Dječja masaža stopala: oprema, video, čitanja

Bol

Kada se dijete rodi, njegovi roditelji počinju razmišljati o tome kako poboljšati rast tijela. Masaža je sjajan način stimuliranja rasta. Važno je napomenuti da je masaža procedura ne samo korisna, već i ugodna.

Znanstveno je dokazano da bebe vole kad netko dodirne noge i pete. No, proces samom masažom ne bi trebao biti izveden, kao postupak nekog tretmana, najbolje je predstaviti ovaj proces kao razigran način s djetetom. Svatko zna da ako dijete dobiva užitak tijekom aktivnosti, onda će ponovno htjeti ovu masažu. kako napraviti novorođenče s toniranim nogama

Prednosti postupka za noge i cijelo tijelo bebe

Prednosti dječjih masaža stopala dokazuju pedijatri. Svatko je dobro svjestan takvih bolesti stopala koja se razvijaju u djetinjstvu, kao što su ravne noge i čembalo. S takvim nedostatcima, masaža raznih akcija osmišljena je za borbu.

U tom slučaju, masaža i prateće vježbe odabiru se samo ovisno o stupnju razvoja ove tzv. Patologije. Važnu ulogu imaju i pojedinačne osobine ovog ili onog djeteta.

Masaža ima preventivnu funkciju koju roditelji mogu izravno obavljati za svoju djecu. Da biste to učinili, morate pregledati pedijatar i naučiti elementarne tehnike. Dakle, roditelji će moći samostalno mijenjati noge djeteta. Danas pedijatri preporučuju preventivnu masažu za djecu do jedne godine bez iznimke, jer pomaže:

 • povećati mišićni ton u nogama;
 • ojačati mišićno-koštani sustav djeteta;
 • spriječiti različite vrste deformacija stopala;
 • poboljšati cirkulaciju krvi kroz tijelo.

Ne manje važno je faktor koji masaža za dječje noge poboljšava funkcioniranje svih unutarnjih organa i sustava. Na podnožju stopala nalazi se veliki broj živčanih završetaka.

A u procesu izlaganja svakoj od točaka stimulacija unutarnjih organa dijete.

kontraindikacije

Postoje privremene i apsolutne kontraindikacije za masažu stopala i nogu bebe. Privremenim kontraindicijama uključuju:

 • visoka temperatura;
 • rakovi u akutnoj fazi;
 • bolesti popraćene krhkim kostima;
 • povećana osjetljivost na kožu;
 • anksioznost djece, plač, nespremnost u obavljanju masaže;
 • bolesti bubrega i jetre;
 • jaka hipotrofija (smanjenje težine);
 • disfunkcija gastrointestinalnog trakta;
 • povraćanje;
 • bolesti kože.

U slučaju bolesti kardiovaskularnih i respiratornih sustava, liječnik odlučuje hoće li provoditi masažu stopala kod djece. Apsolutne kontraindikacije popraćene su:

 • iritacija kože: osip, upala, gljivične lezije;
 • ozljede: opekline, ozbiljne modrice, napadi, prijelomi;
 • zarazne bolesti;
 • poremećaji krvi;
 • tumori.

Opća pravila za provođenje kod kuće

Masaža je djelomično ručna terapija, budući da je ovaj postupak usmjeren na kontakt s tijelom i kožom osobe, u našem slučaju s djetetom. Potrebno je razumjeti razliku između djetetovog tijela i tijela odrasle osobe.

 1. U provođenju masaže vlastitim rukama morate razumjeti da je ossifikacija djetetovog tijela tek počela. Ne možete se stisnuti i imati bilo koji jak utjecaj. Apsolutno sve dodirivanje mora biti što preciznije i svjetlo što je više moguće.
 2. Stručnjaci iz područja pedijatrije savjetuje se da počnu provoditi preventivnu masažu donjeg dijela nogu novorođenčeta od drugog mjeseca života. U prvim fazama masaže koriste se lagani potezi djetetovih stopala. Ovo razdoblje je prilagodba za dijete i on se navikne na ovaj postupak. Ova vrsta lekcije traje samo nekoliko minuta.
 3. Kod četiri do pet mjeseci, u postupak se dodaje lagani pritisak, no mora se zapamtiti da moraju biti osjetljivi. Ova inovacija dovodi do činjenice da se cirkulacija krvi u tijelu poboljšava. Ovo doba također vam omogućuje povećanje vremena dodijeljene postupku. Također se preporučuje tijekom masaže reći neku vrstu bajke.
 4. Kada dijete navrši osam do devet mjeseci, dodaju se nove vježbe. Sada je ovo lagano uvijanje prstiju. Masaža u ovom dobu prvenstveno je usmjerena na pripremanje djece da postanu na nogama. Također povećava vrijeme vježbanja. Trajanje vremena traje deset minuta.
 5. Kada dijete dosegne dob od jedne, trajanje masaže se povećava u skladu s tim. Već u ovoj dobi djetetova noga raste u veličini. Zbog toga je moguće izvoditi masažu u zasebnim zonama, ali ne odmah cijelu nogu.

Vrlo je važno imati utjecaja na pete djeteta i lukove nogu. U ovoj fazi možete dodirnuti noge i nastaviti s tretmanom tetive.

Također je moguće primijeniti u laganom obliku brušenja i gnječenja.

Kako to učiniti - upute korak po korak

Uz hipertoniju nogu u novorođenčadi

Često u novorođenčadi postoji takozvana hipertoničnost mišića. To dovodi, prije svega, činjenicu da dijete ne može odvojiti noge u bedrima, a noge su prekinute kada dijete diže. Ako se u ovom slučaju primjenjujete masaža, mišići će se zagrijati i opustiti.

 1. dijete leži na leđima, a noge usmjeravaju prema vama;
 2. morate uzeti dječju nogu, lagano podići nogu i saviti ga;
 3. milovanje od prstiju do zgloba kuka;
 4. nakon nekoliko dana možete pokrenuti postupke trljanja.

Masaža djetetovih stopala: nježno pritisnite prstom na podnožju, od prstiju do pete. Kao rezultat, mrvica će saviti prste.

opuštanje

Opuštajuća masaža stopala izvodi se na sljedeći način:

 1. podignite dno dijete tako da je palac postavljen na sredinu potplata, a drugi prsti izravno na stražnjoj strani stopala;
 2. napraviti spiralni trljanje, kreće se od središta stopala.

blagostanja

Restaurativna masaža stopala novorođenčeta je sljedeća:

 1. Lagani potezi noge počinju s nogama i pomiču se do kukova. U nekoliko pokreta - na svakoj od nogu, počevši od dna prema gore.
 2. Zatim se prebacite da trljate prste u prsten. Noga je omotana oko palca i kažiprst obiju ruku. Torzije svakog dlana moraju se obavljati jednolikim pokretima na koljenu. Nemoguće je dotaknuti šupljinu koja se nalazi pod koljenom. Ako postoji blagi crvenilo, vježba završava.
 3. Vanjski dio noge utrlja se s jastučićima prstiju.

S 4 mjeseca pridružuje se gnječenju mišića nogu:

 1. noga je omotana oko dlanova na takav način da je dlan jedne ruke na unutarnjoj strani donjeg dijela, a drugi van;
 2. kada valja djetetovu nogu, potrebno je kretati prema gore;
 3. završava stopalnu masažu pokretima milovanja.

Koristeći posebnu prostirku

Za masažu možete koristiti različite podne prostirke. Tepisi su dizajnirani posebno za djecu s ciljem njihovog oporavka. Važno je da su takvi sagovi prikladni samo za djecu koja se već polako kreću, ovo je dob približio se godini ili više.

Proces masaže uz pomoć takve opreme je jednostavan. Dijete mora hodati po ovom tepihu, a on, s druge strane, ima različite pozitivne učinke na djetetovo tijelo. Rugovi su vrlo individualni i mogu se napraviti u obliku:

 • životinja;
 • morska stvorenja;
 • voće i druge hrane.

Možete pratiti postupak masaže na tepihu s različitim pričama ili igrati sa djetetom. Liječnici inzistiraju na masiranju stopala djeteta do jedne godine, ali nakon tog doba također je važno imati masažu.

Savjeti i trikovi

Pedijatri preporučuju da svi roditelji ne odgađaju s održavanjem masaže za djecu. Važno je započeti takve postupke u dobi od jednog do dva mjeseca i nastaviti ih redovito, postupno povećavati ritam, ritam i složenost. Ne manje važno je i kvaliteta masaže. Više ovisi o raspoloženju djeteta.

zaključak

U članku smo pogledali kako masažu novorođenčeta s toniranim nogama, kao i opću tonik masažu za bebu i druge vrste ovog postupka. Svaki roditelj želi samo najbolje za svoje dijete. Masaža je početna faza za razvoj mišićno-koštanog sustava i mišićnog sustava djeteta. Počevši je u ranoj fazi, u budućnosti možete postići pozitivne rezultate, što je jednako važno.

Masaža stopala

Masaža je postala poznata ljudima mnogo prije naše ere. Majstori antike izvodili su tehnike pritiska, trenja, mljevenja i milovanja ljudskog tijela. Nije ni čudo da je riječ "rasaso" prevedena s grčkog na ruski glagol "maziti", "udar".

Drevni preci sadašnjih japanskih i kineski, predstavnici drugih zemalja koristili su masažu u terapeutske svrhe. O tome kažu crteži koji su došli do našeg vremena.

Povezivanje stopala i unutarnjih organa

Ako označite bodove povezane s određenim organom na nozi, dobit ćete gustu mrežu. Kako bi proširili horizonte roditelja, dopušteno je smanjiti rešetku na minimum, kako bi se distribuirale zone utjecaja:

 1. Prsti - baza - područje povezano s glavom i vratom.
 2. Jastučići - sredina luka nogu - područje odgovorno za prsa i ruke.
 3. Središte stopala i linija koja povezuje gležanj je pokazatelj trbušne šupljine.
 4. Unutarnja strana stopala spojena je na kralježnicu.

Masaža stopala djeteta pripada medicinskom tipu.

Razlozi za primjenu masaže stopala bebe

Suvremena djeca često su rođena slaba, razvoj je nepovoljno utjecao na ekologiju razmažena u mnogim aspektima. Dijete do godinu dana zahtijeva tjelesno naprezanje na nogama kako bi mnoge bolesti nestale.

Masaža stopala na bebu je potrebna u slučaju ortopedskih nedostataka ili sprječavanja nastanka. Da bi se ton mišića vratio na uobičajeni, pravilan razvoj luka nogu, postupak je dobro ukazan. Vježbe ovog tipa povezane su s poboljšanjem zdravlja djetetovog tijela u cjelini, ovdje postoje točke povezane s funkcioniranjem unutarnjih organa.

Značajke performanse masaže stopala

Da biste ispravno napravili masažu, sjetite se značajki izvršenja. Kod djece mlađe od godinu dana postoje slabi mišići, stvaranje kostiju je u tijeku. Noga, koja nema luk, vizualno pokazuje ravni oblik zbog sloja masti.

Fizičke vježbe za djecu mogu se obaviti od rođenja, u dobi do godine dana, s iznimno laganim potezima. Unatoč jednostavnosti, pokret donosi mnoge prednosti.

Postupno se povećava vrijeme provedeno na masaži, vježbe postaju složenije, dodaju se novi pokreti. Nakon godinu dana u tijelu djeteta postoji mnoštvo promjena, noge postaju sve jače. Već je dopušteno okretati prste na stranu s oprezom.

Masaža dječjih stopala i tehnike

Roditelji imaju pravo naučiti kako izvesti masažu stopala za dijete.

Radite na prstima:

 1. Morat ćemo provesti pripremne vježbe. Noga ostaje nepomična, trebate držati s jednom rukom, a drugu za obavljanje potrebnih tehnika. U početku se provodi stroking stopala, čija je amplituda pokrivena donjom nogom i zglobom gležnja. Shin je trljao u polukrug, milujući pokreti pokriva. Pomaže učincima kroz površinu kože na živčanim završetcima. Mišići se opuštaju, spremni za percepciju naknadnih vježbi.

Radite s nogu:

 1. Rad na međusobnim mišićima počinje na prednjoj nozi. Da biste ispravno vježbali vježbe, morate prstima preklopiti u obliku pinceta, a zatim nastavite na Ahilovu tetivu. Preporučuje se mala djeca prijam bez jakog pritiska.
 2. Nakon godine rođenja, djeca se masiraju u potplat mekom kretanju prstiju u smjeru odozgo prema peti. Pokreti se izvode u obliku grebena.

Poznata vrsta točke stopala masaža, a ne svatko je u mogućnosti to obaviti ispravno. Dodijeli proces majstoru ili roditelju koji je stekao vještine u tečaju treninga masaže. Temelj liječenja uključuje prešanje na željenu točku refleksogene zone, izvedeno s jednim ili dva prsta. Jaki kratki pritisak povećat će ton specifičnih mišića. Nježan i dugotrajan pritisak ublažava napetost određenih mišića.

Jednostavno je svladati uobičajene tehnike, ali je kontraindicirana za nepripremljene osobe.

 1. Masirajte letjelicu s kružnim ubodom. Zglob je uhvaćen u takvoj tehnici u isto vrijeme.

Ostale vježbe vezane uz donju nogu:

 • U desnoj ruci staviti dječju peta. S druge strane, izvodite strastvena kretanja tjelesnih nogu i donjih nogu na stranama prema bedru, ne dodirujući koljeno. Frekvencija vježbe - 5 puta.
 • Od pete prema prepone do udara noge.
 • Palac se nalazi na bočnoj liniji stopala, a ostatak prstiju zadržava suprotnu površinu. Razbiti u krugovima. To je učinjeno kako bi se uklonili hipertonija mišića nogu.
 • U lijevoj ruci, uzmite dječju nogu, s druge strane "nacrtati" visine ili kružne pokrete iz središta stopala.

Refleksne tehnike u stopalnoj masaži

 1. Djeca do jedne godine obavljaju refleksne tehnike. S palcem i kažiprstom jedne ruke, podignite stopalo, s palcem druge strane, energično pomičite u krug na potplatu. Središnji i indeks prstiju istodobno masiraju stopalo sa strane.
 2. Tlak na stopalu se vrši na dnu prstiju. Dijete će odgovoriti na takve radnje savijanjem.
 3. Brzo kucanje na Ahilovu tetivu korisno je. Recepcija pridonosi djelovanju refleksnog produžetka nogu. Slična se događa i za vrijeme šamaranja na potplatu u smjeru od pete do prstiju.

Vježbe pomažu ispravnom oblikovanju luka noge.

preporuke

 1. Ako se dijete ponaša nelagodno dok diše noge, situacija nije ugodna za dijete, sigurno se može reći da su vježbe učinjene pogrešno. Nastavak, kada je dijete u živčanom stanju, nemoguće je. Osigurajte dijete, a zatim nastavite.
 2. Tijekom masaže stopala korisno je razgovarati s djetetom, pjevati pjesme, čitati pjesme, uključiti ugodnu melodiju.
 3. Čarobnjak ne preporučuje korištenje alata i tekućina za taktilni rad s nogama djeteta. Razne kreme i druge tvari neće dopustiti majci da u potpunosti osjeti kontakt s tijelom bebe, smanjujući prednosti liječenja. Neiskusna osoba može pogriješiti u izvršavanju pritiska sile, brzine i zaustavljanja. Svaka krema za masažu, druga tvar začepljuje pore, događa se pregrijavanje.
 4. Soba u kojoj se preuzimaju tjelesne vježbe za prevenciju nogu, nužno se emitira.
 5. Ako dijete sudjeluje u hladnoj sezoni, korisno je odabrati toplom mjestu.
 6. Izvođenje masaže stopala za dojenčad zahtijeva samo prste i ruku.
 7. Za provjeru adekvatnosti snage i pritiska, masažni terapeut je dužan provjeriti tehnike za sebe.

Nekoliko riječi o nemogućnosti obavljanja zaustavne masaže

Ne možete poduzimati radnje za sprječavanje i liječenje stopala u bolestima:

 • abnormalnosti u dišnom sustavu;
 • neispravnost kardiovaskularnih organa.

U takvim slučajevima obratite se liječniku.

Zabranjena je masaža stopala s:

 • osip;
 • gljivične bolesti;
 • razne upale kože;
 • u nazočnosti ozljede (opekline, frakture);
 • tijekom zaraznih bolesti;
 • s krvnim lezijama;
 • u prisutnosti tumora.

Rad s nogama djece odgađa se neko vrijeme:

 • s povećanjem tjelesne temperature;
 • s razvojem rakom i njegovim pogoršanjem;
 • s lomljivim kostima;
 • kada je koža preosjetljiva;
 • s hipertrofijom;
 • kršenje bubrega i jetre;
 • ako postoji kvar gastrointestinalnog trakta;
 • s povraćanjem.

Nisu vršene medicinske vježbe u trenutku hirovitog stanja djeteta prije odlaska u krevet.

Frekvencija masaže i njezina potražnja

Korisno je za bebu do godinu dana napraviti masažu dnevno, u nedostatku kontraindikacija. Dopušteno vrijeme za postupak je od 2 do 5 minuta. Dovoljno je vrijeme da se eliminiraju poteškoće u kršenju tonusa, kako bi se ojačao imunološki sustav. Tijekom masaže, funkcije mozga povezane s taktilnošću i kretnjom će raditi, dijete će se razvijati brže.

Prevencija bolesti nogu i njihovo jačanje, koju izvodi voljena osoba, će imati koristi djetetovom tijelu, radost neobične komunikacije. To doprinosi punom i brzom razvoju bebe do godine dana.

Korisna masaža za prve korake djeteta

13. prosinca 2017. godine

Neki roditelji bliže godini početi se brinuti zbog čega dijete još nije otišlo sam. Djevojke djevojke ranile su nakon 9-10 mjeseci. Oni počnu masiravljati bebu kako bi mogli hodati i čekati trenutne rezultate. Pedijatri i ortopedi umorni su od ponavljanja da svako dijete ima svoj razvojni program. Ako je mrvica poduzela prve korake nekoliko mjeseci nakon prvog rođendana i nema zaostajanja u razvoju, to se smatra normalnim.

Međutim, liječnici vam savjetuju da posjetite sobu za masažu ili se sami masirajte kod kuće. Pomaže u jačanju malih nogu i povećanju tonusa mišića.

Što trebate znati prije nego počnete s masažom

Nema sumnje da li je vrijedno takve postupke za dijete. Oni će imati koristi. Nakon što vidite kako se profesionalno profesionalno bavi masažom, shvatit ćete kako to učiniti i moći ćete ponoviti ove akcije. Glavna stvar je zapamtiti slijed i dobiti dozvolu od liječnika.

Jednostavna pravila koja će vam pomoći pri obavljanju masaže:

 1. Izvršite manipulacije na tvrdoj površini. Neće biti masaža iz kreveta. Stavite deku i flanel pelenicu na stol za mekoću.
 2. Spustite se na posao samo uz dobro raspoloženje djeteta ne prije sat vremena nakon jela. Ako vaše dijete ne hoda, onda s punim želucem želi spavati, ali ne i aktivan.
 3. Jutro je najbolje vrijeme.
 4. Ruke bi trebale biti tople, nokti uskoro ošišani. Neposredno prije postupka, operite ruke sapunom i podmazujte s kremom za hranjenje za bebe ili uljem.
 5. Svi pokreti se provode glatko i nježno. Samo trljanje obavlja se dinamički, no ta se mudrost i dalje treba naučiti.

Imajte na umu da masažni terapeuti uključuju ne samo zonu stopala. Ton mišića povezan je s cijelim živčanim sustavom, što znači da morate masirati ruke, vrat i leđa.

Indikacije za masažu stopala

Sjednice su propisane za sve ortopedske probleme u bebama do godinu dana. Glavni cilj masaže jednogodišnjeg pacijenta jest podučiti male noge kako bi prešli i čučali.

Osim toga, dijete nije otišlo na vrijeme za koje liječnik može dijagnosticirati takve bolesti:

 • atrofija mišića;
 • clubfoot;
 • visoki luk nogu;
 • policajac.

Ako stručnjak inzistira na posjeti maseru u klinici, preporučujemo da se ne liječite sami. Usluge liječnika iz lokalne bolnice obično su besplatne. No, pričekati vrijeme prikladnog snimanja može biti vrlo dugo. Neki praktični maserovi odlaze kući. Ovo zadovoljstvo nije jeftino, ali štednja na zdravlje djeteta ne vrijedi.

Najpristupačnija masaža za mamu

Nisu svi pokreti mogu biti ispravno izvedeni. Ne mislite da ste veliki stručnjak za masažu za djecu. Ako dijete ima problema, važno je konzultirati ortopedist na vrijeme i pronaći kvalificirani maser.

Nudimo vam da se upoznate s pojednostavljenom metodologijom koju svaki roditelj brige može:

 1. Postavite dijete na leđa. Savijte noge na koljena. Stisnite jedni druge i pokušajte se dizati na prsa. Ako je dijete spremno za postupak. Pokušajte saviti vrat tako da glava zadovoljava koljena.
 2. Počnite nježno tresti djetetu. Za jednogodišnje dijete, ovo se može činiti zabavnom zabavom.
 3. Podignite dijete, podupirući pod rukama. Swing naprijed i natrag lijevo i desno, poput njihala. Nemojte zaboraviti dok se smješkujete.
 4. Ponovno se vratite na ležeći položaj. Držeći bokove mrvice, opet ih početi zamahivati.
 5. Tresti male zglobove, postupno se dižući do ramena.
 6. Vježba "bicikl" je savršena za masažu i uživanje u djetetu.
 7. Kada masirati stopalo, obratite pozornost na prste. Koji je pritisak potreban, pokušajte se prepoznati.
 8. Podupirite dijete, zamolite ga da se stomp na pelene.

Ako beba počne djelovati ili čak plakati, odmah zaustavite postupak. Bolje se vratiti na postupke kasnije. Važno je razmotriti jeste li ne povrijedili mrvice, nije li hladno u sobi ili ako ništa ne boli.

Značajke bebe masaže

Mobilno dijete treba napraviti opuštajuću masažu koja će mu olakšati i ublažiti napetost u mišićima. Normalno, jedan postupak bi trebao trajati najviše pola sata ili manje.

Budite sigurni da se osmjehnete i budite nježni sa svojim djetetom. Ne treba se bojati. Masaža je ugodna zabava za majku i bebu. Pjesme, pjesme, glazba i glazba uključit će smirivanje atmosfere.

Liječnici preporučuju nakon masaže da se uključe u fizikalnu terapiju. Zamijenite ga mobilnim igrama. Uhvatite ili prođite kroz labirint.

Visoka kvaliteta masaža će spasiti bebu od mnogih ortopedskih problema. Uzmi ozbiljno savjete pedijatru, a uskoro će vaše dijete poštovati prve plah korake.

Masaža stopala za bebe

Masaža nije samo ugodna procedura, već je apsolutno korisna za sve. Pogodan je za odrasle i najmanji kikiriki. Međutim, roditelji trebaju biti svjesni da masaža stopala za djecu ima svoje osobine. Uz to, možete zaboraviti na takav problem kao i povećani ton, kao i opuštajuća masaža pomaže ojačati noge djeteta.

Ako je ovaj postupak propisan od strane liječnika, tada se obratite iskusnom maseru koji zna raditi s malim pacijentima. U slučaju kada je masaža stopala za djecu samo preventivni postupak, može se izvoditi kod kuće.

Masaža stopala za bebe

Postoje jednostavna pravila koja će vam pomoći pravilno obavljati masažu:

 • temperatura u sobi bi trebala biti udobna za dijete;
 • Mamin dlanovi također trebaju biti topli i prsti bi trebali biti uklonjeni;
 • Možete napraviti masažu prije kupanja ili u vrijeme kada je mrvica u dobrom raspoloženju (ne prije odlaska u krevet, ali ne nakon njega);
 • potrebno je razgovarati s bebom tijekom masaže, šaputati mu ugodne riječi.

Pokrenite postupak nježnim, milovanje pokretima. Nakon toga masaža stopala za djecu može se izvesti malo intenzivnije, ali ne zaboravite da je koža djeteta vrlo osjetljiva. Svjetlosni pokreti bi trebali početi od kuka do stopala, s brzinom i snagom pritiska, poželjno je postupno povećavati. Takve se vježbe moraju obaviti 5-6 puta na svakoj nozi.

Zatim morate mijenjati noge malog pacijenta. Bolje je započeti s oštrim i kratkim pokretima, a zatim nježno pritisnite cijelom površinom stopala pomoću jastučića prstiju. Zatim morate obaviti trljanje kružnih pokreta koji će vam pomoći razviti zglobove stopala.

Dovršite masažu stopala za djecu s umirujućim pokretima. Da biste to učinili, morate staviti ruke pod malu guzicu i udariti ga. Zatim isti pokreti odlaze od svećenika do peta ljubljenog djeteta.

Važno je da roditelji znaju da masaža stopala za djecu treba započeti u dobi od dva mjeseca. I ne svi djeca vole masažu, ponekad se prosvjeduju s plakanjem, vikanjem. U tom slučaju, ovaj postupak je bolje odgoditi sve dok beba malo stariji.

Masaža dječje noge kod kuće

Masaža je korisna za dijete zbog složenog utjecaja na cijelo tijelo. Kretanja masaža jačaju mišićni okvir, poboljšavaju kretanje krvi, razvijaju dodir. Za formiranje položaja provodi se posebna masaža stopala i poboljšava pokretljivost zglobova. Prije početka kućnih sjednica morate se obratiti pedijatru za kontraindikacije i određivanje broja postupaka.

Učinak masaže

Počinju masažu noge dojenčadi kad beba ima 2-2,5 mjeseci, a oni moraju uzeti u obzir posebnost dječje noge. Novorođenčad ima vrlo krhke kosti i na nogama nema masnog sloja, stoga je zabranjeno djelovati silom na nogama.

Pokreti opuštajuće svjetlosti korisni su za djecu: oni uzrokuju pozitivne emocije, opuštaju se, povećavaju dodir s roditeljima.

Svrha i učinak masaže mijenja se u dobi djeteta: prva tri mjeseca studija usmjerena je na opuštanje mišića mišića. Sljedeća tri mjeseca je normalizacija mišićnog tonusa i jačanje mišićnog tkiva, a zatim - koordinacija rada različitih mišićnih skupina. Od 9 mjeseci do godine, svrha masaže je pripremiti mišićno-koštani sustav za hodanje.

Koristan učinak masaže očituje se u:

 • Razvoj koordinacije kretanja;
 • Poboljšati funkciju mozga;
 • Formiranje ispravnog držanja;
 • Poboljšanje disanja i cirkulacije krvi, metaboličkih procesa;
 • Poboljšanje rada živčanog sustava;
 • Smanjenje rizika od raka;
 • Opuštanje živčanog sustava.

Nakon redovitih masaža stopala, bebe se brže i počinju hodati.

Na nogama postoji mnogo živčanih završetaka i biološki aktivnih točaka, a njihova studija jača zdravlje djeteta. Tijekom masiranja, proces probave poboljšava se, jača imunitet i aktivira cirkulaciju krvi. Mehanički utjecaj stvara ispravnu siluetu stopala.

Noga masaža za djecu nastavlja raditi nakon godinu dana. Dnevne procedure jačaju imunološki sustav, poboljšavaju metaboličke procese, sprječavaju zakrivljenost nogu. Djeca od 4-5 godina su aktivna i mobilna, trebaju postupke podupiranja. Masaža petogodišnjeg djeteta usmjerena je na sprječavanje ravnodušnosti i skolioze, bolesti mišićno-koštanog sustava.

Masaža valgusnom deformacijom

Neke bebe mlađe od 3 godine, ima deformacija nogu. Valgusova deformacija odnosi se na promjenu oblika koljena, koja deformira oblik donjih ekstremiteta. Možete ga primijetiti kada dijete stoji, tako da se pete i koljena pridruže. Kada su djetetove noge deformirane, gležnjevi su odvojeni, a ako su blizu, koljena se guraju jedna iza druge. Istovremeno s deformacijom može pogoditi bebu i rakove. Hypovitaminosis D dovodi do razvoja raka, što također utječe na metabolički poremećaj.

Kod X-oblika, dijete je propisano terapeutskom masažom. Njegov je cilj jačanje mišićnog tkiva bedara i unutarnjeg dijela nogu, kako bi se opustila izvan nogu. Stražnja strana, stopala i stražnjica također su uključeni tijekom studija. Redovite sesije omogućuju zglobovima koljena da se vrate u normalni položaj.

Indikacije i kontraindikacije

Masaža je postupak aktivne fizioterapije, koji se koristi za sprečavanje ortopedskih problema, rakova, bolesti živčanog sustava i jačanje imunološkog sustava. Postupci su propisani ne samo za dojenčad. Djeca starijih od jednogodišnjih domova preporučuju se za:

 • Ravne noge;
 • Neodgovarajući razvoj mišićno-koštanog sustava;
 • Noge klubova;
 • Hipertoničnost i hipotonije mišićnog tkiva;
 • Zakrivljenost nogu i kralježnice;
 • Visoki luk nogu.

Oni također provode postupke za bolesti koje su nastale kao posljedica nošenja neugodnih cipela i nedostatka pokreta.

Masiranje stopala djece kontraindicirano je u:

 • Bolesti kože i njezina preosjetljivost;
 • Pojačana stadij raka;
 • Krhkost kostiju;
 • Visoke temperature;
 • povraćanje;
 • Bolesti krvi, bubrega, jetre i probavnih organa;
 • Tuberkuloza i diateza;
 • Akutni artritis;
 • dijateza;
 • Bolest srca;
 • Kile.

Ako vaše dijete ima probleme s disanjem, trebate se posavjetovati s liječnikom prije sesije.

Mehanizam utjecaja na tijelo

Masaža utječe na receptore kože, što dovodi do pojave refleksa visceralnog kože. Njihova je suština da iritacija područja dovodi do refleksnog povećanja aktivnosti unutarnjih organa povezanih s ovim područjem. Aktivacija živčanog sustava stimulira aktivnost osnovnih funkcija i sustava djetetovog tijela.

Povećanjem cirkulacije krvi, protok kisika, krvi i hranjivih tvari u organe i tkiva povećava se. Ubrzanje kretanja limfe dovodi do prirodnog i brzog uklanjanja metaboličkih proizvoda iz tijela.

Mehanički učinak na kožu izaziva aktivnu proizvodnju endorfina i hormona rasta. Tijelo se opušta, ublažava mišićne grčeve i blokade. Proučavanje stopala također potiče razvoj govornih centara.

Tehnike i tehnologije masaže

Prilikom obavljanja masažnih postupaka za noge valja zapamtiti da kostur bebe još nije formiran i sastoji se od hrskavice. Grubo, nasilno i naglo kretanje može uzrokovati bol i uzrokovati ozljede.

Masaža počinje i završava s dlanovima milovanja. Ova tehnika priprema kožu za intenzivnije efekte i pomaže u opuštanju mišića. Trbuh se provodi intenzivnije radi dubokih potkožnih slojeva. Prilikom izvođenja ove tehnike tkiva su pomaknuta u smjeru kazaljke na satu. Trljanje je usmjereno na smanjenje mišićnog tonusa, poboljšanje protoka krvi i zagrijavanje tetiva.

Mijesanje se sastoji od uzbudljivih pokreta, stiskanja i laganog pomicanja tkiva. Drži se s tri prsta. Ova tehnika potiče protok krvi, smanjuje oticanje i poboljšava funkcioniranje dišnog sustava. Sljedeći je trik vibracije. Brzi i oscilirajući pokreti dovode do trese tkiva, što smiruje živčani sustav. Koristi se za liječenje nogu i ozljeda stopala.

Pravila masaže

Tehnika i značajke masaže ovise o dobi djeteta. U prvim mjesecima života djeteta preporuča se da se suzdrže od vibracijskih pokreta. Tijekom vremena, masaža svjetla zamjenjuje se intenzivnijim, povećavajući njegovo trajanje i raznovrsne tehnike.

Kako napraviti masažu:

 • Sve tehnike izvode se u ležećem položaju;
 • Masaža se obavlja jednom rukom, dok s druge strane cijelo vrijeme drže dječju nogu;
 • Svi pokreti se izvode u smjeru od stopala do bedra;
 • Masaža počinje sa stražnje strane;
 • Ahilove tetive, trbuhe i bedro rade.

Prilikom rada s nogama prvo prionu djetetu, a zatim cijelu površinu. Kretanje - kružno i spiralno, smjer - od pete do prstiju i leđa. U slučaju bolesti stopala za bebe obavlja se masaža s parafinom. Njegova uporaba pomaže zagrijati tkivo, opustiti mišiće, proširiti kapilare i ublažiti bol.

Masaža tijekom deformacije ekstremiteta provodi se kako slijedi:

 • Leda se masirati iz kralježnice dolje i na stranu;
 • Stražnjice i kneecaps rade u smjeru kazaljke na satu;
 • Stražnjica bedara i donjih nogu - odozdo prema gore;
 • Noge su na stražnjoj strani prstiju.

Kada beba ima šest mjeseci, preporučljivo je dobiti masažu stopala. To ima učinak akupunkturnih efekata i pomaže u jačanju ligamenta i mišića, daje luk nogu točan položaj.

Koliko često se prijavljuje

Pravilnost i vrijeme postupka ovise o dobi djeteta i individualnim indikacijama. Ako nema negativnih reakcija i posebnih preporuka liječnika, tada se sesije mogu obavljati dnevno.

Prve sesije trebale bi trajati najviše 5 minuta, a za 6 mjeseci vrijeme masaže s gimnastikom dolazi 20-25 minuta. Sesija počinje sat vremena nakon jela i 30 minuta prije jela.

Dječja masaža stopala je prevencija mnogih bolesti mišićno-koštanog sustava, živčanog sustava i probave. Prije nego što masažete noge djeteta, trebate se posavjetovati s pedijatrom kako biste identificirali kontraindikacije i moguća ograničenja. Treba imati na umu da su dječje kosti krhke, a nemarni pokret može dovesti do ozljeda. Izvođenje self-masaže može biti dnevno, ako nema negativnih reakcija. Glavni pokreti su u krugu, ravnih linija, cik-cak i valovit. Postupak se treba izvesti s intenzivnim intenzitetom i uvijek završiti s mekim pomicanjem.

Što može izliječiti masažu stopala

Masaža beba je terapijska i profilaktična. Ako prvi može obaviti samo stručnjak, onda drugi mogu učiniti roditelji djeteta.

Noga - karta našeg tijela. Yogiji su uvijek bili pažljivi na masažu tog dijela tijela i vjerovali su da bi to moglo izliječiti mnoge bolesti. I sve zato što su smješteni oko 72 tisuće živčanih završetaka. Sigurno ste opetovano vidjeli karticu za zaustavljanje, koja se koristi u refleksologiji (akupunktura) - samo je točkana točkicama. Svi oni su odgovorni za određeni organ, stoga, masiranje potrebnih zona, moguće je korisno utjecati na cijelo tijelo.

ZAŠTO MORA ZA DJECU

Također je korisna i dječja masaža pod nožom. Naravno, mi ne govorimo o refleksologiji - samo ga stručnjak treba provesti za bebe. I trljanje, stroking, lagani pritisak, što se može učiniti kod kuće, također je korisno za dijete. Masaža stopala za bebe je potrebna za profilaktičke svrhe - od ravnih stopala, problema s mišićno-koštanog sustava, pa čak i za liječenje već utvrđenih problema.

Masaža djeluje kao sedativa. Na primjer, dijete plače na leđima i ako ima koliku bolest - na trbuhu. Udaranje i potapanje smiruju bebu. To se također odnosi i na masažu stopala - "pacifira" živčani sustav. To treba učiniti polako i mjereno.

Kroz živčani završetak takav postupak blagotvorno djeluje na cijelo tijelo. Masaža stopala poboljšava cirkulaciju krvi i pomaže u jačanju imunološkog sustava. "Uključivanje" taktilnih funkcija mozga doprinosi brzom razvoju.

OD ČEKA DOBITI ZA DJECU MASAŽA STOP

Lagana masaža stopala za dijete može se obaviti od 2 mjeseca. Udarajte dječja stopala ili nacrtajte figura na nogama s palcem. Već od 4 mjeseca dodajte novu opremu - pritisnite malo, trljajte je. Intenzivniji pokreti imaju bolji učinak na cirkulaciju krvi. Ali uvijek biste trebali završiti masažu laganim trljanje. Od 8 do 10 mjeseci, prstima dodirujte, gnječite i više vremena - lagano ih zakrećite gore i dolje, lijevo i desno.

KAKO UČINITI MASAŽU ZA DJECU

Stavite dijete na leđa, tako da je bio udoban. Za masažu stopala koristite ulja koja su pogodna za dječju kožu - kamilice, badem, masline. Obavezno uzeti u obzir opće stanje djeteta - ne biste mu trebali biti uznemireni njegovim postupcima ako je uzrujan zbog nečega ili ga boli.

Masaža stopala za djecu može se obavljati svakodnevno. Pazite da beba bude puna. Da biste izbjegli poteškoće s zaspavanjem, provodite postupak nekoliko sati prije spavanja. U dva mjeseca, masaža beba na minutu, godinu dana - 5-7 minuta.

Dok je dijete još uvijek mrvica, na maloj nozi teško je pronaći određene točke, napraviti masažu u zonama. Dakle, prsti su odgovorni za funkcije glave, oni se također masiraju prilikom zubiranja. U sredini prstiju jastučići su točke s kojima možete utjecati na paranazalne sinuse. Rub pete je odgovoran za zdjelične organe. Malo više je zona organa donjeg trbuha, a još veća - organi gornjeg dijela.

Kada beba pješice postane malo, moguće je utjecati na određene točke na stopalima. Da biste to učinili, upotrijebite kartu za refleksologiju. Istina, bolje je povjeriti takvu masažu stručnjaku - sigurno će točno pronaći sve potrebne točke.

Kada nije nemoguće napraviti masažu zaustaviti bebu

Masaža stopala, kao i opća, ima kontraindikacije.

 • Visoke temperature
 • Rakovi i bolesti koje su popraćene krhkim kostima.
 • Problemi kože: preosjetljivost, osip, upala, gljiva.
 • Poremećaj gastrointestinalnog trakta.
 • Bolesti bubrega i jetre.
 • Nemirno stanje djeteta, plačući.
 • Opekline, modrice, napadi, prijelomi.
 • Zarazne bolesti.
 • Poremećaji krvi.
 • Tumora.
 • Bolesti kardiovaskularnih i respiratornih sustava. U ovom slučaju, bolje je konzultirati liječnika. On će dati točan odgovor, bez obzira je li moguće napraviti masažu stopala za bebe.

Mi masažemo noge - za dobro zdravlje i pravilan razvoj.

Masaža ima višestruki učinak. Uostalom, u isto vrijeme, mišići su rastegnuti, živčani završetak i stimuliraju se biološki aktivne točke, a reguliraju se limfni i venski sustavi. Masaža stopala je vrlo korisna - lak i djelotvoran učinak na udove i na cijelo tijelo djeteta.

Sami roditelji mogu masažu noge novorođenčadi. On je prikazan i zdrava djeca, i imaju bilo kakve abnormalnosti u zdravstvenom statusu, može se održavati svakodnevno. Ako vaše dijete ima neurološke ili ortopedske probleme, preporuča se dodatno provoditi tečajeve terapijske masaže od strane stručnjaka.

Ono što je važno za roditelje da znaju

U početku, dijete ima fiziološku hipertoniju u udovima. Stoga su mu prsti često komprimirani u kamere, ruke i noge su savijene i dovedene u tijelo, a noge mu izgledaju kao kosolapyat. Ovo je normalno. Postupno, ton će se smanjiti, a beba će naučiti njegovo tijelo. Uz pomoć masaže i vježbi možete učinkovito opustiti mišiće u nogama i postupno povećati količinu kretanja u zglobovima, pridonoseći razvoju djeteta.

Ako dijete ima neurološke abnormalnosti, ton u udovima može biti pretjerano visok, nizak ili asimetričan. Otkriva ga pedijatar i neurolog. No sama majka može primijetiti znakove patologije. Obavezno obavijestite svog liječnika što je prije moguće! Dnevna masaža stopala za novorođenčad u takvim slučajevima vrlo je važna, značajno poboljšava dobrobit djeteta. Znakovi i ostale informacije o patologijama mišićnog tonusa kod djece →

Pravilno podešavanje nogu omogućuje ravnomjerno raspoređivanje opterećenja na zglobovima, zdjelici i kralježnici. Stoga je normalni ton i dobra podrška sprječavanje ranog trošenja međuvertebralnih diskova i zglobova. Sustavna masaža za klitoris u novorođenčadi i vježbama savršeno će nadopuniti liječenje preporučeno od strane ortopeda.

Tijekom masaže, vrlo je važno da ne utječu na zone blizine plovila i živaca. To su inguinalna nabora, bedra u blizini genitalija, generirana fossa i gornja trećina unutarnje površine donje noge. Maksimalni mogući utjecaj je mekani udar. Također je vrijedno izbjegavati znak, hemangioma.

Budući da masaža utječe na vene i limfne žile, sve pokrete masaže na nogama trebaju biti usmjerene od dna do srca.

Prilikom masiranja stopala djeteta, posebnu pažnju treba posvetiti instinktnom dijelu stopala. Činjenica je da utjecaj na ovo područje utječe ne toliko mišiće koje se nalaze ovdje kao biološki aktivne točke. Poticanje bogate mreže živčanih završetaka aktivira refleksne reakcije s odgovorom različitih unutarnjih organa i cijelih sustava.

Na nozi je "karta" akupunkturnih zona, to je isto za sve ljude. Čak i na malenoj stopi novorođenčeta postoje područja funkcionalno povezana s trbuščićem, crijevima, senzornim organima i drugim važnim dijelovima tijela. Na primjer, probavni trakt projicira se u zrcalnoj slici iz tuberkula pod velikim nožem stopala. Zbog toga trljanje trbuha između unutrašnjih i vanjskih lukova nogu može olakšati koliku bol. Zakrivljeni pokret ispod spoja ispod 1 prstiju smanjuje regurgitiranje. Na prstima su zone sluha i vida, duž unutarnjeg ruba potoka nalazi se područje odgovorno za kralježnicu.

Koža na nogama novorođenčeta mršava, nježna. Stoga ne biste trebali uložiti velike napore u pokušaju poboljšanja funkcioniranja unutarnjih organa. U akupunkturnoj terapiji nije važna snaga pritiska, već izbor točke utjecaja. Pomicanje u smjeru kazaljke na satu, pritiskanje vršcima prsta s vibracijama i dovoljno tijeka prijenosa tlaka u krugu. Nema potrebe dovesti dijete do suza, takva refleksno masaža stopala ne bi trebala donijeti bol.

Znajući o biološki aktivnim točkama, majka može utjecati ne samo na mišiće, već i uravnotežiti funkcioniranje cijelog tijela kada masaže noge svoje bebe.

Priprema za masažu djeteta

Masaža ima vrlo jak učinak na tijelo. Stoga se to ne može učiniti u akutnoj fazi infekcije i prehlade, vrućice. No mekim potezima kože nogu, trljanje nogama nije zabranjeno ni kod bolesti bebe. To ne zahtijeva posebnu pripremu, to je prilično svakodnevni tjelesni kontakt majke i njezine bebe tijekom odijevanja, higijenskih postupaka, igara.

Probudno razdoblje pogodno je za masažu kada je dijete puno i mirno. Soba bi trebala biti topla, poželjno je isključiti mogućnost glasnih, oštrih zvukova. Toddler se bolje stavlja natrag na polukrutu površinu. Masaža stopala za novorođenče može se obavljati izravno na majčinom krilu.

Ruke odrasle osobe trebaju biti čiste, tople, bez ukrasa. Možete primijeniti malu količinu sterilnog ulja (biljka ili masaža), bebe vrhnje.

Kada masažu noge, nije potrebno potpuno ukloniti bebu, jednostavno uklonite klizače i čarape.

Nemojte prestrašiti dijete s koncentriranim izrazom. Osmijeh, kava, pjevaju pjesme, čitajte rituale. Pripremite igračke kako biste djetetu odredili vrijeme, ako se igra.

Kako masažu

 1. Masaža počinje s nizom mekih poteza od stopala do prepona. To je pogodno to učiniti, spajajući područje gležanj zglobova s ​​dlanom ruke i vodeći ruke gore. Stupanj pritiska postupno se povećava. Zagrijava mišiće, aktivira cirkulaciju krvi.
 2. Zatim udarite potplati. U tom slučaju možete upotrijebiti reflekse djeteta. Kada pritisnete gumu ispod 2 prsta, ostatak prstiju će se stegnuti, a kada nacrtate liniju na potplatu blizu vanjskog ruba stopala, raspršit će se poput obožavatelja.
 3. Potezima slijedi dodirivanje za opuštanje mišića. Oni također stvaraju lagane šiške s vršcima prstiju i vibrirajućim pokretima. Ova faza završava opet milovati. U početku je ovo dovoljno.
 4. Od 3 mjeseca lagano trljanje od dna do vrha je dodano. Oni su napravljeni u spiralnim ili moždanim dijagonalnim kretnjama. Zatim je masaža stopala novorođenčadi komplicirana. Palcem s umjerenim pritiskom, slika 8 se nacrta nekoliko puta od pete do dna prstiju, a vanjski rub stopala se utrlja. Svaki prst lagano krekri, poželjno je uhvatiti interdigitalno područje.

Masaža ide dobro vježbama - savijanje nogu, lagano zakretanje gležnja (kod djece starijih od 3-4 mjeseca). Možete vježbati s podrškom, odmarajući noge djeteta na dlanu.

Svaka vrsta utjecaja je završena s nekoliko udaraca, na kraju masaže također je potrebna opća drijemanje.

Savjet

Masaža novorođenčeta smanjuje mišićni ton. Može se koristiti kao igra. Nazovite dijelove tijela na koje dodirnete, zamijenite učinak masaže poljupcima, pretvarajte se da je stroj ili vlak na stazama. Ovakav pristup omogućit će i masažu aktivnog djeteta. Znatiželjan, beba će vam omogućiti da potrošite čitav niz učinaka.

Ako dijete ima niski ton, masaža treba biti stimulativna i mora se kombinirati s gimnastikom. Najbolje je pojasniti način provođenja neurologa i profesionalnog masažnog terapeuta. Kada masaža stopala na nogama također ima svoje osobine, o kojima će liječnik reći.

Masaža stopala pomaže u borbi s fiziološkom hipertonom novorođenčadi, potiče razvoj djeteta. To se može učiniti s različitim abnormalnostima, ali za to morate dobiti preporuke liječnika i masažnog terapeuta.

Autor: Obukhova Alina Sergeevna, obiteljski liječnik

Masaža za ravne noge kod djece

Većina slučajeva pedijatrijske ravne noge može se ispraviti konzervativno, bez operacije. Da bi to učinili, dijete je propisano sveobuhvatno liječenje, koje uključuje gimnastiku i fizikalnu terapiju, nosi ortopedske cipele ili ortopedske uloške, kao i masažu i samousuhaciju stopala. Kako napraviti dijete masaža tijekom deformacije stopala, mi ćemo raspravljati u ovom članku.

Zašto vam je potrebna

Masaža s ravnim stopalima omogućuje vam da poboljšate cirkulaciju donjih ekstremiteta, oslobodite opterećenje od nekih mišićnih skupina i prenesete je na druge, jačate tetive i doprinose stvaranju ispravnog položaja luka nogu i metatarskog kamenja.

Ovo je vrlo važno u korekciji patologije. Profesionalna terapijska masaža je skupo, a ne sve obitelji mogu priuštiti takve tečajeve, a s ravnim nogama duga su. Ipak, nemojte očajavati, jer tehnika obavljanja takve masaže nije teška, to je u roku od roditeljske moći da ga ovlada, kako bi se sesije provodile s udobnošću kod kuće bez ikakvih dodatnih troškova.

Važno je zapamtiti da masažu treba redovito raditi. Bolje - tečajeve 14 dana s pauzama od 7-10 dana.

Učinak će biti izraženiji ako se masažne sesije kombiniraju s drugim metodama liječenja ortopedskih podnožja ili specijalnih terapijskih parova cipela s ravnim nogama, kao i fizioterapije, gimnastike i korekcije prehrane djeteta.

Tehnika masaže

U masaži treba uključivati ​​tehnike usmjerene na poticanje mišića stopala, donje noge, koljena, bedara, stražnjice. Najbolje je pokrenuti masažu s dna i pomičite se glatko.

Pri obavljanju manipulativnih masaža na donjim ekstremima važno je zapamtiti da se svi pokreti odraslih trebaju usmjeriti prema gore, a ne obratno, kako ne bi narušili prirodni protok krvi u nogama.

Zaustavljanje stopala

Peta se "opskrbljuje" debelom i neosjetljiva kožom prirode, pa se u području pete može primijeniti intenzivan dubok pritisak, pa se pažljivo masira luk nogu i prstiju, jer duboki pritisni pokreti u ovom dijelu nogu mogu biti vrlo bolni.

Nemojte pretpostavljati da dobra masaža mora biti bolna. Tijekom sesije, dijete ne smije biti neugodno ili bolno. Pritužbe djeteta na bol - signal maseru da promijeni stupanj pritiska na mišićno tkivo i tetive.

Za masažu stopala trebat će vam dva manja jastuka ili dva ručnika koja se kotrljaju valjcima. Jedan je zatvoren ispod nogu, a drugi ispod koljena. Dijete leži na leđima ili sjedi, pružajući mu noge.

 • Prijem 1. Čistim i suhim rukama lagano trljajte stranu stopala. Pokušajte zadržati svoje ruke pokreta u sync.
 • Prijem 2. Jedna ruka stisnuta u šakom leži na stopalu, a drugi dlan pritisne šakom dolje što je moguće bliže stopalu. Ovako intenzivno duboko trljanje stopala odvija se od nožnih prstiju do pete i natrag. Uz prolaz površine stopala trebao bi biti nešto niži tlak, kako ne bi isporučio bol.
 • Prijem 3. Palcem masažnog terapeuta trebao bi biti na stražnjoj strani stopala, a ostatak na podnožju. Trljale su palce odozdo prema gore, a zatim počnu trljati svaki prst, počevši od velikog i završavajući malim prstom.
 • Prijem 4. Obje stražnje strane stopala i potplata trebaju biti gumirane u kružnom smjeru u smjeru kazaljke na satu.
 • Prijem 5. Peta je u središtu pozornosti. Prvo, intenzivno ga trljajte palcem, a zatim u krugu počnete zgrčiti prostor oko pete.
 • Prijem 6. Koristite indeks i srednje prste s metatarskog kamena na gležanj, zaustavljajući se na gležnju i stvarajući lagane kružne pokrete oko nje.
 • Recepcija 7. S laganim rezanjem vibrira "hoda" po cijelom potplati - od prstiju do gležnja.

Na ovoj masaži stopala može se smatrati potpunom. Ukupno trajanje ove faze je ne više od 20 minuta. Vrijeme je da se vrati.

Gležanj i Shin

Važno je pažljivo izvoditi sve trikove, posebno dijete ima tendenciju da grčevi. Počnite laganim udarcem gležnja, a zatim donji dio nogu prema gore.

 • Prijem 1. S palcem trljajte stranu donje noge s jakim kružnim pokretima odozdo prema gore.
 • Recepcija 2. Pomični i indeksni prsti provode štipanje mišića nogu.
 • Prijem 3. S perajama dlanova, s pokretima piljenja, utrljajte prednji dio tibije.

Stadij završava s mekim vibrirajućim udarcem na gležanj i donji dio nogu, udaraca koji bi trebali potpuno opustiti mišiće. Trajanje ove faze je ne više od 7-10 minuta.

Koljeno, bedro

S koljenom treba biti vrlo oprezan. Zadatak ove faze masaže je redistribuiranje opterećenja, oslobađanje napetosti od ligamenata koljena i mišića bedra.

 • Prijem 1. Masažite koljeno s laganim kružnim pokretima u smjeru kazaljke na satu, glatko prijeđite s indeksom i sredim prstom oko patele.
 • Prijem 2. U kružnom kretanju, lako trljate strane koljena - unutarnje i vanjske.
 • Recepcija 3. Masirajte intenzivnije bedra - duboko mijesanje.

Završite pozornicu mekom vibrirajućom šipkom, milujući mišiće prednjeg bedara. Trajanje pozornice nije više od 5-10 minuta.

Nakon toga dijete mijenja položaj tijela na vodoravnu površinu na trbuhu. Jastuci ili role za ručnike stavljaju se ispod nogu i ispod koljena. Oni obavljaju drugu masažu nogama (kao što je opisano), s posebnom pažnjom na ahilijsku tetivu.

Masaža sjenka, ali ne sa strane, ali sa stražnje strane i bedra. Masaža je završena gnječivanjem i vibrirajućim udarcem u području natica.

Masažu popunite s kupelji s kontrastnim stopalom. Prvo, uronite dječja stopala u bazen s toplom vodom i postupno sipati hladnu vodu dok se tekućina u zdjelici potpuno ne ohladi. Nakon toga, intenzivno utrljati noge i noge s krutom ručnikom za noge.

Nakon toga možete početi akupresurirati s masažnom podlogom.

Materijal za dijete s ravnim nogama treba biti krutiji od preventivne podloge, s izraženijim reljefom ili iglom poput baze.

Može izvesti skup vježbi u stajanju i pokretu - hodanje na prstima, na petama, na bočnim površinama stopala.

Uz poboljšanje cirkulacije krvi, tijekom takvih "šetnje" bos na neravnom podu, masiraju se aktivne točke, koje su vrlo brojne na ljudskoj stopi.