Mješavine bez mlijeka za djecu - popis i analiza sastava

Liječenje

Mješavine bez laktoze proizvode gotovo svi veliki proizvođači dječje hrane. Ako je proizvod bez laktoze, sadržaj mliječnog šećera u njemu se približava nuli. Zašto su im potrebni i što su oni?

U kojim slučajevima se koristi

Miješaju bez laktoze ili s niskim sadržajem mliječnog šećera propisani su djeci koja su hranjena bočicom koja razvijaju simptome nedostatka laktoze. Budući da se enzimska aktivnost često samo djelomično smanjuje, nije potrebno potpuno prebaciti na njih. Možete se miješati za jedan dio prilagođene mješavine i bez laktoze, čija količina se odabire pojedinačno.

Oznaka za uporabu je sekundarni oblik netolerancije laktoze uzrokovane crijevnim bolestima. Na primjer, kada dijete ima crijevnu infekciju, nakon imenovanja pedijatara, dijete se može potpuno prenijeti u mješavinu bez laktoze. Čim se beba oporavi, trebate postupno vratiti u svoju prehranu uobičajenom mješavinom mlijeka.

Preuranjene bebe, koje često otkrivaju kratkotrajni nedostatak laktaze, hrane se hranom koja je namijenjena posebno za prerane bebe. Sadrži manje laktoze nego što je normalno.

Mješavine bez laktoze također se koriste kao osnova za pripremu žitarica i pire krumpira tijekom uvođenja komplementarne hrane djeci s nedostatkom laktoze.

Potpuno isključuje laktozu samo u kongenitalnom obliku bolesti, što je vrlo rijetko. U većini djece, nedostatak laktaze zastupa prolazni oblik, u kojem se enzimska aktivnost smanjuje samo privremeno.

Laktoza je vrlo važna za razvoj crijevne mikroflore i za živčani sustav bebe. Osim toga, u majčinom mlijeku postoje mnoge druge komponente koje su vrlo vrijedne za mrvice.

Najbolji način za dojenje bebe je korištenje lijekova protiv laktaze.

Dr. Komarovsky u jednom od svojih odgovora na temu nedostatka laktaze izrazio je mišljenje da je ova dijagnoza često pretjerana kako bi se povećala prodaja mješavina niske laktoze. Preporuke liječnika da mlade mame za prestanak dojenja i davanje djetetu postale su prečesto. Čim se majka žali da dijete ima pjenastu zelenkastu stolicu, pedijatar odmah počinje sumnjati na netoleranciju na laktozu i propisati smjesu bez ovog ugljikohidrata. U stvari, često su suočeni s funkcionalnim oblikom neuspjeha.

Posebne značajke

Mješavine bez laktoze su ljekovita dječja hrana pa ih mora propisati liječnik. Samostalno odlučiti hoće li ih hraniti mrvicama, to nije nužno. Laktoza je izuzetno važna za tijelo djeteta i nerazumno hranjenje mrvica s proizvodom bez laktoze može prouzročiti štetu zdravlju djeteta.

Značajke:

 • Najčešće se propisuju samo neko vrijeme, a nakon svakog slijeda davanja djeteta s proizvodom bez laktoze, potrebno je provjeriti je li se upijanje laktoze u bebi poboljšalo.
 • Mogu se napraviti od mlijeka ili proteina soje. A ako uopće nema laktoze u sojinim mješavinama, tada se tragovi ovog disaharida mogu otkriti u mliječnim proizvodima.
 • Mnogi pedijatri preporučuju mješavinu soje kao prehranu bez laktoze, ali bebe mogu razviti alergiju na ovu vrstu prehrane.
 • Okusi su prilično niski, pa ih mnoga djeca odbijaju.
 • Uz dugotrajno hranjenje mogu se razviti problemi s probavom - promjene u boji izmeta, proljeva, nadutosti, kolike, oštećene mikroflore.
 • Uz oštar uvod, dijete može započeti zatvor.

Prijelaz bebe u mješavinu bez laktoze treba biti postupno. Prvoga dana dodajte 30 ml novog proizvoda u uobičajenu smjesu u jednom hranjenju. Drugi dan je smjesa bez laktoze dodana u dva obroka od po 60 ml. Sljedećeg dana dva hranjenja zamjenjuju se proizvodom bez laktoze. Zatim se dijete može hraniti samo njoj.

Razlika od prilagođenog

Prilagođena smjesa je stvorena na način da maksimalno podsjeća žensko mlijeko sa svojim sastavom. Za nju, mlijeko od krava ili koza koristi se kao glavni sastojak. Za razliku od takve prilagođene mješavine, malo je ili bez mlijeka u prehrani niske ili bez laktoze. Najčešće, mlijeko u takvim smjesama zamjenjuje soja.

Glavna razlika je odsutnost ugljikohidrata zvanog laktoza. Ovaj ugljikohidrat je u ljudskom mlijeku i nužno je prisutan u prilagođenim smjesama. Ako pogledate element u tragovima i sastav vitamina, vidljivo je da oni nisu niži od mješavina mlijeka.

popis

Sljedeći proizvođači imaju mliječnu formulaciju bez laktoze:

 • nan;
 • Mameks;
 • Celia lactofry;
 • Nutrilon;
 • Enfamil lactofry;
 • Nutrilak;
 • Bellakt;
 • Baka s košarom.

Ugljikohidrati u smjesama bez laktoze obično predstavljaju maltodekstrin. Masna komponenta predstavlja mješavina biljnih ulja, uključujući palmino ulje.

Pregled i analiza sastava

U većini mješavina bez mlijeka bez mlijeka, udio proteina sirutke u kazein iznosi 60:40. Samo u smjesi Enfamila taj omjer je 20:80, a Nutrilon je potpuno kazein. Postoje probiotici (bifidobakterije) u Nan i Celia. Prebiotici se ne dodaju ovoj prehrani. U svim smjesama, osim Enfamila, postoje nukleotidi. Najveću osmolalnost određuje Celia smjesa.

Za mješavine koje ne uključuju laktozu također su uključeni i proizvodi na bazi soje.

Također, laktoza nije u takvim hipoalergenskim smjesama, kao što su:

 • Alfaro;
 • Nutrilon aminokiseline;
 • Nutrilak peptidi STTC.

Među soje dječje hrane s nedostatkom laktoze, Nutrilon soja često je propisana. Njezina je osnova izolacija soje pa u njoj uopće nema životinjskih bjelančevina, što ga čini izvrsnim proizvodom za alergije (pogotovo ako alergijski poraz crijeva dovodi do sekundarne intolerancije laktoze).

Nane bez laktoze nema glukozu, pa se preporuča za novorođenče s netolerancijom na redoviti šećer. Ugljikohidrati u ovom proizvodu predstavljaju kukuruzni sirup. Također u ovoj smjesi se dodaju tvari koje stimuliraju obnavljanje sluznice crijeva.

Nemoguće je reći da su neke mješavine bez laktoze bolje od drugih. Svaka od njih ima svoje prednosti i posebne osobine, zahvaljujući kojima se prehrana može odabrati pojedinačno, uzimajući u obzir stanje zdravlja djeteta.

Kada očekivati ​​normalizaciju stolice?

Uvođenjem mješavina bez laktoze u dijete, zaustavljanje normalizacije očekuje se od trećeg do petog dana. Obično se stolica potpuno normalizira na 5-7 dana od početka hranjenja na prehranu bez laktoze. Stanje beba poboljšava, a on počinje povećavati težinu.

O liječenju nedostatka laktoze u dojenčadi vidi transfer Dr. Komarovsky.

Popis najboljih mješavina bez laktoze za novorođenčad: značajke prijema za nedostatak laktaze

Posebna mješavina bez laktoze - optimalna prehrana za dijete čije tijelo uopće ne prihvaća ili apsorbira laktozu. Potreba za njima nastaje i kada beba ne može apsorbirati galaktozu. Dvije bolesti koje zahtijevaju promjenu prehrane nisu toliko rijetke pa se postavlja pitanje o vrstama smjesa koje se prikazuju s njima.

Nedostatak laktoze često se javlja, tako da je mješavina za bebe s ovim problemom lako dostupna.

Označavanje i sastav mješavina bez laktoze

Mješavina bez laktoze označena je skraćenicom "BL" (u engleskoj verziji "LF"). Ovaj znak upućuje na to da je ova mješavina izrađena bez laktoze ili njezin sadržaj ne prelazi 0,1 grama po litri. Proteini potrebni novorođenčadi mogu biti zastupljeni u ovoj prehrani s nekoliko sorti. Djeca koja pate od alergijskih reakcija na prisutnost u prehrani bjelančevina, prikladne mješavine bez laktoze s proteinima i albuminom sirutke. Obje vrste proteina mogu se prikazati u omjeru 50/50 ili 40/60, međutim, laktoza je djelomično prisutna u takvim smjesama bez laktoze.

Oni koriste proteine ​​poput izolata soje, hidrolizirane sirutke ili proteina kazeina. Ozbiljan oblik alergije određuje izbor tipa dječje hrane iz mješavina bez laktoze s zamjenom proteina pomoću sintetičkih aminokiselina.

Kada se prijaviti?

Svrha smjese bez laktoze provodi se dijagnosticiranjem djeteta s potpunom ili djelomičnom netolerancijom na galaktozu ili laktozu. Ime bolesti:

 1. Nedostatak laktaze - nepravilna proizvodnja enzim laktaze. Podijeljen je u primarne i sekundarne oblike. Primarni neuspjeh znači potpunu odsutnost enzima, sekundarni neuspjeh određuje se smanjenjem njegove aktivnosti.
 2. Galaktosemija je bolest u kojoj dolazi do kvarova tijekom pretvorbe galaktoze u glukozu.

Oblik bolesti određuje liječnik, on također propisuje mješavinu bez laktoze za hranjenje novorođenčadi. Zaključci o dijagnostici nedostatka laktoze ili laktoze vrše se samo na temelju laboratorijskih istraživanja (više u članku: simptomi nedostatka laktoze u dojenčadi). Tekuća stolica zelena u djeteta još nije dokaz nedostatka laktaze i nije razlog da se pribjegne mješavinama bez laktoze. Odlučite o zamjeni hrane tek nakon pregleda djeteta.

Oprez pri određivanju dijagnoze, osobito neovisno, odnosi se na činjenicu da nedostatak laktaze nije uvijek znak patologije. Za tijelo beba do 2-3 mjeseca karakterizira niska aktivnost laktaze, koja je uključena u indikacije norme. Slični simptomi se javljaju kada ste alergični na krave. Uz takvu dijagnozu potrebna su druga hrana koja ne sadrži alergene.

Sorti mješavina i njihova svojstva

Proizvođači nude više vrsta proizvoda. Liječnik će vam pomoći odabrati onu koja odgovara vašem djetetu. Evo popisa najpopularnijih smjesa:

 • NAN bez laktoze (preporučujemo čitanje: pregled laktoze bez mješavine NAN i drugih proizvoda u hrani) - preporučeno od 0 do 12 mjeseci. Težina jednog pakiranja je 400 grama. Omjer proteina dobivenih od sirutke i kazeina 60/40, sastav mješavine uključuje maltodekstrin. Koristi se za nedostatak laktaze i poremećaje u tankom crijevu, koji ne apsorbira određene hranjive tvari.
 • Bellakt - koristi se od 0 do 12 mjeseci. Sastav je identičan prvoj smjesi. Preporučuje se za djecu s nedostatkom laktoze, koji pate od kolike, s produljenim proljevom. Može se 400 grama.
 • Nutrilak bez laktoze plus - za djecu od 0 do 12 mjeseci. Omjer proteina (sirutke i kazein) 50/50 je maltodekstrin. Indikacije: odbijanje djeteta tijela mliječnog šećera i glutena, galaktosemije, proljeva različitih etimologija. Težina jednog pakiranja iznosi 350 grama.
 • Nutrilon Premium bez laktoze (preporučujemo da pročitate: koja je razlika između "Nutrilona 1" i "Nutrilona 2"?) - prikazana je za hranu od 0 do 12 mjeseci. Protein je zamijenjen kazeinom. Sadrži sirup glukoze. Imenovana djeci čije tijelo ne podnosi laktozu.
 • Similac Niska laktoza (preporučujemo čitanje: kako razrijediti smjesu "Similac" od 0 do 6 mjeseci?) - mješavina je blizu majčinog mlijeka, nema palminog ulja (preporučujemo da pročitate: popis dobre mliječne formule bez palminog ulja). Dodani probioti i nukleotidi koji poboljšavaju probavu i povećavaju imunitet.
 • Celia bez laktoze - od 0 do 12 mjeseci. Jedan paket je 400 grama. Protein prema kazeinu - 60/40. Sastav uključuje maltodekstrin. Koristi se u prehrani djece koja su podvrgnuta akutnom gastroenteritisu, s redovitim proljevom, ne podnoseći laktozu.
 • Baka košarke bez laktoze - od 0 do 12 mjeseci. Sastojci: kazein, glukozni sirup, maltodekstrin. Propisuje se kada djetetovo tijelo ne podnosi laktozu.

Mješavine alergijske smjese za hranu

 • Nutrilon aminokiseline - u mješavini proteina je 100% zamijenjeno aminokiselinama. Dobavljač ugljikohidrata je glukozni sirup. Dizajniran za hranjenje beba koje ne podnose laktozu i ne apsorbiraju kožu, uz alergiju na hranu. Težina - 400 grama.
 • Alphare Amino - proizvod s 100% -tnom zamjenom proteina aminokiselinama. Ugljikohidrati predstavljaju krumpirov škrob i kukuruzni sirup. Preporuča se djeci koja ne podnose laktozu, krave, soje, slabu apsorpciju hranjivih tvari crijevima i složenim alergijama na hranu.
 • Nutrilak PTS se sastoji od proteina sirutke koja je hidrolizirana na indeks alergije 100.000 puta manji od ukupnog proteina mlijeka. Uključeno u sirup od glukoze i maltodekstrina. Koristi se kada dijete ne asimilira proteini kravljeg mlijeka, soje, nedostatak laktoze, galaktosemiju, alergije na hranu i gluten. Pogodno za hranjenje djece s problemima tankog crijeva i za kroničnu proljev. Težina - 350 grama.
 • Nutrilak soja, glavni element - izolat soje proteina, poboljšane aminokiseline, sirup glukoze. Preporučuje se za bebe s dijagnozom netolerancije na bjelančevine sadržane u mlijeku od krava koje ne digestiraju laktozu, tijekom galaktozemije i alergiju glutena. Težina - 350 grama.

Koje su smjese prikladne za galaktosemiju?

Prilikom odabira dječje formule koju možete koristiti s dijagnozom galaktozemije, obratiti pažnju na one proizvode koji sadrže izolate (oslobodeni od masti i ugljikohidrata) soje proteina. Mi ćemo ih pripisati optimalnom obliku prehrane za dijete s galaktozom jer ne sadrže laktozu niti galaktozu životinjskog ili biljnog podrijetla. Osim toga, dozvoljava se uporaba smjesa bez laktoze s dominantnom kazeinom, baziranom na sintetičkim aminokiselinama i kazein hidrolizatima. Proizvodi s 50-60% sadržaja proteina sirutke se ne preporučuju. Popis uzoraka:

 • Nutrilak soja;
 • Frisosoy;
 • Nutrilon soja;
 • Humana SL.

Koja je marka bolja za bebu - odlučuje liječnik. Specijalist će odabrati najbolju opciju za dijete, s obzirom na karakteristike njegovog tijela.

Koje su nuspojave?

Važno je da majka skrbi zna je li takve mliječne formule mogu uzrokovati negativnu reakciju kod bebe. Popis nuspojava je mali i uključuje:

Smjese bez laktoze - pregled proizvođača

Infantilne smjese bez laktoze su ljekovite i uključene su u prehranu djeteta samo po receptu. Razlog prijelaza na takvu prehranu, u pravilu, je dijagnoza nedostatka laktaze u bebi.

O simptomima, uzrocima i liječenju nedostatka laktaze, ovdje smo napisali.

O smjesama bez laktoze možete pronaći detaljno ovdje.

U ovom ćemo članku ukratko navesti proizvođače bez mješavina bez laktoze, usporediti ih i možda odabrati koja je mješavina bez laktoze bolja.

Dakle, u našoj zemlji, takva hrana može se kupiti i u ljekarnama i supermarketu, dok je u Europi i nekim drugim zemljama dostupno samo liječničkim receptom. Ali imajte na umu da je nemoguće samostalno mijenjati prehranu djeteta i odabrati mješavinu bez laktoze isključivo na temelju mišljenja drugih majki koje su u izobilju na Internetu. Laktaza je važna komponenta prehrane rastućeg organizma djeteta, a najmanje jedan dio njega mora uzimati dojenče. Ovo je vrlo važno!

Mješavine bez laktoze ne mogu zamijeniti dobru prehranu prilagođenom smjesom, daju se djetetu u dozama, a samo liječnik može odabrati jednog proizvođača ili drugog za vas, na temelju individualnih značajki tijeka bolesti u određenom djetetu. Ove smjese su dizajnirane samo da ublažavaju simptome nedostatka laktaze, ali ne liječe bolest i ne zamjenjuju prilagođenu smjesu. Oni su uključeni u prehranu djeteta neko vrijeme nakon čega, možda, simptomi bolesti nestaju i sama potreba za upotrebom laktoze-bez mješavine nestaje.

Mješavina bez laktoze je u sastavu gotovo svakog proizvođača dječje hrane. Kao i ostale prepoznatljive mješavine, oni imaju svoje oznake - "BL" ili "LF", što znači "bez laktoze".

Nutrilon

Tvrtka Nutrilon proizvodi dva proizvoda koji su pogodni za djecu s netolerancijom na laktozu. Mješavine se preporučuju za djecu od rođenja do jedne godine i, kao i obično, dostupne su u limencima, neto težine 400 gr.

Nutrilon bez laktoze - hranidba na bazi proteina - kazein. Sastav također ima sirup glukoze kao izvor šećera, sastoji se od glukoze, maltoze i polisaharida. Ulja u smjesi: kokos, suncokret i dlan. Posebna komponenta u sastavu smjese - riblje ulje - izvor ogromne količine hranjivih tvari i elemenata u tragovima.

Nutrilon soja - hranidba na bazi proteina - izolat soje. Ova mješavina je također prikladna za djecu s alergijom kravljeg proteina. Sastav ove prehrane dopunjen je sa taurinima i karnitinom, kolinom i meteoninom kako bi nadoknadili odsutnost životinjskih proizvoda.

Oba ova Nutrilon mješavina sadrže palmino ulje kao i nukleotide. U njima nema prebiotika, a probiotici predstavljaju kompleks bifidobakterija.

Kao i Nutrilon, Nan je dostupan u limencima od 400 grama. Ova hrana je namijenjena prehrani djece s netolerancijom na laktozu, kao i redovitog šećera od rođenja do jedne godine.

Omjer proteina sirutke i kazeina u ovoj smjesi je standardno - 60% do 40%. Glavna značajka sastava - maltodekstrin, kao i kukuruzni sirup, koji zamjenjuje glukozu i izvor ugljikohidrata. Sastav Nan Lactose free također je dodao posebne hranjive tvari koje utječu na obnovu oštećene crijevne sluznice, formiranje dječjeg CNS-a i jačanje imunološkog sustava.

Masti u sastavu ovog predstavnika obitelji Nan bez laktoze predstavljaju palmino, repičasto ulje i ulja suncokreta.

U Nanu nema prebiotika, ali probiotici su prisutni u obliku bifidobakterija.

Friso

Smjesa Frisosa ili Friso soje preporučuje se za bebe od rođenja do jedne godine. Smjesa se temelji na izolatu soje proteina. Stoga je hrana pogodna ne samo za bebe s nedostatkom laktoze, već i za djecu koja su alergična na krave.

Sastav smjese Frisosoy sadrži nukleotide koji pomažu u stvaranju imunološkog sustava s djetetom i polinezasićenih masnih kiselina Omega-3 i Omega-6, koji su tako važni za razvoj mozga. Prema mišljenju roditelja, mješavina Frisosa ugodna je za ukus i djeca ga vole jesti.

Smjesa sadrži maltodekstrin, tiamin i taurin.

Nutrilak

Ruski brand matične mješavine Nutrilak također ima varijante bez laktoze u svojem rasponu.

Smjesa je dostupna u posudama od 350 grama i namijenjena je bebama od rođenja do jedne godine.

Smjesa se temelji na proteinu kravljeg mlijeka, pogodna je za liječenje i prevenciju nedostatka laktaze, galaktosamije, netolerancije glutena i NE prikladna za bebe s alergijom na kravlje bjelančevine.

Omjer proteina i kazeina je pola i pol, tj. U toj mješavini kazein je više nego u onima koje smo razmatrali gore.

Sastav Nutrilaka Bez mlijeka bez laktoze praktički se ne razlikuje od sastava drugih smjesa. Postoje Omega-3 i Omega-6 kiseline, nukleotidi, maltodekstrin, palmino ulje. Imajte na umu da Nutrilak Premium ne sadrži palmino ulje.

Glavni plus Nutrilak Dose Free je relativno jeftina cijena.

Similac

Tvrtka Similac nema mješavinu bez laktoze u svojoj proizvodnoj liniji, ali postoji Similac Low Lactose.

Proizvođač je pokušao dovesti pripravak ove smjese na majčino mlijeko što je bliže moguće. U smjesi su prebiotici, a nikteotid, nema palminog ulja. Sadržaj laktoze u proizvodu je oko 0,2 g po 100 ml smjese.

Similac Niska laktoza može se dati djeci ne samo kod nedostatka laktoze, već i zbog prevencije crijevnih infekcija i njihovih posljedica u obliku proljeva.

Smjesa NIJE prikladna za liječenje galaktozemije.

Bellakt

Smjesa je namijenjena za hranjenje beba od rođenja do jedne godine. Prehrana temelji se na kazeinu u tradicionalnom odnosu s proteinima - 40/60.

Nutricionne masti predstavljaju palmino, repičasto, kokosovo i kukuruzno ulje.

Sastav mješavine Bellakt Lactose free također sadrži korisnu komponentu - riblje ulje, toliko važno za zasićenje rastućeg tijela vitamina i minerala.

Također ovdje možete pronaći nukleotide, taurin, kolin i cijeli kompleks vitamina skupine B.

Izvor ugljikohidrata je maltodekstrin.

Poput miksa Similac, ova hrana može se dati djeci za sprječavanje proljeva, ali samo uz dopuštenje liječnika.

Humana

U liniji proizvoda Humana tvrtka ima mješavinu Humana SL, mješavine sojinih proteina, posebno obrađenih, a pogodna je za djecu s nedostatkom laktaze, kao i alergijske na protein kravljeg mlijeka. Proizvod je dostupan u kutijama s neto težinom od 500 grama.

Sastav Humana SL ne sadrži gluten, mliječni protein i laktozu. Kao i druge mješavine bez laktoze, to se ne može koristiti kao jedina mješavina u prehrani dojenčadi, ali se lako može hraniti djetetu s više odraslih osoba. Općenito, namijenjen je za dojenčad od rođenja do šest mjeseci.

Proizvođač pozicionira svoj proizvod kao ne-GMO, boje i okuse.

Humana smjesa je bogata Omega-3 i Omega-6 masnim kiselinama.

Nestogen

Tvrtka Nestlé proizvodi Nestogen Low lactose smjesu. Smjesa se preporučuje djeci od rođenja do jedne godine i dostupna je u kutijama od 350 grama. Prikladna za prevenciju nedostatka laktaze, kao i proljev i druge poremećaje crijeva.

Kao dio mješavine prebiotika za normalizaciju crijevne mikroflore i sprečavanje konstipacije i proljeva, nukleotidi za održavanje zdravog imuniteta djeteta, sirup glukoze - izvor šećera i ugljikohidrata, kompleks vitamina i minerala.

Smjesa sadrži oko 90% kazeina koji je prošao nekoliko koraka obrade.

Nestozhen Low-laktoza ima nisku osmolalnost, ovaj važan pokazatelj znači zasićenost prehrane s metalima i solima. Njegova niska vrijednost ukazuje na veću probavljivost prehrane.

Smjesa uključuje maltodekstrin, kao i palmino, repičasto, suncokretovo i kokosovo ulje.

Baka košarke

Mješavina Grandma's Lukoshko Lactose free proizvedena je u limencima od 400 grama namijenjenih djeci od rođenja do jedne godine.

Proteini u smjesi su predstavljeni kazeinom, što smanjuje rizik od alergije na kravlje bjelanče, a sirup glukoze i maltodekstrin, koji daju dugotrajni osjećaj sitosti, izvor su ugljikohidrata. U smjesi od 0% laktoze prikladan je za prevenciju i liječenje galaktozemije.

Masti predstavljaju palmino i sojino ulje.

Sastav mješavine Košnica baka sadrži kompleks vitamina i minerala (uključujući selen, željezo, kalcij), taurin, inozitol, kolin.

Omjer polinezasićenih masnih kiselina je 10/1, odnosno 10 dijelova omega-6 kiseline odnosi se na 1 dio omega-3.

Alfare

Tvrtka Alfare proizvodi mješavinu Alfar Amino, obogaćene aminokiselinama koje su prošle nekoliko faza sinteze. Zbog specijaliziranog sastava, smjesa je prikladna za hranjenje bebe s nedostatkom laktoze, kao i za djecu koja su alergična na kravlje i soje proteina.

Prednost ove prehrane je da, za razliku od svih ostalih smjesa bez laktoze, Alfarie Amino može biti jedini izvor prehrane za bebu s dijagnozom nedostatka laktaze. Smjesa se također može koristiti kao hrana za djecu s vrlo složenim oblicima alergija na hranu.

Sastav smjese Alphare Amino ne sadrži mliječne bjelančevine i laktozu, nadoknađuje prisutnost kompleksa aminokiselina u njemu, što je blizu sličnog kompleksa u ženskom majčinom mlijeku, lako probavljivim mastima i strukturiranim lipidima, kao i povećanom energetskom vrijednošću produkta.

Alphare Amino ne sadrži laktozu, gluten, fruktozu, proteine ​​i GMO-e.

Roditelji slave ugodan okus ove mješavine, djeca ga jedu s užitkom.

Enfamil Lactose Free

Ova mješavina ima visok sadržaj kazeina. Njegov omjer proteina sirutke iznosi 80 do 20.

Ugljikohidratna baza smjese je probavljivi glukozni sirup. Temelji se na bjelančevini mlijeka, pa Enfamil Lactose free nije prikladan za djecu s alergijom na kravlje bjelančevine.

Sadržaj i omjer Omega-3 i Omega-6 masnih kiselina, tako važni za razvoj mozga i vida, u toj smjesi su što bliže ženskom majčinom mlijeku.

Smjesa također sadrži ulja od soje, soje, kokosa i suncokreta i kompleks minerala - kalcij, željezo, cink, selen itd.

Također u smjesi je folna kiselina, kolin, taurin i karnitin. Smjesa ne sadrži nukleotide.

Celia lf

Celia laktoza slobodna smjesa je dostupna u 400 g limenke, pogodna je za djecu s netolerancijom na laktozu i može biti jedini izvor prehrane.

Osnova smjese je kalcijev kazeinat. Omjer kazeina i proteina - 40/60. Izvor ugljikohidrata je lako probavljiv maltodektrin.

Smjesa sadrži ulja: soju, palmu, repicu, kao i kompleks mineralnih tvari, uključujući željezo, cink, selen.

Celia bez laktoze sadrži probiotike predstavljene BB12 bifidobakterijama.

Kao i kod ostalih smjesa, postoje taurin, kolin, inozitol, karnitin, nukleotidi.

Mamex Lactose Free

Druga mješavina namijenjena prehrani djece od rođenja do godine dana s nedostatkom laktoze. Kao i ostale smjese koje su gore opisane, Mamex bez laktoze može se upotrijebiti kao preventivna dijeta za upaljeno crijevo dijete. Obroci su dostupni u limenke od 400 gr.

Omjer kazeina i proteina sirutke u smjesi je pola i pol. Smjesa se temelji na bjelančevini mlijeka, stoga nije namijenjena za hranjenje bebe s alergijom na kravlje bjelančevine.

Izvor ugljikohidrata je maltodekstrin. Smjesa također sadrži taurin, fosfolipide i beta-karoten, prirodni antioksidans.

Kao dio smjese postoji i posebno uravnotežen kompleks biljnih masti, što je bliže moguće sastavu masti u majčinom mlijeku. Omega-6 i Omega-3 kiseline su u omjeru od 10 do 1, tu je i Omega-9 kiselina.

Prema najnovijim podacima, Mameks Lactose free smjesa nije isporučena u Rusiju.

Dakle, to su svi proizvođači bez hrane bez laktoze.

Za vas smo sastavili stol, u kojem smo pokušali sastaviti i istaknuti glavne karakteristike i razlike navedenih smjesa, a na vama je odlučiti koja je mješavina bez laktoze bolja.

Mješavine bez laktoze za djecu

Sažetak članka

Jedan od problema s kojima se može suočiti majka i njeno dijete je nisk stupanj (ponekad potpuna nemogućnost) apsorpcije laktoze ili, vrlo rijetko, galaktoze djetetovim tijelom. U tim slučajevima, možda ćete morati odrediti posebnu terapijsku smjesu.

Koje su smjese klasificirane bez laktoze i njihov sastav

Smjese koje su karakterizirane potpunim izostankom laktoze ili njenom količinom tragova (ne više od 0,1 g / l gotovog proizvoda) nazivaju se specijalizirane mješavine bez laktoze. Ambalaža bez mlijeka bez laktoze naziva se "BL" (eng. "LF") ili jednostavno označava da je bez laktoze.

Proteinska komponenta takvih smjesa može biti različita. Ako dijete nema alergije na hranu u bjelančevine, najčešće je proteinska komponenta adaptiranih mliječnih formula bez mlijeka zastupljena serumskim proteinima i albuminom u omjeru 40/60 ili 50/50, no takve smjese mogu sadržavati tragove laktoze. Potpuno laktoza nije prisutna u mliječnim formulama baziranim na kalcijevom kazeinatu, koji ne sadrže proteine ​​sirutke. Sve te smjese, u pravilu, mogu se primijeniti od rođenja do 12 mjeseci. U slučaju galaktozemije, tendencija djeteta na hranu alergije ili kada je posljedica toga nedostatak laktoze, koriste se mješavine s drugim proteinskim komponentama: hidrolizirana sirutka ili kazein, izolirani soje, te u posebno teškim slučajevima sa mješavinom sintetičkih aminokiselina koje zamjenjuju protein.

Pročitajte više o hipoalergenskim i sojinim mješavinama u ovim člancima.

Uloga ugljikohidratne komponente u takvim smjesama, ovisno o dobi djeteta, igra maltodekstrin, djelomično hidrolizirani škrob bez glutena, glukoza, saharoza. Inače, takve smjese se malo razlikuju od uobičajenih prilagođenih ili djelomično prilagođenih smjesa i mogu sadržavati dodatne korisne dodatke.

Popis smjesa bez laktoze

Popis smjesa bez laktoze s djetetovom sklonost alergijama na hranu

Kakva je mješavina bez laktoze najbolja

Svaka smjesa bez laktoze ima svoje prednosti i nedostatke pa je jasno da će samo iskusni liječnik i liječnik moći reći koja je bolja za vaše dijete.

Kada su propisane formule bez laktoze

Mješavina bez laktoze propisana je za bolesti povezane s potpunom ili djelomičnom netolerancijom na laktozu ili galaktozu, koja je dio laktoze. Te bolesti uključuju:

 • manjak laktaze, što se očituje u smanjenju aktivnosti enzim laktaze (sekundarni nedostatak laktaze) ili u odsutnosti njegove aktivnosti (primarni nedostatak laktoze);
 • galaktosemija - kršenje pretvorbe galaktoze u glukozu pomoću enzima galaktoza-1-fosfata-uridiltransferaze.

Hranjenje mješavinom bez laktoze u slučaju nedostatka laktaze treba provoditi tek nakon što je liječnik propisao terapeutsku hranu kada je dijagnoza potvrđena laboratorijskim podacima. Ako dijete ima tekuću zelenu stolicu, to ne znači da ima nedostatak laktoze.

Posebno pažljivo s dijagnozom manjka laktoze treba biti u odnosu na novorođenčad. U većini djece aktivnost laktaze je malena od rođenja, ali se povećava za 2-3 mjeseca. Ovo se stanje ne odnosi na patološko stanje i je varijanta norme. Simptomi slični nedostatku laktoze mogu se pojaviti iu slučaju alergije proteina kravljeg mlijeka, ali u ovom slučaju trebat će vam druga hrana koja ne sadrži ovaj alergeni.

Smjese bez laktoze s nedostatkom laktoze

U slučaju nedostatka primarne laktoze (vrlo rijetko), dijete se odmah prenosi u mliječnu mlijeko bez laktoze. U budućnosti, dijeta bez laktoze traje cijeli život. S sekundarnom manjkom laktaze situacija je nešto složenija.

Važno je! U slučaju nedostatka primarne laktoze (vrlo rijetko), dijete se odmah prenosi u mliječnu mlijeko bez laktoze. U budućnosti, dijeta bez laktoze traje cijeli život.

dojenje

Majčino mlijeko je najvažniji proizvod u prehrani djeteta, pa je njegova zamjena umjetnim smjesama iznimno nepoželjna. U tom smislu, prvi propisani preparati za laktozu, koji se pomiješaju s malom količinom izraženog mlijeka i daju bebu prije dojenja. Učinkovitost uzimanja lijeka više, ako nastala smjesa ne daje odmah, već nakon 15-20 minuta, tako da laktaza ima vremena djelovati na mliječni šećer. Mješavina bez laktoze propisuje se samo u slučaju neuspjeha liječenja enzimskim pripravcima. Smjesa se uvodi postupno, počevši od malih količina, dovođenjem volumena na 1/3 - 2/3 volumena majčinog mlijeka koje dijete jede jednom hranom. Tipično, vremenski period tijekom kojeg dijete počinje konzumirati potrebnu količinu smjese (u prosjeku 30-60 ml) za jedno hranjenje je 3-5 dana. Činjenica da je sve ispravno učinjeno pokazat će smanjenje simptoma nedostatka laktaze.

Važno je! Ako su enzimski pripravci nedjelotvorni za liječenje nedostatka laktaze tijekom dojenja, propisane su mješavine bez laktoze za djelomičnu zamjenu majčinog mlijeka. Dojenje nužno nastavlja.

Uz umjetno hranjenje

Umjesto mješavina bez laktoze, umjesto smjesa bez laktoze, koriste se samo mješavine niske laktoze, budući da potpuno uklanjanje laktoze iz dječje hrane ima ozbiljne posljedice po zdravlje.

Važno je! Pod umjetnom hranom propisuju se mješavine niske laktoze, budući da potpuno uklanjanje laktoze može rezultirati razvojem disbakterioze i nedostatkom galaktoze potrebne za stvaranje dječjeg živčanog sustava.

Simptomi nedostatka laktaze s pravilno odabranom mliječnom formulom i njenom dozom nestaju za 5-7 dana od početka liječenja.

Tijekom uvođenja komplementarne hrane

Kada je došlo vrijeme za uvođenje komplementarne hrane, svi se kikosti pripremaju u istoj smjesi koju dijete dobiva kao tretman. Kravlje mlijeko se ne koristi. Tek od druge polovice godine takva djeca mogu početi davati proizvode niske laktoze - svježi sir, tvrdi sir, maslac.

Važno je! U sekundarnoj manjoj laktaciji, smjese bez laktoze privremeno se koriste do normalizacije aktivnosti laktaze u tijelu.

Budući da je sekundarna manjak laktaze privremeni fenomen, nakon 1-3 mjeseca od početka terapijske prehrane, dijeta se proširuje postupnim prelaskom na normalnu prehranu. U tom slučaju liječnik neprestano prati stanje djeteta.

Za prerane bebe

Što se tiče problema apsorpcije laktoze u preuranjenim bebama, nije potrebno posebno ih hraniti mješavinama niske laktoze ili laktoze, budući da se za njih koriste posebne smjese za prerane bebe u kojima je već smanjen sadržaj laktoze. To je zbog činjenice da u prijevremenim bebama formiranje enzimske aktivnosti laktaze još nije dovršeno. Za prerane bebe koje imaju priliku dobiti majčino mlijeko, važno je dobiti, jer će laktoza sadržana u njemu djelovati kao katalizator koji ubrzava sazrijevanje enzima.

Smjese bez laktoze s galaktozom

Takve smjese uključuju smjese koje se temelje na izolatu soje proteina, kazein hidrolizatima, bez mliječne mješavine bez mliječne bezalkoholne mješavine, kao i smjese bazirane na sintetičkim aminokiselinama. Mješavine bez laktoze koje sadrže 50-60% proteina sirutke neprihvatljive su. Najbolja opcija za galaktozemiju su mješavine na osnovi soje proteinskog izolata, u kojem ne samo galaktoza je odsutna u sastavu laktoze nego galaktoza, koja se nalazi u biljkama:

 • Nutrilak soja;
 • Nutrilon soja;
 • Frisosoy;
 • Humana SL.

Kada se pojave alergijske reakcije na soje, prenesite u smjese na bazi hidrolizata kazeina ili ih kombinirate s mješavinama na osnovi izolata soje proteina.

Uvođenje posebnih mliječnih formula za galaktozemiju se provodi postupno, u razdoblju od 5-7 dana. Količina ubrizgane smjese treba prvo biti 1 / 5-1 / 10 dnevne količine hrane s daljnjom potpunom uklanjanju majčinog mlijeka ili uobičajene smjese.

Nuspojave laktoze slobodnih mješavina

Poput svih lijekova, mješavine bez laktoze mogu imati nuspojave.

 1. Spojevi bez laktoze napravljeni na temelju soje proteina mogu uzrokovati alergije kod djeteta.
 2. Dugoročno hranjenje s mješavinom bez laktoze može uzrokovati probleme s gastrointestinalnim traktom: proljev, nadutost, kolik, disbioza.
 3. Nagli uvođenje mješavine bez laktoze može uzrokovati zatvor.

4 komentara

Loony - Odgovoriti

Sin 5 mjeseci. Nakon nepovoljnih poznanika s mješavinama drugih proizvođača, slijedeći prijateljski savjet prijatelja, isprobali smo Extra Matteur mliječnu formulu (bez laktoze). Impresije su dobre, moj sin je zaustavio probleme s trbuščićem. Sastav smjese ugodno je iznenađen, u usporedbi s drugim mješavinama, više kao majčino mlijeko.

Natalia - Odgovoriti

Dobar dan, moje pretrage su također okrunjene na Materne, usput, samo se pojavio na tržištu, naredili smo iz Izraela isprva, a zatim prebacio na materna-shop.ru, oni su isporučeni iz Moskve. Savjetovao me od prijatelja, pitao sam pedijatara, ona ne zna, rekla je, budući da je to izraelski, možemo ga probati i izići, inače imam puno nevolja i beba je bijedna.

Mamusechka - Odgovoriti

Reći da je alergija na bebe postala strašna tragedija za našu obitelj, to znači da ništa ne kažem. Bio sam u stvarnom šoku. Dijete je imalo vrlo loose stolice, pokazalo se da nedostatak laktoze. Predstavljen je bastilaktoza Nutrilak za mjesec dana, stolica je postala dobra, meka i počela sam se vratiti - postupno uveo uobičajenu smjesu. - smanjila udio laktoze i povećala udio uobičajene mješavine Nutrilac Premium. Zbog toga smo potpuno prebačeni u Nutrilac Premium i dobro smo))

Elena - Odgovoriti

Mi smo bili spašeni bez laktoze Nutrilak. Velika mješavina, jeli su nešto manje od mjesec dana, a zatim se vratili Premium-u i sve je još uvijek dobro. Sada jednostavno ne mogu dobiti dovoljno od moje Aleshke - nema problema s stolicom, samo ponekad postoje konstipacije, ali vrlo rijetko. A dobro je što Nutrilak Premium ima nisku cijenu i možete ga kupiti u gotovo svim dječjim trgovinama u blizini kuće

Zdrava hrana bez laktoze - postoji, odaberite mješavine bez laktoze za djecu

Kod hranjenja, mnogi roditelji primjećuju poteškoće s probavljanjem svoje djece. Često, bebe imaju tešku nelagodu povezanu s probavom, odbijaju jesti. Jedan od najčešćih uzroka ovog neugodnog fenomena je nedostatak laktoze.

To se događa kada dječje tijelo zbog prirode strukture ili oštećenja crijevnih stanica, zarazne bolesti proizvodi nedovoljnu količinu enzima laktoze.

S ovom patologijom, stručnjaci preporučuju da se mješavine bez laktoze uvode u dječju prehranu. Da biste odabrali pravu mješavinu bez laktoze za djecu, morate znati koje vrste postoje, kako se razlikuju, i kada i kako ih koristiti.

Koje su smjese klasificirane bez laktoze i njihov sastav

Prilikom odabira hrane, na pakiranju biste trebali pronaći posebnu oznaku. Literalna kombinacija LF - BL pokazuje da dojenčeta bez laktoze, ili njegov udio u ukupnoj masi od 0,1 grama po litru, a ne više.

Proteini potrebni djetetu za normalan rast prisutni su u formulama koje ne sadrže laktozu u dojenčadi u njihovim sortama koje ne uzrokuju negativnu reakciju.

Smjese bez laktoze

Što je mješavina bez laktoze, koje su njegove razlike od uobičajene dječje hrane? Pod laktozom slobodna mješavina se podrazumijeva - potpuno odsutnost laktoze u prisutnosti svih ostalih, lako probavljivih baterija potrebnih za dječje tijelo, kao i povećanog sadržaja elemenata u tragovima.

Koja smjesa bez laktoze je najbolja za bebu, pedijatra odlučuje o rezultatima pregleda i dijagnozi.

Stručnjaci su sastavili rang najboljih mješavina za novorođenčad:

 1. Nan bez laktoze;
 2. Laktoza bez laktoze;
 3. Nutrilak bez laktoze plus;
 4. Nutrilon premium.

Nan (Nan) laktoza besplatno

Sastav smjese je vrlo blizu sastavu majčinog mlijeka, koji pomaže normalnom rastu i razvoju djeteta.

značajka:

 • težina: 400 gr;
 • Sastojci: kukuruzni sirup, biljna ulja, proteini sirutke, elementi u tragovima;
 • označeno za uporabu: za prekršaje u radu tankog crijeva;
 • dob: od rođenja do jedne godine.

Pros: blizu sastava majčinog mlijeka.

Cons: moguće promjene u boji, neugodan miris u ispuštanju djeteta.

Laktoza bez laktoze

Proizvod za djecu s prehrambenim potrebama. Sadrži vitamine, makro i mikronutrijente za skladan razvoj djeteta.

Razmislite više:

 • težina: 400 gr;
 • Sastojci: minerali, prebiotici, vitaminski kompleks, nukleotidi, aminokiseline, maltodekstrin;
 • dob: od 0 do 12 mjeseci;
 • naznačeno za upotrebu: u slučaju da se asimilacija laktoze, djeca koja su imala proljev.

Pros: bez pojačivača okusa, ne sadrži boje, konzervanse, dobro probavljive.

Cons: moguće alergije na neke komponente proizvoda.

Nutrilak (Nutrilak) bez laktoze

Proizvod pruža potrebu za osnovnim hranjivim tvarima i energijom.

Opis:

 • težina: 350 g;
 • sastav: gluten, proteini, kompleks makro, mikroelementi, maltodekstrin, skup vitamina;
 • naznačeno za upotrebu: sindrom netolerancije na laktozu ili sindrom proljeva, galaktosemija;
 • dob: od rođenja do jedne godine.

Pros: ojačati i potaknuti živčani sustav, mozak, mišiće i koštano tkivo.

Cons: gorak okus, miris, ponekad poziva na alergije.

Nutrilon (Nutrilon) Premium

Smjese Nutrilon su blizu ljudskog mlijeka, preporučuje se za prevenciju bolesti.

Značajke:

 • težina: 400 gr;
 • Sastojci: prebiotici, mliječni proteini, laktoza, masne kiseline, kompleks vitamina i minerala, taurin;
 • označeno za uporabu: povećana osjetljivost na hranu;
 • dob: broj 1 od 0 do 6 mjeseci, br. 2 - od pola godine.

Pros: pomaže u razvoju imuniteta, sprečava nastanak crijevnih infekcija, stimulira mozak, središnji živčani sustav, vizualnu funkciju.

Cons: sadrži palmino ulje.

Baka košarke bez laktoze

Dječja hrana "Babushkino Lukoshko" razvijena je, proizvedena uzimajući u obzir moderne zahtjeve, znanstvene trendove.

Razmislite više:

 • težina: 400 g;
 • Sastojci: kazein, masne kiseline, sirup glukoze, taurin, elementi u tragovima;
 • naznačeno za upotrebu: za nedostatak laktaze, galaktosemija;
 • dob: od rođenja do 12 mjeseci;

Pros: nedostatak proteina sirutke.

Cons: visoka cijena.

Celia (Celia) LF (bez laktoze)

Proizvod osigurava normalni razvoj bebe i rast. Karinka 2, Celia LF.

Razmislite više:

 • težina: 400 g;
 • Sastojci: mineralni kompleks, biljna ulja, protein sirutke, vitamini, probiotici;
 • naznačeno za upotrebu: manjak laktaze, oporavak od gastroenteritisa, proljev;
 • dob: od rođenja do jedne godine.

Pro: povoljan učinak na crijeva, poboljšanje imuniteta.

Cons: sadržaj palminog ulja.

Similac (Similac) niska laktoza

Proizvod pomaže u smanjenju nadutosti, sprečavanju proljeva.

Opis:

 • težina: 375 g;
 • Sastojci: koncentrat proteina sirutke, biljna ulja, kalcijev kazeinat, minerali, taurin;
 • naznačeno za uporabu: manjak laktaze, u razdoblju nakon proljeva, gastroenteritis;
 • dob: od rođenja do jedne godine.

Pros: podržava prirodne zaštitne funkcije tijela, potiče razvoj imunološkog sustava bebe.

Cons: sadrži kazein, često izaziva alergijske reakcije.

Enfamil (Enfamil) bez laktoze

Sadrži posebne masne kiseline - ARA, DHA, koje pridonose stvaranju mozga, razvoju djetetove vizije.

Značajke:

 • težina: 400 g;
 • sastav: proteini sirutke i kazein (20/80);
 • naznačeno za upotrebu: nedostatak primarne i sekundarne laktoze, rehabilitacija nakon akutnog gastroenteritisa ili proljeva;
 • dob: od 0 do 1 godine.

Pros: jednostavna probava i asimilacija proizvoda.

Cons: sadrži kazein.

Smjese bez laktoze s djetetovom sklonost alergijama na hranu

Novorođenčad ima alergije na nečistoće mlijeka. Glavni razlog je netolerancija komponenti koje sadrže. Što je drugačiji hipoalergenski sastav od uobičajenog? Hipoalergenski proizvod za novorođenče sastoji se od visoko pročišćenog soje proteina i apsolutnog odsutnosti laktoze.

Stoga su proizvodi pogodni za djecu koja imaju netoleranciju na laktozu, proteini kravljeg mlijeka.

Popis smjesa bez laktoze za djecu sklona alergijama na hranu:

 1. Nutrilon aminokiseline;
 2. Alphare Amino;
 3. Nutrilon Pepti TSC;
 4. Nutrilak soja;
 5. Frisosoy;
 6. Humana SL.

Kada se sastati s pedijatrom koji baca svoje ruke i kaže: "mislite za sebe kakvu mješavinu bez laktoze dati maloj", razmislite o potrebi konzultiranja drugog liječnika o uzrocima alergijske reakcije i pomoć pri odabiru dječje prehrane.

Nutrilon (Nutrilon) aminokiseline

Proizvod se razvio na osnovi zamjenjivih i esencijalnih aminokiselina za djecu od rađanja s alergijama na hranu. Slika 3, Nutrilon aminokiseline.

značajka:

 • težina: 400 grama;
 • sastav: aminokiseline, sirup glukoze;
 • naznačeno za upotrebu: u prisutnosti alergije na hranu, netolerancije na proteine ​​kravljeg mlijeka i laktoze;
 • dob: od rođenja do 12 mjeseci.

Pros: svi potrebni minerali, vitamini.

Cons: povećana osmolarnost.

Alfare Amino (Alfar Amino)

Uravnotežena prehrana zasnovana na aminokiselinama za bebe s alergijskim reakcijama, netolerancije hrane od rođenja.

Opis:

 • težina: 400 grama;
 • Sastojci: aminokiseline, kukuruzni sirup, krumpirov škrob, trigliceridi;
 • naznačeno za upotrebu: netoleranciju na laktozu, soja, kravlje mlijeko, problemi u tankom crijevu;
 • dob: od rođenja do 12 mjeseci.

Pros: cijeli niz bitnih minerala i vitamina.

Cons: visoke cijene.

Nutrilon (Nutrilon) Pepti TSC

Prehrambeni proizvod namijenjen prehrani. Izrađena na temelju proteina sirutke s nukleotidima.

Opis:

 • težina: 450 g;
 • sastav: hidrolizirani protein sirutke, sirup glukoze, mineralni kompleks;
 • indicirano za uporabu: ne-percepcija proteina kravljeg mlijeka, soja;
 • dob: od rođenja do 12 mjeseci.

Pros: lako apsorbira, jača imunološki sustav.

Cons: blago gorak okus.

Nutrijar (Nutrilak) soja

Preporučuje se za terapeutsku i prehrambenu dječju hranu. Sadrži na temelju izolata soje bjelančevina.

Značajke:

 • težina: 350 g;
 • Sastojci: mineralni kompleks, izolat soje proteina, glukozni sirup, skup vitamina;
 • naznačeno za upotrebu: u slučaju neprepoznavanja proteina kravljeg mlijeka, nedostatka laktaze, galaktosemije;
 • dob: od rođenja do 12 mjeseci.

Pros: nisu genetski modificirani, s visokom biološkom vrijednošću.

Cons: sadrži palmino ulje.

Friso soja (Frisosoy)

Visoko prilagodljiv proizvod koji se temelji na izolatu soje, laktoza se zamjenjuje glukozom, maltozom i glukoznim polimerima.

Razmislite više:

 • težina: 400 grama;
 • Sastojci: biljna ulja, soja protein izolate, glukozni sirup, kompleks mineralnih soli, elementi u tragovima;
 • naznačeno za upotrebu: u hipo- i alaktasi različitih podrijetla, galaktosemije, alergije ili imuniteta na proteinski goveđi mliječ;
 • dob: od rođenja do jedne godine.

Pros: potpuno apsorbirana i tolerirana tijelom djeteta.

Cons: nema dodatak aminokiselina triptofana.

Humana SL (Humana SL)

Preporuča se kao jedna od prehrambenih mogućnosti za miješanje ili umjetno hranjenje.

Opis:

 • težina: 500 g;
 • Sastojci: kompleks vitamina i elemenata u tragovima, izolat soje proteina, biljna ulja, mineralne soli;
 • naznačeno za upotrebu: u slučaju slabe probave laktoze (hipo- i alactasia), galaktosemije, ne-percepcije proteina kravljeg mlijeka, alergije na saharozu, fruktozu;
 • dob: od rođenja do jedne godine.

Pros: sadržaj proteina i elektrolita omogućuje vam izbjegavanje povećanog stresa na bubrege.

Cons: visoke cijene.

Kakva je mješavina bez laktoze najbolja

Koji je najbolji proizvod bez laktoze - hitno pitanje na koje će odgovarati ljubavni roditelji od strane stručnjaka koji su odlučili napraviti popis najboljih formula bez laktoze za bebe:

 1. "Nan bez laktoze";
 2. "Enfamil lactofry";
 3. "Nutrilak";
 4. "Bellakt";
 5. "Lactose Free Nutrilon".

Kada su propisane formule bez laktoze

Ako dijete ima simptome probavne smrti, roditelji trebaju posavjetovati se s liječnikom. Kada se potvrdi djelomična ili potpuna netolerancija na laktozu, liječnik propisuje djetetu hranu bez laktoze.

Kako se prebaciti na mješavinu bez laktoze

Nakon što je donio odluku o potrebi prenošenja u mješavinu bez laktoze, liječnik obično preporučuje proizvod nekog proizvođača, uzimajući u obzir testne podatke, značajke djetetovog tijela, te će dati upute o tome kako nastaviti do mješavine bez laktoze.

dojenje

S potpunom zamjenom majčinog mlijeka koriste se pripravci za laktozu. Dodaju se u malu količinu izraženog mlijeka, čuvaju se oko dvadeset minuta, a zatim se hrane djetetu prije glavne dojenja. Za djelomičnu zamjenu majčinog mlijeka, mješavine bez laktoze za bebe koriste se tri do pet dana, postupno povećavajući dodatke i dovodeći njihov volumen na dvije trećine uobičajene stope.

Uz umjetno hranjenje

Laktoza u mliječnoj prehrani nužna je za organizam za dojenčad, ali ako je potrebno, umjetno hranjenje, dodijeljeni su nečistoće sa smanjenim sadržajem laktoze i daljnje postupno prijelaz na mješavine bez laktoze.

Što učiniti s konstipacijom u slučaju umjetne hranjive smjese bez laktoze:

 1. pregledati nečistoću, provjeriti točnost recepcije;
 2. obratite se liječniku.

Tijekom uvođenja komplementarne hrane

Uz širenje prehrane, kada ostaju simptomi nedostatka laktaze, korištenje terapijske hranjive mješavine pomiješano s žitaricama, različita jela u mlijeku.

Kako se prebaciti s laktoze na normalnu mješavinu? Prijelaz se mora provoditi postupno. Na početku se hrane nečistoće s malim udjelom laktoze, zatim daju normalno i zamjenjuju bez laktoze.

Smjese bez laktoze s nedostatkom laktoze

Za prevenciju i liječenje bolesti nedostatka laktaze koriste se razni proizvodi bez laktoze koji sadrže ugljikohidrate pretvorene u glukozu.

Prijelaz bebe na prehranu bez laktoze vrši se odmah, kada se izvrši dijagnoza - nedostatak primarne laktoze.

Kod dojenja i istodobnog nedostatka laktaze, mlijeku za liječenje daju bebu prvo u malim dozama i postupno se povećavaju na 1/3 - 2/3 norme konzumacije majčinog mlijeka za vrijeme hranjenja. Razdoblje tijekom kojeg se bebe prilagođavaju konzumaciji mješavina bez laktoze obično iznose 3-5 dana.

Je li moguće miješati mješavine bez laktoze s redovnim? Pedijatar će odlučiti nakon pregleda.

Umjesto laktoze, koristi se niska mješavina laktoze ako se beba napaja u bocama. Tijekom razdoblja hranjenja u istim smjesama preporučuje se kuhati žitarice.

Posebna prehrana sa smanjenim sadržajem laktoze dodijeljenim preuranjenim bebama.

Tablica niskih smjesa laktoze registriranih u Ruskoj Federaciji:

Ako su problemi s bebom nestajali, ne preporučuje se prebacivanje s laktoze u normalnu smjesu prije ponovne analize nedostatka laktaze.

Smjese bez laktoze s galaktozom

Neuspjeh metabolizma zbog nedovoljne fermentacije tijekom asimilacije galaktoze je bolest galaktozemije. U slučaju alergijske reakcije, koriste se Pregestimil, Frisosep AU, Nutramigen. Sastav hranjivih smjesa razlikuje se od ostalih smjesa bez laktoze uključivanjem soje proteina, kazein hidrolizata. Dodatni popis preporučenih smjesa bez laktoze: Frisosa, Nutrilak Soy, Humana SL.

Nuspojave laktoze slobodnih mješavina

Negativne reakcije u tijelu djeteta bez prehrane bez laktoze:

 • prisutnost proteina soje je moguća alergijska reakcija;
 • prijelaz s dojenja na umjetno - moguće zatvore;
 • produljena uporaba - moguće pojave kolike, disbioze, proljeva.

Karakteristična značajka problema probave novorođenčadi je kršenje intestinalne apsorpcije jednog ili više hranjivih tvari.

zaključak

Primijetivši negativnu reakciju na laktozu u djeteta (kršenje stolice, osip kože, svrbež) ili znakovi slabe upijanja, roditelji bi trebali što prije vidjeti liječnika. Pravovremeno i pravilno propisivanje i primjena prehrane bez laktoze pomoći će u izbjegavanju ozbiljnih posljedica za dječje tijelo, kao i pružiti mu sve što je potrebno za rast.