Može li diklofenak tijekom dojenja

Bol

Za dugotrajno očuvanje dojki, žena mora biti pažljiva na njezino stanje zdravlja. Preporučuje se jesti i koristiti samo odobrene lijekove za liječenje. Moguće je izbjeći negativnu situaciju samo ako prije liječenja dobijete savjet od liječnika. Diklofenak tijekom dojenja ima svoje osobine primjene i propise za to. Prije korištenja lijeka mora biti upoznat s njima.

Posebna svojstva diklofenaka

Ovaj lijek je nesteroidni i koristi se za uklanjanje upalnog procesa. Diklofenak brzo i učinkovito eliminira bol i smanjuje ukupnu tjelesnu temperaturu.

Radi lakšeg korištenja, lijek je dostupan u nekoliko oblika doziranja:

 • Pilule se mogu koristiti samo nakon savjetovanja s liječnikom. One su pakirane u staklenke, koje preporučuje da budu pohranjene na mračnom i hladnom mjestu. U tom slučaju, bit će moguće zadržati odlična svojstva već duže vrijeme.
 • Injekcije su napravljene injekcijskim materijalom s visokim sadržajem diklofenak natrija. Oni također uključuju dodatne komponente koje ubrzavaju proces apsorpcije i daju brz učinak na olakšanje boli.
 • Mast ima karakterističan miris i koristi se kao vanjski anestetik.
 • Za rektalnu primjenu dopušteni su supozitoriji. Oni imaju karakterističnu bijelu ili kremu boje. Njihova uporaba je poželjno napraviti tek nakon savjetovanja sa svojim liječnikom.

Indikacije za uporabu lijeka

Preporučuje se uzimanje diklofenaka u slučaju prisutnosti negativnih simptoma tijekom upale i boli. Kao dio bez steroida, ali pomaže u borbi s velikim brojem bolesti:

 • upala kostiju i zglobova;
 • bol od reumatizma;
 • uklanjanje upale živaca perifernog sustava;
 • uklanjanje akutne boli u lumbalnoj regiji;
 • uklanjanje simptoma gihta;
 • rehabilitacija nakon operacije.

Tijekom dojenja žena je zabilježila pad osnovnih funkcija imuniteta. Zbog toga se razvijaju različiti upalni procesi perifernog živčanog sustava. Zato je u postpartum razdoblju potrebno koristiti dodatne lijekove protiv bolova.

Kada se diklofenak ne može uzeti?

Lijek se ne smije koristiti u sljedećim slučajevima:

 • alergije na jednu ili više komponenti;
 • u ovom trenutku žena ima hladnoću u akutnom obliku;
 • na koži možete vidjeti znakove urtikarije;
 • povećanje krvnog tlaka;
 • prethodno je dijagnosticirana bronhijalna astma;
 • prva tri mjeseca trudnoće;
 • dijete još nije sedam godina.

Njega mama akutna bol čini nemoguće usredotočiti na kućanske poslove i brigu o djeci. Dijete osjeća promjenu raspoloženja i postaje nestašan. Stručnjaci ne preporučuju dugotrajnu bol. U svim slučajevima, masaža će vam pomoći riješiti ovaj problem. Pomoću diklofenaka možete brzo eliminirati upalu i poboljšati opću dobrobit žena.

Međutim, prijem može uzrokovati niz nuspojava. Među njima, mučnina, povraćanje, oslabljena stolica i prekomjerno stvaranje plinova uzrokuju veliku nevolju. Dugotrajna uporaba može dovesti do nesanice, alergija i povećanja krvnog tlaka. U nekim je bolesnicima fenotip manifestacija osipa. Ako se koriste svijeće, tada kada im se uvedu, mama može osjetiti blagi osjećaj peckanja.

Prije uzimanja lijeka neophodno je da se posavjetujte s vlastitim liječnikom.

Koristite tijekom dojenja

Ovisno o karakteristikama manifestacije bolesti u pacijenta, liječnik određuje potrebnu dozu. Za ovaj proizvođač diklofenaka nudi se u nekoliko oblika. Tijekom upotrebe njihova doza i metoda potpuno su različiti.

Tu je i približan režim koji se koristi za liječenje dojilja:

 • U obliku tableta, lijek dozvoljava piti u količini od najviše 0,2 g na dan. Ako je bolest blaga, iznos se smanjuje za pola.
 • Za rektalnu upotrebu, volumen ne smije premašiti 0,15 g dnevno. Svijeće imaju pozitivan učinak kada se koriste prije spavanja. Preporučuje se da se primjenjuju u ležećem položaju. U tom slučaju osigurana je maksimalna asimilacija svih komponenti.
 • Za injekcije se koristi otopina čija količina tijekom dana ne smije biti veća od 1 ml.
 • Pacijentu se dozvoli nanositi mast na koži u volumenu od 2 do 4 mg.

Ovaj postupak se izvodi najviše tri puta dnevno. Najveća količina supstancije mora se primijeniti na bolnu točku. Zatim se lijek pažljivo trlja dlanom. Nakon preporučenog postupka, operite ruke sapunom i vodom.

Režim liječenja mora odobriti liječnik. Prije toga, mama pažljivo proučava upute sadržane u paketu.

Diklofenak nakon što probava ne ulazi u sastav majčino mlijeka, stoga se smatra gotovo potpuno sigurno za dijete. Gel općenito ima lokalni učinak. Zato žena ne može prestati s dojenjem. Međutim, u svakom slučaju, morate dobiti savjet od svog liječnika.

Ne koristite lijek u slučaju da žena ili dijete ima više kontraindikacija. Osim toga treba napomenuti da je maksimalni broj aktivnih sastojaka u krvi fiksiran jedan sat nakon ingestije. Majkama se savjetuje da unaprijed planiraju liječenje, tako da se hranjenje ne provodi u ovom trenutku. Liječnici također preporučuju da piju lijek odmah nakon hranjenja.

U prosjeku, razdoblje liječenja je u roku od tjedan dana. Ako je potrebno, ovaj lijek možete zamijeniti analognim. Neki liječnici preporučuju prestanak hranjenja za vrijeme upisa. Međutim, ta se točka mora dogovoriti s liječnikom koji je pohađao.

Ako se mama i dalje hrani, preporučuje se stalno pratiti reakciju djeteta na lijek. U slučaju alergijskog osipa, odmah se posavjetujte s liječnikom. Svako dijete ima svoje osobine organizma pa nitko ne može predvidjeti njegovu reakciju.

Na prvom prijemu potrebno je biti iznimno pažljiv i točno slijediti upute liječnika. Ako postoji alergijska reakcija, treba se javiti unutar pet sati nakon ingestiona. Ako se otkrije negativni učinak, daljnji tretman s lijekom se ne smatra mogućim.

Lijek je strogo zabranjen bez prethodnog savjetovanja s liječnikom. Pored toga, bolesnik se mora pridržavati režima liječenja. Samo u ovom slučaju moguće je riješiti negativne simptome, bez štete formiranju unutarnjih organa bebe.

Može li diklofenak tijekom dojenja?

Kako bi dušu zadržala sreću, majku bi trebala paziti na njezino zdravlje. Ako postoji potreba za uzimanjem lijekova, svaku pilulu treba pažljivo liječiti. Poznati lijek - diklofenak tijekom dojenja zahtijeva detaljno upoznavanje s njegovim značajkama u primjeni. I iako je uputa navela da postoje kontraindikacije tijekom dojenja, želio bih shvatiti koliko je to opasno.

Studija otkrivanja diklofenaka

Kada se HB diklofenak izlučuje u majčinom mlijeku. Ali u kojoj mjeri i koliko je opasno za dijete nema javno dostupnih jedinstvenih informacija. Članci o pregledu ne odnose se na određene studije. Prema britanskim liječnicima, dobivene su neke statistike o prodiranju lijeka u majčino mlijeko:

 • 6 žena dobilo je diklofenak 50 mg. Nakon 6 sati, volumen je manji od 100 μg / l u mlijeku.
 • 6 majki 7 dana nakon porođaja primale su diklofenakne tablete 100 mg dnevno. 59 uzoraka izraženog mlijeka (broj uzeta uzoraka je odsutan) nije otkrio lijek.
 • U mlijeku u volumenu od 100 μg / l nađeno je unos od 150 mg lijeka po danu, a kod bebe oko 0,03 mg / kg dnevno.
 • 30 mama koristilo je oko 56 mg čepića na dan poroda i 33 mg sljedeći dan. Dojenje se ne odražava.
 • Majka koja je uzela diklofenak (bez navođenja doze) nakon poroda, kada je dojila novorođenče 15. dana, pojavila se osip. Iako, prema autorima istraživanja, to može biti izazov cjepiva protiv hepatitisa B, napravljenog 7. danom života.

Diklofenak u prilagođenim dozama u smjeru redukcije ne utječe na sastav majčino mlijeka. Ako dodate kratki poluživot i malu količinu metabolita glukuronida, onda su mnogi promatrači odani upotrebi diklofenaka tijekom dojenja.

Diklofenak dugo zaslužuje slavu "zlatnog standarda" među nesteroidima. Slava se odnosi na izvorni proizvod koji proizvodi farmaceutska korporacija Novartis International AG. jer nije samo učinkovit u liječenju brojnih patologija, već se smatra i sigurnom. Ali pojava generičkih lijekova, mnogo niža u troškovima i kao posljedica njihove niske sigurnosti, imala je negativan utjecaj na ugled droge.

Diklofenakova vrijednost

Non-steroidni protuupalni lijek diklofenak ima širok raspon u liječenju patologija zbog:

 • olakšanje boli
 • antipiretski učinak
 • protuupalno djelovanje

Važan detalj u različitim oblicima doziranja uvijek možete odabrati onu koja najbolje odgovara:

Mehanizam djelovanja lijeka u stopi penetracije u upalni fokus nakon pada u krv s njegovom trenutnom. Patologije koje liječenje liječe označene su u uputama u uputama za uporabu:

 • bol u zglobovima
 • reumatizma različitih manifestacija
 • neuralgija
 • ušiju, grlo, zubni i drugi bolovi

Mnoge žene pate od upale i neuralgije. Posebno to se često događa nakon porođaja zbog slabljenja imunosti, nakon poroda hemoroida. S jedne strane, boli, s druge strane, potrebno je voditi brigu i hraniti dijete. U ovom slučaju, želim dobiti učinkovit i ne štetan alat za dojenje. Žalba liječniku će pomoći da to učini, nemoguće se samoizlječiti.

Svaki oblik doziranja ima vlastitu dozu tijekom dojenja:

 • Injekcije diklofenaka tijekom dojenja novorođenčadi nisu kontraindicirane. Istovremeno, primjenjuju se u dozi od 1 ampule dnevno, tj. 1 ml za injekcije;
 • Sigurno je uzimati tablete u iznosu od 100 mg po danu. Manifested u majčinom mlijeku u malom iznosu unosa od 150mg sredstava. Dozu unutar 200 mg treba raspraviti s liječnikom. Ako je bolest lakša, dozu se može smanjiti na 75 mg;
 • Diklofenak mast tijekom laktacije ili gela smatra se sigurnom zbog vanjske uporabe. Primjenjuju se na bolno područje u količini od 2-4 mg, dobro utrljane pokretima za masažu. Postupak se može ponoviti najviše 4 puta dnevno. Treba paziti da u izbijanju ne postoji oštećena koža;
 • Diklofenak se može koristiti prilagođenom dozom kod hranjenja djeteta. Nakon istraživanja Britanaca, doza od 1 mg 50 mg svijeće dnevno ne boli dijete. No, imat će brz analgetski učinak. U praznik je umetnuta svijeća u vrijeme spavanja.

Valja napomenuti da razdoblje liječenja ne prelazi 7 dana. Na temelju toga, nema potrebe za prekidom dojenja tijekom razdoblja liječenja lijekom. Koncentracija lijeka u krvi majke najviša je jedan sat nakon primjene. Stoga treba uzimati odmah nakon hranjenja.

Čini se da majka ili dijete imaju kontraindikacije za korištenje sredstava. Na primjer, pojava alergija. Na što je ona pokazala nije uvijek moguće utvrditi je li to lijek ili prehrana. Stoga se preporuča pratiti stanje djeteta tijekom uzimanja diklofenaka. Ako ne postoje negativne manifestacije u obliku osipa na koži, tada se liječenje može nastaviti tijekom laktacije.

Trudnoća i diklofenak

U trudnoći, svi oblici otpuštanja lijekova diklofenaka su ograničeni u uporabi ili uopće nisu dopušteni. U takvim slučajevima, rizik-korist je izmjeren. Posebno opasno je treći trimestar. Upotreba lijeka utječe na kontraktilnu funkciju maternice tijekom poroda. Prolazeći kroz placentarnu barijeru, lijek može izazvati rano zatvaranje ductus arteriosa u novorođenčadi.

Čak i mast i gel štete voće. Lijek utječe na oplodnju. Žene koje imaju poteškoća s progonom moraju ga napustiti. Stoga, trudnoća je više ovisna o nuspojavama diklofenaka nego o stanju majčinog mlijeka.

Dobro razumijevanje stanja uporabe diklofenaka, njezina doza, reakcija djetetovog tijela, promatranje liječnika neće štetiti ni samome sebi niti djetetu.

Pronašli ste pogrešku? Odaberite ga i pritisnite Ctrl + Enter

Injekcije diklofenaka za GW: koliko su sigurni?

Mogu li dati injekcije diklofenaka majkama koje dojiljuju?

Majčino mlijeko je tvar koja se pojavljuje kao posljedica filtriranja krvne plazme i obogaćivanja hranjivim tvarima. Mnoge tvari koje majka troši mogu prijeći vaskularnu barijeru i proći u mlijeko. To se odnosi na većinu lijekova.

Poznato je da se s intramuskularnom primjenom diklofenaka postiže njegova maksimalna koncentracija u plazmi za 10-20 minuta. Intenzivno podvrgnuta presemičnoj eliminaciji. To znači da se tijekom početnog prolaska kroz jetru metabolizira više od 50% lijeka, tako da mali postotak tvari ulazi u sistemsku cirkulaciju.

Diklofenak prodire u tkivo, ali polako: samo nakon 4 sata koncentracija u sinovijalnoj tekućini zglobova počinje prelaziti to u krvnoj plazmi.

Stoga se vjeruje da mali postotak diklofenaka, koji ne može štetno utjecati na dijete, prodire u majčino mlijeko. Ali podaci za kategorizaciju sigurnosti sigurnosti lijekova za dojenčad nisu dovoljni. Da bi se potvrdila sigurnost diklofenaka tijekom dojenja, randomizirana istraživanja trebala bi se provesti na velikoj skupini žena koje dojilju, a takav eksperiment nije moguć.

Postoje dokazi o različitim pokušajima proučavanja učinka lijeka. Nakon intramuskularne primjene 50 mg lijeka u 6 žena nakon 6 sati, nije otkrivena u majčinom mlijeku.

Opće informacije o drogama diklofenaka

Lijek pripada skupini nesteroidnih protuupalnih lijekova. Ima sljedeće izražene učinke:

 • Oslobađanje boli;
 • Protuupalno;
 • antipiretik;
 • antireumatik;
 • Protiv nakupljanja krvnih pločica.

Mehanizam djelovanja temelji se na blokiranju neselektivnog blokiranja ciklooksigenaze tipa 1 i tipa 2 - to su enzimi koji su uključeni u sintezu prostaglandina - glavni sudionici u formiranju boli i upale. COX-1 se također sintetizira u želucu. Stoga, njegova dugotrajna depresija vodi do razvoja upale i gastritisa, au teškim slučajevima - čireva.

Indikacije i kontraindikacije za injekcije diklofenaka

Potrebna je intramuskularna primjena lijeka u situaciji kada je potreban brz razvoj analgetickog efekta. U drugim slučajevima, upotreba tableta, supozitorija ili masti dovoljna je.

Injekcije diklofenaka za majke koje dolaze u laktaciju propisane su za sljedeće uvjete:

 • Bubrežna kolika;
 • osteoartritisa;
 • Reumatoidni artritis;
 • Akutna bol u leđima (lumbodinija, ischalgia);
 • Trauma ili fraktura u akutnom razdoblju;
 • Bol nakon operacije

Obavezno uzeti u obzir kontraindikacije za liječenje diklofenakom:

 • Pojedinačna netolerancija, alergijske reakcije u prošlosti;
 • Gastritis, želučani ili dvanaesni ulkus u akutnoj fazi;
 • Gastrointestinalno krvarenje u povijesti;
 • Bronhijalna astma;
 • Teško oštećenje bubrega ili jetre;
 • Poremećaji hematopoeze.

Injekcije diklofenaka koriste se s oprezom tijekom dojenja kod žena s povijesti bolesti jetre, Crohnove bolesti, arterijske hipertenzije i kroničnog zatajenja srca.

Neželjeno je kombinirati s glukokortikoidima, antitumorskim agensima, antikoagulansima. Ti lijekovi povećavaju rizik od krvarenja u gastrointestinalnom traktu.

Diklofenak: upute za uporabu tijekom dojenja

Otopina se ubrizgava duboko intramuskularno. Pročitajte više o tome kako staviti injekcije.

Jedna doza za odrasle je 1 ampula 75 mg. Tijekom dojenja propisana je 1 doza dnevno. Tijek liječenja ne bi trebao biti duži od dva tjedna. Uklanjanjem boli, zaustavlja se diklofenak.

Ako se stanje ne popravlja nakon 2 tjedna uporabe, potrebno je pregled i savjetovanje s liječnikom kako bi se promijenio režim liječenja. Ako postoji bol u epigastriumu, desnom gornjem kvadrantu, osipa ili edemu, liječenje je zaustavljeno.

Korištenje diklofenaka u injekcijama treba biti samo ako je potrebno za ublažavanje akutne boli. Samo-liječenje tijekom dojenja neprihvatljivo je. Samo liječnik može procijeniti potrebu za upotrebom lijeka i njegovu sigurnost za dijete.

Može li diklofenak biti dostupan za dojenje?

Svaka majka koja dijete dijete vrlo je pozorna na sve što jede. Uostalom, čak i najkorisniji i neškodljivi proizvodi ne mogu biti podvrgnuti djetetovom tijelu. Što možemo reći o drogama iz ljekarne? Svatko zna da je bolje odoljeti od primanja uopće. Ali nažalost to nije uvijek moguće. I nisu svi lijekovi jednako ući u mlijeko i utjecati na bebu. Neki od njih mogu se uspješno kombinirati s GW-om. Može li diklofenak majka skrb? Ovo će se raspravljati u ovom članku.

On se propisuje za:.. upalne bolesti zglobova (artritis, reumatska bolest), degenerativna (bol u donjem dijelu leđa), giht, lumbago, neuralgija, bol nakon ozljeda i operacija, išijasa, kolika, bubrega i jetre, infekcija dišnog sustava, itd Lokalne masti i gelovi s ozljedama mišića, zglobova, tetiva, ligamenta. Ukratko, raspon diklofenaka je vrlo širok. Ovo je prilično popularna medicina.

kontraindikacije

Apsolutne kontraindikacije za uzimanje diklofenaka su:

 • individualna preosjetljivost;
 • netolerancija na laktozu;
 • hives;
 • hipertenzija;
 • ulkus;
 • astme.

preporuke

Diklofenak tijekom dojenja ulazi u mlijeko u prilično malim količinama. Za dijete praktički nije opasno. Budući da mama prestane dojenje ne vrijedi. Kao mjeru predostrožnosti dovoljno je slijediti sljedeće preporuke.

Maksimalna koncentracija aktivne tvari diklofenaka u ljudskom tijelu se promatra jedan sat nakon ingestije. Stoga je najbolje uzimati lijek odmah nakon hranjenja djeteta. Zatim do sljedećeg, gotovo je potpuno povučen. Samo će tragovi ostati u mlijeku.

Diklofenak u obliku masti ili gelova nema kontraindikacija. Uostalom, koristi se samo izvana, lokalno, i ne može ući u tijelo djeteta.

Prije uporabe diklofenaka tijekom dojenja svakako se savjetujte s liječnikom. On će dati kompetentan savjet o ovom pitanju. Možda je potrebno zamijeniti ovaj lijek s drugim, sličnim postupkom. Ali u gotovo svim slučajevima, ovaj lijek se može kombinirati s HBV. Nemojte uzimati diclofenac majke za njegu, a ne samo tijekom više od 7 dana.

Upotreba diklofenaka za dojenje i preporuke za uporabu lijeka

Dojenje je razdoblje kada su majke zainteresirane za učinak svih proizvoda na dojenje.

Što možemo reći o lijekovima koji utječu na tijelo žene i dijete drugačije i predstavljaju veliku opasnost kada se koriste tijekom takvog važnog razdoblja.

Razmotrite prednosti i nedostatke diklofenaka tijekom dojenja.

Indikacije za uporabu lijeka za HB

Na žalost, žene s HBV-om moraju se nositi s neugodnim simptomima, boli. Liječnici diklofenaka propisuju uklanjanje simptoma boli i upala u takvim bolestima:

 • reumatizam;
 • giht;
 • akutna bol u leđima;
 • neuralgiju;
 • bol u leđima;
 • bubrežna kolika;
 • cervikalni sindrom;
 • upala zgloba;
 • oticanje i upala nakon operacija i ozljeda;
 • lumbosakralni radikulitis.

Posebno često postoje problemi sa leđima, kao i nošenje bebe, a porođaj je teret za mišićno-koštani sustav u cjelini.

Također, tijekom dojenja imunitet žene se smanjuje i pojavljuju se razni upalni procesi. Iz tih razloga je potrebno primijeniti anesteziju u obliku diklofenaka.

Kontraindikacije i nuspojave

Također ne možete koristiti ovaj lijek za:

 1. bronhijalna astma;
 2. akutna hladnoća;
 3. visoki krvni tlak.

Što se tiče nuspojava, često se javlja mučnina, povraćanje, konstipacija i povećano stvaranje plina. U slučaju dugotrajne uporabe, nesanice, hipertenzije može doći do osipa.

Kako laktacija utječe na dijete kada se hrani?

Lijek ulazi u majčino mlijeko u malim količinama, nemoguće je ozlijediti dijete s takvom koncentracijom. Zato odbijanje GW-a tijekom uporabe diklofenaka ne vrijedi.

Lijek u obliku gela ili masti ne prelazi u majčino mlijeko, jer ima lokalni učinak.

Preporuke za uzimanje lijeka

Ako se žena još uvijek boji za zdravlje djeteta, možete planirati hranjenje i uzimanje lijeka kako bi se smanjila količina lijeka u krvi - sat nakon što je maksimalna koncentracija postignuta.

Moguće je i mogućnost uzimanja lijeka odmah nakon dojenja. Također na prvom prijemu treba promatrati reakciju djeteta.

Ako je sve dobro, diklofenak se može dalje liječiti. Kada se primjenjuje intramuskularno, lijek se nalazi u krvi u roku od 10 minuta.

U kojem obliku mogu koristiti: pilule, ampule, supozitoriji, masti / gel?

Lijek je dostupan u nekoliko oblika. Na primjer:

 • tablete se čuvaju u staklenim posudama, koje treba čuvati na hladnom i tamnom mjestu;
 • injekcije sadrže dodatne komponente koje pomažu u bržem zaustavljanju bolnog sindroma;
 • mast ima karakterističan miris;
 • i svijeće su bijele ili krem ​​boje.

Liječnik će vam pomoći odabrati najsigurniji oblik lijeka, ovisno o željenom doziranju.

doza

Za svaki oblik otpuštanja doza varira:

 1. Prilikom uzimanja tableta preporuča se započeti sa 100-150 mg dnevno. Maksimalna doza dnevno iznosi 200 mg. Ako bolest nije ozbiljna, 75-100 mg je dovoljno.
 2. Uvođenjem svijeća doziranje je 100-150 mg dnevno.
 3. Injekcije - 1 ampula dnevno.
 4. Gel ili mast - od 2 do 4 mg 3-4 puta dnevno kako biste utrljali u zahvaćeno područje.

Tijek liječenja nije duži od 14 dana. Ove informacije su informativne, liječnik odabire režim liječenja pojedinačno.

Ni u kojem slučaju ne bi trebalo prekoračiti doza diklofenaka od strane liječnika, jer to može nepovoljno utjecati na stanje djeteta.

Kada ne možeš?

Korištenje diklofenaka zabranjeno je za gore navedene bolesti, kao i za:

 • patologije jetre;
 • Crohnova bolest.

Zabrana se također odnosi na pojavu alergijske reakcije na lijek u mami i bebi.

Što se može zamijeniti?

Lijek može biti zamijenjen s Ortofen, Nurofen, Ibuprofen, ali je potrebno konzultirati liječnika jer ti lijekovi imaju kontraindikacije. Osim toga, liječnik će odabrati potrebnu dozu.

Korisni videozapis

Pogledajte video o tome da li se diklofenak može dojiti i kako treba uzimati:

zaključak

Stoga, žena s dojenjem ne smije tolerirati bol, morate se obratiti liječniku koji će propisati lijekove protiv bolova, uključujući diklofenak. Njegov prijem tijekom HB moguće je samo liječničkim receptom. Samo u ovom slučaju, neugodni simptomi mogu se eliminirati bez štete tijelu djeteta.

Diklofenak dojenje

Kada dojite, mama posebno pažljivo prati stanje svog zdravlja. Ali postoje vremena kada je potrebno uzimati lijekove. Osobito kada je riječ o lezijama mišićno-koštanog sustava. Da biste to učinili, najčešće stručnjaci propisuju diklofenak. Može li se koristiti tijekom dojenja?

svojstvo

Ovaj lijek je jak antiinflamatorni, analgetik i antipiretik. Sadrži diklofenak natrij, alkohol, vodu. Dostupan u obliku kapi, gela, masti, supozitorija za rektalnu primjenu i tableta.

Mehanizam djelovanja je suzbijanje sinteze prostaglandina, koji su "provokatori" pojave temperature, boli, upalnih procesa. Maksimalna koncentracija aktivnih tvari u tijelu doseže se nakon tri sata. Lijek se apsorbira u krv i prelazi u majčino mlijeko u beznačajnim koncentracijama.

Kada se koristi

Lijek je propisan za kratkotrajno liječenje teške boli uzrokovane sljedećim patologijama:

 • u degenerativnim bolestima mišićno-koštanog sustava;
 • s oštećenjem perifernih živaca;
 • lumbago;
 • išijas;
 • migrene;
 • giht.

Diklofenak tijekom dojenja može se propisati u teškim slučajevima bolesti gornjeg dišnog trakta. To uključuje otitis media, laringitis, faringitis.

Injekcije diklofenaka tijekom dojenja propisane su, ako je potrebno, kako bi se dobio brz terapeutski učinak. Najčešće je propisana za akutnu bol u postoperativnom razdoblju.

Tablete i injekcije se koriste za druge vrste boli. To uključuje zubobolju. Kada se koriste tablete, lijek se čuva u tijelu majke dojenčadi duže, što povećava terapeutski učinak dulje vrijeme. Prick lijek bi trebao biti samo u slučajevima kada trebate postići brzo ublažavanje simptoma bolesti. Njegovim majkama liječnik može propisati samo ovu terapiju.

Dojenje i lijekovi

Diklofenak za gv propisuje samo liječnik. Trenutačno nema točnih podataka o sposobnosti lijeka da prodire u majčino mlijeko s hv. Točna ispitivanja nisu provedena, pa stoga postoje samo članci o pregledu podataka. Na primjer, tragovi diklofenaka nisu pronađeni u majčinom mlijeku šest sati nakon intramuskularne primjene lijeka u dozi od 50 mg.

Kada ne možete koristiti lijek

Diklofenak nije dopušten pri dojenju ako žena ima sljedeće patologije:

 • preosjetljivost na komponente lijekova;
 • perforiranje zidova probavnog trakta;
 • GI patologija;
 • srce, bubrega i zatajenja jetre.

Kada se pojave nuspojave, tijek terapije je suspendiran.

Dopušteno je kombinirati lijek u razdoblju hranjenja majčinog mlijeka s litijevim pripravcima, diureticima, acetilsalicilnom kiselinom. Također je kompatibilan s ciklosporinom, metotreksatom, antidijabetičkim lijekovima.

Dakle, diklofenak se može primijeniti na žene ako je dijete na guru dovoljno sigurno za zdravlje mrvica. Korištenje lijeka ne šteti djetetu. Prije uzimanja preporuča se pročitati recenzije o lijeku. Savjetovanje o dojenju snažno preporučuje korištenje ovog alata nakon hranjenja bebe.

Značajke uporabe diklofenaka tijekom dojenja

Kod dojenja žene su odgovorne za svoje zdravlje. Zabrinuti su zbog utjecaja različitih tvari na tijelo, a ako je sve više ili manje jasno sa hranom, situacija se razlikuje od lijekova.

Ponekad žena koja lažira jednostavno nema drugog izbora i uzima drogu. I tako morate otkriti kako lijek utječe na novorođenče. Diklofenak - kratki opis, obilježja primjene tijekom dojenja. O tome dalje.

Sastav i oblik doziranja

Diklofenak je nesteroidni protuupalni lijek koji eliminira upalni proces, ublažava bol i normalizira temperaturu.

Oblici doziranja lijeka:

 1. Tablete su narančaste, okrugle, konveksne s obje strane pakirane u blistere ili staklene posude. Sastojci: diklofenak natrij, laktoza, šećer. Povidon, škrob, oktadekanska kiselina.
 2. Tekućina za injekcije bistra ili blago žućkasta s laganim mirisom fenilkarbinola. Glavni aktivni sastojak je diklofenak natrij. Dodatne komponente: manitol, E1520, fenilkarbinol, kaustična soda. Također su uključeni natrijev sulfit i sterilna tekućina.
 3. Mast Diklofenak bijela s laganom karakterističnom aromom. Sastojci: diklofenak natrij, polietilen glikol-400 i 1500, dimetil sulfoksid, 1,2-propandiol.
 4. Gel je bijeli s žutim ili kremnim hladom i laganim mirisom. Glavna komponenta je diklofenak natrij. Dodatne tvari: ispravljene etanolom, propandiol, karbopol. E218, tritetanolamin, ulje lavande, destilirana voda.
 5. Svijeće za rektalnu primjenu, bijelu ili kremu. Komponente: diklofenak natrij, krutina masti.

svjedočenje

Diklofenak ne utječe na razvoj bolesti, lijek uklanja simptome kao što su upala i teška bol.

Nonsteroidalni protuupalni lijek propisan je za sljedeće bolesti:

 • artritis;
 • osteoartritisa;
 • Reumatske bolesti;
 • Reumatske lezije mekog tkiva;
 • Oštećenje perifernog živca;
 • Akutna bol u lumbalnoj regiji;
 • Lumbosakralni radikulitis;
 • Sindroma vrata i ramena;
 • Akutni giht;
 • fibromialgija;
 • Puffiness i upala kao posljedica ozljede ili operacije.

U žena koje dojiljuju imunitet nije rijetko oslabljen i stoga se često razbole. I bolesti poput artritisa ili oštećenja perifernih živaca su uobičajene u postpartum periodu.

Kontraindikacije i nuspojave

Diklofenak ima sljedeće kontraindikacije:

 • individualna netolerancija na komponente lijeka;
 • peptički ulkus želuca ili duodenuma;
 • loša hladnoća;
 • groznica koprive;
 • visoki krvni tlak;
 • bronhijalna astma;
 • prvi trimestar trudnoće;
 • djeca mlađa od 7 godina.

Ponekad oštra bol čini se teško koncentrirati na dnevne aktivnosti, plijen raspoloženje, koje dijete uvijek osjeća i postaje kapriciozan. Za toleriranje takve boli ne može, ako je masaža neučinkovita, tada koristite lijekove. Uz pomoć diklofenaka, bol se smanjuje i temperatura se normalizira.

Moguće nuspojave u obliku mučnine, povraćanja, poremećaja defekacije, povećanja plina. Poremećaji spavanja, nervoza, visoki krvni tlak i alergijski osip također se javljaju. Uvođenjem lijeka u obliku svijeća može biti neznatno peckanje.

Ako primijetite slične simptome, privremeno prestanite uzimati lijek i posavjetujte se s liječnikom.

Značajke uporabe tijekom dojenja

Liječnik liječnik propisuje lijek, odabire najprikladniji oblik, određuje doziranje i učestalost primjene. Uostalom, diklofenak je dostupan u različitim oblicima, koji se koriste na različite načine, a doza je drugačija.

Približan režim liječenja pomoću svih oblika doziranja za majke koje pružaju njegu:

 • Lijek u obliku tableta se uzima u slijedećoj dozi - 0,15 g na 24 sata, ali ne više od 0,2 g. U blagom obliku bolesti, uzmi 0,1 g lijeka dnevno.
 • Rektalni supozitoriji se koriste u slijedećoj dozi - 0,15 g na 24 sata. Bolje je koristiti prije spavanja, u vodoravnom položaju lijek se bolje apsorbira.
 • Otopina za injekciju propisuje se u dozi od 1 ml po danu.
 • Lijek u obliku masti ili gela koristi se u slijedećoj dozi - od 2 do 4 mg tri puta dnevno, doza ovisi o veličini bolnog područja. Nanesite proizvod na dlan i protrljajte ga. Obavezno operite ruke nakon upotrebe.

Ove informacije su za majke koje rade, doktor određuje režim liječenja za svaki slučaj.

Diklofenak prodire majčino mlijeko u male količine i stoga se smatra sigurnom za novorođenče. Lijek u obliku gela ne pada u mlijeko, jer djeluje na lokalnoj razini. Stoga nema potrebe za zaustavljanjem laktacije tijekom liječenja, iako je sve individualno.

Lijek je zabranjen tijekom dojenja, ako majka i dijete imaju kontraindikacije. Maksimalna koncentracija lijeka u krvi majke događa se 60 minuta nakon uzimanja. Planirajte svoj raspored hrane kako biste izbjegli ta razdoblja. Najbolja opcija je uzimati diklofenak odmah nakon dojenja.

Tijek liječenja je 7 dana. Ako se terapija treba produžiti, upotrijebite slične lijekove koji su sigurni za bebe. Neke majke prestaju dojenje u vrijeme liječenja. Nemojte poduzimati nikakve radnje bez suglasnosti liječnika!

Ako ste vi, zajedno sa specijalistom, odlučili dojiti dijete u vrijeme liječenja, pa pažljivo pratite njegovo stanje, budući da je moguća alergijska reakcija. Uostalom, nije poznato kako će tijelo beba reagirati na lijekove. Tijekom prvog prijema mora se pridržavati opreza, jasno slijediti shemu koju vam je odredio liječnik i paziti na novorođenče. Ako nema negativnih reakcija tijekom 3-5 sati, tada možete nastaviti s liječenjem diklofenakom.

Samo-liječenje tijekom dojenja strogo je zabranjeno! Ne odstupajte od režima tretmana koji je liječnik odredio. Samo tako ćete poraziti bolest bez oštećenja djeteta.

Diklofenak dojenje

Nitko nije imun na bolest ili ozljedu, što je popraćeno ne samo naglašenim bolnim sindromom, već također uzrokuju upalne procese u organima i tkivima. Bol donosi nelagodu u životu svake osobe, izbacuje ga iz uobičajene rute i otežava uživanje u životu. A za njegu žena, svaka bolest ili ozljeda postaje katastrofa, jer mogu ometati pravilnu njegu djeteta, ograničavajući majku da djeluje. Stoga se mlada majka mora riješiti bolesti što je prije moguće. Među lijekovima koji pomažu u brzom liječenju boli, emitiraju diklofenak.

Diklofenak tijekom dojenja

Diklofenak je generičko ime za širok raspon lijekova koji sadrže diklofenak natrij kao aktivnu tvar. Razlikuju se u obliku doziranja i količini diclofenac natrija u svom sastavu.

Sastav lijeka, oblik oslobađanja

Diklofenak je dostupan u različitim oblicima doziranja, koji uključuju različite metode upotrebe i ovise o terapeutskoj svrsi lijeka:

 • mast za vanjsku uporabu;
 • gel za vanjsku upotrebu;
 • filmske obložene tablete;
 • otopina za pripremu injekcija za intramuskularnu injekciju;
 • rektalni supozitoriji;
 • kapi za oči.

Foto galerija: oblici doziranja i doziranje diklofenak natrija

Sastav lijeka diklofenaka u različitim oblicima oslobađanja tablice

Propilen glikol, koji se nalazi u diklofenaknoj masti, može izazvati iritaciju na površini kože gdje se nanosi.

Terapeutski učinak

Glavni terapijski propis lijekova koji sadrže diklofenak natrij je anestezija i uklanjanje upalnih procesa. Također, pripravci diklofenaka imaju antireumatski i antipiretski učinak, a zbog antiagregativne aktivnosti, poboljšavaju protok krvi kroz krvne žile.

Diklofenak mast ili gel se primjenjuje lokalno kako bi se uklonila upala i ublažila bol u zglobovima, ligamentima i mišićima.

Diklofenak kapi za oči omogućuju prijenos operacija na oči i postoperativno razdoblje smanjenjem boli i fotosenzibilnosti, sprečavajući pojavu upalnog edema.

Kada se topikalno primjenjuje, diclofenac natrij, sadržan u oku kapi u količini od 0,1%, ne ulazi u opći krvotok i ne izlučuje se u majčino mlijeko.

Kada se uzima oralno (u obliku tableta), diklofenak natrij potpuno se apsorbira u krv i brzo se širi na sve organe i tkiva, što rezultira brzim postignućem terapeutskog učinka. Lijek slabi bol u mirovanju i tijekom pokreta, utječe na upalu, ublažava oticanje zglobova. Nakon ozljeda i operacije, sprječava razvoj upale, ublažava bol, smanjuje oticanje.

Diklofenak natrij sadržan u otopini za injekcije, s intramuskularnom injekcijom također brzo ulazi u sistemsku cirkulaciju. Injekcije su najučinkovitije u ublažavanju boli uzrokovane upalnim procesima.

Diklofenak je uključen u popis vitalnih i esencijalnih lijekova, međutim, stručnjaci sugeriraju da je potpuno zabranjen zbog povećanja (za oko 40%) rizika od srčanih i drugih kardiovaskularnih bolesti tijekom dugotrajne uporabe.

http://medportal.ru/mednovosti/news/2013/02/13/diclofenac

Upozorenja za upotrebu majke skrbnika diklofenaka

Diklofenak se može propisati ženama u skrbi za traumatske ili bolne uvjete, popraćenu jakom boli i teškim upalnim procesima.

Diklofenak u obliku masti ili gela propisan je kako bi se smanjila bol i upala uzrokovana ozljedama ili reumatskim bolestima. Ovi oblici diklofenaka pomažu kod zajedničkih dislokacija, uganuća, ozljeda mekog tkiva. Sadržaj diklofenak natrija u krvi i majčinom mlijeku nakon vanjske uporabe (masti, gelovi) je znatno niži nego nakon uzimanja tableta, unosom supozitorija ili injekcija. U tom smislu, topikalna primjena diklofenaka u terapeutskim dozama ne predviđa negativan utjecaj na zdravlje djeteta koje je dojilo. Međutim, nije se proučavala uporaba diklofenakove masti ili gela u žena sestrinstva. Ako postoje dobri razlozi za propisivanje lijeka, treba ga koristiti pod nadzorom liječnika.

Diklofenak se ne može nanositi na prsima, podmazivati ​​velika područja površine tijela i koristiti dulje vrijeme.

Diklofenak kapi za oči se koriste kao lokalni anestetik tijekom operacije katarakte, a nakon operacije za smanjenje boli i fotosenzibilnosti tijekom prvog dana; kao i za sprečavanje upalnih procesa koji mogu nastati nakon operacije na oku.

Diklofenak u obliku tableta ili supozitorija koristi se za sustavnu izloženost upale, što dovodi do smanjenja boli i inhibicije razvoja upalnih procesa. Propisan je za reumatske i artritisne uvjete, akutne poremećaje mišićno-koštanog sustava, traumatskih ozljeda, patologija mišićno-koštanog sustava, nakon ortopedskih, zubnih i drugih operacija. Također pomaže u borbi sa teškom glavoboljom ili zubobolijom, bolovima uzrokovanim bubrežnim ili žučnim kolikom. Diklofenak u obliku supozitorija bio je naširoko korišten u ginekologiji. Koriste se za liječenje upalnih bolesti reproduktivnih organa kod žena. S razvojem teške boli kao posljedica zaraznih bolesti kao što su faringitis, tonsilitis, otitis media, Diklofenak supozitoriji mogu se propisati kao sastavni dio kompleksne terapije.

Intramuskularna primjena diclofenac natrija se koristi kada je potrebno postići maksimalnu koncentraciju tvari u krvi što je prije moguće kako bi se olakšao prijenos snažnih reakcija na bol. Na primjer, u slučaju onkoloških bolesti, napada gihta, u razdoblju pogoršanja reumatskih i artritisnih bolesti, u slučaju akutne boli traumatskih (otvorenih i višestrukih prijeloma) i ne-traumatičnog porijekla. Diklofenak se također koristi intramuskularno s ograničenjima za oralnu i rektalnu primjenu.

Ne postoji konsenzus o uporabi diklofenaka tijekom dojenja, budući da nema podataka o njegovom utjecaju na zdravlje djeteta. Ali ako pretpostavimo da lijek može uzrokovati mnoge alergijske reakcije i nuspojave kod odrasle osobe, ovaj lijek ne smije koristiti žene koje njeguju, barem u obliku tableta, supozitorija ili intramuskularnih injekcija, zbog njegove brze apsorpcije u krv i u mlijeku velike doze diklofenak natrija.

Upute za uporabu

Mast i gel se primjenjuju izvana. Mala količina masti ili gela treba nanijeti s tankim slojem na površini ozlijeđenog područja (ako koža nije slomljena), lagano masirati. Obrađeno područje ne nameće zavoj. Nemojte dopustiti da mast ući u otvorene rane i sluznice. Temeljito operite ruke nakon uporabe masti.

Diklofenak mast, kao i gel, primjenjuje se 2-3 puta dnevno. Mora postojati najmanje 4 sata između aplikacija. Trajanje liječenja je zbog ozbiljnosti simptoma, ali ako liječenje ne daje rezultate u roku od 7 do 10 dana, potrebno je konzultirati liječnika za druge tretmane. Upotreba diklofenakom dulje od 7 dana ne preporuča se za dojenje žena. Ako imate bilo kakvih, pa i manje, pogoršanja ili pojave nuspojava, trebali biste odmah prestati s korištenjem lijeka i savjetovati se s liječnikom.

Diklofenak kapi za oči primjenjuju se topikalno. Za anesteziju prije operacije na oku Diclofenac počinje da kaplje dva sata prije nadolazeće operacije. Kap 1 kap svaki 30 minuta (4 puta). Nakon operacije, kapnite jednu kapi svakih 30 minuta na pola sata (3 puta). Zatim, tijekom prvog dana nakon operacije, 1 kap se ispušta 3-5 puta dnevno (ovisno o stanju pacijenta). Da bi se smanjila bol i osjetljivost nakon keratectomije, 1 kap se ispusti odmah nakon operacije, a opet za pola sata. Zatim uzmite 1 kap svaki 6 sati sljedeći dan (još 4 puta). Trajanje primjene određuje pojedinačno liječnik.

Ako trebate koristiti diklofenak oralno, rektalno ili intramuskularno tijekom dojenja, dojenje treba suspendirati tijekom trajanja liječenja.

Diklofenakne tablete su dizajnirane da se uzimaju oralno (oralno). Ovisno o količini diklofenak natrija sadržanog u tabletu, uzimaju se jedanput dnevno (100 mg) ili 2-3 puta dnevno (50 mg i 25 mg). Ako je potrebno, učestalost primjene može se povećati, ali ukupna količina diclofenac natrija tijekom dana ne smije prelaziti 150 mg.

Svijeće diklofenaka primjenjuju se rektalno (umetanjem supozitorija u rektum). Supozitoriji koji sadrže 100 mg diclofenac natrija koriste se 1 puta dnevno, a supozitoriji 50 mg svaki - 2 puta dnevno. Trajanje tretmana određuje pojedinačno liječnik, ovisno o težini simptoma i općem stanju pacijenta.

Iz otopine diklofenaka pripremaju injekcije za intramuskularnu injekciju. Jedna ampula sadrži 75 mg diclofenac natrija, koja je dizajnirana za jedan prijem. Ako je potrebno, lijek se ponovo primjenjuje, ali ne manje od 12 sati. Maksimalna doza diklofenaka je 150 mg (2 ampule). Trajanje uzimanja diklofenaka intramuskularno određuje se ozbiljnošću boli, ali se lijek ne smije koristiti duže od dva tjedna.

Kako bi se smanjio rizik od nuspojava i smanjio negativne učinke na tijelo majke i djeteta koje se brinu, diklofenak se u bilo kojem obliku mora primjenjivati ​​na najmanju moguću dozu u najkraćem mogućem roku.

Nuspojave

Uporaba diklofenak masti ili gel Topical može izazvati nuspojave:

 1. Na dijelu kože: ekcem, fotosenzibilizacija, kontaktni dermatitis (svrbež, hiperemija, oticanje tretiranog područja kože, papularni vezikularni osip, piling).
 2. Alergijske reakcije: svrbež i pečenje kože, eritematozni osip na koži, urtikarija, angioedem, sistemske anafilaktičke reakcije (uključujući šok).

Pri primjeni diklofenaka u obliku kapi za oči moguće su:

 • lokalna iritacija tkiva (spaljivanje, crvenilo, zamagljena vizija neposredno nakon upale, edem, ubod, suzenje);
 • oboljenje rožnice (trnci), iritis;
 • alergijske reakcije: svrbež očiju, hiperemija, angioedema lica, povišena temperatura, zimica, fotosenzibilizacija, osip na koži (uglavnom eritematozni, urtikarija), eritema multiforme;
 • u rijetkim slučajevima moguće je stanjivanje rožnice ili razvoj ulkusa rožnice, uglavnom kod bolesnika s čimbenicima rizika (dugotrajna uporaba kapi za oči, istodobna primjena kortikosteroida, prisutnost reumatoidnog artritisa).

Mjere opreza treba unijeti bolesnici s diklofenakom koji imaju šećernu bolest. Razni rizici od rožnice, patologija suznih filmova, ponovljenih kirurških intervencija ili komplikacija nakon prethodnih operacija na oku u anamnesti povećavaju rizik od nuspojava.

Tablete, supozitoriji i otopina diklofenaka sadrže mnogo više diclofenac natrija u svom sastavu, što povećava rizik od mnogih nuspojava:

 1. Na dijelu probavnog trakta: bol u epigastričnom području, mučnina, povraćanje, proljev, dispepsija, nadutost, anoreksija; povećana aktivnost aminotransferaza; rijetko - gastritis, gastrointestinalno krvarenje (krvava povraćanje, melena, proljev pomiješan s krvlju), želudac i crijevni ulkus, uz ili bez krvarenja ili perforacije; hepatitis, žutica, abnormalna funkcija jetre; u nekim slučajevima - aftozni stomatitis, upala jezika, ezofagitisa, pojava diafragmopodobnyh suženja u crijeva, poremećaja nižih crijeva, kao što su nespecifičnim hemoragijski kolitis, pojačanje je ulcerativni kolitis i Crohnova bolest, zatvor, pankreatitis, fulminantnog hepatitisa, proktitis, pogoršanje hemoroida.
 2. Iz živčanog sustava: ponekad - glavobolja, vrtoglavica; rijetko - pospanost; u nekim slučajevima - kršenje osjetljivosti, uključujući paresteziju, poremećaj pamćenja, tremor, konvulzije, anksioznost, cerebrovaskularni poremećaji, dezorijentacija, nesanica, razdražljivost, depresija, anksioznost, noćne more, mentalni poremećaji, aseptički meningitis.
 3. U dijelu osjetila: u nekim slučajevima - poremećaj vida (nedostatak vizualne percepcije, diplopija), gubitak sluha, zujanje u ušima, oštećenje okusa.
 4. O dijelu kože, osip kože; rijetko - urtikarija; u nekim slučajevima - bulozni osip, eritema multiforme, eritema multiforme, Stevens-Johnsonov sindrom, Lyellov sindrom (akutna toksična epidermalna nekroliza), eritroderma (exfoliativni dermatitis), svrbež, gubitak kose, fotosenzitizaciju; purpura, uključujući alergijske.
 5. U dijelu mokraćnog sustava: vrlo rijetko - akutno zatajenje bubrega, hematurija, proteinuria, intersticijalni nefritis, nefrotski sindrom, papilarna nekroza.
 6. U dijelu hematopoetskog sustava: u nekim slučajevima: leukopenija, hemolitička i aplastična;
 7. Alergijske reakcije: rijetko teške anafilaktoidne reakcije, uključujući hipotenziju i šok; angioedem (uključujući lice).
 8. Od kardiovaskularnog sustava: u nekim slučajevima - brzo srce, bol u prsima, hipertenzija, vaskulitis, zatajenje srca, miokardijalni infarkt.
 9. Na dijelu respiratornog sustava: rijetko - bronhijalna astma (uključujući otežano disanje); vrlo rijetko - pneumonitis.
 10. Ostalo: edem, hiperkalemija.

Korištenje diklofenakskih supozitorija može uzrokovati lokalne reakcije: iritaciju u anusu, mukozni iscjedak (ponekad krvav), bol tijekom defekacije, druge alergijske reakcije. S intramuskularnom upotrebom, često se može pojaviti peckanje u mjestu ubrizgavanja.

Za većinu pacijenata analgetski učinak diklofenaka je veći od rizika nuspojava.

Regulatorna agencija lijekova i medicinskih proizvoda (MHRA)

Dnevni telegraf

kontraindikacije

Diklofenak se u bilo kojem obliku ne smiju uzimati od osoba s povećanom osjetljivošću na diklofenak natrij ili acetilsalicilnu kiselinu, kao i one s povijesti alergijskih reakcija na te supstance.

Diklofenak u obliku gela ili masti kontraindiciran je za djecu mlađu od 14 godina, žene u trećem tromjesečju trudnoće, osobe koje pate od napadaja astme. I isto tako uz istodobnu ili nedavnu primjenu lijekova koji sadrže diklofenak natrij. Oprez treba koristiti stariji ljudi i žene u I i II tromjesečju trudnoće.

Popis kontraindikacija za uporabu diklofenaka oralno, rektalno ili intramuskularno uključuje:

 • erozivne i ulcerativne lezije gastrointestinalnog trakta (u akutnoj fazi);
 • gastrointestinalno krvarenje ili perforacija;
 • aktivni ili rekurentni želučani čir / povijest krvarenja (dvije ili više epizoda potvrđenog ulkusa ili krvarenja);
 • bronhijalna astma (rizik od egzacerbacije);
 • urtikarija ili akutnog rinitisa, potaknut upotrebom acetilsalicilne kiseline ili drugih nesteroidnih protuupalnih lijekova;
 • teškog bubrežnog / jetrenog i zatajenja srca;
 • poremećaji krvi;
 • ishemijska srčana bolest, periferna arterijska bolest ili cerebrovaskularna bolest;
 • dječja dob (do 16 godina);
 • trudnoće i laktacije.

Korištenje kapi za oči od diklofenaka tijekom trudnoće, tijekom dojenja, nepoželjno je kod djece (mlađih od 18 godina) zbog nedostatka podataka o sigurnosti upotrebe.

Diklofenak se u bilo kojem obliku preporučuje za uporabu s oprezom u slijedećim bolestima:

 • jetrena porfirija u razdoblju pogoršanja;
 • erozivne i ulcerativne lezije gastrointestinalnog trakta;
 • teške abnormalne funkcije jetre i bubrega;
 • kronično zatajenje srca.

Lijekovi koji sadrže diklofenak natrij u svom sastavu imaju opsežan popis kontraindikacija, uglavnom zbog svojstva koja se brzo apsorbiraju u krv i protiv agregatne sposobnosti (razrjeđivanje krvi).

Uporaba diklofenaka u žena koje dojuju može biti u obliku gela ili masti za lokalno simptomatsko liječenje jer doza sadržana u sredstvima vanjske upotrebe, kao i spora apsorpcija neće oštetiti dijete. Korištenje lijekova koji sadrže velike doze diclofenac natrija u svom sastavu (tablete, supozitorije, otopine) iznimno je nepoželjno tijekom dojenja. U svakom slučaju, prije uporabe lijeka, trebali biste se posavjetovati sa svojim liječnikom i pedijatrom.

Zanimljive Činjenice O Trudnoći