Koja odjeća je potrebna za prerane bebe? Značajke izbora stvari i njege za njih

Bol

Prerane bebe smatraju se djecom čija masa ne prelazi 2500 g, rođena između 28 i 37 tjedana trudnoće.

U takvoj djeci, termoregulacija se ne prilagođava - tijelo se brzo smrzne i pregrije, pa se odjeća treba odabrati prikladnim.

U članku ćemo reći o značajkama dječjih stvari, a također ćemo proučiti popis potrebnih odjeće za prerano dijete.

Značajke dječjih stvari

Kako bi se organizam brže prilagodio okolišu, uspostavio regulaciju temperature i spriječio mnoge bolesti, pri odabiru odjeće treba razmotriti određene osobine.

 1. Odjeća i potkošulja za lagane bebe trebaju biti izrađene od mekanog i tankog materijala koji omogućuje prolaz zraka i ne izaziva iritaciju na koži.
 2. Za razliku od odjeće za djecu rođenu na vrijeme, odjeća za preuranjene bebe ne smije imati unutarnje šavove i oznake kako ne bi ozlijedio tijelo.
 3. Dječje donje košulje odabrane su tako da su u potpunosti otkrivene, kako bi se isključilo stavljanje na glavu. Ne bi trebali biti gumbi i drugi dijelovi pribora.
 4. Obratite pažnju da odjeća prevozi toksikološku kontrolu - to je obično naznačeno na oznaci.
 5. Pobrinite se da odjeća za takve bebe bude napravljena samo od certificiranih prirodnih tkanina, jer čak i minimalni dodatak sintetici, koji nije tako zastrašujuće za običnu djecu, može imati loš učinak na dobrobit preranog djeteta.

Također, u nekim slučajevima, liječnici vam mogu savjetovati da kupite posebnu donje rublje pod kontrolom temperature za novorođenčad mršavih.

Popis potrebnih

Popis odjeće za preuranjeno nije mnogo drugačiji od onoga što je potrebno za rođenu bebu na vrijeme, ali u njemu također postoje takve odjeće, bez kojih je nemoguće učiniti.

 • 3-4 prsluk s ušivenim rukavima bicikla i pamuka;
 • 4 para čarapa - 2 para tankih i 2 para toplijih;
 • oko 4 para gustih i upaljača, ali samo na kravate, a ne na gumbima;
 • flannee pelene (poželjno bez šavova);
 • krzno i ​​pletene kape;
 • Omotnica za novorođenčad s prirodnom toplom podlogom iznutra i materijalom koji prozračuje izvana.

Ako je dijete prilično maleno, možete dati prednost posebnoj čahuri za prerane bebe, koja će prvih nekoliko dana savršeno zamijeniti bilo koju drugu odjeću.

Savjeti za odabir i njegu

Pri odabiru stvari za prerano dijete, obratite pažnju na veličinu. U dječjim trgovinama uglavnom se nalazi odjeća standardnih veličina za novorođenčad, dok je za prerano dijete prikladna samo manja odjeća - obično dolaze iz 32 veličine.

Obratite pozornost na kvalitetu materijala, jer je koža preuranjenih beba osjetljivija. Nemojte odabrati grubu i debelu tkaninu, bolje je zamotati bebu u pamuku ili biciklu.

Da ne biste naškodili djetetu i osigurali maksimalnu udobnost, trebali biste se dobro paziti na svoju odjeću:

 1. Obrišite odjeću s posebnim dječjim prahom s antialergijskim svojstvima, kao i obični dječji ili pranje rublja prikladni za pranje.
 2. I pranje i ispiranje treba obaviti u umjereno toploj vodi tako da se veličina ne mijenja.
 3. Nakon sušenja, pazite na željezo nekoliko puta i odjeću i pelene, a to treba učiniti odmah prije upotrebe kako bi ubijali klice.

Najčešći pranje s posebnim prahom ili sapunom bez fosfata i okusa, pažljivo glačanje tekstila s vrućim željeza jamstvo je zdravlja i udobnosti oslabljenog preranog djeteta.

Prerane bebe trebaju više pažljive njege na početku života, a pravi izbor stvari u velikoj mjeri određuje zdravlje djeteta. Stvari iz prirodnih tankih materijala, što odgovara visini i težini bebe, postat će nezaobilazni atribut za udobno blagostanje i uspostavljanje termoregulacije.

Preuranjene bebe: skrb i hranjenje u prvim danima života

Prerano rođenje je uvijek rizik. Nije bitno jesu li spontano dogodili ili su bili uzrokovani umjetnim sredstvima kako bi spasili živote majke i djeteta u teškim patologijama. Srećom, danas je medicina na takvoj razini da liječnici mogu spasiti i ostaviti dijete rođeno s težinom od 500 grama.

U ovom ćemo članku govoriti o tome koje su komplikacije i problemi preranog novorođenčeta, kako se bebe njeguju i hrane u bolnici i koja je metoda klokanera.

Stupanj prijevremenosti

Uvjetno dodijeliti 4 stupnja prijevremene djece prema težini, s kojima su rođeni:

Strogo govoreći, ova je podjela vrlo uvjetovana, jer nije uvijek moguće utvrditi točno trajanje trudnoće ili je, primjerice, rođen rođak 26. tjedan već potpuno razvijen i spreman za postojanje izvan trbuha moje majke. Odlučujući čimbenik je težina bebe, to je manja, to će biti teško da se dijete prilagodi neovisnom životu.

U prvim danima nakon rođenja, mnogo ovisi o liječnicima. Ali ništa manje važno je majka preranog djeteta. Postoje mnogi primjeri kako su ravnodušne majke, sa svim srcem uznemirene za bebu, razgovarale s njim, uvjerene da bi sve bilo u redu, da je bilo potrebno boriti se, čuvati majčino mlijeko, čudesno, drugim riječima, niste ga mogli nazvati, beznadne situacije.

Što izgleda prerano beba?

Bebe koje su rođene prerano imaju niz karakteristika anatomske osobine:

 • opseg glave premašuje opseg prsa za 3-4 cm, tako da glava izgleda nerazmjerno velika;
 • široke šavove i fontane;
 • uši su mekane i uz glavu;
 • koža je vrlo tanka, u prahu;
 • potkožni sloj masti je tanki ili potpuno odsutan, koža može biti skupljena u nabore;
 • glas je tanak, poput cviljenja;
 • pupak je niži od onih punoljetnih novorođenčadi;
 • duboki san, mali pokret, monoton plač, kako kažu, "na jednoj bilješci".

S obzirom na sve ovo, prerane bebe čine snažan dojam, osobito na mami. Glavna stvar u ovoj situaciji je zapamtiti da je to privremeno i da će se beba uskoro vratiti na normalu i izgledat će kao sva zdrava djeca. Ali mama što trebate učiniti da mu pomogne, da razgovaraju, da se držite ručku kada ne možete dobiti vaše ruke na, da se bore za mlijeko i preliti bez obzira na sve.

Glavni problemi i komplikacije prerane bebe

Dakle, prerane bebe rađaju se s nerazvijenim organima i sustavima koji još nisu prilagođeni za funkcioniranje izvan maternice. U tom kontekstu gotovo uvijek razvijaju komplikacije.

dah

Od 28. tjedna do 36. tjedna, tvar koja se zove surfaktant sazrijeva u tijelu djeteta. Ona je odgovorna za osiguravanje da alveoli (mjehurići u plućima) ne padaju kada disanje, a pluća mogu normalno funkcionirati. Ako se dijete pojavilo prije 28 tjedana, mora se truditi da diše. Stoga se umjetni respiratori često koriste sve dok dijete ne počne samostalno nositi se s ovim zadatkom.

Dodatno, djetetu se daju pripravci za tenzide, pomažući pluća da "sazriju" i prilagode se neovisnom radu.

Ako je vaša beba povezana s respiratorom, trebate imati na umu da kada dajete kisik, pluća vašeg djeteta dobivaju nešto poput opeklina. Nažalost, to je neizbježno, a bez aparata, dijete jednostavno ne može disati.

Takav "opekotina" dovodi do grčenja bronha i povećane sekrecije sluzi. U medicini, ovo stanje se naziva bronho-plućna displazija. Tijekom vremena, stanje dišnog sustava normalizira, ali u budućnosti, s bilo kojom infekcijom koja utječe na dišni sustav, na primjer SARS, nije nužno, ali je vjerojatno da će beba imati neke učinke. Naime, povećanje proizvodnje sluzi i bronhijalni spazam.

Kako bi se izbjegle komplikacije do razvoja astme, trebali biste biti sigurni da obavijestite pedijatra da je dijete bio spojen na respirator. U tom slučaju, liječnik će poduzeti mjere kako bi spriječio pojavu grčeva ili ih liječiti u ranoj fazi.

Među ostalim komplikacijama dišnog sustava u prerane bebe slijede.

Sindrom respiratornog zatajenja. U stvari, to je razlog zašto su bebe povezane s ventilatorom (mehanička ventilacija) ako površinski aktivni sastojak nije dovoljan.

Apnea. Ovaj pojam opisuje stanje novorođenčeta u kojem je disanje nepravilno. U ovom slučaju, određeni lijekovi se ubrizgavaju ili je dijete povezano s ventilatorom.

Srce

Kad se dijete razvije i raste u majčinoj trbušini, njegov protok krvi praktički ne dira pluća, srce šalje krv u aortu, a ne na plućnu arteriju, kao u odrasloj dobi. Krv ulazi u aortu kroz otvor - arterijski kanal.

U punoljetnim bebama ova rupa prerasta ubrzo nakon rođenja, u preuranjenim bebama, to se možda neće dogoditi. Patologija se tretira na medicinski način, mnogo rjeđe - kirurškim zahvatom.

imunitet

Nedostatak imuniteta u prerane bebe također je nerazvijen i ne može se nositi s raznim infekcijama, zbog čega se takve bebe često razboljuju odmah nakon rođenja. Infekcija, koja u full-term baby može uzrokovati samo implicitne simptome prehlade, u prijevremenom se vjerojatno pojavljuje u punoj snazi.

Važno je napomenuti da su djeca rođena u 7 mjeseci trudnoće imuniteta jača od onih koji su rođeni osam mjeseci.

Pločice u preuranjenim bebama vrlo su tanke i krhke. U tom smislu moguća su krvarenja različite težine. U pravilu, ranije dijete je rođeno, to je veća vjerojatnost opsežnog krvarenja.

Kako je to opasno? Mala krvarenja mogu proći posve nezapaženo, ali opsežne ugrožavaju razvoj takvih patologija kao što su cerebralna paraliza, epilepsija, poteškoće u učenju i percepcija informacija u budućnosti.

Ako je krvarenje u mozgu otvoreno, onda je prilično teško zaustaviti, ponekad se provodi transfuzija krvi ili mehanička ventilacija. Zbog mogućnosti krvarenja prerane bebe kontroliraju neonatolozi i periodično podvrgavaju ultrazvuku mozga.

vid

Često, prijevremena retinopatija se dijagnosticira u preuranjenim bebama. Ovaj fenomen je poremećaj u razvoju mrežnice.

Retina je najslabije tkivo koje, recimo, popravlja sliku kako bi je prenijeli u mozak. U prijevremenu prijevremenu krvarenje mrežnice može se razviti abnormalno, što pridonosi formiranju ožiljnog tkiva i kao posljedica toga značajnog oštećenja vida.

U ovom slučaju, kao i kod drugih komplikacija, ranije dijete je rođeno, to je veća vjerojatnost retinopatije u preranoj bebi.

Blaga retinopatija, na sreću, gotovo uopće nema utjecaja na stanje vizije u budućnosti. U teškim slučajevima liječenje se vrši pomoću lasera ili krioterapije (liječenje izlaganjem hladnoći).

Zašto se pojavljuje retinopatija? Nema točnog odgovora na ovo pitanje, ali većina stručnjaka sklona je misliti da su visoke koncentracije kisika uzrok. Stoga se ovaj pokazatelj pažljivo prati. Osim toga, prerane bebe periodički pregledavaju oftalmolog kako bi se identificirale abnormalnosti u vremenu.

iznutrice

Ponekad prerane bebe razvijaju nekrotizni enterokolititis, bolest u kojoj crijevne stanice umiru.

Teško je reći što točno vodi do ove bolesti, moguće je da bakterijske infekcije igraju značajnu ulogu.

U svakom slučaju, bebe s tim bolestima prenose se u kapaljke hranjivim otopinama umjesto uobičajenih hranjenja, što omogućuje smanjenje opterećenja na probavnom sustavu. Povremeno se traži operacija uklanjanja dijelova crijeva koji su proživjeli značajna razaranja.

krv

Često, prerano je pronađeno da imaju nisku razinu šećera u krvi. Inače se taj fenomen naziva hipoglikemija. Liječenje je dodatno "dodatno hranjenje" s glukozom intravenozno ili kroz usta.

Postoji određena anemija prijevremenog zastoja. Ova patologija karakterizira činjenica da djetetovo tijelo još nije u stanju proizvesti crvene krvne stanice u dovoljnim količinama. Osim toga, veliki gubitak krvi može biti uzrok anemije. Liječenje anemije u prerane bebe provodi se davanjem lijekova ili, u teškim slučajevima, transfuzijom krvi.

Ako neko prerano dijete ima bilo kakvu komplikaciju, tada će on i njegova majka dugo provesti u bolnici, možda nekoliko tjedana. Kad se beba malo oporavi, bit će prebačen u dječju bolnicu.

U pravilu, majka je također odvedena u bolnicu kako bi se mogla brinuti o svom djetetu, ali ako je stanje u bolnici napeto u smislu prekomjernog opskrbe pacijenata, majka se može odbiti. U tom slučaju, morat će svaki dan izraziti mlijeko i donijeti ga za hranjenje.

Njega prerane bebe u rodilištu

Budući da se beba koja se prerano rodila ne može samostalno nositi s određenim funkcijama, takve bebe trebaju posebnu pažljivu njegu.

Glavni je problem termoregulacija. Vrlo je lako da beba bude super-hlađena ili, obrnuto, da se pregrijava. U tom smislu, dijete stavi u inkubator (plastična kutija) ili šator kisika, u kojem se održava optimalna temperatura i kisik hraniti bebe koje ne mogu disati dok je u punoj snazi.

Bebe s visokim stupnjem prijevremenosti i male težine prvo se smještaju u zatvoreni inkubator, a zatim, kako se njihovo stanje poboljšava, otvoreno.

U prvim danima života beba se ne odvaja iz nape, sve se brine neposredno unutra. Kako bi se izbjegla stagnacija ili deformacija glave, beba se prebacuje svaka 2-3 sata. Novorođenče je povezano s nekoliko uređaja koji bilježe sve glavne pokazatelje svog stanja (temperatura, puls, disanje), daju lijekove.

Često Momma plaši kapaljku povezanu s glavom djeteta. Ne brinite, to je učinjeno, jer nema mogućnosti staviti iglu u venu na dršku djeteta, i to se prakticira posvuda.

Prvi put su uvjeti pritvora beba u inkubatoru blizu one u kojoj je on bio u utrobi: ugodno temperatura (31-37 ° C) i visokoj vlazi.

U malim gradovima, gdje bolnica, u pravilu, nemaju posebnu skupu opremu, prerane bebe se njeguju u kolijevci. Temperatura se održava prevlačenjem u toplim pelenama i pomoću grijaćih jastučića.

Njega prerane djece provodi se u 2 faze: u bolnici i specijaliziranih odjela dječje bolnice nedonoščadi. Djeca s vrlo niskom tjelesnom masom (do 1500 g) i razne komplikacije, kao što su ponovljena asfiksija, sindrom respiratornog distresa i drugi, prenose se u dječju bolnicu 10-11. Dan, a djeca rođena s masom od 1500-2000 g - 7-8 dana.

Ako postoji potreba za prijevozom, provodi se u hitnoj pomoći s osobljem koje je u stanju pružiti hitnu pomoć ako nastane potreba.

U prvim satima dječjeg života u porodničkoj bolnici provest će se intenzivna skrb, pregled i, ako je potrebno, reanimacija. Nakon toga, u odjelu preuranjenih beba u bolnici, dijete će također dobiti neophodno liječenje ako ostanu komplikacije i uvjeti za postizanje tjelesne težine.

Još jedan preduvjet za njegu djeteta je čistoća. Već smo napisali da su prerane bebe iznimno osjetljive na infekcije. Staphylococcus je posebno opasno za njih.

Stoga, sve što se, na ovaj ili onaj način, odnosi na bebu treba biti savršeno čisto i dezinficirano.

Mumije, kojima je dopušteno da posjete svoje bebe ili ih hrane, trebaju strogo slijediti sanitarne standarde:

 • nosite čisti kupaći ogrtač, koji će vjerojatno biti izdan u odjelu gdje se dijete drži;
 • koristiti kapu za kosu i masku;
 • operite grudi sapunom i vodom prije hranjenja ili dekantiranja; kada je beba jaka, ovaj se postupak može napustiti, ali sve dok je to potrebno;
 • temeljito oprati ruke.

Hranjenje preranih beba

Prerane bebe koje nemaju refleks sisanja ili imaju druge razloge koji otežavaju hranjenje primaju hranu kroz cijev, u prosjeku, 6-16 sati nakon rođenja, ovisno o stanju.

Kako hranjenje preranih beba kroz sondu? Tanka fleksibilna cijev umetnuta je kroz usta u želudac, kroz koju se hranjive otopine, glukoza i mlijeko injektiraju u malim obrocima.

U idealnom slučaju, ako nema kontraindikacija, dijete se hrani mlijekom izražene majke. Važnost dojenja za prerano dijete ne može se precijeniti. Mama mlijeko će pružiti neprocjenjivu pomoć u rehabilitaciji i razvoju djeteta, stoga svakako pokušajte zadržati mlijeko.

Kangaroo skrb preuranjenih beba

Metoda se temelji na načelu "kože na koži" i uključuje bliski kontakt tijela majke i djeteta.

Testirano je 80 godina u Kolumbiji. Uopće nije bilo dovoljno inkubatora, a liječnici su odlučili prenijeti bebe čije je stanje relativno stabilno, doslovce majci.

Bebe su bile smještene između majčinih grudi i osigurane u ovom položaju pomoću odjeće ili remena. Iznenađujuće je, tijekom studije, dokazano da su preuranjene bebe, čija je rehabilitacija provedena na taj način, razvila i stekla težinu mnogo brže od onih koji su se držali u inkubatoru.

Srčani udar takvih beba bio je ravnomjeran i stabilan, disanje je poboljšano, temperatura je održavana na optimalnoj razini. Težina, oni su stekli brže i brže istu izliječenu od raznih patologija

Osim toga, beba, koja se naslanja na kožu majke, prihvaća svoju mikroflora i stoga jača imunološki sustav, koji je neophodan za prerano dijete.

Pored fizioloških aspekata, metoda klokanera ima pozitivan učinak na psihološko stanje majke i djeteta.

Kao što pokazuje praksa, prerani rad, iz bilo kojeg razloga koji se dogode, velika je psihološka trauma za majku. Ono što vrijedi samo bespomoćno, što uzrokuje neumjerenu sažaljenju i bol u majčinom srcu, kakva je prerano novorođenče. Metoda klokanera pomaže majci da preživi taj stres, da se osjeća potrebnim, da prevlada osjećaj bespomoćnosti i nesigurnosti, kako bi shvatio da pomaže vašem djetetu, da je to neophodno.

Za bebu takav bliski kontakt s majkom je naj normalnije i prirodno stanje koje je prirodi namijenjeno novorođenčadi. Dijete postaje mirnije, čuje takvo poznato i poznato tuku srca njezine majke, osjeti joj toplu dah. Iznenađujuće, zabilježeno je da, ako se djetetova tjelesna temperatura porasla, tjelesna temperatura majke pala je za istu vrijednost, čime je zadržala ravnotežu.

Kako se danas prakticira metoda klokaneta?

U ruskim rodilištima, ova metoda se prakticira. Međutim, u većini slučajeva, majka je pozvana u odjel s preuranjenim bebama ili jedinicom intenzivnog liječenja i ostavljena je bebom 2-3 sata. U pravilu, majka mora osloboditi prsa i trbuh od odjeće i leći na kauču. Dijete će biti smješteno na dojci i ostaviti na tom mjestu neko vrijeme.

Mama treba biti spremna za činjenicu da dijete odluči otići na zahod tijekom sjednice jer novorođenče, u pravilu, treba majčinu toplinu kako bi se opustila dovoljno.

Kontraindikacije korištenja metode klokanta

Kao što je gore navedeno, ova metoda se prakticira ako je stanje djeteta stabilno. Ako se dogode sljedeće komplikacije, primjena metode još nije moguća:

 • teška sepsa;
 • intrakranijalna krvarenja od 3-4 stupnja;
 • potreba za umjetnom ventilacijom pluća;
 • fiksiranje arterijskog ili venskog katetera.

Ako je stvaranje bliske veze između majke i djeteta nemoguće, nemojte očajavati. U slučaju kada majka ima želju, može se jednostavno nalaziti pored djeteta. Vrlo često liječnici daju ustupke i dopuštaju prisutnost majke u odjelu. Razgovarajte s djetetom, zategnite dršku, samo se približite i već ćete uživati ​​u vašem malom čudu.

Nakon što se otpustite kući, nemojte zaboraviti na metodu klokaneta, to će biti korisno za dijete čak i kad je ozbiljna opasnost prošla.

Prerane bebe: skrb u porodničkoj bolnici

Vaša je beba rođena prije vremena. Izgleda puno manji od svojih vršnjaka, koji su rođeni na vrijeme. Tvoje srce se može smanjiti od straha kad ga prvi put vidite. Kako se nositi s takvom sićušnom i bespomoćnom stvorenju?

U obiteljskoj sobi

Opstetričari i ginekolozi znaju da bi opstetrička skrb za prerane bebe trebala biti pažljivo zbrinuta kako ne bi ih ozlijedila i ne bi trebala pritisnuti glavu. Nakon odvajanja od majke, preneseni su u prethodno pripremljenu, zagrijanu stolicu za promjenu, pod zračnim svjetlom reflektora. Sve manipulacije prvog WC-a vrše se pažljivo, ali brzo i jasno. Onda je dijete umotano u toploj, sterilnoj pelenama, u pokrivaču s grijaćim jastukom ili stavljen u grijanu prenosivu peć i odnesen u odjel za preuranjene bebe. Od odjeće za takve mrvice neposredno nakon rođenja, meke flanel bluze s kapuljačom i dugim rukavima su posebno pogodni. Preporučljivo je da odmah stavite šešir i čarape na glavu i noge.

Nisu sve bebe rođene prije "službeni" pojam zasigurno ulaze u odjeljenja specijalizirana za njegu prerane bebe. Pri donošenju odluke o tome hoće li se beba roditi u jedinicu intenzivnog liječenja ili intenzivnu njegu novorođenčadi, liječnici uzimaju u obzir ne samo gensku dob (razdoblje trudnoće u kojoj je rođeno dijete), već i omjer težine i visine, problemi s disanjem, kongenitalne anomalije ili malformacije, bolesti, posebno zaraznih i mnogih drugih čimbenika.

Ako, po mišljenju liječnika, stanje novorođenčeta ne predstavlja prijetnju njegovom životu i zdravlju, dijete se odlazi kući u uobičajeno vrijeme.

Ako je potrebna reanimacija.

Dakle, prva moguća faza skrbništva je dječja reanimacija. U slučaju značajne nezrelosti vitalnih sustava novorođenčeta (na primjer, ako prerano dijete ne može disati samostalno), ona odmah nakon rođenja ulazi u pedijatrijsku jedinicu intenzivnog liječenja. Ovdje su djeca u posebnim inkubatorima prekrivena prozirnim kapicama s četiri rupe - dva na svakoj strani (za medicinske manipulacije). Svi su inkubatori opremljeni umjetnim respiratorima.

Djeca koja nemaju ili imaju slab usisni refleks primaju hranu za prvih nekoliko tjedana - prethodno zagrijano majčino mlijeko, ponekad s posebno odabranim aditivima - kroz cijev - tanku cijev umetnutu u želudac.

U inkubatoru se održava stalna temperatura (uostalom, opasnost nije samo hipotermija, već i pregrijavanje) i vlažnost (oko 60%), tako da dijete ne osuši sluznice. Ponekad su couze opremljene vodenim madracima koji približavaju uvjete u amnionskoj tekućini. Uz pomoć brojnih cijevi i žica, dijete je povezano s monitorima, droopovima i drugim uređajima koji kontroliraju puls, temperaturu i disanje, redovito provode krvne testove, te ubrizgavaju potrebne lijekove i obavljaju mnoge druge važne funkcije. Ako se indikatori snimljeni ovim uređajima opasno odstupaju od norme, oglasit će se alarm.

Postupci reanimacije nisu ograničeni na umjetnu ventilaciju pluća i protok hrane kroz sondu. Rijetko rođena djeca su izložena riziku razvoja raznih komplikacija, od kojih se većina može spriječiti ili izliječiti razvojem moderne neonatalne reanimacije. Na primjer, u plućima, kao što je poznato, događa se najvažniji proces ljudskog života - razmjena plinova: kisik zraka prolazi u krv i ugljični dioksid iz krvi u zrak. Za to su odgovorne sitne vezikule povezane mrežom kapilara - alveoli. Tvar koja protuteže propadanje alveola u plućima tijekom isteka, takozvani surfaktant, nastaje samo u 22. i 24. tjednu trudnoće, pa je zbog toga vrlo preuranjene bebe potrebno uvođenje umjetno sintetiziranog površinski aktivnog sredstva. Postoje mnogi takvi primjeri.

Kad dijete može samostalno disati i nema potrebe za umjetnom ventilacijom, započinje druga faza skrbi koja se obično provodi u jedinici intenzivne njege novorođenčadi. Ovdje su prerane bebe također smještene u odraslu osobu. Za razliku od jedinica za intenzivnu njegu, jedinice intenzivne njege nisu opremljene umjetnim respiratorima. Unatoč tome, osigurana je dodatna opskrba vlažnim i zagrijavanim kisikom u inkubatorima, kao i optimalne uvjete vlažnosti i temperature. Dijete je u inkubatoru sve dok ne može održavati temperaturu tijela vlastitim i bez dodatne opskrbe kisikom.

Metoda "klokan"

Danas se smatra dokazanim da tijekom boravka pacijentu prerano dijete treba komunicirati s majkom. Dijete bi trebalo čuti majčin glas, osjećati toplinu, a to se postiže metodom "klokan". Ova metoda nježnih preranih beba prvi put se koristila u tim siromašnim i nerazvijenim zemljama gdje, iz čisto ekonomskih razloga, nije bilo sredstava za pružanje svih preranih beba opremljenim opremi za održavanje stalne temperature.

Bit metode leži u činjenici da je dijete skrbeno, u izravnom kontaktu s majčinom kožom - na prsima i abdomenu. Mama stavlja na slobodnu, otkopčanu prednju odjeću, a beba nosi pelena i ponekad kapu. Dijete je smješteno između grudi, odjeće su pričvršćene kako bi izbjegli gubitak topline. Temperatura djeteta prati medicinska sestra ili monitor.

Studije su pokazale da majčinska toplina savršeno zagrijava dijete i temperatura njegovog tijela održava se na odgovarajućoj razini. Disanje postaje i ispravnije i stabilnije, kao i otkucaja srca i zasićenost krvi s kisikom. Štoviše, koža novorođenčeta kolonizira majčinska mikroflora, koja doprinosi procesu ozdravljenja. Moguće je prebaciti na ovu metodu njege kada, uz relativno zadovoljavajuće stanje, dijete i dalje treba umjetnu termoregulaciju i praćenje otkucaja srca i disanja.

U velikim kućanstvima za preuranjene bebe predviđene su posebne odjele, posebno opremljene i servisirane od strane najkvalificiranijih zaposlenika. Gdje nema mogućnosti dodjele zasebne komore, najotvoreniji i ventilirani dio dječje sobe odvaja se odjeljcima koji su izolirani i pravilno opremljeni. Temperatura zraka održava se u rasponu od 23 do 27 ° C, au krevetiću - 25-30 ° C. Termometar je smješten ispod pokrivača pored djeteta radi preciznog upravljanja.

Prvo hranjenje prerane bebe obično počinje 6-8 sati nakon rođenja. Frekvencija i metode hranjenja određuju se u skladu s stupnjem prijevremenosti i ostalim pojedinačnim karakteristikama.

Što izgleda prerano beba?

Pojava i ponašanje novorođenčeta prerano dijete ovisi o gestacijskoj dobi (broj punih tjedana trudnoće u vrijeme rođenja). Njegovo je tijelo vrlo osebujno: glava je relativno velika, kranijalne šavove često su otvorene, male i bočne fontane su velike. Kod dječaka testisi se ne smiju spuštati u skrotum, dok su kod djevojčica labi nerazvijeni.

Prerano novorođenče razlikuje se od brojnih anatomskih obilježja: težina je obično manja od 2500 g; visina manja od 45 cm, a opseg glave, naprotiv, 3-4 cm veća od prsa. Zato glava izgleda velika u odnosu na tijelo, šavove i fontane (mali - u području krune i velik - iznad čela) - širok; uši su vrlo meke i stane čvrsto na lubanju; koža je tanka, obilno prekrivena dolje, posebno na licu, obrazi, čelu. Subkutani sloj se blago izražava. U duboko preuranjenim bebama, subkutani sloj masti potpuno je odsutan. Tanki glas, ponekad sličan izgovoru, posljedica je nerazvijenosti vokalnih užeta. Navel je nizak. Zidovi krvnih žila su slabi u elastičnim vlaknima, zbog čega se tijekom rada mogu pojaviti intrakranijalna krvarenja.

Fiziologija prijevremenog poroda

Budući da je razdoblje intrauterinog razvoja preranih beba bilo manje, trebalo je individualno ishrana, toplina i zaštita koja dolaze izvana. Bebe možda nisu u potpunosti razvijene sposobnost da sisaju prsa, pa stoga ponekad prvi put moraju biti hranjene kroz cijev ili čak intravenozno. Pored toga, razina glukoze u krvi niža je zbog nezrelosti jetre. Imunološki sustav ove djece je slab, pa se često smještaju u poseban inkubator, gdje su zaštićeni od infekcije i primaju potrebnu toplinu. Ponekad zahtijevaju umjetno disanje, jer u njihovim plućima nedostaje površinski aktivnih sredstava (surfaktant) koji olakšavaju protok zraka. U tim slučajevima provodite ventilaciju pluća. Neodgovoreni refleksi u preuranjenim bebama su slabi i brzo se izbacuju, au duboko preuranjenim bebama često su odsutni, uključujući i vitalne reflekse - gutanje i sisanje. Ton tonusa može se smanjiti (u ovom slučaju beba je opuštena, leži s rukama i nogama ispruženim) ili, naprotiv, podignuta (ruke i noge su pritisnute na tijelo, s teškoćama ravnajući). Zbog nezrelosti termoregulacijskog centra, prerane bebe ne mogu održavati tjelesnu temperaturu na odgovarajućoj razini, stoga ih se lako hladi i ne reagira ni s porastom temperature infektivnim bolestima. Dišni, probavni, kardiovaskularni, živčani i drugi sustavi u njima su nerazvijeni (u usporedbi s punim djetetom) i imaju niz značajki koje određuju tijek bolesti u ovoj skupini djece. Vizualni sustav sazrijeva otprilike između 22. i 34. tjedna trudnoće, tako da prva djeca troše vrlo malo vremena otvorenim očima i ne usredotočuju na oči. Do 30 tjedana prenatalnog razdoblja oni već reagiraju na jarku svjetlost, trepere ili zatvaraju oči, a mekim osvjetljenjem otvaraju oči, pregledavaju okolne predmete i usredotočuju oči na njih, iako im fokusiranje svoje oči traje dulje nego kod beba s punim radnim vremenom.

Ponašanje preranih beba ponešto se razlikuje od ponašanja drugih novorođenčadi: oni imaju dublji san, manje pokreta, smanjenje opće motoričke aktivnosti, suptilni monoton plač, često doživljavaju negativne emocije i izražavaju nezadovoljstvo.

Nepropusnost tijela sustava, općenito karakteristična za novorođenčad, u prerano dojenčadi izražava se posebno oštro i posebno polako eliminira. Dakle, kršenja termoregulacije rezultat su nerazvijenosti centara za regulaciju topline i velikog gubitka topline.

Poznato je da je relativna površina tijela (po jedinici mase) u preuranjenim bebama veća nego kod punoljetnih beba. Nedostatak potkožnog sloja kože, kao i nedostatak oksidativnih procesa i metabolizma općenito, igra određenu ulogu u velikoj gubitci topline. Stoga, prerane bebe trebaju biti posebno zaštićene od hlađenja, pregrijavanja, iznenadnih i oštrih promjena temperature okoline.

Disanje u prerano češćim, površnim, nepravilnim. Uklapa asfiksije (teškog nedostatka kisika zbog prestanka disanja) je posebno sklona djeca težine do 2 kg s raznim manipulacijama (Swaddling, hranjenje), a ponekad i na dijete odmora iznenada prestaje disanje, plavo i u tom stanju može ostati nekoliko sekundi. Zatim, najčešće se vraća na normalu. Inače je potrebno umjetno disanje ili trljanjem grudnog koša, udisanje kisika, a možda čak i toploj kupki (temperatura vode - do 39-40 ° C). Ako se takvi fenomeni promatraju, beba se mora pokazati liječniku. Često se u takvim slučajevima, na neko vrijeme stavljen u poseban krevetić sa podesivom temperaturom i kisika za stvaranje udobnih životnih uvjeta, on treba za uspješan završetak razdoblja prilagodbe vanjskim svijetom nakon rođenja.

Probavni sustav prerane bebe još uvijek ne radi punu snagu. Može se primijetiti slabost pokreta usisavanja zbog nezrelosti refluksa usta, i to je jedna od glavnih poteškoća u hranjenju takvog novorođenčeta. Važno je znati da se imunitet (obrana) od infekcije u prerane bebe obično smanjuje. Stoga, oni su lako osjetljivi na svaku virusnu infekciju (npr. Gripe), pneumoniju i bolesti septičkih stanica. Prema tome, prerano dijete treba biti zaštićeno od bilo kakvog kontakta s drugim ljudima, jer sada njegova sudbina u potpunosti ovisi o stupnju nezrelosti, uvjetima okoline, pažljivoj njezi i prehrani.

"Uvjeti staklenika"

Održavanje optimalne sobne temperature u prvim danima života iznimno je važno ne samo za preživljavanje, već i za daljnji razvoj preuranjenih novorođenčadi, što još uvijek dopušta nedovoljno zrelo tijelo da izdrži agresivne učinke vanjskih čimbenika okoline zbog činjenice da su mogućnosti regulacije temperature ograničene. To je zbog relativno veće površine kože u odnosu na tjelesnu težinu, što dovodi do značajnog gubitka topline. Nedostatak razvoja potkožnog sloja masti u kombinaciji s naglašenom mrežom posuda za kožu također doprinosi poboljšanom prijenosu topline. Stoga preuranjene bebe lako se hlade, a prekomjerno vanjsko zagrijavanje brzo dovodi do pregrijavanja, što stvara određene poteškoće u procesu brige za njih. Ta je okolnost potaknula razvoj medicinskih sustava koji bi mogli simulirati toplinsku udobnost vanjskog okruženja, usporedivog s "majčinskom toplinom", koja je nužna za prerano dojenje.

U roditeljskim bolnicama i odjelima za preuranjene bebe u posebnim dječjim bolnicama koristite inkubatore. Najjednostavniji od njih ima oblik otvorene kupaonice s dvostrukim zidovima, između kojih cirkulira vruća voda (temperatura je do 50-60 ° C). Najnoviji modeli imaju električno grijanje vode s regulacijom njegove temperature i vlažnosti te automatskom opskrbom kisikom.

Inkubijalna (težina), s individualnom mikroklimom, metoda skrbi je najučinkovitija. Karakterizira ga stvaranje fizioloških stanja od prvih minuta ekstuterinskog postojanja. U inkubatoru se održava optimalna temperatura i vlaga. To vam omogućuje da smanjite troškove energije djeteta kako biste održali temperaturu tijela, gubitak tekućine kroz kožu i disanje.

Uvjeti boravka u inkubatoru ovise o tjelesnoj masi pri rođenju, zrelosti i općem stanju djeteta. Djeca s malim stupnjem prijevremenosti u inkubatoru su 2-4 dana ili nekoliko sati, duboko prerane bebe s tjelesnom težinom do 1500 g - 8-14 dana, a težine do 1750 g - 7-8 dana.

Dobitak težine u preuranjenim bebama

Dobitak težine u preuranjenim bebama

Prerane bebe su bebe rođene prije 37 tjedana trudnoće, počevši od posljednjeg datuma menstruacije i imaju tjelesnu težinu ispod 2500 grama. Postoji 4 stupnja prijevremenosti ovisno o gestacijskoj dobi i težini djeteta pri rođenju:

Ja stupanj - prerane bebe rođene 35-37 tjedana s težinom od rođenja 2000-2500 grama;

Grade II - prerane bebe rođene u tjednu 32-34 s težinom od 1500-2000 grama;

Grade III - duboko prerane bebe rođene na tjednu 29-31 s težinom od 1000-1500 grama;

Grade IV - iznimno prerane bebe rođene prije 29. tjedna s težinom manjom od 1000 grama.

Naravno, za takvu djecu, dobivanje tjelesne težine jedan je od faktora razvoja djetetova tjelesnog razvoja i zdravlja. Dobar dobitak težine može se postići samo s uravnoteženom prehranom djeteta, zadovoljavajući njegove troškove energije, kada dijete dobiva sve hranjive sastojke, elemente u tragovima i zaštitne komplekse koje mu treba. Poteškoće s hranjenjem mogu nastati uslijed nezrelosti gastrointestinalnog trakta djeteta, niske enzimske aktivnosti, česte regurgitacije, želudac ne prihvaća hranu, nedostatak gutanja i refleksa sisanja. Ovisno o problemu, liječnici hrane dijete kroz cjevčicu, koriste parenteralnu prehranu, kada se hranjiva otopina daju bebu intravenozno.

Najbolja hrana za prerano dijete je majčino mlijeko. Znanstvenici su dokazali da se mlijeko prilagođava potrebama djeteta, jer mlijeko žene koja je rodila rano, ima svoj jedinstveni sastav, prilagođen preuranjenoj bebi. Iako beba ne može sisati dojku, hranjena je izraženim mlijekom, nakon što se mrvica uči kako proguta i proguta (obično kad dobije 1,6 kg, pojavljuju se ti refleksi) postupno se prenosi najprije na djelomično, a potom na punu dojenčad. Ako je nemoguće dojiti, dijete se prenosi na donorsko mlijeko ili posebnu prilagođenu smjesu za prerane bebe. Pokazatelji prirasta tjelesne težine određuju kvalitetu i korisnost hrane, potrebu za uvođenjem ili ukidanjem dodataka.

Neonatalno razdoblje za prerane bebe podijeljeno je u tri glavne faze, koje se razlikuju u prehrambenim potrebama i dobitku na težini.

U prvoj fazi novorođenče ne dobiva, već gubi na težini. To je fiziološka osobina svake djece, ali ako beba u punom roku obično izgubi 5-6% težine, prerano - s težinom od više od 1,5kg - 10% i duboko prerano s težinom do 1,5kg - 15%. Ovo razdoblje obično traje prvih 7 dana od rođenja. Unatoč činjenici da je tijekom tog razdoblja količina prehrane minimalna, ona bi trebala osigurati tijelo mrvica sa svim potrebnim hranjivim tvarima.

U drugoj fazi postiže se konstantno povećanje težine, barem na razini prenatalnog razdoblja. Kada se stanje djeteta stabilizira, on može sisati na prsa ili bocu na vlastitu, doseže težinu od 2,5 kg, majka i dijete su otpušteni iz odjela za preuranjene bebe. Dobitak težine tjedno trebao bi biti 125-200 grama, ovisno o težini djeteta pri rođenju. Izračun povećanja je sljedeći: + 15 g / kg dnevno.

U 3. stupnju, težina djeteta se normalizira, razdoblje traje do godinu dana (za duboko preuranjene bebe duže). Zadatak roditelja u ovom razdoblju je pružiti djetetu dobru prehranu dovoljnim brojem kalorija i svim hranjivim tvarima koje su potrebne za rast djeteta, jer se prerano dijete mora intenzivnije razvijati kako bi nadoknadilo svoje vršnjake. Obično, ako je beba rođena 1 mjesec ispred vremena, tada se hvata u razvoju svojih vršnjaka za 1 godinu, 2 mjeseca ispred vremena - za 2 godine i za 3 mjeseca - za 3 godine.

Ispod je tabela dobitka na težini za prerane bebe, ovisno o dobi i stupnju preuranjenosti.

Tablica daje približan rezultat za djecu koja su dojena, brojevi se mogu razlikovati, kako gore tako i prema dolje. Mjesečno, dijete treba pregledati pedijatar koji će procijeniti fizički razvoj i zdravlje djeteta. Hranidbenu prilagodbu, izračun stopa dopunjavanja, preporuke za uvođenje komplementarne hrane i dodatke vitaminima trebali bi obavljati samo liječnik.

Prerane bebe: što roditelji trebaju znati

Još 6 članaka na temu: Značajke skrbi za prerano dijete

Prerane bebe: što roditelji trebaju znati

Što dijete smatra preuranjenim?

Beba koja je rođena nakon 22. i prije 37. tjedna trudnoće i koja teži manje od 2.5 kilograma smatra se preuranjenom.

Ako je beba rođena prije 28. tjedna i teži samo 500-1000 grama, njegova se tjelesna težina smatra izuzetno niskom. Dijete od kilograma do jednog i pol kilograma, rođeno prije 31 tjedna, odnosi se na djecu s vrlo niskom tjelesnom masom; Dijete od 1500 do 2500 grama rođeno prije 31. tjedna odnosi se na djecu s malom tjelesnom masom.

Od siječnja 2012. godine, Rusija bilježi novorođenčad od 22 tjedna trudnoće i težine 500 grama. U perinatalnim centrima i rodilištima za prerane bebe, 70% djece rođene s takvom težinom se njeguje.

Glavni sustavi tijela su dišni, kardiovaskularni i termoregulativni, dulje zrele u preuranjenim bebama nego kod djece rođenih na vrijeme, pa gotovo odmah nakon poroda, ove bebe odnijet će od majke do inkubatora. Djeca rođena u terminima mogu preživjeti, iako još uvijek ne znaju disati i jesti. Medicina daje nadu roditeljima i pomaže djeci.

Zanimljivo je

Kako se brinuti za djecu prerano rođena?

Prvo, dijete je smješteno u transportni inkubator i povezano s ventilatorom, a zatim je prebačeno u jedinicu intenzivne skrbi gdje su beba uključena neonatolozi, resocijalci, neuroloci, farmakolozi, kirurzi i kirurški kirurzi te, naravno, posebne medicinske neonatalne sestre.

Dijete je smješteno u kapuljaču, pluća su ventilacijska, a lampe za fototerapiju povezane su. U oživljavanju liječnici pokušavaju stvoriti takve uvjete kao da je dijete još uvijek u majčinom trbuhu: inkubatori su prekriveni posebnim pokrivačima koji ne dopuštaju zvuk, buka opreme je smanjena, liječnici mufle svjetlosti i pokušavaju ne govoriti glas dok su u blizini djeteta. Oni također ne koriste parfem, jer novorođenče jako mirisaju.

U početku, djeca se hrane intravenski, a zatim kroz cijev, ali do trenutka izbijanja dijete može već naučiti kako sami uzeti dojku. Da bi to učinili, dopušteno im je da dođu majci koja uzima dijete u naručju i nosi je na sebi pomoću metode Kangaroo. Dijete je u kontaktu s kožom na kožu s majkom, miriše i čuje srce. Ona pomaže mami i bebi uspostaviti vezu.

Mliječne formule za bebe i prerane bebe

Preuranjene ili male težine zahtijevaju posebnu njegu i prehranu. Takve bebe karakterizira niska pokretljivost i letargija, slaba dobitak težine i niski ton mišića. Osim toga, kod djece postoji tanka koža i crvenkasta naborana koža, neki odgode razvoja.

Prematurno - prerano rođenje prije 37-38 tjedana, a težina bebe ne prelazi 2,5 kilograma. Nakon poroda, prerano beba se ne primjenjuje odmah na dojku, ali se pregledava i smješta u kapuljač s automatskom opskrbom kisikom i održava optimalne uvjete za bebin život. Ako se stanje djeteta postupno stabilizira, dijete se primjenjuje na dojku.

Rano bebe mogu zaostajati u fizičkom i mentalnom razvoju za 1,5-4 mjeseca od djece koja su rođena na vrijeme. No, s pravilnom skrbi i prehranom do godine, mrvica se već susreće s vršnjacima. U ovom članku ćemo pogledati glavne značajke hranjenja prerano ili niske novorođenče. I saznajte koja je mješavina najprikladnija za takve bebe.

Prehrambene značajke preranih beba

U prvim danima života, refleks sisanja i gutanja, kao i probavni sustav u prerane i niske težine, vrlo su loše razvijeni. To čini hranjenje bebe teško. On je dovoljno taman i može odbiti jesti, većinu vremena beba spava. Osim toga, u nekim slučajevima morate hraniti dijete kroz cijev.

U svakom slučaju, poželjno je utvrditi dojenje, jer majčino mlijeko je najbolja prehrana i lijek. Ono jača imunološki sustav i potiče dobivanje težine, daje snagu i ubrzava razvoj djeteta. Ako se prehrana provodi samo kroz sondi ili bočicu, redovito ponudite djetetu dojku da razvije refleks s okusom gutanja.

Liječnik izrađuje individualnu prehranu za svako dijete. U prva dva tjedna života dnevni unos hrane izračunava se pomoću formule Rommel. Za svaku stotinu grama tjelesne težine nalazi se 10 ml mlijeka ili mješavina, na koju morate dodati broj dana života bebe.

Na primjer, za određivanje količine hrane za tjedno novorođenče težine 2 kg primjenjujemo sljedeće izračune: 10 ml + 7 (dani života djeteta) - 17 ml za svaki 100 grama. Stoga, za 2000 g 17 x 20 i dobiti 340 ml.

Broj hranjenja varira između 6-8 puta dnevno. Duboke prerane bebe dobivaju smjesu do deset puta. Važno je ne poduzeti duge stanke između jela, ali i ne prisiljavati dijete da jede sili!

Ponekad majka koja njeguje ne može dojiti dijete. U tom se slučaju morate prebaciti na mješovite ili umjetne hranidbe i mliječne formule za prerane bebe. Pogledajmo što ova dječja hrana predstavlja.

Značajke i sastav smjesa za prerane bebe

Za ovu kategoriju bebe proizvode posebne mliječne formule za preuranjene i male težine s "0" ili "Pre". Sastav takve prehrane sadrži neophodne elemente koji pomažu bebu da se razvije i oporavi, dobije na težini. Adaptirana dječja hrana poboljšava probavni sustav i crijeva, daje snagu djeteta i stabilizira stanje djeteta.

Mješavina za prerane bebe i male bebe uključuje sljedeće komponente:

 • Povećana kalorična i energetska vrijednost doprinose brzom dobivanju težine, zasićuje djetetovo tijelo energijom i daje snagu;
 • Velika količina proteina jača i razvija mišiće, masnu masu;
 • Kazein proteina sirutke potiče brzu i jednostavnu asimilaciju mješavine mlijeka u probavi bebe;
 • Kalcij i fosfor ojačavaju kosti i zube, potiču rast i povećanje težine;
 • Nukleotidi i probiotici poboljšavaju rad probave i tvore zdravu crijevnu mikroflora;
 • Polinezasićene masne kiseline imaju pozitivan učinak na razvoj mentalnih sposobnosti i funkcioniranje živčanih stanica, jačanje imunološkog sustava i poboljšanje vidljivosti;
 • Laktoza - ugljikohidrat, koji se lako i brzo apsorbira, daje puno energije i snage.

Osim toga, sastav uključuje različite vitaminima, makro i mikronutrijentima. To su vitamini A, E, K i vitamini iz skupine B. Također, posebne smjese za niske razine rađanja ili prerane bebe često sadrže željezo, jod, bakar i mangan. Danas proizvođači nude mnogo različitih proizvoda iz ove kategorije. Pogledajmo što je bolje.

Prerane bebe

Nedonoščad - djeca rođena prije termina poroda funkcionalno nezrelih, s masom ispod 2500 gi dužine tijela manja od 45 cm klinički znakovi nezrelosti su neproporcionalno tijelo, otvorene su kranijalne šavovima i mali fontanelle, izbjegavanje potkožnog masnog sloja, crvenilo kože,. hipoplazije genitalnih organa, slabost ili nedostatak refleksa, slab plač, intenzivna i produljena žutica itd. Njega prerane bebe podrazumijeva organiziranje posebne njege - temperaturu, vlažnost, jednaka oksigenacija, hranjenje, ako je potrebno - obavljanje intenzivne njege.

Prerane bebe

Djeca rođena između 28. i 37. tjedna trudnoće, imaju tjelesnu težinu od 1000-2500 g i duljinu tijela od 35-45 cm, smatraju se preuranjenima. Gravirana dob smatra se najstabilnijim kriterijem; antropometrijski pokazatelji, zbog njihove značajne varijabilnosti, uvjetni su kriteriji za preuranentnost. Svake godine, kao posljedica spontanog prijevremenog porođaja ili umjetno induciranog pobačaja u kasnim razdobljima, 5-10% djece iz ukupnog broja novorođenčadi rođeno je u prijevremeni porod.

Prema WHO (1974), smatra se da je održiv fetus kod trudnoće za više od 22 tjedana, tjelesne težine od 500 g, dužine tijela od 25 cm. Na domaćem neonatologiji i pedijatriji fetusa rođenja prije 28 tjedna trudnoće, nakon što je tjelesna težina manja od 1000 g, a Duljina manja od 35 cm smatra se kasnim pobačajem. Međutim, ako je takvo dijete rođeno živo i živjelo najmanje 7 dana nakon rođenja, zabilježeno je kao prerano. Neonatalna stopa smrtnosti među preuranjenim bebama mnogo je veća od onih kod punoljetnih beba i u velikoj mjeri ovisi o kvaliteti medicinske skrbi u prvim minutama i danima života djeteta.

Uzroci prijevremenosti

Svi razlozi koji dovode do rađanja preranih beba mogu se kombinirati u nekoliko skupina. Prva skupina uključuje društvene i biološke čimbenike, uključujući i vrlo mlade ili starije dobi roditelja (pod 18 i preko 40 godina), loše navike trudna, pothranjenost i loših životnih uvjeta, profesionalnih rizika, nepovoljno psiho-emocionalne pozadine, i drugi. Rizik od preranog poroda i poroda prerane bebe su veće kod žena koje nisu planirale trudnoću i koje zanemaruju medicinsku pratnju trudnoće.

Druga skupina uzroka je opterećena opstetrička i ginekološka povijest i patološki tijek ove trudnoće u budućoj majci. Ovdje najvažnije su pobačaji u povijesti, višestruka trudnoća, gestoza, hemolitička bolest fetusa i prerano odjeljivanje posteljice. Razlog rađanja preuranjenih beba može biti kratka (manje od 2 godine) intervala između rođenja. Često se rađaju preuranjene bebe kod žena koje se bave in vitro oplodnjom, ali to nije zbog činjenice da se koristi ART, nego na "žensku" faktor koji sprječava oplodnju na prirodan način. Negativno utječu na nošenje trudnoće ginekoloških bolesti i malformacija genitalijama: cervicitis, endometritis, oophoritis, fibrom, endometrioza, dva rogat sedlo maternice, maternice hipoplazija, i drugi.

Treća skupina uzroka koje krše normalno sazrijevanje fetusa i uzrokuju povećanu vjerojatnost prerane bebe uključuju različite izvanbračne bolesti majke: dijabetes, hipertenziju, srčane defekte, pijelonefritis, reumatizam itd. uvjeti gestacije.

Konačno, rođenje preranih beba može biti povezano s patologijom i abnormalnim razvojem samog fetusa: kromosomskim i genetskim bolestima, intrauterinim infekcijama, teškim malformacijama.

Klasifikacija prijevremenosti

Uzimajući u obzir gore navedene kriterije (gestacijska dob, masa i duljina tijela), postoje 4 stupnja prijevremenosti:

I stupanj prijevremenosti - isporuka se događa u razdoblju od 36-37 tjedana trudnoće; tjelesna težina djeteta pri rođenju je 2500-2001 g, duljina - 45-41 cm.

II stupanj prijevremenosti - dostava se odvija tijekom razdoblja od 32-35 tjedana trudnoće; tjelesna težina djeteta pri rođenju je 2001-2500 g, duljina - 40-36 cm.

III stupanj prijevremenosti - isporuka se javlja tijekom razdoblja od 31 do 28 tjedana trudnoće; tjelesna težina djeteta pri rođenju je 1500-1001 g, duljina - 35-30 cm.

IV stupanj prijevremenosti - dostava se pojavljuje prije 28 tjedana trudnoće; težina djeteta je manja od 1000 g, a duljina manja od 30 cm. Za ovu djecu koristi se pojam "prerano s ekstremno malom tjelesnom težinom".

Vanjski znakovi prijevremenosti

Za prerane bebe karakteristične su brojne kliničke znakove, čija težina korelira s stupnjem prijevremenosti.

Duboko prerane bebe s tjelesnom masom su hypotrophy II-II stupanj, djetetovo tijelo je nerazmjerno (glava je velika i oko 1/3 duljine tijela, udovi su relativno kratki). Abdomena je velika, ravnodušna s jasno vidljivim odstranjivanjem mišića rectus, pupak se nalazi u donjem dijelu trbuha.

U duboko preuranjenim bebama, sve fontane i šavovi lubanje su otvoreni, lubanje kostiju su fleksibilne, mozak lubanja prevladava nad lica. Nerazvijenost čašica, slab razvoj noktiju (ploče noktiju ne dospijevaju na vrh prstiju), slaba pigmentacija bradavica i krugova areola karakteristična su. Genitalni organi u preuranjenim dojenčadi su nerazvijeni: djevojke imaju otvoren genitalni razmak, dječaci imaju nenadmašene testise u skrotum (kriptorhizam).

Prerane bebe rođene u 33-34 tjednu trudnoće, a kasnije su zrele. Njihov izgled je drugačija ružičasta koža, nedostatak pištolja na licu i torzu, više proporcionalni tjelesni oblik (manja glava, veći položaj pupka, itd.). U preuranjenim bebama I-II stupnja, formiraju se zavoji od aurikula, izražava se pigmentacija bradavica i krugova areola. U djevojčicama, labia majora gotovo u potpunosti pokriva genitaličnu prorezu; kod dječaka testisi se nalaze na ulazu u skrotum.

Anatomska i fiziološka obilježja preranih beba

Preuranjenost se ne određuje antropometrijskim indeksima nego morfofunkcionalnom nezrelosti vitalnih organa i tjelesnih sustava.

Karakteristične značajke dišnog sustava u preuranjenim bebama jesu približnost gornjeg dišnog trakta, visoki položaj dijafragme, fleksibilnost prsnog koša, okomito mjesto rebara u odnosu na sternum. Ove morfološke osobine preranog dojenčeta uzrokuju površinsko, česte, oslabljeno disanje (40-70 u minuti), tendenciju apneje u trajanju od 5-10 sekundi (apneja preuranjena). Zbog nerazvijenosti elastičnog plućnog tkiva, nezrelost alveola, smanjena razina tenzida u preuranjenim bebama, sindrom respiratornog distresa (kongestivna upala pluća, sindrom respiratornog distresa) lako se promatra.

Nezaposlenost kardiovaskularnog sustava karakterizirana je impulsnošću, tahikardijom 120-180 u minuti, prigušenim srčanim tonovima, arterijskom hipotenzijom (55-65 / 20-30 mm Hg). U prisutnosti kongenitalnih defekata srca (otvoreni Botallov kanal, otvoreni ovalni prozor) mogu se čuti zvukovi. Zbog povećane krhkosti i propusnosti vaskularnih zidova, lako se javljaju krvarenja (potkožna, u unutarnje organe, u mozak).

Morfološki znakovi nezrelosti CNS u preuranjenim bebama su slaba diferencijacija sive i bijele tvari, glatkoća bora mozga, nepotpuna mijelinizacija živčanih vlakana, iscrpljena vaskularizacija subkortikalnih zona. Tonovi mišića u preuranjenim bebama su slabi, smanjuju se fiziološki refleksi i motorna aktivnost, usporava se reakcija na podražaje, smanjena je termoregulacija, a postoji tendencija i hipo- i hipertermije. U prvih 2-3 tjedna u preuranjenoj bebi može doći do prijelaznog nistagusa i strabizma, tremor, gušenja i klonova stopala.

U preuranjenim bebama zabilježena je funkcionalna nezrelost svih dijelova gastrointestinalnog trakta i niska enzimska sekrecijska aktivnost. U tom smislu, prerane bebe su sklone recurgitaciji, razvoju nadutosti, disbiosis. Žutica u preuranjenim bebama je intenzivnija i traje dulje nego kod punoljetnih novorođenčadi. Zbog nezrelosti enzimskih sustava jetre, povećane propusnosti krvno-moždane barijere i brzog eritrocitnog sloma u preuranjenim bebama, encefalopatija bilirubina može se lako razviti.

Funkcionalna nezrelost bubrega u nedonoščadi rezultira promjenom ravnoteže elektrolita (hipokalcemija, hypomagnesemia, hipematrijemiju, HIPERKALIJEMIJA), dekompenziranom metaboličke acidoze, edem sklonost nastanku i brzom dehidracijom s neadekvatnim održavanjem.

Aktivnost endokrinog sustava karakterizira kašnjenje u formiranju cirkadijanskog ritma izlučivanja hormona, brzog iscrpljivanja žlijezda. U preuranjenim bebama sinteza kateholamina je niska, prolazna hipotireoza često se razvija, au prvim danima života rijetko se manifestira seksualna kriza (fiziološki mastitis, fiziološki vulvovaginitis kod djevojčica).

Prerane bebe razvijaju bržu anemiju brže nego u punoljetnim bebama, postoji povećani rizik od razvoja septikemije (sepsa) i septikopemije (purulentni meningitis, osteomijelitis i necrotizirajući enterokolitis).

Tijekom prve godine života, rast mase i duljine tijela u prerane bebe je vrlo intenzivan. Međutim, u smislu antropometrijskih pokazatelja, prerane bebe nadoknađuju svoje vršnjake rođene u roku od samo 2-3 godine (ponekad za 5-6 godina). Zastoj u razvoju psihomotora i govora u preuranjenim bebama ovisi o stupnju prijevremenosti i komorbidnosti. S povoljnim scenarijem za razvoj preranog beba, poravnanje se događa u drugoj godini života.

Daljnji tjelesni i psihomotorni razvoj preranog djeteta može ići na prvo mjesto s vršnjacima ili biti odgođen.

Od preuranjenih beba, neurološki poremećaji su češći nego kod punoljetnih vršnjaka: asteno-vegetativni sindrom, hidrocefalus, konvulzivni sindrom, vegetativno-vaskularna distonija, cerebralna paraliza, hiperaktivnost, funkcionalna dislalacija ili disartrija. Gotovo trećina preuranjenih beba ima patologiju organa vida - kratkovidnost i astigmatizam različitih ozbiljnosti, glaukoma, strabizma, retinalnog odstranjivanja i atrofije optičkog živca. Prerane bebe su sklone čestim rekurentnim akutnim respiratornim virusnim infekcijama, srednjim otiscima, na pozadini gubitka sluha.

Žene rođene prerano u odrasloj dobi često pate od menstrualnih poremećaja, znakova seksualnog infantilizma; oni mogu biti prijetili spontanim pobačajima i preranom rođenju.

Značajke brige za prerane bebe

Bebe rođene prerano trebaju posebnu njegu. Njihovu faznu njegu provode stručnjaci neonatologa i pedijatara, prvo u maternici, zatim u dječjoj bolnici i klinici. Glavne komponente brige za prerane bebe su: osiguravanje optimalnih uvjeta temperature i vlažnosti, racionalne terapije kisikom i doza hranjenja. U preuranjenim bebama vrši se stalno praćenje kompozicije elektrolita i COS krvi, praćenje sastava plina u krvi, puls i krvni tlak.

Odmah prerane bebe smještene su odmah u rođenje u inkubator, gdje se, uzimajući u obzir stanje djeteta, zadržava konstantna temperatura (32-35 ° C), vlažnost (u prvim danima oko 90%, zatim 60-50%), razina oksigenacije (oko 30%). Prerano dojenčad I-II stupnja obično se stavlja u krevete s grijanjem ili u običnim krevetima u posebnim kutijama gdje se temperatura zraka održava na 24-25 ° C.

Prerane bebe koje mogu samostalno održavati normalnu tjelesnu temperaturu, dosegnu tjelesnu težinu od 2000 g, i imaju dobru epitelizaciju pupčane rane, mogu se otpustiti kod kuće. Druga faza sestrinstva u specijaliziranim odjelima dječje bolnice naznačena je prerano, ne dostižući tjelesnu težinu od 2000 g u prva dva tjedna, a djeca s perinatalnom patologijom.

Dojenje preranih beba treba početi u prvih sati života. Djeca s nestalim sisavcima i gutanjem reflektiraju kroz želučanu cijev; ako je refleks sisanja dovoljno izražen, ali tjelesna težina manja od 1800 g - dijete se hrani kroz bradavicu; Djeca koja imaju više od 1.800 g mogu biti pričvršćena na grudi. Mnoštvo hranjenja preuranjenih beba I-II stupanj 7-8 puta dnevno; III i IV stupnjeva - 10 puta dnevno. Izračun snage vrši se posebnim formulama.

Preuranjene bebe s fiziološkom žuticom trebaju dobiti fototerapiju (generalizirani NLO). U okviru rehabilitacije preuranjenih beba u drugoj fazi, korisna je komunikacija između djeteta i majke, kontakt kože i kože.

Kliničko ispitivanje preranih beba

Nakon iscjednje, djeca rođena prerana trebaju stalni nadzor pedijatara tijekom prve godine života. Ispitivanja i antropometrija provode se tjedno u prvom mjesecu, jednom svaka dva tjedna - u prvoj polovici, jednom mjesečno - u drugoj polovici. U prvom mjesecu života prerane bebe treba pregledati pedijatrijski kirurg, pedijatrijski neurolog, pedijatrijski traumatolog-ortopedski kirurg, pedijatrijski kardiolog, pedijatrijski oftalmolog. U dobi od 1, djeca trebaju govorni terapeut i dijete psihijatrijske konzultacije.

Od dobi od 2 tjedna, prerane bebe trebaju spriječiti anemiju i racije debelog željeza. Profilaktička cijepljenja za prerane bebe obavljaju se na pojedinačnom rasporedu. U prvoj godini života preporuča se ponavljanje tečajeva bebe masaže, gimnastike, individualnih wellnessa i postupaka temperiranja.