Do koliko je tjedana pobačaj moguć

Liječenje

Informacije o tome koliko dugo je trudnoća dopuštene često su nepoznate ženama. To dovodi do činjenice da odlaze liječniku prekasno. Korisno je znati svaki o vremenu pobačaja, jer nitko nije imun od iznenađenja. Možda postoje situacije kada je abortus jedini način na koji žena to želi ili ne. Regulira se vrijeme manipulacije koju inicira trudnica. Strogo određeno koliko tjedana je dopušteno imati pobačaj i za koje razloge.

Vrste i uvjeti pobačaja u prvom tromjesečju

Prestanak trudnoće može biti spontan (pobačaj) i umjetan. Potonje je podijeljeno na:

 • pobačaj - može se obaviti do 28 tjedana (7 mjeseci nakon opstetriranja);
 • umjetni porod - nakon 28 tjedana trudnoće.

Možete prekinuti trudnoću, na inicijativu žene koja se prijavila, uključujući do 12 tjedana. To se provodi konzervativnom medicinskom metodom, kirurškim zahvatom, kroz mini-abortus. Nakon tog razdoblja zabranjeno je obavljati manipulacije bez strogo ukazivane oznake. Prema zakonu, nakon što trudnica ode liječniku zbog pobačaja, postupak se ne provodi odmah.

Ako je žena u razdoblju do 10 tjedana, dobiva se 7 dana da donese konačnu odluku, ali ako je razdoblje dulje, onda 48 sati.

U ranim fazama postoje 3 načina pobačaja:

 1. Medicinski postupak. Hormonski lijekovi izazvali su odbacivanje embrija od zidova maternice. To je učinjeno prije roka od 63 dana. Ali, njegova učinkovitost pristupa 100% samo do 21 dana trudnoće. Što je dulje razdoblje, to je veća vjerojatnost održavanja trudnoće i potrebe da se pribjegnu drugoj metodi.
 2. Vakuum ili mini pobačaj. U mini-verziji, aspiracija vakuuma se vrši s posebnim usisavanjem - fetalni jaje isisan iz maternice zbog negativnog tlaka. Održava se od 4 do 6 tjedana. U rijetkim slučajevima, mogućnost mini-abortusa može se obaviti do 12 tjedana. Ali njegova učinkovitost se značajno smanjuje s povećanjem vremena. Znajući koliko tjedna prve dvije metode su moguće, možete požuriti i izvršiti pobačaj na vrijeme.
 3. Kirurška metoda - struganje. Uz pomoć curette, liječnik scrapes fetalni jaje i endometrijski sloj (unutarnja sluznica) s površine maternice. Ova se opcija primjenjuje na razdoblje od 12 tjedana. Često se izvodi nakon što je medicinski ili mini-abortus propustio, a embrij je sačuvan.

Uvjeti i naznake za kasni pobačaj

Nakon 12 tjedana, zakon zabranjuje prekid trudnoće bez dobrog razloga. Postoje medicinske i socijalne indikacije za prekid u drugom i trećem tromjesečju. Medicinski uvjeti uključuju:

 • Teška patologija fetusa. Može se otkriti screeningom u 11 i 19 tjedana.
 • Genetske anomalije ploda.
 • Akutne zarazne bolesti kod žena koje nisu u skladu s životom fetusa (na primjer, ospice, rublja).
 • Decompenziranje kroničnih bolesti majke (srce, zatajenje bubrega, dijabetes).

Druga skupina indikacija uključuje:

 • trudnoća koja se javlja nakon prisilnog seksualnog odnosa;
 • invalidnost skupina 1-2 u mužu ili smrt supružnika tijekom trudnoće supruge;
 • lišavanje ili ograničavanje roditeljskih prava (ako postoji sudski nalog).

Nakon 12 tjedana, dopušteno je pobačaj, kako struganje tako i uzrok prijevremenog poroda. Izbor taktike ovisi o stanju žene i razlozima prestanka trudnoće. Nakon 22 tjedna (5,5 mjeseci), pobačaj se može obaviti samo iz medicinskih razloga, jer je traumatičan i životno prijeti za ženu. Kasni pobačaj ima ozbiljne psihološke posljedice. Kasni prekidi (treći mjesec i kasnije) provode se samo odlukom medicinske komisije (ponekad produženoj).

Metode kasnih pobačaja

Prestanak trudnoće u trećem tromjesečju provodi se indukcijom umjetnog rada. Za ovu ženu se daje lijek koji uzrokuje kontrakciju maternice i odvajanje fetusa. 2 dana prije početka postupka, počinju pripremati cerviks, pripremiti se za njegovo otvaranje, a zatim izazvati kontrakcije maternice i porođaja. Prema mehanizmu nalikuju fiziološkom radu u vremenu. Ako je ženama nemoguće roditi neovisno, imaju operaciju - malu carski rez.

Ranije je bilo dopušteno napraviti prekid soli, pri čemu je injektirana otopina natrijevog klorida u šupljinu fetalnog mjehura, a fetus je umro pod djelovanjem soli. Ova metoda je smatrala nečovječnim i opasnim, a sada se ne koristi.

Bez obzira na razlog koji uzrokuje potrebu da se riješite trudnoće, uvijek biste se trebali sjetiti posljedica i pomno razmisliti o svemu. Ako se prekid obavlja na zahtjev trudnice, onda je bolje da ga držite u ranim fazama. Znanje o vremenu i taktike postupka neće gubiti vrijeme, te obavljati liječničku ili mini-abortus, da uzrokuje najmanje štete za zdravlje i psihu.

Bulgakova Olga Viktorovna

Liječnik opstetričar-ginekolog, Stavropol, Diplomirao je sa Stavropol Medical Academy s počastima. Prebivalište u opstetriji i ginekologiji. Napredna obuka za liječenje neplodnosti.

Do koliko je tjedana pobačaj moguć

40 tjedana

od trudnoće do rođenja

 • glavni
 • zasnivanje
 • Do koliko tjedana trudnoće

Do koliko tjedana trudnoće

Koliko vremena je potrebno za uzimanje folne kiseline?

http://209.51.133.66/%7Eserad/addons/sanatate.md/data/pic/articles/243/4600.jpegIz očekuje se da za postizanje i održavanje potrebne razine folne kiseline, žena mora uzeti folnu kiselinu prosječno tri mjeseca prije planirane koncepcije i u prva tri mjeseca trudnoće. Od plana trudnoća nije uvijek moguće, i shvaćanja, naravno, uz zdravu par traje nekoliko mjeseci, uzimajući folne kiseline u kontinuiranom način je vrlo važno. Od 12. tjedna trudnoće, žene se često prebacuju na multivitaminske komplekse za trudnice, koje već sadrže folnu kiselinu. Ako žena uzima multivitaminske komplekse, treba li uzimati i folnu kiselinu? U većini multivitamskih kompleksa, folna kiselina dolazi u dozi od 0.8 mg, što je dovoljno za sprečavanje oštećenja živčanih cijevi. Zbog toga je dopunjavanje folnom kiselinom opravdano samo strogim indikacijama (prethodna trudnoća s razvojnim defektima neuralne cijevi, prisutnost djeteta s razvojnim defektima neuralne cijevi, uzimanje antitumorskih lijekova itd.) Potrebna razina folne kiseline u ženskoj plazmi ne odnosi se na razinu folne kiseline u plazmi čovjeka. Budući da će embrij u razvoju primiti folnu kiselinu i njegove derivate od majke, očevu ulogu u prijenosu folne kiseline do embrija je odsutna. Međutim, neke su studije pokazale da uzimanje folna kiselina, cink i vitamin C mogu poboljšati kvalitetu spermija kod muškaraca koji pate od neplodnosti zbog niske razine spermija, kao i onih koji ga zlostavljaju. pušenje.

http://209.51.133.66/%7Eserad/addons/sanatate.md/data/pic/articles/243/3600.jpeg Što buduća majka treba: Glavna stvar koju treba imati buduća majka jest jesti pravu. Sve tvari koje su potrebne da se dijete razviju, dolaze k njemu iz majčinog tijela. Majka neće imati dovoljno željeza, dijete ga neće dobiti u pravoj količini. A željezo se apsorbira samo uz sudjelovanje vitamina C skupine B. Dok žena nosi bebu i hrani se, tijelo joj troši mnogo kalcija. Kalcij je neophodan da bi se, ali se ne apsorbira bez vitamina D, C, B grupe Trudnice trebaju folnu kiselinu, bez djeca postaju pametniji. Tako se ispostavlja da trudnice i majke koje se bave djetetom ne mogu bez hrane bogate vitaminima tijekom ovog perioda života.

Nuspojave: Uzimanje folne kiseline rijetko prati nuspojave, ali neke žene mogu doživjeti mučninu, nadutost, nesanicu, gorak okus u ustima, razdražljivost. U takvim slučajevima obično se smanjuje doza folne kiseline. Vrlo rijetko, folna kiselina može izazvati alergijsku reakciju. Kada folna kiselina predoziranja (više od 5 mg) mogu iskusiti jake bolove u trbuhu, nesanica, gubitak apetita, te u rijetkim slučajevima, napadajima.

s koliko je tjedana rekord u ženama. Kontra. na trudnoću

Općenito se preporučuje ne prije 12 tjedana.

Ako je test dao pozitivan rezultat, već je postavljen. Ustao sam u 5. tjednu.

Općenito, možete se registrirati kada želite. Samo se nešto novca plaća, za registraciju, rano. No, minus je da su preplavljeni analizama.

Otišao sam 9 tjedana, jer nisam zapravo želio voditi svaki tjedan na recepciji i zato što je prvi ultrazvuk bolje napraviti nakon 12 tjedana trudnoće. Ako ste zainteresirani saznati zašto je nakon 12 tjedana bolje napraviti ultrazvuk, pišite mi. (Slučajno sam čuo razgovor s mojim prijateljem i bio je užasnut)

Odmah sam otišao jer je test trudnoće bio pozitivan, ali meni je reklo da čekam još 10 dana. To jest, ispada iz 7. tjedna.

Registriran sam za 16 tjedana. Nisam htio ići liječnicima. Samo je sve bilo u redu sa mnom. I ništa nije rodilo sina.

najbolje savjetovano od 6. tjedna

što prije, bolje, poželjno do 12 tjedana.

kako dolazite i odredite trudnoću

U vrijeme liječenja i potvrde trudnoće. Preporučljivo je registrirati se do 12 tjedana, jer se fetus može oblikovati do 12 tjedana, a bolje je izuzeti sve potkologije ili sumnje na njih ranije.

Kada dođete, oni će isporučiti. Idealno, u 10-12 tjedana

Od 5 tjedana. Poželjno je 12.

Čim činjenica trudnoće bude potvrđena kada se gleda na stolac (i to je 5-6 tjedana), a ultrazvuk se može ranije dijagnosticirati (3-5 tjedana - ovisi o razlučivosti ultrazvučnog stroja), a na ultrazvuku postoje periodi pregleda za inspekciju (pod tim uvjetima, drugačija patologija fetusa). Rano odaziv se smatra do 12 tjedana. Tada ćete dobiti dodatnu naknadu za rano pojavljivanje i registraciju. Ako je trudnoća bez gubitka, onda ćete posjetiti LCD zaslon do 20 tjedana. - 1 puta mjesečno, do 30 tjedana - svaka 2 tjedna, a zatim svakih 7-10 dana ovisno o tijeku trudnoće. Ovo je savršena opcija. Bolje je pratiti tijekom cijele trudnoće, uz manje odstupanja od norme koja će vam biti pomagana. Sretno.

Registriran sam za 4 ili 5 tjedana. Ali s analiza zadolbali tako (.), To je posljednji put bio u 12 tjedana, a sada već 19. Sada ću ići, samo ako je nešto bolno.

Stavili smo na 11.

[email protected]: Do koliko tjedana trudnoće morate biti registrirani u antenatalnoj klinici?

Do koliko tjedana trudnoće morate registrirati u klinici za majčinstvo tako da država plaća novac za dijete? Čuo sam da, ako se ne prijavi na antenatalnu kliniku (12 tjedana i kasnije), država neće platiti novac za dijete. Je li to istina? Najbolji odgovor. Već znate sve. Da. do 12 tjedana bit će doplatak za ranu registraciju uz konzultacije. Ostatak odgovora Preporučuje se do 12 tjedana, osim 411 rubalja), od samog početka vas prati liječnik, a na vrijeme će proći sve testove, što je vrlo važno! Ustao sam za 8 tjedana! Izvor: Yayane je istina, samo ako dobijete do 12 tjedana, dobit ćete oko 500-700 rubalja uz sve ostale uplate. ako se ustajete kasnije, neće utjecati na sve glavne, to je samo da nećete dobiti ovaj mršav jednokratno. ali trebate dobiti do 12 tjedana, inače vam se neće platiti bez pregleda samo za prijevremenu registraciju (do 12 tjedana), a ostatak će biti isplaćen. zašto povući? Izvor: Registriran za 6 tjedana Petrova Student (136) Prije 5 godina ustao sam 8 tjedana, a po mogućnosti rano, nemojte podići do 12 tjedana, posebno 12 tjedana, obavljam prvi ultrazvuk i proći ćete testove.... A za ustajanje ranije za registraciju platiti peni, pa ne mislite o novcu, već o budućem zdravlju vaše bebe! Oh, postoji takav novac.... 400R. Hoće li vam pomoći? Možete se registrirati u bilo koje doba, ali što je prije - bolje je pratiti liječnik. Iri $ kaMudrets (13365) Prije 5 godina Ako se ne prijavljujete do 12 tjedana, izgubit ćete samo jednokratnu naknadu za registraciju do 12 tjedana, a sada iznosi oko 400 rubalja. Ostatak plaćanja ćete dobiti bez obzira na to jeste li registrirani ili ne, ali ćete morati stići na LCD zaslonu na 30 tjedana i dobiti bolovani dopust da biste dobili rodiljni dopust.

Do koliko tjedana možete napraviti mini pobačaj

Nažalost, većina žena to mora iskusiti barem jednom u svom životu - kao što je pobačaj. Uvijek je teško i fizički, kao i psihološki. Izuzetno je teško donijeti odluku, jer Često žena ostaje sama sa ovim problemom. S druge strane, u nekim se slučajevima ovo rješenje može razumjeti. U svakom slučaju, uvijek je na vama da odlučite, a ako ste izmjerili sve prednosti i nedostatke i da je sada nemoguće roditi, svoje pravo na pobačaj. Naš je zadatak pokušati sve učiniti bez posljedica. Pogledajmo koje metode pobačaja nudi modernu medicinu.

Prije svega, u tom smislu, vrijeme je vrlo važno. Ako odlučite da imate pobačaj, prijeđite liječniku što je prije moguće, nemojte očekivati ​​da će se "to riješiti". Ako nema trudnoće, liječnik će vas smiriti. Sada se trudnoća može dijagnosticirati u najranijem razdoblju. A ako jest, neće ići nigdje. Nažalost, još uvijek među pacijentima postoje oni koji sami pokušavaju "izbrisati" trudnoću s nekim injekcijama, biljkama itd. Ne samo da je to vrlo opasno (to može biti opasno za život), tako da postoje i rokovi dok radite amaterske aktivnosti.

Do koliko tjedana možete napraviti mini pobačaj ili još bolju medicinu?

Ako ste došli do liječnika do otprilike 2 tjedna odgode, možete odabrati: medicinski pobačaj ili mini pobačaj.

Medicinski pobačaj je sada široko rasprostranjen. Metoda se sastoji u sljedećem: vrlo rano datum, jaja još uvijek nemaju blisku vezu sa stjenkom maternice, stoga je puno lakše ukloniti nego kasnije. Nakon otkrivanja jajne stanice u maternici, liječnik vam objašnjava sve osobine metode i, nakon primitka vašeg pristanka, daje vam specijalne pilule koje djeluju tako da trudnoća prestane razvijati.

Ovaj lijek sada proizvode mnoge tvrtke i naziva se drugačije - mifepriston, mifegin, mifolian, pencrofton, itd. Nakon 48 sati trebate se vratiti liječniku na dogovoreni sastanak. Tijekom tog razdoblja, ništa vam se neće dogoditi, međutim, za neke žene, malo povlači donji trbuh. Nadalje, sve će ovisiti o vašem tijelu. Liječnik će primijetiti je li odbacivanje jajne stanice, može predložiti da uzimate lijekove koji će ubrzati proces. Osjećam se kao da će biti kao teška, bolna menstruacija. Već neko vrijeme liječnik će vas pratiti i, ako sve bude dobro, pustite ga kući. Spotting će trajati do 2 tjedna. Nakon ovog razdoblja liječnik će vas ponovno ispitati.

Koji problemi mogu nastati?

1. Trudnoća se ne smije prekidati. U ovom slučaju više se ne može spasiti zbog medicinskih razloga - radi se o mini pobačaju.

2. Može doći do teških krvarenja. U ovom slučaju, također, ponekad morate posegnuti za operacijom.

3. Može biti vrlo bolno, osjećati mučninu i povećavajući pritisak. Ti se problemi rješavaju uz pomoć raznih lijekova, ako ih promatraš liječnik. Te komplikacije su rijetke.

Nedvojbena prednost ove metode je nedostatak operacije, a time i mogućnost ozljede maternice i infekcije. Osim toga, psihološki je mnogo lakše uzeti pilulu nego odlučiti za operaciju.

Do koliko tjedana možete napraviti mini pobačaj?

Mini pobačaj se obavlja prije 6-7 tjedana trudnoće. Prije ove manipulacije uzimaju se mrlje, krv za HIV, sifilis i hepatitis. Ako postoji problem s premazom, neophodno je postupati prije pobačaja. Što se tiče senzacija, strahote o pobačaju stvar su prošlosti. Operacija se obavlja pod općom anestezijom. U medicinskim centrima se koristi anestezija, bez posljedica u obliku produžene glavobolje, mučnine itd.

Postupak je sljedeći: položite na stolac, stavite kateter u venu, zaspali, ne probudi se više trudno.

Liječnik stavlja posebnu cijev u maternicu spojenu na uređaj. Nakon uključenja uređaja, u cijevi se stvara negativni tlak zbog kojeg se oplođeno jajašce uklanja iz maternice. Neposredno nakon pobačaja može doći do blage bolove u trbuhu povezane s kontrakcijom maternice, a zatim će nekoliko dana imati blagi ispuštanje vrste menstruacije. Ponekad liječnik propisuje antibiotike nakon pobačaja. Ta je metoda pouzdanija. Slučajevi kada se trudnoća nastavljaju razvijati nakon mini-abortusa su izuzetno rijetki.

Ukratko, obje metode imaju svoje pro i kontra, individualni pristup je važan. Osim toga, trošak medicinskog pobačaja je znatno veći, što je važno.

Ako je vaša trudnoća veća od 7-8 tjedana, nemate izbora. Do 12 tjedana možete imati normalni ili kirurški pobačaj. Osjećaju se kao da će biti isti kao mini-abortus, ali umjesto tubula, poseban instrument umetnut je u maternicu, što uklanja oplođeno jaje. Evo, isto pravilo djeluje vrlo jasno - što je termin termin, to je teža radnja, što više komplikacija može biti.

Nakon 12 tjedana pobačaji su opcionalni u našoj zemlji. Oni to rade samo iz medicinskih razloga i iz društvenih razloga.

Oznake: koliko tjedana možete napraviti mini pobačaj.

[email protected]: koliko tjedana možete napraviti mini-abortus?

Prije 3 godine IrimaArtificial Intelligence (137535) prije 3 godine Postoji nekoliko načina za ukidanje trudnoće: lijekovi (medicinski pobačaj do 7 tjedana), kirurški, mini pobačaj (vakuum). Medicinski pobačaj (pilula) je metoda neinvazivnog pobačaja, a to je najsigurnija i najmodernija moderna metoda pobačaja. Koristi se droge kao što je _______________________. Važna prednost prekida lijeka je nedostatak potrebe za operacijom. Također, važna prednost je što metoda lijeka omogućava pobačaj u najranijem mogućem roku, što smanjuje rizik razvoja svih vrsta komplikacija nakon manipulacije. (neplodnost, endometritis, itd.). Nedostatci medicinskog pobačaja su bolni kontrakcije maternice nakon uzimanja lijekova za kontrakciju, produljenog krvarenja iz genitalnog trakta, čestih posjeta klinici i potrebe da se pričekaju proces pobačaja. Mini pobačaj - ova manipulacija može se izvesti od trenutka otkrića voćnog jaja do 5 tjedana trudnoće. Tehnički zahtjevi zahtijevaju upotrebu vakuumskog usisavanja. Kirurški abortus - ova metoda pobačaja naziva se i klasična i uključuje mehaničku curettage maternice, može se izvesti s gestacijskom dobi od 6 do 12 tjedana. Moje mišljenje je da je bolje i sigurnije napraviti kirurški, prema statistikama, u ovoj vrsti pobačaja ima manje komplikacija, a sama metoda je pouzdana, nakon droga i mini (vakuuma), često je potrebno strugati, to jest učiniti kirurškim. Vi odlučite, ali možda to ne vrijedi? Djeca su dane od Boga SAMO BEZ SAMO DJELOVANJA! KAKO PRIJEŠTE U GINEKOLOGIJI! Preostali odgovori

Do koliko tjedana možete imati pobačaj?

Žene koje su suočene s neželjenom trudnoćom, najčešće brinu o jednom pitanju. Do koliko tjedana možete imati pobačaj i koliko je to opasno? Zapravo, potrebno je razlikovati medicinske indikacije i zakonska ograničenja.

Činjenica je da ako je život majke ugrožen, ako je trudnoća abnormalna (na primjer, može biti ektopična trudnoća), ako je razvoj fetusa oštećen, abortus se može naznačiti u jednom terminu. A ako se pobačaj izvodi jednostavno na zahtjev žene - ovo je sasvim drugačije vrijeme. I u stvari, au nekom drugom slučaju, njome upravljaju primjenjivi zakoni. Iako je nedavno u medicinskoj zajednici bilo rasprava da se vrijeme može smanjiti. To može dovesti do revizije regulatornih dokumenata.

Dakle, odgovarajući na pitanje koliko tjedana imate pobačaj, razmotrite nekoliko čimbenika. U Ruskoj Federaciji, na zahtjev žene, pobačaj se može obaviti samo u prvom tromjesečju trudnoće, to jest do 12 tjedana. Međutim, prekid može biti do 22 tjedna, u slučaju da je trudnoća rezultat silovanja.

Kao što znate, postoji nekoliko metoda pobačaja. Istodobno se razlikuju po vremenu na koji se može izvršiti pobačaj. Na primjer, medicinski pobačaj (koristeći mifepriston) može se napraviti samo do 6 tjedana (42-49 dana). Iako u drugim zemljama, medicinski protokoli dopuštaju to kasnije. Međutim, ranije su se uvjeti usvojili u Rusiji i drugim državama bivšeg SSSR-a.

Još jedna stvar - vakuumski aspiracija. Može se koristiti s visokom učinkovitošću u bilo kojem trenutku tijekom prvog tromjesečja. Isto se odnosi na curettage maternice. Unatoč tome što su ove metode prilično opasne za zdravlje žena, jer imaju određene nuspojave, smatraju se dovoljno pouzdanim da ih primjenjuju do 12. tjedna.

Što se tiče medicinskih indikacija, ovdje se pitanje drži nešto drukčije, sve do koliko tjedana može biti pobačaj. U prosjeku, do 20 tjedana, a ako se vremenski okvir ne može precizno odrediti, sve dok težina fetusa ne prelazi 400 g. U ovom slučaju postoje slučajevi kada se ne raspravlja o potrebi pobačaja. To je smrt fetusa, situacija u kojoj žena hitno treba operaciju koja može utjecati na zdravlje i razvoj djeteta, kao i na ektopičnu trudnoću. Ako se u razvoju djeteta nađe povreda, pitanje diskriminacije trudne žene i, u nekim slučajevima, rođacima, ostaje pitanje pobačaja.

Mini pobačaj - do koliko je tjedana učinkovito?

Mini pobačaj - do koliko tjedana može biti učinjeno

Postupak za mini pobačaj

Komplikacije nakon mini pobačaja

Mogu biti ozbiljni ili ne ozbiljni. Neželjene posljedice, u pravilu, prolaze sami nakon nekog vremena, a ozbiljne komplikacije zahtijevaju hitnu liječenje liječniku. Simptomi komplikacija nakon mini pobačaja uključuju:

 • teškim krvarenjem s velikim ugrušcima, koji se ne zaustavljaju 2,5 sata;
 • krvarenje bez ugrušaka, ali više od 12 sati nakon završetka postupka;
 • povećanje tjelesne temperature do subfebrilnih brojeva i opće slabosti;
 • jaka bol u donjem dijelu trbuha, koja se ne zaustavlja primjenom lijekova protiv bolova;
 • tjelesna temperatura iznad 38 stupnjeva, koja traje više od 4 sata;
 • pojava produljenog povraćanja;

Koliko dana, tjedana i mjeseci traje trudnoća?

Unatoč svim bolestima i lošem zdravlju, gotovo svaka žena, prisjećajući se njezine trudnoće, ovaj puta poziva na najsretnijeg razdoblja u životu.

Međutim, svaka očekivačka majka neće čekati trenutak rođenja, i, naravno, nastoji izračunati ovaj dan što je točnije moguće. Ali ne svatko zna da kod izračuna trajanja trudnoće postoje neke suptilnosti.

Trajanje trudnoće

Koliko traje trudnoća u žena? Nažalost, apsolutno točno znati datum rođenja je nemoguće. Datum, nazvan liječnicima, je DA - očekivani datum rođenja.

Postoje slučajevi kada se stvarni datum isporuke podudara s procjenom. Ali svi ti slučajevi nisu ništa drugo nego jednostavne slučajnosti.

Čak i ako žena zna točno dan začeća i datum ovulacije, nemoguće je odrediti brzinu spermatozoida, koliko dana se jaje pomiče kroz jajovodne cijevi, kada se ugrađuje, koliko dugo fetus treba za potpuno sazrijevanje i kada je beba spremna za rođenje.

Budući da su svi naši organizmi individualni, u svakom se slučaju ti postupci odvijaju na različite načine. Liječnici koriste prosječni standard, koji je obično orijentiran.

Koliko tjedana traje ženska normalna trudnoća? Znanstvenici su izračunali da je u 80% slučajeva, od trenutka oplodnje do početka rada, odnosno 266 dana, to jednako 38 tjedana.

No teškoće u ovom izračunu leže u činjenici da, u pravilu, buduće majke ne znaju točan dan začeća.

Međutim, prvi dan početka mjesečne stvarne trudnoće još nije bio, dakle, vrijeme izračunato na ovaj način je približno. Naziva se terminom menstruacije ili gestacije.

Zapravo, starost fetusa je oko dva tjedna manje. Taj je pojam točniji. Zove se ovulacija ili gnojidba. Kako bi preciznije odredili datum njihova rođenja, trudnice trebale bi izračunati datum njihove ovulacije.

I u ovom se članku opisuje, a kasni porod može biti opasno.

Kako izračunati datum ovulacije?

To je vrlo teško vjerovati, ali u svakom mjesecu postoji samo jedan dan kada je moguće zatrudnjeti. U vrlo rijetkim slučajevima, tijekom mjeseca ovaj dan dolazi dva puta.

Postoji jednostavna formula s kojom možete izračunati dan ovulacije bez pomoćnih uređaja. Znanstvenici su otkrili da apsolutno svaka žena ovulacija javlja se 14 dana prije početka menstruacije.

Ako menstrualni ciklus traje 28 dana, ispada da ovulacija javlja 14. dana poslije zadnjeg dana ovulacije.

Slažem se, ovaj izračun je vrlo jednostavan. Međutim, postoji samo jedan ulov - ova metoda je prikladna samo za žene koje imaju redoviti ciklus. Osim toga, moguće je izračunati dan ovulacije samo u slučaju kada postoji točan raspored ciklusa najmanje šest mjeseci.

Zato liječnici nazivaju normalnu punopravnu trudnoću koja traje od 266 do 294 dana ili od 38 do 42 tjedna.

Pri izračunu lako je vidjeti da je 280 dana (40 tjedana) samo 9 mjeseci.

Međutim, primalje imaju svoj vlastiti mjesec. Prema njihovim računima, trudnoća traje 10 mjeseci. Činjenica je da se uzimaju u obzir tzv. Lunarni mjeseci, koji se sastoje od 28 dana. Ovo je razdoblje u kojem se ciklus nastavlja za većinu žena.

Čimbenici koji utječu na trajanje trudnoće

Prije svega, buduće majčino zdravlje i drugi čimbenici utječu na trajanje trudnoće. Na primjer:

 • nasljeđe;
 • psihološko stanje;
 • fetalni razvoj;
 • stanje fetusa.

U slučaju prijevremenog porođaja, kao i odgađanja, postoje dodatne prijetnje nepovoljnim radom koji mogu utjecati na zdravlje fetusa i majke.

Ove pojave mogu biti uzrokovane neuroendokrinim poremećajima, prethodnim bolestima i prethodno završenim pobačajima. Prema statistikama, češće se fetus prenosi na žene koje su liječene zbog prijetnje pobačaja. Dugotrajna trudnoća smatra se onaj čiji je pojam prešao crtu od 42 tjedna.

I ovdje možete pročitati članak o tome je li moguće da trudnice igraju sport.

Prevelika trudnoća

razlozi

Mnoge se trudnice počinju bježati od prijevremenog trudnoće. Međutim, zapravo je odgađanje trudnoće vrlo opasno.

Liječnici i dalje ne mogu dati točan odgovor, što je razlog za preveliku trudnoću. Uobičajeno je izdvojiti dva faktora perenashivaniya - medicinske i psihološke.

To se može objasniti sljedećim čimbenicima:

 • kasno zacjeljivanje maternice;
 • mišićni poremećaji maternice i miometrija;
 • spor razvoj fetusa;
 • hormonalni problemi;
 • endokrine i ginekološke bolesti žena;
 • patologija maternice;
 • nasljedstvo.

Štoviše, gestacijska dob ovisi o dobi majke. Najčešće perenashivu u prvoj kasnoj trudnoći.

Svi se razlozi koji se mogu pripisati medicinskom aspektu identificiraju uz pomoć dodatnih pregleda. Ali psihološka strana je teško identificirati.

Događa se da psihološki žena nije uopće spremna za porođaj. Razlog tome leži u nesvjesnom strahu od generičkih procesa. Žena se može bojati boli ili mogućnost gubitka djeteta, usporavajući početak prirodnog procesa.

Prvi znakovi odgađanja vrijedi kontaktirati liječnika. Nakon što je napravio dodatni ultrazvuk, stručnjak će moći odrediti stanje posteljice, amnionske tekućine i, naravno, djeteta.

Ni u kojem slučaju ne mogu odbiti ove zadatke, jer posljedice post-trudnoće mogu biti žalosne.

efekti

U 40% slučajeva, disfunkcija placente se javlja tijekom kasnog rada. Dakle, ona ne može pružiti djetetu potrebnu količinu hranjivih tvari i kisika.

Vrlo često, s post-trajanjem trudnoće, fetus dobiva prekomjernu težinu, što prirodno otežava proces djeteta.

Isto tako, u 20% djece u poslijeopodnevnoj dobi pojavljuje se tzv. Sindrom "prekomjerne zrelosti" u kojem se koža mijenja.

Previše je potkožnog masnog tkiva u tijelu djeteta, što kasni njezin rast. Osim toga, tijekom porođaja, koji je započeo nakon 42 tjedna, stopa ozljeda kod porođaja je veća.

Najčešće se to očituje u Erbovoj paralizaciji, prijeloma udova i kostiju, kao i kod displazije kuka.

U ovom slučaju, žena u radu također ima dodatni rizik, koji se sastoji od sljedećih točaka:

 • vjerojatnost rezanja prepone je velika;
 • rizik od oštećenja maternice;
 • produženi rad;
 • pojavu krvarenja u postpartum periodu.

Nije ni čudo što se ovo stanje naziva patologijom trudnoće. Stoga, da biste izbjegli takve neugodne posljedice, trebate se posavjetovati s liječnikom.

Mnogo korisnije u posljednjim danima trudnoće psihološki i fizički se prilagođavaju porodu. U tom razdoblju buduće majke trebaju bolji odmor.

Rođenje je težak proces za tijelo svake žene, stoga vrijedi dosta vremena da posveti spavanje. Mnoge žene prisustvuju specijaliziranim tečajevima, gdje stručnjaci kažu kako preživjeti bolje i sigurnije dijete.

Štoviše, sada na Internetu možete pronaći mnogo informacija koje će pridonijeti sigurnosti žena i eliminirati nepotrebni strah.

Glavna stvar koju treba zapamtiti je da će nakon poroda biti susret s najdražom i bliskom osobom!

I ovaj članak će vam reći zašto trbuh boli u ranoj trudnoći.

Do koliko tjedana može biti pobačaj bez štete zdravlju?

Do koliko tjedana može napraviti pobačaj, to je važno za žene u teškim situacijama. Neplanirano začeće zahtijeva brzu odluku. A ako se odabere pobačaj, vrijedi znati koliko dugo to može biti učinjeno.

Vrste pobačaja

Postoji prirodni i umjetni pobačaj. U prvom slučaju, to je pobačaj, u drugom - abortus.

Pobačaj može biti od sljedećih vrsta:

 • Hitna kontracepcija. To se izvodi do 72 sata nakon nezaštićenog spolnog odnosa pomoću Postinor pilula.
 • Izravno pobačaj. Potrebno je 28 tjedana.
 • Umjetno rođenje. Provedeno je više od 28 tjedana.

Kada mogu bez posjeta liječniku?

Moguće je odgoditi posjet liječniku, ako je prošlo više od 3 dana od trenutka nezaštićenog spola. U tom slučaju potrebno je kupiti hitni kontraceptivni lijek - Postinor u apoteku i uzeti ga prema uputama.

U svim drugim slučajevima potrebno je posjetiti liječnika. Uzimanje tableta kasnije može uzrokovati brojne komplikacije, uključujući krvarenje maternice. To je životno prijeteće i može biti kobno.

Do koliko tjedana može biti pobačaj?

Koliko tjedana imaju pobačaj? Oslobađanje od trudnoće na zahtjev žene je moguće do 12 tjedana mandata.

Kasnije, prekid može biti učinjeno samo ako postoje stroge indikacije - medicinski ili socijalni.

Kada žena dođe u kliniku, pobačaj se ne provodi odmah. Pacijentu je dano vrijeme kako bi konačno mogla donijeti ozbiljnu odluku za sebe:

 • razdoblje manje od 10 tjedana - tjedan dana za razmišljanje;
 • razdoblje dulje od 7 tjedana daje 2 dana.

U ranim fazama

U ranim fazama, tj. Tijekom trudnoće do 3 mjeseca opstetrije, provode se 3 vrste pobačaja:

 • Medicinski postupak. Potrebno je 6-7 tjedana. Koristi se lijek koji sadrži hormon, čiji uvođenje u tijelo počinje odbacivanje embrija od zidova maternice. Učinkovitost metode je najviša kada se provodi do 21 dan. Više tjedana koji su prošli od neplaniranog začeća, veći je rizik da embrij neće izaći i da će se dalje razvijati u maternici.
 • Vakuum ili mini pobačaj. U rijetkim slučajevima traje do 4-6 tjedana i do 12 tjedana. Vacuum aspiration uključuje usisavanje jajne stanice iz maternice pomoću vakuum uređaja kao rezultat stvaranja negativnog tlaka. Učinkovitost je slična metodi lijekova - što je dulje razdoblje, to je veći rizik od neuspjelog prekida.
 • Kirurško struganje. Potrebno je 12 tjedana. Operativni način prekida, kada se koristi curette - poseban alat, liječnik skriva unutarnju šupljinu maternice i uklanja sloj endometrijskog tkiva zajedno s fetalnim jajima. Često se provodi nakon neuspjelog liječenja ili abortusa u vakuumu.

Po kasnim uvjetima

Prekid više od 3 mjeseca zabranjen je na zakonodavnoj razini bez dobrog razloga. Zakon predviđa medicinske i socijalne pokazatelje koji dopuštaju da se riješe neželjenog djeteta u kasnijim razdobljima.

Medicinske indikacije:

 • Patologija u razvoju embrija. Identificirano je, u pravilu, prema rezultatima screeninga u 11 i 19 tjedana.
 • Genetički problemi u razvoju embrija.
 • Prisutnost kroničnih bolesti u majci i njihov prijelaz na fazu dekompenzacije (bubrega, zatajenja srca, dijabetesa itd.).
 • Infekcije u majci koje nisu kompatibilne s normalnim razvojem embrija (rublja, ospice, itd.).

Društvene indikacije:

 • zamišljajući kao rezultat silovanja majke;
 • smrti ili nesposobnosti supružnika;
 • ograničavanje ili lišenje roditelja na sudu roditeljskih prava.

Pobačaji koji traju 12 tjedana obavljaju se struganjem ili pozivom na prijevremeni rad. Liječnik odabire način rada, izbor se temelji na zdravstvenom stanju žene i indikacijama za pobačaj.

Nakon 22 tjedna, prekid je moguć isključivo iz medicinskih razloga, jer predstavlja visoki rizik za ženu, i fiziološku i psihološku.

Za pobačaj na kasniji datum, odluka medicinskog odbora je neophodna.

U videu o pobačaju:

efekti

Prestanak trudnoće bilo kojim postupkom uvijek je intervencija u ženskom tijelu, stoga su moguće različite komplikacije.

Vjeruje se da je najmanje opasan medicinski pobačaj, ali baš kao i kirurški, trebao bi se provoditi samo pod nadzorom liječnika.

Moguće posljedice kirurškog pobačaja:

 • krvarenje maternice;
 • djelomično uklanjanje embrija;
 • perforiranje maternice;
 • oštećenja cervikalnog kanala;
 • nakupljanje krvi u šupljini maternice;
 • upalne i infektivne bolesti.

Od kasnih komplikacija, moguće je uočiti pobačaj djeteta u budućnosti, kao i druge komplikacije naknadnih trudnoća.

Kako se pojavljuje medicinski pobačaj? Pročitajte članak o vremenu postupka, korištenim drogama, indikacijama i kontraindikacijama, mogućim komplikacijama, razdoblju rehabilitacije.

Što se pilule za pobačaj rabe? Pojedinosti ovdje.

Iz bilo kojeg razloga, žena se ne bi usudila imati abortus, potrebno je razmišljati o stvarima i ne zaboraviti na moguće posljedice. Pri obavljanju prekida na inicijativu trudne žene, potrebno ju je učiniti što je prije moguće, što će pružiti priliku da uzrokuje minimalnu štetu njezinom fizičkom i mentalnom zdravlju.

Koliko traje trudnoća: koliko dugo je norma?

Objavio: Julia Zorkaltseva 2017-02-05 u 20:41

Dobar dan čitateljima bloga.

Jeste li ikada primijetili takvu situaciju - trudnica postaje registrirana, ginekolog određuje datum rođenja. Ali datum se često ne podudara s stvarnom gestacijskom dobi?

Čini se da mrvica ne žuri da se rodi. A ako u jednom slučaju to nije zastrašujuće, u drugom ima negativne posljedice. Pitam se koliko trudnica zapravo ide? Što im se događa? Pratimo cijeli niz događaja.

Kako se dijete mijenja?

Pod srcem žena je pravi čudo prirode. Zahvaljujući suvremenoj tehnologiji, sada je moguće pronaći mnoge videozapise faznog intrauterinog razvoja. Ali da biste vidjeli i osjetili da su to sasvim različite stvari.

Termin I (prvih 12 tjedana). Beba se počinje razvijati.

Čim sperma dopire do zrelog jajašca i prodire u njega, nakon 26-31 sata zigot (gnojidba stanica) počinje razdijeliti i formirati zametak.

Dan kasnije, malo čudo se sastoji od 4 stanice, a nakon drugog 2 dana - od 8, nakon 4 dana od začeća - od 10 do 20 stanica, 5 dana se broj stanica povećava na nekoliko desetaka.

Valja napomenuti da embrij ne raste. Kako se stanice smještaju? Svakim novim drobljenjem oni smanjuju veličinu. Nakon poroda, ne mogu ni vjerovati da je na početku putovanja bilo samo 0,14 mm (četvrtog dana).

Do trinaestog tjedna trudnoće beba je posebno ranjiva, jer placenta još nije u potpunosti formirana.

Vrlo je važno da majka nije uzimala jake lijekove, bila je zdrava i zaštićena od bolesti posebno pažljivo, nije bila smještena u blizini štetnih tvari ili industrije itd.

Glavna funkcija posteljice je zaštita mrvica od opasnosti vanjskog okoliša i uspostavljanje razmjene korisnih tvari s majčinim organizmom, pa je od 1 do 12 tjedana buduće dijete gotovo nemoguće protiv prijetnji.

Nakon prvog tjedna fetus dospijeva do maternice i čvrsto je pričvršćen na zidove. U ovom trenutku uobičajeni test može odrediti trudnoću.

Ako do četvrtog tjedna zanimljive pozicije, stanice embrija samo povećavaju svoj broj, sada počinje specijalizacija tkiva. Nadalje, budućno dijete razvija vrlo dinamično:

5. tjedan. Veličina mrvica je 4 mm. Glava je formirana, koja čini glavni dio embrija, deblo dobiva zavoj, ali do sada nema udova.

Sustav protoka krvi, endokrina, probave, organa dišnog sustava, bubrega počinje se formirati. Mala, ali dvotračna srca već radi, iako polu-moć. Tijelo je prekriveno kožom.

6. tjedan. Placenta počinje formirati i razvijati se u zidu maternice.

7. tjedan. Srce dobiva ispravnu strukturu - četiri komore, podešava se protok krvi.

8. tjedan. Svi organi buduće osobe već rade.

9. tjedan. Embrijski razvoj je završen i embrij postaje fetus. Tvorba mozga, diferencijacija stanica.

Placenta u ovoj fazi i dalje se formira: gusta mreža posuda znatno se povećala i razvija, ali za sada ne može u potpunosti obavljati svoje funkcije.

12. tjedan. Plod teži oko 20 grama i dosegao je 9 cm duljine. Kostur i dalje nastaje, već postoje bodovi za osližavanje.

Svi organi mrvica su formirani i funkcionalni. Krv, urinarni, probavni sustavi dobro funkcioniraju, pojavljuju se genitalije.

Glava je gotovo polovica cijelog tijela, a lice dobiva prirodni oblik: oči prekrivene kapcima; usta i spužve, nos, uši.

Term II (tjedan 13-24): nastaviti rasti

Od početka 2. trećeg tromjesečja placenta počinje svoje funkcije u potpunosti obavljati. Plod je zaštićen od štetnih utjecaja okoliša. Buduća beba narasla je do 10 cm, a težina od 25 g.

Brusna mrvica brzo raste i sada joj težina može iznositi do 650 g. Potječe se potkožno masno tkivo. Visina do 32 cm Svi organi bebe su već formirani i ako je rođen, ima svaku priliku preživjeti.

Tako djeca trebaju hitnu specijaliziranu pomoć i posebne uvjete. Prije nego što beba raste i dobije potrebnu težinu, održat će se u inkubatoru - posebnom inkubatoru za prerane bebe s konstantnom temperaturom i sterilnosti.

Termin III (tjedan 25-40): priprema za sastanak s mamom

U trećem tromjesečju beba općenito dobiva na težini. Svi tjelesni sustavi sazrijevaju na neovisno funkcioniranje.

U 32. tjednu, bore na koži nestaju, ima poznati izgled, ali ostaje crvena. Prema tome, ako beba odluči biti rođena u svijetu u ovom trenutku, morat ćete provesti neko vrijeme u inkubatoru i podvrgnuti se određenoj terapiji.

Bebe još ne mogu sisati, moraju ih se hraniti sondom.

Posebnost 36 tjedana je da mali čovjek postaje sve više i više kao dijete, koje će se roditeljima pokazati u dvorani.

Zaobljen je, neke vlasi dulje rastu, hrskavica na ušima postaje gustoća. Obično, kada djeca "izlaze na svjetlo" u takvom razdoblju, mogu se uspješno prilagoditi vanjskom okruženju i uspješno prenijeti porod, visina im može iznositi 46 cm, a njihova težina - 2,5 kg.

Ne trebaju posebnu opremu. Dijete ima refleks sisanja, može glasno vrištati. U takvim bebama postporođajni gubitak težine moguć je usporenim metabolizmom.

Trudnoća bez odstupanja traje u prosjeku za 40 tjedana. U ovom trenutku fetus se smatra zrelim. Njegova visina može biti od 47 centimetara i više, a težina - od 2,5 kg. On je spreman za porođaj, a nakon susreta s novim svijetom vikne glasno, aktivno pomiče udove, otvori oči, dobro usisava prsa.

Ako je dijete "odgođeno"

Učinci prerane dostave opisane gore su zbog nezrelosti djetetovog tijela, a to je razumljivo. A ako dijete ne žuri u susretu sa svojom majkom? Dobro ili loše?

Obično se majke više boje kada se mrkva pojavi ranije, a dodatni tjedni trudnoće zanemaruju se. Ali ako priroda namjerava da žena nosi dijete 40 tjedana, onda odstupanje čak i gore može imati posljedice.

Ako trudnoća traje 10-14 dana dulje od 40 tjedana, liječnici vjeruju da se trudna majka mijenja. Postoje:

Dugotrajna trudnoća koja traje duže od određenog razdoblja od 10-14 dana i završava prirodnim porođajem.

Dijete se rodi bez znakova post-trudnoće. Razlog može biti razlika između izračunatog razdoblja prvog dana posljednjeg menstruacije (obično je datum rođenja određen na ovaj način) i pravi dan začeća.

Pouzdanije odrediti vrijeme rođenja djeteta može biti na dan ovulacije.

Prava perenashivanie je patologija i ima svoje posljedice. Dijete se rodilo s očitim znakovima duljeg boravka u maternici:

 • starenje posteljice
 • nema originalnog maziva
 • naborane suhe kože
 • mala količina amnionske tekućine, voda može biti sivkasto ili zelenkasto.

Budući da placenta i pupčana vrpca već ispunjavaju svoju funkciju, a zrelo dijete zahtjeva više kisika, postoji rizik od hipoksije.

Ako mrvica nije imala vremena da se rodi na vrijeme, tada meconium ide izravno u amnionsku tekućinu. Također, kosti počinju otvrdnjavati, što je ispunjeno majčinim i dječjim ozljedama tijekom porođaja.

Dozvoljeno trajanje trudnoće u takvim slučajevima određuje liječnik, na temelju praćenja stanja djeteta i majke.

Ako rođenje još uvijek ne napreduje, donose se odluke o poticajima.

Kako odrediti vrijeme?

Odredite trajanje trudnoće može vaš ginekolog u ranoj fazi od 2-3 tjedna. U ovoj fazi, liječnik će moći reći "koliko mrvica" točno na temelju veličine maternice.

I nakon 8-12 tjedana, veličina uterusa ovisi o individualnim karakteristikama svake žene, a već je teže odrediti vrijeme.

Može se odrediti ultrazvukom 8-12 tjedana. Kasnije je teško odrediti pojmove na taj način, budući da se svako voće razvija drugačije, a nije potrebno uzeti u obzir rezultate studije u 2-3. Trimestru.

Buduća mama sama može precizno odrediti gestacijsku dob od strane dana ovulacije. Ako se ženski ciklus sastoji od 28 dana, onda se dan ovulacije smatra 14 dana, a ako je 35 dana, a zatim 17 - 18 dana. Dakle, dan začeća mora se smatrati danom ovulacije.

Drugi način da saznate točan trenutak trudnoće je obratiti pažnju na dan prvog kretanja bebe. Kada žena po prvi put rodi, osjetit će da će beba imati 12 tjedana, a drugu (treću), a onda i osamnaesti tjedan.

Mnogo je filmova i kratkih videozapisa snimljeno u knjigama i na internetu, a čini se da ne može ništa dodati.

Ali ovdje mame i oni koji će ih samo postati sigurni su da je nemoguće prenijeti tu sreću u bilo kojoj knjizi - da se osjećaju s djetetom. )))

Vidimo se opet!

Ostavite svoje komentare i pretplatite se na ažuriranja bloga.

Autor članka, Polina M.

P / S: Prema tradiciji bloga na članak oslanja se na bonus. A za vas sigurno nećete biti suvišni ovdje kao vodič na zanimljivom položaju - Priručnik za trudnice sastavljen od iskusnog opstetričara-ginekologa s impresivnim radnim iskustvom.

Koliko traje trudnoća za žene?

Dok čeka dijete, mnoge žene pitaju koliko tjedana trudnoća traje. Točne informacije o razdoblju čekanja potrebne su za mnoge svrhe. Pomoću nje možete izračunati kada je toksična bolest završena, datum prvog stavka i procijenjeno vrijeme rođenja djeteta.

Trajanje trudnoće kod žena

Određivanje trajanja trudnoće u početnoj fazi pomoći će opstetričaru. Ručno pregledava ženu tijekom prvog posjeta i procjenjuje veličinu maternice kako bi se razumjelo koje razdoblje trudnoće odgovara. Ginekolog kod postavljanja razdoblja uzima u obzir prvi dan posljednje menstruacije - vjeruje se da se sluznica maternice od tog trenutka počinje pripremati za trudnoću.

Dakle, koliko mjeseci normalna trudnoća traje od trenutka začeća? Budući da je svaki organizam individualan, nemoguće je predvidjeti proces do najbližeg dana. Medicina za ovu svrhu koristi standard s prosjekom. Prema općeprihvaćenim standardima, uvjeti djetetova rođenja su:

 • u danima - 266-280 kalendarskih dana trudnoća traje od trenutka oplodnje do porođaja;
 • u tjednima - 38-40 * tjedana;
 • u mjesecima - 9 mjeseci prema kalendaru (ili 10 lunarnih mjeseci s 28-dnevnim ciklusom).

* 38 tjedana - embrionalno razdoblje (trajanje trudnoće od trenutka oplodnje do isporuke); 40 tjedana - opstetrički termin (trudnoća se računa od početka posljednjeg menstrualnog ciklusa do porođaja).

Što može utjecati na trajanje trudnoće?

Postoji niz čimbenika koji mogu utjecati na trajanje određene trudnoće. Neki od njih su izvan nadležnosti medicine, drugi su vrlo predvidljivi i uzimaju se u obzir od trenutka njihove identifikacije. Ti faktori uključuju:

 • stanje fetusa i njegov prenatalni razvoj;
 • zdravlje majke tijekom trudnoće;
 • psihičko stanje trudnice;
 • nasljedstvo.

Gore navedeni čimbenici mogu utjecati na to kako trudnoća prolazi i uzrokovati i prijevremeni porod i perenosheniya bebu u maternici.

 • Pretilna trudnoća je ona koja je završila porođaj u 37. tjednu trudnoće. Slučajevi preranog rođenja nisu neuobičajeni, učestalost ranih poroda do 16-20% svih trudnoća.
 • Dijagnoza "odgođene trudnoće" obično se provodi nakon 42. tjedna trudnoće, kada se pojam kreće iznad trećeg tromjesečja. To je mnogo rjeđe u prijevremenim trudnoćama i čini samo 4% od ukupnog broja poroda.

Oba stanja predstavljaju prijetnju u obliku nepovoljnih porođaja, au nedostatku odgovarajuće kontrole može ozbiljno utjecati ne samo na trajanje trudnoće, već i na stanje buduće majke i njezine bebe.

Trajanje trudnoće i ovulacija

Svaka žena može samostalno izračunati trajanje trudnoće ako zna datum njezine ovulacije. Ovo je jedini dan u mjesecu kada se može pojaviti trudnoća. U vrlo rijetkim slučajevima, ovulacija dolazi dvaput u 28 dana ciklusa, u kojem slučaju ženski ciklus prolazi kroz promjene.

Izračunajte dan ovulacije je vrlo jednostavan - potrebno je dodati točno 14 dana do prvog dana posljednjeg menstrualnog ciklusa. U prosjeku, ženski ciklus traje 28 dana. Ispada da ovulacija javlja samo u sredini ciklusa.

Ako računate trajanje trudnoće od dana ovulacije, ispada da nošenje djeteta traje 266 dana. Ovo je normalna punopravna trudnoća. Na isti način možete predvidjeti datum rođenja.

Dobar vodič za videozapise o tome kako izračunati datum isporuke:

Fetalni pokreti i rok isporuke

Drugi faktor koji vam omogućuje da odredite trajanje rada i trajanje trudnoće općenito, smatraju se fetalnim pokretima.

 • U prvoj trudnoći, trudnica može osjetiti pokrete u razdoblju od 20 do 22 tjedna.
 • Druga i naknadna trudnoća omogućuju trudnici da osjeti kretanje djeteta od 18-20 tjedana.

No, svako dijete u utrobi, u pravilu, ima svoj specifičan ritam kretanja. Vrhunac fetalne aktivnosti dolazi između 28. i 37. tjedna opstetriranja. Broj dječjih šokova dnevno može biti najmanje dvadeset u roku od 12 sati.

Druga i kasnija trudnoća - razlike od prvog

Na forumima mladih majki možete naći mišljenje da je druga trudnoća nešto brža i jednostavnija od prvog. Ta je izjava neutemeljena, budući da je bilo kakvo rođenje individualan i nepredvidljiv proces. Redoslijed i broj trudnoća ne utječu na trajanje određenog razdoblja čekanja za dijete. Rođenja mogu početi dva tjedna ranije ili kasnije, ili kada dođe 40. tjedan opstanka, bez obzira je li prva trudnoća ili ne.

Nositi dječake i djevojčice - postoje li razlike u smislu?

Izjava da trudnoća s dječakom i trudnoća s djevojkom razlikuje se u smislu vremena, odnosi se na niz narodnih znakova. Vjeruje se da se djevojke rađaju prerano, a dječaci "prije pobjede" čekaju na očekivani dan rođenja. Zapravo, ovo mišljenje nije potvrđeno suvremenim znanstvenim teorijama. Nosivanje djeteta od određenog spola može utjecati na unutarnje stanje tjelesne majke, što je u nekim slučajevima zabilježeno od strane reproduktivnih liječnika. No, tijek i trajanje trudnoće ne utječe na spol budućeg djeteta.

Čekanje blizanaca: vrijeme nošenja višestruke trudnoće

Za buduće roditelje, očekujući rođenje nekoliko beba odjednom, postavlja se pitanje - koliko dugo traje trudnoća za blizance? Određivanje trajanja trajanja trudnoće je individualno, ne može se izračunati bez ultrazvučne preglede i tjednog liječničkog pregleda.

Jedino što se može potvrditi jest da se više trudnoće gotovo nikada ne odgađa. U pravilu, žena koja nosi nekoliko voća, rođena ispred vremena. To je zbog prekomjernog stezanja maternice, što uzrokuje prijevremeni rad. Ovdje su opstetri i ginekolozi izvedeni mali uzorak:

 • Uz normalnu trudnoću s dvostrukim rođenjem, porođaj se javlja u 36-37 tjedana trudnoće.
 • Ako žena nosi trojke, porod može se dogoditi 33-35 tjedana trudnoće.
 • U slučaju kvadrata, rođenje djece može se pojaviti između 31 i 33 tjedna.