Rana trudnoća

Zasnivanje

Saznali ste da očekujete dijete. Možda i dalje to sumnjaš. Što dalje? Gdje ići? Koje testove treba poduzeti? Prvo, prvo.

Test ili analiza?

Najpristupačniji način utvrđivanja trudnoće je test. To je jeftino, i sada ga možete kupiti čak i na blagajni massmarket.

Može se upotrijebiti bilo koji dan nakon kašnjenja, preporučuje se test ujutro.

Najčešći tipovi testova - test traka. Tanka bijela pruga s plavom (možda drugačije boje) i strelice. Treba ga spustiti na oznaku nekoliko sekundi u spremniku sa svježim mokraćom, a nakon 2-5 minuta možete pratiti rezultat.

Dvije trake - potvrđena je trudnoća. Štoviše, intenzitet bojenja druge trake nije bitan, ako u načelu ne ostaje svjetlo, prazno, pa čak i ako je već svjetlo, ali još uvijek ljubičasto, postoji trudnoća.

Obično žene rade jedan ili više testnih slučajeva.

Ako druga traka nije dovoljno zasićena, vjerojatno je da je razdoblje posebnog položaja još uvijek mala. Pokušajte napraviti test još tri dana, a zatim još tri dana. Traka bi trebala potamnjeti.

Možete se obratiti klinici za analizu na razini hCG-a. Chorionic gonadotropin je poseban ljudski hormon koji se proizvodi tijekom trudnoće.

Nakon 6-10 dana nakon začeća hCG pokazatelji će biti informativni, pokazalo se da se trudnoća može odrediti već u tako ranom razdoblju.

Razina hCG do određenog razdoblja trudnoće će brzo rasti.

Analiza hCG-a također može propisati liječnik, to se provodi u slučajevima kada:

 • zahtijeva dinamičko praćenje trudnoće;
 • postoji opasnost od pobačaja ili propuštenog pobačaja;
 • potrebna je procjena cjelovitosti pobačaja.

Postoji još nekoliko slučajeva koji nisu povezani s trudnoćom.

Analiza hCG-a plaća se, a ne u svim poliklinicima se provodi, stoga unaprijed provjeravajte svoje zdravstvene ustanove da li postoji takva usluga.

10 glavnih znakova trudnoće

Iako je svaka priča o rođenju individualna, najčešći su znakovi trudnoće. Major - deset.

Odgoda - najsigurniji znak prediagnostike. To znači da je prije testiranja i pregleda liječnika najvažniji simptom trudnoće kašnjenje menstruacije.

Mučnina, povraćanje. Tako se manifestira toksikoza - specifična reakcija organizma do rođenja novog života.

Do sada, nema konsenzusa o prirodi toksikoze i njezine uloge. Neke žene nemaju ni najmanji nagovještaj ovog stanja, postoji i kategorija onih koji pate od mučnine koja se boluje tijekom svih devet mjeseci.

U prosjeku, do kraja prvog tromjesečja, prolazi sigurno.

Oticanje grudi. Prsa se povećavaju, postaju osjetljiva, ponekad i bolna. To se može dogoditi u predmenstruacijskom razdoblju, ali tijekom trudnoće ovaj fenomen je izraženiji.

Osjetljivost na mirise. Postoji osjećaj da je moć mirisa porasla za nekoliko redova veličine. Nije neophodno da će neko davno omiljeni miris postati mržnja, samo će olfaktorni refleks biti jači.

Psihološka neravnoteža. Slaba raspoloženja: oštro ispadne, razdražljivost proizlazi iz svake sitnice, a zatim dolazi do iznenadnih neprilika radosti, valova snage. To su hormonske igre, s fiziološkog stajališta, sasvim normalne.

Česti mokrenje. Maternica još nije toliko narasla da je česti poriv za toaletom prirodan, ali tijelo se već priprema za takav tijek događaja.

Volumen krvi u tijelu raste, a to svakako dovodi do dodatnog volumena tekućine u mjehuru.

Abdominalna distenzija. Postoji osjećaj nelagode, želim otkopčati gumbe na trapericama ili se udobno smjestiti. To je također posljedica hormonalnih promjena.

Neadekvatno krvarenje. To se ne događa svima, ali često se često događa. Nekoliko dana trudna promatra mali vaginalni iscjedak od svijetlo smeđe do tamno smeđe boje.

To se može objasniti implantacijskim krvarenjem koje je povezano s takvom reakcijom tijela u proces vezanja jajašca na stijenku maternice.

Ponekad iscjedak pada na dane kada treba početi s menstruacijom. Oni prolaze nakon nekoliko dana, ali ako liječnik savjetuje da ide u bolnicu, onda postoji opasnost od trudnoće, i to je bolje to učiniti.

Povišenje bazalne temperature. Ako stalno mjerite bazalnu temperaturu (temperatura u rektumu), onda biste trebali znati da je u običnim danima ispod 37 stupnjeva.

Ona raste u razdoblju ovulacije, a početak menstruacije opet pada. Ako je bazalna temperatura porasla, nije se smanjila nekoliko dana, nema mjesečnih razdoblja - visoka vjerojatnost da je koncepcija bila uspješna.

Povećana salivacija. Prethodno toksično djelovanje. Najčešće se promatraju ujutro. Postoji osjećaj da se u ustima u jutarnjim satima nakuplja puno sline, što može biti popraćeno oštrim osjećajem gladi.

To su prvi znak trudnoće. Možda nisu, ali morate biti spremni za njih, svi se uklapaju u fiziološku normu.

Prijetnja u ranoj trudnoći

Najčešće, prijetnja prestanka trudnoće događa se u ranoj fazi. Ponekad nije moguće utvrditi uzroke ovog fenomena. Svaka peta trudnoća završava pobačajem u ranom razdoblju.

Zanimljivo je da na Zapadu često ne pokušava sačuvati trudnoću u prvih tjedana, ako postoji prijetnja. Vjeruje se da je tijelo sama sposobna odlučiti hoće li se fetus održati.

Domaća medicina nije toliko kategoricna: svaka prijetnja pobačajem znači upućivanje žene na hospitalizaciju.

Najčešći uzroci prijetnje spontanog pobačaja:

 1. Hormonski poremećaji. Nedostatak progesterona može ometati uspješan razvoj trudnoće. Ako se korpus luteum ne može adekvatno nositi s njegovom funkcijom, javlja se hormonsko zatajenje. Žensko tijelo nema hormon koji podržava trudnoću. To može biti posljedica endokrinih problema, povišenih razina muških hormona i određenih lijekova.

 • Patologija strukture reproduktivnih organa. Na primjer, maternica u obliku rožnice ili sedla. Pogrešna struktura organa nije zapreka trudnoći, ali povećani nadzor liječnika neće biti suvišan.

 • Genetske abnormalnosti. Ozbiljne kromosomske mutacije dovode do spontanog pobačaja, priroda odbacuje neprihvatljiv fetus.

 • Cervikalna insuficijencija. Ozbiljna i uobičajena patologija. Cerviks iz nekog razloga gubi sposobnost da bude čuvar za intrauterinski život bebe i počinje se razvijati. Ako to ne spriječite, doći će do pobačaja.

 • Ozljede. Padove, fizički napor, rane mogu uzrokovati pobačaj.

 • Prijam neovlaštenih lijekova. U prvom tromjesečju zabranjuju se lijekovi: liječnik ih može propisati i on to radi samo kada je apsolutno neophodan.
 • Prijetnju možete identificirati prema sljedećim kriterijima:

  • teške ili uporni bolovi u donjem dijelu trbuha;
  • krvarenja;
  • krvarenje iz vagine;
  • oštro pogoršalo stanje zdravlja;
  • teška iscrpljujuća povraćanja.

  Problemi u ranoj fazi trudnoće mogu se pojaviti u najzgodnijim ženama. Samo liječnik može razriješiti strah i pružiti pravovremenu stručnu pomoć.

  Rani testovi trudnoće

  U prvom tromjesečju žena postaje registrirana za trudnoću. U tom smislu, ona se ispituje od specijalističkih liječnika i podvrgava se raznim testovima.

  Barem ovo:

  1. Opći test krvi.
  2. Biokemijska analiza krvi.
  3. Analiza mokraće.
  4. Krvni test za HIV, hepatitis B, C i sifilis.
  5. Analiza za određivanje krvne grupe i Rh faktora.
  6. Koagulogram (test zgrušavanja krvi).
  7. Razmažite vaginalnu floru, uretru, cervikalni kanal.
  8. Razmišljajte o STIs.

  Analiza se uzima iz vena i iz prsta. Posljednji postupak je neugodan za mnoge žene, u većini velikih poliklinika i konzultacija moguće je kupiti jeftine specijalne uređaje za bezbolno crpljenje krvi iz prsta.

  Bolji je urin prikupiti kod kuće. I ujutro, i samo na prazan želudac. Kao kontejner, pravilno stakleno posuđe iz krumpira za djecu će odgovarati. Mora se temeljito isprati i sterilizirati. Prije pražnjenja mokraćnog mjehura za pranje genitalija pod tušem.

  Liječnik uzima ginekolog, priprema nije potrebna.

  Možete i trebate razgovarati sa svojim ginekologom o svim značajkama prvog tromjesečja, oprezu, promjenama u načinu života i prehrani.

  Ako iz nekog razloga liječnik ne govori o vama, ne objašnjava najvažnije točke, imate pravo postavljati pitanja i zahtijevati pozornost (u razumnim mjerama, naravno).

  Nemojte zaboraviti na psihološki stav, čiji je udio u sigurnom rođenju više nego super.

  Sve najvažnije o prvoj trudnoći

  Prva trudnoća je važna i uzbudljiva pozornica u životu svake žene. Buduće majke pokušavaju apsorbirati maksimalnu količinu informacija o ovom neobičnom stanju. I to ne čudi, jer nedostatak iskustva često dovodi do činjenice da trudnica nema pojma tijekom prve trudnoće, što znati i činiti, kako se pravilno ponašati. U ovom članku ćemo raspravljati o glavnim točkama i dati najvažnije preporuke za buduće majke.

  Prvi znakovi trudnoće

  Glavni znakovi trudnoće su kašnjenje menstruacije i dvije trake na posebnom testu. No, postoje i drugi simptomi kojima se u ranijim fazama može utvrditi vjerojatnost trudnoće jedne žene jer trbuh u prvih tjedana trudnoće, naravno, ne raste.

  • Emocionalna nestabilnost. Možda je u prvom tjednu trudnoće najčešći simptom i senzacija, osobito u emocionalnoj ženi. Ona joj postaje teško kontrolirati svoje osjećaje. Izbijanja radosti zamjenjuju se suzama. Tu je i često povećana razdražljivost, kao i labilnost emocija: isti događaj ga ljuti, a zatim uznemiruje, a potom ju je smijao. Ovo stanje je uzrokovano hormonskim promjenama u tijelu trudne žene.
  • Promjena preferencija okusa. Hrana se može činiti pod slanom i blagom. Postoji želja da jedemo hranu koja obično nije uključena u prehranu žena.
  • Mučnina. Ona se očituje kao rana toksikoza. Simptom se ne opaža kod svih žena. Može biti izražena mučnina koja je popraćena povraćanjem ili obratno - lagana mučnina, vrtoglavica.
  • Oticanje mliječnih žlijezda. U ranim fazama ne pojavljuje se vrlo često, također prati krvarenje vene na prsima. Žena može osjetiti laganu bol u mliječnim žlijezdama, trnci.
  Specifični simptomi trudnoće uključuju sljedeće:

  • potpuno averzija za prethodno voljenu hranu;
  • iskrivljavanje percepcije mirisa i ukusa: trudnica može miris benzina od voća ili okusa metala iz obične hrane;
  • povećana pospanost: žena može spavati 12 sati i još uvijek se umoriti. Uvijek želim leći, nema želje za aktivnošću.

  Putovanje u ginekologa

  Općenito, prvi posjet trudnice ginekologu nije mnogo različit od standardnog pregleda. Kako bi se potvrdila prisutnost trudnoće, liječnik će pregledati vaginu zrcalom i palpiranjem. U tom će postupku uzeti smear na floru i izvući potrebne zaključke o općem stanju maternice, cerviksa, privjesaka i vagine u cjelini. U budućnosti takvi nadzori više neće biti provedeni. Ginekolog će biti ograničen na osjećaj abdomen na kauču.

  Također, u ranoj fazi trudnoće, ultrazvučno skeniranje može pomoći u preciznijoj identifikaciji, s kojom je također moguće utvrditi točno razdoblje.

  Na kauču će ginekolog napraviti dodatna mjerenja zdjelice i struka. Tada ćete morati vagati i razjasniti rast žena. Također izmjerite krvni tlak na obje ruke. Svi će podaci biti upisani u mjenjačnicu koja će nakon prve inspekcije biti dana trudnici. Bit će dodane bilješke o stanju zdravlja, prisutnosti raznih vrsta kroničnih bolesti, trauma, bolesti, operacija koje su se dogodile u životu žene i njene neposredne obitelji.

  Morate biti spremni za činjenicu da će liječnik postaviti pitanja o prvom menstrualnom razdoblju, o početku seksualnog života, on također mora znati o lošim navikama i načinu života trudnice. Sve to nije neiskorištena znatiželja liječnika, već važni i neophodni podaci koji će pomoći u određivanju općeg stanja zdravlja i predviđanju tečaja i razvoja trudnoće.

  Nakon svega navedenog, medicinska sestra ili sam liječnik propisuju ženu potrebne pretrage i testove koji će morati proći u bliskoj budućnosti. Obično je tijekom prvog posjeta liječnik preporučio vitamine ili druge lijekove koji mogu pomoći u ispravljanju razine hemoglobina i povećanju broja elemenata u tragovima koji su potrebni za trudnoću.

  Što učiniti tijekom trudnoće

  Ako je žena navikla voditi zdrav stil života, tada neće morati uvoditi posebne promjene u svakodnevnoj rutini. No istodobno postoje i neke značajke koje budućna majka i dalje treba znati.

  Definitivne "ne" loše navike

  Očekujuća majka mora čvrsto shvatiti da je pijenje alkohola i pušenje tijekom trudnoće neprihvatljivo. Nikotin ima negativan učinak na živčani sustav (središnji i periferni). U žena koje su nastavile pušiti tijekom trudnoće, najčešće se javljaju prerano rođenje, smrt fetusa, pobačaj.

  Što se tiče upotrebe alkoholnih pića, zbog toga se može roditi dijete s različitim odstupanjima u tjelesnom i mentalnom razvoju. To nisu obične horor priče, već stvarnost koja ovisi samo o ženi. Važno je shvatiti da ste sada odgovorni ne samo za sebe i svoje zdravlje, već i za vaše dijete, koji do sada ne možete odabrati da otroviš svoje tijelo otrovom ili ne. Odricanje od loših navika nije tako teško, ako razumijete kome to radite.

  Pravilna prehrana

  Normalni razvoj fetusa i povoljan tijek cijele trudnoće izravno ovisi o racionalnoj prehrani trudne majke. Obično 9 mjeseci žena dobiva težinu od oko 9-13 kg. U drugoj polovici trudnoće, normalno povećanje težine ne prelazi 300-400 g tjedno. Nemoguće je rasporediti prehranu za svaki dan, ali neka osnovna pravila prehrane bit će navedena u nastavku.

  Jedite češće, ali u malim obrocima. Idealno ako jedete 5-6 puta dnevno, ali malo po malo. Proteinske hrane za trudnice su mliječni proizvodi, mršav meso. Što se tiče ugljikohidrata, koji će nadoknaditi troškove tijela trudne žene, trebali biste jesti zobene pahuljice i heljde, rižu.

  Svakodnevno biste trebali jesti raznovrsno povrće i voće, koji će ispuniti tijelo s potrebnim vitaminima. Oko 35-40% masti u prehrani treba biti povrće, a ne životinjska ulja. Masno i masno meso najbolje je svesti na minimum ili ne jesti. U drugoj polovici gestacijskog razdoblja, poželjno je isključiti iz prehrambenih začina, dimljene hrane, previše slatke i slane hrane.

  Nije preporučljivo koristiti veliku količinu tekućine, jer će voda ostati u tijelu, što dovodi do oticanja. Morate piti pročišćenu ili mineralnu vodu, lagani čaj, mlijeko, sokove (ne kupiti, ali pripremiti sami). Potrebno je isključiti karbonski napitci.

  Osobna higijena

  Žena bi uvijek trebala pratiti čistoću njezina tijela, ali tijekom trudnoće potrebno je to posebno liječiti. Osvježite i opustite svoje tijelo pomoći će svakodnevnom kupanju ili tuširanju.

  Ne možete posjetiti kupke i saune, jer to može uzrokovati prerano rođenje. Pranje genitalija treba biti pažljivo, ali redovito i temeljito. Ispiranje je dopušteno tek nakon preporuka liječnika.

  Također tijekom trudnoće morate paziti na zube. Tijelo gubi svoje mineralne soli, što rezultira tonom zubne cakline. Potrebno je izliječiti sve loše zube: sigurno je tijekom trudnoće, pa čak i neophodno.

  Ugodna odjeća

  Promjene u obliku tijela trebale bi dovesti do promjena u ormaru žene. Morate odabrati odjeću koja neće ometati kretanje. Trebao bi biti udoban, slobodan, a ne stisnuti trbuh. Zapamtite da previše zbijeni pojasevi ili gumeni pojasovi običnih čarapa mogu stisnuti vene, što komplicira cirkulaciju krvi i može dovesti do dilatacije vene u nogama. Što se tiče cipela, morate odabrati stabilnu široku peta. Tijekom trudnoće, gravitacijski centar se pomiče naprijed, jer trbuh počinje rasti. U tom pogledu, visoke i tanke potpetice za održavanje ravnoteže mogu biti ne samo neobične, već i prilično teške.

  Tjelesna aktivnost

  Vježba bi trebala biti redovita, ali ne i teška. Izvođenje posebnih vježbi nekoliko puta tjedno 15-20 minuta idealno je za trudnicu. Pomoću njihove pomoći možete poboljšati san, apetit, razviti pravilno disanje, jačati abdominalne i perinealne mišiće, što može olakšati proces porođaja.

  Poseban skup potrebnih vježbi za osposobljavanje žene moći će biti instruktor u antenatalnoj klinici.

  Puno odmora

  Potpuno odmaranje i zdrav san ključ je stabilnog i pravilnog trenda trudnoće. Morate spavati najmanje 8 sati dnevno. Preporučljivo je napraviti kratke lagane šetnje prije spavanja, disati svježem zraku. Soba se također mora redovito emitirati. Čisti zrak ima pozitivan učinak na mentalno i fizičko stanje trudnice. Također ima blagotvoran učinak na fetus, koji je osobito osjetljiv na nedostatak kisika.

  Sunčanje može potrajati, ali samo na liječnički recept i ne duže od 15 minuta. Kupanje u rijeci ili na moru dopušteno je za žene čija je trudnoća zdrava.

  Čitanje dodatne literature

  Trudnoća je idealno vrijeme da se pripremi za rođenje bebe, ne samo fizički nego i u smislu stjecanja potrebne količine informacija. Žena koja je cijelo vrijeme radila ili provodila vrijeme na druge stvari konačno ima vremena pročitati predmetnu literaturu i saznati sve informacije koje će joj biti korisne u budućnosti. Mnoge se žene registriraju i komuniciraju s drugim budućim ili stvarnim mama u specijaliziranim tematskim forumima. Tamo možete konzultirati i dobiti preporuke od iskusnijih žena.

  Uz predmetne časopise preporučuju se knjige za čitanje, koje detaljno opisuju sve faze trudnoće, pripremu za porođaj, prve dane i mjeseca s djetetom. Uz pomoć takvih knjiga znat ćete kako se pravilno brinuti za bebu, kako ga komunicirati i educirati.

  Ispravna emocionalna i psihička pozadina, kao i informacije o naoružanju pomoći će se ne bojati se porođaja, ali i uživati ​​svaki dan i veselimo se susretanju s vašim djetetom.

  Seksualni odnos

  Stavovi prema seksu tijekom trudnoće mogu se promijeniti i kod žena i njezinog muškarca. U smislu fizičkih seksualnih odnosa može biti onoliko često koliko vi i vaš suprug žele, ako nema kontraindikacija. Iznimka je i slučaj kada se pobačaj dogodio prije. Ovdje se trebate suzdržati od seksualnog odnosa u prvim mjesecima trudnoće. U roku od nekoliko tjedana prije rođenja, također je poželjno prestati sa seksom.

  Ispitivanja i testovi tijekom trudnoće

  Tijekom trudnoće, buduće majke se razlikuju po svojim mišljenjima glede ispita koje su propisane. Neke žene se žale da moraju proći puno testova, dok drugi, naprotiv, vjeruju da njihovi liječnici ne provjeravaju sve što može biti štetno za bebu.

  Međutim, postoji minimalni skup ispita i testova koji bi trebali proći svaka trudnica.

  1 trimestr Zdrave trudnice su propisane:

  • Opća i biokemijska analiza krvi. Također se pregledava krv za zgrušavanje.
  • Analiza urina (općenito).
  • Istraživanja su provedena na prisutnosti HIV-a i sifilisa, hepatitisa C i B, različitih vrsta infekcija koje mogu uzrokovati nepravilnosti fetusa (herpes, rublja, itd.).
  • Određuje se skupina i Rh faktor krvi.
  • EKG se izvodi (elektrokardiografija).
  • Obavezno posjetite terapeuta, oculista, Lauru i stomatologa.
  • U 10-12 tjedana trudnoće morate identificirati rizik od genetskih abnormalnosti, kao i nedostatke u razvoju fetusa. U tu svrhu treba provesti biokemijsko probira. Krv je ispitana za protein A i humani korionski gonadotropin (hCG) povezan s trudnoćom.
  • U istom razdoblju preporučuje se prvi ultrazvuk za screening tijekom trudnoće.
  • Trudnica uzima ubod na vaginalnu floru, kao i testove za klamidiju.

  Ako je trudna majka patila od bilo kakvih kroničnih bolesti, volumen gore navedenih pregleda može se povećati ovisno o patologiji.

  2 trimestra. U tom razdoblju, učestalost posjete liječniku treba biti oko jednom mjesečno.

  • Prije svakog posjeta morat ćete proći opći test urina.
  • Što se tiče testiranja krvi, u normalnom tijeku trudnoće potrebno je mnogo rjeđe: jednom svaka tri tjedna obično je dovoljna. Naravno, u prisutnosti bolesti ili bilo kakvih komplikacija, bit će potrebno donirati krv.
  • Kod 18-21 tjedna trudnoće, trebat ćete podvrgnuti rasporedu ultrazvuka.
  • U 24-28 tjedana trudnoće, žena prolazi test glukoze. Razina se proučava u tri faze: na prazan želudac, jedan sat nakon uzimanja 75 grama glukoze i dva sata kasnije. Ovaj test pomaže otkriti latentni dijabetes u trudnica.
  • Provjerite urin za otkrivanje latentnih infekcija.
  3 trimestra.

  • Kod trudnoće od 30 tjedana obavlja se biokemijska i potpuna krvna slika. Također, provjerava se krv za šećer i zgrušavanje. Krv je također dana za testiranje na HIV, hepatitis C i B.
  • Kod 34-36 tjedana, trudnica je odvedena razmaz kako bi se utvrdila prisutnost patologija u mikroflori vagine neposredno prije rođenja i, ako je potrebno, liječiti ih.
  • Obavlja se treći obavezni ultrazvuk.
  • Koristi se CTG (kardiotokografija) - to je registracija aktivnosti srca fetusa: potrebno je utvrditi fetalno stanje djeteta.

  Priprema za porođaj

  Oko tri tjedna prije očekivanog rođenja trebali biste pripremiti sve stvari i dokumente potrebne u bolnici. Od dokumenata morate uzeti prvu putovnicu. Također, ne zaboravite na kartu, gdje se bilježe svi rezultati anketa i analiza. Ako ste prethodno sklopili ugovor s liječnikom ili uputili u maternicu, uzmite i ove dokumente.

  Stvari koje žena treba u maternici:

  • Spavaćica;
  • topla čarapa i papuče;
  • frotirni ručnik;
  • četkica za zube i paste, šampon i sapun, četka za kosu i kozmetička torba s potrebnim sredstvima;
  • toaletni papir i vlažne maramice;
  • mineralna voda;
  • novac.
  Stvari koje će biti potrebne nakon poroda:

  • ogrtač za kupanje i bočna košulja, koja je pričvršćena ispred;
  • gazeće salvete (sterilne);
  • krema za bradavice;
  • brtve;
  • grudnjak za njegu;
  • klistir ili laksativni supozitoriji;
  • plastične vrećice koje se mogu koristiti za prljavo rublje.

  Stvari za dijete:

  • bluze, klizače, tijelo, kapu, čarape i pelene;
  • pelene;
  • prašak ili krema za bebe;
  • vlažne maramice;
  • baby ulje.
  Ovo je kratak popis osnovnih stvari koje vjerojatno trebate u bolnici. Sve ostalo se može kupiti po potrebi. Rana priprema smiruje ženu i daje joj samopouzdanje.

  Zapamtite da će liječnici koji će uvijek biti tamo u bilo kojem trenutku moći doći do vaše pomoći. Oni će savjetovati i reći kada će to biti potrebno. Stoga, prije svega, priprema za porođaj treba biti psihološki i emocionalno.

  Rana trudnoća: što je važno znati?

  Gotovo svaka žena u takvom važnom i uzbudljivom razdoblju svog života kao nositelja djeteta suočena je s mnogim zabranama i savjetima. Što je još nemoguće i što se može učiniti tijekom trudnoće? Kako jesti i ponašati se u ovom trenutku? A što je potrebno i važno znati na prvom mjestu? Razumjet ćemo.

  Što ne može biti tijekom trudnoće?

  Prije svega - zabrane. Oni su, ali, na sreću, nisu u takvom velikom broju. Dakle, što je apsolutno nemoguće učiniti tijekom trudnoće?

  Loše navike

  Pušenje, alkohol i droga tijekom trudnoće najstrože su tabu. Sve toksične tvari sadržane u cigaretama, alkoholu, itd., Izravno utječu na razvoj i životne troškove nerođenog djeteta. Jasno je da su daleko od utjecaja na najbolji način.

  Idealno, prestanite pušiti i konzumirati alkoholna pića, a da ne spominjete lijekove, trebate barem nekoliko mjeseci prije začeća. I oba buduća roditelja.

  Važno je znati da je utjecaj loših navika vrlo nepoželjan u prva tri mjeseca trudnoće. Ali u sljedećem je njihov utjecaj ne manje katastrofalan.

  pušenje

  Jednako je opasno kao aktivna (većina trudna) i pasivno pušenje. Nikotin, toksične smole i druge kemikalije sadržane u dimnom dimu mogu uzrokovati različite abnormalnosti i nedostatke u razvoju fetusa. Također, pušenje uzrokuje gladovanje kisika nerođenog djeteta.

  Bebe rođene trudnicama često su lagane, mogu biti prerane i ne pristaju se na okoliš nakon rođenja.

  alkohol

  O štetnim učincima etanola sadržanog u alkoholu, kao i proizvodima propadanja u ljudskom tijelu, vjerojatno svi znaju. Izlaganje tim tvarima može dovesti do pobačaja, odgođenog razvoja fetusa i raznih razvojnih nedostataka.

  Često možete naći izjavu da je 100-200 g crnog vina ili piva "korisno" za trudnicu. Ovo je zabluda. Nitko neće tvrditi da kaže koja toksična doza etanola može biti smrtonosna za nerođeno dijete.

  lijekovi

  Korištenje opojnih droga, bez obzira na vrstu i način njihovog unosa, očito je štetno za razvoj i zdravlje nerođenog djeteta.

  Lijekovi i medicinske manipulacije

  Svi lijekovi trebaju biti propisani isključivo od strane liječnika ili nakon savjetovanja. Morate znati da nema apsolutno sigurnih lijekova. I mnogi od njih imaju kontraindikacije za propisivanje tijekom trudnoće.

  Također treba propisati i provoditi različite dijagnostičke i druge medicinske postupke (čak i ultrazvuk), samo ako je to naznačeno i pod nadzorom liječnika.

  Vježba i prekovremeni rad

  Po saznanju o njihovoj zanimljivoj poziciji, očekivana majka mora potpuno napustiti utege za podizanje. Sport, osobito vrste moći, također je potrebno zaustaviti.

  Trudnica se ne može savijati, skočiti, trčati, pogotovo za velike udaljenosti. Potrebno je izbjegavati bilo kakve fizičke učinke na abdomenu, kao i na donjem dijelu leđa.

  Trudnoća nije vrijeme za fizičku i emocionalnu preopterećenost.

  O tjelesnoj aktivnosti, već smo spomenuli. Što se tiče emocionalnog preopterećenja, oni su također vrlo poželjni izbjegavati u ovom razdoblju.

  Sunce, solarij, kadu i saunu

  Kada je trudnoća dugo vremena zabranjena na otvorenom suncu, kao i da posjetite solarij. Izlaganje izravnim ultraljubičastim zrakama može negativno utjecati na trudnoću i dovesti do njezinog prekida.

  Izloženost visokim temperaturama može dovesti do prijevremenog prekida trudnoće. Stoga trudnica ne bi trebala posjetiti kupke i saune, a temperatura vode pri obavljanju higijenskih postupaka ne bi trebala prelaziti 36-37 stupnjeva.

  Kemikalije za kućanstvo

  Očekujuće majke trebaju minimalizirati upotrebu kozmetike i drugih proizvoda koji sadrže kemikalije. Izuzetno oprezni treba koristiti alate koji se koriste tijekom čišćenja, pranja, pranja posuđa itd.

  Gore su glavne zabrane koje se najčešće nalaze u svakodnevnom životu trudnice.

  Međutim, liječnik u nekim slučajevima može ograničiti seks, dugo putovanje, letove itd. Sve te nijanse treba dodatno propisati tijekom posjeta njemu.

  Treba također napomenuti da je utjecaj svih negativnih čimbenika izrazito nepoželjan u prvom tromjesečju trudnoće. Doista, tijekom tog vremena formiraju se svi organi i sustavi nerođenog djeteta. A štetni učinci čimbenika mogu biti kobni za njega.

  Način života

  S obzirom na sve promjene u ženskom tijelu tijekom trudnoće, ona mora malo razmotriti i ispraviti svoj uobičajeni način života.

  Odjeća i obuća

  Odjeća i obuća za trudnice moraju biti udobne i ne ograničavaju njihovo gibanje. Vrlo je poželjno nositi grudnjak i donje rublje od prirodnih tkanina.

  Cipele buduće majke trebale bi biti niske pete. Ova nijansi će omogućiti da ne napije kralježnicu, koja već nosi dodatno opterećenje. Također će se zaštititi od mogućih ozljeda i padova, što može biti rezultat visokih potpetica i pomaknutog središta gravitacije tijela.

  Noću, trudnica mora spavati najmanje osam sati. Vrlo često, buduće majke doživljavaju pospanost tijekom dana. Ako imate priliku da se opustite - nemojte to sami zanijekati.

  Mjesto za spavanje trebalo bi biti što udobnije kako bi se stvorilo prekomjerno opterećenje na kralježnici.

  Poslovi kućanskih poslova

  Trudnica se obično ne brine za kuhanje, čišćenje, pranje, glačanje, itd. Od žene. Međutim, moramo se pobrinuti da ti kućanski poslovi ne uzrokuju nelagodu i ne prekovremeni rad.

  Uzimajući se na kućanske poslove potrebno je češće odmarati. I također kako bi se maksimalno olakšalo proces rada: rezati povrće sjedi, ne stoji, ne opere ruku, itd.

  I nemojte se sramiti pitati svog supruga ili nekoga iz okoline za pomoć.

  posao

  Prema trenutnom zakonu, trudnica se oslobađa s posla nakon 30 tjedana.

  No, po zakonu, trudnica ne bi trebala raditi noću i prekovremeno, ne podići težine, izbjegavati izloženost vibracijama, prekomjernoj buku, potencijalno opasnim tvarima (otrovima, kemikalijama) itd.

  Da bi se svi ovi štetni čimbenici izuzeli u procesu rada, poslodavac je dužan od trenutka kad se utvrdi trudnoća.

  tjelovježba

  Kao što je već spomenuto, trudnica ne može podići težine, vježbe snage, oštre zavoje, skokove itd.

  Ali to ne znači da moramo potpuno napustiti vježbu. Ovisno o tečenju i trajanju trudnoće, trebate odabrati skup aktivnosti koje će vam pomoći pripremiti buduće majčino tijelo za daljnju trudnoću i nadolazeću isporuku.

  Korisno je napraviti jutarnje vježbe, izvodeći jednostavne vježbe. To bi trebalo biti češće na svježem zraku. Pješačenje mora biti svaki dan i traje najmanje 1-2 sata. Istodobno za šetnje morate odabrati mjesta bogata zelenilom.

  hrana

  Ova stavka vrijedi razgovarati zasebno. Uostalom, to je kako i kako žena jede tijekom trudnoće da pravi razvoj i rast nerođenog djeteta uvelike ovisi.

  Opće preporuke

  Treba imati na umu da prehrana tijekom trudnoće mora biti ispravno. I za to morate slijediti nekoliko načela:

  • Nemojte proći! Nema potrebe jesti za dvoje tijekom trudnoće. To uzrokuje višak težine i moguće probleme tijekom trudnoće.
  • Hrana je bolje jesti, kuhana, parena, pirjana ili pečena. Ako je moguće, izbjegavajte prženu.
  • Da bi se značajno smanjilo ili čak eliminiralo iz prehrane također pušili i kiseli proizvodi.
  • Solna hrana treba biti umjerena.
  • Nemojte zlostavljati slatku, masnu, slanu hranu. Kao i pečene i pečene robe.
  • Mora se jesti često iu malim obrocima. Idealno, dnevna količina hrane može se podijeliti na 5-6 primanja.

  Nije potrebno jesti hranu bez ljubljenja silom. Na primjer, ako je sir, unatoč svojoj korisnosti, nije uključen u popis omiljenih jela, onda ga možete zamijeniti, na primjer, jogurtom ili sirom. Ili napraviti curd tavu, cheesecakes, itd. Iz nje. Više fantazija!

  Što isključiti?

  Njihov "ne" je u prehrani buduće majke. Takve zabrane također treba poduzeti sa svim odgovornostima. Dakle, ono što ne može jesti i piti:

  • Alkoholna pića. To je već rečeno.
  • Kava, kao i jak čaj. One sadrže kofein koji stimulira živčani sustav trudnica i fetusa.
  • Proizvodi koji sadrže zabranjene konzervanse, boje i druge kemikalije. Pokušajte dati prednost prirodnoj hrani.
  • Termalno slabo obrađena hrana - pojedina jela od mesa, sushi, itd. To povećava rizik od zaraze parazitima, što se često može naći u takvim proizvodima.

  Trebao bi piti puno čiste vode. Brzina usisavanja tekućine je oko 2 litre dnevno. No, pod određenim uvjetima tijekom trudnoće, liječnik može povećati ili smanjiti količinu tekućine koju pijete.

  Rano gestacijsko doba

  Izuzetno je važno pravilnu prehranu u ranoj trudnoći. U tom se razdoblju nalaze apsolutno svi organi fetusa. Ali nedostatak bilo kakvih hranjivih tvari ili utjecaj opasnosti može negativno utjecati na njegov razvoj.

  Zato neki liječnici izrađuju približan raspored prehrane u ranoj fazi trudnoće svaki tjedan.

  1-4 tjedana

  Pridržavajte se načela pravilne prehrane potrebno je od prvih dana zanimljive situacije.

  U pravilu, dva ili tri mjeseca prije začeća, žena bi trebala početi uzimati folnu kiselinu u dozi koju je preporučio liječnik. Ovaj vitamin značajno smanjuje rizik nastanka raznih kongenitalnih abnormalnosti u nerođenog djeteta.

  Folna kiselina se također nalazi u žitaricama i zelenilu - zelenu salatu, peršin, itd.

  Od trećeg tjedna trudnoće potrebno je uključiti hranu bogatu kalcijem u prehrani: mliječni proizvodi (mlijeko, sir, sir, kefir, itd.), Zeleno povrće i voće. Bitno je u ovom trenutku elementi u tragovima, posebice cink i mangan. Nalaze se u bananama, orasi, mršavom mesu, zobeno brašnu, jaja i mrkve.

  5-8 tjedana

  Često, počevši od drugog mjeseca trudnoće, trudnice se počnu žaliti na manifestacije toksikoze. Da bi se olakšale njegove manifestacije, možete privremeno zamijeniti mesne proizvode i jaja s biljnim proteinima - mahunarkama i soje. Korisno je koristiti mrkve, orasi, sir. Ne možete se prisiliti jesti neželjenu hranu tijekom tog razdoblja, međutim, ne smijete jesti i potencijalno opasnu hranu.

  Korisno je ujutro, prije izlaska iz kreveta, napraviti lagani zalogaj - jesti tost ili kreker. Prije odlaska na spavanje, također možete ugasiti osjećaj gladi, na primjer, s pregršt grožđica.

  Tijekom dana trebate piti dovoljnu količinu tekućine - ne manje od osam ili devet čaša.

  9-12 tjedana

  U trećem mjesecu trudnoće trebate posebno slušati svoje gastronomske želje. Međutim, ne smije se zaboraviti o proizvodima koji se ne bi trebali konzumirati tijekom trudnoće.

  Od 13. tjedna nadalje

  Nakon trećeg mjeseca trudnoće počinje povećani rast budućeg djeteta. Zato biste trebali obogatiti dnevnu prehranu za oko 300-400 kcal.

  Također biste trebali jesti povrće i voće crvene i narančaste boje, bogate beta-karotenom. To će omogućiti pravilno razvijanje organa vida, sluha i drugih osjetilnih organa nerođenog djeteta.

  Proizvodi koji sadrže kalcij treba konzumirati prije kraja trudnoće. To pridonosi točnom formiranju kostura u fetusu i sprečava ispiranje kalcija iz kostiju buduće majke.

  Sve ostale preporuke o prehrani, koje su već diskutirane, trebaju se promatrati u bilo kojoj fazi trudnoće.

  Što još trebate znati?

  Konačno, potrebno je podsjetiti na uvjete u kojima se trebate odmah posavjetovati s liječnikom ili nazvati ambulantnu brigadu. To uključuje:

  • Donja bol u trbuhu.
  • Uočavanje iz genitalnog trakta bilo kojeg intenziteta.
  • Povećana tjelesna temperatura čak iu odsustvu drugih simptoma.
  • Pukotina amnionske tekućine koja je nastala u bilo kojoj fazi trudnoće.
  • Nedostatak kretanja fetusa. Također se trebate posavjetovati sa svojim liječnikom, ako su pokreti bebe postali manje uobičajeni ili, obrnuto, češće nego inače.
  • Buka u ušima, treperenje "muha" pred očima, intenzivna glavobolja.
  • Oteklina. Pogotovo ako brzo rastu.
  • Akutna bol u nogama (pogotovo ako postoje vene s varikozima).
  • Kratkoročni gubitak svijesti (nesvjestica).
  • Povraćanje u prvom tromjesečju trudnoće, s učestalošću više od dva puta dnevno, prekomjerne slinavke.
  • Bol u leđima, osobito uz česte i bolne mokrenje i / ili groznicu.

  Općenito, svaka promjena u dobrobiti trudne žene razlog je da se posavjetujte s liječnikom. Uostalom, ranije otkriva patologija, jednostavnije, brže i, što je najvažnije - sigurnije za buduće majke i djecu, može se izliječiti.

  Značajke prvog tromjesečja trudnoće koje se ne mogu propustiti?

  Od prehrane, životnog stila i navika budućih majki u prvom tromjesečju za 50% ovisi o zdravlju djeteta. Što trebate znati o trudnoći u tom razdoblju i što će vam pomoći u pružanju podrške razvoju bebe, pravovremeno prepoznati moguće probleme i spriječiti ih?

  Razvoj fetusa

  Što se događa u prvom tromjesečju trudnoće? Tijekom tog razdoblja, s bebom se provode čudesne preobrazbe: na početku putovanja samo je stanica jaja, a krajem 12 tjedana već može premjestiti ruke i noge. Kako dijete raste u prva 3 mjeseca?

  1 mjesec

  Oplođeno jaje vezano za maternicu i počelo je rasti na impresivnoj brzini od preko milijun stanica u minuti. Do kraja četvrtog tjedna, kada ste primijetili samo prve znakove trudnoće, embrij je imao početke mozga i leđne moždine. Tkiva se otpuštaju, od čega će se u sljedećem tromjesečju početi formirati vitalni organi. Najvažnije je da u ovoj fazi beba formira srce.

  2 mjeseca

  Početkom tog razdoblja rast embrija ne prelazi 10 mm. Do sedmog tjedna pojavljuju se osnovni zubi. Aktivni se oblikuje probavni sustav: želudac, crijeva, jetra i gušterače se izlučuju.

  U osmom tjednu, fetus se pojavljuje za ruke i stopalo. Sada je beba već formirala lica: postoje usnice, ispupčene oči, blago ravni nos.

  3 mjeseca

  Mali čovjek teži oko 45 grama, a njegova visina može doseći 9 cm. Pomiče ruke i noge, čak i ako majka ne primjećuje. Vanjska genitalija su dobro formirana, tako da tijekom tog razdoblja već možete znati spol djeteta.

  Prvi simptomi

  Budući da odbrojavanje trudnoće započinje prvog dana posljednjeg menstrualnog razdoblja, prvi se simptomi obično pojavljuju do sredine prvog tromjesečja trudnoće:

  • kašnjenje menstruacije za više od tjedan dana je znak da je vrijeme za test trudnoće;
  • povećanje mliječnih žlijezda, koje može biti popraćeno bolnim senzacijama;
  • postojala je žeđ za čestim mokrenjem - rastući maternica svakim danom stavlja sve više i više pritiska na mjehur;
  • povećava se vaginalni iscjedak;
  • pospanost, slabost, vrtoglavica i glavobolja u prvom tromjesečju trudnoće često postaju pratioci buduće majke.

  Osim glavnih simptoma u prvom tromjesečju trudnoće može se pojaviti bol donjeg dijela leđa. Često se radi o djelovanju hormona koji preuređuju tijelo i pripremaju kosti i ligamenti za nadolazeće rađanje. No, prisustvo tog čimbenika mora nužno biti objavljeno liječniku, budući da bol svibanj biti harbingers ozbiljnijih bolesti koje nisu vezane uz položaj žene.

  U prvom tromjesečju trudnoće može se osjetiti niža bol u trbuhu ili bol u jajnicima. Ovo stanje ne znači uvijek da postoji ozbiljan problem, često je to samo zajednička reakcija na povećanje volumena trbuha.

  Međutim, bol može doći i zbog upalnih procesa u tijelu žene: infekcije mokraćnog sustava ili možda čak i zbog uobičajene zatvor koji se javlja s nepravilnom prehranom. Potrebno je slušati bilo kakve senzacije i prijaviti ih liječniku, nepravodobno razjašnjenje uzroka bilo koje bol može dovesti do pobačaja. Također morate znati sve o značajkama liječenja bolesti u prvom tromjesečju trudnoće.

  toksikoza

  U prvom tromjesečju trudnoće, neke trudnice počinju osjećati mučninu, osobito ujutro. Do 12. tjedna, toksikoza se obično smanjuje. Međutim, u rijetkim slučajevima može trajati do samog rođenja, što ukazuje na ozbiljne bolesti majke ili fetusa.

  Liječnici ne mogu ponuditi učinkovita sredstva za toksikozu trudnica, te vam savjetujemo da samo čekate ovo teško razdoblje za mnoge trudnice. Međutim, postoje načini za ublažavanje mučnine i olakšavanje života u prvom tromjesečju.

  Savjet broj 1 Pravilna prehrana

  Hrana bogata ugljikohidratima i bjelančevinama pomaže probavu i pomaže smanjiti učestalost emetskih poticaja.

  Broj odbora 2

  Budite sigurni da pijete tekućinu kako biste izbjegli dehidraciju. Redovita voda može se zamijeniti sokovima, voćnim napitcima ili voćnim sokom.

  Savjet broj 3

  Često mučnina uzrokuje pojavu ili miris određenih proizvoda. Odredite "nadražujuće" i zamolite kućanstvu da ne kupi ove proizvode barem do kraja prvog tromjesečja.

  Savjet broj 4

  Česta mučnina lišava tijelo sila i hranjivih tvari, au prvom tromjesečju posebno su važni. S tim se možete nositi mijenjanjem elektroenergetskog sustava. Jedite male dijelove na prvi poriv gladi, ali nemojte prejedati. Opterećenje na trbuhu će se smanjiti, ali istodobno ćete uvijek biti puni.

  Savjet broj 5

  Održavajte odgovarajuće razine šećera u krvi. Zbog toga se savršeno pristaje suho voće, jabuke, banane. Ne uzimajte ovaj savjet doslovno i zlostavljajte slatkiše: slatkiše, kolačiće, čokoladu. Takvi proizvodi ne samo da povećavaju razinu šećera, nego također mogu izazvati preveliku težinu.

  Koje testove treba poduzeti

  Standardni testovi u prvom tromjesečju pomažu identificirati bolesti majke i moguće odstupanja u razvoju djeteta. Popis testova daje ginekolog koji vodi vašu trudnoću. U pravilu, to uključuje:

  • složeni brzi pregled krvi (antitijela sifilisa i HIV, hepatitis B i C antigena);
  • određivanje krvne grupe i Rh faktora;
  • u prvom tromjesečju daju opći i biokemijski test krvi;
  • krvni test za šećer;
  • mokrenje,
  • analiza vaginalne mikroflore.

  Na temelju rezultata ispitivanja, liječnik može poslati trudnicu na dodatna ispitivanja. Osim toga, morat ćete pregledati liječnik ophthalmologa, stomatologa, otorinolaringologa i terapeuta.

  Također u ranoj fazi, provodi se prvi ultrazvuk praćenja fetusa, koji već može pokazati da li se fetus normalno razvija i ima li abnormalnosti.

  Probiranje i dekodiranje

  Najznačajnija analiza početnog razdoblja je "dvostruki test" ili perinatalni probir. To se provodi kada starost fetusa dosegne 10-14 tjedana. Tijekom pregleda, liječnici analiziraju dvije markere:

  • Razina hCG (humani korionski gonadotropin)

  Taj hormon počinje sintetizirati u posteljici od trenutka kada se embrij pridaje maternici. I visoke i niske razine hCG pokazuju abnormalnosti u tijelu trudnice ili u razvoju fetusa.

  Niski hCG:

  1. Ektopična ili nerazvijena trudnoća
  2. Odgođeni razvoj embrija (Edwardsov sindrom)
  3. Rizik spontanog pobačaja
  4. Placentna insuficijencija

  Povišeni hCG

  1. Višestruka trudnoća
  2. Kromosomske anomalije fetusa
  3. preeklampsija
  • PAPP-A - protein plazme-A

  Proteini plazme ovog proteina nastaju tijekom trudnoće, ali za liječnike, njegova razina do kraja prvog tromjesečja je važna. Dokazani odnos između niskog sadržaja tvari u krvi majke i povećanog rizika od rađanja fetusa s kromosomskim abnormalnostima.

  Kod pregleda liječnik uzima u obzir rezultate dviju studija i na temelju njih donosi zaključke o razvoju fetusa. Otkrivanje odstupanja od norme nije jamstvo prisutnosti anomalija, ali omogućuje brzo prepoznavanje većine problema razvoja fetusa.

  Rani obroci

  U tom razdoblju, očekivana majka ne treba više energije. Povećanje energetske vrijednosti uobičajenog izbornika nije više od 100 kcal. U optimalnom omjeru proizvoda u prehrani trudne žene treba biti prisutna:

  Zašto je taj omjer idealan?

  Ugljikohidrati daju tijelu energiju za razvoj fetusa i normalno zdravlje majke. Njihovi glavni izvori: žitarice, svježe povrće i voće, kruh u ograničenim količinama (do 2 kriške dnevno).
  Proteini podupiru rast fetusa, kao i placentu i maternicu. Od prvih mjeseci trudnoće, žena treba dobiti najmanje 1,5 g proteina po 1 kg svoje težine. Obratite pažnju na kvalitetu proteina: trebali bi doći iz proizvoda životinjskog i biljnog podrijetla.

  Masti pružaju pravovremeni razvoj mozga i vizualnog aparata fetusa. Njihov glavni izvor tijekom trudnoće trebao bi biti biljna ulja, ali masno meso (janjetina, svinjetina) ne bi trebalo zlostavljati.

  U prvim mjesecima trudnoće, edem se rijetko manifestira, tako da količina tekućine ne bi trebala biti ograničena. Pijte uobičajenu dnevnu stopu - 1,5-2 litara čiste vode, sokova i voćnih napitaka. Liječnici savjetuju da smanje samo potrošnju kave, što potiče uklanjanje tekućine iz tijela.

  Važna činjenica! Dokazano je da značajan nedostatak škroba i šećera u prvom tromjesečju može utjecati na zdravlje djeteta. Djeca majki koje su na taj način jele, školskom dobom, češće od drugih imaju problema s težinom i kardiovaskularnim sustavom.

  Planiranje i trudnoća: ono što odabrati vitamine.

  Koje opasnosti mogu biti u prvom tromjesečju trudnoće čitaju na stranici.

  Sport, yoga i gimnastika

  Do 12 tjedana postoji opasnost od spontanog pobačaja, pa liječnici preporučuju oprez prilikom vježbanja. Međutim, nije potrebno potpuno napustiti aktivnost, jer teretanu možete zamijeniti šetnjama i laganom gimnastikom.

  U procesu punjenja, trudna majka može pripremiti tijelo za promjene koje će se aktivno pojaviti tijekom trudnoće. Posebnu pozornost treba posvetiti dojci, oblik koji se počinje mijenjati u prvom tromjesečju. Jednostavna vježba pomoći će joj pripremiti i ojačati mišiće.

  Zatvori dlanove na prsima, stegnite ih i stisnite što je više moguće. Zatim se opustite i ponovite još nekoliko puta. Ova vježba ne uzrokuje bol u mišićima i apsolutno je sigurna za trudnice.

  Sportovi preporučeni za trudnice u prvom tromjesečju: yoga, plivanje, gimnastika. Možete se nositi s njima tek nakon savjetovanja s liječnikom i pod nadzorom trenera. U slučaju visokog uterusa i rizika pobačaja (ne samo u prvom tromjesečju), bolje je odgoditi nastavu do drugog tromjesečja.

  Ali ako žena prije toga vodi aktivan stil života, tada je sport za vrijeme trudnoće prihvatljiv za nju, čak iu ranim fazama, ali samo uz smanjenje opterećenja.

  Kada je završen prvi trimestar?

  Mnoge trudnice ne znaju da se mjesečni odsutni mjesec razlikuje od kalendarskog mjeseca. To je 28 dana (prosječno trajanje ciklusa za ženu), a uobičajeni mjeseci su trajanje trudnoće. Tako se prvi trimestar završava nakon kraja od 12 tjedana od prvog dana posljednjeg menstruacije.

  Pogledajte videozapis o značajkama prvog mjeseca trudnoće: