Fiziologija rada: hormoni i pripravak vrata maternice

Hrana

Kako počinje rođenje, mnogi ljudi znaju. Ali kako se događa mehanizam pojave rada, što točno započinje ovaj proces, samo znalci opstetričara i ginekologa. U ovom članku ćemo pogledati fiziološki proces porođaja sa stajališta opstetriranja.

Kako hormoni utječu na početak rada? Koje vrste hormona trebaju započeti proces rada? Da li hormoni djeteta utječu na početak rada? Sve ovo je u našem članku.

Rođenje: kratke informacije

Porijeklo je fiziološki čin tijekom kojeg se izbacivanje fetusa iz maternice javlja kroz porodni kanal, placentu s membranama, amnionska tekućina. Tijekom trudnoće fetus je u vrećici fetusa u amnionskoj tekućini. Fiziološki rad se javlja nakon 280 dana (10 dana plus ili minus). Prethodno se vjeruje da započinje rad, jer se fetus počiva na nogama na dnu maternice, glava prešama na cerviks (hipokratska teorija).

Suvremene ideje o uzrocima rada vrlo su složene. Uzbudljivost maternice povećava završetak trudnoće. Do kraja trudnoće maternica se povećava mnogo puta (uterus ne-trudne žene je približno 7-8 cm duž uzdužne osi, a duljina trudne maternice povećava se do 36 cm u punom terminu). Mišići maternice, poput mišića srca, posjeduju automatizam, jer su mišićne stanice miometrija sposobne za spontanu kontraktilnu aktivnost.

Primarni izvor uzbuđivanja je grupa stanica koje se obično nalaze u desnom kutu cijevi pomoću pejsmejkera. I odavde val uzbude prvo se proteže na donji dio maternice. Ovo širenje valova kontrakcije nazvan je silazni trostruki gradijent (donji dio tijela - niži segment). Ovo je norma jer ako val ide od donjeg dijela do gore, onda se neće dogoditi rođenje. Dno maternice puno je jače od tijela maternice. Tijelo, pak, ugovara snažnije nego niži segment. Donji segment je najzahtjevniji. Stoga se formira snaga protjerivanja. Kontrakcije maternice nazivaju se kontrakcije.

Borba je rezultat pretvorbe kemijske energije u mehaničku energiju; kontrakcije maternice, aktina i miozina su uključene u proces kontrakcije. Posebnost strukture mišića maternice je drugačiji raspored mišićnih vlakana u različitim dijelovima maternice. Na dnu iu tijelu, u prvom redu uzdužnom rasporedu vlakana, u donjem segmentu - uglavnom kružnom tijeku mišićnih vlakana. Mišićna vlakna maternice imaju sposobnost da ne samo da ugovore, već i nešto promijene tijek svoje kontrakcije, tj. Mogu se međusobno isprepletati i prenijeti uzbuđenje iz jedne stanice u drugu. Sva mišićna vlakna maternice imaju srednju fistulu, a ti spojevi se posebno razvijaju prije porođaja.

Intenzitet kontrakcija ovisi o potencijalu iscrpljivanja svake mišićne stanice. I, unatoč činjenici da se maternica sastoji od mnoštva vlakana, u radu ona djeluje kao jedan organ.

Uzroci rada

U miometriju postoji ogroman broj receptora s visokom osjetljivošću na humoralne tvari, hormone i uterotonične agense. Maternica sadrži veliki broj alfa i beta adrenergičkih receptora, m-kolinergičkih receptora, histaminskih receptora, estrogena, progesteronskih receptora, receptora prostaglandina, receptora oksitocina.

Hormoni koji utječu na generičku aktivnost

Hormonski acetilkolin (pod njegovim utjecajem dolazi kontrakcija mišića maternice, kolinesteraza ga uništava, a uzbuđenje uterusa zaustavlja). Osjetljivost receptora na acetilkolin uterusa ovisi prije svega o estrogenu. Oni su sintetizirani u posteljicu, jajnicima, i u osnovi, najaktivniji estrogen 17-estradiol sintetiziran je u fetalnoj jetri. Estrogeni su 3 frakcije: estradiol, estron, estriol. Stanje fetusa, njegov endokrini sustav također utječe na razvoj rada.

Do kraja trudnoće povećavaju se razine estrogena. Tijekom trudnoće vlada progesteron, jer smanjuje ekscitabilnost maternice i tako čuva trudnoću. Do kraja trudnoće sadržaj se smanjuje. Za normalni tijek trudnoće potrebna je normalna hormonska ravnoteža. Poremećeni menstrualni ciklus obilježen je izrazitom hipertrikozom, pretilosti, neplodnosti. U takvim ženama, trudnoća može nastaviti kako slijedi:

dolazi do trudnoće, ali dolazi do pobačaja

trudnoće punopravno, ali u radnom odnosu različite nepravilne radne snage

uzrokuju proliferaciju miometrija

smanjiti potencijal mirovanja maternice

povećati nakupljanje kalcijevih iona

stimuliraju alfa adrenoreceptore, koji su odgovorni za kontraktilnu aktivnost maternice

povećava osjetljivost maternice na djelovanje oksitocina

Učinak progesterona suprotan je estrogenu. Kortikosteroidi su od velike važnosti za razvoj rada. Njihov broj se također povećava do kraja trudnoće i sintetizira nadbubrežne žlijezde žene i fetusa, posteljice. Povećanje kortizola u perifernoj krvi fetusa signal je za razvoj rada. Velika je važnost vezana uz prostaglandine. PGF2, PGE, PGF2 nastaju u decidualnom tkivu maternice, a PGE se formira u fetalnim membranama. Oni su glavni uterotonici. Razina GHG porasta prije isporuke i rezultat je povećane razine kortizola.

Početak kontrakcija maternice ne može se odvijati bez kalcijevog iona, budući da su transmiter pobuđenosti od živčanog vlakna do mišića. Sadržaj kalcijevih iona povećava se početkom rada.

Glavni učinak prostaglandina na maternicu ima jednu značajku: maternica reagira kontrakcijom u bilo kojem trenutku tijekom trudnoće. To znači da se uporaba prostaglandina u bilo kojem razdoblju trudnoće može koristiti za ukidanje trudnoće. Koristite prostanol, enzoprost.

Drugi oksitocin je oksitocin. Proizvodi se u stražnjem režnju hipofize. Koncentracija oksitocina malo varira tijekom trudnoće i nalazi se u krvi u vrlo niskim koncentracijama. Do kraja trudnoće, sadržaj oksitocina je maksimalan noću, a smanjuje se tijekom dana. Rođenja najčešće počinju noću, kada postoji maksimalna koncentracija i oksitocina i estrogena. Maksimalna koncentracija oksitocina zabilježena je tek na kraju rada (do kraja drugog i trećeg razdoblja rada). Stoga mnogi znanstvenici vjeruju da je oksitocin od najveće važnosti jedino u poboljšanju porođaja, a ne u oslobađanju.

Oksitocin povećava izlučivanje PGF2. Stoga, povećanje razine estrogena, smanjenje sadržaja progesterona i povećanje koncentracije kalcijevih iona igraju važnu ulogu u nastupu rada. Signal za početak rada je povećanje proizvodnje prostaglandina fetalnim membranama, nakon što se kortizol oslobodi u amnionskoj tekućini, koju izlučuju nadbubrežne žlijezde fetusa. Povećanje sinteze prostaglandina povećava se povećanjem koncentracije estrogena, kalcijevih iona, kao i rupture fetalnih membrana i infekcije te širenja cerviksa tijekom rada tijekom vaginalnog pregleda. Započeti borbe. Uspjeh porođaja uglavnom je osiguran ako postoji biološka spremnost za porođaj. Ova riječ znači stvaranje generičkog dominanta u mozgu (to je stanje CNS-a kada je moždani korteks u stanju inhibicije, a subkortikalne strukture su u stanju uzbuđenja, što stvara uvjete za bezuvjetan refleks).

Priprema maternice i cerviksa za porođaj

Biološko sazrijevanje mekog kanala (maturni cerviks do 38 tjedana).

Znakovi nezrelog cerviksa:

duljina vrata 2-3 cm

debelog cerviksa

cervikalni kanal zatvoren

cerviks se često odbacuje u sakralu i ne nalazi se u središtu vagine.

Znakovi zrelog cerviksa:

cerviks se skrati na 1-1,5 cm

prolazimo cervikalni kanal za prst iza unutarnjeg grla.

cerviks se nalazi u središtu vagine.

Ti su znaci najprije opisali američki znanstvenik Bishop. Pored biološke spremnosti za porođaj, somatski zdravlje žene, veličina zdjelice, veličina fetusa itd. Od velike su važnosti u ishodu rođenja.

Cerviks se dozrijeva pod djelovanjem uterotonika (estrogen, relaxin, PGE2).

Definicija ženske spremnosti za porođaj. Spremnost za porođaj znači prije svega spremnost fetusa za porođaj. Plod mora biti zrelija. Metode određivanja spremnosti žena za porođaj:

- vaginalni pregled vrata maternice

- citološka metoda (razmaz iz stražnje vaginalne snage, procjena epitelnih stanica). Vagine su orgulje

- cilj za djelovanje spolnih hormona, obložen je slojevitim skvamoznim epitelom. Slojevanje ovisi o stimulaciji estrogena i progesterona. Pod utjecajem estrogena nastaje proliferacijski proces ili korijencija, pojavljuje se karyopiknoscija jezgre (raste karioptički indeks). Dakle, prema sastavu stanica, prema CRPD-u, moguće je suditi o približavanju rođenja, spremnosti za njih.

- oksitocin test (test stresa). Ako se ženi daje oksitocin, u slučaju spremnosti za porođaj, maternica će odgovoriti smanjenjem. Unesite jednu jedinicu. (0,2 ml) oksitocina, polagano, intravenozno. Možete koristiti serotonin. Provođenje testiranja na stres zahtijeva oprez, kao što je to slučaj kod nekih žena, primjena oksitocina može dovesti do poremećaja placente.

- uvođenje kalcijevog klorida. 2-3 minute nakon intravenske primjene, opaža se kontrakcija maternice.

Gornji testovi se provode u slučaju kada je potrebno rano prestanak trudnoće (na primjer, u slučaju teške toksikoze).

Tko treba stimulaciju rada i zašto?

Olga Kenton: Liječnici proučavaju tehnologiju poticanja radne aktivnosti i njezinog utjecaja na organizam majke i djeteta tijekom cijelog stoljeća. Danas postoji mnogo načina i lijekova koji mogu ubrzati i olakšati proces porođaja. Bez obzira na to kakve su vam super moderni lijekovi bili, bez obzira koliko ste bili sigurni da je postupak stimulacije apsolutno siguran - imajte na umu da svaka intervencija u procesu rada može imati pozitivan ili negativan učinak na porođaj.

Budući da je žensko tijelo uređeno prirodom na takav način da se dijete može roditi gotovo bez pomoći, nerazumna intervencija u porođaju može samo štetiti. Istina, danas su komplikacije čak i kod primarne majke češće zabilježene. To je zbog slabe ekologije, kasne dobi rođenja prvog djeteta i, prema tome, većeg broja kroničnih bolesti kod rađanja žena.

Osim toga, liječnici, koji su previše vjerovali u čudotvorne naprave i lijekove, sada se sve više oslanjaju na prosječne generičke pokazatelje, a ne na vlastito iskustvo. Prema statistikama, u svakoj rodnoj bolnici u Rusiji, radna aktivnost se stimulira u 7% rođenih, ali to je samo prema službenim podacima. A što se događa u stvarnosti, može se samo pogoditi, jer je u mnogim rodilištima bolnica ovaj postupak stavljen u stream.

Većina žena koje se nude stimulacija rada jednostavno ne znaju, a liječnici ne smatraju potrebnim obavijestiti ih da uvođenje lijekova može ubrzati i usporiti ili potpuno zaustaviti prirodni proces rada. To dovodi do dodatne medicinske intervencije, a sve češće i na kirurški zahvat cesarejske sekcije.

Nakon što je operacija završena, liječnici "smiruju" ženu s riječima da je to jedina moguća opcija, a da ako nije za nju (operaciju), rezultat bi mogao biti mnogo žalosniji. Jedina stvar o kojoj ne govore da je to sama stimulacija porođaja i postaje uzrok kirurške intervencije.

Često žene, koje nemaju punu informaciju o prednostima i nedostacima stimulacije, i prešutnim pristankom liječnika, vrlo lako pristaju na "guranje" generičkog procesa. Oni ne shvaćaju da će možda porođati brže, ali bol neće biti smanjen, već će se povećati, a dijete će povećati rizik od razvoja gladovanja kisika i kao posljedica toga može se smanjiti krvni tlak (i ​​to je već pokazatelj da dijete pati u uteri i trebate operaciju).

Naravno, liječnici moraju biti pouzdani, a postoje i slučajevi kada je stimulacija stvarno potrebna i opravdana. Ali nemojte zaboraviti da sve radnje koje poduzima opstetričar moraju biti dogovorene s vama ili vašom ovlaštenom osobom. Stoga, ako imate takvu priliku, neka muž ili netko od rođaka kojima vjerujete da je kod vas rođen s vama. Čak i ako ne možete donijeti adekvatnu odluku, moći će procijeniti situaciju još hladno.

I što je najvažnije - da se pripremite za rođenje djeteta psihološki i fizički od trenutka kada ste saznali za svoju trudnoću. Ako nemate nikakvih kontraindikacija zbog zdravstvenih razloga, onda šetnje na svježem zraku, plivanje, igranje sportova najbolji su pomagači u pripremi tijela i unutarnjih organa za takav važan trenutak u životu bilo koje žene kao porođaja.

Što je za poticanje radne aktivnosti?

U slučajevima kada porođaj ne počinje prirodno ili se ne napreduje, kada postoji medicinska naznaka za rođenje djeteta prije roka, liječnici se pribjegavaju stimulaciji radne aktivnosti za proširenje cerviksa.

Poticanje poticanja radne snage:

 • u slučaju post-trudnoće (više od 42 tjedna);
 • kako bi se smanjio rizik od cezariannog dijela za višestruke trudnoće ili veliku veličinu djeteta;
 • kako bi se izbjegle generičke komplikacije u slučajevima gdje postoje medicinske indikacije za zdravlje majke ili fetusa: bolesti bubrega, štitnjača, visoki krvni tlak, gestacijski dijabetes, prolapsni pupak.

Glavni nedostaci stimulacije rada:

 • Glavni minus stimulacije je preveliki utjecaj lijekova na tijelo majke i djeteta. Stoga su vrlo bolne kontrakcije, patnja fetusa i, kao rezultat, carski rez;
 • kada se koristi dropper u radnoj snazi, žena je prisiljena biti u neugodnom i neučinkovitom položaju za rođenje djeteta - ležeći na leđima. To povećava bol kontrakcija i ometa napredak u radu;
 • stimulacija može uzrokovati razvoj gladovanja kisika fetusa, au nekim slučajevima može dovesti do poremećaja funkcioniranja dječjeg srčanog sustava;
 • stimulacija rada može uzrokovati prevelike, vrlo intenzivne i bolne kontrakcije koje zahtijevaju uvođenje dodatnog dijela lijekova protiv bolova;
 • vjerojatnost rupture maternice duž ožiljka u slučaju ponavljanih vagianalnih isporuka nakon carskog dijela;
 • fetalna nevolja. Vjeruje se da se porođaj javlja nakon što dijete izlučuje poseban hormon u majčino tijelo, što potiče proces rađanja. Ako je rođenje umjetno stimulirano, dijete još nije spremno za rođenje;
 • stimulacija povećava rizik od preranog placentalnog oštećenja, kao i uporabu pinceta ili vakuumskih ekstrakta.

Vrste umjetne stimulacije

Za poticanje porođaja najčešće se koriste sljedeće metode:

Uvođenje analoga prirodnih hormona koji potiču rad i povećavaju kontraktilnu aktivnost maternice

Za pripremu maternice za otkrivanje koristite lijek kao što je oksitocin.

Oksitocin - odnosi se na sintetizirane analoge hormona koji proizvodi hipofiza. Oksitocin se primjenjuje uglavnom u obliku intramuskularnih ili subkutanih injekcija. Ovaj lijek ima više minus od plusa, a osim toga, vjerojatnost njezine predoziranja je visoka:

 • oksitocin uzrokuje nefiziološke kontrakcije i povećava bol rođenja (stoga se treba koristiti u kombinaciji s lijekovima protiv bolova);
 • Lijek može povećati patnju fetusa. Prevelike i intenzivne kontrakcije uzrokuju smanjenje količine kisika dobivenog djetetu. I djeca rođena uz pomoć stimulacije prilagođavaju se lošijima i češće su otkrili dječju žuticu;
 • doza lijeka treba biti izabrana pojedinačno zbog identificirane osjetljivosti mnogih pacijenata;
 • oksitocin se ne smije koristiti ako postoji ožiljak na maternici, placentu previa, abnormalnom fetalnom položaju ili nemogućnosti djeteta kroz rodni kanal.

Primjena prostaglandina

Studije pokazuju da je mnogo sigurnije korištenje prostaglandina (pristanište, enaprost, dinoproston, oprostiti), koji uzrokuju mekše kontrakcije, kako bi se maternica pripremila za otvaranje. Često je uzrok nedostatka napretka u radu nezrelost cerviksa. Kako bi ga "omekšali" i uzrokuju kontrakcije, liječnici inzuliraju prostaglandine u obliku posebnog gela ili svijeća duboko u vaginu i cervikalni kanal.

Prednosti korištenja prostaglandina su da ovaj lijek ne prodire u amnionski mjehur i ne ograničava kretanje žena tijekom porođaja. Istodobno, prostaglandini mogu usporiti prijelaz na aktivnu fazu rada. Kod nekih majki, uporaba ovih lijekova uzrokuje razvoj glavobolja ili povraćanja.

amniotomija

Amniotomija je otvaranje fetalnog mjehura s posebnom kukom, koja je umetnuta u vaginu, zaplijenila fetalni mjehur i otvarala ga, što uzrokuje izljev amnionske tekućine. Ovu operaciju treba obaviti iskusni opstetričar i samo na svjedočenju.

Kako bi se izbjegle moguće komplikacije, amniotomija se izvodi obično nakon održana je bebina glava u malom zdjelu, cijeđenje fetalni mjehura i nalazi se na površini krvnih žila, čime se sprječava rizik od krvarenja i prolapsa pupkovine.

Glavne indikacije za amniotomije, prema ginekologa i opstetričara, je perenashivanie trudnoća, a kao posljedica toga, pogoršanje stanja posteljice, kao i rizik od kisika izgladnjivanje fetusa.

Drugi važan razlog za korištenje amniotomije može biti preeklampsija.

Preeklampsija je komplikacija tijekom trudnoće, čiji je glavni simptom pojava edema ("kapljica trudnica"), kao iu teškim slučajevima visoki krvni tlak i prisutnost proteina u urinu. Otvaranje membrana tijekom preeklampsije može pomoći ženi u porođaju i spriječiti komplikacije tijekom rada.

Drugi pokazatelj za ovu operaciju, koji je mnogo rjeđi, je rezusni sukob.

Ali ne smijemo zaboraviti da je ova manipulacija možda nesigurna. U ruskim rodilištima, amniotomija ponekad nije ni upozorena. A posljedice takve operacije mogu biti vrlo tužne. Kontrakcije nikada ne dolaze, što će zahtijevati upotrebu drugih lijekova - oksitocina, au rijetkim slučajevima može dovesti do infekcije pupka ili pupkovine.

Unatoč činjenici da se stimulacija radne aktivnosti danas koristi svugdje, u nekim je slučajevima to zabranjeno.

Kontraindikacije za umjetnu stimulaciju:

 • zdravstvene probleme majke (endokrine bolesti, šećernu bolest, šav na maternici itd.);
 • netočan položaj djeteta;
 • nepodudarnost između veličine djetetove glave i veličine majčine zdjelice;
 • pogoršanje zdravlja djeteta (prema svjedočenju srčanog monitora).

Uz medicinske metode za poticanje porođaja, postoje prirodni načini koji pomažu u ubrzavanju ili trčanju rada. Jedino što vrijedi zapamtiti je da, ako se odlučite za korištenje jedne od prirodnih metoda stimulacije, najprije se obratite svom liječniku. Bez obzira na to kako vam se ova ili ona metoda čini sigurnijim ili ugodnijim, bolje je koordinirati svoje postupke s specijalistom.

Prirodne metode indukcije radne snage:

 • hodanje

Tijekom dugačke šetnje, dijete pritisne na cerviks, što ga čini početi razvijati. Ova metoda funkcionira samo ako se cerviks već počela izravnavati u očekivanju rada.

Sjeme sadrži prirodne hormone prostaglandina, koji omekšavaju cerviks i pridonose smanjenju maternice.

Potiče kontrakcije mišića maternice.

 • Masaža bradavica

Povećava hormon oksitocin u krvi. Istina, ovaj postupak traje više vremena nego upotrebe umjetnih lijekova. Masaža se treba obaviti tri puta dnevno za deset do dvadeset minuta. Neki liječnici preporučuju provođenje ovog postupka samo u bolnici, gdje je moguće pratiti stanje majke i djeteta.

 • Lagano fizičko naprezanje

Na primjer, duge šetnje i aktivne aktivnosti.

Postoji nekoliko točaka, utjecaj na koji pridonosi prirodnoj stimulaciji porođaja. Ove se točke nalaze između indeksa i palca, gornjeg dijela ramena, u žrtvu, blizu gležnja, na vanjskom dijelu malog prsta podnožju noktiju (informacije se mogu naći u knjigama o akupunkturi) i, prema stručnjacima, povezane su s uterusom. Njihova stimulacija pomaže ženi da se opusti, što ublažava bol i započinje proces porođaja.

Ono što pokreće generički proces

Senzacionalno otkriće znanstvenika: postalo je poznato da počinje proces porođaja

Studije Melbourne znanstvenika pomogle su otkriti specifični protein u žena čija je trudnoća već broje 40 tjedana. On je, misli znanstvenike i pokreće generički proces.

Ovaj protein, prema istraživanju, počinje se proizvoditi u ženskom tijelu nekoliko tjedana prije porođaja, a također dovodi do kontrakcija maternice.

Zašto je otkriće znanstvenika korisno?

Prvo, to će biti veliko znanstveno postignuće - uspostavljanje istinskog uzroka početka rada. Uostalom, do sada postoje samo pretpostavke zašto počinje porođaj u jednom ili drugom trenutku.

Ali ni to nije glavna vrijednost postignuća znanstvenika u Melbourneu. Uglavnom, otkriće će utjecati na stvaranje lijeka koji može blokirati početak prijevremenog rada.

To jest, moguće je razviti poseban alat koji utječe na ovaj vrlo protein. Tako je bilo moguće pomoći mnogoj djeci da rode u dogledno vrijeme.

I suprotan učinak: stvaranje lijeka koji stimulira proizvodnju ovog proteina, jer mnoge žene produljuju trudnoću, što uopće nije bezopasno.

Što je opasno pretrpano raditi?

Ako znanstvenici uspiju prevesti svoje planove u stvarnost, bit će ogroman napredak na području porodništva. Čak i danas, liječnici njeguju prerane bebe, ništa ne može biti tako važno za dijete da se rodi pravodobno.

Prerano rođenje je uvijek veliki rizik. Bez obzira koliko su kvalificirani liječnici, nemoguće je isključiti sve opasnosti i za majku i za bebu.

Za ženu pretrpni rad je dovoljno traumatski: nakon svega, maternica je još uvijek nezrela, poremećena je hormonska ravnoteža, ostale opstruktivne patologije nisu isključene. Porijeklo je obično teže.

No dijete još više riskira! Organi i sustavi dojenčadi još nisu spremni za život izvan maternice, a dijete možda još ne može disati, itd.

Koji je rizik od odgode trudnoće?

Čuvanje djeteta često nije manje opasno nego neizvršavanje roka. Placenta, koja se već devet mjeseci suočava s ulogom "medicinske sestre" koja joj je dodijeljena, počinje odrastati. Kao rezultat, dijete gubi kisik i hranjive tvari.

Također se smanjuje volumen amnionske tekućine, što podrazumijeva i rizik od upadanja pupkovine. Dodatno, ako se trudnoća odgodi, voda može prijeći vrijeme, što komplicira naknadnu radnu aktivnost.

I već u porodu, beba može progutati amnionsku tekućinu u kojoj postoji mekonij - izvorni izmet - i to je ispunjeno pneumonijom.

Kosti dječje lubanje postaju manje elastične, što utječe na obilježja djetetovog prolaska kroz rodni kanal.

Što počinje porod - druge verzije

Bit će zanimljivo razmotriti druge znanstvene verzije mehanizma za početak rada. Postoji mišljenje da je hormon estrogen koji započinje radnu aktivnost.

Neravnoteža dviju vrsta estrogena je neka vrsta "naprijed" za porođaj. Estradiol i Estriol su sve trudnoće u ravnoteži, ali poremećaj u ravnoteži tih hormona u tijelu i dovodi do porođaja.

Vjeruje se da ako pratite omjer ovih hormona s lijekovima, možete ukloniti prijetnju preuranjenog rođenja.

Ostale inačice manje su konzistentne. Znanstvenici još moraju raspravljati i dokazati da je njihovo otkriće istina. I već će liječnici pokušati primijeniti znanstveni napredak u praksi, smanjujući postotak patoloških trudnoća.

Opis procesa rođenja djeteta od početka do kraja

Proces porođaja nije nadnaravno i ovisi o pripremi žene od početka do kraja. Kontinuirano praćenje ginekologa pomoći će izbjeći hormonske probleme, a time i anomalije rađanja. Tijekom poroda vrijedno je slušati opstetričara, prisjećajući se ispravnog disanja i unutarnjeg mira.

znamenje

Sve žene, buduće majke su različite. Ako za jednu ženu porod, kao fiziološki proces, bit će nezaboravan put u maternicu, a za drugu to je težak test. Razlog je nedostatak prikladnog opisa normalnog procesa porođaja.

Neki od iskustava žena koje čekaju svoje prvo dijete povezani su s neznanjem simptoma, što ukazuje na pripremu tijela za porođaj i kako se proces rada odvija tijekom normalnog tijeka trudnoće. U posljednjih mjesec dana ili nešto ranije, majke imaju trening vježbe.

Lažne kontrakcije nisu intenzivne, bezbolne, povremene, prolaze sami zbog tople duše ili učinaka protuupalnih lijekova. Ako posljednje dvije mjere prestanu pomoći, to znači da još nema puno vremena prije početka.

Očevi znakovi mogu biti bol u donjem dijelu trbuha i na području lumbalne regije koja se pojavila u posljednja tri tjedna, povećana mokrenja. To je karakteristično za prvi put rođenje, što ukazuje na psihološko stanje žene.

Moms, tijekom prve trudnoće od začeća do porođaja slušati svaku promjenu u tijelu. Osjećam trnce, istezanje, bol u stidnom području. Nakon spuštanja trbuha, fetus se pomiče u zdjelicu, težište se mijenja i mijenja položaj. Cervikalni kanal je zatvoren, ispunjen sluznim izlučevinama.

Bliže posljednja dva tjedna, želuca nestaje, što uzrokuje osjećaj općeg slabljenja tijela. Jedenje, disanje postaje mnogo lakše. Istodobno, uterus je snažno komprimiran, ima stvrdnjavanje uzrokovano mišićnom napetosti u abdomenu, i to stanje traje određeno vrijeme. Psihološka pozadina žene prolazi kroz promjene, očituje se sindrom gnijezda.

Prvi znak nastupanja rada bit će ispuštanje sluznice. Priznajte da je pluta vrlo jednostavna. Gledanje donjeg rublja ili sanitarne podloge će otkriti puno debele sluzi koja nema boju. Cork se razlikuje od uobičajenih sekreta tijekom trudnoće.

3 faze rada

Oko 38. tjedna već generički dominira - složeni skup koji su stvorili centri regulacije (živčani i hormonski sustav) i reproduktivni organi (fetalna membrana, placenta, maternica).

Konvencionalno, od 37. tjedna, tijelo smanjuje količinu progesterona, glavnog hormona trudnoće, i povećava proizvodnju estrogena i prostaglandina. Promjene u hormonskim razinama izazivaju tonus maternice i miometrijsku osjetljivost na učinke spojeva: oksitocin, acetilkolin, serotonin.

Kako je cijeli proces porođaja u ženi:

 1. cervikalna dilatacija;
 2. rođenje djeteta;
 3. izaći iz poroda.

Rizik od preranog ili neposrednog rada dolazi prije trideset osmog tjedna trudnoće. Uzroci mogu biti upala ili infekcija u maternici, koja, utječući na mišićno tkivo, sprečava istezanje organa. To dovodi do nemogućnosti nošenja i odbacivanja fetusa.

Na 27. tjedan, pretrpani rad dolazi zbog nedostatka isthmic-church. Ova patologija uzrokuje slabljenje grlića maternice, zbog čega se organ otpušta prerano pod pritiskom fetusa.

Trenutačna isporuka odvija se od 4 do 6 sati u primiparusu, a od 2 do 4 u multiparousu. Razlozi mogu biti povećana ekscitacija uzrokovana patologijom mišićnih stanica, nestabilnim živčanim sustavom, slabijim metabolizmom, ginekološkim bolestima. Ako dijete u maternici leži bočno prema izlazu iz vagine, ili je postavljeno prema njemu svojim nogama, onda je prirodna verzija rođenja nemoguća bez carskog dijela.

Proširenje vrata maternice

Najduži proces za buduće majke ima dva načina: skriven i aktivan. Latentni tip karakterizira promjene u cerviksu maternice, što dovodi do omekšavanja, skraćivanja. U usporedbi s državom tijekom trudnoće, vrat se smanjuje od pet centimetara do potpunog zaglađivanja. To dovodi do borbe, koje u početku nisu jake, pojavljuju se u intervalima do 20 minuta.

Razdoblje kontrakcija traje do 10 sati za žene koje prvi put rađaju i oko 6 za višestruke roditelje. U rodilištu se kontinuirano prati proces jer je prekoračeno vremensko ograničenje za otvaranje vrata maternice. To ukazuje na prepreku rođenju djeteta majčinim organizmom ili stanja fetusa.

Tijekom kontrakcija, dijete počinje stavljati sve više i više pritiska na mjehur i crijeva. Kako bi se izbjegli problemi s gastrointestinalnim traktom, između kontrakcija, bolničko osoblje stavlja čišćenje klistir na ženu u porođaju. Postupak također potiče crijeva, što uzrokuje jake kontrakcije maternice.

U latentnoj fazi trudnice ne može lagati, ona mora pokazati umjerenu aktivnost: hodanje, klase na fitballu. Disanje treba izmjeriti, duboko, kako ne bi uzrokovalo prerano umor. To pomaže u proširenju vrata maternice, stvaranju otvora i prijelazu u aktivnu fazu.

Kontrakcije se počinju pojavljivati ​​češće, intenzivnije, uzrokujući snažnu bol, gurajući dijete u zdjelicu. Medicinsko osoblje ublažava bol žene u bolovima i prati otvor cerviksa, stanje fetusa.

Kontrakcije se ponavljaju u intervalima od 3-5 minuta i traju oko 10 sekundi. U ovoj fazi, većina amnionske tekućine se oslobađa, inače će liječnik sam otvoriti mjehur. Prema boji i količini tekućine, stanje fetusa tijekom fiziološke isporuke je dijagnosticirano. Ako amnionsko iscjedak izgleda zelenkasto, dijete pati od hipoksije u maternici.

Rođenje

Hormonska ravnoteža je faktor u tijeku generičkog procesa. Za početak rada, odgovoran je hormon prostaglandin, koji utječe na početak i trajanje pripremnog razdoblja, stopu sazrijevanja maternice. S niskim sadržajem prostaglandina u otkrivanju pacijenta kasni, medicinsko osoblje injektira gel koji sadrži taj hormon u maternicu, što vam omogućuje da započnete proces rada i rada.

Kako započeti ispravan postupak isporuke:

 • pomoću gela;
 • intravensko davanje lijeka;
 • prirodno.

Oksitocin već utječe na sam rođenje. Ako je hormon nizak, umetnut je IV. Nakon doze oksitocina, otkrivanje se događa brže, kontrakcije se pojačavaju. Epiduralna anestezija se koristi za ublažavanje stanja. U ovoj fazi, otpadna voda, ako se to ne dogodi, otvara se fetalni mjehur pomoću amniotomije.

U tom slučaju, opstetričar nastavlja pratiti aktivnost djeteta u procesu isporuke srčanom kontrolom, kada se stanje fetusa pogoršava, koristi se hitan carski rez. U slučaju normalnih razina hormona, proces rada počinje samostalno.

Nakon otvaranja vrata i oslobađanja amnionske tekućine, tijelo se pomiče u fazu protjerivanja fetusa. Prvo, pojavljuje se dio glave, stražnja strana glave djeteta, nakon toga, sa svakim pokušajem, opuštanje mišića se povećava, glava izlazi. Da biste izašli iz glave i ramena, potrebno je u prosjeku 5 pokušaja. Trajanje pozornice traje od pola sata do jednog sata, a ovisi o aktivnosti parka.

Zašto je porođaj bolan proces? Normalni rad je bolan, postoje dva razloga za pojavu boli. Prvi, dosadan, bolan, povezan je s kontrakcijama maternice i preniskom maternice u prvoj fazi. Druga, somatska bol tijekom pokušaja rođenja djeteta, uzrokovana je istezanjem donje zone rodnog kanala.

izlaz posteljica

Placenta je fetalni orgulje rođenja, koja je odgovorna za normalan razvoj fetusa, pružajući mu prehranu i kisik. Ona služi kao biološka zaštita djeteta protiv učinaka mikroorganizama i virusa. Ima ravni izgled s unutrašnjom membranom koja samo povezuje dječje krvožilni sustav s majčinom. Villi koriona koji se nalaze na površini maternice čine placentu koja, zajedno s membranama, stvara potomstvo.

Dok opstetričari proučavaju stanje djeteta, odvažu se i odvajaju, majka će imati posljednju fazu rada - rođenje poroda. Nekoliko minuta nakon rezanja pupkovine, opstetričar provjerava je li placenta spremna za odlazak. Da bi to učinio, stavlja mu ruku na područje donjeg dijela peritoneuma i lagano pritisne. Ako se ostatak pupčane vrpce ne privlači, tada možete započeti postupak uklanjanja potomstva.

Majka u ovom trenutku osjeća slabe kontrakcije maternice s niskim intenzitetom. Primkinja, promatrajući učestalost kontrakcija, govori pacijentu kada treba gurati. Nakon minute, izlazi fetalna vrećica koja se šalje histologiji kako bi osigurala njegovu cjelovitost. Čak i mali ostatak u ženskom tijelu može uzrokovati upalu.

Histološki pregled može otkriti pojavu placente. U slučaju otkrivanja nepotpunog izlaza vrećice medicinsko osoblje dužno je očistiti maternicu. Postupak se izvodi ručno pomoću specijalne žlice - curette.

Ako postoji odgoda u otpuštanju fetalnih membrana, čišćenje se ne provodi, školjke će ostaviti tijelo zajedno s lochom. Inspekcija završava vaganjem placente. Podaci su zabilježeni na pacijentovoj kartici, a zaključak je izdan ženi u radnoj skupini, a potom je rasprodano.

anomalije

Diskoordiniranje rada je abnormalni poremećaj uzrokovan pomakom ritma. Moguća je pojava nekoliko ritmičkih ritmova, što narušava sinkronizam kontrakcija mišića maternice i mijenja njihov smjer. Kao rezultat, bolne kontrakcije se povećavaju, njihova učinkovitost se smanjuje. To utječe na ispuštanje vode, uzrokujući ih prerano.

Proširenje vrata maternice polako napreduje ili se zaustavlja pri otkrivanju od četiri do pet centimetara. Mučnina, povraćanje, poteškoće s uranjanjem i anksioznost su moguće. Promatra se maternica hipoksija fetusa, placentalni abrupcija i teška krvarenja. Metoda borbe - anestetički i antispazmatični lijekovi, sedativi ili carski rez.

Abnormalni tetanus maternice - fenomen koji je kriv za neprekidni razvoj diskriminacije porođaja. Uzrokuje tetanusne kontrakcije mišića maternice, koje nisu međusobne i javljaju se u različitim zonama mijelometrija. Kontrakcije oštre i bolne, naizmjenično s zaustavljanjem porođaja. Opće stanje pacijenta pogoršava, koža postaje blijeda, a počinje tahikardija. Daljnji proces porođaja s astmom ili drugim bolestima kardiovaskularnih i dišnih sustava postaje nemoguć.

Teško je mokrenje. Žene koje imaju takvu anomaliju propisuju carski rez. U slučaju patologije, pacijent zahtijeva rehabilitaciju i skrb za njegu ozljeda kod rađanja. Nezavisna higijena je moguća nakon prijenosa majke iz jedinice intenzivne skrbi na postpartum odjel.

Patološko preliminarno razdoblje - odstupanje koje nastaje prije početka aktivnog stadija rada. Karakterizira ga dugo pripremno razdoblje s bolnim kontrakcijama. Cerviks je gust, dug, ne nalazi se na osi zdjelice. Cervikalni kanal ne prolazi prstom. Ton maternice se povećava, prikaz promjena fetusa. Postoji mogućnost prijevremenog ispuštanja vode. Kao metoda borbe upotrijebili su lijekove koji uklanjaju bolove i prekomjerne grčeve, stimuliraju sazrijevanje vrata kako bi vratili normalan rad.

Nakon poroda

Žena će ostati u rodilištu za još nekoliko sati. Uvjet i iscjedak iz vagine promatra opstetričar. Ako je sve dobro, onda prenose majku i dijete u postnatalni odjel, gdje se žena može opustiti i pripremiti za prvo hranjenje. Od ovog trenutka, tijelo će se početi oporavljati.

Prva promjena bit će u kardiovaskularnom sustavu i respiratornom traktu. Maternica više ne mijenja dijafragmu, postaje lakše disati, opterećenje srca se smanjuje. Kratkoća daha prolazi. Povećana količina krvi tijekom trudnoće očituje se u obliku promjena tonova kože i edema.

Restauracija maternice će trajati od 6 do 8 tjedana, a bit će popraćena lochia. Prvih nekoliko dana lohe izgleda kao menstruacija, zatim se sadržaj krvi u njima padne, a nakon nekoliko dana iscjedak postaje lakši. Involucija maternice uzrokuje bolne kontrakcije, što ukazuje na postupno smanjenje volumena. Nakon razdoblja rehabilitacije, tijelo dobiva oblik kruške i malo više težine nego prije isporuke - od 60 do 80 grama.

Ubrzanje procesa oporavka pridonosi oslobađanju hormona oksitocina. Kada je novorođenčad pričvršćena na dojku, nastaje prirodna hormonska proizvodnja, što rezultira bolnim kontrakcijama maternice u prvim danima hranjenja.

Menstrualni ciklus se obnavlja nakon pola ili dva mjeseca u odsutnosti dojenja. Kada se hrane mješoviti tip kontrakcije maternice traju do 6 mjeseci, iu punom načinu rada od šest mjeseci do 2 godine.

Kontrakcije prije aktivne faze su najduži i monotoniji proces. Isto rođenje djeteta traje manje vremena i u osnovi cijela složenost sastoji se od izgleda glave i ramena. Posljednji će se vrlo lako izvući. Oporavak će trajati, što ovisi o ženskom tijelu i načinu prehrane djeteta.

Senzacionalno otkriće znanstvenika: postalo je poznato da počinje proces porođaja

Studije Melbourne znanstvenika pomogle su otkriti specifični protein u žena čija je trudnoća već broje 40 tjedana. On je, misli znanstvenike i pokreće generički proces.

Ovaj protein, prema istraživanju, počinje se proizvoditi u ženskom tijelu nekoliko tjedana prije porođaja, a također dovodi do kontrakcija maternice.

Zašto je otkriće znanstvenika korisno?

Prvo, to će biti veliko znanstveno postignuće - uspostavljanje istinskog uzroka početka rada. Uostalom, do sada postoje samo pretpostavke zašto počinje porođaj u jednom ili drugom trenutku.

Ali ni to nije glavna vrijednost postignuća znanstvenika u Melbourneu. Uglavnom, otkriće će utjecati na stvaranje lijeka koji može blokirati početak prijevremenog rada.

I suprotan učinak: stvaranje lijeka koji stimulira proizvodnju ovog proteina, jer mnoge žene produljuju trudnoću, što uopće nije bezopasno.

Što je opasno pretrpano raditi?

Ako znanstvenici uspiju prevesti svoje planove u stvarnost, bit će ogroman napredak na području porodništva. Čak i danas, liječnici njeguju prerane bebe, ništa ne može biti tako važno za dijete da se rodi pravodobno.

Prerano rođenje je uvijek veliki rizik. Bez obzira koliko su kvalificirani liječnici, nemoguće je isključiti sve opasnosti i za majku i za bebu.

Za ženu pretrpni rad je dovoljno traumatski: nakon svega, maternica je još uvijek nezrela, poremećena je hormonska ravnoteža, ostale opstruktivne patologije nisu isključene. Porijeklo je obično teže.

No dijete još više riskira! Organi i sustavi dojenčadi još nisu spremni za život izvan maternice, a dijete možda još ne može disati, itd.

Ljudi često pitaju: koja je opasnost od bronhitisa tijekom trudnoće? Odgovor na pitanje, pogledajte u našem članku.

O liječenju simfizitisa tijekom trudnoće, pročitajte u ovom članku.

Koji je rizik od odgode trudnoće?

Čuvanje djeteta često nije manje opasno nego neizvršavanje roka. Placenta, koja se već devet mjeseci suočava s ulogom "medicinske sestre" koja joj je dodijeljena, počinje odrastati. Kao rezultat, dijete gubi kisik i hranjive tvari.

Također se smanjuje volumen amnionske tekućine, što podrazumijeva i rizik od upadanja pupkovine. Dodatno, ako se trudnoća odgodi, voda može prijeći vrijeme, što komplicira naknadnu radnu aktivnost.

I već u porodu, beba može progutati amnionsku tekućinu u kojoj postoji mekonij - izvorni izmet - i to je ispunjeno pneumonijom.

Kosti dječje lubanje postaju manje elastične, što utječe na obilježja djetetovog prolaska kroz rodni kanal.

Što počinje porod - druge verzije

Neravnoteža dviju vrsta estrogena je neka vrsta "naprijed" za porođaj. Estradiol i estriol su sve trudnoće u ravnoteži, ali poremećaj u ravnoteži tih hormona u tijelu i dovodi do porođaja.

Vjeruje se da ako pratite omjer ovih hormona s lijekovima, možete ukloniti prijetnju preuranjenog rođenja.

Ostale inačice manje su konzistentne. Znanstvenici još moraju raspravljati i dokazati da je njihovo otkriće istina. I već će liječnici pokušati primijeniti znanstveni napredak u praksi, smanjujući postotak patoloških trudnoća.

Faze porođaja ili kako se prirodni porođaj odvija na vrijeme

Kako bi žena lakše izdržala proces donošenja djeteta, ne da se miješa u njene postupke i da pomaže medicinskom osoblju, mora jasno znati koje se etape rada mora proći. Imajući ideju o fiziološkim promjenama koje se javljaju u tijelu, žena je manje emotivno osjetljiva na ono što se događa, manje se boji i doživljava umjerenu bol. Kada je prva faza rada već počela, kasno je provesti obuku. Teško je usredotočiti se na nove informacije. Predlažemo da se sukcesivno upoznamo s tri faze rađanja, kako bismo se što potpunije pripremili za nadolazeći teški, odgovorni posao.

Sadržaj:

 1. Prva faza: pripremna
 2. Druga faza: vremenski period i rođenje djeteta
 3. Rođenje poroda
 4. Trajanje isporuke
 5. Prehospitalna isporuka

Prva faza je pripremna

Na kraju trudnoće, žena može osjetiti nelagodu u području trbuha, donjeg dijela leđa. Mogu li ih zbuniti s početkom ovih napada? Žene koje već imaju djecu tvrde da je gotovo nemoguće. Bolni osjećaji vježbovnih borbi mogu se oslabiti i potpuno zaustaviti ako se u trenucima njihovog izgleda skrenete s nečim zanimljivim:

 • gledanje filma;
 • ide u topli tuš;
 • šalicu mirisnog čaja.

Ako ovo nije "trening", već prva faza rada, tijelo više ne može biti prevareno ni na koji način. Pocrvenost polako i postepeno povećava, intervala između kontrakcija su jednaka vremenska razdoblja, koja postaju kraća. Stadij 1, zauzvrat, podijeljen je u tri vremenska razdoblja, tijekom kojih postoji dosljedna priprema za protjerivanje fetusa. Od svih faza rada to je najgore i produljeno razdoblje. Pokušaji da ga ubrzate su puni ozljeda majke i bebe. Cerviks neće imati vremena da se ispravno otvori.

Tri faze prve faze:

 • latentno (cervikalna dilatacija do 3-4 cm);
 • aktivan (otvaranje do 8 cm);
 • prolazno (potpuno otkrivanje do 10 cm).

Druga faza je obično otpadna voda. Ako se to ne dogodi, liječnik, koji kontrolira faze rada, stvara perforaciju fetalnog mjehura, zbog čega se vrat brže otvara.

Do kraja druge faze, žena odlazi u bolnicu. Već ima vrlo intenzivne borbe koje se događaju u intervalima manjim od 5 minuta. Treća faza odvija se pod nadzorom liječnika. Svake 3 minute postoje valovite kontrakcije koje traju do 60 sekundi. Ponekad žena nema vremena odmora između njih, jer se valjaju jedna za drugom. U ovoj fazi rada, glava fetusa pada u zdjelicu (na prsnom podu). Žena može doživjeti strah, pa čak i paniku. Potrebna joj je podrška stručnjaka. Ponekad postoji želja da se gurne, a ovdje je pomoć opstetričara neophodna. Oni će vam reći kada je vrijeme ili trebali biti strpljivi sve dok se vrat ne otvori željenoj veličini.

U prvim fazama rada, bliske majke mogu igrati veliku ulogu. Važno je razgovarati s njom, ublažiti se, laganu masažu donjeg dijela leđa, držati ruke, pomoći da uzme one poze u kojima žena može izdržati bol najlakše:

 • biti na sve četiri;
 • okomito se kreće;
 • stajati s podrškom na rukama.

Prva od tri faze rada je razdoblje kada se glava fetusa pomiče prema dolje pod pritiskom mišića maternice. Glava je ovalna, rotirajući kanal je okrugli. Na glavi su mjesta gdje nema koštanog tkiva - fontanele. Zbog toga fetus ima sposobnost prilagodbe i prolaska kroz uski kanali rođenja. Prva faza rada je sporo otvaranje vrata, izglađivanje rodnog kanala i formiranje nekog "hodnika" dovoljno širokog da dopusti bebu. Kad se sve pripremi, započinje druga faza rada - potrebna osoba.

Druga faza: vremenski period i rođenje djeteta

Ako uzmemo u obzir sva tri stupnja porođaja, onda nam je potrebna najsretnija za novopridočenu majku koja napokon može zaboraviti na patnju koju je pretrpjela i po prvi put stisnula svoju malu krv u prsa.

Na početku ove faze, ako se planira prirodno porođaj (bez carskog rezima), žena se traži da ostane na stolici za isporuku. Počinje najvažniji i najodgovorniji rad. Do tog trenutka, žena u radu već je iscrpljena dugotrajnim bolovima, njezin je glavni zadatak da se usredotoče na timove medicinskog osoblja i da ih izvode točno. Dijete se nekoliko puta okreće tijekom prolaska rodnog kanala i konačno se približava izlazu. Isprva je prikazana glava (može se sakriti nekoliko puta). Kako ne bi naškodili djetetu, potrebno je strogo približavati se zapovijedanju liječnika. Glava djeteta s silom pritiska na rektum - i uz sljedeću borbu postoji želja za guranjem.

Nakon rođenja glave, liječnik joj pomaže da se oslobodi od perineuma. Vješalice se rađaju, a potom (vrlo brzo) i cijelo tijelo. Novorođenče se primjenjuje na dojku. Žena u ovom trenutku je snažno oslobađanje hormona oksitocina, ona doživljava stanje euforije. Imati neko vrijeme za odmor. Rad još nije dovršen - morate pričekati rođenje poroda.

Rođenje poroda

Kada se opisuju 3 faze porođaja, ovo posljednje razdoblje daje minimalnu pozornost. Ali to je izuzetno važno za zdravlje žena. Potrebno je da se "dječje mjesto" razdvoji na vrijeme i potpuno. Treća faza počinje s prilično slabim (u usporedbi sa svime onima koje je već iskusila žena u radnoj) borbi. Normalno, oni će biti dosta, još uvijek trebate pojačati i pomoći maternici da istjera posteljicu. Ako se potomstvo ne odvaja sama, liječnici pribjegavaju kirurškoj intervenciji. Maternica se mora očistiti. Inače, postoji upalni proces, produženo krvarenje. Posljednja faza je završena, mlada majka i njezino dijete privremeno su ostavljeni pod promatranjem. Potom je poslana u odjel.

Trajanje isporuke

Faze rada u vremenu su različite. Trajanje svake od njih je drugačije u rođenju po prvi put i ponovo. Pogledajmo kako se rađaju prvo porodice i oni koji su već prošli (više puta) na ovaj način.

Rođenje kao hormonalni proces

Proces rođenja djeteta kontrolira mnogi hormoni, a svaki od njih mora strogo provoditi vlastitu "stranku" na vrijeme da se rođenje održi sigurno.

Hormoni su prirodne tvari koje proizvodi tijelo i kontroliraju sve interne procese na biokemijskoj razini, što izravno utječe na funkciju pojedinih organa. Kako bi djelovanje organa i sustava bilo ispravno, strogo određena količina hormona je važna: manjak ili suvišak tih tvari negativno utječe na normalnu funkciju. Sve navedeno izravno se odnosi na porođaj, jer je taj proces također izravno pod kontrolom hormona.

Faza pripreme

Tijelo majke i bebe počinje se pripremati za porođaj unaprijed, otprilike dva tjedna prije ovog važnog događaja. Nadbubrežne žlijezde proizvode posebne hormone, kroz koje majčino tijelo prima signal da je beba spremna za rođenje. Placenta počinje proizvoditi manje progesterona, što je glavni hormon trudnoće. Do trenutka isporuke, koncentracija progesterona u krvi je smanjena za oko 100 puta! Ali jajnici majke sintetiziraju sve više estrogena. To su estrogeni koji pripremaju cerviks za porođaj - pod njihovim utjecajem postaje mekši, skraćuje se i počinje postupno otvarati. Također, estrogeni čine mišiće maternice osjetljivi na djelovanje posebnih hormona oksitocina i tkivnih prostaglandina, koji uzrokuju maternicu da se ugovori i izravno započne proces rada. Zato je, uz pristup trudova, žena sve više osjećao lagane kontrakcije mišića maternice i njegove napetosti.

Nevidljivi radni hormoni

Proces porođaja je izuzetno složen i reguliran je ne samo po točnoj količini hormona, već i njihovom sekvencijskom interakcijom. Dakle, prostaglandini se oslobađaju pod djelovanjem hormona oksitocina i kao rezultat toga dovode do povećanja djelovanja oksitocina.

Tkiva na početak radne aktivnosti izravno daju prostaglandine tkiva. Njihovo ime potječe od "prostate" - muške reproduktivne žlijezde, u kojoj su ih prvi put otkrili znanstvenici. Prostaglandini mogu uzrokovati kontrakcije maternice. Stoga, iskusni liječnici ponekad daju preporuke ženama kada se predstojeći datum isporuke približava seksu, tako da prostaglandini sadržani u muškom spermu pomažu pokrenuti postupak i time spriječiti trudnoću da nosi. Naravno, ova opcija prikladna je samo ako je uobičajeni tijek trudnoće i ispravno mjesto placente.

Ako su prostaglandini odgovorni za početak procesa porođaja, njegov daljnji razvoj nastaje pod djelovanjem oksitocina. Oksitocin se zove glavni hormon rada, pod njezinim utjecajem mišići maternice počinju ritmicki ugovoriti sve češće.

Osim toga, u procesu porođaja je vrlo važno emocionalno stanje žene. Uz pozitivno raspoloženje "hormona sreće", endorfini pomažu tijelu da oslobodi oksitocin. Oni čine mame plakati srećom u očima svojih novorođenčadi. Nasuprot tome, ako je žena nervozna i naglašena, onda hormoni stresa (adrenalin) ulaze u krv, što usporava proces porođaja.

Teškoće u procesu

Rodjenje će se održati pod prosperitetnim scenarijem samo pod uvjetom da se svi hormoni proizvode u traženoj količini iu određenom slijedu. Svaki neuspjeh u ovom složenom sustavu poremetiti će normalni tok genericnog procesa. Ako postoji nedostatak estrogena (prije trudnoće, ovaj hormonski neuspjeh može se manifestirati nepravilnim menstruacijskim ciklusom), proces pripreme za porođaj može biti odgođen (zrenje maternice također je odgođeno). Sve to će dovesti do perenashivaniya trudnoće. Poznato je da porođaj nakon 41 tjedna može negativno utjecati na stanje djeteta, budući da placenta dobi i opskrbljuje fetusom s kisikom i hranjivim tvarima još lošijim. A mrvica može dobiti ovaj put težinu od više od 4 kg. Šavovi na glavi postaju tijesni, što će komplicirati napredak glave tijekom rada preko majčinog prsnog prstena.

Nedostatak prostaglandina može izravno utjecati na trajanje pripremne (prelaminarne) faze, kao i stopu sazrijevanja maternice. Trajanje pripremne faze obično je oko 6 sati, tijekom kojeg se žena osjeća lagano neupadljive nepravilne kontrakcije. Međutim, s nedostatkom hormona, ovaj proces može znatno usporiti (do jednog dana), testiranje strpljenja žene. Ponekad cerviks stručnjaci uvode u nju s prostaglandina gel ili štap od mora morska trava algi, koja nabubri i proširiti u lumen maternice bolje zrenja. Međutim, u teškim slučajevima (manje od 10%), stručnjaci su prisiljeni dovršiti takav rad s carskim rezom.

Nedostatak hormona oksitocina izravno utječe na tijek rođenja. Dugotrajan rast vrata maternice, slabe kontrakcije mišića maternice su znakovi slabog rada. Ta se situacija javlja u oko 5-9% slučajeva kod žena s smanjenom funkcijom jajnika (prije trudnoće, kasnog početka menstruacije, poremećaja ciklusa, upalnih bolesti jajnika). Stručnjaci su prisiljeni pojačati rad kroz epiduralnu anesteziju, terapeutsko spavanje i otvaranje fetalnog mjehura (amniotomija). Ako ove mjere ne dovode do željenog učinka, potom se stimuliraju radni zahvat oksitocina ili prostaglandina. Liječnici prate stanje djeteta s monitorom srca, uz oštro pogoršanje zdravlja mrvica, prikazan je hitan carski rez.

Postoji obratna strana ovih problema. Uz višak oksitocina, žena ima snažnu aktivnost rođenja, tzv. "Brzu isporuku", koja traje samo 1-3 sata umjesto propisanih 8-10. Takve isporuke se smatra prilično traumatično, što žene nemaju vremena da se protežu tkanine, a šansa je velika razbije i beba, pak, rizik od ozljede. Proces se može usporiti uvođenjem tocolytics ili beta mimetika. Rizik od recidiva brzu isporuku u žena je vrlo velika, tako da sljedeći naraštaji trebaju planirati unaprijed da ide u bolnicu da nadgleda početak procesa rađanja.

Također je važno je razina hormona u završnoj fazi isporuke, ako ne postoji dovoljna količina oksitocina, maternica, ili ga ne prihvaća, onda nema potrebne mišiće maternice i hypotonic krvarenje, čije liječenje zahtijeva posebne mjere.

Pomoć i prevencija hormonskih poremećaja tijekom porođaja

Često imenovanje hormona uzrokuje nerazumnu paniku među trudnim majkama. Ali imenovanje prirodnih tvari za tijelo ne šteti djetetu. Problem hormonskih poremećaja lako se rješava uz pomoć posebnih lijekova u obliku tableta, injekcija ili droppera. U mnogim situacijama, alternativa uporabi hormona je samo carski rez. I ovdje je izbor postaje očigledan.

Da bi komunalni neuspjeh na vrijeme mogao spriječiti dijete i da će se sigurno roditi, ginekolog treba pregledati i prije početka trudnoće. Prije svega, to se odnosi na žene s poremećajem menstrualnog ciklusa i ženskim genitalnim organima koji su pretrpjeli upalne bolesti. Ako se i prije začeća dodaju potrebni hormoni, trudnoća će se nastaviti bez komplikacija, a isporuka će se održati sigurno.