Simfizija - neugodno iznenađenje trudnoće

Liječenje

Mnoge promjene se javljaju u tijelu trudne žene. Svi oni imaju za cilj omogućiti rođenje zdravog djeteta, kao i olakšavanje tog procesa što je više moguće.

Promjene utječu doslovno na cijelo tijelo, uključujući i mišićno-koštani sustav. Konkretno, pod utjecajem hormona relaxin, zglobovi u zdjelični kosti omekšavaju. To povećava njihovu pokretljivost, a fetus u procesu porođaja lakše prolazi kroz rodni kanal.

No, priroda uvijek ne ide po scenariju. Često postoje različite neuspjehe, kao rezultat kojih se pojavljuju patologije, koje ostavljaju svoj trag tijekom trudnoće i tijeka rada. Jedna od tih patologija je simfizitis.

Što je simfiza i simfiza?

Riječ "symphysis" u medicini znači stidne artikulacije kostiju, što smo nazivali pubisom. Tijekom trudnoće, ovaj spoj je prilično prirodno rastegnut, stjecanje neke mobilnosti. Ovo je, kao što je već rečeno, normalni proces potreban za uspješno završavanje rada.

Međutim, iz jednog ili drugog razloga ovaj proces može pogriješiti. Kao rezultat, zglobovi se previše uklanjaju, postaju hipermobilni i snažno se protežu, što dovodi do oticanja pubisa, boli, nelagode. Ovo se stanje naziva simfizitis.

Uzroci simfizitisa

Nažalost, liječnici još uvijek nisu došli do zajedničkog mišljenja o tome što točno dovodi do razvoja simfizitisa. Postoji nekoliko mišljenja o ovoj temi. Posebice, mnogi liječnici vjeruju da je razvoj ove patologije povezan s nedostatkom kalcija u majčinom tijelu. Osim toga, simfizitis je povezan s hormonskim poremećajima, naime s viškom hormona relaxina. Budući da hormonska pozadina žene nije stabilna tijekom trudnoće, povremeno se pojavljuju kršenja u mehanizmu za uklanjanje pogrešaka.

Postoje također teorije koje povezuju ovu bolest s nasljednim osobinama i različitim problemima mišićno-koštanog sustava, koji bi se mogao pojaviti i prije početka trudnoće. Nije posljednje mjesto navedeno u popisu mogućih uzroka simfizitisa i izravno tijekom trudnoće. Vjeruje se da brzo dobivanje težine, vježbanje, nepoštivanje režima, a ne prikladna prehrana može utjecati na hormone žene i time uzrokovati simfizitis.

Simptomi i dijagnoza simfizitisa

Budući da se omekšavanje zglobova normalno počinje približavati porodu, njezini simptomi, u pravilu, počinju gnjaviti žene u trećem tromjesečju trudnoće. Međutim, nije neuobičajeno kada posjećuju pacijenta već sredinom drugog tromjesečja.

Kako odrediti simfizitis? S dužnom pažnjom to se može učiniti u ranoj fazi, kada promjene nisu previše jake. Prvo što žena počinje uznemiriti bol u stidnom prostoru dok hoda, penjući se stubama. Tijekom tog razdoblja, lako je ne pridavati važnost bolnim senzacijama, pisući ih prirodnim promjenama. Zatim se bolest nastavi razvijati.

Dok se razvija, bol se pojačava i smeta ženi već u miru, a ponekad i na lažnom položaju. U zavojima, dižući se s stolca ili kreveta, podizanje nogu, bol postaje još jači.

Pubični edem je također karakterističan simptom simfizitisa. Zajedno, to dovodi do snažne promjene u hodu. Koraci postaju kratki, teški, žena lagano šeće u waddlingu. To je ovaj hod u popularnom govoru zvanom patka.

Ako žena promatra sve simptome simfizike ili dio simptoma, odmah obavijestiti ginekologa o tome. Uostalom, bolest nije samo bolna, ona može utjecati na tijek rada.

Rođenje pomnoženo simfizitisom

Zbog prekomjernog rastezanja zglobova tijekom rada, oni se mogu slomiti. I to znači nekoliko tjedana odmora u krevetu, kompleksnog liječenja, boli i još mnogo toga, što je slabo povezano s sretnim majčinstvom. Umjesto brige o svom novorođenom djetetu, žena će morati podnijeti veliku muku i potražiti pomoćnika tijekom liječenja. Ali prilika da pronađete dadilju nije sve. Da, i ja želim preuzeti ove ugodne poslove. I za jednu stvar i uspostaviti kontakt s bebom, jer je to također vrlo važno.

No, unatoč takvim ozbiljnim rizicima, prisutnost simfizitisa ne prestaje prirodni porođaj. Ako je stidni zglob raspršen ne više od 10 mm, fetus nije velik i nalazi se u položaju glave, a ženska zdjelica je dovoljno široka. Ako se prekrši jedan ili više ovih uvjeta, liječnici će preporučiti carski rez.

Dijagnoza simfizitisa tijekom trudnoće je komplicirana činjenicom da su žene u situaciji iznimno nepoželjne napraviti rendgensku snimku. Iz tog razloga, primarna dijagnoza je načinjena prema ženi, na temelju opisa koje daje prirodi i ozbiljnosti boli. Često liječnik obavlja ginekološki pregled i razjasni propisani ultrazvuk. Izračunavanje ili magnetska rezonancija također može pomoći u dijagnosticiranju.

Liječenje i prevencija

Nažalost, nemoguće je izliječiti simfizitis. Ono jednostavno odlazi nakon porođaja, kada se hormoni razilaze. Relaxin prestaje djelovati na kosti i zglobove, a oni se vraćaju u normalu. Stoga se liječenje sinfizitisa tijekom trudnoće svodi na ublažavanje stanja žene i odabiru pravilne strategije rođenja.

Prvo, morate nositi poseban zavoj na kukovima koji sliči uskoj suknji. Podržat će zdjelicu i kukove, sprečavajući daljnje istezanje zglobova. Pomaže u ublažavanju natečenja.

Drugo, žene s simfizitisom ne bi trebale hodati, stajati ili sjediti na jednom mjestu više od 1 sata. Noge bi se trebale držati u simetričnom položaju.

Osim toga, dijeta bi trebala uključivati ​​više hrane bogate kalcijem. Na primjer, mlijeko, sir, jogurt, sir, ostali mliječni proizvodi, zelje, orasi, ribe. Vrlo je važno normalizirati probavu, jer će to povećati apsorpciju kalcija. Osim toga, trebali biste izbjeći prekomjerno povećanje težine, jer to povećava opterećenje na omekšanom zglobu.

Usput, važno je zapamtiti da se kalcij dobro apsorbira samo ako tijelo ima dovoljno vitamina D. Nijansa je da se ovaj vitamin ne apsorbira iz hrane, već se sintetizira pod utjecajem sunčeve svjetlosti. Dakle, trudnice s simfizitisom trebaju biti češće na svježem zraku. I zimi, ima smisla dodatno uzeti vitamin D. To može biti uz dodatke kalcija.

U teškim slučajevima može se zahtijevati bolničko liječenje. Kao dio tečaja, ženama se daje fizioterapija, protuupalni lijekovi i olakšanje boli. Za određene indikacije može se provesti epiduralna analgezija. No, hormonska terapija za simfizitis, u pravilu, nije propisana.

Profilfiloza simfizitisa je teška, jer uzroci bolesti nisu pouzdano identificirani. Međutim, vjeruje se da je smanjenje rizika od bolesti još uvijek moguće. Da biste to učinili, preporučljivo je smanjiti fizički napor, zamijeniti ih posebnom gimnastikom i vježbama koje vam liječnik preporučuje. Neovisno slijedite tijek vježbanja ne vrijedi, jer svaka žena također može imati pojedinačne kontraindikacije za jednu ili drugu akciju.

Ni manje važno za prevenciju ima prehranu koja uključuje, kao u liječenju, veliku količinu kalcija. Također je korisno uzimati multivitamine koji sadrže kalcij i vitamin D. To je osobito istinito zimi kada čak i česti šetnje ne mogu osigurati dovoljno vitamina D, jer sunce počinje rano i kasni.

Nažalost, simfizitis je prilično uobičajena bolest. Prema statistikama, do jednog stupnja ili drugog, do 50% trudnica je suočeno. Primijetili smo da bi se, ako se prva trudnoća dogodila, došlo do bolesti, onda će se u drugom i kasnije, najvjerojatnije, ţena suočiti s istim problemom.

Srećom, simfizitis nema utjecaja na dijete. A za majku, rizik je minimalan: liječnici pažljivo nadgledaju stanje trudne žene, au slučaju opasnosti jednostavno neće biti dopušteno roditi se, već će proći planirani carski rez. I nakon porođaja hormonalna pozadina je normalizirana, a sve se kostiju vratiti u normalu. Uz to, bol i oteklina će nestati.

Trideset i sedmi tjedan: "Mama, spremna sam i ti. "

U dobi od trideset sedam tjedana rast fetusa je oko 48-49 cm, a težina doseže 2800-3000 grama.

Budući da su svi organski sustavi u fetusu već formirani - daljnji rast i težina su čisto individualni pokazatelji i ne odražavaju usporavanje ili ubrzanje sazrijevanja nerođenog djeteta.

Fetus je u određenom položaju: ruke su križane na prsima, noge su savijene u nogama, glava je ispod.

Wiggling se aktivira samo tijekom gladovanja kisika ili eksplozije emocija, zbog stresne situacije u životu majke.

Promjene u tijelu djeteta

Masna prevlaka na koži fetusa doseže maksimalnu debljinu do 3-3,5 mm.

Nemoguće je ozlijediti kožu zbog općenite podloge za podmazivanje, a dijete se odvoji od zidova maternice pomoću membrane fetalnog mjehura, što čak ni nokti odrasle osobe ne može otvoriti.

Lanugo ili pahuljasta kosa i dalje aktivno pada, svi fetalni orgulje razvijeni su u istoj mjeri kao u novorođenčadi.

Promjene u majčinom tijelu

Fetus je spreman za ekstraktni život već od 36 tjedana trudnoće, ali ta činjenica nije dovoljna za započinjanje radne aktivnosti.

Tijelo majke još nije spremno! Za rođenje djeteta potrebno je pripremiti rodni kanal koji regulira hormon - relaxin ("opuštajući" lat.), Koji se proizvodi u posteljici i jajnicima ("žuto tijelo").

Funkcije hormona relaxina tijekom trudnoće:

 • smanjenje maternalne kontraktilne aktivnosti - sprječavanje preranog rada;

 • omekšavanje cerviksa kako bi se otvorila usta maternice;

 • omekšavanje symphysis pubisa i zdjelice - dajući elastičnost kosti prsnog prstena.
 • Relaxin ima sličnu kemijsku formulu s glavnim energijom anti-stresnog hormona - inzulinom.

  Mehanizam djelovanja relaksina je točno onakav kakav je inzulin, ali točke primjene su različite.

  To je, zbog djelovanja hormona relaxina, molekule glukoze koje su uhvaćene u stanicama hrskavice i koštanog tkiva male zdjelice, tijela i cerviksa, te rast mliječnih žlijezda.

  Izvan trudnoće, relaxin poboljšava djelovanje gestagenskih hormona za očuvanje, proizvedenih u drugoj fazi menstrualnog ciklusa.

  Relaxin daje elastičnost prsni prsten, priprema maternicu za širenje, a istodobno opušta ton maternice.

  Mentalno stanje žene se poboljšava - stanice koje obično dobivaju prehranu prema rezidualnom principu sada dobivaju energiju s malom marginom.

  Trudna žena sada ne želi rađati odmah, naprotiv, "zanimljiva pozicija" prilično odgovara ženi.

  Ona postaje spremna dugo nositi dijete, unatoč problemima s probavom, disanjem, mokrenjem.

  Ciljani podaci

  Visina dna maternice je 37 cm, a povećanje visine dna maternice za 2-3 centimetara u jednom tjednu indirektno ukazuje na razvoj polihidramina.

  Smanjenje visine dna maternice ukazuje da je glava fetusa već spuštena i pritisnuta protiv zdjelične šupljine ili niske vode.

  Ultrazvučni pregled

  Stupanj zrelosti placente treba se promatrati na tabličnim podacima kao "drugi ili treći", a debljina prestaje označavati trajanje trudnoće, jer se sazrijevanjem ("starenja") posteljice javlja njezina stanjivanje.

  U nedostatku edema uzrokovanog preeklampsijom, u trideset sedam tjedana trudnoće, debljina "beba sjedala" je 36 mm, kao što je bio prije tjedan dana.

  Ako se sumnja na placentalnu insuficijenciju, obavlja se Dopplerova studija pluća pupkovine.

  Pozornost se posvećuje usklađenosti težine fetusa s trajanjem trudnoće.

  Utvrđuje se nedostatak ili prekomjerna težina fetusa, te se stoga provodi korekcija prehrane trudnice.

  Uz ponavljanu nepokretnu napetost pupkovine oko vrata fetusa, naznačena je operativna dostava.

  Čimbenici koji utječu na fetus

  Zabranjene su sljedeće tvari:

  • alkohol u bilo kojem obliku, količini i čvrstoći, jer etanol je otrov za uništavanje stanica za embrij);

 • pušenje - vaskularni spazam (uključujući uterus) dovodi do gubljenja kisika fetusa;

 • kemikalije, uključujući zračni ovjes (proizvodi za bojenje);

 • učinak ionizirajućeg zračenja u bilo kojoj od njegovih manifestacija.
 • Nakon formiranja placentarne barijere, znanje da lijekovi nisu zabranjeni, ali dopušteni i bezopasni za fetus, stječu veće značenje.

  Skupina sigurnih i relativno sigurnih, kada učinak njihove uporabe premašuje rizik od fetusa, uključuje sljedeće lijekove:

  • vitamini, uključujući injekcije;

 • antimikrobni lijekovi: nitroksolin, penicilin antibiotici (amoksicilin, amozin, ampioksi, sam penicilin) ​​eritromicin (sumamed), cefalosporinski antibakterijski lijekovi, metronidazol, nystatin;

 • topičke pripravke koji nemaju sustavni učinak: masti, kreme, sprejevi, oči, kapi za uši i kapi za nos, jer se ne apsorbiraju dalje od potkožnog masnog tkiva i sluznice;

 • lijekovi koji poboljšavaju protok krvi na razini kapilara: zvonjenja, actovegina, aminofilina;

 • sredstva za snižavanje krvnog tlaka: Dibazol, papaverin, Papazol, dopegit;

 • lijekovi koji poboljšavaju kretanje (reološka svojstva) krvi: aspirin, heparin i njegove frakcije;

 • antihistaminici II i III generacije;

 • gastrointestinalni agensi: ranitidin, almagel, pankreatin;

 • biljni laksativi;

 • protuupalni i antipiretski lijekovi: paracetamol, indometacin, ibuprofen (nurofen);

 • sredstva koja povećavaju imunitet protiv virusnih infekcija: interferon, oksolin (mast);

  Naravno, odobreni lijekovi utječu na fetus, ali pozitivno i koriste se samo prema uputama i pod nadzorom liječnika.

  Intenzitet tjelesne aktivnosti tijekom tog razdoblja trudnoće trebao bi biti smanjen na razumne granice - ne smije se napustiti uobičajenu domaću zadaću i provoditi slobodno vrijeme u krevetu.

  Moguće komplikacije tijekom trudnoće

  Nedostatak vitamina D može pridonijeti razvoju infekcija dijete.

  Elucija kalcija iz zidova venske posude dovodi do razvoja hemoroida i varikoznih vena.

  Prekoračenje dopuštene težine (7-8 kg tijekom razdoblja trudnoće) dovodi do postpartum pretilosti i razvoja metaboličkog sindroma sa svojim najopasnijim komplikacijama - dijabetesom tipa II.

  Razvoj preeklampsije dovodi do nedostatnosti placentalnog krvnog toka, što je komplicirano preranim sazrijevanjem placente i razvojnim kašnjenjem (hipotrofije) fetusa.

  Ispada paradoksalna situacija - fetus je punopravni, a znakovi fiziološke nezrelosti zabilježeni su u novorođenčadi.

  Suprotna situacija je povećana težina, tj. "Veliko voće" uopće ne znači da će se junak roditi.

  Nipošto, pri rođenju novorođenčad težine 4 kilograma ili više, vjerojatnost ozljeda kod porođaja, kako u djece tako i kod majke, je visoka.

  Važni pokazatelji rezultata istraživanja i analiza

  U razdoblju od trideset sedam tjedana trudnoće na planirani način pruža opću analizu urina.

  Promjene u načinu dana i prehrane

  Dijagram D i kalcijev glukonat nastaju: jedna kapi dnevno (2 puta tjedno) i dvije tablete po noći.

  Komplikacije razvoja fetusa uslijed prijevremenog osifikacije kostura zbog kalcija i vitamina D dobivene izvana tijekom kasne trudnoće nisu moguće iz jednostavnog razloga da "višak kalcija" neće propustiti placentarnu barijeru.

  Žgaravica pomaže lijekovima koji se prodaju u ljekarnama, jer ne ulaze u opći i placentalni protok krvi.

  Kada se savjetuje začepljenje recepta kefir. Važno je obratiti pažnju na datum proizvodnje fermentiranog mlijeka.

  Svježi kefir, napravljen prije 1-2 dana, ima laksativni učinak. Ako razdoblje pripreme kefira prelazi 2 dana - učinak njegove primjene, naprotiv, je fiksiranje.

  Kada oteklina povećava žeđ, ali ne ograničavajte se. Pojava edema ni na koji način nije povezana s unosom tekućine u gastrointestinalni trakt.

  Da bi se spriječio razvoj hemoroida, trudnice se preporučuju da izvrše posebnu vježbu: povući se u rektum i pokušati zadržati mišičje sfinktera u napetosti nekoliko sekundi, postepeno povećavajući vrijeme mišićnog tonusa.

  Vježba se obavlja u bilo kojem položaju: stoji, sjedi, leži, - dobrovoljno disanje.

  Kako bi se poboljšala opskrba krvlju mozga trudnice i fetusa, preporučuje se sljedeća vježba: sjediti na tvrdu površinu naizmjenično udahnuti da se ruke podignu nekoliko puta dnevno.

  Kada se ruka ispruži, tkivo pluća se izravnava - dišni kapacitet raste - krv je obogaćena kisikom.

  Od trideset prvog tjedna do kraja trudnoće se ne preporučuje (kategorički!) Sjediti u krevetu s sklona mjesta.

  Da biste izašli iz kreveta ili s kauča, morate sjesti na svoju stranu, zatim spustiti noge, a zatim podignuti svoje tijelo bočno.

  Takav jednostavan način izbjegavanja sindroma inferiornog vena cave i pritiska na maternicu s trbušnim mišićima.

  Za sprečavanje edema nogu potrebno je dnevno šetati barem pola sata.

  Tijekom hodanja, mišići tele ugovore i guraju krv do desne klijetke. Kada je opušteno, povrat krvi sprečava venske ventile.

  Trudna gimnastika (nije zabranjena u bilo kojem razdoblju trudnoće, pa čak ni u prvoj fazi rada - u razumnim granicama, naravno), treba isključiti vježbe uz podizanje izduženih nogu iz sklona položaja.

  O autoru:

  Ovdje saznajte više o našim stručnjacima.

  Opuštanje i trudnoća

  U našem tijelu postoje mnogi hormoni, od kojih je svaki odgovoran za protok najvažnijih vitalnih procesa. Relaxin, ili kako se zvao hormon trudnoće - jedan od najznačajnijih. To utječe na tijek trudnoće i porođaja, utječe na stanje mnogih organa i tjelesnih sustava. Sve o sastavu, strukturi, svrsi hormona, kao io istom biološki aktivnom aditivu.

  Hormonska struktura

  Relaxin je hormon koji se pojavljuje kod sisavaca i ljudi. Uglavnom se sintetizira u jajnicima, endometru i corpus luteumu. Također, stvaranje hormona može se pojaviti u tkivu maternice ili u posteljici tijekom trudnoće.

  Godine 1926. znanstvenik F. Khaiso najprije je opisao hormon. Relaxin se sastoji od dva lanca A (22 aminokiselinska ostatka) i B (30 aminokiselinskih ostataka), koji su povezani disulfidnim mostovima. Ovaj polipeptidni hormon čija je molekularna težina blizu 6.000. Iznenadujuće, gotovo 80 godina nakon otkrića bilo je moguće prepoznati stanične receptore hormona.

  Pokazalo se da su sadržane u srcu, mozgu, bubrezima i drugim organima koji nisu izravno povezani s reproduktivnim sustavom. To je uistinu bio proboj u svijetu medicine, što je obilježilo prekretnicu u proizvodnji lijekova usmjerenih na prevladavanje problema koji su nastali tijekom razdoblja čekanja djeteta.

  Funkcije u tijelu

  Relaxin je višenamjenski. Teško je nadcijeniti vrijednost koju hormon ima za reproduktivni sustav. Zahvaljujući njemu se događa:

  • priprema tijelo buduće mumije za porođaj, kroz stvaranje rodnog kanala;
  • opuštajući učinak na ligamenta zdjeličnih kostiju i stidnu simfizi u zadnjem tromjesečju trudnoće;
  • cervikalna dilatacija u vrijeme isporuke;
  • smanjenje tonusa maternice i intenzitet kontrakcija.

  U trudnica hormon opušta tetive i proširuje krvne žile. Sve je to potrebno za normalni tijek trudnoće i sama proces rođenja. Ovo je pravi pomoćnik u srcu, jer kada beba čeka, došlo je do značajnog povećanja volumena krvi i povećanja težine. Poznato je da ovaj hormon potiče rast i razvoj novih krvnih žila. Sudjeluje u radu srca i utječe na aktivnost mozga.

  Potvrda gore navedenog su istraživanja i eksperimenti. Znanstvenici su otkrili da taj hormon značajno smanjuje vjerojatnost kardiovaskularnih bolesti. Tako je talijanski profesor Marco Metra proveo najvažnije iskustvo. Dobrovoljcima starijih osoba ponuđen je hormon. Svi su imali srčani zastoj u prošlosti, imali su problema s tlakom i patili su od čestih kratkih daha.

  U skladu s pravilima, dio predmeta tijekom eksperimenta dobio je samo lutku. Prema rezultatima istraživanja, više od 18% broja umirovljenika koji su uzimali lijek s hormonom pokazalo je poboljšanje kliničke slike. Tvrdili su da je dispneja počela biti uznemirena mnogo rjeđe. No bilo kakva promjena u zdravstvenom stanju pacijenata koji su uzimali placebo nije otkrivena.

  Prema najnovijim podacima, relaxin je također učinkovit u liječenju renalne policistize. Mjesečni tijek unosa hormona stabilizira bubrege i poboljšava protok krvi zbog vazodilatacijskih svojstava hormona. Uspješno je utvrdila sposobnost snižavanja razine kolagena. To pomaže u usporavanju stvaranja novih ožiljaka i raspada postojećih.

  Djelovanje lijekovima

  U apoteku možete pronaći dodatak prehrani (dodatak prehrani), tablete s istim imenom. Ovaj lijek sadrži:

  • Valerijanski korijeni;
  • Majčinska trava;
  • Lišće lišća;
  • Voće crvenog riža;
  • glaukonit;
  • glukozu;
  • Kalcijev stearat.

  Uzima se kako bi se tijelo obogatilo mikroelemovima: željezo, mangan, krom i karotenoide, uključujući flavonoide. Ima blagi sedativni učinak. Ima smirujući učinak, pomaže u ublažavanju nervnih napetosti i razdražljivosti. Prihvaćeno s blagim poremećajem sna, povećanom ekscitacijom, anksioznosti, s promjenama u krvnom tlaku, anksioznosti, vaskularnoj distoniji, palpitacijama srca.

  Unatoč činjenici da je relaksin hormon trudnoće, lijek Relaxin strogo je kontraindiciran u razdoblju čekanja djeteta i laktacije, tj. Dojenja. To je naznačeno u uputama za uporabu.

  Među ostalim kontraindikacijama su i pojedinačna netrpeljivost prema komponentama i dobi djece. Preporučujemo da se prije uzimanja tableta konzultirajte sa svojim liječnikom.

  U pravilu, odrasli uzimaju 1 tabletu (300 mg) tri puta dnevno uz obroke. Tečaj traje od dva do tri tjedna, nakon čega se dodatak prehrani treba zaustaviti.

  Što se događa ženskom tijelu tijekom trudnoće

  1. Imate potpuno novo tijelo.

  Placenta je jedini tranzicijski organ u ljudskom tijelu. Počinje se oblikovati kada se oplođeno jaje, koje je u to vrijeme višestanični blatocist, pričvršćeno na zid uterusa oko tjedan dana nakon začeća. Vanjski sloj blatocista, nazvan trofoblast, oblikovan je u ono što se kasnije naziva placentu.

  Nakon formiranja placente, njezin je posao izgraditi prepreku između krvotoka majke i djeteta. Majčinska plovila nose hranjive tvari i kisik u intervilliranu regiju posteljice, odakle fetus ih uzima. Dakle, on uzima samo ono što mu treba.

  Placenta igra drugu, manje poznatu ulogu kao privremeni organ. Ovaj "crveni" crveni disk od 2,2 grama također je endokrini organ, tj. Oslobađa hormone. Ovi hormoni, od humanog korionskog gonadotropina (hCG, zasnovani na otkrivanju prisutnosti ovog hormona testiranja trudnoće), do estrogena i progesterona, bitni su za održavanje trudnoće i pripremanje mliječnih žlijezda za hranjenje.

  Dječja glava nekako mora izaći. Srećom, "trudno tijelo" proizvodi hormon relaxin, koji opušta hrskavicu koja drži kosti zajedno. Relaxin oslabljuje pubičnu simfizu, mjesto na stidnu kost, koja se nalazi neposredno ispred mjehura. Takvo opuštanje uvelike olakšava proces porođaja, ali, nažalost, ne utječe samo na kosti u području zdjelice. Tijekom trudnoće, razina hormona relaxin u tijelu žene je 10 puta veća od normalne i utječe na sve kosti. Hormon je jedan od razloga zašto mnoge žene doživljavaju bolove u leđima i zglobovima dok traje trajanje trudnoće. Relaxin je također kriv za činjenicu da se u nekim ženama veličina cipela povećava tijekom trudnoće.

  Čekaj, što sam učinio? "Trudni mozak" nije mit prema podacima iz studije iz 2010. godine, što je pokazalo da su tijekom prolaska testova prostornog pamćenja žene u drugom i trećem tromjesečju trudnoće pokazale lošije rezultate od ne-trudnica. Diane Farrar, prema autoru studije, sasvim je moguće da su krivice hormonske promjene, za koje se zna da su odgovorne za nagle promjene raspoloženja tijekom trudnoće.

  4. Možda se osjećate bolesnima

  Za početak, loša vijest: "jutarnja slabost" je zabluda. Trudnica može doživjeti mučninu i povraćanje u bilo koje doba dana. Srećom, "nuspojava" trudnoće obično prolazi oko 12. tjedna. Nitko ne zna točno zašto se jutarnja bolest pojavljuje u gotovo polovici svih trudnica, no istraživanje iz 2008. godine pokazalo je da mučnina može biti proces prilagodbe kako bi se embrij sigurno razvio.

  Analiza je pokazala da je jutarnja bolest najčešće uzrokovana jakim mirisima i ukusima, pa se pretpostavlja da tijelo pokušava spriječiti potrošnju potencijalno opasnih tvari. Vrhunac učestalosti dolaska slabosti podudara se s vremenom početnog razvoja organa u zametku, što opet potvrđuje da je tijelo u stanju povećane spremnosti tijekom tog razdoblja.

  Žgaravica se javlja zbog pritiska koji utječu na utrobu na probavni sustav. U pravilu, kiselina sadržana u želucu zadržava jednjaka (muskulat u dijafragmi, koji aktivira i blokira pristup jednjaku kada se podigne pritisak u trbušnoj šupljini). No tijekom trudnoće progesteron hormona opušta sfinkter. U međuvremenu, kako dijete raste, pritisak na crijeva i želudac raste.

  6. Mjehur "spljošten"

  Sigurno ste opetovano vidjeli trudnu ženu koja je stajala u toaletu, a vjerojatno znate da trudnice imaju česte potrebe da idu u toalet. Koji je razlog? Sve zbog rastućeg djeteta, jer stavlja pritisak na mjehur, uretru i mišiće zdjelice. Takav pritisak uključuje ne samo česte poticanje na zahod, nego uzrokuje i "curenje" kada kašlja, kihanje ili smijeha.

  7. Sada imate 50 posto više krvi.

  Trudnoća je težak posao tijela, koji zahtijeva više krvnih žila i više krvi. Do 20. tjedna trudnoće, tijelo sadrži 50 posto više krvi nego u vrijeme začeća. Međutim, sve dodatne krvi često prate nuspojave, kao što su proširene vene, hemoroidi i "sjajna" koža. Dodatna krv također može izazvati njušce i nazalnu zagušenost zbog oteklina sluznice.

  Ne morate biti daktilograf ili pijanist da biste znali što je to, jer je trudnoća često uzrok sindroma karpalnog tunela. Ova nuspojava, obilježena ukočenost ili trnci, uzrokuje edem koji se trudna žena suočava. Prekomjerna tekućina (koja je odgovorna za 25 posto težine tijekom trudnoće) zbog gravitacije može se akumulirati u gležnjevima ili na zglobovima. Na zglobovima "dodiruje" živce, što uzrokuje trnce.

  Što je hormon relaxin?

  Tijekom menopauze, razina žena relaxina i estrogena dramatično se smanjuje. Pored važne funkcije tijekom trudnoće, on je u stanju oblikovati i promicati rast krvnih žila.

  Receptori koji su povezani s ovim hormonom nalaze se u srcu, bubrezima, mozgu i mnogim drugim unutarnjim organima koji se uopće ne odnose na reprodukciju. Stoga je ovaj hormon od velike važnosti kako u smislu reprodukcije, tako iu radu mozga i srca.

  Funkcije hormona u tijelu

  Relaxin se proizvodi u corpus luteumu, jajnicima, a također se može pojaviti u tkivu posteljice i maternice tijekom trudnoće. Ima kemijsku strukturu vrlo sličnu inzulinu.

  Uloga relaxina u tijelu:

  • stvaranje rodnog kanala i priprema ženskog tijela za porođaj;
  • prije poroda, prostiraju se zdjelične kosti, opuštaju svoje ligamente i stoga se zdjelica širi, a rad je normalan;
  • otvara vrata maternice tijekom rada;
  • smanjuje ton maternice i uklanja njezino proizvoljno smanjenje.

  Uz povećanje gestacijskog razdoblja, relaksin u krvi se povećava, od desetog tjedna do samog rođenja, istodobno, prije samog rođenja, dosegne svoj najveći broj. Sadržaj hormona relaxin u krvi dolazi u svoje normalno stanje 1-3 mjeseca nakon isporuke.

  Ali višak ovog hormona može se naći iu žena koje nisu trudne, a kod muškaraca. Liječi se s progesteronom i estradiolom.

  Kako hormon pomaže kod bolesti?

  Lijekovi koji sadrže relaxin, pomoć i bolesti.

  Profesor iz Italije, Marco Metra, proveo je eksperiment koji je pokazao da lijek koji sadrži supstancu nazvanu relaxin pomaže u sprječavanju pojave kardiovaskularnih bolesti.

  Kako je otišao? Nazvane starije dobrovoljce koji su patili od problema s tlakom, a imali su i česti nedostatak daha, dobili su hormonalni lijek. U ovoj polovici ispitanika dobivena je duda. Do kraja eksperimenta umirovljenici koji su uzimali hormone poboljšali su svoje stanje, au 18% svih volontera koji su ušli u dio koji je pio hormone, smanjuje se daha. Umirovljenici koji su uzeli samo lutku, ništa se nije promijenilo.

  Također, ovaj zadivljujući hormon je dobar u stvrdnjavanju bubrežne polycystosis. Samo jedan mjesec uzimanja pilula, a zahvaljujući svojstvima širenja krvnih žila, hormon poboljšava protok krvi i bubrezi se vraćaju na normalu. Ovi hormonski preparati savršeno snižavaju razinu kolagena. To znači da ne samo da se pojavljuju nove scarring, već i stare.

  Kako djeluje droga?

  Postoji dodatak prehrani koji se prodaje u ljekarnama, a nazivaju se isto kao i hormon. Ovaj dodatak uključuje:

  • valerijski korijen;
  • majčinska trava;
  • lišća koprive;
  • plodovi crvenog riža;
  • glaukonit;
  • glukozu;
  • kalcijev stearat.

  Ovaj dodatak prehrani pijan je za zasićenje tijela mikroelemenata, poput mangana, željeza, karotenoida, kroma i flavonoida. Ima blagi sedativni učinak. Ima smirujući učinak, ublažava neurotična stanja i potiskuje razdražljivost. Često je pijan:

  • za manje poremećaje spavanja;
  • s pretjeranom ekscitacijom;
  • s čestim neobjašnjivom anksioznosti;
  • s pada krvnog tlaka;
  • s palpitacijama;
  • s vegetativno-vaskularnom distonijom.

  kontraindikacije lijeka

  Treba uvijek imati na umu da je hormon relaxa inherentno hormon trudnoće, ali sam lijek u obliku dodataka prehrani strogo je zabranjen za upotrebu tijekom cijelog razdoblja trudnoće i cijelog razdoblja dojenja.

  Djeci mlađoj od 18 godina također ne smiju uzimati ovaj lijek, kao i osobe s individualnom netolerancijom na komponente ovog dodataka prehrani.

  Također se ne mogu poduzimati osobe s teškom miastenijom, s problemima disanja, apnejom spavanja i teškim zatajivanjem jetre.

  predozirati

  Predoziranje uzrokuje depresiju središnjeg živčanog sustava, od teške pospanosti do komete. U tom slučaju, želudac se hitno ispire i provodi se simptomatsko liječenje i provjeravaju vitalne funkcije.

  Nuspojave

  Rijetko, ali su identificirani:

  • mučnina, gorčina i suha usta;
  • glavobolja, vrtoglavica, lagana jutarnja pospanost;
  • razdražljivost, agresivnost, depresija, noćne more, halucinacije, izuzetno rijetko amnezija;
  • osip, svrbež, vrlo rijetko anafilaktički šok;
  • povećati alkalnu fosfatazu i transaminaze jetre.

  I rijetko, ali postoji sindrom povlačenja, od toga postoji nesanica.

  Zašto se bol u leđima tijekom trudnoće

  Zašto se bol u leđima tijekom trudnoće

  Osjećaj boli u donjem dijelu leđa tijekom trudnoće vrlo je čest fenomen. Bol se može promatrati u bilo kojem trenutku i imaju drugačiji intenzitet. Nema jasnih simptoma koji se javljaju jednako u svim trudnicama, jer sve ovisi o uzroku boli.

  Glavni uzročnici lumbalne boli

  Kada bolna bol u leđima tijekom trudnoće, prvo treba paziti na urogenitalni sustav. Problemi s bubrezima lokaliziraju bol u lumbalnoj regiji. I sama trudnoća pogoršava razne upalne procese urogenitalnog sustava koji žena već ima. Edem, vrućica i učestalo mokrenje obično su povezani s boli. Moguće povećanje krvnog tlaka. Promjena boje urina još jednom potvrđuje da razlog leži izravno u bubrezima. Može biti puno tamnije, a ne tako prozirno, au slučaju teške upale može dati sediment i pahuljice. Ako vidite takve manifestacije bolova u leđima, odmah se obratite svom liječniku. Često postoje znakovi bubrežne kolike. Karakterizira ga grčevito intenzivno i bolno rezanje. U tom slučaju nemojte samozavaravati, nego nazovite hitnu pomoć.

  Šindre mogu uzrokovati napadaj pankreatitisa. Ova upalna bolest gušterače obično je povezana s pothranjenom prehranom koja je napunjena masnom i začinjenom hranom.

  Fiziološka bol

  Bol može biti i fiziološka. Povećanje boli tijekom neugodno odabranog položaja, fizičkog napora, nošenja neugodnih cipela s petama, dugih hodanja ili obrnuto, stojeći na jednom mjestu, objašnjava se metamorfozom u ženskom tijelu koje se odnosi na stanje trudnoće. Stalno povećanje trbuha pomiče gravitaciju žene. I trudna, pokušavajući se više ili manje prilagoditi novoj poziciji za nju, nastojeći pravilno distribuirati težinu svoga tijela, savijanje leđa u donjem dijelu leđa. Dodaje neudobnost i tjedni porast tjelesne težine, koji utječe na opterećenje svih kostiju, zglobova, ligamenata tijela. Posebno opterećenje nosi kralježnicu.

  Hormonsko relaksiranje

  Osim toga, tijekom trudnoće, hormon relaxin nastaje u jajnicima i posteljici žene. Također može uzrokovati bol u donjem dijelu leđa. Pridonosi omekšavanju i plastičnosti zglobova, hrskavice i zdjelice zglobova. Kao rezultat toga, prolazak fetusa tijekom poroda kroz diverging kosti zdjelice lakše, a za ženu manje bolno. Drugi hormon može izazvati takve senzacije intenzivnom proizvodnjom - to je progesteron.

  Niska bol u leđima može se pojaviti s nedostatkom kalcija u tijelu trudne žene. Već postojeće bolesti mišićno-koštanog sustava mogu se podsjetiti na takvu bol.

  Postoje uznemirujući simptomi koji prate bol u leđima, što može ukazivati ​​na moguće prijetnje pobačaja. U tom slučaju, pridružite se bolovima u donjem dijelu trbuha i čestim mokrenjem i krvarenjem. Hitno je leći i nazvati hitnu pomoć. Možete uzeti pilulu "No-shpy", kapljicu valerijske tinkture i staviti rektalnu svijeću papaverinom.

  Osnovna prevencija

  Većina preventivnih mjera usmjerena je na bolesti koje su već u prtljage žena prije trudnoće.

  • Ako planirate trudnoću i imate problema vezanih uz rad mišićno-koštanog sustava, genitourinarni sustav - preporuča se temeljito liječenje svih vaših bolesti koje su kronične.
  • Pokušajte izbjegavati duge šetnje, često se mijenjaju kada se sjedite, prekidajte kratku šetnju.
  • Nosite udobne cipele, dajte prednost bečkoj pete.
  • Pokušajte se ne opteretiti fizičkim poteškoćama, nemojte nositi teške prtljage.
  • Pazite na težinu, nemojte dopustiti prejedanje. Obogatite prehranu hranom koja sadrži kalcij: sir, bilje, orasi, jogurt, meso.
  • Idite za vježbanje, plivanje, i prije trudnoće i tijekom nje. Ove vježbe jačaju mišiće, zasiti ih kisikom, čineći ih otpornijim i dopuštajući im da se brže oporave nakon vježbanja.

  Moguće liječenje

  Ako se donji dio leđa boli tijekom trudnoće, opstetričar-ginekolog izvodi punu dijagnozu kako bi se utvrdio uzrok bolesti. Nakon toga, napravljena je točna dijagnoza, propisana je terapija i dane preporuke.

  • Liječenje uključuje tablete, injekcije, masti koje pripadaju skupini protuupalnih lijekova na bazi paracetamola, što ne utječe nepovoljno na rastući fetus, kao i na B-vitamin;
  • nošenje nosećeg zavoja za abdomen (smanjuje opterećenje na kralježnici) i uporabu ortopedskog madraca;
  • fizikalna terapija koja jača mišiće trbuha i leđa.
  • posebna površinska masaža leđa opušta mišiće u grč.
  • Česte šetnje na svježem zraku (stvaranje vitamina D u koži pod utjecajem sunčevih zraka nadoknađuje nedostatak kalcija u tijelu).

  Hormoni trudnoće: "distribucija uloga"

  Hormoni su iznenađujuće tvari u ljudskom tijelu. Uostalom, čini se da je njihov broj u krvi beznačajan, ali uloga je ogromna. Zahvaljujući hormonima, tijelo djeluje kao jedan sustav, obavljajući određene zadatke. Za trudnicu, glavni je nositi i roditi zdravo dijete.

  Catherine Svirskaya
  Stomatološki-ginekolog, Minsk

  Trudnoća i porod - ozbiljan test za tijelo. I hormoni trudnoće koji mu pomažu nositi se s tim. Neki od njih počinju se proizvoditi samo tijekom trudnoće (humani korionski gonadotropin, placentalni laktogen), razina drugih povećava se nekoliko puta (progesteron, prolaktin), treći - ne tako značajno (tiroksin). Dakle, priroda osigurava da dijete dobro razvije, trudnoća se nastavlja, a rođenje počinje na vrijeme. Bilo koji hormonski neuspjeh može dovesti do poremećaja ovog procesa i komplikacija trudnoće.

  Prvi hormon trudnoće

  Sve hormonske promjene tijekom trudnoće lansirane su od trenutka vezanja jajnika u zid uterusa. Vani, stanice jajovice formiraju se i ujedinjuju s krvnim žilama maternice, tvoreći korion, koji se zatim pretvara u placentu. Chorion proizvodi poseban hormon trudnoće zvane ljudski korionski gonadotropin (hCG). Pojava ovog hormona u krvi je signal cijelom tijelu da je došlo do trudnoće. HCG blokira početak sljedeće menstruacije. S protokom krvi, ulazi u glavno regulacijsko središte tijela - hipofiza. A hipofiza, primajući takav signal, obnavlja cijelu hormonsku aktivnost tijela. Nadbubrežne žlijezde također reagiraju na razinu hCG u krvi, mijenjajući sintezu njihovih hormona. Jedinstvenost ovog hormona dopuštala je da se koristi za određivanje trudnoće. Najjednostavniji test trudnoće ljekarni temelji se upravo na određivanju hCG izlučenog u mokraći. Razina ovog hormona izravno ovisi o trajanju trudnoće: udvostručuje se svaka dva dana, dostižući vrhunac 7-10 tjedana nakon začeća. Nakon što se počinje postupno smanjivati, preostala je gotovo na istoj razini u drugoj polovici trudnoće.

  Prema stopi porasta hCG u krvi u prvoj polovici trudnoće, moguće je utvrditi da li se normalno razvija.

  Hormoni "žuto tijelo"

  Corpus luteum je privremena endokrina žlijezda u tijelu žene koja se formira nakon ovulacije umjesto pucajućeg folikula. Njegov glavni zadatak je razvoj ženskih spolnih hormona - estrogena i progesterona, koji su potrebni za održavanje trudnoće. Ako nije došlo do oplodnje, tada se žuto tijelo postupno razriješi, količina progesterona proizvedenog postaje nedostatna za održavanje unutarnjeg sloja maternice i počinje menstruacija. Kada se trudnoća javlja pod utjecajem hCG-a, korpus luteum u jajniku, naprotiv, nastavlja rasti i izlučuje progesteron i estrogene, podupire endometrij. Nakon 12 tjedana trudnoće, placenta preuzima glavnu hormonsku funkciju, a korpus luteum polako nestaje do 14-17. Tjedna.

  Hormoni koji utječu na razvoj fetusa: estrogen

  Estrogeni su skupina hormona, od kojih su glavni estron, estradiol i estriol. Oni su proizvedeni uglavnom jajnicima i u znatno manjoj količini od nadbubrežnih žlijezda i masnog tkiva. Nakon 16 tjedana trudnoće, placenta je glavni izvor estrogena. Nakon začeća, količina estrogena proizvedenog u ženskom tijelu povećava se za 30 puta. Visoke razine estrogena utječu na mnoge važne aspekte razvoja fetusa, na primjer, brzinu stanične diobe u ranoj fazi razvoja. Oni doprinose povećanju veličine maternice i pripremi za rođenje rođendana. Pod utjecajem estrogena povećavaju se mliječne žlijezde, mliječni kanali se razvijaju i rastu u njima, priprema se za dojenje. Oni također sudjeluju u razvoju porođaja, omekšavanju vezivnog tkiva cerviksa i pridonose njegovom otkrivanju. Određivanje razine estriola u krvi trudnica omogućuje vam prepoznavanje kršenja u razvoju trudnoće. Tako se opaža smanjenje tog hormona kod određenih malformacija fetusa, intrauterine infekcije i placentalne insuficijencije. Određivanje količine estriola u krvi uključeno je u takozvani "trostruki test", koji se obavlja u 16. i 18. tjednu trudnoće.

  Glavni hormon za očuvanje trudnoće: progesteron

  Progesteron se smatra glavnim hormonom očuvanja trudnoće. Kao što je gore spomenuto, do 12 tjedana proizvodi žuto tijelo, a nakon tog razdoblja - placentu.

  Progesteron osigurava prijelaz unutarnjeg sloja maternice (endometrija) u stanje u kojem može "prihvatiti" oplođeno jaje kad se pojavi trudnoća, pomaže njegovo sigurno sidrište u maternici i prehranu fetusa. Također pomaže opuštanje mišića maternice, sprečavanje prijevremenog prekida trudnoće. Ima još jednu iznimno važnu zadaću - on blokira imunološki odgovor majčinog tijela na fetus kao stranog tijela. Pod utjecajem progesterona, sluz u cerviksu postaje gusta, stvarajući tzv. Sluzni čep koji štiti od infekcije u maternici. Istodobno, progesteron sprečava početak sljedeće ovulacije i utječe na živčani sustav trudne majke, priprema ga za davanje i dojenje djeteta. Taj je hormon "krivac" suza, pospanost, razdražljivost i promjene raspoloženja svojstvena većini budućih majki.

  Važno je napomenuti da progesteron opušta ne samo maternicu, već i sve glatke mišiće koji se nalaze u tolikim brojem organa našeg tijela. A ako u slučaju maternice dopušta nam da izdržimo trudnoću, njegov učinak na druge organe dovodi do različitih bolesti. Dakle, on opušta mišićni prsten između trbuha i jednjaka, zbog čega trudnice često pate od mučnine i žgaravice. To čini crijevima manje aktivnim, uzrokujući zatvor i nadutost. Smanjuje ton uretera i mokraćnog mjehura, što često dovodi do toaleta i povećava rizik od upale bubrega. Smanjuje ton krvnih žila, što dovodi do zadržavanja tjelesnih tekućina i kao rezultat toga, na edem, pad tlaka i varikozne vene. Uz normalnu trudnoću, nema potrebe kontrolirati progesteron. No, žene s prijetnjom prekida trebaju periodično testirati ovaj hormon, što će omogućiti ginekologu da kontrolira trudnoću i, ako je potrebno, mijenja liječenje. Imajte na umu da se progesteronski lijekovi često koriste za očuvanje trudnoće.

  Placentni hormoni

  Placenta je privremeni organ koji se razvija u uterus tijekom trudnoće. Ona povezuje organizme majke i bebe. Kroz placentu do fetusa prima kisik i hranjive tvari, a izlučeni proizvodi otpadaju se izlučuju. Konačno, posteljica je formirana od 14-16. Tjedna trudnoće, a od tog razdoblja postaje glavni izvor estrogena i progesterona. Međutim, njegova hormonska funkcija nije ograničena na ove hormone. Placenta je cijela tvornica za proizvodnju različitih hormona i hormonskih tvari. Smatramo samo glavnima:

  Harmon koji pomaže rastu fetusa: placentni laktogen (PL)

  Ovaj hormon utječe na metaboličke procese u majčinom tijelu, čiji je cilj osigurati rast i razvoj fetusa. Dakle, on sprečava sintezu proteina u njenom tijelu, što povećava zalihe aminokiselina koje su potrebne za formiranje fetusa. Također smanjuje osjetljivost tkiva na inzulin, održavajući razinu glukoze (glavni izvor energije) u mamini krv - tako da dijete dobiva više.

  Osim toga, placentni laktogen pojačava proizvodnju progesterona, potiče razvoj mliječnih žlijezda i potiskuje imunološki odgovor majke na proteine ​​fetusa, što je važno za normalan razvoj trudnoće. Budući da je taj hormon proizveden samo od posteljice, određivanje njegove količine izravno je pokazatelj stanja tog organa. Koristi se za dijagnosticiranje placentalne insuficijencije (stanje u kojem placenta prestaje raditi normalno i dijete počinje trpjeti od nedostatka kisika i prehrane). S gladovanjem kisikom fetusa koncentracija placentalnog laktogena u krvi se smanjuje za gotovo 3 puta.

  Pripravni hormon za porođaj: relaxin

  Vrlo se izlučuje u kasnim fazama trudnoće. Relaxin opušta cerviks tijekom rada i slabi povezanost između stidne simfize i drugih kostiju zdjelice. Dakle, ovaj hormon priprema majčino tijelo za porođaj.

  Međutim, relaxin također utječe na druge ligamentne tkiva, na primjer, omekšava zglobove udova. Stoga mnoge žene mogu doživjeti bol u zglobovima u kasnim fazama trudnoće, a rizik od poremećaja povećava se, čak i uz malu vanjsku izloženost.

  Važne hormonske promjene u budućem majčinskom tijelu

  Štitnjača

  Štitnjača tijekom trudnoće povećava se i doprinosi normalnom ležaju djeteta. Na početku trudnoće, količina hormona štitnjače, pretežno tiroksina, povećava se za 30-50%. Smanjena proizvodnja hormona može dovesti do neispravnosti formiranja mozga i živčanog sustava fetusa. No, povećana razina hormona štitnjače je opasna: povećava se rizik od pobačaja. Zato je kontrola tih hormona tijekom trudnoće tako važna.

  Paratireoidne žlijezde

  Ove male žlijezde nalaze se duž ruba štitne žlijezde i glavni su regulatori metabolizma kalcija u tijelu kroz proizvodnju paratiroidnog hormona. S nedostatkom kalcija u tijelu buduće majke, ovaj hormon djeluje u interesu djeteta (nakon svega, fetus treba ovaj element za izgradnju kostiju) i ispire je iz kostiju i zuba žene. Stoga je izuzetno važno da buduća majčinska prehrana mora imati dovoljno kalcija, što je osobito bogato mliječnim proizvodima i ribama.

  Nadbubrežne žlijezde

  Nadbubrežna trudnoća je također vrlo važan period kontinuiranog rada. Oni proizvode mineralokortikoide i glukokortikoide. Prvi zadatak je regulirati metabolizam vode i njihovu koncentraciju dublje do kraja trudnoće, što uzrokuje zadržavanje vode i natrija u tijelu, što dovodi do edema i povećanja pritiska. Potonji pomažu mobilizirati aminokiseline iz tkiva majke tijekom formiranja djetetovih tkiva i suzbiti imunitet, tako da žensko tijelo ne odbije fetus. Nažalost, ti hormoni imaju potpuno nepoželjne "nuspojave" - ​​oni uzrokuju stanjivanje kose, formiranje pigmentnih mrlja i strija na koži.

  Osim toga, u nadbubrežnim žlijezdama dolazi do prijelaza muških spolnih hormona na žene. Ako je ova nadbubrežna funkcija oštećena, povećava se rizik od pobačaja ili prijevremenog poroda.

  Prije porođaja

  Nekoliko tjedana prije rođenja, hormonska pozadina opet se mijenja: tijelo se ubrzava od "očuvanja trudnoće" u "davanje rođenja".

  Od 36. tjedna trudnoće placenta počinje raditi drugačije: količina estrogena se povećava, progesteron se smanjuje. Povišene razine estrogena povećavaju proizvodnju prostaglandina (tvari koje potiču rad). I iz očitih razloga, progesteron postaje već "nepotreban", jer je sada dijete punopravno i više nema potrebe za spašavanjem trudnoće, pa se razina tog hormona smanjuje.

  Svaki hormon trudnoće ima svoje "pozitivno" i "negativno" svojstvo koje utječe na dobrobit buduće majke. No sve su ove promjene usmjerene na normalni tijek trudnoće i sigurnu isporuku.

  Ako tijelo trudnice ne može dobiti potrebnu količinu hormona za punopravno dijete, liječnik će propisati hormonske lijekove kako bi nadoknadio njihov nedostatak.