Koliko je doba bolje imati prvo dijete?

Zdravlje

"Stara majka", usne se zavrnu, ako žena rodi prvo dijete u 35. "Prerano se vezala za kuću, morala si živjeti", kažu oko dvadesetogodišnjih majki. Kada je najbolje vrijeme za početak prvog djeteta?

Prema Eurostatu, starost "mlade majke" porasla je tijekom proteklih 20 godina. Samo polovica žena u EU postala je majke po prvi puta prije 29 godina. 40,6 posto žena želi imati djecu mlađu od 39 godina. Prosječna dob mlade majke je 28 godina. Medicina je produljila trajanje i kvalitetu ljudskog života, ali koliko mu se može vjerovati reproduktivnom funkcijom?

Što se tiče znanosti

Opstetričari i ginekolozi neprestano ponavljaju: mlađa je žena, to je veća vjerojatnost da će roditi zdravo dijete, a njeno tijelo neće trpjeti mnogo. Trudnoća - vrijeme kada je djevojčino tijelo podvrgnuto teškom opterećenju. Stoga, mlađa djevojka, brže će se oporaviti od porođaja. S dobi se smanjuje broj jaja - i to je nezamjenjiv biološki materijal. Uzimajući u obzir stil života mnogih mladih djevojaka (alkohol, pušenje, junk food, mnogi seksualni partneri, "noćni" stil života), kvaliteta jaja također se smanjuje. A ako muškarac ima priliku "raditi" o kvaliteti biološkog materijala - prestati s lošim navikama i poboljšati kemijski sastav biomaterijala, tada žene nemaju takvu mogućnost.

Istraživači Sveučilišta. Erasmus iz Rotterdama 30 godina analizirao je podatke o trudnoći i isporukama više od 58 tisuća žena. Rezultat istraživanja bio je takozvani "kalkulator plodnosti" - stol kada je najbolje da žena ima svoje prvo dijete ako želi postati majka dvaput ili tri puta. Dick Habbema, jedan od istraživača, rekao je da su njegovi kolege razgovarali o nevjernosti studije zbog svoje duljine u vremenu. No, ideja je bila stvoriti ne samo "kalkulator plodnosti", nego i prikupljati podatke za generacije s drugim vrijednostima i znanjima o kontracepcijskim sredstvima.
Prema izračunima istraživača, što više djece želi imati ženu, prije će ona postati majka. Ako sanja o obitelji u kojoj se nalaze troje djece, a zatim u dobi od 23 godine. Ako dva - onda do 27 godina.
Jedan od sudionika studije Alan Pacey, profesor na Sveučilištu Sheffield, tvrdi da je nemoguće "čekati". Oni koji misle da se pitanje porođaja može odgoditi do dobi od 30 godina biti će razočarani. Potrebno je razgovarati s djevojkama starijih razreda i učenicima osnovnih tečajeva kako bi ranije započeli planirati svoje živote uzimajući u obzir rođenje djeteta.

S gledišta psihologa i sociologa

Mediji pišu materijale o slavnim osobama - glumicama, pjevačima i drugim poznatim osobama, da su počeli svoje prvo dijete nakon 30 godina. Djevojka ima ideju da "ja to mogu učiniti". Ali mediji ne izvještavaju o pojedinostima tog procesa - koliko je pokušaja neuspjelih, o poteškoćama nošenja, o IVF-u, o broju pokušaja IVF-a. Ukratko, cijela "kuhinja" ostaje iza kulisa.

John Mirowski, sociolog na Sveučilištu Texas u Austinu, kaže: najbolja biološka dob za roditi djecu je 20+, ali u društvu to se promatra s negativnog stajališta. Ako se prvo dijete pojavilo u dobi od 20 godina i manje, onda je vjerojatno da je rođen izvan braka. Ona će također postati prepreka na putu do visokog obrazovanja i može uzrokovati kristalizaciju negativnog stanja djevojke.
Čak i ako je djevojka u braku, onda je 20 godina još uvijek premlada za potomstvo, kaže Mirowski. Michelle Norton ima sina u dobi od 21 godine, ali kad se pitaju o njezinoj dobi, kaže da joj je 25 ili 27. U blogu "Early Mom", Michelle je napisala da želi izbjeći neugodna pitanja od drugih.

Mirowski dodaje da pored kosih stavova drugih, postoji još jedan ozbiljan problem. "Mnogi 20-godišnjaci nisu dovoljno odgovorni da se brinu za dijete", kaže John. Profesor Mirowski, uzimajući u obzir izračun emocionalne zrelosti i biološke dobi, navodi da je najbolje doba da prvi put postane majka 29 godina. Do tog će trenutka žena dobiti visoku naobrazbu, moći će se karijeri, "živjeti za sebe" i izgraditi snažne odnose sa suprugom kako bi izdržali "test prvog djeteta".

Što kažu povjesničari

Prema popisu stanovništva iz 1897. godine, više od polovice nevjeste u Rusiji nisu bile starije od 20 godina. Za djevojku često je ova dob bila 13-16 godina. Neudata djevojka u dobi od 19 godina već se smatra "staromodnim", a 20-godišnje nevjeste su odbijene kao "sjedile u djevojčicama", a 25-godišnjaci su se uopće nazvali "stoljećima". Prema tim podacima, može se shvatiti da su prije nego što su djevojke gotovo majke postale majke, jer su "bile fizički spremne za to" - to jest od 13 godina.

Žena u XIX stoljeću, uzimajući se u braku u dobi od 16 do 20 godina, postala je majka svake dvije godine, dok je bila u stanju to učiniti. u kojem trenutku žena treba postati majka, nema znanstvenih radova o ovoj temi. Žena bi mogla roditi 15 djece, od kojih nisu uvijek preživjeli svih 15. U knjizi Borisa Nikitina "Mi, naša djeca i unuci" je sljedeća izjava: "Mama mora biti jaka. Spartani su vjerovali da će samo jaka majka roditi snažnog ratnika. Prema današnjim standardima, ako žena u utrci razvije brzinu od više od četiri visine u sekundi, ako podigne noge na vodoravnu šipku 5-10 puta zaredom i može se povući prema bradi, onda to obećava lakšu, bržu i bezbolnu isporuku. Koristan je za buduću majku ne samo "hodati na svježem zraku", nego i trčati, plivati ​​i napraviti posebnu gimnastiku. " Knjiga je napisana 1978. godine. Stoga, prije što žena postane majka, to bolje.

7 mitova o tome kada treba roditi prvo dijete

Većina suvremenih roditelja svjesno se približavaju problemu planiranja obitelji: počinju voditi zdrav način života i unaprijed proći cjelovit medicinski pregled.

Od značaja za buduće mame i tate je pitanje određivanja optimalnog vremena za povećanje obitelji; Nažalost, veliki broj apsurdnih, ali izuzetno stabilnih mitova povezan je s ovom trenutku planiranja trudnoće.

Rodite 25 godina

Ovaj mit zvuči gotovo kao slogan. Unatoč potpuni nedostatak znanstvene osnove, to je najčešće među zabludama o optimalnoj dobi roditelja. Priča o nastanku ovog mit je ukorijenjena sredinom prošlog stoljeća, kada su u sovjetskim roditeljskim ženama koje rađaju svoje prvo dijete nakon 30 godina (a ne nakon 25 godina, kao autori mitova tvrde!), Bili su nazvani "starci". Izraz zvuči iskreno, nezahvalno: što žena, a osim toga, trudna majka, želi biti zvan star! U vrijeme naših baka, oženili su se i rodili svoje prvo dijete puno ranije nego sada - prosječno u dobi između 20 i 25 godina. Nasuprot tom pozadini, žene koje su rodile prvo dijete nakon 30 godina nesvjesno su se izdvojile od općeg broja pacijenata i privukle više pažnje liječnika.

U sovjetskoj opstetrici doista se vjerovalo da je s gledišta zdravlja žene optimalno razdoblje planiranja prve trudnoće bilo od 18 do 25 godina. Logika ovog mišljenja bila je osigurati da u ovoj dobi u većini slučajeva ima manje kroničnih bolesti, a hormonska pozadina, koja, naravno, u velikoj mjeri određuje tijek trudnoće i porođaja, je u najpovoljnijem stanju. Međutim, očito je da ne postoji čarolija na slici 25: nema nikakvih kršenja ili temeljnih promjena u seksualnoj sferi žene u ovom dobu.

Potpuno je moguće napraviti i sigurno rađati dijete u dobi od 25 i 30 godina, pa čak i mnogo kasnije - za to je važno voditi brigu o svom zdravlju, voditi ispravan način života, a ne zanemariti liječničke preglede i liječničke preporuke. Danas su liječnici prisiljeni objasniti svojim pacijentima koji se suočavaju zbog činjenice da "nisu imali vremena" roditi 25 godina: nakon tog doba nisu imale temeljite promjene u njihovim tijelima, još su mlade, zdrave i sposobne roditi zdravu djecu. Stoga nemojte zalagati za bilo kakav trošak da biste dobili ovaj datum - postoje mnogo važniji kriteriji koji se trebaju razmotriti pri planiranju trudnoće!

Rana trudnoća

Ova pogreška je općenito slična onoj prethodnoj, ali je radikalnija - autori mitova uvjereni su da je potrebno roditi u mladosti, jer vrlo mlada i zdrava majka ima problema s trudnoćom i porođajem. Zapravo, to uopće nije slučaj: prerana trudnoća (prije 18 godina) nema ni manje, a ponekad čak i više opasnosti nego "dob". Postoje mnogi razlozi za to: nije dobro utvrđena hormonska pozadina djevojke i živčani sustav, a ne dovoljno zreli da reguliraju složene procese kao što su nošenje i porođaj, previše aktivni metabolizam i nepotpuna formacija organizma u cjelini.

Prvi menstruacija pojavljuje se u prosjeku od 12 do 15 godina, međutim, ta preobrazba djevojke u djevojku uopće ne znači da je već spremna za majčinstvo. Zapravo, u toj dobi, djevojka je tinejdžerica, u čijem se tijelu postupno javljaju promjene vezane uz odrastanje. Kao što znate, promjena je najmanje uspješno vrijeme testiranja, a trudnoća u pubertetu, na žalost, nije iznimka od ovog pravila. Prema statistikama, tijekom trudnoće koja se dogodila u dobi od 16 do 17 godina, bilježi se najveći broj komplikacija. Glavni postotak predstavlja prijetnju pobačaju; To je zbog nedostatka produkcije progesterona u mladoj dobi - glavni hormon potreban za nošenje trudnoće. U mladoj dobi, trudnoća češće završava u preranom (do 37 tjedana) porođaja. To je zbog patološki visokog tonusa maternice zbog nezrelosti živčanog sustava i hormonskog podrijetla "homogenog".

Drugi organi i sustavi premladih majki teže su tolerirati početak trudnoće: ranu trudnoću češće komplicira gestoza i hepatoza - toksikoza s oštećenjem funkcije bubrega i jetre. U ranoj trudnoći zabilježen je najveći broj fetalne pothranjenosti. Ovaj pojam se odnosi na težinu novorođenčeta (manje od 2500 g) uslijed slabog protoka krvi placente tijekom trudnoće. Razlog nedostatka krvnog opskrbljivanja fetusu ponovno je povezan s prekomjernim opterećenjem kardiovaskularnog sustava u mladoj dobi, a visoki troškovi metabolizma kontinuiranog rasta vlastitog tijela igraju značajnu ulogu u tome. Dakle, nije potrebno previše trpjeti s planiranjem trudnoće - sve bi trebalo biti pravodobno!

Trudnoća nakon 30

Vjerovalo se da trudnoća nakon 30 godina uvijek prolazi s komplikacijama. To je zajedničko mišljenje u stvari i zabluda - nema izravnog odnosa između dobi očekivane majke i tijeka trudnoće. Nemoguće je poricati da se s godinama povećava rizik razvoja neplodnosti, genetske poremećaje tijekom začeća i stvaranje kroničnih bolesti u majki. Svi ti čimbenici mogu nepovoljno utjecati na tijek trudnoće i razvoj fetusa. Međutim, potrebno je jasno shvatiti da su takve patologije trudnoće povezane ne toliko s dobi nego sa zdravljem buduće majke.

Trenutno, u megacities, postoji značajan porast u dob primiparas: prosječna dob žena koja rodi prvo rođeno dijete je pomaknuo na 28-33 godina. To je posljedica promjena u društvenom poretku života, što ne može utjecati na biološko doba odrastanja žena. Moderne mlade djevojke studiraju dulje, kasnije ulaze u samostalan život, grade karijeru i vjenčaju se od majki i baka. Smanjenje tjelesne aktivnosti na pozadini povećanja udobnosti života donijelo je neočekivane rezultate u fiziologiji moderne žene: pored povećanja očekivanog životnog vijeka u 21. stoljeću, dob žena koja je rodila prvo dijete također se dramatično promijenila. Istodobno, postotak komplikacija tijekom trudnoće nije porastao u usporedbi sa statističkim podacima od 20-30 godina, kada je prvo rođenje bilo češće u dobi od 20-25 godina. Do sada su rezultati kliničkih i statističkih istraživanja na području demografije pokazali da siguran tijek i ishod trudnoće ovise o zdravstvenom statusu i načinu života budućih roditelja, razini medicinske skrbi i okoliša. Stari putovnica u ovom slučaju nalazi se na posljednjem mjestu.

Rođenje djeteta: drugi plan

Prva karijera - onda dijete. Ta tvrdnja je, naime, druga strana novčića - posljedica promjene društvene strukture života i uloge moderne žene u njemu. Danas mnoge djevojke, strastvene oko izgradnje vlastite karijere, ne žele promijeniti status uspješne poslovne žene na status buduće majke, vjerujući da se ovo pitanje može vratiti u pozadinu. Najčešće opravdanje za takvo stajalište je oko Zapadne Europe i Amerike, gdje je karijerizam pobijedio majčinstvo 1970-ih. "Tamo, na Zapadu, svi rađaju nakon 40 godina i ništa!" - kažu pristaše ove ideje... i oni su uvelike pogrešni. Ako načelno razgovaramo o mogućnosti trudnoće i porođaja, tada, naravno, s sadašnjom razinom razvoja reproduktivne medicine to je moguće u dobi od 40, 45 i čak u dobi od 50 godina. Ali ako pogledate pojedinosti, primjerice, procijenite sposobnost sredovječnog organizma da nosi opterećenja povezana s tijekom trudnoće i porođaja, smanjujući brzinu metabolizma, izumiranje hormonskog podrijetla, slika više neće izgledati tako ružičasta. Posebice ako razmišljate o moralnim i fizičkim troškovima dugoročne i mukotrpne izgradnje uspješne karijere - takvi stresovi, kojima je život uspješne žene neraskidivo povezani, ne mogu bez utjecaja na zdravlje, a to je upravo ono što je tako važno za mogućnost uspješnog majčinstva. Dakle, ne vrijedi odgoditi dugo vremena važna pitanja o rođenju djece - tako da oni ne postanu najteži!

Materijalno blagostanje

Glavna stvar u planiranju obitelji je materijalno blagostanje. Mnogi misle da je najvažnija stvar u planiranju trudnoće materijalno blagostanje: zaseban apartman, dobra plaća i tako dalje. Naravno, porast obitelji neodvojivo je povezan s rastućim troškovima, pa se na prvi pogled može činiti prilično logičan i opravdan položaj "prvo bogatstvo - onda dijete". Budući roditelji morat će uložiti u dječji uređaj, kupnju miša za bebu: odjeću, namještaj, kolica i sl.

Uzimajući u obzir zdravlje nerođenog djeteta, mnogi muškarci i žene razmišljaju o dodatnim troškovima liječničke skrbi - sklapanju ugovora za upravljanje trudnoćom, porođajem i praćenjem novorođenčadi, a to također zahtijeva značajna financijska ulaganja. Postoje neki vizionarski roditelji koji, čak i prije rođenja djeteta, planiraju troškove svog daljnjeg obrazovanja u skupinama ranog razvoja, škole, pa čak i sveučilišta. Možete ići dalje u ovom pitanju: na primjer, planirati trudnoću tek nakon što ste akumulirali novac za dodatno obrazovanje, prestižno stažiranje, prvi automobil, stan, dječje vjenčanje...

Jedini problem je što će većina potencijalnih mama i tata morati provesti mnogo godina, snage i najvažnije - zdravlje na svim tim financijskim projektima. No, zdravlje budućih roditelja je glavno i najvažnije "miraz" za dijete, jamstvo za siguran tijek trudnoće i rođenje zdravog djeteta. I, kao što znate, zdravlje se ne može kupiti za bilo koji novac!

Sezona i koncepcija

Tijek trudnoće ovisi o sezoni začeća. Vrlo uobičajena obrazovna verzija planiranja trudnoće. Razlozi "sezonskog" pristupa ovom važnom pitanju objašnjavaju se na različite načine: od prisutnosti svježeg povrća i voća, temperature zraka i broja sunčanih dana do utjecaja zodijaka i lunarnog kalendara. Neki autori naglašavaju važnost sezone (ili mjeseca ili desetljeća) začeća, drugi naglašavaju važnost odabira pravog vremena za rođenje djeteta. Dokazano je da dokazuje (ili spora) da je utjecaj horoskopa i lunarnog kalendara na planiranje trudnoće prilično teško, no što se tiče izravnog učinka sezonalnosti na trudnoću i razvoj fetusa u smislu zdravlja... Naravno, sunce zrači, toplim zrakom i svježi vitamin iz prirodnog povrća i voća. No, trudnoća traje 9 mjeseci ili 3 sezone - stoga, bez obzira na godišnje doba, začeće sunca i vitamina bit će dovoljno za svakoga!

Trudnoća nakon 40

Nakon 40 godina da rodi kasno. Najčešći objašnjenje ove ideje je da trudnoća i porođaj predstavljaju značajan teret ženskog tijela, a nakon 40 godina rizik razvoja ozbiljnih bolesti raste. To je, porođaj nakon 40 godina opasno je za budućnost. Drugi razlog za takvu kategoriziranu izjavu je povećani rizik od genetskih abnormalnosti fetusa (prije svega, Downov sindrom, prisutnost dodatnog kromosoma 21 u fetusu) u trudnica "u dobi". Temelj ovog objašnjenja je strah za zdravlje djeteta.

Konačno, postoji još jedan, složeni strah u planiranju trudnoće nakon 40 godina - povećanje rizika od komplikacija trudnoće i porođaja. Teško je raspravljati sa svim gore navedenim argumentima - svi su manje ili više opravdani.

Doista, s godinama, povećavaju se rizici svih vrsta komplikacija povezanih s dodatnim stresom na ženskom tijelu. Međutim, to ne znači da će trudnoća nakon 40 godina zasigurno biti komplicirana, dobrobiti žene svakako će se pogoršati, a dijete neće biti sposobno roditi se zdravo. Podsjećajući ženu svoje dobi i savjetujući da kasnije ne odgađaju majčinstvo, liječnici upućuju na optimalno vrijeme planiranja trudnoće, ali to ne znači da se nakon tog razdoblja pitanje porođaja mora zatvoriti.

Lijek zna stotine i tisuće slučajeva povoljnog tijeka trudnoće, sigurne dostave i rađanja zdrave djece od roditelja čija je dob značajno premašila smrtonosnu oznaku "40". Naravno, kada planirate trudnoću u Balzacovoj dobi, potrebno je pažljivo ispitati i trijezno procijeniti svoje zdravlje - baš kao u bilo kojoj drugoj dobi. Reći da je rođenje nakon 40 godina kasno, nije u redu - nije riječ o neposrednoj opasnosti od razvoja patologije u budućoj majci i fetusu, već samo povećanju rizika.

Koliko je doba bolje imati prvo dijete?

- Obstetrika i ginekologija je stvarno muški specijalitet, to je težak fizički rad - kaže Sergej Vasilyev, zamjenik glavnog liječnika za medicinski rad u Minskovoj maternici № 2.

Po njegovom mišljenju, žena bi se trebala odnositi prema njemu, njezinom nakitu i automobilu, a najmanje jednom godišnje pregledati ginekolog.

- Tako da se u pet godina neću probuditi s miomom na pupak ", napominje Sergej Vasiljev, i apsolutno iskreno govori o porodu, kontracepciji i zdravlju žena.

Sergej Vasiliev, zamjenik glavnog liječnika za medicinski rad u klinickoj maternističkoj bolnici br. 2 u Minsku. Stajao je na podrijetlu laparoskopije u ginekologiji u Bjelorusiji. Oženjen, ima tri kćeri.

"Uskoro u Bjelorusiji, kao na Zapadu, prvo dijete će se roditi u dobi od 30 godina"

- Žene se ne srame da ih pregledava ginekolog?

- Ne. Sada se odnos prema ovom pitanju promijenio. Nekad sam radila u privatnim medicinskim centrima, i, sjećam se, početkom dvadesetih godina, jedna francuska žena nas je kontaktirala. Zatražila je da ga muški liječnik promatra tijekom trudnoće. Moguće je da je ovaj zapadni val već dosegao nas, kada žena nije sramežljiva od muškog liječnika. Štoviše, žene imaju veću vjerojatnost slušanja muških liječnika.

- Je li moda prekasno postati majke pred nama? Koliko vam godina možeš roditi?

- Najbolje je roditi dijete u razdoblju od 21 do 35 godina. Optimalno, ako se dogodi u 25-28 godina. Prema klasifikaciji Svjetske zdravstvene organizacije, naša reproduktivna dob je do 49 godina. Ali od 35 godina, postoje rizici povezani s genetskim abnormalnostima, isti Downov sindrom. U 40-45 godina žena je već prerasla u fibroide, endometriozu, arterijsku hipertenziju, smanjenu metabolizam masti, bolesti jetre, bubrega...

Ako će se roditi nakon 40 godina, mora to svjesno pristupiti. Pripremite, uklonite sve rizike, posavjetujte se sa stručnjacima. Ako svi njegovi organi i sustavi funkcioniraju ispravno, nema pitanja.

- Ako imate 30 godina i nemate djecu, štoviše, ne postoji niti jedan prikladan partner... Je li se on brzo trebao tražiti i roditi na hitnoj osnovi?

- Ne, naravno. U Njemačkoj, primjerice, prosječna starost prve majke je 31 godina. I mi se postupno približavamo takvim pokazateljima: prvo, žena bi trebala dobiti obrazovanje, naći posao, ustati i planirati trudnoću.

Prije smo imali pojmove poput "mladog primipara" i "doba primipara". "Dob" se smatrala 30-godišnjom ženom. Sada nema takvih pojmova. 30 godina - koliko je godina? Jako mladi!

- Što utječe na sposobnost žene da ostane trudna i nosi zdravo dijete?

- Njezino zdravstveno stanje. Važno je kako je njeno tijelo oblikovano u reproduktivnom dobu. Kao što je bila tinejdžerica, pojela je i razvila se. Uzmi današnju školaricu 16 godina - ona ima hrpu bolesti: kronični gastritis, skolioza, distonija...

- Teže trudnoće sada postaju sve više?

- Da. I to je zapravo povezano s napretkom. Na primjer, prije 40 godina, žena s kompleksnim hormonskim poremećajima jednostavno ne bi imala djecu. Nadalje, ova genetska grana bi se očistila. Danas pomažemo tim ženama da ostanu trudne i rađaju.

"Ako rađate ozlijeđen - napravite anesteziju"

- Danas se mnoge žene rađaju. Što bi trebali učiniti?

- Nažalost, porođaj je bolan proces. A da se žena ne osjeti apsolutno ništa, neće raditi čak ni uz pomoć suvremenih metoda. Ali, moguće je djelomično anestezirati i kroz preparate za injekcije i, na primjer, jacuzzijem, u kojem pacijent može leći tijekom porođaja.

Ne volimo se u Americi. Gdje, čim žena uđe da rodi, ako želiš da ne želiš, dobiva regionalnu anesteziju.

Naš je pristup uravnoteženiji. Regionalna anestezija je intervencija. Tijekom njene anestezije ubrizgava se u kralježnicu. Osjetljivost boli nestaje, dubinska osjetljivost osjetljivosti ostaje. To jest, ako se takva anestezija izreže nožem, žena će osjetiti samo neki pritisak. No, kako bi se takva anestezija trebala pokazati: bolne i aktivne kontrakcije kod otvaranja cerviksa najmanje četiri centimetra.

U prvorazrednoj trudnoći, prosječno trajanje rada je 12-14 sati, u žena s više parova, 10-12 sati. Žena leži u prenatalnom odjelu, a njezine primalje i liječnici ju gledaju. Oni, kao i sama žena, procjenjuju bol trzavica na skali od 10 točaka. Ovisno o situaciji, odlučite na anesteziju.

Ako kontrakcije idu toliko, regionalna anestezija će ih još više oslabiti - i to neće završiti ničim dobrim.

- A ako sama trudnica želi dobiti bolove i samo pitati liječnika...

- Sve trudnice koje čekaju rođenje žele anesteziju. To je prirodna želja. Ako stvarno boli i želi to učiniti.

Ali moguće je anestezirati ne samo zbog regionalne anestezije. Masaža, skakanje na gumene kugle, i banalni antispasmodici također pomažu.

- Postoje li danas mnoge trudnice koje koriste regionalnu anesteziju tijekom porođaja?

- U našem rodilištu - do 10% žena s prirodnim porođajem. Za carski rez kroz planirane operacije obavljamo regionalnu anesteziju za do 88% pacijenata. Žena s njom ostaje svjesna. Ako je rođenje počelo i hitno je potrebno carski rez, onda se najčešće pribjegavaju općoj anesteziji.

- A što ako žena bez svjedočenja traži carski rez?

- U Kolumbiji i Venezueli, carski 80-90% trudnica. Da bi to učinili, imaju jedan pokazatelj - žudnja žene. Nemamo ovo. Mora postojati dobar razlog, situacija u kojoj žena stvarno ne može roditi sebe.

"Prije trudnoće morate ići čak i do stomatologa"

- Kako se osjećaš o partnerstvu s porođajem?

- Pozitivno. I imamo takvo porođanje češće birati. Oni su važni za ženu koja nikada nije rodila. Muž kojeg voli i koga vjeruje u ovom slučaju stvara vrlo dobru psiho-emocionalnu pozadinu.

- A rođenje kod kuće?

- Kod porođaja kod kuće postoji samo jedna dobra točka - kućno okruženje. Na to su pozitivni ciljevi. Rodjenje je nepredvidljiv proces, a ulozi su vrlo visoki: žena može umrijeti ili izgubiti dijete. Srećom, to se rijetko događa. Ali opet, kako tijekom rođenja kod kuće provjeriti stanje djeteta?

Na primjer, takva patologija, kao zadebljanje pupčane vrpce, javlja se u 30% trudnica. U većini slučajeva prolazi nezapaženo: dijete se rodilo, a vidimo da je zadebljanje pupčane vrpce. Ali može biti da, dok se kreće glava, pupčana vrpca je zategnuta oko vrata, poput petlje. Ovdje će sve ovisiti o tome kako brzo pomažete i spasite dijete. Ako žena leži u dvorani, pet do sedam minuta - i dijete je uklonjeno. Kod kuće dječak se daje sudbini.

Ali, recimo, rodilo se dijete, a žena je tijekom tjelesnog napora imala lom tkiva. Krvarenje može biti bogato. Kao da otvoriš vodu u slavinu, i počinje sipati, baš kao i šum. Ne daj Bože, netko kod kuće doći će tamo da preda nešto da se sruši bez anestezije. To može dovesti do šoka povezanog s gubitkom krvi. A što onda? Pa, ako žena živi u gradu i hitna pomoć stiže za 15 minuta.

- U vašoj praksi postoje slučajevi kada je žena pokušala roditi kod kuće i hitno je dovedena u bolnicu?

- Došlo je do slučaja kada je hitna pomoć nosila ženu koja je već rodila, krvarila, pod pritiskom od 60 do 40 godina. I nekako je pacijent ušao s klinički uskim zdjelicom i početkom rupture maternice. Već je rodila četiri do šest sati. Dijete je bilo veliko - 4,5 kg, zdjelica mu nije dopustila da prođe. Već je nabubrio sve unutarnje organe. Izvukli smo je iz hitne službe u operacijsku sobu.

To se događa, ali rijetko. Ali ako izgubite svoju ženu ili dijete tijekom rođenja kod kuće, tko će vas kriviti? Susjed koji vas je savjetovao da rodite kod kuće? Naravno da ne. Nikada vam to nikad neće oprostiti za cijeli život. Pa zašto eksperiment?

- Zagovornici kućnog rođenja često navode primjer baka i bake, koje su također rodile?

- Znate li koliko su bake i bake bile djeca i majčinska smrtnost? Puno. I danas imamo dojenčad smrtnost od oko 3 na tisuću. To znači tri slučaja na tisuću. Istodobno, u zemlji ima oko 120 tisuća rođenih godišnje.

- Unatoč ovom broju, ne tako davno postoje tri priče o visokom profilu povezane s smrću djece u Slutsk i Novopolotsk. Kako to može biti?

- Smanjenje smrtnosti na nulu je nemoguće. Takvi slučajevi su rijetki. U pravilu, zdrava djeca pod uvjetima fiziološke trudnoće u zdravih majki ne umiru. Ovo je glupost. Najčešće, nepovoljni ishod ima objektivne razloge.

Većina smrti dojenčeta povezana je s patologijom posteljice. Placenta je hranilica za dijete. Ako pogledate pod mikroskopom, onda u savršenom stanju to bi trebao izgledati kao novi tepih s dugim drijemom. Svaki vilus za dijete je posuda za hranjenje. Više od tih posuda, više dijete dobiva kisik, aminokiseline i druge važne tvari.

Ali ako se tijekom gnojidbe jaja dobije neispravan jaje, dobre placente ne može nastati iz njega. Njezini će živci biti tanki i maleni, i neće moći hraniti dijete pravilno.

Stoga, na zdravlje djeteta utječe koja sekretna faza i hormonska pozadina nastupaju trudnoća ili je li žena imala stres. Za vrijeme rata postojao je takav koncept - stresna amenoreja, kada žena jednostavno nije imala menstruaciju. Tijelo je vidjelo rat kao nepovoljne uvjete, a ovulacija se nije dogodila. Priroda je zaštitila ženu od trudnoće.

- Kako smanjiti rizik od smrti dojenčadi?

- Pripremite se za trudnoću i pravilno se ponašajte tijekom nje. Učinite sve što se zove tri slova - HLS (zdrav stil života). Također je važno izbjegavati stres i jesti punu i uravnotežena prehrana.

Stres za mozak kao kronični otrov. Centri koji reguliraju rad ženskih genitalnih organa nalaze se u mozgu.

- Kako živjeti bez stresa?

- Osloniti se na psihoterapiju, tjelesni napor... Kada mozak primi impulse iz mišića, stres je blokiran. Kada osoba pliva i trči, izbjegava probleme.

- Koliko često naši ljudi planiraju trudnoću?

- Da?

- Vjenčanja "u letu" sada su manje.

- Ali ja sam nekako pričao s osobljem Centra za majku i dijete, a oni su rekli suprotno...

- Republičko znanstveno i praktično središte Majke i Djeca republikanska je institucija. Mnogo rade s ženama iz regije. I imamo pacijenta - iz Minskog. Prema statistikama, u našoj bolnici - trudnoća je najčešće planirana. Barem minimalno, prije nego što zatrudne, djevojka ide na posjet ginekologu.

- Ali što točno treba učiniti muškarac i žena pri planiranju trudnoće?

- Čovjek bi trebao otići do urologa i žene - do ginekologa i proći testove. Ako je jedan od roditelja bio bolestan od dijabetesa, ima smisla proći testove za ovaj dio i otići do endokrinologa. Ako se tlak povremeno povećava, trebate posjetiti kardiologa.

A što još trebate učiniti - kontaktirajte svog stomatologa i ponesite zube u red. Karijes je infekcija, a na pozadini imuniteta trudnoće je depresivan. U određenim okolnostima, ova infekcija može ući u krvotok i pojaviti će se ozbiljna pogoršanja, kao što je parodontitis ili sepsa. Kako se dijete može normalno razviti protiv ove pozadine?

"Kombinirani oralni kontraceptivi mogu se uzeti godinama"

- Pričajmo o kontracepciji. Prekinuti seks... Nije li vam čudno da danas, kada ljudi imaju pristup drugim metodama kontracepcije, netko drugi to koristi?

- Nisam upoznao gluplji, besmislen i nepouzdani način kontracepcije u mom životu. Morate shvatiti da se oslobađanje sperme tijekom spolnog odnosa javlja prije glavne ejakulacije. To znači da se sperma počinju istaknuti na samom početku, a za 10-20 sekundi mogu prodrijeti ne samo u vaginu već iu utornu šupljinu. I da zatrudni, samo jedna sperma.

Istodobno prekinuti seksualni odnos nije užitak. Zbog njega muškarac nema orgazam u potpunosti, žena ima još manje. Ženski genitalni organi, koji su odgovorni za dobivanje pozitivnih emocija, koncentrirani su u vagini i cerviksu. Žena dolazi samo na okus - ovdje je sve uklonjeno i ukinuto. Kakvo je zadovoljstvo?

Srećom, prekinuti seksualni odnos kao metoda kontracepcije postaje sve rjeđi. Ljudi postaju odgovorniji i koriste kondome, lokalne kontracepcijske lijekove: vaginalne kreme, kuglice, tamponi. I sve to može se kupiti u apoteku bez recepta. Upotreba oralnih kontraceptiva trebala bi biti uravnoteženija.

- Kombinirani oralni kontraceptivi ne štete zdravlju žena?

- Suvremeni oralni kontraceptivi s pravilnim odabirom - najbolja opcija. Ako slijedite upute i preporuke efekata liječnika neće. Štoviše, takvi lijekovi nemaju samo kontracepcijsko djelovanje, već i ljekovito.

Oralni kontraceptivi - kao sanatorij za jajnike. Kada ih žena uzme, jajnici spavaju. Stanje se može usporediti s onim kako stroj radi u praznom hodu.

Prije toga, naše bake u 18-19 godina udala, imala spolni odnos, trudna. Onda je dijete bilo skriveno, dojena i trudna. Žena za svu reproduktivnu dob bila je na snazi ​​od 20-30 ovulacija. To jest, njezin jajnik radio je 20 do 30 puta u životu. A što sada? Svaki mjesec, jaja sazriju - trudnoća se ne pojavljuje. I danas, žena koja ne zatrudnila nema 20-30 ovulacije, ali 200-300. Što više tijela djeluje, to je vjerojatnije da će se slomiti. Gdje mislite da dolazi od fibroida maternice, endometrioze?

- Koliko dugo može uzeti kombinirane oralne kontracepcije?

- Godinama, sve dok žena ne odluči zatrudnjeti i u odsutnosti kontraindikacija.

- I dok ne uzimam pauzu?

- Ima smisla uzeti pauze. No, niti jedna žena psihički ne može uzimati oralne kontraceptive šest godina bez stanke. Nakon šest mjeseci ili godine, morat će se pobrinuti da ženski reproduktivni sustav radi normalno i prekidat će prijem.

U svakom slučaju, morate uzimati ove lijekove pod nadzorom liječnika. U slučaju bilo čega, liječnik ih je mogao otkazati.

- Kažu da žena ne treba prati genitalije sapunom. Kao, to ubija prirodno okruženje...

- Sapun se može i trebao oprati, ali ne i kućanstvu, ali toalet. Sredstvo za pranje rublja za 70% sastoji se od alkala, koja jede ne samo vanjske genitalije, već prljavo rublje. Ali važno je razumjeti da ne biste trebali prati sapun svaki dan. U vagini treba održavati mliječno-kiseli okoliš. Ako se tušira svaki dan i operite sapunom - konačno će uništiti vaginalnu mikroflora.

Gelovi za intimnu higijenu - mekši deterdženti. Naravno, ako postoji izbor, bolje je upotrijebiti ih, a ne sapun.

- Koliko često treba obavljati higijenu genitalija?

- Kao onečišćenje. Jedan do tri puta dnevno - s običnom vodom, uključujući i nakon korištenja WC-a. Ne više od jednom dnevno može to učiniti sapunom.

- Je li citološki sloj zapravo otkriva rak?

- Koristeći citologiju, možemo rano otkriti rak cerviksa i izliječiti ga. Rak nastaje iz tumora koji nije u dva centimetra, već u nekoliko stanica. Stoga, svaka bi zdrava žena u Bjelorusiji trebala biti pregledana za onkocitologiju jednom godišnje.

Najbolje dob za prvo rođenje

Svaka djevojka sanja o tome da postane majka. Neki se zbunjuju odmah nakon škole, a drugi vole naučiti i izgraditi karijeru prije provođenja majčinog instinkta. Ali, bolje je roditi prvo dijete, bez obzira na obrazovanje, materijalnu potporu. Potrebno je nastaviti od razdoblja života i pune psihološke zrelosti.

Optimalna starost lijeka

Potrebno je roditi prvo dijete od 20 do 30 godina. Ovo razdoblje života smatra se prikladnim za koncepciju djece. Ne možete pronaći određeni odgovor, sve ovisi o detaljima koji utječu na izvornu verziju.

Zašto je bolje rađati prvo dijete do 30 godina:

 1. žena još nema kronične bolesti;
 2. tijelo je potpuno oblikovano;
 3. majke lakše podnijeti besane noći, promjene u ritmu života;
 4. minimalni postotak pobačaja i razvojnih patologija;
 5. kosti zdjelice nove majke su elastičnije;
 6. integracije ne ispucavaju mnogo;
 7. razdoblje oporavka je mnogo brže i lakše.

Od trenutka rođenja ženke jajnici sadrže određeni broj jaja, koji se ne obnavljaju u procesu života. No, sve stanice nisu oplođene, jer se više od 30 godina šanse za začećem smanjuju. Uzroci pogoršanja krivi su način života, loša ekologija.

Medicina je sklona vjerovati da je optimalna dob za prvu trudnoću 20-25 godina. Ali postoji čimbenik nacionalnog mentaliteta. Stanovnici Rusije smatraju staru 30-godišnju staricu, dok Amerikanci preferiraju zrelo majčinstvo (33-35 godina).

Na fiziološkoj razini morate roditi prvo dijete do 35 godina. Nakon prevladavanja ove barijere povećavaju se rizici od kromosomskih poremećaja, a stanje zdravlja žene tijekom isporuke se smanjuje.

Mišljenja psihologa

Važna psihološka spremnost za majčinstvo. Neke žene trebaju tjedan dana kako bi procijenile mogućnosti kao novopridođena majka, a druge će provesti šest mjeseci ili godinu dana. Bolje je roditi prvo dijete u razdoblju od 20 do 25 godina, jer djevojka je puna energije, vitalnosti i zdravlja. Okoliš pozitivno percipira takve žene, dob se smatra povoljnim za nadopunu.

Mlada je žena jednostavnija i sigurnija da napravi punopravno dijete od 40-godišnjaka. Mama ima puno energije za brigu o bebi, odgoju. Najveći dio pervorodoka iz ovog dobnog intervala.

Važnu ulogu igra doba djedova i baka, ako su rodbina mlada i sposobna pomoći svojim roditeljima, lakše će se odlučiti za nadopunu. Prethodna generacija pruža praktične savjete o brigu o novorođenčadi (dnevna rutina, kupanje, hrana, higijena dojenčadi). Potrebno je roditi prvo dijete do 35 godina, ako je žena psihološki spremna za to.

Glavni znakovi spremnosti za majčinstvo:

 • odgovornost;
 • postoji pravi stav prema obrazovanju djece;
 • motivacija;
 • posjedujući dovoljnu količinu znanja i vještina za podizanje djeteta;
 • stabilnost materijala;
 • to mora biti svjesna odluka obaju partnera.

Zabranjeno je korištenje trudnoće za spašavanje obitelji ili postizanje sebičnih ciljeva. Nakon razmatranja preporuka, možete početi planirati trudnoću. Ako ne možete sami shvatiti, potražite pomoć od obiteljskog terapeuta. Psiholozi vjeruju da djevojka može roditi u bilo kojoj dobi kada se očekuje majka s tim umom i srcem.

Glavni segmenti dobi

Koliko je staro prvo dijete? Optimalna fiziološka dob je 20-25 godina, kasno 35. Žena bi to trebala shvatiti. Sve je izravno ovisno o životnim prioritetima i spremnosti da postane majka.

Do 20 godina. Trudnoća se smatra ranom ili tinejdžerskom dobi. Ležaj glatko djeluje na dio fiziologije, ako djevojka dobro jede, nema loše navike. Ali ovdje ne govorimo o psihološkoj pripravnosti, jer je buduća majka okružena osuđivanjem pogleda, neugodnim ugođajem oko sebe.

Često, trudnoća je izvan planova, pa su sve brige u pitanju štednje ili uklanjanja neželjenog djeteta. Ako majka ne prihvati dijete, pojavljuje se toksikoza, ton maternice, placentalni poremećaj, krvarenje.

Mlađa majka treba odlučiti: napustiti fetus ili prekinuti trudnoću. Tijelo još nije u potpunosti formirano za trudnoću, pa postoji pritisak na unutarnje organe. Potrebno je posjetiti lokalnog ginekologa na vrijeme i izbjeći stres.

Postoje pozitivni aspekti rane trudnoće. Buduća majka nema kroničnih bolesti, ginekoloških bolesti. U ranoj dobi ispada da se po prvi put pojavi beba, koža na mjestima uganuća ne pukne, hormonska ravnoteža je uravnotežena. Rizik od genetskih abnormalnosti gotovo je odsutan. Ali bolje je roditi prvo dijete svjesno i planirano, tako da se ne pojavljuju istodobni problemi s brakom, razlike u društvu.

20-25 godina. Ovo razdoblje života je najpovoljnije za rasplod. U ovom dobnom intervalu, žene rađaju češće, jer su pune zdravlja i snage za nošenje. Tijelo je potpuno pripremljeno za reproduktivnu funkciju, fizičko stanje zdravlja je na vrhuncu. Trudnoća dolazi prema planu i zamišljeno. Roditelji su financijski sigurni ljudi, sve se prirodno događa.

Nema negativnih aspekata, ali trudnoća dodatno opterećuje tijelo, osobito na jetri, bubrezi i srcu. Potrebno je posjetiti ginekolog na vrijeme u antenatalnoj klinici kako ne biste propustili eventualnu opasnost.

25-30 godina. Najbolje je roditi djecu u ovo doba, ali se žene već počinju smatrati starenjem. Tijelo se umoreno i ne vrši reproduktivnu funkciju na kvalitativan način. Mama poduzima više napora da se zatrudni, zdravo dijete.

Do 30. godine, povećava se rizik od kromosomskih abnormalnosti, kao i operativna dostava uslijed lošeg rada. Ovo doba smatra se prihvatljivim za planiranje drugog djeteta. Vrijeme oporavka nakon porođaja traje duže i teže.

30-40 godina. Prema statistikama, mali postotak žena koje su rodile u ovoj dobi. Ali u europskim zemljama - ovo je optimalno vrijeme u životu za pojavu djeteta. Takve majke smatraju se najbeznačajnijim, jer žena čini svjesno izbor.

40-godišnja majka mora unaprijed pronaći vodeću trudnoću u opstetričara. Trudnica nakon 30 godina mora stalno pratiti ginekolog, jer se povećava rizik od djeteta s genetskim abnormalnostima.

U ovom trenutku žene već imaju kronične bolesti koje ometaju normalan tijek trudnoće. Razdoblje oporavka je teško i dugo, osobito nakon carskog reza. Žena koja radi, iako financijski sigurna i odgovorna, teško će preživjeti noćne ćudove i nesanice noći novorođenčadi.

Nakon 40 godina. U ovom dobu, malo žena odlučuje o majčinstvu, ali s pravim pristupom i potpunom kontrolom procesa, sve je moguće. Nemojte zaboraviti na velike rizike mentalnih, genetskih patologija razvoja, kao i teško i dugotrajno razdoblje isporuke. Oporavak postpartum također će biti teško.

Ako je to dugo očekivana i pretrpjela trudnoću, potrebno je trudnoće trudnoće trudnoće, ne propustite pregled, pregled. Oprez je neophodan za pravovremeno otkrivanje anomalija. Nitko neće reći kada je bolje roditi prvo dijete, glavna stvar je da sve ide bez komplikacija. Tada možete uživati ​​u majčinstvu.

Optimalna dob za prvu trudnoću na svijetu

Svaki kamp ima svoju povoljnu dob za planiranje prvog djeteta. To su preporuke opstetričara, mišljenje okolnog društva i mentalitet određene države. Pokazalo se tendencija da se prosječna starost primipara širom svijeta znatno poveća na 27-28 godina.

Prema statistikama Europske neovisne komisije, objavljeni su sljedeći rezultati:

 • Bugarska - prvo rođenje u prosjeku 25 godina;
 • Grčka - 30;
 • Španjolska - 31;
 • Talijani rađaju svoje prvo dijete u dobi od 32 godine;
 • Engleska ima prosječno oko 40 godina.

Danas, u zemljama s razvijenim gospodarstvima, većina obitelji preferira rast karijere, samospoznaja. No, u dobi od 40 godina, žene počinju precijeniti život, planiraju trudnoću i dijete. U ovo doba, majke su odgovorne, skrupulozne u odnosu na brigu o novorođenčadi. Moguća patologija razvoja fetusa uslijed starenja povezanih promjena u majčinom tijelu.

Tijekom planiranja trudnoće morate pronaći zlatnu sredinu, ne odgađajte s koncepcijom do 40 godina. Tada će sve doprinijeti uspješnom rođenju djeteta: zdravlju i psihološkoj spremnosti za majčinstvo.

Žena bi trebala samostalno odabrati optimalnu dob za planiranje prve trudnoće. Potrebno je uzeti u obzir stanje zdravlja, svijest o potrebi majčinstva, materijalnu sigurnost buduće majke. Veliku ulogu igra zemlja prebivališta žene, jer se mentalna obilježja različitih nacionalnosti očituju u izboru dobi za osmišljavanje prvog djeteta.

Postati majka na vrijeme: u kojoj i do koje dobi je bolje rađati?

Posljednjih godina ovdje i tamo razmatra isto pitanje: u kojoj dobi je bolje rađati? Koja je doba idealna za prvu koncepciju?

Prilično je teško odgovoriti na to pitanje, jer se čak i liječnici ne slažu uvijek prema mišljenju i nastavljaju beskrajne sporove među sobom.

Nedavno, prije jednog stoljeća, djevojčice koje nisu rodile u dobi od 17-18 godina zapažale su se kao bolesne ili pogoršane. Međutim, za tako kratko vrijeme puno se promijenilo. Sada žena nije samo žena i majka.

S novom je vremenom došlo do novih mogućnosti, koje također trebaju snagu, vrijeme i zdravlje. Ovo obrazovanje, karijera, uspjeh. I razina i trajanje života povećali su se.

Čini se da je moderna medicina za stoljeće puno napredovala, a kontracepcija je sigurnija nego prije, ali još uvijek mnoge djevojke, a u većoj mjeri njihovi rodbini, boje se odgoditi prvu trudnoću na neodređeno vrijeme. Da, i želim uskoro postati majka!

Ali istodobno i dalje želim obrazovati, karijeru, vidjeti svijet i živjeti za sebe. I ovdje opet postoji zamka: nakon što je izgradio karijeru, recimo, u dobi od 25-26, to je strašno zaustaviti kako bi se zaustavio u ovoj vječnoj bitci.

I žene ponovno odgađaju taj veliki trenutak...

Medicinski odgovor

Došli su do zajedničkog nazivnika na neki način, liječnici nam daju približnu duljinu vremena za trudnoću s najpovoljnijim ishodom - to je dvadeset i dvadeset pet godina.

Okvir nije stroga, a ovaj put smatra se najuspješnijim za prvu trudnoću. Tijelo žene u tom razdoblju puna je zdravlja, vitalnosti i potpuno je spremno za buduće promjene.

Međutim, moguće je opušteniji okvir u kojem se uklapa razdoblje od dvadeset do trideset pet godina.

Svi liječnici se slažu oko toga - nakon 35 godina žensko tijelo već je "istrošeno": on je nakupio puno neugodnih čireva, a takav stres poput trudnoće bit će teži za njima.

Osim toga, napominje se da je žena koja je kasno rodila dijete osjetljivije na takvu bolest kao i rak dojke.

Vjerojatnost dobivanja bolesti povećava se tri puta, ako se prvo rođenje dogodilo u dobi od trideset, a ne u dobi od dvadeset.

Zato je u onim zemljama gdje uglavnom žene rađaju rano (Kina, Japan, Bliski Istok, Središnja Azija), statistika bolesti raka dojke je vrlo niska.

Jedno objašnjenje ove činjenice je da tijekom sazrijevanja u maternici fetus proizvodi poseban protein nazvan alfa-fetoprotein. Neki od tih proteina ulaze u krvotok majke i štite je od pojave zloćudnih bolesti.

Isto tako, starije majke trebaju razmišljati o zdravlju njihove buduće djece. Istraživači na Sveučilištu Bristol u Velikoj Britaniji primijetili su da djeca sredovječnih majki imaju veću vjerojatnost da će dobiti dijabetes.

Svakim novim petogodišnjim razdobljem da žena živi od trenutka kada stigne do fiziološke sazrijevanja i prve trudnoće, vjerojatnost razvijanja ove bolesti u djeteta raste prosječno za dvadeset pet posto.

Naoružan takvim znanjem, može se izračunati da prvenac rođen četrdesetpetogodišnjakinje ima tri puta veću vjerojatnost da dobije dijabetes tipa A od prvog djeteta dvadesetogodišnje majke.

Isti trend nastavlja se iu budućnosti, kada se rodi druga ili treća dijete, ali u ovom slučaju, dob žena već ima tako snažan utjecaj na mogućnost razvoja dijabetesa u bebama.

Ustanovljeni život, spremna karijera - sve je to već poznato, a promjena načina života mnogo je teže. Tužno je, ali istina.

Međutim, ako žena vodi aktivan i zdrav stil života, ona je vesela i redovito pregledava liječnik, ne zlostavlja alkohol i ne puši - trudnoća nakon 35 godina može biti prilično uspješna bez komplikacija ili minimiziranja.

Da, i prisutnost životnog iskustva omogućit će takvoj majci da diže dijete, što je u isto vrijeme imalo mnogo manje pogrešaka od vrlo mladih roditelja. Štoviše, nakon što je svjesno rođen, kada je život već riješen, žena će u potpunosti osjetiti čudo rođenja djeteta i dati mu sve akumulirane ljubavi i ljubavi.

Usput, stručnjaci također daju podatke koji također govore o pogrešnom pristupu planiranju trudnoće prerano (to jest, do 18 godina).

Ispada da mlađe buduće majčino tijelo, veća je vjerojatnost pobačaja, kao i različite komplikacije - od toksikoze do krvarenja.

Mlade mame također utječu na djecu na najbolji način: oni su rođeni uglavnom slabi, s malom tjelesnom težinom i slabim imunitetom.

Da bi se to spriječilo, liječnici pozivaju rodbinu takvih mladih majki da budu mekše s njima - znanstveno je utvrdjeno da vječni prigovori i odbacivanje obitelji položaja adolescenata u velikoj mjeri utječu na zdravlje majke i djeteta i često dovode do mnogih komplikacija.

Dok mirni stav i podrška pomažu mladim majkama da čine zdravu i jaku bebu.

Naravno, ne treba zaboraviti i na prednosti ranog trudnoća, to je povjerenje, razumijevanje između roditelja i djeteta, i puno vremena za ponovnu trudnoću, a kao najmlađa majka u vrtiću ili školi također je prilično lijepo.

Druga stvar je da je iskustvo takvih mladih roditelja još uvijek premalo, kao i strpljenje i blagost. Dakle, proces obrazovanja može biti veliki izazov i za odrasle i za njihovu bebu.

Društveni odgovor

Međutim, bez obzira na rezultate istraživanja, i bez obzira na to kako liječnici proširuju okvir povoljne dobi za začeće, još uvijek postoji takozvano društveno ili javno mišljenje.

S jedne strane, rođaci i prijatelji u nekom trenutku počinju pritisnuti i dovesti ženu s istim pitanjima koja se svode na istu temu - "Pa, kada?" I "bilo bi već vrijeme!". Nije baš lijepo, slažete se.

Istodobno, poslodavci i šefovi, naprotiv, nisu previše željni vidjeti vas zaobljenim trbuščićem - ne žele izgubiti vrijednog zaposlenika već godinu dana.

A ako ste iz nekog razloga samo u procesu intervjuiranja i traženja posla, onda pitanja poput "Imate li djecu?" I "Planirate li ih početi u bliskoj budućnosti?" Neizbježni su. Općenito, zgnječen sa svih strana.

Europa i SAD odgovoriti

Do ove godine žene grade karijeru, stječu dom, automobil, kapital za pružanje djece, pa čak i kapital za njihovo, djeca, buduće obrazovanje. Općenito, mudro odgovara poslovanju. I često onda rađaju bez komplikacija.

Glavna stvar, dakako, nije da započnete sami i vaše zdravlje, da vodite aktivan stil života. Naravno, u zemljama Europe i SAD-a zdravstvena razina i jednostavno životni standard razlikuje se od našeg. Ali možete pratiti svoj režim u Rusiji.

Sažimajući sve gore navedeno zaključujemo da je idealno vrijeme za prvu trudnoću odabrano. Na vama je odlučiti koje godine roditi.

Ovisno o vašoj unutarnjoj psihičkoj i emocionalnoj spremnosti, spremnosti vašeg partnera, materijalnom stanju i stanju zdravlja.

Nemojte mirno sjediti, vježbati i vježbati ujutro. Dodajte raznolikost na svoju prehranu, dodajte još povrća, voća, ribe, u mjeri u kojoj je to moguće, uklonite masne i pržene.

I konzumirajte što manje alkoholnih pića i nemojte pušiti!