Znakovi propuštenog pobačaja

Zasnivanje

Pobačaj je patologija u kojoj fetus zaustavlja razvoj i umire.
Drugi naziv za ovu patologiju propušta abortus.
Njegova vrsta je prazno fetalno jaje. U tom slučaju oplodnja jaja normalno se javlja, ali se embrij ne razvija dalje.

Stručnjaci još uvijek ne mogu dati točne uzroke propuštenog pobačaja; U ranim fazama, u pravilu, to su ozbiljni genetski poremećaji kod embrija (u 70% slučajeva).

U kasnijim razdobljima, propušteni pobačaj (drugi trimestar i kasnije) može potaknuti zarazne bolesti žene, traumatski učinci i slično.

Međutim, postoje slučajevi kada se trudnoća zaustavi bez ikakvog razloga; žena može imati dvije smrznute trudnoće i 3 smrznute trudnoće.

Ali nemojte očajavati! Baš kao što se spontana koncepcija može dogoditi nakon neuspjelog liječenja neplodnosti, također možete postati trudni nakon smrznute trudnoće.

Uzroci propuštenog pobačaja

U ranim fazama (i tijekom razdoblja planiranja trudnoće) uzroci razvoja patologije mogu biti sljedeći:

 • nikotina i alkohola;
 • uporaba niza lijekova;
 • zarazne bolesti (gripa, citomegalovirus, rublja je osobito opasno);
 • STD (gonoreja, sifilis, mikoplazmoza, itd.);
 • dijabetes melitus;
 • hormonska neravnoteža (nedostatak progesterona ili estrogena);
 • nasilni imunološki odgovor majčinskog tijela (u ovom slučaju, proteini embrija se percipiraju kao strani, a napadaju imuni napad);
 • antifosfolipidni sindrom (stvaranje krvnih ugrušaka u plućima posteljice, zbog čega je prehrana embrija poremećena i umre);
 • raditi u opasnoj proizvodnji;
 • dizanje utega;
 • redoviti stres

Sljedeće skupine žena najviše su izložene riziku gubitka trudnoće:

 • nakon 35 godina starosti;
 • ima mnogo pobačaja;
 • žene koje su prethodno bile dijagnosticirane ektopičnom trudnoćom;
 • žene s malformacijama maternice;

Najopasnije razdoblje je osmi tjedan trudnoće. U ovoj fazi razvoja, embrij je posebno osjetljiv na teratogene učinke, što može rezultirati smrznutim fetusom. Trudnoća (nije važno, prvi ili drugi propusteni pobačaj) u ovom slučaju prestaje s razvojem.

Prvo tromjesečje (od 1 do 13 tjedana) općenito je opasnije za razvoj fetusa; Trebao bi biti posebno oprezan 3-4 i 8-11 tjedana.

Međutim, rizik se snosi u drugom tromjesečju trudnoće (znakovi propuštenog pobačaja bit će navedeni u nastavku), osobito između 16 i 18 tjedana.

Kako utvrditi propušteni pobačaj?

Fetus se zamrzava, a trudnoća se ne razvija dalje. Međutim, u ranoj fazi (u prvom, pa čak iu drugom tromjesečju trudnoće), znakovi propuštenog pobačaja ne mogu se uvijek prepoznati. Kod kuće, nikakav test neće pokazivati ​​propušteni pobačaj.

U različitim ženama, simptomi mogu varirati, ili se propustili pobačaj se ne manifestira uopće za nekoliko tjedana. Stoga ne biste trebali gledati na internet za znakove propuštenog pobačaja; forum u ovom slučaju nije najbolji savjetnik.

Simptomi također ne ovise o tome je li prva trudnoća zamrznuta ili žena već ima 2 smrznute trudnoće ili 3 smrznute trudnoće.

Donji popis nije jasan pokazatelj propuštenog pobačaja. Međutim, u slučaju simptoma koji bi mogli ukazivati ​​na propušteni pobačaj (u ranoj fazi), najprikladnija je odluka da se obratite ginekologu:

 • naglo zaustavljanje toksične;
 • bolovi kolike;
 • krvavo uočavanje;
 • prestanak oticanja dojki;
 • smanjuje se bazalna temperatura tijekom trudnoće;
 • opća temperatura tijekom propuštenog pobačaja može biti povišena.

Frozen trudnoća drugog tromjesečja i smrznuta trudnoća u trudnoći određena je prestankom fetalnog kretanja.

Kako odrediti propušteni pobačaj - dijagnoza

Kao što je gore spomenuto, ako žena pronađe znakove propuštenog pobačaja - forum na Internetu, savjeti prijatelja i pokušaji samog dijagnosticiranja neće biti najbolji izlaz. Čak i ako je bazalna temperatura smanjena (s zamrznutom trudnoćom, to je jedan od simptoma), ako je prva trudnoća u ženi zamrznuta trudnoća ili ne, samo ga stručnjak može utvrditi.

Koje su metode korištene za dijagnosticiranje "propuštene trudnoće" (u drugom tromjesečju ili ranijim terminima i "propuštenom trudnoću u kasnijim razdobljima")?

1. Analiza HCG.
Razina ovog hormona u trudnoći je niža nego što bi trebalo biti u normalnoj trudnoći u ovom trenutku (prvi ili drugi trimestar) - tako će se pokazati test zamrznute trudnoće. Međutim, mora se imati na umu da visoka razina hCG može trajati nekoliko tjedana nakon što je došlo do prvog ili drugog propalog pobačaja. Voće se zamrzlo - ali se hormonalna pozadina nije promijenila.

Liječenje nakon propuštenog pobačaja.

Nažalost, kada se trudnoća zaustavi, više nije pitanje čuvanja fetusa, već vraćanja zdravlja žene. Fetus koji je prestao razvijati može uzrokovati opijenost tijela, pa se mora ukloniti iz maternice.

Često, u najranijem mogućem roku, žena ima spontani pobačaj; Čak se i dogodi da žena ne sumnja da je imala zamrznutu trudnoću, njena razdoblja dolaze s laganim kašnjenjem.

Ako je napravljena dijagnoza propuštenog pobačaja, liječenje se obavlja na sljedeći način:

 • Medicinska. Primjenjuje se na razdoblje kraće od 8 tjedana. Pobačaj je propisan.
 • Usisavanje usisavanja (mini pobačaj). Operacija se obično izvodi pod općom anestezijom pomoću vakuumske usisavanja koja čisti maternicu.

Također se događa da liječnici uzimaju čekanje; ako je iz nekog razloga došlo do propuštenog pobačaja, žensko tijelo obavlja samostalno liječenje, spontanim pobačajem.

Ali u svakom slučaju, potrebno je pratiti liječnika. Ako se ne pojavi spontani pobačaj, potrebno je čišćenje (curettage nakon zamrznute trudnoće) utorne šupljine. Ljuštenje nakon smrznute trudnoće je također neophodno ukoliko, nakon tjedan ili dva, ultrazvučni pregled ukazuje na prisutnost ostataka jajne stanice u maternici.

Planiranje trudnoće nakon propuštenog pobačaja

Kako mogu zatrudnjeti nakon smrznute trudnoće? Kada ćete zatrudnjeti nakon smrznute trudnoće? Ovo pitanje rješava se pojedinačno u svakom pojedinom slučaju - ovisno o razdoblju izbijanja trudnoće, općem zdravstvenom stanju žene, rezultatima anketa itd.
Na pitanje kada treba planirati trudnoću nakon propuštene trudnoće, forum na Internetu vjerojatno neće dati jasan odgovor - samo dojmovi žena koje su morale izdržati jednu ili čak dvije izgubljene trudnoće.

Što proći testove nakon propuštenog pobačaja?

Prije nego što zatrudnite nakon propuštene trudnoće, preporučljivo je proći sljedeće testove:

 • test krvi za razine hormona (progesteron i estrogen);
 • Vaginalno nasljeđivanje spolno prenosivih bolesti;
 • Ultrazvuk zdjeličnih organa;
 • pregled tkiva maternice (histologija).

Nakon propuštenog pobačaja, možda će biti potrebno provesti i genetsko screening za kompatibilnost partnera.

Sprječavanje rasipanja trudnoće

Kako zatrudnjeti nakon smrznute trudnoće? Je li moguće? Da, moguće je! - Liječnici kažu.

Zaustavljanje trudnoće: znakovi, simptomi, metode prevencije

Voće je zamrznuto možda jedna od najstrašnijih riječi liječnika za par koji sanja o djeci. Možete ih čuti iz raznih razloga na samom početku razvoja novog života (najopasnije se smatraju od 3 do 4, od 8 do 11, a od 16 do 18 tjedana od začeća). Ponekad se dijagnoza odvija kasnije, ali je vjerojatnost da je čuje mnogo manja. Analogni je razvoj prazne jajne stanice: u ovom se slučaju pojavio oplodnja, ali se embrij ne razvija. Patologija se javlja spontano, možda nekoliko puta za redom tijekom ženskog života. Od nje, na žalost, nitko nije osiguran. Međutim, bolje je poznavati uzroke i znakove propuštenog pobačaja u ranoj fazi, kako bi se poduzele mjere i savjetovale s liječnikom na vrijeme, kao i da se spriječi razvoj patologije prije začeća. Sve može utjecati na razvoj malog života. I najgore je primijetiti da promjene nisu tako jednostavne.

Pročitajte u ovom članku.

Razlozi za ne razviti trudnoću

Zašto je propustili pobačaj u ranim fazama? Takvo pitanje brine i plaši mlade mame. Razlozi su zapravo dosta:

 • Genetske abnormalnosti zauzimaju vodeću poziciju. Oni se utvrđuju u 70% slučajeva tijekom razdoblja od najviše 8 tjedana. Oni su povezani s mnogim čimbenicima, uključujući nasljedne bolesti, kao i rezultat uzimanja droga od strane jednog od partnera. Zato je važno ne odustati od projekcija i drugih pregleda koje je predložio genetičar i ginekolog.
 • Pretjerana konzumacija alkoholnih pića, pušenje također može izazvati razvojno uhićenje. Posebno je opasno ako se majka ne može odreći loših navika nakon začeća.
 • Lijekovi također mogu potaknuti razvoj abnormalnosti. Zato i sami liječnici preporučuju da odbiju bilo kakve lijekove. Iznimka može biti samo ozbiljne bolesti, čije liječenje narodnih lijekova jednostavno nije moguće. Važno je napomenuti da do 10 dana i nakon 8-10 tjedana, kada fetus postane dijelom zaštićen placentom, učinak lijekova nije tako značajan. Što se tiče bilja, također ih treba poduzeti samo pod nadzorom liječnika, jer neki od njih mogu izazvati kvar ili uhićenje u razvoju embrija.
 • Uzroci propuštenog pobačaja u ranoj fazi mogu se naći u Rhesusovom sukobu majke i djeteta. Ako žena ima pobačaj prije, onda su šanse za sretan razvoj nisu toliko velike. Antitijela koja proizvode majčino tijelo u odnosu na dijete se nakupljaju tijekom vremena. Nakon nekoliko pobačaja teško je začetu bebu oduprijeti takvom napadu.
 • Infekcije i genitalnih i virusnih organa (ARVI, gripa) predstavljaju ozbiljnu prijetnju na samom početku rođenja života. Tijelo majke već je oslabljeno novom situacijom, tako da bolesno nije teško. No, posljedice visoke temperature, napad virusa mogu biti vrlo teške. Rubela je zastrašujući neprijatelj, u slučaju da trudnoća ne samo zamrzne, fetus može razviti teške anomalije. A već u ovom slučaju, majka će morati odlučiti može li podići posebno dijete ili je li bolje prekinuti trudnoću.
Posljedice kongenitalne rubeole za dijete
 • Hormonski poremećaji. I razvoj trudnoće u ranim fazama, uzroke koji leže u toj fazi može zamrznuti i zbog nedostatka prolaktina i višak testosterona. Ako žena ima redovite kvarove menstrualnog ciklusa, onda je neophodno pregledati tijekom planiranja, a također i redovito provjeravati stanje hormona nakon začeća.
 • Štetni čimbenici na poslu, letovi na zrakoplovima, dijabetes, dizanje utega, stres - svi ti čimbenici također mogu uzrokovati razvoj patologije.

Žene koje imaju veći rizik od razvoja patologije

Ali ne samo u tome leži odgovor na pitanje zašto se trudnoća zaustavlja u ranom razdoblju. Liječnici dodjeljuju određenu grupu rizika, koja uključuje:

 • starijih ili budućih majki starijih od 35 godina;
 • s višestrukim pobačajima u prošlosti;
 • ako su tijekom prethodne trudnoće bile ektopične;
 • u prisutnosti kongenitalnih anomalija maternice.

Ako su jedan ili svi faktori prisutni, žena će biti pod stalnim nadzorom liječnika.

Koji znakovi će ukazivati ​​na propušteni pobačaj

Najzadovoljnija stvar je da su simptomi propuštene trudnoće u ranoj fazi blagi. Stoga, očekivana majka možda čak ni ne može biti svjesna promjene stanja fetusa. Samo kvalificirani liječnik, nakon pregleda i propisivanja dodatnog pregleda, može naznačiti odsutnost razvoja embrija.

Ne biste trebali potražiti simptome nerazvijenih trudnoća u ranoj fazi, a još više pitajte svoje prijatelje za savjet ili na forumima. U svakom slučaju, sve je čisto individualno i ovisi o mnogim čimbenicima.

Simptomi prijeteće katastrofe

U kasnijim razdobljima, žena je lakše kretati jer već osjeća kretanje djeteta. U ranim danima ovo je vrlo problematično. Kada je trudnoća zamrznuta, znakovi u prvom tromjesečju mogu biti slični manje ozbiljnim odstupanjima, pojavljuju se na sljedeći način:

 • prolazi toksikozu;
 • grudi više ne bubre;
 • snižena bazalna temperatura;
 • počele su se pojavljivati ​​bolovi u grčevima;
 • pojavio se krvav krvarenje (iscjedak tijekom propuštenog pobačaja u ranoj fazi ima istu konzistenciju i crveno-smeđu boju);
 • povećala ukupnu tjelesnu temperaturu.

Ako se otkrije bilo koji od ovih simptoma, žena odmah treba vidjeti liječnika! Ako znakovi trudnoće nestanu, onda to također treba upozoriti mamu i postati razlog da posjetite stručnjaka!

Što trudnica osjeća tijekom razvoja patologije?

Osjećaji s propuštenim pobačajem kod žena vrlo su različiti. Na njih utječu i činjenica da li se takva stvar dogodila po prvi put ili se slična situacija dogodila prije. Umor, apatija, groznica - sve to, u svakom slučaju, treba upozoriti buduću majku.

Valja napomenuti da svi simptomi koji upućuju na razvoj patologije mogu biti lažni! Ne trebate se odmah prilagoditi pristupu katastrofi. Vrlo često se pokazuju sličnima manje ozbiljnim, ili se tijelo samo preoblikuje.

Dijagnoza fetalnog blijeđenja

Samo liječnik točno zna kako prepoznati propušteni pobačaj u ranom razdoblju. Za to će učiniti sljedeće:

 1. On će ispitati ženu, procijeniti veličinu maternice, stanje izlučene sluzi i tražiti mjerenje bazalne temperature.
 2. Ako sumnjate na odstupanje od norme, liječnik će poslati trudnicu na urin radi testiranja. Međutim, valja istaknuti da hCG s propuštenom ranom trudnoćom može biti potpuno unutar normalnog raspona još nekoliko tjedana nakon smrti fetusa. Pa ipak, češće, analiza urina pokazat će nerazvijenu razinu hormona neobičnim tijekom prvog tromjesečja.
 3. Posljednja faza istraživanja bit će ultrazvuk. Pomoću ultrazvučnog pregleda bit će jasno hoće li srce udariti u zametku ili ne.

Navodno, test s propuštenom trudnoćom u ranoj fazi može pokazati sve iste dvije pruge. To je opet povezano s razinom hCG u mokraći.

Nakon što je stručnjak zadovoljan dijagnozom, odabrat će potrebnu skupinu postupaka za majku, a također će joj pomoći u budućnosti da se pripremi za novu trudnoću.

Što liječnici rade ako se fetus smrzne

Ovisno o tome kako je očito propustila pobačaj u ranim fazama, kao i izravno na broj dana od trenutka začeća, liječnik će odabrati alternativni način liječenja. Doista, prilikom utvrđivanja takve dijagnoze već govorimo o očuvanju života i zdravlja majke. Postoje dvije glavne metode liječenja:

 • Uz pomoć lijekova koji izazivaju pobačaj. Primjenjuje se do 8 tjedana.
 • Vacuum pobačaj (vakuum aspiration). Pod anestezijom, žena se čisti maternicu, koristeći vakuum usisavanje.

U svakom slučaju, budite sigurni da je potrebna stručna pomoć, jer kako bi se izbjegli negativni učinci moraju biti čisti maternice (struganje ostataka ovoja jaja, koja će ukazati SAD).

Postoji treća opcija, u kojoj i sama žena nema vremena za shvaćanje da je trudna. Ovo je spontani pobačaj. Ako se fetus zamrzava gotovo od prvih dana života, tijelo ga može odbaciti, kao strano tijelo. U ovom slučaju, žena samo primjećuje kašnjenje menstruacije. Ponekad liječnici vole promatrati stanje pacijenta, čekajući spontani pobačaj, kako se ne bi ometali u tijelu.

Zašto je to tako zastrašujuće da ne vidim liječnika na vrijeme?

Ponekad žena nije u potpunosti svjesna koliko ozbiljne posljedice propuštenog pobačaja mogu biti za nju u ranoj dobi. Ali ne uvijek tijelo sam odbija plod. Ako se zametak, koji se prestao razvijati, već dugo nalazio u maternici, onda je razvoj jačine općenito vrlo vjerojatno. U ovom slučaju, ne samo da se temperatura povećava, žena počinje mučiti oštrim bolovima i slabostima, sasvim je moguće odgoditi vrijeme prije nego što je krv zaražena elementima raspadanja fetusa.

Ako trudnoće za više od 6 tjedana, a onda u ovom slučaju žena ima sve šanse da zaradite desseminirovannoe intravaskularne koagulacije (DIC sindrom). Opasnost je da krv gubi sposobnost ugrušavanja. Kao rezultat toga, žena može umrijeti od krvarenja.

Kako spriječiti fetalno izbijanje tijekom trudnoće

Treba ispitati par, bez obzira na to se priprema li biti roditelj po prvi put ili ima djecu. Da će moći smanjiti rizike i dati odgovor, kako izbjeći propušteni pobačaj u ranijim fazama njihovog slučaja. Liječnik će predložiti da prođe nekoliko testova: hormoni, genetsko ispitivanje, prsni ultrazvuk, krv za infekcije i druge dodatne koje će biti dodijeljene na temelju povijesti roditelja. Također se preporučuje da se suzdrže od začeća do šest mjeseci nakon bolesti kao što su ARVI, influenca, rubeola, piletina.

Ako je prethodna trudnoća završila u zaustavljanju razvoja embrija - nemojte odustati! S pravilnim planiranjem, prilika da normalno nose i rađaju je 80% -90%. A kako spriječiti propušteni pobačaj u ranom razdoblju, ginekolog će biti uključen u održavanje parova.

Trudnoća nakon zaustavljanja razvoja fetusa

Liječnici predviđaju dobre šanse za zasnivanje samo pod uvjetom da je par neće ignorirati posjete stručnjaka, održat će se tijek liječenja, kao i odustati pomisao na dijete za sljedeći pola godine nakon lošeg iskustva. U prosjeku, ovo razdoblje je neophodno ne samo za detaljno ispitivanje i pronalaženje uzroka truljenja blijedi, već i fizičkog oporavka majčinog tijela.

Tužno je, ali sa 100% sigurnost, sasvim je rijetko reći točno o razlozima prestanka trudnoće. Međutim, roditelji ne trebaju očajavati! Pokušajte izbjeći stres, štetne čimbenike, a također ne zaboravite pregledati - i dopustite da imate sve, a beba će se roditi zdravo i sretno!

Čitaj također

Kako bi se sumnjalo da suprotno može biti smeđe žubor tijekom trudnoće u ranoj fazi. Maternica se pokušava riješiti smrznutog fetusa.

Uzroci curettage također mogu biti izravni pobačaj, propušteni pobačaj, posljedice pobačaja (uklanjanje ostataka posteljice).

I vrlo je teško izračunati zamrznutu trudnoću do 5 tjedana. Srčani udar embrija još nije fiksiran.

Trudnoća blijedi

Nažalost, svaka se trudnoća ne završava porodom. Ponekad, tijekom sljedećeg ispitivanja, žena je obaviještena da nema više trudnoće - ona je prestala. Kako? Zašto? Tko je kriv? Što će se sada dogoditi? Kako izbjeći ponavljanje ove situacije u budućnosti? - ove i mnoge druge misli rojljaju u glavi i ne daju odmor.

Smrznuta trudnoća. Što je to?

Osip se naziva jedna od vrsta pobačaja. To se događa kada se fetus prestane razvijati i umre, unatoč činjenici da je početak trudnoće kao što bi trebao biti.

Isto tako, trudnoća se zaustavlja kada dođe do začeća i poslije implantacije (to jest, oplođeno jaje je bilo u prilogu), ali razvoj embrija se iz nekog razloga ne događa. U ovom slučaju, formiraju se samo ekstra-embrionalni organi, a dijete u jajetu nije. Takav se fenomen zove "prazno jaje jaja".

Koji je vremenski rok najčešće zagušen?

Trudnoća se u pravilu najčešće zaustavlja u prvom tromjesečju trudnoće. Međutim, to se može dogoditi u bilo kojoj fazi, čak i nekoliko tjedana prije isporuke.

Stručnjaci su utvrdili da su neka razdoblja trudnoće posebno opasna za bebu, jer je u ovom trenutku posebno ranjiva. To se zove 3-4 tjedna, 8-11 tjedana i 16-18 tjedana trudnoće. Jedno od najkritičnijih razdoblja kada postoji najveća vjerojatnost izbijanja prepoznaje se do 8. tjedna kada beba ima vitalne organe.

Zašto se trudnoća zaustavlja?

Razlozi za ovaj fenomen - dosta. Ponekad liječnici nikad ne uspijevaju utvrditi što točno uzrokuje blijeđenje u određenom slučaju. Među najčešćim uzrocima su:

 • genetski poremećaji (oni čine do 70% svih propuštenih trudnoća);
 • hormonalni neuspjeh (ako je stvoren nedostatak progesterona ili estrogena, ili obratno - povećana količina muških spolnih hormona (androgena));
 • IVF (praksa pokazuje da je tijekom trudnoće, koji proizlazi iz umjetne oplodnje, rizik izbijanja mnogo veći);
 • zarazne bolesti (citomegalovirus, rubeola, gripa)
 • spolno prenosive bolesti (mikoplazmoza, ureaplasmoza, klamidija, gonoreja, sifilis itd.)
 • antifosfolipidni sindrom (s tim poremećajima, u kapilarnama trudnice i u krvnim žilama krv počinje ugrušavati, stvaraju krvne ugruške, što dovodi do pothranjenosti i disanja embrija, zbog čega može umrijeti);
 • zloupotreba alkohola, nikotina, lijekova;
 • stres, prekovremeni rad, dizanje utega.

Znakovi propuštenog pobačaja

U početku, pogotovo ako se u prvom tromjesečju dogodilo padanje, žena nije svjesna njezina stanja. Za određeno vrijeme (sve do placentalnog poremećaja), ona ima sve znakove trudnoće: mučnina, urušavanje mliječnih žlijezda, uterus se povećava. Nadalje, nestaju. No, imajte na umu da nestanak simptoma ne znači uvijek da se dogodilo najgore, pa nemojte prerano paničariti. Prvo alarmantno zvono može biti izbor, ali oni nisu konačna dijagnoza.

Ako se ikakve sumnje još uviju, potrebno je provesti anketu (ultrazvuk, krvni test za hCG). Uz ultrazvučni pregled, liječnik će moći usporediti veličinu fetusa s gestacijskom dobi i pratiti prisutnost otkucaja srca. Što se tiče krvnih testova za hCG, morate znati da je pozitivan rezultat moguć čak i ako je fetus umro, budući da ljudski serum humanog korionskog gonadotropina traje oko dva do tri tjedna.

U većini slučajeva, ako se trudnoća zaustavi, dolazi do spontanog pobačaja.

Drugi pokazatelj je promjena bazne temperature. U pravilu se smanjuje. Ali ima slučajeva da se to ne događa.

Najčešćih simptoma propuštenog pobačaja krvarenje, grčenje ili povlačenje boli u donjem dijelu trbuha, pogoršanje općeg blagostanja, zimice, vrućica. U kasnijim razdobljima, dugotrajan odsutnost fetalnih pokreta je elokventan.

Dogodilo se raspadanje. Što je sljedeće?

U nekim slučajevima, kada se otkriva slabljenje, odlučuje se čekati da se pojavi spontani pobačaj. U drugima, ako je gestacijska dob za manje od 8 tjedana, koristi se medicinski prekid. Jedna od najčešće obavljenih manipulacija tijekom propuštene trudnoće je curettage maternice, koja se izvodi pod općom anestezijom i slična je pobačaju u smislu tehnike. Ponekad se koristi vakuum usisavanje. Nakon 7-14 dana žena je podvrgnuta ultrazvučnom pregledu kako bi vidjela što je u maternici. Koja će se metoda čišćenja odlučiti pojedinačno u svakom pojedinom slučaju. Ali jedna stvar je sigurna: nemoguće je odgoditi, jer proizvodi propadanja tkiva preminulog jajeta počinju se upijati u krv i to dovodi do trovanja ženskog tijela i uzrokuje poremećaje u sustavu koagulacije krvi. Također je moguće razviti upalu maternice.

Rizična skupina

Liječnici prepoznaju kategoriju žena koje imaju određeni rizik od gubitka trudnoće. To uključuje žene:

 • odgodili pobačaj (i, što više njih, veći rizik);
 • s ektopičnom trudnoćom ili mrtvorođenjem;
 • koje dobi - "za 35";
 • imaju anatomske značajke ženskog reproduktivnog sustava (na primjer, maternica s dvije rogove ili sedla, adhezije unutar maternice itd.).
 • pate od određenih bolesti (dijabetes, bolesti štitne žlijezde), kao i raznih zaraznih bolesti koje utječu na reproduktivni sustav;
 • u kojem je menstrualni ciklus slomljen;
 • u kojem se promatraju hormonski poremećaji (pogotovo ako se radi o proizvodnji glavnog hormona trudnoće, progesterona).

Praksa pokazuje da je, u pravilu, prognoza nakon ne-razvojne trudnoće povoljna. Glavna stvar je utvrditi uzrok izbljeđivanja prethodne trudnoće i ukloniti ga. Nakon potrebnih pregleda, kao i tijekom liječenja i rehabilitacije, moguća je nova pokušaja koncepcije nakon prosječnih 6 mjeseci.

Trudnoća blijedi

Zamrzavanje trudnoće je trudnoća koja je prestala s razvojem davno prije vremena. Za ne-održiv trudnoće karakterizira trijada simptoma: smrti zametka (fetusa), poremećaj homeostaze sustava (samoregulacije) i inercije maternice mišića.

Zamersya stručnjaci trudnoće klasificirani kao pobačaj. Patologija se razvija u dva scenarija:

- Anembrionia, kada se fetus ne razvija u maternici. U ovoj varijanti, embrij u maternici nije vizualiziran.

- Smrt embrija. Prvo, trudnoća se normalno razvija, a zatim embrij umre. U proučavanju šupljine maternice (ultrazvuk) embrija, kao u prvoj izvedbi, ne, ali postoje preostali dijelovi nakon uništenja.

Trudnoća može prestati razvijati u bilo kojem od prva dva (do 28 tjedana) trimestara, ali najčešće se to događa u ranim (do 13 tjedana) gestacijskim razdobljima.

Zašto se trudnoća zaustavlja? Ovo pitanje je nemoguće pronaći jedan odgovor. Vjeruje se da je patologija formirana uz sudjelovanje nekoliko izazivanja čimbenika, vodeći među njima češće je infekcija embrija u najranijoj fazi njezina formiranja. Također, uzroci "blijeđenja" budućeg fetusa su genetski (kromosomski), endokrini i autoimuni poremećaji.

U stvari, svi patološki mehanizmi nerazvijene trudnoće smanjen na dvije etioloških procesa - zaustavljanje razvoja već formirana embrija, a nedostatak istih u principu, kada nenormalan utjecaj na jaje je još uvijek u fazi oplodnje.

Klinička slika sindroma smrznute trudnoće određena je razdobljem trudnoće. Najpouzdaniji klinički znak u bilo kojoj etiološkoj varijanti patologije je subjektivni osjećaj iznenadnog prekida trudnoće pacijenta. Prisutnost takve pritužbe nužno zahtijeva dodatne dijagnostičke mjere.

U dijagnozi propuštenog pobačaja, faktor vremena je od najveće važnosti, jer prisutnost ne-održivog embrija / fetusa u šupljini maternice uvijek ima ozbiljne posljedice, jer se njihovo tkivo počinje raspadati. Što prije nastane intrauterinska smrt, brže se mrtva tkiva uklanjaju iz maternice.

Pouzdane informacije o statusu embrija dobivene su ultrazvučnim skeniranjem. Tijekom pregleda, ovisno o patogenetskoj varijanti, dobro je vizualizirano odsutnost embrija u šupljini jajne stanice ili prisutnost pojedinih dijelova koji preostaju nakon smrti.

Zamerzha trudnoća u drugom tromjesečju ima dodatne simptome koji pomažu u dijagnosticiranju patologije:

- nedostatak motoričke aktivnosti fetusa u vrijeme kada dijete tijekom fiziološke trudnoće mora kretati;

- iznenadni prekid fetalnih pokreta, ako se ranije osjećaju trudnima;

- nedostatak fetalnog otkucaja srca.

Često, propušteni pobačaj u prvom tromjesečju oponaša kliniku pobačaja, često rano (do 8-minutnog razdoblja).

Spontani otkaz propuštenog pobačaja je prirodni obrambeni mehanizam koji je planirana prirodom. Kada se trudnoća prekine, koncentracija pluća hormona naglo padne, a maternica prima "signal" kako bi započeo kontrakcije kako bi protjerao "strano tijelo". Takva prilika ponekad omogućuje da se uzme čekati-i-vidjeti stav, osobito ako postoje znakovi početne odbacivanja mrtvog tkiva: krvarenje, povlačenje boli. Međutim, već dugo nije moguće čekati sličan ishod, osim ako sama maternica istrijebi mrtvi fetus, uklanja se instrumentalno (curettage) ili medicinski (hormonska prekid).

Instrumentalno čišćenje nakon smrznute trudnoće provodi se u svrhu revizije, kako bi se potpuno uklonilo sve mrtve tkivo i za dijagnozu kada se dobiveni materijal ispituje u laboratoriju.

Može pogriješiti s propuštenim pobačajem? Nikada se ne isključuje pogreška u dijagnozi bilo koje patologije. Zato stručnjak nikada neće donijeti konačnu presudu, oslanjajući se samo na jedan ispit. Ako se patologija dijagnosticira pomoću nekoliko metoda, vjerojatnost pogrešnog zaključka postaje vrlo mala.

Bolesnike treba podsjetiti da zaključak napisan u ultrazvučnom protokolu nije dijagnoza. Pouzdanu dijagnozu obavlja liječnik, koji se u slučaju sumnje može poslati na ponovno ispitivanje, ali koristeći suvremenu opremu.

U trudnica koje su nadvladale 35-godišnju granicu, rizik od ove patologije raste. Očito je to zbog hormonskog iscrpljivanja i prirodnog opadanja imuniteta u dobi. Također, propušteni pobačaj često se dijagnosticira kod žena koje su više puta rodile.

Trudnoća se može ponoviti.

Uzroci smrznute trudnoće

Pa zašto prestane trudnoća? Razlozi za ovaj fenomen su mnogi. Prema mehanizmu koji pokreće patološki proces, oni su konvencionalno podijeljeni u nekoliko velikih skupina:

1. Infektivni upalni proces. U njemu dominiraju sljedeći virusi: rubeola, toksoplazmoza, herpes virus i citomegalovirus. Genitalne infekcije ne gube značenje (gonokoki, klamidija, itd.). Ponekad banalna virusna infekcija (hladnoća) izaziva neuspjeh trudnoće, budući da svi virusi mogu prodrijeti u stanicu i oštetiti jezgru, što dovodi do poremećaja ili smrti.

Najviše nepovoljno je infekcija nakon početka trudnoće (primarno) u odsutnosti imuniteta na infekciju u tijelu.

U ranim fazama infekcije dolazi do smrti embrija, a kasnije - do razvoja njegovih anomalija. Infekcija napada trudnoću s više strana:

- oštetiti komunikaciju maternice s embrijom / fetusom i na kraju razviti trofične poremećaje;

- izravno utječu na organizam u razvoju;

- potiču sekreciju prostaglandina, koji djeluju toksično na embrij ili narušavaju normalnu mikrocirkulaciju, umjesto vezanja na endometrij.

3. Kromosomske abnormalnosti i genetske poremećaje. Oplođeno jaje sadrži kromosome koje joj roditelji daju. Njihov broj strogo je reguliran - 23 od svakog. Ako se dodatni kromosom ili oštećeni gen nasljeđuje embrij, njegov daljnji razvoj neispravno se javlja - stvaraju se višestruki nedostaci koji nisu u skladu s životom. U takvoj situaciji, prestanak daljnjeg razvoja trudnoće je zaštitni mehanizam koji je planiran prirodom, što vam omogućuje da "odaberete" samo punopravne, sposobne preživjeti, zametke.

Uzroci kromosomske abnormalnosti često su:

- neodgovarajuća podjela stanica kada muški (Y) i ženski (X) kromosomi u stanicama jaja i spermatozoida nisu odvojeni;

- neuspjeh mehanizma oplodnje, na primjer, tijekom spajanja jaja s dvije muške stanice (dispermija);

- kršenja podjele (mitoze) pravilno oblikovanog jaja, kada kromosomi dvostruke, a citoplazma ćelije ne.

Što je kraće razdoblje tijekom kojeg je trudnoća zamrznuta, to je veća učestalost kromosomskih abnormalnosti (do 95%).

Međutim, genetska abnormalnost može se pojaviti nakon početka normalnog razvoja embrija, uz sudjelovanje negativnih učinaka lijekova, zračenja, alkohola i drugih neželjenih čimbenika.

U obiteljima s nasljednim bolestima (na primjer, hemofilijski gen) fetus prima genetske abnormalnosti od roditelja.

4. Hormonska disfunkcija. Nakon potpunog ovulacije, strukturalne i funkcionalne promjene pojavljuju se u tkivima jajnika radi očuvanja potencijalne trudnoće. Umjesto folikula iz kojeg je izlazilo jaje, formira se žuto tijelo. Ona služi kao privremena hormonska žlijezda. Ako se pojavi trudnoća, corpus luteum izlučuje progesteron kako bi spriječio njezino prestanak. Kasnije, korpus luteum prolazi relej hormona u posteljicu. Nedostatak progesterona uvijek je ugrožen razvojem trudnoće.

Disfunkcija štitnjače i višak androgena također negativno utječu na razvoj embrija.

5. Autoimuna patologija.

Svi se autoimuni procesi odvijaju u jednom scenariju - proizvodnji antitijela za borbu protiv vlastitih stanica, koji se percipiraju kao strani (antigeni). Majčinska protutijela napadaju stanice embrija, a trudnoća prestaje.

6. Patologija sperme (teratozoospermia). Abnormalna struktura muških zametnih stanica ne podrazumijeva pravilan proces oplodnje.

7. Neuspjeh endometrija na pozadini ponovljenog struganja (pobačaja) ili kronične upale. Oštećeni endometrij ne može dugo držati embrij, pa je trudnoća prekinuta.

8. Neizravni čimbenici. Ključ uspjeha i završetka trudnoće je dobro zdravlje majke, što je određeno prirodom prehrane, ispravnim vitalnim ritmom, stanje živčanog sustava i njezinim osobnim stavom prema njezinu zdravlju.

Ponekad se smrznuta trudnoća dijagnosticira nakon in vitro oplodnje (IVF). Međutim, "krivac" češće nije sam postupak, već i razlozi koji nisu omogućili ženi da postane trudna na uobičajeni način.

Prvi znakovi propuštenog pobačaja

Prvi signal koji je embrij / fetus prestao razvijati je nestanak svih simptoma inherentnih u trudnoći. Popis takvih simptoma ovisi o razdoblju trudnoće.

Nemoguće je da trudnica "osjeti" smrznutu trudnoću, ili bolje, znakove urođenog u njemu, bez dodatnih dijagnostičkih mjera. Iznimka je situacija kad kasnije, kada se fetalni pokreti dobro osjete, a trudnica shvati da su se potpuno zaustavili. Sve ostale subjektivne senzacije nisu specifične, jer mogu biti izazvane drugim patologijama. Zato su laboratorijski pokazatelji i ultrazvuk od najveće važnosti.

Ponekad, ako tijelo pokuša sama riješiti problem i osloboditi majku pokojnog embrija, na pozadini nestanka znakova trudnoće događa se krvarenje. Većina propuštenog pobačaja završava na ovaj način - vrsta pobačaja.

Kao što je već spomenuto, priroda uvijek nastoji sačuvati samo zdrave embrije za ženu, stoga se ne svako oplođeno jaje nastavlja razvijati. Neispravna koncepcija u većini slučajeva završava ranijim spontanim prekidima, pa se među svim epizodama pobačaja ne dovodi do razvoja trudnoće (45 - 88%). Često, ako trudnoća prestane dovoljno rano, ova situacija izgleda kao druga menstruacija, koja je došla s laganim kašnjenjem.

Simptomi propuštenog pobačaja

U pravilu, prvi simptomi propuštenog pobačaja pojavljuju se puno kasnije od smrti embrija. Često klinički znakovi nerazvijenosti potpuno su odsutni, a žena nije svjesna onoga što se dogodilo. Ova situacija je tipična za rane uvjete, jer mnoge trudnice trpe svoje stanje bez toksemije i drugih negativnih simptoma.

S prestankom razvoja trudnoće, na prvom mjestu, njezini znakovi nestaju, što treba podsjetiti.

Lako je sumnjati u prisutnost trudnoće čak iu samom početnom stadiju svog razvoja zbog karakterističnog simptoma - kašnjenja sljedećeg menstruacije. U pravilu, žena izvodi početnu dijagnozu neovisno, kupujući brzi test. Rana samodijagnoza kratkotrajne trudnoće temelji se na određivanju prisutnosti (ili odsutnosti) hormonskog korionskog gonadotropina (hCG) u urinu izvan medicinskog objekta. Nakon kratkog razdoblja trudnoće potvrđuje pozitivan rezultat testa. Međutim, prisutnost hCG-a također je svojstvena trudnoći i ectopičnoj lokalizaciji pa je važno ne samo saznati postoji li trudnoća, već i osigurati pravilno lokalizaciju. Da biste to učinili, postoje metode za kvantitativno mjerenje koncentracije hormona trudnoće u krvi. U ektopskoj trudnoći ili ako postoje komplikacije kod razvoja embrija u etiketi, koncentracija hCG razlikuje se od onoga u fiziološkom razvoju trudnoće uterusa.

Osiguravajući da postoji trudnoća, žena odlazi u specijalista. Ginekološki pregled otkriva povećanu maternicu i vizualne znakove trudnoće - promjenu stanja sluznice vanjskog genitalnog trakta, moguća je lagana povećanja volumena cerviksa.

Često, trudnoća u ranoj fazi izaziva tipične simptome: umor, jutarnja mučnina, mučnina, promjena u preferencijama ukusa, osjetljiv osjećaj mirisa (netolerancija na određene mirise), osjetljivost i gutanje mliječnih žlijezda.

Kasnije, placenta počinje "paziti" na fetus. Nakon 18-20 tjedana, ona u potpunosti preuzima najvažnije funkcije:

- Disanje. Dječja sjedalica čvrsto je pričvršćena na stijenku maternice uz pomoć villi - posebnih prstenastih izraslina koriona. Između živaca i endometrija nastaju neobični prostori (lacune) s brojnim malim spiralnim posudama. Villusova zona je mjesto gdje placenta mijenja krv s majcskim posudama koje nose kisik u fetus. Uzimajući krv od oksigena iz majke i uzvraćanje ugljičnog dioksida, placenta obavlja funkciju pluća fetusa.

- Obroci i razmjena. Za puni razvoj fetalnog tkiva koji trebaju hranjive tvari, minerale i vitamine, a sve to izlučuju iz majčinske krvi uz sudjelovanje placente.

- Istakni. Kao i svaki živi organizam, fetus u procesu života oslobađa nusproizvode metabolizma koji se moraju ukloniti iz organizma.

- Hormonska regulacija. Placenta spriječava prijevremeni prestanak trudnoće u razvoju izlučivanjem hormona progesterona.

Stoga, bez sudjelovanja placente, fetus ne može samostalno podržavati vitalne funkcije, a ako placenta prestane obavljati ih ispred vremena prije isporuke, fetus umre. U kasnijim razdobljima, intrauterinska smrt se osjeća prije svega kao prestanak motoričke aktivnosti fetusa.

Imobilizirana rana trudnoća

Trupanjanje trudnoće češće se događa upravo u ranoj fazi (do 8-minutnog razdoblja).

Zamrzavanje trudnoće u prvom tromjesečju često se ne osjeća ženom. Oblikujući posteljicu do njezina odstranjivanja iz stjenke maternice još neko vrijeme i dalje sintetizira ljudski korionski gonadotropin, prisiljavajući tijelo da pomisli kako trudnoća ide ispravno. Stoga se žena i dalje osjeća trudnoće, osjećajući jutarnju mučninu, oduševljenje mliječnih žlijezda uz moguće razdvajanje kolostruma. Na pregledu, palpacija se određuje porastom veličine maternice, kao da embrij raste. Zatim se svi postojeći simptomi iznenada zaustavljaju, a maternica prestaje povećavati.

U takvoj situaciji, je li moguće napraviti pogrešku s zamrznutom trudnoćom? Ako se dijagnoza vrši bez dodatne dijagnostike, samo na temelju subjektivnih osjeta, može se pretpostaviti propušteni pobačaj, ali vjerojatnost takvog zaključka uvijek je upitna. Za mnoge žene s fiziološkim postupkom trudnoće, sve neugodne subjektivne simptome mogu proći bez ozbiljnih razloga, jer se tijelo postupno prilagođava promjenama koje su se dogodile i uče funkcionirati "za dvoje". Osim toga, uterus ne mora imati istu veličinu, pogotovo ako je u početku bio manji. Najteže je odrediti "dob" embrija po veličini maternice, ako menstrualni ciklus nije bio regularan, ponekad je razlika između prošlog mjeseca i veličine maternice tri do četiri tjedna.

S obzirom na to, prije nego počnete sumnjati u najgore, potrebno je provesti pouzdanu dijagnozu: ultrazvučni pregled, istraživanje hormona.

Većina epizoda propuštenog pobačaja u ranoj trudnoći završava spontanom prekidom, koja se očituje različitim krvarenjem i povlačenjem bola koja oponaša uobičajenu ranu pogrešnu bolest ili prijetnju.

Također, propuštena rana trudnoća često je slična ektopičnoj trudnoći u kojoj postoje slični simptomi: slabost simptoma trudnoće, neusklađenost maternice, povlačenje bolova i krvava leukoroza.

Često, sumnjajući na propušteni pobačaj, pacijenti pokušavaju sami dijagnosticirati, pogrešno se oslanjajući na ekspresnu dijagnostiku. U međuvremenu, nakon smrti embrija, korionski gonadotropin se polako eliminira iz tijela, tako da test trudnoće ostaje pozitivan za oko 2 tjedna.

Još jedna pogreška u samo-dijagnozi propuštenog pobačaja je mjerenje bazalne (rektalne) temperature. Doista, s ranim prestankom trudnoće, ona se smanjuje, ali ako žena ne mjeri svoju bazalnu temperaturu izvan trudnoće, podaci dobiveni jednom ne mogu biti pouzdani.

Naravno, rana smrt embrija uvijek je ozbiljan psihološki test za ženu. Međutim, treba imati na umu da na taj način priroda ima važnu funkciju - samostalno uklanja trudnoću kako bi spriječio razvoj i rođenje nepremostivog fetusa.

Gubitak trudnoće u kasnijim fazama

Mnogo rjeđe dijagnosticirali propušteni pobačaj u drugom tromjesečju.

Fetalna smrt fetusa ozbiljna je tragedija za trudnicu koja je već osjetila njegove pokrete u maternici i pripremala se za ulogu majke.

Prvi alarmantni simptom je promjena motoričke aktivnosti fetusa, odnosno njegovog potpunog nestanka. Većina trudnica, u pravilu, svjesna je osobitosti motoričke aktivnosti svoga djeteta i osjetljiva je na promjene koje se događaju.

Plodovi počinju pokazivati ​​priličnu aktivnost prilično rano - u razdoblju od 8 tjedana. Međutim, njezina mala veličina ne dopušta trudnoj ženi da to osjeti, jer praktički ne dodiruje maternicu. Ponovno počinju osjećati promjenu položaja fetusa ranije (do 18. tjedna) onih koji prvi put nose dijete (20. tjedna). Međutim, ovi su datumi prosječni i mogu imati šire granice ovisno o pojedinačnim karakteristikama. Dakle, normalno je da dijete krene 16. i 24. tjedna. Što je dulja trudnoća, to je jasnije da žena osjeća kretanje fetusa u maternici. Bliže 26. tjednu tijekom epizode dječje motoričke aktivnosti, može se odrediti taktilno stavljanjem ruke na trbuh.

Osim za vrijeme spavanja, dijete se stalno kreće, međutim, sama trudnica ne ulovi svaki takav pokret. U prosjeku, trudnica osjeća satima 10-15 "guranja". Nedostatak fetalnih pokreta nije uvijek povezan s patologijom - ako dijete ode na spavanje, prestaje se kretati 3-4 sata.

Ritam i intenzitet perturbacija ovise o mnogim čimbenicima: doba dana, tjelesno napor trudnice, prisutnost vanjske buke, prekomjerno emocionalno stanje majke i slično. Ako pokreti djeteta mijenjaju svoj uobičajeni ritam bez očitih razloga, treba razmisliti o njihovoj nevolji. Intenzivni i čak bolni pokreti često ukazuju na to da fetus ima manjkav kisik (hipoksija) i razvija se u uvjetima slabe vode. Ako se povećava intrauterinska hipoksija, dijete, naprotiv, postaje tromo i manje se pomiče.

Postoji nekoliko metoda za ispravnu procjenu motoričke aktivnosti motora. Svi su jednaki u učinkovitosti.

Otkrivanje nepravilnog fetusa u maternici omogućuje jednostavno (uz pomoć stetoskopa) slušanje tonova srca bebe. Srce zdravog fetusa otkucaje frekvencijom od 120 do 160 otkucaja u minuti.

Međutim, tijekom trudnoće nije moguće slušati fetusno srce, međutim, ovaj simptom zahtijeva dodatnu dijagnostiku, jer je u nekim patologijama trudnoće (na primjer, polihidramnijom, teškom hipoksijom fetusa) moguće je jasno čuti srce fetusa pomoću hardverskih tehnika.

Plod mijenja ritam kretanja iz nekoliko razloga, ali nikada ih zauvijek nikada ne zaustavlja. Za razliku od izbijanja rane trudnoće, kasni propušteni pobačaj dijagnosticira se brže. Prvo, žena počinje osjećati mnogo brže, osobito nedostatak fetalnih pokreta, a drugo, "odrasli" mrtvi fetus dobro je vizualiziran ultrazvučnim skeniranjem.

Uz gore navedene simptome, propuštene abnormalnosti ukazuju na nedostatak dinamike u povećanju maternice, smanjenju tonusa mišića maternice. Također se možete pridružiti krvavom iscjetku (ako se placenta počinje baciti) i nagnuće boli (poput slabih kontrakcija).

Hormonska ispitivanja (određivanje hCG) u dijagnozi kasnijeg propuštanja pobačaja manje su relevantna.

Dijagnoza smrznute trudnoće

Popis dijagnostičkih mjera za trudnoću trudnoće je mali, a gotovo je isti za rane i kasne pojave patologije.

Dijagnostičko pretraživanje uključuje:

1. Proučavanje pritužbi koje mogu sadržavati znakove koji ukazuju na smrt embrija / fetusa: iznenadni nestanak simptoma povezanih s trudnoćom, bez kretanja fetusa, krvavog vaginalnog iscjedka i karakteristične boli.

2. Ginekološki pregled. To je najrelevantnije u prvom tromjesečju, kada je trudnoća još uvijek mala, a maternica više ne raste u skladu s gestacijskim razdobljem. Maternica je palpirana svakim posjetom trudnica i uspoređena s očekivanim razdobljem. Ako je teško točno izračunati gestacijsku dob, čak i ako postoji pogreška u izračunima, maternica mora još povećati.

Ako fetus umre za razdoblje dulje od 14 tjedana, kad se promatra u zrcalima, tamno smeđa sluz koja ulazi u vaginalnu šupljinu iz cervikalnog kanala je dobro vizualizirana.

U kasnijim razdobljima, vrijednost trudne maternice mjeri se vanjskim metodama, naime prema visini dna. Određuje se postavljanjem ruba dlana na trbuh na mjestu gdje postaje tvrdo od meke. Pomoću mjerne trake izmjerite udaljenost od sredine stidne kosti do mjesta gdje je dlan zaustavljen. Dobiveni rezultati se uspoređuju s općeprihvaćenim parametrima norme.

Ovaj simptom nije patognomoničan, ali u kombinaciji s drugima, to nema nikakvu važnost.

3. Hormonska istraživanja. Razina ljudskog korionskog gonadotropina nakon smrti embrija ne pada odmah, ali ako se mjeri dinamikom, može se ustanoviti da se količina hormona ne mijenja ili smanjuje.

Za dijagnozu zadebljanja trudnoće potrebno je uzeti u obzir samo kvantitativne testove za prisutnost gonadotropina u krvi jer, za razliku od brzih testova (hCG u mokraći), određuju ne samo prisutnost hormona već i njegovu koncentraciju. Upravo stoga što hCG, nakon smrti embrija, ostaje u tijelu nekoliko tjedana, neovisno je samostalno provesti testove trudnoće - rezultat će biti pozitivan ako je embrij mrtav.

4. Mjerenje dinamike bazalne temperature. Neizravna tehnika, namijenjena samo onima koji ga koriste izvan trudnoće, i zna o individualnoj prirodi promjena u bazalnoj temperaturi.

Mjerenja se obavljaju nakon ponovnog buđenja. Trudnoća u pravilu povećava bazalnu temperaturu (iznad 37 ° C), a nakon smrti embrija, smanjuje se.

5. Ultrazvučno skeniranje se smatra najučinkovitijom i pouzdanom metodom za dijagnozu propuštenog trudnoće. Ona otkriva blijeđenje trudnoće mnogo prije pojavljivanja svijetle klinike.

Postoje dvije ekografske vrste propuštenog pobačaja:

- Ja sam vrsta anembrijske infekcije: u maternici nema embrija, očituje se prazno oplođeno jaje koje ne prelazi 2,5 cm promjera, maternica ne odgovara (manje) od očekivanog razdoblja.

- Anembrionija tipa II: u maternici nema niti embrija, ali pronađeni su njezini zasebni dijelovi, češće - fragment kralježnice, jezičci fetalnih membrana (chorion) nisu ekspresirane. Za razliku od prethodnog, prvog tipa, s tom varijetetom anembrijskih uterusa nastavlja se povećavati propisanom brzinom.

U kasnijim razdobljima (drugo-treće tromjesečje) smrt fetusa uspostavlja se bez odlaganja ultrazvučni pregled - neposredno nakon njegove smrti, kada se jasno definiraju odstupanja u strukturi fetalnog kostura i strukturi njezinih kostiju.

Suvremena ultrazvučna oprema može snimiti srčanu aktivnost embrija / fetusa. Ako se ne bilježi tijekom pregleda, sumnja se na intrauterini smrt. Međutim, valja napomenuti da se ponekad, prilikom pregleda s neodgovarajućom opremom, srce zdravog embrija / fetusa ostaje "neprimijećeno", stoga se rezultati uvijek uspoređuju s drugim simptomima ili se opet ponavljaju.

6. Na prestanku trudnoće, koncentracija placentarnih hormona, osobito progesterona, uvijek se smanjuje. Ako rezultati nekoliko testova pokazuju stalni pad "glavnog" hormona, trebali biste razmisliti o prestanku trudnoće.

Liječenje propuštenog pobačaja

Za liječenje propuštenog pobačaja može biti jedini način - ukloniti ga iz šupljine maternice. Druge metode terapije ne postoje. Na mnoge načine taktika liječenja određena je razdobljem gestacije i specifičnom situacijom, ali trudnica je uvijek hospitalizirana.

Suprotno popularnoj zabludi, ne-razvojna trudnoća nije uvijek instrumentalna. Osim toga, u nekim od najpoželjnijih situacija moguće je čekati i vidjeti taktiku, kada je za kratko vrijeme moguće da se priroda oslobodi sadržaja maternice.

Svi raspoloživi tretmani se razvrstavaju u:

1. Neometanje izvana pod konstantnim dinamičkim promatranjem, ili taktike čekanja. Fetalni jaje i majčinski organizam čine jedan funkcionalni hormonski sustav dizajniran za očuvanje trudnoće i kontrolu njegovog razvoja. Djeluju isključivo zajedno, a rezultat ove "suradnje" je sekrecija progesterona, koja je odgovorna za održavanje trudnoće. Ako se ova važna veza prekine, kao što se događa kada postoji opasnost od prijevremenog prekida trudnoće (pobačaj), restrukturiranje endometrija javlja se u području vezanja placente, tako da se embrij ne drži dobro na mjestu vezivanja. Zamrznuti pobačaj razlikuje se od uobičajenog pobačaja po tome što embrij poremeti metabolizam progesterona, a to zauzvrat pokreće suspenziju daljnjeg razvoja trudnoće.

Kada prestane trudnoća, razina placentnih hormona pada, pa je moguće spontani pobačaj. Taktike čekanja temelje se na ovoj značajci. Nažalost, nerijetko se upotrebljava. Imobilizacija rane trudnoće često se ne pojavljuje klinički dugo, a kada žena dođe do liječnika, urušeni embrij izaziva opasne komplikacije (upale, opijenost, krvarenje i slično) koje zahtijevaju hitne mjere.

2. Medicinske metode.

Uz kratko razdoblje (obično do 8 tjedana), dopuštena je tehnika slična normalnom medicinskom pobačaju. Tablete se koriste za suzbijanje sekrecije progesterona (Mifepristone), a zatim se vaginalno injektiraju prostaglandin E1 analozi (Misoprostol), nekoliko sati kasnije, propadna trudnoća je protjerana.

Ova se tehnika ponekad koristi u drugom tromjesečju, ako to klinička situacija dopušta.

U kasnijim razdobljima, prekid propuštene trudnoće ne razlikuje se od učinka od onog u normalnoj trudnoći (kasni pobačaj). Vrlo učinkovita i najmanje traumatska metoda pražnjenja maternice tijekom kasne smrti fetusa smatra se uvođenjem lijekova koji počinju "dostavu" intraamicno (u maternicu). Sterilne hipertoničke otopine (natrijev klorid i glukoza) se injektiraju tako da su između maternice i membrana membrana (amnion). Postupno ubrizgava tekućina exfoliira fetalnu membranu iz stijenke maternice, koja se kao odgovor počinje smanjivati ​​refleksivno, simulirajući uobičajeni generički proces. Ponekad je prethodno "pripremljen" za improvizirani rad, s lijekovima i cerviksom, tako da njezina tkiva postaju mekana i elastična.

Kirurško "čišćenje" nakon propuštenog pobačaja, uklonjeno opisanim tehnikama, nije potrebno, međutim, ako postoje komplikacije (na primjer, ako se ulomak ili membrana zadrži u maternici), može se upotrijebiti.

3. Kirurške metode.

Uz ne-razvojnu trudnoću do 14 do 16 tjedana, mrtvo gnojivo jaje uklanja se odjednom, kao što je to učinjeno s konvencionalnim operativnim pobačajem - curettage (curettage) ili vakuum aspiration. Bez obzira na odabranu tehniku, provodi se obvezna histeroskopska kontrola kako bi se osiguralo potpuno uklanjanje patoloških tkiva iz šupljine maternice. Isto tako, histoskopija je neophodna za najtočniju dijagnozu lokalizacije embrija, a nakon postupka, omogućuje vam liječenje cijelog šupljine maternice antiseptičkim sredstvima.

Nakon što se neprihvatljivi embrij / fetus ukloni na bilo koji prihvatljiv način, terapijske mjere se nastavljaju. Ako je potrebno, uvedeni su lijekovi kako bi se mišići maternice vratili maternici u prvobitno stanje. Potrebno je provesti potpunu prevenciju upalnog procesa ili izliječiti postojeća.

Čak i ako nema nikakvih negativnih učinaka nakon postupka (nakon jednog / dva tjedna), obavlja se ultrazvuk, obično se izvodi dvaput. Potrebno je za dijagnozu procesa regeneracije endometrija, osim toga, potrebno je osigurati da je uterna šupljina potpuno čista od neizlječivih tkiva.

Nažalost, još uvijek postoje situacije kada, želeći koristiti tradicionalne metode, žene s ranim pobačajima pribjegavaju uslugama tradicionalne medicine. Bez sumnje, postoje biljni pripravci koji mogu stimulirati kontrakcije mišića maternice kako bi "istjerali" mrtve fetus. Međutim, ako odlučite poduzeti tako neozbiljni korak, trebate biti svjesni sljedećih posljedica:

- sredstvo tradicionalne medicine ima očekivani učinak vrlo rijetko;

- pojavljivanje krvarenja uopće ne znači da je mrtvi embrij ostavio maternicu, ponekad se takvi otpuštanja pojavljuju samo s abrupcionom placentom;

- kada embrij umre, urušava se, a samo njezini dijelovi mogu izaći;

- takve akcije mogu uzrokovati teške krvarenje i sve njegove negativne posljedice;

- propušteni pobačaj "okružuje" upalni proces, koji se mora upravljati samo medikamentom nakon evakuacije mrtvog embrija;

- propušteni pobačaj uvijek ima ozbiljan razlog, mora se pronaći i ukloniti kako bi se izbjegao ponavljanje negativnog scenarija, a to je samo stručnjak.

Posljedice propuštenog pobačaja

Budući da je uklanjanje propuštenog pobačaja tehnikom izvršenja u mnogočemu sličan postupku za ukidanje neželjene "zdrave" trudnoće, negativne posljedice za njih djelomično se podudaraju.

Najvjerojatnije komplikacije su:

Infekcija. Dugotrajno zadržavanje mrtvog tkiva u šupljini maternice neizbježno izaziva aseptičku upalu. Isprva ne prijeti pacijentu, ali u nedostatku odgovarajućeg liječenja, infekcija (sekundarna infekcija) pridružuje se postojećem upalnom procesu. Toksini i bakterije "otrovo" žensko tijelo, a to je ispunjeno sepsom i DIC-om, a oba stanja su opasna po život.

Lokalni upalni proces s naknadnom infekcijom može biti pokrenut samim postupkom curetagea.

- Odgoda dijelova preminulog jaja nakon uklanjanja. Sve dok se "izvanzemaljsko" tkivo, čak i njezin najmanji dio, ostaje u šupljini maternice, uterus ne može biti ugovorio, stoga krvarenje ne može zaustaviti.

- Mehanička oštećenja maternice.

- Neplodnost. Vjerojatnost ove komplikacije nakon uklanjanja propuštene trudnoće usporediva je s pobačajem. Rizik od neplodnosti maternice, u pravilu, je veći u kategoriji žena s kroničnim upalnim procesima u maternici, kao iu onima koji su više puta podvrgnuti postupku curettagea.

Ako je embrij pažljivo uklonjen, a naknadne preventivne mjere su u potpunosti preuzete, posljedice za reproduktivno zdravlje smanjuju se na nulu. Do 90% žena koje su imale ranu smrznutu trudnoću mogu postati trudne i roditi djecu bez ozbiljnih problema.

Predviđanje je da situacija kada se trudnoća više puta zaustavlja. Ova situacija ukazuje na prisutnost ozbiljnih hormonskih, imunih ili genetskih uzroka, često su skriveni.

Sprječavanje propuštenog pobačaja

Kao što znate, propušteni pobačaj uvijek ima dobar razlog. Ako se ne otkriju i ne uklone pravovremeno, patologija se može ponoviti. Stoga je još jedna stavka uključena u popis terapijskih mjera - traženje uzroka nerazvijene trudnoće.

Nakon evakuacije propuštene trudnoće, dobivena tkiva šalju se na studij histoloških laboratorija koji pokušava pronaći izvor problema. Često, u prisutnosti kromosomske abnormalnosti, pravilna dijagnoza zahtijeva genetsko testiranje tkiva mrtvog embrija kako bi se odredila količina i kvaliteta njezinog kromosomskog skupa.

Sljedeća trudnoća nakon epizode smrti embrija mora biti planirana zajedno s specijalistom, ali u svakoj situaciji u roku od šest mjeseci / godisnja godina nepoželjno je. Tijekom tog razdoblja provodi se potpuni pregled (osobito prisutnost latentnog zarazno-upalnog procesa), proučavanje osobitosti hormonske funkcije. Sve pronađene patologije potrebno je ispraviti prije sljedeće trudnoće, pa je propisana adekvatna kontracepcija.

Važna preventivna mjera je ispitivanje oba partnera, posebno ako je prva trudnoća prestala.

Kao što je već spomenuto, uzroci trudnoće koja se blijedi nisu uvijek skrivena samo u ženskom tijelu. Ponekad je izvor anomalije neuspio otac, čiji spermatozoidi imaju nepravilnu strukturu (nepravilni oblik, kratki rep, savijanje ili zadebljanje repa, i tako dalje). Nažalost, muškarci se često ne slažu da se podvrgnu adekvatnom ispitivanju, a nakon što je žena potpuno izliječena, sljedeća pojava trudnoće opet se zaustavlja.

Ako je uzrok propuštenog pobačaja genetski i kromosomske abnormalnosti koje se ne mogu eliminirati, nema preventivnih mjera, tako da ako žena želi ponovno zatrudnjeti, razmotrit će se alternativne opcije.