Dvogoran uterus i trudnoća: jesu li one isključene?

Hrana

Liječnici ne usmjeravaju pažnju samo na činjenicu da je svaka žena unaprijed planirala svoju trudnoću. Pripremajući se za ovaj korak, možete naučiti sve o svom zdravlju, ukloniti patologije i izliječiti postojeće bolesti, povećavajući time šanse za uspješno začeće i rođenje. No, u većini slučajeva, žene idu na liječnika već u poziciji i po prvi put susreću dijagnoze koje prije nisu znali. Kombinacija dvostrukog utrobe i trudnoće nije neuobičajeno.

Dvostrukost organa reprodukcije je kongenitalni razvojni poremećaj maternice, koji se formira u žena tijekom intrauterinog razvoja u prvom tromjesečju. Normalno, ovaj organ se razvija u određenom slijedu: u početku se sastoji od dvije zasebne šupljine, zatim postojeće pregrade nestanu, ostavljajući jednu šupljinu. Zbog utjecaja nepovoljnih čimbenika, odvajanje se ne može dogoditi u cijelosti, na pozadini dijagnosticiranja maternice s dvije rogove.

Ovisno o stupnju razdvajanja reproduktivnog organa, biopsija maternice se razvrstava u sljedeće vrste:

 1. Utrka sedla. Najmanji stupanj abnormalnosti, koji praktički ne dovodi do udvostručenja organa. Sedalica uterusa slična je srcu ili šupljini sličnoj sedlu. Pročitajte više o uterusu sedla →
 2. Nepotpuno udvostručenje. Reproduktivni organ podijeljen je u dva dijela, ali ovo otvaranje je malo, lokalizirano je isključivo na vrhu organa.
 3. Ukupno udvostručenje. Najteži oblik dvogrvenog maternice. Tijelo je podijeljeno na dva dijela pomoću preostalog kongenitalnog septuma. Razdvajanje je rijetkost, u većini slučajeva jedan rog je manje ili više od druge. Ova se vrsta smatra rudimentarnom anomalijom.

Je li trudnoća moguće?

Problemi s koncepcijom kad uterus dvurkosti pojaviti vrlo rijetko. Najčešće žena može zatrudnjeti, ali tijek ove trudnoće ovisi o mnogim čimbenicima, a posebno o stupnju podijeljenosti maternice.

Na primjer, s sedla oblik organa za reprodukciju, trudnoća obično dolazi lako, bez komplikacija. U drugim slučajevima povećava se vjerojatnost patološkog tijeka trudnoće, tako da žene s maternicom s dvije rogove trebaju pažljivi medicinski nadzor.

Nažalost, ako se pojave problemi s koncepcijom, u budućnosti, za mnoge žene, trudnoća i utroba s dvije rogove postaju međusobno isključivi koncepti. To je zbog činjenice da kao fetus raste, nepravilan oblik organa ne može se prilagoditi svojim promjenama. Situacija završava pobačajem. U tom slučaju potrebno je konzultirati liječnika radi normalizacije strukture organa i tek nakon toga za planiranje trudnoće.

Značajke tijeka trudnoće s dvostrukim rožnatim uterusom

S početkom trudnoće, žene s dvostrukom rožnatom maternicom trebaju se posavjetovati s liječnikom radi daljnjeg promatranja. Ginekolog mora dijagnosticirati težinu poremećaja strukture maternice i predvidjeti kako će to utjecati na razvoj fetusa. U ovom slučaju postoje mnoge nijanse, a svaka od njih čini svoje prilagodbe trudnoći i porođaju. Srećom, u većini slučajeva dijagnoza budućih majki ne ometa tijek trudnoće.

Ako su oba maternice dobro razvijena i imaju slične veličine, embrij se može pričvrstiti u jedan od njih i započeti razvoj bez odstupanja. Ako rogovi su vrlo različite veličine, odnosno jedan rog maternice je nerazvijeno, a smatra se da je trag, razvoj embrija u to neće biti moguće - prije ili kasnije, takva trudnoća se prekida prema vrsti izvanmaternične - dogoditi rog maternice rupture i krvarenja u trbušnu šupljinu.

Najopasniji je prvi trimestar, kada je embrij ugrađen i započinje s razvojem mogućih naknadnih ishoda.

Višestruka trudnoća

Više trudnoća nije iznimka za žene s dvukhronogosti uterusom. Štoviše, taj fenomen nastaje u njima još češće nego kod žena s normalnim oblikom organa za reprodukciju. No, liječnici smatraju slučajeve višestrukih trudnoća s dvostrukim rogoznim maternicom kao najvećim rizikom jer se pobačaj može pojaviti u bilo kojem trenutku.

U 90% slučajeva, višestruka trudnoća s utorom s dvije rogove završava prije 30 tjedana trudnoće - mnogo ranije od očekivanog rođenja. Poroda u ovom slučaju također može biti opasna ozbiljna komplikacija za ženu i njezinu djecu. Glavni je ruptura maternice.

Ako žena je dijagnoza antlered maternice, a ona je ostala trudna s dva ili više djece, važno je uzeti u obzir da je opterećenje na njenom tijelu će biti ogroman. Stoga, ako je postalo poznato o trudnoći, morate se prijaviti što je prije moguće i pratiti stanje vašeg zdravlja. U ovom slučaju, šanse za sretan ishod bit će mnogo veće.

Moguće komplikacije

Popis mogućih komplikacija tijekom trudnoće su slijedeći patološki uvjeti:

 • hipertonija maternice;
 • spontani pobačaj u bilo kojem trenutku;
 • prijetnja prijevremenog početka rada u drugoj polovici trudnoće;
 • povećani rizik od nepravilnog prikaza fetusa (obično stražnjica);
 • povećana vjerojatnost abnormalnog povezivanja placente - niska, djelomična ili cjelovita prezentacija;
 • preuranjeno odjeljivanje posteljice;
 • cervikalna insuficijencija (maternica ne može zadržati fetus u pravom trenutku i počinje se razvijati ispred vremena).

Trudnoća na pozadini dvogrvenog maternice zahtijeva ozbiljnu pozornost liječnika, isto vrijedi i za izbor dostave. Prva stvar koju treba uzeti u obzir činjenicu da 90% žena s maternice bicornuate sklonu preranog poroda, čak i sedlo maternicu - najblažem Splita, malo je onih koji mogu komunicirati trudnoću do 38-40 tjedana. Stoga žena mora biti hospitalizirana unaprijed, pratiti tijek njezine trudnoće i produljiti ga što je više moguće, navodeći vjerojatnost prirodne dostave.

Rođenje na bicornuate maternice obično komplicirano discoordination i slabi proces rada kao abnormalne strukture tijela ometa razvoj normalnog rada. Također povećava rizik od ozljeda i majke u radu i njezine bebe. Sve to dovodi do činjenice da većina liječnika odabire planirani carski rez kao način isporuke.

Rizik od komplikacija ostaje povišen u postpartum periodu. Zbog patološke strukture, uterus se ne može normalno ugovoriti nakon rođenja djeteta. Involucija maternice usporava, a to može uzrokovati razvoj zaraznih upalnih komplikacija, najčešće u obliku postpartum endometritisa.

Također je često poremećen lochia i krvni odljev iz šupljine maternice bicornuate, što dovodi do nakupljanja sekreta i formacije hematometra koja zahtijeva hitnu kiruršku intervenciju.

Dvogorna maternica - ozbiljna patologija. Mnoge žene s ovim poremećajem koje su rodile zdravu djecu inzistiraju na obveznom medicinskom nadzoru i provedbi svih preporuka koje je propisao stručnjak. U tom slučaju, šanse za uspješno nošenje djeteta značajno se povećavaju.

Autor: Olga Rogozhkina, liječnica,
posebno za Mama66.ru

Dvogoran uterus i trudnoća: značajke trudnoće i što će biti rođenje

Anomalije strukture genitalija nalaze se u jednoj ženi od stotinu. Često se ne manifestiraju klinički na bilo koji način do trenutka trudnoće i porođaja, kada se obilježja anatomske strukture utvrde tijekom pregleda patologije trudnoće. Jedna od uobičajenih anomalija je utroba s dvije rogove. Istodobno, tijelo maternice ima značajke razvoja i strukture, što se može odraziti u procesu koncepcije i nošenja. Je li uspješna trudnoća moguće s maternicom s dvije rogove? Važno je utvrditi točnu dijagnozu i vrijeme liječenja.

Svaki nedostatak povezan s kršenjem formiranja organa tijekom razvoja fetusa. Osnovne su važnosti prvih 12 tjedana, kada se odvija polaganje i diferencijacija glavnih struktura. Izloženost čak maloljetnim čimbenicima na prvi pogled (alkohol, lijekovi, kemijski reagensi) može dovesti do ozbiljnih promjena anatomije organa. Identifikacija takvih značajki prije planiranja trudnoće će pomoći u izbjegavanju neugodnih komplikacija gestacije.

Zašto se dogodi anomalija

Nakon gnojidbe jaje počinje intenzivno podijeliti i postepeno "izdvojiti" stanice specifičnim organima. Do osmog ili desetog tjedna trudnoće, kod embrija se formiraju dva Müllerova kanala na mjestu budućih unutarnjih genitalnih organa - posebne linije od kojih se kasnije formiraju tijelo i cerviks, gornji dio vagine i jajovode.

Bliže do 12. tjedna Müllerovi kanali, koji se nalaze desno i lijevo, spajaju se na određena područja u jednu "šuplju cijev". Nakon što ta tkiva normalno formiraju jednu vaginu, jedan cerviks i tijelo maternice, a jajovodne cijevi se formiraju od nepovezanih dijelova.

klasifikacija

Ovisno o tome koliko stanica i na kojoj razini oni ne prolaze, postoje različite mogućnosti za biopsiju.

 • Saddle (maternus arcuatus). Ovo je najčešća i povoljna malformacija za trudnoću. Spajanje se ne pojavljuje samo na dnu maternice, tako da se stvara "sedlo". Sedalna maternica ne utječe na začeće. Ako placenta nije učvršćena na području "sedla", provođenje se vrši normalno. Ali ovaj nedostatak može izazvati anomalije rada izravno u porođaju.
 • S septalom unutar šupljine (uterus septus, subseptus). Istodobno, ne postoji fuzija tijela uterusa u različitim duljinama, što uzrokuje veličinu septuma - može se proširiti na cijelo tijelo ili zauzeti jednu ili dvije trećine. Koncepcija i trudnoća mogu se nastaviti bez patologije ako je pregradnja napravljena od mekih tkiva. Formiranje gustog dijela povećava rizik od pobačaja, odstupanja i drugih komplikacija trudnoće i poroda.
 • Dvije rogaste (uterus bicornis). Kada se to dogodi, neslanstvo u cijelom tijelu maternice - formiraju se dvije zasebne šupljine, koje se otvaraju u jedan vrat maternice i vaginu. Rjeđe, formiraju se dva kanala vrata maternice. Koncepcija se može dogoditi bez ograničenja. Trudnoća se počinje razvijati u desnom ili lijevom rogu. Postoji visoka vjerojatnost raznih komplikacija gestacije i rada.
 • Jedno rogat (jednosmjerni uterus). Istodobno, samo jedan Muller kanal prolazi kroz daljnji razvoj, od kojeg se formiraju jedan rog. Drugi Muller kanal atrofira i ostaje u embrionalnom stanju. On svibanj ili svibanj ne imati poruke s drugim rog i cerviks. Koncepcija se može održati normalno, uspješna trudnoća moguće je samo lokalizacijom jajašca u punom rogom. Ako ulazi u osnovni rog, javlja se stanje "ektopične trudnoće" - abnormalni strukturalni rog ne može rasti s fetusom, što dovodi do puknuća maternice i masivnog unutarnjeg abdominalnog krvarenja.

Moguća ekstremna odstupanja u razvoju unutarnjih genitalnih organa.

 • Kompletna atresija (nerazvijenost) Mullerovih kanala. U tom slučaju, umjesto maternice, određuju se niti vezivnog tkiva. Žena nema menstrualnu funkciju, ona ne može zamisliti i provoditi bebu čak i uz uporabu potpomognute reproduktivne tehnologije.
 • Potpuni udvostručenje maternice. Formira se u slučaju kada se iz svakog Müllerovog kanala stvara punopravni reproduktivni organ. U tom slučaju žena određuje dva odvojena funkcionalna dijela tijela, od kojih je svaka sposobna nositi se i roditi. Mogu se potpuno razdvojiti ili prijaviti na nekoj razini.

Kako prepoznati

Često će žena saznati o abnormalnom razvoju genitalnih organa nakon neuspješne trudnoće. To se posebno odnosi na neobuhvatne poremećaje - maternicu u obliku sedla, nepotpuni septum u šupljini. Preporučljivo je dijagnosticirati pomoću sljedećih metoda.

 • Ultrazvučni pregled. Uz pomoć ultrazvuka mogu se pretpostaviti nedostaci, međutim, to je netočna metoda. Neke abnormalnosti mogu se otkriti ultrazvukom u prvom tromjesečju.
 • Histerosalpinografijom. Bit istraživanja je uvođenje kontrasta u cerviks i maternicu, nakon čega se dalje širi kroz jajovodne cijevi i u trbušnu šupljinu. Dok napredujete, trebate uzeti nekoliko rendgenskih zraka, što pomaže u praćenju puta kontrastnog agenta.
 • Histeroskopija. Ovo je jedna od pouzdanih metoda za određivanje patologije unutar maternice. Koristeći histeroskopiju, ne samo da možete identificirati septum ili sedlo oblik maternice, već i pokušati ispraviti grešku, na primjer ukloniti strukturu. Ali histeroskopija nije tako informativna s jednom brzinom, pogotovo ako je dodatni rog nefunkcionalan.
 • Laparoskopija. Uz pomoć posebnih manipulatora i kamere smještenog u trbušnu šupljinu, moguće je detaljno proučiti strukturu maternice.

Trudnoća s maternicom s dvije rogove: prognozu

Najčešće, koncepcija raznih kršenja strukture maternice se javlja bez ograničenja, osim potpune odsutnosti šupljine i jajovoda. No, žena možda ne zna za uspješnu gnojidbu jer postoji velika vjerojatnost pobačaja u razdoblju od četiri do pet tjedana, kada nema kašnjenja menstruacije ili je mala i unutar normalnog raspona ciklusa.

Od posebne je opasnosti trudnoća u rudimentarnom (nerazvijenom) rogu, kada nema malu komunikaciju s šupljinom maternice. Fetalni jaje i dalje se razvijaju, a žena vjeruje da trudnoća dobro napreduje. No, nakon što je dosegnuo veličinu šupljine, jajnik izaziva puknuće rudimentarnog roga i masivnog krvarenja. To je zbog činjenice da abnormalno područje ne može rasti s jaje. Klinički, trudnoća u rudimentarnom rogu vrlo je slična ektopičnoj trudnoći, ali tijekom duljeg razdoblja (od šest do osam tjedana).

Osim toga, obilježja trudnoće u maternici s dvije rogove uključuju povećani rizik od sljedećih komplikacija.

 • Spontani pobačaji. Anomalija strukture maternice se izražava ne samo u promjeni anatomije organa, već iu povećanoj ekscitabilnosti miometrija. To izaziva spontano pobačaja u različitim vremenima, preranog rada.
 • Nenormalan vezanost posteljice. Kršenje anatomije maternice dovodi do povećanog rizika od abnormalnog položaja "dječjeg mjesta". Često, placenta može biti pričvršćena na donji dio sedla uterusa. Visoka vjerojatnost središnje i regionalne prezentacije, kada je placenta lokalizirana iznad unutarnjeg cerviksa maternice. Takvo neuobičajeno mjesto dovodi do čestih krvarenja, koje nisu povezane s prijetnjom pobačaja. Ponekad je krvarenje toliko teško da trudnoća bude prekinuta kako bi spasila život žene. U slučaju razvojne patologije maternice, postoji veliki rizik od abrupcija placente, koji u ranoj fazi može dovesti do propuštenog pobačaja.
 • Krvarenje iz dodatnih rogova. Kada je bipodalni, jaja se mogu normalno razviti u jednom rogu, a druga će u ovom trenutku proći kroz uobičajene cikličke promjene, kao i kod menstruacije - s porastom endometrija i povremenim otpuštanjem krvi ili samo mjehurićem. Pogrešno, tako mali iscjedak u dvije rogaste maternice tijekom trudnoće može se zamijeniti prijetnjom prestanka. Međutim, oni ne predstavljaju ozbiljnu opasnost za nošenje.
 • Neuspjeh funkcije cerviksa. S abnormalnim razvojem genitalnih organa kod žena povećava se rizik od nedostatka funkcije zatvaranja vrata maternice. Kao rezultat, to se otvara ispred vremena i dovodi do preranog rođenja ili raskida amnionske tekućine. Važno je pratiti dinamiku (ultrazvukom i uz pomoć pregleda) dosljednosti i duljine cerviksa kako bi se mogle poduzeti mjere u vremenu - da biste postavili pessar ili stavili kružnu šav.
 • Pogrešan raspored djeteta. Deformirana šupljina maternice sprječava da se fetus normalno približi. To dovodi do veće učestalosti glutealnih i poprečnih položaja fetusa, nepravilnog položaja glave (lica, čela). Neke prezentacije nemaju dovoljno uspjeha, tako da se često izvodi carski rez.

Komplikacije porođaja

Ne samo komplikacije trudnoće s biopsijom maternice su karakteristične, nego i patološki put samog rođenja. U kasnijim razdobljima nemoguće je sumnjati na abnormalnosti u strukturi genitalnih organa, ako nisu identificirane prije. Sljedeće komplikacije rada su moguće.

 • Anomalija rada. Normalno, kontrakcije ritmičke maternice počinju s desne strane, rjeđe lijevom kutu maternice i padajućim gradijentom uzrokuju kontrakcije. Kršeći anatomiju mišićnih vlakana maternice često se izdvajaju u izolaciji što uzrokuje diskuciju rada, slabe kontrakcije i pokušaje. To povećava učestalost opstruiranog rada.
 • Produljeni rad. Mehanička opstrukcija u obliku septuma često pridonosi patološkom produženom radu.
 • Krvarenje. Poremećena anatomija maternice dovodi do kršenja njezine redukcije nakon porođaja. I ovo je prvi čimbenik razvoja ozbiljnog krvarenja maternice, ponekad prijeti životu žene.
 • Patologija vezivanja placente. U slučaju malformacija maternice, djelomična ili gusta vezica placente je češća. U nekim slučajevima, potrebno je izvršiti potpuno uklanjanje organa, jer "dječje mjesto" doslovno raste u miometrij.
 • Visoka vjerojatnost ozbiljnih prekida. Patološko porođaj, rano ispuštanje vode, smanjenje elastičnosti tkiva - sve to povećava rizik od ozbiljnih ruptura cerviksa, vagine, pa čak i tijela maternice.

Što učiniti kada otkrijete nedostatke

Taktike provođenja žene s nedostatkom razvoja genitalnih organa ovise o vremenu kada su pronađene.

Prije začeća

Ako se anomalije otkriju prije trudnoće, treba provesti sveobuhvatan pregled kako bi se pojasnio vrsta kvarova. Da biste to učinili, učinite sljedeće:

 • detaljan ultrazvuk zdjeličnih organa;
 • histeroskopijom;
 • histerosalpinografijom;
 • ako je potrebno, laparoskopija.

Ako postoje anomalije koje se mogu ukloniti pomoću relativno jednostavnih metoda, na primjer, da bi se trošila particija, to treba učiniti prije planiranja trudnoće. Treba također ukloniti dodatni rog. Pitanje potrebe povezivanja šupljina u slučaju nepotpunog dupleksizma trebalo bi pojedinačno rješavati.
Ako se planira IVF, potreba za kirurškom korekcijom reproduktivnog sustava također je pojedinačno procijenjena.

Tijekom trudnoće

Ako je došlo do trudnoće, na primjer, s utorom s dvije rogove s punim ili djelomičnim septom, a gestacija teče bez značajnih poremećaja, nema naznaka za prekid. Obično, žene nose sigurno, a na kraju trećeg trimestra daju se. Ako se obavlja carski rez, tijekom operacije se ukazuje na razdvajanje septuma ili ispravljanje drugih nedostataka.

Ostatak liječenja u slučaju maternice u trudnoći tijekom trudnoće je održavanje gestacije, hospitalizacija u kritičnom vremenu kako bi se spriječila opasnost od raskida, kao i liječiti bilo kakve komplikacije koje se javljaju.

Stoga, dvogrudna maternica i trudnoća su dva kompatibilna koncepta. Samo neke razvojne anomalije prate potpuno isključivanje mogućnosti koncepcije i nošenja. Ali treba imati na umu da je rizik komplikacija trudnoće s takvim manjkavanjima nekoliko puta veći. Stoga, žene trebaju pažljivije praćenje i česte hospitalizacije.

Može li se roditi u maternici s dvije rogove? Liječnički odgovori

Ljudsko je tijelo otajstvo i uzbuđuje um znanstvenika tijekom ljudskog postojanja. Od posebnog interesa je tijelo žene kao izvora novog života. Unatoč činjenici da su osnovna načela strukture isti za sve ljude, svaki je organizam jedinstven i ima svoje osobine. Ovisno o njihovoj prirodi, stručnjaci kažu da postoji abnormalan razvoj. U jednom slučaju, tkivo ili organ može biti modificiran, u drugom - odsutan ili udvostručen. Dvogorna maternica pripada posljednjoj inačici odstupanja od norme razvoja.

Ova značajka strukture smatra se najčešćim među anomalijama maternice, ali općenito je vrlo rijetka, u 0,1% - 0,5% žena. No, žene s dijagnozom maternice s dvije rogove razumiju da takav razvoj nije rečenica njihove reproduktivne funkcije? To smanjuje njihovu anksioznost? Vjerojatno ne. Svatko od njih bavi se pitanjem je li moguće trudnoću s utorom s dvije rogove, kako nastaje i kakve značajke ima? Što je maternica s dvije rogove kod žena

Sve to u redu.

Što je maternica s dvije rogove kod žena?

Nije tajna da se formacija i početni razvoj svih sustava i organa osobe pojavljuju čak iu majčinoj utrobi. Tako su ženski genitalni organi položeni od oko 7 do 14 tjedana razvoja fetusa, zbog spajanja Mullerovih kanala, formira uterus. Ako ovaj proces nešto odstupa od normalnog ritma, postoje česti slučajevi abnormalnog razvoja kod kojih se maternica neispravno razvija.

U tom smislu, bicornuate maternice (lat. Maternica bicornis) je pogled kršenje razvoj intrauterini od reproduktivnih djevojke sustava, izražen u dijeljenja šupljine maternice u dva dijela, jedan se spajaju u vaginu.

Vrste dvogorenih uterusa i njihovih značajki

Danas ginekologija razlikuje tri tipa dualizma maternice, od kojih svaka ima svoje osobine i određeni utjecaj na mogućnost majčinstva. Dakle, maternica s dvije rogove može biti potpuna, nepotpuna i sedlo (ili lužnata). Svaka vrsta je detaljnije opisana u donjoj tablici. (Za gledanje s mobilnog telefona, okrenite ga u vodoravni položaj, za potpuni prikaz tablice)

Uzroci abnormalnog razvoja

Svaki posebni razlog koji dovodi do stvaranja ove specifične razvojne patologije nije istaknut u literaturi.

Međutim, postoje čimbenici čiji utjecaj u prvom tromjesečju trudnoće može dovesti do abnormalnosti reproduktivnog sustava fetusa:

 • Otrovanje: uporaba majke tijekom trudnoće takvih štetnih i agresivnih sredstava kao što su duhan, alkohol, lijekovi, moćni i drugi lijekovi bez liječničkog recepta.
 • Stresne okolnosti i / ili kronični stres.
 • Akutni nedostatak prehrane i avitaminoza.
 • Neke bolesti endokrini (tireotoksična, diabetes mellitus) i kardiovaskularni sustav (bolest srca).
 • Zarazne bolesti kao što su ospice, rubeola, toksoplazmoza, gripa, kao i spolno prenosive infekcije (sifilis i drugi).
 • Problemi s fetalnom prehranom i deprivacijom kroničnog kisika.
 • Akutna toksikoza tijekom trudnoće.
 • Genetski faktor, koji se često ne smatra zbog neznanja.

Zbog utjecaja tih čimbenika u prvih tjedana trudnoće postoje česti slučajevi abnormalnog razvoja ne samo seksualnog, već i mokraćnog sustava bebe. Stoga je izuzetno važno da se trudnica mora obratiti pažnju na njeno zdravlje, pratiti liječnik i voditi brigu o budućem djetetu.

Opasnosti maternice s dvije rogove i njezinih simptoma

Je li to utroba s dvije rogove, kakve opasnosti ima ta anomalija i koje posljedice mogu uzrokovati?

Prva je da ova dijagnoza može uzrokovati neplodnost i nemogućnost izdržavanja bebe, odnosno pobačaja. Međutim, to nije uvijek slučaj, sve ovisi o stupnju razvoja rogova ili rogova maternice. Izraženije septum maternice, to je veća vjerojatnost gubitka djeteta.

Drugo, ova značajka često uzrokuje abnormalno spontano krvarenje maternice.

I iako je maternica s dvije rogove postaje uzrok neplodnosti u polovici slučaja, identificirajući to nije tako očito kao što se čini. Uz rutinsko ginekološko ispitivanje, to je vrlo rijetko. Češće nego ne, žena će saznati o takvoj strukturi u jednom od tri slučaja:

 • dijagnostika u svezi s problemom neplodnosti ili pobačaja;
 • temeljita dijagnoza u fazi planiranja trudnoće;
 • izravno tijekom trudnoće.

U svezi s gore navedenim, žena možda čak ni ne sumnja u njezinu bolest. Međutim, još uvijek postoje neki znakovi na kojima je moguće sumnjati da nešto nije u redu:

Od strane ginekologije:

 • krvarenje maternice;
 • bol u donjem dijelu trbuha kao i tijekom menstruacije;
 • algomenorrhea;

S bočne strane reproduktivne funkcije:

 • pobačaja (osobito u prvom tromjesečju trudnoće);
 • prijevremena dostava;
 • neplodnost;
 • propušteni pobačaj;

S bočne strane posteljice:

 • anomalije lokacije;
 • preuranjeno odvajanje;
 • placentalno krvarenje;

S bočne strane fetusa:

 • prsni prikaz;
 • bočni ili kosi položaj;
 • gladovanje kisikom i nedostatke prehrane općenito;

S jedne strane radne aktivnosti:

 • cervikalna insuficijencija;
 • prijevremena dostava;
 • kršenje kontraktilne funkcije mišića maternice;
 • postpartum hemorrhage.

Treba imati na umu da se ti simptomi ne pojavljuju uopće, a ne uvijek, kao i činjenica da su dvogrudna maternica i trudnoća moguća i vrlo često je uspješna. Ako se primijetio bilo koji simptom ili nekoliko, odmah potražite stručnu pomoć od ginekologa za dijagnostičke aktivnosti.

Dijagnoza duktilnosti maternice

Iz svega navedenog, slijedi da je dijagnoza maternice s ušima s uobičajenim ginekološkim ispitnim metodama neučinkovita, a potrebne su dodatne metode istraživanja. Tek nakon temeljitog pregleda, liječnik može zaključiti i dijagnosticirati "maternicu s dvije rogove", te se temeljiti na taktici daljnjeg liječenja.

Moderna ginekologija ima širok raspon dijagnostičkih sposobnosti, pa ginekološki pregled uključuje uporabu:

 • sondiranje maternice i ultrazvučni pregled malih zdjelica pomoću senzora;
 • konvencionalna i ultrazvučna histerosalpingografija;
 • MR;
 • histeroskopijom;
 • laparoskopija.

Za izradu konačne dijagnoze malformacije maternice istodobno se izvode histero-i laparoskopija. To je učinjeno kako bi se isključila dijagnoza: intrauterini septum, čija je slika vrlo slična maternici s dvije rogove.

Liječenje abnormalnosti

Budući da je maternica s dvije rogove anomalija u razvoju organa, a ne bolesti u širem smislu te riječi, liječenje ove bolesti provodi se uz pomoć kirurške intervencije prema indikacijama. Kao potonji, cjelokupni oblik maternice otkriven tijekom ispitivanja je čimbenik neplodnosti nakon što su isključeni svi drugi mogući uzroci reproduktivnog oštećenja. Prema riječima stručnjaka, glavni pokazatelj metroplastije ponavlja pobačaja ili prerano rođenje (više od 2 do 3 puta).

Glavni način da se eliminiraju operativne bicornuate Strassmann maternica je postupak koji uključuje poprečni rez maternice tijekom laparotomic operacije, a nakon izrezivanja pregrade i nametanja uzdužni šav na maternicu.

Nakon uspješnog završetka operacije, žena se stavlja na IUD (intrauterini uređaj) u trajanju od 6 do 8 mjeseci, budući da rano trudnoće nakon operacije Strassmann može završiti u tragediji - rupturu maternice.

Unatoč činjenici da je dobro provedeno Strassmann operacija uvelike povećava šanse za uspješnu trudnoću slijedi isporuke (u 63% slučajeva, žena je plodnost u potpunosti obnovljena), treba imati na umu da je rizik od maternice rupture i dalje visoka, kao i vjerojatnost periodičan neplodnosti zbog s formiranjem adhezija. Važno je slijediti sve preporuke ginekologa i provoditi sve potrebne dijagnostičke i terapijske mjere u skladu s njima. Proces oporavka i naknadno majčinstvo u velikoj mjeri ovisi o samoj ženi.

Stoga, trudnoća s maternicom s dvije rogove zahtijeva veliku pozornost liječnika i buduće mame.

Dvorogost maternica i trudnoća: glavni rizici

Svako odstupanje organa od normalnog funkcioniranja je uvijek rizik i prijetnja zdravlju, au slučaju maternice stope su dvostruko veće. Mogućnost maternice rožnice i trudnoće nisu međusobno isključivi, ni u kom slučaju nema čestih slučajeva uspješne trudnoće i manje uspješnih poroda s tom anomalijom.

Zamke i dalje postoje i one su sljedeće:

 • "Malo je mjesta za mene, nemam mjesta za okretanje", ili nedovoljna količina intrauterine šupljine za normalan rast i razvoj fetusa;
 • embrij može slučajno odabrati "pogrešnu kuću" i pričvrstiti se na ne-vaskularni septum, i stoga izgubiti ishranu i kisik;
 • Trudnoća s dvostrukim rogoznim maternicom često je popraćena kršenjem opstruktivne funkcije maternice, što izaziva prijetnju pobačaja ili preranog rođenja.

Ako se dogodilo dvogrudno uterus i trudnoća, stručnjaci se više ne žele miješati u proces nošenja mrvica nepotrebno, već da ga pomno prate. Budući da je u bilo kojem trenutku u bilo kojem trenutku s takvom patologijom moguća su 2 ozbiljne komplikacije:

 • Krvarenje, čiji uzrok često postaje placentni prikaz (javlja se u 40-45% slučajeva). To sugerira da je embrij odlučio da se ne pričvršćuje na leđima ni na stranu maternice, već "bliže izlazu", do endometrija donjeg dijela maternice.

Rano opažanje, kao i krvarenje, sugerira da je tijekom formiranja i rast placente blokirao usta maternice. Uz bol u donjem dijelu trbuha, ovaj simptom je znak pobačaja, koji se javlja u 30-35% slučajeva trudnoće s dvostrukim uterusom.

S kasnijim krvarenjem nakon 30 tjedana trudnoće već govorimo o odjeljivanju posteljice.

 • Zamrzavanje trudnoće. U slučajevima gdje je zametak pričvršćen ni na bilo koji zid uterusa, već na septum koji nema plovila, ne može se hraniti i razvijati. Kao rezultat toga, njegov razvoj prestaje i embrij umre.

  Trudnoća može biti zamrznuta u slučaju kada se privjesak zametka javlja u neposrednoj blizini septuma. Jednostavno će ometati normalan rast i razvoj, što će također dovesti do smrti embrija.

  Trudnoća s lučnim (sedlo-oblikovanim) dvostrukim uterusom

  Najpovoljnija opcija bicornuate trudnoće kada se maternica se smatra njegova pojava u maternici ili zakrivljene sedlo tipa s obzirom na činjenicu da je u ovom slučaju particija kao takva, ne postoji mali greben na dnu. Ali i ovdje postoji mnogo mogućih komplikacija. Opasnosti su jednake drugim vrstama maternice s dvije rogove, samo su se pojavile nešto rjeđe. Najkarakterističnije komplikacije i prijetnje tijekom trudnoće za sedlo s dvije rogove uterusa su:

  • Preuranjeno rođenje, koje je često daleko ispred roka za plan. To se očituje u 15-25% trudnica s ovom vrstom patologije. Kao rezultat toga, broj perinatalnih pobola i smrtnosti u novorođenčadi raste.
  • Neispravan položaj fetusa. Kod ove vrste maternice, najvjerojatnije će fetus biti lociran poprečno ili koso, što je izravna naznaka za obavljanje operativne operacije, korištenjem carskog reza. Ako je rođenje bio prirodan način, razdoblje oporavka žene je vrlo dugo, budući da je takva maternica jako smanjena i da će krvariti duže vrijeme.

  Dva roga - dvoje djece

  Ljudsko tijelo je tajanstveno i nepredvidljivo. Čini se da kada je dvogrudno uterus i trudnoća malo vjerojatno, da ne spominjemo nešto više. Ispalo je tako, da ne tako. I trudnoća s maternicom s dvije rogove ne samo da se može dogoditi, već može biti i višestruka.

  Postoje slučajevi twin trudnoće s potpunim maternice bifurkacije, odnosno podjela na particiji dolazi u cervikalni kanal i stvara dvije maternice šupljina. U tom slučaju, trudnoća svakog oplođenog folikula najčešće se razvija u različitim rogama. To se događa vrlo rijetko, a prema statistikama, dvostruka trudnoća s dvostrukim rožnatim uterusom je 1 slučaj po milijunu.

  Sa stajališta opstetrije i ginekologije, ova trudnoća je klasificirana kao krajnji rizik od pobačaja ili rupture maternice. U 90 do 95% slučajeva, takva trudnoća završava s prerano rođenjem na 32 - 34 tjednu trudnoće.

  Ukratko

  Bez obzira na to kako je "kako" maternica dvogrudna i trudnoća već formirana, rizik je vrlo velik. Ovom prigodom možete pronaći prilično mnogo informacija u specijaliziranim publikacijama, trudnoće i maternice s dvije rogove aktivno se raspravljaju na forumima.

  Važno je zapamtiti da bez obzira na iskustvo drugih žena s sličnim svojstvom organizma i što god knjiga piše, svaki slučaj je poseban i zahtijeva individualni pristup, uzimajući u obzir parametre određenog organizma.

  Kako utroba s dvije rogove utječe na trudnoću, intimni život i opće stanje žene?

  Anomalije razvoja ženskih genitalnih organa su rijedak, ali nikako jedinstven, fenomen u suvremenoj ginekološkoj praksi. Ponekad ova značajka strukture ne utječe na funkcioniranje reproduktivnog sustava i služi slučajnom dijagnostičkom nalazu. Ali prilično često nepravilnosti uzrokuju različite pritužbe, što dovodi pacijente da vide liječnika.

  Najčešći su različiti abnormalnosti maternice. Prema medicinskoj statistici, oni se nalaze u gotovo 5% ženskog populacije. I u ¼ slučajeva (približno 0,5-1% bolesnika) dijagnosticira se tzv. Dvogrudno uterus. Bez obzira na to je li to loše, ovisi o jačini nedostatka i funkcionalnoj korisnosti zidova abnormalno razvijenog organa. Vrlo često postoje situacije u kojima dvogled postaje slučajni dijagnostički nalaz i nema jasan negativan utjecaj na dobrobit žena i njezino reproduktivno zdravlje.

  Što znači maternica s dvije rogove?

  Dvogorena maternica naziva se malformacijom, praćeno udvostručavanjem tijela tijela s nepotpunim odvajanjem formiranih šupljina. Patologija se odnosi na anomalije Mullerian (paramesonephalic) kanala. Ovo je naziv privremenog stvaranja para, što uzrokuje uterus, jajovod i vaginu kod ženskih zametaka.

  Normalno Mullerov kanal se sastoji od 2 polovice akreirane u distalnom dijelu. Kada se proces spajanja svojih nižih podjela prekrši ili nerazvijenost jednog dijela, fetus razvija različite defekte maternice. To može biti sjekira, sedlo, jednodijelni, dvostruki ili puni udvostručenje. Ove anomalije se ponekad kombiniraju s malformacijama cerviksa i vagine. Istovremeni su poremećaji formiranja bubrega i urinarnog trakta.

  Što izgleda dvogrudno uterus?

  U ovoj patologiji, abnormalno razvijen organ u svom obliku nalikuje klaunovom kapu s 2 polovice (rogova) koji se divergiraju sa strane. Formirali su unutarnje šupljine koje međusobno komuniciraju u distalnom dijelu ili se otvaraju u cervikalni kanal. Ozbiljnost divergencije rogova može biti različita, ovisno o stupnju razvoja njihovih srednjih zidova i duljini unutarnjeg maternice.

  Takvo udvostručenje maternice obično ne prati kršenje tvorbe tkiva. Zato su zidovi tijela, unatoč anomalnom obliku, u većini slučajeva razvili i funkcionalno završili slojeve. Ali postoje i asimetrični oblici, kada jedan od rogova ne dostigne dostatan razvoj ili je potpuno podvrgnut.

  Za neke sisavce ovaj oblik maternice je normalan, ali kod ljudi to je patologija. Uostalom, ovaj reproduktivni organ obično ima oblik trokuta s bazom prema gore i jednom unutarnjom šupljinom. Pojava bilo kakvih particija i cijepanje dna maternice znak je abnormalne organogeneze.

  Uzroci patologije

  Nije moguće pouzdano utvrditi uzroke pojave kongenitalnih malformacija Mullerovih kanala. Smatra se da je razvojna anomalija maternice formirana zbog kršenja ranog organogeneze u 2-3 mjeseca intrauterinalnog razvoja ženskog fetusa. Razlog za to može biti niz nepovoljnih čimbenika:

  • Toksične tvari egzogenog i endogenog porijekla s teratogenim učinkom. To uključuje, među ostalim, određene lijekove, nikotin, alkohol i industrijske emisije u okolišu.
  • Odgođena je u ranoj trudnoći infektivnih bolesti.
  • Različiti patološki uvjeti koji dovode do hipoksije tkiva embrija u razvoju.
  • Metabolički poremećaji u trudnica, posebno zbog klinički značajne endokrine patologije.
  • Teške nedostatke vitamina i značajan nedostatak bitnih hranjivih tvari.

  Osim toga, u nekim slučajevima može se pratiti nasljedna osjetljivost na malformacije urogenitalnog sustava.

  Osnovne anatomske opcije. klasifikacija

  Postoji nekoliko mogućnosti patologije:

  • Sjedište s dvije rogaste maternice, također se naziva arcuat (uterus arcuatus). Ovo je najpovoljniji tip, s neizrecivom manjkom u strukturi. Donji dio tijela u sredini ima depresiju, a unutarnja šupljina praktički nije deformirana.
  • Dvogorna uterus s djelomičnim (nepotpunim) unutarnjim septumom (uterus subseptis). Šupljina maternice podijeljena je u dvije polovice, koje se javljaju blizu cerviksa. Duljina septuma može biti drugačija. Ova anomalija je posljedica nepotpune reapsorpcije sloja Mullerovih kanala.
  • Bicornuate maternice s punom pregrade (maternica septis), koja pregrada izvan unutrašnje šupljine u dva odvojena dijela, a proteže od dna prema unutarnjem os.
  • Uterus s udvostručenim (podijeljenim) tijelom i zajedničkim cerviksa (uterus bicollis unicollis). Istodobno postoje dvije odvojene šupljine maternice koje se otvaraju u zajednički cervikalni kanal.
  • Udvostručenje tijela maternice, praćeno atrofijom i / ili atresijom jednog roga. Istodobno, potrebno je razlikovati kongenitalnu nerazvijenost dijela organa i posttraumatski prekomjerni rast njezinog lumena. Deformacija ožiljka najčešće je uzrokovana medicinskim pobačajem u utrobi s dvije rogove.
  • Dvogrubo uterus s atresijom unutarnje šupljine. Ova varijanta se objašnjava odsustvom spajanja Mullerovih kanala istodobnim blokiranjem njihovog lumena. Orgulje istodobno ima čvrstu strukturu ili sadrži malu izoliranu šupljinu u području jednog roga.

  Moguće je da je maternica dvogrudna, a maternica se udvostručuje (uterus bicollis bicollis). U tom slučaju, cervikalni kanali mogu se međusobno izolirati s septom ili otvoriti u gornjoj trećini vagine međusobno neovisno. Mnogi stručnjaci atributaju ovu varijantu malformacije ne dvostrukosti, već potpunom udvostruću organa.

  Abnormalnosti tijela i cerviksa mogu se kombinirati s patologijom strukture vagine. U takvim slučajevima dijagnosticira se kompletan ili nepotpuni vaginalni septum ili 2 izolirana potpuno formirana vagina.

  Upotreba i pojednostavljena klasifikacija. Prema njezinim riječima, izolirano sedlo uterusa, nepotpune i potpune vrste cijepanja tijela.

  Klinička slika

  Simptomi dvostrukog utrobe nisu specifični. Njihova prisutnost ne dopušta sumnjati u razvojni nedostatak prije provođenja kompleksa studija. Osim toga, dovoljno velik broj pacijenata nema očite kliničke manifestacije.

  Najvjerojatniji simptomi uključuju patološku menstruaciju, neplodnost, složeni tijek početka trudnoće.

  U većini slučajeva, malformacije Müllerovih kanala nisu popraćene abnormalnostima jajnika i pojavom bilo koje vanjske stigme. Stoga pacijenti s takvom kongenitalnom patologijom nisu karakterizirani kasnim pojavljivanjem menarhe, bržim endokrinim poremećajima i očiglednim fenotipskim abnormalnostima. Učestalost hormonski uzrokovanih poremećaja menstrualnog ciklusa jajnika gotovo je ista kao kod žena s normalno razvijenim unutarnjim genitalijama.

  Mjesečno s dvostrukim uterusom, najčešće bolno i prilično bogato. Istezanje trajanja menstruacije također se ne isključuje, što je objašnjeno povećanim volumenom odbačenog endometrija i poteškoćom evakuacije krvi iz dobro razvijenih uterinalnih rogova.

  Pored toga, prošireni abnormalni maternici imaju veći mehanički učinak na okolne organe i pleksove živaca. Stoga, fiziološki predmenstrualni bubrenje tkiva može biti popraćeno značajno izraženijim osjećajima boli.

  Bolna menstruacija (algomenorrhea) je također zbog spastičnih kontrakcija dovoljno jaka menstruacije tijela, koja je potrebna za učinkovitu separaciju funkcionalnu sloja endometrij. Osim toga, značajna fizička nelagoda može isporučiti krvnu stanicu u horizontalno postavljenim jajovodima.

  Kvaliteta seksualnog života dvudorogost obično ne utječe, osim ako ga ne prati nedostatak u razvoju vagine. Žene su u stanju iskusiti seksualnu želju, uzbuđenje i orgazamno opuštanje, a koitus u većini slučajeva ne uzrokuje neugodne osjećaje.

  Neplodnost nije obvezan simptom. Odsutnost trudnoće u razvoju nije posljedica ovulacijskih i endokrinih poremećaja, već zbog kršenja implantacije jajašca ili njegovog odbacivanja u ranoj fazi trudnoće. Žena s dva rogastog maternice može prirodno začeti, izdržati i roditi zdravo dijete. Ali prisutnost malformacije je čimbenik rizika za razvoj različitih komplikacija tijekom trudnoće, porođaja i ranog poroda.

  Trudnoća i porođaj s maternicom s dvije rogove

  Bilo da je moguće trudnoće s dvostrukim rogoznim maternicom je pitanje koje smeta mladim ženama koje još nisu rodile. Da, patologija u mnogim slučajevima ne utječe na prirodnu koncepciju, iako se pojava trudnoće u gotovo 70% slučajeva javlja s komplikacijama ili spontano završava.

  Glavni razlozi negativnog utjecaja dvostrukosti na proces nošenja djeteta uključuju:

  • smanjena (u usporedbi s normalno razvijenim uterusom) volumena šupljina raspoloživa za razvoj jajašca;
  • povećana kontraktilna aktivnost miometrija u abnormalno formiranom organu;
  • anatomske i funkcionalne inferiornosti stjenke maternice, osobito na području bifurkacije i septuma;
  • česte anomalije inervacije i opskrbe krvlju na zidovima djelomično zakovanog orgulja;
  • promjena u omjeru i kutu između tijela i grlića maternice, što značajno povećava rizik od razvoja insuficijencije istok-cervikalne bolesti.

  Dvojnost može dovesti do smanjene implantacije normalnog jajašca. To znači da se oplodnja javlja, ali trudnoća nije produljena. U tom slučaju, embrij se uklanja iz maternice tijekom sljedećeg menstruacije, što se može dogoditi na vrijeme ili s laganim kašnjenjem.

  Kod žena s takvim malformacijom, vjerojatno je i zamrznuta trudnoća i spontani pobačaj u ranoj fazi trudnoće. Osim toga, ova se situacija smatra faktorom rizika za razvoj embrija različitih anomalija strukture unutarnjih organa.

  Kada žena s utrodom s dvije rogove postane trudna, oplođeno jaje se ugrađuju u jedan od rogova, obično na strani ovulacije. U ovom slučaju, najmanje povoljne opcije su njezina privrženost u zoni bifurkacije zidova, na postojeći septum ili u blizini cerviksa. Drugi rog ostaje slobodan. Endometrija u njemu prolazi sve karakteristične gestacijske promjene. Trudnoća u desnom trubu i trudnoća u lijevom rogu nisu bitno drugačija.

  Ponekad žena ovulira istovremeno 2 jaja u različitim jajnicima. Uz njihovu gnojidbu i uspješnu implantaciju dolazi do jedinstvene situacije: maternica s dvije rogove i blizanke s razvojem svakog fetusa u zasebnom rogu. Ali takva djeca rijetko se rađaju punopravno.

  Uz utrobu s dvije rogove, moguće je i ektopična trudnoća. To je posljedica strukturnih i funkcionalnih poremećaja na području usnica jajovoda, uz održavanje njihove prohodnosti za spermatozoide.

  Uspješno produljenje trudnoće nakon prvog tromjesečja ne znači nestanak rizika za majku i fetus. Što više zidovi trudne maternice protežu, to je veća vjerojatnost njihove funkcionalne inferiornosti i insuficijencije isthmic-cervikalne. To prijeti razvoju prijevremenog rada, ranom placentalnom abrupciju, brzoj progresivnoj hipoksiji fetusa s intrauterinskom smrću. Krvarenje tijekom trudnoće, fetalna hipotrofija zbog placentalne insuficijencije, zdjelica prezentacije djeteta također su česte komplikacije.

  No, u mnogim slučajevima, žena uspijeva komunicirati i roditi zdravo dijete, unatoč činjenici da ima zamku.

  Trudnice s dijagnosticiranom malformacijom maternice trebaju pomno pratiti odgojno-ginekolozi. U većini slučajeva, donesena je odluka o njihovoj prenatalnoj hospitalizaciji, koja se ponekad traži već 26-27 tjedana trudnoće.

  Ako se dijagnosticira povećanje i neopravdana hipoksija fetusa, odlučuje se o hitnom dostavu carskim rezom. U tom slučaju pacijent pripada skupini s visokom rizikom za razvoj krvarenja nakon utrobe, hematometara i endometritisa.

  No prirodni porođaj je moguć i sa maternicom s dvije rogove, čak i ako se taj nedostatak kombinira s anomalijama razvoja cerviksa i vagine. Medicinska literatura opisuje slučajeve uspješne samopostavljanja žena, čak i uz kompletan tip cijepanja organa i udvostručenje vagine. No, naravno, takva rađanja često prate ozljede tkiva genitalnih organa kod pacijenata i obično zahtijevaju epiziotomiju.

  U postpartum razdoblju pacijenti s maternicom s dvije rogove zahtijevaju posebnu pažnju jer imaju povećani rizik usporenja usporavanja organa i razvoja hematometara.

  Što je opasno utroba s dvije rogove?

  Bipedalizam se ne odnosi na anomalije koje su nespojive s životom, ona ne utječu na održivost fetusa i ukupni razvoj djeteta nakon rođenja. Uz umjereno izražene nedostatke, žena možda nije svjesna prisutnosti razvojne mane, osobito ako se očuva funkcionalnost organa. Međutim, utroba s dvije rogove može biti opasna za zdravlje pacijenta.

  Najnepovoljnija situacija je djelomična atresija lumena jednog roga. To je praćeno stvaranjem zatvorene šupljine s funkcionalno kompletnim endometrijom. Prirodne cikličke promjene sluznice s redovitim odbacivanjem funkcionalnog sloja u ovom slučaju uzrokovat će formiranje hematometara. Najopasnija komplikacija ovog stanja jest varuriranje s razvojem endometritisa i kasnijeg topljenja zidova organa.

  Hematometar se također može pojaviti zbog naglašene poteškoće u evakuaciji menstrualne krvi iz deformiranih i jasno odstupajućih rogova iz fiziološkog položaja. Infekcija takvih patoloških sadržaja šupljine maternice dovodi do razvoja pyometra, često kompliciranog razvojem purulentnog peritonitisa i sepsa.

  Druga moguća i prilično opasna posljedica je tendencija krvarenja maternice. To ugrožava razvoj teške post-hemoragijske anemije s klinički značajnim oštećenjem u funkcioniranju vitalnih organa.

  dijagnostika

  1. Ginekološki pregled. Omogućuje otkrivanje prisutnosti vaginalnog presjeka, dvostrukog cerviksa i bimanualnim pregledom, liječnik može utvrditi deformaciju maternice (u slučaju divergirajućih rogova).
  2. Ultrazvuk pomoću abdominalnih i vaginalnih senzora. Istovremeno, procjenjuje se struktura ne samo reproduktivnog sustava, već i mokraćnog sustava. Dvogorna maternica na ultrazvuku može se otkriti izvan vremena, ovisno o kvalifikacijama i vještinama dijagnostičara, o kvaliteti korištene opreme. Nesigurni rezultati su najvjerojatnije ako se deformacija unutarnje šupljine malo izražava. Stoga, 2D ultrazvuk nije dijagnostička metoda koja potvrđuje ili isključuje dijagnozu. 3D tehnika je više informativna, iako se ne može koristiti kao ključna studija.
  3. Istraživanje X-zraka. Daj liječniku sliku vanjskih kontura organa, ali ne pomaže točno odrediti vrstu anomalije.
  4. Histerosalpingografija - određivanje kontura šupljine maternice uz pomoć radiopakne supstance koja se injektira kroz cervikalni kanal. Ali ova tehnika ne dopušta nam procjenu strukture rudimentarnih i atreiranih rogova, izoliranih šupljina.
  5. Histeroskopija - pregled maternice s endoskopom. Omogućuje vam da procijenite ne samo oblik šupljine maternice, već i strukturu endometrija, postojećeg septuma, prohodnost usta jajovoda.
  6. Laparoskopija je minimalno invazivna kirurška tehnika koja se može koristiti za određivanje stanja maternice i dodavanja, kako bi se identificirali povezani nedostaci urinarnog trakta i bubrega. Ako je potrebno, laparoskopija se također koristi kao medicinska tehnika.
  7. MRI je vrlo informativan način vizualizacije anatomske strukture i prepoznavanja grešaka u njihovom razvoju. To vam omogućuje da točno odredite oblik maternice, strukturu slojeva njezinog zida, ispravnost formiranja drugih organa.
  8. CT, može se koristiti kao alternativa MRI.

  Hysterosalpingogram dva rogata uterusa

  Istraživanje koje je propisao liječnik trebao bi biti usmjeren ne samo da potvrdi prisutnost malformacija unutarnjih genitalnih organa žene. Najvažnije zadaće dijagnostike su određivanje funkcionalnosti maternice s dvije rogove, mogućnost trudnoće, obećanje kirurškog zahvata za vraćanje reproduktivne funkcije.

  liječenje

  Liječenje dvogrudnog uterusa samo kirurškog. Provedeno je za maksimalnu moguću obnovu funkcionalne korisnosti anomalnog organa. Glavne indikacije za operaciju su neplodnost, ponavljajući pobačaj, mrtvorođenost u povijesti i druge patologije povezane s trudnoćom. Rijetki razlog za hitne intervencije je hematometar u izoliranoj šupljini jednog roga.

  Glavna vrsta operacije je metropolija maternice s dvije rogove, koja ima za cilj stvaranje jedne utorne šupljine. U tu svrhu može se ukloniti jedan osnovni rog i prekinuti potpunu ili nepotpunu pregradu. Često provodi djelomično uklanjanje stjenke maternice u području bifurkacije s naknadnim pomicanjem kirurške rane s frontalne ravnine u sagitalni oblik i stvaranje novog dna.

  Danas, sve više, preferiraju se minimalno invazivne tehnike. Istodobno, glavne manipulacije se izvode histeroskopski ili laparotomski. Laserski tretmani su naširoko koristi. Takve nove metode liječenja mogu značajno smanjiti ozljedu kirurške intervencije, smanjiti rizik od postoperativnih komplikacija (uključujući atresiju) i značajno poboljšati prognozu za početak i sigurnu trudnoću.

  Prema medicinskoj statistici, rizik od raznih gestacijskih komplikacija nakon uspješno izvedene metroplastije smanjen je s 70% na 30%. Osim toga, kirurško liječenje u mnogim se slučajevima može nositi s neplodnosti.

  Istodobno, pomagane reproduktivne tehnologije mogu se koristiti za povećanje vjerojatnosti trudnoće u žena s operacijom ili u bolesnika s blago izraženom defektom. Označeni su ako se dodatno dijagnosticira kršenje prohodnosti jajovoda, iscrpljenost jajnika u jajnicima, kombinacija muških i ženskih čimbenika neplodnosti.

  Budući da obično nije moguće da takvi pacijenti postanu trudni prirodno, IVF s dvostrukim uterusom s kombiniranom patologijom postaje gotovo nezamjenjiv način liječenja. Protokol je odabran pojedinačno.

  Što još treba znati?

  Malformacije maternice obično otežavaju, ali ne isključuju pojavu trudnoće. Stoga, žene reproduktivne dobi s takvom patologijom trebaju pažljivo odabrati metodu zaštite. Prikladna je metoda barijere i hormonska kontracepcija. Ali je li moguće staviti spiralu, ako maternica ima dvije rogove, liječnik odlučuje na individualnoj osnovi.

  Prisutnost septuma bilo koje ozbiljnosti i oblikovanih rogova kontraindikacija je za takvu kontracepciju. Uostalom, spirala se u ovom slučaju ne može postaviti tako da utječe na gotovo cijelu površinu endometrija. U slučaju patologije tipa sedla s blagom deformacijom šupljine maternice, ponekad se odlučuje hoće li se koristiti intrauterine metode za sprječavanje trudnoće, osobito ako pacijent ima kontraindikacije u upotrebi oralnih kontraceptiva.

  Identifikacija bipodalizma ne znači nedvosmislenu prisutnost teške nasljedne patologije kod žene. Naravno, takvi pacijenti zahtijevaju genetsko savjetovanje kako bi procijenili rizik od razvoja nedostataka u budućoj djeci. Ali u većini slučajeva nije moguće identificirati otvorene genetske poremećaje. Uostalom, anomalije razvoja Mullerovog kanala najčešće su uzrokovane utjecajem nepovoljnih čimbenika, a ne teških mutacija koje se prenose nasljeđivanjem.