Prehrana prerane bebe: pravila i propisi

Zdravlje

Uobičajeno razdoblje trudnoće je devet mjeseci, a procijenjeno vrijeme rođenja djeteta je od 37 do 42 tjedna. Ali nisu svi rođeni na vrijeme. Postoje mnogi razlozi za to, uključujući nepovoljne čimbenike okoliša. Dijete koje je vidjelo svjetlo prije 37. tjedna trudnoće smatra se preuranjenim. Briga za svoje zdravlje, razvoj, rast i prehranu zahtijeva povećanu pozornost roditelja i medicinskog osoblja.

Fotografija: depositphotos.com Autor: FamVeldman

Značajke napajanja

Prerane bebe su lagane. No, u pravilu, s vremenom se kreću u fazu aktivnog rasta i nadoknađuju svoje vršnjake. Ovaj proces zahtijeva intenzivnu energiju u tijelu. Međutim, probavni sustav u preuranjenim bebama nije u potpunosti formiran, neke su njegove sposobnosti ograničene, a refleksi povezani s unosom hrane, kao što su sisanje ili gutanje, često su slabije izraženi.

Važno prvo hranjenje

Dijete je rođeno prerano. Kada se hrani? Ovdje se morate usredotočiti na opće stanje mrvica. Ako stručnjaci procjenjuju stanje kao normalno, prvo hranjenje počinje nakon nekoliko sati. Pod uvjetom da dijete može sisati. Ovdje vrijeme može varirati, ali, prema preporukama liječnika, ne smije prelaziti 24 sata od trenutka rođenja.

Ali ako dijete ima hipoksiju, potrebno je produljiti razdoblje "gladnog". Također, prerane bebe često se primjenjuju intravenska otopina glukoze (vrsta parenteralne prehrane).

Frekvencija hranjenja

Kada je riječ o prehrani preranih beba, nekoliko čimbenika utječe na učestalost hranjenja:

 • opće stanje djeteta;
 • tjelesne težine odmah nakon rođenja;
 • stupanj nezrelosti.

Ako dijete ima patologije, često je potrebno hraniti ga - do 10 puta dnevno. Norma je 7 ili 8 obroka s 3 sata pauze.

Bebe koje ne mogu progutati i sisati hranjene su posebnim sondama - umetnute su u ventrikulu kroz nos. Kako dijete raste, prenose ga u hranu za boce ili dojenje.

Majko mlijeko

Nije tajna da je majčino mlijeko najbolja prehrambena opcija za bebe mlađe od godinu dana (uključujući prerano). Bjelančevina sastava kolostruma, koja se proizvodi u prvih 3-5 dana nakon isporuke, kao i prijelazno i ​​zrelije mlijeko majki koje rade, optimalna je za premalenu bebu.

Takva hrana bogata je laktozom koja se brzo razgrađuje, apsorbira i apsorbira dječje tijelo. Majčino mlijeko ima niz bitnih funkcija, uključujući:

 • pruža pouzdanu zaštitu crijevne sluznice;
 • sprječava napad virusa i bakterija;
 • minimizira negativne učinke alergena.

U žena koje su dale dijete pred rokovima, sastav mlijeka je nešto drugačiji od standarda. Sadržaj masti je znatno niži od normalne, ali postotak proteina, za razliku od, je povećan. Ali to je upravo ono što prerano dijete treba.

dojenje

Čim nastupi preuranjeno vrijeme, formira se refleks usisavanja i liječnici navode zadovoljavajuće stanje zdravlja, počnu dojiti bebu.

Kako bi zaštitili snagu bebe težine veće od 2 kg, primjena na majčinu dojku provodi se samo 1-2 puta dnevno. Ostatak hranjenja obavlja se pomoću bradavica.

S pojavom znakova umora, koji se očituju u letargiji usisavanja, kao i plavog područja oko usta, dojenje privremeno obustavlja i stavlja u pokret bocu prethodno izraženog mlijeka. Trenutačno liječnik treba nadzirati količinu mlijeka koje dijete dijeta masi vaganjem bebe prije i nakon hranjenja.

Kvantitativne norme

Prvi dan života bebe volumen svakog sljedećeg hranjenja trebao bi biti 5 ml viši od prethodne. U idealnom slučaju, 3. dan količina majčinog mlijeka pijan u isto vrijeme doseže 15-20 ml. Ali to su samo prosječni podaci.

Dopuštene dijelove postavlja pedijatar pojedinačno. Da biste izračunali je li dijete primilo stopu osnovnih hranjivih tvari, liječnici koriste tzv. "Kaloričnu" metodu izračuna.

Prema podacima, kada je prerano beba stara 1 mjesec, energetska vrijednost hrane dnevno treba biti 130-140 kcal po 1 kg težine. Dok beba rođena u vremenu bit će dovoljna samo 115 kcal.

Do kraja od 2 mjeseca, djeca koja su napunila više od 1,5 kg pri rođenju mogu smanjiti unos kalorija za 5 kcal po kilogramu težine po danu. Bits koji su težili od 1-1,5 kg pri rođenju, ne preporuča se smanjiti kalorijski sadržaj do 3 mjeseca.

Nadalje, kalorijski sadržaj može se smanjiti za 5-10 kcal / 1 kg sa svakim sljedećim mjesecom, sve dok indikatori ne budu jednaki sličnim pokazateljima za punopravnu djecu.

Količina hrane koja je potrebna posebno za vaše bebe, imenuje pedijatar za djecu tijekom općeg pregleda.

piće

Što se tiče pijenja u prehrani dojenčadi, pedijatri se u potpunosti oslanjaju na majčino mlijeko, s obzirom na hranu i piće. Doista, majčino mlijeko dostatno je za zaustavljanje žeđi bebe.

Ali morate platiti odgodu za preuranjenost. Rano rođene bebe trebaju redovito žeđati, ne samo kroz majčino mlijeko, već i kroz prokušanu, malo zaslađenu, čistu vodu.

vitamini

Postoji mišljenje da majčino mlijeko sadrži kompletan set svih tvari potrebnih za rast i razvoj. Čak i ako dijete ne mora izravno davati posebne vitaminske pripravke, možda će to morati razmišljati o djetetovoj majci, osobito ako je njezina beba rođena prerano.

Ali! Prijam vitamina od strane žena skrbnici povezan je s visokim rizicima i zahtijeva medicinski nadzor. Nemojte zanemariti konzultacije sa svojim liječnikom!

Nedostatak željeza

Preuranjene bebe često pate od nedostatka željeza u tijelu. Osim toga, ova mineralna tvar nije u dovoljnoj količini ni u majčinom mlijeku niti u većini vrsta posebne dječje hrane.

Stoga se moramo oslanjati na lijekove u obliku sirupa i kapi, ali s ograničenim tijekom primjene. Ovdje također ne možete bez medicinskih savjeta, inače možete oštetiti dijete.

Osim toga, prema preporuci stručnjaka, u dječju prehranu mogu se uvesti željezo obogaćene smjese. To će omogućiti popunjavanje nedostatka minerala u tijelu preuranjenog djeteta i izbjeći negativne posljedice.

Mješavine za hranjenje

Umjetna prehrana preranih beba uključuje upotrebu posebne dojene mliječnosti. Ali to se može učiniti tek nakon odobrenja liječnika.

Velike tvrtke za proizvodnju dječje hrane uspostavile su oslobađanje mješavina za bebe s malom težinom, koji su žurno rodili prije vremena. Najpoznatije robne marke za djecu do jedne godine:

Potrebno je razrijediti smjesu s posebnom flaširanom bebinom vodom, budući da je jednostavna kuhana voda "teška" za djetetov trbuh.

Lure taktike

Fotografija: Depositphotos.com. Objavio: oksun70.

Preuranjene, slabe, mršave djece trebaju ući u mamac što je moguće bliže i istodobno uzeti u obzir sve fiziološke parametre mrvica.

U slučaju preuranjenosti, bolje je početi hraniti s kikiriki (zobena kaša, riža ili heljda) uz dodatak male količine majčinog mlijeka ili prilagođene mješavine.

Vrlo je važno strogo slijediti korake za povećanje koncentracije kaše koja se uvodi u dječju prehranu:

 • Prvo, dajte samo 5% (100 ml vode za 1 žličicu, zdrobljene žitarice).
 • Zatim, djetetu dozvoljeno je 7-8% (100 ml vode za 1,5 zalogaja).
 • Posljednja faza je 10% (100 ml vode za 2 tsp.).

Bliže godini možete dodati kapljicu maslina ili suncokretovog ulja na ovu dječju posudu, a tek tada - kremu (3-4 g po posluživanju). No, maslac ne bi trebao biti uključen u gotove pakirane instant žitarice.

U pravilu, pedijatri preporučuju svojim pacijentima da počnu hraniti s povrćem i voćnim sokovima u dobi od 3 mjeseca s jednom ili dvije kapi, postupno povećavajući iznos. Međutim, danas neki stručnjaci sumnjaju u ovu tehniku ​​i ne savjetuju davati sokove do šest mjeseci.

Ako podržavate ideju ranog hranjenja, naučite sami nekoliko jednostavnih pravila koja će vam pomoći u izbjegavanju problema.

 1. Djeca do 6 mjeseci starosti ne smiju se davati sokovima nerazrijeđenim. To može loše utjecati na lomljivi trbuh. Tipično, sok se razrjeđuje toplom vrenenom vodom u omjeru 1: 1.
 2. Glavna vrsta soka koja se koristi za rano hranjenje je jabuka.
 3. Crumb, sklona opstipaciji, preporuča se kušati sok od crnog ribizla ili cikla.
 4. Uz uvođenje mrkve, rajčice i grožđa piće u žurbi ne bi trebao biti. Njihovo će se dijete probati nakon godinu dana, a rajčica - nakon 3 godine.
 5. Djeca s alergijama moraju suzdržati od crvenih sokova (jagoda, malina, jagoda itd.).

Pire od voća ili povrća unosi se tek nakon što se dijete navikne na sokove. Obično počnite s 1/4 tsp.

Od 3-4 mjeseca do pire od povrća, možete dodati četvrtinu odrezane kuhane žumance. Nekoliko dana nakon toga, potrebno je promatrati reakciju djetetovog tijela na novi proizvod.

Neželjeno je istodobno uvesti dva ili više novih proizvoda u prehranu. Inače, ako dođe do alergijske reakcije, nećete moći odrediti njezin izvor.

Otprilike iste dobi, prerane bebe se uvode u sir: oko 10 g tijekom prvog mjeseca, zatim do 20 g, i tako dalje - do jednog dijela od 50 g.

Od povrća do mesa

Pire od mesa za prevenciju anemije uključeno je u dobi od 5 mjeseci. Dijelovi ne smiju biti veći od 10 g, ne moraju se češće davati 2-3 puta tijekom tjedna.

U sedam mjeseci, prerano beba mora jesti meso kave. U ovom trenutku, jedan dio se povećava i doseže 50 grama do jedne godine.

Već pri 8 mjeseci, sasvim je logično da se dodatak jelovniku mrvica s nezaslađenim keksijem ili kruhom. Istodobno se uvode juhe od povrća, koje se do godine zamjenjuju mesnim mesama.

Pri planiranju prehrane preuranjenih beba, pozornost treba posvetiti fizikalnim parametrima djeteta, ne zaboravljajući pratiti njegovu težinu svaki mjesec. Rast i razvoj preuranjenih beba je često intenzivniji. I zato što u 2 godine, takva djeca često "nadoknaditi" i čak "prestići" svoje vršnjake.

Odabir mješavine za bebe i prerane bebe. Vrhunska posebna mliječna hrana

Djeca rođena između 28. i 37. tjedna trudnoće smatraju se prijevremenim. Njihov broj je 5-10% od ukupnog broja novorođenčadi. Pretilna težina: 1-2,5 kg, visina - oko 35 cm. Takve mrvice trebaju posebnu hranu. Svi poznati proizvođači mliječne formule imaju u svojoj asortimanu posebne proizvode koji su posebno dizajnirani za takve novorođenče. U članku se nalazi popis naslova i opisa tih smjesa.

Razlike su posebna mliječna hrana

Mliječna hrana za prerane i niske novorođenčadi u osnovi se razlikuju od normalne mliječne formule. Ova je razlika zbog nezrelosti mnogih funkcija i tjelesnih sustava preuranjenih beba, posebice probavnog sustava.

Mješavine za preranu robu imaju sljedeće značajke:

 • Povećan sadržaj proteina. Protein je građevinski materijal za izgradnju stanica. Pomaže prerane bebe brzo dobiti potrebnu masu mišića i masti.
 • Povećana kalorija. U prosjeku - 80 pcal na 100 ml. Ove smjese sadrže lako probavljive ugljikohidrate - laktozu (mliječni šećer) i maltodekstrin. Ove komponente pružaju energiju i potiču razvoj aktivnosti mozga. U slučaju netolerancije na laktozu, trebate odabrati smjesu koja ne sadrži tu komponentu.
 • Sadržaj fosfora i kalcija. Hrana za dojenčad proizvođači pridaju veliku važnost prisutnosti elemenata u tragovima i optimalnom omjeru u mješavini, jer su neophodni za jačanje zubi i kosti djeteta.
 • Sadržaj vitamina i minerala koji pogodno utječu na razvoj hematopoetskih, živčanih i drugih sustava u tijelu djeteta.
 • Prisutnost probiotika koji čine normalnu crijevnu mikroflora i nucliotide koji su uključeni u stvaranje njegove sluznice.
 • Sadržaj polinezasićenih masnih kiselina, pridonoseći pravilnom razvoju živčanog sustava.

Pregled proizvoda od globalnih proizvođača

Sve smjesa za nedonoščadi označena poseban natpis PRE / pre ili broj 0. Iznimka je mješavina HIPP PRE, koji je dizajniran za opskrbu zdrave bebe rođene u tom razdoblju.

Obilje mješavina na domaćem tržištu često zagonetke roditelja. Dojenčad se treba odabrati prema sastavu. Budući da će jedno dijete biti prikladno za jednu osobu, druga je sasvim drugačija. Radi ispravnog i informiranog izbora upoznajte najpopularnije i najpoznatije marke dječje hrane za prerane bebe.

Nutrilac (Nutrilak)

Smjesa je prilagođena za preuranjene bebe. Sastav sadrži dovoljnu količinu lako probavljivih masti. Točan omjer proteina: sadržaj proteina sirutke u kazein 70/30, kao u majčinom mlijeku. Visoke razine folne kiseline i vitamina E sprječavaju anemiju.

Među nedostatcima navodimo:

 • niži sadržaj vitamina i minerala (željezo, kalcij i fosfor) u usporedbi s ostalim smjesama;
 • dostupnost palminog ulja.

Alternativa Nutrilak Premium Pre, koja sadrži samo velike oleinske suncokrete i sojino ulje iz biljnih ulja.

PreNAN (PreNAN)

Ima ugodan okus koji djeca vole. Sadržaj proteina sirutke iznosi 70%, najveći među svim predstavljenim smjesama. Moderna masna komponenta - polinezasićene masne kiseline. Minimalna količina laktoze. Maltodekstrin se koristi kao sladilo.

Nedostaci uključuju:

 • visoke cijene;
 • neuravnoteženi sadržaj cinka i bakra;
 • dostupnost palminog ulja.

Similac (Similac)

Prednost ove smjese je da je većina laktoze zamijenjena maltodekstrinom. Time se smanjuje opterećenje na nerazvijenim mrvice probavnog sustava koji čini ovaj proizvod jedan od najboljih za djecu koji su skloni nadutosti i grčeva. Istovremeno, Similac zadržava slatki okus i energetsku vrijednost.

Optimalna mješavina biljnih ulja u sastavu sprječava zatvor. Ne sadrži palmino ulje, što će biti veliki plus za roditelje koji odaberu proizvod bez ovog sastojka.

Među nedostatcima možemo istaknuti odsutnost galakto-oligosaharida, budući da se te supstance koriste kao prebiotici.

Roditelji napomene:

 • dobra tolerancija mješavine;
 • povoljan omjer cijene i kvalitete.

Prenutrilon (Nutrilon)

Sadrži dovoljno željeza, kalcija i vitamina E, mnogih nukleotida. Polinezasićene masne kiseline koje ulaze u sastav, normalizirati biokemijske procese u živčanom sustavu, regulirati apsorpciju masti topljivih vitamina u crijevima, aktiviranje imune stanice, reguliraju ravnotežu vode.

Od mikroelemenata odabiremo fosfor i kalcij, koji tvore koštano tkivo i magnezij, koji normalizira normalno funkcioniranje srčanog mišića i regulira interakciju kalcija i vitamina D.

Prenutrilon ne uzrokuje alergije, a djeca se manje rjeđe i brzo povećavaju.

Friso (Friso)

Ova smjesa ima uravnotežen sastav aminokiselina, doprinoseći pravilan razvoj živčanog i probavnog sustava, brzina namještanje „san-budno stanje.” Sadrži taurina, karoten, jod, proteina, uključujući kazein, nukleotida, kao i preporučeni ugljikohidratni pripravak.

Među nedostatcima izdvajamo relativno:

 • niski sadržaj željeza i cinka;
 • prisutnost palminog ulja;
 • relativno visoka cijena.

Roditelji ne primjećuju najugodniji okus i miris koji, međutim, ne utječe na apetit djece. Ne uzrokuje alergije, dobre za dobivanje težine. Ne izaziva koliku bol i zatvor. Neke bebe mogu imati regurgitaciju.

Humana O (Humana O)

Prilagođeno djeci s nedostatkom težine. Značajka ovog proizvoda je odsutnost kristalnog šećera u sastavu. Od ugljikohidrata sadrži samo laktozu. Omjer mikro i makro je blizu ideala. Uključeno u prebiotike normalizira rad crijeva i pridonosi formiranju imuniteta.

nedostaci:

 • nije prikladna za bebe s nedostatkom laktoze;
 • visoke cijene.

Bellakt

Širok raspon vitamina i hranjivih tvari pridonosi brzom oporavku oslabljenog dječjeg tijela i sprječavanju bolesti dišnog sustava.

Jeftina cijena. Nedostatak je visok sadržaj maltodekstrina. Ova mješavina je lako probavljiva, ali je slabija od svojih više eminentnih i skupih kolega.

Savjeti liječnika

Kako odabrati i koja je bolja?

Izbor mješavine za prerano dijete treba se približiti s najvećom pažnjom i tek nakon što ga uzme u pedijatru i njegovim preporukama. Opća načela za odabir su:

 1. Koristite samo prilagođene smjese koje su strogo dizajnirane za djecu njihove dobi.
 2. Omjer proteina sirutke u kazein bi trebao iznositi najmanje 50/50. Mješavina mlijeka se digestira bolje, više proteina sirutke.
 3. Obratite pozornost na prisutnost mješavine polinezasićenih masnih kiselina ARA i DHA (kao što je u majčinom mlijeku), što će doprinijeti razvoju mozga i vida djeteta.
 4. Poželjno je da su probioti i prebiotici u mješavini. Prve su korisne bakterije. Drugi stimulira reprodukciju korisne mikroflore u crijevima.
 5. Prisutnost nukleotida.
 6. Obratite pažnju na rok trajanja proizvoda.
 7. Nakon pokretanja smjese za praćenje reakcije bebe.

Korak po korak upute o tome kako naučiti bebu da jede iz boce.

 1. Izračunajte potrebnu količinu smjese.
 2. Uzmi čistu bocu.
 3. Ulijte smjesu u bočicu, zatvarajući je s sterilnom pamučnom lopticom.
 4. Stavite krpu na dno posude i ulijte vodu grijane do 60 stupnjeva u njega.
 5. Stavite bocu u posudu 10 minuta kako bi voda prekrila razinu smjese.
 6. Uzmite bocu i skinite pamučnu kuglu.
 7. Stavite sterilnu bradavicu na bočicu.
 8. Provjerite veličinu rupice u bradavici i temperaturi mješavine: okrenite bocu bradavice dolje i ispustite nekoliko kapi na stražnjoj strani ruke ili podlaktice.
 9. Uzmi dijete na svoju lijevu ruku.
 10. Sjednite na stolicu i stavite pelenu na dječju prsa.
 11. Uzmite bočicu desno odozdo i podignite ga pod kutom od 45 stupnjeva tako da je vrat stalno punjen mješavinom.
 12. Dijete mora čvrsto stisnuti bradavicu usnama.
 13. Na kraju hranjenja izvadite bradavicu iz usta djeteta.
 14. Obrišite dječje usne pelenama.
 15. Držite dijete okomito nekoliko minuta kako biste izbjegli regurgitiranje.
 16. Stavite bebu na bok u krevetiću.

Što je zabranjeno dati takav novorođenčad?

 • Mješavine namijenjene punom radnom vremenu. To može dovesti do porasta masnog tkiva, a ne mišića i kostiju.
 • Mješavine koje uključuju protein soje. To sprječava apsorpciju minerala u crijevima.

Glavno načelo pri odabiru mješavine za preranu robu slično je glavnom medicinskom načelu - nemojte štetiti. Uostalom, zdravlje je glavna stvar.

Korisni videozapis

Pogledajte videozapis o preranoj i maloj količini novorođenčadi:

Značajke prehrane preuranjenih beba

Preuranjene bebe zahtijevaju posebnu i temeljitiju njegu od beba s normalnom težinom. Preuranjeno dijete naziva se dijete koje je rođeno prije 37-38 tjedana trudnoće i ima težinu manju od 2,5 kilograma. Ove djece karakterizira tanka koža i crvenkasta naborana koža, letargija i smanjeni tonovi mišića, ukočenost i usporiti dobitak težine.

Često, rane bebe kasnije počinju naučiti različite vještine. Stoga, takve mrvice mogu zaostajati u razvoju za 1,5-4 mjeseca. Međutim, uz pravilnu njegu i prehranu, redovito praćenje liječnika, dijete će uskoro postati supružnik. U skladu s preporukama države bebe blizu normalne godine. U ovom članku ćemo pogledati pravila za skrb i hranjenje preranih beba.

Pravila za brigu o preuranjenim bebama

 • Za prerane bebe, često karakterizirane lošim razvojem gutanja i sisanja refleksa, dakle, u prvih tjedana života, dijete može biti propisano hranjenje kroz cijev;
 • Nakon rođenja, prerano beba se ne primjenjuje odmah na dojku, ali se pregledava i stavlja u kapuljač s automatskom opskrbom kisikom i održava optimalne uvjete za bebin život;
 • Pokušajte uspostaviti dojenje, jer majčino mlijeko je najbolja prehrana i lijek. Ojačava imunološki sustav i promiče dobivanje težine, daje snagu i ubrzava razvoj djeteta;
 • Ako se prehrana provodi samo kroz sondu ili bočicu, redovito ponudite djetetu dojku da razviju reflektirajući gutljaj;
 • Stvorite ugodne uvjete za bebe u vrtiću. Prikladna unutarnja temperatura za prerane i niske bebe rođene težine iznosi 22-25 stupnjeva celzijusa;
 • Moguće je kupiti dijete mase manje od 1,5 kg tek nakon dva ili tri tjedna od trenutka rođenja. U drugim slučajevima, kupanje je dopušteno 7-10 dana. U tom slučaju, prikladna temperatura vode je 38 stupnja iznad nule, a temperatura zraka u kupaonici je najmanje + 25 ° C;
 • Možete početi hodati s bebom samo u toplom vremenu, 1,5-2 tjedna nakon rođenja. Prva šetnja trebala bi biti kratka i trajati najviše deset minuta. Postupno povećajte vrijeme provedeno na zrak do 1,5 sati. U toplini ili hladnoći s preuranjenim djetetom, šetnja se ne preporučuje;
 • Liječnik izrađuje individualni raspored cijepljenja i izrađuje osobni izračun prehrane preuranjenih beba ovisno o pokazateljima težine, visine i razvojnih obilježja djeteta;
 • Neprocjenjiva korist u razvoju malog djeteta je masaža. Više od polovice ovih beba počinje brže povećavati težinu. Osim toga, ovaj postupak jača mišiće i imunitet, doprinosi razvoju refleksa i poboljšava fizičko stanje djeteta. Međutim, važno je da masažu izvodi profesionalna osoba;
 • Prije početka masaže ili gimnastike, trebate se posavjetovati sa svojim liječnikom! Masaža se može unijeti već u drugom tjednu života, a posebna gimnastika u razdoblju od 1-1.5 mjeseci od trenutka rođenja;
 • Ako mrvica teži manje od dva kilograma, važno je da se beba topliji. Uz veću tjelesnu težinu, bebe se odijevaju na isti način kao djeca rođena na vrijeme. Kako odjenuti novorođenče, pročitajte ovdje.

Prehrambene značajke preranih beba

Značajke prehrane prerane bebe povezane su s činjenicom da ove bebe imaju loše razvijen probavni sustav, usisavanje i gutanje refleksa. Ni u kojem slučaju ne može nadjačati dijete, pokušavajući postići željenu težinu! To može ozbiljno oštetiti probavni sustav i uzrokovati teške opijenosti.

Za kontrolu prehrane novorođenčeta preporučuje se redovito vagati mrvice i pažljivo izmjeriti količinu hrane. Za praktičnost, možete zadržati dnevnik prehrane za prerano dijete mjesecima. Važno je uspostaviti ugodan način hranjenja i slijediti preporuke.

Kada dojenje ne treba hraniti dijete. Ako je dijete umjetno hranjeno ili pomiješano, dijete može, ako je potrebno, ponekad isprazniti s čistom ili kopčnom vodom iz pipete. Međutim, mnoge moderne mješavine mlijeka sadrže potrebnu količinu vode i ne zahtijevaju dodatno hranjenje. Kada trebate hraniti dijete, pročitajte članak "Moram li voditi vodu djetetu".

Moderni pedijatri preporučuju se za udomljavanje dojenčadi na zahtjev, a ne prema režimu. Međutim, prilično je teško to učiniti za prerane bebe, jer takva djeca većinu vremena spavaju i ne izražavaju želju za jelom. U tom slučaju preporučuje se kombiniranje načina rada na zahtjev i po načinu rada. Važno je da nema dugih intervala između hranjenja. Nemojte hraniti bebu silom!

Osim osnovne prehrane, liječnik može preporučiti uključivanje dodatnih vitamina u prehranu djeteta. Vitamini C i K su potrebni u prva tri dana života, a vitamin D u dva ili tri tjedna. Osim toga, važno je za prerano bebe uzeti željezo. Ti korisni elementi mogu biti uključeni u posebnu terapijsku hranu ili se mogu davati odvojeno.

Stopa i učestalost hranjenja

U prva dva tjedna života, dnevna stopa hrane za bebu izračunava se pomoću formule Rommel. Za svaku stotinu grama tjelesne težine nalazi se 10 ml mlijeka ili mješavina, na koju morate dodati broj dana života bebe.

Na primjer, za određivanje količine hrane za tjedno novorođenče težine 2 kg primjenjujemo sljedeće izračune: 10 ml + 7 (dani života djeteta) - 17 ml za svaki 100 grama. Stoga, za 2000 g 17 x 20 i dobiti 340 ml.

Broj hranjenja varira između 6-8 puta dnevno. Važno je ne uzeti duge stanke između jela. Dojenje preranih beba je najprikladnije uz pomoć "od ispod ruke" položaja. Ovo će podržati ramena i vrat mrvica, a beba može udobno uhvatiti bradavicu. Za sve vrste položaja za hranjenje djeteta pročitajte vezu http://vskormi.ru/breast-feeding/pozi-kormleniya-grudnogo-rebenka/.

Umjetna hrana i mliječne formule

Ako jedna majka iz bilo kojeg razloga ne može hraniti bebu s majčinim mlijekom, morate odabrati pravu mješavinu mlijeka. Trebao bi biti kvalitetna i prikladna hrana s potrebnim skupom vitamina i hranjivih tvari. Prilikom odabira smjese važno je uzeti u obzir sve osobine djeteta, uključujući rođenje prije pojma, težinu i visinu, dob, reakciju na određene komponente.

Odaberite posebne prilagođene mliječne formule za preuranjene ili niske bebe srodnih težini. Takve se smjese razlikuju povećanom energetskom vrijednošću i povećanim sadržajem kalorija, što pridonosi brzom dobivanju težine. Dijete energizira energiju i daje snagu.

Prilagođene mješavine za preuranjene ili niske težine rađanja često sadrže kalcij i fosfor, koji jača kosti i zube, potiče rast i povećanje težine. Osim toga, pripravak uključuje povišen protein, ugljikohidrate koji brzo apsorbiraju, razni vitamini, makro i mikronutrijenti. Mješavine uključuju nukleotide za normalnu digestiju i formiranje zdrave crijevne mikroflore, kao i polinezasićene masne kiseline za mentalne sposobnosti i potpuno funkcioniranje živčanih stanica.

Prije nego što odaberete smjesu, obratite se pedijatru! Odabrat će odgovarajuću hranu ovisno o karakteristikama razvoja i fizičkom stanju bebe. Za djecu koja su pretrpjela težinu i prerano rađaju, odaberite proizvode s oznakom "0" ili "Pre". Potrebno je kuhati smjesu samo na čistoj ili posebnoj dječjoj flaširanoj vodi. Pročitajte više o kuhanju i odabiru proizvoda u članku "Prilagođena dojenčeta".

Hranjenje kroz probdu

Hranjenje prerano bebe preko sonde provodi se ako je mrvica rođena prije 33-34 tjedna. Liječnik propisuje ovu metodu hranjenja u dubokoj ili ekstremnoj nezrelosti, kada nema refleksa za usisavanje, u kritičnom stanju djeteta nakon rođenja, te u abnormalnom razvoju nazofarinksa.

Kada se hranite kroz cijev, važno je održavati sterilnost. Instalaciju uređaja obavljaju profesionalni liječnici. U pravilu, služi tri dana, nakon čega se zamjenjuje. Kada je umetak umetnuta, dojenčeta se hrani grijanim mlijekom ili mješavinom s temperaturom do 40 stupnjeva kapljice kroz špricu. Postupak se provodi pod strogim medicinskim nadzorom.

Ova metoda se hrani dok se stanje djeteta ne stabilizira. Kad se mrvice pojave i progutaju refleks, a on dobiva na težini, možete se prebaciti na normalnu prehranu. Važno je da bebe ne doživljavaju mučninu i povraćanje, obilnu povraćanje i nadutost. Da biste odredili refleks gutanja i usisavanje, periodično nanesite dijete na prsa ili stavite bocu s bradavicom u usta.

Uvođenje komplementarne hrane za prerane bebe

Za hranjenje preuranjenog djeteta treba malo drugačije od djece koja su rođena na vrijeme. U tom slučaju, prvi mamac započinje u roku od 5-6 mjeseci s 5% heljde kaša, a ne s povrćem kvasca. Nemojte početi hraniti dijete ako je bolestan i osjeća se loše, tijekom razdoblja aktivnog zubiranja, s jakim kolicima i trbuščićima!

Prve posude se kuhaju u vodi ili biljnoj bujonu u omjeru od 5 grama žitarica na 100 ml vode. U posudu dodajte nekoliko kapi mlijeka za majčino mlijeko ili mlijeko, a zatim postupno ići na 7,8 i 10% kaše. Nakon što je heljda ubrizgana riža i dodati u kaša suncokret ili maslinovo ulje. Nije preporučljivo prebaciti se u mlijeko prije tri mjeseca.

U dobi od šest mjeseci obuhvaćaju povrtnu kugu cvjetača i brokule, krumpir i tikvice. U osmom mjesecu, dijete dobiva meso od zeca i purice, a zatim uključuje piletinu i pire žumanjak.

U dobi od osam mjeseci, također počinju hraniti u obliku sokova od voća i povrća. Glavni sok je sok od jabuka, također možete dati mrvice od krušaka, trešnje i crnog ribizera, a sok od mrkve se uvodi malo kasnije. Do devetog mjeseca, možete dati bebe kolačiće i juha od povrća.

Tablica u nastavku će vam reći o vremenu uvođenja i količinu hrane u hranjenju prerane bebe.

Pregled i popis najboljih mliječnih formula za bebe i prerane bebe

Od ukupnog broja novorođenčadi, oko 5-10% je prerano. Za ove djecu odabrana je posebna hrana. Tvrtke specijalizirane za prodaju dječje hrane, proizvode posebne mješavine koje mogu poduprijeti tijelo prerane bebe. U članku se opisuju vrste mješavina za prerane bebe, kao i prednosti i nedostatke svakog proizvoda.

Tijelo preranog dojenčadi treba biti poboljšana prehrana, koju osigurava specijalizirana mješavina.

Značajke sastava

Smjese koje koriste prerane i male težine imaju nekoliko kardinalnih razlika od ostalih smjesa - to je objašnjeno ranim pojavljivanjem bebe na svijetu. Tijekom svog vremena u maternici, nije imao vremena za dobivanje tih mikroelemenata i kalorija koje su u potpunosti apsorbirane od strane djece rođene na vrijeme.

Svaka prerana infant formula sadrži:

 1. Puno proteina. Materijal neophodan za izgradnju stanica pomaže novorođenčadi da se jači, kako bi dobio dovoljnu količinu mišićne mase i masnog tkiva.
 2. Kazein - brzo apsorbira tijelo djeteta. Ovaj protein sirutke je lagan i hranjiv.
 3. Maltodekstrin s laktozom - ti ugljikohidrati lako se probavljaju, stimuliraju razvoj moždanih struktura i njeguju dijete s potrebnom energijom u ovom trenutku.
 4. Elementi u tragovima i vitamine. Smjesa sadrži vitamine A, B, E, K. Sastav hranjive otopine sadrži mangan, željezo, bakar i jod. Razvoj skeletnog sustava je zbog prisutnosti fosfora u smjesi i ne manje važno za stvaranje kalcijevog kostura.
 5. Probiotici. Oni su korisni za mikroorganizme probavnog trakta bebe. Zbog toga probavni trakt radi bez prekida, dobiva novu rafiniranu mikroflora.
 6. Polinezasićene kiseline. Oni su važni za vizualni sustav i jačaju imuni sustav.

Zajedno s tim elementima, u smjesu se dodaju nukleotidi koji vraćaju imunitet. Nedavno je sve više izjava koje tvrde da sadržaj palminog ulja u nekim smjesama može uzrokovati zatvor kod djeteta, pa se pažljivo proučava sastav dječje hrane.

Mješavine za prerano dijete: koje su bolje?

Širok izbor prehrambenih rješenja za bebe s malom težinom na tržištu moderne hrane za bebe čini svaki roditelj razmišlja o kupnji određenog proizvoda. Svaki proizvođač nastoji izlagati svoje proizvode u najboljem svjetlu, dajući vrlo opsežne i razumne argumente. Međutim, kvalitetnu smjesu treba odabrati ne po cijeni, već po sastavu. Osim toga, jedno dijete je prikladno za jednu smjesu, a drugo za drugu. Da biste saznali što točno odabrati, upoznat ćemo se s poznatim markama smjesa koje sadrže različite elemente i sposobne su imati blagotvoran učinak na organizam djeteta.

Popis smjesa korištenih za prehranu djece s preuranjenom i malom brojem rođenja:

Koliko količina mješavine treba beba?

Bilo koje prerano dijete mora u kratkom vremenu dobiti tjelesnu težinu i stalno jačati kosti. Mješavine za prerane i niske rodiljne bebe izvode točno ove zadatke. Dijete bebe je pedijatar. Koliko se mješavina treba dati djeci ovisi o njezinoj težini. Svakog dana trebate dati hranjivu otopinu u iznosu do 1/5 mase: na primjer, ako dijete teži 2,4 kg, svaki dan će morati dati 480 g mješavine.

Svaki paket je pisana norma uporabe. Povećanje doze može nepovoljno utjecati na zdravlje djeteta, jer je smjesa puno hranjivije od majčinog mlijeka.

Razvijena je najoptimalnija shema dojenja:

 1. Tijekom prvog tjedna treba mu dati 60 ml 8 puta dnevno;
 2. Tijekom drugog tjedna, dozu se povećava na 90 ml s režimom hranjenja ne više od 7 puta;
 3. 3-4 tjedna - hranjenje se obavlja 6-7 puta dnevno za 120 ml;
 4. Od kraja prvog mjeseca do kraja drugog, dijete treba dati 150 ml 5 puta dnevno;
 5. Od 3 do 4 mjeseca djetetu se daje 180 ml 6 puta dnevno;
 6. Od 4 mjeseca do 6 mjeseci, djetetu se preporučuje davati 200 ml 4-5 puta dnevno;
 7. Od šest mjeseci, dijete prima od 240 ml 4-5 puta dnevno.

Poznati liječnik Komarovsky vjeruje kako preopterećenje mrvica pridonosi ranoj pretilosti.

Obično vrijeme između hranjenja ne prelazi 3 sata. Isto vrijedi i za noćno hranjenje. Ako je beba vrlo slaba, intervalima između hranjenja morat će se smanjiti, ali prekomjerno doziranje ne smije biti dopušteno.

Ocjena najboljih mješavina za prerane bebe s naslovima

Mješavina za prerane bebe se hrani prije 37.-38. Tjedna trudnoće. Oni imaju težinu ispod 2500 g. Takve bebe imaju crvenkastu kožu. Njihov refleks usisa slabo je razvijen. Često je njihovo disanje teško. Ova djeca zaostaju u pogledu onih koji se pojavljuju na vrijeme i imaju normalnu težinu.

Prije toga, prerane bebe bile su osuđene. Medicina sada ima kompleks mjera za njegu beba. Uz pravilno hranjenje, oni brzo nadoknaditi svojim vršnjacima. U kasnijem životu, prerane bebe se ne razlikuju od punog roka.

Prehrambene značajke preranih beba

Najbolja hrana za prerane bebe je majčino mlijeko. Ojačava imunološki sustav, doprinosi pravilnoj "kolonizaciji" bakterija u probavnom traktu.

Ali postoje slučajevi kada je nemoguće dobiti dovoljno mlijeka:

 • majka nema laktaciju;
 • refleks usana je slab (beba spava tijekom hranjenja);
 • previše hrapave ili depresivne bradavice u mami (dijete ih ne može držati u ustima).

U tim slučajevima, propisajte sastav za prerane bebe. Ovo je zdrava hrana. Prodaje se u ljekarnama. Nemoguće je samostalno propisati bebu smjesu: pedijatar uzima u obzir osobitosti razvoja djeteta Intervali između hranjenja djece su 3-3,5 sati. Za to vrijeme hrana se potpuno apsorbira, a dijete dobiva gladne.

Cilj prehrambene skrbi za preuranjene bebe je brzo postizanje mišićne mase. Dijete koje je naraslo do 3000 g prenosi se na skladbe za djecu s punim radnim vremenom. Prijelaz se provodi postupno. Shemu određuje liječnik.

Ponekad pedijatar ostavlja 1-2 hranjenja po danu s mješavinom za liječenje. To je zbog karakteristika određenog pacijenta.

Značajke sastava

Proizvođači označavaju proizvode za preuranjene bebe s prefiksom i 0 oznakom. Iznimka je mješavina za pojam djece "Hipp Pre". Sastav uključuje potrebne komponente za obnovu i normalan razvoj mrvica. Mali pacijent brzo će dobiti težinu i nadoknaditi s vršnjacima

Dojenčad formula za slabe bebe je drugačija:

 1. Kalorija veća od uobičajene mješavine. Potrebno je za brzo stvaranje mišićne mase. Dijete jede malo, i zasićeno je energijom u potrebnoj količini.
 2. Ukupni sadržaj proteina je veći. To omogućava mišićima da se razvijaju brzo.
 3. Obavezno prisustvo proteina kazeina omogućuje lako probavu hrane kod malih dojenčadi. Hrana se brzo probavlja i lako se probavlja.
 4. Aktivni rast i dobivanje težine nastaje zbog prisutnosti u sastavu fosfora i kalcija. Ovi elementi osnažuju kosti i zube.
 5. Mješavina mlijeka treba brzo probaviti i potpuno apsorbira tijelo. To osigurava probiotici i nukleotidi. Podržavaju zdravu crijevnu mikrofloru i želudac.
 6. Proizvod sadrži laktozu. Ona se lako probavlja i energično hrani dijete.
 7. Povećani sadržaj polinezasićenih masnih kiselina osigurava razvoj živčanih stanica. Ovo ima pozitivan učinak na aktivnost središnjeg živčanog sustava.
 8. Kompleks vitamina (A, E, K) jača vid. B vitamini ojačavaju živčani sustav.

Neki proizvođači dopunjuju svoje kompozicije s jodom, željezo, mangan i bakar. Ovi elementi ojačavaju bebu i ubrzavaju njegov razvoj.

Gotovo sve smjese se sastoje od palminog ulja. Pomaže bebama da učinkovito dobiju težinu. Nutrilon Pre uključio je strukturirani analog, beta-palmitat. Similak i Enfamil odbili su koristiti palmino ulje.

Kakva je mješavina za prerano dijete bolje?

Cilj bilo kojeg sastava za prijevremene bebe je postizanje mišićne mase i nadoknaditi razvoj njihovih vršnjaka. Prehrana koju je propisao pedijatar, uzimajući u obzir osobine određenog djeteta. Liječnik smatra:

 • težina bebe;
 • opće stanje u trenutku izbacivanja iz rodilišta;
 • Ima li majka djelomično dojena (najmanje 1-2 puta dnevno);
 • Da li mrvice imaju alergiju na hranjive sastojke?

Bolja robna marka ili još gore, određena zasebno u svakom slučaju. Proizvod koji je došao do 100 beba može biti beskoristan na 101. sastanku.

Učinkovitost i sigurnost mliječne formule određit će se nakon nekoliko dana korištenja. Ako osjetite alergiju, odgođena stolica treba odmah obavijestiti pedijatra. Liječnik će pokupiti još jednu marku.

Kako se dodjeljuju ocjene?

Proizvođači mješavina za djecu s preuranjenom i malom brojem rođenja pokušavaju testirati njihova dostignuća u nezavisnim laboratorijima. Te ustanove nalaze se u zemlji porijekla ili izvan nje. Tada proizvođači dobivaju potvrde o kvaliteti i sigurnosti. Ovi dokumenti daju pravo na prodaju roba (mješavina) u tim zemljama ili širom svijeta.

Sljedeći trgovci dolaze u posao. Oni razvijaju strategiju prodaje. Važno mjesto u njoj je oglašavanje. Određuje broj kupovina robe i ocjene.

 1. Ocjenu mliječne formule predvodi Humana 0-VLB. Ovo je mješavina tekućeg mlijeka. Ona je spremna za upotrebu. Sadrži žive bakterije za normalnu funkciju crijeva. Nedostatak: ponekad bebe pate od zatvora.
 2. Nadalje, majke vole Humanu 0. To je suha mješavina za prerane bebe. Savršeno se apsorbira laganim mrvicama. Alergija se javlja vrlo rijetko.
 3. Često je babylonia beba propisala "Nutrilon Pre 0". Suha smjesa ima obogaćenu kompoziciju (kalcij, željezo, vitamini skupine E). Nedostatak: bebe imaju zatvor ili koliku bolest.
 4. Suha mješavina "Nutrilak Pre" je popularna. Sadrži lako probavljive proteine, probiotike i folnu kiselinu. Ovo je izvrsna prevencija karcinoma.
 5. Liječnici propisuju PreNan za njegu koji zahtijevaju brzi dobitak težine. Proizvod sadrži povećanu količinu kazeina.
 6. Za probleme s dišnim sustavom bebe Bellakt Pre je idealan. Sprječava bolesti dišnog sustava.
 7. Za ubrzani i pravilan razvoj živčanih i probavnih sustava pedijatri propisuju "Friso Pres". Smjesa ima bogat set aminokiselina. Ali nema dovoljno željeza i cinka.
 8. Za one koji žele dobiti potpunu zamjenu majčinog mlijeka, "Hipp Pre" je prikladan. U smjesi nema šećera. Ne daje alergije. Djeca nemaju kolik. No proizvod ima sadržaj s niskim sadržajem kalorija.
 9. Alergije sklone bebe propisane su "Similac Neoshur". Sastav omogućuje brzo dobivanje težine. Ne sadrži palmino ulje i šećer.

Hranjenje bebe neće imati jednog dana. Premještanje s jednog pogleda na drugi nije uvijek korisno. Na imenovanje je potrebno razmotriti cjenovnu kategoriju proizvoda.

Pravila za kuhanje i prehranu preranih beba

Za brzo dobivanje težine od prerane bebe i kasnijeg normalnog razvoja, nije dovoljno odabrati pravu hranu. Potrebno je pravilno koristiti.

 1. Za pripremu suhe smjese treba biti strogo prema uputama i neposredno prije uporabe. Tekućina - grijana u vodenoj kupelji ili u posebnoj podlozi za grijanje.
 2. Za razrjeđivanje suhe mješavine potrebno je koristiti kuhanu ili specijaliziranu bebu.
 3. Zabranjeno je davanje mješavine za običnu djecu na prerano dijete. Takav proizvod može imati negativan učinak na tijelo (otrovanja, alergije, probavne smetnje). Mješavine s feedovima formule ponekad sadrže protein soje. Nije apsorbirana tijelom preuranjenog djeteta.

Posude se trebaju prati i sterilizirati. Prilikom uporabe štrcaljki, preporučljivo je dati prednost slobodnom.

Kako hraniti bebu

Često se hrana dodjeljuje mrvicama od rođenja. Dobio je prvi dio umjetne prehrane u rodilištu. Nakon pražnjenja koristite isti brand. Ponekad se oslabljeno dijete napaja kroz cijev odmah nakon rođenja. Kod kuće treba koristiti jednokratnu štrcaljku. Nakon rekonstrukcije refleksa za usisavanje, preporučuje se uporaba boca.

Prvi put trebate dati djetetu najviše 10 ml proizvoda. Zatim morate pogledati reakciju mrvica. Uz negativne učinke, vrijedi obavijestiti pedijatra.

Nemojte lemiti novorođenčad. Mješavine za niske težine i prerane mrvice daju im dovoljno tekućine. Prekomjerna količina vode će preopteretiti bubrege. Nakon postizanja potrebne težine bebe treba prenijeti na hranu za običnu djecu. Ovi proizvodi označeni su "1". One su hranjene do 6 mjeseci.

Mamac počinje ulaziti od 5 mjeseci. Prvo, dati žitarice bez mlijeka.

Koliko dugo treba hraniti bebe mješavine za prerane bebe

Posebna prehrana je potrebna za bebe da dosegnu težinu od 3-3,5 kg. Prijelaz u smjesu za običnu djecu provodi se postupno. Prijelazno razdoblje je mjesec dana. Važno je kontrolirati ukupnu količinu proteina u kompleksnoj prehrani. Prekomjerno će preopteretiti tijelo djeteta.

U nekim slučajevima (jaka prijevremenost, niska tjelesna težina) pedijatar odluči nastaviti hraniti posebnim smjesama do 6-9 mjeseci. Broj prijema: 1-2 dnevno.

Nedostaci smjesa za dijete za dobivanje težine

Posebne formulacije imaju visoku nutritivnu vrijednost i veliku paletu elemenata. To stvara teret na tijelu. Izražava se visoka osmolalnost. Primarno su pogođeni bubrezi. Stoga, nakon postizanja težine 3-3,5 kg, smanjuje se potrošnja posebnih proizvoda.

Koja je najbolja formula za prehranu preranih beba?

Ako je beba rođena ranije od datuma dospijeća i tjelesna težina manja od 2,5 kg, treba posebnu prehranu. Idealna opcija za njega bi bila majčino mlijeko. Iznenađujuće, ako žena ne dostigne propisanu prirodu tog razdoblja, njezino se mlijeko lagano mijenja u sastavu, ponekad povećavajući nutritivnu vrijednost.

Kada se, iz objektivnih razloga, dojenje smatra nemogućim, postavlja se pitanje prehrane preuranjenog djeteta s mješavinom. Nije teško prepoznati takve proizvode u sastavu mnogih proizvođača - u većini slučajeva kratica PRE označava posebnu kompoziciju.

Posebno prehrana za prerane bebe

Za dijete, koje je hodalo upoznati se s vanjskim svijetom, zahtijeva posebnu hranu. Preuranjeno hranjenje sa smjesom željenog sastava omogućit će im da se brzo i bezbolno približe standardnim pokazateljima tjelesne težine. Dječja hrana za takve bebe razlikuje se od uobičajenih prilagođenih smjesa na nekoliko načina:

• Sastav bi trebao sadržavati dobro probavljivi protein mlijeka i protein kazein-sirutke.

• Maltodekstrin i laktoza djeluju kao ugljikohidratne komponente.

• Sastav mješavine mora biti obogaćen potrebnim za puni razvoj vitamina i minerala - kalcija, mangana, joda, selena, fosfora.

• Smjese za male bebe s malom količinom rađanja imaju povećanu količinu polinezasićenih masnih kiselina.

• Visoka nutritivna vrijednost i sadržaj kalorija - osnovni uvjeti za brzo dobivanje težine.

• Neprihvatljivo je sadržavati mješavinu soje proteina koja uvelike komplicira proces digestije.

Visok postotak hranjivih tvari znatno smanjuje mogući rok trajanja. Hranjenje preuranjenog djeteta s mješavinom posebnog sastava ne samo da brzo dobije težinu koja nedostaje, već i osigurava njegov pravilan razvoj.

Sustav napajanja prerane bebe s malom težinom

Zabrinuti zbog male težine bebe, roditelji su uvijek zainteresirani za to koliko bi preuranjeno dijete trebalo jesti. Pedijatri ih pokušavaju upozoriti da ne pokušavaju hraniti dijete. Intervali između dnevnih hranjenja trebali bi biti oko 2,5-3 sata, noću malo duže - 3-4 sata. Mnoge majke vjeruju da što će njihova djeca jesti, to će brže dobiti težinu. Međutim, trebali biste se osloniti na prirodni apetit djeteta, koji je određen samo prirodom. Primijetio je da ako dijete postane silom, njegov se rast čak i usporava.

Važno je ne samo da se zanima kako prehraniti preuranjene bebe s mješavinom, već i organizirati odgovarajući sustav prehrane. Potrebno je ne osloniti se na količinu svakog dijela, već na njegovu kalorijsku vrijednost. Svakoga dana potrebno je povećati energetsku vrijednost proizvoda sve dok težina djeteta ne bude blizu tražene vrijednosti. Da ne bi "pospremila" bebu kasnije, sadržaj kalorija u proizvodu počinje postupno smanjivati.

Asortiman mliječne formule za prerane bebe

Upoznavanje s rasponom modernih proizvođača dječje hrane, mnogi mame pokušavaju saznati koja je mješavina bolja za prerano dijete. Mnogo kompetentni neće se oslanjati na mišljenje drugih roditelja, ali pokušati samostalno analizirati proizvode poznatih tvrtki.

Pre nutrilon

Smjesa je karakterizirana pravilnim omjerom vitamina i minerala. Sastav sadrži nukleotide koji pomažu u jačanju imunološkog sustava bebe. Pedijatri bilježe najniži teret na metaboličkom sustavu djeteta. U pravilu, ne uzrokuje alergijsku reakciju, pa čak, prema komentarima roditelja, smanjuje broj regurgitacije.

PRE NAN

Značajka mješavine - visoki sadržaj proteina sirutke. Sadrži debele enzime potrebne za bebino tijelo. Smjesa se dobro apsorbira, a mnogi roditelji, kada se pita koja je mješavina najbolja za prerane bebe, ističu ovaj proizvod s povjerenjem.

Friso pre

Karakteristična značajka "Frisopre" je prisutnost aminokiselina, nukleotida i visok postotak joda. Prema roditeljima, proizvod ne uzrokuje alergijske reakcije, crijevni kolik ili zatvor. Među nedostatcima može se primijetiti odsutnost lagane masnoće.

Nutrilak pre

Izvrsna uravnotežena sastav bjelančevina, masti i ugljikohidrata, visoki sadržaj vitamina E i folna kiselina za sprečavanje anemije. Što se tiče sastava, Nutrilak Pre je izvrstan primjer onoga što mješavine za prerane bebe pomažu da se dobije na težini uz puni razvoj cjelokupnog dječjeg tijela.

Similac neo siguran

Ne sadrži palmino ulje, kao dio sadrži sve potrebne vitamine, elemente u tragovima, masne kiseline i nukleotide. Promovirajte brzi dobitak težine bez gubitka razvoja svih tijela sustava.

Mješavine za preuranjene i niske bebe srodne težini

Sažetak članka

Mješavine za prerane i niske bebe srodne masi podijeljene su u zasebnu skupinu smjesa, budući da se potreba za hranjivim tvarima i energijom kod ovih beba razlikuje od redovitih novorođenčadi. U preuranjenim dojenčadi djeca su rođena 28-37 tjedana trudnoće, težine 1000-2500 g, čija visina iznosi 34-45 cm. Ovisno o težini djeteta, postoje četiri stupnja prijevremenosti, od kojih je svaka karakterizirana vlastitim metodama i prehrambenim navikama. Niska težina djece je djeca rođena na vrijeme, ali imaju tjelesnu težinu manju od 2500 g. Grudi će biti neodgovorni lider u zdravstvenoj i prehrambenoj vrijednosti za takvu djecu. U slučaju nemogućnosti dojenja koristite posebne mješavine.

Značajke sastava

Mješavine za prerane bebe obično su označene prefiksom u nazivu smjese. Iznimka je Hipp PRE mješavina koja se preporučuje za hranjenje normalnih beba od rođenja. Tvrtka Abbot za prerane bebe proizvedena je mješavina Similac Neoshur i Similac posebne kea.

Mješavine za prerane bebe karakterizirane su povećanim udjelom kalorija u usporedbi sa standardnim mješavinama. Dnevni protein potreba je također veći. Utvrđeno je da što je veći stupanj preuranjenosti djeteta, to više proteina njegovo tijelo treba. Upotreba umjesto specijaliziranih smjese konvencionalnih prilagođenih može dovesti do sporije povećanja mišićne mase od strane djeteta, dok će udio masnog tkiva povećati. Rezultat će biti zaostajanje u brzini i brzini rasta.

Međunarodne preporuke za unos proteina takve djece tijekom dana su 3-4 g / kg tjelesne težine. Više proteina vodi do metaboličkih poremećaja. Jednako je važno sastav proteinske komponente smjese - to bi trebalo biti s dominantnim proteinima sirutke, budući da je kazein zaokupljen preuranjenim bebama i slabo je probavljen, što dovodi do neravnoteže aminokiselina. U suhim mješavinama preNAN-a, Humana 0 NA, a također i u mješavini pripravka preNAN 0, djelomično hidrolizirani protein se koristi umjesto uobičajenog proteina koji omogućava povećanje njegove probavljivosti i smanjenje alergenosti.

Važno je! Visok sadržaj bjelančevina u smjesama za prerane bebe omogućuje vam postizanje velike brzine i brzine rasta.

Optimalna količina masnoća je 6-6,5 g / kg tjelesne težine dnevno. Sastav masne komponente uveo je trigliceride srednjeg lanca, koje tijelo može apsorbirati bez utjecaja probavne enzimske lipaze, čija se aktivnost može smanjiti zbog preraspodjele djeteta. Također su potrebne za primjenu arakidonske i dokozaheksenska masne kiseline.

Smanjena aktivnost enzima laktaze koja razgrađuje laktozu (samo 30% njezine aktivnosti u novorođenčeta rođenog u dobi) čini potrebnim zamijeniti dio laktoze (15-30%) s dekstrin maltozom. Općenito, preporučena količina ugljikohidrata za prijevremene bebe iznosi 10-14 g / kg dnevno.

Posebnost mineralnog sastava takvih smjesa je visok sadržaj željeza i bakra, što omogućuje smanjenje rizika od anemije zbog nedostatka željeza, jer njihovo tijelo nije imalo vremena za odgovarajuću opskrbu tih elemenata. Sadržaj vitamina također je povećan u usporedbi s konvencionalnim prilagođenim smjesama.

Uz uobičajene mješavine za bebe i prerane bebe, nestlé proizvode PreNAN FM85 mast za majčino mlijeko. Omogućuje vam da povećate nutritivnu i energetsku vrijednost. PREANAN FM85 se može koristiti prema standardnoj uzgojnoj shemi ili pojedinačno ako ste prethodno napravili analizu sastava majčinog mlijeka, što je omogućilo da saznate stopu uzgoja za određeno dijete.

Koliko dugo mogu hraniti mješavine za prerane bebe?

Trajanje uporabe smjesa za prerane bebe određuje se količinom proteina u smjesi. U tom slučaju, ako količina proteina ne prelazi 2,2 g / 100 ml smjese, može se koristiti sve dok dijete ne dosegne tjelesnu težinu od 2500 g kao jedinu smjesu. Unos kalorija u isto vrijeme ne bi smio premašiti 130 kcal / kg. Nakon dostizanja navedene mase, dijete postupno počne davati uobičajenu, ali ne i potpuno zamijeniti specijaliziranu, ali zadržavajući ga u iznosu od 30% ukupne količine hrane za nekoliko tjedana ili mjeseci. Ova značajka dovodi do potrebe da se kontrolira prehrana djeteta, ne samo u kalorijama već i proteina, kako ne bi preopteretila djetetovo tijelo. Trajanje takve kombinacije hrane određuje se stupnjem prijevremenosti djeteta. Stoga u prehrani duboko preranih beba upotreba specijalizirane smjese može se održavati do 6-9 mjeseci starosti u iznosu od 1-2 hranjenja dnevno.

Kada je sadržaj proteina više od 2,2g / 100 ml, specijalizirani smjesu koristiti do dijete mase 1800 g. Dodatno prilagođen uvodi uobičajeno smjesa potpunu zamjenu specijaliziranih, jer njihov simultano korištenje dovodi do prelazi maksimalnu dopuštenu količinu proteina tijekom dana.

Koristeći specijalizirane mješavine za nedonoščadi do 6 mjeseci u maloj količini (1 / 3-1 / 4 volumena dnevnoj) je posebno važno za vrlo nedonoščadi, jer im omogućuje da pružaju sve hranjive tvari ubrzati rast i spriječiti razvoj osteopenije (smanjenja gustoće kostiju ).

Popis smjesa za prerane bebe težine do 1800 g

Popis smjesa za prerane bebe težine preko 1800 g

Koja smjesa za preuranjene bebe je bolje odabrati

Mješavine za prerane bebe lako se dijele na suho i tekuće prema stupnju spremnosti za potrošnju. Vjeruje se da su tekuće smjese najsigurnije jer su sterilne i minimiziraju rizik da bakterijske mikroflore ulaze izvana tijekom postupaka pripreme. Stoga, s gledišta mikrobiološke sigurnosti, bolje je koristiti tekuće mješavine za prerane bebe. Ostatak odabira mješavine je individualan u prirodi i uglavnom se određuje stupnjem prijevremenosti djeteta.

2 komentara

Naomi - Odgovor

I mi smo se rodili prerano, i da bismo "stavili dijete na noge" bilo je potrebno hraniti mješavine. U ovoj situaciji, Materna nas je spasila za preranu i rođenu djecu s malom težinom.

Svetlana - Odgovoriti

oh, također smo krenuli od Materne, čini se da je dodatna pažnja pozvana na prerano, tako malo informacija o njemu, a mješavina nas je samo spasila, jer onaj koji je započeo u rodilištu nije se uklopio. Prvo sam naručio isporuku iz Izraela, a zatim se u Moskvi pojavila maternica i tamo je počela kupovati.