Pravilna prehrana i prehrana djeteta na umjetnoj hrani

Rođenja

Najbolja hrana za novorođenče je majčino mlijeko. Ali nažalost, ponekad je nemoguće iz više razloga.

U tom slučaju, nadomjestači za majčino mlijeko dolaze u spašavanje. Izumom prilagođene mliječne formule, djeca lišena dojenja, mogu dobiti najhranjiviju hranu.

Indikacije za uvođenje IV od prvih dana života

Bez obzira koliko trudna majka želi dojiti dijete, okolnosti mogu biti različite. Dojenje može postati nemoguće ili bi trebalo biti odgođeno za određeno vremensko razdoblje iz više razloga:

 1. Teški rad. Postoje slučajevi kada stanje žene u radu ne dopušta da hrani dijete dok se ne oporavi.
 2. Zarazna bolest majke. Rizik zaraze bebom preko mlijeka čini dojenje neprihvatljivim.
 3. Potreba za ženom da uzima droge. O kompatibilnosti antibiotika s dojenjem potrebno je provjeriti kod liječnika.
 4. Nema dovoljno mlijeka. Njegov nedostatak može se odrediti rezultatima kontrolnih vaganja. Ako beba doda slabo, potrebno ga je hraniti mješavinom. U prvom mjesecu laktacije je još uvijek nezrela, stoga nemojte u potpunosti napustiti GW zbog toga.
 5. Česti odsutnost majke. Ako se taj problem ne može riješiti dekantiranjem i pohranjivanjem majčino mlijeka.

Prednosti i nedostaci

Ako mlada majka ima priliku barem djelomično zadržati HB, tada prije donošenja odluke za prebacivanje na umjetno hranjenje djeteta u roku od jednog mjeseca, treba vagati pro i kontra.

Prednosti umjetnog hranjenja djeteta u 1 mjesecu:

 • Slobodna mama. Hraniti bebu iz boce može bilo koji član obitelji. U ovom slučaju, majka ne mora biti oko djeteta svakih tri sata. Čak i duge odsutnosti su moguće, jer nema potrebe za opskrbom djeteta s izraženim mlijekom.
 • Lako je pratiti koliko dijete jede u jednoj hranjenju.
 • Mama ne mora pratiti njihovu prehranu.
 • U slučaju alergije kod djeteta razlog će biti očigledan i eliminiran mnogo brže nego kod HB-a.
 • Smjesa je hranjiva i digestirana je dulje od majčinog mlijeka pa će se razmak između hranjenja povećati. Posebno je važno prednost noću.

Nedostaci umjetne hranidbe:

 • Nijedna smjesa neće djetetu dati enzime sadržane u majčinom mlijeku, čiji sastav u potpunosti odgovara individualnim potrebama djeteta.
 • Umjetna djeca imaju veću vjerojatnost da će se razboljeti.
 • U narednim godinama, umjetnici su više podložni alergijama.
 • Korištenje boce i vode za razrjeđivanje smjese povećava rizik od crijevne infekcije.
 • Čišćenje dječjih jela zahtijeva dodatne napore i vrijeme.
 • Čokolade i regurgitacije nastaju kada se umjetno hranjenje češće javlja zbog upotrebe loše kakvoće ili neprikladnog za dječje bradavice.
 • Teško je hraniti bebu na putu ili daleko od dojenja.
 • Nije lako pronaći prikladnu mješavinu bebe.
 • Financijski trošak. Prilagođena hrana za hranu i hranu nije jeftina.

Pravila za novorođenče

Za hranjenje novorođenčeta trebalo bi se približiti vrlo odgovorno. Njegovo zdravlje i pravilan razvoj ovise o tome.

Mjesečna dijeta za bebe

Kada se dojenju preporuča primjena djeteta na zahtjev. Dijete treba dojku kad želi jesti, piti, spavati, smiriti se.

S mješavinom se to ne može učiniti. Njezin je sastav, za razliku od majčinog mlijeka, nepromijenjen i česta potrošnja dovodi do poremećaja gastrointestinalnog trakta i preopterećenja bubrega s viškom proteina, masti i ugljikohidrata.

U prvom mjesecu beba se hrani 6-7 puta dnevno, zadržavajući stanku između jela 3-3,5 sati. Noću, dječji se želudac mora odmoriti od teške hrane najmanje 6 sati. Ako dijete preferira jesti manje, ali češće se dopušta povećanje broja hranjenja do 10 puta dnevno uz smanjenje volumena obroka.

Takvo djelomično slobodno hranjenje pogodno je samo za prvi mjesec, dok se dijete prilagođava vanjskom okruženju i dobiva snagu.

Kako se hraniti i kakva je konzistentnost hrana?

Postoje tri načina prehrane novorođenčadi s mješavinom:

 1. Iz boce.
 2. Žlicom. U tom slučaju, ako majka jede samo dijete s mješavinom u malim količinama. To smanjuje rizik da će dijete odustati od dojke u korist boca.
 3. Iz štrcaljke bez igle. Smjesu se ubrizgava u usta ako dijete ne može sisati bradavicu ili ga progutati iz žlice.

Najprikladnija i najčešća metoda hranjenja je iz boce. Kako bi beba bila udobna, važno je slijediti tehniku ​​takve hranidbe:

 • Najbolje držanje novorođenčeta dok je skrb leži, a glava malo povišena. Ova situacija je fiziološka i neće mu dopustiti da se guši.
 • Zrak ne bi trebao ući u bradavicu. Da bi to učinili, bočica mora biti pod takvom nagibom da mješavina potpuno pokrije bradavicu, a zrak se akumulira na dnu.
 • Nakon hranjenja djeteta, pazite da ga držite okomito kako biste spriječili koliku bol. Tako progutao tijekom snage zraka van. U ovom trenutku dozvoljeno je rehubljenje male količine smjese.
 • Razrijediti smjesu treba biti strogo u skladu s uputama. Čak i nekoliko dodatnih ili nedostajućih grama može naštetiti zdravlju djeteta. Ako sve ispravno radite, dobit ćete mješavinu tekuće konzistencije.

Video, koji je izrazio osnovna pravila umjetne hranjenja novorođenčeta:

Koliko treba novorođenče jesti?

U prvih 10 dana za jedan hranjenje, dijete jede od 20 do 100 ml, odnosno, do dana. Dnevna doza iznosi 200-600 ml. Do kraja prvog mjeseca dijete jede oko 110 ml smjese na jedan obrok i 700 ml tijekom cijelog dana.

Kako se prebaciti na IV u mjesecu?

Ako je dijete primalo majčino mlijeko od rođenja, potrebno je postupno prebaciti na umjetno hranjenje. Hranidbu treba započeti s privitkom na dojku, a zatim ponuditi više od pola dijela smjese. Svakodnevno povećavajte ovaj dio.

Potpuno zamijenite majčino mlijeko za smjesu u roku od 5-7 dana. Ako žena ima puno mlijeka, dijete ih gužva, ali dojenje treba dovršiti, možete izraziti potrebni dio ili primijeniti bebu nakon hranjenja s mješavinom.

dijeta

Umjetno hranjene bebe trebaju dobiti samo prilagođenu mliječnu formulu. Sastav je što bliže majčinom mlijeku i osigurava skladan razvoj djeteta.

Što može hraniti dijete u ovoj dobi?

Za djecu prvog mjeseca života prikladne su različite mješavine:

 • suho;
 • tekućina;
 • svježe;
 • fermentirano mlijeko;
 • antireflux protiv regurgitacije;
 • liječenje;
 • na temelju kravljeg mlijeka;
 • na osnovi kozjeg mlijeka;
 • bez laktoze.

Bilo koja mješavina za dijete ovog doba treba biti označena s 0 (za novorođenče prerano ili mala težina rođenja) ili 1 (za djecu od rođenja do 6 mjeseci)

Koje proizvode uvesti?

Umjetno hranjene bebe također trebaju čistu vodu. Obično popijte piće između jela.

Osim prilagođene mliječne formule i vode, beba u prvom mjesecu života ne treba ništa više. Prvo vrijeme hranjenja još nije došlo.

Savjeti za roditelje

Kako bi umjetno hranjenje djeteta olakšalo život roditelja, a bebe ne bi imale zdravstvene probleme, tijekom hranjenja možete koristiti sljedeće savjete:

 • Ne morate mijenjati smjesu prečesto, teško je djetetovo tijelo prilagoditi novom sastavu hrane.
 • Važno je slijediti prehranu i upute za uzgoj smjese, nemojte preopteretiti dijete i ne ostavljati gladne.
 • Za razrjeđivanje suhe mješavine važno je koristiti samo čistu kuhanu vodu iz pouzdanih izvora. Ako to nije moguće, bolje je koristiti tekuću smjesu.
 • Kupnja bebe hrane je bolja u specijaliziranim prodavaonicama.
 • Obavezno slijedite rok trajanja proizvoda. Važno je zapamtiti da je otvorena ambalaža pohranjena mnogo manje neotvorena.

Ako dojenje novorođenče ne može biti uzrujana. Uz pravu smjesu i pridržavanje pravila umjetne hranjenja, zdravlje bebe neće biti oštećeno.
Korisni videozapis

Što treba biti prehrana djeteta u mjesec dana?

Ovdje dolazi najuzbudljiviji i dugo očekivani trenutak u vašem životu - u rukama imate dragocjenu toplu čašu i sada se s ponosom možete nazvati mlađom majkom. Vaša beba je i dalje vrlo mala i bespomoćna, i samo vi ste odgovorni za njegovu dobrobit. Od prvog dana života djeteta, važno je pravilno organizirati njegovo hranjenje.

Fotografija: depositphotos.com. Autor: monkeybusiness.

Dobra ishrana za mjesec dana staru bebu temelj je njegovog dobrog zdravlja i normalnog razvoja. Dijeta bebe u prvom mjesecu nakon rođenja sastoji se isključivo od majčinog mlijeka ili mlijeka u prahu. Druga opcija može se ozbiljno razmotriti samo u slučajevima kada postoje objektivni razlozi za dojenje.

dojenje

Majčino mlijeko je najbolja hrana za novorođenče. Čovjek nije uspio izmisliti ništa savršeno. Starost od jedne godine zove se dojka, jer je u ovih mjeseci majčino mlijeko najprikladnije za bebu.

Odmah nakon rođenja, kolostrum se formira u grudi žene - preteča majčinog mlijeka. Ne toliko se ističe, već zbog bogatog sastava potpuno pokriva potrebe novorođenčeta. Kolostrum sadrži imunoglobuline i antitoxine koji štite dojenčad od infekcija, kao i pripremu želuca i crijeva radi pravilnog funkcioniranja.

Na 3-5 dan od poslijeporođajnog razdoblja dolazi do prijelaznog mlijeka, a već od drugog tjedna žena uzgaja dijete s punomasnim majčinim mlijekom, uravnoteženu u svom sastavu i sadrži sve vitamine, minerale, hormone, enzime i antitijela koja treba novorođenčad.

Način hranjenja

Hranjivi režim mjesečnih mrvica ovisi o njegovu apetitu. Svako hranjenje trebalo bi se odvijati na zahtjev novorođenčeta. To će pomoći mami da uspostavi punu laktaciju.

Tajna je ovo: kao odgovor na iritaciju bradavica, prolaktin, hormon koji je odgovoran za proizvodnju mlijeka, pušten je u žensku krv. Jednostavno rečeno, češće ste stavili dijete na dojku, više će biti mlijeka. Većina prolaktina se proizvodi noću, zbog toga pedijatri savjetuju da ne zanemaruju noću hranjenja. Druga velika prednost čestih hranjenja je da mlijeko ne stagnira u dojci, što je važno za sprečavanje mastitisa i laktozaze.

U prvom mjesecu nakon rođenja nastaje stvaranje laktacije. Stoga ne treba brinuti ako je dijete jučer usisalo dojke 10 puta, a danas samo 8 je normalno.

Tjedan i mjesec dana nakon početka laktacije dolazi do blagog smanjenja proizvodnje mlijeka, nazvanog kriza dojenja. Neke majke, zbog neznanja ovog trenutka, očajavaju i hrane dijete s prilagođenom smjesom, misleći da nema dovoljno mlijeka. Ovo negira sve napore kako bi se utvrdilo dojenje. Najtočnija odluka u ovoj situaciji je samo čekati. Istodobno se trebate opustiti više, jesti u potpunosti i često ponuditi mrvice na grudi.

Prvi put nakon rođenja novorođenče jede do 30 ml mlijeka. Ali količina nije toliko važno - ako dijete malo pojede, on će jednostavno pitati grudi sljedeći put. Iz istog razloga, nije potrebno vagati bebu nakon jela kako bi se odredila količina mlijeka konzumirano, kao što to čine neke mlade majke.

Ako je beba preuranjena ili postoje patologije - morate djelovati samo u skladu s uputama pedijatara.

U pravilu, težina zdravog djeteta s pravilnim načinom dojenja do dobi od jednog mjeseca povećava se za 500-600 g.

Mnogi roditelji zbunjeni su pitanjem da dijete treba dodatnu vodu. Ispada da nema velike potrebe - majka ima dovoljno mlijeka za dijete. Doziranje vodom je potrebno samo u nekim slučajevima:

 • vruće vrijeme;
 • suvišni zrak u vrtiću;
 • visoku temperaturu, proljev ili povraćanje u mrvicama;
 • beba odbija jesti i već je propustila jedan hraniti;
 • potrebno je strogo podesiti način hranjenja u određenim intervalima.

Organizacija za hranjenje

 1. Nemojte pokušavati hraniti mrvicu silom - to vjerojatno neće uspjeti. Ako on odbija, mirno mu ponudi prsa nakon nekog vremena.
 2. Način pranja hranjenja po satu u prvom mjesecu je neprihvatljiv, hranite dijete samo na njegov zahtjev.
 3. Dijete bi trebalo pravilno uzeti prsa - čvrsto držati samo bradavicu usnama, ali i njegovu areolu. To će izbjeći pucanje bradavica.
 4. Nema potrebe dati djetetu mačje ili bocu.
 5. Hranite bebu u isto vrijeme sa samo jednim dojem tako da ne može dobiti samo "prednje mlijeko", koji je dizajniran za zaustavljanje žeđi, već i "povratno mlijeko" koje ima maksimalnu nutritivnu vrijednost.
 6. Hranite bebu u povoljnoj emocionalnoj atmosferi. Ako ste razdražljivi ili nervozni, on će ga sigurno osjetiti i može odbiti jesti. Uživajte u udobnom položaju, opustite se i uživajte u ovom čudesnom procesu ujedinjenja djeteta i majke. Komunicirati s malenim, nježnim glasom, lagano ga udara.
 7. Nakon hranjenja, dijete držite 10 minuta u "stupcu", tako da izlazi sve oteklo zrake.

Kao što je već rečeno, beba određuje režim prehrane u dobi od 1 mjeseca, pa se takoder naziva "slobodnim". U dojenju, u prosjeku dijete traži dojku svaka 2 sata.

Umjetno hranjenje

U pravilu, dijete jede suhe mlijeko samo ako postoje ozbiljne prepreke dojenju.

Majčinoj strani:

 • antibiotike ili psihotropne lijekove,
 • tuberkuloza,
 • mastitis.

S djetetove strane:

 • kandidacijski stomatitis,
 • "Vukove usta",
 • prekratak frenulum jezika,
 • ozbiljne prijevremenosti
 • bolesti srca,
 • traumatska trauma.

Važno je napomenuti da prepreke djeteta nisu povezane s nedopustivosti dojenja, ali s činjenicom da je fizički nemoguće.

Pukotine, posebni oblik bradavica i "uska grudi" majke su relativne kontraindikacije koje se mogu po potrebi ispraviti, bilo sami ili uz pomoć konzultanta.

Ako na bradavicama ima pukotina, mlijeko se može isušiti i dati iz žlice ili boca. Štoviše, bolje je upotrijebiti žlicu nakon svega: nije prikladna, ali ima manje izgleda da će dijete više ne uzimati grudi sljedeći put.

Majčino mlijeko može biti zamrznuto. Od toga neće izgubiti svoju vrijednost.

Prilagođene mješavine

Ako ne možete dojiti, ili možete, ali ne možete upravljati prirodnom hranom, a stručni savjeti ne pomažu, prehrana mjeseca sastojat će se od prilagođene formule suhog mlijeka.

Sada proizvode mješavine različitih tipova: namijenjene djeci različitih dobnih skupina, hipoalergenskih, bez mliječnih proizvoda, obogaćeni probioticima i prebioticima, vitaminima, mineralima, nukleotidima, mješavinama za bebe na kozje mlijeko i soje. Pri izboru, bolje je zatražiti od liječnika savjet.

Kada je umjetno hranjenje djeteta važno je promatrati prehranu. Konačna smjesa više se apsorbira u tijelu novorođenčeta, a broj hranjenja se smanjuje. Posebno jer dijete i dalje pije iz boce nego iz dojke.

Slobodni način umjetnog umjetnika može uzrokovati probavne probleme, koliku bolest i čestu regurgitaciju. Pazite da dijete strogo jede u skladu s vremenom i postupno povećava količinu mješavine i razlike između hranjenja.

Do kraja prvog mjeseca života, vaše dijete bi trebalo jesti svaka 3 sata, ne računajući pauza za noćni san.

Prije nekoliko desetljeća, vjerovalo se je da bebe koje su hranjene formulom trebaju dobiti dodatnu vodu, a dva mjeseca ranije bi trebalo dobiti dodatnu hranu.

Ali sada se promijenila situacija: moderne smjese su visoke kvalitete i optimalnog sastava što je bliže moguće (što je više moguće) majčinom mlijeku. Stoga je nužno davati umjetnu vodu u istim količinama i situacijama kao i djeca, te uvesti laktaciju i najkasnije 6 mjeseci, osim ako vaš pedijatar nije drugačije naznačio.

pravila

 1. Kravlje mlijeko ili kravlje mlijeko nikada neće moći potpuno zamijeniti mješavinu mlijeka. Zato ne slušajte savjet "mudrih" susjeda ili rođaka.
 2. Odaberite mješavinu prema dobi djeteta i stanju njegovog zdravlja.
 3. Nikada nemojte smetati receptima za kuhanje. Na primjer, nemojte prekoračiti propisani iznos za povećanje prehrambene vrijednosti. Dakle, izazivate uzrujan trbuh, regurgitaciju i crijevnu koliku u vašim mrvicama. Osim toga, to je ispunjen pojavom višak težine u djeteta.
 4. Elementarna pravila higijene. Koristite samo kuhanu vodu, pažljivo sterilizirajte bocu i bradavicu. Oprati ruke dobro prije pripreme druge skupine mliječne formule.
 5. Nemojte davati djetetu ostatke prethodnog hranjenja - takva ušteda može dovesti do trovanja hranom.
 6. Dobro zatvorite posudu i provjerite datum isteka smjese.
 7. Pridržavajte se načina: nemojte davati smjesu mlijeka za bebe češće nego jednom svaka 3 sata.

Ne treba misliti da je hranjenje mjesec dana starog djeteta vrlo težak proces. Već nakon nekoliko tjedana ćete se koristiti i sve će pasti na svoje mjesto. To će se dogoditi zahvaljujući najsnažnijem majčinom instinktu i sveobuhvatnoj ljubavi prema djetetu. Malo kasnije, pojavit će se novi napori, ali ovaj prvi mjesec i prvi koraci u svladavanju uloge najboljih za bebu, majke će zauvijek ostati u sjećanju.

Hranjenje djeteta do 1 godine po mjesecu: tablice s djetetovim nutritivnim normama u dojkama i umjetnom hranom

Potpuno uravnotežena prehrana preduvjet je za normalan razvoj svih organa i sustava djeteta. Važno je da djeca dnevno primaju određenu količinu makronutrijenata (proteina, masti, ugljikohidrata), minerala i vitamina. Zbog toga će oni postati zdravi, veseli i brzi. Kako pravilno organizirati hranjenje djece do godinu dana? Shvatit ćemo ovo pitanje, koje interesira sve svjesne roditelje.

Vrste hrane za djecu do jedne godine

Postoje tri vrste hrane za djecu do godinu dana: prirodno, umjetno i mješovito. Svaki od njih ima svoju prehranu. Razmotrite značajke različitih vrsta izbornika novorođenčadi. Opće sheme su dane za zdrave bebe. U slučaju kršenja norme prehrane utječe liječnik.

dojenje

Dojenje od 0 do 6 mjeseci dobiva samo majčino mlijeko. Prema preporukama Svjetske zdravstvene organizacije (WHO), u toj se dobi postupno uvodi čvrsta hrana (komplementarna hrana). Udio majčinog mlijeka u dnevnoj količini hrane je smanjen, ali ostaje visok. Poznati dječji liječnik E.O. Komarovsky insistira da je uvođenje komplementarne hrane u ranijem razdoblju neprimjereno.

Kod dojenja, većina stručnjaka preporučuje besplatnu dojenčad, tj. Na njegov zahtjev. Ovaj pristup vam omogućuje održavanje laktacije na potrebnoj razini. Nakon 2-3 mjeseca, čak iu slučaju slobodnog hranjenja, uspostavlja se fleksibilan raspored hranjenja novorođenčeta: jela se javljaju u intervalima od 2-2.5 sati.

Umjetno hranjenje


Uz umjetno hranjenje, dijete dobiva prilagođenu mliječnu formulu. Majčino mlijeko može biti prisutno u svom izborniku, ali u maloj količini - do 20% ukupne količine hrane.

Umjetno hranjenje zahtjeva pridržavanje jasnog rasporeda hrane s određenim intervalima između obroka. EO Komarovsky podsjeća da im treba držati, jer se smjesa sporije probavlja od majčinog mlijeka.

Mješovita hranjenja

Udio majčinog mlijeka u mješovitoj prehrani - više od 20% dnevne prehrane. Način prehrane s ovom vrstom hrane ovisi o razini laktacije u majci. Ako je osnova prehrane majčino mlijeko, raspored je blizu slobodnog. U slučaju prevlake mješavine se hranjenje događa na sat.

Kako izračunati volumen potrebne količine hrane?

Prvih 7-10 dana

Izračun dnevnog volumena mješavine ili majčinog mlijeka za djecu u prvih 7-10 dana života provodi se na jedan od dva načina:

 1. Zaitseva formula. Potrebno je umnožiti tjelesnu težinu djeteta pri rođenju za broj dana njegova života i pronaći iz tog broja 2%. Rezultat je potrebna količina hrane dnevno.
 2. Finkelsteinova formula. Kako bi se utvrdilo dnevnu količinu mlijeka ili mješavine za dijete mase manje od 3,2 kg, dob u danima treba pomnožiti s 70. Ako je težina mrvica manja od 3,2 kg, trebate pronaći proizvod od broja njegovih života i 80 godina.

Bez obzira na formulu koja se koristi, potrebni dnevni volumen podijeljen je brojem hranjenja. Tako možete saznati količinu mlijeka ili mješavine koja je dovoljna za jedan obrok.

Starije od 7-10 dana

Za izračunavanje količine prehrane novorođenčadi starijih od 7-10 dana do 12 mjeseci, primjenjuje se metoda Heybenera i Cherna ili volumetrijske. Način Geibener i Cherni omogućuje vam da pronađete potrebnu ukupnu količinu tekućine dnevno, uključujući smjesu, mlijeko, vodu, sok, čaj i tako dalje. To uzima u obzir težinu djeteta i njegove dobi. Glavne preporuke prikazane su u tablici.

Najbolja mješavina za novorođenče

Koja je najbolja mješavina za novorođenče?

Kako odabrati smjesu za novorođenče

Kako razumjeti da je smjesa došla

Ocjena dojenačke formule za dostupnost

Ocjena najjeftinijih smjesa

Ocjena dojenačke formule po sastavu

Usporedna tablica sastava popularne mliječne mliječne formule s majčinim mlijekom

Smjesa s najboljim sastavom bjelančevina

Taurin u sastavu mješavina mlijeka

Najbolja smjesa u odnosu na masnoću

Mješavine bez palminog ulja

Miješajte s omega 3 i omega 6

Najbolja mješavina ugljikohidrata

Prebiotičke mješavine

Smjesa s najboljim omjerom minerala

Smjesa s najboljim omjerom vitamina

Najbolja smjesa s nukleotidima

Najbolja mješavina u osmolarnosti

Najukusnija dojenačka formula

zaključak

Odjeljak nedavnih materijala:

Bez kruha, većina ljudi u našoj zemlji ne jede nikakvu hranu. Kruh je najpopularniji i kupljen prehrambeni proizvod. Mnogi roditelji zainteresirani su za pitanja: od kojega je doba moguće.

Navikli smo dodati maslac u hranu za ukus, to je neophodan proizvod na našem stolu. U ovom članku ćemo razmotriti u kojoj dobi, kako i kakvu ulje može biti dano djetetu, koja je upotreba.

Češnjak je korisno povrće, bogato vitaminima, posjeduje antivirusno i antimikrobno djelovanje. Je li moguće da češnjak dijete, u kojem dobu, kako je tako korisno za djecu? Odgovorit ćemo.

komentari na članak

Hvala na takvim informacijama vrlo koristan članak.

hvala za info, vrlo lijep članak

Hvala vam puno, vrlo korisne informacije.

Korisni, informativni članak. Bez vode, sve je jasno obojano, postoje usporedbe (što uvelike olakšava odabir točno potrebnih parametara). Mnogo hvala autoru za nevjerojatno napisani članak.

Vrlo korisne informacije. Hvala vam, pomogli ste shvatiti tako veliku količinu dječje hrane.

Izvrstan članak! Puno vam zahvaljujemo na iskrenom i nepristranom pristupu bez ikakvih plaćenih trikova od proizvođača!

Prvi mjesec dijete života

U prvom mjesecu nakon rođenja, dijete se prilagođava novom životu izvan tijela majke. Ovo je važno vrijeme za dijete i njegove roditelje. Pogledajmo glavne značajke prvog mjeseca života bebe.

Fiziološke promjene

Pročitajte kako novorođen izgleda u nekom drugom članku. U mrvicama tijela u prvim tjednima života postoje značajne promjene:

 • Postpartum edem je otišao.
 • Kosti lubanje postaju jače.
 • Lice ima određene značajke.
 • Vizija se mijenja. Poboljšava koordinaciju očiju i fokusiranje oka.
 • Probavni sustav se prilagođava novoj prehrani i popunjava se blagotvornom mikroflora.
 • Reorganizirano stvaranje krvi i cirkulaciju krvi. Eritrociti koji nose fetalni hemoglobin su uništeni, a umjesto njih pojavljuju se nove crvene krvne stanice.

Mokrenje u djeteta prvog mjeseca života vrlo je česte i događa se najmanje 6 puta dnevno. U ovom slučaju, urin izlučuje mrvice, gotovo prozirne. Dijete u dobi od 1 mjeseca prazno crijeva do 12 puta dnevno (obično odmah nakon hranjenja). Njegova stolica ima žutu boju i tijesnu konzistenciju.

Visina i težina

Čimbenici težine i visine novorođenčeta utječu različiti čimbenici, od nasljedstva do završetka zdravlja mrvica. Da biste utvrdili je li sve u redu s bebom, roditelji i liječnici mjesečno vagati mrvice i izmjeriti duljinu njegova tijela.

Osim djetetove tjelesne težine i dužine, također se uzima u obzir opseg djeteta i opseg prsišta.

Pokazatelji novorođenčadi su sljedeći:

Dječaci

djevojke

Granice stope rasta

Granice norme težine

Prosječni opseg glave

Granice norme opsega glave

Prosječni trbuh

Granične granice normi

Koliko težine dijete dobiva u prvom mjesecu?

U prvom mjesecu beba dobiva prosječno 600 grama težine. Imajte na umu da, normalno, u porodničkoj bolnici, dijete izgubi do 10% težine s kojom je rođeno, ali prije nego što se isprazni, počinje povećavati težinu i nakon toga smatrat će se normalnim samo povećati težinu. Rast djeteta za prvi mjesec povećava se za oko 3 centimetra.

Pokazatelji beba na mjesec dana izgledaju ovako:

Dječaci

djevojke

Granice stope rasta

Granice norme težine

Prosječni opseg glave

Granice norme opsega glave

Prosječni trbuh

Granične granice normi

refleksi

Zdravlje novorođenčeta uvijek se provjerava zbog prisutnosti refleksa koje beba treba imati. Mnogi od tih refleksa nestaju s vremenom, ali njihova prisutnost u novorođenčadi važan je znak zdravlja djeteta.

Novo rođena beba definirana je sljedećim refleksima:

 1. Sisa. Ovo je glavni refleks koji pruža prehranu djetetu.
 2. Hvatalo. Dodirivanjem dlana vaše bebe prstom ili igračkom vidjet ćete kako ga je grabilo refleksno uhvatila.
 3. Tražilica. Kada miluje ili dodiruje obraz, dijete okreće glavu.
 4. Plivanje. Stavljanje bebe na trbuh, vidjet ćete da dijete pokreće slično plivanju.
 5. EKG pokaže. Ako držite prst na podnožju mrvica (na vanjskom rubu), noga se okreće, a prsti na njemu raširi.
 6. Hodati. Podupirajući tijelo mrvica, tako da njihove noge dotiču čvrstu površinu, primijetit ćete kako dijete počinje izvoditi kretnje slične hodanju.
 7. Mora. S iznenadnim glasnim zvukom, beba će se povući i širiti noge i ruke.
 8. Babkin. Gurnite bebu na dlan i pogledajte kako beba otvara usta i okreće glavu.

režim

Kao takvo, dijete nema prvog mjeseca života - mrvica spava nekoliko sati, a onda ostaje budna 30-60 minuta, jede i zaspati ponovno. Određeni način dana, pojedinac za svako dijete, nastaje samo u drugom mjesecu života, au novorođenom razdoblju dijete ne zanima hoće li biti noć ili dana.

O onome što trebate učiniti u prvim tjednima nakon rođenja mrvica pogledajte TV emisiju "Baby Boom".

Novorođenče veći dio dana je u snu, dok je beba sna prikazana u tri faze:

 1. Duboki san, tijekom kojeg smireno i duboko udahne mrvice, a dječja oči su zatvorene.
 2. Plitko spavanje, tijekom kojeg je bebin dah zbunjen, a noge i ruke mogu se trzati, poput očnih jabučica prekrivenih kapcima.
 3. Pospanost, koja se često događa tijekom hranjenja ili tijekom spavanja. Oči djeteta u ovoj fazi su pola zatvorene.

U periodu budnosti, dijete može mirno leći ili prijaviti njezinu nelagodu plakanjem.

hrana

Hrana koja se smatra idealnom za novorođenče je kolostrum. Takozvano mlijeko, koje se odmah oslobađa iz ženske dojke i izuzetno je bogato blagotvornim sredstvima za bebu. Majčino mlijeko se s pravom naziva najboljom prehranom za dijete koje je upravo rođeno, jer čak i najbolji proizvođači miješa ne mogu reproducirati svoj jedinstveni sastav.

Preporučljivo je hraniti novorođenče na zahtjev, stavljajući dijete na prsa kada je dijete uznemireno. U početku će biti puno hranjenja, ali kako dijete raste, njegova će se prehrana oblikovati uz stanke između hranjenja.

U situacijama kada dojenje nije moguće, važno je odabrati prikladnu mješavinu mrvica. Da biste to učinili, trebali biste se savjetovati s pedijatrom i uzeti u obzir sve nijanse, tako da prehrana ne šteti nezrelom probavnom sustavu novorođenčeta.

Kada dojite, važno je osigurati da dojenčad ispravno snima bradavicu - zajedno s izolom. Međutim, beba će i dalje progutati dio zraka, tako da nakon hranjenja morate pomoći da se razbije kako bi se oslobodio zraka (burp).

razvoj

Novorođenče može učiniti vrlo malo. U periodu budnosti dijete diže svoje ruke i noge kaotično, a na sve iritantne, bilo da je mokra pelena ili osjećaj gladi, beba reagira s plakanjem. Kada dijete čuje oštar zvuk, zamrzava se, često treperi i može prerasti u suze.

Do kraja prvog mjeseca života beba može:

 • Osmijeh kao odgovor na govor odrasle osobe.
 • Podignite glavu kad leži na trbuhu, držeći ga do pet sekundi.
 • Pazite na fiksne predmete i mamino lice, kao i za pomicanje velikih objekata svijetle boje.
 • Da buče. Zvukovi djeteta slični su "gee", "ha", "gu", stoga takav "talk" od mrvica zove se i agukan.

O onome što se dogodi djetetu u prvom mjesecu svog života, pogledajte u video Larisa Sviridova.

Što dijete treba?

 • Prije svega, dijete nakon porođaja treba taktilni kontakt s majkom, tako da dijete treba češće zagrliti, držati u rukama, glačati.
 • Češće osmijeh beba, a zatim će se mrvica brzo usrećiti sa svjesnim osmijehom.
 • Kako bi se dijete bolje razvijalo, u doba budnosti, razgovarajte s djetetom i često mijenjati položaj djeteta - postavite je na trbuh, okrenite je na bok, nosite ga vertikalno, podupirući glavu.
 • Za bolji razvoj sluha, ne samo da možete razgovarati s djetetom s različitim intonacijama i timbrom, već i malo klasične glazbe. Neka dijete posluša oko deset minuta dnevno.
 • Važno je pravilno zbrinjavanje djeteta koje uključuje dnevnu higijenu (pranje, pranje, čišćenje očiju, nosa, ušiju, češljanje, čavlima), kupanje, šetnje, masaže, zračne kupke.

Mogući problemi

U neonatalnom razdoblju mogu postojati takvi problemi:

 • Čolić. Oni se pojavljuju u većini beba, kao rezultat nedovoljne zrelosti crijeva. Može vam pomoći beba s laganom masažom trbuha, tjelesnim kontaktima, parnim cijevima ili lijekovima koji će pomoći da se riješe malih.
 • Loše ozdravljenje pupčane rane. Da bi prolazio normalno, pupak novorođenčeta mora se svakodnevno tretirati briljantnim zelenim bojama. U slučaju pojave ispuštanja iz rane ili crvenila pupka djeteta treba pokazati liječnika. Pedijatrijska konzultacija također je potrebna ako beba ima dva tjedna i da kora nije nestala i rana nije ozdravila.
 • Žuta To je fiziološko stanje koje je karakteristično za većinu beba. Povezan je s procesom zamjene hemoglobina, koji je bio u djetetovoj krvi tijekom intrauterinog života, s normalnim hemoglobinom. Obično se to događa u prva 2 tjedna života mrvica.
 • Nemirni san Iako dojenčad prvog mjeseca života spava puno, ali zbog prirode djela njegova mozga, dječji san lako je uznemiren. Stoga biste trebali paziti na optimalne uvjete za spavanje bebe - neka dijete spava u mirnoj i toploj sobi s prigušenim svjetlima.

O onome što trebate učiniti s novorođenim djetetom, pogledajte program "Škola doktora Komarovskog".

Dijete prehrana u mjesecu

Za dojenčad nema izračunavanja hrane, djeca se hrane na zahtjev, pričvršćuje se najmanje jednom svaka dva do tri sata. Naročito je važno noćno hranjenje koje pomaže u poticanju dolaska mlijeka od mame. U toj dobi djeca mogu hraniti do 15-20 puta dnevno, i do 4-6 puta po noći - to je sasvim normalno, apetit ždrijela varira od hranjenja do hranjenja. Ali ako dojenje nije moguće iz bilo kojeg razloga, što učiniti?

Koliko treba dijete jesti za 1 mjesec

Vidi također:

Brzina hranjenja djeteta u jednom mjesecu za jedan dan izračunava se na temelju težine mrvica. Svakodnevno za dijete trebat će oko petine svoje težine po količini smjese. Naime, za dijete težine 3700g, količina prehrane je 740 ml dnevno (3700g 5 = 740ml).

Odlučili smo se o količini hrane za jedan dan, ali koliko puta hranimo dijete u roku od jednog mjeseca? Izračunajte volumen je također jednostavan, možete to učiniti sami.
Količina hrane za dijete dnevno treba podijeliti s brojem hranjenja koje su potrebne za dijete. U prosjeku, stopa hranjenja djeteta u jednom mjesecu je:
U dobi prvog tjedna života do 9-10 puta dnevno,
U dobi od drugog tjedna do 8-9 puta dnevno
Nakon drugog tjedna i do kraja mjeseca, 7-8 hranjenja dnevno, uključujući noću.
Prema tome, dnevna količina hrane koju trebamo podijeliti brojem hranjenja, dobivamo volumen jednog obroka. Na primjer, za drugi tjedan beba, 740 ml / 8 = 92,5 ml treba dati po hranjenju. Naravno, ne trebate točno mjeriti mililitra, sjetite se da apetit dijete mijenja tijekom dana. Stoga, u prosjeku, dijete treba hraniti 90-100 ml smjese po hranjenju.

Koliko vode dati dijete u 1 mjesecu


Bebe koje dobivaju majčino mlijeko ne trebaju dodatan unos tekućine - dijete dobiva svu potrebnu vodu iz majčinog mlijeka. Može se nanositi na prsa kako za prehranu tako i za zaustavljanje žeđi. To je sasvim drugo - djeca su na umjetnoj hrani. Mješavina se razlikuje u sastavu i gustoći od majčinog mlijeka, a dijete treba dodatno unos tekućine. U prosjeku dijete treba samo malu količinu vode po hrani dnevno. To znači da beba koja je težila 3700 g u prvom mjesecu života trebala bi davati oko 100 ml vode dnevno, uz mješavinu hrane, između hranjenja. Posve je moguće zamijeniti vodu s čajem za djecu od 1 mjeseca. To može biti redovito biljno ili poseban piti protiv povraćanja. Prije nego što dajte dječje čajeve, trebali biste razgovarati s pedijatrom.


Kako hraniti bebu s mješavinom za 1 mjesec


Već smo govorili o tome koliko beba treba za 1 mjesec, no važno je odabrati pravu. Prije svega, važno je da smjesa bude vrlo prilagođena. Za zdravu djecu od jednog mjeseca dobre su mješavine s oznakom "1" na pakiranju - tzv. Edinichki. Često, kad majci ima nedostatak mlijeka, postoje pitanja o tome kako hraniti dijete u roku od jednog mjeseca. Nemojte žuriti da odmah dijete daju smjesu, trebali biste primijeniti sve preporuke za povećanje količine mlijeka. Potrebno je povećati broj privitaka, stvoriti kontakt kože, smiriti se i prilagoditi dojenju. Obično to pomaže bez dodataka.
Često, čitajući zastarjele smjernice za brigu o djeci, možete pronaći indikacije za dopunsko hranjenje od dobi od tri tjedna. Roditelji imaju pitanja - kako možete hraniti dijete u roku od 1 mjeseca? Prije toga, bilo je preporuka za kapljice ubrizgavanja sok, ali danas se ti savjeti pokazali štetnima i bili su napušteni. Danas, djeca, dojena i hranjena bočicom, ne trebaju uvoditi dodatnu hranu za najmanje 5 mjeseci, a po mogućnosti do šest mjeseci.

Dijete 1 mjesec stalno traži hranu

Postoje i takve situacije da dijete u dobi od 1 mjeseca jede svaki sat, je li normalno? Liječnici kažu da dojenje u prvom mjesecu života ima pravo na bilo koji ritam hranjenja, čak i ako se hranjenje po satu. Volumen trbuha bebe je mali, i postupno raste, tako da dijete može jesti često i malo po malo. Majčino mlijeko se probavlja za otprilike 20-30 minuta i postupno napušta želudac, a rast duljeg zadržavanja dojke postat će rjeđi.

Izbornik djeteta po mjesecu (koristan članak)

Izbornik djeteta mjesecima. Mjesec 6
Kada je vrijeme za uvođenje dodataka?

Neki pedijatri imaju prilično tešku poziciju glede početka uvođenja guste hrane u dječju prehranu i vjeruju da to može biti učinjeno ne prije 6 mjeseci (ako govorimo o bebama koje se hrane isključivo majčinim mlijekom). Doista, Svjetska zdravstvena organizacija formulirala je to načelo, ali pojasnila je da uvođenje komplementarne hrane od 6 mjeseci može dovesti do nedostatka željeza, a postoji i rizik mogućeg usporavanja rasta i razvoja nedostatka određenih hranjivih tvari.

Usput, Rusija je obilježena kasnijim datumima za uvođenje komplementarne hrane u usporedbi s Europom: prema statistikama, u našoj zemlji prasci padaju na stol za bebu oko 4,5-5,5 mjeseci, u Europi - 3,5-4 mjeseci,

Gdje početi?

Prije su, pedijatri preporučili početak uvođenja dodataka sokovima. Posljednjih godina dokazano je da uvođenje sokova u prehranu djeteta ima malo utjecaja na utvrđivanje hrane, tako da možete započeti uvođenje dodatne hrane sa povrćem, osobito ako dijete pati od konstipacije, postoje znakovi diateze (crvenilo, piling kože obraza, udova, stražnjice), dijete je rođeno prerano, brzo raste.

Bolje je započeti s piregom krumpirom jedne vrste povrća: to vam omogućuje izbjegavanje alergija na hranu koja se može pojaviti pri korištenju maslinovog povrća nekoliko povrća, a ako se manifestira alergiju, lakše će se prepoznati proizvod koji ju je prouzročio. Za "debi" odgovarajuće povrće kaše industrijske proizvodnje - posebna dječja hrana u posudama - ili povrtna pire, kuhana kod kuće. Koja povrća ponuditi najprije, sami odabrati: tikvice, cvjetača, brokule, bundeve, mrkve. Krumpir sadrži previše škroba, što uzrokuje alergije na hranu. Stoga, unatoč činjenici da je najlakše napraviti pire od krumpira kod kuće, oni ga dodati dijete dijete i kasnije, a ne više od 1/3 ukupne povrće pire.

Za samostvarenje pire od povrća, potrebno je uzeti jednu vrstu povrća, kao što je cvjetača, temeljito isperite, ulijte malo vode i pirjati u zatvorenoj zdjeli za caklinu 15 minuta. Spremni za brisanje vrućeg povrća zajedno s izvarcem do homogene mase.

Zapamtite da tijekom uvođenja komplementarne hrane, dijete mora biti zdravo i dobro raspoloženo (malo je vjerojatno da je kapriciozna ili bolesna beba sposobna pozitivno shvatiti novi ukus). Da biste se "upoznali" s novim proizvodima, odaberite vrijeme u prvoj polovici dana da biste mogli pratiti reakciju tijela: promatrati stanje kože (neće li se crvenjeti, neće li se osip pojaviti), hoće li priroda stolice (neće li postati česta, u mješavini sluzi sluzi, zelenilu, grudama i sl.).

Prvi poznanik s "odraslom" hranom

Dakle, došao je svečani trenutak: kvasca od povrća je kuhana ili staklenik s gotovim proizvodom je otvoren. Dječak je odjeven u lijepu, još uvijek čistu pregaču i podigao se na svježe kupljenu stolicu ili na koljena. Žlica je još jednom isprana kipućom vodom i ohlađena. Koliko možete jesti prvi dan nakon takvih dugih priprema? Vrlo malo - samo 1-2 čajne žličice pire krumpira (5-10 g). A zatim ponudite bebe grudi ili bocu mješavine (ovisno o vrsti hranjenja), kao u normalnom hranjenju.

To jest, izbornik prvog dana uvođenja pire krumpira izgleda ovako:

6.00 - mješavina 200,0 ili majčinog mlijeka;
10.00 - smjesa od 200.0 ili majčinog mlijeka;
14.00 - povrtna kaša 5-10 g + mješavina 180.0 ili majčinog mlijeka;
18.00 - smjesa od 200.0 ili majčinog mlijeka;
22.00 - mješavina 200.0 ili majčinog mlijeka.

Drugi dan (ako stanje kože i priroda stolice nije promijenjeno), dijete već može dobiti 30-40 grama pire od povrća.

Do kraja tjedna prehrana je sljedeća:

6.00 - mješavina 200,0 ili majčinog mlijeka;
10.00 - smjesa od 200.0 ili majčinog mlijeka;
14.00 - pire od povrća 150 g + mješavina 50.0 ili majčinog mlijeka;
18.00 - smjesa od 200.0 ili majčinog mlijeka;
22.00 - mješavina 200.0 ili majčinog mlijeka.

Cijelo to vrijeme, damo nam dijete samo jednu vrstu povrća. Sljedeći tjedan ne možete ništa promijeniti u prehrani, gledajući asimilaciju nove hrane (stolice, koža, dobitak na težini).

Sljedeća dva tjedna, možete ući u izbornik nove vrste povrća, nužno na isti postupno.

6.00 - mješavina 200,0 ili majčinog mlijeka;
10.00 - smjesa od 200.0 ili majčinog mlijeka;
14.00 - pire tikvice 130.0 + pire bundeve 20.0 + mješavina 50.0 ili majčino mlijeko;
18.00 - smjesa od 200.0 ili majčinog mlijeka;
22.00 - mješavina 200.0 ili majčinog mlijeka.

Ako kuhate pire od povrća kod kuće, nakon dodavanja punog volumena (150 g), dodajte 5 ml biljnog ulja (po mogućnosti maslinovo ulje, dobiveno prvom hladno prešanjem bez upotrebe kemikalija, u ovom slučaju oznaka je označena kao "Extra Virgin"). Prilikom korištenja industrijskih proizvoda, pažljivo pročitajte sastav pire krumpira: ako biljno ulje nije uključeno u njega, možete je dodati sami. Industrijska proizvodnja pureća je bolje odabrati bez dodavanja soli, začina, škroba (osobito krumpira).


Ako nešto pođe krivo...

Nije uvijek poznato da je nova hrana poželjna za bebu: može pljunuti pire krumpir, skrenuti od žlice ili plakati. Za te slučajeve nema spremanih recepata. Možete pokušati uzeti pauzu prije sljedećeg hranjenja ili za dan ili dva, predočiti drugu vrstu pire krumpira (na primjer, umjesto brokula, dati dijete zucchini), dodati majčino mlijeko u pire krumpir (možda poznati i voljeni okus majčinog mlijeka će "gurati" bebu na zdjelici). Glavna stvar je ne ljutiti se i ne pokazati djetetu koliko ste nesretni: ništa strašno ne događa.

Sljedeća vrsta komplementarne hrane - kaša - može se uvesti oko mjesec dana nakon uvođenja povrća.

Izbornik djeteta mjesecima. 7. mjesec

Kaša za bebe

Sljedeći korak - kaša. Tradicionalno, vaša omiljena kaša je stavljena na stranu do jedne godine, jer sadrži gluten (kod nekih djece ovaj protein može izazvati glutonsku enteropatiju), a obratite pažnju na bezglutenske sorte: rižu, heljde i kukuruz (ovo je poseban dječji kukuruzni kašik). Štoviše, ako beba ima tendenciju zatvora, počnite s heljda, u prisustvu exudativne diateze - s rižom ili kukuruznom kašikom. U prvoj godini djetetovog života nije nužno prebaciti na mlijeko s kravljim mlijekom, a još više nije vrijedno kuhati kašu na cjelovitom mlijeku. Bolje je koristiti smjese namijenjene djeci od 6 do 12 mjeseci.

Kako kuhati kašu?

Sortirajte i dobro isperite žitarice, kuhajte kašu - po mogućnosti u vodi, a zatim možete dodati izraženo majčino mlijeko. Ako je dijete na umjetnom hranjenju, mješavina koja se koristi u prehrani može se dodati u kuhanu kašu. Zatim je bolje trljati kašu kroz sito i ponovo kuhati. Druga mogućnost je također moguća - prethodno mljevenje grinja u mlinu za mljevenje kave (pod uvjetom da je potonji dobro ispran i ne sadrži ostatke kave). Omjer žitarica i vode za domaću kuhanje postupno se mijenja: u prva 2-3 tjedna dijete dobiva 5% kaše (odnosno 5 g žitarica na 100 ml vode), a zatim uz dobru podnošljivost proizvoda - 10% (tj. 10 g žitarica na 100 ml vode).

Također možete kupiti gotovu industrijsku proizvodnju kaša. Izaberite one koji ne sadrže šećer - djetetov okus se razlikuje od vašeg, a vaše dijete ne biste trebali podučavati slatko do ranih.

Isprva, razrijedite kašu točno prema uputama, u budućnosti može biti manje točna, s dobi postupno povećava gustoću kaše. Ali čak i vrlo tekućina kaša mora se dati s žlicom, a ne koristiti za ovu bocu.

Porcija se uvodi u izbornik otprilike na isti način kao i pire od povrća [2]. No, za razliku od povrća, kažu se za doručak:

6.00 - majčino mlijeko ili mješavina (200 g)
10.00 - ne-mljekarska kaša (10-15 g) plus majčino mlijeko ili smjesa (185-190 g)
14.00 - povrtna kaša (150 g) plus mješavina (50 g)
18.00 - majčino mlijeko ili mješavina (200 g)
22.00 - majčino mlijeko ili mješavina (200 g)

U hranjenju od 10 sati postupno povećavajte volumen kaše na 150 g i smanjite volumen smjese na 50 ml.

Do kraja tjedna dobivate sljedeći izbornik:

6.00 - majčino mlijeko ili mješavina (200 g)
10.00 - ne-mljekarska kaša (150 g) plus majčino mlijeko ili smjesa (50 g)
14.00 - povrtna kaša (150 g) plus mješavina (50 g)
18.00 - majčino mlijeko ili mješavina (200 g)
22.00 - majčino mlijeko ili mješavina (200 g)

Baš kao kod uvođenja povrtne kaše, morate pratiti kako dijete uči novi proizvod. Obratite pozornost na stanje kože, stolice, dobitak na težini. Nakon dodavanja punog volumena kaše (150 g) u masu, dodajte maslac (5 g ulja po 150 g kaše) do gotovog jela.

I nemojte zaboraviti da se noću prirodno dijete može dobiti dojku, a djetetu s umjetnom hranom može se dati samo voda, ali ne i mješavina.

S velikim oprezom

Neki roditelji već u dobi od 3-4 mjeseca početi uvoditi sokove, pa čak i voće purees u dijete dijeta. Malo je vjerojatno da se takav pristup prehrani može smatrati ispravnim, ali ako se to dogodi i da je tijelo normalno apsorbira plod,

izbornik će izgledati ovako:

6.00 - majčino mlijeko (smjesa od 200 g)
10.00 - ne-mliječni kašik 150 g plus majčino mlijeko (sok od voćnih sokova - 30 ml)
14.00 - pire od povrća 150 g plus majčino mlijeko (sok ili sok od voća - 40 ml)
18.00 - majčino mlijeko (smjesa od 200 g)
22.00 - majčino mlijeko (smjesa od 200 g)

Količina soka i voćnog kaše po danu izračunava se sljedećom formulom: N x 10 ml, gdje je N djetetova starost u mjesecima. Tako sedam mjeseci staro dijete može dobiti 70 ml sok ili 70 ml voćnog umaka dnevno.

Drugi proizvod koji se može uvesti u prehranu bebe u ovoj dobi je tvrdo kuhana žumanjka. Ovaj vrijedan izvor zdravih masti, vitamina A, kao i željezo, fosfor i neke druge mineralne tvari, ali u početku dijete dobiva samo nekoliko zrna da se isprobaju. U nedostatku alergijske reakcije, iznos se može povećati na pola 1 žumanjka 2 puta tjedno, a do godine - 1 žumanjaka svaki drugi dan (ili pola žumance svaki dan). Žumanjka s majčinim mlijekom ili mješavinom, dati uz kašu ili povrće kvasac.

Glutenska enteropatija je bolest crijeva povezana s nedovoljnom proizvodnjom enzima koji razdvajaju gluten - biljni protein koji se nalazi u nekim žitaricama: raž, ječam, zob, a također i pšenicu od koje čine griz.

Izbornik djeteta mjesecima. 8. mjesec

Meso od mesa

Meso je vrijedan izvor životinjskih proteina i minerala (fosfor, kalij, željezo). To može biti lagana govedina ili teletina, mršavo svinjsko meso, konjsko meso, divljač, zec ili kokošje meso, kao i jezik.

OPREZ. Teletina i piletina zahtijevaju oprez. Ako dijete ima netoleranciju na kravlje mlijeko, teletina treba napustiti, a piletina u nekim slučajevima može uzrokovati alergijsku reakciju.

Kuhanje kod kuće. Ako kuhate pire od mesa kod kuće, ne zaboravite da treba biti vrlo dobro tlo, jer beba ne može ispravno žvakati. Meso bez masnoća, uklonjeno iz vene i filmova, kuhati i dvostruko uvijati mesnim mesom, a zatim trljati kroz sito. Ali čak iu ovom obliku, početkom se dijete možda ne sviđa, jer se u svojoj dosljednosti razlikuje od uobičajene pastirane hrane. Tako da dijete nema negativne reakcije na taj neophodni proizvod, u prvim danima možete miješati mljeveno meso s povrćem pire. Nakon tjedan ili dva, pokušajte ga više ne miješati s povrćem, nego ga davati odvojeno. Kako bi nadjev nije bio suh, napunite ga mliječnim mlijekom ili formulom i stavite pire na stranu ploče kao pomoćno jelo.

U 9 ​​mjeseci, dijete može ponuditi mesne okrugle i godinu - parne mesne kuglice. Ne služe mesne preteške u prehrani djece prve godine života - one sadrže supstancije koje se kuhaju od mesa i koje mogu negativno utjecati na dječje tijelo. Mnogo je korisnije za kuhanje mesnih jela za upotrebu peradi povrća bez soli i začina (oni će također biti vrlo korisni za mladu majku koja često pati od prekomjernog tjelesnog težina tijekom trudnoće). Koristite sva kuhana jela od mesa odmah, nemojte ih spremati.

Puree iz trgovine. Ako želite kupiti gotovu dječju hranu, odaberite pire krumpir napravljen od jedne vrste mesa (mono-proizvod) bez dodavanja začina i krumpirovog škroba. To je osobito važno ako je dijete sklono alergijama na hranu. Potrebno je odabrati mesni proizvod za nju uzimajući u obzir individualnu toleranciju. U budućnosti možete proširiti raspon jela od mesa zbog uvođenja konzerviranog mesa i povrća, no ipak treba obratiti pažnju na njihov sastav i stupanj mljevenja (dob u kojemu možete koristiti ovaj proizvod, označenu ambalažu). Mnogi konzervirani meso i povrće sadrže mrkve u njihovom sastavu, štoviše, često se nalaze u raznim sokovima - zdrava djeca se mogu davati najviše 1-2 puta tjedno, inače će višak beta-karotena biti pohranjen na koži i može žuti.

U početku je prikladno koristiti posude za dječju hranu označenu kao "1. stupanj". U njima je volumen proizvoda manji, a pire od mesa podložno je najvećem stupnju brušenja.

Sadržaji staklenki su sterilni, spremni za uporabu, i bez obzira na sezonsku, uključuju potrebne hranjive tvari.

Prilikom odabira pire krumpira za dijete, treba obratiti pažnju na naznačene dobne preporuke, tj. Uvjete iz kojih se ovaj proizvod može uvesti u dječju prehranu. Nažalost, ove smjernice ne podudaraju uvijek s preporukama domaćih pedijatara i nutricionista. Stoga prije nego što kupite, a posebno dajte svom djetetu nešto novo, najprije se posavjetujte sa stručnjakom.

Učite postupno

Počnite s uvođenjem kave za meso u prehranu djeteta, doslovno pola žličice, a zatim sljedeći dan - uz dobru podnošljivost proizvoda - žličicu (5 g). Tijekom sljedećeg tjedna volumen komplementarne hrane je podešen na 5-6 čajne žličice (25-30 g). Puni dio mesa 9., 10. mjesec - 40 g, a 11-12 mjeseci - 50-70 g dnevno.

Izbornik bebe 8 mjeseci može izgledati ovako:

6:00 - majčino mlijeko ili formula (200 g);

10:00 - ne-mliječni kašu (150 g), ½ žumanjaka (nakon uvođenja mesa poželjno je prenijeti žumance do doručka), majčino mlijeko ili smjesu (50 g);

14:00 (ručak) - juha od povrća (20-30 ml), pire od povrća (150 g), pire od mesa (30 g), majčino mlijeko ili mješavina (50 g). Naravno, možete dati ne samo juhu, već i juhu od povrća (povrće i malo povrće);

18:00 - majčino mlijeko ili formula (200 g);

22:00 - majčino mlijeko ili formula (200 g).

Ako su sokovi i voćni kaše uvedeni ranije (3-4 mjeseca), izbornik može izgledati drugačije:

6:00 - majčino mlijeko (mješavina od 200 g);

10:00 - ne-mliječni kašu (150 g), ½ žumanjak, sok (20-30 ml), voćni kvas ili majčino mlijeko (30-40 ml);

14:00 (ručak) - juha od povrća (20-30 ml), pire od povrća (150 g), pire od mesa (30 g), soka ili majčino mlijeko (30-40 ml);

18:00 - majčino mlijeko ili smjesa (160-170 g), voćni pire (30-40 ml);

22:00 - majčino mlijeko (smjesa od 200 g).

Podsjetimo da je volumen svakog hrane oko 200-250 ml. Dakle, dnevno (s pet puta hranjivim načinom), dijete prima oko 1000 ml hrane.

Kupnja konzerviranog mesa za buduću uporabu, obratite pažnju na rok trajanja: trebao bi biti "s marginom" do jedne i pol godine.
Zagrijte meso konzerviranu odmah prije uporabe.

Otvoreni stakleni kolač s neiskorištenim pire krumpirom može se čuvati u hladnjaku, ali ne dulje od jednog dana.

Sadržaj otvorenog limenog lima treba staviti u staklenu posudu s poklopcem i također pohraniti u hladnjak. Postoji još jedno rješenje: jedan od članova kućanstva će jesti nezdravu hranu.

Izbornik djeteta mjesecima. 9. mjesec

Trenutne preporuke

Ne tako davno, pedijatri preporučuju davanje sir i kefir djetetu u dobi od šest mjeseci. Međutim, suvremeni znanstvenici na takve su preporuke neodgovarajući.

Prema metodološkim preporukama koje su službeno prisutne u našoj zemlji, sir se može uvesti u dijetu već od 5-6 mjeseci. U praksi takvo rano uvođenje sirena na jelovnik zdravog djeteta nije uvijek opravdano: prekomjerna količina proteina u prehrani djeteta u ranoj dobi može neugodno "reagirati" u odrasloj dobi - visoki krvni tlak i metabolički poremećaji. Neki pedijatri inzistiraju da dok se dijete ne navrši 1 godinu, morate se suzdržati od svježeg sira. No, najčešće se dijete ponudi "upoznati" s ovim proteinskim proizvodom od oko 8-9 mjeseci (nakon uvođenja žitarica, povrća i pire od mesa).

Uvođenje kefira također zahtijeva pažljivu pozornost. Studije posljednjih godina pokazale su da se to ne smije učiniti sve dok beba ne navrši 9 mjeseci. Činjenica je da ranije njegova uporaba može nepovoljno utjecati na dječje tijelo: pijenje 400 ml kefira dnevno može uzrokovati krvarenje u crijevima s razvojem anemije [1].

Uz uvođenje mliječnih proizvoda je važno i vrstu hranjenja djeteta. Nedavno je u publikacijama domaćih nutricionista preporučio sljedeći postupak za uvođenje komplementarne hrane. Za prirodno dijete: pire od povrća, a zatim meso, žitarice, sir, kefir itd. Za umjetno dijete, postupak imenovanja komplementarne hrane može slijediti tradicionalne preporuke: pire od povrća, žitarice, meso, sir, itd.

Sir

Rezanci, kao i svaki fermentirani mliječni proizvod, daju bebu jednom dnevno. Bolje ga je uvesti u 18-satnu hranidbu: prvog dana možete dati najviše ½ tsp. Povećanje treba biti što je moguće sporije: prvo, volumen se dovede na 20 g, a zatim na 30-35 g, a samo do godine volumen krupice može se povećati na otprilike 50 g dnevno.

Naravno, nije dopušteno koristiti svježi sir kupljen u redovitoj trgovini u mrvicama hrane - samo je posebna dječja soba pogodna za ove namjene. Međutim, kravu se može pripremiti kod kuće (pohranjuju se u hladnjaku ne duže od 24 sata). Domaći nutricionisti nude dvije mogućnosti kuhanja: blag (kalciniran) i kiselo (kefir).

Kalcinirani sir se priprema pomoću otopine kalcijevog klorida kupljenog u apoteku. U 3 ml ove preparata dodajte 300 ml mlijeka, koja je prethodno kuhana i ohlađena. Rezultirajuća smjesa se miješa, dovede do kuhanja (poželjno je koristiti caklinu), zatim se ohladi na sobnu temperaturu. Dobiveni sir se baci natrag na sito prekriven čistom gazom, stisnutu i prenesenu u sterilna jela.

Za pripremu kiselog kurd se koristi djeca ili jedan posto kefir. Stavlja se u staklenku, koja se stavlja u posudu vode. Tkanina je ubačena na dno posude (tako da lonac ne pucaju). 5 minuta nakon kipuće vode, ugrušak formiran u staklenku se baca natrag na čistu gazu. Čim curd hladi to se može dati dijete. Da biste dobili 50 grama svježeg sira trebate oko 100 grama. kefir.

kefir

Kefir, poput svježeg sira, obično se nudi za "večeru" - u hranjenju od 18 sati. Počnite također s malim volumenom (20-30 ml) i postupno ga podignite do 200 ml. Preko preporučenog iznosa ne vrijedi. Hranjenje sigurno izvodi iz šalice.

Naravno, to ne bi trebalo biti "piti odraslih" fermentiranih mliječnih pića, već njezina verzija djece ("Tema", "Agusha" itd.), Sastav i kvalitetu koja najviše odgovara potrebama vaše bebe.

Moguće je koristiti fermentirane mješavine mlijeka namijenjene djeci od 6 do 12 mjeseci. (pogotovo ako dijete ne voli okus tradicionalnog kefira). Kao u slučaju drugih proizvoda, nije nužno dojenčadi nahraniti silom. Ali, bolje je ostaviti dio nedovršen (u ekstremnim slučajevima, ako nitko ne završi dio, možete ostaviti čašu u hladnjaku do sljedećeg dana).

Kada se mliječni proizvodi u potpunosti uvedu, izbornik može izgledati ovako:

6.00 - majčino mlijeko ili mješavina (200 ml)

10.00 - kašu (150 ml), jaje (ľ žumanjka), majčino mlijeko ili smjesu (50 ml)

14.00 - juha od povrća (20-30 ml), povrtna pire (150 ml), pire od mesa (35-40 g), majčino mlijeko

18.00 - kefir ili mješavina fermentiranog mlijeka (170-180 ml), sir (20-30 g)

22.00 - majčino mlijeko ili smjesa (200 ml)

Druga opcija izbornika je za bebu već poznatu sokovima i voćnim pureama:

6.00 - majčino mlijeko ili mješavina (200 ml)

10.00 - kaša (150 ml), jaja (½ žumanjak), voćni kašica (30-40 ml), sok ili majčino mlijeko (20-30 ml)

14.00 - juha od povrća (20-30 ml), pire od povrća (150 g), pire od mesa (35-40 g), soka ili majčinog mlijeka (60-70 ml)

18.00 - kefir ili mješavina fermentirane mlijeka (150 ml), sir (20-30 g), voćni kvas ili majčino mlijeko (50-60 ml)

22.00 - majčino mlijeko ili smjesa (200 ml)

Nakon svakog obroka, na zahtjev djeteta, možete mu dati majčino mlijeko.


Kruh i drugi proizvodi

Ako vaša beba već ima prednje zube (po ovoj dobi može biti četiri ili pet), tada zajedno s kefirom možete mu ponuditi posebne kolačiće topivih u vodi. Jednom u usta, takvi kolačići lako se rastopiti pod djelovanjem sline, tako da je opasnost gušenja gotovo nemoguća. Međutim, dijete bi trebalo jesti sve rano samo u vašoj prisutnosti. Započnite male, doslovno od 3-5 g kolačića, a zatim donijeti do 10-15 g.

Opća preporuka za kruhove: odabirete ih za bebu, morate imati na umu da se u prvoj godini života samo bijeli kruh može dati mrvicama.

Od trenutka kada se beba počela upoznavati s novom hranom koja nije majčino mlijeko ili formulom, većinu vremena potrošeno je na postupno uvođenje novih proizvoda i praćenje njihove apsorpcije. Stoga mogućnosti za različitim jelima gotovo nisu ostale. Ali nakon što pazite da dijete dobro podnosi kefir i sir (želudac ne ozlijedi, nema ozljeda na koži, normalne stolice), pokušajte uvesti nove vrste žitarica, povrća i mesnih kvasaca. I ne zaboravite: sve treba postupno postati. Samo jedan novi proizvod može se davati dnevno, a ne više, a morate početi s malim dozama.

[1] Anemija je anemija, stanje karakterizirano smanjenjem hemoglobina u krvi. Budući da hemoglobin nosi kisik, njegov nedostatak dovodi do bolnih promjena povezanih sa slabom opskrbom kisikom u tijelu.

Izbornik djeteta mjesecima. Mjesec 10.

Sokovi i voćni purei

Ako je proteklih mjeseci uvođenje novih proizvoda u prehranu djeteta prošlo bez komplikacija i bolnih reakcija tijela, ako niste morali prekinuti taj proces, odgodivši daljnje širenje izbornika, onda je beba spremna za sokove i voćne puree da se pojave u njegovom izborniku. Danas, među stručnjacima ne postoji konsenzus o vremenu njihovog uvođenja. No, u jednoj su konvergentni: sokovi i voćni purei u izborniku prve godine mogu se pojaviti mnogo kasnije nego što je preporučeno ranije (u 3-4 mjeseca, kao prva komplementarna hrana). Uostalom, glavna svrha uvođenja nove hrane u bebinu prehranu je da bebinom tijelu daju više energije i hranjivih sastojaka potrebnih za aktivni rast i razvoj, dok majčino mlijeko ili dojenčad više ne mogu zadovoljiti potrebe dosta velike bebe u glavnim hranjivim sastojcima. Utvrđeno je da hranjiva vrijednost voćnih sokova i pire krumpira nije velika, oni daju mrvice vitamina samo za 2%, a također mogu iritirati crijeva, uzrokujući nadimanje, bubbling, bol u trbuhu i nestabilna stolica ili alergijske reakcije. Takvi fenomeni odgode uvođenje novog mamca, a dijete ostaje u "gubitniku". Polazeći od toga, pedijatri i dječji nutricionisti prvenstveno preporučuju obogaćivanje prehrane djeteta s proizvodima koji stvarno imaju nutritivnu vrijednost: povrće, žitarice, mesne puree. Izgled voćnih sokova i pire krumpira u djetetovom jelovniku može se smatrati lijepim dodatkom. Stoga, jedna od mogućnosti za uvođenje sokova može biti ovo: uvođenje ih nakon svih glavnih hrane komplementarne hrane, oko 10 mjeseci. Naravno, ako je dijete preneseno na umjetno hranjenje, prilično je moguće da mu ubrizgava sokove i voćne kaše ranije (4-5 mjeseci, vjeruje se da crijevni trakt umjetne bebe ima vremena prilagoditi se hrani "izvanzemaljcima"), To odgovara metodičkim preporukama Ministarstva zdravstva i socijalnog razvoja Rusije, koje su trenutno prisutne. Obično započinju svoje poznanstvo sa samo nekoliko kapi sok od jabuka (kao najmanje alergeni, s dobrom probavljivosti i niske kiselosti) u jednom od jutarnjih hranjenja. Ako sok dobije okus, stolica se nije promijenila, a na koži nema osipa, a sljedećeg dana hrabro povećajte dio pića u čajnu žličicu, a zatim ga postepeno dovedite do 100 ml. Nije potrebno davati cijeli dio odjednom: podijeliti u dvije doze (za doručak i ručak, držite otvorenu posudu u hladnjaku). Kada koristite dječje sokove industrijske proizvodnje, izaberite bistre i bez dodanog šećera. Da biste pripremili sok kod kuće, trebat će vam juicer i sterilizirana jela (za gotov sok), ali također je moguće koristiti plastičnu rešetku (uliti dobro s kuhanom vodom, čistiti, rešetkati, staviti u sterilnu gazu i iscijediti sok). Rezultirajući sok mora se razrijediti kuhanom vodom (brzinom od 1: 1).

Nakon navikavanja na sok od jabuke, bebu se mogu ponuditi i druge vrste soka: kruška, šljiva, trešnja, marelica, breskva, crni ribiz; i povrće: mrkva, kupus, cikla. Sok od grožđa poželjno je odgoditi na kasnije razdoblje (nakon godinu dana), jer povećava stvaranje plina u crijevima, uzrokujući nadutost i bol u trbuhu.

Budući da je dijete već dobro upoznato s debelom hranom, nakon uvođenja potpune količine sokova jabuka (i pod uvjetom da se dobro podnosi), može se ponuditi umak od jabuka (počevši od 5-10 g i doslovce za nekoliko dana donosi dnevni volumen na 100 g).

Tako, dječji izbornik može izgledati ovako:

6.00 - majčino mlijeko ili formula (200 ml);

10.00 - kaša (150 ml), jaje (½ žumanjak), jabukovače (30-40 ml), sok od jabuka (20-30 ml);

14.00 - bujon povrća (20-30 ml), biljna pire (150 g), meso umak (35-40 g), sok od jabuka (60-70 mL);

18.00 - kefir ili mješavina fermentiranog mlijeka (150 ml), sir (20-30 g), umak od jabuka (50-60 ml);

22.00 - majčino mlijeko ili formula (200 ml).

No, uvođenje novih vrsta soka i voćnog kaše, opet, treba biti postupno (uz promatranje stolice i kože).

Obratite pažnju: neke vrste sokova i pire krumpira imaju učinak učvršćenja - mogu uzrokovati zatvor (borovnica, crni ribiz, šipak, sok od višnje, jabuka i pire od banane), tako da su korisni za djecu s nestabilnim stolicama (naravno ne zamjenjujući neophodni tretman za moguće patologije), I pire od jabuka i marelica, pire suhe šljive, kupus i sok od repe mogu se dati djeci s tendencijom za zatvori.

Mesne jela

Što će se još promijeniti u prehrani djeteta od deset mjeseci? Meso pire krumpir može se izmjenjivati ​​s mesnicama, juhama ili mesnim okruglicama. Prodavaonice ili odjeli dječje hrane prodaju se gotove puretine ili teletina u bujonu, proizvedene posebno za djecu (bez dodavanja začina, konzervansa, drugih aditiva štetnih za dječje tijelo). Ali nije teško kuhati sami.

Meso recepti

Domestic nutritionists preporučuju sljedeće mogućnosti za kuhanje mesnih jela.

Mesne okruglice meso očistiti od filmova, masti, nadjev zajedno s natopljenom u mlijeko, pšeničnog kruha, opet nadjev. Dodajte malo mlijeka (mješavina), maslac i žumance, dobro promiješajte, oblikite mesne kuglice i kuhajte u kipućoj vodi 10-15 minuta.

Souffle od mesa životinja ili ptica: kuhajte meso, očistite filmove i mast, dvaput preskočite mesnim mesom, dodajte mlijeko (smjesu), brašno, žumanjak i pomiješajte temeljito, a zatim uvesti bjelanjak, pretučen u pjenu. Stavite masu u uljane plijesni i pecite u pećnici dok ne kuhate na pola sata.

Opasnost od alergije

Ako je beba imala alergijske reakcije na bilo koji proizvod, onda je uvođenje piletine i ribe u prehranu vrijedno čekati (barem do dobi od 1-1,5 godina). Za takvu djecu preporučuju se zečje meso, konjsko meso, puretina, mršavo svinjsko meso, govedina. Podsjećamo da proizvodi s visokom alergenom (to jest, najčešće uzrokuju alergijske reakcije) uključuju cjelovito mlijeko, ribu, jaja, morske plodove (škampi, školjke, lignje, itd.), Mrkve, rajčice, jagode, maline, naranče, mandarine, kivi, ananas, šipak, mango, dinja, dragun, čokolada, gljive, orasi, med, pšenica, raž.

Od proizvoda s umjerenim alergijama (ali također rijetko uzrokuju alergijske reakcije), treba zabilježiti banane i piletino meso. U pravilu se takvi proizvodi preporučuju za uporabu u dječjoj hrani nakon što je beba imala godinu dana (i orašasti plodovi, gljive, plodovi mora - nakon 3 godine).

Treba imati na umu da za zdravo dijete od deset mjeseci trebate do 100-150 ml dodatne tekućine (može se ponuditi između hranjenja): to može biti kuhana voda, bujon bokova, a također i infuzija jabuka. po danu i na vrućem vremenu - do 180-200 ml. Uopće nije teško pripremiti izvarak ružičastog luka: prati i sušiti bokove, odrezati, staviti u kipuću vodu 10 minuta, a zatim ostaviti 3-4 sata (po mogućnosti u termos). Zatim skuhajte i dodajte fruktozu. Tinktura od jabuka također se priprema na isti način: temeljito isperite jabuke, iscijedite, ispirajte kipuću vodu i kuhajte 10 minuta, a zatim ulijevajte 24 sata. U gotovoj infuziji možete dodati fruktozu.

Izbornik djeteta mjesecima. 11. mjesec

Kako, kako i koliko hraniti dijete je jedna od omiljenih tema dugih razgovora i rasprava među mladim majkama na igralištu. Uostalom, zdravlje bebe izravno ovisi o pravilnoj prehrani. Naravno, to se može suditi samo po brojnim čimbenicima. Ako beba dobiva težinu i dobiva visinu (dok težina djeteta odgovara njegovoj visini, nema viška ili manje težine u odnosu na visinu), ako beba bude vesela, nije razdražljiva, mirno spava, zubi se s vremenom eruptiraju, razvoj psihomotora odgovara dobi, broj krvi je normalan (broj crvenih krvnih stanica i vrijednosti hemoglobina su normalne, tj. nema znakova anemije), dok se pridržavate preporučenih količina hrane i skupa proizvoda, a najvjerojatnije je dječja prehrana točna.

Jedanaest mjeseci je dob, kada je dijete s jedne strane već raslo u tolikoj mjeri da može primiti gotovo sve vrste hrane (žitarice, povrće, meso, sir i ostali mliječni proizvodi, pekarski proizvodi, voće), s druge strane, njegove osobine.

Sjetite se:

- Poželjno je uvesti neke vrste proizvoda u starijoj dobi (1-3 godine), na primjer, proizvode koji imaju visoku sposobnost izazivanja alergija: egzotično voće, agrumi, orašasti plodovi, punomasno mlijeko, ribe, itd.;

- stupanj mljevenja hrane i dalje se razlikuje od "odrasle osobe";

- nedostatak začina za hranu, krumpirov škrob i drugi aditivi;

- hrana je kuhana ili kuhana. Nudeći pržene ili pečene jela ne vrijedi najmanje 3 godine.

Dakle, izbornik djeteta u dobi od jedanaest mjeseci izgleda ovako:

6.00 - majčino mlijeko ili formula (200 ml);

10.00 - kaša (150 ml), jaje (½ žumanca), voćni kašik (30-40 ml), voćni sok (20-30 ml);

14.00 - bujon povrća (20-30 ml), biljna pire (150 g), meso umak (35-40 g), voćni sok (60-70 mL);

18.00 - kefir ili mješavina fermentirane mlijeka (150 ml), sir (20-30 g), voćni kašica (50-60 ml);

22.00 - majčino mlijeko ili formula (200 ml).

Nakon svakog hranjenja (iu bilo kojem trenutku - na zahtjev djeteta) možete ponuditi majčino mlijeko.

Kako promijeniti dijetu bebe?

Što mu možete ponuditi, na primjer, za ručak kao jelo od mesa? Ovo je parna kugla, i soufflé raznih vrsta mesa i mesnih okruglica. Garnished od mashed povrće (krumpir, tikvice, bundeve, mrkva, itd.). Salate od sirovih povrća (na primjer, mrkve začinjene biljnim uljem ili salata od krastavaca i rajčice s biljnim uljem ili prirodnim jogurtom ili krema za bebe) dopušteni su kao zalogaj za godinu dana zdravom djetetu. Povrće je uklesano. Na kraju ručka, ponudite dječji sok, poljubac, voćni kompot, infuziju ružmarina.

Postupni prijelaz na „odrasle” dijeta će rezultirati doručak, ručak, popodnevni čaj i večeru, plus čašom kefira djece (dječji pitke jogurta) prije spavanja.

Doručak - kaša, žumanjak, voćni kašica.

Ručak - salata od povrća, juha, pire od povrća, pire od mesa (rezanci, mesne okrugle i sl.), Soka.

Sigurno, - kefir (dječji jogurt), sir (juhe od kravljeg sira), sok.

Večera - pire od povrća, meso ili žitarice, povrće, pire ili sok.

Prije odlaska u krevet - kiselo kiselo mlijeko.

Mame mogu dobiti dojam da sada trebaju provesti cijeli dan u kuhinji. Ali nije tako zastrašujuće. S lakoćom možete kombinirati kuhanje dječjih jela kod kuće s industrijskim proizvodima. Na primjer, napravite juhu od povrća i dodajte gotovu dječju hranu - mesnate kuglice od puretine ili govedine. Usput, takve se mesne kuglice mogu sami kuhati od svježeg mesa, a zatim oblikovati dijelove (na primjer, 8-10 komada ovisno o veličini i dobi djeteta). Te poluproizvode možete pohraniti u zamrzivač i koristiti ih po potrebi. Mješavinu "domaćeg" pire krumpira s pire krumpirom možete staviti u staklenku mrkve, tikvice ili bundeve. Raspon industrijskih žitarica ponuđenih u dječjim trgovinama također je vrlo širok. Varijacije doručka možete mijenjati miješanjem različitih pršuta (na primjer, zobene pahuljice s mlijekom i breskvom i heljčinom kaša).

I ne zaboravite da morate kuhati samo u dobrom raspoloženju, a da ne spominjem činjenicu da je proces hranjenja treba biti radostan i ugodan za vas i bebu

Izbornik djeteta mjesecima. 1 godina

Ako liječite majke koje još imaju laktaciju, nemojte trčati da odvojite svoje voljeno dijete iz prsnog koša. Studije potvrđuju vrijednost čak epizodne dojenja djeteta u drugoj godini života. Dakle, ujutro i navečer (ili u bilo koje vrijeme i na bilo kojem mjestu) i dalje dati svoje dijete ne samo hrane, već i osjećaj mira, sigurnosti i povjerenja u ljubavi moje majke.

Tijekom tog vremena, dječja prehrana također se znatno proširila: sada to nije samo majčino mlijeko ili formula, već i druge vrste proizvoda. Mi ćemo detaljnije analizirati.

Dakle, za doručak možete ponuditi kašu plus polovicu žumance, voćnog kaše (voće se može dodati u kašu). Jednu godinu staru bebu može se dobiti i bez glutena (kukuruz, heljda, riža) i žitarice koje sadrže gluten [1] (pšenica, zobeno brašno, krupica). Glasnoća kaše ostaje ista - 150 - 200 ml. Nemojte zaboraviti dodati maslac u kašu (5 g). Od pića - čaj, voćna infuzija, sok. Još jedna opcija za doručak je omeljena parna, i od žumanjaka i od bjelančevina. Dnevna konzumacija jaja - ½ komada, ali budući da vam daju omlet samo 2-3 puta tjedno, jedan dio će se povećati u skladu s tim. Po omletu - kriška kruha i maslaca (u dobi od jedne do jedne i pol godine dijete može dobiti do 15 do 20 g maslaca dnevno) ili sira i piće (kompot, žele). Kruh za dijete ovog doba je bolje odabrati bijele sorte, jer je lakše probaviti (volumen - do 40 g dnevno).

Ručak se može započeti s salatom povrća - od krastavaca, rajčice ili mrkve, sitno skuhano ili rešetkano na grubo rešetku uz dodavanje biljnog ulja (5-7 g) ili vrhnja (5-10 g). Opcije juhe: mlijeko s vermikelima (napomena: tjestenina se ne daje često - oko 1 puta tjedno, u manjoj količini od 30-35 g), povrća (od cvjetače, juha od kupusa, borska itd., Uključujući juhe kvas). Za drugi, povrće (nakon dvanaest mjeseci, repa, repa, rotkvica, zeleni grašak, grah) i mesno jelo dodaju se već konzumiranom povrću (napominjemo da se meso kuha odvojeno, a ne u juhu) - pire krumpir, juhe ili mesne kuglice. Nemojte zloupotrijebiti krumpir, jer sadrži veliku količinu škroba koja može izazvati alergije, česte stolice, povećanu nadutost, prekomjerno nakupljanje masnog tkiva. Stoga je bolje ako volumen krumpira ne bude više od 1/3 ukupnog volumena pire od povrća. Nakon godinu dana, dječja prehrana se proširuje bjelanjima (jezikom, srcem, jetrom) i piletinom. Nisu preporučene masne sorte svinjetine, janjetine, kao i teško prihvatiti patka i guska za takve bebe. I, naravno, ne trebate ponuditi svoje kćeri, kobasice ili kolače. 1 - 2 puta tjedno umjesto mesa daju male sorte riječne ili morske ribe (u odsustvu alergijske reakcije) - na primjer, oslić ili pollock. Uvođenje ribe u dijetu treba provesti u skladu sa svim pravilima za uvođenje nove namirnice: od malih količina (5 - 10 g), postupno povećavajući volumen, promatrajući toleranciju (stolicu, stanje kože). Dnevni unos ribe za dijete ovog doba je oko 25 do 30 g, tako da ponudom ribe nekoliko puta tjedno, možete dati svoje dijete oko 70 do 80 g ribe u isto vrijeme. Pripremite mliječ, kompot, voćnu infuziju iz pića ili ponudite svoj sok za dijete (svježe ispresijecani i industrijski proizvedeni, ali uvijek specijalizirani za djecu).

Na ručak (osim onih koji su već poznati Dijete Dijete sir i jogurt) moguće je pripremiti jela od svježeg sira (kravljeg sira nabujkom, skute i vrhnja, u blizini jedne i pol godina (sretne vlasnike velikog broja zubi) - palačinke sa svježim kravljim sirom (naravno, ne često - jednom tjedno). Osim toga, dati sok ili voćni pire, kao i -. low-fat vrste kolačića (npr svaki drugi dan) Obratite pozornost na potrebu za prehrambene bebe jedini specijalizirani dječji jogurt i sir (proizvodnja osiguranje kvalitete i sastav detskog snaga veća od „odraslih” proizvode). Ali od konvencionalnog kupljenog svježeg sira možete kuhati i skuta sufle (to jest, ponuditi Kid „odrasle” sir stoji sam nakon toplinske obrade).

Jedna godišnja večera za dijete može se sastojati od jela od povrća ili zelenog povrća (opcije koje nude domaći nutricionisti - juhe od tikvica s mesnim kašama, zobenom brašnom s bundom, repom s jabukama, gorkom povrćem s pireom od mesa) plus soka ili voćnog kaše, Raspon plodova u ponudi (kao i pire od krumpira i sokova) u to doba se nadopunjuje uvođenjem tzv. Egzotičnog voća (npr. Kivija), agruma, jagoda i ostalih vrsta (ako ih dijete još nije probalo) - guske, maline, kupine, trešnje i brusnice. Obično, djetetu se ne nudi više od 100 ml soka i ne više od 100 grama pire od voća dnevno.

U vrijeme spavanja - majčino mlijeko ili fermentirano mlijeko piće (bebe kefir).

Obrazac djeteta ne bi trebao uključivati ​​(bez obzira na to kako bi mama htjela i - osobito djed i baka) kolači, kolači, a posebno čokoladni bomboni. Ako zaista želite razmaziti mrvice slatko - izaberite slatkiše, pekmez, džem (bolje ako su na fruktozu), marmelada.

I zapamtite osnovna pravila: hranjenje bebe od godine do godine i pol četiri do pet obroka dnevno, to jest, uz prekid hranjenja za oko 4 sata. Pokušajte pridržavati se prehrane strogo dovoljno da dijete razvije uvjetovan refleks (tj. Do određenog vremena probavni sustav će biti spreman prihvatiti i probaviti hranu). Unos kalorija je drugačiji: najviše kalorija treba biti ručak, a zatim dolje - večera, doručak i poslijepodnevni čaj. Dnevni volumen hrane (isključujući tekućine) iznosi 1000-1200 ml (takve preporuke održavaju se oko jedne i pol godine).

Budite sigurni da se pridržavate pravila uvođenja novih proizvoda, pazite na svježu hranu i čistu pribor dijete (kao i njegove i vaše ruke) kako bi se izbjeglo crijevnih infekcija.

Gluten je biljni protein koji se nalazi u nekim žitaricama: raži, ječmu, zobi, a također i pšenici, od koje je napravljena krupica koja može uzrokovati male stanice crijeva u ranom dobu - celijakija i alergijske reakcije, budući da bebe imaju manjak enzimske peptidaze cijepanje glutena.