Opća masaža za dojenčad

Liječenje

Sve mame znaju koliko je važna masaža za svoje bebe. Ojačava mišiće i rastući kostur novorođenčeta, liječi, doprinosi pravilnom razvoju djeteta, aktivira zaštitne procese u djetetovom tijelu i time povećava imunitet, normalizira probavu. Također, opća masaža za bebe poboljšava raspoloženje i uspostavlja kontakt između bebe i roditelja.

Dijete treba masirati ne samo tehnički ispravno nego i na određenom mjestu, u određenom vremenu, s pozitivnim stavom iu ugodnoj atmosferi. Sve to, a ne samo što ćete naučiti iz našeg članka.

Najbolje mjesto za postupke

Najprije se odlučite za mjesto gdje ćete stalno masiraju dijete. Potrebno je odabrati najtopliju sobu u kući, jer se bebe brzo zamrzavaju, brže od odraslih. Ova prostorija mora biti prozračena prije provođenja postupka. Mijenjanje stola ili bilo kojeg drugog prikladnog stola za odlaganje iz skice (prozori i vrata). Na njemu stavite krpu, pokrivač i uobičajenu pelenu djeteta kako bi bila ugodnija.

Pored stola za masažu morate postaviti dodatni ormar ili visoku stolicu na kojoj će ležati sve potrebne stvari: druga pelena, ulje, pelena, prašak, krema, sat i tako dalje.

Vrijeme masaže

Pedijatri upozoravaju da tonicnu masažu za dojenčad ne smije biti učinjeno odmah nakon hranjenja. Potrebno je neko vrijeme (oko 15-20 minuta) da dijete oslobodi zrak (burp), inače postoji rizik da će se gušiti tijekom masaže.

Važno je napomenuti da mnogi stručnjaci vjeruju da će masaža na prazan želudac donijeti samo štetu. A ako dijete jede, vježba se može obaviti sat vremena nakon hranjenja. Različiti stručnjaci imaju različite poglede na masažu, tako da sami trebate slušati i gledati svoje dijete: kada se točno osjeća vježbama, kada je često dobro raspoložen i kako se osjeća 20 minuta nakon hranjenja.

Svi stručnjaci se slažu da ne biste trebali napraviti masažu toniranja prije nego što odete na spavanje, inače će se živčani sustav probuditi i dijete će biti dugo probuditi.

Opća načela masaže

Postoje dvije vrste masaža za bebe: opća masaža za dojenčad i liječenje.

Načela opće masaže koja se mogu izvesti kod kuće:

 • novorođenčad treba voditi vrlo pažljivo, sve kretnje treba biti glatko i nježno, bez pritiska. Lagano pomjerite bebe ruke i noge kako ne biste oštetili krhke kosti i slabe ligamente;
 • Prije početka postupka morate oprati ruke sapunom i ukloniti sve nakit;
 • pokreti trebaju napraviti posebnu liniju masaže. Pokušajte zadržati pokrete ruku poravnati s ritmom limfnog toka. Ruke bi uvijek trebale biti tople kako ne bi izazivale nelagodu bebi. Učinite sve bez jakog tlaka, izbjegavajući kralježnicu, jetru, srce;
 • ako želiš potisnuti trbuščić, onda ga učini samo u smjeru kazaljke na satu;
 • Preporučljivo je ne da se masaža u tišini. Možete, na primjer, pjevati, pričati priče ili pjesme, a možete uključiti klasičnu glazbu ili dječje pjesme.
 • punu njegu masaže se obavlja djetetu ne više od 1 puta dnevno. Sve ostalo - to može biti lagano stroking natrag ili trbuščić;
 • Obično daju masažu za dijete u 10 sesija od po 5-15 minuta. Sesija se ne može propustiti, pogotovo ako ste već uzeli tečaj. Štoviše, ako je liječnik rekao da se takvi postupci daju djetetu, a roditelji ih nisu počeli s vremenom, onda bi to u budućnosti moglo nepovoljno utjecati na zdravlje djeteta.

Masaža za sve mišićne skupine

Postupak se može podijeliti u nekoliko faza: masaža ruku, nogu, trbuščića, leđa, kukova.

Ruke. Započnite s masažom najjednostavnijim - općenitim milovanjem djeteta. To će postaviti dijete za daljnje vježbe i dati mu priliku da se opustite. Stavite djetetov prst u ruci i počnite milovati s druge strane s ramena na ruku. Ponovite pokret 5 puta. Sada možete staviti mrvicu na trbuh i ponoviti vježbu.

Noge. Za jačanje mišića nogu, brinite za koljena i noge. Podignite dno dijete u ruci i nacrtajte znak beskonačnosti s drugom rukom - od pete do prstiju i natrag. Zatim, potpuno okušajte noge, lagano zaobilazeći koljena. Ponovite vježbe 5 puta.

Želudac. Za ovu vježbu možete lagano podmazati ruke uljem i početi s laganim stroking stranama, a zatim nastavite kružnim pokretima u smjeru kazaljke na satu. Nemojte koristiti silu, sve mora biti lagano i nježno. Kako bi se bolje izliječilo pupak, oko njega se može nekoliko puta savijati prst u krug.

Butina. Položite novorođenče na leđima, uzmite noge u svoje ruke, savijte se na koljenima i nježno pritisnite na trbuščić. Sada morate pažljivo širiti noge na stranu. Ova vježba sprječava displazije.

Leđa. Vježbe su potrebne za jačanje leđa i dobivanje daljnje ispravne stav. Stavite dijete na trbuh. Stroking leđa, počevši od vrata i glatko se kreće do stražnjice. Tada se trebate udati u smjeru od kralježnice do bačava. Lagano masaža ramena.

Dijete se također može staviti u fetalni položaj, što se i dalje sjeća i voli. Da biste to učinili, trebate uzeti djetetove noge i ruke s jednom rukom i, uz potporu vratu, s druge strane, savijte glavu na prsa. Sada možete lagano tresti bebu. Vježba, usput, pomoći će smiriti dijete ako plače ili nestaje.

Ako želite da se beba beži prije spavanja, prilagodite ga na opušteni način, onda je bolje napraviti lagane i izmjerene udarce, ne razgovarati s djetetom, ne trljati ga i često ga ne preokrenuti.

Poželjno je da je dom bio fitball. Na primjer, u popodnevnim satima, kada ćete obaviti masažu, možete završiti sve vježbe klizanjem na veliku meku loptu. Ojačava vestibularni aparat, mišiće trbuha i leđa. Da biste to učinili, trebate staviti trbuh za bebu na fitball i, držeći noge, kao da ga gurnete naprijed-nazad, lijevo desno i kružno kretanje. Možete lagano kucati loptu kako bi dijete osjetilo laganu vibraciju.

Kakva masaža je potrebna za beba od dva mjeseca?

Ako vaše dijete već teže 5 kg ili više, tada se ukupnoj masaži može dodati trljanje, lagano trnce i nježno kretanje rubova dlanova.

Dječja stražnjica može biti umetnuta s bregovima, prsa se maziti laganim vibracijama, a prstima lagano dodirnuti leđa. Ali nemojte zaboraviti da je dijete još uvijek vrlo mala i napori su beskorisni. Svi pokreti trebaju biti lagani i bez pritiska!

Kakvu vrstu masaže dijete treba u dobi od 6 do 12 mjeseci?

Svaka masaža započinje milovati, a zatim spojite trljanje, lagano udaranje. Za djecu u ovom dobu možete povezati dlanove za gripanje. Kao dio sesije, koji može trajati 25-30 minuta, možete napraviti samo jedan dio tijela ili obavljati opće vježbe masaže.

Masaža bebe s hipertonom

Postupci za dojenčad s mišićnim hipertonusom nešto se razlikuju od najjednostavnije opće masaže. Hypertonus u djeteta je vrlo lako prepoznati, postoji nekoliko znakova:

 • beba često plače;
 • nervozno reagira na poznate zvukove;
 • beba konstantno pljuje nakon hranjenja;
 • novorođenčad već dobro odrastao glavu od rođenja;
 • dječak stalno pritišće noge i ruke;
 • često luka ili baca glavu, pogotovo kada plače.

Da biste oslabjeli hiperton, koristite posebne vježbe tijekom masaže. Vrlo korisna vježba "kolijevka". Dijete bi se trebalo vratiti na stol za presvlačenje, staviti ga pod glavu i leđa ruke, podići je i malo ga protresiti u različitim smjerovima. Sada morate lagano pomaknuti ruke na donji torzo djeteta i također malo tresti. Također možete uzeti dijete pod pazuhom i lagano ljuljati prema sebi i od sebe.

Uz hipertoniju, također se koristi trljanje. Na primjer, tzv. Brušenje klipa je neophodno za olovke i noge. Morate staviti ruku ili nogu između dlanova i trljati ga u jednom ili drugom smjeru. Nemojte koristiti silu, to lako, bez pritiska.

Potresanje je potrebno. Stavite prst u djetetovu ruku, lagano ga izvucite i lagano ga protresite, podupirući dršku s drugom rukom.

No, ono što se ne može učiniti s hipertonije jest uporaba pljeskanja i rezanja, oni naprotiv, samo povećavaju napetost.

Hipertoni mogu utjecati na razvoj djeteta i izazivati:

 • oslabljena koordinacija;
 • stvaranje nepravilnog hoda;
 • pojava problema s govorom;
 • razvojnih kašnjenja i drugih zdravstvenih problema.

Osim terapeutske masaže, liječnici propisuju i druge postupke - elektroforezu, termoterapiju, fizioterapiju, plivanje, pa čak i lijekove. Ali sve ovisi o dobi djeteta, njegovom stanju i popratnim bolestima. Stoga, u svakom slučaju, nemojte sam propisati nikakve lijekove i postupke.

Prednosti standardne masaže za bebe

Opća masaža toniranja novorođenčadi nije samo ugodna, već i korisna:

 • masaža poboljšava metaboličke procese;
 • aktivira izvedbu;
 • pomaže usredotočiti pozornost;
 • opušta bebu;
 • ublažava nezdravu pospanost;
 • poboljšava kardiovaskularni sustav;
 • potiče mozak.

Kada ne masaža

Evo popisa nekih kontraindikacija i slučajeva kada se ne preporučuje masaža bebe:

 • ako je dijete manje od 20 dana;
 • ako imate dišni probavni poremećaj;
 • Nemojte masirati ako se infekcija nalazi u bebi. Tijelo bebe će biti zauzeto u borbi protiv nje;
 • ako beba ima osip, prigušenu vrućinu i crvenilo na koži, onda je bolje suzdržati se od masaže;
 • kada dijete ima groznicu;
 • prisutnost bilo kakvih egzacerbacija ili alergija;
 • bolesti srca, poremećaji cirkulacije;
 • ako dijete ima veliku kila;
 • poremećaj jetre ili bubrega;
 • prisutnost bolesti koja čini kosti krhke;
 • ako ste primijetili da je sin ili kćer nestašan, nemojte inzistirati na masaži;
 • ako ste sami razdraženi, umorni, zabrinuti, onda je bolje odgoditi ovaj događaj.

Opća masaža za bebe je uvijek ugodna, korisna, nužna i neophodna na početku djetetovog života. Uvijek možete raditi masažu kod kuće s vlastitim rukama, dajući bebu radost i brigu, ljubav i zaštitu. Najjednostavnije i najjednostavnije milovanje majčinih ruku može raditi čudesa. Ako se i dalje bojazni obavljati opću masažu, onda je bolje povjeriti postupak profesionalcu. Zajedno s vama masirat će bebu, predložiti suptilnosti i pravila te vas naučiti pravilno držati dijete tijekom sesije.

Kako i na koje doba možete masažiti novorođenče: vježbe za bebe 1-2-3 mjeseca kod kuće

Prošlo je vrlo malo vremena otkako ste prvi put vidjeli svoje dijete nakon rođenja. Njegova glavna aktivnost sada je hrana i spavanje, samo mali interval za bebu je budan. Dijete još uvijek ne zna kako kontrolirati svoje tijelo, svi pokreti su kaotični i slučajni, novorođenčad također nema sposobnost držati glavu u uspravnom položaju. Ruke i noge čvrsto su pritisnute na tijelo, dok su savijene na zglobovima, a dlanovi su u zatvorenom položaju (komprimirani u bregastu). Takvo držanje rezultat je hipertoničnosti mišića svojstvenih svim novorođenčadi.

Koliko će uskoro beba naučiti kontrolirati njegove pokrete? To će ovisiti o njemu i vama. E. Komarovsky tvrdi da će dnevna masaža novorođenčadi pomoći u uklanjanju hipertonije, dok će elementarne gimnastičke vježbe ojačati mišiće i zglobove.

Mišići novorođenčeta su napeti, ne može se potpuno opustiti. Masaža uklanja hipertoniju i potiče razvoj motornih vještina

Kada mogu početi masažu?

Često roditelji pitaju pedijatrima pitanje - od koje dobi možete početi masirajte novorođenče? Profesionalna masaža u klinici obavlja se prije 2-3 mjeseca, naravno, u nedostatku kontraindikacija (preporučujemo da pročitate: obavljamo masažu za dijete od 3 mjeseca: video i trening). Moguće je masaža novorođenčad samostalno kod kuće od dobi od 3 tjedna ili kada će pupak izliječiti.

Glavni zadatak masaže je opuštanje stisnutih ruku i nogu. Možete izravnati dlanove i noge uz pomoć urođenih refleksa. Pokušajte držati ruku duž kralježnice, a vidjet ćete kako se dječji lukovi. Podigavši ​​mrvicu i pružajući priliku da dodirnu noge potpore, vidjet ćete - dijete će početi raditi "male korake". Stavljanje djeteta na trbuh i pružanje podrške nogama, primijetit ćete kako on gura i pokuša puzati. Takvi urođeni refleksi ostaju samo do 3-4 mjeseca i možete ih koristiti kao vježbe za masažu novorođenčadi.

Ishod vježbe je teško predvidjeti, stoga ga se ne preporučuje odmah prije spavanja, pogotovo ako primijetite da beba ne spava dobro noću. Držanje novorođenčeta masaža Komarovsky savjetuje da se odgodi za neko vrijeme prije noći kupanje.

Priprema masaže

Dok dijete traje od 0 do 3 mjeseca, od masaže se treba isključiti sljedeća područja na novorođenče: ispod koljena, u lakat, proljeće, unutarnji dio bokova i pazuha. Opuštajuća masaža treba biti učinjena s glatkim pokretima i kategorično je kontraindicirana da snažno pritisne ili udari u tijelo mjesečnog djeteta - takvi iznenadni pokreti mogu uzrokovati pretjeranu iritaciju receptora i povećati živčani uzbuđenje djeteta.

Osnovna pravila

Prilikom organiziranja masaže pratite sljedeća pravila:

 1. Komarovsky preporučuje održavanje temperature u sobi jednako 18-22 stupnja.
 2. Za postupak masaže trebat će vam stol za promjenu ili bilo koji drugi, ravni, čvrstu površinu. Stavite gustom pelenu, tanku deku i podlogu na vrh. Prilikom odabira površine razmotrite njegovu širinu - trebali biste biti udobni za uključivanje bebe.
 3. Pobrinite se za mjesto vježbanja unaprijed. Sve što vam može biti pri ruci tijekom masaže trebalo bi biti u blizini, tako da ne ostavljate dijete. Mobilni telefon također stavlja sljedeći. Koristite jednokratnu pelenu kako bi zaštitili stol od nehotičnog uriniranja.
 4. Pripremite se: operite i osušite ruke, uklonite sve ukrase, uskoro prekrijte svoje nokte. Upotrijebite ulje za bebe ako su vam ruke suviše suhe, ili talka, ako su vam ruke previše vlažne.
 5. Vježbajte djetetu treba biti pola sata prije obroka ili 45 minuta nakon njega.
 6. Prati masažu pjesmom, pjesmama ili pjesmama. Takav glas će stvoriti pozitivnu atmosferu i pomoći u razvijanju govora i budućih govora.
 7. Za kompliciranje vježbi i povećanje trajanja nastave treba postupno.
 8. Izvršite sve pokrete koje trebate iz rubova i prebacite se u centar.
 9. Izvodite lagano kretnje kako ne biste uzrokovali štetu i neugodu djetetu.
 10. Vrijeme punjenja je oko 15 minuta. Ako je dijete umorno ili izražava nezadovoljstvo, treba provesti nepotpuni skup vježbi, ali samo dio nje (1 ili 2 vježbe). Istodobno, razmotrite slijed predavanja predloženih u nastavku.

Nemoj zaboraviti!

Provođenje gimnastike s novorođenim djetetom do 3 mjeseca, nastojati više komunicirati s njim i izazvati pozitivan odgovor (preporučujemo čitanje: korak po korak gimnastika za novorođenčad od prvog dana života). Tijekom razreda, često postavlja malu djecu na trbuščić. Kombinirajte vježbu s redovitim vodenim postupcima, plivajte i nemojte zaboraviti lagano pomicanje cijelog tijela beba. Obratite posebnu pozornost na urođene reflekse i kako oni stimuliraju gibanje i rad ekstenzorskih mišića.

kontraindikacije

 • Uz povećanje temperature ne može se vršiti nikakva masaža. Također je zabranjeno za bolesti kože (osobito s purulentnim oblicima), krhke kosti, bolesti cirkulacijskog sustava i SARS-a.
 • Bolest u akutnoj fazi također podrazumijeva odbacivanje postupaka masaže.
 • Ako mrvice imaju pupčanu kernu, tada bi masaža trebala obavljati samo liječnik ili pod strogim nadzorom zbog rizika od štićenja kile (preporučujemo da pročitate: umbilikalnu kernu u novorođenčadi).
 • Slično tome, situacija je kod djece s bolestima srca. Masaža u ovom slučaju strogo je pod nadzorom kardiologa.
 • Povećana nervoza bebe ne dopušta postupke masaže, jer se mišićni ton može povećati.

Skup vježbi

Kompleks vježbi uključuje glatke pokreta koji su usmjereni na smanjenje hipertoničnosti mišića i vježbe na temelju kongenitalnih refleksa. Nije potrebno provoditi kompleks u cjelini. Moguće ga je razdvojiti i držati je u buđenju djeteta. Osnovni trikovi:

 • Stroking - lagano ili malo pritisnuto kretanje na koži djeteta, ne formirajući se s kožnim nabora;
 • trljanje - istezanje i prebacivanje kože djeteta;
 • gnječenje - radnja se izvodi u tri faze: pričvršćivanje, cijeđenje (cijeđenje) i valjanje (u kućnoj masaži, ova tehnika se ne preporučuje);
 • vibracijski oscilatorni pokreti koje dijete prenosi djetetu od strane masažnog terapeuta (u početnoj fazi (u mjesecu) su lagani šišmiši).
Stroking nije samo vrlo ugodno za bebu, već i koristan za njegov razvoj - nježno povećava cirkulaciju krvi i stimulira mišiće

Dio kompleksa na poleđini

 • Ručna masaža. Polazna pozicija (PI) - na poleđini. Popravite lijevu ruku djeteta stavljanjem palca desne ruke u nju. Iskopajte rukom odozdo prema gore sa svih strana. Vježba je učinjena 10 puta. Ruke se mijenjaju i ponavljaju.
 • Masaža stopala (preporučujemo da pročitate: video trening na stopalnoj masaži za valgus noge kod djece). Sp - na leđima. Držite desnu nogu djeteta u desnoj ruci, dok druga ruka potezima odozdo prema gore. Učinite vježbu prvi na stražnjem dijelu bedara i donje noge, a zatim na prednjoj strani. Učinite 10 puta. Promijenite noge i ruke, masažite lijevu nogu.
 • Masaža stopala. Sp - na leđima. Sa desne strane, podignite stopala bebe u donjem dijelu nogu. Izvršite kretanje trljanja sa stražnje strane vaše lijeve ruke na podnožje mrvica od prstiju do pete i u suprotnom smjeru. Učinite 10 puta.
 • Refleksna vježba za noge. Sp - na leđima. Pomoću nosača indeksnog prsta pritisnite podnožje podno prstima. Pritisak će uzrokovati stezanje stopala. Izvršite slično pritiskanje na cijelom području vanjske strane stopala, krećući se od prstiju do pete. Klikom na ovo područje nasuprot će izazvati refleksno "otkrivanje" stopala. Učinite 5 puta.
 • Vježba za torzo. Sp - na leđima. Podignite dijete s dvije ruke, pokušavajući ne iscijediti rebra i nježno kretati od jedne do druge strane. Učinite to 8 puta.
 • Masaža trbuha (preporučujemo čitanje: masaža trbuha novorođenčeta s kolikom). Sp - na leđima. Izvršite sinkroni pokreti desne i lijeve ruke, stroking trbuščić od vrha prema dnu. Učinite to 8 puta.
 • Masaža dojki. Sp - na leđima. Zamotajte ruke i prste oko prsa. S glatkim pokretima, pomaknite se od središta do rubova duž međuprostornih prostora, ostavljajući lagani pritisak s palcem. Učinite to 8 puta.
 • Refleksna vježba za kralježnicu. PI - sa strane. Prijeđite prstom laganim pritiskom s dva prsta duž kralježnice, odozdo prema gore. Ova akcija pomoći će savijati kralježnicu. Napravite 2-4 puta na svakoj strani.
Na nogama je veliki broj akupunkturnih točaka, utjecaj na koji ima blagotvoran učinak na funkcioniranje unutarnjih organa.

Dio kompleksa na trbuhu

 • Natrag masaža PI - na trbuhu. Istodobno pomicanje pokreta od vrha do dna s dlanovima, a odozdo prema gore - sa stražnjom stranom. Učinite to 8 puta.
 • Masaža stopala. PI - na trbuhu. Uzmite djetetovu lijevu nogu u desnu ruku, a sa svojom slobodnom rukom zamotajte leđa i stranu bedra i donje noge. Učinite 6 puta. Promijeni nogu, ponovite.
 • Masirajte stražnjicu. PI - na trbuhu. Lagano udarite dječje stražnjice na stražnjoj strani prstiju. Napravite 12 puta.
 • Refleksno puzeći. PI - na trbuhu. Savijte bebe noge na koljena i stavite dlan pod noge. Lagano gurnite noge tako da dijete može odgurati i pokušati krenuti naprijed. Napravite 4 puta.

Možete vidjeti kako se kreće masaža uz pomoć video lekcija. Iskusni liječnici pokazat će ispravno izvršenje svake vježbe.

Prava masaža za bebu u prva tri mjeseca života.

Sve novorođene bebe dolaze na ovaj svijet s savijenim rukama i nogama i čvrsto stisnutim šakama. Pokreti udova djeteta su neobični. Ovaj fenomen je posve normalan i naziva se "fiziološkim tonom". Zadatak roditelja je eliminirati ovaj ton i pomoći svom malenom da shvati znanost svjesnih pokreta. Ovo će vam pomoći u masaži.

Vrste masaže

Ovisno o cilju, masaža se dijeli na sljedeće vrste:

 • ozdravljenje;
 • preventivno;
 • terapeutski i profilaktički.

Terapeutsku masažu treba obaviti stručnjak. Može se propisati za sljedeće bolesti identificirane u bebi:

 • hipertonija ili hipotonija;
 • displazija kuka;
 • kongenitalna dislokacija zgloba;
 • stečena ili kongenitalna čembala;
 • umbilikalna kila;
 • Bolesti CNS-a;
 • ravne noge;
 • deformacija nogu (X- ili O-oblik).

Za svaku bolest koriste se posebne tehnike masaže koje se, u pravilu, razlikuju jedna od druge.

Preventivna masaža preporučuje se za sve novorođenčad, ako nema kontraindikacija. Sjednice takve masaže mogu poboljšati cirkulaciju krvi i apetit, normalizirati metabolizam i normalizirati disanje. Kod djece s povećanom ekscitabilnošću, ponašanje se stabilizira i normalno se spava. Ispada da masaža može smanjiti sadržaj tijela hormona kortizola. Kortizol je hormon stresa, s povećanim sadržajem, uništavaju se imunološka obrana tijela. Stoga, pod utjecajem masaže i poboljšava imunitet djeteta.

Budući da je preventivna masaža u većini slučajeva izvedena od strane samih roditelja, njihova sjednica dodatan je način da beba kontaktira majku ili oca. Bez sumnje, ovo će poboljšati psihološko stanje mrvica.

Terapeutska i profilaktička masaža, kao i terapija, propisuje liječnik, a provode stručnjaci. To uključuje masiranje cijelog tijela, s posebnom pažnjom na problematična područja. Ova vrsta masaže može normalizirati cirkulaciju krvi, poboljšati funkcioniranje kardiovaskularnog sustava, ispraviti neispravno stanje kostiju i mišića i eliminirati crijevnu koliku. Također se preporučuje za bolesti dišnih, genitourinarnih i probavnih sustava. Terapijska i profilaktička masaža blagotvorno utječe na motoričke sposobnosti djeteta. Dijete brzo uči da se prevrće, sjede i puze.

Prednosti / prednosti masaže

Na našoj koži postoje mnogi receptori koji, kada su razdraženi, šalju signale u mozak. Ovako se stimulira rad i razvoj cijelog živčanog sustava osobe, a masaža ovdje vodi vodeće položaje. Uostalom, tijekom masaže je većina nervoznih receptora nadražena.

Kada masažu tijela, cirkulacija krvi je poboljšana, a to ima pozitivan učinak na stanje bilo kojeg unutarnjeg organa. Zato se preporučuju preventivne masaže za svu djecu prve godine života.

Masaža zamjenjuje dojenčad s gimnastikom. Osim toga, novorođenčadi su još uvijek nerazvijene u slušnim i vizualnim sposobnostima, cijeli svijet osjeća se kroz dodir. Stoga je masaža koja razvija emocionalno stanje bebe i sposobnost da percipira svijet oko sebe.

Pediatricians smatraju da je masaža pouzdano sredstvo za prevenciju raznih bolesti, kao i koordinirano djelovanje svih organa.

Već smo spomenuli blagotvorni učinak postupaka masaže na imunitet novorođenčeta. Dakle, kao rezultat tog utjecaja, dijete će biti manje vjerojatno da će "pokupiti" različite infekcije i prehlade.

Masaže su korisne za probavni sustav, uklanjaju crijevnu koliku i konstipaciju kod djece. Oni također imaju blagotvoran učinak na mišićno-koštani sustav, pomažući u formiranju ispravnog držanja tijela i po potrebi vraćaju tjelesnu kondiciju.

Kada trebate masažu

Masaža novorođenčadi obično je propisana za sljedeće bolesti:

 • pothranjenost;
 • rahitis;
 • mišićni hiperton;
 • valgus i ravna valgus deformacija stopala;
 • preostali refleksi novorođenčeta;
 • tremor različitih dijelova tijela;
 • lezije središnjeg živčanog sustava;
 • Cerebralna paraliza;
 • umbilikalna kila;
 • displazija kuka;
 • tortikolis;
 • klatna stopala, ravne noge, deformacija nogu;
 • skolioza;
 • deformacija prsa.

Tijek masaže također se može propisati kao dio liječenja bronhijalne astme, upale pluća, prijeloma ekstremiteta, itd. Također je naznačeno u slučajevima povećanog tonskog ekstremiteta i zatvora.

Međutim, ako dijete nije identificirano posebne indikacije za masažu, oni mogu i trebaju biti angažirani sami kod kuće. Naravno, promatrajući potrebne uvjete i, nakon savjetovanja s pedijatrom.

kontraindikacije

 • Bilo koja vrsta masaže neće donijeti bilo kakvu korist ako beba ima visoku tjelesnu temperaturu. Kontraindicirana je u slučaju različitih ozljeda ili kožnih bolesti (osobito pustularnog karaktera), povećane krhke kostiju, bolesti cirkulacijskog sustava, ARVI.
 • Preporučljivo je napustiti postupke masaže usred akutne faze bilo koje bolesti.
 • U prisustvu umbilikalne kile, masaža se obavlja pod strogim nadzorom liječnika, jer je u ovom slučaju potrebno isključiti mogućnost klicanja.
 • U djece s bolestima srca, dječji kardiolog treba pratiti masaže.
 • Ne preporučuje se masaža čak i uz povećanu nervozu bebe jer takvo stanje uzrokuje povećani ton mišića.

U svakom slučaju, tijek masaže treba propisati liječnik, "amaterski" je neprihvatljiv.

Osnovna pravila

Masaža se može početi obavljati ne prije nego što će mrvica "kucati" 20 dana. Kod djece mlađe od 3 mjeseca nemoguće je masaža površine fontana i ispod koljena, ulnarnog nabora, pazuha, unutarnjeg dijela bedara. Također je kontraindicirana za pritisak i šok pokreta, pljeskanje, tako da uzrokujete samo pretjeranu iritaciju receptora i povećanu nervoznu razdražljivost djeteta.

 1. Temperatura u sobi bi trebala biti između 18 i 23 stupnja. Najvažnije je temperatura u sobi. Nemojte zaboraviti da će beba neko vrijeme biti potpuno gola i može se zamrznuti. Nema potrebe da se uvjerite da se tijekom masaže tijelo zagrijava. Ovaj aksiom odnosi se na odraslu osobu. Za mrvice, krema za masažu su nježnija od one sile, pa je efekt zagrijavanja gotovo nula. Činjenica da je beba počela zujati i temperatura djeteta može vam reći da je beba hladno. Čitamo članke o najboljim pokazateljima temperature u sobi za novorođenče, a korisno je pročitati članak o postupku stvrdnjavanja, točnije, zračne kupke za dijete.
 2. Za masažu treba pripremiti stol za mijenjanje ili bilo koju ravnu površinu. Pokrijte ga tankim pokrivačem, platnom ili pelenama. Površina mora biti dovoljno široka, tako da slobodno možete uključiti bebu.
 3. Preporučljivo je opremiti mjesto za masažu unaprijed sa svim potrebnim. Pružite ono što vam može pomoći i osigurati da se ti alati nalaze u pristupačnoj blizini. Ne biste trebali biti omamljeni i ostavite mrvicu, pa čak stavite i mobilni telefon u blizini. Također je poželjno širenje apsorbirajuće reusable pelene, jer dijete još uvijek ne može kontrolirati proces mokrenja.
 4. Posebnu pozornost treba posvetiti njihovim rukama. Dugi nokti su nepoželjni ne samo za masažu, oni su suvišni i za svakodnevnu njegu djeteta. Ljepotu ruku i dobru manikuru moguće su s kratkim noktima, pa ih odsijecite dok je pijesak u nježnoj dobi. Također se preporučuje ukloniti sve nakit iz ruku. Višak mogućnosti ozljede je apsolutno beskoristan.
 5. Biti u stanju odabrati pravi trenutak za postupak. Možete približno izračunati kada dijete pita da jede i spava. Masaža je najbolja nakon pola do dva sata nakon hranjenja. Čak i uz malo nelagode na dijelu djeteta, proces neće dati pozitivne rezultate.
 6. Tijekom masaže, nemojte šutjeti, razgovarajte s djetetom. Bilo koja dječja pjesma i dječja pjesmica bit će korisna. Takve istodobne vježbe ne samo da postavljaju dijete za pozitivno, već i razvijaju slušne i govorne sposobnosti.
 7. Postupna komplikacija vježbanja i povećanje vremena tretmana masaže.
 8. Smjer pokreta masaže: strogo odozdo prema gore, od periferije do središta.
 9. Pokret bi trebao biti oprezan i ne dajte dijete nemir.
 10. Trajanje jedne sesije je 15-20 minuta.

Korak-po-korak tehnika

Odmah se sjetite da ne bi trebao biti nikakav pokret snage pri obavljanju masaže novorođenčadi. Samo lagani pomaknuti pokreti.

 • Uvijek počinjemo s mrvicama. Maskajemo svaki prst pojedinačno, šireći kamere i obraćamo pažnju na dlanove. Nježno nastavite do masaže ručnog zgloba i postepeno se podignite iznad. Podsuknje ne dodiruju.
 • Nježno idite na noge. Prvo masirati stopalo, ne zaboravite obratiti pažnju na svaki prst. Zatim, izvodite lagane masažne pokrete u smjeru od stopala do prepona. Pažljivo s koljenima, nikakav učinak na zglobove ne bi trebao biti. Nemojte dodirivati ​​područje pod koljenima.

Važno je! Tijekom postupka masaže ruke i noge novorođenčeta moraju biti polu-savijene!

 • Postupno se prebacite na trbuščić i povucite ga iz pupka u smjeru kazaljke na satu. Zatim zatvorite ruke na sredini trbuha i počnite raditi kliznim pokretima: jedna ruka se pomiče prema gore, a druga prema dolje. U isto vrijeme pokušavamo izbjeći izloženost genitalijama.
 • Počnimo masažu djetetovog prsa u smjeru od strijca do ramena, a zatim od strijele do strane. Zglobne žlijezde zaobiđu stranu.
 • Obratimo bebu na trbuhu i nježno masažu vratom. U onim trenucima kada beba pokušava podići ili okrenuti glavu, preporučuje se zaustavljanje svih pokreta.
 • Zatim vratite masažu natrag. Ovdje postoje dva smjera kretanja - od struka do ramena, a zatim od kralježnice do strane. Samo kralježnica se ne masira. Udariti magarca u smjeru od strane bedara do površine koccige.
 • Širimo mrvicu na lijevoj strani i lagano crtimo ruku duž paravertebralnih linija u smjeru od sakrale do glave. U tom slučaju, dijete mora biti malo zakrivljeno naprijed. Nemojte više od tri pokreta i ponoviti istu stvar u poziciji s desne strane.
 • Stavljamo dijete u početni položaj i masimo glavu izbjegavajući područje fontana (vjerojatno ne biste trebali objasniti zašto). Ne zaboravite na uši. Također im dajemo malo vremena i ljubavi.

Mi smo završili masažu pokretima koji se kreću cijelim tijelom.

Masaža za djecu od 1 do 3 mjeseca na slikama

Ovladavanje ovim "mudrošcu" nije tako teško kao što se čini na početku. Nadamo se da ćete uz našu pomoć postati profesionalni masažni terapeut za vašu mrvicu.

Vježbe za mjesečno dijete odabiru se na temelju njegovog općeg stanja, kao i osobnih karakteristika.

Osnovne tehnike masaže prema V. I. Vasichkin

 • Stroking - manipulacija u kojoj masažni terapeut, bez premještanja kože u nabore, klizi preko kože djeteta s različitim stupnjevima pritiska;
 • Trljanje - tehnika u kojoj ruka masera donosi zamjenu, istezanje temeljnih tkiva;
 • Mijesanje je tehnika u kojoj masaža masa obavlja tri faze: fiksiranje, cijeđenje ili cijeđenje, valjanje. Ova se tehnika rijetko koristi u beznoj masaži, po mogućnosti specijalistu.
 • Vibracija je manipulacija u kojoj masažni terapeut prenosi razne oscilirajuće pokrete djetetu. U dobi od mjesec dana obično je šamar.

kompleks

 1. Udaranje ruku - 8-10 puta.
 2. Stroking noge - 10 puta.
 3. Trljanje nogama - 10 puta.
 4. Fleksija i produžetak nožnih prstiju - 6 puta.
 5. Gurnite torzo lijevo i desno - do 8 puta.
 6. Stroking abdomen - 6 - 8 puta. Ovaj skup vježbi treba provesti počevši od jednog mjeseca. Zatim mu možete dodati jednu od sljedećih vježbi svaki tjedan:
 7. Stroking back - do 8 puta.
 8. Mijesanje stopala - 6 puta.
 9. Stražnjice lupkaju - do 10 puta.
 10. Penjanje - 2-3 puta.
Zagrijte ruke i nanesite nekoliko kapi ulja na njih. Možete koristiti ulje za bebe ili maslinovo ulje. Pokrenite masažu blagim masažama s prstima. Nježno, nježno, ali samouvjereno, pomičite prste od pete do prstiju. Zatim se kretamo po nogama djeteta. Kretanje od pete do koljena, gore i dolje uz milovanje pokreta. Za početak, stavite ruke na vješalice mrvica i učinite nježne poteze postupno krećući prema djetetovoj dojci. Sada trčimo rukama i pokrećemo ruke. Sada započnite kružnim pokretom da biste potegnuli trbuščić bebe. Ako je trbuh mekan, dijete je tek nedavno pojedeno, a zatim slušajte akcije djeteta, jer je trbuh vrlo osjetljiv. Ako primijetite da beba počinje brinuti o nečemu, idite na druge dijelove tijela. Prsti udaraju lice mrvica od sredine čela do hrama, a zatim do obraza. Ako nakon cijelog procesa dijete leži opušteno i mirno, onda ga prebaci na trbuh i udara leđa dugim pokretima, glatko, od glave do pete. Ako primijetite da se dijete vrti, ne sviđa se i ne opušta, ne nastavlja raditi masažu, bolje je zaustaviti. Možda je dijete zabrinuto zbog nečega. Pojedinosti: http://www.happy-giraffe.ru/community/4/forum/post/2577/

Masaža za dijete u prvom mjesecu nužan je način reguliranja rada mišića flexora i ekstenzora, aktivnosti živčanog sustava i ukupnog skladnog razvoja novorođenčeta.

Na temu masaže i otvrdnjavanja:

 • Ako dijete često curi kolikom, ovdje je uputa o tome kako dobiti masažu za koliku bolest;
 • Osim masaže, vrlo je korisno primjenjivati ​​otvrdnjavanje novorođene djece, pogledati pravila i metode očvršćivanja;
 • Važno je voditi nastavu na fitballu s djetetom.

Osnovna pravila i tehnike masaže za bebe

Masaža za dojenčad je postupak koji se, u pravilu, sviđaju kod svih beba, pogotovo ako ga provode nježne i nježne ruke majke. Ali pogrešni pokreti mogu naštetiti djetetu. Koji su uvjeti za masažu koja se mora slijediti kako bi bila korisna i učinkovita?

Larisa Shumina
pedijatar, Dječji dom broj 12, Moskva

Ako je dijete zdravo, s početkom od 1,5 mjeseca, svaka majka može uključiti masažu za bebe u načinu dana djeteta. Uz činjenicu da je masaža za bebe važna za djetetu za skladan fizički razvoj, u ranoj dobi to je jedan od načina komuniciranja s majkom. Kontakt s tijelom tijekom ovog postupka pridonosi razvoju dodira, kroz koji dijete uče svijet u ranoj dobi, a između majke i djeteta stvara se atmosfera međusobnog razumijevanja i emocionalne komunikacije. Glatke kretnje majčinih ruku tijekom masaže za bebe daju djetetu osjećaj sigurnosti, ljubavi i psihičkog zadovoljstva. Ovo zauzvrat smanjuje uzbudljivost središnjeg živčanog sustava, pomaže djetetu da se smiri i opusti.

Masaža za dojenčad također je važna za pravodobno skladan razvoj motora djeteta, jer ima tonik učinak na mišićni sustav, normalizira njegov ton i kontraktilnu sposobnost mišića.

Tumija masaža pomaže u normalizaciji rada gastrointestinalnog trakta i pomaže u uklanjanju kolike, što je jedan od glavnih uzroka anksioznosti kod djeteta u prvim mjesecima života.

Lokalni učinak masaže izražava se poboljšavanjem metabolizma i prehrane kože širenjem kapilara i ubrzavanjem cirkulacije krvi.

Moguće kontraindikacije za masažu za bebe

Postoji nekoliko jednostavnih masažnih tehnika za bebe koje majke mogu svaki dan izvoditi, pružajući bebu harmoničan fizički i psihički razvoj. Takva opća masaža za jačanje može se početi 1,5 mjeseca nakon savjetovanja s pedijatrom i neurologom u nedostatku kontraindikacija.

Glavne kontraindikacije za masažu bebe su:

 • Akutne febrilne bolesti uz groznicu. Masaža potiče protok krvi, što može uzrokovati još veću temperaturu.
 • Pustularna, infektivna, upalna ili gljivična oboljenja kože strog su kontraindikacija za masažu jer se tijekom masaže mogu ozlijediti otvorena područja gnojnih područja, kao i elemenata mjehurića (lezije) kod nekih zaraznih bolesti, a infektivno sredstvo će se širiti na kožu. pokriti.
 • Dermatitis, alergijske reakcije na koži, koje se često prate formiranjem plača, što predstavlja otvorenu površinu rane. Masaža, u pravilu, zahtijeva korištenje kreme i ulja, što je neprihvatljivo u područjima zahvaćene kože. Osim toga, dodatno trenje takvih zona tijekom masaže može uzrokovati bolne senzacije u djeteta i pridonijeti pogoršanju lokalnog stanja kože.
 • Teški kongenitalni defekti srca s nedostatkom krvotoka koji se manifestiraju kao kratkoća daha, edem, kašalj. U tim bolestima, znakovi smanjene cirkulacije krvi pojavljuju se kod djeteta čak i kod odmora, a budući da je masaža malena ali još uvijek opterećena tijelom, to će pridonijeti pogoršanju ukupnog stanja bebe.
 • Bolesti krvi (hemofilija, hemoragijska dijaza), krvarenja. Pritisak na koži tijekom masaže može izazvati pojavu unutarnjih potkožnih krvarenja.
 • Konvulzivni sindrom, epilepsija. Pod tim uvjetima, masaža je kontraindicirana, jer može potaknuti nove napadaje.
 • Rakovi tijekom pogoršanja. U ovoj fazi bolesti, djeca su posebno nemirna i uzbudljiva, održavajući masažu jer se ne preporuča dodatni stresni utjecaj, jer je nužan blagi režim.
 • Velike kameje, kada unutarnji organi (pupčani, inguinalni, itd.) Ispadaju u sjeckanom izbočenju. Masaža može izazvati kila da se zadaviti, uzrokujući snažnu bol i zahtijevati hitnu kiruršku intervenciju.

Prematurno stanje i hipotrofija (niska tjelesna težina) nisu kontraindikacija masaže, ali razredi s takvim bebama trebaju biti odgođeni i moraju biti usklađeni s liječnikom.

Terapijsku masažu za djecu propisuje liječnik za liječenje određene bolesti i može ga obavljati samo kvalificirani stručnjak.

Gdje i kako učiti masažu za bebe?

Kada posjetite medicinsku sestru i pedijatara iz klinike za djecu, majka će je zamoliti da joj pokaže osnovne tehnike masaže za dojenčad, koju će učiniti djetetu. Također, medicinska sestra u sobi zdravog djeteta može se konzultirati s roditeljima o masaži i gimnastici kada prvi put posjete malu kliniku za djecu u roku od mjesec dana.

Poželjno je da je prva masaža koju je provodila sama majka provodila pod nadzorom pedijatara ili medicinske sestre.

Opća pravila masaže za bebe

Da bi masaža dala bebu i da bude što učinkovitija, trebate stvoriti određene uvjete. Temperatura u sobi u kojoj se masaža izvodi treba biti udobna za dijete i biti 20-22 ° C.

Preporučljivo je pročistiti sobu unaprijed, što će dodati element za otvrdnjavanje u ovom postupku. U toploj sezoni, masaža se može izvesti s otvorenim prozorom, u nedostatku nacrta.

Masaža treba biti na tvrdom, toplom i nepokretnom površinu. Da biste to učinili, možete upotrijebiti promjenu ili regularnu tablicu. Trebao bi biti pokriven čistom pelenama, pod kojim se preporuča postaviti mazivo i flaneletu presavijeni 2 puta. Masaža na krevetu neće biti učinkovita, jer na mekoj površini neće biti moguće stvoriti potrebnu podršku i elastičnost. Prekomjerna površina će biti neugodna za dijete.

Za masažu je važno odabrati pravi trenutak. Prije svega, dijete treba biti dobro raspoloženo, spavati i ne gladovati. Preporuča se pokretanje postupka 30 minuta prije hranjenja, a ne ranije od 30-45 minuta nakon obroka, kako se ne bi izazvao regurgitaciju.

Prije početka masaže, majka bi trebala skinuti prstene, satove i narukvice s njezinih ruku kako ne bi slučajno ozlijediti djetetovu kožu. Ruke bi trebale biti čiste, suhe i tople.

Trajanje masaže može biti od 5 do 20 minuta dnevno, ovisno o dobi djeteta i njegovoj reakciji na postupak.

Važno je zapamtiti da beba masaža ne bi trebala donijeti neugodne, bolne osjećaje djetetu. Stoga, tijekom sjednice potrebno je pažljivo pratiti stanje mrvica, izraz lica, reakciju njegovog tijela. Glavni kriterij za ispravnost akcija je pozitivno emocionalno stanje djeteta. Ako je beba nestašna, bolje je odgoditi masažu neko vrijeme ili ga premjestiti na sljedeći dan.

Važno je znati nekoliko osnovnih pravila masaže:

 • Prilikom izvođenja masaže preporuča se pratiti niz masiranih zona. Prvo masirati noge, zatim ruke, trbuščić, prsa i leđa.
 • Svi pokreti trebaju biti izvedeni s periferije u središte u smjeru krvotoka u venama i protok limfa u tijelu.
 • Ne možete mazati unutrašnju površinu bedara, jer se puno živčanih završetaka koncentrira i vrlo je osjetljivo.
 • Zbog opasnosti od ozljeda, udarci na zglobovima koljena su ograničeni.
 • Ne preporuča se masaža prednje površine tibije, jer na ovom mjestu praktički nema mišićnog tkiva i koža je vrlo tanka.
 • Kada je masaža abdomena nepoželjna da utječe na područje jetre (desni hipokondrij). Ovo ograničenje je zbog činjenice da je taj organ smješten dovoljno blizu površine tijela, a izravan utjecaj na njega može naštetiti zdravlju djeteta.
 • Kada se natrag masaža treba izbjegavati zonu spinos procesa kralježnice, jer utjecaj na njih u maloj djeci može biti bolno.
 • Masaža ne bi trebala utjecati na genitalije i bradavice djeteta.

Osnovne tehnike masaže za bebe

Mama je dovoljno za 1-2 masaža, ali istodobno ih pokušavajte redovito obavljati. Nije preporučljivo primjenjivati ​​složene tehnike masaže kako ne bi slučajno oštetile dijete.

milovati

Glavna tehnika masaže koju majka treba naučiti je milovati. Aktivira cirkulaciju krvi i time poboljšava opskrbu krvlju tkiva i organa. Osim toga, pomicanje pokreta potiče opuštanje mišića i smiruje. Ova tehnika sadrži palmarsku površinu četke. Pokret bi trebao biti vrlo glatki i nježan. Ruka ne smije otjerati kožu djeteta, ona ga klizi uz njega.

trenje

Sljedeća tehnika koju roditelji mogu koristiti je trljanje, koje se može pokrenuti kada dijete stari 3-4 mjeseca.

Brusenje je intenzivnije i duboko milovanje, također pomaže u opuštanju mišića i smanjuje uzbudljivost središnjeg živčanog sustava. Dva ili tri prsta trljaju kistom kružnim ili spiralnim pokretima, dok masažna ruka treba pomicati, premjestiti kožu, a ne kliziti njome.

Masaža stopala

 • Masaža stopala izvodi se odozdo gore, počevši od milovanja stražnje, bočne i planarne površine stopala, a zatim svaki prst na noge djeteta.
 • Nakon zaustavljanja čitava se masa masaže. Kako bi se postigao najveći opuštanje mišića, udovi djeteta moraju imati položaj blagog savijanja u zglobovima koljena i kuka. Uz dlan iste ruke, gležanj treba biti omotan oko dna, a drugu ruku slijedi površinsko milovanje od stopala do prepona na vanjskoj i stražnjoj površini donje noge i bedra.
 • Trljanje se provodi na isti način i smjer od milovanja s laganim pomakom kože.

Ručna masaža

 • Ručna masaža se izvodi od ruke do ramena, a dječji ekstremitet mora biti u položaju laganog savijanja u zglobu lakta.
 • Šljivanjem ruke provodi se prvo na leđima, a zatim na dlanu u smjeru od prstiju do ručnog zgloba.
 • Kada masažu rukom, djetetova ruka se drži na takav način da beba pokrije majčin palac. Kretanja naboranja provode se duž unutarnje i zatim vanjske površine podlaktice i ramena.
 • Zatim, štapići prstiju lagano trljaju palmarsku površinu ruke, zatim se svaki prst koristi zauzvrat, a onda se mišići dječjeg podlaktice i ramena masiraju.

Trbušna masaža

 • Površinski ubacivanje se drži oko pupka u smjeru kazaljke na satu. Ova tehnika uzrokuje opuštanje mišića prednjeg trbušnog zida i refleksivno potiče crijevnu peristaltiku.
 • Stroking kosi trbušni mišići se obavlja s dlanovima obje ruke s posterolateralne površine prsa i dalje dolje do spajanja ruku iznad pupka djeteta.
 • Masaža rectus mišića abdomen je u klizanju ruku. Da bi to učinila, majka bi trebala staviti dlanove ruku paralelne s srednjom linijom abdomena: desnu ruku na obalnom rubu, lijevu ruku u području prepona iznad stidnog zgloba. Zatim desna ruka ide od vrha do dna, a lijeva - od dna do vrha.

Masaža grudi

 • Masaža prsa izvodi se laganim pomicanjem kretanja duž interkostnog prostora od strijca do aksile.

Natrag masaža

 • Sastoji se od milovanja stražnjeg dijela djeteta sa stražnjim dlanovima na obje strane kralješnice od stražnjice do glave. Zatim okreću ruke i udare dlanove od glave do stražnjice.

Glavni signal za otkazivanje postupka je nemirno ponašanje djeteta kad počinje cviliti ili plakati. Neke bebe mogu u početku imati negativan stav prema masaži, stoga se moraju postupno naviknuti na taj postupak. Da biste to učinili, možete podijeliti lekciju u nekoliko dijelova i izvršiti ih tijekom dana. Kada se dijete koristi, majka će moći raditi cijeli kompleks masaže odjednom.

Važno je zapamtiti da djetetu treba harmonijski tjelesni razvoj ne samo pasivnih već i aktivnih pokreta. Stoga se preporučuje masaža za dopunu posebne gimnastike. Pedijatar ili medicinska sestra mogu pokazati mamu jednostavne vježbe za gimnastiku za djecu koja sama može učiniti.

Masaža za bebe

Mali muškarac već 9 mjeseci bio je u svojoj majci, ali nije znao njezin dodir. Sada, nakon rođenja, toliko je važno uspostaviti tjelesni kontakt s djetetom. Najbolji način davanja nježnog dodira djetetu i istovremeno biti od velike koristi za njegovo zdravlje je masaža. Svaka majka treba znati kako masaža novorođenčeta kod kuće, jer ovisi o tome svestrani razvoj djeteta: fizički, mentalni, emocionalni.

Prednosti masaže

Posljednjih tjedana intrauterinski život bebe brzo raste, a mjesto u majčinom trbuhu se smanjuje. Savijenih nogu, ručica, prstiju skupljenih u camu - takva djeca dolaze na ovaj svijet. Redovita masaža poboljšava cirkulaciju krvi, uklanja nedostatke živčanog sustava (hipertoničnu i mišićnu hipotoniju) i ortopedske (loše razvijene kuka zgloba, nepravilan položaj stopala, itd.). Velika prednost je što s njom ostaju preostali refleksi (Moro, Babinski refleks, prehensili i drugi) koji bi trebali dati put do stečenih vještina i sposobnosti za 3-5 mjeseci. Uz pomoć masaže je stimulacija mišićno-koštanog sustava djeteta, limfnog, živčanog, pa čak i probavnog sustava. Dokazano je da redovite masaže povećavaju zaštitne funkcije malog organizma, imunitet počinje "raditi" i oduprijeti se bolesti.

Masaža može biti nekoliko vrsta, ovisno o tome kakav je cilj terapeutica masaže i koje su imenovanja pedijatra.

liječenje

Ako je dijete doživjelo traumu rođenja, dijagnosticira se displikacija ili dislokacija zglobova, hiper- i hipotonični mišići, deformacije nogu i stopala, itd., Potrebna je terapeutska masaža koju provodi samo stručnjak. Kod kuće, ova vrsta može biti vrlo opasna! Da biste poduzeli bilo koju radnju za uklanjanje simptoma, moguće je samo na preporukama iskusnih liječnika.

preventivan

Profilacijska masaža preporučuje se za sve novorođenče, pod uvjetom da nema kontraindikacija. Uključuje elemente gimnastike koja ima pozitivan učinak na sve sustave djetetovog tijela. Uz to, možete ojačati mišiće i kostur, pomoći mrvicama da brzo svladaju dobne vještine, poboljšati probavu i normalizirati san i budnost.

Terapeutski i profilaktički

Kada je riječ o liječenju i profilaktičnoj masaži, roditelji bi trebali shvatiti da su potrebne akcije specijalista. Nemogućnost takve masaže na vlastitu, dopušteno je samo u dnevnoj gimnastici uključiti one vježbe koje će masažni terapeut preporučiti. Masaža je propisana za brojne bolesti: krivudav, ravni noga, asimetrija mišića na rukama i nogama itd.

Nemojte čitati pametnije od specijalista u pitanju terapijske masaže, - kaže dječji maser I.N. Gorunov, specijalist Zdoroviy-ka centra, Osinniki. - Prednost koju vjerojatno niste donijeli, i mnogo više štete možete. Ne želite ići s djetetom za besplatne masaže u kliniku, pozvati stručnjake kod kuće. Takve se usluge već dugo prakticiraju. Dobar je stručnjak za malo novaca, savjetujte se na dječjim forumima ili pitajte pedijatra za savjet.

Osvajanje tehnike preventivne masaže može biti na specijaliziranim tečajevima ili se odnosi na posebnu literaturu i video tutorijale.

Pravila i tehnika

Preventivnu masažu može učiniti sama majka. Koje su prednosti mame-masseusa? Prvo, važno je da beba fizički kontaktira s majkom. Drugo, nepoznata osoba može izazvati stres u djeteta, a plakanje tijekom masaže kontraindicirano. Treće, tehnika izvođenja ove vrste masaže brzo će naviknuti na bilo koju mamu i uštedjeti mnogo novca na stručnjake za pozivanje, tako nužne za obitelj u kojoj dijete raste.

Pazite na to da se prostorija u kojoj se provodi postupak nije bila vruća niti hladno. Mora se obaviti masaža, skidanje djeteta: vježbe će se kombinirati sa zračnim kupkama, a učinak otvrdnjavanja bit će veći.

Ne koristite nikakve praške i kreme za masažu. Samo za slučaj crvenila kože može se koristiti antiseptički vazelin za oštećena područja.

Izvadite prstene, satove i narukvice, prije nego što obavite masažu, kako ne biste slučajno ranili bebu.

Izvršite masažu na čvrstu ravnu površinu, prekrivenu prekrasnim pokrivačem ili pelenama presavijenima u nekoliko slojeva.

Opća masaža

Opća masaža odnosi se na dnevni kompleks akcija i vježbi s ciljem uklanjanja tonusa, pružajući opuštajući učinak, poboljšavajući cirkulaciju krvi i stimulirajući mišićno-koštani sustav.

trbuščić

Prije i poslije sesije, neko vrijeme morate postaviti mrvicu na trbuhu, što poboljšava pokretljivost crijeva. Učinkovit efekt ima trbušnu masažu za kolike, olakšanje dijete od boli i poboljšanje probave.

Obavlja se u nekoliko faza. Stavi mrvicu na stražnje noge. Vrijedno je početi s milovati od vrha do dna i bočno.

Mljevenja. Nježno utrljajte koso i poprečno trbušne mišiće: stavite dlanove ispod donjeg dijela leđa i, krećući ih u smjeru kosih mišića sa strane do prepona, izvodite trljanje.

"Shalashika". Preklopite dlanove kolibe i stavite ih u "pupak". Lagano pritisnite rubove dlanova nekoliko pritisaka na rub trbuha, izbjegavajući područje jetre.

Završite masažu kružnim potezima u smjeru kazaljke na satu. Redovita masaža trbuščića oslobađa dijete od kolike i plina.

Masaža stopala za novorođenče

Provodeći masažu stopala pridonose jačanju mišića tele, razviti zglobove (kuk, koljeno). Počnite s masažom nogama, držeći nogom skočnikom jednom rukom.

Prešanja. Lagano pritisak na nogu na početku prstiju, pričekajte refleksnu fleksiju nogu, obratite pozornost na palac (neprestano je napet u djece), masirati na svojoj bazi.

Zatim, udari noge, postupno se kreću od udaraca do trljanja. Te vježbe opuštaju mišiće i poboljšavaju cirkulaciju krvi. One proizvode prstiju linearno ili spiralno. Držite prste na koži da klize, ne da ga pomaknete, a ne da se protežu.

Ručna masaža

Počnite masažu djetetovih ruku s potezima i trljanjem od ruke do ramena.

Obratite posebnu pozornost na prste i ruke, utrljajte i masirajte ih, izvadite cijepanje i odmotavanje kamere.

"Ruke na stranu." Neka djetešce uhvatite vaše velike prste šakama. Stavite ručice na prsa i polako se raširite. Kad dodirnu površinu stola, lagano tresti prste tako da se ručke također tresti - opušta mišiće.

Obratite bebu na trbuščić, masirate podlaktice i ramena.

Masaža za djecu različite dobi

Koja je razlika tehnika masaže za djecu različitih dobnih skupina? Tijekom trajanja radnji i njihove složenosti s prethodnim mjesecom.

0 do 3 mjeseca

Vrijedno je napraviti masažu za novorođenče od 0 do 3 mjeseca, počevši od 3-5 minuta i povećavajući vrijeme na 10 minuta postupno. Obratite pažnju na mišiće leđa i vrata: to će pridonijeti bržem treningu za održavanje glave i jačanje mišića trbuha.


Najjednostavniji skup vježbi:

 1. Milovati. Pokrenite uvijek s njima masažu. Izvršite strasti dlanove u smjeru limfe do limfnih čvorova. Nemojte utjecati na područje srca i jetre, kao i kralježnicu. Bolje je početi od stopala, kretati se do nogu, zatim do ručica, potom trčati trbuščić i natrag.
 2. Miješenje. Te akcije su trnci, drže se s tri prsta, malo pomjerujući kožu djeteta. Potrebno je izvoditi kretnje na mišićima leđa i stražnjici, na vanjskoj strani nogu obje noge.
 3. Pritiskom. Radnje se vrše sa stražnjim prstima duž linije kralježnice i na ekstremitetima djeteta. Pobrinite se da su pokreti bezbolni za mrvice.
 4. "Embrionchik". Takva vježba može biti uključena u masažu. Stavite novorođenčad, ležeći na leđima, s glavom na ruci, tako da mu je brada pritisnuta na prsima, a noge savijene na koljenima su pritisnute protiv trbuha. Ruke moraju biti na prsima. Izbjegavajte zavijanje nekoliko puta na polukružnom leđima djeteta. Vježba ima blagotvoran učinak na živčani sustav mrvica i jača mišiće leđa i vrata.
 5. „Puzanje”. Ova vježba jača leđa djeteta i priprema za indeksiranje. Stavite bebu na trbuh, tako da su noge držane peta do pete, gurnite ih na pete. Otporno na pritisak, dijete se gurne, lagano se kreće naprijed. Morate početi s 2-3 ponavljanja.

Valentina, majka od šest mjeseci Stephanie: "Stesha je rođen prerano, bio je slab. S njom sam radio na knjizi za masažu Irina Krasikova. Tu je tehnika opisana tako jednostavno da sam uskoro postala veliki maser. Činjenica da je u pola i pol mjeseci moje prerane Stacks samouvjereno držao glavu - to je potvrđeno. Glavna stvar je pravilnost i vjera u snagu i snagu bebe! "

Do 3 mjeseca neprihvatljivo je obaviti masažu pod koljenima iu lakat, u pazuhu i na glavi na području fontana.

3 do 6 mjeseci

U masaži za bebe od 3 do 6 mjeseci treba uključivati ​​gimnastiku.

Pokretanje sesije vrijedno je milovati, trljati i tapkati. Njima možete dodati informacije i razrješenja ruku i nogu, njihov prijelaz, vježbu "bicikl".

Sada je važno pomoći djetetu naučiti vještinu preokreta na trbuhu. To će vam pomoći jednostavnu vježbu. Desnom rukom držite teleći dijete ležeći na leđima i stavite palac lijeve ruke na dlan djeteta, tako da se čvrsto stisne. Ostali prsti drže zglob djeteta. Držite noge ravno. Lagano okrenite dušu magarca udesno. Dječak refleksno počinje okretati glavu lijevo, a ramena će se okrenuti. Kad je mrvica na svojoj strani, povucite lijevu ruku prema naprijed i bit će na trbuhu. Da biste prešli na drugu stranu, slijedite sve suprotne korake.

Priprema za sjedenje je vježba "Roly, stand up!". Stavite palce u dječje kamere kada je beba na leđima. Povucite ruke dok držite ostatak zapešća s ostalim prstima. Glava i ramena trebaju porasti, ali prijenos težine na stražnjicu je zabranjen! Vježba počinje s 3-4 ponavljanja.

Uđite u masažu na loptu. Stavljajući bebu na trbušnu kuglu, lagano tresti loptu naprijed-natrag. Dakle, oba trbuha i leđa su ojačani, vestibularni aparat djeteta je obučen.

Anna, Serezheina majka, 7 mjeseci: "Nismo imali fitball, ali bilo je i velika lopta na plaži, vrlo elastična. Sergej je volio ljuljanje na njemu. Isprva su zakvačili trbuh, a onda su na leđima na stranu naučili. Sada svladavamo ljuljanje

6 - 12 mjeseci

Nakon šest mjeseci, dječja masaža može biti komplicirana dodavanjem elementa sportske igre. Za vježbu "Roly, ustani!" Možete koristiti prstene ili štapić, a mala lopta s šiljcima za masažu leđa i stopala.

Sada je važno pripremiti bebu za puzanje i hodanje, posebnu pažnju posvećujući jačanju kralježnice i nogu. Trljanje i stroking može se obaviti s malo napora da se ubrza protok krvi.

Ojačati kralježnicu je učinkovita vježba "Most". Stavite trbuščić vašeg djeteta na koljena, tako da vam prsa i ramena padaju, lagano podupiru prsa. Stavite svoju najdražu igračku na pod i pitajte bebu da je podigne. Držite dječja stopala čvrsto dok naginjate. Nakon nekoliko mjeseci tjelovježba može biti komplicirana obavljanjem stražnjeg mosta: sa suprotnog položaja. Tako će kralježnica postati fleksibilnija.

Kad postane pouzdano sjeo, naginjanje naprijed sa sjedećeg položaja bit će dobra vježba u razvijanju fleksibilnosti. Stavite igračku ispred djeteta tako da, kako biste ga uzeli, morate naginjati tijelo prema naprijed. Dok naginjate, udarajte leđa djeteta.

Kompleksirajte vježbe postupno. Predstavite nove elemente masaže i gimnastike djetetu samo kada beba bude zdrava i pozitivno reagira na inovacije.

zaključak

Veliko dobro vaše bebe ovisi uglavnom o zdravlju njegovog tijela i dobrom raspoloženju. Nemojte ograničavati bebu u prirodnu pokretljivost i provesti s njim masažu i elementarnu gimnastiku - dijete će odrasti zdrave i snažne, snažne i vesele.