Hipoalergenske smjese za bebe

Hrana

Hipoalergenska smjesa se zove specijalizirana dječja hrana, namijenjena za prevenciju ili liječenje alergija na hranu kod djece od rođenja do jedne godine. Popis hipoalergenskih smjesa za novorođenčad prikazana u prodaji je vrlo opsežna. Prilikom odabira mješavine za bebu, potrebno je kretati se u njihovim sortama, budući da hrana s istom oznakom HA (što znači "hipoalergijsko") može biti radikalno različita u sastavu jer hrana netrpeljivost može biti uzrokovana raznovrsnom hranom u dječjoj hrani. Svaka od sorata antialergenskih smjesa daje zamjenu za određeni alergen. Stoga, prije donošenja izbora, morate se pobrinuti da dijete ima alergiju na hranu i da je alergen ispravno identificiran.

Izaberite iz cijele raznolikosti - jedina univerzalna opcija, savršena kombinacija za sve nemoguće je pronaći. Bilo bi ispravnije odrediti što je bolje za određenu bebu, uzimajući u obzir njegovu dob, intenzitet alergijskih manifestacija i, najvažnije, uzroke alergijske reakcije.

Simptomi alergija na hranu

Prije svega, trebate se pobrinuti da dijete ima alergije na hranu, a ne i druge bolesti, te da je alergija na mliječnu formulu.

Važno: Dojenje može pokazati znakove alergije na hranu. U ovom slučaju, majka bi trebala tražiti izvor problema u svojoj prehrani. Za bebe na mješovitoj hrani s alergenom, postoji svibanj biti i komponenta dodatak i proizvoda jede majke.

Nesanica hrane kod djeteta do jedne godine se očituje:

 • na koži - može biti blago crvenilo obraza ili osip cijelog tijela;
 • na dijelu probavnog sustava - upala stolica, kolika, regurgitacija;
 • rjeđe na dišnom sustavu - kratkoća daha, curenje nosa, kašalj.

Simptomi se mogu pojaviti zasebno iu kompleksu. Ako ne poduzmete korake na vrijeme, morat ćete liječiti ne samo alergije, ali i njegove posljedice (ozljede i rane na koži, disbakterija itd.).

Ako vaša beba ima znakove alergije, nemojte se trčati da biste se trčali u trgovinu za drugu mješavinu. Prije svega, trebali biste se obratiti svom pedijatru, proći potrebne testove i saznati koja je komponenta postala alergen u vašem slučaju. Liječnik će vam pomoći u određivanju izbora hipoalergenskih smjesa za novorođenčad.

Klasifikacija hranjivih alergičnih dojki djece

Sve hipoalergijske smjese mogu se razvrstati prema dobi za koju su namijenjene, prema obliku otpuštanja, prema intenzitetu terapeutskog učinka i prema supstanci koja zamjenjuje alergen.

Po dobnim skupinama, dječja hrana za bolesnike s alergijama podijeljena je na isti način kao i redovite mliječne formule:

 • S jedinicom na pakiranju, prilagođeni proizvodi za bebe proizvode se od rođenja do šest mjeseci.
 • Paketi s djelomično prilagođenim sastavom označeni su brojem "2" i namijenjeni su za bebe od 6 mjeseci do godinu dana.

U obliku otpuštanja higijenskih higijenskih dječjih hrana može se naći u obliku:

 • suhi prašak (ima veliko vrijeme skladištenja, razne pakete od malih kartonskih sanduka do kilograma limenki, zahtijeva razrjeđivanje vodom u skladu s uputama, većina smjesa se proizvodi u obliku suhog praha);
 • koncentrat za razrjeđivanje (razrijeđen vodom, lakše otapanje u usporedbi s praškom, manje pohranjeno);
 • piće za piće (samo trebate biti zagrijani prije upotrebe, ne treba razrjeđivanje s vodom, prikladno je uzeti sa sobom na cesti, ima visoku cijenu i mali asortiman).

Za bebe koje imaju samo genetsku predispoziciju za alergije, a za one s kojima se već manifestira, prehrana će biti vrlo različita. Važno je imati na umu da se mješavine za alergije razlikuju u njihovoj svrsi:

 • preventivno - pogodno za zdravu djecu koja imaju genetsku predispoziciju za alergiju hrane, beznačajne ili prve manifestacije, ili kao prijelazni stupanj od terapeutske do redovite hrane nakon dugotrajne remisije (za 3 mjeseca nema znakova netolerancije hrane);
 • medicinske - takve smjese može propisati samo liječnik, oni će vam pomoći čak i ako se zanemare alergije.

Pro i kontra specijalizirane hrane za alergije

Za mnoge roditelje, hipoalergijske smjese mogu biti pravi spas. Medicinska prehrana može ukloniti znakove alergije: očistiti kožu, normalizirati stolice. Dijete će biti veselo i veselo. Preventivne smjese će spriječiti pojavu alergija i prijeći na uobičajenu smjesu bez neugodnih posljedica. Ali ova hrana nije bez nedostataka.

Pri prebacivanju na hipoalergensku smjesu pripravi se zbog činjenice da ima specifičan, gorak okus zbog hidroliziranog proteina ili aminokiselina u pripravku. To je jedan od razloga za postupno uvođenje nove hipoalergenske smjese. Još jedno neugodno iznenađenje može biti visoka cijena takvih proizvoda, osobito terapeutskog tipa, u usporedbi s prehranom za zdrave bebe. Naravno, ne možemo isključiti mogućnost individualne reakcije organizma. Nova mješavina, čak terapeutska, može uzrokovati regurgitaciju i zatvora.

Preventivne hipoalergijske smjese

Sastav profilaktičkih smjesa za novorođenče s alergijama razlikuje se u strukturi bjelančevina. U ovoj se dijeti dijeli na manje molekule kako bi se olakšao probavni proces. Uz teške manifestacije alergije, ovaj proizvod neće pomoći, ali u remisiji ili s manje alergijske reakcije, to će učiniti.

Takve smjese proizvode mnogi proizvođači, od kojih su svi označeni kraticama HA - hipoalergenskim ili NA - niskim alergenom. Većina ih je podijeljena na potpuno (1) i djelomično (2) prilagođeno.

Ocjena najboljom hipoalergenskom profilaktičkom formulom za dojenčad, prema mišljenju potrošača, izgleda ovako:

 • Nutrilon HA s PronutriPlus kompleksom za razvoj inteligencije i imuniteta (obogaćen prebioticima, nukleotidima, biljnim uljima, ugljikohidratima predstavljaju laktozu koja je identična majčinom mlijeku);
 • NAS s proteinskom kompleksom OptiPro za rast i razvoj mrvica (sastav je obogaćen bifidobakterijama za poboljšanje mikroflore, nukleotide za razvoj živčanog sustava i masnih kiselina za imunološki sustav), prikladan je zato što se proizvodi ne samo za novorođenčad do 6 mjeseci i godinu dana, već također i za stariju djecu pod brojevima 3 (do jedne i pol godine) i 4 (od 18 mjeseci);
 • Similac HA je jedna od prvih smjesa proizvedenih bez palminog ulja, zasićene masnim kiselinama, prebiotikom i luteinom za razvoj organa vida;
 • Humana HA dostupna je kao tekućina spremna za upotrebu (brojčana oznaka 0, pogodna od rođenja) i prašak (broj 1 za do šest mjeseci, 2 za najviše 10 mjeseci, 3 za 10 mjeseci).

Osim toga, možete odabrati preventivne mješavine prikladne za djecu s nedostatkom laktoze. Uz djelomično probavljeni protein, njihov sastav također je različit po tome što ugljikohidrati u njemu predstavljaju mješavinu maltodekstrina i laktoze:

 • Frisolak HA;
 • Nutrilak HA (lutein, koji je uključen u razvoj vizualnog analizatora, dodaje se pripravku, a sadržaj laktoze se smanjuje);
 • Celia HA (smatra se manje prilagođenim, budući da se proizvodi bez dobnih ograničenja za djecu od rođenja do jedne godine).

Na raspolaganju su i mješavine bez laktoze, na primjer, Bellakt HA bjeloruske proizvodnje. Ovo je velika proračunska opcija za novorođenčad s hranom netolerancije na laktozu. Ova mješavina je također bogata probioticima i vitaminima.

Kategorija hipoalergenskih smjesa ne uključuje mješavine soje (Friso COY, Similac Isomil) i kozji mlijeko (Dadilja, MAMACO, Kabrita). Postoji mogućnost da će odgovarati djeci s netolerancijom hrane na protein kravljeg mlijeka. Ugodni su okus i ne utječu na stolac. Ali protein soje i kozji mliječni proteini također mogu uzrokovati alergije!

Hypo-alergijske terapijske smjese

Smjese s potpuno hidroliziranim bjelančevinama klasificiraju se kao terapeutski i propisuju liječnik za akutne alergijske reakcije, apsorpciju i probavu, nakon operacija na želucu i crijevima te kod davanja preuranjenih beba.

Takav proizvod se također može nazvati visoko hidroliziranim ili potpunim hidrolizom proteina. Nije podijeljen po dobnim kategorijama, izdaje se u jednom univerzalnom obliku za dojenčad od rođenja do jedne godine.

Proteinska komponenta u medicinskoj prehrani za osobe koje pate od alergija može biti zastupljena hidrolizom proteina sirutke ili kazeinom. Postoji dječja hrana i nema proteina uopće.

 • Dječja hrana koja se temelji na hidrolizatu proteina sirutke ima najvišu nutritivnu vrijednost, među ostalim terapijskim smjesama za osobe koje pate od alergije, što je posebno važno za prijevremenu i malnutrenu prehranu. Ali to je također više alergeni nego kazein. Najpopularnije među smjesama sirutke su Friso PEP zbog ugodnog slatkog okusa, Nutrilon Pepti zbog svog sastava bogatog prebiotikom i nukleotidima, te Nutrilak Pepti zbog nedostatka laktoze i niskih troškova.
 • Medicinska prehrana bazirana na kazeinskom hidrolizatu rijetko uzrokuje alergiju i preporučuje se za najteže oblike, ali ima još gorljivi ukus i nižu nutritivnu vrijednost u odnosu na sirutku. U prodaji možete pronaći dijetnu hranu za kazein pod robnim markama Nutramigen, Progestimil i Friso PEP AS. Njihovi su sastavi vrlo slični, ali Friso je više fiziološki, jer sadrži minimalnu količinu laktoze. Mješavine Nutramigen, jedino među terapijskim, podijeljene su prema stupnju prilagodbe za djecu mlađu od 6 mjeseci (1) i nakon (2).
 • Hrana koja se temelji na sintetskim aminokiselinama uopće ne uzrokuje alergiju na proteine, budući da u njemu nema proteinske strukture, kao i laktoza. Na tržištu dječjih hrane zastupljene su tvrtke Nutricia (Nutrilon Amino Acids, Neocate) i Nestlé (Alfaré Amino). Pod markom Neocate proizvodi i pije za djecu do 12 mjeseci - Neokate Edvans. Značajan nedostatak tih proizvoda je njihova cijena - od 2.000 do 5.000 rubalja po paketu. Proizvodi na bazi aminokiselina propisani su ako se tretman s visoko hidroliziranim smjesama tijekom 2 tjedna nije popravio.

Budite spremni za činjenicu da može izazvati alergijsku reakciju. Zato ne stavljajte mješavine za buduću uporabu i obratite pažnju na rok trajanja proizvoda. U slučaju dugoročne remisije, liječnik će preporučiti prebacivanje na preventivnu, a zatim na konvencionalnu umjetnu dječju hranu. To je neophodno za razvoj probavnog sustava mrvica i punu uravnoteženu prehranu.

Pri odabiru dječje hrane za alergije, postoji mnogo pitanja. Pediatri obično nude nekoliko prikladnih opcija s gotovo identičnim skladbama. Roditelji će morati odabrati najbolju kombinaciju za bebu, a to nije uvijek skup ili poznati proizvod. Prvenstveno se usredotočite na sastav proizvoda, bez obzira ispunjava li sve zahtjeve malog organizma. Povratne informacije od drugih mama također mogu biti od velike pomoći. Ipak, moguće je da će hipoalergenska prehrana biti odabrana empirijski, jer je reakcija tijela individualna.

Hipoalergenska formula za dojenčad: kako odabrati

Dojenje je najbolja hrana za novorođenče. Samo majčino mlijeko u potpunosti zadovoljava potrebe djeteta, hrani tijelu sa svim potrebnim vitaminima i elementima.

Međutim, majka ne može uvijek hraniti dijete. Tada mliječne formule dolaze u spašavanje. Prije prelaska na umjetno ili mješovito hranjenje pažljivo razmislite i posavjetujte se s pedijatrom. Pročitajte više o prednostima dojilje i dojenja.

Kada vam je potrebna hipoalergenska smjesa

Mala djeca, osobito u prvih 3-4 mjeseca, osjetljiva su na alergije i poremećaje hranjenja. U ovom trenutku, probavljanje bebe se samo navikla na nove uvjete, dakle, često reagira negativno na hranu. Ako je dijete na mješovitoj ili umjetnoj hrani, vjerojatno je da se alergija manifestira u smjesi. Onda vam je potrebna hipoalergenska formula za dojenčad.

Među simptomima alergije na hranu su:

 • Osip i crvenilo na tijelu;
 • Svrab i ljuštenje;
 • Osip i pušenje;
 • Iscrpna regurgitacija i povraćanje;
 • Promjena konzistencije i boje stolice;
 • Teška kolika, nadutost i bolovi u trbuhu;
 • Nervusna kongestija, curenje nosa i kihanje;
 • Kašalj i upalu grla;
 • Teškoća grla i astme;
 • Izbjeljivanje i iritacija očiju.

Ako se pojave ti simptomi, odmah se posavjetujte s liječnikom. Samo stručnjak će moći ispravno dijagnosticirati i odabrati odgovarajuću smjesu. U slučaju osipa na koži, ni u kojem slučaju ne brišite mrlje s vunenim štapićem umočenim u toploj vodi! Ne dajte svoje bebe lijekove bez savjetovanja s liječnikom. Za više informacija o alergije na hranu u novorođenčeta pročitati na http://vskormi.ru/problems-with-baby/pischevaya-allerguya-u-grudnichka/ link.

Hipoalergenske smjese za novorođenče mogu se koristiti ne samo za alergije. Prikladni su za djecu s povećanim plinovima i probleme u crijevima, s jakom kolikom. Osim toga, ova hrana je bolje odabrati za djecu koja su sklona alergijskoj reakciji. Sjetite se da su alergije često nasljedna bolest. Ako je majka ili tata alergični, bolje je biti siguran. Smjesa će biti dobra prevencija bolesti.

Kako odabrati hipoalergensku smjesu

 • Kod prvog znaka alergije, obratite se liječniku. On će moći odrediti koje supstance dijete ima negativnu reakciju i, ovisno o tome, odabrati odgovarajuću smjesu;
 • Odaberite mješavinu prikladnu za dob. Na pakiranju ćete naći oznake. Za nedonoščad i bebe sa težinom niske porođajne uzeti „0” ili „pre” ( „pre”), za novorođenčad i bebe do šest mjeseci stane „1”, za dobi 6-12 mjeseci - „2” za godinu dana bebe i stariji - "3". Neke marke proizvode posebne bebe mlijeko za zamjenu krave za djecu od 1,5 godina pod brojem "4";
 • Hypoalergenske smjese sadrže "HA" ili "HA" naljepnicu na pakiranju;
 • Poželjno je da pripravak uključi prebiotike i probiotike, dijetalnu vlaknu, jod, željezo i folnu kiselinu u dovoljnim količinama;
 • Izaberite proizvode bez dlana, uljane repice i kokosovog ulja s odgovarajućom oznakom;
 • Nemojte zaboraviti provjeriti datum proizvodnje i rok trajanja;
 • Prilikom uvođenja smjese, dajte novorođenčad mali dio i promatrajte reakciju. Ako postoje negativne posljedice, smjesa mora biti promijenjena. Mješavina mora biti promijenjena ako dijete ne dobiva dobro i spava nemirno, često plače tijekom, prije ili poslije hranjenja;
 • Kada pronađete pravu kombinaciju, nemojte više mijenjati prehranu. Česta promjena dovodi do pogoršanja dobrobiti djeteta.

Preventivne i terapijske smjese

Da biste odabrali pravu kombinaciju i vidjeli koja je bolja, trebate uzeti u obzir vrstu. Prije svega, podijeljeni su na preventivno i kurativno. Preventivne smjese - prehrana, u kojoj se protein djelomično razgrađuje u male molekule (peptide). Lakše je probaviti i pogodno je za djecu s rizikom od alergija. U slučaju umjerenih i teških alergija treba odabrati terapijske smjese koje sadrže visoko hidrolizirani protein.

Preventivne mješavine prikladne su za kontinuirano hranjenje djece koja su prvi put pokazala alergiju na kravlje mlijeko ili povećani rizik pojave takve bolesti. Većina tvrtki koje proizvode takvu hranu uključuju probiotike i prebiotike. Te tvari olakšavaju stanje djeteta i poboljšavaju probavu. Neki također uključuju nukleotide za jačanje imunološkog sustava i luteina za razvoj vizije novorođenčadi.

Ljekovite mješavine ne sadrže cijele proteine ​​kravljeg mlijeka pa su prikladne za bebe s alergijama umjerene i visoke teške. Sastav takve prehrane je fiziološkiji i bolje apsorbiran. Ona promiče brzu dobitak težine i nema podjelu prema dobi. No pedijatri preporučuju prebacivanje na profilaktičke smjese nakon 5-6 mjeseci remisije nakon bolesti.

Mješavine mlijeka soje, sirutke i koza

Sojine mješavine pogodne su za djecu koja su alergična na krave i kravlje mlijeko. Budite oprezni, budući da 30% beba ima alergiju na protein soje. Ova hrana nije prikladna za novorođenčad, preporučljivo je koristiti nakon 5-6 mjeseci. Istovremeno, pored soje, fermentirani mliječni proizvodi (sir, sir, maslac) moraju biti uključeni u dječji jelovnik.

Mješavine bez seruma ili laktoze dobro su probavljene i pogodne su za djecu s problemima u crijevima i probavu. Takva prehrana propisana je novorođenčadi s netolerancijom na laktozu i šećer, s akutnom crijevnom infekcijom. Ali nije prikladan za nedostatak laktoze.

Mješavine u kozjem mlijeku pogodne su za novorođenčad s netolerancijom na kravlje i soje. Ova hrana ima visoku nutritivnu vrijednost, sadrži prave količine životinjskih bjelančevina za potpuni razvoj bebe. Dobro je apsorbirana, normalizira rad probave i stolicu djeteta.

Hypoallergenic smjesa za djecu: kako odabrati najbolje?

Hipoalergenske smjese nazivaju se specijalizirana hrana za bebe čija je svrha liječenje ili sprečavanje alergija na hranu.

razlozi

U slučajevima kada majčino mlijeko nije dovoljno ili zbog drugih razloga, dijete mora biti preneseno u mješavinu mlijeka.

Čini se da kad se hranite pojavom osipa, pilinga i crvenila na koži, promjenama stolice (teksture, boje), poteškoća s disanjem, rinitisom i drugima, svakako posjetite liječnika.

Ako je uzrok takvih manifestacija alergija na hranu, pedijatar preporučuje prebacivanje bebe na jednu od hipoalergenskih smjesa.

Dr. Komarovsky upozorava roditelje na činjenicu da uzrok osipa, u pravilu, prenosi bebe. Više informacija potražite u sljedećem prolazu.

O tome kako pronaći uzrok alergija, pogledajte prijenos Dr. Komarovsky.

Alergija na smjesu u dojenčadi nije lako dijagnosticirati, savjetujemo vam da pročitate još jedan članak.

Alergije na proteine ​​koji se nalaze u kravljem mlijeku često su nasljedni. Ako bliski srodnici bebe imaju takav problem, onda dijete također može imati bolest.

Stvarčice

Pri propisivanju terapijske smjese, manifestacije alergija na hranu brzo prolaze. Koža bebe se čisti, stolica se normalizira, dijete postaje veselo i veselo. Ovo je njihova glavna prednost. A upotreba prehrane s preventivnim učinkom pomoći će u sprečavanju razvoja simptoma alergije i bez ikakvih problema prelazi na uobičajenu smjesu.

kontra

 • Unos ih u prehranu bebe nije lako zbog neugodnog okusa. Prisutnost slobodnih aminokiselina u sastavu terapije uzrokuje njihov gorak okus. U hidroliziranom obliku kazein, okus je manje ugodan od hidrolizatora sirutke.
 • Ponekad reakcija može biti opstipacija i regurgitacija.
 • Također, minus se može nazvati prilično visokom cijenom.

U djetetu koje je hranjeno hipolergenskom smjesom, izmet može dobiti zelenkastu boju zbog neprobavljivih peptida, kao i aminokiselina. Ovo se smatra varijantom norme.

Postoje takve vrste hipoalergenskih smjesa:

preventivan

Prevencijska hipoalergenska mješavina naziva se mliječna mješavina, molekule bjelančevina koje su djelomično podijeljene na manje molekule (peptidi). Oni su probavljeni puno lakše, tako da njihova apsorpcija rijetko prati alergijska reakcija.

Molekularna težina njegovih peptida utječe na njegovu sposobnost izazivanja alergijskih reakcija. Ako je više od 5-6 tisuća daltona, onda može izazvati alergijsku reakciju ako već postoje antitijela u tijelu djeteta (alergija nije bila prvi put). Zato se s ozbiljnim manifestacijama alergija ne pomažu. Međutim, ako remisija traje dulje od 6 mjeseci, protutijela koja su nastala dugogodišnjim kontaktom s alergenima postepeno su uništena. Tijekom tog perioda beba se može prenijeti na preventivnu mješavinu.

Sljedeće se klasificiraju kao profilaktičke smjese:

 • Nutrilon HA;
 • Nan H.A.;
 • Similac HA;
 • Frisolak HA;
 • Humana H.A;
 • Nutrilak HA;
 • Celia GA i drugi.

Moraju ukazivati ​​na to da su niske ili hipo-alergijske. Većina ih sadrži više proteina od uobičajene prilagođene mješavine, a masnoća je, pak, manje. Većina njih nema kazein, a proteini sirutke djelomično su hidrolizirani.

Ugljikohidrati se mogu prikazati:

 • laktozu;
 • miješati laktozu i maltodekstrin.

Druga mogućnost je poželjna za djecu koja imaju manjak laktoze. Smjese koje sadrže manje laktoze uključuju Celia, Frisolac i Nutrilak.

Značajke profilaktičkih smjesa:

 • Njihov drugi naziv je "parcijalni protein hidrolizat".
 • Preporučuje se stalno hranjenje zdravog djeteta koji ima rizik od alergije na proteine ​​kravljeg mlijeka.
 • Također su propisane bebama koje imaju dugu remisiju. Uz pomoć njih provode prijelaz iz medicinske smjese na uobičajeno.
 • Oni su propisani djeci koja su prvi put pokazala reakciju na kravlje mlijeko.
 • Nisu propisane za umjerene i teške alergije.
 • Postoje formule 1 za bebe 0-6 mjeseci, kao i formule 2.
 • Neki od njih uključuju probiotike (obično bifidobakterije) i prebiotike. Te tvari imaju pozitivan učinak u prisutnosti alergija na hranu. Probiotici su dodani Celia GA i Nan GA, a prebiotici su dodani Frisolak HA, Nutrilon HA, Similac HA i Nutrilak GA.
 • Oni također dodaju nukleotide dizajnirane za jačanje imunološkog sustava bebe. Te tvari nalaze se u smjesama Nutrilak, Frisolak, Nan, Similac i Nutrilon.
 • Similac i Nutrilak sadrže lutein, koji potiče razvoj djetetove vizije.

Zasebno razlikuju terapeutski i profilaktički oblik. To uključuje HiPP Combiotic HA, predstavljen formulom 1 i formulom 2.

Ova smjesa za bebe do šest mjeseci (formula 1) je visoko hidrolizirana. Masti u njoj su jednake onima u običnim smjesama, a među ugljikohidratima u Hippu je laktoza i škrob. Propisan je novorođenčadi s povećanim rizikom od alergija, kao i djeci koja su blago alergična.

Formula 2 je djelomični hidrolizat i preporučuje se djeci do 6 mjeseci, kao proizvod koji će pomoći tijelu djeteta postupno prilagođavanje kravljeg mlijeka.

Razlika između Hipp kombiotičke GA mješavine i ostatka je činjenica da samo njezin sastav sadrži i probiotike, predstavljene bifidobakterijama i prebioticima, koje predstavljaju dijetalna vlakna.

Na pravilima za odabir pogledajte sljedeći videozapis.

terapeutski

Za terapijske smjese koje preporučuju pedijatri s alergijama na hranu uključuju:

 • Alergiju peptidnog peptida;
 • Friso PEP s nukleotidima;
 • Nutrilak peptidi STTC;
 • Alfare;
 • Pregestimil lipil;
 • Nutramigen;
 • Friso Peps AU.

Značajke:

 • Njihova druga imena su "puni hidrolizat" i "visoko hidrolizirana mješavina".
 • Oni nedostaju cijeli proteini kravljeg mlijeka, jer se enzimski razdvajaju u peptide.
 • Peptidi mješavina sirutke su mnogo veći od kazeina. Zbog toga su tretirane mješavine na bazi seruma propisane za umjerenu alergiju hrane. Imajte na umu da su više fiziološki i apsorbiraju se bolje od kazeina. Djeca u ovom slučaju puno brže dodaju.
 • Nemaju podjelu prema dobi, osim Nutramigen lipil.

Više ćete o tome saznati promatranjem sljedećeg videozapisa.

serum

Smjese za tretiranje seruma su također bez laktoze (Nutrilak Pepty STZ i Alfare). U ostatku laktoze manji od normalne. Najugodniji okus i najslađi među hidrolizatima sirutke je Friso PEP.

Među masnoćama koje su uključene u njih su trigliceridi srednjeg lanca. Oni su mnogo bolje probavljeni i preporučuju se u prisutnosti povezanih problema s apsorpcijom masti. Nutrilon peptid i Friso PEP uključuju nukleotide kao i prebiotike. Dokozaheksenska kiselina i arahidonska kiselina su dodani u medicinske smjese Nutrilona i Nutrilaka.

kazein

Nema alergijskih reakcija na kazeinske medicinske smjese zbog male molekularne težine peptida u njihovom sastavu, stoga su propisane za teške alergije. Međutim, njihova je razlika niža biološka vrijednost. A zbog prisutnosti slobodnih aminokiselina, njihov ukus je gorak i neugodan.

Sadržaj proteina u njima je veći, prebiotici i laktoza su odsutni u njima, a ugljikohidrati u njihovom sastavu su škrob, kao i glukoza. Trigliceridi srednjeg lanca dodani su u Pregestimil, Nutramigen i Friso PEP AC. Nukleotidi, arahidonska i dokozaheksenska kiselina također su dodani u Pregestimil. Također su navedeni nukleotidi u sastavu Friso PEP, a naznačene kiseline nalaze se u sastavu Nutramigen.

soje

Uz sirutke i kazein hypoallergenic, mješavine soje se nude za mrvice s netolerancijom na kravlje mlijeko. To uključuje:

 • Friso, soje;
 • Nan soja;
 • Similac Isomil;
 • Bellakt Soy;
 • Humana SL;
 • Nutrilon Soy i drugi.

Daju se djeci starijima od 5-6 mjeseci. Mora se pažljivo uvesti jer 30% novorođenčadi je alergično na proteine ​​soje. Potrebna količina se povećava tijekom tjedna, isključujući mliječne proizvode iz dječjeg izbornika.

Pod markama Nanny i Kabrita, bebe koje nemaju mlijeko od krava nude se mješavine na osnovi kozjeg mlijeka. Oni mogu biti preventivna prehrana, kao i koristiti se u slučaju naglašenih alergijskih reakcija na proteine ​​soje i kravlje mlijeko. Oni su savršeno probavljeni i ukusni.

Zašto se trebate posavjetovati s liječnikom?

Mama može razmisliti o prebacivanju mrvica u hipoalergensku smjesu zbog pojave osipa u bebi, slabe stolice ili drugih simptoma koje će mama poduzeti za alergijsku reakciju. Međutim, samo liječnik treba odlučiti treba li dijete.

Možda dijete jednostavno jede višak hrane, a promjene u stolici i koži bebe pojavljuju se kao posljedica slabe probave. To se događa zbog brzog apsorpcije, kada brzo teče iz boce i kao rezultat, beba brzo pije pravu količinu, ali još uvijek osjeća glad. I kada, nakon što plače, mama daje mrvicama više mješavina, taj će dio već biti suvišan.

Osim toga, medicinska konzultacija je iznimno važna u slučaju kada beba doista manifestira alergiju na uobičajenu smjesu. Samo pedijatar će moći odrediti točno ono što je uzrokovalo alergijsku reakciju, a među njima bira i ono što će poboljšati stanje bebe.

Kako odabrati najbolje?

Ako u djetinjstvu postoji alergija na hranu, vodi ih pedijatrijski savjet, dječji dob, sastav i ozbiljnost alergijske reakcije. Obroci bi trebali biti prikladni za dijete prema dobi, iako se za djecu od rođenja do 12 mjeseci propisuje veliki izbor hipoalergenskih smjesa.

Nije potrebno usredotočiti se na visoku cijenu, s obzirom na to kao pokazatelj kvalitete. Usporedite ih u sastavu i odaberite najbolje za vas, a ne skuplji kolega. Važno je pogledati datum proizvodnje proizvoda.

Kupnja takve hrane za mrvice u trgovini također se ne preporučuje jer postoji vjerojatnost da će se morati mijenjati. Čim nestanu alergični simptomi, beba se postupno prenosi u profilaktičku smjesu, a potom na normalnu.

U ovom slučaju prijevod mora biti postupno! Da biste saznali kako uvesti novu mješavinu, pročitajte naš drugi članak.

Mišljenje liječnika medicinskih znanosti Gribakin SG, profesor Odjela za prehranu djece i adolescenata, možete čuti na sljedećem videu.

majka dvoje djece s medicinskim obrazovanjem

Najbolja dječja hipoalergenska mješavina

Dojenje je najbolja opcija za novorođenče. Međutim, nije uvijek majčino mlijeko dovoljno. U takvim slučajevima dolazi do spašavanja prilagođene mliječne formule (na primjer "Nan"). Pri odlučivanju o uvođenju komplementarne hrane roditelji ne smiju zaboraviti na alergije na hranu, koje su često osjetljive na djecu.

Fotografija: depositphotos.com. Objavio: teresaterra.

Alergijske manifestacije s uvođenjem komplementarne hrane su očite promjene u boji i konzistenciji stolice, osip na licu i tijelu, crvenilo i piling kože, poteškoće s disanjem, rinitis i čak i pojavu hrkanja.

Ponekad je taj problem nasljedan. Ako bliski srodnici pate od ove bolesti, postoji mogućnost da se to može dogoditi i kod bebe. No, većina slučajeva alergija još uvijek je povezana s kršenjima u prehrani. U tom slučaju, korekcija izbornika pomoći će u zaustavljanju manifestacije neugodnih simptoma.

O važnosti odabira

Odabir prikladne hipoalergenske smjese, prije svega treba imati na umu da dijete treba dobiti sve potrebne hranjive tvari iz hrane. Stoga je važno točno odrediti koje tvari tijelo ne podnosi.

Ponavljano je napravio pogrešku u odabiru gotove hrane može dovesti do akutnijih manifestacija alergije ili prijelaza bolesti u kroničnu fazu. Kako bi se to spriječilo, na prve znakove bolesti, hitno treba kontaktirati pedijatra koji će propisati liječenje i preporučiti najprikladniju opciju za hranjenje.

Dječja hrana sadrži esencijalne vitamine i elemente u tragovima koji mogu poduprijeti imunitet djece.

Glavna stvar je pažljivo razmotriti izbor staklenke gotove suhe hrane. Bolje je ne riskirati i dati prednost hipoalergenskim smjesama. Oni se također nazivaju hipoantigeni.

Ovaj proizvod karakterizira minimalni sadržaj alergena. Prvi je put takav hranjenje počeo koristiti u drugoj polovici 20. stoljeća. Temelj takve prehrane je bjelančevina, posljednja predobrada - hidroliza, tijekom kojega se oslobađaju vrijedne aminokiseline i peptidi.

Sastav mješavina je različit, a to vrijedi razumjeti.

Ključni parametri

 1. Godine. Danas je izbor mliječne formule toliko velik da, prilikom kupnje proizvoda po prvi put, trebali biste vidjeti za koje dobi je namijenjen. Ove informacije su navedene na pakiranju. Važno je odabrati hranu koja je prikladna za bebu na dobnoj skali, jer kako dijete raste, potreba za hranjivim tvarima se preobražava. Prema tome, sadržaj smjese za različite uvjete bit će drugačiji.
 2. Sastav. Zatim pogledajte sastav. Ne smije sadržavati proizvode koji mogu izazvati alergijsku reakciju kod bebe.
 3. Cijena. Ako je izbor između jeftinog i skupog staklenka s sličnim punjenjem, ne biste trebali overpay, s obzirom da skuplji proizvod će biti više kvalitete. Mnogo je slučajeva kada djetetovo tijelo nije uzelo skupe mješavine, ali na jeftinije je reagiralo pozitivno. Stoga visoka cijena nije pokazatelj bolje kvalitete.
 4. Datum proizvodnje je važan parametar izbora. Mora biti naznačeno na kutiji. Ako se rok trajanja dječje hrane završi, ne biste ga trebali kupiti, jer otvaranjem pakiranja sve dok se smjesa potpuno ne potroši, može potrajati nekoliko tjedana. Tijekom tog vremena proizvod će istekati. Također nije potrebno kupiti novorođenčadnu formulaciju za buduću uporabu. Naprotiv, bolje je kupiti najmanju ambalažu. Uvijek postoji šansa da se hrana mora promijeniti ako se novorođenče iznenada reagira na odabrani proizvod u obliku obilne regurgitacije, prečestih stolica ili zatvora, osipa, mjehurića plina ili kolike.

Ako, nakon uvođenja nove hrane, malo se ne osjeća dobro i nema negativnih promjena, možete sigurno zaustaviti pretraživanje.

Alergija - fenomen gotovo nepredvidljiv. Na primjer, može se pojaviti kod proteina mlijeka. Zatim su mješavine soje bez mlijeka prikladne za hranjenje. Imaju slatki ugodan okus. Izbor je odlično:

 • ako beba ima predispoziciju za netoleranciju na kravlje mlijeko, onda su za njega namijenjene profilaktičke ne-mliječne opcije;
 • s umjerenom manifestacijom alergija - liječenja i profilaktičke;
 • u teškim slučajevima, terapeutski.

Posljednje dvije vrste formula za dojenčad nisu kontinuirano hranjene, već samo dok se simptomi alergija ne uklone.

asortiman

Sojom

Za dojenčad s netolerancijom na kravlje mlijeko stvorio je smjesu koja se temelji na soje. Prema roditeljima, najbolji u ovoj grupi su:

 • "Similac Isomil" - Danska;
 • "Nan soja" - Švicarska;
 • "Friso-Soya" (FrieslandCampina) i "Nutrilon Soy" (Nutricia) - Nizozemska;
 • Humana SL (Humana) - Njemačka;
 • Enfamil soja (Mead Johnson Nutritionals) - SAD;
 • "Bellakt Soy" - Bjelorusija;
 • "Detolact Soya" je ukrajinski brand.

Neki ne podnose mlijeko, a drugi - soja. Oko trećine novorođenčadi ima alergije na soje. Zato je bolje konzultirati se sa stručnjakom o bilo kojoj vrsti dječje hrane unaprijed. Ako namjeravate hraniti bebu s mješavinama soje, liječnik će sigurno pitati jesu li vaši bliski srodnici alergični na mahunarke.

Ali čak i ako se sojina smjesa uklapa u mrvice, možete ga dati ne prije 5 mjeseci. Uvesti ovu novu hranu treba postupno, naizmjenično s uobičajenim majčinskim mlijekom, povećavajući broj tijekom tjedna. Istodobno u izborniku, dojenčad ne bi trebalo biti mliječni proizvodi, kao ni sir ili maslac.

Naravno, postoje slučajevi alergije i soje proteina - onda biste trebali razmotriti druge mogućnosti.

S protein hidrolizatima

Za djecu koja ne dopuštaju ishranu soje, hrana s proteinskim hidrolizatima može biti prikladna. Ovo je nova generacija smjesa s hipoalergenskim svojstvima. Oni se biraju, ako dijete ima oslabljen gastrointestinalni trakt, na primjer, postoje problemi s apsorpcijom hranjivih tvari u crijevu.

Ponekad liječnik preporučuje hidrolizne smjese kao profilaktički protiv alergija. Takva hrana danas je vrlo popularna, a recenzije o tome uglavnom su pozitivne. Najpoznatiji:

 • Nutramigen i Pregestimil (Mead Johnson Nutritionals) - SAD;
 • Friso PEP AC (FrieslandCampina) i Nutrilon Pepti Allergy (Nutricia) - Nizozemska;
 • Alfare (Nestle) - Švicarska,
 • Humana (H.A.1, H.A.2 i H.A.3);
 • "Similac Hypoallergenic" i "Similac Alimentum";
 • "HiPP Combiotic" (HA1 i HA2, HiPP) - Austrija;
 • Nutrilak PEPTIDI STST i Tyoma 1 ili 2 H.A. (Unimilk) - Rusija.

Ako beba ima kongenitalnu sklonost alergijama, mješavine dobivene proteinskim hidrolizatima mogu se dati u rodilištu.

Ali imajte na umu da je njihovo uvođenje u prehranu novorođenčadi nije lako: Mumije, u pregledima na roditeljskim forumima, pišu da mješavine ovog tipa imaju specifičan gorak okus kojim se djeca postupno koriste.

Na kozje mlijeko

Masti i proteini kozjeg mlijeka apsorbiraju bebe bolje od krava. Štoviše, dječja hrana koja se temelji na kozjem mlijeku korisna je za apsolutno sve mrvice, bez obzira na to pate li od alergija ili ne.

Sada ta vrsta dječje hrane sa sigurnošću preuzima vodeću poziciju. Najpopularniji proizvodi u seriji su: "Cabrita" i "Nanny".

Marke u fokusu

"Nan hypoallergenic" sadrži protein sirutke, podijeljen u aminokiseline. Time se eliminira mogućnost alergija. Uz to, proizvod ne uzrokuje neugodne senzacije u trbuhu djeteta, kao što je zatvor i kolik. Istinu o toj činjenici potvrđuju brojne recenzije mame i tate.

Za djecu od 6 mjeseci, dizajnirana je "Nan-2" uz dodatak bifidobakterija. Štoviše, smjesa se može dati novorođenčadi: hrana iz staklenke označena "1" dobivena je mrvicama dok je još u bolnici, kada je majčino mlijeko još uvijek nisko. Očigledni plus: ne postoje alergijske komponente u sastavu "Nan".

"Nutrilon" - ukusna mješavina, što je moguće bliže sastavu majčinog mlijeka. Namijenjen je za zdravu djecu, dok ne sadrži tvari koje uzrokuju negativnu reakciju sitnog organizma. Osim toga, prehrambeni brand "Nutrilon" održava ravnotežu crijevne mikroflore.

Biljne masti uključuju dječju hranu kako bi se što je moguće bliže majčinom mlijeku. Pivo, uljane repice i sojino ulje uglavnom su korisne za mrvice, dobro se apsorbiraju u malom tijelu i doprinose razvoju mentalne aktivnosti i vida. Ova ulja sadrže Nutrilon.

Neke majke vole kupiti mješavinu bez palminog ulja, koje danas govore puno prednosti i nedostataka, a koje još uvijek mogu djelovati kao alergeni.

"Similac Hypoallergenic" - hrana za djecu čiji su roditelji alergični. Ova serija smjesa temelji se na hidrolizatu mliječnih proteina. Ova je opcija prikladna za bebe od rođenja do jedne godine.

Proizvođači tvrde da dijete neće imati dermatitis, ako se hrani proizvodima robne marke "Similak". Sastav udovoljava svim potrebama potrebnim za rast i razvoj bebe. Ne sadrži palmino ulje, umjesto toga, u mješavini je poznato povrće ruskom narodu.

Pojedinosti o hranjenju

Fotografija: depositphotos.com. Objavio: orelphoto2.

Upotreba hipoalergenske smjese ima svoje osobine. Prije nego što dadete svoju bebu, morate razjasniti nekoliko točaka. Konkretno, ne preporučuje se drastično prebacivanje na novi proizvod. Ovo bi trebalo postupno.

Rezultati prijelaza na hipoalergensku infant formulaciju neće biti primjetni odmah, ali tek nakon 2-3 tjedna. Tijekom tog perioda, koža bebe vidljivo će se očistiti, ako je prethodno doživio alergije.

Prije nego što donesete novorođenče hipoantigensku formulaciju za dojenčad, trebate se posavjetovati s pedijatrom. Samo stručnjak može uzeti u obzir niz dodatnih čimbenika koji roditelji možda čak i ne sumnjaju.

Recenzije

Tatyana: Moja je beba imala 4 mjeseca kada se laktacija počela smanjivati. Unatoč činjenici da sam poduzimao sve moguće mjere za očuvanje dojenja, bilo je manje i manje mlijeka. Liječnik je objasnio da u našem slučaju ne smijemo bez hrane sa smjesom mlijeka.

Odmah nakon klinike, moj sin i ja smo otišli u apoteku gdje smo kupili bocu "Nan hypoallergenic". Bila sam jako zabrinuta zbog toga kako beba bi prihvatila novu hranu, jer je prije toga stalo do majčinog mlijeka. Prvi put sam širio suhi prašak prema uputama na pakovanju.

Ponudio sam svom sinu bocu, i na moje iznenađenje, pio je sadržaj s velikim zadovoljstvom. Sutradan sam povećao količinu hrane na razinu koju preporučuje pedijatar. Sada, zahvaljujući mješavini "Nan" mi raste i dobivamo na težini. Nema negativnih reakcija.

 1. Pokušali smo dječju hranu različitih proizvođača. Evo što mogu reći o njima.
  "Nutrilon" sin nije baš volio, jer ima gorak okus. Očite prednosti uključuju praktičnu ambalažu i jednostavnost pripreme, ali visoka cijena čini da tražite jeftinu alternativu.
 2. Volim "Similac", jer nema palmino ulje, za koje se osobno osjećam negativno. Ova mješavina ima dobre okuse, ali može uzrokovati takve neželjene reakcije kod djeteta kao i zatvor, gazik i kolik. Morala sam potražiti još jednu opciju.
 3. "Nestozhen" - jedan od najboljih. Odabrao sam ovu marku jer ne uzrokuje alergije i ima dobar učinak na rad gastrointestinalnog trakta zbog sadržaja prebiotika. Moje dijete pije "Nestozhen" sa zadovoljstvom, jer smjesa ima ugodan okus i jedinstvenu konzistenciju bez grudica. Za uzgajanje je vrlo jednostavan, a cijena je vrlo pristupačna.

Elena: Odabrali smo hipoalergijski "Similac". Mješavina proizvedena u Danskoj je visoke kvalitete. "Similak" ima optimalni sastav za bebu. Alergije od bebe nisu bile, hrana je savršeno došla.

Hypoallergenic mješavine za novorođenčad, što je bolje - odaberite kvalitetu

Majčino mlijeko je najbolja prehrana za dojenčad. Ali ako iz nekog razloga dojenje nije moguće, dijete bi trebalo dobiti proizvod koji je što je bliže majčinom mlijeku. To su mliječni dječja formula.

Ne preporučuje se sama prepisivanje mješavine djetetu, najbolje je posjetiti pedijatra koji će na temelju podataka o tjelesnom razvoju, starosti i težini novorođenčeta savjetovati najprikladniji i najkorisniji proizvod.

Ali čak i takav odabir hrane za dijete može biti neučinkovit ako dijete iznenada ne reagira na komponente mješavine, alergijske reakcije, kolike, zatvor i druge neispravnosti probavnog sustava. U ovom slučaju, preporučljivo je posjetiti gastroenterologa, koji će, nakon istraživanja pojedinih osobina djetetovog tijela, propisati najprilagodivu umjetnu prehranu.

Zašto beba može biti alergična na smjesu

Ako majčino mlijeko tijekom dojenja rijetko uzrokuje alergiju kod djeteta, pogotovo kada roditelj slijedi dijetu za njegu, a umjetnom prehranom dijete često ima različite nuspojave.

To je zbog činjenice da probavni sustav novorođenčeta percipira protein mlijeka koji je uključen u smjesu kao strano tijelo koje nije digestirano. Naročito često osjetljivi na razne alergijske reakcije su one bebe koje još nisu u potpunosti formirale i prilagodile rad probavnog sustava.

Sluznica probavnih organa kod dojenčadi je vrlo ranjiva, karakterizirana visokom propusnošću.

Nemasni probavni sustav ima vrlo nisku fermentaciju, zbog čega se mliječni proteini praktički ne razgrađuju, a kad ulaze u krv oni se kombiniraju s alergijima, stvarajući cirkulirajuće imunokomplekse. Imuni sustav percipira ove spojeve kao "neprijatelje". Spojevi također prodiru dječju jetru, koja se ne može nositi s filtriranjem stranih bjelančevina, što rezultira:

 • do pojave raznih alergijskih reakcija;
 • na manifestaciju lezija na koži;
 • ne asimilacija smjese;
 • poremećaj probavnog trakta.

Razdvajanje vrsta po svojstvima

U tom se slučaju dodjeljuju hipoalergijske smjese

Taj se proizvod može pripisati terapijskom i profilaktičkom obliku zbog određenog sastava. Dodijeljeno smjesi u slučaju netolerancije na protein kravljeg mlijeka i soje, kao iu sljedećim situacijama:

 • s teškim alergijskim reakcijama na uobičajenu smjesu, koja se manifestira u obliku urtikarije na koži. S anafilaktičkim edemom udova, grkljana, s bronhospazmom s poteškoćama u disanju;
 • u slučaju malapsorpcije, kršenje intestinalne funkcije u kojoj nastupa samo djelomična apsorpcija korisnih tvari;
 • u slučaju atopijskog dermatitisa, koji se može pretvoriti u kroničnu fazu;
 • s genetskom predispozicijom na alergijske reakcije;
 • s netolerancijom na gluten, što je dio uobičajene mješavine;
 • s očitom nezrelosti probavnog sustava, insuficijencije gušterače.

Sastav terapijske i preventivne prehrane za djecu

Hipoalergenske smjese hranjive vrijednosti i sastav korisnih tvari ne razlikuju se od standarda. No, u toj medicinskoj prehrani nema proteina kravljeg mlijeka. Umjesto alergenske komponente proteina sirutke i kazein su uključeni u različitim omjerima.

Bjelančevina sirutke se najlakše apsorbira i probavlja djetetovim tijelom, a to je činjenica da majčino mlijeko sadrži oko 82% ove tvari. Zbog toga se mješavine hidrolizata proteina smatraju najbližima prirodnoj prehrani novorođenčeta - majčino mlijeko.

Kazein je mliječni protein koji se dobiva krizom mlijeka sisavaca. Također je u ljudskom mlijeku, ali njegov sadržaj je minimalan - ne više od 20%.

Sadržaj proteina sirutke i hipoalergenskih smjesa kazeina podijeljeni su na sljedeće vrste:

 • visoko hidrolizirana sirutka (sadrži maksimalnu količinu proteina);
 • visoko hidrolizirani kazein (sadržaj kazeina prevladava);
 • djelomično hidrolizirani profilaktički;
 • nisko hidroliziran.

Ti tipovi smjesa koje karakterizira djelomična i niska hidroliza se ne preporučuju za uporabu s izraženom alergijskom reakcijom. Ova vrsta hrane je propisana kao profilaksa za nezrelog probavnog sustava ili za genetsku predispoziciju za alergiju.

Visoko hidrolizirana sirutka i kazeinska mješavina su terapeutska hrana koja ne izaziva djetetov imunološki sustav.

Elementi i vitamini u hipoalergenskoj smjesi

Zbog pažljivo odabranog sastava, terapeutska dijeta je vrlo probavljiva, čak i sa nezrelim probavnim sustavom:

 • niska sol ne naglašava ekskretorni sustav;
 • peptidi koji su minimalno uključeni u sastav prehrane, oblikuju osjetljivost na proteine ​​kravljeg mlijeka;
 • omega 3 i 6 su uključeni za normalan razvoj mozga i viziju;
 • antioksidansi - vitamini C i E štite djetetovo tijelo na staničnoj razini;
 • Optimalni sadržaj fosfora, kalcija i vitamina D pridonosi skladnom razvoju kostura i mišića;
 • L-arginin pomaže u formiranju nezrelog probavnog sustava, ima blagotvoran učinak na formiranje živčanog sustava;
 • taurin je uključen u formiranje mrežnice i jača mišiće srca;
 • Inozitol poboljšava respiratorne funkcije, sprječava razvoj alergijskih respiratornih reakcija;
 • Leticin tvori normalan razvoj moždanih stanica, blagotvoran učinak na hematopoetski sustav djeteta.

Što tražiti pri odabiru hipoalergenske smjese

Vrijedno je znati da probavljivost dječje hrane ovisi o veličini peptida (proteina). Najviše hidroliziranih bjelančevina imaju najmanju alergenu i lakše su i bolje apsorbiraju dječji probavni sustav. Zato pri kupnji hipoalergenske kliničke prehrane treba obratiti pažnju na veličinu (molekularnu težinu) peptida. Optimalna veličina je manja od 2 kilodalona (kDa). Ova vrijednost hidrolizacije mora biti naznačena na posudi smjese.

S prosječnom molekularnom težinom proteina, više nije moguće pripisati smjesu na terapeutsku prehranu. Djelomično hidrolizirana smjesa treba pripisati profilaktičnoj vrsti prehrane, uz pomoć koje će probavni sustav dalje oblikovati osjetljivost na kravlje mlijeko. Veličina peptida u takvim smjesama kreće se od 2,5 do 9 kilodalona.

Također je važno obratiti pozornost na omjer postotaka aminokiselina u kliničkoj ishrani. Ako ukupna količina tih elemenata prelazi 16%, smjesa će imati gorak okus. Dijete koje se prebaci iz uobičajene mješavine u medicinsko osoblje može odbiti neugodnu hranu.

Laktoza također može izazvati alergijske reakcije, stoga je najbolje davati prednost prehrani bez laktoze.

U slučaju nezrelog probavnog sustava propisuju se one smjese koje uključuju prebiotike i bifidobakterije. Te tvari pomažu smanjiti propusnost tankog crijeva, sudjeluju u formiranju imuniteta i otpornosti na infekcije.

Vrste visoko hidroliziranih mješavina sirutke

Pepti-Junior, proizvođač - tvrtka Nutricia

Proteini u ovoj smjesi podložni su visokoj hidrolizi, zbog čega je hrana karakterizirana niskom alergenom i visokom probavljivošću. Namijenjen je za hranjenje djece s različitim patologijama: cističnom fibrozom, netolerancijom na kravlje mlijeko, upalnim procesima u probavnom sustavu, nedostatku težine i iscrpljenosti. Sastav uključuje minerale i vitaminske komplekse, taurin, antioksidante.

Alfare, proizvođač - tvrtka Nestlé

Ova terapeutska smjesa karakterizira visoka hidroliza proteina sirutke, zbog čega se može davati djeci s patologijom crijevne sluznice, s izrazitim alergijskim reakcijama na protein ili soja. Sastav ne sadrži ugljikohidrate, važne aminokiseline za razvoj, minerale, vitamine. Može se propisati s velikim deficitom težine, metaboličkim poremećajima ili malapsorpcijom.

Vrste visoko hidroliziranih smjesa kazeina

Pregestimil, proizvođač - tvrtka Mead Johnson

Ova mješavina ima visoku probavljivost zbog visoke hidrolizacije kazeina i odsutnosti ugljikohidrata (laktoze). Dizajniran za prehranu preranih beba sklona teškim alergijskim reakcijama, uključujući respiratorni zbog sadržaja inozitola. Pogodno za bebe s crijevnim patologijama, izlučujući sustav zbog niske količine soli.

Frisopep AS, proizvođač - tvrtka Frisoland

Ova mješavina je umjetni analog ljudskog mlijeka zbog visoke hidrolize proteina sirutke, niskog sadržaja aminokiselina i ugljikohidrata. Za normalizaciju intestinalne funkcije, u smjesu su uključeni prebiotici i bifidobakterije. Vitamin i mineralni kompleks potiče skladan fizički razvoj. Može se propisati kao glavna hrana za liječenje i prevenciju alergijskih reakcija.

Nutramigen, proizvođač - tvrtka Mead Johnson

Ova vrsta mješavine karakterizira maksimalna blizina ljudskog mlijeka zbog visoke hidrolize kazeina, prisutnosti skupine aminokiselina, minimalnog sadržaja laktoze i uravnoteženog kompleksa vitamina i minerala.

Dodjeljuje se mješavini jakih alergijskih reakcija ili netolerancije hrane soje ili proteina. Nakon operacije možete hraniti bebe s kongenitalnim abnormalnostima gastrointestinalnog trakta. Pogodno za prerane bebe s težinskim deficitom i nezrelim probavnim sustavom.

Vrste djelomično hidroliziranih mješavina sirutke

Hipp GA 1, GA 2, proizvođač - tvrtka Hipp

Zbog djelomičnog cijepanja proteina sirutke filtriranjem, ova smjesa se smatra kvalitetnom nadomjestaka za ljudsko mlijeko za djecu koja trebaju spriječiti alergijske reakcije. Smjesa sadrži prebiotike, aminokiseline, mliječni šećer, vitamine i minerale. To je indicirano za disbakterij, prolongiranu proljev, s nedostatkom težine.

NAS GA 1, proizvođač - tvrtka Nestle

Djelomično hidrolizirana smjesa sadrži probiotike, kompleks minerala i vitamina, mliječni šećer. Zbog uključivanja goveđeg brašna goveđa smanjuje količinu regurgitacije, normalizira proces digestije. Imenovana djeci u slučajevima gdje postoji opasnost od ozbiljnih alergijskih reakcija u povijesti.

Inovativni razvoj u svijetu terapeutske prehrane

Neocate, proizvođač - tvrtka Nutricia

Ova mješavina je inovativni razvoj genetskog inženjeringa. Ova hrana je prikazana u teškim oblicima alergije, uzrokovan čak i visoko hidroliziranim smjesama. Propisan je za teške oblike hrane netolerancije, patologije probavnog sustava, za vrlo preuranjene bebe. Jedini nedostatak ove hrane je vrlo visoka cijena.

Potrebno je prebaciti na terapijske smjese samo nakon konzultacija sa stručnjacima. Nije preporučljivo propisati prehranu s visokom proteinskom hidrolizom.