Postati majka na vrijeme: u kojoj i do koje dobi je bolje rađati?

Liječenje

Posljednjih godina ovdje i tamo razmatra isto pitanje: u kojoj dobi je bolje rađati? Koja je doba idealna za prvu koncepciju?

Prilično je teško odgovoriti na to pitanje, jer se čak i liječnici ne slažu uvijek prema mišljenju i nastavljaju beskrajne sporove među sobom.

Nedavno, prije jednog stoljeća, djevojčice koje nisu rodile u dobi od 17-18 godina zapažale su se kao bolesne ili pogoršane. Međutim, za tako kratko vrijeme puno se promijenilo. Sada žena nije samo žena i majka.

S novom je vremenom došlo do novih mogućnosti, koje također trebaju snagu, vrijeme i zdravlje. Ovo obrazovanje, karijera, uspjeh. I razina i trajanje života povećali su se.

Čini se da je moderna medicina za stoljeće puno napredovala, a kontracepcija je sigurnija nego prije, ali još uvijek mnoge djevojke, a u većoj mjeri njihovi rodbini, boje se odgoditi prvu trudnoću na neodređeno vrijeme. Da, i želim uskoro postati majka!

Ali istodobno i dalje želim obrazovati, karijeru, vidjeti svijet i živjeti za sebe. I ovdje opet postoji zamka: nakon što je izgradio karijeru, recimo, u dobi od 25-26, to je strašno zaustaviti kako bi se zaustavio u ovoj vječnoj bitci.

I žene ponovno odgađaju taj veliki trenutak...

Medicinski odgovor

Došli su do zajedničkog nazivnika na neki način, liječnici nam daju približnu duljinu vremena za trudnoću s najpovoljnijim ishodom - to je dvadeset i dvadeset pet godina.

Okvir nije stroga, a ovaj put smatra se najuspješnijim za prvu trudnoću. Tijelo žene u tom razdoblju puna je zdravlja, vitalnosti i potpuno je spremno za buduće promjene.

Međutim, moguće je opušteniji okvir u kojem se uklapa razdoblje od dvadeset do trideset pet godina.

Svi liječnici se slažu oko toga - nakon 35 godina žensko tijelo već je "istrošeno": on je nakupio puno neugodnih čireva, a takav stres poput trudnoće bit će teži za njima.

Osim toga, napominje se da je žena koja je kasno rodila dijete osjetljivije na takvu bolest kao i rak dojke.

Vjerojatnost dobivanja bolesti povećava se tri puta, ako se prvo rođenje dogodilo u dobi od trideset, a ne u dobi od dvadeset.

Zato je u onim zemljama gdje uglavnom žene rađaju rano (Kina, Japan, Bliski Istok, Središnja Azija), statistika bolesti raka dojke je vrlo niska.

Jedno objašnjenje ove činjenice je da tijekom sazrijevanja u maternici fetus proizvodi poseban protein nazvan alfa-fetoprotein. Neki od tih proteina ulaze u krvotok majke i štite je od pojave zloćudnih bolesti.

Isto tako, starije majke trebaju razmišljati o zdravlju njihove buduće djece. Istraživači na Sveučilištu Bristol u Velikoj Britaniji primijetili su da djeca sredovječnih majki imaju veću vjerojatnost da će dobiti dijabetes.

Svakim novim petogodišnjim razdobljem da žena živi od trenutka kada stigne do fiziološke sazrijevanja i prve trudnoće, vjerojatnost razvijanja ove bolesti u djeteta raste prosječno za dvadeset pet posto.

Naoružan takvim znanjem, može se izračunati da prvenac rođen četrdesetpetogodišnjakinje ima tri puta veću vjerojatnost da dobije dijabetes tipa A od prvog djeteta dvadesetogodišnje majke.

Isti trend nastavlja se iu budućnosti, kada se rodi druga ili treća dijete, ali u ovom slučaju, dob žena već ima tako snažan utjecaj na mogućnost razvoja dijabetesa u bebama.

Ustanovljeni život, spremna karijera - sve je to već poznato, a promjena načina života mnogo je teže. Tužno je, ali istina.

Međutim, ako žena vodi aktivan i zdrav stil života, ona je vesela i redovito pregledava liječnik, ne zlostavlja alkohol i ne puši - trudnoća nakon 35 godina može biti prilično uspješna bez komplikacija ili minimiziranja.

Da, i prisutnost životnog iskustva omogućit će takvoj majci da diže dijete, što je u isto vrijeme imalo mnogo manje pogrešaka od vrlo mladih roditelja. Štoviše, nakon što je svjesno rođen, kada je život već riješen, žena će u potpunosti osjetiti čudo rođenja djeteta i dati mu sve akumulirane ljubavi i ljubavi.

Usput, stručnjaci također daju podatke koji također govore o pogrešnom pristupu planiranju trudnoće prerano (to jest, do 18 godina).

Ispada da mlađe buduće majčino tijelo, veća je vjerojatnost pobačaja, kao i različite komplikacije - od toksikoze do krvarenja.

Mlade mame također utječu na djecu na najbolji način: oni su rođeni uglavnom slabi, s malom tjelesnom težinom i slabim imunitetom.

Da bi se to spriječilo, liječnici pozivaju rodbinu takvih mladih majki da budu mekše s njima - znanstveno je utvrdjeno da vječni prigovori i odbacivanje obitelji položaja adolescenata u velikoj mjeri utječu na zdravlje majke i djeteta i često dovode do mnogih komplikacija.

Dok mirni stav i podrška pomažu mladim majkama da čine zdravu i jaku bebu.

Naravno, ne treba zaboraviti i na prednosti ranog trudnoća, to je povjerenje, razumijevanje između roditelja i djeteta, i puno vremena za ponovnu trudnoću, a kao najmlađa majka u vrtiću ili školi također je prilično lijepo.

Druga stvar je da je iskustvo takvih mladih roditelja još uvijek premalo, kao i strpljenje i blagost. Dakle, proces obrazovanja može biti veliki izazov i za odrasle i za njihovu bebu.

Društveni odgovor

Međutim, bez obzira na rezultate istraživanja, i bez obzira na to kako liječnici proširuju okvir povoljne dobi za začeće, još uvijek postoji takozvano društveno ili javno mišljenje.

S jedne strane, rođaci i prijatelji u nekom trenutku počinju pritisnuti i dovesti ženu s istim pitanjima koja se svode na istu temu - "Pa, kada?" I "bilo bi već vrijeme!". Nije baš lijepo, slažete se.

Istodobno, poslodavci i šefovi, naprotiv, nisu previše željni vidjeti vas zaobljenim trbuščićem - ne žele izgubiti vrijednog zaposlenika već godinu dana.

A ako ste iz nekog razloga samo u procesu intervjuiranja i traženja posla, onda pitanja poput "Imate li djecu?" I "Planirate li ih početi u bliskoj budućnosti?" Neizbježni su. Općenito, zgnječen sa svih strana.

Europa i SAD odgovoriti

Do ove godine žene grade karijeru, stječu dom, automobil, kapital za pružanje djece, pa čak i kapital za njihovo, djeca, buduće obrazovanje. Općenito, mudro odgovara poslovanju. I često onda rađaju bez komplikacija.

Glavna stvar, dakako, nije da započnete sami i vaše zdravlje, da vodite aktivan stil života. Naravno, u zemljama Europe i SAD-a zdravstvena razina i jednostavno životni standard razlikuje se od našeg. Ali možete pratiti svoj režim u Rusiji.

Sažimajući sve gore navedeno zaključujemo da je idealno vrijeme za prvu trudnoću odabrano. Na vama je odlučiti koje godine roditi.

Ovisno o vašoj unutarnjoj psihičkoj i emocionalnoj spremnosti, spremnosti vašeg partnera, materijalnom stanju i stanju zdravlja.

Nemojte mirno sjediti, vježbati i vježbati ujutro. Dodajte raznolikost na svoju prehranu, dodajte još povrća, voća, ribe, u mjeri u kojoj je to moguće, uklonite masne i pržene.

I konzumirajte što manje alkoholnih pića i nemojte pušiti!

Ritty.ru

Ženski online časopis za lijepe dame

Do doba koje možete roditi. Kasna dostava

 • trudnoća
- 27.03.2017. 0 6316

U suvremenom svijetu, djevojke su počele posvetiti više pozornosti rastu karijere i pokušavaju pokrenuti obitelj posljednjeg. Stoga se starost prve trudnoće povećala - ne pojavljuje se u dobi od 18 ili 19 godina, kao u našoj bake, ali u 25, 27, pa čak i trudnoća nakon 30 godina.

Nije bilo opasno rađati prvu i kasniju djecu kao što je bilo prije nekoliko desetljeća. Medicina je napredovala do vrlo visoke razine, što znači da sada možete sigurno kombinirati svoju karijeru i obitelj. Mnogi postavljaju pitanje: "do koje dobi možete imati djecu". Prije nego što odgovorimo, bavit ćemo se uzrocima kasnog porođaja.

Razlozi zbog kojih djevojke rađaju kasno

Normalno doba za porođaj je individualni koncept za svaku obitelj. Neki ljudi misle da je 25 godina rano. Morate prikupiti novac, unaprijediti svoju karijeru i putovati. Za druge, 25 je već prekasno, jer obično gledaju na primjer svojih majki, koji još uvijek izgledaju mladi. Sada se kasni porod može nazvati dob 32 godine i više. Postoji nekoliko razloga za to.

Nesigurnost da bude majka. Dob ne utječe na to je li djevojka spremna biti majka ili ne. Već u dobi od 18 godina, oni su ozbiljni i samodostatni, stoga su spremni za prvu trudnoću. Drugi i 30 godina osjećaju da nisu spremni za čuvanje djece s malom djecom i preuzmu odgovornost za njih. Takav razlog vrlo je poštovan, jer ako žena nije spremna biti majka, neće moći dati sina ili kćer ono što im je potrebno.

Medicina na visokoj razini. Žena više ne postavlja pitanje: "do koje dobi ona može roditi." Kontraceptivne metode postale su dostupne i sigurne, a moderni liječnici mogu lako spriječiti prerano rođenje ili pobačaj. Fizički, djevojka je spremna rađati u dobi od 18 godina, ali psihološki ne može ni sazrijeti na 26.

Koliko vam godina možeš roditi?

Prvi, drugi ili treći porod - sve je to od velike važnosti. Stoga, da biste saznali koliko staro možete roditi, morate obratiti pozornost na vrstu trudnoće koja broji.

Prvorođenac. Do koje dobi možete roditi prvorođence? Najbolje je planirati prvo dijete mlađe od 27 godina. Do tog vremena, žensko tijelo je potpuno spremno za začeće, porod i porođaj. Osim toga, djevojka je već odlučila o profesiji i može uzeti rodiljni dopust. Postoje i mnoge druge prednosti.

 1. Ovulacijski ciklusi su vrlo česti, tako da postoji mnogo šanse za dobivanje trudnoće brzo.
 1. Tijelo je mlado i zdravo. Stoga je trudnoća lako nositi, opterećenje ne oslabljuje tijelo. Mnoge su kronične bolesti odsutne, ne postoje vene s proširenjem i druge probleme.
 1. Mišići su elastični, lako uzimaju stari oblik i tijelo se brzo obnavlja, kosti zdjelice su pokretne i elastičnost perineuma je visoka. Iz toga je lakše naići na borbe (otkrivanje) i ne stvaraju suze.
 1. Budući da je tijelo mlado, imunološki sustav radi punim kapacitetom. Stoga, nema infektivnih ili gljivičnih bolesti.
 1. Ako prva trudnoća ne kasni, dijete ima manje rizika od razvoja bolesti genetske prirode.
 1. Fetus je sigurnije zaštićen placentom.
 1. Ženska figura ne postaje mlohavna, jer mišići su jaki, a koža je napeta.

Drugo dijete Liječnici kažu da je druga trudnoća uvijek lakša. Ova mama može se osjećati i fizički i psihički. Već zna što joj čeka i zna kako se pravilno pripremiti. Tijelo "pamti" što je generička aktivnost pa se brzo uključi u proces. Dojenje se također brzo poboljšava.

Do koje dobi možete roditi malog brata ili sestre? Najbolje je započeti drugu mrvicu do 35 godina. Ništa manje važno je razlika u dobi (interval između prve i druge generacije). Idealno - od 3 do 10 godina. Ako rodite drugo dijete godinu ili dvije nakon prvog, tijelo neće imati vremena da se oporavi. Nakon 10 godina, tkivo će izgubiti elastičnost. Osim toga, treba imati na umu da prvo dijete u dobi od 5 godina već će vam moći pomoći s vašom brigom.

Treće dijete i slično. Evo iste situacije kao i kod druge generacije. Najbolje je roditi 35 godina. Također je važno nedostatak loših navika, pravilne prehrane i sporta. To će sve pomoći u laganom kasnom porodu i očuvanju reproduktivne funkcije žena. Razlika između drugog rođenja i treće ne bi trebala biti veća od 5 godina i niža od 3. Ako se treća trudnoća pojavi odmah, tijelo će biti teško nositi se s hormonskim tresti.

Pro i kontra kasne trudnoće

Već razmišljate o djetetu, ali ne znate je li sada vrijedno odlučiti ili još bolje čekati? Zatim morate znati sve o prednostima i nedostacima kasnog porođaja.

Pluses kasni porod

Kasna dostava ima svoje pozitivne strane. Žensko tijelo sklon je izblijediti s godinama, ali trudnoća može dati snažan pomlađujući impuls tijelu. Zahvaljujući hormonalnom valu, poboljšava se kvaliteta kože, kose, noktiju i svih tijela sustava. Čak i ako osjetite pristup menopauze, trudnoća će ga premjestiti u pozadinu i menopauza će se dogoditi kasnije, i to će biti puno lakše.

Ako je tijelo zdravo, nemojte se bojati rađanja. Uostalom, zarađivanje za ženu je apsolutno normalno pa je priroda sama zainteresirana za nošenje bebe. Zbog toga će se smanjiti razina šećera u krvi i kolesterolu, kao i kosti i zidovi krvnih žila.

Postoje prednosti s psihološkog stajališta. Žena u dobi od 30 godina već je vidjela vrišteće bebe, hodala je s nećama i krstila njezin prijatelj bebe. Stoga, dijete neće biti zbog njenog stresa.

Nedostaci od kasne dostave

Neki ljudi i slavne osobe uspijevaju roditi nakon 40 godina. Takvi slučajevi su iznimka od pravila i dovode do velikih rizika. Međutim, bolje je odlučiti na kasno porođaj do 35 godina. Ne zaboravite da je žensko tijelo starenje koje utječe na jaja. Svakim godinama povećava se rizik od pobačaja. Stoga, kasnije - što bliže trebate pratiti trudnoću.

Pored toga, postoji mogućnost da se mogu pojaviti problemi s posteljicom - to je i prezentacija i odvajanje. U tom je slučaju propisan carski rez. Ovom se operacijom žensko tijelo oporavlja duže. Ako žena ima preko 40 godina, trudnoća može dovesti do fetalne smrti u utrobi, pogoršanja kroničnih bolesti i raznih nedostataka.

Rizici kasne dostave

Rizici za mamu

Morate vagati prednosti i nedostatke prije prihvaćanja kasne trudnoće.

 1. Nemogućnost trudnoće. Sada mislite da je rano. A onda će biti vrlo kasno. Svaka žena ima pojedinačni skup jaja i smanjuje se godišnje, što znači da se kasno trudnoća i porođaj uopće ne mogu pojaviti.
 1. Porod može trajati duže nego obično.
 1. Postoji šansa za razvoj zarazne bolesti u oslabljenom organizmu.
 1. Ako je razlika između prve i druge generacije duža od 15 godina, tijelo može potpuno zaboraviti što je generička aktivnost. Stoga, porođaj će nalikovati prvoj u težini i trajanju.
 1. Rizik od povišenog krvnog tlaka je vjerojatno, pogotovo ako je žena prije imala glavobolje ili migrene. To može uzrokovati preeklampsiju. Ovo je komplikacija trudnoće ili kasne toksikoze (edem i oštećenje bubrega).
 1. Trudnoća se može razviti tijekom trudnoće. U ovom slučaju, liječnik propisuje malo dijete s injekcijama šećera i inzulina.
 1. Visoki rizik od krvarenja.
 1. Slaba radna aktivnost (dugotrajne kontrakcije u kojima se koristi stimulacija).

Rizici fetusu

 1. Rizik da dijete s Downovim sindromom raste za 9 puta u usporedbi s onima koji imaju kasno rođenje.
 1. Dijete nakon porođaja može razviti hipoksiju, jer kasni rođaci traju dulje nego obično zbog niske elastičnosti rađajućeg kanala.
 1. Visoki rizik od preranog djeteta.
 1. Zbog preeklampsije može doći do smrti fetusa.
 1. Povećava se svake godine vjerojatnost genetskog poremećaja.
 1. Nakon 35 godina povećava se rizik od blizanaca (višestruke trudnoće).

Opasnost se može smanjiti

S godinama ste vjerojatno okupili cijelu hrpu bolesti. To ginekološke bolesti i kardiovaskularne abnormalnosti. Ako odlučite o kasnijoj trudnoći, morat ćete postati "prava žena" i slijediti sve preporuke ginekologa. To uključuje stalne posjete antenatalnoj klinici i isporuku svih propisanih testova. Također, svakako prođite analizu genetike. Ne uzimajte svog liječnika kao neprijatelja, budite spremni poduzeti dodatne testove.

Trebate planirati i trudnoću unaprijed mužu i ženi. To uključuje uklanjanje loših navika, održavanje zdravog načina života, opsežan pregled liječnika. Potrebno je ne samo ljubiti sport, već i dovoljno spavati, piti komplekse vitamina, provesti dosta vremena na svježem zraku, ali i biti manje nervozni.

Prihvaćam perinatalnu dijagnozu. To je osobito nužno ako imate više od 32 godine. To će pomoći u vremenu identificirati genetske poremećaje na invazivni ili neinvazivni način.

Ako je trudnoća neplanirana

Budući da je žena u dobi od 40 godina mogla dobiti zadovoljstvo od spola, ona također ima rizik od kasne trudnoće. Ako ste već u odrasloj dobi, trebali biste pažljivo razmišljati o kontracepciji, kao i prije. Bilo je slučajeva kada su žene bile trudne i iznad 50 godina.

Ako je planirana trudnoća

U odrasloj dobi, možete se pobrinuti za dijete iz perspektive odrasle osobe i dati mu više od mogucnosti u mladosti. Stoga, u planiranoj kasnoj trudnoći nema ništa loše. Osim toga, kasna trudnoća može se pojaviti kao posljedica ponovnog zarađivanja, kada se ozbiljnije promatrate u svijetu.

Ako trudnoća ne dođe dugo

Šanse za trudnoću nakon 30 godina smanjuju se svake godine, ali nemojte misliti na neplodnost ako ste već rodili. Bolje je otići na ginekolog za konzultacije, što će vam pomoći u određivanju razloga za odsutnost trudnoće. Ako se kasna trudnoća ne dogodi, otkrijte uzroke neplodnosti i poduzmite sve mjere kako biste ih uklonili. Ako se morate podmiriti za IVF, imajte na umu da je to potrebno rano.

Late Gens geografija

Da li kasnorostatak ovisi o zemlji prebivališta? Najčešće, žene rađaju takve zemlje kasnije: Španjolska, Kanada, Norveška, Švicarska i Njemačka. Tamo, žene ne traže prednosti i nedostatke kasne trudnoće i često rađaju nakon 30 godina svog prvog djeteta. Bjelorusija, Rusija, Bugarska i Ukrajina - ovdje žene rade ranije i prosječna starost je 26 godina.

Slavne osobe koje su kasno rodile

Mnoge slavne osobe ne misle na ono doba koje možete roditi i stoga se slažete o djetetu čak i kada izgleda iznenađujuće društvu.

Ilze Liepa - ova nadarena žena nije se bojala kasne trudnoće i rodila je kćer kod 46 godina.

Olga Drozdova - poznata glumica pokušala je začiniti dijete sa svojim mužem već 15 godina i dogodilo se čudo - par je imao dijete kada je Olga imala 42 godine.

Olga Kabo se nije bojala rađati u dobi od 44 godine.

Marina Mogilevskaya - nakon što joj je posao stabiliziran, rodila je dijete u 41 godini.

Christina Orbakaite - rodila je svoje treće dijete, kao i Mogilev, u dobi od 41 godine.

Svetlana Permyakova - rodila je dijete u 40 godina, čim je pronašla pristojnog čovjeka.

Halle Berry - rodila je dijete u 47 godina.

Salma Hayek - rodila je šarmantno dijete u 40 godina.

Juliana Moore i Nicole Kidman rodile su svoje djevojke u dobi od 41 godine.

Gwen Stefani - rodila je malog sina u dobi od 44 godine.

Madonna, Mira Sorvino, Kelly Preston, Jennifer Konelli, Uma Thurman, Amanda Pitt, Courtney Cox i drugi također se mogu pripisati slavnim slavnim slavnim osobama.

Nakon što pregledate sve prednosti i nedostatke kasne trudnoće, možete shvatiti da biste trebali početi dijete što je prije moguće i sve će ostalo slijediti.

Podijelite "Dok ne možete roditi. Kasno rođenje"

Kada je najbolje vrijeme da rodite prvo dijete?

Želja da se prirodno postane majka za svaku ženu. Ali za svaku od njih se događa u različitim dobnim fazama. Postoji mnogo sporova u vezi s najboljim dobom za prvu trudnoću. Na kraju, svatko izvodi zaključke samostalno.

Plodnost ženki

Već pri rođenju svaka žena ima određenu količinu jaja. On nema sposobnost nadopunjavanja. U adolescenciji počinje formirati menstrualni ciklus. Ove promjene karakteriziraju dolazak prve mjesečnice, nazivaju se menarhe.

Menstruacija je proces uklanjanja slojeva endometrija, nefertiliziranog jaja i krvi. To je posljednja faza prethodnog ciklusa i početak sljedećeg. Menstruacija prethodi ovulacijskom procesu, zbog čega žena ima priliku postati trudna.

Ovum dospijeva u folikularnoj fazi ciklusa. Tijekom ovulacije, ona je spremna za začeće. Ako se ne pojavi trudnoća, ženska spolna stanica napušta tijelo zajedno s menstruacijom. Tijekom vremena, opskrba jaja postaje manja. Slijedom toga, vjerojatnost začeća smanjuje se. Stoga, u mladoj dobi, šanse za uspješnu trudnoću su veće.

U odrasloj dobi plodnost je značajno smanjena. Mnoge žene, znajući ovo, prestanu biti zaštićene. Rezultat je neočekivana trudnoća. Iako je sposobnost da se s vremenom razvije, ona je još uvijek prisutna.

Pogodna dob za prvo dijete

Pitanje najbolje dobi za prvu trudnoću vrlo je kontroverzno. Mišljenja stručnjaka ovise o tome. U ginekologiji je općenito prihvaćeno da je optimalna dob između 20 i 25 godina.

Na Zapadu granice u vezi s ovom temom su mutne. Tamo se vjeruje da bi žena trebala biti potpuno utemeljena kao osoba. To podrazumijeva uspjeh karijere, materijalnu stabilnost i zreli pogled na obiteljske odnose. U ovom slučaju, važni su sljedeći čimbenici:

 • Zdravlje žene.

Ako se pojave neke bolesti, liječnici preporučuju što je moguće prije zatrudnjeti. To je zbog činjenice da svako odstupanje teži napredovati. Policistička bolest je jedna od tih bolesti. Njegov razvoj karakterizira kršenje menstrualnog ciklusa.

Mjesečno, nakon nekog vremena, može postati oskudno i bolno. Ovulacija se javlja rjeđe, a onda potpuno nestaje. Nedostatak liječenja može dovesti do apsolutne neplodnosti. Iznenađujuće, glavni način da se riješimo bolesti jest koncepcija.

Značajke kasne trudnoće

Svaka žena ima određene razloge za planiranje trudnoće nakon 30. godine života. Na ovu odluku može utjecati želja da djetetu pružite najbolje. Može potrajati dosta vremena da kupi kuću, pronađe dobar posao i stvori vezu. S psihološkog stajališta, tek nakon 30 godina, pojavljuje se puna svijest o odgovornosti za život druge osobe.

Kasna trudnoća ima i prednosti i nedostatke. Glavne negativne značajke uključuju:

 • Velika razlika u dobi između majke i djeteta. To može ometati uspostavljanje obiteljskih odnosa.

Ovaj pristup porođaju ima neke pozitivne aspekte. To uključuje sljedeće:

 • Trudnoća u odrasloj dobi pozitivno utječe na vanjsku privlačnost žena.

Ukratko, možemo reći da u kasnom konceptu nema ništa loše. Ali puno ovisi o vanjskim i unutarnjim čimbenicima. Za neke od fer spolnog karaktera karakterizira razvoj ranog menopauze. Može započeti prije nego što žena odluči postati trudna. Rana trudnoća, zauzvrat, ima uznemirujući učinak na mnoge trudnice. Ona pridonosi bržoj moralnoj zrelosti, što je također težak argument.

Zrelo dobi utječu na kvalitetu jaja. Genetske informacije mogu se promijeniti. To se mora uzeti u obzir. Ako objektivno gledate ovo pitanje, razdoblje povećane plodnosti može se nazvati razdobljem od 19 do 30 godina.

Odluka o nužnosti koncepcije leži ne samo na ramenima žene nego i na njegovu spolnom partneru. Treba uzeti međusobno, jer je to vrlo ozbiljan i važan korak. Priprema u fazi planiranja također bi trebala biti provedena zajedno s voljenom osobom.

7 mitova o tome kada treba roditi prvo dijete

Većina suvremenih roditelja svjesno se približavaju problemu planiranja obitelji: počinju voditi zdrav način života i unaprijed proći cjelovit medicinski pregled.

Od značaja za buduće mame i tate je pitanje određivanja optimalnog vremena za povećanje obitelji; Nažalost, veliki broj apsurdnih, ali izuzetno stabilnih mitova povezan je s ovom trenutku planiranja trudnoće.

Rodite 25 godina

Ovaj mit zvuči gotovo kao slogan. Unatoč potpuni nedostatak znanstvene osnove, to je najčešće među zabludama o optimalnoj dobi roditelja. Priča o nastanku ovog mit je ukorijenjena sredinom prošlog stoljeća, kada su u sovjetskim roditeljskim ženama koje rađaju svoje prvo dijete nakon 30 godina (a ne nakon 25 godina, kao autori mitova tvrde!), Bili su nazvani "starci". Izraz zvuči iskreno, nezahvalno: što žena, a osim toga, trudna majka, želi biti zvan star! U vrijeme naših baka, oženili su se i rodili svoje prvo dijete puno ranije nego sada - prosječno u dobi između 20 i 25 godina. Nasuprot tom pozadini, žene koje su rodile prvo dijete nakon 30 godina nesvjesno su se izdvojile od općeg broja pacijenata i privukle više pažnje liječnika.

U sovjetskoj opstetrici doista se vjerovalo da je s gledišta zdravlja žene optimalno razdoblje planiranja prve trudnoće bilo od 18 do 25 godina. Logika ovog mišljenja bila je osigurati da u ovoj dobi u većini slučajeva ima manje kroničnih bolesti, a hormonska pozadina, koja, naravno, u velikoj mjeri određuje tijek trudnoće i porođaja, je u najpovoljnijem stanju. Međutim, očito je da ne postoji čarolija na slici 25: nema nikakvih kršenja ili temeljnih promjena u seksualnoj sferi žene u ovom dobu.

Potpuno je moguće napraviti i sigurno rađati dijete u dobi od 25 i 30 godina, pa čak i mnogo kasnije - za to je važno voditi brigu o svom zdravlju, voditi ispravan način života, a ne zanemariti liječničke preglede i liječničke preporuke. Danas su liječnici prisiljeni objasniti svojim pacijentima koji se suočavaju zbog činjenice da "nisu imali vremena" roditi 25 godina: nakon tog doba nisu imale temeljite promjene u njihovim tijelima, još su mlade, zdrave i sposobne roditi zdravu djecu. Stoga nemojte zalagati za bilo kakav trošak da biste dobili ovaj datum - postoje mnogo važniji kriteriji koji se trebaju razmotriti pri planiranju trudnoće!

Rana trudnoća

Ova pogreška je općenito slična onoj prethodnoj, ali je radikalnija - autori mitova uvjereni su da je potrebno roditi u mladosti, jer vrlo mlada i zdrava majka ima problema s trudnoćom i porođajem. Zapravo, to uopće nije slučaj: prerana trudnoća (prije 18 godina) nema ni manje, a ponekad čak i više opasnosti nego "dob". Postoje mnogi razlozi za to: nije dobro utvrđena hormonska pozadina djevojke i živčani sustav, a ne dovoljno zreli da reguliraju složene procese kao što su nošenje i porođaj, previše aktivni metabolizam i nepotpuna formacija organizma u cjelini.

Prvi menstruacija pojavljuje se u prosjeku od 12 do 15 godina, međutim, ta preobrazba djevojke u djevojku uopće ne znači da je već spremna za majčinstvo. Zapravo, u toj dobi, djevojka je tinejdžerica, u čijem se tijelu postupno javljaju promjene vezane uz odrastanje. Kao što znate, promjena je najmanje uspješno vrijeme testiranja, a trudnoća u pubertetu, na žalost, nije iznimka od ovog pravila. Prema statistikama, tijekom trudnoće koja se dogodila u dobi od 16 do 17 godina, bilježi se najveći broj komplikacija. Glavni postotak predstavlja prijetnju pobačaju; To je zbog nedostatka produkcije progesterona u mladoj dobi - glavni hormon potreban za nošenje trudnoće. U mladoj dobi, trudnoća češće završava u preranom (do 37 tjedana) porođaja. To je zbog patološki visokog tonusa maternice zbog nezrelosti živčanog sustava i hormonskog podrijetla "homogenog".

Drugi organi i sustavi premladih majki teže su tolerirati početak trudnoće: ranu trudnoću češće komplicira gestoza i hepatoza - toksikoza s oštećenjem funkcije bubrega i jetre. U ranoj trudnoći zabilježen je najveći broj fetalne pothranjenosti. Ovaj pojam se odnosi na težinu novorođenčeta (manje od 2500 g) uslijed slabog protoka krvi placente tijekom trudnoće. Razlog nedostatka krvnog opskrbljivanja fetusu ponovno je povezan s prekomjernim opterećenjem kardiovaskularnog sustava u mladoj dobi, a visoki troškovi metabolizma kontinuiranog rasta vlastitog tijela igraju značajnu ulogu u tome. Dakle, nije potrebno previše trpjeti s planiranjem trudnoće - sve bi trebalo biti pravodobno!

Trudnoća nakon 30

Vjerovalo se da trudnoća nakon 30 godina uvijek prolazi s komplikacijama. To je zajedničko mišljenje u stvari i zabluda - nema izravnog odnosa između dobi očekivane majke i tijeka trudnoće. Nemoguće je poricati da se s godinama povećava rizik razvoja neplodnosti, genetske poremećaje tijekom začeća i stvaranje kroničnih bolesti u majki. Svi ti čimbenici mogu nepovoljno utjecati na tijek trudnoće i razvoj fetusa. Međutim, potrebno je jasno shvatiti da su takve patologije trudnoće povezane ne toliko s dobi nego sa zdravljem buduće majke.

Trenutno, u megacities, postoji značajan porast u dob primiparas: prosječna dob žena koja rodi prvo rođeno dijete je pomaknuo na 28-33 godina. To je posljedica promjena u društvenom poretku života, što ne može utjecati na biološko doba odrastanja žena. Moderne mlade djevojke studiraju dulje, kasnije ulaze u samostalan život, grade karijeru i vjenčaju se od majki i baka. Smanjenje tjelesne aktivnosti na pozadini povećanja udobnosti života donijelo je neočekivane rezultate u fiziologiji moderne žene: pored povećanja očekivanog životnog vijeka u 21. stoljeću, dob žena koja je rodila prvo dijete također se dramatično promijenila. Istodobno, postotak komplikacija tijekom trudnoće nije porastao u usporedbi sa statističkim podacima od 20-30 godina, kada je prvo rođenje bilo češće u dobi od 20-25 godina. Do sada su rezultati kliničkih i statističkih istraživanja na području demografije pokazali da siguran tijek i ishod trudnoće ovise o zdravstvenom statusu i načinu života budućih roditelja, razini medicinske skrbi i okoliša. Stari putovnica u ovom slučaju nalazi se na posljednjem mjestu.

Rođenje djeteta: drugi plan

Prva karijera - onda dijete. Ta tvrdnja je, naime, druga strana novčića - posljedica promjene društvene strukture života i uloge moderne žene u njemu. Danas mnoge djevojke, strastvene oko izgradnje vlastite karijere, ne žele promijeniti status uspješne poslovne žene na status buduće majke, vjerujući da se ovo pitanje može vratiti u pozadinu. Najčešće opravdanje za takvo stajalište je oko Zapadne Europe i Amerike, gdje je karijerizam pobijedio majčinstvo 1970-ih. "Tamo, na Zapadu, svi rađaju nakon 40 godina i ništa!" - kažu pristaše ove ideje... i oni su uvelike pogrešni. Ako načelno razgovaramo o mogućnosti trudnoće i porođaja, tada, naravno, s sadašnjom razinom razvoja reproduktivne medicine to je moguće u dobi od 40, 45 i čak u dobi od 50 godina. Ali ako pogledate pojedinosti, primjerice, procijenite sposobnost sredovječnog organizma da nosi opterećenja povezana s tijekom trudnoće i porođaja, smanjujući brzinu metabolizma, izumiranje hormonskog podrijetla, slika više neće izgledati tako ružičasta. Posebice ako razmišljate o moralnim i fizičkim troškovima dugoročne i mukotrpne izgradnje uspješne karijere - takvi stresovi, kojima je život uspješne žene neraskidivo povezani, ne mogu bez utjecaja na zdravlje, a to je upravo ono što je tako važno za mogućnost uspješnog majčinstva. Dakle, ne vrijedi odgoditi dugo vremena važna pitanja o rođenju djece - tako da oni ne postanu najteži!

Materijalno blagostanje

Glavna stvar u planiranju obitelji je materijalno blagostanje. Mnogi misle da je najvažnija stvar u planiranju trudnoće materijalno blagostanje: zaseban apartman, dobra plaća i tako dalje. Naravno, porast obitelji neodvojivo je povezan s rastućim troškovima, pa se na prvi pogled može činiti prilično logičan i opravdan položaj "prvo bogatstvo - onda dijete". Budući roditelji morat će uložiti u dječji uređaj, kupnju miša za bebu: odjeću, namještaj, kolica i sl.

Uzimajući u obzir zdravlje nerođenog djeteta, mnogi muškarci i žene razmišljaju o dodatnim troškovima liječničke skrbi - sklapanju ugovora za upravljanje trudnoćom, porođajem i praćenjem novorođenčadi, a to također zahtijeva značajna financijska ulaganja. Postoje neki vizionarski roditelji koji, čak i prije rođenja djeteta, planiraju troškove svog daljnjeg obrazovanja u skupinama ranog razvoja, škole, pa čak i sveučilišta. Možete ići dalje u ovom pitanju: na primjer, planirati trudnoću tek nakon što ste akumulirali novac za dodatno obrazovanje, prestižno stažiranje, prvi automobil, stan, dječje vjenčanje...

Jedini problem je što će većina potencijalnih mama i tata morati provesti mnogo godina, snage i najvažnije - zdravlje na svim tim financijskim projektima. No, zdravlje budućih roditelja je glavno i najvažnije "miraz" za dijete, jamstvo za siguran tijek trudnoće i rođenje zdravog djeteta. I, kao što znate, zdravlje se ne može kupiti za bilo koji novac!

Sezona i koncepcija

Tijek trudnoće ovisi o sezoni začeća. Vrlo uobičajena obrazovna verzija planiranja trudnoće. Razlozi "sezonskog" pristupa ovom važnom pitanju objašnjavaju se na različite načine: od prisutnosti svježeg povrća i voća, temperature zraka i broja sunčanih dana do utjecaja zodijaka i lunarnog kalendara. Neki autori naglašavaju važnost sezone (ili mjeseca ili desetljeća) začeća, drugi naglašavaju važnost odabira pravog vremena za rođenje djeteta. Dokazano je da dokazuje (ili spora) da je utjecaj horoskopa i lunarnog kalendara na planiranje trudnoće prilično teško, no što se tiče izravnog učinka sezonalnosti na trudnoću i razvoj fetusa u smislu zdravlja... Naravno, sunce zrači, toplim zrakom i svježi vitamin iz prirodnog povrća i voća. No, trudnoća traje 9 mjeseci ili 3 sezone - stoga, bez obzira na godišnje doba, začeće sunca i vitamina bit će dovoljno za svakoga!

Trudnoća nakon 40

Nakon 40 godina da rodi kasno. Najčešći objašnjenje ove ideje je da trudnoća i porođaj predstavljaju značajan teret ženskog tijela, a nakon 40 godina rizik razvoja ozbiljnih bolesti raste. To je, porođaj nakon 40 godina opasno je za budućnost. Drugi razlog za takvu kategoriziranu izjavu je povećani rizik od genetskih abnormalnosti fetusa (prije svega, Downov sindrom, prisutnost dodatnog kromosoma 21 u fetusu) u trudnica "u dobi". Temelj ovog objašnjenja je strah za zdravlje djeteta.

Konačno, postoji još jedan, složeni strah u planiranju trudnoće nakon 40 godina - povećanje rizika od komplikacija trudnoće i porođaja. Teško je raspravljati sa svim gore navedenim argumentima - svi su manje ili više opravdani.

Doista, s godinama, povećavaju se rizici svih vrsta komplikacija povezanih s dodatnim stresom na ženskom tijelu. Međutim, to ne znači da će trudnoća nakon 40 godina zasigurno biti komplicirana, dobrobiti žene svakako će se pogoršati, a dijete neće biti sposobno roditi se zdravo. Podsjećajući ženu svoje dobi i savjetujući da kasnije ne odgađaju majčinstvo, liječnici upućuju na optimalno vrijeme planiranja trudnoće, ali to ne znači da se nakon tog razdoblja pitanje porođaja mora zatvoriti.

Lijek zna stotine i tisuće slučajeva povoljnog tijeka trudnoće, sigurne dostave i rađanja zdrave djece od roditelja čija je dob značajno premašila smrtonosnu oznaku "40". Naravno, kada planirate trudnoću u Balzacovoj dobi, potrebno je pažljivo ispitati i trijezno procijeniti svoje zdravlje - baš kao u bilo kojoj drugoj dobi. Reći da je rođenje nakon 40 godina kasno, nije u redu - nije riječ o neposrednoj opasnosti od razvoja patologije u budućoj majci i fetusu, već samo povećanju rizika.

Reproduktivna dob: do koliko godina žena može roditi

Kada planirate trudnoću, trebali biste se posavjetovati s liječnikom bez obzira na dob. Idealno doba za rođenje prvog djeteta - zašto, zašto to ovisi i što je zbog toga? Prije stotinu godina (za priču koja nije tako velika) žena koja je rodila prvo dijete u dobi od 25 godina bila je rijetka pojava. U ovo doba, majka obitelji uspjela je roditi barem dvoje djece, naposljetku su se oženili ranije - nakon 20 godina šanse za sretnim brakom brzo su pale.

Danas je nemoguće reći da je rođenje nakon 25 kasnih. Štoviše, statistike pokazuju da se u Rusiji i zemljama bivšeg Sovjetskog Saveza prvo rođenje čelika u prosjeku događa u dobi od 25 do 26 godina. Ispada da su se žene počele zatrudnjeti nakon dobivanja profesije i prvih godina konsolidacije na radnom mjestu.

Povoljan period: u kojoj dobi je bolje roditi

Ovdje se ne može dati jednoznačan odgovor, budući da osim fiziologije treba uzeti u obzir društvene čimbenike. Mnoge moderne žene odlučuju postati trudne tek nakon obrazovanja, imaju svoje stanovanje, u nekoj riječi, neka socijalna jamstva, ono što se zove, u džepovima. Istodobno, zapadnjački način razmišljanja još nije preuzet: sve se više nastoji roditi tamo nakon 30 godina i kasnije, kada se rješavaju ne samo materijalni i karijerni problemi nego i iskustvo putovanja, iza njega stoji takozvani "život za sebe".

Ako se temelji na fiziologiji, onda se reproduktivno razdoblje žene može podijeliti uvjetno u nekoliko podpodijelaka. Svi su prikladni za rođenje djeteta - reproduktivne funkcije, žena je fizički sposobna začeti i roditi.

Razdoblja starosne dobi:

 • 17-20 godina;
 • Od 20 do 30 godina;
 • Od 30 do 40 godina;
 • 40 godina i više.

Ovdje nema univerzalnih savjeta. Za neke, prirodni razvoj događaja bit će ranije majčinstvo, kada vrlo mlada djevojka odluči postati majka. Bez obrazovanja, možda bez stabilne materijalne baze, žena ipak jednostavno odlučuje o djetetu. A određeni postotak takvih slučajeva vrlo je uspješan - u mladoj dobi tijelo se brzo oporavi, ne reagira tako snažno zbog nedostatka sna, mlađa majka čini mnogo stvari i optimistično gleda u budućnost.

Najčešće rađaju u razdoblju od 20 do 30 godina

No, reći da je ovo najpovoljnije razdoblje za rođenje djeteta definitivno je nemoguće. Tjelesno zdravlje može biti malo ispred psihološke konzistentnosti, takozvanog svjesnog roditeljstva. U ovom dobu, ne svi djevojke shvaćaju da je vrijedno započeti dijete u punoj spremnosti za roditeljstvo - razumijevanje aspekata odgoja, brige za bebu i odgovornosti oko sebe.

Koja je optimalna dob za rođenje prvog djeteta?

Sami ginekolozi vjeruju da je drugo razdoblje reproduktivne dobi žena (od 20 do 30 godina) najprikladnije. Oko 25-26 godina je vrhunac fiziološke i psihološke spremnosti za rođenje djeteta. Tijelo je još mlado, ali više ne raste, samo se priprema za porođaj.

Što je povoljna dob 25-27 godina;

 • Žena nema kroničnih bolesti koje kompliciraju trudnoću;
 • Ginekološko zdravlje također je normalno u ovom dobu (u prosjeku);
 • Ovo je doba za koncepciju jer još uvijek postoji nekoliko zdravih godina u trgovini za naknadne trudnoće.

Treba podrazumijevati da se ovo doba smatra optimalnim jer je tijekom ovih godina lakše zamišljati dijete. Jajnici rade u punom kapacitetu, ali nakon 30 njihovih funkcija će polako početi blijedjeti. Dakle, danas mnoge žene u dobi od 35 godina, jajnici su prerano starenje, opskrba jaja istječe (oni su postavljeni prije rođenja djevojke), a mogu biti problemi s začećem.

Pogodna dob za drugo dijete

U tom slučaju uzima se u obzir i faktor oporavka majčinog tijela nakon prvog rođenja. Poželjno je da između rođenja prođe najmanje dvije godine. U ovom slučaju, postoji više šansi za sigurnu trudnoću, a majci će biti lakše nositi dijete kada je prva malo stariji.

Razdoblje od 3-4 godine smatra se najboljim međugodišnjim razdobljem. Ako se prvo rođenje dogodilo u razdoblju od 25-27 godina, a drugo - za 28-32 godine, i psihološki i fiziološki, žena spada u uvjetnu normu. To, naravno, nije ništa više od prosječnih podataka - znanstvenici su jednostavno izračunali u kojim se slučajevima žene brže oporavile, kada su drugi rođeni bili lakši i tako dalje.

Osim toga, kada se drugo dijete rodi 3-5 godina nakon prve:

 • Maternica još uvijek "pamti" prvi generički proces, rođeni kanal je najprepoznatljiviji za nove generacije, što ih čini kraćim i lakšim;
 • Neznatno je teško za ženu da se psihički zaustavi u karijeri, a mnogi dugo podnose dva porodiljnog dopusta za redom lakše od novog roditeljskog dopusta nakon prekida karijere.

Nakon rođenja prvog djeteta, vrijedno je čekati neko vrijeme da se tijelo oporavi, a onda možete zatrudnjeti

Pa, rođenje trećeg djeteta, ako stvarno želite ispuniti normu, ne smijete ga odgoditi do 35. godine. Glavna stvar je da žene jasno procjenjuju svoje sposobnosti, rizike, razumiju koliko je snage potrebna za naknadnu trudnoću i podizanje druge bebe. Bolje je pronaći preporučenu dob, a ne u općenitom medicinskom savjetu, ali od ginekologa i terapeuta.

"Strop" majčinstva: do koje dobi možete roditi

Svi znaju da se u Europi i Sjedinjenim Državama razina ženskog reproduktivnog doba samo povećava. Zahvaljujući najnovijoj tehnologiji, broj žena u radnoj snazi ​​raste, a kada žena nakon 45 godina ima djecu, nitko se ne iznenadi. Ako hormonska pozadina može poduprijeti trudnoću, žena je zdrava, koliko je godina - pitanje je sekundarno.

Ali rizici su rizici. Stoga je potrebno čvrsto procijeniti nečije stanje - češće se ispitati, kako bi shvatili da se sve ne može dogoditi prvi put. Postoji opasnost od djeteta s genetskim patologijama, no danas se može identificirati u trenutku prikladnom za ukidanje trudnoće. Ovo nije najveća utjeha, ali žena i starac koji odluče zatrudnjeti trebaju razumno razmišljati i osigurati moguće scenarije.

Za rođenje zdravog djeteta, starije trudnice trebaju:

 • U vremenu da se registrira i popuni popis anketa, bit će duže od popisa mlađih mlađih majki;
 • Obavezno se posavjetujte s genetikom;
 • Čak i prije trudnoće, za rješavanje problema kroničnih bolesti;
 • Ako posjetite psihologa, ako je buduća majka nemirna uoči važnog nadolazećeg događaja, želim razgovarati s nekim.

Koliko imati sva djeca, kada ih roditi, čisto je osobna stvar. Danas, ženama je dana više mogućnosti za majčinstvo, rok se povećava, smatra se normom da rodi nakon 40 godina. Ekstremno doba, prosječna dob je sve uvjetovana.

Savjet: Možete roditi ženu koliko godina (video)

Normalno doba za trudnoću je da ste svjesno, s obzirom na psihološku, fiziološku i materijalnu spremnost, odlučili postati majka. U idealnom slučaju, s punim dogovorom o tome s njezinim suprugom. I trebate razmišljati o tome ne nekoliko tjedana, već kako ćete svjesno doći.

Kasna trudnoća. Koliko vam godina možeš roditi?

Kada je najbolje rađati i kako održavati žensko zdravlje? Priopćuje akademik Leyla Adamyan, glavni opstetričar-ginekolog Ministarstva zdravstva Ruske Federacije.

Lydia Yudina, AIF: Leyla Vladimirovna, značajno povećanje stope nataliteta još nije došlo. Je li demografija socijalni ili medicinski problem?

Leila Adamyan: Kada žena donese odluku o rađanju, vodila ga je situacija u svojoj obitelji i njezinoj zemlji. Dakle, demografija je prvenstveno društveni problem, jer ovisi o materijalnom stanju, načinu života, radnim uvjetima i planovima za budućnost. Međutim, broj neplodnih parova raste, pa je medicinski doprinos demografskom problemu vrlo visok. Zasebna priča - majčinska, perinatalna i dojenčad smrtnost. To su glavni pokazatelji kojima se procjenjuje zdravstvena zaštita u svim zemljama svijeta. U našoj zemlji, stopa nataliteta se povećala, dok su smrtnost dojenčadi i majke smanjena. Stvaranje mreže perinatalnih centara, gdje majke i bebe mogu pružiti bilo koju vrstu medicinske skrbi, najambiciozniji je projekt koji je proteklih godina proveden u zdravstvu.

Porođaj je stres

- 32 perinatalna središta u cijeloj zemlji nisu toliko, s obzirom na to koliko se sela zatvore u seoskim bolnicama.

- Protivim se zatvaranju malih bolnica, gdje postoji medicinsko osoblje i odgovarajuća oprema. Ali, kao opstetričar-ginekolog sa 45 godina iskustva, znam koliko komplikacija može doći tijekom porođaja, pa stoga vjerujem da trudnica nakon pregleda treba primiti uputnicu u bolnicu ili perinatalni centar gdje se može dobiti odgovarajuća medicinska njega.

- Više žena u radnom odnosu može se pripisati starijoj osobi.

- Prije toga, takozvane 30-godišnje žene u radnoj snazi. Sada u Rusiji, kao iu ostatku svijeta, često se rađaju bliže 40 godina. Izraz "starost" je u prošlosti, ali problem nije otišao dalje. Reproduktivne zadatke trebaju biti adresirane na vrijeme. U dobi od 40 godina, žene prikupljaju bolesti (kardiovaskularne, ginekološki) koje čine neželjeni doprinos tijekom trudnoće i porođaja.

- Trudnoća i porod - stres tijela, čak iu mladoj dobi, i zrele žene mogu pogoršati kroničnu bolest i često razviti nove bolesti. Pomladiti ne porodu, ali radost rođenja djeteta. Međutim, liječnici bez obzira na dob podupiru ženu koja planira rađati. Pogotovo ako govorimo o prvom rođenju. Uostalom, trudnoća i porod za žene su cijepljeni protiv svih bolesti. Dokazano je, na primjer, da je dojenje od velike važnosti ne samo za bebu (osiguravajući stabilan imunitet na infekcije i prilagodbu vanjskom okolišu) nego i za majku, budući da (dokazuje znanost i praksa) služi kao preventivna mjera za bolesti dojke.

Zamrzni i rađaju

- Nedavno je izvijestila da će sve žene u radu u našoj zemlji podvrgnuti obveznom genetskom testiranju.

- Imam dvojan stav prema tome. Ispiti mogu biti uključeni u red zdravstvene skrbi samo nakon što se pojavi povjerenje u njihovu pouzdanost.

- Koliko godina liječnici smatraju kritičnim za trudnoću?

- 38 godina se smatra kritičnom dobi pri planiranju IVF-a. U ovom trenutku žena izgleda sjajno i osjeća se dobro, ali ankete već pokazuju iscrpljenost zaliha folikula i tkiva jajnika.

Međutim, ne smijemo zaboraviti na pojedinačne karakteristike organizma. Razlika između putovnice i biološke dobi može biti vrlo značajna. Postoje žene koje su nezavisno trudne u dobi od 50 godina, a ima i onih koji su prisiljeni primijeniti IVF postupak puno ranije. Žena može točno odrediti njezinu reproduktivnu barijeru donošenjem pregleda (test za razinu spolnih hormona, ultrazvučni pregled kako bi se utvrdilo jajnikovu rezervu jajnika i test krvi za hormon antimulira).

- Može li liječnici danas pomoći ženi da produži njezino reproduktivno doba?

- Danas žena može roditi u bilo kojoj dobi. Prvo, učinkovitost IVF-a je 30-35% (što odgovara vjerojatnosti prirodne trudnoće) i povećava se iz godine u godinu. Drugo, svaka žena koja ne planira trudnoću u nadolazećim godinama ima mogućnost pribjegavanja krioprezervaciji - zamrznuti joj jaja, tkivo jajnika ili zametke da ih koriste u budućnosti. Ovaj postupak se preporučuje za žene s rakom prije liječenja, kao i za one koji, iz objektivnih razloga, ne planiraju trudnoću u doglednoj budućnosti. U našoj zemlji već su djeca rođena nakon krioprezervacije.

Koja je od zvijezda postala majka nakon 40 godina

46 godina: Ilse Liepa. Rodila je kćer kod 46 godina i nakon 3 mjeseca vratila se na pozornicu.

44 godina: Olga Kabo. Rodila je drugo dijete, sin, u dobi od 44 godine.

42 godina: Olga Drozdova. Rođena je sina za 42 godine. Oni s Dmitrij Pevsov pokušali su imati dijete 15 godina braka.

41 godina. Christina Orbakaite. Rodila je svoje treće dijete - kćer - u dobi od 41 godine.

41 godina. Marina Mogilevskaya

Rođena je kćeri 41 godine. Sanjao je o djetetu u dobi od 30 godina, ali dugo je odložila zbog posla.

40 godina: Svetlana Permyakova. Rođena je kćeri u 40 godina. Dugo nije mogao pronaći odgovarajući kandidat za ulogu muža.