Pravila za hranjenje Komarovskoga

Zdravlje

Posljednjih godina Kamarovsky mamac postao je popularna tema među budućim i uspješnim mladim majkama. Mnogi roditelji, čak iskusni mame i tate s nekoliko djece, poslušajte savjete ovog liječnika. Charisma i njegovo vlastito gledište pedijatrije Yevgenija Komarovskog kao pedijatrijskog stručnjaka ulijeva povjerenje u svoje preporuke roditeljima.

Pojava novih proizvoda u prehrani dojenčadi je fascinantna pozornica u životu mladih roditelja i djeteta. No, uvođenje komplementarne hrane prema Komarovskima može se razlikovati od preporuka promatračkog dječjeg pedijatara. Koji stručnjak za slušanje je da roditelji odlučuju.

Što se mamac razlikuje od dodataka?

Većina mladih majki ne vidi značajnu razliku između definicija "komplementarne hrane" i "dopunske hrane", no zapravo su to dvije potpuno različite riječi.

Koncept „nosa” primjenjuje kada dijete nema dovoljno majčinog mlijeka, a njegov nedostatak umjetne mješavine nadoknaditi ili unaprijed izrazio mlijeko i mliječne ljubimce (što je vrlo malo vjerojatno). U ovom slučaju, kažu da je beba mješovita hranjenja.

Dopunska hrana znači da dijete dobiva hranu pored svoje uobičajene prehrane - majčinog mlijeka ili formule. Svrha komplementarne hrane je prilagoditi i priviknuti djetetovo tijelo na "odraslu hranu".

Kada ulazi?

Prva godina razvoja djeteta smatra se najvažnijom u pedijatriji, a prehrana u ovoj fazi je od najveće važnosti. Važno je dati prvu komplementarnu hranu prema tablici uvodenja za Komarovsky ne prije nego što dijete navrši 6 mjeseci. U ovom slučaju, uopće nije bitno da li dijete prima glavnu prehranu - majčino mlijeko ili prilagođenu smjesu.

Dr. Komarovsky vjeruje da ako se do 6 mjeseci dijete razvije unutar normalnog raspona, onda ne treba nikakve dodatne prehrambene proizvode osim majčino mlijeka i mješavinu.

Neželjeno je uvesti prvu hranu i kasnije. Kada dijete ulazi u novu hranu, dijete prima hranjive tvari potrebne za rast i razvoj njegovog tijela. Isto tako, s odgođenim uvođenjem prve komplementarne hrane u obliku krute hrane, ne počinju se formirati vještine poput žvakanja i fine motoričke sposobnosti.

Šestomjesečna djeca žvakaju desni za prve zube da žvakaju, a tijekom igranja s hranom dijete razvija fine motoričke sposobnosti. Pored toga, monotonija prehrane kod djece starijih od 6 mjeseci može dovesti do zaostajanja.

Pravovremeno uvođenje komplementarne hrane prema tablici Komarovsky poboljšava zdravlje djeteta, omogućavajući mu pravilno razvijanje u psihoemocionalnom i fizičkom smjeru.

Prednosti i nedostaci ranog hranjenja

Mlade majke često čuju od drugih da možete početi mamiti prije nego što preporučuje moderna pedijatrija. Što je stariji dijete, češće se čuju domaći savjeti o hranjenju žumanjkom, kašom i drugim namirnicama.

Danas, ako je dojenje majka jede pravilno i raznolika, a dijete dobiva kvalitetnu mješavinu prilagođen kao zamjena za majčino mlijeko, morate ponuditi čvrstu hranu do 6 mjeseci starosti ne. Korist od preranog uvođenja komplementarne hrane također nije, već će to uzrokovati štetu djetetu.

Na primjer, mogu postojati poremećaji probavnog trakta i alergijske reakcije tijela. Zbog toga roditelji trebaju detaljno razmotriti pitanje uvođenja komplementarne hrane. Da biste dobili detaljne informacije, mogu proučiti tablicu komplementarne hrane za Komarovsky.

Uvodna pravila

Dr. Komarovsky savjetuje pridržavanje sljedećih preporuka prilikom uvođenja komplementarne hrane:

 1. Bilo koji proizvod treba ponuditi pažljivo i postupno. Za početak, dovoljno je jedna čajna žličica ili grlo nove hrane, a dijete se hrani njegovom uobičajenom prehranom - mlijekom ili smjesom. Ako koža i sluznice, dječja stolica i san ostaju nepromijenjeni, broj komplementarnih namirnica može se povećati.
 2. Ako ste u nedoumici, na primjer, na obrazima djeteta pojavio ljuskave mrlje, ili noću često se probudio i spavao je još gore, s novim proizvodom, poželjno je da se odlagati, ostavljajući sve kako je.
 3. Ako su bolne manifestacije, primjerice alergijske reakcije tijela, postale očite, ne preporučuje se uvesti novu hranu do nestanka znakova nevolje.
 4. Ne možete unijeti novi proizvod tijekom razdoblja bolesti, 3 dana prije profilaktičkog cijepljenja i unutar 3 dana nakon toga.
 5. Ako dijete ne voli proizvod ili ga jede s nevoljama, ne biste trebali inzistirati.

Koje proizvode početi

Netko misli da prva hrana počinje s povrćem, a drugi su sigurni da su to plodovi, a drugi i drugi inzistiraju na tome da prvi put trebate hraniti bebu žitaricama kuhanim u majčinom mlijeku.

Prema pravilima o uvođenju dopunske hrane Komarovsky početak solidnu hranu bolje kefir. Stručnjaci objašnjavaju ovaj rekavši da s rođenjem djeteta probavnog sustava vrijeme da se naviknete na mliječne proizvode, a kefir je njihov najbliži ekvivalent.

Osim toga, kefir sadrži mnogo bakterija mliječne kiseline, koje jačaju imunološki sustav i smanjuju vjerojatnost razvoja crijevnih infekcija. Kefir kvalitativno smanjuje opterećenje na dojenačkoj jetri koja još nije postala jača i ima pozitivan učinak na probavne procese u tijelu.

Shema uvođenja komplementarnih namirnica na Komarovsky preporučuje uvođenje novog proizvoda u jutro, postupno zamjenjujući ih osnovnu skrb. Po prvi put, malo jogurta se nudi bebi - ne više od 2 žličice. Ako nuspojava od strane tijela nedostaju, sljedećih dana doza jogurta sigurno može podići, dok god dijete počne jesti 150 ml cijelu dojku bez dopunskog hranjenja.

5-7 dana nakon toga, u djetetovu prehranu - sir, uvodi se drugi novi proizvod. Naravno, uvodi se u pozadini relativnog zdravlja djeteta i odsutnosti nuspojava na novu hranu. Šestomjesečno dijete je dovoljno za korištenje 30 grama svježeg sira svaki dan, od 9 mjeseci ova brojka povećava na 50 grama. Ako dječak ne voli kravlji sir u svom prirodnom obliku, dr. Komarovsky savjetuje dodavanje male količine šećera na njega.

Nakon što se dijete navikne na kefir i sir, odnosno mliječne proizvode zamijenit će jedno jutro hranjenje (obično traje 10 dana), liječnik savjetuje da uvede u dječju prehranu mliječne žitarice (riža, zobena kaša ili heljda), zamjenjujući večernja hranjenja.

Plan prehrane prema Komarovskyu preporučuje uvođenje povrća i voća samo do 8. mjeseca beba života. U tom slučaju, morate početi s decoctions povrćem, i samo nakon što se može ponuditi dječja povrća pire ili juha. Nakon 2 tjedna u prehrani, možete dodati žumanjak i meso, prema tablici za Komarovsky mjesečno.

Shema uvoda

Tabela prikorma na Komarovsky je kako slijedi:

Prikorm na Komarovskom

U prvim mjesecima života beba treba samo majčino mlijeko ili, u slučaju nemogućnosti dojenja, prilagođenu smjesu. Starije dijete već zahtijeva širenje prehrane koja se naziva komplementarnom hranom. Razmotrimo uvođenje komplementarne hrane na prehranu beba prve godine života s položaja poznatog pedijatara E. Komarovskog.

Razlike u dodatnoj hrani i prehrani

Ove dvije riječi mogu uzrokovati konfuziju zbog sličnosti, ali znače različite stvari. Ako dojenčad nema dovoljno majčino mlijeko i dobiva se dojenčad, ili životinjsko mlijeko ili mlijeko ženskog donora, takva se hrana zove dopuna. U ovom slučaju hranjenje djeteta naziva se mješovito. Ti proizvodi koji daju bebu u prvoj godini života, kao dodatak majčinom mlijeku ili smjesi, nazivaju se komplementarnom hranom. Oni su osmišljeni da poučavaju dijete do odrasle prehrane.

Rani utočište - koristi ili štetu?

Mladi roditelji suočeni su sa savjetima prijatelja, rođaka, pa čak i zdravstvenih djelatnika da počnu hraniti mnogo prije vremena koje je preporučila moderna medicina. Što stariji dijete postane, to će češće zvati preporuke za davanje sokova, žumanjaka, pire krumpira i druge namirnice.

Suvremeni roditelji trebali bi shvatiti da je rano uvođenje komplementarne hrane u prošlosti bilo uglavnom zbog činjenice da su mrvice rijetko dojene, a nadomjesci za majčino mlijeko bili nedostatni.

Najčešće, maleni su dobili razrijeđeno mlijeko krave koja je kuhana. Vitamini u takvoj prehrani bili su uništeni i beba je dobila mnogo hranjivih tvari. A kako bi se borila s hipovitaminozom, zaostajanje u debljanju i razvoju, anemija i drugi problemi, predložene su preporuke za davanje sokova, žumanjaka, pire od povrća od prvog mjeseca života. Također ne zaboravimo da je prodaja sokova, raznih žitarica, pire krumpira i druge dječje hrane vrlo ozbiljan posao. Znači, oznake na pakiranju koje proizvod može biti dani od tri ili četiri mjeseca, su prije svega korisnicima.

Danas, ako jedna majka s djetetom jede na uravnotežen i raznolik način, ili mrvica dobiva prilagođenu smjesu kao zamjenu za majčino mlijeko, nema potrebe za hranjenjem bebe ispod 6 mjeseci. Ako je mrvica manja, ima smisla usmjeriti napore roditelja da ne uvode komplementarne hrane, već da poboljša prehranu majke ili kupi kvalitetnu mješavinu.

Prednosti prethodnog hranjenja djeteta s drugim proizvodima osim mlijeka ili mješavine gotovo ne postoje, ali mnogi roditelji mogu vidjeti štetu. Prva je alergijska reakcija i probavni poremećaji. Stoga, roditeljima treba razmotriti pitanje vremena početka hranjenja na vrlo detaljan i uravnotežen način.

Uvodna pravila

 • Bilo koji novi prehrambeni proizvod koji će biti uključen u prehranu bebe treba biti vrlo pažljivo i postupno. Započnimo s jednom gutljajem i jednim žlicom, nakon čega hranimo uobičajenu hranu (majčino mlijeko ili formula). Nakon procjene reakcije - stolica, spavanja, stanje kože, ponašanje - doza se može povećati.
 • Ako se nešto upozori, proizvod bi trebao biti odgođen.
 • U slučaju kada se pojavile bolne manifestacije, nemoguće je uvesti nove proizvode prije nego što nestanu.
 • Ne možete davati djetetu novi proizvod tijekom bolesti, kao i tijekom razdoblja prije cijepljenja (3 dana) i nakon toga (3 dana).
 • Ako dijete odbija bilo koji proizvod, nije nužno inzistirati.

Koji proizvod počinje hraniti?

Mišljenja nutricionista i pedijatara o skupini proizvoda, koja bi trebala biti uvedena u prehranu djeteta, vrlo su različita. Pristaše uvođenja prve povrće kune tvrde da su bogate mineralnim solima, kao i vitaminima. Pristaše fermentirane mliječne hrane kažu da djeca loše reagiraju na drastične promjene prehrane, a fermentirani mliječni proizvodi razlikuju se od mlijeka mnogo manje od povrća.

Komplementarna strategija hranjenja za Komarovsky

Ulazak u mamac tijekom prirodnog hranjenja i unos mješavine je isti. Poznati pedijatar nudi praktičan pristup uvođenju nove hrane u dječji izbornik koji pomaže u sprečavanju neželjenih reakcija djeteta na novu hranu do maksimuma:

 • Ako dijete još nije pet mjeseci, ne treba nikakav mamac. Treba se pobrinuti za kvalitetnu prehranu majke, a ako majčino dojke nema dovoljno mlijeka, onda djetetu pružite dobru prilagođenu smjesu.
 • U pet mjeseci, bebe počnu mamiti, koji slabo gube na težini, kao i kod niskog hemoglobina. Ako je dijete zdravo s razvojem, ali i sa razvojem, početak komplementarne prehrane prenosi se 6 mjeseci. Također, malo kasnije, vrijedi početi mamiti bebe koje su imale alergije na hranu ili su koristile posebne mješavine.
 • Možete početi s fermentiranim mlijekom kao što je kefir. Najoptimalniji proizvod će biti dizajniran za dječju hranu. Mi ćemo ga uvesti u drugu hranidbu, koja se događa između 9 i 11 sati ujutro. Ovaj proizvod ne samo da će se apsorbira bolje od drugih hrane komplementarne hrane, već će također pružiti bebin tijelo zdravim bakterijama mliječne kiseline.
 • Po prvi put dosta tri ili četiri žličice jogurta. Nakon njega dijete mora dati majčinu dojku ili bocu mješavine. Gledanje bebe do kraja dana odmah primijetimo da li je moguće povećati dozu. Pobrinite se da je sve normalno, količina kefira udvostručena je sljedeći dan. Ispada da će prvi dan beba dobiti od 15 do 20 ml kefira, drugi dan već od 30 do 40 ml, sljedećeg dana - od 60 do 80 ml, a četvrti dan puni dio od 120 do 160 ml. U slučaju da se nešto s bebom promijenilo, a majka sumnja u kefir, pauziramo. Doziranje proizvoda nije povećano, a ponekad čak i smanjeno.
 • Od četvrtog ili petog dana možete dodati kravlji sir u kefir. Može biti kupljeni proizvod ili sami napravljeni. Za prvi dan, jedna žlica je dovoljna, drugi dan, dajte dvije žlice. Zato postupno povećajte količinu od 30 do 40 g za dijete od 6-8 mjeseci. I kefir i njegova kombinacija s svježim sirom mogu se zasladiti šećerom. Sve ovisi o okusu originalnog proizvoda i želji bebe da ima proizvod bez šećera.
 • Tijekom tjedna, jedno hranjenje će biti zamijenjeno mješavinom kefira (prosječno 150 ml) i svježeg sira (30-40 g) u potpunosti. U svim ostalim hranama beba će i dalje primati majčino mlijeko ili formulu. Podržite ovaj način još 3-4 tjedna, nakon čega nastavljamo s zamjenom drugog hranjenja.
 • Sljedeći feed, u kojem ćemo uvesti hranu, bolje je odabrati potonje (hranjenje prije spavanja). U njoj ćemo ući u kašu, poželjno heljde, rižu ili zobene pahuljice. Kaša može biti i kuhana majka neovisno od brašna i kupljena u trgovini. Kuhajte kašu u mlijeku (obična kravlja), iako bi najbolji izbor bile smjese za bebe starije od šest mjeseci. Budući da je gljiva izvor proteina gliadina i može uzrokovati crijevne bolesti kada je nepodnošljiva, savjetuje se da uđe u dijetu djeteta nakon osam mjeseci.
 • Do 8 mjeseci, dijete će biti potpuno zamijenjeno dva hranjenja. Dobiva kefir i sir u jednom hranjenju, u još jednom kaša, a još nekoliko puta mješavinu ili mlijeko iz majčine dojke. Morate saznati ima li beba barem jedan zub. Ako postoji zub, uvest ćemo povrće. Za suđenje hranjenje povrće kuhati bebu juhu. Pomiješajte mrkve, krumpir, kupus i luk, sipajte kipuću vodu (50 grama povrća će potrajati oko 100 grama vode), zatvorite poklopac i kuhajte dok se povrće potpuno ne rastopi. Procijedite juhu, ponovo kuhajte i ulijte u bočicu. Ova juha prvi dan dajemo dijete od 30 do 50 g, drugi dan - dvostruko više.
 • Ako beba reagira dobro na povrće, počnemo davati juhu ili pire krumpir, a povećavajući dozu stalno dok se ne zamijeni hranjenje. Za pire krumpir, pirjati razno povrće u kipućoj vodi, a zatim obrišite, dodajte malo soli i vruće mlijeko (25 ml po 100 g povrća), a zatim ih trebate pobijediti i ponovo kuhati. U gotovom pire potrebno je dodati 3 g biljnog ulja.
 • Nakon dva ili tri tjedna hranjenja povrća pokušajte uvesti meso. Umjesto vode, dodajte juhu (po mogućnosti pileći) povrću, a zatim dodajte meso juhu ili pire, što će biti u otrcanom stanju. Nekoliko dana kasnije, u istoj juhi ili pire, možete dodati 1/5 žumanjka iz piletina, koji je teško kuhano.
 • Plodovi također počinju ulaziti nakon pojave prvog zuba. Ako još nema zuba, dajte bebama sok. Koriste se kao dodatak formuli ili dojenju i nisu namijenjeni zamjeni hranjenja. Starija djeca mogu dodati voće u kašu, dati voćnu kvasu i sisati na velike komade.
 • Do 9 mjeseci dodatak će već zamijeniti 3 hranjenja. U jednoj od njih dijete dobiva kašu, što može biti vrlo različito. U drugom hranjenju daju juhe ili jela od povrća s dodatkom bilo kojeg mršavog mesa, kao i žumanjka i biljnog ulja. Nakon hranjenja dijete dobiva sok. Još jedno hranjenje je kefir s kravljim sirom, kojem već možete dodati kolačiće za bebe. U ovom trenutku, bebi se može ponuditi krišku kruha i od 10 mjeseci, kako bi se koristila juha, a ne meso, ali riblja juha.

Mamac i zdravlje

Kada roditelji eksperimentiraju s dječjom hranom, uvijek bi se trebali sjetiti zdravlja bebe. Što je stariji dijete, to će lakše donijeti inovacije izborniku. S proizvodima koji ne rastu u vašoj regiji i nisu karakteristični za prehranu u vašoj regiji, trebali biste biti vrlo oprezni.

Također je važno ne zaboraviti da je kod beba jetra prilično slaba i ranjiva orgulja. Ona u potpunosti "dozrijeva" samo u dobi od dvanaest godina. A budući da su proizvodi na koje je dijete imalo reakciju prije nego što sazrijeva jetra, dijete ih obično percipira. Kao što baka kaže, dijete "prerasta". Dakle, ako vaše dijete negativno reagira na čokoladu ili mandarine, to ne znači da će se morati suzdržati od tih proizvoda tijekom cijelog svog života.

Za više informacija o svim tim nijansama, pogledajte prijenos Dr. Komarovsky.

Kako predstaviti dječju hranu: savjet od dr. Komarovskog

E. O. Komarovsky - poznati pedijatar, TV voditelj Školski doktor Komarovsky. Ovo je popularna emisija među mladim, modernim mama. E. O. Komarovsky podijelio je preporuke o odgoju zdrave djece. Stvarna tema, koja uzrokuje mnoga pitanja, proturječnosti, komplementarne hrane. Kada uvoditi komplementarne hrane? Gdje početi? Škola Doktor Komarovsky video će odgovoriti na sva pitanja.

Program se može gledati na TV-u, video na Internetu.

Prijenos hrane za odrasle

Od rođenja, glavna hrana za bebe je majčino mlijeko. Ako dojena beba ne bude hranjena, u prehranu se uvodi prilagođena smjesa - dopunjena umjetnom hranom. Složena hrana je postupna zamjena glavne hrane za odrasle.

Kada uvesti prvi feed? Kako započeti prvi mamac? Škola liječnika Komarovsky odgovara. Videozapis Dr. Komarovsky preporučuje da se postupno, sigurno, prebacite na odraslu hranu. Morate se pridržavati vremenskog intervala.

Nedavno se promijenio slijed upoznavanja djeteta s hranom namirnica. Videozapis Dr. Komarovsky objašnjava da su djeca hranila kravlje mlijeko ili kozu. Životinjsko mlijeko u bilo kojem stupnju toplinske obrade ne sadrži potrebne hranjive tvari. Stoga preporuke tih vremena sadrže informacije o komplementarnoj hrani od tri mjeseca. Bilo je uobičajeno uvesti izvarak povrća, soka od jabuka, žumanjka itd.

Kako saznati je li beba spremna za novi obrok?

Škola videa dr. Komarovskog savjetuje svaku majku da zna znakove u djece kada možete započeti uvođenje komplementarne hrane. Šest mjeseci nije uvijek neophodan uvjet, već samo približna orijentacija. Stanje djeteta ukazuje na spremnost uvođenja komplementarne hrane.

 • starost do šest mjeseci;
 • težina od rođenja udvostručila;
 • dobro drži glavu, sjedi bez podrške;
 • može uzeti hranu iz žlice;
 • može odbiti jesti, tresti, okretati glavu;
 • nema jezika koji gura iz hrane;
 • zainteresirani za nepoznatu hranu.

Zašto WHO preporuča početak prve hranidbe s šest mjeseci? Školski liječnik Komarovsky video je odgovoran. Do šest mjeseci, dječja hrana je tekućina za dojenje, umjetno hranjena. Troškovi energije su minimalni. S šest mjeseci dijete počinje razdoblje aktivnog razvoja. Počne puzati, aktivno se krećući nogama, rukama. Učenje da ustane, hoda, trči. Tijelo djeteta treba hranu s visokim sadržajem kalorija.

Debeli hrana daje djeci maksimalnu energiju tijekom dana. Ovo je glavni uvjet za uvođenje prve hranidbe bebe. Tekuća hrana u dojci, beba koja se hrani bocama, nije dosta. Povećana aktivnost znak je za početak uvođenja hrane za odrasle.

Video o znakovima spremnosti da mamac.

Slijedimo pravila

Uvođenjem prve komplementarne hrane u dojenčad trebate znati pravila. Ta će pravila pomoći spriječiti nastanak mogućih problema.

 • Unatoč znakovima koji su prisutni, nemojte početi hraniti do četiri mjeseca.
 • Vrsta glavne hranidbe ne utječe na prirodu komplementarne hrane.
 • Uvođenje novih proizvoda počinje kada beba bude zdrava. Nema rinitisa, slabosti, znoja.
 • Uzmite u obzir okolnosti. Neželjeno je uvesti novu vrstu hranjenja prije cijepljenja, putovanja itd.
 • Odrasla hrana se daje glavnoj hrani dojenčadi. Prvo mamac, a zatim majčino mlijeko, mješavina.
 • Nemojte prisiliti dijete ako odbije. Pokušajte uvesti novi ukus nekoliko puta u kratkom vremenu.
 • Unesite jedan proizvod istodobno. Na primjer, prvu kašu, zatim kašu s jabukom.
 • Tjedan dana je zamjena jednog feeda.
 • Hrana treba malo soli.

Pravila su samo savjetodavna. Posavjetujte se s pedijatrom o ovom ili tom pravilu. Dr. Komarovsky video, stol, shema praktičnog uvođenja komplementarne hrane savjetuje gdje početi. Odaberite mogućnost da počnete hraniti bebu.

 • kefir, sir;
 • mlijeko, žitarice;
 • juhe od povrća, puree.

Šestomjesečni plan prehrane za bebe sugerira da trebate zamijeniti jedan redovni obrok s komplementarnom hranom tijekom tjedna. Na primjer, za šest mjeseci na ručak hranimo dječji jogurt. Tako je tijekom tjedna. Zatim postupno tijekom mjeseca dodajte kravlji sir u kefir.

Sedmogodišnji plan prehrane za bebe sugerira da nastavljamo dati kefir, sir za vrijeme ručka. Na večeri tijekom tjedna uvodimo svu mlijeku kašu. Nakon što se beba koristi za kašu, uvodimo drugačiji okus. Tijekom mjeseca pokušavamo dati kašu od heljde, rižu, zobenu pahuljicu.

Shema u osam mjeseci postavlja dva sata nakon kefir postupno ubrizgavanje juha od povrća, pire krumpir.

Za devet mjeseci i do godinu dana potrebno je uključiti pire krumpir i mršavo meso na ručak. Obrišite meso s pire krumpirom, pomiješano s mlijekom. Juhe se kuhaju u ribljim vrču, dodavajući žumance. Kad se razne žitarice upoznaju, dodajte voće. Ostaje hraniti jednom u dojenju ili hraniti u bocama smjesama ujutro ili prije spavanja.

Kako pravilno unijeti hranu: savjet Komarovsky

Potreba za rastućim tijelom djeteta u dodatnom izvoru hranjivih tvari dovodi roditelje na pitanje uvođenja prve komplementarne hrane. Savjet starije generacije je toliko svestran i kontradiktoran da čini mlade roditelje da ih tretiraju s sumnjom i nepovjerenjem. Osnovna pravila i savjeti pedijatara najviših kategorija, Yevgenija Olegovicha Komarovskog, pomoći će miriti sve poremećaje u tom pitanju.

Kada početi mamac

Dr. Komarovsky tvrdi da je najbolja hrana za bebu, naravno, majčino mlijeko. No unatoč tome, povećavaju se potrebe njegovog tijela za hranjivim tvarima s postignućem 4-6 mjeseci starosti.

Ako je prehrana majke za njegu potpuna, visoka prehrambena vrijednost majčinog mlijeka omogućuje vam da uvedete prvu komplementarnu hranu ne prije nego što beba dosegne 6 mjeseci starosti. Za bebe na hranidbi s prilagođenom mliječnom formulom ovo pravilo je također relevantno.

Istodobno je važno razumjeti da je komplementarna hrana dodatak osnovnoj prehrani, a njegov je cilj prilagoditi tijelo djeteta na "odraslu hranu".

 • dijete je povećalo svoju težinu za dva puta od rođenja;
 • može sjediti i dobro čuvati glavu;
 • može uzeti hranu iz žlice (sposobnost ispuštanja donje usne);
 • sposobna pokazati odbijanje hrane;
 • ne gura hranu u usta natrag;
 • pokazuje interes za "odrasle" hrane.
Ali glavni i glavni kriterij za uvođenje komplementarne hrane je povećana tjelesna aktivnost bebe. Visoki troškovi energije zahtijevaju nadopunjavanje pa stoga takvo bebe trebaju hranu s većom energetskom vrijednošću (sadržaj kalorija).

Postoji nekih pogrešnih shvaćanja među neiskusnim roditeljima da prva dopunska hrana može biti davan bebu nakon 3-4 mjeseca života, na što Dr. Komarovsky i WHO tvrde da hrana između 3-6 mjeseci ne može postojati u načelu, budući da beba još nije potrebna. Provedeno hranjenje od 4 mjeseca - želja za postizanjem psihološke udobnosti roditelja. U ovom slučaju, važno je ne miješati "mamac" s "dodatkom". Ako beba nije dovoljna za zasićenje majčino mlijeko, tada je "hranjenje" bebe s prilagođenom mliječnom formulom.

Gdje započeti: proizvodi

Roditelji koji su odlučili o unosu hranjenja često imaju pitanje o tome koje proizvode je bolje početi. Visoka dostupnost voća i povrća, mesa i ribe, kao i svih vrsta mliječnih proizvoda dovodi do poremećaja roditelja. No, prema riječima dr. Komarovskog, nema definitivan odgovor na ovo pitanje.

Voće i povrće

Većina liječnika se slaže da biste trebali početi komplementarnu hranidbu s masiranim povrćem i voćem, iako je Jevgenij Olegovich sklon prvom uvođenju fermentiranih mliječnih proizvoda u prehranu. Ako je izbor roditelja zaustavljen na voću i povrću, onda je poželjno započeti sve isto s povrćem. Razlog tome je da prva hrana iz voća i bobičastog voća može trajno odgoditi ovisnost djeteta na "svježi" okus povrća.

Bolje je odabrati sezonsku i jednodijelnu hranu kao prvu komplementarnu hranu. Nakon dostizanja 6 mjeseci starosti dijete može sadržavati: tikvice, cvjetače, bundeve, mrkve, krumpir, a nakon dostizanja 1 godine - krastavci, brokula, rajčice, patlidžani i bugarski papar.

Ako roditelji odluče koristiti bobice i voće kao posljednje sredstvo, ako to dopuštaju mogućnosti i doba godine, to neće biti pogreška. Razlog tome je postupno uvođenje mesa i ribe u prehranu djeteta. Svijetli okus bobičastog voća i plodova dovest će do nespremnosti djeteta da procijeni komponente poput mesa i ribe. Štoviše, plodovi i plodovi imaju visok stupanj alergenosti, osobito ne sezonski, a ne neobičan za područje prebivališta i može izazvati manifestaciju alergijskih reakcija u još uvijek nedovoljnom tijelu djeteta.

Iz tog razloga, mnogi pedijatri preporučuju dodatke za voće i bobice samo kada dijete dosegne dob od jedne godine. Trebali biste započeti ovaj mamac s dudom, ribizmom, borovom, borovnicom, borovnicom. Kao što ste stariji, možete proširiti ove dijete raspberries, jagode, trešnje i trešnje.

Meso i riba

Prema preporukama Svjetske zdravstvene organizacije, meso i riba trebaju se uvesti u dijete samo 2 mjeseca nakon početka prvog hranjenja. To se objašnjava činjenicom da djetetovo tijelo ne može potpuno probaviti takve proizvode ako nije izvorno bila pripremljena mliječni proizvodi i proizvodi od povrća. Meso je izvor proteina, ali neke vrste mogu izazvati alergijske reakcije. Takve vrste poput puretine, zečjeg mesa bit će prikladne kao prve dodatke, kao što su oni svladani, također možete ući u piletinu. Svinjetina i govedina uvedeni su posljednje.

Riba je snažan alergen, stoga ga treba unijeti u dodatke tek nakon 7 mjeseci starosti. Važno je pratiti opće stanje djeteta i prisutnost alergijskih manifestacija. Takvi tipovi riba kao pollock, hake i flounder su najpogodniji za prvo hranjenje.

Mlijeko i jaja

Prema savjetima Evgenij Olegovich Komarovsky, najbolja opcija za prvo hranjenje je mlijeko i mliječni proizvodi. Jedući majčino mlijeko, bebino tijelo je naviklo na njegovu obradu. Kada unesete mliječne proizvode i mliječne proizvode, tijelo bebe s najmanje neugodnosti bit će "restrukturirano" za obradu nove vrste hrane. Štoviše, mliječni proizvodi i mliječni proizvodi sadrže veliki broj korisnih bakterija, stoga, u početku popunjavaju bebin gastrointestinalni trakt s njima, roditelji pripremaju svoje tijelo za primanje drugih vrsta hrane.

No, prema savjetu dr. Komarovskog, to je sigurnije ako će se dokazati domaći proizvodi, a kefir, jogurt i kravlji sami proizvode.

U prodaji trgovina za djecu postoji poseban fermentirani mliječni proizvod - "Biolact". Kiselo vrhnje i vrhnja također su korisni za malu djecu, ali zbog visokog sadržaja masnoća, preporučuju se samo kad steknu 1 godinu starosti.

Jaja (piletina) bebe mogu se davati samo od 9 mjeseci starosti - ovaj proizvod je alergen, posebice njegov protein. Iz tog razloga, dopušteno je najprije ulaziti u prehranu samo žumanjak tvrdog kuhana jaja, počevši od malog iznosa i postupno ga povećavajući. Tučnjava jaja manje su alergične, ali iz ove kvalitete količina žumanjaka jajeta za prepelice ne bi trebala biti veća od one u piletinu.

Kupnja ili samo-kuhanje: ono što je najbolje za dijete

Ni Evgenij Olegovich ni WHO ne mogu nedvosmisleno odgovoriti na pitanja mnogih majki o prednostima koje se tiču ​​trgovine ili samopripremljene hrane. Glavna kvaliteta, koja bi trebala imati proizvode dizajnirane za djecu, je njihova visoka kvaliteta.

Moderna proizvodnja dječje hrane ima sve tehnologije sposobne za proizvodnju visoko kvalitetnih i sigurnih proizvoda za djecu. Pristup roditelja za "kupljenim" proizvodima štedi prije svega svoje vrijeme, koje se može potrošiti na pozornost djetetu i njegovim potrebama.

Samostvarenje, iako dugotrajno, jamči 100% kvalitetu i često financijsku uštedu. Štoviše, u samooblikovanju, mogu se kontrolirati sve faze dostupnosti proizvoda.

Video: kako napraviti hranu

No, kako bi se postigao dobar rezultat, roditelji moraju kontrolirati visoku kvalitetu sirovina. Odluka o kupnji skladišnih proizvoda ili njihove neovisne pripreme ovisi o uvjerenjima i sposobnostima roditelja.

Kako započeti: slijed, pravila

Dr. Komarovsky je, s visine svog iskustva, odredio najoptimalniji slijed za uvođenje proizvoda u dodatnu hranu, uzimajući u obzir fiziološke karakteristike djetetova tijela. Za to je uveden poseban raspored za uvođenje hrane.

Raspored uvođenja

Najbolje je započeti prvi mamac s mliječnim proizvodima - kefir i sir, postupno širenje prehrane i sličnih proizvoda. Tijelo 6-mjesečnog djeteta najprikladnije je za takve proizvode. Optimalni iznos:

 • kefir - 5-30 ml;
 • sir - 5-20 g.

Po dolasku u dobi od 7 mjeseci, fermentirana mliječna dijeta može se raznolik uvođenjem pečenih jabuka kao dodatnog izvora vitamina, minerala i dijetalnih vlakana. Optimalna količina je 5-30 g.

8 mjeseci starosti idealno je za uvođenje pire od povrća, mlijeka kaša i pileće (ili prepelice) žumance. U ovom dobu također se preporučuje uporaba različitih sokova.

Optimalni iznos:

 • pire od povrća - 5-70 g;
 • mliječne kikosti - 5-70 g;
 • žumance je 0,25 (četvrti dio).

Osnovna pravila

Za pravilno uvođenje komplementarne hrane postoje važna pravila čija će poštivanja pomoći izbjeći neugodne posljedice:

 • Nova hrana može biti uvedena u prehranu za djecu bez ikakvih znakova bolesti, roditelji bi također trebali biti zdravi;
 • nije potrebno uvesti novi proizvod ako se planiraju događaji koji nisu tipični za uobičajeni način života (cijepljenje, putovanja, gosti itd.);
 • Novi proizvod prethodi unosu osnovne prehrane (tj., Prva komplementarna hrana, a zatim majčino mlijeko ili mliječna mješavina);

Ako se ta pravila promatraju, prilagodba će proći brzo i bez manifestacija nekih atipičnih reakcija djetetova tijela.

Kako uvesti dječju hranu: shemu po mjesecu

Hrana prema shemi Evgenij Olegovich Komarovsky vam omogućuje da pripremite tijelo bebe da biste dovršili asimilaciju glavnih proizvoda buduće "odrasle" prehrane. Broj obroka ovisi o potrebama djeteta i može se značajno razlikovati od drugih, ali, prema preporukama Ministarstva zdravstva, za djecu je određen minimalni dnevni obrok od 5 puta.

Iz tih preporuka, Dr. Komarovsky je bio odbijen da razvije svoj plan prehrane. Petodnevna prehrana 6-mjesečnog djeteta sastoji se od 3-satnog vremenskog intervala između obroka.

Na primjer:

 • 1 prijem - 06: 00-07: 00;
 • 2 prijem - 10: 00-11: 00;
 • 3 prijem - 14: 00-15: 00;
 • 4 prijem - 18: 00-19: 00;
 • 5 prijem - 22: 00-23: 00.
Video: uvod u bebe

6 mjeseci

Kada dijete dosegne šest mjeseci života, jedan od hranjenja s majčinim mlijekom ili prilagođenom formulom mlijeka treba potpuno zamijeniti kefirom i kravljem sirom. Primjerice, uobičajeno vrijeme obroka od 10:00 do 11:00 sati može se prenijeti na recepciju samo tih proizvoda.

Prijelaz na dodatnu hranu u fazama, počevši s 10-20 ml kefira prvog dana, svaki dan, udvostručavajući udio i dodavanjem 10 g svježeg sira, kada je dio kefira dosegnuo 160 ml. Dio upotrijebljenog svježeg sira za ovo doba iznosi 30 g.

7 mjeseci

Dosezanje sedam mjeseci starosti omogućuje zamjenu još jednog od hranjenja. Evgeny Olegovich preporučuje zamjenu zadnjeg hrane prije spavanja (22: 00-23: 00) s kašućom mlijeku kuhanom od heljde, zobene pahuljice ili rižine (brašno). Morate započeti prijelaz s 2-3 čajne žličice kaše, udvostručavajući količinu svaki dan dok dio ne dostigne potrebnu 200 g.

8 mjeseci

U dobi od 8 mjeseci, preporuča se zamijeniti treću hranidbu, a najbolje vrijeme za to će biti dnevno hranjenje od 14:00 do 15:00. Kao komplementarna hrana potrebno je postupno uvesti kvasac od povrća u količini od 20-30 g, dovodeći ga iz dana u dan u puni dio u 200 g.

9-12 mjeseci

Kada dijete dosegne 9 mjeseci, možete dodati mesne zalihe od mesa s niskim udjelom mesa (puretina, kunića, piletina) na dijetu s postupnim dodavanjem drobljenih mesa.

Uz dječju asimilaciju mesnih bujona (dio - 200 ml), možete se prebaciti na više "teških" mesnih i ribljih purea, postupno povlačenjem na 70 g. U tom razdoblju možete dodati polovicu žumanjaka pile u prehranu ali ne više od toga. Bilo koje vrijeme može biti zamijenjeno za vrijeme hranjenja, ali uzevši u obzir da je vrijeme potrebno za kuhanje bujona, bolje je da se večer hrani od 18:00 do 19:00.

Posljednja faza u postizanju jednogodišnjeg djeteta bit će uvod u dijetu voća voće i bobičastog kaše. Međutim, njihov broj ne smije prelaziti 70 grama dnevno.

Video: Pogreške roditelja u uvođenju dječje hrane. Raspored i shema za hranjenje koju je razvio dr. Komarovsky pomoći će izbjeći neželjene posljedice i ispravno "prilagoditi" dječje tijelo kako bi apsorbirao nove vrste hrane.

Shema prve hrane prema Komarovskom tijekom dojenja: pravila administracije i detaljne tablice po mjesecu

U prvih šest mjeseci beba života, njegovo tijelo treba posebnu uravnotežena dijeta. Sa zadatkom se savršeno nosi majčino mlijeko, zadovoljavajući sve potrebe djeteta u hranjivim tvarima, vitaminima i mineralima. Tijekom tog vremena, sazrijevanje probavnog i enzimskog sustava javlja se u tijelu djeteta, stvaranje neophodne crijevne mikroflore. U 5-6 mjeseci samo majčino mlijeko više nije dovoljno. Zahvaljujući pravovremenom uvođenju komplementarne hrane s GW i shemom koju Evgeny Komarovsky preporučuje, formiraju se dječje hrane. Ona također pruža tijelu vlakna i dodatne minerale potrebne za tjelesnu aktivnost, proporcionalnu rastu i mentalnom razvoju.

Pravovremeno ispravno hranjenje dopušta bebu da ga aktivno razvije i uvodi u nove proizvode.

Osnovna načela hranjenja na Komarovsky

Da bi uvođenje komplementarne hrane bila sigurna za bebe i manje stresno za roditelje, treba slijediti nekoliko pravila:

 • Svaka inovacija u hrani treba biti postupno. Prvo, dati samo nekoliko žlica / gutljaje i hraniti ih mlijekom ili smjesom mlijeka.
 • Procjena djetetove reakcije na novi proizvod, koji uključuje promatranje ponašanja, spavanja, stolice i osipa kože. Povećanje količine injektiranog proizvoda moguće je samo ako nema negativne reakcije.
 • Ako imate bolne simptome proizvoda potrebno je upisati vrijeme da se zaustavi, a ne premjestiti na drugu nepoznatu hranu za bebe do ikakvih efekata obrnute reakcije.
 • Ne možeš nešto mrviti, ako je bolestan ili tijekom razdoblja profilaktičkih cijepljenja, tri dana prije i poslije postupka.
 • Ne biste trebali prisiliti dijete ako odbije novi proizvod. Njegovo tijelo najbolje zna što nedostaje.
 • Do 6 mjeseci, nije potrebno hraniti bebu ništa osim mlijeka. Pravilo se odnosi na bebe koje su dojene. Za umjetnike, vrijeme početka uvođenja komplementarne hrane iznosi 5-5,5 mjeseci, što je objašnjeno ranijim završetkom stvaranja enzimskog sustava.
 • Praktični žlice, bibs i druge naprave, jer je mamac - prijelaz na potpuno tekuće hrane za gust i heterogena, s grudica i drugim inkluzije.

Kada se pomiješa hranjenja dr Komarovsky preporučuje počevši čvrste hrane s previše fermentiranih mliječnih proizvoda, kao što je mliječna formula s majčinim mlijekom dodatno opterećenje gušteraču i probavni sustav (preporučeno glasi: Kako se hraniti mješoviti hranjenje dr Komarovsky).

Star 6 mjeseci

U većini slučajeva, uvesti krutu hranu u Komarovsky početi na šest mjeseci (preporučujemo čitanje: kako započeti s uvođenjem čvrste hrane nakon 6 mjeseci). Redoslijed pet obroka za dijete u šest mjeseci naveden je u tablici:

Rokovi mogu varirati ovisno o određenom režimu dojenčeta, ali treba ga hraniti barem 5 puta dnevno. Jedan od hranjenja zamjenjuje se fermentiranim mliječnim proizvodima.

Za 6 mjeseci, samo jedan hranjenje zamjenjuje kefir, ostatak je na majčinom mlijeku ili mješavini

Ulazak kefira u izbornik bebe obavlja se u fazama. U početku se daje samo 3-4 čajne žličice, a ostatak bebe jede majčino mlijeko. Bolje je to činiti u prvoj polovici dana, a zatim gledati kako dijete reagira na novi prehrambeni proizvod. Ako je za ovaj dan stanje oštećenja ostalo normalno i nakon uzimanja kefira nisu zabilježene nikakve negativne posljedice, onda sljedeći dan možete udvostručiti dio, a zatim prema shemi, svaki put dajući dijete mlijeko ili formulu:
(preporučujemo da pročitate: u kojoj dobi možete dati kefir malom djetetu?)

 • prvi dan - 10-15 ml;
 • drugi dan - 20-30 ml;
 • treći dan - 40-60 ml;
 • četvrti dan - 80-120 ml.

Kada jedan dio kefira dosegne 150-160 ml, treba ga dodati u sir, također postupno. Na prvi dan samo jedna čajna žličica, drugi - 2, i dalje na sličnom principu kao i iznos ne doći do 30 grama, što je norma sira za djecu 6-8 mjeseci, nakon 8, povećava se za 50 grama. Ovisno o preferenciji ukusa djeteta, slična mješavina kurd-kefir može se napraviti uz dodavanje male količine šećera. Kao rezultat toga, jedan od hranjenja postaje potpuno normalna hrana. Do 7 mjeseci treba slijediti ovaj ritam hranjenja.

Kada se tijelo prilagodilo prvoj etapi, možete dati bebu "želuca" jogurta i svježeg sira

Sedam mjeseci

Do dobi od 7 mjeseci, vrijeme je da se prebaci na drugo hranjenje s majčinim mlijekom. Najbolje je pokušati zamijeniti zadnji obrok prije spavanja (preporučujemo čitanje: kako zamijeniti majčino mlijeko nakon godinu dana - mišljenje Komarovskog). Ispod je tablica pet obroka dnevno za sedmoročljetnu bebu:

Savjeti dr. Komarovskog: komplementarne hrane, njegove prednosti i pravila administracije

Posljednjih godina sve mumije naše zemlje imaju prešutnu vlast - Dr. Komarovsky. Ovaj stručnjak je jedan od najcjenjenijih liječnika u našem medicinu, a njegov savjet se žestoko prenosi riječju usta ženama. Jedna od glavnih tema za majke koje je Komarovsky podigao je mamac. Kako ga pravilno organizirati, samo u korist zdravlja djeteta? Kada i gdje početi uvoditi u život djeteta? Danas ćemo razgovarati o ovome i mnogim drugim stvarima.

Koje su značajne razlike od dodatnog hranjenja?

Prije nego što započnete analizu onoga što bi trebalo biti kormor prema Komarovskom, vrijedno je razumjeti što je mamac općenito. Najlakši način da to pokažete u suprotnosti s dodatkom. Dopuna se smatra načinom za popunjavanje nedostatka hrane u prehrani djeteta. Tritely, ako beba nema majčino majčino mlijeko, onda se daje umjetna smjesa ili mlijeko domaćeg sisavca, u rijetkim slučajevima, mlijeko majke donatora. Priprema djeteta za hranu za odrasle dodavanjem nove hrane u svoju prehranu je mamac.

Kada se treba uvesti?

Prva godina u životu djeteta najvažnija je s gledišta pedijatrije, pa stoga beba treba primati strog i zamišljeno hranjenje. Za početak hranjenja dojenjem na savjet Komarovskoga ne prelazi 6 mjeseci od rođenja. I nije tako važno što točno prevladava u prehrani dojenčadi: majčino mlijeko ili dojenačku formulu. Komarovskyovo mišljenje o prvom hranjenju je da, do šest mjeseci, dijete s normalnim razvojem dobiva sve što mu treba od majke i posebne dojene mliječne masti.

Međutim, čak i nakon šest mjeseci, Komarovsky ne preporučuje pokretanje prvih mamaca jer su novi proizvodi koji bi trebali početi formirati nove vještine u bebu - žvakanje, fino motoričke vještine.

Također, dijete mora na vrijeme dobiti hranjive tvari koje su odgovorne za njegov rast, kao i za razvoj tijela. Osim toga, to su žvakanje procesa koji će pomoći beba's desni olakšati teething, a vi ćete doživjeti ovaj teški proces s bebom. Razmišljajući o tome kada početi prvo hranjenje, usko je povezano s razvojem psiho-emocionalnih i fizičkih procesa u tijelu djece, pa je važno promatrati ovaj trenutak.

Pro i kontra od ranog hranjenja

Koliko je važno prvo hranjenje dojenja, pojasnio je Komarovsky, uspoređujući loše i dobre aspekte tog procesa. Kao što je gore spomenuto, ako se dijete normalno razvije, prima sve potrebne hranjive tvari i nema manjka hrane, a njegova majka zdrava i raznovrsna dijeta tijekom trudnoće i također se hrani, a zatim je potrebno uvesti ranu komplementarnu hranu na šest bez mjeseci. To će donijeti negativne posljedice. To uključuje poremećaj probavnih organa i alergija, na koje djetetovo tijelo još nije spremno.

Naravno, rani početak komplementarne hrane prema Komarovskom ima neke pozitivne aspekte. Preporuča je obiteljima s problemom hipovitaminoze u prehrani djeteta. Ako beba zaostaje u težini, visini i razvoju od norme, a postoje znakovi anemije u njegovom zdravlju, onda mu je potrebna prijevremena mamac. Može biti u sokovima, komadićima žumance, pire od povrća i ostalim neopasnim proizvodima koji nadoknađuju nedostatak vitamina i hranjivih tvari. Međutim, imajte na umu da dječja hrana ne smije biti napravljena s dječjom hranom, jer često, kao što je navedeno od strane dr. Komarovskog, nije na ispisima takvih stakala napisano sasvim točne informacije o dopuštenoj dobi.

Neka pravila i savjeti

Da bi se prvi mamac ispravno predstavio, Komarovsky preporučuje pridržavanje određenih savjeta. Pravila za hranjenje Dr. Komarovsky su kako slijedi:

 • Prilikom prvog uvođenja proizvoda u prehranu dojenčeta, pažljivo je. Pokušajte započeti jednu žlicu ili jedan gutljaj da biste dodali uobičajenu GK. Svakim novim obrokom možete postupno povećati dozu, ako dječje tijelo ne reagira negativno na njega;
 • male tjeskobe kao što su blagi crvenilo djetetovih obraza ili malo plače noću trebao bi biti prvo zvono koje bi trebalo odgoditi neko vrijeme s ovim proizvodom. Nastavite uvod samo nakon potpunog olakšanja od simptoma;
 • Strogo je zabranjeno započeti trening za nove proizvode u razdobljima kada je dijete bolesno, jer je već ovih dana već slab. Isto treba reći io razdobljima od tri dana i tri dana nakon cijepljenja;
 • ako dijete jasno kaže da mu se ne sviđa proizvod, ne biste ga trebali prisiliti, to je loše.

Ovaj mali broj vrlo jasnih pravila pomoći će izbjeći toliko problema.

Što bi trebalo početi mamiti?

Različiti liječnici i pedijatri, pitajući se "gdje početi komplementarno hranjenje?", Izraziti potpuno drugačije gledište. Netko vjeruje da je prvo što trebate ući u pire od povrća, jer sadrži veliku količinu korisnih vitamina i mineralnih soli. Drugi tvrde da nije vrijedno krenuti dalje od prehrane fermentiranog mlijeka, tako da prvi proizvod mora biti fermentirani mliječni proizvod. Dr. Komarovsky za potonje, i preporučuje hranjenje s udaljenim bratom mlijeka - kefir.

Bebe će lako biti naviknute na tekući proizvod koji je vrlo sličan majčinom mlijeku. Želudac bi trebao biti dobro probavljeni sastav dječjeg kefira, dobro, a on će zauzvrat zasititi tijelo s bakterijama mliječne kiseline. Trebalo bi se primjenjivati ​​u prvim vremenima samo ujutro, hranom od oko 9 do 11 sati, ne smije se davati više od tri ili četiri žličice. Usput, prvo trebate dati kefir, i tek nakon što završite proces hranjenja GW ili mješavine.

Ako se tijekom cijelog dana ne pojavljuju abnormalne reakcije tijela s bebom, to znači da možete nastaviti uvođenje komplementarne hrane.

Vlak na kefir dalje udvostručavajući dozu fermentiranog mliječnog proizvoda sljedeći dan. Ako sve reakcije djeteta svaki dan ostanu nepromijenjene, potom do kraja sedmog mjeseca dobit ćemo dozu od 150 ml, pri čemu je vrijedno zaustaviti njegovo povećanje. Možete ranije zaustaviti ako to želite.

Nastavak prehrane u fazi Komarovskog

Ako vidite da uvođenje komplementarne hrane tijekom dojenja ili hranjenja mješavine koju ste savršeno zaglavili, možete nastaviti taj proces. Prema Komarovskom, hranjenje djeteta trebao bi slijediti:

 1. Dodajte još jedan mliječni proizvod - svježi sir. Vrijedi ga upoznati tek od petog dana hranjenja jogurta, pokušavajući uzeti jednu žličicu. Nakon broja žlica koje treba dodati u hranjenje, potrebno je postupno povećavati do 40 grama i ostati u ovoj dozi do 8 mjeseci. I kefir i sir, usput, mogu biti zaslađeni, ali ne mnogo. Rezak, za razliku od kefira, može biti domaća.
 2. Vrlo je važno da se jedan od hranjenja za sedam dana sastoji od kefira u 150 ml i svježeg sira u 40 grama, tako da dijete barem jednom tjedno jede isključivo "hranu za odrasle" ostatak vremena, odbiti dojenje ili mliječnu mlijeku. treba. Ova bi faza trebala trajati tri do četiri tjedna.
 3. U ovoj fazi započinjemo poučavati dijete novom proizvodu. Ovaj put, kaša je dodana u smjesu, a heljda, riža ili zob je najbolja za tu ulogu. Dodavanje kaše trebao bi biti zadnji prije nego što dijete ode na spavanje. Pivo je u kravljem mlijeku, iako je za najbolji rezultat vrijedan za dojenčad za šestomjesečnu dojenčad.
 4. Već osam mjeseci možete ući u rupu zobene pahuljice jer, ako to učinite ranije, zbog gliadina u želucu, oteklina će početi s kolikom. Kao što vidite, u ovoj dobi vaša beba već sjedi ne samo na jednostavnom dojenju već već dobiva čak dvije zamijenjene kefirne hrane s kurvom i kašikom. Čim posjeduje prvi zub, moguće je nastaviti na sljedeću fazu.
 5. Mnogi ljudi pitaju kako podučiti dijete da jede povrće, a zapravo je bilo osam mjeseci kada je navikao jesti povrće koje mu je pomoglo da voli mrkvu, pa čak i špinatu. Čim posjedujete prvi zub, treba pripremiti pokusnu juhu. Za njega mrkva, krumpir, kupus i luk su tlo, nakon čega se smjesa s kipućom vodom kuha mekom. Napunjena i opet kuhana juha dano je djetetu u boci. Dijete bi trebalo piti juhu dva dana, po prvi puta primiti 50 grama, a drugo 100 grama.
 6. Sljedeća faza provodi se samo ako dijete dobro reagira na povrće. Morate početi kuhati juhu od povrća ili pire od povrća, postupno povećavajući količinu jednog ili drugog povrća i time u nekom trenutku potpuno zamijeniti jedan od hrane. Usput, dodajte 1-3 mg biljnog ulja u svoj pire krumpir, koji se iz nekog razloga boje dati djeci prije prvog rođendana.
 7. Samo dva ili tri tjedna nakon početka hranjenja s povrćem može se dati djetetu okus mesa. Prvo, to će biti pileća juha od povrća, a tek tada možete dodati nasjeckani meso na pire krumpira. Djeca su također dobro poznata kuhana žumanjka od pile, od kojih se jedna petina može dati nakon nekoliko dana nakon uzimanja mesa.
 8. Čak i prije uvođenja mamca povrća, možete dati svom djetetu probati svježi voćni sok kao dodatak glavnoj prehrani. Voće se može početi davati zajedno s povrćem, dodajući pire krumpir u kašu, a zatim jednostavno davati obične voćne puree. Budite oprezni s alergijskim reakcijama, i ako se u nekom trenutku djetetovo tijelo prestane ponašati dobro, onda je najvjerojatnije u plodovima ili bobicama.
 9. Posljednja faza će biti postupno dodavanje prehrane kruha, počevši od deset mjeseci i riba. Usput, to je s ribom da djeca imaju probleme s trbuščićem, tako da možete malo pričekati samo organiziranjem jednog poznanika.

Kao rezultat toga, možete primijetiti da čak tri mjeseca prije godine vaša beba već ima tri komplementarne hrane umjesto GW ili hranjenja smjese. Jede kašu s voćem, juhu ili maslom povrćem i mesom, a također jede kiselo mlijeko kefir i sir. U pauzama pije svježi voćni sok, na što, usput, postoji izvrstan dodatak, kojeg djeca vole - meki keceri za bebe, koji se već mogu dati malim količinama djetetu. Počevši jesti svježe po mjesecima, do godine kada dijete već prima cjelokupnu potrebnu količinu vitamina i elemenata u tragovima koji će mu pomoći da postanu zdravi i snažni.

Raspored tablice o uvođenju komplementarne hrane

Da bismo vam olakšali pamćenje ili ispis gore navedenih pravila, pripremili smo vam stol za hranjenje komarovskog. Ove grafikone koji opisuju broj proizvoda i mjesece kada će uvesti ove proizvode vrlo će vam pomoći da ne izgubite i ne zaboravite zdravu i jaku bebu: