Enema prije porođaja

Hrana

Prije nekoliko godina, sve žene u radu dobile su klistir prije porođaja. Osim ako je žena brzo rodila, tada nije mogla doći do ovog intimnog trenutka zbog nedostatka vremena. Mnogi primipari nisu ni znali da su morali podvrći čišćenju crijeva u bolnici. I danas, sve više žena razmišlja o postupku koji ih čeka unaprijed, ponekad se bojeći čak i više od borbi i samih pokušaja.

Postavljanje klistir prije porođaja više nije obavezno. Ginekolozi su mnogo promijenili i promijenili mišljenje, a provedene su i neke studije. I pokazalo se da smo u velikoj mjeri pogriješili o prednostima klistir prije porođaja. Međutim, daleko od svih rodilišta i žene u radnoj snazi ​​odbijaju je, a postoje i razlozi za to. Znači stavite klistir prije rođenja ili ne?

Pro i kontra

Uvodljivost klistirka prije porođaja nije prethodno opisana: opstetri i ginekolozi bili su sigurni u svoje neporecive prednosti. Ovo je prije svega higijenska strana problema. Tijekom pokušaja, sadržaj crijeva u gotovo 100% slučajeva defekira, a to se ne može nazvati ugodnim trenucima niti za medicinsko osoblje niti za majku. Štoviše, strah od "prljavog" ishod može spriječiti ženu da gura marljivo, što ni na koji način ne koristi proces rođenja. Drugi očigledan čišćenje je taj da će crijeva ostati prazna čak i prvog dana nakon isporuke (ako ne jedete tjesteninu odmah s mesnim okruglicama), a to će uvelike olakšati život u wc-u novopečene majke, ako je ukrašena.

Odsutnost izmeta u rektumu olakšava napredovanje glave djeteta u području zdjelice, bez stvaranja dodatnih prepreka u obliku brtvila. Istina, nedavne studije pokazuju da ako je žena defekirao tijekom posljednja 24 sata, tada je takav rizik smanjen na gotovo nulu. Druga stvar je kada žene u radu trpe od konstipacije i očvrsnute fekalne mase se osjećaju u lumenu debelog crijeva - u ovom slučaju, klistir prije porođaja je obavezan.

Bonus recepta klistir prije porođaja može se smatrati sposobnošću toniranja maternice, tj. Stimulirati kontrakcije i intenzivirati generički proces.

Osim toga, vrlo važan čimbenik smatra se visokim rizikom zaraze bebe u slučaju kontakta s majčinim izmetom. Međutim, moderni ginekolozi zapadne zemlje opovrgavaju tlo takvih zabrinutosti. Danas se vjeruje da je sa svim higijenskim mjerama tijekom rada, rizik od infekcije novorođenčadi je minimalan. Štoviše, postoji mišljenje da se nakon klirensa povećava.

Kako napraviti klistir prije porođaja i postoji li potreba za takvim postupkom?

Dugo je vremena u našoj zemlji broj tradicionalnih medicinskih postupaka koji su bili potrebni prije porođaja bio čišćenje klistir. I ovaj je postupak proveden svim trudnim majkama koje su došle u bolnicu.

Jedine iznimke bile su slučajevi velike dilatacije cerviksa ili brzu isporuku.

Osim toga, mnogi liječnici primjećuju da u većini slučajeva, neposredno prije rođenja, budućno majčino tijelo se čisti samostalno pa nema potrebe za klistirom.

Često, u posljednjim tjednima trudnoće preporučuje se prebaciti na prehrambenu hranu: jesti više vlaknaste hrane, zamijeniti meso s ribom i potpuno odustati od pečene robe.

Zbog tog razloga, tkivo tijela će dobiti veću elastičnost, što će značajno olakšati ponašanje postupaka čišćenja.

Je li potrebno staviti klistir?

Prije nekoliko godina, čišćenje klistir prije porođaja smatralo se obveznim događajem, a mišljenje trudnice o ovom pitanju jednostavno nitko nije pitao.

Uspjeli su bez klistirata samo u slučajevima kada je rođenje bilo vrlo brzo i jednostavno nije bilo vremena za takav postupak. Međutim, mnogi primiparirani čak nisu imali pojma da su pored porođaja morali proći i čišćenje crijeva.

Do sada, stavljanje klistir prije porođaja više nije obavezno. U posljednjih nekoliko godina ginekolozi su revidirali mnoge stvari, čak su i relevantne studije provedene. Kao što se ispostavilo, u nekim pitanjima o prednostima čišćenja klistir, liječnici su pogriješili prije rođenja.

Od utroba pokret odvija malo prije potpunog rođenja djeteta, čak i kad je izbija u ležaj-dolje razdoblju djetetova kontakt s izmetom eliminiran promatranjem jednostavnih pravila higijene.

Obično u ovoj fazi je žena rađa na ginekološki stolac, i sve što se oslobađa tijekom porođaja, spada u ladicu ispod sjedala je odgovarao bez iznimke.

Posljedično, ako se tijekom procesa rađanja dogodio pokret crijeva, cijeli sadržaj crijeva također će biti u ovoj ladici. Međutim, trebalo bi prepoznati da će to dodatno otežati medicinsko osoblje.

I u ovom se članku govori o treninzima.

Je li to potrebno?

Dok je prije nije raspravljalo izvedivost provođenja klistir prije početka rada, a sve to staviti, a ginekolozi su sto posto sigurni u svoju korist, ali sada se situacija promijenila.

Ipak, mnogi liječnici i većina žena u radu još uvijek preferiraju takav postupak. Prije svega, zbog higijenske strane problema.

U procesu pokušaja, intestinalni sadržaji u gotovo svim slučajevima defekiraju, što nije osobito ugodan trenutak za medicinsko osoblje ili samu trudnicu. Štoviše, često strah od ovog "prljavog" ishod može spriječiti ženu koja se trudi od marljivog guranja, što značajno komplicira proces klanova.

Druga točka u korist klizme prije poroda - crijeva nakon ovog postupka za neko vrijeme ostaje prazna, što uvelike olakšava majku novorođenčeta izleta u kupaonicu, pogotovo ako je postalo neophodno šivanja.

Osim toga, nepostojanje izmeta u rektumu olakšava prolazak djeteta u području zdjelice, bez stvaranja dodatnih barijera za njega.

Istina, neke studije sugeriraju da ako žena ima normalnu stolicu tijekom dana prije porođaja, rizik od poteškoća za dijete bio je skoro smanjen na nulu. Druga stvar, ako je žena u trudovima pati od opstipacije i u lumen crijeva sadrži čvrstog stolica - U takvoj situaciji pozira klistira je obavezno.

Bez sumnje, sada žena u radnoj snazi ​​ima sposobnost odbiti takav postupak, iako to uopće nije činjenica da se liječnik slaže s njezinom odlukom. Međutim, ako žena ne dopušta mogućnost klistiranja, trebali biste to unaprijed raspraviti sa svojim liječnikom.

Međutim, u ovom slučaju, to je vrijedno s obzirom kako labav i ugodno će se osjećati tijekom poroda, znajući o vjerojatnosti takvog zbunjenosti.

Praktičari čišćenja crijeva prije porođaja trebali bi zasebno razjasniti ovaj problem sa svojim ginekologom. Možda u bolnici, gdje će roditi, takvi postupci više se ne prakticiraju. U tom slučaju, trebali biste se složiti s medicinskim osobljem ili staviti klistir kod kuće prije nego što odete u rodilište.

Ovdje ćete naučiti kako pravilno gurati tijekom poroda.

Slijedimo pravila!

Ako se trudnica odlučila u korist klistir prije porođaja, mora znati točno kako se taj postupak provodi. U nekim slučajevima, klistir se stavlja izravno u rodilište ako je željena majka.

Ako se u odabranoj bolnici za majku čišćenje crijeva ne izvodi prije isporuke, matična majka može to učiniti i prije odlaska u rodilište. Iako je ovaj postupak vrlo jednostavan, preporučuje se unaprijed razgovarati sa svojim ginekologom.

Kako napraviti klistir? Enema treba učiniti na početku rada. U slučaju pokušaja ili značajnog otkrivanja cerviksa takav je postupak zabranjen.

1,5-2 litara tople vode ulijeva se u Esmarchovu čašu (temperatura mora biti oko 37 stupnjeva), a zatim se otpusti neka voda kako bi izbacili sav zrak iz cijevi. Zatim je zdjelica suspendirana na visini od oko 1 metar iznad ravnine na kojoj laže. Dalje, vrh se razmazuje s vrhnjem, vazelinom ili sapunom i ubrizgava u anus.

Nakon što je voda u zdjelici gotova, potrebno je osigurati da zrak ne ulazi u crijeva. Neposredno nakon postupka, možete otići do toaleta. Ako trudna majka vjeruje da joj je potrebna ponovljena klistir, možete izvršiti sljedeći postupak 30-40 minuta nakon prve.

Treba napomenuti da oni koji će sami staviti klistir trebali bi najprije razgovarati o ovom postupku sa svojim liječnikom. U svakom slučaju, izbor se često prepušta majci koja mora biti vođena, prije svega, njezinim željama, fiziološkim i psihološkim potrebama.

Možete grožđa trudna ili ne, saznat ćete u našem članku.

I ovaj članak govori o pobačaju u ranoj fazi.

Intestinalno ispiranje prije porođaja - nužnost ili relikt prošlosti?


Dugi niz godina, klistir prije porođaja bio je obvezan postupak za sve trudnice koje su ušle u rodilište. Samo oni pacijenti čija su rođenja brzo napredovala, a da medicinsko osoblje ne napuštaju nikakvu pripremnu aktivnost, moglo bi izbjeći ovu osjetljivu manipulaciju. Međutim, zahvaljujući brojnim studijama, stručnjaci su mogli utvrditi da je upotreba klistirka prije porođaja uvelike pretjerana, a nije nužno da svaka žena rađa.

Valja napomenuti da su moderne bolnice majki Amerike i mnoge europske zemlje odavno napustile praksu obveznog pranja crijeva prije isporuke. Istodobno, domaći opstetri i ginekolozi postaju samo lojalniji u ovom pitanju, dajući pravo odabira same žene, osim u određenim slučajevima u kojima je klistir prije porođaja stvarno potreban. Pa, budući da većina jednostavnih majki, ovaj jednostavan medicinski postupak uzrokuje mnogo negativnih emocija i pitanja, pokušat ćemo razumjeti izvedivost njegove implementacije.

Svi pro i kontra

S prirodnom isporukom, tijekom kontrakcija i tijekom pokušaja, ženski crijeva doživljavaju konstantan pritisak. Budući mamac trbušni mišići su napeti na takav način da tijekom protjerivanja fetusa, crijeva su potpuno oslobođeni od sadržaja. Enema prije rada omogućuje ne samo uklanjanje nakupljenih izmeta iz debelog crijeva, nego i tonove vagine, jača kontrakcije maternice, uzrokujući aktivan rad. Štoviše, fekalne mase u obliku malih brtvila mogu stvoriti dodatnu barijeru i usporiti napredak fetusa u području zdjelice.

Nepravedni pokret crijeva u procesu porođaja gotovo uvijek dovodi psihološku nelagodu ženi. Strah od predstavljanja medicinskom osoblju na "prljavi" način sprečava pravilno napinjanje žene koja pogađa, što zauzvrat čini cjelokupni generički proces mnogo teže. Nakon što je napravio klistir prije porođaja, moguće je ne samo da se izbjegne moralna neugodnost, već iu slučaju šavova uvelike olakšati vaš daljnji "WC" život.

Klistir je napravljen prije porođaja i od higijenskog gledišta kako bi se smanjio rizik od infekcije novorođenčeta u kontaktu s izlučevinom. Međutim, dugogodišnje iskustvo dokazuje da se pražnjenje crijeva događa čak i tijekom razdoblja konzumacije pića, ispred punog rođenja glave. Slijedom toga, uz poštivanje osnovnih pravila higijene, kontakt djeteta s izmetom je potpuno isključen. U klasičnom scenariju porođaja, žene su smještene na ginekološku stolicu, ispod koje je obavezna posebna posuda za prikupljanje urina, izmeta, amnionske tekućine i krvi. Štoviše, prema zapadnim stručnjacima, oni koji daju klistir prije rođenja, umjetno povećavaju vjerojatnost zaraze. Prema njihovom mišljenju, to je opravdano samo ako žena pati od zatvora i stvrdne masne fekalne nakupljene u njezinim crijevima.

Stručni stručnjaci smatraju da "klimatsku" prije porođaja smatra "kamenim dobom". Oni tvrde da je žensko tijelo oblikovano na takav način da nekoliko dana prije nastupa rada započinje spontano čišćenje, izraženo u čestom nagonu da se defekira. Dakle, svaka umjetna intervencija u prirodnom procesu samo je kapica nekvalificiranih liječnika.

Budući da se domaći rodilištima pridržavaju suprotnih stavova o prednostima klistir prije porođaja, trudnica bi se trebala odlučiti hoće li se složiti s tim manipulacijama i unaprijed raspraviti o tome s medicinskim osobljem. Možda, u izabranom rodilištu, klistiri nisu dugo napravljeni, a pitanje će biti riješeno tamo. U ovom slučaju, pristaše ovog postupka moći će napraviti klistir kod kuće. Pročitajte više o tome kako su prvi rođaci u bolnici →

Kako se to dogodilo?

U pravilu, postavlja se pitanje hoće li napraviti klistir prije porođaja, javlja se u nepristojnim ženama koje najčešće pokušavaju izbjeći duboko crijevno čišćenje. Kongenitalne majke zbog higijene i osiguranja udobnog psihološkog stanja u većini slučajeva čine klistir prije poroda. Pa što je to klistir i kako se to izvodi?

Enema je prilično jednostavan i potpuno bezbolan postupak, tijekom kojeg je ljudski rektum napunjen toplim tekućinama u svrhu pročišćavanja. Ovaj postupak obavlja medicinska sestra u početnoj fazi rada. S velikim otkrivanjem cerviksa, a još više u pacijentovom razdoblju, klistir se ne izvodi ni u onim ustanovama gdje se taj postupak smatra obveznim.

U rodilištima, žena dobiva generičku košulju i odlazi u sobu za liječenje. Ponuđena je da leži na svojoj lijevoj strani i podigne koljena do trbuha. U stanju potpunog opuštanja, vrh klistirka, koji se premazuje vazelinom, nježno se umetne u anus. Crijeva se pune 1,5 litre vode. Kako bi postupak imao maksimalnu učinkovitost, trebali biste zadržati tekućinu napunjenu 15-20 minuta.

Neke buduće majke pokušavaju očistiti crijeva prije rađanja na drugim nestandardnim načinima, na primjer, uz pomoć laksativnih svijeća ili tableta. Međutim, prema stručnjacima, svi ti alati nisu u mogućnosti osigurati potpuno pražnjenje crijeva. Štoviše, klistir je prirodni stimulator kontrakcija, što može značajno smanjiti vrijeme isporuke.

Osnovna pravila za klistir kod kuće

Sve žene koje će staviti klistir kod kuće su snažno savjetovane da se savjetuju s ginekologom i pojašnjavaju potrebu za ovim postupkom. Da bi se izvršila ova jednostavna manipulacija, buduća majka mora unaprijed kupiti u ljekarni tzv. Esmarkhova čaša, koja je gumeni spremnik s finim vrškom, volumena od 1,5 do 2 litre.

Nakon što je napunio šalicu Esmarha s toplom vodom (35-37 ° C) dodavanjem male količine natrijevog klorida ili slabe kamilice i četkanje vrha vazelinom, suspendiran je na visini od 1-1,5 metara u odnosu na ravninu na kojoj će trudnica leći. Zatim, žena mora polaziti polaznu poziciju na lijevoj strani ili stajati na sva četiri, a nakon što izvlači malu količinu vode da izbacuje zrak, umetnite vrh u anus.

U prvoj minuti žena bi trebala osjetiti kako joj se crijeva ispunjavaju. U suprotnom, odmah morate promijeniti smjer umetnutog vrha. Kako bi se olakšala potreba za odmrzavanjem i minimizira svaku nelagodu iz postupka, pokušajte se opustiti što je više moguće. Mirno i duboko disanje, kao i lagano udaranje trbuha u smjeru kazaljke na satu pomoći će ženi u ovome.

Punjenje crijeva s vodom, odmah možete otići do toaleta. U nekim slučajevima možda ćete morati ponovo klistirati. Može se izvesti u roku od 30-40 minuta, pobrinuvši se da je sva voda iz prethodnog postupka potpuno izvan tijela. Četkica za čišćenje nužno se provodi s planiranim carskim rezom, jer u prvih nekoliko dana nakon operacije, kako bi se izbjegla divergencija šavova, neće biti moguće gurati.

Mnogi iskusni opstetričari preporučuju da žene u porodu ne bi trebale preopteretiti crijeva i slijediti strogu prehranu 1-2 tjedna prije namjeravanog rođenja. Takva dijeta omogućuje unos svježih sokova, mineralne vode, zelenog čaja, povrća, voća i žitarica kuhani u vodi. U ovom slučaju preporučuje se uporaba životinjskih proteina i ugljikohidrata kako bi se smanjili.

Zašto i kako napraviti klistir prije porođaja?

Ako je trudnoća i radosna i malo uzbudljiva razdoblja u životu svake žene, tada se, kao vrijeme rođenja, ostale emocije sve češće pojavljuju.

Buduća majka počinje se brinuti, razmišljati o tome kako će se roditi njezina beba, neki čak i osjećati strah i paniku, očekujući bolne kontrakcije, mnogo sati rađanja, pauze i druge moguće posljedice.

Međutim, to nije samo ono što se plaši, jer ima i puno neugodnih postupaka, bez kojih proces isporuke nije potpuna. Jedan od njih - klistir za čišćenje crijeva prije porođaja.

Nužnost ili relikt prošlosti: zašto i kada treba dati klistir prije porođaja?

U stvari, čišćenje umjetnog crijeva s klistvom smatra se obveznim prenatalnim postupkom samo u post-sovjetskim zemljama, jer liječnici u Europi i Americi ne inzistiraju na njegovoj primjeni u bolnicama za majčinstvo, pa čak i percipiraju klistir kao atavizm od prošlog stoljeća.

Osim toga, to ne utječe na proces i trajanje rada, a isključivanje neželjenog kontakta novorođenčeta s izmetom može, promatrajući osnovne higijenske mjere.

Da bi se izbjegle nepotrebne sumnje i strahovi, bolje je razumjeti izvedivost postupka i izmjeriti sve njegove prednosti i nedostatke. Čak i prije nekoliko desetljeća, liječnici stavljaju klistir sve žene u radu bez prekida, vođeni sljedećim argumentima:

S jakim pokušajima, žena neće moći kontrolirati sebe, a sadržaj crijeva će u svakom slučaju izaći prirodno. Često to postaje psihička barijera za majku, koja se boji i stidne od sličnog ishoda, što znači da se ne može usredotočiti na generički proces, malo truda itd.

Naravno, izmet će biti neugodan i medicinsko osoblje, koje će morati očistiti i staviti sve u red. Zapravo, jasno je da nitko ne želi obaviti dodatni posao, ali pod ginekološkom stolicom, na kojoj leži žena u radu, mora postojati poseban pladanj u kojem pada i urin, krv i amnionska tekućina koja teče tijekom porođaja. ako dođe do neugodnosti, onda neće biti ništa strašno u njemu, jer će i izmet biti tamo;

 • Nedvojbena prednost umjetnog čišćenja crijeva prije porođaja je fiziološka značajka vašeg tijela.

Toniranjem maternice, klistir će stimulirati kontrakcije i poboljšati proces rađanja;

 • Drugi argument u korist klistir može se smatrati činjenicom da je, nakon poroda žena, u pravilu vrlo bolno i teško otići u toalet.

Također morate dati klistir ili uzeti laksativ, pogotovo ako su postojale suze i šavovi, pa čak i takav pokret crijeva može biti na neki način spasenje;

 • Postupak će biti obavezan ako trudna majka pati od teških zatvor.

Zato liječnik u lumenu debelog crijeva može osjetiti stvrdnute fekalne maske - tada će ovi brtviti biti spriječeni u području zdjelice, a tijekom procesa porođaja nastaje dodatna prepreka.

Zapravo, prema mnogim liječnicima, žensko tijelo neposredno prije rođenja zna da treba očistiti, tako da možda nema potrebe za klistirom.

Protivnici umjetnih utroba također naglašavaju da takav postupak nije predviđen prirodom, a za vrijeme normalnog rada, čak i ako se defekira tijekom rada, bit će mnogo ranije nego što dijete kreće, tako da dijete nije u kontaktu s izmetom. Osim toga, nije neuobičajeno kada i nakon što se napravio klistir, razrijeđene ostatke izmet su još uvijek puštene tijekom pokušaja.

Dakle, ako prije nego što su sve žene u radu bile prisiljene staviti klistir (jedini izuzetak može biti brzu dostavu, početni pokušaji ili veliki otvaranje maternice), danas možete napisati odbijanje ovog postupka.

Možda, naprotiv, želite napraviti klistir, ali u rodilištu, bez svjedočenja, više se ne stavljaju - u jednoj riječi, morate saznati sve unaprijed i dogovoriti se o određenom rješenju tog pitanja.

Iznimke i kontraindikacije za trudnice

Za čišćenje klistir, postoje neke kontraindikacije u kojima je apsolutno nemoguće:

 • ako postoji opasnost za život majke ili djeteta;
 • u slučaju bilo kakve patologije fetusa ili placente;
 • kada se pupčana vrpca izvadi;
 • s prijetnjom puknuća maternice;
 • u akutnoj fetusnoj hipoksiji;
 • s preuranjenim odstranjivanjem posteljice;
 • u slučaju nekih bolesti gastrointestinalnog trakta kod žene.

U međuvremenu, valja istaknuti da, ako govorimo o planiranom carski rez, onda ćete imati klistir bez neuspjeha.

Čišćenje umjetnog crijeva (najmanje dva sata prije operacije ili ujutro na dan provedbe) smatra se standardnim postupkom prije operacije abdomena.

Postupak je uključen u pripremu za operaciju. Osim toga, dan prije ćete dobiti preporuke o prehrani i unosu tekućine.

Kako i kada zareza prije porođaja?

Enema će se staviti samo u početnu fazu rada. Ponekad se postupak provodi u WC-u, a ponekad iu odjelu.

 1. Medicinska sestra će pripremiti šalicu Esmarga (takozvani posebni gumeni enem).

Punjenje hladnom ili blago toplom (ne više od trideset sedam stupnjeva) kuhane vode (obično kapacitet šalice je jedna i pol do dvije litre). U ove svrhe može se koristiti kombinirana grijaća podloga.

Ponekad možete naći mišljenje da je umjesto vode bolje uzimati ljekovito rješenje bilja, na primjer, ona može biti farmaceutska infuzijom kamilice, no u bolnicama za majčinstvo još uvijek koriste vodu za postupak.

Osim toga, upotreba bilo kojeg lijeka (čak i biljnih infuzija) mora biti odobrena od strane vašeg liječnika.

 1. Prije nego što napravite klistir, medicinska sestra će istisnuti višak zraka kako ne bi ušao u crijeva.
 2. Žena će morati leći na lijevoj strani ili stajati na sva četiri.
 3. Da ne biste ozlijedili sluznicu i spasili ženu od neugodnih osjeta, vrh klistir je razmazan, možete uzeti vazelin ili krema za bebe.

Međutim, bol se i dalje može pojaviti ako žena ima microcracks na zidovima anusa ili hemoroida.

 1. Šalica Esmarch ili zdjela postavljena su na visini metra u odnosu na krevet / kauč.
 2. Polako i pažljivo žena dobiva klistir - medicinska sestra polako uvodi tekućinu u anus, stiskajući gumeni uređaj.
 3. Tijekom postupka preporuča se disanje ravnomjerno i duboko, možete napraviti lagane poteze na trbuhu.

Gotovo odmah, žena bi trebala imati osjećaj punine u crijevima.

 1. Kada se ubrizgava cijeli volumen tekućine, žena koja je u radnom procesu podignuta je i odvedena u zahod.

Obično se osjeća potreba za ispraznim crijevima za nekoliko minuta.

 1. Nakon postupka, liječnik mora pregledati pacijenta kako bi otkrio koji položaj je fetus, kako se cervix ponaša, itd. Kad se otvori, buduća majka prelazi u prenatalni odjel.
 2. Ako je potrebno, postupak će se ponoviti (ostavljajući tekućinu mora biti čista).

Međutim, potrebno je osigurati da je sve izašlo, pa je ranije uvedeno i za to ćete morati čekati ne manje od pola sata.

Uvodljivost i izvedivost postupka kod kuće

Ako ste sramežljivi ili nemate povjerenje medicinskom osoblju, sasvim je moguće napraviti klistir kod kuće.

Neke žene provode postupak sami zbog činjenice da u rodilištima, gdje rađaju, više ne daju enemas za majke, tako da čak možete olakšati život medicinskih sestara.

Međutim, unatoč jednostavnosti ovog postupka, bolje je unaprijed razgovarati o tome što ćete raditi kod kuće kod svog liječnika. Vaš ginekolog bi vas trebao upozoriti na sve kontraindikacije i podsjetiti da od trenutka početka pokušaja više nije moguće staviti klistir. Također, ne biste trebali imati rizik od brzine ili hitnih isporuka.

Obratite pozornost na znakove koji vam kažu da je vrijeme za postupak:

 • trbuh dolje;
 • kontrakcije počinju (iako prvo i slabe);
 • pluta se zatvara.

Esmarchova šalica može se kupiti u bilo kojoj ljekarni, ali kuhati je prije upotrebe.

Morat ćete biti vrlo pažljivi, djelovati brzo i skladno, tako da je bolje da vas netko iz vaše obitelji pomaže, jer je važno ne gubiti vrijeme i imati vremena za dolazak u rodilištu.

zaključak

Enema je daleko od najugodnijeg postupka, međutim, ako je potrebno prije rođenja, onda je bolje da to učinite kako se ne brinete o rođenju bebe. Umjetno crijevno kretanje ima svoje prednosti i nedostatke, kao i odbacivanje.

Odluka da vas odvede, ali prije toga se obratite svom liječniku i unaprijed saznajte sve potrebne informacije u bolnici. Neka vaše dijete bude lako i ugodno!

Je li potrebno napraviti klistir neposredno prije porođaja?

U očekivanju pojave djeteta, buduća mama često misli o nadolazećem rođenju. Ima puno zabrinutosti, uključujući pripremu za porođaj i daljnju brigu o djetetu. U procesu planiranja trudnoće i porođaja, morate uzeti u obzir svaki detalj. Pri planiranju trudnoće, majke često idu na IVF i naknadno se rađanje provodi uz pomoć epiduralne anestezije.

No, čudno, mnogi se ne bore ni epidurals ili nadolazeće kontrakcije, ali jednostavan i bezopasni higijenski postupak, koji se zove "klistir prije rođenja", najviše plaši trudnice. Što je klistir - nužnost ili relikt? Kako se rađaju, što bi trebalo biti priprema za porođaj? Što je trening borbe ili takozvane lažne borbe?

Mladi uvijek imaju puno pitanja o budućim rađanjima i naravno o klistrama. Pokušat ćemo odgovoriti na najviše goruće i relevantne zahtjeve.

Je li klistir potreban i da li se uvijek radi prije početka rada?

Klistir za čišćenje je 1-2-litarska infuzija vode kroz anus. Postupak možete obaviti u bolnici ili sami. Ali ako je trudnica teško nositi sami, možete upotrijebiti pomoć bliskih ljudi.

Prije je klistir bio strogo principijelan, ali danas više ne zahtijeva njegovo obvezno držanje, budući da upotreba klistirka izaziva veliko pitanje u porodu. Pitanja o tome hoće li provesti postupak ili ne najčešće odluče samu ženu.

Tijekom niza istraživanja ustanovljeno je da klistir ne utječe na generičku aktivnost. Štoviše, klistir se već smatra prekomjernim, krši prirodne procese tijela. Primijetili smo da je žena koja je radila prije rođenja potpuno ispraznila tijelo s stolca.

To se događa pod utjecajem snažnog oslobađanja hormona koji prethode porodu. Majke velikih obitelji znaju da su labav stolice znak predstojećeg rada.

Glavnu ulogu igra majčinska bolnica u kojoj ćete roditi. Ako je maternistička bolnica moderno, onda u ovom slučaju neće biti problema s odbijanjem klistir.

Ali s obzirom na pro i kontra, bolje je napraviti čišćenje klistir.

Je li ozlijeđeno napraviti klistir prije poroda

Uglavnom, za trudnice, klistir prije porođaja nije bolan ili opasan postupak, osim ako nema hemoroida. Stoga, tijekom trudnoće, klistir može biti učinjeno kod kuće, neposredno prije rođenja.

Daju li klistir prije porođaja?

Ako postoje problemi s crijevima, potrebno je napraviti klistir, i nije važno je li to prije rođenja, no najbolje je to učiniti unaprijed.

Ako je želudac već vrlo nizak i proljev je počeo, onda je vrijeme da se roditi.

Prije svega, čišćenje klistir nije samo očistiti rodni kanal i olakšati porođaj. No, na samom početku radne aktivnosti, čišćenje klistir oslobađa maternicu od pritiska prelijevajućih crijeva.

Zašto klistir i zašto klitoris prije porođaja

Što se tiče pitanja kliništa trudnica prije porođaja, postoji mnogo mišljenja, uzroka i suprotnosti.

Da biste shvatili zašto napraviti klistir neposredno prije poroda, trebate znati razloge za obavljanje ovog postupka.

Navedite glavne razloge postupka.

 1. Higijena. Tijekom prolaska djeteta kroz rodni kanal, kontakt djeteta s izmetom nije isključen. Dijete može doći u dodir s majčinim izmetom i pokupiti neke infekcije, budući da crijevna flora ima ne samo korisne, već i bakterijske uzročnike bolesti. A ako majčino tijelo, koje ima dobre imunitete, bez poteškoća bori s patogenim bakterijama, onda slabi imunitet djeteta jednostavno se ne može nositi s napadajućim bakterijama. To je glavni razlog zašto i zašto klitoris prije porođaja.
 2. Zdrava flora. Zdravu floru koja okružuje fetus tijekom rođenja najvažniji je aspekt budućeg zdravlja. Takva flora je bakterija majke koja je "izvorna" sfera za bebu. Zato je dijete smješteno u blizini dojke majke.
 3. Oslobođenje rodnog kanala. U procesu majčinog rada, vrlo je važno osigurati fetus maksimalnu slobodu kretanja duž uskih predaka. To se posebno odnosi na žene koje pate od zatvora. Čisto crijevo doprinosi bržem završetku bolnog generičkog procesa, jer ništa ne sprječava ispravan pokušaj žene u radu. Ovo je odgovor na pitanje je li klistir potreban prije porođaja.

Trebam klistir prije porođaja

Odgovarajući na pitanje je li žena potrebna prenatalni klistir, to možemo reći
Bolje je napraviti klistir prije nego što roditi da pomogne ženi u svom radu. Enema će olakšati proces i zaštititi ženu od mogućih problema. Liječnik koji kontrolira spremnost rodnog kanala, bolje je vidjeti akcije djeteta, na čije je svjetlo vrijeme da se rodi.

Tvrdimo li trebate napraviti klistir prije porođaja, i da li je ovaj postupak potrebno nekoliko dana ili s prenatalnim kontrakcijama, definitivno možete reći o velikim prednostima klistir prije porođaja. Iznimke su slučajevi kad je potrebno očistiti crijeva na neki drugi način.

Enema prije porođaja

Dugo je vremena klistir prije porođaja bio jedan od rigoroznih medicinskih postupaka. Danas ginekolozi ne inzistiraju na njegovoj provedbi. Buduće mame mogu sama donijeti odluku, pribjeći umjetnom čišćenju crijeva ili ne.

Zašto klitoris prije porođaja?

Pitanje je li potrebno napraviti klistir tijekom porođaja, bilo da je to nužnost ili relikt, jer mnogi ginekolozi i majke ostaju otvorene. Čišćenje prirodnih crijeva tijekom kontrakcija je prirodni proces koji potiče djelovanje hormona. Oni stimuliraju kontrakciju mišića maternice, a istodobno povećavaju intestinalnu peristaltiku.

Liječnici savjetuju da se prije porođaja podvrgnu kliničkom čišćenju kako bi riješili nekoliko problema odjednom:

 • Uklonite prepreke koje mogu stvoriti velike akumulacije fekalne mase, kada dijete prolazi porodnim kanalom.
 • Izuzeti kontakt novorođenčeta sa fekalnim masama.
 • Spriječiti onečišćenje prostorije za dostavu.

Ako žena pati od konstipacije, tada akumulirani u crijevima i stvrdnute fekalne mase mogu spriječiti napredak djetetove glave kroz zdjelicu. U ovom slučaju klizač se stavlja na obvezno.

Upozorenje za higijenski postupak je planirano djelovanje carskog dijela. Umjetno se čišćenje provodi dva sata prije operacije.

Uz glavni zadatak, čišćenje crijeva djelotvorno je i s moralne i etičke strane jer štedi majku od nepotrebnih iskustava i neugodnih trenutaka koji mogu nepovoljno utjecati na proces rada.

No, rezultat istraživanja pokazao je da uporaba klistirka prije porođaja nije neizbježna. Stoga, danas nije obavezan postupak. Ako uzmemo u obzir pitanje isključivanja izravnog kontakta novorođenog djeteta s izmetom, onda se ta vjerojatnost javlja u vrijeme erupcije glave.

U ovoj fazi rada, žena je na stolcu opremljena posebnom pladnjem za primanje amnionske vode, krvi, izmeta i urina. Kako bi se promatrale higijenske mjere, liječnici će lako i brzo ukloniti sve izljeva i pokrete crijeva.

Osim toga, ni prolaz ovog postupka nije jamstvo da su crijeva potpuno prazni. Ovo je posebno značajno kada kontrakcije traju dovoljno dugo.

Oprez: Postoje kontraindikacije za prenatalne klice.

Trebam klistir prije porođaja, svaka žena u radu odlučuje za sebe. Po želji, ona uvijek može napisati odbijanje nje. Najvažnije je razjasniti to pitanje unaprijed u razgovoru s liječnikom ili voditeljem rodilišne bolnice.

U medicinskim razlozima, u takvim slučajevima nije propisano pokretanje umjetnog crijeva:

 • s potpunim otkrivanjem cerviksa;
 • ako je porođaj brz;
 • u slučaju bilo koje patologije placente i fetusa;
 • u slučaju većeg broja bolesti gastrointestinalnog trakta.

Većina budućih mama i dalje podvrgnut ovom postupku kako ne bi bila "neugodno" u najvažnijem trenutku i olakšati svoje prve dane nakon rođenja, pogotovo ako postoje praznine i šavovi.

Kako napraviti klistir prije poroda

U stacionarnim uvjetima, crijeva prije porođaja čiste se u fazi prvih kontrakcija. Postupak obavlja medicinska sestra u komori žene u radnoj snazi ​​ili sobi posebno predviđena za ovu svrhu.

Za postavljanje klistir, koristi se šalica Esmarch - silikonska ili plastična posuda s kapacitetom od nešto više od dvije litre. Kod čišćenja, količina klizme prije isporuke ne prelazi 1,5-2 litre. Šalica napunjena skuhanom vodom, temperatura koja varira između 36-37 ° C i smještena na visini metra u odnosu na kauču.

Kada se ubrizgava tekućina, žena bi se trebala približiti svim četveronošcima s naglaskom na laktovima ili leći na svojoj lijevoj strani i pokušati se opustiti što je više moguće.

Da bi se spriječila ozljeda sluznice, medicinska sestra obrađuje vrh ispusne cijevi vazelinom. Bol se može dogoditi samo ako žena pati od hemoroida, ili ima mikročvrste u anusu.

Tekućina se postupno uvodi u anus kroz cijev za ispuštanje. Medicinska sestra prilagođava razinu pritiska cijeđenjem gumene cijevi. Kako crijeva ispunjavaju, žena u trudnoći počinje doživjeti osjećaj svjetlosnog distenzija. Kada se ubrizgava cijeli volumen tekućine, žena koja je u radnom stanju prenesena je u WC. Prvi nagon odmrzavanja osjećao se unutar 5-10 minuta.

Po završetku postupka, liječnik pregledava pacijenta kako bi utvrdio stupanj otkrivanja i otkrio u kojem je položaju fetus smješten. Kada je cerviks potpuno otvoren, žena se odmah prenosi u prenatalnu sobu.

Enema prije rođenja kod kuće

Ako se želi, trudnice i uz dopuštenje liječnika mogu napraviti klistir prije rođenja kod kuće. Ovo rješenje omogućava higijensku proceduru u mirnijem okruženju. Ali čišćenje crijeva u bolnici vam omogućuje da osiguraš proces. Stoga, planirate li napraviti klistir prije same rođenja, najprije se savjetujte s ginekologom.

Neke žene se boje staviti klistir prije rođenja u zidove kuće i zbog toga što, ako je potrebno, iz stana nećemo moći koristiti WC na cesti.

Odredite kada je vrijeme za čišćenje crijeva prije porođaja, na manifestaciju barem jednog od tri znaka:

 • trbuh dolje;
 • sluzni čep je ispaljen;
 • bile su prve borbe.

Za čišćenje kod kuće, potrebna vam je Esmarch šalica s cijevom opremljenom vrškom. Nije teško kupiti u bilo kojoj ljekarni. Za podmazivanje vrha prikladno je koristiti vazelina ili krema za bebe. Da biste napunili posudu, trebat će vam malo topla kuhana voda ili juha od kamilice od 1,5-2 litre.

Budući da tijekom postupka morate djelovati brzo i skladno kao što je moguće, idealno, ako očistite crijevo, netko od vaših voljenih pomoći će ženi koja radi.

Postupak čišćenja provodi se u nekoliko faza:

 • Spremnik je napunjen tekućinom i obješen na visini od 1-1,5 metara.
 • Zrak se oslobađa iz priključene cijevi sve dok voda ne počne istjecati.
 • Vrh cijevi se tretira vazelinom.
 • Uzevši vodoravni položaj na lijevoj strani ili "ris" pozu, s glatkim kretanjem pomaknite vrh u otvor anusa.
 • Postupno uklonite cijev tako da tekućina polako struji.

Čim šalica bude prazna, potrebno je blokirati pristup zraku u crijevima i leći nekoliko minuta. Ako postoje poteškoće, odmah idite na zahod. Kako bi ublažio neudobnost tijekom postupka, treba disati duboko i polako, povremeno utiskivati ​​trbuh u smjeru kretanja ručice sata. Ako je voda tijekom pražnjenja još uvijek jako onečišćena, postupak treba ponoviti. Ali stavljanje sljedećeg klistir može biti ne prije nego u 40-60 minuta.

alternative

U nedostatku želje ili sposobnosti da napravi potpunu klistir prije porođaja, nekoliko dana prije dana "x" treba ponovno razmotriti vašu prehranu. Za prirodno čišćenje crijeva prije porođaja:

 • uključuju više fermentiranih mliječnih proizvoda u prehrani;
 • usredotočiti se na voće i povrće;
 • povećati unos tekućine;
 • smanjiti količinu masti, slatki i brašno.

Neke buduće mumije umjesto klistir prije porođaja koriste laxatives brze i aktivne akcije poput "maalox". Microclysters prije porođaja s microlaxom lijekova potiču pokret crijeva.

Treba imati na umu da svi ti alati oslobađaju samo višak napetosti u perineumu, dajući majci osjećaj olakšanja. Nisu u mogućnosti dati potpunu pražnjenje crijeva.

Savjeti i trikovi

Ako je buduća majka odlučila dati klistir prije poroda kako bi zaštitila sebe i dijete, liječnici preporučuju sljedeće tri osnovna pravila:

 1. Intestinalno čišćenje provodi se samo u početnoj fazi rada. Ako je došlo do vremena i opaža se cervikalna dilatacija, postupak je zabranjen.
 2. Pri izvođenju samog postupka upotrijebite specijalni medicinski uređaj - Esmarch šalicu, ne zaboravite obraditi vrh vazelinom.
 3. Kako bi pastu za čišćenje dao maksimalan učinak, trebali biste zadržati tekućinu u crijevima najmanje 15-20 minuta.

Umjetno pražnjenje crijeva, kao i njegovo odbacivanje, ima svoje prednosti i nedostatke. Stoga odluka o tome hoće li se pribjeći ili ne ovisi samo o preferencijama i fiziološkim potrebama buduće mame.

Je li zarez neophodan prije rođenja?

Mnoge žene zapažaju da nekoliko sati prije pojave jakih kontrakcija pojavljuje se neotivirana relaksacija stolice. To je "prirodno" tumačenje klistir za uspješne rađanje, a opstetrički-ginekolozi su samo "naučili iz iskustva.

Klizanje za čišćenje stavlja se prije prirodnog porođaja i operativnog rada, a uoči rada:

 • "Oslobađa prostor u zdjelici." Prekoračenje i mokraćnog mjehura i crijeva otežava razvoj fetusa.
 • Potiče kontrakcije. Živčani završetak koji se približava maternici istovremeno će se povezati s pleksusima koji su odgovorni za funkcioniranje rektuma i mokraćnog mjehura. Stoga, čišćenje klistir, nadražuje crijeva, stimulira kontrakcije maternice, nakon što se povećavaju, cerviks se otvara brže.
 • To je estetskija u porođaju. Već u sobi za dostavu na stolici, glava fetusa ispunjava cijelu sakralnu šupljinu. Ako je u ovom trenutku rektum prepunjen fekalne mase, tada ih glava mehanički istiskuje. To može dovesti do onečišćenja polja gdje se dijete rodi, a to je neugodno za majku i osoblje.
 • "Pomaže" tijekom operacije. Ako žena obavlja klistir uoči carski rez, onda je vjerojatnost da će crijeva biti natečena i da će "ometati" ispunjavanjem cijele kirurške rane je manje.

Činjenice protiv klistirka:

 • Studija u Sjedinjenim Američkim Državama pokazala je da njegova uporaba ne smanjuje trajanje rada.
 • Sjekiru izmeta na rođenje glave pojavljuju se ranije, tako da babica uspije ukloniti pladanj i staviti novi ili prekriti stolicu sterilnom pelenijom. Stoga dijete nije u kontaktu s biološkim masama, a rođena soba nije kontaminirana.
 • Puno crijevo ne ometa uvijek, kao što je naznačeno operacijama koje se obavljaju na hitnoj osnovi bez prethodnog klistiranja.
 • Enema može dovesti do konstipacije nakon poroda, osobito nakon operacije, što može izazvati pogoršanje hemoroida.

Većina liječnika i dalje preporučuje ovaj jednostavan i siguran postupak. Ako je žena neugodno ili ga ne želi provesti u bolnici, možete koordinirati njezino izvršenje kod kuće.

Enema je jednostavna procedura, nije popraćena nikakvim komplikacijama, to ne uzrokuje štetu. Međutim, nelagoda tijekom punjenja crijeva s fiziološkom otopinom, a zatim tijekom "brze" pražnjenja može se pojaviti u sljedećim slučajevima:

 • ako se u vrijeme ženskih hemoroida pogoršalo;
 • tijekom egzacerbacije kolitisa, sigmoiditis - upala donjeg crijeva.

Ne izvodi se u sljedećim slučajevima:

 • ako žena ulazi u period pijenja - jednostavno nema vremena za njezino držanje;
 • ako postoji sumnja na krvarenje, možete pogoršati situaciju i izgubiti vrijeme.

Enema se stavlja odmah nakon prijema, pregleda i razgovora s liječnikom kada postane jasna situacija u smrtnosti. Ako je planirano porođaj, a zatim uoči prijenosa od patologije do rodne sobe. Babica hitne pomoći obavlja manipulaciju u posebnoj sobi gdje se nalaze kauč, WC i tuš. Slijed djelovanja je sljedeći:

 1. Trudnica se mijenja u košulju, gumene papuče i ogrtač.
 2. Pristaje na kauč na lijevoj strani i uklanja desnu stražnjicu.
 3. Babica uzima vrh iz već pripremljenog sustava (Esmarchova šalica, povezana gumenim crijevom s posebnim vrhom, može biti jednokratna ili višekratna) i podmazuje ga vazelinovim uljem.
 4. Ušla je u anus 3-5 cm.
 5. Otvara sustav, dok topla slanost ulazi u crijeva. Obično oko 1-2 litre.
 6. Čim žena više ne može držati vodu, primalja uklanja savjet i šalje trudnicu na zahod. Pa, ako nakon uklanjanja vrha ispada da držite tekućinu 7-10 minuta.
 7. Zadatak žene je osloboditi crijeva od vode i izmeta što je više moguće. Nakon toga morate uzeti higijenski tuš.

Obično je potrebno oko 3-40 minuta da se izvrši klistir sa svim postupcima.

Sami možete napraviti klistir, ali mnogo je lakše ako netko pomaže (otvorite slavinu na crijevu kako bi tekućina ušla u crijevo, a zatim ga zatvorila). Slijed akcija tijekom klistir prije porođaja kod kuće je isti. U unaprijed morate kupiti sljedeće:

 • šalica Esmarkh je spremnik za gumenu tekućinu;
 • gumena crijeva koja se pridruže;
 • vrh koji treba ubrizgati u rektum.

Umjesto vazelinovog ulja, možete koristiti kremu za bebe, sapun ili drugu neutralnu uljnu tekućinu. Objesite spremnik na visinu od 1-1,5 metara.

Slijed djelovanja je sljedeći:

 1. Napunite šalicu Esmarga toplom vodom (oko 30 stupnjeva) u količini od 1-1,5 litara.
 2. Ispustite tekućinu za uklanjanje zraka iz sustava i zatvorite slavinu.
 3. Položite poziciju na lijevoj strani i umetnite podmazani vrh. Možete ga držati u položaju koljena.
 4. Otvorite slavinu.
 5. Čim se odmakne sva voda iz spremnika, trudnica bi, ako je moguće, trebala leći 7-10 minuta, a zatim se može doći do toaleta.
 6. Na kraju morate uzeti higijenski tuš.

Ako tijekom uvođenja tekućine dođe do neugodnih osjeta, preporučuje se smanjenje protoka vode, duboko udisanje i često i udisanje trbuha. Odmah postoji želja za toaletom, ali morate čekati kad je želja nepodnošljiva.

Lijek Microlax može zamijeniti klistir. Kombinacija njegovih komponenti pomaže brzo i točno pražnjenje rektuma, čak iu slučaju prisutnosti guste stolice u njemu. Mikrolaks se mogu koristiti prije porođaja umjesto klistir - to je siguran lijek koji ne ulazi u sustavnu cirkulaciju, dajući samo lokalni učinak.

Žena može samostalno obavljati takav mikrocliber prije ulaska u maternicu ili već u zdravstvenoj ustanovi. No, postoji samo jedan opomeni: ako Microlax stavite puno prije rođenja, tada će rektum imati vremena da se ponovno napuni tijekom tog vremena, plus vrijeme provedeno na rad. Zbog toga će njegova učinkovitost biti niska.

Pročitajte više u našem članku o klozi prije porođaja.

Pročitajte u ovom članku.

Trebam klizanje za čišćenje prije porođaja

Postoji mnogo postupaka u domovima za majčinstvo, koji na prvi pogled nisu od osobite važnosti. Među njima je i klinička čistačica prije porođaja, koja je, prema mnogima, "relikt" i nije nužno isto kao i postupak brijanja kose iz vanjskih genitalija.

U stvari, mnoge žene primijetiti da nekoliko sati prije nastupa intenzivne kontrakcije pojavljuje neotmotivno opuštanje stolice. Ovo je "prirodno" tumačenje klistir za uspješno rođenje, a ginekolozi su samo "naučili", jer rad i rođenje djeteta nisu uvijek bez komplikacija, a često je i proces rađanja zbog stanja žene ili fetusa.

Čišćenje klistir se izvodi prije prirodnog porođaja i prije operacije, a obavlja sljedeće funkcije uoči rada:

 • "Oslobađa prostor u zdjelici." Tijekom rada, glava fetusa kreće se do izlaza male zdjelice. Ispred mjehura, iza - rektuma. Prelijevanje jednog i drugog "fiziološkog rezervoara" sprječava translacijsko kretanje fetusa.
 • Posebno, na primjer, ako žena pati od zatvora i stolica je vrlo gusta u rektumu. S ciljem stvaranja prostora u zdjelici žene u radu uvijek ih podsjećaju na potrebu ispuštanja mjehura.
 • Potiče kontrakcije. Živčani završetak koji se približava maternici istovremeno će se povezati s pleksusima koji su odgovorni za funkcioniranje rektuma i mokraćnog mjehura. Stoga, čišćenje klistir, nadražuje crijeva, potiče kontrakcije maternice. To se dobro vidi u praksi - kod žena, nakon klistiranja, kontrakcije se povećavaju, cerviks se otvara brže.
 • To je estetskija u porođaju. Tijekom rođenja fetusa, već u dvorani na stolici, glava fetusa ispunjava cijelu sakralnu šupljinu. Ako je u ovom trenutku rektum prepunjen fekalne mase, tada ih glava mehanički istiskuje. To može dovesti do onečišćenja polja gdje se dijete rodi. A druga strana nije sasvim estetska.
 • "Pomaže" tijekom operacije. Ako žena obavlja klistir uoči carski rez, onda je vjerojatnost da će crijeva biti natečena i da će "ometati" ispunjavanjem cijele kirurške rane je manje.

Postoje dokazi da je uporaba klistirka uoči porođaja stvarno ne vrlo koristan postupak. Evo nekoliko činjenica:

 • Studija u Sjedinjenim Američkim Državama pokazala je da uporaba čišćenja klizme prije rođenja u bolnici ne smanjuje trajanje rada.
 • Sjekiru izmeta na rođenje glave pojavljuju se ranije, tako da babica uspije ukloniti pladanj i staviti novi ili prekriti stolicu sterilnom pelenijom. Stoga dijete nije u izravnom kontaktu s biološkim masama, a rođena soba nije kontaminirana.
 • Ako klistir nije izvršen uoči operacije, to nije znak da crijeva "ometaju". To potvrđuju one operacije koje se obavljaju na hitnoj osnovi bez prethodnog klistiranja.
 • Enema može dovesti do konstipacije nakon poroda, osobito nakon operacije, kada je potrebna prehrana za prvi dan ili dva. To može izazvati pogoršanje hemoroida.