Trebate li dummy novorođenče - pro i kontra, mišljenje dr. Komarovskog

Bol

Dummy - ključni simbol koji je usko povezan sa svijetom novorođenčadi i prvom godina života beba. Čak i prije rođenja djeteta, roditelji razmišljaju o tome trebaju li to poznati pribor.

Prilikom odlučivanja hoćete li učiti bebu na bradavicu, važno je proučiti trenutke povezane s njegovim negativnim i pozitivnim utjecajem. Potrebno je slušati savjet pedijatara kako bi bradavica bila što udobnija i sigurnija. Ovaj članak detaljno razmatra pitanje prednosti i štete dummy, također predstavlja mišljenje uglednog pedijatru Komarovsky.

Trebam li učiti bebe na bradavicu?

Sve zdrave novorođenčadi imaju izražen refleks usisavanja. Odmah nakon rođenja, dijete je već u stanju zgrabiti majčinu bradavicu i započeti proces.

U interakciji s majčinom dojkom ili bocom smjese, dijete ne samo da dobiva hranu, nego i nastoji utješiti. Usisavanje pomaže djetetu da se opusti i osjeća udobnost, a lutka će ovdje postati vjerni pomagač.

Je li moguće i potrebno podučiti bebu na bradavici? Jednostavno je potrebna za umjetno hranjene bebe, hrane se satima, a refleks sisanja nije potpuno zadovoljan, tako da roditelji roditelja mogu koristiti bradavicu, ona će utješiti ili ometati dijete. Djeca koja primaju dojke na zahtjev, također voljno uzimaju bradavicu. No, u ovom je slučaju davanje pacifiera bolje od prvog dana, ali nakon nekoliko tjedana, kada je uspostavljena laktacija.

Pogledajte videozapis o tome treba li učiti djetetu na lutke:

Pro i kontra za bebu

Psiholozi kažu da je bradavica potrebna kako bi potpuno zadovoljila refleks sisanja, au budućnosti nije bilo takvih problema kao što je usisavanje palca, dugu ovisnost o bocu vode ili mješavini, želja da se ugrize nokti i olovke. Neki stručnjaci čak pronašli vezu između nerealiziranog refleksa i pušenja u odrasloj dobi.

Prije svega, lutka djeteta je neophodna za vrlo uzbuđene bebe koje se ne dobro spavaju ili se često noću probude. Pomaže djetetu da se brzo smiri i utješi. Osim toga, beba pomiče pažnju na bradavicu, a omiljeni proces usisavanja olakšava preživljavanje crijevnih grčeva, teething boli ili jednostavno bježanje od dosadnih čimbenika.

Prednosti

Govoreći o blagodatima pacifiera za bebu i majku, možemo primijetiti sljedeće pozitivne bodove:

 1. Puno zadovoljstvo reflasa usisavanja u bilo kojem trenutku kada nema boca ili majčinske dojke u blizini.
 2. U budućnosti je lakše odsjesti dijete iz bradavica nego sisati druge predmete, jer u nedostatku mačjeg djeteta beba može početi uzimati usta prstima, šakama ili sitnim stvarima koje će naći u kući.
 3. Bradavica brzo smiruje bebu, potiče brzo spavanje i dobar san. Daju mu osjećaj udobnosti kad sisa.
 4. Prikladno je uzeti pribor na cesti, putovanje, pogotovo ako ćete letjeti zrakoplovom. Tijekom polijetanja i slijetanja, dijete neće postavljati uši uslijed sisanja i gutanja sline.
 5. U hladno vrijeme kad hodate, dijete s bradavicom udiše hladan zrak kroz nos, a ne usta, pa se rizik od hladnoće smanjuje.
 6. Tijekom sisanja, aktiviraju se receptori, koji imaju dobar učinak na crijeva.
 7. Djeteta djeteta štiti bebu od sindroma nenastanja smrti dojenčadi, čime se sprječava da jezik padne tijekom spavanja.

Prema nekolicini pedijatara, nemoguće je, ili barem, nije preporučljivo koristiti ovu temu. Razlozi za ne bradavice:

 1. Rizik od razvoja infekcije u usnoj šupljini se povećava.
 2. Postoji svibanj biti problema s pogrešnim oblikom ugriza.
 3. U posebnim slučajevima uvijek je potrebna opskrba sterilnih pacifiera, u protivnom dijete može postati histerijalno kada se pada bradavica zaprlja i majka nije čista. Roditelji su strogo zabranjeni da lizaju pacifiera da bi ga "očistili", a to je ispunjeno prijenosom raznih bakterija koje su štetne za floru krhkog dječjeg organizma. Soother - osobni atribut djeteta!
 4. Kod korištenja dude, normalni proces dojenja može biti poremećen, broj dojenja i količina proizvedenog mlijeka mogu se smanjiti.
 5. Stalna uporaba lutke dovodi do nedostatka komunikacije između djeteta i majke, što utječe na razvoj i psihološku stabilnost.

Argumenti "za" i "protiv" od Komarovskog

Komarovsky smatra da pacifier nije neophodan za bebe. Ako dijete ne želi dude, onda je čak i dobro, roditeljima će se poštedjeti teški problem odbića, a dijete će biti oslobođeno ljubavi.

Međutim, u posebnoj obuci za bradavicu nema smisla, jer u sebi nosi i korist i štetu. Iako poznati liječnik priznaje da su sve pozitivne i negativne posljedice uvelike pretjerane, a što je najvažnije, kada se koristi lutka, to je higijena, jer postoji opasnost od prenošenja infekcija djetetu preko prljave površine.

Jedini značajan argument protiv bradavica Komarovsky vjeruje moguću povredu dojenja.

Prvi mjesec nakon porođaja važan je rok za početak dobre laktacije, majka treba nanositi dijete na prsa što je češće moguće, potičući oslobađanje mlijeka. Bradavica u ovom trenutku može ometati i ometati proces. Također, bradavica uzrokuje probleme s dojenjem u budućnosti pa je bolje odgoditi ga za 4-5 tjedana.

Pogledajte video o tome što je mišljenje pedijatara Komarovskog o korištenju bradavica:

Savjeti za roditelje

Odluka o upoznavanju djeteta s pacifierom je pojedinačno u svakom slučaju. Ako je izbor napravljen u korist bradavica, možete pronaći korisne savjete koji će pomoći roditeljima da imaju više znanja o ovoj temi:

 1. Nemojte davati lutku iz bilo kojeg razloga i na najmanji lik. Postoji mnogo načina da se uz pomoć igara smetaju dijete. Bradavica je stvarno potrebna samo ako beba ne može zaspati ili je zabrinuta zbog zdravstvenih problema - kolike, groznice.
 2. Nemojte zloupotrijebiti lutku i dopustiti bebi da ga sisati dugo i često.
 3. Prilikom kupnje, vodite računa o dobnoj kategoriji, obliku i materijalu proizvoda. Pravilno odabrana bradavica je glavno pravilo korištenja.
 4. Možete kupiti dodatnu opremu samo u ljekarnama i specijaliziranim dječjim trgovinama, čime se zaštitite od proizvoda i krivotvorenja niske kvalitete.
 5. Svakodnevno morate provjeriti integritet lutke, u prisustvu rupa ili pukotina, u kojima se bakterije uspješno razvijaju, mora se baciti. Ne smijemo zaboraviti na redovitu sterilizaciju i pranje proizvoda.
 6. Preporuča se mijenjanje bradavica jednom svakih 4-6 tjedana.
 7. Nakon jedne i pol godine, puno je teže odvojiti dijete od pacifiera, pa je bolje ranije se riješiti ljubavi.
 8. S pojavom zuba, morate se prebaciti na proizvode od lateksa, oni su jači od silikona, a djeca se lako zagristi.
 9. Za pričvršćivanje pacifiera na dječju odjeću, postoje sigurne plastične odjeće i posebni držači, žice i metalni lanci nisu prikladni za tu svrhu zbog rizika od gušenja.
 10. Dijete bi voljelo oblik i izgled bradavica, a svaki put dok dijete ne bira, nudite mu novi proizvod.

zaključak

Dummy kombinira i korist i štetu. Bilo je potrebno podučiti određenu bebu bradavici, samo roditelji i on zna. Ako mudro koristite čašu i sjetite se preporuka liječnika, ona će biti dobar pomagač i olakšat će njegu bebe, kao i sačuvati živce i raspoloženje majke.

Ali ne i sve bebe se slažu oko bradavice, ne biste trebali očajavati i biti uzrujani u takvim slučajevima, jer čašica nije neophodna dodatna oprema, ali pomoćni alat bez kojeg možete učiniti.

Dummy za novorođenče - potreban ili ne

Dummy za novorođenče - potreban ili ne

Kada se dijete rodi, jedan od prvih darova za njega je lutka. I trebate li to uopće? Bakin tvrde da je apsolutno nužno da mirotvorac bebe su mirnije i bolje spavaju, ali u mnogim bolnicama neonatologa brani davati svojoj djeci.

Razmotrite sve prednosti i nedostatke.

Za početak, vidimo što je potrebno za lutku za novorođenče. I izmislila je kako bi zadovoljila refleks sisanja djeteta. Dakle, ako majka doji djetetu na zahtjev, njegov refleks usisa je potpuno zadovoljan. Njezine majke, usput, primjećuju da čak i ako počnu ponuditi babi sa svojim bebama, onda ga samo ispljune i ne žele sisati. Klinac uvijek uzeti mirotvorac, ako je potrebno, odnosno djeca, koja su dojena od strane režima, sa zadovoljstvom sisa mirotvorac, jer je njihova refleksa sisanja nije zadovoljan. Majke blizanaca koji dojkaju također često koriste tipične dude, jer može biti vrlo teško hraniti ih dvije do pune potražnje dvoje.

Ako se odlučite dojiti isključivo dojene, nije potrebno dati bebi mirotvorac, kako dijete može pogoršati ispravan hvatanje bradavice. Može početi sisati poput mačjaka, šuškati i žvakati. Kao rezultat toga, mlijeko će pogoršati, beba će početi nervozni i napustiti dojku, a majka će dobiti bolne pukotine i otvrdnjavanje.

Ako niste razvili dojenje i trebali ste premjestiti dijete u smjesu, trebate samo lutku za novorođenče. Vrlo često se događa da beba plače, vrišti, a to ne može biti ništa uvjeriti skrb majka u ovom slučaju će „sisyu”, a ne dojenje mirotvorac i beba će se smiriti odmah. Osim toga, ako niste navikli na bebi cuclu, može konačno početi sisati prst, što dovodi do pogrešnog formiranja zuba i desni.

Ali nemojte zloupotrijebiti ovaj alat, ne zaboravite da je lutka nužna prvenstveno radi smirivanja djece, a ne roditelja. Ponekad djeca plakati od dosade, oni žele pozornost, a mama, umjesto da ga uzme na svoje ruke, razgovor, igra, gura usta u usta.

Sada razgovarajmo o tome što bi trebala biti dobra dumija za novorođenčad. Gumice su silikon i lateks, silikon je otporniji na habanje, ali treba dobro promatrati tijekom razdoblja kada dijete ima zube, lako se ugrize. U najmanju štetu, bacite stari pacifier, jako je dobro imati uvijek rezervne bradavice. Mnoge bebe preferiraju latex bradavice, budući da su mekše i bolje imitiraju površinu kože. Dummies imaju drugačiji oblik, mnogi proizvođači tvrde da njihovi proizvodi ne pokvariti ugriz, pa čak ni imitirati žensku bradavicu. Ali uglavnom su lutke okrugle (izgledaju kao uobičajene sovjetske), plosnate kapljice i s kosom zagrizom, takozvane ortopedske. Možete kupiti najskuplji ortopedski dječji djetet od poznatog proizvođača, a on će voljeti sisati uobičajenu jeftinu okruglu bradavicu, ovdje, kako kažu, okus i boja... lutke s prstenima sjajanom noću vrlo su prikladne, lako se mogu naći u krevetiću kad je beba počela plakati tijekom spavanja.

Svakako temeljito kuhajte i dobro isperite prije svake uporabe. Vrlo prikladna za pohranu bradavica s kapicama i posebnim spremnicima za dude. Imate takav kontejner s vama u kolicima, uvijek možete zamijeniti pali "sedativ". Nikad ne lizati pao bradavicu, osoba usta je mjesto gdje postoje mnoge različite bakterije, uključujući i karijesne, onesposobljene one, i zaista ne trebaju dijete. Zbog sigurnosnih razloga ne stavljajte dude na gumeni vrpcu ili traku na dječjom vratu, za tu svrhu koristite posebne škare za odjeću s plastičnim lancima. Nema potrebe za spuštanjem bradavice u šećeru ili medu, ništa osim ranijeg karijesa će vam donijeti.

Nemojte se stegnuti od odbića od mačjaka, inače dijete može biti overbite i savijati zube, bolje je nakon 1 godine postupno napustiti.

mirotvorac

Za što je pacifier? Koji bijač odabrati? Kako odbaciti dijete iz bradavica.

Za što je pacifier?

U nastajanju u svijetu, dijete ne može ništa učiniti, a njegova povezanost s vanjskim svijetom počiva samo na urođenim refleksima, od kojih je jedan usisava (u prvim mjesecima života to je glavni, dominantni refleks). I zato što sisanje za bebu nije samo užitak ili zabava, već čin ispunjen posebnim, dubokim značenjem. Usisavanje dojke i još više, tako da boca s umjetnom smjesom ne može u potpunosti zadovoljiti ovaj glavni instinkt do sada. Ovo je mjesto gdje pacifier dolazi u spašavanje. Osim toga, roditelji nemirne djece znaju što je velika sedativa i hipnoza. Većina djece jednostavno usisava dušik kako bi pronašla mir duha i ravnotežu, kao i zaspala.

Važno je zapamtiti da lutka ne bi smjela biti običan način smirivanja djeteta. Mnogo je važnije otkriti uzroke poremećaja bebe i tražiti rješenje problema. Ne biste trebali zloupotrebljavati lutku i dati je djetetu kad je mir i bez njega.

Kada se ni u kojem slučaju ne mogu koristiti bedreni bradavice?

U prvih tjedana dojenja.

Kada dijete uči da usisava dojku, u njezinim ustima ne bi trebalo biti ništa osim majčine majke. Novorođenče treba naučiti kako sisati kako bi dobili više mlijeka. Dijete sranje dude drugačije od majčine bradavice. Neki novorođenčadi, ali ne svi, počinju se zbuniti ako im se daju pacifier ili boca s bradavicom u isto vrijeme kao i njihove grudi. Lažnjak ima usku bazu, a bebe ne trebaju otvoriti usta. Kao rezultat toga, oni sisati grudi neispravno, žvaka bradavice, a ovo je vrlo loš početak dojenja.

Savjet: Nemojte koristiti mačje dok novorođenče ne nauče dobro sisati i dok imate puno mlijeka. Ako su bradavice povrijeđene ili ste jako umorni, dajte bebu prstom (ili, još bolje, neka bude tatina prst). Osjećaj kože na koži ostaje, vaš mali prst indeksnog prsta ili tate, stavljen u usta djeteta, bolje će oponašati usisivanje dojki.

Kao nadomjestak za hranu.

Potrebe su potrebne kako bi se zadovoljila potreba za sisanjem, a ne odgađanje ili zamjena hranjenja! Na drugom kraju "tješitelja" uvijek mora postojati živa osoba. Prsa (ili prst) ne dopuštaju naviku jednostavno uključivanja izvora krikova na čisto mehanički način.

Dummy ili prst: što je bolje?

Čim beba s djelomično nezadovoljnim refleksom za sisanje shvati da možete prstom ili čak dvoje u usta, on će početi udarati i slobri svoje sićušne prste s užitkom. A onda se postavlja pitanje izbora, kao što kažu, rub. Prst ili lutka? Ako se mogu utjecati na postavke djeteta, treba odabrati lutku. Prvo, bradavica je objekt iz vanjskog svijeta, s kojim je izuzetno važno održavati neku vezu kako bi jednog dana pronašli ono što će zamijeniti čašu. Ako beba sranje prstom, potpuno se zatvori i nitko od okolne stvarnosti ne može mu pomoći. Osim toga, mnogo je teže pronaći zamjenu za prst, jer je dijete naviklo oslanjati se isključivo na sebe. Ako beba sranje prstom i odbaci pacifiera, možete pokušati češće dojiti i dulje vrijeme hraniti.

Dummy nije bezopasan.

Glavna opasnost zbog produljenog sisanja pacifiera je promjena u strukturi usne šupljine. Kada se prvi mliječni zubi pojavljuju, to je lutka koja može uzrokovati neispravno stvaranje ugriza i često postaje uzrok nedostataka u vezi s diktatom.

Liječnici također upozoravaju roditelje na zavodsku zamisao o vlaženju pacifiera u nešto slatko (sok, med, džem) kako bi se dijete moglo smiriti ili zaspati brže. Dakle, mrvice mogu postati ovisne o određenom ukusu, što ne samo da otežava odvajanje od pacifiera nego i doprinosi razvoju karijesa.

Kako odabrati lutku i koristiti je?

Kada kupujete lutku, roditelji bi trebali biti svjesni onoga što su oni kako bi kupili ono što vaše dijete treba. Potrebno je uzeti u obzir ne samo oblik bradavice i materijala iz kojeg je izrađen, već i njezina veličina (postoje lutke različitih veličina za djecu do šest mjeseci i nakon šest mjeseci) i stupanj pouzdanosti.

Poželjno je da je lutka izrađena od jednog komada od gume ili silikona, ili barem da je bilo teško rastaviti, jer dijete može progutati dijelove bradavica. Također je potrebno da ploča na bazi ima rupe, tako da dijete može lako disati.

Silikona je lako dezinficirati, pa silikonski dude su sigurnije. Osim toga, to je također vrlo izdržljiv materijal, tako da takva lutka traje dulje. Gumena može uzrokovati dijatezu na obrazima i usnama u djetetu, a prljavština se bolje prianja. Međutim, kada se beba počne pojavljivati, tvrdi silikon može doprinijeti njihovoj deformaciji.

Stomatolozi preporučuju anatomske pacifiere (koji se nazivaju i ortopedski, ortodontski, zubni). Ova bradavica je ravna od strane susjednog jezika. Oblik anatomske vlage odgovara strukturi desni i ima manje utjecaja na njihovu strukturu. Često se može primijetiti da dijete nasuprot anatomskom pacifieru naprotiv, tj. ravna strana prema nebu, a konkavna strana prema jeziku. To nije štetno i ne ošteti desni. Ovaj pacifier može biti usisan na bilo koji način.

Sjeti se!

Prije prve uporabe kuhajte bradavice i boce nekoliko minuta. Izbjegavajte oštećenje bočica i bradavica kod ključanja, promatrajte vodu iznad proizvoda. Dovoljno je kuhati 2-3 minute.

Temeljito isprati i dezinficirati šiške i boce prije svake uporabe.

Dummy treba pregledati redovito i, nakon otkrivanja oštećenja, treba odmah baciti.

Nemojte vezati umak s gumenim trakom. Upotrijebite posebnu traku ili plastični lanac.

Ne možete ga držati na suncu ili u blizini drugog izvora topline.

Potrebno je imati nekoliko bradavica kako bi se izbjegla tragedija, u slučaju da je izgubljen jedini i voljeni.

Nemojte davati silikonske dojke djeci sa zubima koji su izrezali zube.

Prirodne latex tinejdžeri imaju ograničen životni vijek. Provjerite bradavice za pukotine i suze prije svake uporabe i zamijenite lateksne bradavice nakon 4-6 tjedana uobičajene uporabe.

Kada i kako odstrijeti od pacifiera?

Sve ovisi o stupnju vezanosti i ovisnosti o pacifieru. Refleksni sisa počinje nestajati nakon šest mjeseci, dijete ima druge jake emocije. Vrijeme je da mu ponudi novu zanimljivu i korisnu zabavu, a ne da njušite bradavicu na 1, 5 ili čak 2 godine. Za odvikavanje, trebate odabrati najmirniji i stabilniji životni vijek - po prvi put dijete će sudjelovati s prijateljem.

Međutim, ako dijete ne želi dijeliti s bradavicom čak u dobi od dvije, ili u dobi od tri godine, ili nastavlja sisati prst, nemojte ga napisati kao i obično i ne odbiti konzultirati psihologa.

Dummy: Pros i Cons

Soother smiruje bebu, bolje spava i ne smeta roditeljima. Zadovoljava refleks sisanja djeteta. Međutim, neke majke i liječnici tvrde da lutka vodi do abnormalnog ugriza. Pored toga, dijete je teško odvojiti i umiriti bez bradavica. Je li stvarno potrebno za bebu i treba li djetetu dati lutku? Pogledajmo pro i kontra.

Dummy prednosti

Dummy smanjuje osjetljivost na bol, dosadne boli i, naravno, korisniji od droga. Nasuprot lažnom javnom mišljenju, poboljšava zagriz, ali samo kada je pravilno odabran oblik. To je osobito važno za bebe na umjetnom i mješovitom hranjenju. Među tim djecom često je nerazvijenost gornje čeljusti.

Refleks za usisavanje odvaja od neugodnih osjeta i uklanja nelagodu koja smiruje bebu i poboljšava san. Dijete, kada prima bradavice, prestaje biti hirovito i bolje spava. Zanimljivo je da lutka sprječava neke loše navike. Na primjer, beba neće sisati prst.

Važno je da lutka sprečava recesiju jezika, koja može blokirati dišne ​​putove. Osim toga, osigurava sigurnost dojenčadi dok spava na leđima. Usisavanje štiti bebu od sindroma iznenadne smrti dojenčadi!

Negativan utjecaj lutke

Nedavno je sve više i više ljudi koji se snažno protive majčinima. Prije svega, kada bradavice nisu pravilno odabrane, ugriza dijete je slomljena. Kad se dulje vrijeme zalijepljuje u pronalaženju pacifiera u ustima, dolazi do prekomjernog opterećenja parodonta. Periodontium je kompleks tkiva koji se nalaze između korijena zuba i zubne rupe. naknadno, takvo opterećenje postaje uzrok abnormalnog ugriza.

Dummy ostaje izvor infekcija i klica, čak i kada je higijena i pravila korištenja. Dovoljno je teško osigurati konstantnu sterilnost subjekta. Neurolozi često primjećuju da bradavica zapravo zamjenjuje majku, što dovodi do toga da beba nedostaje komunikacija. Odgađa se u razvoju i počinje govoriti kasnije od drugih.

Istraživanja su pokazala da prevelika usisavanje bradavica dovodi do infekcije srednjeg uha i promjena u strukturi usta. Međutim, s ograničenim sisanjem vremena te bolesti neće utjecati na bebu!

Stručnjaci, uključujući poznati TV liječnik Komarovsky, ne preporučuju da daju bečaku bebe s punim dojenjem. Naime, Komarovsky inzistira na takvom hranjenju, jer samo majčino mlijeko sadrži sve potrebne vitamine i korisne elemente za puni razvoj djeteta. Majčino mlijeko ima najveću vrijednost za dijete. Ojačava imunološki sustav, sprječava razvoj različitih bolesti i patologija.

Dummy i dojenje

Komarovsky i drugi liječnici uvjereni su da je sisanje pacifiera negativno utječe na dojenje. Osim toga, oni se protive uporabi bradavica dok mama ne prilagodi dojenju. Obično je potrebno 2-8 tjedana od dana rođenja djeteta. Kako organizirati dojenje, pročitajte vezu http://vskormi.ru/breast-feeding/grudnoe-vskarmlivanie/.

Praksa pokazuje da upotreba bradavice dovodi do rano odbića, a ustajući pacifira smanjuje broj privitaka na dojku, što pogoršava laktaciju. Smanjena dojenja dovodi do smanjenja količine majčinog mlijeka. Nažalost, mnoge majke koje se bave dojiljama suočene su s nedostatkom mlijeka. Često korištenje pacifiera postaje jedan od uzroka ovog problema. Savjeti iz članka "Kako povećati količinu majčinog mlijeka" pomoći će poboljšanju laktacije.

Unatoč negativnim čimbenicima, liječnici, uključujući Komarovskog, nisu savjetovani da uopće napuste lutke. Pridržavajući se preporuka o upotrebi, ispravan izbor proizvoda, rijetke i dugotrajne bradavice neće štetiti djetetu. Ako još niste odlučili je li vaša beba potrebna bradavica, razmotrimo sve prednosti i nedostatke, za i protiv.

Prednosti i nedostaci pacifiera

Dummy Savjeti

 • Nemojte davati dude djetetu u svakoj prilici. Pričekajte dok dijete stvarno ne treba. Na primjer, s kolikom, abnormalnom stolicom, groznicom ili drugim zdravstvenim problemima. Osim toga, postoje mnogi načini za ublažavanje dojenčadi neugode. Kako pomoći novorođenčadi s kolikom, pročitajte ovdje. Važno je da usisavanje pacifiera nije navika!
 • Ne upotrebljavajte pacifiera često i dugo vremena. Komarovsky ne preporučuje uporabu dude prije spavanja. Na bebu je zaspao, bolje je dati djetetu dojku i gurati bebu u naručju.
 • Nemojte davati dječaku bebu dok dojenje ne bude prilagođeno;
 • Kupite bradavice u specijaliziranim prodavaonicama i ljekarnama, po mogućnosti nakon savjetovanja s pedijatrom. Zapamtite da je važno odabrati pravilan oblik, veličinu i materijal proizvoda. Ugriza i dobrobit bebe ovisi o izboru;
 • Pažljivo držite bradavice čistim. Kuhajte i sterilizirajte predmet redovito. Dummy ne može lizati ako padne na pod! To krši standarde higijene i povećava rizik od razvoja zarazne bolesti u bebi;
 • Redovito provjeravajte dummy za integritet. Pukotine i rupe pokupiti klice! Ako postoje nedostaci, svakako zamijenite proizvod novim;
 • Nemojte umočiti bradavicu u slatku hranu i piće, jer mogu uzrokovati alergije i poremećaje probavnog trakta. Osim toga, slatkiši dovode do karijesa;
 • Izbjegavamo dijete iz bradavica je bolje do jedne godine. Nakon godinu dana teže je učiniti.

Kako odabrati pacifier

Važno je da se dob djeteta podudara s dobi za koju je namijenjena. Informacije su navedene na pakiranju proizvoda. Pažljivo pregledajte bradavicu za mjehuriće ili pukotine. Prisutnost grešaka će brzo dovesti proizvod u zapuštenost, takav proizvod neće izdržati ni jedan ključanje. Provjerite da restriktivni prsten ne leži na nosu novorođenčeta. Uz to, proizvod mora sadržavati ventil za izlaz zraka u podnožju.

Kapljice specijalnih preventivnih bradavica imaju nagnuto vrh i pogodne su za bebe s nerazvijenom donjom čeljustom. Da biste uhvatili takav proizvod, potrebno je gurnuti donju čeljust prema naprijed, što poboljšava ugriz. Za bebe koje nemaju problema s donjom čeljustom, trebate bradavicu u obliku trešnje.

Obratite pozornost na materijal iz kojeg je proizvod napravljen. Latex soothers se razlikuju po njihovoj elastičnosti i mekoću, budući da se prirodna guma koristi u njihovoj proizvodnji. Međutim, može izazvati alergijsku reakciju. Osim toga, lateks ne podnosi visoke temperature, a čađa neće izdržati vrenje. Laktoza je prikladna za slabe i prerane bebe, za bebe u prvih 2-3 mjeseca života. Imajte na umu da se ova lutka mora mijenjati svaki mjesec!

Gumene bradavice su stvar prošlosti, jer guma rijetko uzrokuje diatozu. Međutim, samo je takva lutka potrebna za bebe čiji zubi počinju izbacivati. U pravilu, to se događa 6 mjeseci od datuma rođenja djeteta. Međutim, kod nekih djece zubi se počnu rezati već 3-4 mjeseca.

Silikonska lutka je sigurniji lateks. Otporan je na povišene temperature i vrelište, karakteriziran elastičnost i elastičnost, nedostatak mirisa i boje. Ne uzrokuje alergije. Međutim, materijal je tvrđi od lateksa, koji može deformirati mliječne zube. Stoga se preporučuje korištenje silikonskog bradavica prije prvih zubi. Proizvod se mijenja svakih 1,5 mjeseci.

Tako se u prvim mjesecima života djeteta koriste lateks ili silikonske bradavice. I nakon erupcije prvih zuba, potrebna je guma. No, bez obzira na odabrani materijal, proizvod mora biti izrađen od samo jednog komada! Inače će beba moći slomiti bradavicu i gušiti.

Kako odabrati pacifier za novorođenče?

Bradavica (dummy) je objekt koji oponaša bradavicu dizajniranu da zadovolji refleks usisavanja u novorođenčadi. Bebe koje su dojene, u pravilu, zapravo ne trebaju ovu stavku, jer Često dojenje u potpunosti zadovoljava njihovu potrebu za sisanjem. Ali ako je novorođenče na mješovitom ili umjetnom hranjenju, ako dijete nemirno zaspati bez sisanja, onda takvo dijete treba zapečati. A bradavica će pomoći djeci koja su zabrinuta zbog malenih u trbuhu, jer sisanje doprinosi njihovom iscjetku.

Da bi se odabrao pravi bebinčić, potrebno je utvrditi koju veličinu i kakvu dummu treba.

Odabiremo oblik bradavica: klasični, anatomski, ortodontski

Bradavice su klasični (okrugli) i anatomski oblik. Okrugli oblik bradavica - najčešći i najčešći oblik svima. Usko je na graničniku i postupno se širi prema kraju, s zaobljenom bradom. Takav pacifier može biti davan djetetu s bilo koje strane. No, s vrlo čestom i dugom upotrebom takve bradavice može nastati abnormalni ugriz.

Anatomski oblikovane bradavice odgovaraju strukturi djetetovih desni. To je u susjedstvu jezika bradavice, spljošteno s jedne strane, ima oblik elipsoida. Ovaj oblik pacifiera omogućuje ravnomjerno raspoređivanje pritiska na nebo novorođenčeta. Anatomska bradavica sprječava gutanje zraka i pomaže ispravnom razvoju ugriza.

Fotografije običnih i anatomskih bradavica (kliknuti):

Tu su i umaci za ortodontske bradavice.

Najpopularniji sada stječe dummy ortodontski oblik. To je bradavica s nagnutim bradavicama, malo spljoštenom na jednoj strani i ispupčenjem na drugu. Zbog oblika suza, prikladno je smještena u ustima. Dijete ga bilježi baš kao majčino grudi. U smislu njihovog oblika, ortodontske bradavice podijeljene su u tri vrste:

 • "Cherry" je poseban oblik pacifiera, dizajniran za djecu "ratnika" s velikim nebom.
 • "Srce" je bradavica koja se koristi za formiranje ugriza.
 • "Leptir" je umak za sisanje koji leži na trbuhu.

Druga vrsta stana s obje strane bradavice naziva se simetrično. Ova bradavica je prikladna jer, kao okrugli, može ga staviti bilo koja strana u usta djeteta.

Sa svim bogatstvom izbora, teško je pogoditi koji dijete će odabrati praznu formu. Vjeruje se da odabire oblik koji uzima bradavicu majke u usta.

Fotografije različitih bradavica:

Video: kako odabrati pravi djetinju djeteta

Odaberite veličinu lutke

Općenito je prihvaćena klasifikacija bradavica po veličini. Sastoji se od 3 kategorije: veličina A (od 0 do 6 mjeseci), veličina B (od 6 do 18 mjeseci), veličina C (od 18 mjeseci).

Neke tvrtke proizvode mahunarke za najmanja s sljedećom podjelom:

 1. Za novorođenčad mase manje od 1750 g;
 2. Za bebe od 0 do 3 mjeseca;
 3. Za djecu od 3 do 6 mjeseci;
 4. Za tune od 6 mjeseci.

Potrebno je da veličina bradavice uvijek raste s rastom djeteta. Naravno, podjela bradavice je vrlo uvjetovana. Točan izbor veličine trebao bi ovisiti o individualnim fizičkim karakteristikama novorođenčeta. Ako je mrvica manja od njegovih vršnjaka, ne biste mu trebali dati veliku lutku, inače će se gušiti. A ako kikiriki raste brže od njegovih vršnjaka, tada bradavica bi trebala biti izabrana prikladna, jer malo kasnije može uzrokovati problem ugriza.

Odlučujemo o materijalu: gumi, od lateksa ili silikona

Pri odabiru bradavice važno je i materijal iz kojeg je izrađen. Bradavice mogu biti izrađene od gume, lateksa i silikona.

Gumena bradavica je bradavica koja se postupno povlači u prošlost. Od gume, dijete na obrazima i usnama može se pojaviti na dijatozu. I ova bradavica je vrlo kratkotrajna. Međutim, kada se zubi počnu rezati, onda je najbolje koristiti gumenu lutku.

Moderne bradavice izrađene su od lateksa ili silikona.

Latex čaša izrađena je od prirodne gume, tako da je mekana i podatna. Pogodnije je za novorođenčad u prvim mjesecima života i preporučuje se za slabe i prerane bebe. Boja pacifiera može biti prozirna ili svijetlosmeđa.

Nedostaci ove bradavice uključuju:

 • Ne može tolerirati visoke temperature, kao što je ključanje;
 • Pod utjecajem sunčeve svjetlosti potamni;
 • Uz dugotrajnu uporabu ona se lijepi i povećava volumen;
 • Latex sadrži proteinske molekule koje ponekad mogu uzrokovati alergije.

Lateksna čađa treba mijenjati svaka 4 tjedna.

Silikonska bradavica se smatra sigurnijim lateksom, jer otporniji na dezinfekciju (ključanje). Ova bradavica je izrađena od sintetičkog materijala, elastična i elastična. Takva bradavica nema miris i boju. Ne uzrokuje alergije. Međutim, ova bradavica je tvrđa od lateksa i može uzrokovati deformaciju mliječnih zubi. Stoga se ovaj pacifier preporuča koristiti prije pojave zuba. Silikonske bradavice moraju se mijenjati svakih 6 tjedana.

Bez obzira na materijal, bradavica treba biti izrađena od jednog komada. Tada novorođenče u procesu sisanja neće moći slomiti, a ne gušiti.

Malo o podlozi lutke

Svaka bradavica se sastoji od štitnika (baze), bradavica i prstenova. Ovaj dizajn je siguran, jer To je čvrsti objekt koji se ne može rastaviti. Prije kupnje bradavice, morate osigurati da se zakrilac prilagodi vašem djetetu u veličini. To bi trebalo biti široko kako bi se izbjeglo slučajno gutanje.

Ograničenja u obliku prstena u većini slučajeva, stavljaju pritisak na nos djeteta. Stoga je važno da ploča s instrumentima ima utor (izrez) za dječju čep.

Obvezna je prisutnost provrta za provjetravanje u podlozi dude. Nužne su za dijete da lakše diše.

Veliki plus je utisnuta unutarnja površina baze. Ovaj se štit ne uklapa u kožu. Inače, ispod nje može se akumulirati sline, što može izazvati iritaciju na bradi.

Kako bi se izbjeglo oštećenje, poželjno je da baza dušika bude monolitna.

Higijene bradavice

Korištenje bradavice trebalo bi biti sigurno za dijete, tako da ne možete zanemariti osnovna sanitarna pravila za njegu mačjaka.

Nove bradavice trebaju kuhati 2-3 minute prije uporabe. Svaka bradavica treba prati jednom dnevno u toploj vodi sapunom ili sterilizirati ili kuhati 2-3 minute. Ne možete lizati bradavicu ili ga zasušiti u šećeru ili medu. Posebni zatvoreni spremnici idealni su za skladištenje bradavica. Treba redovito, svaka 3 mjeseca, promijeniti lutku, čak i ako nemaju vanjskih nedostataka.

Popularni proizvođači lutke

Glavna prednost bradavica - kvaliteta koja može jamčiti samo proizvođače dječjih dobara.

 • Avent je engleska tvrtka čiji su proizvodi proizvedeni u skladu s najvišim sigurnosnim standardima, što jamči udobnost za bebu.
 • Canpol bebe - proizvodi proizvedeni u Njemačkoj, čija kvaliteta odgovara direktivi EU DIN-EN-1400.
 • Chicco je svjetski poznati i renomirani brand, od kojih su svi proizvodi sigurni, pouzdaniji, udobniji i estetski.
 • Nuby je američka tvrtka, najveća developer i proizvođač proizvoda za njegu novorođenčadi. Njegova nenadmašna kvaliteta i atraktivan dizajn voljeni su i prepoznatljivi diljem svijeta.
 • NUK je njemački brand čiji se koncept temelji na patentiranom obliku fiziološkog bradavica, razvijenom na temelju znanstvenih istraživanja.
 • TIGEX je francuski brand, prepoznatljiv po izvrsnom dizajnu, najvišoj kvaliteti materijala i detaljima dobro osmišljenim.

Možete vidjeti raspon bradavica, saznati cijene, pročitati recenzije, odabrati i kupiti bilo koji pacifier u online trgovini babadu - http://babadu.ru/store/1427/

Ili u bilo kojoj drugoj dječjoj trgovini - prodavaonicama

Mnogi proizvođači proširili su uobičajeni popis izrađenih bradavica, nadopunjujući ih s posebnim čašama. Tako će termometar bradavice pomoći u prikladnom mjerenju temperature novorođenčeta, a dummy dispenzer će biti od velike pomoći pri davanju lijekova. U hladnom periodu za inhalaciju, inhalator s malom spremnikom s eteričnim uljem jednostavno je neophodan.

Uz svu raznolikost bradavica i dude, dijete će moći odabrati svoj jedini. I nije nimalo neophodno da ona postane "posebna" ili draga lutka. Glavna stvar je da bradavica ima visoku kvalitetu i dijete je zadovoljno izborom.

Tko treba lutku?

Dummy - za novorođenče

Snažni refleks jedan je od glavnih vitalnih refleksa s kojima dijete dolazi na ovaj svijet. Usisavanje dojke prema izvornoj svrsi nije namijenjeno samo dobivanju dobre prehrane djetetu, već i zadovoljavanju njegovog refleksnog usta. No, u prirodi nema savršene prirode, a ako dijete nema dovoljno vremena za dovršavanje potrebne količine pokusa za usisavanje tijekom hranjenja, potrebno je sisati nešto drugo. I ovdje dolaze šake ili prsti, neki uspijevaju usisati usnicu ili staviti na pelene.

Dummy pogodnosti

Ako majka ima puno mlijeka, što je dobro u cjelini, onda dijete ima vremena da se dovoljno brzo, ali refleks sisanja ostaje nezadovoljan. Isto se događa kada se hranite iz boce.

U takvim slučajevima, pacifier dolazi u spašavanje. "Dososav" vaše sisanje barem beba odmah smiri i zaspati. Ako dajete dude za bebu nakon hranjenja, onda ispravno radite. Nakon što je usisan u obilju, vaše dijete će zaspati i ispljunuti pacifier kao suvišno.

Ali ne biste se trebali oslanjati na činjenicu da možete uz pomoć dude pacijentu smiriti dijete kad plače. Glupost nije lijek, a usisavanje bebe ne uklanja uzrok tjeskobe. Morate shvatiti zašto je beba zabrinuta i ukloniti čimbenike koji ometaju njegov mir. To može biti kolika bolest, infekcija djetinjstva. u ovom slučaju, trebate se uskoro javiti liječniku.

Šteta od lutke

Prekomjerno zlostavljanje pacifiera može uzrokovati štetu djetetu. Ako dijete skrati zube, ne pušta pacifiera iz usta, može se stvoriti overbite.

Također je napomenuto da su djeca koja su dugo sisala pacifiera, imaju nedostatke u govoru.

Mokrenje pacifiera s medom ili slatkom vodom može uzrokovati da beba postane ovisna, što je štetno ne samo za psihu, već i na zdravlje - pojavu karijesa.

Neovlašteno se preporučuje lutka u prvih tjedana, jer smanjuje potrebu djeteta da sisati i on će ubiti manje majčino mlijeko koje tek počinje i koje je još uvijek teško sisati jer je dojka čvrsto.

Kako odabrati lutku za svoje dijete i kako je naučiti

Ako su stari dani svi (ili gotovo svi) lutke bili isti, sada kupnja prikladne lutke bi trebala biti zasnovana na znanju.

Majke se razlikuju od materijala iz kojeg su izrađene, u obliku, veličine.

Sve dok dijete nema zube, silikonska lutka će biti najbolji izbor. To je lako dezinficirati i ne uzrokuje alergije.

Tijekom zubiranja, silikon ozlijedi zubnog mesa, stoga trebate preferirati lateks soother, ali samo od pouzdanog proizvođača. Latex pacifiers treba mijenjati svaka dva tjedna, jer vlažna guma postaje porozna i podložna onečišćenju. Latex može uzrokovati alergije.

Dummy treba biti što sigurniji za dijete - nema grube rubove i odvojive male dijelove koji se mogu progutati. Osim toga, ploča na podnožju treba imati rupice ili poseban oblik, tako da dijete može lakše disati s bradavicom u ustima.

Pedijatrijski stomatolozi preporučuju kupnju ortopedskih dojki, bradavice u kojima su oblikovane poput dječjih desni. Takvi pacifieri također se nazivaju anatomski, ortodontni ili dentalni. Od strane jezika su ravni, a sa strane gornjeg nepca imaju anatomski oblik.

Dummies imaju 2 veličine: za djecu do 6 mjeseci i za djecu nakon 6 mjeseci. Tu je i gradacija od 3 veličine: od 0 do 4 mjeseca, od 4 do godine, i od godinu do godinu i pol.

Morat ćete kupiti nekoliko dummies prije nego što bilo tko od njih kao beba. Dojenčad najčešće preferira lutku u obliku trešnje, a umjetne tvari - u obliku kapi.

Kada i kako odstraniti bebu od pacifiera

Kada lutka prestane obavljati svoju glavnu funkciju - kako bi zadovoljila refleks sisanja, počinje postati loša navika. Ako dijete jede redovnu hranu s žlicom, piće iz šalice i sisanje dude - to nije normalno i trebate kontaktirati stručnjaka.

Nakon 6 mjeseci, postupno do godine kada se refleks usisa izblijedi, u životu djeteta pojavljuju se mnoge nove i zanimljive zabave, pražnjenje postaje nepotrebno. Odabir najmirnijeg trenutka u životu djeteta možete mu jednostavno pomoći da zaboravi lutku.

Dajte svom djetetu novu zanimljivu igračku, zamjensku lutku - mamac, možeš ga sisati i ogrebati zube.

Mišljenje stručnjaka

Većina pedijatara ne preporučuje uporabu dudova ako je dijete dojilo. Uostalom, suština refleksnog usisavanja svodi se na samo-očuvanje, odnosno apsorpciju hrane. Ako se dijete ne usisava, trebate ga malo više držati na dojci, a on mirno zaspati, budući da je radio za slavu. Ali postoje iznimke - djeca s izraženim refleksom usisavanja, au takvim slučajevima jednostavno ne možete bez pacifiera.

 • Što ako dijete ne uzme pacifiera? Radujte se!
 • Što učiniti ako beba sranje prstom? Izaberite manje od dva zla - upoznali ste se s pacifierom. Postoji više minusa u sisa prsta od sisanja.
 • Gdje kupiti dude? Samo u ljekarnama! Jer u ovom slučaju, zajamčena je kvaliteta, ili barem - barem neka odgovornost.

Čitava istina o tome je li lutka nužna za novorođenče tijekom dojenja

12.8.2016 u 10:51 sati

Pozdrav, dragi čitatelji, s vama danas Lena Žhabinskaya s temom za raspravu, dijete treba dummy prilikom dojenja.

Pitanje je relevantno i nije jednostavno. S jedne strane, dijete plače, koje je udobno umirivalo bradavica, s druge - horor priče o pogrešnom ugriza i neuspjeh djeteta s dojke zbog bradavice. Istina, to su mitovi i kako voditi pitanje je li moguće dati lutku, ili ne vrijedi, saznajemo danas.

Zašto trebate

Kako bi se razumjelo treba li vaša dijete trebati lutku, morate razumjeti glavnu svrhu njegove uporabe.

Priroda je dojenčadi davala refleks sisanja. Zahvaljujući njemu, mogu pronaći majčinu dojku i dobiti mlijeko od nje. Ovo je prirodni instinkt kako bi se osiguralo da beba ne umre od gladi.

U međuvremenu, u nekim dojenčadi ovaj refleks se pretjerano razvija. Do te mjere da žele sisati, čak i kada su potpuno hranjeni.

Takvo dijete može danju i noću objesiti majčino dojke, sisati grudi bez gutanja. Samo u ovom stanju je mirno i dobro. No, vrijedi da se majka odmakne, jer mrvica počinje pucati od plakanja, prisiljavajući iscrpljenu ženu da ga ponovi u naručju i dade joj dojku.

Pročitajte i kako saznati zašto plava novorođenčad.

Poznata situacija? Ovo je upravo glavna svrha lutke. Potrebno je da zadovolji refleks sisanja dobro hranjene, suhe i zdrave bebe, dopuštajući svojoj majci da ide o svom poslu, domu, ocu, odmoru, starijoj djeci i nikada ne znate o modernoj ženi! Svatko je sretan i sretan.

Kada ne dati

U međuvremenu, postoje situacije kada ne možete dati pacifier:

 1. Neonatalno razdoblje. Sa stajališta medicinske znanosti, novorođenčad se smatra bebom od rođenja do 28 dana.

Ova zabrana je lako objasniti. Sada je formacija i normalizacija laktacije. Tijelo žene uči da proizvodi pravu količinu mlijeka, majke i bebe se priviknu jedni drugima.

Znanstveno je dokazano da je stimulacija dojke majke djeteta u procesu sisanja što je najsnažniji stimulator proizvodnje mlijeka.

Slijedom toga, u tom razdoblju, kada je vitalno potrebno uspješno uspostaviti dojenje, sve snage mrvica trebaju biti usmjerene isključivo na majčinu dojku. Ovo je glavni cilj i zadatak oboje.

Dok je novorođenče budna, optimalno je da je blizak majčinoj dojci. Nije teško postići ovo, jer upravo sada mrvice puno vremena spavaju, a ostatak vremena uopće nije opterećena majci.

 1. Ako majka ima problema s količinom mlijeka.

U bilo kojoj dobi djeteta, ako žensko tijelo proizvodi nedovoljnu količinu mlijeka ili je došlo vrijeme krize dojenja, vrijedi baciti svu snagu refleksa usisavanja djeteta na usisavanje majčinske dojke.

Kao što smo već napomenuli, ovo je glavni način stimuliranja laktacije. Na ostale načine kako povećati količinu proizvodnje mlijeka, pročitajte ovdje.

Vrijedno je podučavati

Dakle, imate sve što je u redu s prirodnim hranjenjem, laktacija se poboljšala, a vi se zapitajte: je li zaista vrijedno toga da se priviknete djetetu djeteta?

Učiniti to namjerno nije potrebno. Ako vaše dijete postane mirno, jede kada vas i on udobno spava, igra, ne uzrokuje bilo kakve neugodnosti i pitate se u kojim trenucima dati pacifiera, samo vam se čestitamo!

A takve se bebe doista dogode - koji sigurno raste, ne znaju ništa osim majčine dojke, ali istodobno ne uzrokuju mama neugodnosti njezinog usredotočenja.

Dakle, davanje dusa za djeteta zbog svoje činjenice i zbog toga što ostatak djece, kao što je s njom, ne isplati. Nije vam potrebno dijete - i vrlo dobro.

Još jedna stvar, kada je temperament bebe previše aktivan, a refleks usisa je previše razvijen. Razgovarajmo o tome u nastavku.

Kada trebam lutku

Već smo saznali da svatko ne treba lutku, a ne uvijek. Optimalno je ako kikiriki troši što je moguće manje vremena s njom u ustima.

No, budući da je to moguće, njegova upotreba je potpuno opravdana, a prednosti su očite u sljedećim slučajevima.

 1. Dijete je hranjeno u bocama. Postupak dobivanja mješavine bočica je mnogo lakši i brži od istog - od majčine dojke. U skladu s tim, kikiriki nema vremena da zadovolji svoj refleks sisanja. Već je pun, ali još uvijek želi sisati. U ovom slučaju, upotreba bradavica često je samo nužna i neophodna mjera.
 2. Dijete je dojilo, majka ima dovoljno mlijeka, dijete ga uspješno jede, jede, ali nakon nekoliko minuta nakon dojenja počinje djelovati. Nema razloga za ovo (puna, suha, zdrava). Istodobno, kao da se magijom, smiruje, ako mu opet dajete dojku. Ali ne za hranu, jer nema gutanja, naime za sisanje i seks. Ponudom pacifiera u ovom slučaju, taj se problem može riješiti bez prisutnosti majke tijekom cijelog dana.
 3. Nalazite se na javnom mjestu ili na ulici, dijete je postalo hirovito, ali ga u ovom trenutku ne može ni hraniti.
 4. Imat ćete bolan ili neugodan postupak u klinici (cijepljenje, ultrazvuk, pedijatricki pregled).
 5. Tijekom odijevanja, svlačenje bebe, ako mu se ne sviđa ovaj proces.
 6. Dok kupanje tako da mrvica ne proguta vodu.
 7. Kada je potrebno napustiti posao i ostaviti bebu suprugu ili rođacima.

Ovaj popis daleko je od iscrpnog, a možete je jednostavno dodati sami.

Mišljenja stručnjaka

Apsolutna većina modernih pedijatara će se složiti da je moguće koristiti bradavicu, osim u neonatalnom razdoblju i pod uvjetom da majka nema problema s laktacijom.

Postoji mit o tome da dijete, nakon sastanka lutke, odbije dojku, budući da je lakše sisati dude nego dojku. Postoji zamjena pojmova. Ako se dojena beba ponudi povremeno kako bi ponudila hranu iz boce, onda doista postoji takav rizik. I jednostavno je objašnjeno.

Dijete je također ljudsko biće, tražeći jednostavne načine, a mlijeko iz bradavica mnogo je lakše nego što se izvlači iz dojke. Dakle, to će zahtijevati hranu koja se lakše. No, u procesu sisanja pacifiera, dijete nije zasićeno, još uvijek prima hranu samo od prsa i nigdje drugdje. Stoga, zdravo gladno dijete nikada neće odustati od dojke, jer sisanje čašu.

Mišljenja stomatologa o tom pitanju su podijeljena. Neki predstavnici vjeruju da prekomjerno i dugotrajno usisavanje pacifiera može utjecati na formiranje ugriza. Što se tiče ovog prigovora, okrenimo se zdravom razumu.

U vrijeme naših roditelja s vama, nitko nije brinuo o pitanjima prirodnih hranjenja, a bez iznimke sve je Lyalka odrastao s pacifiera u ustima. Postoje li mnogi sada među vašim poznatim ljudima s iskreno pogrešnim zagrizom? Siguran sam da ne - ne znam o takvoj osobi.

Drugi prigovor zubara odnosi se na povećani rizik od karijesa. Ali - pažnja - taj se rizik povećava kada sustavno koristite prljavi objekt. U slučaju pravilne dezinfekcije pacifiera, rizik razvoja karijesa je isti kao i bez njega.

Sada je zabavan dio. Neki pojedinačni psiholozi su gorljivi protivnici upotrebe dude. Ponavljaju ih savjetnici za dojenje koji su podigli dojenje na čin religije.

Ovi drugovi nazivaju lutke "zamjenske gume" i "zamjene majke". Žena, oni su sigurni, moraju pružiti dijete s okruglim toplinom svoga tijela i pristupom prsima. Inače je ona lijena, a ne majka. Dijete plače? Je li doista teško - agresivno se pitaju - da ga odvedu na ruke i daju ljubav? Ako to nije učinjeno, dijete će se osjećati napušteno i postat će nemirno i nepoželjno.

Ne znam u kojem zračnom i bajkovitom svijetu žive oni koji takav savjet daju. Možda je cijeli život sa bebom u vašim rukama i prtljažnikom u ustima moguć ako imate osobnu sobaricu, kuharicu i praonicu kod kuće, a nema muža ili stariju djecu. Također je poželjno, a ne biti na javnim mjestima i na ulicama zimi. Tada - da, možete se potpuno posvetiti služenju djeteta.

Ali većina majki živi u stvarnom svijetu, u kojem morate imati vremena za čišćenje, pranje, kuhanje, pospremanje, vožnju u dućan, manikuru, pedikuru, kondiciju, susret starijem djetetu, pomoći mu da napravi domaću zadaću, odvede u odjeljke, susreće muža, razgovara s mojim mužem noću.

Ako je cijena sve to činjenica da će beba neko vrijeme razgovarati s gumenom bradavicom umjesto majke, razumno je platiti i živjeti normalan život, misleći ne samo o bebi, nego io sebi i ostatku obitelji.

A što ćemo sljedeće? Tako je - idemo odabrati pacifiera.

Kako odabrati

Mlada mama doslovno može ići oko glave iz različitih izbora na policama. Koji lutki je bolje odabrati i kako se ne bi izgubio u rasponu? Tako se razlikuju:

Veličina bradavice sama varira ovisno o dobi djeteta. To je obično od 0 do 6 mjeseci, od 6 do 12 mjeseci i od 12 do 18 mjeseci.

Naravno, prilikom kupnje, trebate obratiti pozornost na to, jer mjesec dana starog beba neće stati u bradavicu veličine za jednogodišnjaka.

Moderne bradavice izrađene su od silikona ili lateksa. Razlika između njih je nekritična, ali je sljedeća.

Latex soothers su obično žute, mekše i ugodnije na dodir, teže ih je ugriz. Međutim, oni brže troše, osjetljiviji su na deformacije, oštećenje od ključanja, itd. Promijenite ove bradavice treba biti svaka 2-3 tjedna korištenja.

Proizvodi od silikona su općenito transparentni, teži i izdržljivi na dodir. Lakše je ugristi, stoga, nakon erupcije mrvica zuba, preporuča se zaustaviti njihovu upotrebu i prebaciti se na lateks. Silikonske sluznice su izdržljive i otporne na habanje, te ih treba mijenjati u intervalima od 1,5 mjeseca.

Fantazija modernih proizvođača lutke doista je neograničena. Na policama se nalaze klasične okrugle bradavice, ravne ortodontske bradavice u obliku kapljica i imitaciju ženskog bradavica.

Neke majke preporučuju kupnju nekoliko, a mrvicama daje izbor oblika. Za mene je vrijedno odmah probati bradavicu ispravnog oblika koji će, prema proizvođaču, smanjiti negativne posljedice njegove uporabe i neće točno utjecati na ugrize, to jest posebnu ortodontsku.

Tako ćete staviti križić na savjest - da ste stekli sigurnu i kvalitetnu zamjenu majke. Ako dijete nema izbora, sisati će bradavicu koju mu dajete, a ona će joj se na kraju naviknuti na bilo koji oblik. Zato neka bude točan ortodontski oblik.

Iako - ponavljam - to je više za umirujuću mamu, budući da čitave generacije djece koja su odrasle na najobičnijim okruglim bradavicama nemaju ogromne poteškoće.

 1. Tu su i lutke potpuno silikon ili silikonski prsten.

Oni ne uzrokuju mrvice neugodnosti kada zaspaju, kad ispadaju iz usta, a dijete se okreće na njih i leži s obrazom.

 1. Glowing u mraku, noću.

Takvi pacifiers apsorbiraju dnevno svjetlo u sebi, kao da ih se tereti za njih, a neko vrijeme noću sjaji, što ih čini lako pronaći u krevetu.

Osim toga, ne zaboravite kupiti poseban slučaj za bradavicu (ako kit ne dolazi s vlastitim kapom) i mamac za uši.

Zamotajnica je pričvršćena na dude i odjeću djeteta, zbog čega se ne gubi i ne pada na pod na javnim mjestima. U istu svrhu, strogo je zabranjeno korištenje kućnog kabela ili vrpce i objesiti bradavicu na vratu, zbog opasnosti od gušenja.

Kako se pravilno brinuti za pacifiera

Prije prve uporabe preporuča se nježno uklanjanje bradavice iz pakiranja i temeljito oprati sapunom.

Nakon toga, sterilizirajte na prikladan način za vas:

 1. U posebnoj posudi za bocu i bradavicama.
 2. U kipućoj vodi u tavi za nekoliko minuta.
 3. U dvostrukom kotlu 2-3 minute nakon kipuće vode.

Kao izričita metoda, možete koristiti obradu kipuće vode izravno iz kotla. Ali to bi trebalo biti vrlo pažljivo, kako se ne bi spali i pažljivo, okrećući bradavicu ispod potoka sa svih strana i kutova.

A što mislite o korištenju dude, kakav je bio vaš osobni doživljaj, podijelite ga s sumnjom mame i sa mnom.

Zadržite članak na zidu u društvenim mrežama, a web stranica će biti označena, ja ću vas opet čekati, Lena Žhabinskaya bila je s tobom, oproštaj!