, debljina, struktura, stupanj zrelosti placente.
 • Dopplerova sonografija, kada se procjenjuje protok krvi u krvnim žilama fetusa, maternice i pupčane vrpce. Studija uteroplacentalnog protoka krvi omogućuje procjenu i sprečavanje stanja hipoksije (nedostatka kisika) u fetusu i identificiranje patologije posteljice (na primjer, njegovo odstranjivanje). Proučavanje pluća pupkovine omogućilo je saznati ima li dovoljno hrane za bebu, kako bi se utvrdilo da je pupčana pupčana napetost prije isporuke. Doppler nije dodijeljen svim ženama, već prema indikacijama.

Je ultrazvuk opasan tijekom trudnoće?

Ultrazvuk je osnova za prenatalnu dijagnozu različitih fetalnih bolesti, najsigurnija i pristupačnija metoda.

Strani su studiji pokazali da ultrazvuk u standardnom, tzv. B-modu je siguran za fetus. Ultrazvuk se može izvoditi tijekom trudnoće onoliko puta koliko je potrebno za dobivanje važnih informacija. Jedino je pitanje koje su vremenske linije najsigurnije. Beskonačan broj ultrazvuka koji se provodi većina trudnica, u načelu, je bezopasna, ali često ne nose dodatne informacije o fetusu, stoga su beznačajni.

Vodeći inozemni i domaći stručnjaci za ultrazvučnu dijagnostiku tijekom ultrazvučnih pregleda tijekom trudnoće vode načelo "što je manje potrebno".

3D i 4D ultrazvuk

Posljednjih godina razvijene su nove ultrazvučne tehnologije temeljene na trodimenzionalnoj ekografiji (3D) i stvarnom vremenu (4D). Sada ultrazvuk može biti dvodimenzionalan, trodimenzionalan i četverodimenzionalan. S dvodimenzionalnim ultrazvukom, vidljivi su obrisi fetusa u crnoj i bijeloj boji na monitoru. Trodimenzionalni - 3D ultrazvuk je trodimenzionalna slika u boji. 4D ultrazvuk pokazuje fetus u pokretu u realnom vremenu.

Trodimenzionalni ultrazvuk kao dijagnostička metoda se najčešće koristi samo za posebne indikacije propisane od strane liječnika i nije preporučljivo za standardni pregled u svakom slučaju trudnoće, a još više za dobivanje slika fetusa bez medicinskih indikacija. Uostalom, znanstvenici još uvijek nisu bili u stanju dokazati je li ultrazvuk štetan za fetus (bilo dvodimenzionalni, 3D ili 4D) ili ne, osobito u ranim fazama kada su organi i tkiva djeteta samo položeni.

Drugi ultrazvuk tijekom trudnoće - uvjeti plana i regulatorni pokazatelji istraživanja

Žene se suočavaju s velikim brojem različitih vrsta dijagnostičkih postupaka tijekom nošenja djeteta. Drugi planirani ultrazvuk (ultrazvuk) uzrokuje mnoge kontroverze među stručnjacima, ali je od velike važnosti za buduću majku i njezinu bebu. Uz to, liječnik prima puno važnih informacija o razvoju fetusa.

Kada napraviti drugi ultrazvuk trudnoće

U razdoblju nošenja djeteta preporučuje se ženama da se pridržavaju svih preporuka liječnika. Ultrazvuk u drugom tromjesečju trudnoće se provodi u trajanju od 20 do 22 tjedna. Liječnici u ovom trenutku ne slučajno propisuju dijagnozu, razdoblje omogućuje prepoznavanje ozbiljnih malformacija fetusa, pri čemu se preporučuje medicinski pobačaj. U kasnijim razdobljima, umjetno ukidanje trudnoće nosi rizik za zdravlje i život pacijenta.

U nekim slučajevima, za trudnice prije 20 tjedana propisano je planirano ultrazvuk drugog tromjesečja. Pokazatelji za to su žene starije od 35 godina. Osim toga, preporučuje se rano screening ultrazvuk za bolesnike u tijelu koji su imali abnormalnosti u sadržaju hormona: estradiol, hCG (humani korionski gonadotropin) i drugi.

Ultrazvučna dijagnoza se provodi tijekom trudnoće drugog tromjesečja kako bi se dobile važne informacije. Ciljevi studije prikazani su u nastavku:

 • procjena stanja sustava i unutarnjih organa budućeg djeteta;
 • utvrđivanje točnog trajanja trudnoće;
 • izračun volumena amnionske tekućine;
 • procjena stanja posteljice (lokacija, struktura, stupanj zrelosti);
 • određivanje broja embrija, procjena njihovog stanja, prisutnost srčanog ritma.

Drugi planirani ultrazvuk tijekom trudnoće pomaže kod određivanja spola budućeg djeteta s velikom točnošću. Osim toga, studija pokazuje sljedeće patološke uvjete:

 • donja bol u trbuhu;
 • sporo ili prebrzo rast maternice;
 • uočavanje;
 • lagano vodeni iscjedak;
 • krvarenje.

Što gleda na drugi ultrazvuk tijekom trudnoće

Važno je napomenuti da se pacijenti ne trebaju pripremiti za drugi ultrazvučni pregled tijekom trudnoće (piti puno vode). Amnionska tekućina igra ulogu dirigenta za ultrazvuk. Žena ulazi u ured, otvara trbuh i leži na kauču. Kako bi se eliminirao zračni jaz između ultrazvučnog uređaja i pacijentovog tijela, na kožu se nanosi poseban gel.

Sve informacije koje pregledava liječnik gledajui na monitor. Nakon drugog ultrazvuka pacijent može dobiti sliku njezine bebe. Možete snimiti videozapis postupka, uz prethodnu suglasnost s liječnikom. Ultrazvučni protokol uključuje nekoliko odjeljaka:

 • analiza ženskog reproduktivnog sustava;
 • podaci o anatomskim strukturama fetusa;
 • fetometrijski parametri embrija (veličina, težina, gestacijska dob);
 • uvjet privremenih organa (privremeni).

Drugi ultrazvuk pomaže dobiti puno informacija o fetusu. Tijekom dijagnostike vrednuju se sljedeći parametri:

 1. Stanje posteljice. Kvalificirani stručnjak procjenjuje veličinu "dječjeg mjesta", prisutnost neoplazmi.
 2. Fetometry. Liječnik bilježi veličinu tijela, duljinu udova, približnu težinu, veličinu unutarnjih organa djeteta. Posebno pažljivo proučite strukturu mozga, lice fetusa, gornje usne, srce, kralježnicu, probavni sustav, urinarni sustav, donji i gornji dio.
 3. Niska voda ili visoki protok vode. Ultrazvučno pouzdano pokazuje količinu amnionske tekućine.
 4. Izražene malformacije. U drugom tromjesečju sva odstupanja postaju vidljiva. U ranoj trudnoći fetus je mali, a mnogi se unutarnji organi ne formiraju. U trećem tromjesečju, malformacije su teško otkriti zbog visoke gustoće placente.
 5. Stanje pupkovine. Trebao bi imati dvije vene, jednu arteriju, ne bi trebale biti omotane oko vrata djeteta.
 6. Srčani ritam (otkucaji srca) fetusa. Tjedan 20-22, ritam od 110 do 180 otkucaja u minuti smatra se normalnim. Kasnije, bebina otkucaja srca lagano se smanjuje.
 7. Prezentacija fetusa (mjesto u maternici). Pokazatelj nema presudan značaj u drugom tromjesečju, jer će imati vremena za promjenu nekoliko puta prije isporuke, ali je zabilježen u izvješću.
 8. Cirkulatorni status.
 9. Stanje cerviksa i zidova maternice. Patologija je pronalaženje zidova u tonu, duljina vrata manje od 30 mm, otvaranje kanala.

Regulatorni pokazatelji

Drugi ultrazvuk tijekom trudnoće daje liječniku potrebne parametre koji se mogu usporediti s utvrđenim standardima. Nakon formiranja izvješća o postupku, stručnjak određuje postojeće odstupanja. Normalno kod 20-22 tjedna smatra se tjelesna težina fetusa 300-350 g. Uz to, ultrazvuk snima i druge fetometrijske podatke. Normalne vrijednosti prikazane su u donjoj tablici:

Drugi ultrazvuk tijekom trudnoće

Drugi planirani ultrazvuk tijekom trudnoće: što gledaju

Drugi ultrazvuk tijekom trudnoće obično se izvodi u razdoblju od 20 do 22 tjedna, a rjeđe se dodjeljuje za 24 tjedna. Ovo se odnosi na rutinsko istraživanje na drugom zaslonu. Ali često je slučaj da se drugi ultrazvučni pregled izvodi ranije, ako, na primjer, postoji sumnja na cervikalnu insuficijenciju ili "blijeđenje" trudnoće. Kasnije se ispitivanje može provesti, u pravilu, zbog krivnje žene.

No ipak je regulirano vrijeme drugog ultrazvuka tijekom trudnoće. A to je zbog činjenice da je 20 tjedana - ovo je razdoblje u kojem se prvi put mogu otkriti opasne patologije i nepravilnosti fetusa. Pa, za ženu, ovaj ultrazvuk je tako lijepo da možete snimati fotografije u kojima će beba biti gotovo potpuno vidljiva. Ipak, drugi pregled ultrazvuka tijekom trudnoće pomaže u određivanju spola djeteta.

Dakle, liječnik prema svom mišljenju mora navesti sljedeće pokazatelje.

1. Fetometrija fetusa. Veličina glave, donje noge, ramena i podlaktice. Dimenzije manje od određene norme mogu ukazivati ​​na usporavanje rasta intrauterine ili pogrešno određenu gestacijsku dob. Iz tih podataka možete grubo utvrditi težinu fetusa.

2. Anatomija fetusa. Vidljivi su srce, kralježnica, trbuh, bubrezi, crijeva, mokraćni i žučni mjehur. Dakle, moguće je odrediti markere kromosomske abnormalnosti, koje su razlog invazivne dijagnoze, najčešće - amniocenteza (genetska analiza). Kada se promatra drugi planirani ultrazvuk tijekom trudnoće, propisan je u svakom protokolu probira.

3. Amnionska tekućina, pupčana vrpca i placenta. Potrebno je odrediti indeks amnionske tekućine na temelju kojega je moguće procijeniti postoji li visoka ili niska voda, ako je tako, umjerena ili izražena. Indeks ovisi o tome koliko dugo drugi ultrazvuk radi tijekom trudnoće, a njezine norme variraju od tjedna do tjedna. Liječnik također pregledava strukturu posteljice, njegovu debljinu. I na temelju dobivenih mjerenja i drugih znakova stavlja stupanj zrelosti posteljice. Ako je znatno više od norme za određeno razdoblje trudnoće, oni govore o preranoj sazrijevanju. A to u teškim slučajevima može dovesti do gladovanja kisika fetusa i poteškoća pri dobivanju hranjivih tvari.
Osim toga, određuje se visoka placenta koja se nalazi iz unutarnjeg otvaranja maternice, bez obzira na to postoji li djelomični ili potpuni prikaz nje. Djelomična placenta previa je nešto što liječnik posvećuje pažnju. Međutim, s takvom patologijom postoji visoka vjerojatnost povoljnog ishoda, budući da se "beba sjedi" migrira s povećanjem trajanja trudnoće i povećava se u maternici. Cjelokupna prezentacija je veliki rizik od placentalnih abrupcija i stoga teškog krvarenja i smrti djeteta. Ova trudnica pažljivo se promatra i dostavlja carskim rezom. S punim previzima placenta nikad ne prelazi na sigurnu razinu.
Umbilikalna vrpca se ispituje za prisutnost plovila u njemu. Uobičajeno postoje 3. No, kod nekih žena 2. Ovo može biti znak patogena kromosoma ili pojedinačna značajka koja ne uzrokuje štetu.

Osim toga, liječnik mjeri duljinu cerviksa. Ako je manji od 3 cm - postoji opasnost od preranog rođenja. Ženama se preporučuje da stavite šavove na grlić maternice ili nosite pessary prsten. To neće dopustiti da se dodatno skrati i razvije. Potrebno je uzeti u obzir činjenicu da možete točno mjeriti duljinu cerviksa samo tijekom ultrazvuka pomoću transvaginalnog senzora. Dok se u drugom i trećem tromjesečju, ultrazvuk češće vrši abdominalno - oni se vode do trbušne stijenke trudne žene. Obično one žene koje su imale slučajeve preranog rođenja zbog cervikalnog zatajenja obično traže transvaginalno.

Često liječnici u svom zaključku također pišu o lokalnom tonu miometrija. Ovaj pokazatelj ne bi smio smetati. Ovo nije faktor rizika za prijevremeni rad, već reakciju miometrija (mišićni sloj maternice) na pretvarač koji provodi na abdominalnom zidu.

Glavne značajke i značaj drugog planiranog ultrazvuka tijekom trudnoće: vrijeme i ciljevi studije

Ultrazvučna dijagnostika se, u pravilu, provodi nekoliko puta tijekom trudnoće, kako bi se pratila i pratila intrauterini razvoj bebe.

Zahvaljujući istraživanju, moguće je odrediti točan pojam rođenja i utvrditi očekivani datum rođenja.

Osim toga, ultrazvuk je važan alat za upravljanje trudnoćom jer je pomoću ove dijagnostike liječnici razjasnili kako se formiraju i razvijaju unutarnji organi i osnovni sustavi bebe, eliminiraju prisutnost patologija ili nedostataka, sprečavaju moguće komplikacije itd.

Tijekom normalnog tijeka trudnoće, žena tretira rutinsku dijagnozu ultrazvučnog skeniranja tri puta. Svaka je studija vrlo važna, jer svi oni rješavaju različite probleme i obavljaju mnoge funkcije.

Glavne značajke i vrijednost drugog planiranog ultrazvuka

Na prvom pregledu liječnici i dalje ne mogu vidjeti apsolutno sve procese rastućeg organizma, pa se takva misija prebacuje na drugi planirani ultrazvuk, kada su unutarnji organi i sustavi bebe već formirani i gotovo završeni njihov razvoj.

Koliko dugo drugi ultrazvuk tijekom trudnoće?

Do nedavno su sve trudnice bile propisane ultrazvukom u drugom tromjesečju od 22 do 24 tjedna. Međutim, prije nekoliko godina ovaj je vremenski okvir pomaknut.

Ako tijekom prve studije screeninga nije bilo abnormalnosti ("dvostruki test"), liječnici preporučuju samo zakazani ultrazvuk drugog tromjesečja u trajanju od 18 do 22 tjedna (ali ne kasnije od 22 tjedna).

Ovo razdoblje određuje Svjetska zdravstvena organizacija, jer se sada dijete počinje smatrati potencijalno održivim, što znači da umjetno ukidanje trudnoće postaje neprihvatljivo.

Ali postoji pad. Mnogi stručnjaci za ultrazvučne dijagnostike kažu da do 22 godine nije moguće dijagnosticirati neke malformacije kardiovaskularnog sustava fetusa. Najbolje je procijeniti rad beba srca od 23-24 tjedna trudnoće.

Što će vam pomoći u određivanju dijagnoze?

Budući da se u djetetovom tijelu ne samo da je postavljanje u tijeku već i stvaranje glavnih organa i sustava, liječnik će moći vidjeti moguće anatomske nedostatke, razvojne anomalije i druge komplikacije, koje se potom pretvaraju u ozbiljne bolesti.

Osim toga, u prvom tromjesečju liječnik jednostavno ne može rješavati bilo kakve probleme jer je mrvica još uvijek vrlo mala, a kasnije će izgubiti dragocjeno vrijeme.

Neki problemi s pravodobnim otkrivanjem mogu se ispraviti u uteri. Međutim, neke patologije mogu dovesti do duboke invalidnosti ili smrti djeteta. Nažalost, liječnici će inzistirati na pobačaju.

To se također može raspravljati kada se otkrije nedostatak udova u bebi, ako se otkriju nedostaci, što će zahtijevati dugoročne i skupo poslovanje s nemogućnošću vitalne aktivnosti djeteta bez korištenja posebne opreme ili medicinskih pripravaka. Naravno, sama će odluka donijeti sama žena.

Zatim će liječnik dati procjenu veličine djeteta: on će pogledati tjelesnu težinu, dužinu ekstremiteta, veličinu unutarnjih organa i druge parametre kako bi ih usporedio s općeprihvaćenim normama i procijenio odgovaraju li se tim pokazateljima. Stopa rasta svih pokazatelja oduzima se u usporedbi s rezultatima prethodne studije.

Vrlo često, u ovom trenutku, roditelji imaju priliku saznati tko će se roditi: dječak ili djevojčica, budući da su već tada formirani spolni organi spolnih organa.

Međutim, valja istaknuti da ponekad sve ovisi o raspoloženju bebe: ako se ne želi "pokazati" i okreće se ili zatvori rukama, njegov će spol ostati tajna za vas (barem do sljedećeg postupka).

Nakon dijagnoze, liječnik će detaljno opisati protokol o stanju djeteta (posebna pažnja posvećena je višestrukim trudnoćama): kako se nalazi (prezentacija u ovoj fazi nema istu vrijednost kao na kraju trudnoće, ali podaci se i dalje bilježe), koje značajke funkcioniranja njegovih unutarnjih organa, koliko su ispravni, itd. Razvoj djeteta također se procjenjuje u odnosu na gestacijsku dob (tj. Termin je redefiniran).

Osim djeteta, liječnik će pažljivo ispitati stanje maternice i fetalnog mjesta (tj. Placentu, amnionsku tekućinu i pupčanu vrpcu).

Što gleda ultrazvuk drugog tromjesečja?

Za razliku od prvog izleta na ultrazvuk, sada se ne morate posebno pripremiti za dijagnozu (na primjer, piti vodu).

Osim toga, negdje od 16 do 17 tjedana, liječnik neće moći u potpunosti popraviti dijete na zaslonu jer je postalo toliko veliko da se jednostavno ne uklapa u potpunosti. Sada liječnik će ispitati zauzvrat: glava, zatim trbuh, a zatim leđa mrvica itd.

Tijekom tog razdoblja, moći ćete promatrati prve zasebne pokrete vaše bebe. Ako želite dobiti video ili fotografiju za memoriju, prije postupka zatražite od liječnika (za bolju sliku, idite na trodimenzionalni ili četverodimenzionalni ultrazvuk).

Da bi se utvrdio razvoj malog čovjeka određeni su posebni fetometrijski pokazatelji.

Standardna mjerenja su:

 • pokazatelji biparetalne veličine ili promjera između vremenskih kostiju (BPR);
 • pokazatelji veličine fronte-okcipitalne (LZR);
 • parametri opsega glave (OG) i trbuha (OJ);
 • veličine dugih kostiju (femoralna, tibija, tibija, tibija).

Dodatno propisana mjerenja srca i malog mozga, kosti podlaktice itd.

Ove brojke pomažu liječniku da procijeni trajanje trudnoće. Međutim, činjenica je da se s obzirom na pojedinačne karakteristike organizma, svatko može razviti na svoj način (veličina glave, duljina ruku i nogu), a to se manifestira već u prenatalnom razdoblju.

Liječnik također mora saznati radi li se o takvoj različitosti ili je znak zaostajanja u razvoju.

Intrauterinsko usporavanje rasta može biti simetrično - VZRP (ako su sve veličine smanjene u istim omjerima) ili asimetrične.

Također se detaljno proučavaju anatomske značajke svih unutarnjih organa djeteta, opisane su njihovo oblikovanje, lokalizacija, struktura, veličina, struktura (pluća, srce, želudac, bubrezi, mjehur, jetra, crijeva, slezena, lice, srce, genitalije, kralježnice, mozak). itd.) kako bi se isključila prisutnost bilo kakvih bolesti ili nedostataka.

Stope pokazatelja o parametrima razvoja i stanja fetusa na drugom planu ultrazvuka:

uziprosto.ru

Enciklopedija ultrazvuka i MRI

Drugi ultrazvuk tijekom trudnoće: koliko dugo treba obavljati optimalno?

Gestacijsko razdoblje zasićeno je puno istraživanja. Drugi ultrazvuk tijekom trudnoće zauzima poseban položaj. Za ginekoloze, ova dijagnoza pruža veliku količinu informacija, a očekivana majka pomaže da vidi svoju bebu.

Ultrazvuk tijekom trudnoće pravodobno se provodi prema odobrenoj trostrukoj shemi. To vam omogućuje istraživanje više informativne i ne opterećivanje žene nepotrebnim postupcima.

Optimalni datum za

Najbolje vrijeme za drugi ultrazvučni screening je 20-24 tjedna trudnoće. Ovo razdoblje odabrano je tijekom dugogodišnjih istraživanja i promatranja. U tom razdoblju možete dobiti odgovore na osnovna pitanja od interesa za opstetričarke i ginekologe u drugom tromjesečju.

Smatra se da je studija optimalno učinjena u razdoblju do 22 tjedna, jer je prije tog razdoblja moguće izvršiti pobačaj kada se otkrije teška malformacija. Također, neki stručnjaci prilikom odlučivanja o tome kada učiniti drugi ultrazvuk tijekom trudnoće, preporučuju prebrojavanje 8 tjedana od prve studije.

Ciljevi ultrazvuka drugog tromjesečja su:

 • otkrivanje malformacija
 • procjena fetalnog razvoja, zrelost
 • određivanje amnionske tekućine
 • procjena stupnja sazrijevanja posteljice
 • pregled svih anatomskih struktura
 • procjena stanja zidova maternice i cerviksa.

S obzirom na svrhu dijagnoze, studija se provodi postupno kako bi se procijenili svi parametri.

Metoda istraživanja

Drugi planirani ultrazvuk tijekom trudnoće ne zahtijeva posebnu obuku. Istraživanje je učinjeno transabdominal s konvencionalnim konveksnim senzorom. Za studiju, žena se uklapa na leđima, ako je potrebno, može se postaviti na lijevoj strani. Ako postoje poteškoće u dijagnozi (dijete je previše aktivno, mjehur je potpuno ispražnjen), studija se zaustavlja i nastavlja se nakon 20-30 minuta.

Ova vrsta ispitivanja je najpopularnija zbog nepostojanja neugodnih osjeta i relativno brzo (20-30 minuta)

Što gledate?

Kao i kod prvog proučavanja, protokol se može podijeliti u nekoliko dijelova:

 • informacije o anatomskim strukturama fetusa
 • fetometrijski parametri
 • uvjet privremenih tijela
 • analiza ženskog reproduktivnog sustava.

Svaki dio je neophodan i sadrži procjenu brojnih parametara i značajki. Završni dio protokola sadrži sve važne informacije koje sažimaju svaki odjeljak.

Rezultat ove ankete je snimka s kojom stručnjak može analizirati razvoj fetusa i pratiti moguće patologije.

Regulatorne performanse drugog tromjesečja

Fetometrijski parametri

Ova skupina pokazatelja uključuje veliki broj fetalnih mjerenja koja su važna u dijagnostici malformacija i razvojnih abnormalnosti.

Sažetak tablice osnovnih fetometrijskih vrijednosti.

Biparetalna i frontalna-okcipitalna veličina, prosječni promjeri dojke i trbuha koriste se za određivanje trajanja trudnoće, određivanje težine fetusa, razvoj trudnoće i određivanje simetrije i razmjernosti razvoja.
Opseg prsnog koša, glave i trbuha koristi se za dijagnosticiranje malformacija i intrauterino usporavanje rasta.

Mjerenje duljine cjevastih kostiju ekstremiteta vrši se s dvije strane i koristi se za otkrivanje hipoplazije i aplazije ekstremiteta.

Interemisferična veličina malog mozga koristi se u dijagnostici abnormalnosti mozga.

Razmak između rubova orbita, prosječni promjer orbita su pomoćne prirode, mogu se koristiti u dijagnozi defekata lubanje lica.

Anatomija fetusa

Tijekom drugog ultrazvuka tijekom trudnoće, glavni zadatak je procijeniti strukturu unutarnjih organa i identificirati nepravilnosti koje nisu otkrivene tijekom prve ultrazvučne dijagnoze.

Svaki stručnjak ima svoje načelo nadzora: gore dolje, kroz orgulje, slučajno. Kvaliteta studije ne ovisi o tome, glavna stvar je da se svi organi analiziraju.

Mozak i kralježnica

Proučavanje strukture mozga za 2 ultrazvuka obično započinje u aksijalnoj ravnini, provodeći niz uzastopnih sekcija. To nam omogućuje proučavanje strukture lateralnih ventrikula, malog mozga, vizualnih humaka, interemisferične fisure.

Ako se tijekom ovog skeniranja otkrije patologija, studija se provodi u drugim zrakoplovima. U ovoj fazi moguće je identificirati sljedeće nedostatke:

 • ventriculomegaly,
 • hidrocefalus,
 • hipoplazije korpusa callosuma,
 • anomalije malog mozga.

Standardna studija dopunjena je istraživanjem boja Doppler, što omogućuje ne propustiti razvojne poremećaje krvožilnog sustava.

Procjena kralježnice se provodi tijekom trajanja u dvije okomite ravnine. Kriteriji procjene su struktura, zavoje kralježnice, integritet lukova kralježaka, oštećenja mišića. To vam omogućuje da odredite njušku izbočinu (spina bifida).

Pri ispitivanju struktura lica važno je procijeniti stanje i veličinu orbita, kostiju nosa i stanje nasolabijalnog trokuta.

Dišni sustav

Dijagnoza se sastoji od procjene stanja bronha i plućnog tkiva. Tijekom pregleda važna je podjela bronha, echogeniciteta plućnog tkiva i njezine homogenosti, kao i korespondencija dimenzija pluća s gestacijskom dobi. Posljednji parametar procjenjuje se na temelju mjerenja opsega dojke i izračuna omjera opsega dojke do opsega trbuha.

Izrađena je i formula za izračunavanje volumena pluća, ali njegova je upotreba ograničena zbog velike pogreške. S obzirom na činjenicu da se glavna faza sazrijevanja plućnog tkiva pojavljuje u trećem tromjesečju, tada je u raspravljanim razdobljima moguće otkriti samo goleme malformacije.

Srce

Posebno je teško dijagnosticirati prenatalnu dijagnozu bolesti srca. U standardnom protokolu uključen je samo rezultat od 4 komore. Ako postoji promjena u tom položaju, preporučuje se detaljna fetalna ehokardiografija, što je zasebna studija.

Probavni sustav

U protokolu, želudac, crijeva i jetra se razmatraju u odvojenim odlomcima. Dijagnoza patologije želuca i crijeva ne uzrokuje poteškoće zbog prisutnosti neukusnog sadržaja, koji omogućuje procjenu struktura organa i uklanjanje atresije (prekomjerno rasipanje prirodnih rupa) na bilo kojoj razini.

U analizi strukture jetre, važna je procjena stanja jetrenih krvnih žila i sustava žučnih kanala.

Mjerenje organa je neophodno samo u slučajevima sumnje na hepatomegalija (patološki velika jetra). Glavna patologija je cista, koje se lako razlikuju.

Mokraćni sustav

Proučavanje bubrega ne uzrokuje poteškoće, budući da je njihova lokacija i izgled tipično. Glavni dio patologije je aplasia, hipoplazija i pyeloektasia.

Mokraćni mjehur se vizualizira zbog prisutnosti u lumenu anekoičnog urina, a ako je nemoguće odrediti, trebate ponoviti ispit nakon 10-25 minuta da se isključi aplikacija.

Procjena strukture maternice i stanje privremenog sustava (pupak, amnionska tekućina, placenta) ne razlikuje se od ultrazvučnog pregleda u drugim terminima.

Ultrazvučni pregled u drugom tromjesečju trudnoće od ključnog je značaja za odlučivanje o daljnjem upravljanju trudnoćom, stoga treba proučiti stručnu opremu visokih stručnjaka.