Ono što je važno znati o porodu

Bol

Generički proces zahtijeva maksimalnu koncentraciju i mobilizaciju svih sila iz ženskog tijela. Ključ uspješnog rođenja je fiziološka i psihološka pripravnost žene za ovaj važan i odgovoran događaj. Stoga je vrlo važno da se pripreme za nadolazeću rođenja unaprijed: osim redovite posjete liječniku Ginekolog, gledati u trudnoći, ne manje važno pohađati nastavu u pripremi za porođaj, raditi vježbe i kupanje. Prije nego počnete svladati kompleks tjelesnih vježbi ili vodenih postupaka, trebate se posavjetovati sa svojim ginekološkim odgojiteljem.

Potrebno je shvatiti da je jedinstvena sposobnost inherentna ženi - da intuitivno osjeti ono što joj dijete treba. Ali kako biste pravilno odgovorili na senzacije vašeg tijela i mogli ste upravljati njima, ne trebate samo znanje o tijeku rada, o prirodi iskustava predaka, o mogućim ponašanjima, nego io samopouzdanju. Ovo se znanje može dobiti u nastavi za pripremu za porođaj.

Svako odraslo dijete je jedinstveno, međutim, u pravilu, razlikuju glavna razdoblja trudnoće, koje svaka trudnica treba znati.

Proces porođaja može se podijeliti u tri glavna razdoblja:

 • prvi period - otvaranje vrata maternice (razdoblje rada);
 • drugo razdoblje - od potpunog otkrivanja cerviksa do rođenja bebe (razdoblje pijenja);
 • treće razdoblje je posljednje.

Svako od ovih razdoblja ima svoje karakteristike protoka. Rodjenje može početi na različite načine. U pravilu, kratko prije rođenja, ženski abdomen spušta se umetanjem glave fetusa u zdjelicu i istezanjem donjeg dijela maternice, a disanje je lakše. Uoči tzv. Harbingera rađanja može se pojaviti, o čemu trebate znati, ali ne morate se bojati i panika.

Često, prije porođaja (ponekad nekoliko dana), mogu biti bolovi u donjem dijelu trbuha i (ili) u donjem dijelu leđa, koji su u prirodi dolaze. Ti osjećaji upućuju na to da će uskoro početi porođaj. Međutim, to se može dogoditi za jedan dan ili tjedan. Koristite ove trenutke za psihološku pripremu za porođaj. Možda ćete osjećati da su osjećaji praktički bezbolni ako ste naučili da se opustite i da ste u ugodnom okruženju.

I tjedan dana prije rođenja, a na dan rođenja, može se pojaviti sluzni čep (naizgled prozirna, blago žućkasta sluz, često s malom mješavinom krvi) iz genitalnog trakta. Nema briga i briga. Međutim, u ovom slučaju ima smisla prikupiti potrebne stvari za porod i smireno očekivati ​​početak redovitog rada i isporuke. U pravilu, ako se trudnoća nastavila sigurno, počinje porođaj po ovom scenariju.

Ponekad, porođaj može početi s curenjem i ispuštanjem amnionske tekućine. Često voda je bezbojna, s mješavinom malih bijelih pahuljica (sirovo podmazivanje ploda), rjeđe voda je zelena, žuta. Potrebno je naglasiti količinu i boju amnionske tekućine, pripremiti stvari za porođaj i što prije prijeći u rodilište.

Dakle, ako osjetite odgovarajuće promjene u vašem stanju: bilo je teškoće, lagana bol u donjem dijelu leđa, donjem abdomenu, nepravilnim kontrakcijama i opuštanju maternice, koja je trajala 10 do 15 sekundi s dugim prekidima (do pola sata), onda to ukazuje na početak rođenja - prvo razdoblje rada.

Dok se rad razvija, kontrakcije postaju češće i intenzivnije, a možete točno odrediti početak kontrakcije, vrhunac i završetak. Tijekom tog razdoblja, ponašanje žena tijekom rada je od posebne važnosti. Većina žena preferira hodati ili stajati tijekom rada, naslonjena na naslon za glavu, stol ili prozor. U ovom slučaju, korisno je napraviti meke pokretne kretnje bokova, kao da plešu. Ovaj ples pomaže opuštanju mišića dna zdjelice, smanjuje neugodne senzacije i pomaže u otvaranju vrata maternice.

Ako prvi put rodite i živite u blizini bolnice, možete pričekati da se kontrakcije postanu redovite (na primjer, svakih 15 minuta), a zatim, uzimajući potrebne stvari za rođenje, idite u rodilište.

U nekim slučajevima, prvo razdoblje porođaja može se odvijati sasvim drukčije od načina na koji ste je predstavljali. Na primjer, kada dođe do krvavog pražnjenja, uz oštre bolove u donjem dijelu trbuha, potrebne su hitne mjere pa je stoga hitno pozvati hitnu pomoć. Najvažnija stvar je povjerenje liječniku, održavanje pozitivnog stava, samopouzdanje, jasno shvaćajući da bolnica ima sve što vam je potrebno kako bi se porođaj uspješno završio.

Ako je tijekom cijelog razdoblja kontrakcija vaš glavni zadatak bio da se opustite i uronite u sebe, tada s početkom pokušaja počinje intenzivan rad cijelog tijela. Prijelaz na pokušaje prati nastajanje novih senzacija. Kontrakcije maternice povezane su sa refleksnim kontrakcijama abdominalnih, membranskih i mišićnih mišića dna zdjelice. Žena nehotice želi gurati, osjećaj snažne napetosti, pritiska iznutra prema perineumu.

Vrlo je dobro ako možete vježbati vještine pravilnog disanja i ponašanja tijekom kontrakcija i tijekom teškog razdoblja dugo prije porođaja, što ovu vještinu dovodi do automatizma, budući da je to iznimno teško pri učenju pri rođenju.

Primkinja će vam reći kada treba obuzdati potuga i kada je trebate ojačati. Tijekom pokušaja, žena bi trebala najviše iskoristiti njezinu sposobnost povjerenja u njeno tijelo, osjećati i razumjeti njezine signale, slušati ritam promjena koje se događaju. Prirodni mehanizam porođaja je takav da se neugodna fizička senzacija potpuno nadoknađuje sretnim iskustvima, izvanrednim emocionalnim poticajem u vrijeme rođenja djeteta.

Međutim, rođenje ne završava rađanjem djeteta, dolazi treće razdoblje - rođenje poroda. Placenta se sastoji od posteljice (organ koji komunicira između majke i fetusa tijekom razvoja fetusa), fetalne membrane i pupčanu vrpcu. Nakon što su ispunili ulogu koju su namjeravali priroda, postali su suvišni u tijelu žene. Neko vrijeme nakon rođenja djeteta, potomstvo se izbacuje bez snažne boli.

Taj dugo očekivani trenutak došao je kad dijete leži na dojci majke, sluša njezino disanje i otkucaje srca, osjeti kožu topline njezina tijela i to postaje temelj za duboku psihološku povezanost između njih. U tim prvim minutama komunikacije, u pravilu, javlja se prva privrženost prsima. Dijete ne prima samo najvrjednije kapljice kolostruma potrebne za njegovo tjelesno zdravlje, već i cijelu snagu majčinske nježnosti i ljubavi koja osigurava zdravlje njegove psihe. Ne propustite ove dragocjene minute!

U slučaju operativnog rada, novorođenče još neko vrijeme nije blizu majke, stoga je vrlo važno koristiti ove satove da se oslobode mogućih negativnih osjećaja povezanih s porođajem (npr. Krivnja), tako da kasnije ništa ne ometa uspostavljanje bliskih psihološka veza između majke i djeteta.

Zaključno, želim naglasiti da će, naravno, porođaj zahtijevati od vas veliku mentalnu snagu, odgovoran pristup, vrijeme i energiju da se pripreme za njih, ali ćete biti više nego nagrađeni za vaše napore.

Rođenje je jedno od najuzbudljivijih životnih iskustava, nezaboravan trenutak prvog susreta s novorođenim djetetom. Nakon što prolazi kroz iskustvo porođaja, nakon što je doživjelo maksimalni stres fizičke i mentalne snage, žena otkriva ogroman i snažan osjećaj majčinske ljubavi, što je važna komponenta na putu ka zrelosti i osobnoj samospoznaji!

Možete me pisati [zaštićen e-poštom] ili nazovite +79137259380

Kako izbjeći suze tijekom poroda: sve što trudnica treba znati

Trudnoća i porođaj su važne faze našeg života. Nažalost, nije uvijek moguće održati svoju ljepotu i zdravlje u državi koja je prethodila trudnoći.

Ali, moguće je smanjiti moguće komplikacije na minimum pažljivo ispitivanje problema i pripremu svoje tijelo kompetentno.

Da bismo dobro razumjeli kako spriječiti prekide u porođaju, treba se prisjetiti biologije.

Uzroci prekida

Postoje glavni čimbenici koji utječu na vjerojatnost dobivanja pauze.

Veličina dječje glave. Nije tajna da obujam glave novorođenčadi plaši gotovo sve trudnice i teško je zamisliti kako se takve ozljede mogu izbjeći.

No majke treba uzeti u obzir tu činjenicu i potrebno je kontrolirati trajanje trudnoće, konzultirati se s liječnikom ako radna aktivnost ne započne. U posljednjim tjednima, dijete dobiva na težini vrlo primjetno, a ako ga već mijenjate, zašto ponovno riskirate?

Također je važno da se povjerite sami. Ako je, prema liječnicima, trenutak začeća dogodio kasnije nego što mislite, onda pokušajte razjasniti datum PDR uz pomoć ultrazvuka.

Ako znate točan datum začeća, onda morate više inzistirati na tome da ste u pravu u antenatalnoj klinici - zbog pogrešnog postavljanja trajanja trudnoće riskirate čekati 43 tjedna ili više.

Veliko dijete može se roditi lako i praktički bezbolno, ali kada zbijanje kosti dječje lubanje, ovaj zadatak postaje teži.

Brzina rođenja ima veliku ulogu. S brzim isporukama, rizik od prekida je veći kod djeteta težine 2-3 kilograma nego kod normalnih s velikim djetetom (4-6 kg).

Uskladite se s prirodnim porođajem, pripremite se za nekoliko sati rada. Zahvaljuju im se da se cerviks, svi mišići zdjelice, polako i postupno rastu.

Kada stimuliraju kontrakcije s oksitocinom, njihova snaga i brzina razvoja događaja ne smiju dopustiti da sve ide na način propisan prirodom. Ako se stimulacija ne izbjegava, posavjetujte se s babom kako biste izbjegli puknuće tijekom poroda u takvoj situaciji.

Mišići zdjelice pružaju ton vagine, rektum. Ako su jaki i obučeni, mogu se dobro protežu i brzo se vratiti u prenatalnu državu.

I u ovom članku je govorio o sportu tijekom trudnoće.

Priprema prepone za porođaj

No, trebate pripremiti ne samo sami mišiće - kožu i sluznicu perineuma također trebaju dobiti odgovarajuću njegu.

Masaža perineuma U tu svrhu postoje posebna ulja i narodni recepti. Pristup radu poboljšava elastičnost tkiva, ali neće biti suvišno pomoći. Prikladna svaka biljna ulja: suncokret, sezam, maslina, lan, pšenična klica.

Tehnika postupka je jednostavna: potrebno je nanijeti ulje na intimnom području (moguće je na cijelom tijelu - sprječavanje strija i dodatna prehrana neće spriječiti kožu trudnice) i pustiti da se natapri.

Obično je dosta 10-15 minuta, nakon čega možete staviti drugi dio ulja ili isprati ostatke.

Za pranje ulja možete koristiti hranjivu grašku graška, zobene pahuljice ili kukuruzno brašno u konzistenciji tekućeg kiselog vrhnja. Ovaj spoj će dodatno hraniti tkiva i dobro apsorbirati ulje. Ali to možete učiniti i jednostavno pranje. Lagani pokreti za masažu trebaju utrljati uljem, kao da se istezanje kože i sluznice.

Neposredno prije porođaja, preporuča se staviti rastopljeni maslac na sluznicu samog vagine, ali ova metoda ima svoje kontraindikacije, trebate provjeriti kod svog ginekologa. U ulje se ulazi u vaginu i ostavi preko noći. Ti se postupci mogu izvoditi nekoliko puta tjedno ili svaki dan.

Intimna gimnastika. Vježbe mogu poboljšati elastičnost tkiva, poboljšati prehranu, cirkulaciju krvi. Svi se temelje na kontrakciji mišića zdjelice.

Da biste osjetili prave mišiće, dovoljno je zapamtiti da se trudite kada trebate zaustaviti mokrenje. To je smanjenje koje se mora provoditi svaki dan 20-40 puta, i bolje - nekoliko puta dnevno.

Pravilna prehrana. U prehrani trudne žene mora imati potrebne vitamine i elemente. Posebno poboljšavaju elastičnost vitamina E, D, A.

Važno je zapamtiti da vitamin A može doprinijeti razvoju krvarenja, pa ako imate predispoziciju iz zdravstvenih razloga, bolje je isključiti iz prehrane.

Riba je korisna u trudnoći: polinezasićene masne kiseline u svom sastavu, pridonose sprječavanju pucanja. Najbolje je dati prednost ribama koje se uzgajaju na posebnim poljoprivrednim gospodarstvima, budući da su svjetski oceani vrlo zagađeni, a trovanja žive često.

Dovoljno je samo piti riblje ulje, oni mogu ispuniti potrebu za masnim kiselinama i vitaminom D. Ali, ako također uzimate multivitamina paralelno, onda proučite njihov sastav, jer vitamini topljivi u masti mogu nakupiti u tijelu i uzrokovati hipervitaminozu.

Vježba na fitball (gimnastička lopta) dobro iskrcati zdjelicu. Jednostavni wiggling, rolling i mali skokovi nisu samo ugodni, nego i opuštaju i protežu prepone.

Čak iu procesu kontrakcija, pravilno disanje i ritmički elastični pokreti eliminiraju bol, uspravni položaj poboljšava proširenje vrata maternice i jednostavno daju ženi mogućnost da se odmori.

Valerian može biti trudna ili ne? O tome ćete naučiti u našem članku.

I ovdje ćete naučiti uzroke temperature u ranim fazama.

Gimnastika dišnog sustava tijekom trudnoće. Pravilno disanje pomoći će izbjeći hipoksiju djeteta, očuvati snagu žene u radnoj snazi, njezino blagostanje. Morate početi raditi vježbe što je prije moguće, tako da će dijete biti spremno za držanje majčine dah, sama žena neće izgubiti svoju mentalnu jasnoću ni u najuzbudljivijim uvjetima.

Najbolje mjesto za treniranje takve teretane su tečajevi za trudnice jer to nije samo dah, to je korisna vještina koja zahtijeva pojačanje.

Postoji mnogo ritmičkih vježbi, najjednostavnija stvar: pokušajte slijediti disanje tijekom šetnje, pratite koliko koraka morate poduzeti da biste udahnuli i koliko biste mogli disati.

Postupno vježbajte kako biste povećali broj koraka. Na primjer, od 4 koraka do 6 do 8 za udisanje, a isto za izdisanje. Kasnije trebate započeti s eksperimentiranjem s drugim ritmičkim uzorcima: 3 koraka (inhalirati) - 6 koraka (izdisati) - 3 koraka (udisati) ili druge složenije kombinacije. Tako ćete naučiti ne samo upravljati svojim disanjem, već i disati automatski.

Opuštanje i meditacija. Trudnice imaju veliki talent u ovom pitanju. Priroda je predvidjela sve, a da je čak i nije ni primijetila, žena često pada u meditativno stanje: oči zamrzavaju, ne razmišlja o ničemu, samo "odlazi u sebe".

Vrlo je važno biti u stanju zaštititi sebe od nepotrebnog stresa okoliša, pa se tako često odmorite apsolutno mirnim. U idealnom slučaju, žena koja očekuje dijete će ići na posebne skupne yoge.

Vizualizacija. Dokazano je da unutarnji duh i samo-hipnoza rade čuda u dvorani. Najkorisnija metoda vizualizacije tijekom kontrakcija je prezentacija postupno cvjetnih pupova.

Potrebno je nacrtati paralelu s tim cvjetovima i maternicom, koja se, poput prelijepog pupka, glatko i bezbolno otvara, dajući svijetu stvarnu ljepotu - dijete.

Poslušajte babicu bez pitanja. Pripremite se za činjenicu da već tijekom pokušaja, kada glava djeteta dolazi do izlaza iz vagine, od vas će se tražiti da ne gurate. To mora biti učinjeno, čak i ako jako želi.

Zahvaljujući strpljenju u ovim trenucima da je moguće izbjeći puknuće u porođaju, sjetite se!

Ako opstetričar i liječnik inzistiraju na epiziotomiji ili perineotomiji (incizija), nemojte tražiti anesteziju, jer anestetik razvija oticanje tijekom probijanja tih tkiva, zbog čega se ne protežu, nego ispucaju, poput pospanog lubenice.

Nemojte inzistirati na rezu. Ako je dijete veliko, incizija neće dati mnogo olakšanja, tkivo uz rez će se suziti samo jače. Vjerujte mišljenje ginekologa i opstetričara.

Iz vlastitog iskustva on može reći kako se najčešće odvija rad žena u vašem tenu, s istom vrstom aktivnosti. Ako vjeruje u vas, nemojte se ustručavati - mirno rađati.

Rodimo pravo!

Najprije shvatite da ćete uskoro biti s bebom! Osjetite radost i sreću.

Ako imate prirodni porođaj, tada nema potrebe za trčanje oko kupaonice s britvom, jer to nije kirurško polje, pa čak i mikrotrauma sluznice postat će pristupnika za infekciju.

Isto vrijedi i za klistir - ako je potrebno, onda će biti smještena u bolnicu, ali sada ne biste trebali dodatno stimulirati kontrakcije. Opustite se i zabavite.

Možete se tuširati, jesti, slušati omiljenu glazbu.

Ako prema pravilima porodničke bolnice nije zabranjeno uzeti fitball ili je već tamo - koristite je prije nego što stavite na raspolaganje pelene. U nekim ustanovama možete uzeti magnetofon, svjetiljku za aromu, partnerima za moralnu podršku.

I ovdje je pisano zašto trbuh boli u ranoj trudnoći.

Što trebate znati o porodu: 14 pravila iz Dr. Berezovskaja E.P.

Rođenje je kratkotrajno razdoblje koje karakterizira završetak trudnoće rađanjem djeteta. Predvidjeti ishod bilo koje trudnoće, kao i napraviti točnu prognozu porođaja - na koji scenarij oni će ići, nitko ne može. Ali navikli smo se uvijek prilagoditi pozitivnom - naposljetku, čovječanstvo nije izumrlo i ne umire čak ni u nedostatku kvalitetne medicinske skrbi, stoga opažamo rođenje kao prirodni fiziološki proces i uvijek se nadamo da će trudnoća dobro završiti i za majku i za dijete.

Mnoge komplikacije porođaja mogu se stvarno spriječiti, ali se ne biste trebali oslanjati samo na pomoć medicinskog osoblja. Žena ne bi trebala biti pasivna, već aktivna sudionica u svom rođenju, kao i trudnoća općenito. Ovisno o njezinu interesu i sudjelovanju je li dijete rođeno živo ili mrtvo, zdravo ili bolesno, preživljava (hoće li preživjeti), bez obzira na to će li ona imati ovo teško razdoblje ili ne, ostati zdravi ili će patiti od rađanja komplikacija u budućnosti.

Nitko nije imun na loš. Ipak, predlažem usvajanje nekoliko pravila koja mogu povećati šanse za uspješan ishod trudnoće.

Pravilo br. 1. Znati točno vrijeme trudnoće i očekivani datum isporuke (DA).

To će pomoći u izbjegavanju pogrešaka u taktikama trudnoće i sprječavanju nerazumnih prekida.

Gestacijska dob je uvijek postavljena prvog dana posljednjeg menstrualnog perioda, prilagođena duljini menstrualnog ciklusa ili prema ultrazvučnom skeniranju u razdoblju od 8,5 do 13 tjedana trudnoće, kada je pogreška u određivanju razdoblja 1-3 dana. Što je duže razdoblje trudnoće, više pogrešaka u njegovoj odluci.

DA nije točan datum rođenja, već samo procijenjeni dan kada rok iznosi 40 tjedana. Stoga, naravno, nitko ne zahtijeva isporuku normalne trudnoće na ovaj dan, prilagođavajući se interesima nekoga, osobito liječniku (u žurbi za odlazak na godišnji odmor, na primjer).

Dodatne informacije:
DIAGNOSTIKA RANIH UVJETA POVENCANJA
5.1. Koji dan treba razmotriti gestacijsku dob?
5.4. Ispravna dijagnoza trudnoće u ranoj fazi
5.9. Procijenjeni datum isporuke

Pravilo broj 2. Znati što je punopravno trudnoće. To će omogućiti neuspješne zaključke, a ne da ide protiv prirodnog prestanka trudnoće, ako nema naznaka za preranu umjetnu dostavu.

Moderna klasifikacija rada na vrijeme:

 • rano u doba (ili ranog punog roka) - od 37 do 38 tjedana i 6 dana;
 • puni rok (puni rok) - od 39 do 40 tjedana i 6 dana;
 • kasno u vremenu (kasno punopravno) - od 41 do 41 tjedna i 6 dana;
 • odgođeno - 42 tjedna ili više.

Ako je rad počeo nakon 34 tjedna trudnoće, to ne zahtijeva uvođenje lijekova za zaustavljanje rada jer može dovesti do gubitka bebe i komplikacija iz majčinog tijela.

Pravilo br. 3. Planiranje isporuke i odabir metoda isporuke treba provesti u trećem tromjesečju (nakon 28 tjedana).

Preuranjena fasciniranost temom porođaja može dovesti do stvaranja stresne situacije, nepotrebnih briga i intervencija u procesu nošenja trudnoće.

 • Do 20 tjedana porođaja ne može misliti.
 • Od 20 do 36 tjedana, žena treba dobro proučiti temu prijevremenog rada.
 • Od 36 tjedana važno je znati kako rođenje ide, što je normalno i patološko rođenje, koje su rokovi porođaja, koje su metode isporuke, metode anestezije itd. U tom razdoblju potrebno je razgovarati s liječnikom o temi rađanja, niz mogućih scenarija za njihovu pojavu, uzimajući u obzir visinu / težinu žene, veličinu fetusa, prisutnost komplikacija i ženskog tijela i fetusa, prednosti i nedostatke određenih vrsta dostave ponuđene ženi,

Dodatne informacije:
VRSTE I SVI O NJIH
17.2. Uobičajena dostava
17.5. Preranog rada
17.6. produljena trudnoće

Pravilo 4. Priprema za porođaj - ovo je samo moralno i informativno obrazovanje, i ništa više. Ostale vrste pripreme za porođaj u suvremenom porodništvu ne postoje.

Liječenje lijekovima poput tableta u vagini, biljnih dekocija i infuzija, umetanje prstiju i drugih predmeta u cervikalni kanal i još mnogo toga što je navodno nametnuta trudnoj ženi da "brzo" ubrza kraj trudnoće "kako ne bi trpjela", nepristojna, neopravdana i često opasna intervencija, što može dovesti do dramatičnog, pa čak i tragičnog ishoda.

Žena s normalnim tijekom trudnoće ne smije biti u bolnici prije poroda kako bi se pripremila za porođaj! Uvođenje lažnih dijagnoza radi ispunjavanja plana djeteta i primanja nagrađivanja trebalo bi ukloniti iz porodnične prakse, a nitko ne bi poticao.

Dodatne informacije:
VRSTE I SVI O NJIH
17.1. Mitovi mitova rođenja

Pravilo broj 5. Saznajte informacije o porođaju, uzete samo iz pouzdanih izvora.

Nažalost, većina tečajeva trudnoće i škola ne uče žene praktična znanja i vještine koje mogu biti korisne tijekom porođaja. Žene su podučavane vježbama disanja, što zapravo ne poboljšava ishod trudnoće, nametnute su različitim mitovima (poput zabrane mesne hrane i seksa prije porođaja), prikazane su lijepe slike koje prikazuju napredak glave i bebe kroz rodni kanal itd. ali ne uče kako pravilno procijeniti svoje osjećaje, što treba tražiti kada vrište i pozivaju na pomoć, te tiho čekaju sljedeću fazu rada.

Pravilo 6. Proučite temu porođaja tijekom trudnoće s ljudima koji će biti prisutni pri vašem rođenju. Jer "jedna glava je dobra, ali dva su bolja" i "sa strane je uvijek vidljiviji".

Tijekom poroda, mnoge žene gube strah od straha i boli, kao i kontrolu nad situacijom, tako da ne mogu procijeniti što se adekvatno događa. Poželjno je da se bliska osoba koja će biti u porođaju (muž, majka, sestra, prijatelj itd.) Promatra situaciju s vještinom i pomaže ženi donijeti informirane odluke.

Dodatne informacije:
VRSTE I SVI O NJIH

Pravilo br. 7. Znaš kad trebaš otići u rodilište ili bolnicu.

U rodilištu treba ići kad vidite:

 • redovne borbe s učestalošću od 8-10 minuta, ako možete doći do bolnice u roku od 1 sata;
 • amnionska tekućina u ispustu u bilo kojoj količini;
 • krvarenje i krvarenje;
 • jaka bol u donjem dijelu trbuha, ne ovisna o radu;
 • tešku glavobolju i / ili tešku mučninu s povraćanjem, povišenim krvnim tlakom;
 • teške slabosti i pogoršanje općeg stanja;
 • oštar porast ili smanjenje fetalnog kretanja.

Postoji svibanj biti drugih znakova koji zahtijevaju pažnju liječnika. Stoga, ako postoji sumnja, hoće li otići u rodilište ili ne, jesu li novi osjećaji i znakovi normalni ili ne, najbolje je ne pogoditi, nego nazvati hitnu pomoć ili otići u rodilište u pratnji rodbine ili prijatelja.

Dodatne informacije:
KOMPLIKACIJE PREGNANJA U 2, 3 TRIMESTERA
10.1. Krvarenje u drugoj polovici trudnoće
MAJKE BOLESTI I PREGNANJA
11.1.1. preeklampsija
Placenta, pupak, školjke, paprene vode
Rano pucanje membrana
VRSTE I SVI O NJIH
17.2. Uobičajena dostava

Pravilo 8. Bez iznimke, trudnice trebaju znati koja su razdoblja porođaja i koji znakovi su pratili.

Prvo razdoblje ima dvije faze: latentne (latentne, neaktivne) i aktivne, koje obično počinju kada se vrata maternice otvore 3-4 cm. U aktivnoj fazi prvog razdoblja rada, poželjno je da žena bude već u bolnici. Nije uvijek moguće utvrditi početak rada, osobito tijekom ponovljenih poroda, a ne sve žene osjećaju kontrakcije - porođaj može biti potpuno bezbolan.

Pokušaji (druga faza rada) riješeni su pri otvaranju na 8-10 cm, a ne nužno tijekom rada.

Treće razdoblje je očekivano, stoga ga ne smije pratiti nasilno odvajanje fetalnog mjesta zbog žurbe medicinskog osoblja. Bilo koja intervencija u maternici trebala bi se kombinirati s kvalitetnom i prikladnom anestezijom.

Dodatne informacije:
VRSTE I SVI O NJIH
17.2.1. Razdoblja rođenja
17.2.2. Drugi period rada - pokušaji
17.2.4. Treća faza rada

Pravilo 9. Normalan rad ne zahtijeva medicinsku intervenciju, jer fiziološki napreduje.

To znači da kad se ponudi pilula ispod jezika, krema u vagini ili intravensko kapanje - navodno da bi se ubrzao proces poroda, morate shvatiti da je ovo prijenos / prijelaz iz normalnog vaginalnog na patološki, jer se ova intervencija naziva indukcija (izazov) ili stimulacija (ubrzanje ) porod. Dakle, važno je jasno poznavati dijagnozu kao vrstu komplikacije rada, indikacija i kontraindikacija za propisivanje lijekova i drugih metoda za ubrzavanje isporuke.

Napredak porođaja uvijek se procjenjuje pomoću dva kriterija: proširenje vrata maternice i napredovanje djeteta kroz rodni kanal, što je određeno ručnim pregledom. Međutim, česte ručne kontrole strogo su obeshrabrene.

Dodatne informacije:
VRSTE I SVI O NJIH
17.8. Indukcija i poticanje rada

Pravilo broj 10. Izbor bolova u porođaju treba biti namjeran.

Rodjenje može biti bezbolno, iako mnoge žene teško vjeruju.

Upotreba epiduralne anestezije u mnogim zemljama često uzima lažni i čak komercijalni smjer. Kretanje "svaka žena ima pravo rađati bez boli" može biti praćeno nametanjem lijekova izazvanih bolova bez upoznavanja žene s nuspojavama i komplikacija takvog ublažavanja boli.

Postoji samo jedan plus za epiduralnu anesteziju - anesteziju porođaja, pa čak i ako je izvršeno na vrijeme i ispravno, ali ima puno minusa. Produljuje tijek rada - i prvo razdoblje i pokušaj, maskira ozbiljne simptome, na primjer, kod rupture maternice, češće zahtijeva završetak rada brzo (pinceta, vakuum, carski rez).

Dodatne informacije:
VRSTE I SVI O NJIH
17.4. Oslobađanje boli tijekom rada

Pravilo br. 11. Kontrolirajte porođaj, igrajući ulogu aktivnog sudionika u procesu. U narodu to zvuči u obliku izreke "Nadam se Bogu, ali nemojte ga počiniti".

Potrebno je održavati dnevnik rođenja, gdje zapisati početak rada, učestalost rada, vrijeme koje su pregledali medicinski djelatnici, koji su lijekovi bili ubrizgani, što je učinjeno.

Svaka pojava primalja ili liječnik ne boji se postavljati pitanja: kako je objavljivanje cerviksa, gdje je glava ili napredovanje ploda u odnosu na porođajni kanal (visoka, umetnuta u malom bazenu, u sredini, na izlazu (u centimetrima, a ne prstima!) ), čut ćete da li fetalnog srca i da li je to normalno, i tako dalje. dalje. ne mogu shvatiti položaj lubanje i opruga šavovima, a ne razumije u glavu okreće sve i mehanizmu rada, ne znam kojim kriterijima procjenu dostave napretka, ali morate pitati liječnik ili babica će objasniti pojednostavljeno rečeno, ono što se događa u određenom trenutku - ne postoji napredak ili ne, ako je sve u redu s djetetom ili imati bilo odstupanje od redovnog porođaja.

Pravilo 12. Kontrolirajte rad medicinskog osoblja.

Bez obzira koliko je teško, ali je potrebno napustiti svoje ideje da je liječnik bog i da se u potpunosti "preda" njegovim rukama. Sada moramo koristiti dokazano nacionalno pravilo "Povjerenje, ali provjerite".

Širom svijeta, postoji degradacija medicinskog obrazovanja i, prema tome, slaba kvaliteta obuke liječnika. Štoviše, takvi problemi su tipični ne samo za medicinu, već i za druge oblike ljudske aktivnosti. Nećete morati ići dalje od primjera: cijenite profesionalnost ljudi s kojima radite, proučavate, živite i shvatit ćete da nema mnogo ljudi koji stvarno znaju svoje stvari.

Drugi problem je navika življenja u laži. Također je karakteristično za svako društvo, kako prošlost tako i sadašnjost. Bilo koji sustav i sustav zdravstvene zaštite nisu iznimka, brinuti se da su pogreške i pogreške ovog sustava opravdane, a potrošač - klijent (pacijent) je kriv. Nije uobičajeno govoriti o medicinskim (bolničkim) pogreškama, nije uobičajeno raspravljati o njima - oni su obično skriveni. Pravni postupak protiv liječnika i bolnica osvaja samo nekoliko, jer vrlo malo uspijeva dokazati krivnju sustava i njegovih zaposlenika.

Odnosi s liječnicima i medicinskim osobljem ne bi trebali biti izgrađeni na punom, slijepom povjerenju, već na stalnom nadziranju njihovih akcija. Liječnik i primalje ne smiju vas zastrašiti - oni su dužni objasniti zašto i što se uvodi u tijelo žene. Za mnoge postupke i uvođenje lijekova potrebna je suglasnost žene, često pisane, dobivena tek nakon detaljnog objašnjenja situacije.

Pravilo br. 13. Postpartum razdoblje nije samo dojenje, već i vrijeme značajnih fizioloških promjena u ženskom tijelu.

Ove promjene počinju krvarenjem i postupnim smanjenjem veličine maternice. Otpuštanja (lochia) mogu trajati 8-10 tjedana. Ali ultrazvuk nakon porođaja se ne provodi bez strogih indikacija, a curettage maternice još je više.

Postporođajno razdoblje može biti praćeno iznenadnim promjenama u tjelesnoj temperaturi, promjenjivoj emocionalnosti, gubitku snage, nesanicom, manjom abdominalnom boli, periodnim krvarenjem, bez menstruacije itd.

Dijete treba zdravu mamu! Ako žena ne razumije što joj se događa i negativno reagira na normalne fiziološke promjene u njezinu tijelu, to također utječe na zdravlje djeteta.

Dodatne informacije:
POSLOVNI RAZDOBLJE

Pravilo 14. Nakon borbe nemojte udarati šakama.

Kada se porođaj dramatično ili tragično završi, mnogi prolaze kroz psiho-emocionalni šok. Psihološka trauma karakterizira činjenica da se može dogoditi dugo razdoblje, a kada je žena ili par će se oporaviti i početi razmišljati o tome što se dogodilo, pokušavajući pronaći uzrok gubitka djeteta ili pojavom bolesnog djeteta, u vrijeme kada je bilo moguće provesti analizu studija (kariotip, broj analiza, itd.) često se propušta.

Svaka žena ima pravo primati kopije svih rezultata testa, bez iznimke, pa čak i cijelu povijest porođaja (to ovisi o pravilima ustanove). No, kada početi prikupljati ove informacije, odjednom ispada da je istraživanje provedeno ispravno, neke studije opisane neprofesionalno stereotipnog izraz koji je napravio poklopac, i nemaju praktičnu vrijednost. U većini slučajeva, uzrok porođaja komplikacija i negativnog ishoda trudnoće je nemoguće naći, a ne zato što je teško napraviti „tehničkih razloga”, ali zato što su mnoge činjenice pogrešno protumačio ili iskrivljene, izmislio ili skrivene. I tada će biti samo jedna stvar: zaboraviti sve kao loš san i započeti život s nove stranice, rješavajući sve probleme koji nastaju, a da ne izgubiš zdrav razum i sposobnost razmišljanja logično.

Priprema za porođaj

Što trebate znati o porodu

Da bi se buduća majka u rođenju osjećala kao punopravni sudionik u procesu, mora se unaprijed pripremiti za rođenje - teorijski i praktički.

Igor Guschin
Liječnik-ginekolog, liječnik medicinskih znanosti, zamjenik. Ch. Liječnik u odgojno-ginekološkoj jedinici MOO-a u Moskvi

Tijekom trudnoće postoji mnogo stvari koje treba učiniti pravodobno, na primjer, morate proći sve potrebne testove, redovito posjećivati ​​liječnika, dobiti razmjenu kartica, pripremiti vrtić i miraz. Sve ove akcije su apsolutno točne i logične, postavljaju odlučujući događaj za budućnost - rođenje djeteta. Ali kako bi na odgovarajući način i sa najmanjim gubitkom za sebe i vaše bebe da prođe ovaj test, prvo morate znati i razumjeti što vas čeka u satu "x". Nadam se da liječnici sami znaju sve je fer - liječnici doista znaju sve, ali bez pomoći žene u radu i smislenom provođenju svih preporuka tijekom rada, bit će zabranjen njihov usredotočenost na uspješan ishod rada, što ponekad u kritičnim slučajevima može biti vrlo važno.

Procijenjeno vrijeme isporuke

Ovo je jedan od najznačajnijih problema, pogotovo ako ne namjeravate unaprijed otići u bolnicu. Važno je stići tamo na vrijeme, bez ozljede sebe ili djeteta. Što je potrebno za to?

Prije svega, znati očekivani rok rođenja, s obzirom na činjenicu da je apsolutno nemoguće odrediti samo uz fluktuacije od nekoliko dana (tjedana) pa ne biste smjeli razmotriti datum koji je liječnik postavio kao konačnu istinu i čekati njegovu točnu realizaciju. Što se može pretpostaviti, vođeni objektivnim podacima?

 1. Prosječna trudnoća traje 280 dana (40 tjedana), računajući od prvog dana posljednjeg menstruacije. Ako računate od tog datuma prije tri mjeseca, a zatim dodate sedam dana, to će biti približan rok rođenja. Na primjer: posljednja menstruacija je 10. prosinca, dakle, porod može se očekivati ​​17. rujna.
 2. Preporučljivo je zapamtiti dan prvog kretanja fetusa. Primipativne žene to osjećaju usred trudnoće (20 tjedana), a rođenje drugog i trećeg puta nešto ranije (18 tjedana).
 3. Najviše točno o datumu rođenja, možete razgovarati ako je trajanje trudnoće. To može odrediti liječnik na veličini maternice. Sa dovoljnom sigurnošću, moguće je odrediti trajanje trudnoće i, prema tome, porođaj ultrazvučnim pregledom fetusa. Rođenja koja su se dogodila prije 37 tjedana trudnoće smatraju se preuranjenima, a nakon 42 tjedna - zakašnjelo.
 4. Trajanje trudnoće s punim trajanjem varira od 37 punih tjedana (259 dana) do 42 tjedna (294 dana). Počevši od 38. tjedna trudnoće, možete očekivati ​​da ćete rađati svaki dan.

Do tog vremena, vrijedno je formulirati naš stav o porođaju partnera, tako da uz suglasnost partnera također ima vremena pripremiti se za događaj.

Kada je vrijeme da dođete u bolnicu i što da se s tobom?

Svako porođanje je jedinstveno na svoj način: njihov početak može biti različit za različite žene, a iskustvo rađanja njezinih prijatelja samo će djelomično pomoći. Stoga je neophodno upoznati prekursore početka rada:

 • trudna žena osjeća da je postala lakše disati; To je zbog činjenice da je glava fetusa pala ispod i čvrsto pritisnuta prema ulazu u zdjelicu; obično se kaže da je trbuh spušten;
 • količina vaginalnog iscjetka se povećava, može postati smeđa ili ružičasta;
 • pojavljuju se odvojeni dijelovi maternice - kontrakcije "treninga", nepravilne, kratke i brzo prolaze;
 • u lumbalnom području često se javljaju slabi, dosadni, brzo nestaju boli;
 • postoji mali gubitak tjelesne težine.

Kada se pojave ti prekursori, trebali biste se pripremiti za putovanje u rodilište. Moguće je da ćemo morati čekati. Interval između pojave prekursora i porođaja može biti nekoliko dana i 2-3 tjedna.

Glavna stvar koja je karakteristična za kontrakcije radne snage je njihova regularnost, ponavljajući svakih 15-20 minuta, zatim sve češće, duže i jače. Nasuprot tome, lažne kontrakcije obično imaju nepravilni ritam, ne povećavaju se i mogu se zaustaviti ako promijenite položaj tijela.

Ako je prisutan najmanje jedan od tih znakova nastupa rada, to znači da je započeo radnu aktivnost i vrijeme je otići u bolnicu.

Prije izlaska, možete sami brijati prepone i napraviti klistir ili ostaviti ovaj postupak sve do hitne službe u bolnici za majku.

Do odlaska u rodilište, sakupljena vrećica treba već biti spremna, uzimajući u obzir ono što je dopušteno uzeti u onu maternističku bolnicu u kojoj ćete roditi (dakle, to mora biti poznato unaprijed). U suprotnom slučaju, riskirate ostati bez potrebnih stvari u bolnici.

Znakovi nastupa rada, u kojima se hitno morate ići u bolnicu:

 1. Pojava krvavog iscjedka.
 2. Ruptura amnionskog fluida - mogu se kapati kapljicom ili istovremeno oko 200 ml. Uobičajeno, voda je lagana ili blago ružičasta, bez mješavine svijetle krvi, možete primijetiti bijele grudice izvornog maziva fetusa. Međutim, voda može imati zelenu ili smeđu boju zbog ulaska izvorne kaliomonije. To mora biti prijavljeno liječniku, jer meconium u vodi označava fetalnu hipoksiju (nedostatak kisika). Nakon korištenja vode, trebali biste odmah otići u rodilište, jer je dugo bezvodno razdoblje ispunjeno opasnošću od infekcije fetusa i rodnog kanala majke.
 3. Redovita bol rada.

Oslobađanje bolova porođaj

Oni koji se osobito boje božanstvenosti, što je legendarno, trebaju unaprijed saznati više o boli.

Trenutno, sve postojeće metode ublažavanja boli u porođaju tradicionalno su podijeljene u dvije skupine:

 1. Metode ne-izlaganja lijeku, uključujući: psiho-profilaktičku pripremu trudnica za porođaj, hipnozu i prijedlog, akupunkturu (uz pomoć metalnih igle u pojedinim točkama), transkutane stimulacije električnog živca, samostalnu masažu.
 2. Metode farmakološkog djelovanja Učinak lijekova protiv bolova na tijelo žene i djeteta dobro je proučen, kao i moguće neželjene popratne pojave. Anestezija s farmakološkim sredstvima počinje u prvom razdoblju rada s redovitim snažnim kontrakcijama i otkrivanjem grla maternice za 3-4 cm, što uključuje i epiduralnu anesteziju koja se obavlja iz medicinskih razloga, u nekim slučajevima - na zahtjev žene. Ovom metodom anestezije uvodi se posebna igla u prostor iznad trajne površine koja prekriva kralježničnu moždinu, a tu se ubrizgava ljekovita tvar. Ovom metodom anestezije, žena ne osjeća kontrakcije, a donji ekstremiteti također gube osjetljivost na bol.

Nakon detaljnog ispitivanja pitanja i odlučivanja o anesteziji, prije rođenja obavezno razgovarajte o odabranoj metodi sa svojim liječnikom. Odlučujuća riječ u izboru metoda anestezije treba ostati kod liječnika - to je aksiom.

Ako ste načelni protivnik medicinske anestezije, možete se, primjerice, složiti sa svojim liječnikom, da ćete roditi bez anestetičkih lijekova, ali ako se tijekom rođenja još uvijek osjećate potrebnim anesteziji, to možete reći liječniku.

Kako je rođenje?

Znajući koja razdoblja u kojima se dijete dijeli i kako se ponašati u ovom trenutku pomoći će majci da bolje posluje s liječnicima, čiji će rezultat biti rođenje zdravog djeteta i odsutnost ozljeda kod rađanja.

Postoje tri razdoblja porođaja: proširenje vrata maternice, protjerivanje fetusa i razdoblje nakon poroda.

Razdoblje otkrivanja - najduže u radu. Traje oko 9-10 sati u nepovoljnom položaju i 6-7 sati u višerazrednim ženama. Trajanje kontrakcija tijekom tog perioda povećava se od 10-20 sekundi do 1,5 minuta, a interval između njih se smanjuje od 10-15 minuta do 1 minute.

Svrha prve faze rada je postupno otvaranje vrata maternice. To se događa pod utjecajem redovitih kontrakcija. Kada se cerviks potpuno otvori, glava fetusa može se spustiti u šupljinu zdjelice.

Što moja majka može učiniti u ovoj fazi?

Saznajte kako ublažiti bol, uzimajući udoban položaj za sebe i pravilno podnosite borbu, opuštajući se nakon toga. Za to postoje posebne tehnike opuštanja koje treba unaprijed naučiti.

Budite svjesni osnovnih položaja u kojima se kontrakcije lakše mogu nositi: vertikalna pozicija, koja leži na svojoj strani, koja leži na leđima, predstavlja posebnu kuglu. I njezin muž i ti možeš pomoći, nakon anestezijske masaže (i to sam prethodno naučio). Da bi ublažio bol kontrakcija u ovoj fazi, također je potrebno znati način disanja tijekom kontrakcija.

Istjerivanje fetusa - drugo razdoblje rada. Trajanje ovog razdoblja je u prosjeku 1-2 sata u nulliparians i manje od sat vremena u multiparous žene.

Kada glava fetusa padne na dno zdjelice, pokušaji su povezani s kontrakcijama. Pokušaji su kontrakcije trbušnih mišića i dijafragme (mišićni septum koji razdvaja prsa i trbušne šupljine). Prosječno trajanje pokušaja je oko jedne minute. Zahvaljujući pokušajima, povećava se tlak intra-abdomena, koji se, zajedno s povećanjem intrauterinog tlaka (zbog kontrakcija), dopušta djetetu da se kreće duž rođendanskoga kanala. Pokušaji nastaju nenamjerno, ali, za razliku od kontrakcija, žena ih može kontrolirati, jačati ili ograničavati ako je potrebno.

Kako bi se izbjeglo raskidanje mekih tkiva tijekom prolaska djeteta kroz rođendanski kanal, liječnik može napraviti rez u perineumu (epiziotomiju), koji će nakon rađanja posteljice biti podvrgnut kirurškom šavu (anestezijom). Epiziotomija je uobičajena operacija tijekom poroda, trebali biste biti spremni za to unaprijed. Štoviše, ravnomjerno izrezivanje tkiva raste brže i bolje od neravnih rubova nakon suzenja.

Plač djeteta odmah nakon rođenja dobra je reakcija na novo okruženje za njega. No, rođenje još nije dovršeno - beba je još uvijek povezana s majkom po pupčanu vrpcu, a posteljica je u maternici.

Što moja majka može učiniti u ovoj fazi? Pažljivo poslušajte liječnika i primalje, jer neovlaštene mjere mogu naštetiti i majci i djetetu.

Ispravno prilagodite pokušaje (nakon što ste to već naučili). Tijekom razdoblja protjerivanja fetusa nužan je izmjenjivanje mišićne napetosti u vrijeme pokušaja i potpunu relaksaciju između pokušaja - posebice se to podučava, čija bi se proučavanja trebala posvetiti unaprijed kako bi se spretnost dovela do automatizma.

Pravilno disanje, potrebno tijekom cijelog razdoblja porođaja, ne gubi relevantnost tijekom pokušaja. Prvo, u ovom trenutku fetus, više nego ikada, pati od nedostatka kisika. Drugo, pomaže u štednji snage i učinkovitijeg guranja. Mora se reći da ispravno disanje pomaže da se izbjegne pauze, što omogućuje da se zaustavi potuga, ako je još uvijek nemoguće gurati.

Treći, nakon rođenja, traje prosječno 5-10 minuta, ali se može odgoditi do 30 minuta.

U ovom trenutku, pupčana vrpca križa - danas, liječnici često vjeruju u ovu jednostavnu, ali simboličku manipulaciju oca koji je prisutan pri rođenju. Pri rezanju pupčane vrpce, ni majka niti dijete neće osjetiti bol, budući da pupčana vrpca nema receptore za bol.

Nakon rođenja liječnik i primalja prihvaćaju bebu i obavljaju sve potrebne postupke: preradu, vaganje, mjerenje, pregled.

Dijete se stavlja na olovku s natpisom na kojemu se navodi prezime majke, ime i prezime, godina, dan i sat rođenja djeteta, kao i njegov spol.

I dalje nastavljaju slabe kontrakcije, koje odvajaju posteljicu od zidova maternice, a zatim s jednim ili dva lakša pokušaja rođenja je potomstvo. Tek nakon toga može se smatrati potpunim porođajem.

Prvi kontakt s djetetom i privitak na prsa.

Danas je uobičajeno to učiniti čak iu dvorani, odmah nakon rođenja djeteta. Kada točno - to prvo ovisi o tradiciji ove maternice, drugo, pod uvjetom novorođenčeta. Dijete se može staviti na majčinu prsa s pupčanim nastavkom koji još nije izrezan, odmah nakon rođenja, ili nakon rođenja poroda. Obje su opcije uobičajene. Ako novorođenče ili mama imaju zdravstveni problem, ovaj postupak može biti odgođen.

Gdje i kome?

U prvoj fazi rada, žena je u pretpornom odjelu. Kada je cerviks dovoljno otvorena, prerana majka se prenosi u rodnu sobu gdje provodi drugo i treće razdoblje rada na stolici ili na posebnom krevetu.

Nakon poroda, žena (sada nazvana ne prerasta žena, ali puerperalna) još je u rodilištu dva sata pod nadzorom medicinskog osoblja koje prati stanje i količinu krvarenja iz genitalnog trakta. U ovom trenutku, pregledao meko rođenje kanala i, ako postoje praznine, šavova se primjenjuju s preliminarnom anestezijom. Led je stavljen na trbuh radi boljeg kontrakcije mišića maternice. Nakon pregleda, žena je prebačena u postpartum odjel.

Gdje da dobijete informacije o porođaju?

Ako briga za djecu mama učio u bolnici, koji također pomažu uspostaviti dojenje, teoriju i praksu rođenja treba ispitati unaprijed, jer su iste tehnike disanja ili anestetik masaža zahtijeva razvijanje specifičnih vještina u ekstremnim uvjetima ne zbune i obavljati sve najbolje, Te vještine možete izraditi na tečajevima obuke za porođaj. To možete učiniti sami, vođeni preporukama časopisa i knjiga za trudnice i "probe" kod kuće sa svojim mužem ili djevojkom.

Što trebate znati o porodu

sadržaj

Kako je porođaj, priprema za porođaj: kako generički proces počinje, koje faze majka i dijete prolaze, koliko dugo traju kontrakcije, što liječnici obraćaju pažnju i što se događa nakon rođenja.

Čekamo početak rada

Čekaš dijete? Čestitamo! Jedno od najvažnijih događaja u životu je blizu, a mnoge se majke uzalud brinu, očekujući jaku bol ili brinući se o samom procesu. Vaše tijelo je posebno stvoreno za porod i potpuno je pripremljeno za njih. I iskusni liječnici će se pobrinuti za vas, njihovo znanje, vještine i pažnja pomoći će bebi da se rodi.

No, još uvijek je zanimljivo koji će dan na našem planetu biti još jedna osoba. Kako izračunati datum isporuke? Prirodni datum očekivanog rođenja poznat je svima trudnici iz samog početka, od trenutka kada ga liječnik izračuna. Ali morate znati da se porod može početi od punog 37. do kraja 42. tjedna, tj. Prosječna trudnoća traje od 260 do 293 dana, tako da nitko ne može znati "isti" dan osim sam klinac.

Kako mogu znati da se porođaj približava? Postoje neizravni znakovi, ali imajte na umu da je sve individualno.

 • Oslobađanje trbuha. Za one koji čekaju prvo dijete, želudac kapi 2-4 tjedna prije rođenja; za mame koji prvi put rađaju - dan prije. To se događa jer se beba osjeća spremnom za rođenje i mijenja položaj u abdomenu, zauzimajući prijedložni dio (tj. Onaj koji se sada nalazi na dnu maternice) u zdjelici. Navel je ispupčen.
 • Žgaravica odlazi. Zahvaljujući tome, osjećaj pritiska na dijafragmu odlazi, disanje postaje lakše, simptomi žgaravice i belching otići.
 • Povećana poticanja i mijenjanje stolica. U isto vrijeme, potreba za korištenjem WC-a je u porastu, a oko tjedan dana prije rođenja stolica postaje tekućina - zbog pritiska fetusa na rektumu i djelovanja aktivacije hormona na crijevima.
 • Bol u donjem dijelu leđa. Može postojati bolna, bolna, ponekad grčevita senzacija u području perinealne i zdjelice zbog pritiska i istezanja sakralnog tkiva. Tijekom tog razdoblja, buduća majka može biti neugodno hodati i sjediti i teško je pronaći udoban držanje tijekom spavanja. "Neistinite" kontrakcije se mogu osjetiti, ali ako su nepravilne i jaz između njih se ne smanjuje, tada je rano govoriti o nastupu rada.
 • Nedostatak apetita. Najčešće, prije rođenja, trudnice ne žele ni najdraži obrok. U pravilu, 1-2 tjedna prije rođenja djeteta, trudnice gube do 2 kg - zbog višak tekućine. Tako se tijelo priprema za porod, kada majka treba dodatnu fleksibilnost i lakoću.
 • Promjenjivo raspoloženje. Hormoni se sve više oslobađaju, a raspoloženje trudne žene mijenja se iz sata u sat. Razdoblja kada je buduća majka aktivna i vesela zamjenjuju se željom da se povuče i da budu u tišini.
 • Dijete se kreće manje. U svom novom položaju - u pravilu, spušta se - neugodno se kreće.
 • Izbjegavanje sluznice. Cerviks tijekom trudnoće zatvara čep za sluz, a kratko prije rođenja bebe odlazi. To se može dogoditi neposredno prije rođenja, na početku rođenja i 1-2 tjedna prije. Gusta, prozirna, malo žućkasta, često pomiješana s krvlju. To je uobičajeno, međutim, ako je krvarenje potrebno, morate otići liječniku što je prije moguće kako biste bili sigurni da nema nikakvih komplikacija ili se odmah baviti njima.

Nije svatko zna da se voda može curiti ili premjestiti do rođenja.

Neka nelagoda može izazvati nelagodu i plijeniti raspoloženje, ali pokušajte se usredotočiti na radosnu anticipaciju: sve su to privremeni fenomeni, a vrlo brzo ćete se prvi put susresti s bebom!

Koje su faze generičkog procesa

Prvo razdoblje rada. Početak rada počinje čim započne redovite kontrakcije, između kojih prolazi manje i manje vremena. Mnoge trudnice uočavaju pojavu nepravilnih "lažnih" kontrakcija nakon tridesetog tjedna trudnoće. Ako ste zabrinuti zbog toga, dovoljno je posjetiti liječnika kako bi bili sigurni da su lažni. U svakom slučaju, imajte na umu da samo regularnost kontrakcija govori o nastupu rada.

U početnoj fazi, maternica se postupno otvara; na kraju treba otvoriti 10 - 12 cm.

Početna faza sastoji se od dvije faze:

 • Latentna faza - prvo, vrat se otvara na 2 - 3 cm brzinom od 0,35 - 0,5 cm po satu;
 • Aktivna faza - brzina cervikalne dilatacije povećava se na 1-2 cm po satu, ali na kraju, kada se grlić maternice gotovo potpuno otvori, blago pada: tijelo se priprema za drugo razdoblje rada.

U prosjeku, otkrivanje traje 9 do 12 sati.

Druga faza rada je rad od trenutka otvaranja maternice do rođenja djeteta.

Treće razdoblje rođenja je vrijeme između rođenja djeteta i rođenja "naknadnog rođenja" - placente i fetalnih membrana.

Trudnoća i porođaj uvijek idu pojedinačno. U prosjeku, postupak isporuke traje od 10 do 20 sati. No, neke žene rađaju mnogo duže, dok druge, naprotiv, brže. Vjeruje se da u budućim majkama koje prvi put rađaju vaginalno, porođaj traje duže.

Kako počinju porođaj

Rodjenje počinje kontrakcijama: redovite kontrakcije maternice dovode do otvaranja vrata maternice i rađanja djeteta. Osjećaji se mogu opisati na sljedeći način: želudac izgleda poput kamena, curling u grudima, i nakon nekoliko sekundi opušta.

Možete preskočiti prve kontrakcije bez da ih primijetite: najčešće se gotovo ne osjećaju; onda postaju jači, a u trenutku kada se pojave, u donjem dijelu trbuha ili u donjem dijelu leđa su nagnuća. Nakon tih senzacija otići - u novu borbu.

U pravilu, rane kontrakcije nisu previše bolne, ali mogu biti različite. U tom slučaju, prijavite svoju nelagodu liječniku kako bi vam pomogao da se nosite s njima.

Koliko dugo traju napadi?

Jaz između kontrakcija na početku rada je 10 - 12 minuta (ponekad 5 - 6), a traju nekoliko sekundi. Postupno se počinju pojavljivati ​​svake 3-5 minute, a njihovo trajanje se povećava i na 40-60 sekundi.

Ovo pravilo u pravilu traje od 6 do 12 sati. Ponekad se prenatalni kontrakcija nastavlja dugo, više od jednog dana, a trudna majka svibanj biti umorna od njih, što nije vrlo pogodno za normalno porođaj. U tom slučaju, trebate se posavjetovati s liječnikom koji će, ako je potrebno, pomoći u ovoj situaciji.

Kada voda protječe?

Rodjenje može započeti upotrebom amnionske tekućine. Mogu i odmah odstupaju potpuno i izlijevaju u malim dijelovima. U svakom slučaju, nakon toga morate potražiti liječnika kako bi, nakon što procijenio vaše stanje, odlučiti hoćete li biti spremni na porođaj ili trebate čekati drugu. Najčešće, voda je bezbojna, s malim bijelim pahuljicama - to je lubrikant ploda. Ako su zeleni ili žuti, trebate se posavjetovati s liječnikom.

U pravilu je voda izlivena u velikim količinama (oko 250 - 300 ml) ili, u nekom drugom slučaju, neprestano, od početka procesa, te je teško ne primijetiti.

Ne možete izmiješati vodu s sekretima, koje se također postanu vidljive i vodene do kraja trudnoće, ne možete: iscjedak se može pojaviti ujutro, a onda tijekom dana ne, za razliku od vode koje se neprestano teče. Ako ste u nedoumici, ne ustručavajte se posavjetovati se s liječnikom.

Kada odlaziti u bolnicu?

To je pitanje koje se brinu za mnoge buduće majke. Opća preporuka je da ide tamo kada ne samo da se borbe postaju redovne, ali interme između njih su 7 do 8 minuta.

Do tog vremena možete oboje pješačiti i uzeti tople kupke ili malo spavati između kontrakcija.

Ali, ako želite, možete prije otići u bolnicu. Prva faza rada se smatra završenom kada je cerviks otvoren do 4-6 cm i nastavlja se otvarati. Ako je ovaj "pokazatelj" manji od 3 cm, možda nećete biti odvedeni u rodilište i poslali ga kući.

Kako se ponašati tijekom početka rada

Nemojte nervozno brojati vrijeme štopericom, samo će vas umoriti. Nije bitno koliko će trajati početni postupak isporuke. Uskladiti se s rođenjem je otišlo što je duže. Dovoljno je obratiti pozornost na trajanje kontrakcija i intervalima s vremena na vrijeme. U pravilu, kontrakcije će vas pitati kada se aktivira generički proces.

 • Najvažnija stvar za vas je uštedjeti energiju i odmoriti se više. Pokušajte spavati između kontrakcija.
 • Pijte puno tekućine i češće idite na zahod, čak i ako to zapravo ne želite: puni mokraćni mjehur sprječava maternicu da se ugovara, a dijete ima manje prostora za pomicanje.
 • Ako ste zabrinuti, najbolje je napraviti opuštajuću vježbu, gledati film ili čitati knjigu.

Aktivna faza početka rada

Kontrakcije postaju jače, duže i češće, već imate problema s govorom kada se pojave. Cervik se aktivno otkriva. Ako kontrakcije postanu bolne, javljaju se svakih 5 minuta na jedan sat, morate bez odgađanja otići u bolnicu. Ova faza rada traje u prosjeku od 5 do 8 sati. Ako prvi put rađate ili ako dijete bude veliko, trebat će vam duže, a ako ste uzeli oksitocin ili ste prije imali vaginalni poremećaj, proces će ići brže i vjerojatno neće trajati više od sat vremena.

Što učiniti u ovom trenutku

U ovom trenutku možete prošetati, ali najvjerojatnije ćete se htjeti osloniti na nešto tijekom borbi. Ako ste umorni, možete se odmoriti na lijevoj strani. Može se tuširati, topla kupka ili pitati za laganu masažu.

 • Kada se vrata maternice otvore do 8 do 10 cm, započinje najaktivniji dio rada. Borbe se pojačavaju, idu svake 2 do 3 minute i traju minutu ili duže.
 • Između kontrakcija možete osjetiti drhtavicu i zimicu, a tijekom kontrakcija - groznicu.
 • Dijete se pomiče u područje zdjelice ako to prije nije učinio, a postoji osjećaj pritiska na rektum i želju za guranjem.
 • Najčešće u ovom trenutku postoji krvarenje - ne brinite, to je normalno.
 • Često postoji osjećaj mučnine.

Prije početka rada mnogi (ali ne svi) liječnici traže ženu da izvrši klistir. To je dobrovoljna procedura, ali se trudnice često slažu, jer tada se ne moraju brinuti da će isprazniti crijeva tijekom porođaja, iako je to potpuno normalno. Dakle, moći će se osjećati ugodno tijekom pokušaja. Bolje je unaprijed konzultirati s vašim liječnikom i odabrati odgovarajući plan djelovanja.

Mnoge žene u ovoj fazi rada odnose se na anesteziju, kao što je epiduralna anestezija.

Međutim, postoji mnogo načina da se opustite i ublažite boli, jer na mnoge načine bol uzrokuje strah, a ne stvarni fizički proces.

Evo nekoliko savjeta:

 • Tražite laganu masažu;
 • Potražite udobniji položaj tijela;
 • Napunite hladan ili topli oblog na čelu;
 • Vi svibanj želite šutjeti, a komunikacija neće biti potrebna, jer kontrakcije uzmu svu vašu pozornost daleko; ali možda ćete imati želju da dobijete podršku doule - vašeg liječnika, koji ćemo detaljnije raspravljati - kao i od djeteta ili drugog bliske osobe;
 • Usredotočite se na činjenicu da s svakom borbom pomažete bebu da se rodi.

Epiduralna anestezija

Ako imate epiduralnu anesteziju, iz medicinskih razloga ili ako želite, pritisak će biti manji. Ovaj proces traje od nekoliko minuta do nekoliko sati.

 • Ovaj postupak je raširen i smatra se sigurnim, komplikacije su vrlo rijetke, samo u jednom slučaju od 80.000.
 • Takva anestezija vrši se u lumbalnoj regiji uz pomoć posebne igle i tankog katetera, u koji se lijek hrani približno svakih 30 minuta.
 • U pravilu, nakon toga, očekivana majka može hodati, ali ponekad njezine noge mogu privremeno izgubiti osjetljivost, a onda će morati leći.

Koje su prednosti anestezije? Zahvaljujući njoj, trudnica, u pravilu, ne osjeća bol.

Nedostaci su da je rad sporiji, u jednoj od 20 slučajeva anestezija ne radi, a moguće su i komplikacije. Vjeruje se da je učinak anestezije na bebu minimalan, ako nema komplikacija.

U pravilu, liječnici preporučuju odustajanje od epiduralne anestezije, ali osjetljivost svake žene je drugačija, a ako se jaki strah i bol povećavaju i ne možete se nositi s njima, liječnik će vam to propisati.

Pokušaji, porod i posteljica

Čim se cerviks potpuno otvori, dijete počinje kretati kroz rodni kanal. U ovom trenutku se borbe događaju rjeđe, tako da imate vremena da se opustite između njih. Mnoge majke vjeruju da je ovo razdoblje, unatoč činjenici da je to glavna - upravo sada beba će se roditi, lakše se tolerira. Drugi trebaju gurati, čini se, nije najugodnije.

Maternica ugovara, a beba osjeća pritisak. Svakim pokušajem se kreće kroz rodni kanal. Sada ne morate ništa učiniti na namjenu, samo se trudite za svaku borbu, pokušavajući se opustiti što je više moguće tijekom pauze. Međutim, u mnogim bolnicama liječnici traže odgojnu majku da namjerno gura: to je sve pojedinačno, jer unaprijed morate raspraviti s liječnikom kako se bolje ponašati i odabrati način koji vam je bliži.

Ako imate epiduralnu anesteziju, ne osjećate da je maternica tako jasno ugovorena, onda biste trebali povjeriti liječniku koji će vam reći kada treba gurati.

 • Rođenje same bebe može biti brz, pogotovo ako nije vaše prvo vaginalno rođenje ili sporo. Svakom kontrakcijom dijete će se približiti izlasku iz rodnog kanala.
 • U ovom trenutku žena često želi promijeniti položaj da bi pronašla najprikladniju, ali to nije uvijek moguće u bolnici.
 • Konačno, kada završi sljedeća borba, glava djeteta (u pravilu, dijete se rodi samo glavom naprijed, iako to uopće nije potrebno) postupno će se pojaviti i uskoro će se roditi.
 • Sada trudna majka želi gurati još teže, a sa svakom kontrakcijom glava se može bolje vidjeti, a mišići perineuma protežu se i na ovom se području može osjetiti gori osjećaj (između anusa i vagine).
 • U ovom trenutku, liječnik će vam reći kada će gurnuti manje ili zaustaviti, tako da glava djeteta može izaći iz vagine. Važno je pokušati dopustiti glavi da prođe polako i glatko, tako da se perineum ne slomi.
 • Čim se glava rodi, liječnik provjerava da pupčana vrpca nije omotana u djetetovu vratu. Ako je tako, pupkovina će pokušati ukloniti iz vrata ili izrezati ako je potrebno.
 • Tada će vam liječnik reći kada trebate ispraviti, tako da dijete glatko napusti rodni kanal.

Čim se dijete rodi, osušit će se ručnikom, ukloniti višak sluzi iz usta i nosa. Ako je moguće, liječnik će staviti vašeg sina ili kćer na prsa, tako da možete diviti svoje blago. Bit ćete prekriveni pokrivačem: sada novorođenčad treba toplinu.

Liječnik će rezati pupčanu vrpcu, a vi ćete biti preplavljeni emocijama i velikom olakšanjem zbog činjenice da je rođenje završeno. Iako ste jako umorni, u ovom trenutku nećete ni žudjeti za spavanje.

Koliko dugo je druga faza rada? Od nekoliko minuta do nekoliko sati. Bez epiduralne anestezije, u pravilu, ova faza traje oko sat vremena za ženu koja prvi put rodi, a oko 20 minuta ako ovo nije prvo rođenje.

Postoji vrlo malo. Samo nekoliko minuta nakon rođenja djeteta, kontrakcije počinju. Prvih nekoliko kontrakcija razdvaja posteljicu od zidova maternice. Liječnik će vam reći kada treba gurati. Placenta se u pravilu rađa nakon jedne kontrakcije, ne boli i traje 5 do 10 minuta.

Rođenje je gotovo - što je sljedeće?

Čestitke mami i njezinoj bebi! Nakon što je posteljica ostavila maternicu, osjetit ćete da je želudac postao težak: maternica se smanjila. Liječnik će provjeriti da ostane u tom položaju. To je važno tako da krvne žile koje vezuju posteljicu i maternicu mogu suziti i krvarenje prestati.

 • Liječnik će provjeriti je li cijela placenta izašla i izvršila pregled kako bi se osiguralo da ne trebate šavove na perineumu. Ako je potrebno, dobit ćete lokalnu anesteziju. Ako ste imali epiduralnu anesteziju, anesteziolog će vam doći ukloniti kateter iz leđa. Potrebno je jednu sekundu i uopće ne boli.
 • Ako planirate dojenje, sada možete napraviti prvi pokušaj. Istina, ti i tvoja mrvica moraju biti spremni za to. Nisu svi novorođenčadi takve želje u prvih nekoliko minuta nakon rođenja, ali pokušajte držati dijete na bradavici. Većina beba počinje sisati u prvom satu nakon rođenja. Rano povezivanje s dojkama pomaže novorođenčadi, a također je korisno za majku: hranjenje pomaže u proizvodnji oksitocina, istog hormona koji uzrokuje kontrakcije, a sada pomaže vašoj utrobi da ostane u ugovorenom položaju. Ako se to ne dogodi, liječnik će vam dati oksitocin, a sve će ionako raditi.
 • Borbe se nastavljaju u ovom trenutku, ali gotovo neprimjetno. Ako je ovo vaše prvo dijete, možete osjetiti samo nekoliko trenutaka. Ako već imate djecu, kontrakcije se mogu nastaviti s vremena na vrijeme na 1 do 2 dana. Osjećaju se kao menstruacijska bol, a ako je previše jaka, zamolite liječnika za bol. Osjećate slabost ili zimicu - to je apsolutno normalno i uskoro će proći.

Ako rođenje nije bilo nikakvih problema, a beba ne treba posebnu njegu, zamolite liječnika da vas napusti bebom, sada je vaše vrijeme!

Epiziotomija: kada i zašto to učiniti

Ovo je naziv malog reznog dijela na području perineuma i stražnjeg zida vagine, kako bi se djetetova glava mogla roditi. Ovo je prilično uobičajena procedura, a prije rođenja liječnik ne može znati hoće li to biti potrebno. Navodimo slučajeve kada liječnik može odlučiti što učiniti:

 • Ako postoje znakovi da ligamenti perineuma nisu dovoljno elastični i postoji opasnost od pucanja. Tada je rez 2-3 cm manji od dva zla, jer jaz može biti duži i ne izliječiti brzo.
 • Ako postoji strah da se glava bebe može ozlijediti. To može biti slučaj ako je glava djeteta znatno veća od vaginalnog otvora ili ako dijete pomiče zdjelicu naprijed tijekom rada.
 • Ako je rođenje brzo.
 • Ako je zamagljivanje perineuma vidljivo - to se događa kada kontrakcije nisu dovoljno jake ili ako traju mnogo dulje od očekivanog.
 • Kada žena ne uspije čekati pokušaje i tkivo je prisiljeno širiti prebrzo.
 • Ako stanje ženke zahtijeva bebu da se rodi brže (na primjer, visoki krvni tlak, teška miopija ili drugi čimbenici).
 • Kada liječnik treba nametnuti posebne alate kako bi se dijete rodilo: to može biti pomagala za opstanak ili vakuumsku ekstrakciju. Iskusni stručnjak će moći procijeniti je li to doista neophodno, bez obzira na to je li dijete sigurno i na koji je način ispravnije.

Mišići perineuma možda neće biti dovoljno fleksibilni u sljedećim slučajevima:

 • Ako je ovo prvo rođenje žene starijih od 35 godina;
 • Ako je perineum visok, tj. Udaljenost između anusa i vagine veća je od 7 do 8 cm;
 • U slučaju da postoje ožiljci na perineumu;
 • Kada opstetričar nije dovoljno zaštitio prepone pri uklanjanju glave i ramena djeteta

Kako epiziotomija.

Anestezija tijekom ovog postupka se obično ne primjenjuje, ali žena ne osjeća bol, jer sada u tim tkivima nema dovoljne količine krvi i nema osjetljivosti.

Rez je najčešće izveden kada se glava prikazuje; to učiniti sa škarama.

Nakon što se beba rodila, liječnik će ukloniti anesteziju kirurškom šavom koja se apsorbira, tako da nema potrebe za uklanjanjem šavova.

Šav iscjeljuje, u pravilu, u roku od 4 do 5 tjedana, ako slijedite preporuke liječnika (ležaj, dojenje dok ležite, laganu prehranu) i vodite računa o šavovima. Nakon što je lochia (iscjedak nakon porođaja) zaustavljena i šava se izliječila, ako ste spremni, možete igrati sportove i seksati. Prvo, postoji svibanj biti nelagoda, ali s vremenom će otići.

Što se može učiniti kako bi se smanjio rizik od epiziotomije:

 • Perinealnu masažu treba izvoditi 2-3 puta tjedno, počevši otprilike od 36. tjedna trudnoće - po mogućnosti uz uporabu specijalnog ulja. Tehnika je jednostavna: morate plitko umetati prste u vaginu i gurati u smjeru anusa.
 • Kegelove vježbe su također korisne - kontrakcija intimnih mišića i mišića anusa u različitom ritmu. Pročitajte ih u posebnom materijalu (https://agulife.ru/calendopedia/kak-vosstanovitsya-posle-rodov).
 • Pokušajte biti mirni i strpljivi tijekom poroda, koliko uspijete.

Kada se izvodi carski rez

Statistika posljednjih nekoliko desetljeća sugerira da je cezarianski odjel češće u svijetu. Prema WHO-u, ova operacija iz medicinskih razloga treba biti imenovana ne više od 15% slučajeva. No, u stvarnosti je taj broj mnogo veći (u nekim europskim zemljama - gotovo polovica svih rodova).

Cezarianni dio je medicinska operacija tijekom koje se rad obavlja kirurški, kroz rez u maternici. Ova je metoda poznata još od drevnih Rimljana. Ali uvjeti u kojima se operacija, naravno, značajno promijenila od tada. Sve prolazi vrlo brzo i, u pravilu, traje samo jedan sat. To je posljednja činjenica koja je često presudna kada žene čine izbor u korist Cesarskog dijela "po volji": netko se boji mnogih sati rada, netko se boji ruptura i istezanja maternice itd.

Pa ipak, carski rez nije kozmetički postupak. Iz medicinskih razloga imenuje se samo ako postoji opasnost za život i zdravlje majke ili djeteta. U usporedbi s prirodnim porođajem, rizik za žene i bebe u slučaju carskog reza je nekoliko puta veći.

Kada se carski rez obavlja prema receptu liječnika?

 • Ženska zdjelica previše uska i / ili fetus prevelika;
 • Placenta previa (placenta zatvara ulaz u maternicu);
 • Uterine ožiljci iz prethodnih operacija, prijetnja ruptura;
 • Višestruka trudnoća;
 • Brojne bolesti koje nisu povezane s trudnoćom (kardiovaskularne bolesti, rizik od rasta mrežnice, vene s proširenjem, virusne bolesti mokraćnog trakta itd.).

Kada je carski rez obavlja hitno nakon početka rada?

 • Kada je porođaj predugo ili se generička aktivnost iznenada zaustavlja;
 • S akutnim nedostatkom kisika i problemima s srcem dijete;
 • S prijevremenim odstranjivanjem posteljice;
 • Ako postoji opasnost od rupture maternice.

Što biste trebali znati je li dodijeljeno carski rez?

 • Liječnik koji promatra vašu trudnoću vjerojatno će prijaviti potrebu za operacijom čak i tijekom prvih pregleda. Pogotovo ako već imate povijest operacija na maternici ili postoje kronične bolesti.
 • Operacija se najčešće dodjeljuje do kraja trećeg tromjesečja trudnoće - 38. - 39. tjedna. Cezarianni dio se u većini slučajeva provodi pod lokalnom anestezijom (epiduralna ili spinalna anestezija). Tako ćete vjerojatno biti u mogućnosti priložiti bebu na grudi odmah nakon rođenja.
 • Djelo kirurga skriveno je od žene uz pomoć malog zastora. I tek nakon što liječnik ukloni dijete kroz rez u maternici (u većini slučajeva vodoravno), moći ćete vidjeti bebu.

Što treba uzeti u obzir ako razmišljate o carskim rezima bez ozbiljnih medicinskih razloga?

 • Vjerojatnost razvoja komplikacija kod majke i djeteta mnogo je veća. Imat ćete više oporavka nakon poroda: dok je šava zacjeljuje, majka treba stalnu pomoć.
 • Može doći do poteškoća pri uspostavi dojenja.
 • Učinci anestezije i antibiotika koji su primljeni tijekom operacije su negativni za dijete.
 • Poteškoće s obnavljanjem trudnoće: studije pokazuju da cezarianni dio može spriječiti pojavu sljedeće trudnoće.

Ako imate carski rez iz medicinskih razloga, ne zaboravite da je to važno za vašu bebu i činite sve u redu. Ako odaberete operaciju, pod vodstvom nesigurnosti i straha, možda je vrijedno ponovno razmotriti situaciju.

Mnoge trudnice počinju osjećati anksioznost. Nakon što ste se suočili s njom, zasigurno ćete vjerovati u snagu vlastitog tijela. Uostalom, ako vam je dostupan prirodni porod, svakako biste trebali iskoristiti ovu priliku.

Što je korisna doula

Već smo rekli da se suočavanje s emocijama tijekom porođaja može pomoći doula. Takozvani asistent, koji priprema ženu za rođenje djeteta (ponekad i prije začeća), prati ju tijekom porođaja i pomaže uspostaviti kontakt s bebom odmah nakon rođenja. Biti Dula je posao koji zahtijeva, prije svega, poziv, a zatim posebnu edukaciju i obuku. Dole škole u različitim zemljama ujedinjene su u zajednici: razmjenjuju znanja, održavaju sastanke i konferencije, slave Međunarodni dan i podučavaju pridošlice.

I iako ova struka postoji jednako kao i čovječanstvo, trenutni Dole pokret nastao je kao odgovor na zahtjeve modernih urbanih žena. Uostalom, nažalost, proces porođaja u urbanim sredinama je depersonaliziran.

Doula možda nema medicinsku edukaciju (prisustvo njezine djece također nije neophodno) jer se ne miješa u proces porođaja i ne donosi vlastito iskustvo osobnom procesu žene.

Kako vam mogu pomoći

 • Pružite informativnu podršku. Žena u svakom trenutku zna što joj se događa, u kojoj je fazi procesa ona, što je pred nama, kako se pripremiti za nju.
 • Emocionalno podržavajte. U porođaju se lako uplašiti i tresti, ali asistent "ulijeva" snagu i entuzijazam u ženu koja rodi, dijeli svoje osjećaje i dijeli njezino samopouzdanje.
 • Osigurajte poštivanje željama ženama. Ako se žena priprema za određeni plan rađanja i želi, na primjer, bez stimulacije i anestezije, te namjere se lako zaboravljaju pod pritiskom stručnjaka u klinici. U ovom trenutku, doula može "podijeliti" s budućom mamom njezinu upornost i djelovati kao njezin predstavnik u pregovorima s liječnicima, tako da s velikim poštovanjem tretiraju žene žene. Ako majka želi staviti bebu na želudac, pričekajte dok ne završe pulsiranje pupkovine, dopusti djetetu da se pričvrsti na prsa i ostane s njim dokle god je potrebno, doula će doći do spašavanja. U ovom trenutku, moja vlastita snaga možda neće biti dovoljna da inzistira na njoj, a doule podsjeća nju i liječnike da nije potrebno žuriti.
 • Vodite brigu o ženi. Svaka doula ima svoj repertoar metoda anestezije za rad i rad i kontrakcije. Netko koristi masažu, nekoga - aromaterapiju, nekoga "pjeva" zajedno s kontrakcijom žena. Osim toga, postoje mnoge tehnike motora i dišnog sustava, pomalo olakšavajući porođaj. Doules pomaže ženama da olakšaju kontrakcije na prirodan način, ispunjavajući taj proces s radošću, očekivanjem, znatiželjom i samopouzdanjem.

Doules nisu liječnici, i oni sami ne uzimaju isporuku. No, bilo koji od njih posjeduje odgovarajuću tehnologiju i spreman je za uključivanje, ako iz nekog razloga liječnici nemaju vremena.

Zajednički porođaj

Također bih vam želio reći o tome što je "zajedničko rođenje", u kojem je bebin otac u odjelu s budućom majkom i sudjeluje u procesu rođenja djeteta, ako je to dopušteno u ovoj bolnici.

Naravno, sav savjet ovdje je u određenoj mjeri subjektivan. Samo buduće mame i tate će moći procijeniti prednosti i nedostatke, saznati je li im važna, ako su spremni za to i donijeti odluku.

 • Glavna stvar ovdje je osjećaj budućnosti majke, sve ovisi o tome kako je udobna za nju. Ako se osjeća neugodno, to može otežati isporuku, pa je taj aspekt jako važan.
 • Istodobno, ako otac nije spreman za to, ne vrijedi ga prisiljavati. Uostalom, za budućnost pape, takvo iskustvo ne može samo nadahnuti i jačati ljubav prema ženi i djetetu, nego i traumatičnu. Nisu svi ljudi spremni za tako snažna emocionalna iskustva. I nije nimalo neophodno da će biti tako "hladnokrvni" da bi se trudna majka smirila - može se pokazati suprotno.
 • Ne treba zanemariti mogućnost da čovjekov stav prema majci djeteta kao seksualnog objekta može patiti. Neka to izgleda "pogrešno", međutim, statistika kaže da značajan broj muškaraca nakon zajedničkog rođenja traži pomoć od seksualnog terapeuta.

Istodobno, ako budući roditelji svjesno donose odluke o zajedničkom rođenju i budu spremni za njih, onda to iskustvo može postati jedno od najživopisnijih i emocionalnijih u životu.