Kako napraviti izbornik za beba s umjetnom hranom za 4 mjeseca: savjeti i tjedni grafikon

Zdravlje

U dobi od 4 mjeseca, beba postaje aktivnija, svjesnost se povećava, a mali broj pokušava znati sve više i više novih i zanimljivih stvari.

Vrijeme spavanja, naprotiv, smanjuje se. Zahvaljujući tim promjenama, dijete je dijeta prilagođena. Zatim reći o pravilima hranjenja: značajke režima, što je nužno posuđe. Ono što se već može dati u ovom dobu. I isto tako, približan izbornik za dijete po satu.

Pravila za hranjenje

Odraslo dijete u dobi od 4 mjeseca i dalje treba pravilno odabranu prehranu, preporučljivo je nastaviti hraniti bebu s formulom za dojenčad. Ovo je najbolja, uravnotežena i kvalitetna zamjena majčinog mlijeka, razvijena svim pravilima koja uzima u obzir sve najmanji nijanse, a sastav je najsličniji majčinom mlijeku.

režim

Za 4 mjeseca starije bebe koje primaju hranu u obliku umjetne hranidbe, potrebno je strogo pridržavati se režima, budući da je adaptirana dojenačka formula puno sporija apsorbira djetetovo tijelo, za razliku od majčinog mlijeka, pa djetetu ostaje mnogo dulje.

Također, počevši od četvrtog mjeseca, mrvice hranjene bocom, mnogi pedijatri savjetuju početak hranjenja.

Kako se hraniti?

U dobi od 4 mjeseca dijete ne može samostalno sjediti, tako da bi novi roditelji trebali paziti da beba bude udobna dok jede. Hraniti dijete samo je žlicom. Istodobno, ona bi trebala biti u položaju zaustavljanja kako ne bi naštetila nezreloj kralježnici. Suvremeni dječji stolci opremljeni su takvom funkcijom, prikladno je da dijete jede, a majka ga hrani.

Mlade majke svakako treba zalihe na dodatni inventar, tj. Morate kupiti posebna jela za vaše dijete:

 1. žlica silikonskog kašičica - njezina beba neće moći oštetiti usnu šupljinu;
 2. štap, kako ne bi mrljao odjeću malog djeteta;
 3. ploča na nosaču - jednostavno neće biti nagnuta na pod;
 4. šalicu koja se malo podrhtava ne može slomiti,

Od dobi od 4 mjeseca, beba počinje aktivno istraživati ​​svijet oko sebe. Osim toga, to će biti izvrstan trening za samostalno jelo.

Novorođeno dijete još nema zube u cijelosti ili djelomično, a beba ne može žvakati čvrstu hranu, stoga hrana namijenjena djetetu mora biti tekućina ili kruta oblikovana u smislu dosljednosti.

Koliko bi trebalo jesti četveromjesečno dijete?

U dobi od 4 mjeseca, dnevni unos hrane nije veći od 1000 ml. po danu. Broj hranjenja 5-6 puta. Ni u kojem slučaju ne može biti veći od onog, može biti ispunjen neugodnim posljedicama.

Značajke prehrane

Dijeta novorođenčeta na umjetno hranjenje u trajanju od 4 mjeseca značajno se povećava ako počnu aktivno uvoditi komplementarnu hranu.

Što se može dati u ovoj dobi?

Glavni i glavni proizvod, i dalje ostaje dječja formula. Također u izborniku za 4-mjesečnu bebu postoje novi proizvodi. Nekoliko vrsta žitarica (žitarice bez glutena i bez mliječnih proizvoda), povrće, voćni purei i sokovi.

Koji se proizvodi mogu unijeti?

Iako su dojenčad formule namijenjene hranjenju djeteta obogaćene raznovrsnim korisnim elementima, ali još uvijek nisu uvijek dovoljne za rastući organizam. Ovdje samo pomažite proizvodima punim vitamina i mikroelemenata. Ulazak u prehranu malog djeteta koji je na umjetnom hranjenju, na preporuku pedijatru, dopušta se 5. mjeseca života:

3 žitarice:

Neki povrće:

 • Tikvice.
 • Cvjetača.
 • Kupus brokule.

voće:

I, naravno, sokovi i kompoti:

 • Sok od jabuka
 • Kruška.
 • Mrkva.
 • Sastoji se od sušenog voća.

Izbornik u obliku tablice za svaki dan u tjednu po satu

Ako je beba već uvela sve gore navedene proizvode, možete slijediti sljedeći izbornik (vrijeme može varirati za 1-2 sata, ovisno o pojedinačnoj dnevnoj rutini):

Dopunsko hranjenje djece od 4 mjeseca

Preporuča se hraniti dijete u dobi od šest mjeseci. U ovom je trenutku njegovo tijelo spremno za uvođenje nove hrane. Međutim, ako majka nema priliku dojiti bebu i potpuno je umjetno hranjena, preporučuje se promjena dječje hrane od 4 mjeseca, jer mliječne formule ne mogu biti dulje od majčinog mlijeka kako bi djetetu pružile sve što je potrebno.

Kako početi hraniti bebu u 4 mjeseca? Kako uvesti mamac za 4 mjeseca? Koje poteškoće mogu nastati i kako se nositi s njima? Upravo su ta pitanja briga roditelji koji odluče mamiti bebu u tako ranoj dobi.

Što trebate znati o mamcu

Poznavanje nekih od suptilnosti uvođenja novih jela u dječju prehrambenu shemu pomoći će izbjeći većinu problema s kojima se roditelji obično suočavaju.

 • Kada je dijete bolesno i tijekom razdoblja cijepljenja, ne preporučuje se promjena prehrane.
 • Dajte bebu jedan proizvod svakih 2 tjedna. Prvo, trebate ponuditi djetetu da isprobate novu hranu u maloj količini i postupno ga povećavajte. Svaki drugi tjedan će se naviknuti na to. I tek nakon tog razdoblja možete početi unositi druge proizvode.
 • Često dijete odbija nove hrane. Roditelji moraju biti strpljivi. Potrebno joj je ponuditi najmanje 10 puta. Poželjno je to učiniti prije nego što pije uobičajenu mješavinu mlijeka. Tada će beba više probati probati novi obrok. Ako to ne pomogne, trebate razmišljati o drugoj hrani.
 • Davanje novog proizvoda vrijedi ujutro. Zato je prikladnije pratiti reakciju tijela na nju tijekom dana. Alergije, problemi s stolicama, colic - alarmantni signali. Kada se pojave, vrijedno je prestati s prehranom i kontaktirati pedijatra kako bi razvio individualiziranu prehrambenu shemu.

A sada možete razmišljati o tome što možete hraniti dijete u roku od 4 mjeseca. Prije svega, preporuča se dodati povrće pire u svoju prehranu.

Pire od povrća od 4 mjeseca

Većina pedijatara preporučuje prije svega uvesti kvasac od 4 mjeseca. Pire krumpir mora biti jednokomponentan. Međutim, nisu svi povrće prikladni za bebu u tako nježnoj dobi.

Vrijedno je odabrati:

 • kupus (bijela, brokula, cvjetača),
 • tikvice,
 • mrkva.

Oni su manje vjerojatno da drugi uzrokuju alergije. Sami možete napraviti pire od krumpira, ali za to vam je potreban miješalica kod kuće. To će pomoći presaviti povrće do te mjere da će hranjenje djeteta od 4 mjeseca biti potpuno sigurno za njih. Ako se komadići piju, beba može gušiti.

Za pripremanje pire krumpira kod kuće:

 1. pranje, oguliti i nasjeckati povrće,
 2. kuhati ih u dvostrukom kotlu ili na štednjaku,
 3. mljeti ih u miješalici.

Pirezni krumpir treba biti prema shemi prikazanoj u tablici.

Što se može dati djetetu od 4 mjeseca od hrane: dijeta i jelovnik tijekom umjetnog i dojenja

U prvim mjesecima života djeteta, majčino mlijeko ili prilagođena mliječna formula u potpunosti omogućuju dijete sa svim potrebnim vitaminima i hranjivim tvarima. Međutim, kako dijete raste, povećavaju se njegove potrebe, a prethodno uobičajena hrana već 4-6 mjeseci nije dovoljan izvor energije i minerala. Potrebno je proširiti prehranu i uvođenje dodatnih elemenata u njega, što će povećati njegov kalorijski sadržaj.

Za mnoge roditelje važno je podučiti bebu da jede, ali je li moguće početi u četiri mjeseca?

Što bi trebalo biti dijeta u 4 mjeseca?

Bilo koji način uključuje san, hranu, buđenje, šetnje. Svako dijete je individualno i ima svoje osobitosti razvoja koje treba uzeti u obzir pri zakazivanju dana. Ispod je tablica opće dnevne rutine i prehrane za 4 mjeseca starog djeteta:
(više detalja u članku: pravilan razvoj i prehrana djeteta u 4 mjeseca)

Privremeni pokazatelji su približni i mogu se razlikovati u oba smjera. Važno je hraniti dijete u ovom rasporedu i da su interni između obroka bili 3,5 - 4 sata.

Koliko treba beba jesti?

U izborniku djeteta u trajanju od 4 mjeseca glavna komponenta je majčino mlijeko s HB, prilagođenu formulu za umjetno hranjenje ili kombinaciju mješovitog hranjenja. Jedan obrok je obično 150-170 ml, što rezultira dnevnim volumenom koliko dijete treba jesti u rasponu od 900 do 1200 ml.

Dijeta i njezine komponente

Kada HBV tijekom 4 mjeseca nije uveden mamac. Prema WHO preporukama u dojenčadi na HB, treba početi u dobi od šest mjeseci. Preporučljivo je hraniti dijete i uvesti nove proizvode u prehranu u samo 4 mjeseca samo ako je mrvica već prenesena u umjetno hranjenje ili je miješana (više u članku: prvo hranjenje s umjetnim hranjenjem od A do Z). Međutim, postoje ograničenja u situaciji s umjetnicima. Provođenje ekspanzije izbornika nije vrijedno ako mališana:

 • postoji tendencija alergije;
 • postoje bolesti probavnog sustava;
 • je cijepljen u nedavnoj prošlosti ili će biti cijepljeni u bliskoj budućnosti.

Rani dodatci, koji pada na dob od četiri mjeseca, odnose se na djecu koja su u opasnosti. To su bebe koje pate od nedovoljnog povećanja težine ili funkcionalnih probavnih poremećaja, kao i kod onih koji razviju anemiju nedostatka željeza.

Postoje dvije mogućnosti za početak hranjenja. To su povrće ili prasadi. Uz povrće, oni počinju mamiti djecu koja pate od zatvora ili brzo udebljati. Iza njih, žitarice su prirodno uvedene. Dječje žitarice, obogaćene mikronutrijentom, idealne su za hranjenje beba s nestabilnim pokretima crijeva, slabim povećanjem težine ili visokom vjerojatnošću anemije, a već su iza njih povrće.

povrće

Treba unijeti prvo mjesto među povrćem:

 • tikvice;
 • bilo koje vrste kupusa, osim bijele;
 • krumpir.

Ti se proizvodi smatraju najmanjim alergenom. Nakon njih možete pokušati raznoliti izbornik povrća s mrkvom, repe ili rajčicama.

Moderni proizvođači dječje hrane nude širok izbor različitih povrća. Ovisno o stupnju mljevenja, postoje tri vrste pire krumpira:

 1. Homogenizirane. Dizajniran za djecu od 4,5 mjeseci.
 2. Pire. Djeca mogu jesti u 6-9 mjeseci.
 3. Krupnoizmelchennye. Za djecu u dobi od 9 do 12 mjeseci.

Nije potrebno kupiti gotove pire od krumpira, lako ga možete napraviti od svježeg ili zamrznutog povrća. Prvo, odabrano povrće treba kuhati, a zatim ispeći kaša običnim tolkushkom ili miješalicom. U gotovom kaši možete dodati povrće ili rastopljeni maslac ne više od 3-4 grama. Istodobno s povrćem i žitaricama, ulje se uvodi u dodatke kao novi proizvod. Dječjim uljem beba se može uvesti već 4,5 mjeseca, a s vrhnjem uljem ne prije 5-6 mjeseci. Ulje daje dijete hranjivim tvarima, vitaminima topivim masnoćama A, D, E i potrebnom količinom energije.

Načela ulaska kaše slična su pravilima uvođenja bilo kojeg novog proizvoda. Najprije morate upoznati dijete s jednom od vrsta žitarica. Nakon nekog vremena počnite davati drugu vrstu. Nakon normalnog poznanstva s nekoliko vrsta žitarica možete se prebaciti na njihove mješavine.

napici

Čim djetetu počne mamiti, voda bi se trebala pojaviti u njegovoj prehrani, ako se mrvice nisu hranile prije. Djeca koja su pili mlijeko prije hranjenja samo nauče piti novu hranu 1-2 mjeseca. Za razliku od onih koji su pili vodu prije ulaska u mamac. Oni uživaju u pitkoj vodi na kraju svakog hranjenja. Standardni dnevni unos vode koji preporučuje pedijatri ne smije prelaziti 100 ml po kilogramu tjelesne težine.

Što se tiče sokova, njihovo uvođenje je bolje odgoditi sve dok mrvica već nije okusila žitarice, povrće, voće i meso. Sadrže vitamine i minerale u malim količinama i stoga ne igraju najvažniju ulogu u rastu i razvoju djeteta.

Dnevne stope hranjenja za 4 mjeseca

Režim prehrane djeteta koji ima 4 mjeseca ima svoje osobine i norme. Tablica u nastavku prikazuje prehranu 4 mjeseca starog djeteta i koliko bi trebao jesti za hranjenje:

Kako hraniti dijete za 4 mjeseca i koliko?

Svaki novi mjesec života malog čovjeka je čitava epoha. Samo razmisli što je potrebno za samo godinu dana. Neposredno bespomoćno stvorenje točno ispred očiju, iz dana u dan postaje pametnije, zrelo, jače i jače.

To je prirodni proces koji sama vodi sama priroda, iako ne bez aktivnog sudjelovanja roditelja. Ali nemojmo mnogo govoriti, ali prijeđimo na važan problem koji je danas važan - prehrana 4 mjeseca starog djeteta.

Iz ovog članka saznat ćete:

Osnovna prehrana djeteta u 4 mjeseca

Prateći svjetsku praksu hranjenja dojenčadi, u dobi od 4 mjeseca, glavna vrsta prehrane ostaje majčino mlijeko (ili formula za umjetne životinje). Njegova dnevna količina unosa povećava se na 800-900 grama, a interval između hranjenja iznosi 3-4 sata.

To znači da će u jednom danu mrvica biti primijenjena na prsa najmanje 6 puta, i jesti u jednom sjedenju oko 120-140 grama mlijeka. Ova je količina prilično dovoljna da osigura brzo rastući organizam s kompleksom vitamina, minerala, proteina, masti i ugljikohidrata.

Ako, iz nekih razloga, majčino mlijeko nije dovoljno, više ne može zadovoljiti apetit svoje bebe, ili pedijatrici dijagnosticiraju znakove anemije, trebali biste razmotriti metode za poboljšanje laktacije ili uvođenje komplementarne hrane.

Mamac za 4 mjeseca. Već je moguće!

Mnoge mame ne oklijevaju ponuditi pire krumpira ili sok za 4 mjeseca starog djeteta i hraniti ga isključivo prilagođenom smjesom koja nije posve razumna, jer je dijete već sasvim spremno za upoznavanje novih proizvoda. Ključni argument u ovom slučaju je fiziologija.

Do 4 mjeseca dijete praktički ne kontrolira kretanje vlastitog jezika i zapravo ne zna kako progutati. To znači da je teško nositi se sa čvrstom hranom. Čak i neka voda iz žlice ide u ovom trenutku s teškoćama i mrvica se bori da gurne tekućinu iz usta.

Ali nakon 4 mjeseca slučaj stječe nove značajke, a dijete postupno uči jesti. Zapravo zbog toga, ne treba se bojati uvođenja komplementarne hrane kao dodatne hrane u ovom dobu. Ako sve dobro obavljaš, beba će brzo svladati potrebnu vještinu.

Kako i što je dopušteno hraniti dijete u 4 mjeseca

Sada kada su sve sumnje raspršene, možemo početi razmotriti popis proizvoda koji su prihvatljivi kao hrana za 4 mjeseca staru bebu. To uključuje:

 • pire od povrća;
 • pire od voća;
 • sok;
 • sir;
 • kaša;
 • mješavina mlijeka.

Strašna raznolikost, zar ne? No, ipak, nužno je postepeno i lagano ponuditi novu hranu.

Stručnjaci preporučuju početak mamca s povrćem homogeniziranim pire krumpirom od:

Nežirajuće povrće ne smije odmah moliti dijete koje je naviklo na okus slatkog mlijeka ili formule, pa stoga traže roditeljsku ustrajnost i strpljenje.

Kada beba pokuša povrće (to traje oko 5-7 dana da se prilagodi), on može ponuditi voće sjeckan do kave poput konzistencije:

Najvjerojatnije, dijete će se poduzeti s više lova za ove proizvode, nego, bez sumnje, molim majke.

Što se tiče žitarica, u 4 mjeseca najprikladnija prehrambena opcija bit će topljivi instant kikiriki bez glutena:

 • riže;
 • heljda;
 • kukuruz.

Prvi sok koji 4-mjesečno dijete može pokušati jest jabuka. U trenutku istraživanja ovog proizvoda, bolje je razrijediti s kuhanom vodom, otprilike 1: 1, i ponuditi više od žličice, postupno povećavajući dozu.

Prilagođeni sir za bebe poželjno je uvesti drugo u količini od 1-2 čajne žličice u obliku masne krme, razrijeđene majčinim mlijekom ili smjesom.

Koliko

Sada dajemo nekoliko preporuka o količini hrane:

 • Piletina od povrća / voćnih krumpira (u gramima): prvi dan - 5, drugi - 10, treći - 15, četvrti - 20, peti - 50, šesti - 90-100, sedmi - 120. Posljednjeg dana jedna komplementarna hrana može zamijeniti jedno hranjenje,
 • Kaša (gram): prvi dan - 5, drugi - 10, treći - 15, četvrti - 20, peti - 50, šesti - 80, sedmi - 100-120.
 • Sok: u roku od tjedan dana njegova količina od žličice se dovede do 40-50 ml.

Uvođenje komplementarne hrane, ne zaboravite da je bolje da ga davati ujutro i poslijepodne, a majčino mlijeko ili formula nalaze se u trenutnom volumenu (800-900 gr.). Najmanji alergijski poremećaji i prekomjerno labavi / skupi stolci razlog su otkazivanja novog proizvoda i traženja njegove zamjene od raspoložive sorte.

Dopunsko hranjenje djece od 4 mjeseca

Dopunsko hranjenje djece od 4 mjeseca je goruća tema, a aktivno su zainteresirane majke beba koje su stekle četiri mjeseca starosti. U tom razdoblju beba zahtjeva dodatne tvari, elemente u tragovima, koji se ne nalaze u majčinom mlijeku. Takve inovacije u djetetovoj prehrani trebaju biti pažljivo pripremljene i promišljene, to je bolje ako dječji pedijatar hrani djecu od 4 mjeseca na jelovniku, a režim doziranja će odabrati polaznik pedijatre, a ne sveznajući susjed ili brižna baka. Klasična hrana se smatra kaučom na žaru i pire od kuhano povrće. Uz dopunu prehrane s korisnim vitaminima i kalorijama, takvi dodatci pomažu u formiranju žvakanja u djeteta, što bi uskoro trebalo zamijeniti refleks sisanja.

Početak komplementarne hrane, u pravilu, pada u razdoblje između četvrtog i šestog mjeseca života djeteta. Rano hranjenje je nepoželjno, budući da do 4 mjeseca unutarnji organi i sustavi bebe još nisu formirani da prihvate takvu hranu, kasnije razdoblje - nakon šest mjeseci također se ne tvrdi, budući da majčino mlijeko ne može zamijeniti cijeli niz prehrambene vrijednosti komplementarne hrane. Također, uvođenje kasne komplementarne hrane dovodi do odbacivanja neuobičajeno guste hrane jer se beba već šest mjeseci navikla na tekuću supstancu mlijeka i jedva se prilagođava novoj prehrani. Pratioca djece od 4 mjeseca nije stroga preporuka, dopune se mogu unijeti od 4,5 mjeseca, a od 5 mjeseci to sve ovisi o individualnim karakteristikama razvoja bebe i njegovom zdravstvenom stanju. Optimalni uvjeti su sljedeći:

 • Umjetno hranjenje - uvođenje komplementarne hrane od 4 ili 4,5 mjeseci;
 • Hranjenje majčinog mlijeka - uvođenje komplementarne hrane od 5 ili 5,5 mjeseci starosti.

Norma prikorma, koja se uvodi od četvrtog mjeseca

Smatra se normalnim ako dijete jede količinu hrane koja je oko 1/6 tjelesne težine, tj. Otprilike jedan kilogram dnevno. Naravno, ta se količina hrane treba ravnomjerno raspodijeliti za 5-6 porcija, a zatim ćete dobiti prilično "udobnu" lik od 150-200 grama po poslu. Pediatricima se preporuča početak hranjenja djece od 4 mjeseca s malim udjelom žumanjaka, koji prvo daju bebu, a zatim se postupno povećavaju. Prije dojenja, trebao bi dati čajnu žličaru, doslovno na vrh čajne žličice, nakon otprilike tjedan dana dio komplementarne hrane trebao bi se povećati na pola žumanjaka dnevno. Na isti način, možete početi davati ribani sir, koji je glavni izvor kalcija i proteina. Sir od sira daje na vrh čajne žličice, postupno dajući dio četirima čajnih žličica dnevno. Trebao bi biti oprezan, ne toliko na reakciju djeteta na neobičan okus hrane, kao i na probavnu reakciju, tj. Na stolac. Ako počnete frustracije ili konstipacije, trebali biste podesiti izbornik ili smanjiti dio komplementarne hrane. Postoji i neizrecivo pravilo: djeci od 4 mjeseca trebaju se hraniti čajna žličica, ne smijete ju zamijeniti bocom s bradavicom, bez obzira na tekući dodatak, na primjer sok ili pire. Elementarno je prikladnije hraniti se od žlice, budući da je moguće prilagoditi dio, štoviše, beba treba postupno odstupiti od vježbanja sisa. Važno je također zapamtiti da se nova jela trebaju uvoditi postupno, poučavati dijete prvo na bilo koji proizvod, a zatim dodati sljedeću. Sva hrana koja dolazi u hranjenje djece od 4 mjeseca treba podvrgnuti temeljitoj toplinskoj obradi, osobito za jaja i sir, a hranu treba skužiti ili u miješalici ili na drugi prikladan način (mljevenje na posebnom grateru). Neugodno usitnjena hrana može biti progutana od strane bebe, ali njegova probava očito je teška i može izazvati nadutost, konstipaciju ili uznemirenu stolicu, do crijevne kolike ili povraćanja. Bolje je davati sva nova jela za poznanstvo prije glavne hranidbe, jer nakon zasićenja grudima ili umjetnim mlijekom dijete vjerojatno ne želi probati hranu neobičnu za njega. Nakon što se dijete prilagodi komplementarnoj hrani, dodatak se može dati kao "desert". Nije neuobičajeno da beba postane kapriciozan i traži mlijeko, odbijajući se hraniti, u takvim je situacijama nužan kompromis: najprije mali dio mlijeka, a zatim malo komplementarna hrana i mlijeko.

Pravila načina i izbornika, kako bi ispravno unijeli hranjenje djece od 4 mjeseca, vrlo su jednostavna, dajemo približnu opciju rasporeda i prehrane:

 • Jutro, 6.00. Dojenje ili s formulom mlijeka.
 • Jutro, 9.00 - 9.30. Prije hranjenja malo žumanjka, dojenja / formule i 15-20 ml voćnog soka.
 • Dan. 12,30-13,00. Dojenje / mliječna formula i 20-25 ml puree, bolje voće.
 • Dan 16.00-16.30. Dojenje / dojenačku formulu i 20-25 mililitara soka, po mogućnosti s pulpom.
 • Večer 19.30-20.00. Majčinog mlijeka / mliječne formule i 15-20 grama pire od kuhanog povrća (može se zamijeniti plodnim kašom).

Dopunsko hranjenje djece od 4 mjeseca treba provesti u skladu sa sljedećim pravilima i preporukama:

 • Rani pokus (prije 4 mjeseca) može izazvati alergiju i daljnje probleme povezane s netolerancijom određenog proizvoda.
 • Prikorm ne smije biti bogat, masno ili slatko, kao i prekoračenje dobne norme, bez obzira na to kako dijete voli novu hranu. Prekomjerne količine ugljikohidrata, masti i šećera mogu dovesti do poremećaja metabolizma i dalje do pretilosti.
 • Dopunsko hranjenje djece od 4 mjeseca trebalo bi biti prilično raznolik, mono-dijeta može izazvati hipovitaminozu u djeteta, do raka.
 • Kratko hranjenje (nakon 7-8 mjeseci) također je neprihvatljivo, bez obzira koliko je majčino mlijeko, ne može zamijeniti kalorijski i protein sastav komplementarne hrane.
 • Koji su "atributi" i jela mogu biti potrebna za uvođenje komplementarne hrane.
 • Mala malena ploča, svijetla, šarena, kako bi bila ugodnija za majku, a dijete zabavnije.
 • Dvije ili tri male žličice, možete poseban.
 • Posebne šalice ili posude, koje se nazivaju pehari za piće, tako da beba može udobno piti čaj i sok.

Što bi trebalo biti uključeno uz mlijeko u hranjenju djece od 4 mjeseca?

 • Voće, povrće u obliku sokova i pire krumpira. Ovi su sastojci prehrane koji opskrbljuju vitaminom B skupine, vitamina C, željeza i biljnih vlakana djetetovom tijelu. U početku, sok treba dati, iscijediti od povrća ili voća kao "trening" i ugodno u konzistenciji hrane. Zatim, nakon jednog i pol do dva tjedna, kvasni bi trebao biti izrađen od istih proizvoda. Postoji preporuka o količini i količini povrća i voćnih komplementarnih namirnica: količina mora biti jednaka dobi djeteta koja se mora pomnožiti s 10, na primjer, 4 mjeseca X 10 = 40 grama.
 • Žitarice od žitarica, u kojima postoje škrob i proteini biljnog porijekla, te vitamine i elemente u tragovima (magnezij, selen, željezo). Kashi počinje dodavati od 4 mjeseca stari, ne više od 5 grama po prijemu, postupno se dodaje na 150 grama dnevno. U dobi od jedne godine, dijete bi trebalo primiti najmanje 200 grama kaša dnevno.
 • Mesni proizvodi, koji su izvor i dobavljač neophodni za rast bjelančevina, željeza i vitamina iz skupine B. Meso se uvodi u dobi od šest mjeseci u obliku dobro ukiseljenog krumpira.
 • Ribe, bolje more. Izvor esencijalnih polinezasićenih masti, vitamina D, vitamina A i joda. Riba također nadopunjuje dječju prehranu koja počinje u dobi od šest mjeseci.

Dopunsko hranjenje djece od 4 mjeseca svakako je važan događaj u životu djeteta, jer se na taj način počinje pridružiti pravoj "odrasloj" hrani. Izbor proizvoda i način na koji se pripremaju ovisi o sklonosti roditelja: možete kuhati hranu za djecu od 4 mjeseca kod kuće koristeći vlastite resurse ako imate želju, trud i vrijeme, a možete kupiti gotovu dječju hranu (žitarice, puree i sokove) u specijaliziranim prodavaonicama ili ljekarne. Glavna stvar je da novu hranu treba voljeti dijete i pružiti mu zadovoljstvo.

Dječja hrana od 4 mjeseca

Prikorm se hrani od 4 mjeseca

Mamac za djecu od 4 mjeseca. Kako započeti i kako dati. stol

Stručnjaci inzistiraju da u prvih šest mjeseci života majčino mlijeko u potpunosti zadovoljava sve potrebe bebe. Ali praksa i teorija, nažalost, ne podudaraju se uvijek. Kada dijete navrši 4 mjeseca, na preporuku pedijatra, možete ga naučiti da uzme dodatnu novu hranu.

Međutim, uvođenje komplementarne hrane je prava revolucija za dječje tijelo, pa je vrlo poželjno učiniti sve što je ispravno. Što točno po prvi put nudi dijete? Koliko?

Nudimo detaljne odgovore na pitanja koja se tiču ​​brige za mame:

Kako dati mamac 4 mjeseca stara djeca?

Općenito prihvaćeni standardi spremnosti za inovacije u prehrani su sljedeći:

 • stalni interes za jelo od roditeljske ploče;
 • pokazivanje nedostatka majčinog mlijeka: mrvice, doslovno viseće na prsima, i dalje su gladne;
 • sposobnost samostalno sjediti i okrenuti glavu;
 • izumiranje refleksnog guranja;
 • udvostručenje težine u usporedbi s brojevima pri rođenju.

Posebna kategorija su prerane bebe i umjetne životinje koje trebaju dodatne korisne elemente.

Sada razmotrite detalje o tome kako ispravno hraniti hranu 4-mjesečnoj djeci.

 • Prvo, morate osigurati da je dijete zdravo. Definitivno nije nužno ponuditi novu hranu, ako su mrvice mučene kolikom, stolica je slomljena, temperatura je porasla ili kihanje.
 • Drugo, ne preporučuje se eksperiment prije i poslije profilaktičkih cijepljenja. Podsjetimo da se kod 4 mjeseca cijepljenja protiv Hemophilus bacila, polio, primjenjuje DPT.
 • Treće, nije neophodno donijeti volumen novog posuđa do određene količine. Započnite s brojevima koji odgovaraju uzorcima hranjenja, ali nemojte biti gorljivi ako mali gurmanski pljunuti ili skrene.

Nemojte se truditi za različitost. Dostupne su 2-3 vrste proizvoda. I one se moraju unijeti postupno (jedan tjedno).

Nakon što dijete pojede nešto neobično, promatrajte učestalost i dosljednost pokreta crijeva. pogledajte kožu za osip.

Postavite bebu u visoku stolicu. Uzmi svijetlu plastičnu žlicu. Budite strpljivi i idite.

Zahtjevi za jela:

 • konzistencija - fino usitnjena;
 • svježina - kuhana istoga dana;
 • temperatura je topla.

Kako početi hraniti 4-mjesečno dijete?

Ne smijemo zaboraviti da je glavni proizvod u tako ranoj dobi još majčino mlijeko ili zamjena farmaceutske mješavine.

Izbor dodatnih jela je mali - može se pire. makom ili sokom. Sada više o svakoj od tih komponenti.

Pire od krumpira priprema monokomponent od voća ili povrća. Ovaj je izbornik preporučen za bebe s prekomjernom težinom i tendenciju zatvora. Bolje je započeti s hipoalergenskim povrćem: tikvice, krumpir, cvjetača. Kao što ste se navikli i uz dobru prenosivost, pokušajte ponuditi mrkve, rajčice i repe. Pogodni plodovi: kruška, banana, jabuka.

Kashi se preporučuje djeci koja nemaju dovoljno težine i / ili imaju nestabilnu stolicu. Ovo jelo se priprema samo na vodi (ne na grudi ili drugom mlijeku), bez začina, soli ili šećera. Kada zatvor dobijete 1-2 kapi biljnog ulja. Do godine dana liječnicima je dopušteno dati isključivo žitarice bez glutena: heljde, kukuruz, rižu.

Nejasno mišljenje stručnjaka o sokovima u dječjoj hrani. Prema starim kanonima, potrebno je započeti s njima. Taj je element prisutan u gotovo svim postojećim sustavima hranjenja. No, sada pedijatri inzistirati na tome da sok je teški proizvod, nadražujući nezrelom probavni trakt i slabo probavljiv. Taj se problem najbolje rješava pojedinačno, usredotočujući se na reakciju malog djeteta.

Tablica hranjenja za djecu od 4 mjeseca

Opcije koje se nude bebama i umjetno su različite. U prvom slučaju to je ispravnije govoriti o dodatku.

Prikazujemo sheme koje preporučuju pedijatri, 4-mjesečne bebe.

Uz umjetno hranjenje.

Mučenje 4-mjesečne bebe tijekom dojenja lako je zamisliti bez stola - od 5 do 30 ml voćnog soka ili pire podijeljeno 3-4 puta dnevno. Ako mislite da to nije dovoljno, zasebno konzultirajte dječju nutricionista.

I na kraju, podsjećamo vas na strpljenje i potrebu za dosljednošću. Uostalom, zadatak nije gurati određeni proizvod u bebu. Morate osigurati njegov normalan zdravi razvoj.

informativni:

Mamac za 4 mjeseca. Kako početi hraniti bebu (shema)

9. rujna 2014. | Pregleda: 81,821

Dijete raste i majčino mlijeko nije dovoljno za njega, vrijeme je da razmišljam o tome kako mu dati dodatnu hranu. Ali onda se postavlja pitanje, kada je najbolje vrijeme za početak komplementarne hrane, u 4 mjeseca ili malo kasnije? Tablica za dopunu 2014. WHO-a predviđa njegovo uvođenje od 6 mjeseci, ali mnogi liječnici preporučuju davanju novih proizvoda djeci malo ranije. Dodatno hranjenje djeteta na 4 mjeseca može se pokrenuti ako je na umjetnom hranjenju. loše dobivanjem težine, on ima znakove koštica. Ponekad se u proljeće preporučuje rano uvođenje komplementarne hrane kada nedostaje vitamina.

Lure za 4 mjeseca, gdje početi

Koji je najidealniji početak hrane za 4 mjeseca? Liječnici uzimaju u obzir tri opcije - pire od povrća, voćni sok, kašu. Stara škola pedijatrije preporučila je prije svega davanje djeci voćni sok. Ovaj mamac 4 mjeseca starog beba lako se probavlja, jer sok je tekućina, poput mlijeka. Osim toga, svježe voće ima mnogo vitamina koje beba može primiti manje s majčinskim mlijekom, a posebno s mješavinama. Protivnici voćne hrane za 4 mjeseca vjeruju da može uzrokovati alergije. ali ako dijete to nije imalo prije, onda su šanse za alergijsku reakciju beznačajne. Voće se najbolje odabire lokalno, lakše je probaviti i manje je vjerojatno da će imati alergiju. Dijete s 4 mjeseca može početi s sokom jabuke ili kruške, no treba imati na umu da jabuke mogu uzrokovati zatvor, a kruške, naprotiv, mogu povećati stolicu.

Suvremeni liječnici preporučuju kao pire od povrća ili sok od povrća. Idealno prvo hranjenje za 4 mjeseca - pire tikvice, krumpir, cvjetača. Djetetu možete ponuditi sok od mrkve ili bundeve. Za izradu krave, povrće se izrezuje u velike komade, tako da se zdrave tvari ne probavljaju. Najbolje je uranjati ih u kipuću vodu i kuhati dok tekućina gotovo ne isparava. Zatim izrađuju homogenu masu iz krumpira, tikvice ili kupusa i dodaju malo mlijeka (po mogućnosti majčino, izraženo). U purei, ne biste trebali dodati sol ili šećer, pupoljci djeteta su vrlo osjetljivi, pa čak i ovaj, na prvi pogled, neukusan mamac za 4 mjeseca, jede s užitkom. Prvi pire treba biti pripremljen od jedne vrste povrća, a tek nakon 2 tjedna hranite bebu mješavinom dvaju proizvoda.

Možete kuhati bebu 4 mjeseca mamac iz mrkve ili sok od bundeve. Stisnuta je na sokovniku ili ručno. Iscijediti sok ruke, povrće gumiran na fini ribež i iscijediti kroz čistu gazu. Rende bolje koristiti plastiku, jer je u kontaktu s metalom uništio neke vitamine kao što su vitamin C Ako majka nije u mogućnosti samostalno pripremiti pire ili sok, kao i proljeće, kada svježe povrće ili voće nemaju od 4 mjeseca bebe krutu hranu, možete početi s djecom konzervirana hrana. Sada u trgovinama i ljekarnama imaju dovoljno različite purees i sokove u limenkama različitih proizvođača. Preporučljivo je da počnete odabirati one ga preporučio četiri mjeseca starosti i sastoji se od jedne vrste voća ili povrća.

Suradnici s kašom od 4 mjeseca preporučuju se primjenjivati ​​u slučajevima kada dijete ne dobiva dovoljno dovoljno brzo. Najbolje je početi s žitaricama koje ne sadrže gluten - riža ili heljda. Tada možete malo proširiti prehranu, ući kukuruzni grits. zobena kaša, proso. Prva kaša se kuha u vodi s malim dodatkom majčinog mlijeka ili posebnom formulom za dojenčad. Kravlje mlijeko, kao mamac za 4 mjeseca, nepoželjan je za ulazak, može uzrokovati alergije. Mliječne prasine počinju se dati djeci nakon 6-7 mjeseci. Prvo, kaša treba biti vrlo tekućina, samo nekoliko žitarica može plutati u žličicu, a tijekom vremena, kada se dijete koristi, to može biti gusto. Posebna hrana za djecu iz trgovine koristi se kao komplementarna hrana u trajanju od 4 mjeseca, ukoliko sadrže samo jednu vrstu žitarice i odgovaraju dobi.

Kako ispravno hraniti dijete u 4 mjeseca

Kako bi nova hrana mogla ići u korist djeteta, plan prehrane mora se održati od 4 mjeseca. U ovom dobu, prva nadomjestaka uvijek se sastoje od jednog proizvoda. Najbolje je dati hranu iz žlice, tako da se dijete postupno navikne jesti sami. Prvi "poznanik" s mamcem počinje s 3-5 ml, što je otprilike pola žličice. Ponudite ga djetetu prije dojenja ili formule. Nemojte se uzrujati ako dijete piju sok ili pire krumpir, on još uvijek ne zna kako pravilno jesti. U ovom slučaju, možete mu ponuditi još pola žlice, ali ne više. Sljedeći dan, pokušajte dati istu jelo, a ne da ga promijenite na nešto drugo, razdoblje prilagodbe na hranjenje djeteta u 4 mjeseca može potrajati tjedan dana.

Povećajte količinu hrane koju trebate postupno. Ako je prvi dan dijete pojeo pola žličice, onda sljedeći dan možete dati cjelinu, a na dan i pol žlica, i tako sve dok mamac dijete od 4 mjeseca neće biti 30 ml (5-6 žličice). Vrijeme prilagodbe novom obroku traje oko 2 tjedna. Ali ne odmah nakon uvođenja novog mamac, 4 mjeseci, tablice i grafikoni mogu se malo rastegnut. Na primjer, voćni sok ili pire dijete će jesti za tri tjedna, a zatim još dva ili tri tjedna će se naviknuti na povrće, a tek onda će biti dodan u obrok kašu. U potpunosti zamijeniti jedan hranjenja dodatnu hranu u 4 mjeseca nije neophodno, bolje je pričekati do šest mjeseci, a onda će moći na ručak ili večeru isključivo od povrća pire, juha ili kaša.

Kada je dodatak uveden u 4 mjeseca, vrlo je važno pratiti dobrobit djeteta. Preporuča se davati hranu ujutro ili prije večere, a tijekom dana će biti moguće pratiti stanje djeteta. Potrebno je obratiti pozornost ako ima osip na tijelu. kao znak alergije. Uvođenjem komplementarne hrane u djece, stolica se ponekad mijenja, može doći do proljeva ili zatvora. Nova hrana može uzrokovati grčeve u želucu, pretjerano stvaranje plina. Kada se pojave slični simptomi, hranjenje djeteta u trajanju od 4 mjeseca najbolje je odgoditi za jedan do dva tjedna, a zatim ga pokušajte ponovo uvesti iz drugog proizvoda.

Prikorm za 4 mjeseca na umjetno hranjenje

Prema preporukama pedijatara za mlade majke, vrijeme uvođenja prve komplementarne hrane u djece koja se hrane bocama. dolazi za 4 mjeseca. Ponekad, zbog prisustva djeteta bilo koje patologije, dopunska hrana može biti uvedena u roku od 6 mjeseci.

Mnoge neiskusne mame imaju poteškoća s uvođenjem komplementarne hrane, osobito u slučajevima kada dijete jede samo mješavinu. Prije njih postoji mnogo pitanja: gdje početi hraniti dijete, kako ga uvesti, ako je dijete stari 4 mjeseca i radi se o umjetnom hranjenju?

Ako slijedite preporuke liječnika, bolje je početi s kašom. To može biti bilo koja (riža, heljda, pšenica). Tijekom vremena, dijete će razviti ukus, a majka, znajući njegove sklonosti, hranit će ga svojim omiljenim kašom.

Pored kaše, povrća ili voćnog kaše (tikvice, bundeva, jabuka, šljive i drugi) mogu poslužiti kao prvi obrok za hranjenje.

Predstavite prikorm kada je potrebno u umjetnim hranjenjem u malim obrocima, počevši sa doslovno žličicom, postupno povećavajući volumen. U ovom slučaju, svaki novi feed ne preporučuje se unijeti prije dva tjedna od trenutka prve.

 1. Novo jelo za bebu trebalo bi dati samo prije nego mu hranite mlijeko. Svakodnevno povećavajući dio komplementarne hrane, majka bi trebala smanjiti količinu formule dane njezinoj bebi, inače će stalno prejedati. U pravilu, u skladu s ovom shemom, jedan hranjenje se potpuno zamjenjuje komplementarnom hranom u tjednu, tj. Kada se dio hranjenja postaje 150 g.
 2. Također, nakon otprilike 3 tjedna, zamjenjuje se još 1 hranom, umjesto koje majka daje djetetu još jedan dodatak. Dakle, do 7. mjeseca života 2 hranjenja s formulom mlijeka potpuno je zamijenjeno mamcima. Davanje im je bolje ujutro i navečer.
 3. U 8 mjeseci kao komplementarnu hranu dopušteno je korištenje mliječnih proizvoda. Potrebno je koristiti proizvode industrijske proizvodnje.

Tako majka, znajući da je prvo hranjenje u bebama na umjetnom hranjenju u trajanju od 4 mjeseca, ima pravo odabrati što hraniti njezinu bebu. Odabir proizvoda za hranjenje je neophodno na temelju postavki djeteta. Da bi ih se odredilo, dovoljno je dati čajnu žličicu, a reakcijom je razumjeti hoće li to voljeti ili ne.

Kako bi olakšao izbor mlade majke pomoći će stol, koji navodi sve moguće hranjenje, počevši od 4 mjeseca za bebe, kako na umjetnoj hrani, tako i za one koji su dojeni.

Nemojte žuriti da mamac, ako dijete jede majčino mlijeko, i to je dovoljno. Kada dojite šest mjeseci, dijete ne treba nikakvu drugu hranu, a kada dođe vrijeme, dodatke se primjenjuju pažljivo iu skladu s određenim pravilima.

Ako dojena beba na 4 mjeseca nastavlja hraniti samo mlijeko, tada umjetno beba započinje prvi i djelomično drugo hranjenje. Napišimo približan izbornik djeteta u 4. mjesecu života.

Majka skrbnika nema problema prije pola godine, što hraniti bebu. No, nakon 6 mjeseci, potrebno je dati djetetu komplementarne hrane. Koje jelo je bolje odabrati za prvu degustaciju - slušajte mišljenje liječnika o ovoj temi.

Uvođenje komplementarne hrane mjeseca u mjesec je odgovorna aktivnost za roditelje na kojima ovisi zdravlje djeteta. Kako bi pomogli mama i tate, pedijatri su došli do posebnih tablica koje se mogu koristiti za vođenje dnevnog izbornika djeteta.

Izvori: http://mozhno-detjam.ru/tablica-prikorma-s-4-mesyacev.html, http://love-mother.ru/prikorm-v-4-mesyaca-kak-nachat-prikorm-rebenka- shema.html, http://womanadvice.ru/prikorm-v-4-mesyaca-na-iskusstvennom-vskarmlivanii

Još nema komentara!

Prva kaša za hranjenje sa 4 mjeseca

8 glavnih pravila hranjenja djece u 4 mjeseca

Razlozi za rano hranjenje

Preporučite mamac djece od 4 mjeseca treba samo liječnika. Postoje dobri razlozi za to:

 • ozbiljan gubitak težine kod bebe;
 • nedostatak majčinog mlijeka iz majke;
 • idiosinkrize prilagođene smjese;
 • nedostatak pojedinih elemenata u tragovima i vitamina u prehrani.

Postojanje jednog ili više problema predstavlja ozbiljnu prijetnju zdravlju djeteta. I shvaćajući sve rizike, četvrti pedijatar može preporučiti kako uvesti komplementarne hrane bebi i nekim proizvodima. Ako nema opasnosti za zdravlje, dijete se dobro osjeća i normalno dobiva na težini, nemojte se truditi da ga upoznate s odraslom hranom. Tijelo mu se tek počinje prilagoditi...

Dijete fiziologija

Probavni sustav djeteta je u fazi sazrijevanja. Četiri mjeseca u želucu počinje proizvoditi klorovodičnu kiselinu, aktivirajući probavne enzime. Promjene se javljaju u strukturi crijeva, koja postaje manje propusna za velike molekule. Svrstavanje postupno gubi refleks guranja guste hrane, koja je zamijenjena fiziološkom pripremom za žvakanje.

Ali sve se to ne događa u jednom trenutku. "Sazrijevanje" probavnog sustava traži puno vremena, a taj proces je izuzetno individualan. Prema tome, prema riječima stručnjaka, mamac je sigurniji od 5 mjeseci. kada je tijelo spremnije primiti novu hranu. Inače, moguće su izuzetno negativne posljedice: bolovi u trbuhu, nadutost, probavne smetnje i stolice.

Kako uvesti mamac za 4 mjeseca

Ali ako nema drugih opcija i nedvojbene preporuke pedijatara, potrebno je upoznati bebu s novom hranom. To će mu pomoći:

 • popuniti deficit određenih vitamina i mikroelemenata;
 • dobiti dodatni izvor energije za aktivan razvoj;
 • povećati intenzitet dobitka težine.

Ovisno o individualnom stanju djeteta, odabrana je i vrsta prve hranidbe. Ako beba ima tendenciju nestabilne stolice i njezina težina ne doseže dobnu normu, na početku preporučuje uvođenje žitarica. Ako dijete ima obilježje zatvor i prekomjernu težinu, najbolje rješenje bi bilo uvođenje povrća.

8 glavnih pravila

 1. Koristite najmanje alergijske proizvode. Bolje se posavjetujte s pedijatrom, s kojim proizvodima treba započeti.
 2. Unesite svaki novi proizvod brže od 1 puta u 14-21 danu.
 3. Hranite bebu jedino žlicom.
 4. Počnite s minimalnim iznosom - ne više od 1 žličice po danu. Svakim sljedećim danom povećajte udio za 2 puta do volumena od 150 ml (g). Prema ovoj shemi, doći ćete do norme u 1 tjedan.
 5. Nemojte žuriti da biste diverzificirali izbornik: ovaj mjesec i idući će biti dovoljno za 2-3 nova proizvoda.
 6. Gledajte reakciju bebe. Ako osjetite probavne smetnje i osip, prestanite se hraniti i posavjetujte se s liječnikom.
 7. Nemojte upoznati bebu s novom hranom ako nije zdrav ili primio cijepljenje.
 8. Ponudite hranu prije glavne prehrane (dojke ili mješavine).

Namamiti povrće

 • cvjetača i brokule;
 • tikvice;
 • mrkva.

Oni su najmanje alergični i sadrže mnogo bitnih mrvica. Nakon što se upoznaju s njima, moći će se uvesti krumpir, repa i rajčica.

Možete kupiti gotove pire od krumpira ili kuhati. Za pripremu, operite povrće, pokrijte vodom i kuhajte 15 minuta pod poklopcem, zgnječite vilicom ili nasjeckajte u miješalici s malom količinom bujona. Kada se beba uvede u jednokomponentni pire krumpir, možete dodati biljno ulje (započeti s 1 kapom, dovesti do 5 kapi tijekom tjedna). U završenim pirećim staklenama ne trebate dodati ulje.

Međutim, nemojte očekivati ​​da će se beba sretno baciti na poslasticu. Pokušavam "okusa" povrće nakon slatkog mlijeka i smjesa nije tako ugodna. Stoga budite strpljivi i ponudite novo jelo iznova i iznova. Ponekad je potrebno to učiniti do 10-12 puta.

Prikorm se hrani od 4 mjeseca

Obično djeca jedu žitarice s velikim zadovoljstvom, jer su slatka i ukusna. Za mame, uvođenje kaše postaje izvrsna pomoć, jer dobro odgojena beba spava dugo i slatko, a zatim igra vedro i veselo.

 • Izaberite žitarice bez glutena. heljda, riže, kukuruza, budući da ovaj protein može dovesti do probavne smetnje i bolova u trbuhu.
 • Koristite jednodjelne suhe džepove u pakiranjima. koji se mogu kupiti u ljekarni ili supermarketu. Ili obične žitarice, koje će morati biti mljevene u brašnu u mlinu za kavu. Prednost prvog sastoji se u pravilnom, uravnoteženom sastavu: proizvođači ih često dodatno zasititi željeznim, kalcijevim i ostalim potrebnim tvarima za bebu. I pripremiti jelo, dovoljno je samo razrijediti suhu smjesu u određenoj količini tople vode.

Idealno, do dobi od 5 mjeseci vaša beba će se prebaciti na novi obrok umjesto 2 hranjenja. Na primjer, umjesto drugog hranjenja (u 10.00) jede samo kašu, a umjesto treće (u 14.00) - povrće pire. U drugim slučajevima beba bi trebala nastaviti primati majčino mlijeko ili mlijeko.

Kashi od 4 mjeseca

Vaše je dijete već navršilo 4 mjeseca, što znači da je vrijeme da isprobate nove proizvode, naime žitarice i povrće. U ovom je dobu dijete probavni sustav već u stanju probaviti i asimilirati novi proizvod koji se razlikuje od konzumacije mlijeka ili mješavine.

Kada je potrebno uvesti dodatke? Za bebe koje su dojene, žitarice za bebe trebaju se ponuditi ne od 4 mjeseca, nego s 6, prema WHO preporukama, jer je prije tog doba sve što je potrebno za dijete sadržano u majčinom mlijeku. Umjetni umjetnici, upoznavanje s kašom već mogu sigurno početi. Ne biste se trebali odgađati previše s tim, jer nakon šest mjeseci, interes za hranom bebe donekle je izgubljen i on se nevoljko slaže da će pokušati nešto novo ili odbiti.

Koji kaša može biti od 4 mjeseca?

Čak i ako beba ne pati od alergija, svejedno, počevši od 4 mjeseca, hipoalergenske žitarice trebaju biti prve u svojoj prehrani. Pažljivo pročitajte naljepnicu, gdje je točno točno naznačeno. Odsutnost glutena je označena prekriženim spikeletom. Bilo koja marka ima u svom asortimanu ove vrste žitarica.

Najbolje od svega, riža, kukuruz i heljda bit će prikladni kao prva komplementarna hrana, ali ne sve odjednom. Gledanje reakcije djeteta oko tjedan dana, ako nema problema, možete pokušati sljedeći.

Žitarice bez mlijeka od 4 mjeseca

Što je uzgajati kašu bez mlijeka? Prvo, samo kuhana voda za praćenje reakcije djeteta na samu suhu smjesu. Ako sve ide dobro, a nakon tjedan dana možete već probati posebno mlijeko za bebe. Cijela krava nije poželjno koristiti do dvije godine kako bi se izbjegle alergije na proteine.

Nema potrebe naviknuti dijete na sol i šećer, dodajući ih gotovom proizvodu. Sastav svih žitarica obogaćen je vitaminima i mineralima potrebnim u ovom određenom dobu.

Mliječna kaša za djecu od 4 mjeseca

Započit će se kaučami s 4 mjeseca i mliječni proizvodi. Sadrže posebno prilagođeno suho mlijeko, a ta vrsta hrane je, naravno, ukusnija i popularnija s djecom. Možete ga dati samo bebama koje nisu ranije bile sklone alergijama.

Kao i svi novi proizvodi, u jutarnjim satima treba dati mliječni kašik razrijeđen vodom kako bi pogledao na reakciju organizma do večeri. Ako nema neugodne stolice, beba je vesela i vesela, tada možete povećati količinu kaše za jednu žličicu dnevno, postupno dovodivši do 150 ml.

Kash treba prvo dati i dovršiti dojenje ili smjesu. Kada je dijete bolesno, bez ikakva razloga, prije i poslije cijepljenja, novi proizvod se ne uvodi u prehranu.

Žitarice od 4 mjeseca. Reci mi, kakvu si kašu koristila za prvo hranjenje?

Kupio sam "Agusha" heljde. bio je šokiran. sve je držalo prema uputama, ali kaša je bila tako debela da se nije ni pomiješala, a kamoli ga je pojela iz boce. dijete ga očito nije moglo progutati. Razvio je čak i istu količinu vode. ali dijete nije jelo, pljunuto, gušilo, itd.

Reci mi kakvu si kašu koristila za prvo hranjenje? Pročitajte recenzije o ostalim žitaricama, recenzije nisu baš dobre.

Uopće mi se nije svidjelo Agusha, ali Nestle je dobar, sjedili smo na njoj oko godinu dana

Kupujemo Bibikashu. Najčešće naređujem tri kutije različitih vrsta, putem Interneta. Moj je sin jednom pokušao i ne želi čuti ništa drugo, sve pada, a ti prahovi uvijek idu s nama.

Počeo s heljde Haints
Općenito, kupujem dječja sjedalica, alpina
Od mliječnih mamaka i fleur alpina
Od mliječnih proizvoda s aditivima (bez šećera), nestle

Jedemo samo Heinza. Vrlo ukusna pap, u sastavu ne zbunjuje, dok je u djetetu mnogo svih vrsta ulja poput dlana i repice. U Nestleu, sastav također nije bio osobito svidio (također sadrži i nešto palmino tamo). pokušao još jedan fruto babysitter, ali, blago rečeno, nije bio ukusan - izgledalo je poput tijesta za palačinke od kiselog mlijeka. pa smo napravili naš izbor

dijete 5 mjeseci noću često budi da sisati, odlučilo se hraniti kašom, ljekarna savjetuje da se mlijeko heljda nestle, širiti 1 žlica po uputama po prvi put, dijete je sve jede sa zadovoljstvom, a nakon otprilike 2 sata počeo je povraćati: (sad se bojim bilo kojeg od ovih dati kašu.

Izvori: http://kids365.ru/prikorm-s-4-mesyacev/, http://womanadvice.ru/kashi-s-4-mesyacev, http://www.galya.ru/clubs/show.php ID = 746276

Još nema komentara!

U kategoriju

15 tjedana trudnoće Ovo je 17. porodni tjedan, 15 tjedana od začeća. Rano razdoblje fetusa, formiranje zuba i potkožnog sloja masti. Što se događa s 17 opstetrije.

Prekomjerna težina tijekom trudnoće: opasno? Mnoge trudnice su zabrinute zbog toga kako ne bi zaradile više kilograma tijekom trudnoće. Problem je doista hitan.

Kako smanjiti bol ako trbuh boli u 37. tjednu trudnoće 37. tjedan trudnoće Za mnoge žene, 37. tjedan trudnoće je kraj djetetove trudnoće. Za ovo.

Sva prava pridržana. 2017

Dovršenje djeteta od 4 mjeseca: kako unijeti, preporuke i tablicu normi za unos proizvoda

Glavni izvor hranjivih tvari za novorođenče u prvoj godini života jest majčino mlijeko ili mješavina koja ju zamjenjuje. Ali, vrijeme je za uvođenje prvog dijela odrasle hrane - komplementarne hrane koja nadopunjuje prehranu mrvica s bitnim elementima. Prije svega trebaju bebe na umjetno hranjenje. Dopunsko hranjenje djeteta od 4 mjeseca trebalo bi uključivati ​​samo određene proizvode i postupno.

Kako znati spremnost organizma za dojenčad?

Neki roditelji sumnjaju da li zaista možete početi davati 4 mjeseca staru hranu za odrasle bebe. Da bi se shvatilo je li mlad organizam spreman za takvu stresnu situaciju za njega, potrebno je znati koje su promjene u probavnom traktu djeteta koje je navršilo 4 mjeseca života:

 • stekao sposobnost punih žvakanja;
 • crijevne zidove gube, velike molekule više ne prodiru kroz njih;
 • proizvodi se klorovodična kiselina, koja je potrebna za postupak razdvajanja hrane u želudac;
 • nestaje refleksna regurgitacija hrane guste i čvrste konzistencije.

Čini se da je tijelo djeteta već potpuno spremno za uvođenje komplementarne hrane. No, potrebno je uzeti u obzir da se svaki "mali čovjek" razvija drugačijom brzinom. Sustav probavnog sustava može se formirati nedovoljno iu ovom slučaju, roditelji bi trebali biti spremni za takve neugodne posljedice kao što su nadutost, bolovi, labav stolice, nadutost, gubitak težine i apetit, nesanica.

Kako bi se izbjeglo sve to, potrebno je odgovoran pristup pripremi prehrane i slijediti neka pravila.

Približna ulazna tablica prikorma od 4 mjeseca

Postoje približne norme za upotrebu raznih namirnica od strane djece koja su navršila 4 mjeseca života i koje su se već prilagodile novoj hrani.

Osnovne preporuke za uvođenje nove prehrane u prehrani

Prije nego što počnete uvoditi laktaciju u 4 mjeseca staru bebu, osobito kada ste dojeni, posavjetujte se sa stručnjakom koji ga promatra od rođenja. Nemojte zanemariti savjet liječnika.

Razlozi za rano hranjenje:

 • gubitak težine;
 • netolerancije na dojenčad i majčino nedostatak majčinog mlijeka;
 • nedostatak elemenata u tragovima i vitamina u prehrani.

Kako ući i gdje početi hraniti za 4 mjeseca

 • Unesite novu posudu 1 puta u 14 dana. Znači odmah primijetite znakove alergije i upoznat ćete točno uzrok.
 • Početi mamac od 4 mjeseca preporučuje se sokom od povrća ili pireg krumpira. Dobro prilagođena tikvica, cvjetača, krumpir. Povrće prije kuhanja grubo sjeckani i umočen u kipuću vodu. Kada tekućina ispari, masa se drobi do homogenosti i lagano razrijedi s mlijekom (najprikladniji je izraz majke). Šećer i sol ne trebaju biti dodani, za bebe, okusni pupoljci su dobro razvijeni pa čak i jedna komponenta hrane privlači ih.
 • Ako prvi puta stavite pire krumpir, uzmite samo jednu vrstu povrća. Dijete sokove možete dati od jabuka, krušaka, bundeva, mrkve. Ako želite sami staviti sok, a na raspolaganju vam se ne stavlja juiceri, trljajte plod na najmanjem reznom i stisnite masu kroz sir. Prvi put dovoljno volumena od 3-5 kapi proizvoda. Nakon toga, volumen se postepeno povećava. Djeca poput slatkog voća jako se zaliječe, ali promatrajte mjeru - kasnije dijete može odbiti svježe, ali takvo korisno povrće.
 • Ako beba polako dobiva na težini, preporuča se dodatno hraniti žitaricama. Poželjno je početi s žitaricama bez glutena: heljde, riže. Kasnije možete isprobati zobene pahuljice, proso, kukuruzni kašu. Bolje je ne koristiti kravlje mlijeko u kuhanju, tako da ne izazivate alergije. Prvi put jela bi trebala biti prilično tekućina. Temeljito kuhajte žitarice i samljeti u mješalici. Možete koristiti kupljeni kašik koji sadrži vitaminski kompleks.
 • Volumen hrane se postepeno povećava. Prvog dana, dajte bebu pola žličice proizvoda. Zatim svakodnevno povećavajte količinu hrane za pola žlice dok ne dosegnete 30 ml (5-6 žlica). Tijelo se prilagođava novoj hrani za oko dva tjedna.

Obavezno promatrati kako dijete osjeća, njegovo ponašanje. Ako se na tijelu pojavi osip, mijenjanje stolice odgoditi uvođenje komplementarne hrane za 1-2 tjedna i započeti s drugim proizvodom.

 • Uoči cijepljenja ili u slučaju bolesti, poznavanje djeteta s novim proizvodima treba odgoditi. U trajanju od 4,5 mjeseca slijedi ponovljeno cijepljenje protiv difterije, kašalj, tetanus i polio. U ovom trenutku tijelo je oslabljeno, a još jednom nema potrebe za učitavanjem.
 • Do šest mjeseci ne dajte bebu meso, mliječne proizvode, jaja. U četiri mjeseca tijelo još nije u stanju apsorbirati takvu tešku hranu.

sažimanje

Ako ste počeli predstavljati komplementarne hrane od dobi od četiri mjeseca, beba će moći jesti čvrstu hranu umjesto dva hranjenja do dobi od 5 mjeseci. Na primjer, za doručak možete mu dati 150 grama žitarica, a na ručku 150 grama mashed povrća. Preostalo vrijeme beba bi trebala dobiti dovoljno majčinog mlijeka ili posebnu formulu.