Tjedna trudnoća

Hrana

Tjedan trudnoće 17.05.2014

Vjeruje se da trudnoća do ovog datuma još nije odgođena. No, ona nedostaje za desetinu trudnica. Koji su uzroci trudnoće odloženi do 42 tjedna.

Tjedan trudnoće 17.05.2014

Sigurno ste već iscrpljeni od uzbuđenja: prošao je četrdeseti tjedan, uopće nema rođenja! To se događa, pogrešno u proračunima. No, čak i ako razlog nije slučaj, do 42 tjedna još uvijek je u normalnom rasponu.

Tjedan trudnoće 16.05.2014

Ako vaše dijete sigurno zastao i čekao do njegovanog danas, njegova dužina je 53 cm, a težina može biti veća od tri i pol kilograma. U usporedbi s prošlim tjednom.

Tjedan trudnoće 16.05.2014

Do ovog tjedna dijete ima vremena da stekne težinu do tri i pol kilograma i doseže duljinu do 52 cm. Već zauzima položaj koji ostaje do rođenja - vodeći dio na dnu zdjelice.

Tjedan trudnoće 15.05.2014

Možda ćete očekivati ​​da ćete se roditi ovaj tjedan. Iako priroda zna bolje. Glavna stvar je da u ovom trenutku vaše dijete je već prilično punopravno. Vjeruje se da je rođenje nastalo u razumnom vremenu.,

Tjedan trudnoće 15.05.2014

Ako beba čeka datum rođenja, znajte: on i dalje raste. I do 37. tjedna može lako doći do tri kilograma težine i duljine do 49 cm.

Tjedan trudnoće 15.05.2014

Još jedan tjedan iza. Tjelesna težina djeteta raste do 2800 grama, a duljina uspijeva rasti još jedan centimetar malo. Volumena bebe također su postala veća: promjer glave do 87,7 mm, grudi - 91,8, trbuha - 94,8 mm.

Tjedan trudnoće 15.05.2014

U tjedan dana beba će se smatrati punim radnim vremenom. No, preostalo vrijeme on nastavlja rasti. Do 35. tjedna njegova rasta doseže 46 cm, a težina - od 2300 do 2700 grama.

Tjedan trudnoće 15.05.2014

Osam i pol mjeseci, 34 tjedna. Težina djeteta je već više od dva kilograma - oko 2200 g. U dužini - 45 cm.

Tjedan trudnoće 14.05.2014

Sada je dijete prisiljeno uzeti "oblik klica". Njegova glava je malo nagnuta prema prsima, a ruke i noge su pritisnuti na tijelo. Sada je postao više, a mjesto za slobodno rastezanje u svojoj "kući" nije dovoljno.

O trudnoći - sve i više

Vodič trudnoće za buduće majke - sve što želite znati, a još više

U smislu uzbuđenja osjećanja trudnoće - ni valjakom: letjelica! Žena kao da žive Stranac iz omiljenih namirnica bolesne, razmaženog karaktera, lika i kretanju promjena, poseban bolesti, lijekovi ne sve stane. Ne samo okolno - sama mama budućnost teško sazna. Ova "divna sramota" ne traje devet mjeseci, već godinu i pol, ostavljajući nezaboravne živopisne uspomene. Sada o svemu i redu.

Što je trudnoća i kako se pojavljuje

U žena dobi od trudnoće, svakih 21 do 35 dana (ovo je trajanje njezinog menstrualnog ciklusa), stanica jajne stanice sazrijeva u jednom od jajnika. Što se tiče genetskog skupa, ona se ne razlikuje od bilo koje druge stanice majčinog organizma, ali samo polovicu toga će se dati za nerođeno dijete. Loaded hranjive je spor, kao tankera na moru, pluta u trbušnoj šupljini širokom lijevak jajovod i sisao u njega. Nadalje, s obzirom na stalne vibracije vodiča njegova cilijarnog epitela jajovoda (koji se nazivaju i masterbatch) cijevi, ona se pomiče prema maternici. Potrebno je oko jedan i pol dana. Da bi zamislili novi život, potrebno je da tijekom tih nepotpunih dva dana stanica jajne stanice udovoljava spermičnoj stanici, inače će umrijeti.

Muške reproduktivne stanice sadrže vrlo malo hranjivih tvari, jer su mnogo manje veličine. No, na štetu repu, oni razvijaju ogromnu brzinu, žureći prema ženskoj genitalnoj ćeliji. U 1 ml sjemena koja može oploditi najmanje 10 milijuna! Ali samo jedna, najuspješnija, stapa se s jajnim stanicama, dajući joj polovicu svog genetskog materijala i programirajući spol embrija. Tako se formira prva stanica tijela novog malog čovjeka, zigota.

Od ovog trenutka započinje PREGNOST - titanski rad ženskog tijela, usmjeren samo na jednu stvar: odrasti u utrobi i roditi sitnog malog sina ili lijepu kćer. Buduća mama više ne pripada samoj sebi: hraniti i zaštititi život koji je nastao unutar nje, neće se požaliti što joj daje. Ovo nije samo super-lijepa fraza! U medicini postoji koncept "dominantne trudnoće". Ovo je posebno tjelesno i duševno stanje majke, kada su sve njezine misli i radnje usmjerene samo na zadovoljavanje potreba rastućeg fetusa. Na jednostavan način, to se može izraziti kao: "Ja ću umrijeti, ali neću dati moje djelo mojem djetetu!" Zato se mršava žena, koja se iscrpljuje strogošću prehrane, organizira noćno gutljaj, ponosno prikazujući trbuščić koji izgleda poput košarke u društvenim mrežama. I napredna poslovna žena iznenada isprepliće gustu špilicu na zglobovima i počinje rasti kosu, nakon što je čula mnogo popularnih znakova i savjeta bake. I nema argumenata razuma će ga prisiliti da korak preko tračnice ili vezati dignuti na puzozhitel. Dominantna trudnoća ima ozbiljnu silu. Medicina, koja još nije znala o ultrazvuku i drugim kliničkim testovima za trudnoću, pouzdano zna činjenice tzv. "Lažne trudnoće", kada je žensko tijelo prošlo kroz sve faze od toksikoze, povećanje opsega abdomena do kontrakcija, ali bez začeća i porođaja. Zato je naš savjet ovdje: čak iu fazi planiranja bebe, žena treba podići takav ginekolog, bezuvjetno će se pouzdati i slušati tijekom cijele trudnoće, poput "glas izozgo". I budućoj mumiji da ga prijeđe - da se pogorša za sebe (također znak).

Spermatozoa, koja je uspjela prodrijeti iz rodnice žene u maternicu, mnogo su upornija. Očekuje se da će se susresti s jaje 3-5 dana, au nekim slučajevima i do tjedan dana. Sada malo jednostavna aritmetička. Ako podijelite trajanje redovitog menstrualnog ciklusa (od prvog dana mjeseca do prvog dana sljedećeg) za 2, možete saznati na koji dan se ovulacija događa, tj. Izlaz zrelog jaja pripremljenog za oplodnju. Na primjer, s 28-dnevnim ciklusom, 14., Ako se očekuje da će prvi dan menstruacije biti 10., sigurno će loše raspoloženje i bolno zagušenje u donjem trbuhu prijeći 24. Ima li najsnažnije sperme tjedan dana? - vratite se s kalendara prije 7 dana i dobit ćete 18 godina. Otpušteno jaje će umrijeti 26. svibnja. Tako jednostavnim proračunima možete odrediti dane kada se trudnoća može pojaviti tijekom nezaštićenih (koristeći različite metode) spolnog odnosa. A onda je supružnicima odlučiti hoće li se zaštititi od 18. do 26. ili aktivno sudjelovati u seksu kako bi svijetu dali novi život.

Ali nemojte žuriti! Najuspješnija sperma ne znači najzdravije. Uostalom, ne trebamo samo nasljednika, već lijepog čudesa, a njegov vitak leđa ne smije saviti gomilu nasljednih bolesti. Da, i spol djeteta, tako da želite programirati... Sve je moguće! Sve što je potrebno je pravilno pripremiti za trudnoću. Kako? - pročitajte dalje.

Koliko dugo traje trudnoća i kako završava

Koliko dugo traje trudnoća i kako završava

Varijante ishoda trudnoće ovisno o trajanju:

   1. Puni rok trudnoće (hitna dostava) - porođaj u razdoblju od pune 37 tjedna do 42 dana bez jednog dana. Zdravo dijete rođeno u svijetu potpuno je spremno za samostalan život. Prvi je dah, najavljuje dvoranu s snažnim plakanjem i aktivno se drži majčinske dojke. Ako ne odmah, onda u prvim satima, mrvica daje veliki dio izvornih izmeta i počinje mokrenje često, kao da provjerava kvalitetu pelene.
   2. Produljena, produljena trudnoća (kasno rođenje) - kada se dijete čak i nakon 42 tjedna ne usuđuje napustiti majčinu utrobu. Popularna mudrost "ići sporije - nastavit ćeš" ovdje ne radi. Svakodnevno je teže roditi najčešće, a rizik od komplikacija raste.
   3. Prerana trudnoća (prijevremena dostava). Natrag u 70-ih godina 20. stoljeća, fetus koji se razvio u majčinoj trbuhu manje od 30 tjedana bio je osuđen na propast. Neovisno, bez vrlo aktivne pomoći liječnika, mrvica nije mogla postojati izvan utrobe. Uostalom, liječnici još nisu imali potrebnu opremu i lijekove. Sada postoje posebni inkubatori u rodilištima, prehrambene smjese i aparati za disanje koji mogu "nositi" dijete rođeno u razdoblju od 22 tjedna. Ove novorođenčadi nazivaju se prerano. Dok u prvoj godini života, njihovu dob smatra se datum rođenja, mentalne funkcije i fizičkog razvoja procjenjuje se na začeća, tzv post-konceptualne period. Uostalom, što je kraće razdoblje trudnoće na dan rođenja, veća je razlika u razvoju djece u usporedbi s vršnjacima s punim radnim vremenom. Postupno se razlike razrađuju, ali za to su i liječnici i roditelji moraju učiniti titanske napore. Stoga u cijelom svijetu postoji aktivna rasprava o tome hoće li ili ne brinuti za djecu rođenu u čak kraćim razdobljima. Uostalom, nikakva znanstvena otkrića nisu u stanju postići sklad koji postoji između majke i njezine bebe puzozhitel.
   4. Pobačaj spontan (pobačaj i propušteni pobačaj) ili umjetno. Generičke aktivnosti ili medicinska intervencija (instrumentalni ili medicinski pobačaj) odvijaju se u razdoblju do 22 tjedna, kada je fetus već umro ili nije održiv.

Obratite pažnju

Trudnoća se smatra punim radnim vremenom tijekom cijelog 4 tjedna. Opstetričari su joj sredili tlo i definirali ga kao idealno vrijeme: 40 tjedana ili 280 dana. Dodavanjem prvog dana posljednjeg, prije nego što osmisli još 14 i 280, 280, liječnici propisuju očekivani datum rođenja. Naravno, s apsolutno prihvatljivim dopunama za plus ili minus 2 tjedna. Sjećaš li se vojvodina Cambridgea? U kraljevskoj bolnici već su nervozni i ona mirno čeka kod kuće, kad se krunski princ, a poslije - i princeza - žele roditi. Takvo Olimpijsko povjerenje i želimo vam, međutim, ako redovito posjećujete svog omiljenog ginekologa.

Nije teško izračunati hoće li vaše dijete biti rođeno na Božić ili Uskrs. Prvi način je da koristite naš online kalkulator. Drugi način - od prvog dana u mjesecu (u pripremi za koncepciju, bolje je označiti ih u kalendaru) morate prijeći 7 dana, a zatim samo korak 3 prije kalendarskog mjeseca. Okružite ovaj datum s podebljanim krugom i oko 2 tjedna - samo u sjeni. Uh, intriga! Sada možete pogoditi sljedećih 8 mjeseci s cijelom obitelji, koja od tih 28 dana će biti razlog za odmor. Zašto kalendari? Encefalopatija trudnica nije daleko, kada vaša glava ne želi "gnjaviti" s takvim sitnicama kao što su datumi, telefonski brojevi, željezo na lijevoj strani ili potreba da se stavi na par čarapa. Vjerujte mi, ne biste se trebali brinuti o tome unaprijed, kao i pokušati se liječiti. Prije svega, tužna žena je kriva: ona će odletjeti i sve će biti obnovljeno. Drugo, upravo zbog encefalopatije mlađa majka lakše podnosi trudnoću, brzo zaboravlja porođajne poremećaje, a dugi niz godina ima razloga da samo ona i supružnik imaju šale i viceve.

A sada neke informacije za misli:

   - bračni par želi dobiti nasljednika, ginekolog uporno poziva na prvi prijem za tri mjeseca prije planiranog začeća (zašto - čitajte dalje?);
   - još 40 dana nakon rođenja djeteta, mnoge bolesti koje se očituju u majci smatraju se komplikacija trudnoće i porođaja. I općenito, da se vrate svojoj "pre-trudnoj" državi, žene trebaju od 2 do 6 mjeseci.

Ovdje imate 40 tjedana...

Prije početka: pregravidna priprema

Prije početka: pregravidna priprema

Da biste dobili "sigurno osiguranje" od problema, oba supružnika trebat će:

   1. predati jednostavne analize i tretirati otkrivene očite i uspavane infekcije. Seksualno prenosive bolesti, pijelonefritis, upala jajnika, furunculosis kože, tuberkuloza, široko rasprostranjen karijes ili česte upale grla u roditeljima prijetnja je pobačaja, kongenitalne sepse ili fetalne malformacije. Trebate je.
   2. Prođite kroz medicinsko genetsko savjetovanje. Prikupljanje obiteljskog rodoslovnog stabla budućih roditelja i poseban krvni test će odrediti koje se nasljedne bolesti mogu pojaviti u potomstvu, koliko je visok njihov rizik.
   3. Uzmite folnu kiselinu i kalijev jodid. Kretenizam u području s nedostatkom joda je disabling dijagnoza za dijete i prokletstvo na svojim roditeljima koji nisu željeli piti sitne, bezobzirne pilule. Članak "Čarolija folne kiseline" detaljno opisuje ovaj čudesni vitamin.
   4. Potpuno jesti. To znači: izgubiti težinu s viškom težine ili se oporaviti od nedostatka, popuniti nedostatak vitamina i zalijepiti se na životinjske bjelančevine, bitno rastuće tijelo. Pa ipak - puno jesti svoje omiljene gurmane, koje zbog niske korisnosti ili rizika od alergija tijekom trudnoće morat će biti napušteno. Na primjer, maslac od kikirikija i matice, sušene ribe, citrusa. Detaljan popis nalazi se u našem članku "Tabu za trudnice".
   5. Odbaciti pušenje duhana i snažne jake koktele. I tata također! U majkama su zametne stanice ugrađene u jajnike čak iu utrobi, dok su kod muškaraca stalno formirane i apsorbiraju sve od svoje krvi bez diskriminacije. Prema poznatom zakonu "neustrašivosti", to je najstroženija i pijana spermatozoida koja je prvo primchitsya prva na datumu s jajom. I roda će umjesto novog Mendelejeva donijeti "nepoznatoj maloj životinji"...

Buduća mama mora posjetiti terapeuta i endokrinologa, au nazočnosti druge kronične patologije, specijalisti specijalizirani. Zadatak je osigurati apsolutno zdravlje i odsutnost anemije ili držati bolest pod kontrolom kako bi se spriječila pojava ozbiljnih komplikacija tijekom trudnoće. Visoki tlak, zatajenje srca, glomerulonefritis, bolest mokraćnog kamenca, dijabetes melitus, epilepsija i maligni tumori posebno su opasni za ženu i njezin puzozhitel.

Kako pripremiti tijelo za trudnoću, pročitajte više ovdje.

U Europi 3-mjesečni pregravidni pripravak odavno je postao dobar oblik. Što nam je gore?

Spremni letjeti? - prvi tjedan trudnoće

Spremni letjeti? - prvi tjedan trudnoće

Ali još uvijek postoji vrlo kratko razdoblje, samo nekoliko prvih dana od trenutka začeća, kada niti jedna analiza ne može otkriti prisutnost embrija. Razlog je u potpunoj samostalnosti majčinog tijela kad hormon trudnoće, hCG, još nije počeo ulaziti u krv žene. Što se događa Neposredno nakon formiranja zigota - prve stanice djeteta - prekriva se gustim zaštitnim omotačem. U ovom obliku, nalik pilećem jajetu, zametak se propušta kroz jajovodu u tijelo maternice. Unutar "ljuske" kozmičke brzine je podjela stanica, dajući početak glavnih sustava bebinog tijela. Ovaj proces nije kaotičan: strogo se pridržava gena postavljenih u stanici. Ako se u njihovom kromosomskom setu dogodi kvar, život je nastao s oba kraja (to se zove smrznuta trudnoća), ili se stvaraju vrlo grubi razvojni defekti. A ako prva stanica pronađe snagu da se podijeli u dvije apsolutno identične polovice, a tek tada će nastanak organa početi, identični blizanci će se pojaviti.

Rezerve hranjivih tvari koje prenosi prudentna stanica jaja će trajati prosječno tjedan dana. Tijekom tog razdoblja, jajašnica, polagano valjanje po unutrašnjem zidu maternice, nalik na pješčane dine pustinje, trebala bi pronaći udobnu, bogato opskrbljenu šupljinu i čvrsto spojiti ovdje. Inače, iscrpljujući zalihe, embrij će umrijeti. Fallopijske cijevi nalaze se u području dna maternice. U pravilu, ovo je mjesto gdje oplođeno jaje naći svoje mjesto za implantaciju. Zbog infekcija koje uzrokuju upalu maternice (endometritis), čvorova fibroida ili abnormalnosti u strukturi tijela maternice, zametak se ne smije pričvrstiti ili to učiniti na neuspješnom mjestu. Ako je još u jajovodu - ektopična trudnoća će se razviti. Pročitajte ovdje o njezinim uzrocima i simptomima. Ako je niska - bit će parcijalna ili potpuna placenta previa.

Prvi tjedan trudnoće uistinu se mijenja život: više od polovice pobačaja dolazi u ovom trenutku. Majka priroda štiti žene od stresa: prekid se događa potpuno nezapažen, poput redovitih razdoblja, osim ako je malo kasno i malo više.

Fetus nije komarac, prilijepljuju u tijelo maternice i usisavaju krv. Proces implantacije ne uzrokuje nelagodu. Općenito ne! Zamislite: mali, koji još nije vidljiv u oku, fetusno jaje lagano pritisnute na snabdijevanje villusa endometrija, čvrsto se držao na bočnim stranama. Tijekom sljedeća dva dana, stanice "ljuske", koje se aktivno množe i stvaraju meke rastove, popunjavaju praznine između stanica ćelika. Dakle, postoji dio opće opskrbe krvlju, kroz koji mama počinje davati svoju hranu za bebe i kisik, podupirati život i pružiti sve što je potrebno za rast. Postupno se "širi" duboko u širinu, tijekom sljedećih 12 tjedana, postane placenta. Sve se to događa neprimjetno i apsolutno bezbolno za ženu, jer nema osjetljivih živčanih završetaka u tijelu maternice. No, čim se pojavi prvi maleni dio placente, hCG počinje teći u krv majke - hormon kojemu reagiraju najosjetljiviji testovi trudnoće. Svakodnevno se njegova količina povećava, a za 3 tjedna (to je oko 6-10 dana u mjesecu), čak i na najjednostavnijem i najjeftinijem testu, potrebne su dvije dragocjene trake.

Na prvom, tako važnom za fetus, razvojni tjedan, njegova majka živi normalni život za nju. Je li to supružnici koji žele imati bebu, imaju mnogo aktivniji seks (što je vrlo dobro) i s potonućim srcem, tražeći rano, čak i prije odgode menstruacije, znakove trudnoće. Mislite da postoje? - Pronađite odgovor ovdje.

Prvo tromjesečje trudnoće: test čvrstoće

Prvo tromjesečje trudnoće: test čvrstoće

   1. Što je kraće razdoblje, slabija je posteljica razvijena i ojačana. Prenapučena torba, skakanje na trening, treniranje na poslu ili stres zbog svađe s mužem, pregrijavanje u sauni - a ovdje je: sužavanje ili kidanje krvnih žila posteljice s djelomičnim odvajanjem. Dovršeno odvajanje ostavlja dijete bez šanse za spas: to je rani pobačaj.
   2. Svaki drugi genetski plan brzo dijeli stanice embrija i pretvara ih u specifične organe i sustave. Najmanji "neuspjeh programa" čak i jedne stanice može dovesti do formiranja djeteta s teškim, ponekad nespojivim životom, malformacijama ili propuštenom pobačaju. S obzirom na malu veličinu fetusa i još uvijek slabe barijere svojstava placente, štetni učinci mogu biti najznačajniji, gotovo neprimjetni majci. Pa, ako mislite o tome, imala je blagu gripu, heroizirao antibiotike, acetone obojene akumulatore, herpes na usnama "protjerao", radio s prijenosnim računalom, držao je na krilu ili podvrgnut rendgenskom pregledu... Zatim odaberite šestu cistu u mozgu prst na ručku, crnu zubnu caklinu ili nespretne noge? Kako se nepredvidljive posljedice preuzimanja većine naizgled jednostavne i bezopasne medicine na fetus u prvom tromjesečju trudnoće mogu se vidjeti upisivanjem tražilice upit "djeca talidomida".
   3. Postoje osobito štetni mikroorganizmi, prvi sastanak s kojim je žena na početku trudnoće gotovo neprimjetna, ali vrlo opasna za mrvice. Ovo je virus rubeole, neki crvi, dugo izdržljivi u sirovoj ribi, toksoplazmi. Bezopasni mali osip na koži ili lagana hladnoća nakon kontakta s dvorištem mačke, odrezak jeden krvlju ili malo slanom ribom kod kuće - a sada ginekolozi odmahne glavom, preporučujući neplaniranu ultrazvuku fetusa. Što će tražiti? - velike malformacije mozga i očiju, znakovi intrauterinske sepse i prijetnja prestanka trudnoće. Kako se spasiti - pročitajte ovdje.
   4. U jajniku, na mjestu otpuštanja jaja, nastaje hormonski aktivno žuto tijelo. Ona i placenta proizvode ogromnu količinu spolnih hormona. S jedne strane, potrebno je brzo obnoviti žensko tijelo radi očuvanja i pravilnog trenda trudnoće. Pod njihovim utjecajem, dojka se lijepo uzdiže, oštrina pokreta nestaje, a maternica postaje sve jača. Ali, s druge strane, koža dobiva masnu luster, često acne ili konstantan njuškanje nosa. Pa ipak - ovdje je, stranac - trudna majka može imati nagle promjene raspoloženja i ozbiljne emocionalne eksplozije. I neka njezin suprug podnosi - gotovo nema razmišljanja o seksu, a muževsko udvaranje uzrokuje neugodnu bol u otečenim mliječnim žlijezdama i obrambenu reakciju odbijanja. Sjećaš se dominantne trudnoće? Ne brinite, uskoro će njegova žena postati samo nezasitna. Kada? - pročitajte ovdje.
   5. Buduća mama ne samo da "hrani" svoje dijete, već i uklanja svoje šljake. Ovo je dodatno opterećenje njenim bubrezima i jetri, što zbog neuobičajenog ponašanja može utjecati na njezino dobro. Osim toga, fetus je genetski samo polovica. Drugi dio toga percipira militantni imunološki sustav žene kao stranca. Stoga, siromašna stvar može biti ozbiljno "oluja", osobito tijekom prve trudnoće. Toksikoza, točnije mučnina i povraćanje trudnica, najčešći je uzrok dramatične promjene u ukusu i ovisnosti. I nikakva uvjerenja o potrebi jesti neće pomoći. Pojedinosti o ovom smicalicom i kako ga nadvladati pročitajte naš izbor korisnih članaka.

Morate priznati da su razlozi za čuvanje na sigurnom vrlo ozbiljni. Kako se ponašati u prvom tromjesečju, kada se prijaviti za trudnoću - pročitajte ovdje.

Drugi trimestar trudnoće - normalni let

Drugi trimestar trudnoće - normalni let

   - Mama, iscrpljena mučninom, buđenje jedan jutro, shvaća da više nema toksikoze;
   - možete jesti gotovo sve (preporučujemo da pročitate naš posebni odjeljak, gdje smo prikupili more proizvoda, začina i pića za svaki ukus);
   - kosa raste brže i postaje deblja;
   - u glasu se pojavljuje baršunaste boje;
   - oči sjaju, koža je uklonjena, stjecanje atraktivne boje i nezemaljskog sjaja, kao što je Madonna na ikonama.

Ugodan bonus za strpljenje pokazan u prvom tromjesečju: žena vidi živopisne erotske snove, a kad se probudi, ona želi svog čovjeka, brzo se pokreće i lako dođe do ugodnog otkrića. Zašto? - zbog povećanog protoka krvi u genitalije, oni se nabubre i postaju preosjetljivi. U nedostatku kontraindikacija i pravilnim izborom poza za seks, nema razloga odbiti obostrano zadovoljstvo. Jedini uvjet je nježnost i točnost.

Mama dolazi "okusiti" i uživa u njezinu delikatnom položaju. Napokon, trbuh se pojavljuje i postupno raste, ali se apsolutno ne utječe na uobičajeni način života. Placenta je već čvrsto pričvršćena pa čak i sport nije kontraindiciran. Naprotiv: imati će koristi svakodnevna gimnastika, nespretno pješačenje i vožnja bicikla, joge, bazen i posebni aqua aerobic tečaj. Glavna stvar - nemojte premašiti dopušteno opterećenje. Ovo je optimalno vrijeme (i zadnja prilika) organizirati mali odmor za sebe i otići na romantični izlet samo zajedno. Istina, nemojte pretjerati s egzotičnim: sunčati se i plivati ​​bolje u blizini civilizacije. Pa ipak, on se smireno odmara, ako "ispod ruke" postoji kvalificirani ginekolog i pristojna obstetarska bolnica. Uostalom, Bog vas štiti.

Što dijete? U prvom tromjesečju izgleda kao tadpole. Čak i na ultrazvuku, ona se mjeri samo duž kralježnice, od krune do repa. Do 12 tjedana, pipsqueak radi kao titan da postane poput osobe. Do tog vremena, rast embrija je samo 9 cm, težina je oko 15 grama jer "nije bilo masti" bilo je! No, nakon 14 tjedana, gledajući u 3D sliku nasljednika na ultrazvuku, sretni roditelji već mogu pronaći svoj lice i odrediti njegov spol. Usput, ovom "dobom" on teži čak 50 grama. Sada svaki dan čini samo ono što mamu jede za dvoje. Od sada, glavni zadatak bebe je povećanje mišićne mase i potkožnog masnog tkiva, a žene se nastoje suočiti s vukodlačenim apetitom, tako da se tijekom tjednog vaganja ne opterećuje vaš opstetričar. Pročitajte o prehrani trudnica ovdje. U isto vrijeme, samo u slučaju, kako ne izgubiti lik o postima dana.

Fetus reagira na virusne ili mikrobiološke infekcije ne stvaranjem malformacija, već upalnom reakcijom. A lijekovi koje je mama poduzela utječu na njega više predvidljivo. Stoga, s oprezom, kao što je propisano od strane liječnika, oni se mogu koristiti u slučaju bolesti. Opet, bezuspješno, nakon odobrenja liječnika, možete pokušati proći liječenje bez lijekova. Ali opasno je testirati sumnjive recepte iz stupca "odmrznuta žena". O osobitosti djelovanja različitih lijekova tijekom trudnoće, pročitajte naš veliki izbor lijekova i trudnoće.

Ali u svakoj barelici meda ima par leta u masti. Navodimo:

   Bol u trbuhu. Aktivno raste maternica je neobično težak teret za zdjelične ligamente. Stoga, iznenadni pokreti i podizane vrećice za kupnju daju neugodnu bol u prepone. Povlačenje, rastezanje, prianjanja oko postoperativnih ožiljaka. Mogući rizik pobačaja. To su najčešći uzroci bolova u trbuhu, više detalja - ovdje.
   Bol u leđima. Čak i jednostavna kršenja položaja, a još više scoliosis, imat će učinak lumbaga ili obamrlosti na području sakrale, donjeg dijela leđa ili između lopatica ramena. Trbuščić napušta naprijed jača lumbalnu zavoj, pogotovo ako mama zaboravi smanjiti visinu pete. Smirite se: proći, ali ne brzo. O bolovima u leđima - ovdje.
   3. Toksikoza će nestati, ali povišeni refleks gage može ostati do isporuke. To je, četkanje zubi može biti problem. No, to je drugi trimestar - najbolje vrijeme za podvrgavanje liječniku kod stomatologa, kako ne bi podnijeli zubobolju.
   4. Gestoza. Ozbiljna bolest, koja je karakteristična samo trudnicama. Podcijenjena opasnost od brzog povećanja težine žene, pojave edema, promjena u analizi urina ili blagi porast tlaka može biti katastrofa za fetus i majku. Pojedinosti - ovdje.
   5. Istok-cervikalna insuficijencija. Nedavno je slab cerviks, koji nije mogao držati fetus, glavni uzrok habitualnog pobačaja. Sada opstetri mogu pomoći u spašavanju djeteta, imali bi...
   6. Gestacijski dijabetes. U pravilu je u drugom tromjesečju taj ozbiljan, hvala Bogu, prijelazno, kršenje metabolizma ugljikohidrata. Posebno u opasnosti su žene prekomjerne tjelesne težine, kao i mršav, slatki ljubavnik, pekmez, sladoled, grožđe i čokolada. Kako dijagnosticirati dijabetes i što dalje - pročitajte ovdje.
   7. Smanjeni imunitet. S jedne strane, nužno je da majčin imunološki sustav ne nanosi štetu djeci pola stranca prema njoj. S druge strane - žena sama postaje bespomoćna u vojsci patogena. Naravno, neugodna iznenađenja u obliku dlake, rekurentnog herpesa na usnama, gestacijskog pijelonefritisa, kolpita. Tretirajte ih nužno! Ali samo s liječnikom.

Malo ugodnije. Do kraja drugog tromjesečja seksualno neodoljiva, neznatno zaobljena mama očito će osjetiti guranje njenog zapaženog porasta puzozhitel. Ipak: to nije 100 grama u 16 tjedana ili čak 500 grama na 23. To je cijeli kilogram, ili čak 1200 grama! Pročitajte više o pokretima fetusa - ovdje.

Izbor savjeta, kako se ponašati u drugom tromjesečju trudnoće, ovdje.

Treći trimestar trudnoće: veliki brod - veliki plivanje

Treći trimestar trudnoće: veliki brod - veliki plivanje

Što je treći trimestar trudnoće?

   1. Pod utjecajem hormona svi ligamenti postupno opuštaju. Tako se žensko tijelo priprema za porođaj, sprječavajući ozljede majke i fetusa kad se rodila. Ali ovo "zveckalo" zglobove. Kao rezultat - brz umor, bol u leđima i grudi, patka hod, bol u nogama, povećanje veličine i punine stopala. Umbilikalni prsten se širi: pupak se proteže, može se formirati kila. Smanjena elastičnost kože dovodi do omraženih strija.
   2. Uterus stalno raste. Visina dna u cm je približno jednaka broju prošlih tjedana trudnoće. Opseg abdomena može biti od 90 do 130 cm - ovisi o tijelu majke, veličini zdjelice, količini amnionske tekućine, veličini i položaju fetusa. Za 36 tjedana, maternica je toliko visoka da stezanje trbuha i značajno zateže dijafragmu, uzrokujući žgaravicu i stalan osjećaj nepostojanja zraka. Bliže porodu, kada se koštani prsni prsten širi, fetus se spušta, a disanje je lakše.
   3. Zbog pritiska velikog maternice na okolne organe, malih problema ili ozbiljnih problema u obliku zatvora, hemoroida, edema i varikoznih vena u nogama, čestih potreba za mokrenjem, bolova i pucnjave u krvnom žlu, moguće su grčeve u mišićima i prstima tele. noge.
   4. Mama ima dodatni razlog da joj potisne trbuščić: trenirajte (lažne) kontrakcije. Jedva primjetna i rijetka u 28 tjedana, svaki dan postaju sve ritmičniji i jači. Tako se maternica priprema za porođaj, "pumpa" mišiće.
   5. Sve više i više u težini i arogantnost puzozhitel, bez milosrđa udaranje ispod rebara i jetre. Nekoliko puta dnevno, već ima redovita razdoblja djelovanja koja se ne podudaraju s majčinom. On štucuje! Zašto - pročitajte ovdje. Posebno zabavna dijete nakon obroka i noću, odvajanje roditelja od mnogih sati zvučnog hibernacije. No, imaju vremena za čitanje korisnih pogodnosti za skrb o djeci i tko će obrazovati koga - budućnost će reći.
   6. Priroda promjena vaginalnog iscjedka. Potrebno je slijediti ovo od prvog dana trudnoće i ne ustručavajte se javiti svom ginekologu. Što je s viskozitetom, količinom, prozirnošću, bojom, mirisom. Uostalom, kvaliteta vaginalne sekrecije važan je simptom. Na primjer, započela je bakterijski udar ili drozd. Je li brtvilo prebrzo vlažno? - moguće propuštanje amnionske tekućine. Čekali su gustu gustu sluznicu, često namočenu u "zahrđali" ili svježu krv. Čestitamo: ovo je sluzni čep, preteča bliskih rađanja. Trajanje od manje od 37 tjedana? - hitno u bolnicu za rodilište!
   7. Natečene mliječne žlijezde proizvode prve sitne kapljice kolostruma.

Sve je spremno za isporuku! A što bi žena trebala učiniti? Nakon što se registrirate za trudnoću do 12 tjedana, idite tjedno na antenatalnu kliniku i uzmite čašu mokraće s vama za analizu. Nosite prenatalni zavoj. Izmjerite svoju težinu i krvni tlak kako ne biste propustili preeklampsiju ili njegove najopasnije komplikacije: preeklampsiju i eklampsiju. Zapišite CTG fetusa, slušajte njegovo otkucavanje srca i dajte liječniku dokaz da je sve u redu s djetetom. Zadnji put prolaziti kroz sveobuhvatni laboratorijski pregled i pregled specijalističkih liječnika kako bi organizirali rodiljni dopust.

Što učiniti kod kuće? Gimnastika dišnog sustava, jutarnje vježbe, češće - Kegelova vježba za očuvanje snage mišića perineuma. Seks, ako liječnik ne zabrani. Odaberite majčinsku bolnicu i skupljajte stvari za sebe i dijete u "anksioznoj aktovci" za ključnu hospitalizaciju. Konačno odlučiti hoće li ojačati psihu supružnika, inzistirajući na partnerovom radu. Nemojte gledati filmove i videozapise koji uzrokuju strah i napetost. Pročitajte knjige o odgoju i brigu o djeci, slušajte pacifiranje glazbe. Komunicirati sa svojim voljenim mrvicama, pratiti njegove pokrete, pjevati pjesme i reći priče (glasno!). Upravljajte uređenjem vrtića, odaberite kolica za igračke - kolica za odjeću. Kako se ponašati u trećem tromjesečju - pročitajte ovdje. No, glavna stvar: nemojte zaboraviti na tako veliku količinu slučajeva, spavati nekoliko dodatnih sati, okruženi posebnim jastucima za trudnice. Porođaj nije daleko!

Mislite li da jednom nosite dijete, već znate sve? Otvorimo strašnu tajnu, što je još valjak koji se razlikuje od trudnoće: stranac se svaki put razlikuje...

Tjedna trudnoća

Ovdje je došla dugo očekivana trudnoća. S neodoljivom srećom, u prvim danima promatrate znakove trudnoće i spremni ste uživati ​​u ovom posebnom razdoblju što je više moguće. Možda ste se već dugo pripremali za trudnoću i odgovorno, ili vam je ova vijest bila izvan straha. Ali sada ćete morati saznati više o trudnoći: kako se trudnoća razvija tjedno, moguće rizike, upravljanje trudnoćom, preporuke i savjete budućim mama, najvažnija pitanja o trudnoći i najtočniji odgovori na njih.

Kako odrediti tjedan trudnoće

Ovo pitanje javlja u novorođenim ženama među prvima. Pogotovo ako je to prva varijabilnost, onda postoji puno konfuzije s vremenom. Ginekolog vas zove jedan termin, ultrazvučni stručnjak može odrediti malo drugačiji, ali sigurno znate da se ne podudaraju sa sadašnjim. I zašto svaki put postoji takva odstupanja? Pomoći ćemo vam da shvatite ovo jednostavno, ali važno pitanje. Potrebno je više ili manje točno poznavati trenutačno gestacijsko doba kako bi se razumjeli koji se procesi događaju s organizmima buduće majke i djeteta, a na temelju tih podataka liječnici će donijeti vlastite zaključke o normama razvoja trudnoće. Gestacijska dob može biti gestacijski i opstetrički, između kojih uvijek postoji razlika od dva tjedna. Osim toga, često medicinski izračuni ne podudaraju se s realnošću, što također ima različita objašnjenja.

Tjedni razvoj trudnoće

Ogromne promjene će se dogoditi s svaki sljedeći tjedan trudnoće! Mnogi od njih će biti vidljivi u očima drugih, samo ih možete osjetiti "na vlastitoj koži", ali najvažniji, najtajniji i nerazumljivi procesi skriveni su za sve... Znanstvenici su promatrali pojavu i razvoj novog života već stoljećima, ali još uvijek ne može shvatiti sve njegove tajne i ne prestati čuditi veliko čudo! Tjedna trudnoća će vaš liječnik pratiti razvojne standarde djeteta i dobrobit vašeg zdravlja tijekom cijelog trajanja. Također je korisno za buduću majku da učini isto: ne samo da ćete shvatiti u kojoj se fazi vaše dijete odvija u određenom tjednu trudnoće, nego će također moći zatražiti od liječnika bilo kakva pitanja o vašem vlastitom blagostanju. Opstetričari kažu da prosječna trudnoća traje 40 tjedana. No, većina rađanja se javlja između 38 i 42 tjedna trudnoće.

trudnoća

Što je trudnoća?

Pojava djeteta nije samo značajan događaj u životu žene, najvažnija i dugo očekivana. Uostalom, devet mjeseci, buduća majka nosi svoju malu krv pod srcem, priprema za njegov izgled, misli, čudesa tko će biti - hrabri branitelj ili lijepa princeza.

Trudnoća je poseban uvjet ženskog tijela kada se dijete razvije u maternici. Do deset pasivnih tjedana, uobičajeno je zvati embrij, a jedanaesti - fetus. U prosjeku, trudnoća traje 280 dana ili četrdeset tjedana od datuma posljednjeg menstruacije.

Ali pojavu djeteta prethodi dugo razdoblje čekanja i strpljenja. No, svi neće odmah znati da očekuju dijete. Mnogi ljudi to pogađaju nakon nekoliko tjedana. Drugi doživljavaju znakove trudnoće u prvom tjednu. Tako čekaju dijete. U svakom slučaju, trudnoća je najljepše vrijeme u životu žene. Uostalom, u ovom trenutku njezina prirodna ženstvenost, milost i nježnost, ljubaznost i osjetljivost doista su otkriveni. Trudnica je posebno lijepa. Takve briljantne i goruće oči, prirodno rumenilo i prekrasni obrisi likova neće moći reproducirati bilo koji umjetnik, fotograf ili stilist. Ova je ljepota karakteristična samo za buduće mame.

uzroci

Trudnoća dolazi kada gnojidba jajeta od strane spermija nastaje. Najpoželjnije razdoblje za začeće je drugi ili treći tjedan menstrualnog ciklusa tijekom ovulacije.

Simptomi trudnoće

Znakovi trudnoće podijeljeni su u tri velike skupine:

 • Upitan. To znači da su znakovi takvi da se mogu primijeniti ne samo na trudnoću, već i na druge bolesti i stanja. Također, ovi simptomi su karakteristični za lažnu trudnoću - stanje čudno za žene koje jako žele imati djecu. U ovom slučaju, mahnito čekaju potvrdu svoje trudnoće da im tijelo daje lažne znakove;
 • Mogući. Ova skupina uključuje prve simptome trudnoće. Oni su vrlo individualni. Stoga ih neke žene doživljavaju, dok ih drugi ne osjećaju.
 • Pouzdana. Ovi se znakovi osjećaju malo kasnije od prethodnih. Ali su 100% točni i pokazuju ženi da je već u lijepoj fazi nošenja djeteta.

Za sumnjive znakove trudnoće može se pripisati čisto osobne osjećaje same žene. Slični simptomi mogu biti tipični ne samo za trudnoću, već i za druge bolesti.

Ovi simptomi uključuju:

 • Povraćanje ili mučnina;
 • Promjene u okusu i apetitu;
 • Netolerancija mirisa - duhana, alkoholnih pića, alkohola i drugih;
 • Promjene u ponašanju žena - pospanost, glavobolja, raspoloženje se mijenja nekoliko puta dnevno, razdražljivost i tako dalje;
 • Česti mokrenje čak i uz normalnu potrošnju vode;
 • Povećanje, oticanje mliječnih žlijezda;
 • Promjena boje kože na licu, pojava dobnih mrlja;
 • Promijenite osjetljivost i boju bradavica;
 • Pojava vertikalne linije, koja uvjetno dijeli trbuh na dva jednaka dijela.

Vjerojatni znakovi trudnoće uključuju specifičnije simptome. Prije svega to je pregled ginekologa. Ako postoje simptomi, ali ne postoji trudnoća, onda se u tijelu žene razvija ozbiljna bolest koja zahtijeva hitno liječenje.

Mogući znakovi trudnoće uključuju:

 • Nedostatak menstruacije;
 • Izolacija mlijeka ili kolostruma od šišmiša;
 • Cerviks, vagina, vanjska pljeva tijela stječu određenu "cijanozu".
 • Povećanje maternice, omekšavanje, asimetrija. Jasno je da se ti simptomi mogu vidjeti samo na pregledu liječnika;
 • Pozitivni laboratorijski test koji pokazuje povećanje razine hCG (humanog korionskog gonadotropina) u krvi.

Prva razdoblja trudnoće kombiniraju oba sumnjive znakove i vjerojatne. Ali opet, valja napomenuti da mnoge žene ne primjećuju svoj poseban položaj u gotovo cijelom prvom tromjesečju. To je zbog činjenice da se ne pojavljuju svi znakovi. Na primjer, menstruacija se ne zaustavlja, ali, kao što znate, žene prvo na kritičnim danima ili njihovoj odsutnosti primijetite da nešto nije u redu. Grudi općenito ne mogu odgovoriti na hormonalne promjene u tijelu. Mučnina i povraćanje također ne mogu biti prisutni. Ali neobične preferencije okusa, promjene u apetitu možda se uopće ne pojavljuju tijekom cijelog trajanja trudnoće. Stoga, za točnu dijagnozu trudnoće, pregled liječnika, HCG test, ultrazvučni pregled i tako dalje su potrebni.

Značajni znakovi trudnoće su oni simptomi koji dokazuju upravo ono što je fetus u maternici. To uključuje:

 • Osjećaj fetusa kroz zid abdomena. Žena također može osjetiti pokret, pokret djeteta iznutra. Ove osjećaje karakteriziraju treći trimestar trudnoće, kada je fetus gotovo potpuno formiran;
 • Slušanje beba otkucaja srca;
 • Detekcija bebe ultrazvučnim pregledom maternice.

Dijagnoza bolesti

Liječnik može dijagnosticirati trudnoću na temelju sljedećih simptoma:

 • Žalbe žena - odgođena menstruacija dulje od sedam dana, mučnina i povraćanje, osobito u jutarnjim satima, slabost, pospanost, bol u dojkama, oticanje bradavica;
 • Pri provođenju kućnog testa trudnoće i dobivanje pozitivnog rezultata. Dodatno, laboratorijska analiza može se provesti kako bi se odredila razina hCG (humani korionski gonadotropin) u krvi. To točno pokazuje točno je li došlo ili nije bilo trudnoće;
 • Na temelju podataka inspekcijskih na ginekologa - maternice proširenja, omekšavanja, asimetrije i druge slične simptome;
 • Pri obavljanju ultrazvuka zdjeličnih organa.

Metode liječenja

Da bi vaša beba vidjela ovaj svijet zdravo i sretno, morate se pridržavati sljedećih savjeta i preporuka tijekom trudnoće:

 • Prije svega, treba planirati trudnoću. To stvara najbolje i najpovoljnije uvjete za koncepciju i razvoj bebe. Ne samo da žena treba podvrći medicinskim istraživanjima i testovima, već i budućem ocu. Par može dobiti posebnu prehranu, tijek uzimanja vitamina i tako dalje;
 • Screening za TORCH infekciju. Buduća majka mora biti testirana na toksoplazmozu, kao i prisutnost protutijela protiv virusa rubeole, studije o virusu herpesa i tako dalje;
 • Sukladnost s pravilima racionalne, zdrave i pravilne prehrane. U ovom trenutku morate ostati. Mnoge žene tijekom tako lijepog razdoblja, dopuštaju da "jedu bočno". Sretni su što jedu ono što je bilo pod tabuom: kolači, sladoled, kolači, knedle i tako dalje. Oni opravdavaju tako glupu apetit jedući sada za dvoje. No, svi liječnici, bez iznimke, primijetiti da brašno i obilje slatke negativno utječu na bebu. Od prekomjernog tijesta, slatko u maminoj prehrani, dijete se oporavlja i doseže velike veličine. Bit će to ozbiljna komplikacija kod rođenja. No, kako bi dijete rođeno snažno i zdravo, trebate konzumirati više vitamina i minerala. Treba napomenuti da se trebate pridržavati režima, pokušati jesti za sat i ne nadjačati svoje tijelo, što radi za dva u takvom razdoblju. Ne zaboravite i na tjelesnu aktivnost. Sada postoji velika raznolikost tečajeva za trudnice - i Pilates, te yoga i istezanje. Usput, obavljanjem takvih seta vježbi, ne samo da ćete se ne oporaviti tijekom trudnoće, nego ćete i sami pomoći u porodu. Uostalom, ako je tijelo napeta, bit će dobro raspoloženje, tada će biti puno lakše rađati;
 • Redovite konzultacije i promatranje u opstetričarku-ginekologu;
 • Stroga poštivanja pravila osobne higijene. Tijekom takvog perioda nije preporučljivo obojiti kosu, koristiti previše "kemijske" sredstva za kosu, tijelo, lice i tako dalje. Također je nepoželjno probati novu kozmetiku;
 • Cipele i odjeću trebaju biti što udobnije. Ne stezne nikamo, ne stisne, ne ometa kretanja i tako dalje. Cipele se ponajprije birati bez peta i klinova, kako ne bi pretjerano obuzdali kralježnicu i donjeg dijela leđa, što je tijekom trudnoće i stalno prisutan pritisak;
 • Psihološka priprema za porođaj i podršku. Buduća majka u tako presudnom vremenskom razdoblju vrlo je ranjiva. Na njega se lako utječe negativna mišljenja, nadražena. Važno je u tom razdoblju riješiti sve probleme na sebi, kako bismo ga zaštitili od nevolja što je više moguće. Ako je žena previše zabrinuta da to može imati negativan utjecaj ne samo na nju, već i na bebu, trebali biste kontaktirati psihologa ili psihoterapeuta.

Tjedna trudnoća

Prvi tjedan trudnoće

1 tjedan trudnoće uvjetno je razdoblje, koje počinje od prvog dana posljednjeg prije nego dijete ima menstruaciju. Ovo je razdoblje pripreme majčinog organizma za oplodnju jaja. Svaka žena ima ovulaciju (otpuštanje jajeta iz jajnika) u različitim danima menstrualnog ciklusa i zato za točnost izračuna opstetričari smatraju razdoblje trudnoće od prvog dana prethodnog menstruacije. Pročitajte više.

Drugi tjedan trudnoće

Vaše tijelo je spremno za dijete. Postoje promjene u jajnicima: dominantni folikul već je formiran, a tijekom tog razdoblja dolazi do ovulacije - izlaz iz folikula jaja koji je spreman za oplodnju. Možda ćete osjetiti bol u donjem dijelu trbuha, neznatnu neodlučnost. To je razdoblje ovulacije koje je najpovoljnije za oplodnju. Pročitajte više.

Treći tjedan trudnoće

3 tjedna trudnoće je razdoblje kada dvije stanice - jajne stanice i spermijska stanica - dovode do novog života. Gnojidba se upravo dogodila, ali apsolutno sve jedinstvene značajke vaše bebe već su položene: značajke lica, boju kose i očiju, čak i njegov lik. Oplođeno jaje počinje podijeliti, stvarajući blastocist. Još uvijek ne možete znati je li došlo trudnoće, ali beba se već počinje razvijati u vama! Pročitajte više.

Četvrti tjedan trudnoće

U 4. tjednu trudnoće, najvažniji proces je implantacija. Blastocist je fiksiran u endometriji, počinju formirati živice, uz pomoć kojih će embrij primiti hranjive tvari kroz posteljicu. Nastavlja se proces stanične podjele i formiranja embrija. Već ste osjetili subjektivne znakove trudnoće - mučninu, vrtoglavicu, povećanu pospanost, a ponekad i bol u abdomenu. Pročitajte više.

Peti tjedan trudnoće

5 tjedna trudnoće - razdoblje kada vjerojatno već znate da ste trudni! Tijekom tog razdoblja obično bi započeo razdoblje, a kašnjenje može ukazivati ​​na razvoj trudnoće. U tijelu, razina hCG je već povećana, a ako izvodite test trudnoće, vidjet ćete dragocjene dvije trake. U ovom trenutku nastaju germinalni listovi, a započinje polaganje najvažnijih organa i sustava. Pročitajte više.

Šesti tjedan trudnoće

U 6. tjednu trudnoće glava je već određena u zametku, počinje formiranje ruku i nogu. Polagano je crijevna cijev, počinje formiranje sustava izlučivanja, endokrinih žlijezda. Neuronska cijev se razvija, a srce već ima četiri komore. Na ultrazvuku već može biti jasno trag srca. U ženskom tijelu dolazi do hormonske promjene, mogu se pojaviti znakovi toksikoze. Pročitajte više.

Sedmi tjedan trudnoće

U sedam tjedana trudnoće beba je već veličine graška! Prsti počinju oblikovati na svojim rukama i nogama, a na licu se vidljive oznake oči, nosa i usta. Obolijevaju spolne žlijezde, razvija se živčani sustav, transformira se probavni trakt, počinje razvoj dišnog sustava. Strukturiran je mišićno-koštani sustav (dok je u obliku hrskavičnog kostura). Pročitajte više.

Osmi tjedan trudnoće

U 8 tjedana trudnoće, embrij se već naziva fetusom. Placente se razvija, a sada dijete dobiva sve hranjive tvari kroz nju. Dijete je još uvijek vrlo sitno, ali već sliči malom čovjeku. Ruke, noge su bile formirane, lice je izvučeno. Aktivni razvoj živčanog sustava nastavlja se. Zbog različitih razina hormona, možete primijetiti promjenu raspoloženja. Pročitajte više.

Deveti tjedan trudnoće

Deveti tjedan trudnoće karakterizira daljnje formacije središnjeg živčanog sustava: formirane su dvije hemisfere mozga, oblikovan je mali mozak. Ruke i noge fetusa se guste, mišići se razvijaju. Membrane nestaju između prstiju, a leđa bebe postupno se ispravlja. Mama može primijetiti da je uobičajena odjeća postala malo skučena u struku, ali drugi ne primjećuju promjene u vašem stanju. Pročitajte više.

Deseti tjedan trudnoće

U 10. tjednu trudnoće svi su organi već položeni, a zatim se njihovo poboljšanje odvija. Komplikovano i najopasnije razdoblje trudnoće završava, kada bilo koji negativni čimbenik (čak i akutne respiratorne infekcije, lijekovi) može poremetiti normalan razvoj fetusa. Placenta je u potpunosti formirana i aktivno funkcionira. Počinje razvoj živčanih završetaka. Pročitajte više.

Jedanaesti tjedan trudnoće

U 11. tjednu trudnoće, beba može već reagirati na vanjske podražaje, njegovi pokreti postaju jasniji. Dijete može već stisnuti ručke u kamere. Obično u ovom trenutku, očekivana majka primjećuje da su znakovi toksikoze smanjeni. Maternica raste u veličini i počinjete osjećati. Razine hormona stabiliziraju, postajete emocionalno stabilniji. Pročitajte više.

Dvanaesti tjedan trudnoće

Dijete u 12. tjednu trudnoće sve je više poput čovjeka, ali glava je još uvijek veća od tijela. Kapci su već formirani, a na prstima se nalaze marigoldi. Dječak može otvoriti i zatvoriti usta, zrikavac. Mokraćni sustav je dobro razvijen, a fetus može već urinirati. Osjećate se bolje i trbuščić počinje zamjetno zaokružiti. Pročitajte više.

Trinaesti tjedan trudnoće

Iza prvog tromjesečja trudnoće. Vjerojatno ste već registrirali, učinili sve potrebno istraživanje. Fetus u trinaest tjedana trudnoće već ima oznake mliječnih zubi, počinje sinteza inzulina od strane gušterače. Aktivni rast tijela počinje, a uskoro će beba postati razmjernija. Aktivno razvijanje mišićno-koštanog sustava fetusa. Važni procesi prate razvoj probavnog trakta - nastaju crijevni živci. Pročitajte više.

Četrnaesti tjedan trudnoće

14. tjedan trudnoće je početak najugodnije i, kao i većina mama, svjetlosni period drugog tromjesečja. Tijekom tog razdoblja, vaše zdravlje je dobro, jer daleko iza fenomen toksikoze, a maternica nije dovoljno velika da uzrokuje neugodnosti. Beba je već slična novorođenčadi, ali masno tkivo još nije akumulirano i vrlo je tanko. Mimikrija počinje razvijati, beba već ima obrve i čilije. Pročitajte više.

Petnaesti tjedan trudnoće

U 15 tjedana trudnoće, rast djeteta možda već prelazi 10 centimetara! Već formirana spolovila. Gotovo oblikovane čaše, lica se poboljšavaju. Hipofiza aktivno radi. Pokloni za bebe sve su aktivniji. U tom razdoblju možete označiti pojavu grčeva gastrocnemius mišića. To je zbog činjenice da za normalni razvoj djeteta zahtijeva puno elemenata u tragovima, koje on preuzima od vas. Pročitajte više.

Šesnaesti tjedan trudnoće

U 16 tjedana trudnoće dijete već zna kako okrenuti glavu prema stranama. Mokraćni sustav aktivno radi - urinira svakih 40-50 minuta. Potpuno formirana i aktivna jetra. Stopala bebe brzo rastu, a sada nisu puno kraća od ručki. Vaš je trbuščić zamjetno povećan, dojka se povećala. Imate dobar apetit i veliku dobrobit. Ako ste trudni drugi put, možda već osjetite kretanje bebe! Pročitajte više.

Sedmog tjedna trudnoće

U 17. tjednu trudnoće započinje razvoj imunološkog sustava fetusa. Interferon se proizvode imunoglobulini. Dijete već ima zaštitu od infekcija. Od tog razdoblja počinje stvarati potkožno masno tkivo, a beba postaje dobro hranjena. Dječak već čuje glasove, dobro razlikuje majčinske osjećaje. Vidite da koža i kosa postaju ljepši. Proširena maternica već je stiskala mjehur, a česte mokrenje apsolutno je normalno. Pročitajte više.

Osamnaesti tjedan trudnoće

18 tjedana trudnoće je razdoblje kada većina mama ima dugo očekivani događaj - osjećaju da je beba mješavina! Ako imate drugu trudnoću, možete uživati ​​u ovim nezaboravnim osjećajima dva tjedna. Dijete je već prilično snažno. Oči su mu još uvijek zatvorene, ali reagira na svjetlo. Već je vrijeme da ga čitamo bajkama, pjevaju nježne pjesme. Vrlo je važno da se beba navikne na glas oca. Pročitajte više.

Devetnaesti tjedan trudnoće

Dijete dobiva na težini i sve više postaje novorođenčad. Mozak se nastavlja aktivno razvijati, a pokreti bebe postaju sve više i više koordinirani. U 19 tjedana trudnoće, beba teži oko 200 g. Trbuščić se već znatno povećao, a možda ćete biti teže odabrati udobnu poziciju za spavanje. U ovoj fazi trudnoće može se pojaviti bol u lumbalnoj regiji, žrtvu. Pročitajte više.

Dvadeseti tjedan trudnoće

I dalje je na pola puta. Formiranje svih organa bebe gotovo je završilo, ali još uvijek ima dug put. Dijete već dobro sluša, ima razvijeni refleks usisavanja - on često sranje prstom. Već može otvoriti oči. Koža postaje gušća, potkožna masnoća postupno se akumulira. Već osjetite pokret djeteta. Obično na 20. tjednu trudnoće izvodi se drugi ultrazvuk probira. Pročitajte više.

Dvadeset prvog tjedna trudnoće

U 21. tjednu trudnoće rast djeteta je jednak polovici njegove visine pri rođenju, a težina je samo oko 360 g, sve dok masni sloj nije previše razvijen. Prostor probavnog trakta aktivno se razvija. Dijete može progutati amnionsku tekućinu koja ulazi u jednjak i izvan nje. Dijete je već razvilo okusne pupoljke i razlikuje okus hrane koju majka jede. Vrijeme je da ga usadimo u navike pravilne prehrane. Pročitajte više.

Dvadeset drugog tjedna trudnoće

U 22 tjedna trudnoće dijete već razlikuje taktilne senzacije. Može dodirnuti lice, pupak, noge, maternica zid rukama. Već se dobro osjećate u aktivnosti bebe i znate kada spava i kada je budan. Živčani sustav, osjetila se i dalje razvijaju. Dječak jasno razlikuje svjetlo, melodijsku glazbu, majčin glas. Ako mu se nešto ne sviđa, on će vam to reći u jakim udarcima. Pročitajte više.

Dvadeset i treći tjedan trudnoće

Dijete nastavlja aktivno povećavati težinu. Njegovi pokreti postaju sve snažniji i već možete vidjeti gdje su pete i gdje su laktovi. U 23 tjedna trudnoće beba može već sanjati! On je sve više i više zainteresiran za svijet oko sebe, dotakne sve što mu treba s rukama. Možete osjećati umorne, bolne osjećaje na leđima, ali točan način dana, tjelesna aktivnost savršeno se nositi s tim. Pročitajte više.

Dvadeset četvrti tjedan trudnoće

U 24. tjednu trudnoće dijete je već tijesno u maternici, a njegovi pokreti postaju sve aktivniji. Obično, po ovom trenutku djeca već zauzimaju poziciju naopako, ali ako se to ne dogodi - ne brinite, jer beba je vrlo aktivna i okrenut će se više od jednom. Vidite prekrasne promjene u svom izgledu - to vrijedi i za osjetno zaobljeni trbuh i debelu sjajnu kosu. Pročitajte više.

Dvadeset i petog tjedna trudnoće

U 25. tjednu trudnoće, bebina pluća su već formirana, a aktivni sintetizirani surfaktant. Od ovog trenutka, rizik od prijevremenog porođaja znatno se smanjuje. Dijete često diše i izlazi, dok amnionska tekućina ulazi u dišni sustav. Stoga trenira prije samog disanja. Osjećate pokrete djeteta u bilo koje doba dana, a raspored spavanja i budnosti ne može se podudarati. Pročitajte više.

Dvadeset i šesti tjedan trudnoće

26 tjedna trudnoće - završetak drugog tromjesečja. Vrijeme je da se prijavite za tečajeve za buduće majke. Tummy je znatno porastao, a možete osjetiti žgaravicu, kratkoću daha. Dijete je toliko jaka da mu drhtavica može biti bolna za vas. Dijete ima dobro oblikovan uho, vid. Smiruje se kad mu majka čuje glas, a on je već navikao na zvuk vašeg srca. Pročitajte više.

Dvadeset sedmi tjedan trudnoće

Počeo je treći trimestar trudnoće. Za vas ovo je najteže razdoblje, koje je popraćeno velikim opterećenjem, čestim bolnim senzacijama. Ali ovo je najugodnije vrijeme, jer vaš odnos s bebom već je vrlo blizu, dobro ga razumijete, znate kada i za što se brine. Vaša beba već teži gotovo kilogramu. Sada se imunološki sustav aktivno razvija i trebate zaštititi bebu od suvišnih alergena. Pročitajte više.

Dvadeset i osmi tjedan trudnoće

U 28. tjednu trudnoće beba je vrlo jaka i aktivna, a mama i tata rado su stavljali ruke na trbuh i osjetili sitne pete, laktove i leđa. Dječak to jako voli i smiri se. Masno tkivo nastavlja se akumulirati, a formira se sustav termoregulacije. Ovaj tjedan majke s negativnim Rh faktorom provode studiju o prisutnosti protutijela. Pročitajte više.

Dvadeset i deveti tjedan trudnoće

Još jedan tjedan - i dugo očekivani godišnji odmor! Vrijeme je da odlučite o izboru bolnice. Dječak aktivno skladišti masnoću, a obrazi su mu postali puni. Osjetila su već u potpunosti formirana - beba savršeno razlikuje zvukove, svjetlo, okus. Nastavlja se na poboljšanje živčanog sustava i reflekse. Surfaktant se nakuplja u alveolarnom aparatu. U ovoj fazi trudnoće vrlo je važno da dobro kontrolirate težinu. Pročitajte više.

30. tjedan trudnoće

Konačno ste na rodiljnom dopustu! Sada možete maksimalno paziti na mijenjanje osjećaja, komuniciranje s bebom, hodanje. Dijete izgleda kao novorođenče, tijelo joj je prekriveno lepršavim dlačicama - lanugo. Zbog povećanja maternice, možete primijetiti da je vaš hod promijenjen, a bol u nogama i donjem dijelu leđa može povremeno smetati. Vrijeme je otići na tečajeve gimnastike za trudnice, joge ili plivanje. Pročitajte više.

Trideset prvog tjedna trudnoće

Dječak svakodnevno dobiva na težini, i to osjećate mijenjanjem stanja zdravlja. U 31. tjednu trudnoće započinje važan proces razvoja živčanog sustava - mijelinacije vlakana. Pod kožom je beba već nakupila dovoljno masnog tkiva, a njegova koža postala je lakša. Dječak je sve više i više osjetljiv na vanjske podražaje - s jakim glasnim zvukovima ili jakim svjetlom, on se drhti i prosvjeduje. Nastavlja se epitelija obloge alveola. Pročitajte više.

Trideset i treći tjedan trudnoće

U 33. tjednu trudnoće dovršeno je stvaranje endokrinih, imunoloških, živčanih sustava. Dijete postaje sve proporcionalnije. Dijete već postaje tjeskobno i on je manje aktivan nego prije. No, pokreti postaju jači, a u hipohondriju možete osjetiti bolne podrhtavanje. Koža fetusa nije tako smežurana, još uvijek je prekrivena lanugoom. Pročitajte više.

Trideset drugog tjedna trudnoće

U 32 tjedna trudnoće, dijete već teži oko dva kilograma. Njegov koštani sustav već je učvršćen, masni sloj ravnomjerno se akumulira u cijelom tijelu, a tjelesno dijete postaje sve više poput novorođenčeta. Beba razlikuje različite zvukove: glasovi mame i tata, melodija, zvukovi kućanskih aparata, reagiraju na nepoznate zvukove i glasove. Osjećate se dobro kako se dijete kreće, preokreće se. Pročitajte više.

Trideset četvrtog tjedna trudnoće

U 34. tjednu trudnoće dijete obično zauzima završni položaj. Ima vrlo malo prostora za aktivne pokrete, a vrlo je teško preokrenuti. Povećava se sloj zaštitnog maziva koji prekriva kožu ploda. Dovoljna količina surfaktanta već je formirana u plućima kako bi se omogućilo disanje, au slučaju ranih poroda u tom periodu dijete će moći disati bez pomoći opreme. Pročitajte više.

Trideset i petog tjedna trudnoće

U 35 tjedana beba je u potpunosti formirana. Zatim dobiva težinu, uglavnom zbog masnog tkiva. Dovršeno je stvaranje surfaktanta. Češće je fetus u glavnoj prezentaciji, a vi osjećate vrlo dobro kretanje nogu u hipohondriji. Stavljajući ruku na trbuščić, lako možete prepoznati što vas dijete tjera - s olovkom ili nogom. Vaš trbuščić je već vrlo velik, ali kratkoća daha i žgaravica uskoro će se smanjiti - dijete će potonuti u malu zdjelicu. Pročitajte više.

Trideset šestog tjedna trudnoće

U 36 tjedana trudnoće tijelo se priprema za porođaj. Svakako se osjećate kontrakcije treninga, sada morate tjedno posjetiti liječnika. Sigurno već sakupljena torba u bolnici i sve u očekivanju. Vi svibanj biti poremećen bol u lumbalnom području, zdjelice, ali vrlo malo ostaje! Dijete i dalje dobiva na težini, aktivnost je znatno smanjena. Pročitajte više.

Trideset i sedmi tjedan trudnoće

U 37 tjedana trudnoće beba je potpuno spremna za rođenje. U svom tijelu kortizol je već sintetiziran, koji je odgovoran za sazrijevanje pluća. Količina površinski aktivne tvari omogućit će bebi normalno disanje. Mijelina živčanih vlakana nastavlja se, a taj proces će se odvijati tijekom prve godine života. Ovaj tjedan već možete primijetiti značajan reljef dobrobiti - kratkoća daha, žgaravica, bol u hipohondriji, jer je želudac pao. Pročitajte više.

Trideset osmog tjedna trudnoće

Rođenje trudnoće od 38 tjedana potpuno je normalno. Vaša beba već teži oko 3 kilograma, njegovi su pokreti sve više koordinirani, iako manje aktivni, jer već postoji vrlo malo prostora. Sve se više primjećuje da se želudac pretvara u kamen. Ako ne možete shvatiti, to je lažna borba ili istina, šetnja po sobi - prolaze lažne borbe. Budite spremni - rođenje će uskoro početi. Pročitajte više.

Trideset i deveti tjedan trudnoće

U 39. tjednu trudnoće, vi i beba spremni ste za porod. Dijete je malo raslo, pluća su potpuno spremna za samostalno disanje. Vaša težina može biti malo smanjena - prije isporuke, višak tekućine izlučuje se iz tijela. Sve se više trčiš do toaleta, jer uterus spušta pritisak na mjehur. Ovaj tjedan možete primijetiti harbingers poroda: ispuštanje sluzni čep, povećane borbe treninga. Pročitajte više.

Četvrti tjedan trudnoće

Konačno, dugo očekivani 40 tjedan trudnoće, koji završava s očekivanim datumom rođenja. Ovo je tjedan najčešće počinje porođaj, ali rijetko na obračunan dan. Bolest je već dugo odabrana, torbe se pakiraju, sve je spremno za bebu. Cijela obitelj čeka, jer još nekoliko dana - i konačno čujete glas dugo očekivanog djeteta, možete ga zagrliti i poljubiti! Pročitajte više.