Kakve probleme mogu imati u budućnosti bebe preuranjene: posljedice prijevremenog poroda

Liječenje

U prvoj godini života, svako dijete aktivno razvija i raste. Ali ovo je razdoblje vrlo ranjivo na tijelu, zaštita je izuzetno slaba. To se posebno odnosi na djecu koja su rođena prerano.

Razlozi za rođenje preranog beba uključuju socio-demografske uvjete (mlado doba, nizak društveni status, nesposoban obiteljski život), medicinske (kronične bolesti, odgodu pobačaja, višestruke porodice). Fizičke ozljede u procesu nošenja djeteta, mentalni poremećaji, ovisnost o alkoholu i nikotinu, teški uvjeti rada - također mogu dovesti do prijevremenog zastoja.

Opće odredbe

Utvrđuje se stupanj preuranjenosti, s obzirom na broj tjedana trudnoće i težinu novorođenčeta.

 • Ja stupanj - ova skupina uključuje djecu rođene u 34-36 tjedana s težinom od 2001-2500 grama. Djeca su dosta zrela i održiva, ne trebaju posebne uvjete. U rijetkim slučajevima može biti neophodna posebna njega i liječenje.
 • Grade II - ova skupina uključuje djecu rođene 31-33. Tjedna s težinom od 1501-2000 grama. Dijete rođeno 31-33 tjedno često se navikne na nove životne uvjete, ako se na vrijeme osigura medicinska pomoć, a stvoreni su potrebni uvjeti za hranjenje i njegu.
 • Grade III - vrlo rana djeca rođena 28-30 tjedana s težinom od 10001-1500 grama. Mnogi od njih preživjeti, ali zahtijevaju dugotrajno oporavak i promatranje liječnika različitih specijalizacija. Dijete rođeno 28-30 tjedana može imati kongenitalne razvojne bolesti i genetske poremećaje.
 • Grade IV - djeca rođena prije 28. tjedna težine manje od 1 kg. Ovo je ekstremna težina novorođenčadi. Rođen je nepripremljen za nove životne uvjete i nezrelost. Prema statistikama, svako peto dijete preživjelo, ali ima vrlo malo izgleda za život. Najčešće ove bebe ne žive do 1 mjeseca i sklone su mnogim teškim bolestima.

efekti

Na prognozu je pod snažnim utjecajem načina rođenja djeteta. Zbog preranog rođenja, dijete ne može postići potrebni razvoj u maternici.

Uz moguće probleme pri rođenju, dijete se suočava s posljedicama u budućem životu. Često ih prati bol i slabost. Ovisno o stupnju prijevremenosti, mogu postojati povrede koje ograničavaju mogućnost življenja i razvoja bez pomoći liječnika:

 1. mala težina;
 2. plućna insuficijencija;
 3. problemi s sluhom i vida;
 4. dugog žutice novorođenčeta.

Te povrede mogu uzrokovati brojne komplikacije koje zahtijevaju brzu dijagnozu i pravovremenu pomoć:

 • otvoreni arterijski kanal (u normalnoj djeci zatvara se u vrijeme rođenja);
 • retardirani mentalni razvoj, intrakranijalno krvarenje, nekrotični enterokolitis, itd.

Djeca rođena 24-26 tjedna skloniji kasnom motoru i mentalnom razvoju. Često postoji cerebralna paraliza. Dojenčad rođenih u trajanju od manje od 28 tjedana često prolazi kroz retinopatiju (bolesti s oštećenjem vida).

Većina psihomotornih sposobnosti u preuranjenim bebama čini se da zaostaje, što je izraženo kod djece rođenih s tjelesnom težinom manjom od 1500 grama.

Pokazatelji razvoja psihomotora su brži u usporedbi s djecom s punim radnim vremenom nego pokazateljima težine i visine. Za učinkovitiji razvoj potreban je pojedini kompleks zanimanja (gimnastika, govor, masaža itd.).

7 mjeseci (27-31 tjedna)

U ovom trenutku (27-31 tjedna), bebe imaju težinu od 1500 do 2000 grama, a većina njih također treba pomoć.

Kada beba dosegne težinu od 1700 grama, ona se prenosi na posebno zagrijani krevet. S težinom od 2000 grama, dijete ne treba posebne uvjete.

Sedam mjeseci starosti bebe rođene prerano mogu očekivati ​​probleme kao što su:

 • nutritivni nedostatak, usporen rast, sepsa;
 • distres sindrom, hemolitičke bolesti;
 • oštećeni cerebralni status, nuklearnu žuticu itd.

6 mjeseci (22-26 tjedana)

Prerane bebe rođene u 6 mjeseci obično imaju tjelesnu težinu od 1 do 1,5 kilograma.

Za skrb o djetetu od 6 mjeseci, korištenje umjetne ventilacije pluća, umjetno daju kisik, prehrana se primjenjuje pomoću sonde i u venu.

Za brzo razvijanje hormonski pripravci, aminokiseline, glukoza itd.

Šest mjeseci starije bebe rođene prerano mogu očekivati ​​probleme kao što su:

 • česti somatski poremećaji;
 • deformacije i kongenitalne abnormalnosti u razvoju;
 • bolesti organa za disanje i krvi;
 • bolesti endokrinog i probavnog sustava, slabijeg metabolizma.

5 mjeseci (18-21 tjedna)

Dijete je težilo manje od 1000 grama, tako da su prerane bebe rođene u manje od 5% svih slučajeva. Često im je potrebna liječnička pomoć i umjetno disanje.

Petominutne bebe rođene prerano mogu očekivati ​​probleme kao što su:

 • endokrinih bolesti, poremećaja hranjenja, rakova;
 • hipotrofija, akutni bronhitis, upala pluća;
 • bolesti dišnog sustava, cirkulacijskog sustava.

Gledajte videozapis o tome kakve šanse da dozrijete prerano dijete, kao i posljedice prijevremenog poroda:

Problemi u budućnosti

Ako je novorođenče težak, normalizira se kada dostigne 1-2 godine. Mentalno zdravlje će se razviti obično u 2-3 godine, u nekim slučajevima u 5-6 godina.

No, rano rođenje može u budućnosti duboko uzrokovati sljedeće neugodne posljedice za dijete:

 • preuranjen rad, nestabilni menstrualni ciklus u žena;
 • Cerebralna paraliza, konvulzije i problemi živčanog sustava;
 • slab imunološki sustav, česte prehlade, IRR;
 • oštećenje sluha, govora i vida;
 • problemi s probavnim traktom;
 • osjetljivost na kardiovaskularne bolesti.

Kako biste umanjili šanse za dobivanje teških učinaka preranog rođenja, trebate:

 1. stabilan medicinski nadzor;
 2. provedba svih medicinskih preporuka;
 3. ankete u djetinjstvu i odrasloj dobi.

zaključak

Ukratko, može se primijetiti da nisu sve prerane bebe rastu bolne i zaostaju u razvoju druge djece. Međutim, vjerojatnost raznih bolesti u njima je mnogo veća. Roditelji trebaju platiti veću pažnju na svoje prerane bebe, voditi brigu o njima i slijediti sve preporuke liječnika. Važno je da se redovito pregledava za pravodobno otkrivanje i liječenje ozbiljnih bolesti.

Moje rođenje u 28 tjedana (dugu priču)

Popravio sam priču, kao što sam ga napisao kada je moja beba imala 3 tjedna. I počnite!

Više od svega, bojala se samo ovome, ali ironično što se dogodilo.
Moja trudnoća bila je druga, s pauzom od 5 mjeseci! Prvi je završio s pretjeranim radom 22. tjedna, na žalost, dijete nije spašeno. Vode su upravo otišle, ništa ozlijeđeno, doktori još uvijek ne znaju što je to uzrokovalo. Shvatio sam da bez djeteta idem poludjeti! Za sljedeću trudnoću, pripremljenu od siječnja 2010. Liječio sam urepllazu, pio vitamin, općenito sve je bilo u redu, a sada 24. svibnja vidio sam dvije pruge, istovremeno i radosna i zastrašujuća jer sam se bojao tog razdoblja od 22 tjedna. Tijekom cijele trudnoće bio sam tri puta u bolnici, u sedam tjedana, kada su svi testovi bili prikupljeni, u 11 tjedana (počeo sam razmazivati)... I 16 tjedana sam otišao na ultrazvuk i otkrio da imamo djevojku. I tako smo pokupili 22 tjedna... Bio sam zamoljen u bolnicu za očuvanje. Otišla je u 9. bolnicu jer će tamo roditi! Ležao sam 4 dana, a onda su me otpustili bez rezultata analize mrlja, rekli su mi da dođem kasnije. Tjedan dana kasnije, uzeo. Rekli su to loše i puno leukocita. Na LCD zaslonu ispražnjen bepanten. Prošao je tjedan, i smirio sam se. Počeo je kupiti odjeću, odaberite dječji krevet, kolica. Postavio sam novu godinu za slavljenje s velikim tumom! Ali očito nisam moja sudbina hodati s ogromnim trbuhom.
Genera.
5. studenoga, probudila sam se u 10 sati jer je iscjedak nekako vrlo snažno. U početku nisam razumjela ništa, ali nakon nekog vremena moje ime je ponovno pogodilo kao struju. Trčao sam za toalet, i shvatio sam da je riječ o vodi koja ide. Bliiiin, za što !? Nitko nije bio kod kuće, nazvao sam hitnu pomoć. Brzo sam skupio stvari, ali nisam se mogao sjetiti gdje je to od užasa. Liječnici su me stavili u auto, stavili na kauč i počela se moliti. Idemo, a ovdje vidim iz prozora da me odvedu na nasip u rodilištu! (ovo je mjesto gdje sam izgubio moje prvo dijete). Sve u mojim očima potamnulo, shvatio sam da ako postoji, onda je ovo kraj. Čak ni nema inkubatora za prerane bebe. Dijete neće biti spašeno! I općenito kažu da nema puno svečanosti, oni odmah uzrokuju porođaj i "pozdrav". Počeo sam moliti da me odvede u rafineriju. U ovoj bolnici nalazi se reanimacija i odjel za preuranjene bebe. U hitnoj pomoći, liječnik je rekao da je dispečer rekao "na njen nasip". Prokleo sam dispečera i plivao iz auta i otišao pregledavati ovu bolnicu. Oni su potvrdili da je riječ o vodi, ali srećom su rekli: "Ne, budući da imamo punih 28 tjedana, nećemo ga uzeti, već je dijete, odvezemo ga u rafineriju" (zapravo, bilo je samo 27 tjedana, malo sam ih obmanulo od grijeha kao što sam znao)... Potrčao sam u kola hitne pomoći, tako da se nisu promijenili, odložili i opet počeli moliti za čudo!
Stigli smo u rafineriju. Gledali smo, nema otkrića, a kažu da je možda ovo iscjedak samo tako obilato (ali samo u slučaju da su napravili injekciju kako bi dječja pluća sazrela). Stavite u odjel. Rekao je da ustane samo u toaletu. Tako sam otišao po potrebi, a voda se pojačala. Babica je bila uvjerena da je to točno voda i rekla: "Dobivate injekciju u 11, trebate još 2 injekcije svakih 12 sati, a nakon toga barem jedan dan tako da su pluća zrela, stoga povucimo. Lezi! "I ja položim. Koliko sam se uplašila u tim trenucima kada je voda ponovno počela strujati, a ne riječima opisati. Već dugo vremena, modrice na mojim kukovima nisu padale od kreveta i moje nepokretnosti na njima... Onda su odlučili da me prenesu na 1. kat u patologiji, to je bio 7. studenoga. Bilo je još gore.
Bila je djevojka od 16 godina, nakon što je rođena, sve je plakala, jer je njezina majka odbila svoje dijete, nije izdavala starateljstvo i nije dala to dijete djevojci. Srce je također stisnulo vidom ove djevojke.
U noći 8. studenoga, shvaćam da počinju kontrakcije. Samo se probudila i shvatila - oni... Zemlja je počela ići pod nogama. Shvatio sam da nema mjesta za povlačenje. Počinje.
Nazvao sam babicu, odlučili su me staviti na IV tijekom 12 sati s nekom grahenom (točno sam napisao ili ne, ne znam) tako da se vrat ne otvori. Uočavam vrijeme između kontrakcija u trajanju od 1 minute nakon 8. Ovaj lijek, po mom mišljenju, nije utjecao na mene. U ovom trenutku, dok sam lagao, donio sam ženu od 35 godina, a sa njom kao vodičem, još sam mislila da imaju partnera. Kako sam pogriješio... Bio je mentalno retardiran od kuće s invaliditetom, s trudnoćom od 37 tjedana. I medicinska sestra iz ove bolnice. Medicinsko osoblje iz ove pansiona primijetilo je da je pacijent bio trbuh SAMO kada su počele njezine kontrakcije. : - | Općenito, prebačen sam od nje. Tada je saznala da je imala carski rez (iako je primalja ponudila da joj se rodi). Uostalom, bolesnik je upitao: "Sveta, što radiš ovdje?", Kaže: "Imam upalu slijepog crijeva." Jadna djevojka, nije ni znala da je rođena njezina beba. Što je ostalo u bolnici.
Natrag na mene. Konstantno sam stavio CTG, koji nije pokazao borbu. Usput, oni su me postavili drugačije, i nijedan aparat nije ih pokazao. Znači nitko nije razumio zašto. (možda zbog toga što taj rok još nije bio velik? Ne znam.) 9. studenog, u 6 sati, pogledali su me na stolici, rekli su da je vrat već bio otvoren. 3 cm, danas rodimo. Ovaj lijek tako da vrat ne otvori nije pomogao. Kontrakcije su već vrlo bolne, a sve do svega, imam vrlo bolan antibiotik koji je stalno naboran, tako da upala nije nestala. Sljedeća inspekcija bila je u 10 sati ujutro, opet 3 cm. (Fifa me pogledala kad sam nosila šminku... nokte... Dugo. Vidio sam je kad sam skoro pao sa stolice, još uvijek su studenti stajali na vratima, pogledali... Ja sam vikala na njih. ) Ponovno CTG pokazuje da mi se kontrakcije povlače samo za 15%... Parazit laže. Odlučili su mi dati injekciju oksitocina, rekli su da čekaju pokušaje. Nakon ove injekcije počela je jedna neprekidna borba. U 11, ja razumijem da je moje tuguje, plakala (iako je borba bila tiha kao partizan) dotrčali liječnici rekli „na stolici!” Ja ne želim ići, odgođena svaki drugi, bojeći se da moje dijete neće podržati dostavu, još 28 tjedana više... Za nju, od 8. studenog, bio je grijani inkubator, liječnici za oživljavanje na spremnom, Tablica u gnijezdu za djecu s grijaćim jastucima. Odletio sam na stolac... Već sam lagao sve spremno, a babica u mesnatičkoj faruku privlači sve rukavice. "Gospodine, kažem, nemojte ga nositi, uskoro ćemo to učiniti") I na ovoj stolici molila sam samo da je vrisnula. Uspravila se ravno, između pokušaja rekla "samo spasi dijete, nemoj je pustiti da umre". "Vjerojatno u 4 shvatio sam da rađanje nije nimalo realistično, rekla je liječniku o tome. Tada mi je dano dodirnuti glavu. Kad sam je dotaknuo, skoro sam pao s ove stolice, htio sam pobjeći. Takva lopta tamo...

I konačno, u 11.25, rođena je. I vrisnula. Dosta glasno! Pluća su se otvorila. Bila je tretirana i oduzeta. Vidjela sam samo leđa i glavu. Dlakavom glavom! Nisam čak ni očekivao da se u roku od 28 tjedana rodi s takvim škrgama! Zatim, kao što se ispostavilo, čak sam razbio (od takvog djeteta.) I liječnik mi je rekao da imam usku zdjelicu, i to za 40 tjedana definitivno neću roditi sebi! Ležao sam u stolici ovaj sat 2 vjerojatno... I to je tako mekano. Madrac na njega (ili padding) je 10 cm... U sam bijesan nakon praćenja madrace i željezo krevet... nikad na ništa mekše nego ne laže))) Prije Komore postignut kao sučeljavaju koze, ipak, i ona nije roditi.
Istog dana sam joj doveo u intenzivnu njegu. Noćna mora, djevojke. Skoro sam znao kako tamo, droplovi posvuda, na nosu uređaj koji podržava pluća. To znači da je udahnula, ali u tom slučaju nikada ne znate što. Prijavili su visinu od 34,5 cm i težinu od 1070. Dali su mu to dodirivati, pa sam čak i uspjela uzeti sliku dok ga ne vidimo. Sutradan je prebačena u preranijski odjel. Nazvao sam ga svaki dan, ujutro i navečer, a poslijepodne je došao. Rekao je da mu je stanje stabilno teški... Ja sam tako bolestan da ga ((čuti (u kući mi je ležala Ciganin. Došla je s otvaranjem 10 cm, brzo rodila, nakon poroda, ona je doveo na invalidska kolica (i moja noga je poslana), no liječnici su vrata, i ona je otišla na cigaretu i otišla pušiti... Nisam znala čitati, ispunila sam papir koji su donijeli za nju, donijeli su joj dijete, nije imala mlijeko, a moje rijeke tekle, ona mi je ponudila da hrane moju djevojčicu. Odbio sam, mislim da je moja titija samo za moju kćer (nije joj trebala policajac ati)) Dakle, ovaj ciganin me toliko potiče nakon što sam pozvao na stanje moje kćeri da se nosi, rekla je da će sve biti u redu, sigurno vam kažem, imamo djecu koja se brinu o kući i u bolnici. vjerovala je, i meni je lakše, mislim da dobro, možda zna pogađati, ili ona vidi budućnost)) Brad, naravno, ali vjerovala je u bilo što samo ako bi držala glavu u pozitivnom stavu...

Zatim me molila da stavim kćer. Sjećam se kako hodam hodnikom koji je povezao rodenje s odjelom preranog... Stavili su me u odjel. Otišao sam u jedinicu intenzivne skrbi da hranim svoju kćer kroz sondu, svaka 3 sata, na žalost, odbila mlijeko i nije ga apsorbirala. No smjesa nutrilon-pre došla je do okusa. Prvo je pojeo jedan gram na vrijeme (to toliko izgledalo. I sad kad sam pročitao priču bio užasnut. Samo 1 gram.) Je li sada 15))), oh, a sada ponovno pročitati i urediti, patka sve u nesvijest... Onda je prebačeno je u post je otišao tamo, djevojka 16-godišnje majke odbilo je otići tamo, a htjela je biti žao zbog nje (((I zli sestra ulijeva ulje na vatru, svi su otišli i rekli da nitko neće uzeti, ona nije ruska. Tata očito nije ruski.) Kasnije sam pogledao web stranicu ove djevojke "usvojila tu djevojku". Nisam ga pronašla, nadam se e još usvojen.

Tada je moja djevojka već bila prebačena u moj odjel, premda u inkubatoru (još uvijek nije držala toplinu). Za 3 tjedna, težila je 1350, pojavljuju se obrazi. Do sada, samo kapaljka i hranjenje kroz cijev. I tako, projekcije, normalno, srce je dobro, samo na ultrazvuku mozga pronađene su male ishemične lezije, ali kako su rekli od teških porođaja i od preraspodjele, ona će se oporaviti. Usput, da. Otišli smo na ultrazvuk sve dok proljeće nije bilo obraslo, a već na drugom mjestu nije bilo ničega. Siguran sam da će sve biti u redu. Ona je jaka, i to je važno.

I tako smo ležali s njom do 28. prosinca, za novu godinu s kojom smo smjeli ići kući. Baš na očevu DR))) Tijekom tog vremena sam se sprijateljio s drugim mama, našao sam dobrog prijatelja od medicinskih sestara. Onda sam na kraju ostala najstarija i utihnula novostečene mame. Mnogo ljudi ne odlazi tamo dugo, najmanje 3 tjedna, a neka za 3 mjeseca... Kad dolaze novi, uvijek idu u kuhinju, tamo piju čaj i plakaju, a ja sam plakala, bilo je zastrašujuće... Bilo je vrlo zastrašujuće, umirale su djeca, i pokušajte ga ne primijetiti, ograđeno od cijelog svijeta. Jeste li vi i vaša beba? To je posebno zastrašujuće kada je moja kći na intenzivnoj njezi još uvijek leži, te da će se u blagovaonicu posljednjih odjelima intenzivne skrbi, (jer se radilo), a srce se zaustavlja i moj u najudaljeniji laže... a ovdje dolaze ove komore, a svaki korak u mozgu direktno Boom Boom i srce kuca samo negdje u hramovima, a ne ide, i nježno ulazi kao na tankom staklu, i slušaj, ako je monitor da srce ne bip provjere kod djece... i dobio proviruje, sve pada, izgleda ti u i s takvim užasom gledate na monitor vašeg djeteta... i ovo nije moje... isteka PFFFF-a jesti, a onda idi u kuhinju i trese cijelu kao da s krova skočio, ali nježno spustili... onda kada i djeca svih komora prenosi, isto kao i na staklu po oživljavanje sve ide... Znate što vaš Lala leži u jaslama već strah od ovih komora... Proveli smo puno vremena tamo... Moj savjet svima u teškoj situaciji, glavna stvar nije razmišljati o lošem.

A onda je postojao ekstrakt)))) Uvečer me odveo samo na 4-5... Nejasno se sjećam izjave... Samo na fotografiji. Jogging sve nekako, što je prije moguće otići kući... kod kuće sve je bilo tiho, mirno... Flowed poput rijeke života.

Onda smo opet vratio na Odjelu nedonoščadi, tako da je Sonia je krv iz vene, a sam se popeo uz stepenice, osjeća „miris izjava” Bio sam trese sve to tamo kad je otišao briznula u plač, uvidv sve mirisalo reanimaciju. Tko zna što je, razumjet će. Ovo je tako užas... Dakle, tamo je tiho i zastrašujuće, a srce mi je boljelo...

Sada, moja ljepota već ima 9 mjeseci, ona je uhvatila svoje vršnjake, nema TTT abnormalnosti, ultrazvuk je norma, oči previše, neurolog se samo čeka za nas svake godine za rutinsko ispitivanje.

Ali sada dopunjujem priču, 11/07/2014. Iduće sutra će imati 4 godine. Ne možete joj ni reći da je preuranjena, premalena))) 100 visina i težina 14. Ali ovo je normalno)) Odlazi u vrtić, na gimnastiku, u školu ranog razvoja. Vrlo pametna i ljubazna djevojka, govornik - što drugo tražiti. Istina ne izgovara p, l i siktanje. Ali ovo nije kritično... Ne vjerujem da nam se to dogodilo. Moja kćer traži brata i sestru, naravno, želim nešto kasnije, ali još uvijek zastrašujuće... i odjednom opet... Dokle god pokušavam ne misliti o tome))))

Djevojke, sve u životu može biti iskusno. Vjerujte u svojim malenima.

Preuranjeno dijete

Roditelji beba rođenih prerano moraju se suočiti s različitim problemima, uključujući poteškoće u njegovanju mrvica u rodilištu i stvaranju pravih stanja kod kuće, uspostavljanju dojenja ili odabiru prave mješavine, redovitim posjetima budućnosti. Međutim, uvijek bi se trebali sjetiti da će s povećanom pažnjom na bebu i pravilnom brigom pomoći bebu da brže "nadoknadi" svoje vršnjake i postaje zdravom i veselom bebom, što potvrđuje popularna fotografija "Prije i poslije".

Više sličnih fotografija možete vidjeti u fotogaleriji na kraju članka.

Što dijete smatra preuranjenim?

Službena medicina smatra da bebe budu preuranjene ako su rođene u gestacijskoj dobi manjoj od 37 tjedana. Ove bebe imaju nižu visinu i težinu, a organi su nezreli.

razlozi

Čimbenici koji uzrokuju prijevremeno rođenje, razmotrite:

 • Zanemarivanje medicinske pratnje trudnoće.
 • Prisutnost trudnih navika.
 • Neadekvatna ili neuravnotežena prehrana žena tijekom trudnoće.
 • Starost buduće majke ili budućeg oca je manja od 18 i starijih od 35 godina.
 • Radite trudnoće u opasnim uvjetima.
 • Mala težina trudna (manje od 48 kg).
 • Žive buduće majke u lošim životnim uvjetima.
 • Podnošenje u uvjetima nepovoljne psihološke situacije.
 • Pobačaj je u prošlosti.
 • Višestruka trudnoća.
 • Pojava preeklampsije tijekom trudnoće.
 • Prerano odstranjivanje posteljice.
 • Kratki interval između rođenja (manje od dvije godine nakon ranijih rađanja).
 • Nedosljednost krvi djeteta i majke Rh faktorom.
 • Ginekološke upalne bolesti majke.
 • Malformacije ženskih spolova.
 • Extragenitalne bolesti u trudnica, na primjer, hipertenzija, pijelonefritis ili dijabetes.
 • Operacije i ozljede očekivane majke.
 • Akutne infekcije tijekom trudnoće.
 • Genetska ili kromosomska bolest u fetusu.
 • Infekcija djeteta tijekom intrauterinog razvoja.
 • Teške malformacije bebe.

Klasifikacija prijevremenosti

Razdvajanje na stupanj prijevremenosti temelji se na gestacijskom dobu na kojem je rođeno dijete, kao i na takvim fizikalnim parametrima malog djeteta kao i težini i duljini tijela. Postoje takvi stupnjevi prijevremenosti:

 • Prvo je da se dijete rodi 36-37 tjedana trudnoće s tjelesnom težinom od 2 do 2,5 kg i duljinom tijela od 41 do 45 cm.
 • Drugo - beba se pojavljuje u razdoblju od 32 do 35 tjedana, tjelesna težina manja od 2 kg, ali više od 1,5 kg, a duljina tijela je od 36 do 40 cm.
 • Treće - beba rođena je 28-31 tjedana trudnoće s težinom od 1 do 1,5 kg i duljinom tijela od 30 do 35 cm.
 • Četvrto, beba je rođena 28 tjedana trudnoće s težinom manjom od jednog kilograma i duljinom tijela manjom od 30 cm.

Najneobičnije i najvjerojatnije čarobne priče o preživljavanju preranih beba ovdje:

Znakovi

izgled

U usporedbi s beskrajnim bebama, prerane bebe su različite:

 • Tanja koža.
 • Manje subkutane masnoće ili nedostatak.
 • Velika veličina glave u odnosu na tijelo.
 • Veliki trbuh i nisko pletivo.
 • Neotkriven mali fontanel.
 • Vrlo meke uši.
 • Tanki nokti koji ne mogu u potpunosti pokriti falange prstiju.
 • Otvorena spolna razlika u bebama.
 • Nemaju vremena da se spuste u testise skrotuma kod dječaka.
 • Kasnije pada od ostatka pupkovine.

Ti znakovi su izraženije, to je veći stupanj prijevremenosti, au novorođenčadi s prvim ili drugim stupnjem, mnogi od njih mogu biti odsutni.

Anatomska i fiziološka obilježja

Stupanj preuranjenosti utječe na funkcioniranje organskih sustava prerano rođenog djeteta, budući da je manji fetus u maternici, to više organa nije imala vremena oblikovati u stanje koje mu omogućava da se brzo prilagodi životu nakon rođenja.

 • Disanje u preuranjenim bebama češće je nego kod beba rođenih na vrijeme, što je povezano s uskim gornjim dišnim putevima, više savitljivim prsima i većim položajem dijafragme. Osim toga, svjetlosni čvorovi nisu dovoljno zreli, što uzrokuje učestalo pojavljivanje upale pluća i apneje.
 • Zbog prijevremenog rođenja djeteta, cirkulacijski sustav djeteta možda neće biti u potpunosti formiran. Kao rezultat toga, postoje različite srčane patologije koje pogoršavaju stanje mrvica. Budući da su krvožilni zidovi krhkiji i propusniji, krvarenja se često pojavljuju u djeteta.
 • Mozak, čak i uz duboku preuranentnost, potpuno je formiran, ali putevi u posljednjoj fazi trudnoće još se razvijaju, tako da za prerane bebe impulsi živčanog sustava slabo se provode u različitim tkivima. Ako beba ima oštećen živčani sustav, njegova fizička aktivnost će se smanjiti, kao i mišićni ton. Refleksi u takvom djetetu mogu biti depresivni ili potpuno odsutni, često se uočava tremor.
 • Mehanizmi koji reguliraju proizvodnju i otpad topline u tijelu slabo su razvijeni u preuranjenom djetetu. Prerano rođena djeca brže gube toplinu, a ona se proizvodi u tijelu s velikim poteškoćama. Osim toga, zbog nerazvijenih i nefunkcioniranih znojnih žlijezda, bebe se lako pregriju.
 • Prostor probavnog trakta preranog malog djeteta također je lošiji od pojave beba. To je prvenstveno zbog nedovoljne proizvodnje enzima i želučanog soka, kao i disbioze intestinalne mikroflore. Pored toga, motorička funkcija GTC-a pati zbog slabog provođenja živčanih impulsa, što dovodi do sporijih kretnji hrane kroz crijeva.
 • U kostima preuranjenih beba nakon poroda, procesi mineralizacije nastavljaju, što je razlog dodatnog zahtjeva za kalcijem bebama. Ove dojenčadi imaju povećanu sklonost razvoju raka i displazije zdjelice.
 • Zbog nezrelih funkcija bubrega, prerano bebe brzo razvijaju znakove dehidracije ili edema, ako je njegu bebe neadekvatno.
 • Endokrini sustav s nepotpunom preuranentnošću je neispravan, zbog čega se hormoni oslobađaju u nedovoljnim količinama, a žlijezde se brzo iscrpljuju.

Posljedice preuranjenosti i vitalnosti

Stopa preživljavanja preranih beba ovisi o trajanju trudnoće i razlozima koji su izazvali porođaj. Ako rođaci rođeni u 23 tjednu preživljavaju samo u 20-40% slučajeva, bebe s gestacijskim razdobljem od 24 do 26 tjedana preživljavaju 50-70% slučajeva, a stopa preživljavanja djece čiji je razvojni period veći od 27 tjedana prelazi 90%.

Bebe, čije se rođenje dogodilo prije očekivanog datuma, dobivaju težinu i intenzivno rastu duljinu. Mnogi od njih ulaze u punog radnog vremena u tim pokazateljima za 1-2 godine, ali postoje djeca, razlika između njih i njihovih vršnjaka se smiruje samo za 5-6 godina.

Anemija s preuranjenošću se razvija brže. Rizik sepcesa i gnojnih infekcija kostiju, crijeva ili meninga u preuranjenim bebama povećava. U starijoj djeci, prerano rođene djece imaju veću vjerojatnost da imaju neurološke poremećaje, probleme s vidom ili sluhom, česte ARVI i probleme s genitalijama.

Žutica u prerano rođene bebe je izraženija i traje duže. Ovo fiziološko stanje uzrokovano slomom fetalnog hemoglobina obično prolazi kroz 3 tjedna, ali za mnoge preuranjene bebe treba liječenje, za koje se uglavnom koristi fototerapija.

Ekstremna prijevremenost

Takozvano stanje bebe s težinom manjom od 1 kilograma. Oni su rođeni u manje od 5% slučajeva preranosti, često ne mogu disati sami i zahtijevaju umjetnu i drogu podršku. Čak i ako su takve bebe opskrbljene, postotak invalidnosti i pojava različitih komplikacija kod ove djece je vrlo visok.

Duboka prijevremenost

Ovo stanje je zabilježeno kod dojenčadi čija tjelesna težina u prijevremenom radu iznosi 1-1,5 kg. Da bi izašli iz takvih beba, potrebno je koristiti mehaničku ventilaciju, dati im kisik, uvesti hranu u venu i kroz sondu. Kako bi dijete rasti i razvijalo se brže, primjenjuju se aminokiseline, glukoza, hormonski lijekovi i druge tvari.

7 mjeseci

U ovoj fazi trudnoće rođene su bebe s težinom od 1,5-2 kg, ali većina njih ne može samostalno funkcionirati. Karapuse se postavljaju u inkubatore s odgovarajućom temperaturom i vlagom, dobivaju potrebne preglede i pružaju podršku lijekovima. Nakon dobivanja težine do 1,7 kg djeteta se prenosi na krevetić, koji se zagrijava. Kada dijete dobije težinu do 2 kg, više nema potrebu za toplinskom podrškom.

8 mjeseci

Dojenčad rođen u takvom razdoblju, u pravilu, ima težinu od 2-2,5 kg i može samostalno sisati i disati. Imaju povećani rizik od apneje, tako da su bebe promatrane već neko vrijeme u bolnici, ali u nedostatku komplikacija i brzom povećanju tjelesne težine, dijete se šalje kući s novim roditeljima.

Kako se prerane bebe žive i razvijaju nakon rođenja u suvremenim perinatalnim centrima, opisano je u videu:

Klinički pregled

Preuranjene bebe ispražnjene kod kuće treba uvijek pratiti pedijatar.

Mjerenja i preglede provode se jednom tjedno tijekom prvog mjeseca nakon iscjedka, a zatim svaki drugi tjedan do 6 mjeseci - jednom svaka dva tjedna, a od 6 mjeseci do godine - svaki mjesec. Dijete je propisano od strane kirurga, neurologa, kardiologa, ortopedskog kirurga i oftalmologa, a psihijatar i govorni terapeut imaju više od jedne godine.

Koja je težina pražnjenja?

Majka se u pravilu vraća kući s novorođenim djetetom nakon što se težina mrvica poveća na najmanje 2 kg. Također za iscjedak, važno je da beba nema komplikacija, poboljšana je termoregulacija, a dijete ne treba podršku za srce i disanje.

Osobitosti njege

Bebe čije se rođenje dogodilo prerano zahtijevaju posebnu skrb. Postupno se njeguju uz pomoć neonataloga i pedijatara, prvo u rodilištu, zatim u bolnici, a zatim kod kuće pod nadzorom stručnjaka. Najvažnije komponente skrbi za bebe:

 • Osigurajte optimalnu temperaturu i vlagu u sobi.
 • Provesti racionalno liječenje.
 • Pružite odgovarajuću hranidbu.
 • Osigurajte kontakt s majkom koristeći metodu "klokan".
 • Nakon izbijanja granične kontakte sa strancima.
 • Kupujte i hodajte s djetetom nakon dopuštenja liječnika.
 • Izvođenje gimnastike s bebom i provođenje tečajeva za masažu nakon dopuštenja pedijatru.

Nekoliko savjeta kako izbjeći probleme u razvoju prerane bebe opisane su u videu:

Što ako postoje uznemirujući simptomi?

Ako je majka zabrinuta zbog nečega, trebala bi potražiti medicinsku pomoć. Stručnjak će biti potreban kada:

 • Neodlučnost bebe za usisavanje ili jesti iz boce.
 • Udare povraćanja.
 • Duga žutica.
 • Stalno glasno plakati.
 • Prestani disati.
 • Snažan bljedilo.
 • Dječakova bolna reakcija na zvukove, izgled ili dodir u dobi od 1,5 mjeseci.
 • Nedostatak odgovora gleda na dob od preko 2 mjeseca.

Cijepljenje: kada se cijepiti?

Dijete je dopušteno samo kada beba bude dovoljno jaka i povećava se tjelesna težina.

BCG cijepljenje u bolnici djeci mase manje od 2 kg ne. Prikazuje se kada dobivate težinu do 2500 g, a ako postoje kontraindikacije, može se odgoditi 6-12 mjeseci. Vrijeme početka uvođenja drugih cjepiva treba odrediti pedijatar, uzimajući u obzir zdravlje i razvoj kikirikija.

Mišljenje E. Komarovsky

Kao što je dobro poznato, popularni pedijatar preporučuje podizanje djece u prvoj godini života kako djeca ne bi pregrijala. Komarovsky uvijek usredotočuje pažnju na čestu ventilaciju, vlaženje zraka do 50-70% u vrtiću i održavanje temperature u prostoriji ne višim od + 22 ° С.

Međutim, za preuranjene bebe preporuke se značajno razlikuju. Komarovsky podupire kolege prema mišljenju da je termoregulacija u takvim bebama slabo razvijena, pa je stoga viša temperatura zraka u sobi odmah nakon ispuštanja (ne ispod +25 ° C) nužna.

Dok se mrvica ne dobije na težini do 3000 g, a njegova dob neće biti devet mjeseci nakon začeća, zabranjeni su svi ekstremni pokusi (u ovom slučaju, smanjenje temperature zraka do preporučenih pokazatelja za cjelodnevne bebe Komarovsky).

Rođenja u 28. tjednu trudnoće i njihove posljedice za majku i dijete

Svaka žena želi roditi zdravog djeteta na vrijeme, na žalost, to nikako nije svatko. Svake godine raste broj žena, koji, zbog raznih razloga, ne može donijeti trudnoću do krajnjeg roka koji je postavila priroda.

Kongenitalne abnormalnosti su rijetke, u pravilu, uzroci bolesti nisu uspješno provedeni pobačaji ili ozljede u ranijim rađanjima. Koji uzroci oštro potiču preuranjeni rad? Na vrijeme porođaja može utjecati: - jak stres, siromašni životni uvjeti, nedovoljna hrana, previše tjelesnog napora, trudnoća se događa pri premladi ili previše starosti, oštar porast tjelesne temperature

Trudnoća nekih žena zasjenjena je prijetnjom preranog rođenja. 28 tjedana nije dovoljno vremena za razvoj zdravog djeteta - ovo ne dodaje optimizmu trudnice, ali ne biste trebali pretjerivati.

Može se spriječiti opasnost od prijevremenog poroda.

Samo ne zaboravite na ovu mogućnost razvoja događaja i držite sve pod kontrolom cijelog razdoblja trudnoće prije rođenja.

Prvo morate znati odgovore na neka često postavljana pitanja.

U koje je vrijeme trudnoće prerano rođenje?

Smatra se prijevremenim porođajem koji se dogodio prije 37. tjedna trudnoće. U obstetarskoj praksi razlikuju se slijedeći intervali: porođaj u razdoblju od 22 tjedna; 22 do 27 tjedana; 28 - 33 tjedna; 34 -37 tjedana.

Intenzivna briga za oporavak može biti osigurana s težinom od najmanje 500 g, a datum rođenja ne ranije od 22 tjedna.

Koja je frekvencija s kojom se pretječe rad?

Prethodno rođenje čini oko 8%. Indikator se razlikuje za različite zemlje i narode. Razlozi leže u načinu života i ovisnosti mladih o pušenju, alkoholu i zdravom životu. Na ovaj se pokazatelj također utječe i razina udobnosti u svakodnevnom životu.

Što uzrokuje prijevremeni rad?

Jedan od razloga su komplikacije nastale tijekom trudnoće.

Preuranjeno rođenje 28. tjedna može biti uzrokovano neuspjehom cerviksa. Cerviks ne može izdržati opterećenje potrebno za uspješno nošenje i ne uspije u najneprimjerenijem trenutku.

Sljedeći uzrok genitalnih infekcija. Infekcije dovode do upale, kao rezultat toga, stjenka maternice ne postaje dovoljno elastična i gubi sposobnost da se postupno rasteže dok fetus raste. U tom slučaju, trudnoća traje samo dok se zidovi uterusa mogu istegnuti, a majčinom tijelu sve što je moguće da se riješi trudnoće.

Uzroci pobačaja mogu biti rubeola tijekom trudnoće, hormonalni poremećaji i abnormalnosti maternice. Cervikalna insuficijencija, imunska nespojivost oca i majke djeteta. Redovito živčani stres.

Preuranjeno rođenje u 28. tjednu trudnoće može biti uzrokovano višestrukim trudnoćama, prevelikim fetusima i polihidramnozima. Svi ti uzroci dovode do pretjeranog istezanja maternice, a tijelo odluči istjerati fetus iz maternice na bilo koji način dostupan.

Postoje i kongenitalne patologije razvoja maternice koje dovode do prijevremenog porođaja zbog funkcionalne nesposobnosti tijela da nosi i rađa.

Preduvjet za prijevremeni rad može biti odvajanje, placenta marljivost, antifosfolipidni sindrom

Poremećaji u radu endokrinih žlijezda, bolesti unutarnjih organa i kardiovaskularnih bolesti i bolesti također mogu dovesti do prijevremenog rada.

Drugi uzrok prijevremenog rada je cervikalna insuficijencija (ICN). Ta bolest prati nesposobnost cerviksa da zadrži fetus unutar maternice.

Snaga mišićnog prstena jednostavno nije dovoljna. Bolest je prirođena i stečena. Kongenitalne abnormalnosti su rijetke, u pravilu, uzroci bolesti nisu uspješno provedeni pobačaji ili ozljede tijekom ranijih rađanja.

Koje su žene vjerojatno izložene riziku od prijevremenog porođaja u dobi od 22 do 27 tjedana?

Rani rad kod 28 tjedana obično je povezan s insuficijencijom isthmic-cerviksa i infekcijama donjeg dijela fetalnog mjehura, što dovodi do njezinog raskida. To je češći kod ponovljene trudnoće.

Tko je u opasnosti za razvoj pretjeranog rada u 28 tjedana?

Ova rizična skupina uključuje oko 30% žena koje prvi put rađaju. Uzroci prijevremenog poroda mogu biti različiti

Je li uvijek moguće spriječiti prijevremeni rad?

Uz prijetnju prijevremenog rođenja i pravodobnom usvajanju mjera, u većini slučajeva moguće je obustaviti isporuku, ali je nemoguće zaustaviti isporuku koja je već započela. Možete ih samo zadržati kako biste organizirali pomoć majci i djetetu.

Je li prerano rođenje opasno za žene?

Takve su generacije opasne zbog njihove iznenadnosti i ozbiljnih komplikacija. Hormonska ravnoteža u takvim ženama obično je uznemirena i njihovo porođanje, u pravilu, prolazi s velikim brojem ozljeda nego dostave u vremenu.

Je li prerano rođenje opasno za bebu?

Prerano rođenje je svakako vrlo opasno za dijete. Dijete rođeno u 28 tjedana još uvijek nije apsolutno spremno za život izvan maternice majke. Ova djeca moraju stvoriti uvjete umjetno. Ogromna sredstva se troše na ovo. Ali pomoć nije uvijek moguća. Djeca ponekad umiru

Što bi žena trebala učiniti pri prijetnji pobačaja?

Hitno je nazvati hitnu pomoć. Piti sedativ leći i smiriti.

Koja zdravstvena ustanova pruža najbolju brigu za prijevremeni rad?

Gotovo svi opstetrički objekti u velikim gradovima spremni su brinuti o preuranjenim bebama s različitim stupnjevima prijevremenosti. Djeca rođena 28 tjedana, s težinom od 1000 g, imaju priliku preživjeti.

Ali, ne povrijediti se pitati gdje je najbolje učiniti u vašem području. Ako postoji opasnost od prijevremene isporuke, ovdje glavu. Hitne brigade vam mogu pomoći s tim, oni znaju koja se klinika bolje obraćati u slučaju određene patologije.

Je li moguće spriječiti prijevremeni rad?

U arsenalu suvremene medicine postoji mnogo metoda za sprječavanje pobačaja u opasnim uvjetima. Važno je tražiti pomoć na vrijeme. Što je prije započeo liječenje, to će bolji rezultat biti i vrlo je vjerojatno da će se izbjeći prijevremeni rad.

Liječenje žena predisponiranih pretilnom radu, što je to?

U pravilu, uzrok prijevremenog rada je ruptura fetalnih membrana. To dovodi do infekcije majke i fetusa. U isto vrijeme, prijetnja fetusu je znatno veća. Stoga, u takvim slučajevima, vole čekati i, ako je moguće, boriti se protiv infekcije lijekom bez prekida trudnoće.

Preuranjeno rođenje pokušava prestati?

Ako je život žene ugrožen, potrebno je posebno pokrenuti prijevremeni rad za spašavanje majke i djeteta.

Je li anestezija moguće ako žena mora roditi 28 tjedana?

Anestezija se može koristiti, ali u slučaju spontanog prijevremenog rada, tijekom anestezije treba uzeti u obzir brojne čimbenike. I razmišljati ne samo o anesteziji majke, već i predvidjeti moguću štetu od upotrebe lijekova za nepuno punopravno dijete.

Kao žena koja je imala prijevremeni porod, pripremite se za sljedeće rođenje? Važno je pravilno pripremiti i podvrgnuti liječenju prije planiranja sljedeće trudnoće. Preporučljivo je proći kritično vrijeme ponovljenih trudnoća u bolnici pod nadzorom liječnika.

Je li postpartalno razdoblje žene koja je imala prijevremeno rođenje razlikuje od postpartum razdoblja od žene tijekom normalnog razdoblja rada? Nema velikih razlika, ali ako su komplikacije ostavljene u bolnici za dulje vrijeme. Ako nema komplikacija, kašnjenje u rodilištima može biti više povezano sa stanjem djeteta.

Razvoj i posljedice preranih beba?

Bebe rođene između 28. i 37. tjedna trudnoće smatraju se preuranjenima. Njihova težina je 1000-2500 g, visina - 35-46 centimetara. Tjelesna težina do 2,5 kg često se nalazi kod punoljetnih novorođenčadi s nedostatkom u razvoju ili kada alkohol, lijekovi i duhan troše trudnica. Znakovi nedonoščadi su mekane uši, kraće noge, nedostatak potkožnog masnog tkiva, povećanje rasta kose vellus u određenim dijelovima tijela, velike veličine prednje Fontanelle, proširene frontalni i parijetalni brežuljaka dijete. Dakle, koje su značajke razvoja različitih kategorija preranog beba? Koje su posljedice preuranjenosti? Idemo vidjeti.

Preuranjene bebe: statistike

Danas, prijevremeno rođenje nije neuobičajeno. U većini razvijenih zemalja taj je pokazatelj relativno stabilan i iznosi 5-10% od ukupnog broja novorođenčadi.

Ako govorimo o napretku u području preživljavanja preranih beba, tada je medicina znatno napredovala. U 50 godina prošlog stoljeća tri četvrtine beba težine manje od 1300 grama umrlo je u dojenčadi. Polovica preživjelih postala je mentalno retardirana ili imala poremećaje u razvoju. Do dobi od 80 godina preživjelo je 80% djece koja su imala manje od 1.500 grama. Manje od 15% ih je kasnije patilo od poremećaja rasta i razvoja. Danas, 90% preranih beba rastu bez komplikacija.

Ti bi trebao znati da u naše vrijeme, ti liječnici utvrditi uzroke i rizike nedonoščadi: kratke intervale između trudnoća, starost žena rađa na 20 godina, pobačaj ili pobačaja i mrtvorođenih beba u prethodnim trudnoćama, više pobačaja, višestruke trudnoće.

Preuranjene bebe: 28-30 tjedana

Trajanje preranog beba od 28-30 tjedana trudnoće je prosječni stupanj prijevremenosti. Naravno, u usporedbi s rođenjem prije 28 tjedana, šanse za preživljavanje takve novorođenčadi su značajnije.

Ali u takvim bebama pluća nisu potpuno zrela za spontano disanje. Oni u većini slučajeva trebaju pomoć u obliku ventilacije ili opskrbe stabilnim strujanjem zraka koji je obogaćen kisikom. Za većinu djece rođenih s umjerenim stupnjem prijevremenosti potrebna je medicinska i respiratorna njega za kratko razdoblje.

Kada dijete radi na umjetnoj plućnoj ventilaciji, ona se unosi kroz intravenozni kateter. Ako dijete diše neovisno, onda se hrani majčino mlijeko kroz cijev sve do tog razdoblja, sve dok ne uči sisati sami.

Uz pravilnu njegu i medicinsku kontrolu u budućnosti, djeca rođena u razdoblju od 28-30 tjedana, uspješno preživjeti i razvijati. Suvremena medicina danas je u stanju spasiti život beba, čija masa je manja od kilograma. Takve mrvice smještene su u specijalizirane odjele, stanice i ispuštene samo kada tjelesna težina dosegne 2000 - 2300 grama, a prijetnja životu i zdravlju nestat će.

Prerane bebe: nakon carskog

U prijevremenim bebama, nespremnost dišnog sustava za neovisno funkcioniranje disanja može se manifestirati kao sindrom respiratornih poremećaja. Pluća djeteta jednostavno se ne mogu nositi s pružanjem tijela potrebnom količinom kisika. To se manifestira u plitkim i nepravilnim disanjem, što je ispunjeno razvojem respiratornih bolesti.

Cesarski dio nije uvijek glatki. Razlog su promjene u zdravstvu koje su postale indikacije za operaciju. Tijekom carskog reza, novorođenče se može povrijediti kad se ukloni iz maternice. I ozljeda je moguća oštećenja živčanog sustava s poremećajima u motoričkoj aktivnosti i tonusu mišića, što može rezultirati razvojem pareze i paralize. Slični učinci pojavljuju se kao posljedica hipoksije koju dijete doživljava tijekom operacije. Zato takvo dijete može poslije sjediti i puzati, hodati i razgovarati. U adolescenciji, nedonoščad rođena carski rez, više osjetljiv na vaskularne distonija i osjetljivost na promjene vremena, glavobolje i nesvjestice. No, prerano se ne treba bojati. Ponekad je carski rez jedini način da spasi prerano dijete pa rizici uvijek budu opravdani.

Premature bebe: razvoj

Zdravo prerano dijete brzo raste. Čini se da je uhvatio korak s njegovim vršnjacima. Dojenčad rođenih težine od 1500 do 2000 grama dvostruko veća od tjelesne težine za tri mjeseca. I u godini njihova težina raste 4-6 puta. Slične zdrave promjene nastaju s rastom. Dakle, za rast prvoj godini porasla je za 27-38 cm u drugoj godini. - Mjesec dana za 2-3 cm kada to dijete pretvara u godini, njegov rast je obično do 77 cm.

Što se tiče razvoja psihomotornih vještina, a potom pri rođenju do 2 kg, zaostaje u usporedbi s djecom s punim radnim vremenom. U prvom ili drugom mjesecu života, prerane bebe spavaju puno, kreću se malo, brzo se umore. Nakon 2 mjeseca povećava se njihova aktivnost, kao i intenzitet udova. Njihovi prsti stalno su stisnuti u bregu i ispravili se s teškoćama, a palac gotovo da nije uvučen. Da biste ispravili problem, trebali biste se baviti tim djetetom, vježbajte. Preuranjeno dijete ima nezrelog živčanog sustava. Često se plaši i zapanji oštrim zvukovima, pa čak i bez razloga. Glavna značajka preuranjenih beba je smanjenje imuniteta, što znači nisku otpornost na bilo koju bolest. Takve bebe imaju predispoziciju za bolesti gastrointestinalnog trakta i otitis, respiratornih infekcija i virusnih bolesti.

Komunikacija s preuranjenim bebama važna je komponenta njihova razvoja. Liječnici ograničavaju komunikaciju i općenito posjećuju takvo dijete u prvim danima nakon rođenja jer treba mir. Ali majka ima pravo biti u blizini, gledati dijete kroz stakleni zid. Nakon nekog vremena u stabilnom stanju, liječnici dopuštaju majci da uzme dijete u naručju, jer je taj kontakt vrlo važan. Tako se nastavlja prijevremeni intrauterni razvoj djeteta. S njim morate razgovarati, željezo, pjevati pjesme, razgovarati o tome kako ga volite. To je osnova za razvoj takvog djeteta. Emocionalni kontakt između bebe i majke ubrzava fizički i mentalni razvoj djeteta. Čak i ako dijete ne reagira na takve radnje, to ne znači da je sve beskorisno. On je jednostavno previše slab za reakciju. Možete primijetiti plodove vaših napora nakon mjesec dana stalnog komunikacije i emocionalnog kontakta s djetetom.

Razvoj preranih beba ubrzava mirna, mirna glazba, svijetle igračke u krevetiću, te posebne vježbe.

Prerane bebe: posljedice

Priroda je položila majku djeteta 40 tjedana. I jasno je da kod djece koja su rođena prerano, ima mnogo više problema u razvoju. Što je manje trudnoće prije rođenja, to je veći rizik od razvoja bolesti karakterističnih za prerane bebe. Zato saznajte o mogućim posljedicama prijevremenosti:

 1. Nerazvijena pluća. Oni predstavljaju najveću opasnost. Udisati dijete treba uložiti puno napora. Ova djeca trebaju umjetnu podršku disanju. Nisu se u potpunosti formirali u dišnom centru mozga. Stoga se često mogu pojaviti respiratorni zahvati (apneje).
 2. Značajke srca. Srce embrija u maternici gura krv ne u plućnu arteriju, već u aortu kroz arterijski kanal. Nakon rođenja djeteta s punim trajanjem, ovaj kanal raste i u preuranjenim bebama može ostati otvoren, a pun je napetog stresa na plućima i srcu. Ovo stanje zahtijeva liječenje.
 3. Infekcije, metabolizam, sljepoća. Infekcije češće traže preuranjene bebe, jer pomaže imunaturni sustav imuniteta. Virusne infekcije posebno su opasne za takve bebe. Prerane bebe često imaju problema s metabolizmom i nedostatkom hemoglobina. Dodatno, ova kategorija beba je osjetljiva na razvoj mrežnih lezija, tj. Retinopatija prijevremenog poremećaja. Ako se ne izliječi u ranoj dobi, onda može dovesti do sljepoće.

Na temelju navedenog, nedonoščad treba ostati pod sustavnim neonatologa promatranja od rođenja do perioda kada je njihovo zdravlje je izvan opasnosti, a tijelo će biti spreman za samostalan život.