Savjeti za roditelje, do koje dobi morate svakodnevno kupati dijete

Zdravlje

Kada se novi član obitelji preseli iz rodilišta u apartman, mladi roditelji suočavaju s brojnim poteškoćama u organizaciji prostora i života bebe. U kući se pojavila beba i treba mu njegu. Ali koja nije uvijek jasna, osobito ako je prvenac u obitelji. Je li potrebno svakodnevno kupati bebu i zašto, do koliko mjeseci treba dnevno kupati i hoće li se učestalost postupka smanjiti s dobi - pregledat ćemo članak.

Često prati novorođenče?

Budući da se novorođenče ne kreće mnogo, nema smisla razmotriti kupanje kao higijenski postupak. Fiziološki, beba se ne "prljava", jer ne prolazi kroz blatne lokve i znoj nakon dvosatne igre na igralištu.

Stoga se ne trebaju dnevni postupci "kupanja" s primjenom deterdženata za novorođenče.

Nudimo vam gledanje videozapisa o tome hoćete li dnevno kupati bebu:

Zašto bebe trebaju vodene postupke - mišljenje dr. Komarovskog

Pedijatar ne preporučuje svakodnevno kupanje novorođenčadi. Po njegovom mišljenju, svakodnevno kupanje čini više zla nego dobro.

E. O. Komarovsky vjeruje da kupanje do šest mjeseci ima tri cilja:

 • kaljenje;
 • aktivacija troškova energije;
 • osiguravajući duboku i dugu noćnu provod.

Pedijatar naglašava da je nemoguće aktivno sapuniti i oprati dijete u toploj vodi. Ovaj postupak aktivno uništava masni zaštitni sloj koji prekriva kožu. Nakon toga, koža bebe postaje ranjiva i suha, pojavljuje se dermatitis.

Dijete koje ne može puzati svakodnevno se mora kupati u velikom kupku u relativno hladnoj čistoj vodi bez upotrebe sapuna i šampona. Hladna voda će potaknuti dijete da se aktivira, da provede snage. Postupno smanjenje temperature (tjedno na 1 ° C) stimulira imunološki sustav. Kupanje se provodi prije zadnje večeri hranjenja.

Kada mogu obaviti prvi postupak kaljenja? Pedijatri to preporučuju nakon liječenja pupčane rane.

Trebam li dijete dnevno prati zimi?

Ako se u sobama u kojima dijete spava i kupi, održava se normalna temperatura (21 ° C), a dijete se može dnevno kupati. Takvi postupci podupiru imuni sustav, što je osobito važno tijekom hladne sezone.

Do koje godine dijete treba dnevno kupanje?

Ako kažemo da je kupanje postupak koji troši energiju, a ne pranje u toploj vodi uz aktivnu uporabu sapuna i perilice, tada ne postoji dobna granica jer je stvrdnjavanje kontinuirani proces.

Prednosti postupka

Noćno kupanje osigurava zdravo i snažno noćno spavanje za novorođenče. Svaka mama sanja o tome. Kako se taj učinak postiže? Dječak, koji je u velikom kupku s hladnom vodom, prisiljen je pomicati ruke i noge, kako ne bi smrznio. Dijete se umori, apetit se probudi. Nakon dugog postupka (najmanje 15 minuta za početak) dijete jede i zaspi.

Postupno smanjenje temperature vode s redovitim kupanjem potiče obranu tijela. Ako je kod prvog postupka temperatura vode 33 - 34 ° C, a za dva ili tri mjeseca beba uzima kupke na temperaturi od 25 do 26 ° C.

Ako voda u kojoj dijete lebdi je čista (bez soli, sode, kalijevog permanganata i pjenastih tvari), kupanje održava normalnu razinu vlage kože bebe.

Zašto to može biti štetno?

Redovito kupanje nije korisno ako:

 • voda je previše vruća (iznad 36 ° C);
 • svakodnevno korištenje deterdženata s tenzidima;
 • beba je okupana u maloj skučenom kupelji;
 • tijekom kupanja dijete je u nadraženom ili uznemirenom stanju;
 • voda se "dezinficira" kalijevim permanganatima, soda, soli;
 • Dječja koža se utrlja spužvom ili spužvom.

U takvim situacijama štetnost kupanja veća je od vidljivih prednosti. Dijete ne treba aktivno pranje jer praktično ne obavlja nikakve radnje koje uzrokuju znojenje. Ali svi atributi postupka "kupka" jako oduškuju kožu. Epidermis novorođenčeta je nekoliko puta tanji i ranjivija.

Vruća sapunica u kombinaciji s podloškom ili "aditivima" za sušenje pereže sloj lipida. Što se to češće događa, brže dijete će imati dermatitis - upalu kože.

kontraindikacije

Kupanje novorođenčeta i novorođenče svakodnevno ili ne - roditelji odlučuju na osnovu stanja beba i kontraindikacija za postupak.

Ne možete se okupati:

 • Pri povišenoj tjelesnoj temperaturi.
 • U prisutnosti rana i pustula na koži.
 • Unutar 1-3 dana nakon cijepljenja.
 • S neizrecivom umbilikalnom ranom (do 10-12 dana od datuma rođenja).

Savjeti za roditelje

Treba kupiti bebu svaki dan, roditelji odlučuju. Ako se smisao dodirivanja s vodom spušta na održavanje higijene, ne biste svakodnevno trebali oprati dijete. Dovoljno je 2-3 kupke tjedno pri temperaturi vode od 36 ° ê. U ovom slučaju sasvim je prihvatljivo koristiti malu bebu.

Ipak, nije potrebno sapuniti novorođenčad - tople vode savršeno će oprati sve vrste "onečišćenja".

Ako roditelji odluče spavati noću i podići zdravo dijete, sljedeće preporuke pomoći će:

 1. Obrišite bebu svakodnevno u velikom kupku u hladnoj vodi. Postupno povećavajte vrijeme kupanja na 30 minuta.
 2. U kasnim večernjim satima utrljajte mrvicu, prije nego beba ode spavati noću.
 3. Provesti vodu prije zadnje večeri hranjenja. Dobro hranjena i spava beba ne želi "aktivnichat" u vodi.
 4. Nemojte koristiti kalijev permanganat - slaba ružičasta otopina neće imati nikakvog utjecaja na stanje vode, a visoka koncentracija tvari može dovesti do kemijskih opeklina.
 5. Soda i sol "povlače" vlagu iz kože.
 6. Nemojte kuhati vodu - dovoljno je da se u stanu ugradi zajednički vodeni filtar.
 7. Ne brinite se da će dijete zamrznuti i uhvatiti hladnoću. Imunitet se pogoršava s godinama, od stvaranja nezdravih stadija i loše prehrane.

Kupanje za bebu važan je element u stvaranju dobrog zdravlja. Ako slijedite pravila, dijete ne zna što česte prehlade i oslabljeni imunitet.

Dr. Komarovsky o kupanju novorođenčeta

Kupanje novorođenčeta i njegovih roditelja je cijeli događaj (pogotovo ako je to prvi nakon porodničke bolnice). Kao i svako vrlo odgovorno poslovanje, ovaj proces podiže mnoga pitanja: kako i kad se kupati, kuhati vodu ili ne, da li je moguće dodati dekacije bilja i koliko često je to učinjeno, je li opasno u vodu uši, i tako dalje. Poznati pedijatar Evgenij Komarovsky u svojim je knjigama i člancima više puta govorio o osnovnim pravilima i načelima organiziranja vodenih postupaka za dojenčad.

Potrebno je uzeti u obzir najvažnije točke koje biste trebali znati, tako da kupanje donosi užitak i koristi i djetetu i njegovim roditeljima.

Posebne značajke

Voda tretmani su apsolutno korisni za sve bebe od prvih dana života. U maternici, mrvice su u vodenom okolišu i stoga ih je poznato i draga. U vodi, dijete se osjeća kod kuće. Kupanje nije samo higijenski postupak koji želi osigurati da su koža i kosa djeteta čisti. Kupanje promiče tjelesni razvoj, nosi element igre i stoga pozitivno utječe na mentalni i emocionalni razvoj bebe.

Prije nekoliko desetljeća, pedijatri su kategoricki zabranili kupanje djeteta s neizrecivom umbilikalnom ranom, suprotstavljenoj neobrađenoj neobloženoj vodi, i postavilo je mnogo strože zahtjeve i ograničenja za roditelje.

Moderni liječnici gledaju na kupanje više demokratski.

Roditelji s iskustvom, u pravilu, imaju mnogo manje poteškoća kada prvo okupaju novorođenče kod kuće od novih majki i očeva koji su prije samo nekoliko sati primili svoje ruke na svoje prvo dijete. Komarovsky savjetuje da održi spartanski mir. To je jamstvo uspjeha u teškom zadatku kupanja mrvica.

trening

Dijete bi trebalo imati sve što je potrebno za ugodan pliv. Mama i tata moraju se pobrinuti za to unaprijed. Čak i za vrijeme trudnoće roditelji obično stječu potrebnu opremu. Nemojte bacati novac i kupiti prekomjernu količinu - na primjer, nekoliko setova gumenih igračaka za igranje u vodi. Najpotrebnije, prema Komarovskom, jest:

 1. Bath. Čak i ako stvarno želite odmah početi vježbati kupanje u velikim kupeljima ili zajedničkim vodenim postupcima, Evgeny Olegovich savjetuje da upotrijebi uobičajenu malu plastičnu kupku i prva 2-3 mjeseca života djeteta kako bi ga koristili. Postoji nekoliko razloga: u malom prostoru dijete je udobnije, lakše je napuniti malu kupelj toplom vodom, čak i ako nema tople vode, a lakše je čistiti i čuvati čišćenje nego velika kupka koju koriste ne samo beba već i cijela obitelj.
 2. Termometar vode. Isprva, roditelji će ga trebati kako ne bi bili u zabludi s temperaturom vode koja je optimalna za vodene postupke novorođenčeta. Malo kasnije, mama i tata će shvatiti kakvu vodu dijete voli više i moći će to učiniti bez ovog uređaja. Ipak, termometar može doći praktično kasnije ako roditelji odluče otvrdnuti dijete, a Komarovsky preporučuje da to učini svima bez iznimke. Sada postoje prodaji termometara za igračke (plastične žirafe, zmije i drugi likovi). Oni mogu biti zabavno za dijete kada se počinje svjesno igrati tijekom večernjih kupanja.
 3. Sapun. Kupi bi trebao biti poseban bebinski sapun. Međutim, Komarovsky ne preporučuje često korištenje. Liječnik smatra da je dovoljno da se dijete okupa sapunom 1-2 puta tjedno. Nije potrebno kupiti spužve i škrge jer koža bebe je vrlo nježna i ranjiva. Yevgeny Olegovich smatra najbolju opciju da pere vlastitu ruku i lako obrišite kožu djeteta. Ako stvarno želite sapuniti s nečim, onda je bolje davati prednost posebnim rukavicama za kupanje. Novoumirani i reklamirani znači "bez suza", doći će vrijeme da se na polici kupaonice malo kasnije pojavi. U prvih nekoliko mjeseci života, takvi gelovi i šamponi nisu potrebni za dijete.
 4. Ručnik. Dijete bi trebalo imati vlastiti ručnik. Dječji ručnik ili frotirni ručnik nije prikladan. Morate odabrati vrlo mekani, veliki proizvod tako da mrvice mogu biti omotane u nju od glave do pete. Komarovsky pozornost posvećuje tekstilnim bojama koje mogu biti prilično alergijske za osjetljivu kožu bebe. Bolje je davati prednost bijelim ili laganim ručnicima od prirodnih tkanina (bez boja).
 5. Klizanje ili viseća mreža. Ovo je zgodan uređaj za kupanje u nedostatku dodatnih parova. Ako nema pomoći i nije predviđeno, teško će kupiti dijete pomoću plastičnog klizača ili vješalice koja se postavlja na rubove dječje kupelji.

Moram kupiti bebu svaki dan

U našoj kulturi postoji nepromjenjivo pravilo: novorođenče se mora oblaciti svaki dan odmah nakon istjecanja iz bolnice. Odakle dolazi i zašto postoji - tajna je prekrivena tamom, ali se poštivanje ovog rituala smatra apsolutno obaveznim.

U stvari, učestalost kupanja u potpunosti ovisi o svim sudionicima, njihovom raspoloženju i dobrobiti. U novorođenčadi, koža je vrlo osjetljiva, a voda iz slavine sama može osušiti kožu čak i odraslih. Naravno, možete kupiti bebu u kuhanoj vodi, ali to je previše teško izvesti i brzo se umoriti od cijele obitelji.

Postoje i druge okolnosti koje izravno utječu na potrebu svakodnevnog kupanja. Na primjer, mama je bila veoma umorna u večernjim satima, a ona nije htjela pripremiti kupku, okupati se, umiriti, ležati... Ili je dijete jeli i zaspalo, "ne dopire" do večernje kupke. Ali nikad ne znate što se može dogoditi !?

Nije li štetno?

No, roditelji beba mogu se suprotstaviti tome: "Ako se godinama mislilo da beba treba dnevno kupati, onda je to možda iz nekog razloga potrebno? I, ako se ne okupaš, to će biti gore? "Zapravo, neće biti. I evo zašto.

Svakodnevno kupanje bilo je od vitalne važnosti u uvjetima kada je bilo teško prati bebu nakon svake stolice ili mokrenje, a nitko nije čuo o vlažnim maramicama s hidratantnim sastojcima. Osim toga, odsutnost raspoloživih pelena i prisutnost gaze, u kom slučaju ionako koža. U ovom slučaju, naravno, večernje kupke trebale su oprati sve zagađenje s nježne kože djeteta. Usput, zbog toga su djeca bila okupana u večernjim satima - tako da je noću koža ostala suha i čista, bakterija se nije množila na naborima i nije razvila pelensko osip.

U našem vremenu, problem s higijenom beba lakše je riješen. Stoga, ako vam nedostaje dan ili dva (ili još više), malo je vjerojatno da će negativno utjecati na dijete. Štoviše, vrlo mala djeca praktički se ne prljave strancima - ne puze, ne hodaju, nemojte ništa zgrabiti i oprati kožu samo ostatke prirodnih proizvoda (urina i izmeta), kao i mlijeko koje dijete pada.

Oprati ili ne oprati - to je pitanje!

Naravno - operite. Kada vidite da je beba potrebna. Kada imate raspoloženje. Ako vaše dijete rado uđe u kadu, a onda lako i brzo zaspi. Uostalom, postoje djeca koja su stvarno pretjerano opterećena i preplašena kupanjem, ne mogu se dugo smiriti - u ovom slučaju ima smisla malo se okupati i odgoditi taj proces u prvoj polovici dana kako ne bi imali problema s noćnim sanom.

Dakle, pitanje: "Koliko mjeseci kupiti dijete svaki dan?" Može se sigurno poslati u prašinu povijesti. Dnevno kupanje dugo je prestalo biti strogo obvezno. Ako želite - kupati svaki dan, ako ne - svaki drugi dan ili prema nekom drugom prikladnom rasporedu. U svakom slučaju, pažljiva majka odmah vidi kada joj se dijete stvarno treba otkupljivati ​​... Da, a malo je vjerojatno da će se izbjeći situacije kada se pelena pokvari ili je beba zatrpana tako da je nemoguće napraviti s salvete - a ovdje kupka postaje obavezna izvan ovisno o roditeljskim željama.

Pravilno se okupamo

Pravilno kupanje djeteta do godine dana daleko je od tako složenog postupka, kao što časopisi za mame govore. Postoji nekoliko jednostavnih trikova koji olakšavaju ovaj proces:

 • Isprva je bolje koristiti malu kupku - ograničeni prostor je udobniji za bebu;
 • Dobiti poseban stalak za kupanje novorođenčadi, onda nećete morati držati dijete na hrpu vašeg lakta i savijati. Za stariju djecu nalaze se posebne stolice i neizdržljive prostirke;
 • Dječja kozmetika - nepotrebni višak. Šamponi će biti potrebni djetetu nakon godinu dana (kosa vrlo male djece gotovo se ne prljava), a sapun je potreban samo kada je dijete ozbiljno zaprljano.
 • Najbolje je mjeriti temperaturu vode lakom ili stražnjom stranom ruke. Ako vam je voda udobna, dijete neće biti hladno ili vruće u njemu.

Molim vas, recite mi, prije koje dobi dijete treba to učiniti?

komentari

kuhajte vodu samo ako je skupite u rijeci. ili u ribnjaku.. (iz tog razloga, ova navika je ušla u populaciju))) Željezna odjeća ako želite, možete za život, je to pitanje? To je ono što želite. Colic je različit za sve, ali do oko 3 mjeseca. i noću neću dugo spavati dobro. Čestitamo na majčinstvu!

1. Nisam željezo na obje strane - željezo s parom i s jedne strane ubijim sve bakterije.

2.3 Svakodnevno se okupam u kuhanoj vodi na inzistiranje našeg djeda, ali naš titan zagrijava 100 litara kipuće vode za 2 sata, ne bih se gnjaviti s kotlovima. jednom kad se okupala u kuhaju jer je kod kuće bilo skandala, nakon što mi je djed dao kupku, ne vjeruje u mene)))

4.5 svi pojedinačno. nismo imali kolik i noću dobro spavam)

1. Prvo sam uklanjao sve, ali s jedne strane (do 3). Ponekad želim željezo s jedne strane, uglavnom zbog ljepote. Sada mikrobi su ubijeni dječjim prašcima, a moja je odjeća meka nakon pranja.

2,3 ne do koliko. Sve dok se pupak ne izliječi (14 dana), bilo je moguće kupati se u vodi iz slavine s kalijevim permanganatom, ali nismo se okupali. I nakon 14 dana svakodnevno se okupamo u potpunoj kupelji za odrasle, u hladnoj vodi (32 stupnja) prema Komarovskom. Kako to uopće možete kuhati? :))) I uši su bili natopljeni, a ona je ušla u nos - to pere daleko od svih.

4. do 4 su bili (uz pomoć SubSimplex, Espumizan, masaža kružnog trbuha, prokukivaniya prije jela, slame). Shvatio sam da imamo kolike iz GW-a.

5. kao kod GW završetka.

1. S dvije strane pomilovana je prvog mjeseca. Sada samo za estetiku, s jedne strane, i odjeću i pelene (još ih se danas koristi - za spavanje i danje).

Ovdje je sve pojedinačno.. Ja samo mogu reći na naš primjer:

1. Zaustavljen milovanje na 3 mjeseca s dvije strane, milovati s njom

2, 3. Nikad se nisam okupao u kuhanoj vodi - u Moskvi to nije potrebno, ali ne znam o vodi u vašem gradu. Iskreno, nisam kuhala, maksimalno, da bih se obranila, na nečistoće podmirene. Svakog dana ne znam zašto bi se okupao. Zašto je tako prljava ili nešto? Pod slavinom se može prati prljav.

4. Može biti do šest mjeseci. I dalje ga ponekad imamo. Dajem "Bobotiku"

5. Imam oko 2,5 prestala jesti noću. Prije toga bilo je potrebno hraniti se za 3 noći, a zatim na 6, u 9 sati. Ležim jednom ujutro

1,2,3 dok se pupak potpuno ne izliječi, iako sam kuhala vodu do dva mjeseca, kupanje s nama svakodnevno je uvijek bilo i bit će, pomnoženo s 2 strane do 3 mjeseca, s jedne strane sve odjeće i pelene do godine dana ( Pa, ovo je moj osobni bzik), sada želim samo da idem na ulicu, ili da posjetim, u smislu ljepote. Imali smo koliku bol u trajanju do dva mjeseca, obično do 3 mjeseca. Ne znam o normalnom spavanju, mi smo mjesec dana star, još uvijek ne spavamo normalno. Prestali su jesti noću u 10,5 mjeseci, pitao je, ali nisam davao, ali varao sam se s vodom, bilo je teško razdoblje, ali mislio sam da kad se naviknemo da ne jedem noću, dobro bih spavala i ne bi se probudila. Nifiga. Sada se probudi piti vodu.

1-3. Ne do koliko. Ne treba to učiniti, samo su neki uključeni u njega.

4. Različito, u prosjeku, do 3-4 mjeseca. Završili smo mjesec i pol, ali općenito, kolika je bila blaga.

5. Još nismo narasli))

1,2,3 prije nego što pupak ozdravi.

4. Sve drugačije u prosjeku 3-4 mjeseca. (mi smo alergični na mlijeko i kolika još nisu bacali prsa u 6,5 mjeseci, ali mi smo iznimka)

5. Idealno, dijete ne smije jesti za 6 mjeseci noću, sve ovisi o vama i djetetu, mislim da nakon 4 mjeseca možete pokušati odstupiti od noći hranjenja. (Moj P na 4,5 mjeseca prošao je najprije 2 puta dnevno, a zatim glatko 1 puta, a zatim prestao jesti noću. Nisam ga ponudio.) Kada sam počeo raditi noć u 4 sata noću, prevodio sam i dnevno hranjenje u 4 sati, a prije toga bilo je 3 sata, bilo mu je dovoljno, unatoč činjenici da smo rođeni 4310.

No, u stvarnosti, djeca jedu puno veću noću, češće, majke ne uspijevaju odstupati od noćnog hranjenja + čak i kad se zubi počinju rezati, to je sve otežano, stoga vjerojatno preporučuju odvođenje do 6 mjeseci. Djevojčica moje djevojke već je 1 godina i 10 dana. Vanya (2. dijete) nije od jutra do rujna, također iznimka.

Koliko mjeseci kupaju bebu svaki dan

Pitanja o kupanju djeteta pred roditeljima nastaju odmah nakon porodničke bolnice. Koža bebe je osjetljivija i, prema tome, osjetljivija na pojavu pelenskog osipa, raznih ozljeda i prodora mikroba kroz rane. Stoga je bolje unaprijed znati - koja bi temperatura trebala biti voda, koliko često beba treba biti okupana i kako odabrati kupku tako da kupka donosi samo pozitivne emocije djetetu. Prvo kupanje novorođenčeta ima svoje važne značajke - mladi roditelji bi trebali biti svjesni toga. Naknadno kupanje bebe možete lako obaviti učenje tajni ove roditeljske znanosti.

Sadržaj članka:

Je li moguće dnevno kupati dijete prve godine života?

Sam po sebi, voda ne može izazvati iritaciju dječje kože. I učestalost mrvica za kupanje do godinu dana prvenstveno ovisi o onim alatima i uređajima koje koriste roditelji. I, naravno, iz dobrobiti djeteta. Idealno, dijete se može okupati svaki dan i do šest mjeseci. Nakon - svaki drugi dan.

Video: Kupanje novorođenčeta - osnovna pravila

Što trebate zapamtiti o kupanju djeteta do godinu dana?

 • Kalij permanganat, koji često dodaju majke za dezinficiranje vode, suši osjetljivu kožu bebe. A njezin nepismeni razrjeđivač može uzrokovati opekline kože. Stoga, trebali biste biti pažljivi s njom i ne preporučuje se za svakodnevnu upotrebu.
 • Za omekšavanje vode, možete primijeniti dekacije bilja (serija, kamilica, itd.).
 • Nakon kupanja, potrebno je sušiti kožu bebe i podmazati ga posebnim uljem - koža bebe do tri mjeseca vrlo je osjetljiva.
 • Svakodnevno kupanje također ovisi o zdravlju bebe. Ako ste alergični ili oštećeni na koži, najbolje je konzultirati liječnika. Ali na povišenim temperaturama apsolutno je nemoguće plivati.
 • Stručnjaci preporučuju kupanje hladnoće uz dodatak biljnih naknada za vodu. Ali, opet - u odsutnosti temperature.

Kupka za kupanje djeteta - kojega je potrebno odabrati?

U prvoj godini života, kupka je nužna stavka. Vrlo je teško održavati savršenu cjelokupnu kupelj. Osim toga, biljni infuzije pokvariti caklinu boje kupaonice, i dezinficirati beba kupka je mnogo lakše. Još jedna točka u korist kupke - lakše je popuniti. Koje su vrste kupelji?

 • Anatomski.
  Idealno za novorođenče. Ima anatomski klizač, utore za svećenike i pazuhe, naglasak između nogu.
 • Klasična.
  U takvoj kupki ima više prostora nego u prethodnom - dijete ima gdje da se okrene. Minus - morate kupiti klizač ili držati dijete na ruci.
 • Ladica s postoljem.
  Glavni kriterij odabira je stabilnost i maksimalna sigurnost.
 • Kupka za tuširanje (ili "majčino trbuh").
  Tradicionalno okrugli oblik. Kupka je prikladna za davanje ili maleni stan, ali možete plivati ​​u njoj samo sjedeći.
 • Kupka ugrađena u stol za presvlačenje.
  Ovaj dizajn kombinira se s postoljem za pribor za kupanje i mijenjanje prostirke. Ispuštaju vodu s crijevom, neki modeli su opremljeni kotačima sa stezaljkama.
 • Ladica s kombinacijom s kadom.
  Načelo rada, kao u prethodnoj verziji.
 • Napuhavanje.
  Zgodan za putovanja, u zemlji, na plaži - oni su varali, okupani, pušili, uklonjeni.
 • Antibakterijski.

Što tražiti pri odabiru kupke?

 • Dimenzije.
  Što je vremenski period duži, veća je veličina. U pravilu, nakon što dijete počne samostalno sjediti, postupci kupanja prenose se u veliku kupku.
 • Sigurnost.
  Prvo, materijal - mora biti netoksičan. Drugo, održivost, ako je model s postoljem. Treće, prisutnost anti-slip mat / umetak na dnu.
 • Higijena.
  Kupka treba dobro oprati.
 • Dostupnost odvoda i crijeva.

Najbolje vrijeme za kupanje djeteta, trajanje kupanja djeteta do godine dana

Kao što pokazuje praksa, idealno vrijeme za kupanje beba je oko 8-9 sati, neposredno prije hranjenja. Ako dijete ne spava dobro noću, vrlo nemirno, tada možete koristiti posebne kože ili umirujuće bilje kada kupate. Istina, postoji samo jedan opomeni: ako je beba nakon kupanja, naprotiv, uzbuđena i ne želi spavati, onda je bolje odgoditi ovaj postupak za poslijepodne. Što se tiče trajanja postupka - različit je za svako doba:

 • Oko 4-5 minuta - nakon rođenja i do 3 mjeseca.
 • Oko 12-15 minuta - od 3 do 6 mjeseci.
 • Oko 30 minuta - od 6 do 12 mjeseci.
 • Od godine do 40 minuta.

Naravno, sve ovisi o stanju bebe. Nema smisla zadržati ga u vodi čak ni 15 minuta ako dijete krikne, kategorički ne želi se okupati ili je bolesno.

Praktični uređaji za kupanje djeteta do godine - krug, viseća mreža, klizač, sjedalo, vizira

Kako bi se olakšao proces kupanja za majku i ugodniji za bebu, možete koristiti moderne uređaje za kupanje djece do godinu dana.

 • Gorka.
  Pomaže u osiguranju mrvica kada kupanje.
 • Sredstvo za kupanje.
  Izrađen je iz fine mreže. Preko dna kupke se proteže s kuke.
 • Krug na vratu.
  Promiče razvoj bebinog mišićnog sustava, potiče refleks plivanja.
 • Sjedala.
  Fiksira se na dno uz pomoć usisnih čašica, ima zaustavljanje, pouzdano čuva od pada i klizanja.
 • Podna prostirka protiv klizanja.
  Neophodna stvar za kupanje djeteta. Postoje čak i modeli s indikatorima temperature - promjena boje pokazuje da se voda hladi.
 • Zaštitna vizija.
  Prikladno za pranje glave. Uz takav vizir, voda ne pada u uši, nos i oči.

Kupanje beba u velikom kupku - prva leđa za bebe

Glavna prednost mrvica za kupanje u velikoj kupaonici je sloboda kretanja, sposobnost pomicanja glave, nogu i ruku, bez ograničenja. Također, prednosti kupanja u takvoj kupki su:

 • Dulje vode za hlađenje.
 • Ravnanje pluća djeteta i njihovo pročišćavanje, povećanje snage respiratornih mišića.
 • Poboljšana kvaliteta apetita i spavanja.
 • Trening srca i mišića.

Video: Pravilna djeca za kupanje

Pri rođenju beba zadržava vještine plivanja u intrauterini fluid, a ako ima veliku kupku na raspolaganju, tada neće morati naučiti ponovno plivati ​​za 5-6 godina. Plivajući sati pridonose fizičkom i intelektualnom razvoju, obnovi mišićnog tonusa i smanjenju kolike. Ali prije nego što obavite takve vježbe sa svojim djetetom, trebali biste se savjetovati s specijalistom za kontraindikacije, i bez obzira na vježbe, prve postupke trebale bi se provoditi samo u nazočnosti instruktora.

Do koje dobi da se svakodnevno kupaju dijete i zašto?

Vodene procedure za dijete nesumnjivo su korisne.

Nakupavshiysya dijete će jesti bolje i zaspati brže.

Kod pravilnog kupanja dolazi do procesa otvrdnjavanja, što rezultira manjom vjerojatnosti da će se dijete razboljeti.

Ali sve to ne znači da se djeca trebaju okupati što je češće moguće.

Moram li kupiti bebu svaki dan?

Štoviše, u obiteljima koje teže sterilnim uvjetima za bebu, bolesti se češće manifestiraju, osobito alergijske bolesti.

Stoga, ruski pedijatri savjetuju djeca za kupanje do 6 mjeseci ne više od jednom dnevno, a još rjeđe.

S obzirom da bebe jedva prljave, pranje i pranje su dovoljne. Ruke i lice maramice postoji, i mora se voditi za prevenciju pelenskog osipa, beba ne leži u mokroj peleni.

Koliko mjeseci kupiti dijete svaki dan?

Općenito, međunarodne preporuke - do šest mjeseci djeca kupaju svaki dan, od 6 mjeseci do godine dana - a dan kasnije, a nakon godinu dana je dovoljno vremena za dva-tri dana.

Ako je svrha kupanja - temperiranje učinak, onda morate kupati svaki dan.

Nakon pražnjenja, novorođenče je važno slijediti pupčanu ranu, pa kupanje u prvih 10-15 dana, a ako se provodi, vrlo pažljivo.

Učestalost kupanja: preporuke prema dobi

Malo dijete se ne okreće više od jednom dnevno. Ako se beba zaprlja, ispire se pod tekućom vodom. U ljetnim mjesecima u vrućini dijete se kupati češće kako bi se izbjeglo pregrijavanje tijela. Zimi možete uključiti grijač dok dijete ne bude odjeveno.

Što se tiče vremena kupanja, provodi se 30 minuta prije uzimanja, ili nakon 40-50 minuta nakon hranjenja.

Mnogi radije provode vodene postupke prije večernjih hranjenja.

To doprinosi čvrstog sna djeteta, ali postoje djeca koja su plivanje, naprotiv, uzbuđuje, pa svako dijete mora biti izabran „svoje” vrijeme.

Što se tiče trajanja, kupanje počinje od 3 minute, već idućeg dana produžuje se na 5, a zatim se dovodi do 15-20 minuta.

Općenito, kao i vrijeme kupanja, vrijeme kupanja mora biti individualno. Ako beba voli plivati, a možete se spriječiti dulje, glavna stvar je ne preveliki dijete. Također pratimo kožu: crvenilo, suhoće i piling - znak potrebe za prekidom postupaka vodoopskrbe. Ako je dijete bolesno, ne preporuča se posaditi u vruću vodu kako bi se izbjeglo pregrijavanje. Temperatura beba ispred kupaonice ne bi trebala biti veća od 37,5 stupnjeva, a umjesto kupanja dijete se opere u tušu.

Temperatura zraka u kupaonici bi trebala biti 19-20 stupnjeva u prva tri mjeseca. U budućnosti, takve mjere predostrožnosti su nepotrebne, ali, naravno, nije potrebno urediti nacrte u kupaonici.

Prije kupanja pripremite sve potrebne stvari kako ne biste ometali postupak i idite s mokrim djetetom zbog zaboravljene stvari. Temperatura vode za novorođenče iznosi približno 34 stupnja. Provjerite je pomoću termometra, ne oslanjajući se samo na vlastite osjećaje vode.

U roku od mjesec dana, može se smanjiti za 2 stupnja, u dva mjeseca, optimalna temperatura za dijete će biti 28-30 stupnjeva. Dobar postupak kaljenja biti će ispiran hladnom vodom nakon kupanja: prvo, razlika temperature ne smije biti niža od 1 stupnja, a zatim se postupno dovodi do 22 stupnja. Istodobno nije potrebno previše sipati vodu tako da dijete ne boji. Druga mogućnost: nakon kupanja, bez trljanja s ručnikom, nježno isprati vlažna mjesta i organizirati bebu zračnu kupelj.

Najbolji pokazatelj, što bi trebao biti voda - je ponašanje djeteta. Ako plače, možda je voda previše hladna ili vruća, ako se ponaša, previše je topla. Optimalno, ako se dijete aktivno kreće u vodi.

U vodi za kupanje, osobito u prvom, ne preporučuje se dodavanje aromatiziranih šampona ili eteričnih ulja.

Kuhajte vodu nije potrebno, za kupanje najmanjim mrvicama stane i uobičajeno iz slavine. Kalijev permanganat također nije potreban.

Ako je voda loše kvalitete, možete koristiti filtre za vodu. Prije kupanja temeljito oprati kupku, ali ne i upotrebom kemikalija. Soda i kipuće vode za rukovanje kupelji bit će dovoljni.

Kupanje se može provesti u odrasloj kupelji, pod uvjetom da ga nitko ne koristi osim roditelja. Do 4 mjeseca poželjno je kupati u bebenskoj kupelji. Mnogo je prikladnije za roditelje, a dijete također ne treba mnogo prostora da se vesele u vodi. Nakon 2 mjeseca, već možete izvesti posebne vježbe za kupanje, koje će dodati imunitet na bebu.

Spuštanje djeteta u vodu, drži se tako da se dječja glava počiva na podlaktici roditelja, a pazuha se drže četkicama. Nježno oprati sve nabore, počevši od vrata i završavajući prepone. Obratite pažnju na interdigitalne prostore. Glava se najmanje ispire, tako da dijete ne sjede s mokrom kosom.

Posebni hypoallergenic proizvodi s neutralnom vrijednošću - bebe šamponi ili gelovi se kupuju za dijete. Svakog dana ne trebaju se prati, jer koža bebe već sadrži film koji štiti tijelo od infekcija. Osim toga, zloupotreba sapuna prevladava kožu i ometa lojalne žlijezde. Washclothovi mogu lako ozlijediti osjetljivu kožu, pa je bolje koristiti meku spužvu ili flanelsku odjeću. U svakom slučaju, to bi trebalo biti pojedinačna spužva. Šamponi se upotrebljavaju najviše jednom tjedno. U tom slučaju, glava je oprana sa svakom kupkom, poboljšavajući cirkulaciju krvi u kožu glave.

Nakon godinu dana dijete se može bojati vode. To može biti zbog neugodnih osjeta, na primjer, ako sapun dobiva u oči.

Sada možete kupiti poseban vizir za oči djeteta ili pronaći upute kako to napraviti sami.

Dijete će imati više ugodnih osjećaja ako se roditelji ponašaju mirno i nježno tijekom kupanja.

U dobi od 1,5 godina, dijete možete postepeno privući dušu. To je osobito korisno za neaktivnu djecu s lošim apetitom. Možete tuširati svaki dan, a kupka je dovoljno 1-2 puta tjedno, kombinirajući ga s pranjem glave.

Do dvije godine kupanje za dijete već je zabavna igra, a trajanje se povećava na pola sata. U ovom dobu, prikladno je oprati nakon večernje šetnje, kada dijete igra dovoljno i dolazi kući prljav. Temperatura vode u kadi je oko 28-30 stupnjeva, a zrak je oko 21. U tim godinama već možete dati djetetu spužvu za učenje oprati.

Već možete koristiti dječje pjene i gelove za kupanje, ali se trebate suzdržati od kozmetičkih soli. Često koristimo sapun, ali ne i svaki dan. Izlijevanje čiste hladne vode do 21 stupnja još se prakticira. Nakon kupanja, dijete je prekriven ručnikom i obrisano.

Biljne infuzije (serija, kamilica, kalendula) se koriste nakon 3-4 mjeseca i borovih kupelji - starijih od 6 mjeseci.

Kupke s Valerianom ili matičnjak pomoći će kod živčanog sloma i nesanice. Nije nužno zlorabiti bilje zato što osuši kožu.

Kupanje u otvorenim rezervoarima počinje u dobi od 2 godine pri temperaturi zraka od 25 do 26 stupnjeva i temperaturi vode od 23 godine. Po mogućnosti je plivati ​​ujutro. U moru se također možete početi kupati sa 2 godine.

U dobi od 6 do 11 godina, jednom tjedno možete oprati. Osim toga, možete se tuširati ako dijete ode u bazen, počnete se znojiti ili zaprljati.

Od oko 11 godina, morate češće oprati, jer koža postaje sve masnija. Tuš se uzima dnevno, plus dodatno nakon vježbanja. Pranje glave nosi iste preporuke kao i za odrasle.

Koliko često trebate kupati novorođenče

Kupanje za novorođenčad je vrlo važan proces koji nije neophodan samo za održavanje higijene. Razvija kostur i mišiće, jača živčane stanice i imunitet, smiruje i opušta, poboljšava spavanje i apetit djetetu. Osim toga, prvi plivanje pomaže izravnati ruke i prste mrvica. Oni stabiliziraju dotok krvi i pritisak, prilagođavaju koordinaciju i orijentaciju djeteta u prostoru.

Kako bi kupaći kupanje i kupanje u kupaonici bili sigurni i korisni, važno je slijediti niz pravila i preporuka. Roditelji su zabrinuti kako pravilno organizirati ovaj postupak i koliko često kupati novorođeno dijete. Pogledajmo bliže ta pitanja.

Značajke kupanja beba

Ne mora se svakodnevno kupati dijete ako nije potrebno. Dovoljno je to učiniti jednom svaka dva ili tri dana. U drugim slučajevima obrišite mrvice s vlažnim maramicama ili vlažnim ručnikom. Prekomjerno kupanje može nepovoljno utjecati na imunitet, tjelesnu temperaturu i zaštitni sloj kože koji se formiraju samo u prvom mjesecu života.

Dijete ne preporučuje pranje pomoću običnog sapuna. U prvim tjednima života jednostavno ga isperite toplom vinom. Nakon mjesec dana možete koristiti tekući baby sapun bez mirisa, okusa i drugih kemikalija. Šampon za bebe "bez suza" se koristi nakon 2-3 mjeseca. Oprati bebu do šest mjeseci, a kozmetika ne smije biti više od jednom svakih 7-10 dana, a zatim možete obavljati postupke kupanja sa sapunom i šamponom svakih 5-7 dana.

Važno je da su kozmetika prirodna i hipoalergenska, uključujući vlažne maramice. Za male, odaberite kozmetiku za novorođenčad. Pažljivo proučite sastav i rok trajanja svakog proizvoda, provjerite starost proizvoda. Prilikom pranja uzmite mekanu spužvu ili krpu koja ne ogrebotava ili ošteti osjetljivu kožu djeteta.

Prvo kupanje se provodi na temperaturi od 36,6 do 37 stupnjeva, počevši od pet do sedam minuta. Tada se vrijeme zadržavanja u vodi postupno povećava, a temperatura se smanjuje. Temperatura zraka bi trebala biti oko 25 stupnjeva. Tada dijete ne prekomjeri i ne smrzne nakon kupanja ili, obrnuto, ne pregrije se.

Prije svake kupke, kupka se mora prati sa sigurnim deterdžentima. Da biste to učinili, koristite sapun, soda za pečenje, neutralni tekući sapun, gel za djecu ili ocat. Pojedinosti o čišćenju kupke prije kupanja novorođenčeta potražite ovdje. A onda gledamo na osnovna pravila plivanja. Naučimo kako pravilno i koliko često beba treba biti okupana, ovisno o dobi.

Pravila za kupanje novorođenčadi

 • Prvo kupanje obavlja se pet minuta navečer u kuhanoj vodi s temperaturom od 36,6 do 37 stupnjeva;
 • Tada temperatura vode se postupno smanjuje za jedan stupanj u 5-7 dana, a vrijeme kupanja, naprotiv, se povećava. Do šest mjeseci dijete može plivati ​​već pola sata;
 • Temperatura zraka u kupaonici mora biti oko 25 stupnjeva;
 • Brisanje novorođenčeta s vlažnim maramicama ili mokrim ručnikom trebao bi biti nekoliko puta dnevno, kupajući se u bebenskoj kupelji s kuhanom vodom ako je potrebno;
 • Preporuča se češće kupati dijete u toplini, s teškim znojenjem i pelenskim osipom, iritacijama kože;
 • Kada se umbilikalna rana iscjeljuje, u 3-4 tjedna dijete se može početi kupati u normalnoj odrasloj kupelji s tekućom vodom;
 • Pranje bebe sapunom i šamponom ne preporuča se više od jednom tjedno. Osim toga, šampon se koristi tek nakon dva do tri mjeseca. Prije toga, djetetovu glavu se opere sapunom;
 • Koristite samo hipoalergensku kozmetiku i deterdžente s prirodnim spojevima koji su prikladni za vaše dijete prema dobi;
 • Nakon dva do tri mjeseca uključuju se vježbe za plivanje;
 • Biljni dopunci u obliku serija, kamilice ili kalendule mogu se koristiti nakon 3-4 mjeseca, a za djecu starija od šest mjeseci izrađuju se crvena solna kupka. Ali budite oprezni, komponente mogu uzrokovati alergije kod djeteta!
 • Prije no što kupate, svakako oprati svoju kupku s natrijom, sapunom ili drugim sigurnosnim sredstvom.

Kupanje novorođenčeta u prvom mjesecu

U prvim tjednima života beba zahtijeva posebnu pažnju i pažnju, jer se djetetovo tijelo prilagođava samo novim uvjetima. Dijete se ne može okupati u običnoj tekućoj vodi i odrasloj kupelji dok se umbilikalna rana ne izliječi. U pravilu to se događa drugi ili treći tjedan. Tijekom tog razdoblja, dijete se okupalo u posebnoj beba kupelji ili jednostavno obrišite tijelo mokrim brisima.

U prvim danima života dovoljno je obrisati bebu s vlažnim hipoalergenskim brisevima ili mekom ručnikom umočenom u kuhanu vodu. Tada možete početi kupati bebu u beba kupelji. U ovom slučaju, također se koristi samo kuhana voda s temperaturom od oko 37 stupnjeva iznad nule. Prvo kupanje ne smije biti duže od pet minuta.

Za kupanje, isperite i pripremite kupku. Ulijte kuhanu vodu i pričekajte da se ohladi na željenu temperaturu. Zatim skinite mrvicu, držite je na ručkama i pritisnite ga za sebe. Važno je da se smiri i zna da ste blizu. Uronite dijete u vodu postupno i nježno.

Pripremite tablicu unaprijed gdje ćete obrišiti bebu nakon kupanja. Postavite pelenicu ili list, omotajte bebu za kupanje u toplom frotirnom ručniku. Kada brišete bebu, nemojte trljati kožu, već blago ukloniti vlagu. Ne zaboravite obraditi pupčanu ranu. Da biste to učinili, uklonite trbuh ručnikom ili suhom krpom. Ako pupak još ima štap za odjeću, pažljivo ga uklonite. Umočite pamučni štapić u vodikov peroksid 3%, pažljivo uklonite koru, a zatim temeljito peroksid svakom površinom kože.

Odjeću za obuću također se tretira s peroksidom i obrišite ga s pamučnim slojem. Nakon toga, još uvijek se može liječiti s 70% alkohola kako bi se povećala zaštita od infekcije i bakterija. Nakon što je postupak završen, zamotajte ga. Zatim koža mrvica može biti zamrljana losionom ili uljem za novorođenčad kako bi se osvježila i omekšala. Nakon toga, stavili su pelene i odjeću ili zamotali dijete u pelenama. Zapamtite, ne preporučuje se nošenje pelene ispod pelene!

Kupanje beba nakon mjesec dana

Kada beba ima 3-4 tjedna, dijete se može početi kupati u uobičajenoj kupaonici za odrasle. Međutim, treba ga pažljivo obraditi! No, mnogi roditelji nakon mjesec dana vole koristiti bebu. To ne čudi, jer je vrlo udobno. Osim toga, to je više higijenski.

Ako se okupite bebu u odrasloj kupelji, možete koristiti dječju klupu ili viseću mrežu. To će pojednostaviti postupak, jer mama ili tata, koji peru dijete, ne moraju se previše prevrtati djetetu. Osim toga, beba, budući da se nalazite u visoravni ili na brijegu, neće kliziti na kadu.

Nakon mjesec dana, vodu više nije potrebno kuhati. Temperatura vode svaki tjedan se smanjuje za jedan stupanj, a vrijeme kupanja se postupno povećava na 15-20 minuta. Prikladna temperatura vode za dijete mjesečno iznosi 36 stupnjeva, u tri mjeseca - do 32 stupnja.

Za djecu stariju od dva ili tri mjeseca, već možete vježbati posebne vježbe za kupanje. To će dodatno ojačati mišiće i imunitet. Dječak se neće bojati vode i naučit će brže plivati. Zbog dugačke večernje kupke, mrvica dobro jede prije spavanja, brzo spava i posve mirno buja cijelu noć.

Već svaki dan možete okupati svoje dijete i prati sapunom i drugim sredstvima otprilike jednom tjedno. Važno je prati svaki komad bebe. Bolje je voditi dijete iz kante. Ako se mrvica boji vode i nestašna, upotrijebite različite igračke. Oni će vam pomoći da se opustite i biti omesti, jer kupanje za novorođenče može biti stresno.

Kupanje bebe nakon šest mjeseci

Djeca od šest mjeseci starosti mogu se mirno kupati u odrasloj kupelji pomoću dječjeg deterdženta, vježbati se i obavljati mnoge vježbe. Moguće je kupati dijete za 1-2 dana, koristeći sapun i šampon - svakih 5-7 dana. Prikladna temperatura vode za pola godine djeteta smatra se oko 30 stupnjeva, a za dijete godišnje već 25 godina.

U ovom dobu, počnite koristiti aditiva u kadi. Oblažene kupke posebno su korisne za djecu. Ovo je sigurna i učinkovita metoda jačanja imuniteta. Osim toga, iglice poboljšavaju spavanje i umiruju, poboljšavaju stanje kože, uklanjaju osip i pelensko osip, korisno je za liječenje dišnih organa i živčanih bolesti.

1 mjesec - 6 mjeseci

Pitanje poželjnosti svakodnevnog kupanja javlja se pred roditeljima iz raznih razloga. Netko želi smanjiti broj tantruma u vezi s djetetovom nepoželjanom postupcima vodoopskrbe, netko nema vremena i lijenosti, drugi su prisiljeni spasiti vodu, a drugi se brinu za stanje kože bebe - ne nanosi štetu njezinu kontaktu s vodom. Kako biti - da se okupaš ili ne da se okupaš?

Naravno, potrebni su vodeni postupci za mrvice: kupanje je prva fizioterapija za bebu. Boravak u vodi jača mišiće, pomaže respiratornim organima (prvo, vlažan zrak čisti nos i pluća, a drugo, potiče pravilno i ravnomjerno disanje), daje djetetu nova osjećanja, hrapavost i pomaže pripremi za spavanje.

Golo dijete s apetitom će jesti i zaspati brže nego onaj koji je u večernjim satima samo ležao na rukama majke, ali to ne znači da morate svakodnevno kupati djecu.

Mnogi ugledni pedijatri, uključujući Yevgenija Komarovskog, koji su poštovali mnoge majke, vjeruju da nema nikakvog higijenskog smisla u svakodnevnom kupanju novorođenčadi jer se bebe jedva prljave.

Prema liječnicima, svakodnevno kupanje nije potrebno, čak i za djecu koja su već upoznata sa dodatkom, početi samostalno kretati stanom ili se čak nalaze u pješčaniku. Tijekom tog perioda potrebno je jednom dnevno operirati i oprati dijete. Ruke i lice mogu se očistiti vlažnim maramicama. Također morate pratiti higijenu bebe u cjelini, kako biste izbjegli osip od pelene: dijete ne bi trebalo hodati u mokroj pelenama ili ustajale odjeće.

Svakodnevno kupanje može biti opasno

Liječnik medicinskih znanosti, predstavnik Američke udruge pedijatara Laura Jena napominje da kupanje više od tri puta tjedno može uzrokovati ozbiljnu štetu na koži male djece: česta izloženost vodi može uzrokovati ekcem - bolest koja uzrokuje suhoću i svrbež. I nastaje uglavnom u prvih pet godina života.

Istraživanja su pokazala da djeca iz razvijenih zemalja sve više pate od ekcema, gdje je često pranje već postalo dio popularne kulture i gotovo jedan od pokazatelja dobrobiti. Ali kad se kupaju dijete, treba imati na umu da je njegova koža mnogo mekša i razrjeđivaja od kože odraslih proizvoda za kupanje, pa čak i sama voda može uzrokovati alergijske reakcije.

Štoviše, ekcem koji je započeo u ranoj dobi je ispunjen astmom: oko polovice djece u kojima je ova bolest kože dijagnosticirana u ranoj dobi su u opasnosti.

Ako primijetite da je beba koža postala suha, crvena i crvena, jednostavno prekidajte dnevno kupanje i pratite stanje bebe. Kao hidratantno sredstvo, možete koristiti poseban ulje za bebe. Ako se koža čisti u tri do pet dana, onda je doista reakcija na vodu ili za kupanje.

Zašto je pjena za kupanje zlo?

Ispitivanja provedena s proizvodima za bebe pokazala su da su neučinkoviti - njihova svojstva omekšavanja i vlaženja su minimalna, a učinak je usporediv s pranje jednostavnom tekućom vodom.

Margaret Cox, glasnogovornica britanskog društva za borbu protiv ekcema, savjetuje da potpuno napusti sve proizvode sapunom u slučaju da dijete ima znakove bolesti kože. Preporuča pranje bebe ne više od dva puta tjedno, koristeći posebna ulja za kupanje i emolliente.

Profesor, Sveučilište u Edinburghu Aziz Sheikh dodaje da morate odabrati takve dječje šampone i gelove za kupanje, u kojima nema kompozicija parfema i bojila. Pjena za kupanje, s njegove točke gledišta, apsolutno je zlo za dječju kožu.

Koliko često morate plivati ​​za djecu od 6 godina

Što je stariji dijete, to rjeđe mora biti pranje, što je svakako dobra vijest za roditelje one djece koja su već izašla iz doba kada se kupanje činilo kao zabavna avantura za njih.

Djeca od 6 do 11 godina mogu plivati ​​jednom tjedno. Dodatno pranje može biti potrebno ako je dijete jako prljavo, znojte ili otišlo u bazen ili na plažu. I bolje je pretvoriti ovaj dodatni vodeni postupak iz pune kupke u brz, ugodan, hladan tuš prije odlaska u krevet.

Kao što kažu liječnici, imunološki sustav djeteta i dalje se razvija i poboljšava, a prljavština, bakterija, pa čak i virusi koje susreće tijekom tjedna samo je jača.

Ali ipak ne zaboravite na pravila higijene. Naravno, postupci vode ne bi se trebali zanemariti, a roditelji bi trebali paziti da djeca znaju četkati zube, operirati i ispravno oprati ruke - toplom tekućom vodom, sapunom, 20 sekundi.

Ali u adolescenciji o čestim kupkama opet moramo zapamtiti. U pubertetu svakodnevno morate tuširati. Plus - dva puta dnevno za pranje i pranje svaki put nakon intenzivnog fizičkog napora.

Briga za novorođenče: Morate li svaki dan kupati novorođenče?

Pojava u kući djeteta je praznik za cijelu obitelj, ali u ovom trenutku mladi roditelji imaju puno briga. Treba li svaki dan kupati novorođenče ili bih trebao odabrati malo drugačiji postupak higijene?

Nedavno se majke često zanima hoće li se svaki dan kupati novorođenče. Zdravlje male osobe ovisi o ispravnosti higijenskih postupaka.

Većina pedijatara je sklona vjerovati da se bebe u prvim mjesecima života trebaju svakodnevno okupati. To ne samo da pomaže očistiti nježnu kožu, nego i pomaže u jačanju imunološkog sustava. Plivanje je najbolje uvečer, oko 1,5 sata prije spavanja. Temperatura vode trebala bi biti blizu tjelesne temperature. Neke majke vole staviti laktove u kadu kako bi provjerili koliko je voda udobna za novorođenče, ali je sigurno koristiti termometar.

Bebe prvog mjeseca života preporučuju se da se okupa samo u kuhanoj vodi. Trebao bi biti ohlađen na željenu temperaturu. Kuhanje je neophodno kako bi ubio sve patogene bakterije koje mogu prodrijeti u otvorenu pupčanu ranu. U kadi možete dodati dekacije bilja, pa čak i posebnih industrijskih proizvoda namijenjenih za kupanje beba od rođenja. Bolje je unaprijed konzultirati s pedijatrom jer dodatak dodatnih dodataka može izazvati alergiju u novorođenčadi. Preporuča se pranje djeteta samo bebom sapunom ili posebnim tekućim proizvodima. Preporučljivo je koristiti proizvode bez mirisa i boja.

Kupanje novorođenčadi strogo je zabranjeno na dan cijepljenja, kao i sljedeći dan. Ako je dan izbijanja djeteta u rodilištu učinio DTP, ne morate pripremiti kadu U svim drugim slučajevima prvo kupanje dopušteno je držati odmah nakon ispuštanja.

Unatoč postojanju općeprihvaćenih standarda, raspored kupanja može se prilagoditi ovisno o individualnim karakteristikama djeteta, dobu godine i drugim čimbenicima. Na primjer, zimi možete pranje novorođenčadi svaki drugi dan ili čak 3 puta tjedno. To je osobito istinito ako stan nije dovoljno topla.

Mladi roditelji trebaju obratiti pažnju ne samo na temperaturu vode u kadi, već i na karakteristike okoliša. U sobi u kojoj se namjeravate okupati novorođenče trebala bi biti topla i udobna. Dopušteno je koristiti grijača. Nakon postupka beba bi trebala biti omotana u frotirni ručnik, nježno obrisani, tretirani praškom i omotani u čistu pelenu.

Ljeti se plivanje mora obavljati svakodnevno. Inače, pelensko osip može se pojaviti na tijelu novorođenčeta. Ponekad liječnici savjetuju da rijetko kupaju bebu, ako postoje određeni zdravstveni problemi, osip na koži, plakanje rana. Ali još uvijek nije vrijedno odstupiti od opće prihvaćenog rasporeda.

Ponašanjem mrvica možete shvatiti koliko je udoban postupak pranja za njih. Ako beba plakati tijekom kupanja, možete pokušati podesiti temperaturu vode ili upotrijebiti poseban klizač za pranje novorođenčeta. Ovaj uređaj pomaže zadržati glavu i gornji dio mrvica iznad površine vode.

Prije uranjanja djeteta u kadu potrebno je prati donji dio tijela. Ovaj postupak je neophodan u smislu higijene. Nakon dostizanja male dobi od 1-1,5 mjeseci, možete ga oprati u velikom kupku, nosi kružnicu oko vrata. Trenutno, mnogi liječnici preporučuju ranije plivanje kako bi spriječili bolesti mišićno-koštanog sustava.

Potrebno je svakodnevno kupati novorođenčad, ali odstupanja od opće prihvaćenog rasporeda su i dalje dopuštena. Na primjer, kod određenih kožnih bolesti preporuča se rjeđe provoditi postupak. Isto vrijedi i za hladnu sezonu.