Duphaston - upute za uporabu u planiranju trudnoće

Bol

Neke žene ne uspijevaju imati dijete odmah, u nekim slučajevima je potrebno nekoliko godina. Duphaston - upute za uporabu u planiranju trudnoće ukazuju da će lijek biti koristan u liječenju bolesti u ginekologiji, prijetnja krvarenja iz maternice, dio terapije neplodnosti. Uzmi drogu u prve faze planiranja začeća i održavajte zdravlje trudnice već tijekom trudnoće.

Kada uzeti

Mnogi liječnici na konzultacijama su savjetovali da uzimaju Duphaston za trudnoću. Ako postoje sumnje u uporabu, možete se obratiti uputama koje se nalaze u svakom paketu lijekova. Neplodnost ili poteškoće u planiranju začeća nisu jedini razlozi za piti ove tablete. Djevojka može uzeti Duphaston u sljedećim slučajevima:

 • predmenstrualni sindrom;
 • nepravilna menstruacija;
 • endometrioza (nedovoljna količina progesteronskog hormona);
 • neplodnost s lutealnom insuficijencijom;
 • ugroženih ili uobičajenih pobačaja zbog nedostatka progesterona, što potvrđuje i analiza;
 • dismenoreja;
 • kršenje menstrualnog ciklusa;
 • sekundarna amenoreja (liječenje se provodi uz terapiju estrogenom);
 • disfunkcionalno krvarenje maternice;
 • hormonska nadomjesna terapija (HRT): provodi se za neutraliziranje učinaka estrogena na ženski endometrij, koji je povezan s menopauzi (prirodnim ili kirurškim) u infarktnom maternici.

Glavna svrha prijema u skladu s uputama Duphaston je planiranje trudnoće za endometriozu, potvrđeno testovima koji ukazuju na jasan nedostatak hormonskog progesterona. Ako slijedite pravila o prijemu, pozitivan rezultat će biti vidljiv gotovo odmah. Moguće je postići takvu dinamiku samo ako žena bude u skladu sa svim pravilima liječenja.

Kako uzeti Duphaston pri planiranju trudnoće

U uputama koje se prodaju s lijekom, režim je napisan, ali bolje je da to potvrdi vaš liječnik. Ne preporučuje se samo-lijek, jer će učinkovita terapija biti samo s točnim doziranjem i učestalošću korištenja pilula. Recepcija duphaston pri planiranju trudnoće provodi se prema sljedećim pravilima:

 1. Preporučena uporaba odmah nakon ovulacije od 16. do 25. dana ciklusa. Tablete redovito treba piće nekoliko puta dnevno. Tijek liječenja obično traje najmanje 6 mjeseci.
 2. Ako je žena počela piti Duphastona pri planiranju trudnoće, onda morate nastaviti uzimati ga nakon začeća u prvim razdobljima trudnoće kako ne bi došlo do pobačaja.
 3. Trebate uzeti do tada sve dok se ne postane placenta, sposobna samostalno osigurati željenu razinu progesterona. To se događa u normalnim slučajevima do 12-16 tjedana trudnoće.
 4. Nakon začeća dijete, potrebno je popiti lijek do 20. tjedna, a zatim početi smanjivati ​​dozu (pola ili cijela tableta tjedno). Prestanite naglo uzimati lijek ne može, može dovesti do pobačaja.
 5. Ubrzo će se doći do koncepcije samo kada se koristi lijek prema uputama.
 6. Prestanite popiti potpuno Duphaston nakon 36 tjedana.
 7. Kada preskočite uzimanje pilule tijekom planiranja začeća, trebate piti pravu dozu u sljedećih 6 sati.
 8. Nije potrebno povećati broj tableta po danu sami, čak i ako ste propustili vrijeme prijema kako biste izbjegli predoziranje.

Doziranje lijeka naznačeno za uporabu prema uputama:

 1. Neplodnost na pozadini lutealne insuficijencije. Tijekom dana, morate uzeti 10 mg sredstava od 14 do 25 dana ciklusa. Potrebno je prihvatiti sredstva tijekom 6 ciklusa bez prekida. U budućnosti, recepcija se može nastaviti 2-3 mjeseca nakon trudnoće.
 2. Prijetnja pobačaju. Jednom kada trebate uzimati 40 mg duphaston, a zatim 10 mg svakih 8 sati sve dok simptomi nestanu.
 3. Uobičajeni pobačaj. Dva puta dnevno, uzmite 10 mg do 20. tjedna, a zatim postupno smanjite dozu.

Interakcija lijekova

Ako istodobno uzmete Duphaston s induktorima mikrosomalnih enzima jetre, na primjer, rifampicin, fenobarbital, može doći do ubrzavanja metabolizma didrogestera, što će dovesti do neutralizacije terapeutskog učinka lijeka. Drugi slučajevi nekompatibilnosti s lijekovima u ovom lijeku nisu fiksni.

Duphaston kompozicija

Dostupni lijekovi u obliku dvostrukih, okruglih tableta s oštrim rubovima. S jedne strane postoji rizik, sa svake strane je gravura 155. Dostupan u blisters od 20 kom. tablete. Sastav lijeka je sljedeći:

Kako preuzeti Duphaston: upute i recenzije

Duphaston je sintetski hormonalni lijek posljednje generacije, koji je umjetni analogni ženski hormonski progesteron.

Jedinstvena značajka lijeka je njegova kemijska formula, koja je gotovo identična strukturi prirodnog hormonskog progesterona. Potrebno je žensko tijelo osigurati biološke promjene povezane s pripremom za trudnoću i njegovim normalnim tijekovima. Temelj droge je progesterogen hormon - didrogesteron. Djeluje izravno na podlozi maternice, što eliminira većinu nuspojava koje prate uporabu drugih sintetičkih hormona.

Na ovoj stranici naći ćete sve informacije o Duphastonu: potpune upute za uporabu ovog lijeka, prosječne cijene u ljekarnama, potpune i nepotpune analogije lijeka, kao i recenzije ljudi koji su već koristili Duphaston. Želite li ostaviti svoje mišljenje? Napišite komentare.

Kliničko-farmakološka skupina

Aktivni sastojak droge dydrogesterona je analog prirodnog progesterona. Duphaston je hormonalni lijek.

Uvjeti prodaje ljekarni

Otpušten je na recept.

Koliko je Duphaston? Prosječna cijena u ljekarnama iznosi 480 rubalja.

Otpustite obrazac i sastav

Obložene tablete, 10 mg. Na 20 tableta u PVC / Al blisteru. Na 1 PVC / Al na blister zajedno s uputama za primjenu stavite u kartonsku ambalažu.

 • 1 prevučena tableta sadrži: aktivni sastojak: Dydrogesteron, 10 mg;
 • Pomoćne tvari: laktoza monohidrat, hipromeloza, kukuruzni škrob, koloidni silicijev dioksid, magnezijev stearat;
 • Shell: Opadry bijeli Y-1-7000 (hipromeloza, polietilenglikol 400, titanijev dioksid (El 71)).

Okrugla bikonveksna tableta bijele boje, s obloženim rubovima, obložena, s rizikom na jednoj strani, s graviranjem "S" iznad znaka "T" na jednoj strani tablete i "155" s druge strane (s obje strane rizika).

Farmakološki učinak

Prema njegovoj molekularnoj strukturi, farmakološka i kemijska svojstva, didrogesteron je blizu prirodnog progesterona. Ovaj element nije derivat testoterona, nema nuspojava, koji su svojstveni gotovo svim sinteznim progestogenima, koji se također nazivaju androgeni progestogeni. Didrogesteron nema glukokortikoidnu, anaboličku, androgenu, estrogensku ili termogenu aktivnost.

Duphaston prema uputama dio je kompleksnog HRT-a tijekom menopauze, lijek zadržava blagotvoran učinak na lipidni profil krvi na dijelu estrogena. Za razliku od estrogenskih hormona, koji negativno utječu na sustav koagulacije krvi, didrogestron nema učinka na koagulacijski indeks. Nema prema uputama lijeka pri planiranju koncepcije negativnog utjecaja na jetru, metabolizma ugljikohidrata.

Kada se uzima oralno, didrogesteron selektivno utječe na endometrij, to sprječava povećani rizik hiperplazije ili karcinogeneze uslijed viška estrogena. Lijek prema uputama indiciran je za endogeni nedostatak progesterona. Duphaston nema kontracepcijsko djelovanje, jer se koristi u planiranju trudnoće. Alat omogućava zatrudnju, osigurava očuvanje trudnoće tijekom terapije.

Upozorenja za uporabu

Korištenje Duphastona naznačeno je u slučajevima gdje postoji ili postoji sumnja na nedostatak endogenog progesterona, u slučajevima kada je njegov klinički dokazani pozitivni učinak:

 • endometrioza;
 • neplodnost zbog lutealne insuficijencije;
 • prijetili pobačaju;
 • obični pobačaj;
 • predmenstrualni sindrom;
 • dismenoreja;
 • nepravilan ciklus.

Osim toga, u kombinaciji s estrogenom Duphaston se može koristiti s:

 • sekundarna amenoreja;
 • disfunkcionalno krvarenje maternice.

kontraindikacije

Ne možete uzimati lijekove:

 1. Nedostatak laktaze, netolerancija na galaktozu i glukozu, sindrom malapsorpcije;
 2. Razdoblje dojenja;
 3. Preosjetljivost na lijek.

Ako pacijent ima povijest svrabe u prethodnoj trudnoći, Duphaston bi trebao biti korišten s oprezom.

Koristite tijekom trudnoće i laktacije

Prema uputama, Duphaston tijekom trudnoće koristi se prema indikacijama.

Budući da se didrogesteron može izlučiti u majčino mlijeko, preporuča se prestati dojenje ako je potrebno uz liječenje.

Upute za uporabu

Upute za uporabu pokazale su da su tablete "Duphaston" uzimale oralno. Doziranje lijeka mora biti u skladu s dijagnozom. Liječenje se provodi samo na recept i pod liječničkim nadzorom.

 1. Neplodnost, koja je uzrokovana lutealnom insuficijencijom - dnevno se propisuje 1 tableta od 14. do 25. dana ciklusa. Lijek se uzima najmanje šest mjeseci ili 6 ciklusa. Ako se već dogodila koncepcija, onda bi se trebalo dalje poduzeti "Duphaston", kao pri prijetnji pobačaja.
 2. Endometrioza - doza od 10 mg (1 tableta) od 2 do 3 puta dnevno. Započnite od 5. do 25. dana mjesečnog ciklusa ili redovite recepcije.
 3. Uobičajeni pobačaj - uzmite 1 tabletu 2 puta dnevno. Liječenje treba nastaviti do 20. tjedna trudnoće, a zatim se doziranje postupno smanjuje.
 4. Prijeteći pobačaj - uzmi 40 mg (4 tablete) jednokratno. Dalje, 1 tableta nakon 8 sati, dok se situacija ne vrati u normalu. Ako se simptomi počne ponovno povećati, ponovno se povećava doza lijeka. Daljnji "Duphaston" treba uzimati prije 12-20 tjedana trudnoće.
 5. Dulje odsutnost menstruacije (amenoreja) - složena terapija - lijekovi koji sadrže estrogen, 1 tableta po danu, počevši od 1. dana ciklusa. Od 11. dana ciklusa liječenje se nadopunjuje Duphastonom. Ti lijekovi trebaju biti uzeti prije 25. dana ciklusa. Aplikacija je dizajnirana za najmanje 3 menstruacijska ciklusa.
 6. Bolna menstruacija - 1 tableta 2 puta dnevno. Aplikacija se prikazuje od 5. do 25. dana ciklusa.
 7. PMS - dodjeljuje 1 tabletu 2 puta dnevno. Liječenje se provodi od 11. do 25. dana ciklusa. Lijek se propisuje u trajanju od 3 do 6 mjeseci.
 8. Nepravilan mjesečni ciklus - lijek je propisan u tablici 1. 2 puta dnevno. Duphaston treba koristiti od 11. do 25. dana ciklusa.
 9. Hormonska nadomjesna terapija propisana je zajedno s estrogenom 1 tabletom 1 puta dnevno tijekom 2 tjedna kao dio 28-dnevnog ciklusa. Obično se recepcija odvija u posljednjih 14 dana ciklusa. Ako reakcija na progesteronsku terapiju nije otkrivena ultrazvukom i nije potvrđena testovima, doza treba nadoknaditi prema gore.
 10. Disfunkcionalno krvarenje maternice - doza je 1 tablica. 2 puta dnevno. Trajanje liječenja je od 5 do 7 dana. Kao prevencija krvarenja propisati uporabu droga - 1 stol. 2 puta dnevno. Terapija se provodi od 11. do 25. dana ciklusa.

Nuspojave

Prilikom uzimanja Duphastona mogu se pojaviti nuspojave:

 1. Hematopoetski sustav može reagirati na lijek s simptomima hemolitičke anemije.
 2. S bočne strane središnjeg živčanog sustava moguće su vrtoglavice i glavobolje.
 3. Na dijelu genitalnog područja, ponekad dolazi do proboja krvarenja maternice, ponekad postoji bol i oticanje mliječnih žlijezda.
 4. Na dijelu kože moguće su alergijske manifestacije u obliku urtikarije, svrbeža i kožnog osipa. U vrlo rijetkim slučajevima, razvoj takvih komplikacija kao angioedem.
 5. U nekim slučajevima postoje problemi s jetrom, izraženima slabostima i slabostima, žutica, neki pacijenti uočavaju da nakon Duphastona trbuh boli.

Ustanovljeno krvarenje prilikom uzimanja lijeka lako se zaustavlja povećanjem doze Duphastona. U slučaju nuspojava trebate se posavjetovati sa svojim liječnikom, možda ćete trebati prilagodbu doze, au slučaju alergijskih reakcija - ukidanje lijeka.

predozirati

Nema izvještaja o simptomima predoziranja. Ako se slučajno uzme u dozi koja je znatno veća od terapeutskog, preporučuje se pražnjenje želuca. Ne postoji specifičan protuotrov, liječenje treba biti simptomatsko.

Posebne upute

Trenutno nema podataka o negativnim učincima didrogesterona u kroničnom zatajenju bubrega.

Potreban je temeljit klinički pregled ako je tumor koji ovisi o progesteronu u povijesti (npr. Meningioma), kao i u slučaju progresije tijekom trudnoće ili tijekom prethodne hormonske terapije.

U slučaju imenovanja didprogesterona u kombinaciji s estrogenom (na primjer, za hormonsku nadomjesnu terapiju), treba uzeti u obzir kontraindikacije i upozorenja povezana s primjenom estrogena.

Prije započinjanja hormonske nadomjesne terapije (HRT) potrebno je prikupiti kompletnu povijest. Tijekom liječenja preporuča se povremeno pratiti individualnu toleranciju HRT-a. Bolesniku treba obavijestiti o svim promjenama u žlijezdama mliječne žlijezde treba izvijestiti liječnika. Studije koje uključuju mamografiju trebalo bi provesti u skladu s općeprihvaćenim pregledom bolesnika.

Ponekad tijekom prvih mjeseci liječenja može doći do krvarenja uterusa. Ako se probojni krvarenje javlja nakon određenog vremena uzimanja lijeka ili nastavka nakon liječenja, trebali biste istražiti uzrok, izvršiti biopsiju endometrija kako bi se isključili zloćudne promjene endometrija.

Nemojte koristiti Duphastonove tablete za pacijente s genetski određenom netolerancijom galaktoze, nedostatkom laktaze ili sindromom malapsorpcije.

Interakcija lijekova

Možda blagi pad učinkovitosti Duphastona kada se uzima paralelno s rifampicinom ili fenobarbitalom, koji utječu na mikrosomalne jetrene enzime. Ti lijekovi mogu povećati brzinu biološke transformacije hormonskog lijeka Duphaston.

O nedosljednosti lijekova Duphastona s drugim informacijama o drogama do danas nije objavljeno.

Istodobno imenovanje progestogena s estrogenom preporuča se uzeti u obzir indikacije i kontraindikacije za potonje.

Recenzije

Podigli smo neke recenzije ljudi o drogi Duphaston:

 1. Anna. Za liječenje neplodnosti propisanog kolegija Duphaston. Na pozadini droge pojavio se snažan gnoj, ali ginekolog je uvjeravao da to nije od njega. Nije bilo menstrualnih poremećaja prije pilula, au prva dva mjeseca primjene ciklus je počeo skočiti s 22 na 28 dana. Pio sam lijek 6 mjeseci, a dugo očekivana trudnoća nije došla.
 2. Marina. Prvo sam upoznao Duphastona kad nosim drugo dijete. Prva trudnoća bila je jednostavna, bez ikakvih komplikacija, ali tijekom drugog je postojao prijetnju pobačaja uslijed niskog sadržaja progesterona. Ispada da ovo hormonalno sredstvo pomaže da se zatrudni i podupire trudnoću, sprječavajući rizik od pobačaja. Morao sam uzeti drogu već neko vrijeme. Budući da je prijetnja postojala, vidjela je Duphaston prije 20. tjedna trudnoće. Cijena nije jeftina, kako bismo dovršili tijek liječenja, morali smo potrošiti mnogo novca. Pa, ne možete učiniti zbog nerođenog djeteta. Osim toga, primijetio sam neke nuspojave. U početku, uzimanje lijeka nije uzrokovalo nelagodu, ali nakon što je pilula počela primijetiti povećanu pospanost, do kraja radnog dana bilo je teško, stalno je željela spavati. Možda droga nije kriva, samo je tijelo reagiralo na trudnoću na ovaj način, ali s prvim djetetom nije bilo takvog stanja. Na koncu, sve je dobro završilo, rodila sam kćer, a Duphaston mi je pomogao u tome.
 3. Katerina. Dobar dan! Dugo sam odlučio o upotrebi ovog lijeka. Pročitao sam recenzije i, moram reći, uglavnom nisu pozitivni. Hormonska je droga, štoviše, sasvim sintetizirana, i to nosi veliku opasnost. Slažem se sa svima koji su pisali o neuništivu akne, to je samo katastrofa. Popili sam Duphaston samo dva mjeseca, a tijelo je uzrujalo kao nakon moćne hormonske terapije. Postoje crvene, tvrde, potkožne akne po cijelom licu, i bolno je da ih dodiruju, a ne kao da imaju bilo kakve manipulacije s njima. Cijeli vrat, naročito na području štitne žlijezde, bio je pokriven "guskom bumps", što ukazuje na očite hormonske neuspjeha i neravnoteže, koža na rukama postala suha. O depresivnom stanju općenito se šutjeti. Djevojke, naravno, svatko je tijelo različito i reagira drugačije. Ali kao ja većina s takvom stranom. Nikad nisam podržavao upotrebu hormona. Sada sam morao podnijeti molitvu ginekologa, jer nije bilo trudnoće za godinu dana.
  Sve zdravlje i drago dvije trake!
 4. Eva. Sjedio sam u pekarnici tri godine na inzistiranje endokrinologa. Vrlo dobar lijek, i bio sam izvrstan, na njemu sam izgubio puno težine. A moj prijatelj tijekom trudnoće bio je propisan duphaston, ali nije je koristila, i kao rezultat toga, imala je ST. Sad se laktovi zagristi. Uostalom, ovaj lijek je vrlo djelotvoran i neće se ispustiti baš kao da. I okusa dobro, ni ne razumijete da sam pio neku pilulu. A ono što posebno sviđa je cijena.

Prema pregledima žena Duphaston povećava vjerojatnost začeća (uz pravilnu dijagnozu i sukladnost s režimom liječenja), značajno ublažava simptome koji se pojavljuju tijekom menopauze, djelotvoran je za endometriozu, cista jajnika i policistični jajnik. Nakon tretmana, većina pacijenata stabilizira menstrualni ciklus. Također postoji dokaz učinkovitosti lijeka u miomi maternice.

Među nuspojavama koje su opisale žene koje su uzimale Duphaston najčešće su bile mučnina, bolovi u trbuhu, labav stolice, opća slabost i debljanje. Međutim, unatoč neželjenim nuspojavama, pozitivna mišljenja lijeka su češća.

analoga

Najbliži analog lijeka je Utrozhestan. Bogat je prirodnim progesteronom koji se dobiva iz ekstrakta biljaka. Ovaj analog od Duphastona tijekom trudnoće može se uzeti. Dolazi u obliku tableta i svijeća. Liječnici preporučuju uzimanje zajedno kako bi postigli najbolji učinak u borbi protiv endometrioze i pobačaja.

U ljekarnama možete pronaći sljedeće analoge Duphaston:

Prije uporabe analoga, obratite se svom liječniku.

Duphaston ili Utrozhestan - što je bolje?

Usporedba ovih lijekova sugerira da oba lijeka imaju slične indikacije za upotrebu. No, lako je odrediti razliku: u sastavu Utrozhestana, za razliku od Duphastona, postoji prirodni progesteron iz sirovina biljaka. Što je bolje - Duphaston ili Utrozhestan - tijekom trudnoće, može se odrediti samo pojedinačno. Ali Utrozhestan također ima sedativni učinak na tijelo.

U nekim slučajevima oba lijeka propisuju se istodobno tijekom trudnoće.

Uvjeti skladištenja i rok trajanja

Tablete treba čuvati na mjestima s minimalnom razinom vlage u zatvorenoj originalnoj ambalaži. Temperatura skladištenja ne smije biti veća od + 30 ° C.

Dozvoljeni rok trajanja je 5 godina od datuma izdavanja (navedeno na pakiranju).

Duphaston

Opis od 10. rujna 2015

 • Latinski naziv: Duphaston
 • ATX kod: G03DB01
 • Aktivni sastojak: Didrogesteron (Dydrogesteron)
 • Proizvođač: Solvay Biologicals B.V., Abbott Biologicals B.V. (Nizozemska)

struktura

Sažetak svjedoči da je aktivni sastojak Didrogesteron uključen u sastav Duphaston, kao i pomoćne tvari: kukuruzni škrob, laktoza monohidrat, metil hidroksipropilceluloza, boja, magnezijev stearat, bezvodni koloidni silicijev dioksid.

Otpustite obrazac

Dostupni alat u obliku tableta 10 mg, broj 10, biconvex, okrugli oblik. Bijele tablete imaju rubove skošenih, pokrivene su školjkom. S jedne strane tableta ima "S" graviranje iznad znaka "6", s druge strane postoji opasnost i znak "155" na objema stranama. Ukupno je u blisteru ukupno 20 tableta, jedan blister se stavlja u kartonsku kutiju.

Farmakološko djelovanje

Aktivni sastojak droge dydrogesterona je analog prirodnog progesterona. Duphaston je hormonalni lijek.

Pod utjecajem ovog lijeka, nema smetnji termogeneze u ženskom tijelu, pa se može mjeriti bazalna temperatura kako bi se odredila ovulacija. Alat ne utječe na metaboličke procese u tijelu, funkcije jetre. Didrogesteron u svojstvima i strukturi vrlo je sličan prirodnom progesteronu. Međutim, alat ne izaziva manifestacije tih nuspojava koji se javljaju pri uzimanju niza sintetskih progesterona. Wikipedia pokazuje da ovaj alat nema androgenih, estrogenskih, anaboličkih, termogenih, kortikoidnih akcija. Kao dio hormonske nadomjesne terapije za klimakterijumom, lijekovi daju pozitivan učinak estrogena na lipidni profil ženske krvi. Ali ako estrogeni imaju negativan učinak na proces zgrušavanja krvi, tada didrogesteron ne utječe na koagulaciju.

Ako gutanje označen selektivno djelovanje progesterona na endometrij, što pomaže spriječiti simptome visokog rizika od hiperplazije endometrija ili karcinogeneze, izazvanih povećanom proizvodnjom estrogena. Lijek nema kontracepcijsko djelovanje. Tijekom liječenja, lijek ne utječe na ovulaciju. Mjesečno pri primanju sredstava također se nastavlja u uobičajenom ciklusu. Žena može postati trudna s didrogesteronom i spasiti trudnoću u postupku liječenja lijekom jer tijekom liječenja nema negativnog učinka na fetus. Postoji selektivni učinak na receptore progestina maternice. Ne utječe na ovulaciju folikula. Nisu zapaženi učinci maskulinizacije i virilizacije.

Kao i prirodni hormon, didrogesteron smanjuje razinu ekscitacije miometrija, kontraktilna aktivnost maternice smanjuje se pod njegovim utjecajem. Odgovor na pitanje da li ova težina utječe na težinu je nedvosmislena: uzimanje Duphastona ne doprinosi dobivanju dodatnih kilograma.

Dakle, didrogesterona smanjuje učinke prirodnog estrogena u tijelu, tako uspješno koristi u neplodnosti, PMS, uobičajenog pobačaj, u menopauzi, kod žena koje su već propustili pobačaj i drugi.

Farmakokinetika i farmakodinamika

Nakon oralne primjene dolazi do brzog apsorpcije didrogesterona iz gastrointestinalnog trakta, nakon 2 sata zabilježena je najveća koncentracija aktivne komponente u krvi. Stupanj vezanja na proteine ​​krvi iznosi 97%. 56-79% izlučuje se iz tijela bubrega, otprilike jedan dan nakon primjene, oko 85% se izlučuje iz tijela; Metaboliti su prisutni u urinu, uglavnom u obliku konjugata glukuronske kiseline.

Nema dokaza o promjeni farmakokinetike i farmakodinamike aktivnog sastojka kod osoba koje pate od bolesti bubrega. Nije zbrojeno.

Upozorenja za uporabu

Zašto su tablete koje je postavio Duphaston ovisi o dijagnozi i režimu liječenja, što određuje liječnik.

Trenutno se određuju sljedeće indikacije za uporabu lijeka:

 • Nedostatak progesterona u tijelu (neplodnosti povezane s nedostatnosti lutealne faze, uz opasnost pobačaja fetusa gubitka, dismenoreje, menstrualnih poremećaja ciklusa, sekundarnom amenorejom geneza).
 • U terapiji zamjene hormona (menopauza se koristi za neutralizaciju proliferativni učinak estrogena na maternicu sluznici kada se primjena estrogena, kod kirurške kastracije).

Tako tablete se dodjeljuju s disfunkcionalnog krvarenja iz maternice, cista na jajnicima za vrijeme u corpus luteum cista, kada endometritis, miom maternice.

Od onoga što je propisana lijekom čak i kada je propisano, i što bi trebao biti doza treba zatražiti od svog liječnika.

kontraindikacije

Postoje kontraindikacije za uzimanje Duphastona.

Prije svega, ne možete piti pilule s velikom osjetljivošću na didrogesteron ili druge komponente lijeka, jer to može naškoditi tijelu žene.

Oprezne pilule propisane ženama koje su prije trudnoće imale svrbež.

Nema podataka o negativnim učincima didrogesterona na osobe koje pate od kroničnog zatajenja bubrega.

Nuspojave Duphastona

U postupku primanja nekih nuspojava Duphastona može se primijetiti:

 • imunološki sustav: preosjetljivost (vrlo rijetko);
 • hematopoetski sustav: hemolitička anemija (izolirani slučajevi);
 • živčani sustav: migrena, glavobolja;
 • hepatobiliarni sustav: manja abnormalna funkcija jetre, koja može očitovati slabost, žuticu, bol u trbuhu;
 • reproduktivni sustav: probojni krvarenje kada se uzima (rijetko), sprečava se povećanjem doze lijeka; osjetljivost dojki može se povećati;
 • potkožno tkivo, koža: svrbež, urtikarija (rijetko), angioedem (vrlo rijetko);
 • zajednički poremećaji: periferni edem (vrlo rijetko).

Ako se pojavi bilo koji od ovih simptoma, liječniku treba obavijestiti o nuspojavama.

Upute za uporabu Duphaston (metoda i doziranje)

Lijek je propisan na individualnoj shemi, kao u planiranju trudnoće i ginekološkim bolestima. Kako uzeti, prije obroka ili nakon, nije važno.

Djufaston tablete, upute za uporabu

Navedeni režimi su samo indikativni. Za propisivanje režima liječenja, kako biste odredili koliko dugo možete uzeti pilule, liječnik mora uzeti u obzir simptome bolesti, faze mjesečnog ciklusa. Dnevna doza lijeka treba podijeliti na 2-3 doze, redovito treba popiti tablete.

U slučaju endometrioze, Duphaston se propisuje u dozi od 10 mg didrogesterona 2 ili 3 puta dnevno. Kako uzimati Duphaston s endometriozom, ovisi o receptu liječnika. Potrebno je prihvatiti sredstva od 5 do 25 dana ciklusa ili da to učinite bez prekida. Treba imati na umu da samo liječnik može propisati Duphaston za endometriozu. Pregled liječnika na internetu ili bilo kojem medicinskom forumu s informacijama o liječenju treba uzeti samo kao informacije za upoznavanje.

Duphaston za koncepciju neplodnosti geneze progesterona propisan je od 11 do 25 dana mjesečnog ciklusa. Kako uzimati Duphaston za začeće, svakako morate naučiti od stručnjaka. U pravilu, recepcija traje 3-6 mjeseci. Kako uzimati Duphaston da zatrudni, koliko trebate piti da biste zatrudnili, ovisi o dijagnozi žene, individualnim karakteristikama njezina tijela.

Ako dođe do zakašnjenja nakon uzimanja tablete i drugih znakova trudnoće tijekom uzimanja lijeka, liječenje treba nastaviti, a doza mora biti jednaka onoj koja je propisana za uobičajeni gubitak trudnoće.

Ako je žena prijetila pobačajem ili uobičajenim gubitkom trudnoće, preporučljivo je koristiti lijek samo ako postoji jasan dokaz endogenog nedostatka progesterona. Za žene s prijetnjama pobačaja naznačena je jedna doza didrogesterona 40 mg, a tijekom tjedna potrebno je 10 mg svakih 8 sati. Nadalje, dozu se postupno smanjuje. Ali ako se pojavi prijetnja pobačaja, povećava se doza. Aplikacija se može prakticirati do 20. tjedna trudnoće. No, točnije o tome koji tjedan uzimati pilule tijekom trudnoće, liječnik će vas savjetovati pojedinačno.

Kako poduzeti s prijetnjom pobačaja u ranoj fazi, liječnik određuje pojedinačno. U pravilu, uobičajeno pobačaj u fazi planiranja trudnoće duphaston recepciji se održava od 11. do 25. dana ciklusa, pod uvjetom da je došlo do začeća, žena, a zatim prima istu dozu. Nadalje, nakon 20 tjedana trudnoće, dozu treba postupno smanjivati.

Žene s PMS su propisane tablete od 11 do 25 dana na 10 mg, liječenje traje od 3 do 6 mjeseci.

Duphaston tijekom kašnjenja menstruacije, s nepravilnim ciklusom i drugim poremećajima menstruacije propisuje od 11 do 25 ciklusa, 2 puta dnevno, 20 mg. Kako uzrokovati mjesečni duphaston, ovisi o dijagnozi žene. Liječnik propisuje lijek za nepravilan ciklus, određuje kako uzimati Duphaston, uzrokovati mjesečno, koliko piti, uzrokovati mjesečno. Bilo da je moguće uzrokovati menstruaciju s amenoreju, ovisi o točnosti liječenja. U pravilu, uzimanje Duphastona u ovom slučaju kombinira se s uzimanjem estrogena. Takav tretman treba prakticirati najmanje tri mjesečna ciklusa.

U slučaju disfunkcionalnog krvarenja, lijek se propisuje u dozi od 10 mg dva puta dnevno, tijekom 5-7 dana, u kombinaciji s 0,05 mg etinil estradiola. Kako bi se spriječio razvoj krvarenja, tablete se propisuju u dozi od 10 mg od 11 do 25 dana menstruacije. Receptor se kombinira s 0,05 mg etinil estradiola (1 puta dnevno).

Ako je potrebno, hormonska nadomjesna terapija prakticira se u kombinaciji s estrogenom. Kontinuirano liječenje uključuje uzimanje 10 mg lijeka tijekom 14 dana tijekom svakog mjesečnog ciklusa. Ako je potrebno, dozu se može povećati na 20 mg dnevno.

Kako uzimati Duphaston s endometrijskom hiperplazije ovisi o tome što drugi lijekovi koje liječnik propisuje za liječenje. U pravilu, liječenje endometrijske hiperplazije uključuje uzimanje lijeka u dozi od 10 mg od 16. dana do 25. dana ciklusa.

Kako uzimati Duphaston s cistom jajnika ovisi i o imenovanju specijalista. Kod ciste jajnika, liječenje bi trebalo trajati najmanje 3 mjeseca.

Liječenje folikularne ciste jajnika uključuje imenovanje 10 mg lijeka 2 puta dnevno. Slično doziranje dnevno je propisano ako se provodi liječenje disfunkcije jajnika, kao i ako se dijagnosticiraju multifolikularni jajnici.

Ako žena propusti Duphaston tabletu, tada se ne smije uzimati dodatna doza. Moramo nastaviti s sljedećom pilulom. Radi praktičnosti, možete računati koliko tableta u paketu Duphaston otišlo i kontrolirati pravilnost recepcije.

Uz bilo koju dijagnozu, Duphaston ne bi trebao početi piti bez liječničkog recepta.

predozirati

Nema podataka o sredstvima predoziranja. Ako je velika doza uzeta slučajno, a pacijent ima nelagodu ili mučninu iz pilula, operite trbuh i uzmite simptomatsku terapiju.

interakcija

U isto vrijeme uzimanje induktora mikrosomalnih jetrenih enzima (rifampicin, fenobarbital) moguće je ubrzavanje metabolizma didrogesterona i smanjenje učinka.

Nema podataka o nekompatibilnosti s drugim lijekovima.

Duphaston i Proginova mogu se propisati paralelno, najčešće pri planiranju trudnoće. Proginova - estrogenski lijek.

Duphaston i Klostilbegit propisuju se u kompleksu za liječenje neplodnosti. Clostilbegit je nesteroidni anti-estrogen koji stimulira ovulaciju.

Borovaya uterus i Duphaston - kompatibilnost ovih lijekova je kontroverzna. Postoje dokazi da biljni lijek biljnih utroba u kombinaciji s Duphastonom može uzrokovati krvarenje.

Uvjeti prodaje

Ljekarne prodaju po receptu, pacijenti dobivaju recepte na latinskom jeziku.

Uvjeti skladištenja

Proizvođač osigurava da tablete morate pohraniti na temperaturi koja ne prelazi 30 ° C, na suhom mjestu.

Rok trajanja

5 godina. Nakon tog razdoblja ne biste trebali primjenjivati.

Posebne upute

Ako se Duphaston koristi u kombinaciji s estrogenom, treba paziti na bolesnike s vaskularnim, srčanim, bubrezima, dijabetesom, epilepsijom i bolestima migrene. Također pažljivo propisano za bolest jetre.

Ako je lijek za žene hormonsku nadomjesnu terapiju propisano, potrebno je provesti nekoliko studija prije početka, a kasnije i redoviti pregled mamografskih pregleda. Važno je uzeti u obzir sve kontraindikacije. Liječnik mora jasno pregledati povijest bolesnika. U procesu HRT-a, tolerancija takvog liječenja treba pratiti s određenom frekvencijom. Postoji mogućnost probojnog krvarenja u prvim mjesecima terapije. Ako se takvo krvarenje javlja i nakon liječenja, žena mora imati biopsiju endometrija kako bi isključila maligne procese.

Duphastona ne smiju uzimati oni koji pate od nedostatka laktoze, galaktoze ili malapsorpcijskog sindroma.

Ne utječe na sposobnost vožnje automobila ili rada s preciznim mehanizmima.

Ako redovito primate iscjedak prilikom uzimanja tableta, o tome obavijestite svog liječnika.

Budući da je Duphaston sintetski progesteron, može zamijeniti prirodni hormonski progesteron, za koji je Duphaston propisan za trudnice, kao i za žene tijekom planiranja trudnoće. Kako piti Duphaston da bi zatrudnio, određuje liječnika. Na pitanje da li ovaj lijek suzbija ovulaciju, stručnjaci nedvosmisleno odgovoriti negativno. Kako ovaj lijek utječe na ovulaciju ovisi o učestalosti i trajanju njegove primjene.

Često su žene zainteresirane za to da li lijek može uzrokovati kašnjenje u menstruaciji ili kako piti za pozivanje na menstruaciju. Treba podrazumijevati da regulacija mjesečno pruža proizvode u tijelu estrogena i progesterona. Često, žena primjećuje da nije počela njeno razdoblje ako postoji nestašica progesterona u njenom tijelu. Ako jajnici ne proizvode dovoljno progesterona iz bilo kojeg razloga, propisuje se tijek Duphastona. Ako ne dolazite mjesečno nakon uzimanja Duphastona, trebali biste napraviti test trudnoće. Ako ne postoji menstruacija nakon prekida lijeka, a žena nije trudna, posavjetujte se sa svojim liječnikom. Razlog za siromašne mjesečno nakon lijeka može biti nedostatak estrogena, kasna ovulacija, promjene u maternici.

Treba imati na umu da dok prakticiranje Duphastona traži menstruaciju "za praktičnost", bez prethodnog zahtjeva od liječnika, žena, iako poziva na razdoblja, istodobno ugrožava funkcije hormonskog sustava. Kao rezultat toga, nakon nekontroliranog liječenja, žena se ponekad žali da ima puno vremena nakon uzimanja pilula ili dugih razdoblja.

Stoga, odgovor na pitanje je li moguće uzimati Duphaston bez recepta je nedvosmislen: to se ne smije učiniti.

Još jedno pitanje koje interesira žene: Jesu li oni bolji od Duphastona? Naime, to je uzbudljivo s dugim prijemom? Budući da je aktivna supstanca lijeka sintezni progesteron, stručnjaci negativno reagiraju na pitanje jesu li dobili masnoću od toga.

Analozi Duphastona

Svaka zamjena za Duphaston mora odobriti liječnik. Ono što može zamijeniti ovaj lijek ovisi o dijagnozi pacijenta i individualnom tijeku bolesti. Analogni pripravak je Prajisan, drugi lijekovi sličnog učinka su Utrogestan, progesteron u ampulama itd. Cijena Duphastinih analoga može biti nešto niža.

Utrotestan ili Duphaston - što je bolje?

Usporedba ovih lijekova sugerira da oba lijeka imaju slične indikacije za upotrebu. No, lako je odrediti razliku: u sastavu Utrozhestana, za razliku od Duphastona, postoji prirodni progesteron iz sirovina biljaka. Što je bolje - Duphaston ili Utrozhestan - tijekom trudnoće, može se odrediti samo pojedinačno. Ali Utrozhestan također ima sedativni učinak na tijelo. Ponekad su oba lijeka propisana istodobno tijekom trudnoće.

Što je bolje: Duphaston ili Norkolut?

Norcolut se također koristi u ginekologiji. Međutim, ima drugačiji aktivni sastojak - noretisteron. To je jeftiniji lijek, ali to vam se ili njemu više ne sviđa tek nakon savjetovanja s liječnikom.

Prajisan ili Duphaston - što je bolje?

Prajisan je hormonalni lijek, analogni od Duphastona. Ima slične pokazatelje, ali je niži. Ipak, liječnici ne preporučuju da donose vlastite odluke o zamjeni sredstava.

Za djecu

Djeca nisu dodijeljena. Liječnik može propisati adolescentnim djevojkama zbog kršenja mjesečnog ciklusa. Kako uzeti kršenje ciklusa u djevojčicama, te pilule, individualno odredi liječnik. Nakon savjetovanja, on određuje je li moguće piti s mjesečnim sredstvima i je li poželjno to učiniti.

Duphaston i alkohol

Budući da se lijek dugo mora piti, mnoge su žene zainteresirane da li je moguće piti alkohol tijekom postupka liječenja. U uputama za lijek nema podataka o tome. Istovremeno, mnogi pregledi pokazuju da se alkohol može konzumirati u malim količinama. Ipak, liječnici upozoravaju da kombinacija alkohola i hormonskih lijekova može nepovoljno utjecati na hormonsku pozadinu, funkcije jetre i izazvati druge negativne pojave. Osim toga, učinkovitost alata u kombinaciji s alkoholom značajno se smanjuje. Alkohol je apsolutno kontraindiciran za one koji postanu trudni na Duphastonu.

Duphaston tijekom trudnoće i dojenja

Upute pokazuju da se droga može piti tijekom trudnoće. Uzimanje tableta tijekom trudnoće moguće je rano kako bi spriječili pobačaj. Stoga je Duphaston tijekom rane trudnoće propisano ženama koje su prethodno patile od abortusa ili koji su imali zamrznutu trudnoću. No, u pravilu, liječnik preporučuje da takvi bolesnici primaju Duphaston pri planiranju trudnoće. Je li moguće piti lijek, koliko treba i kako uzeti Duphastona pri planiranju trudnoće, liječnik određuje nakon što žena prođe testove za progesteron. Tijekom rasprave o drogama Duphaston tijekom trudnoće, pregledi liječnika ukazuju na to da se ovaj lijek treba propisati samo nakon temeljitog i temeljitog pregleda pacijenta.

U pravilu, tijekom razdoblja planiranja trudnoće, lijek se primjenjuje tijekom 3-6 mjeseci. Morate piti od 11 do 25 dana. No ova je shema važna samo za žene čiji mjesečni ciklus iznosi 28 dana. Koliko pijete lijekove s različitim trajanjem ciklusa, to će liječnik reći.

Važno je znati kako otkazati ovaj lijek tijekom trudnoće. Pod uvjetom da se trudnoća dogodila tijekom uzimanja tableta, Duphaston se mora poduzeti dalje. U razdoblju trudnoće, doza je 20 mg lijeka dnevno (u dvije doze). Treba uzeti u obzir i kako otkazati ispravno tijekom trudnoće Duphaston. Obavezno se posavjetujte s liječnikom kako smanjiti dozu i do kojeg tjedna piju pilule. Plan otkazivanja za trudnoću podrazumijeva uzimanje lijeka prije 20. tjedna trudnoće, ali ponekad vrijeme do kojega treba uzimati lijek ovisi o individualnom zdravlju budućih majki. Neke se žene preporučuju da otkažu već 16 tjedana. Ali u svakom slučaju, detaljno preporučiti kako otkazati tijekom trudnoće Duphaston, trebao bi biti samo ginekolog. Ne možete se voditi savjetom koje druge žene pišu na forumima ili u recenzijama o alatu. Nakon uzimanja i nakon prekida lijeka, važno je redovito pratiti stanje žene. Tijekom trudnoće, u nekim slučajevima Duphaston i Proginova su propisani u isto vrijeme.

Često su trudnice zainteresirane za način na koji Duphaston općenito utječe na tijelo, osobito je li se oporavlja od njega. Treba napomenuti da je dobitak težine tijekom trudnoće fiziološki proces, nije povezan s uzimanjem pilula.

Duphaston Recenzije

Žene koje uzimaju hormonske tablete Duphaston, recenzije ostavljaju u većini slučajeva pozitivne. Često se u mreži napominje da lijek pomaže da se zatrudni, tj. Povećava vjerojatnost začeća.

Recenzije o Duphastonu pri planiranju trudnoće pokazuju da ako slijedite režim i pod nadzorom liječnika možete dobiti željeni rezultat. Međutim, pomaže li se trudnoća s neplodnost također ovisi o tome je li dijagnoza ispravno napravljena. Žene također pišu na forumima da lijek može značajno ublažiti simptome tijekom menopauze.

Također postoje mnoge pozitivne preporuke o upotrebi lijekova za endometriozu, za ciste, za policistične jajnike, za ciste jajnika, itd. Lijek se često propisuje u kombinaciji (na primjer, kod Proginove itd.).

Žene koje prakticiraju liječenje endometrioze i drugih bolesti Duphaston, ponekad pišu o nuspojavama. Najčešće, kod uzimanja pilula kod pacijenata, zabilježene su sljedeće nuspojave: mučnina, proljev, bolovi u trbuhu, opća slabost, kao i prekomjerna tjelesna težina.

Mnogi bolesnici, uzimajući pilule tijekom trudnoće, uspjeli su roditi zdrave bebe. Recenzije Duphastona u kršenju ciklusa u većini slučajeva ukazuju da je nakon uzimanja tableta mjesečni ciklus stabiliziran. Također, često postoje pozitivne recenzije o Duphastonu s odgodom menstruacije. Profesionalci na internetu također često raspravljaju o Duphastonu. Pregled liječnika s miomom i drugim bolestima ginekološkog profila ukazuje da stručnjaci vjeruju da je lijek učinkovit.

Među ostalim, mreža često govori, Duphaston - hormonalna ili ne. Pacijenti postavljaju pitanja o hormonskim pilulama ili ne i stručnjacima. Mnogo je povratnih informacija od onih koji su pomogli uzeti tabletu. Na forumima, žene raspravljaju o tome mogu li zatrudnjeti tijekom uzimanja lijeka, bez obzira na to utječu li na ovulaciju, osobito na suzbijanje ovulacije ili ne. Često postoje i opisi pojedinih situacija, na primjer: "Pijem drogu, ali ne postoje menstruacije", "pio sam 10 dana, ali nema mjesečnica".

Što se tiče unosa droga kod žena, mnoga su pitanja koja stručnjacima traže online. Ljudi često pitaju može li se Duphaston uzimati tijekom menstruacije, da li njegov unos utječe na hCG razinu, i može li se iz njega oporaviti.

Cijena Duphaston, gdje kupiti

Cijena Duphastonovih tableta je u prosjeku 460-550 rubalja. Kupi Duphaston u ljekarni u Moskvi može biti recept. Koliko troškova Duphostona u ljekarnama u Novosibirsk, u Omsku, u Samari, ovisi o mjestu prodaje, ali u prosjeku trošak lijeka je isti. U ljekarni "Ozerki" trošak lijeka - u prosjeku 450 rubalja.

Cijena Duphastona u ljekarni u Kharkovu ne razlikuje se od troškova u drugim gradovima (Kijev, Odesa, Donjeck, Zaporizhia, Dnepropetrovsk itd.). U prosjeku, u Ukrajini trošak droga Duphaston 10 mg (paket od 20 komada.) - 330-370 grivna.

U Kazahstanu, proizvod možete naručiti putem mrežnih ljekarni. Postoji mnogo oglasa koji prodaju lijek.

Duphaston

Upute za uporabu:

Cijene u mrežnim ljekarnama:

Duphaston je lijek koji se koristi u uvjetima karakteriziranim nedostatkom progesterona. Aktivni sastojak lijeka u svojoj molekularnoj strukturi, farmakološkim i kemijskim svojstvima blizu prirodni progesteron, no za razliku od većine sintetskih gestagena, nema nuspojava osobite njima.

Otpustite obrazac i sastav

Oblik doziranja Douchaston - obložene tablete koje sadrže 10 mg didrogesterona.

Pomoćne tvari su: hipromeloza, laktoza monohidrat, magnezijev stearat, kukuruzni škrob, koloidni silicijev dioksid.

Tabletna ploča izrađena je od Opadray Y-1-7000 koji sadrži polietilen glikol 400, titanijev dioksid i hipromelozu.

Duphastonove tablete prodaju se u 20 kom. u blisteru, 1 blister po pakiranju.

Upozorenja za uporabu

Duphaston je propisan za uvjete karakterizirane manjkom progesterona. Naročito, lijek se koristi za:

 • endometrioza;
 • Dysmenoreja i nepravilna menstruacija;
 • Neplodnost zbog lutealne insuficijencije;
 • Disfunkcionalno krvarenje maternice;
 • Premenstrualni sindrom;
 • Prijeteći ili uobičajeni pobačaj (u slučaju nedostatka progesterona);
 • Sekundarna amenoreja (u kombinaciji s estrogenom).

Kao hormonska zamjenska terapija kod žena s Djufaston propisane poremećaje koji proizlaze iz kirurških ili prirodne menopauze s netaknutim maternice kako bi se neutralizirao proliferativni učinak estrogena na endometrij.

kontraindikacije

Korištenje Duphastona je kontraindicirano:

 • Uz poznatu preosjetljivost na didrogesteron ili bilo koji ekscipijens;
 • Pacijenti s genetski određenom netolerancijom na galaktozu;
 • Pacijenti s malapsorpcijskim sindromom;
 • Kad nedostaje laktaza.

Pod posebnim promatranjem, lijek se koristi kada postoji pacijentova povijest pokazivanja svrbeža tijekom prethodne trudnoće.

U kombinaciji s estrogenom, Duphaston se koristi s oprezom kod žena s migrenom, dijabetesom, smanjenom funkcijom bubrega, epilepsijom, kardiovaskularnim bolestima.

Doziranje i administracija

Duphastonova doza i režim liječenja ovise o dokazima.

S endometriozom, 1 tableta je propisana 2-3 puta dnevno. Uzmi lijek može se preporučiti kontinuirano ili od 5 do 25 dana menstrualnog ciklusa.

U liječenju neplodnosti, Duphaston propisuje jednu tabletu od 14. do 25. dana ciklusa. Trajanje liječenja je najmanje 6 mjeseci. Nakon početka trudnoće, u prvim mjesecima liječnik može savjetovati da nastavi uzimati lijek prema shemi preporučenom za liječenje abortusa.

S uobičajenim pobačajem do 20. tjedna trudnoće, lijek se uzima 1 tabletom dva puta dnevno, nakon čega se doziranje postupno smanjuje.

Pri prijetnji pobačaja, žena pod nadzorom liječnika obično traje 40 mg didprogesterona jednom, a zatim svakih 8 sati, uzmite 1 tabletu. Trajanje liječenja određeno je potpunim nestankom simptoma.

Kada dismenoreja, predmenstrualni sindrom, nepravilni menstruacija i amenoreja imenuju 1 stol. dva puta dnevno. U prvom slučaju lijek se uzima od 5. do 25. dana ciklusa, u ostatku - od 11. do 25. dana. Samo s amenoreju, osim Duphastona, obično se propisuje estrogen (jednom dnevno od prvog dana do 25 dana ciklusa).

Kako bi se spriječio disfunkcionalno krvarenje maternice, preporučljivo je uzeti tablicu lijeka 1. dva puta dnevno od 11 do 25 dana ciklusa, da se zaustavi krvarenje - na 1 tab. dva puta dnevno za 5-7 dana.

Kada je hormonska nadomjesna terapija Duphaston propisana u kombinaciji:

 • Uz ciklički režim estrogena - i 1 tab. jednom dnevno tijekom posljednjih 12-14 dana njihove uporabe;
 • S kontinuiranom terapijom estrogenom - 1 tab. jednom dnevno tijekom 14 dana kao dio 28-dnevnog ciklusa.

Prema rezultatima ultrazvuka ili biopsije, dnevna doza Duphastona u nekim slučajevima može se povećati na 20 mg (2 tablete).

Nuspojave

Prema pregledima bolesnika, lijek se općenito dobro podnosi.

Relativno česte nuspojave Duphastona su glavobolja i migrena.

Rijetko, uključujući i izolirane slučajeve, zabilježene su neželjene reakcije:

 • Hemolitička anemija;
 • Reakcije preosjetljivosti;
 • Manji funkcionalni poremećaji jetre koji ponekad prate slabost, slabost, bol u abdomenu, žutica;
 • Probijanje krvarenja maternice (ovaj nuspojava može se spriječiti povećanjem doze Duphastona);
 • Alergijske reakcije, koje se manifestiraju svrabom, urtikarijom, osipom, angioedemom;
 • Povećana osjetljivost mliječnih žlijezda;
 • Periferni edem.

Slučajevi predoziranja Duphaston do danas nisu prijavljeni. Ako slučajno uzmete preveliku dozu lijeka, preporučujemo da napravite pražnjenje želuca. Nema specifičnog protuotrova didrogesterona, liječenje overdoza je simptomatsko.

Posebne upute

Prema svjedočenju, Duphaston se može koristiti tijekom trudnoće. Budući da aktivni sastojak lijeka izlučuje majčino mlijeko, tijekom liječenja preporuča se prestati s dojenjem.

Hormonska nadomjesna terapija s Duphastonom može se provesti samo nakon prethodnog liječničkog pregleda, uzimajući u obzir sve podatke anamneze. Tijekom razdoblja liječenja potrebno je kontrolirati individualnu toleranciju takvog režima terapije i redovite mamografije. Svakom pacijentu treba upozoriti na bilo kakve promjene u mliječnim žlijezdama, odmah se posavjetujte s liječnikom.

Metabolizam dydrogesterona ubrzava i stoga smanjuje učinkovitost Duphaston induciranih mikrosoma jetrenih enzima (na primjer, rifampicin i fenobarbital). Stoga ova kombinacija lijekova nije preporučljiva. Slučajevi Duphastonove nekompatibilnosti s drugim lijekovima su nepoznati.

Dewaston nema negativan učinak na brzinu reakcije i sposobnost koncentracije.

analoga

Odsutni su podaci o strukturnim analogima Duphastona.

Po pripadnosti jednoj farmakološke skupine ( "gestagena") Analozi priprave može smatrati znači Visan, Iprozhin, Kraynon, Megeys, medroksiprogesteron objektiva, Norkolut, Oxyprogesterone kapronat, Orgametril, Pradzhisan, Pregnin, progesteron Prozhestozhel, Utrozhestan et al.

Uvjeti i uvjeti skladištenja

Duphaston je lijek za lijekove. Čuvajte je, prema uputama, na temperaturi do 30 ° na suhom, zaštićenom od prodiranja sunčeve svjetlosti i vlage. Rok trajanja tableta - 5 godina.

Pronašli ste pogrešku u tekstu? Odaberite ga i pritisnite Ctrl + Enter.