Pravila za hranjenje Komarovskoga

Bol

Posljednjih godina Kamarovsky mamac postao je popularna tema među budućim i uspješnim mladim majkama. Mnogi roditelji, čak iskusni mame i tate s nekoliko djece, poslušajte savjete ovog liječnika. Charisma i njegovo vlastito gledište pedijatrije Yevgenija Komarovskog kao pedijatrijskog stručnjaka ulijeva povjerenje u svoje preporuke roditeljima.

Pojava novih proizvoda u prehrani dojenčadi je fascinantna pozornica u životu mladih roditelja i djeteta. No, uvođenje komplementarne hrane prema Komarovskima može se razlikovati od preporuka promatračkog dječjeg pedijatara. Koji stručnjak za slušanje je da roditelji odlučuju.

Što se mamac razlikuje od dodataka?

Većina mladih majki ne vidi značajnu razliku između definicija "komplementarne hrane" i "dopunske hrane", no zapravo su to dvije potpuno različite riječi.

Koncept „nosa” primjenjuje kada dijete nema dovoljno majčinog mlijeka, a njegov nedostatak umjetne mješavine nadoknaditi ili unaprijed izrazio mlijeko i mliječne ljubimce (što je vrlo malo vjerojatno). U ovom slučaju, kažu da je beba mješovita hranjenja.

Dopunska hrana znači da dijete dobiva hranu pored svoje uobičajene prehrane - majčinog mlijeka ili formule. Svrha komplementarne hrane je prilagoditi i priviknuti djetetovo tijelo na "odraslu hranu".

Kada ulazi?

Prva godina razvoja djeteta smatra se najvažnijom u pedijatriji, a prehrana u ovoj fazi je od najveće važnosti. Važno je dati prvu komplementarnu hranu prema tablici uvodenja za Komarovsky ne prije nego što dijete navrši 6 mjeseci. U ovom slučaju, uopće nije bitno da li dijete prima glavnu prehranu - majčino mlijeko ili prilagođenu smjesu.

Dr. Komarovsky vjeruje da ako se do 6 mjeseci dijete razvije unutar normalnog raspona, onda ne treba nikakve dodatne prehrambene proizvode osim majčino mlijeka i mješavinu.

Neželjeno je uvesti prvu hranu i kasnije. Kada dijete ulazi u novu hranu, dijete prima hranjive tvari potrebne za rast i razvoj njegovog tijela. Isto tako, s odgođenim uvođenjem prve komplementarne hrane u obliku krute hrane, ne počinju se formirati vještine poput žvakanja i fine motoričke sposobnosti.

Šestomjesečna djeca žvakaju desni za prve zube da žvakaju, a tijekom igranja s hranom dijete razvija fine motoričke sposobnosti. Pored toga, monotonija prehrane kod djece starijih od 6 mjeseci može dovesti do zaostajanja.

Pravovremeno uvođenje komplementarne hrane prema tablici Komarovsky poboljšava zdravlje djeteta, omogućavajući mu pravilno razvijanje u psihoemocionalnom i fizičkom smjeru.

Prednosti i nedostaci ranog hranjenja

Mlade majke često čuju od drugih da možete početi mamiti prije nego što preporučuje moderna pedijatrija. Što je stariji dijete, češće se čuju domaći savjeti o hranjenju žumanjkom, kašom i drugim namirnicama.

Danas, ako je dojenje majka jede pravilno i raznolika, a dijete dobiva kvalitetnu mješavinu prilagođen kao zamjena za majčino mlijeko, morate ponuditi čvrstu hranu do 6 mjeseci starosti ne. Korist od preranog uvođenja komplementarne hrane također nije, već će to uzrokovati štetu djetetu.

Na primjer, mogu postojati poremećaji probavnog trakta i alergijske reakcije tijela. Zbog toga roditelji trebaju detaljno razmotriti pitanje uvođenja komplementarne hrane. Da biste dobili detaljne informacije, mogu proučiti tablicu komplementarne hrane za Komarovsky.

Uvodna pravila

Dr. Komarovsky savjetuje pridržavanje sljedećih preporuka prilikom uvođenja komplementarne hrane:

 1. Bilo koji proizvod treba ponuditi pažljivo i postupno. Za početak, dovoljno je jedna čajna žličica ili grlo nove hrane, a dijete se hrani njegovom uobičajenom prehranom - mlijekom ili smjesom. Ako koža i sluznice, dječja stolica i san ostaju nepromijenjeni, broj komplementarnih namirnica može se povećati.
 2. Ako ste u nedoumici, na primjer, na obrazima djeteta pojavio ljuskave mrlje, ili noću često se probudio i spavao je još gore, s novim proizvodom, poželjno je da se odlagati, ostavljajući sve kako je.
 3. Ako su bolne manifestacije, primjerice alergijske reakcije tijela, postale očite, ne preporučuje se uvesti novu hranu do nestanka znakova nevolje.
 4. Ne možete unijeti novi proizvod tijekom razdoblja bolesti, 3 dana prije profilaktičkog cijepljenja i unutar 3 dana nakon toga.
 5. Ako dijete ne voli proizvod ili ga jede s nevoljama, ne biste trebali inzistirati.

Koje proizvode početi

Netko misli da prva hrana počinje s povrćem, a drugi su sigurni da su to plodovi, a drugi i drugi inzistiraju na tome da prvi put trebate hraniti bebu žitaricama kuhanim u majčinom mlijeku.

Prema pravilima o uvođenju dopunske hrane Komarovsky početak solidnu hranu bolje kefir. Stručnjaci objašnjavaju ovaj rekavši da s rođenjem djeteta probavnog sustava vrijeme da se naviknete na mliječne proizvode, a kefir je njihov najbliži ekvivalent.

Osim toga, kefir sadrži mnogo bakterija mliječne kiseline, koje jačaju imunološki sustav i smanjuju vjerojatnost razvoja crijevnih infekcija. Kefir kvalitativno smanjuje opterećenje na dojenačkoj jetri koja još nije postala jača i ima pozitivan učinak na probavne procese u tijelu.

Shema uvođenja komplementarnih namirnica na Komarovsky preporučuje uvođenje novog proizvoda u jutro, postupno zamjenjujući ih osnovnu skrb. Po prvi put, malo jogurta se nudi bebi - ne više od 2 žličice. Ako nuspojava od strane tijela nedostaju, sljedećih dana doza jogurta sigurno može podići, dok god dijete počne jesti 150 ml cijelu dojku bez dopunskog hranjenja.

5-7 dana nakon toga, u djetetovu prehranu - sir, uvodi se drugi novi proizvod. Naravno, uvodi se u pozadini relativnog zdravlja djeteta i odsutnosti nuspojava na novu hranu. Šestomjesečno dijete je dovoljno za korištenje 30 grama svježeg sira svaki dan, od 9 mjeseci ova brojka povećava na 50 grama. Ako dječak ne voli kravlji sir u svom prirodnom obliku, dr. Komarovsky savjetuje dodavanje male količine šećera na njega.

Nakon što se dijete navikne na kefir i sir, odnosno mliječne proizvode zamijenit će jedno jutro hranjenje (obično traje 10 dana), liječnik savjetuje da uvede u dječju prehranu mliječne žitarice (riža, zobena kaša ili heljda), zamjenjujući večernja hranjenja.

Plan prehrane prema Komarovskyu preporučuje uvođenje povrća i voća samo do 8. mjeseca beba života. U tom slučaju, morate početi s decoctions povrćem, i samo nakon što se može ponuditi dječja povrća pire ili juha. Nakon 2 tjedna u prehrani, možete dodati žumanjak i meso, prema tablici za Komarovsky mjesečno.

Shema uvoda

Tabela prikorma na Komarovsky je kako slijedi:

10 pravila komplementarne hrane Dr. Komarovsky

Dakle, prijatelji, razgovaraju o hrani, razgovaraju o prvim obrocima - u stvari to je komplementarna hrana - ovo je uzbudljiva tema. Vjerojatno pedijatar ima nekoliko takvih tema - kao što su "tretiramo proljev", "tretiramo trnci", "liječimo kašalj", "Prikorm" - probudimo se noću, reći ćemo vam kako živjeti s njom.

Zamolite da zapišete 10 jednostavnih pravila:

Pravilo broj 1. Kada početi

Najvažnije pravilo hranjenja je kada početi? Obično sam to rekao: od 4 do 6 mjeseci ne trebate dječju hranu, to je potrebno za mamu.

Sad ću ovo reći: do 6 mjeseci nema hranjenja. Vidiš, medicinska znanost ne prestaje, a sve više dokaza da ti eksperimenti nisu potrebni sve dok dijete ne navrši 6 mjeseci. Dobro?

Pravilo broj 2. Neovisno o vrsti hranjenja

Vrlo je važno odmah zaboraviti da sustav hranjenja ima veze s vremenom hranjenja:

 • Mi smo umjetnici, trebamo hranu od 3 mjeseca!
 • Dojeni smo, obično počinjemo godinu dana. Do godine - samo mama!

Moji prijatelji, bez obzira na vrstu hranjenja, najbolje vrijeme za početak hranjenja je 6 mjeseci.

Pravilo broj 3. Nemojte eksperimentirati s bolesnim djetetom

Mamac i općenito novi proizvodi daju se kada je dijete zdravo. Ako je dijete bolesno, nešto nije u redu - nemojmo eksperimentirati s pacijentom.

Tri pravila koja već znamo - dobro su učinili!

Pravilo broj 4. Mirna atmosfera

Opet, zašto trebate ove eksperimente, ako ste negdje posjetili, zajedno su se na putovanju - sutra idemo negdje, a danas ćemo dati nešto, a cijelo ćemo noću liječiti proljev! Stoga, ako ćemo dati neke nove proizvode, prilagodimo se okolnostima i ne provodimo pokuse kad je nezgodno za bilo kojeg člana obitelji.

Pravilo broj 5. Prvo mamac, a zatim glavni obrok

Što je vrlo važno? Hrana se još uvijek daje kada je dijete stvarno gladno, to jest, daju je prije nego što ga hrane s glavnom hranom. Jasno je da, ako ga stavite na prsa, a nakon što je jeli, već je vrlo teško izvoditi bilo kakve pokuse s novim, neobičnim obrokom. Stoga, još jednom važno pravilo - prvi mamac, a zatim glavni obrok.

Pravilo broj 6. Ako dijete odbije novi obrok

Još jedno pravilo - ako odbijete, ne biste trebali biti uzrujani, ali ne biste trebali zatvoriti ovu temu. Odbija - ponavljati nakon nekog vremena, ponuditi, ponuditi, ponuditi.

Što je još jako važno - ako zaista želite da ga pojede, a on ne jede, jedite ga sami u njegovoj prisutnosti. To je vrlo pogodno.

Pravilo broj 7. Mono-komponenta novog hranjenja

Još jedno pravilo: sve nove monokomponente. To jest, ako smo odlučili dati kašu, onda ne bismo trebali davati kašu od 7 žitarica, a zatim pogodite koja je od njih nije odgovarala nama. Dogovoreno? Dobro je.

Pravilo broj 8. Postupno prijelaz na mamac

Ako smo zamijenili jedno od hranjenja s mamcem, tada ćemo tek nakon toga eksperimentirati s drugom. To jest, nije potrebno provoditi svaki pokusi hranjenja. Idemo jesti mamu ujutro, drugo hranjenje - komplementarna hrana, mama. A kad potpuno zamijenimo drugu hranu, onda ćemo provesti neke eksperimente u trećem, četvrtom. To je poželjno. Dogovoreno? Dobro je!

Pravilo broj 9. Postupno širenje izbornika

Postoji također pravilo za slušanje - u pravilu, novi proizvodi koje dijete nikad prije nije isprobalo (može postojati nekoliko takvih proizvoda odjednom) ne smije se davati u intervalima manjim od 5 dana. Naime, svaki dan ne treba nešto novo. Onda će opet biti teško shvatiti tko je zaista kriv.

Pravilo broj 10. Trajanje potpune zamjene hranjenja - tjedan dana

U velikoj mjeri, moram vam reći da, u pravilu, za potpunu zamjenu hranjenja - na primjer, odlučili smo dati djetetu zobene pahuljice - u pravilu, optimalno vrijeme za zamjenu smjese s zobena kaša u punom - oko tjedan dana. Razumijete li? To jest, znamo da dijete jede ovu mješavinu mlijeka. Danas su dali 20 g, sutra 40, poslije podne 80, itd. - tjedan za zamjenu hranjenja.

Pravila su gotova. Sada, vrlo zanimljive stvari, jer opet medicinska znanost ne prestaje.

Hrana i alergije

Na primjer, u SAD-u, vrlo akutan problem povezan je, na primjer, s kikirikijem. Imaju vrlo čest - vjerojatno znate - maslac od kikirikija. Imaju ogroman broj djece s alergijama na kikiriki. A svi su im životi govorili majkama: "Nikad nemojte davati kikiriki maloj djeci! To povećava vjerojatnost alergije! "

I odjednom, doslovno, mnogo nedavnih studija dokazuje da, ako se djeca od 6-8 mjeseci daju kikiriki u malim količinama, to dramatično smanjuje vjerojatnost alergije kasnije, kada je stariji.

To je, tako se stvari mijenjaju. Drugo pitanje je da ako u kući postoje ljudi s alergijama, ako je ova tema u principu važna za obitelj, onda je bolje ne provoditi takve pokuse.

Zašto to govorim? Vrlo često, vaš liječnik sada vam može savjetovati što se protivi onome što je napisano u mnogim knjigama. Ali znanost ne stoji mirno i sve se mijenja.

Na primjer, ribe. U mnogim knjigama pišu da je riba bolja nakon godinu dana: počinjemo mamiti meso, a zatim ribu. A sada, ako dijete dobiva ribu juhu ili ribu u juhu, počevši od 8 mjeseci, ispada da neće biti ništa loše - molim vas, budite zdravi!

I još jedan zadnji savjet za vas.

Mami kao znanje o svijetu

Znaš, ispada da je gotovo šarmantan u mamcu proces samog jela, kada je dijete samo njegove ruke, žlicu. No, u našoj zemlji hrana često izgleda ovako: sjeli su, zamotali, zaglavili rog, dva roga, a zatim bocu.

Dečki, već 6 mjeseci, pokušavaju to učiniti - hrana za 6 mjeseci, kad počinje jesti ovaj sir - ovo, kako razumijete, nema nikakve veze s kalorijama. Da, to je zapravo znanje o svijetu, novi načini prehrane.

Stoga su već sjedili na takvom malom djetetu, stavili tanjur ispred sebe, dali mu nešto poput žličice u njegove ruke i pustili ga da pojede. Da, to će biti prekriveno od glave do pete u ovoj žličici. Preradit će se prerano ili kasnije, ali, ipak, vrlo je zdrava za njegov razvoj, za pokretljivost, za intelekt.

Također čitamo:

Ovo je jako cool kada dijete uči da će jesti. Ovo je bolje nego gledati crtiće zajedno na TV-u. Ja privlačim vašu pozornost na ovo. Želiš dati djetetu kravu - staviti dijete dolje, dati mu tanjur, sjediti nasuprot njega s točno takvom tanjur s curd, i jesti ovo curd. On vas gleda i ponavlja.

Stvarno želim da vas vaša djeca gledaju, a ne crtići na televiziji. Objasnite Papi da mu treba mnogo više u procesu komplementarnog hranjenja od svih Masha i medvjeda u kombinaciji.

Prikorm na Komarovskom

U prvim mjesecima života beba treba samo majčino mlijeko ili, u slučaju nemogućnosti dojenja, prilagođenu smjesu. Starije dijete već zahtijeva širenje prehrane koja se naziva komplementarnom hranom. Razmotrimo uvođenje komplementarne hrane na prehranu beba prve godine života s položaja poznatog pedijatara E. Komarovskog.

Razlike u dodatnoj hrani i prehrani

Ove dvije riječi mogu uzrokovati konfuziju zbog sličnosti, ali znače različite stvari. Ako dojenčad nema dovoljno majčino mlijeko i dobiva se dojenčad, ili životinjsko mlijeko ili mlijeko ženskog donora, takva se hrana zove dopuna. U ovom slučaju hranjenje djeteta naziva se mješovito. Ti proizvodi koji daju bebu u prvoj godini života, kao dodatak majčinom mlijeku ili smjesi, nazivaju se komplementarnom hranom. Oni su osmišljeni da poučavaju dijete do odrasle prehrane.

Rani utočište - koristi ili štetu?

Mladi roditelji suočeni su sa savjetima prijatelja, rođaka, pa čak i zdravstvenih djelatnika da počnu hraniti mnogo prije vremena koje je preporučila moderna medicina. Što stariji dijete postane, to će češće zvati preporuke za davanje sokova, žumanjaka, pire krumpira i druge namirnice.

Suvremeni roditelji trebali bi shvatiti da je rano uvođenje komplementarne hrane u prošlosti bilo uglavnom zbog činjenice da su mrvice rijetko dojene, a nadomjesci za majčino mlijeko bili nedostatni.

Najčešće, maleni su dobili razrijeđeno mlijeko krave koja je kuhana. Vitamini u takvoj prehrani bili su uništeni i beba je dobila mnogo hranjivih tvari. A kako bi se borila s hipovitaminozom, zaostajanje u debljanju i razvoju, anemija i drugi problemi, predložene su preporuke za davanje sokova, žumanjaka, pire od povrća od prvog mjeseca života. Također ne zaboravimo da je prodaja sokova, raznih žitarica, pire krumpira i druge dječje hrane vrlo ozbiljan posao. Znači, oznake na pakiranju koje proizvod može biti dani od tri ili četiri mjeseca, su prije svega korisnicima.

Danas, ako jedna majka s djetetom jede na uravnotežen i raznolik način, ili mrvica dobiva prilagođenu smjesu kao zamjenu za majčino mlijeko, nema potrebe za hranjenjem bebe ispod 6 mjeseci. Ako je mrvica manja, ima smisla usmjeriti napore roditelja da ne uvode komplementarne hrane, već da poboljša prehranu majke ili kupi kvalitetnu mješavinu.

Prednosti prethodnog hranjenja djeteta s drugim proizvodima osim mlijeka ili mješavine gotovo ne postoje, ali mnogi roditelji mogu vidjeti štetu. Prva je alergijska reakcija i probavni poremećaji. Stoga, roditeljima treba razmotriti pitanje vremena početka hranjenja na vrlo detaljan i uravnotežen način.

Uvodna pravila

 • Bilo koji novi prehrambeni proizvod koji će biti uključen u prehranu bebe treba biti vrlo pažljivo i postupno. Započnimo s jednom gutljajem i jednim žlicom, nakon čega hranimo uobičajenu hranu (majčino mlijeko ili formula). Nakon procjene reakcije - stolica, spavanja, stanje kože, ponašanje - doza se može povećati.
 • Ako se nešto upozori, proizvod bi trebao biti odgođen.
 • U slučaju kada se pojavile bolne manifestacije, nemoguće je uvesti nove proizvode prije nego što nestanu.
 • Ne možete davati djetetu novi proizvod tijekom bolesti, kao i tijekom razdoblja prije cijepljenja (3 dana) i nakon toga (3 dana).
 • Ako dijete odbija bilo koji proizvod, nije nužno inzistirati.

Koji proizvod počinje hraniti?

Mišljenja nutricionista i pedijatara o skupini proizvoda, koja bi trebala biti uvedena u prehranu djeteta, vrlo su različita. Pristaše uvođenja prve povrće kune tvrde da su bogate mineralnim solima, kao i vitaminima. Pristaše fermentirane mliječne hrane kažu da djeca loše reagiraju na drastične promjene prehrane, a fermentirani mliječni proizvodi razlikuju se od mlijeka mnogo manje od povrća.

Komplementarna strategija hranjenja za Komarovsky

Ulazak u mamac tijekom prirodnog hranjenja i unos mješavine je isti. Poznati pedijatar nudi praktičan pristup uvođenju nove hrane u dječji izbornik koji pomaže u sprečavanju neželjenih reakcija djeteta na novu hranu do maksimuma:

 • Ako dijete još nije pet mjeseci, ne treba nikakav mamac. Treba se pobrinuti za kvalitetnu prehranu majke, a ako majčino dojke nema dovoljno mlijeka, onda djetetu pružite dobru prilagođenu smjesu.
 • U pet mjeseci, bebe počnu mamiti, koji slabo gube na težini, kao i kod niskog hemoglobina. Ako je dijete zdravo s razvojem, ali i sa razvojem, početak komplementarne prehrane prenosi se 6 mjeseci. Također, malo kasnije, vrijedi početi mamiti bebe koje su imale alergije na hranu ili su koristile posebne mješavine.
 • Možete početi s fermentiranim mlijekom kao što je kefir. Najoptimalniji proizvod će biti dizajniran za dječju hranu. Mi ćemo ga uvesti u drugu hranidbu, koja se događa između 9 i 11 sati ujutro. Ovaj proizvod ne samo da će se apsorbira bolje od drugih hrane komplementarne hrane, već će također pružiti bebin tijelo zdravim bakterijama mliječne kiseline.
 • Po prvi put dosta tri ili četiri žličice jogurta. Nakon njega dijete mora dati majčinu dojku ili bocu mješavine. Gledanje bebe do kraja dana odmah primijetimo da li je moguće povećati dozu. Pobrinite se da je sve normalno, količina kefira udvostručena je sljedeći dan. Ispada da će prvi dan beba dobiti od 15 do 20 ml kefira, drugi dan već od 30 do 40 ml, sljedećeg dana - od 60 do 80 ml, a četvrti dan puni dio od 120 do 160 ml. U slučaju da se nešto s bebom promijenilo, a majka sumnja u kefir, pauziramo. Doziranje proizvoda nije povećano, a ponekad čak i smanjeno.
 • Od četvrtog ili petog dana možete dodati kravlji sir u kefir. Može biti kupljeni proizvod ili sami napravljeni. Za prvi dan, jedna žlica je dovoljna, drugi dan, dajte dvije žlice. Zato postupno povećajte količinu od 30 do 40 g za dijete od 6-8 mjeseci. I kefir i njegova kombinacija s svježim sirom mogu se zasladiti šećerom. Sve ovisi o okusu originalnog proizvoda i želji bebe da ima proizvod bez šećera.
 • Tijekom tjedna, jedno hranjenje će biti zamijenjeno mješavinom kefira (prosječno 150 ml) i svježeg sira (30-40 g) u potpunosti. U svim ostalim hranama beba će i dalje primati majčino mlijeko ili formulu. Podržite ovaj način još 3-4 tjedna, nakon čega nastavljamo s zamjenom drugog hranjenja.
 • Sljedeći feed, u kojem ćemo uvesti hranu, bolje je odabrati potonje (hranjenje prije spavanja). U njoj ćemo ući u kašu, poželjno heljde, rižu ili zobene pahuljice. Kaša može biti i kuhana majka neovisno od brašna i kupljena u trgovini. Kuhajte kašu u mlijeku (obična kravlja), iako bi najbolji izbor bile smjese za bebe starije od šest mjeseci. Budući da je gljiva izvor proteina gliadina i može uzrokovati crijevne bolesti kada je nepodnošljiva, savjetuje se da uđe u dijetu djeteta nakon osam mjeseci.
 • Do 8 mjeseci, dijete će biti potpuno zamijenjeno dva hranjenja. Dobiva kefir i sir u jednom hranjenju, u još jednom kaša, a još nekoliko puta mješavinu ili mlijeko iz majčine dojke. Morate saznati ima li beba barem jedan zub. Ako postoji zub, uvest ćemo povrće. Za suđenje hranjenje povrće kuhati bebu juhu. Pomiješajte mrkve, krumpir, kupus i luk, sipajte kipuću vodu (50 grama povrća će potrajati oko 100 grama vode), zatvorite poklopac i kuhajte dok se povrće potpuno ne rastopi. Procijedite juhu, ponovo kuhajte i ulijte u bočicu. Ova juha prvi dan dajemo dijete od 30 do 50 g, drugi dan - dvostruko više.
 • Ako beba reagira dobro na povrće, počnemo davati juhu ili pire krumpir, a povećavajući dozu stalno dok se ne zamijeni hranjenje. Za pire krumpir, pirjati razno povrće u kipućoj vodi, a zatim obrišite, dodajte malo soli i vruće mlijeko (25 ml po 100 g povrća), a zatim ih trebate pobijediti i ponovo kuhati. U gotovom pire potrebno je dodati 3 g biljnog ulja.
 • Nakon dva ili tri tjedna hranjenja povrća pokušajte uvesti meso. Umjesto vode, dodajte juhu (po mogućnosti pileći) povrću, a zatim dodajte meso juhu ili pire, što će biti u otrcanom stanju. Nekoliko dana kasnije, u istoj juhi ili pire, možete dodati 1/5 žumanjka iz piletina, koji je teško kuhano.
 • Plodovi također počinju ulaziti nakon pojave prvog zuba. Ako još nema zuba, dajte bebama sok. Koriste se kao dodatak formuli ili dojenju i nisu namijenjeni zamjeni hranjenja. Starija djeca mogu dodati voće u kašu, dati voćnu kvasu i sisati na velike komade.
 • Do 9 mjeseci dodatak će već zamijeniti 3 hranjenja. U jednoj od njih dijete dobiva kašu, što može biti vrlo različito. U drugom hranjenju daju juhe ili jela od povrća s dodatkom bilo kojeg mršavog mesa, kao i žumanjka i biljnog ulja. Nakon hranjenja dijete dobiva sok. Još jedno hranjenje je kefir s kravljim sirom, kojem već možete dodati kolačiće za bebe. U ovom trenutku, bebi se može ponuditi krišku kruha i od 10 mjeseci, kako bi se koristila juha, a ne meso, ali riblja juha.

Mamac i zdravlje

Kada roditelji eksperimentiraju s dječjom hranom, uvijek bi se trebali sjetiti zdravlja bebe. Što je stariji dijete, to će lakše donijeti inovacije izborniku. S proizvodima koji ne rastu u vašoj regiji i nisu karakteristični za prehranu u vašoj regiji, trebali biste biti vrlo oprezni.

Također je važno ne zaboraviti da je kod beba jetra prilično slaba i ranjiva orgulja. Ona u potpunosti "dozrijeva" samo u dobi od dvanaest godina. A budući da su proizvodi na koje je dijete imalo reakciju prije nego što sazrijeva jetra, dijete ih obično percipira. Kao što baka kaže, dijete "prerasta". Dakle, ako vaše dijete negativno reagira na čokoladu ili mandarine, to ne znači da će se morati suzdržati od tih proizvoda tijekom cijelog svog života.

Za više informacija o svim tim nijansama, pogledajte prijenos Dr. Komarovsky.

Savjeti dr. Komarovskog: komplementarne hrane, njegove prednosti i pravila administracije

Posljednjih godina sve mumije naše zemlje imaju prešutnu vlast - Dr. Komarovsky. Ovaj stručnjak je jedan od najcjenjenijih liječnika u našem medicinu, a njegov savjet se žestoko prenosi riječju usta ženama. Jedna od glavnih tema za majke koje je Komarovsky podigao je mamac. Kako ga pravilno organizirati, samo u korist zdravlja djeteta? Kada i gdje početi uvoditi u život djeteta? Danas ćemo razgovarati o ovome i mnogim drugim stvarima.

Koje su značajne razlike od dodatnog hranjenja?

Prije nego što započnete analizu onoga što bi trebalo biti kormor prema Komarovskom, vrijedno je razumjeti što je mamac općenito. Najlakši način da to pokažete u suprotnosti s dodatkom. Dopuna se smatra načinom za popunjavanje nedostatka hrane u prehrani djeteta. Tritely, ako beba nema majčino majčino mlijeko, onda se daje umjetna smjesa ili mlijeko domaćeg sisavca, u rijetkim slučajevima, mlijeko majke donatora. Priprema djeteta za hranu za odrasle dodavanjem nove hrane u svoju prehranu je mamac.

Kada se treba uvesti?

Prva godina u životu djeteta najvažnija je s gledišta pedijatrije, pa stoga beba treba primati strog i zamišljeno hranjenje. Za početak hranjenja dojenjem na savjet Komarovskoga ne prelazi 6 mjeseci od rođenja. I nije tako važno što točno prevladava u prehrani dojenčadi: majčino mlijeko ili dojenačku formulu. Komarovskyovo mišljenje o prvom hranjenju je da, do šest mjeseci, dijete s normalnim razvojem dobiva sve što mu treba od majke i posebne dojene mliječne masti.

Međutim, čak i nakon šest mjeseci, Komarovsky ne preporučuje pokretanje prvih mamaca jer su novi proizvodi koji bi trebali početi formirati nove vještine u bebu - žvakanje, fino motoričke vještine.

Također, dijete mora na vrijeme dobiti hranjive tvari koje su odgovorne za njegov rast, kao i za razvoj tijela. Osim toga, to su žvakanje procesa koji će pomoći beba's desni olakšati teething, a vi ćete doživjeti ovaj teški proces s bebom. Razmišljajući o tome kada početi prvo hranjenje, usko je povezano s razvojem psiho-emocionalnih i fizičkih procesa u tijelu djece, pa je važno promatrati ovaj trenutak.

Pro i kontra od ranog hranjenja

Koliko je važno prvo hranjenje dojenja, pojasnio je Komarovsky, uspoređujući loše i dobre aspekte tog procesa. Kao što je gore spomenuto, ako se dijete normalno razvije, prima sve potrebne hranjive tvari i nema manjka hrane, a njegova majka zdrava i raznovrsna dijeta tijekom trudnoće i također se hrani, a zatim je potrebno uvesti ranu komplementarnu hranu na šest bez mjeseci. To će donijeti negativne posljedice. To uključuje poremećaj probavnih organa i alergija, na koje djetetovo tijelo još nije spremno.

Naravno, rani početak komplementarne hrane prema Komarovskom ima neke pozitivne aspekte. Preporuča je obiteljima s problemom hipovitaminoze u prehrani djeteta. Ako beba zaostaje u težini, visini i razvoju od norme, a postoje znakovi anemije u njegovom zdravlju, onda mu je potrebna prijevremena mamac. Može biti u sokovima, komadićima žumance, pire od povrća i ostalim neopasnim proizvodima koji nadoknađuju nedostatak vitamina i hranjivih tvari. Međutim, imajte na umu da dječja hrana ne smije biti napravljena s dječjom hranom, jer često, kao što je navedeno od strane dr. Komarovskog, nije na ispisima takvih stakala napisano sasvim točne informacije o dopuštenoj dobi.

Neka pravila i savjeti

Da bi se prvi mamac ispravno predstavio, Komarovsky preporučuje pridržavanje određenih savjeta. Pravila za hranjenje Dr. Komarovsky su kako slijedi:

 • Prilikom prvog uvođenja proizvoda u prehranu dojenčeta, pažljivo je. Pokušajte započeti jednu žlicu ili jedan gutljaj da biste dodali uobičajenu GK. Svakim novim obrokom možete postupno povećati dozu, ako dječje tijelo ne reagira negativno na njega;
 • male tjeskobe kao što su blagi crvenilo djetetovih obraza ili malo plače noću trebao bi biti prvo zvono koje bi trebalo odgoditi neko vrijeme s ovim proizvodom. Nastavite uvod samo nakon potpunog olakšanja od simptoma;
 • Strogo je zabranjeno započeti trening za nove proizvode u razdobljima kada je dijete bolesno, jer je već ovih dana već slab. Isto treba reći io razdobljima od tri dana i tri dana nakon cijepljenja;
 • ako dijete jasno kaže da mu se ne sviđa proizvod, ne biste ga trebali prisiliti, to je loše.

Ovaj mali broj vrlo jasnih pravila pomoći će izbjeći toliko problema.

Što bi trebalo početi mamiti?

Različiti liječnici i pedijatri, pitajući se "gdje početi komplementarno hranjenje?", Izraziti potpuno drugačije gledište. Netko vjeruje da je prvo što trebate ući u pire od povrća, jer sadrži veliku količinu korisnih vitamina i mineralnih soli. Drugi tvrde da nije vrijedno krenuti dalje od prehrane fermentiranog mlijeka, tako da prvi proizvod mora biti fermentirani mliječni proizvod. Dr. Komarovsky za potonje, i preporučuje hranjenje s udaljenim bratom mlijeka - kefir.

Bebe će lako biti naviknute na tekući proizvod koji je vrlo sličan majčinom mlijeku. Želudac bi trebao biti dobro probavljeni sastav dječjeg kefira, dobro, a on će zauzvrat zasititi tijelo s bakterijama mliječne kiseline. Trebalo bi se primjenjivati ​​u prvim vremenima samo ujutro, hranom od oko 9 do 11 sati, ne smije se davati više od tri ili četiri žličice. Usput, prvo trebate dati kefir, i tek nakon što završite proces hranjenja GW ili mješavine.

Ako se tijekom cijelog dana ne pojavljuju abnormalne reakcije tijela s bebom, to znači da možete nastaviti uvođenje komplementarne hrane.

Vlak na kefir dalje udvostručavajući dozu fermentiranog mliječnog proizvoda sljedeći dan. Ako sve reakcije djeteta svaki dan ostanu nepromijenjene, potom do kraja sedmog mjeseca dobit ćemo dozu od 150 ml, pri čemu je vrijedno zaustaviti njegovo povećanje. Možete ranije zaustaviti ako to želite.

Nastavak prehrane u fazi Komarovskog

Ako vidite da uvođenje komplementarne hrane tijekom dojenja ili hranjenja mješavine koju ste savršeno zaglavili, možete nastaviti taj proces. Prema Komarovskom, hranjenje djeteta trebao bi slijediti:

 1. Dodajte još jedan mliječni proizvod - svježi sir. Vrijedi ga upoznati tek od petog dana hranjenja jogurta, pokušavajući uzeti jednu žličicu. Nakon broja žlica koje treba dodati u hranjenje, potrebno je postupno povećavati do 40 grama i ostati u ovoj dozi do 8 mjeseci. I kefir i sir, usput, mogu biti zaslađeni, ali ne mnogo. Rezak, za razliku od kefira, može biti domaća.
 2. Vrlo je važno da se jedan od hranjenja za sedam dana sastoji od kefira u 150 ml i svježeg sira u 40 grama, tako da dijete barem jednom tjedno jede isključivo "hranu za odrasle" ostatak vremena, odbiti dojenje ili mliječnu mlijeku. treba. Ova bi faza trebala trajati tri do četiri tjedna.
 3. U ovoj fazi započinjemo poučavati dijete novom proizvodu. Ovaj put, kaša je dodana u smjesu, a heljda, riža ili zob je najbolja za tu ulogu. Dodavanje kaše trebao bi biti zadnji prije nego što dijete ode na spavanje. Pivo je u kravljem mlijeku, iako je za najbolji rezultat vrijedan za dojenčad za šestomjesečnu dojenčad.
 4. Već osam mjeseci možete ući u rupu zobene pahuljice jer, ako to učinite ranije, zbog gliadina u želucu, oteklina će početi s kolikom. Kao što vidite, u ovoj dobi vaša beba već sjedi ne samo na jednostavnom dojenju već već dobiva čak dvije zamijenjene kefirne hrane s kurvom i kašikom. Čim posjeduje prvi zub, moguće je nastaviti na sljedeću fazu.
 5. Mnogi ljudi pitaju kako podučiti dijete da jede povrće, a zapravo je bilo osam mjeseci kada je navikao jesti povrće koje mu je pomoglo da voli mrkvu, pa čak i špinatu. Čim posjedujete prvi zub, treba pripremiti pokusnu juhu. Za njega mrkva, krumpir, kupus i luk su tlo, nakon čega se smjesa s kipućom vodom kuha mekom. Napunjena i opet kuhana juha dano je djetetu u boci. Dijete bi trebalo piti juhu dva dana, po prvi puta primiti 50 grama, a drugo 100 grama.
 6. Sljedeća faza provodi se samo ako dijete dobro reagira na povrće. Morate početi kuhati juhu od povrća ili pire od povrća, postupno povećavajući količinu jednog ili drugog povrća i time u nekom trenutku potpuno zamijeniti jedan od hrane. Usput, dodajte 1-3 mg biljnog ulja u svoj pire krumpir, koji se iz nekog razloga boje dati djeci prije prvog rođendana.
 7. Samo dva ili tri tjedna nakon početka hranjenja s povrćem može se dati djetetu okus mesa. Prvo, to će biti pileća juha od povrća, a tek tada možete dodati nasjeckani meso na pire krumpira. Djeca su također dobro poznata kuhana žumanjka od pile, od kojih se jedna petina može dati nakon nekoliko dana nakon uzimanja mesa.
 8. Čak i prije uvođenja mamca povrća, možete dati svom djetetu probati svježi voćni sok kao dodatak glavnoj prehrani. Voće se može početi davati zajedno s povrćem, dodajući pire krumpir u kašu, a zatim jednostavno davati obične voćne puree. Budite oprezni s alergijskim reakcijama, i ako se u nekom trenutku djetetovo tijelo prestane ponašati dobro, onda je najvjerojatnije u plodovima ili bobicama.
 9. Posljednja faza će biti postupno dodavanje prehrane kruha, počevši od deset mjeseci i riba. Usput, to je s ribom da djeca imaju probleme s trbuščićem, tako da možete malo pričekati samo organiziranjem jednog poznanika.

Kao rezultat toga, možete primijetiti da čak tri mjeseca prije godine vaša beba već ima tri komplementarne hrane umjesto GW ili hranjenja smjese. Jede kašu s voćem, juhu ili maslom povrćem i mesom, a također jede kiselo mlijeko kefir i sir. U pauzama pije svježi voćni sok, na što, usput, postoji izvrstan dodatak, kojeg djeca vole - meki keceri za bebe, koji se već mogu dati malim količinama djetetu. Počevši jesti svježe po mjesecima, do godine kada dijete već prima cjelokupnu potrebnu količinu vitamina i elemenata u tragovima koji će mu pomoći da postanu zdravi i snažni.

Raspored tablice o uvođenju komplementarne hrane

Da bismo vam olakšali pamćenje ili ispis gore navedenih pravila, pripremili smo vam stol za hranjenje komarovskog. Ove grafikone koji opisuju broj proizvoda i mjesece kada će uvesti ove proizvode vrlo će vam pomoći da ne izgubite i ne zaboravite zdravu i jaku bebu:

Ritty.ru

Ženski online časopis za lijepe dame

Pravila za uvođenje komplementarne hrane prema Komarovsky po mjesecima (tablica)

 • djeca
- 2015./8. 2015. 0 3715


Dijete nikada ne može jesti samo majčino mlijeko ili posebnu mješavinu: prije ili kasnije morat će ga naučiti jesti i drugu hranu. Uvođenjem nove prehrane dijete će dobiti hranjive tvari potrebne za rast i razvoj; hrana će pomoći oblikovati svoje vježbe za žvakanje i pripremiti desni za zubljivanje, kao i utjecati na razvoj fine motoričke vještine.

Dojenje Lure


Poznati dječji liječnik Yevgeny Komarovsky inzistira na tome da je uvođenje komplementarne hrane moguće samo kad dijete dođe u dobi od šest mjeseci. Predstavljamo prikorm prije - besmisleno, pa čak i štetno za dijete.

Činjenica je da ako majka jede uravnoteženu i ispravnu, onda dijete dobiva dovoljno hranjivih tvari iz svog mlijeka. Ako je dijete na umjetnom hranjenju, onda bi također trebao dobiti hranjive tvari. Kada beba bude pothranjena ili jednostavno nema dovoljno hranjivih tvari, tada je bilo potrebno usmjeriti napore kako bi se osiguralo da majka dobro jede, ili - odabrati odgovarajuće mrvice smjese i pribjeći se dodatku.

Istodobno, nije nužno uvesti dodatnu hranu kasnije, jer monotoni obroci za bebe starije od šest mjeseci mogu utjecati na njegov rast. Pravovremeno uvođenje komplementarne hrane ojačat će zdravlje djeteta, omogućit će mu da ispravno razvije psihološke i fizičke aspekte.

Potrebno je pravilno odabrati hranu za pravilno uvođenje komplementarne hrane i postupno i pažljivo uvesti bilo koju novost u dijete. Dr. Komarovsky savjetuje da započne s jednom gutljajem ili jednim žlicom, nakon čega će mu ponovno davati majčino mlijeko ili formulu. Nakon vrednovanja reakcije organizma mrvice - bilo da se spava, stolica, stanje kože i ponašanje mijenjaju, već možete povećati dozu.

Ako je sve dobro, možete postepeno povećati dozu hrane i pripisati joj dijete. Ako nešto nije u redu s novim proizvodom, nije vam se svidjela reakcija djeteta na nju, trebali biste prestati s pokušajem neko vrijeme. Ako dijete jednostavno odbija jesti - ne treba ga gurati.

Kada se iznenada pojave neke alergijske reakcije, uvođenje komplementarne hrane treba također odgoditi. Zapamtite da ne možete početi hraniti ako je dijete bolesno, a tri dana cijepljenja tri dana nakon toga.

Pravila za hranjenje Komarovskoga


Neki ljudi vjeruju da je potrebno ubrizgati iz povrća ili voća, a neke - da će kaša kuhana u majčinom mlijeku biti idealna. Međutim, Komarovsky je siguran da će kefir biti najkorisniji prvi proizvod za bebu: tijelo se navikne na mlijeko i stoga treba biti svjesna fermentiranih mliječnih proizvoda. Kefir sadrži bakterije koje imaju pozitivan učinak na imunološki sustav i sprečavaju razvoj crijevnih infekcija. Također, ovo piće smanjuje opterećenje na jetri mrvica i poboljšava probavne procese.

Dr. Komarovsky kaže da ujutro uvede novi proizvod, postupno i bez žurbe, zamjenjujući ih uobičajenim hranjenjem dječje dojke ili mješavine. Po prvi put, jedna ili dvije žličice kefira bit će dovoljne za bebu. Ako ih tijelo normalno reagira, tada će u budućnosti biti moguće povećati dozu - sve dok beba ne počne konzumirati do 150 ml kefira po hranjenju bez hranjenja s majčinim mlijekom ili formulom.

Oko tjedan dana kasnije, ako dijete nema nikakve reakcije na kefir i njegovo zdravlje je dobro, sigurno možete dodati svježi sir u svoju prehranu. Djeca od pola godine bit će dovoljna za 30 g sekunde dnevno, a dijete od devet mjeseci staro 50 g svaki. Ako dijete ne voli svježi sir, možete dodati malo šećera u njega - glavna stvar je ne pretjerivati.

Kada se dijete navikne na kefir i sir (Komarovsky kaže da traje 10 dana) i oni će već potpuno zamijeniti svoje jutarnje hranjenje majčinim mlijekom ili formulom, možete početi hraniti vratara. Riža, zobena kaša ili kaša od heljde (mana može biti unesena tek nakon osam mjeseci) na mlijeko (krava ili dojku, također možete koristiti smjesu) trebali zamijeniti bebe večernja hranjenja.

Shema uvođenja hrane prema Komarovsky


Dr. Komarovsky preporučuje uvođenje povrća ili voća u djetetovu prehranu tek do osmog mjeseca svog života, nakon što se zubi počnu rezati i barem jedan izlazi. A onda se morate početi hraniti sa decoctions, a tek onda - dajte djetetu povrće purees ili juhe. Za juhu, potrebno je odrezati mrkve, kupus i krumpir, kupus (po želji - luk), sipati kipuću vodu na temelju 100 g vode po 50 g povrća. Mješavina mora biti zatvorena poklopcem i stavljena na vatru, kuhati, dok se sve povrće potpuno ne kuha. Zatim je potrebno napiti juhu, a zatim ponovno kuhati, kada se ohladi - ulijte u bočicu. Prvoga dana uvođenja takve hrane, beba će imati dovoljno od 30 do 50 g juha, drugi dan - dvostruko više.

Ako dijete dobro reagira na povrće, možete mu dati juhu ili pire krumpir, postepeno povećavajući dozu do zamjene jedne hrane. Da biste načinili pire krumpir, stavite drugačije povrće u kipuću vodu, trljajte ih i dodajte sol i mlijeko (25 ml po 100 g povrća), a zatim - pobijediti sve i donijeti kuhati. U gotovom pire potrebno je dodati malo biljnog ulja - dovoljno za 3 g.

Za dva tjedna možete dodati žumance i meso jajeta. Na primjer, kuhajte ili kuhajte povrće ne u vodi, već u mesu (najbolje od svega - pileća) bujon. Zatim dodajte pire meso ili žumance u pire ili juhu.

Uvođenje komplementarne hrane s plodom moguće je tek nakon pojave prvog zuba - ako nije tu, tada dijete može dobiti sok, ali, naravno, ne može biti komplementarna hrana. Za stariju djecu možete dodati male komadiće voća u svoju žitaricu ili dati voćne puree ili velike komadiće koje možete sisati.

Za devet mjeseci dodatak treba već zamijeniti tri hranjenja. Prvo, to je kefir i sir, na koji možete dodati bebe kolačiće. Onda - to može biti nered. U drugom hranjenju dijete prima muža ili povrće s dodatkom mesa, žumanjka i biljnog ulja. Do deset mjeseci može već jesti juhu ne na mesu, već na riblju.

Glavna stvar je da budete oprezni kada započnete s hranom s hranom koju ste navikli: organizam koji se još uvijek formira, može se loše reagirati na njih.

Tablica uvođenja komplementarne hrane od dr. Komarovskog:

Dopunsko hranjenje Komarovo tijekom dojenja hranom u tablici

Shema prve hrane prema Komarovskom tijekom dojenja: pravila administracije i detaljne tablice po mjesecu

U prvih šest mjeseci beba života, njegovo tijelo treba posebnu uravnotežena dijeta. Sa zadatkom se savršeno nosi majčino mlijeko, zadovoljavajući sve potrebe djeteta u hranjivim tvarima, vitaminima i mineralima. Tijekom tog vremena, sazrijevanje probavnog i enzimskog sustava javlja se u tijelu djeteta, stvaranje neophodne crijevne mikroflore. U razdoblju od 5-6 mjeseci samo majčino mlijeko više nije dovoljno. Zbog pravovremenog uvođenja komplementarne hrane za GW i sheme preporučene od Yevgenya Komarovskog, formiraju se dječje hrane. Ona također pruža tijelu vlakna i dodatne minerale potrebne za tjelesnu aktivnost, proporcionalnu rastu i mentalnom razvoju.

Pravovremeno ispravno hranjenje dopušta bebu da ga aktivno razvije i uvodi u nove proizvode.

Osnovna načela hranjenja na Komarovsky

Da bi uvođenje komplementarne hrane bila sigurna za bebe i manje stresno za roditelje, treba slijediti nekoliko pravila:

 • Svaka inovacija u hrani treba biti postupno. Prvo, dati samo nekoliko žlica / gutljaje i hraniti ih mlijekom ili smjesom mlijeka.
 • Procjena djetetove reakcije na novi proizvod, koji uključuje promatranje ponašanja, spavanja, stolice i osipa kože. Povećanje količine injektiranog proizvoda moguće je samo ako nema negativne reakcije.
 • Ako imate bolne simptome proizvoda potrebno je upisati vrijeme da se zaustavi, a ne premjestiti na drugu nepoznatu hranu za bebe do ikakvih efekata obrnute reakcije.
 • Ne možeš nešto mrviti, ako je bolestan ili tijekom razdoblja profilaktičkih cijepljenja, tri dana prije i poslije postupka.
 • Ne biste trebali prisiliti dijete ako odbije novi proizvod. Njegovo tijelo najbolje zna što nedostaje.
 • Do 6 mjeseci, nije potrebno hraniti bebu ništa osim mlijeka. Pravilo se odnosi na bebe koje su dojene. Za umjetnike, vrijeme početka uvođenja komplementarne hrane iznosi 5-5,5 mjeseci, što je objašnjeno ranijim završetkom stvaranja enzimskog sustava.
 • Praktični žlice, bibs i druge naprave, jer je mamac - prijelaz na potpuno tekuće hrane za gust i heterogena, s grudica i drugim inkluzije.

Prvi dodatak, prema Komarovskom, trebao bi biti kefir i sir, jer oni podsjećaju na mlijeko u sastavu, što omogućuje djetetovo tijelo da se prilagodi mnogo lakše. Osim toga, ti proizvodi sadrže korisne bakterije koje omogućuju brzu apsorpciju hrane i kolonizaciju crijevne mikroflore, što će u budućnosti ubrzati prilagodbu drugim vrstama hrane.

Kada se mješovito hranjenje, dr. Komarovsky preporučuje da se počnu hraniti i fermentiranim mliječnim proizvodima, jer mješavina mlijeka zajedno s majčinim mlijekom dodatno opterećuje gušteraču i probavni sustav.

Star 6 mjeseci

U većini slučajeva, uvođenje komplementarne hrane za Komarovsky započeti u dobi od šest mjeseci. Redoslijed pet obroka za dijete u šest mjeseci naveden je u tablici:

Rokovi mogu varirati ovisno o određenom režimu dojenčeta, ali treba ga hraniti barem 5 puta dnevno. Jedan od hranjenja zamjenjuje se fermentiranim mliječnim proizvodima.

Za 6 mjeseci, samo jedan hranjenje zamjenjuje kefir, ostatak je na majčinom mlijeku ili mješavini

Ulazak kefira u izbornik bebe obavlja se u fazama. U početku se daje samo 3-4 čajne žličice, a ostatak bebe jede majčino mlijeko. Bolje je to činiti u prvoj polovici dana, a zatim gledati kako dijete reagira na novi prehrambeni proizvod. Ako je za ovaj dan stanje oštećenja ostalo normalno i nakon uzimanja kefira nisu zabilježene nikakve negativne posljedice, onda sljedeći dan možete udvostručiti dio, a zatim prema shemi, svaki put dajući dijete mlijeko ili formulu:

 • prvi dan - 10-15 ml;
 • drugi dan - 20-30 ml;
 • treći dan - 40-60 ml;
 • četvrti dan - 80-120 ml.

Kada jedan dio kefira dosegne 150-160 ml, treba ga dodati u sir, također postupno. Na prvi dan samo jedna čajna žličica, drugi - 2, i dalje na sličnom principu kao i iznos ne doći do 30 grama, što je norma sira za djecu 6-8 mjeseci, nakon 8, povećava se za 50 grama. Ovisno o preferenciji ukusa djeteta, slična mješavina kurd-kefir može se napraviti uz dodavanje male količine šećera. Kao rezultat toga, jedan od hranjenja postaje potpuno normalna hrana. Do 7 mjeseci treba slijediti ovaj ritam hranjenja.

Kada se tijelo prilagodilo prvoj etapi, možete dati bebu "želuca" jogurta i svježeg sira

Sedam mjeseci

Do dobi od 7 mjeseci, vrijeme je da se prebaci na drugo hranjenje s majčinim mlijekom. Najbolje je pokušati zamijeniti zadnji obrok prije spavanja (preporučujemo čitanje: kako zamijeniti majčino mlijeko nakon godinu dana - mišljenje Komarovskog). Ispod je tablica pet obroka dnevno za sedmoročljetnu bebu:

Koristiti za prvo hranjenje treba biti žitarica kuhana kuhana u mlijeku. Dr. Komarovsky smatra da je heljda, zobena kaša i riža kaša najprikladnija za hranjenje.

Način primjene žitarica sličan je unosu kefira: prvog dana, dijete jede 3-4 žličice, a ostatak jede majčinskim mlijekom ili mliječnom formulom, drugi dan dio žitarica povećava se dva puta. Kao rezultat, hranjenje treba biti dovršeno, bez dodatnog hranjenja s mlijekom ili mješavinom.

Za pravilnu pripremu mlijeka kaša, dijete će trebati:

 • mlijeko - 100 ml;
 • riža, heljda ili zobena kaša - 10 grama, oko 1,5 žličice;
 • kuhana voda - 20-30 ml;
 • šećer - pola žličice, možete i malo više okusiti.

Primarna hrana koja se temelji na kašiku mlijeka također se uvodi postupno - to je važno kako bi se isključili kravlji protein i razne alergije na žitarice.

Sam proces je vrlo jednostavan:

 • u kuhanoj vodi na sobnoj temperaturi, otopiti odgovarajući brašno i šećer;
 • rezultirajuća smjesa se postupno ulijeva u vruće mlijeko, dok ne prestaje miješati;
 • kuhajte 3 minute - ukusni puding je spreman.

Osam mjeseci

U dobi od osam mjeseci, vrijeme je da zamijenite treću hranidbu. Osim toga, količina svježeg sira već se može povećati na 50 grama. Korištenje tablice prikazuje pet obroka u ovoj dobi:

mlijeko kaša - 200 ml

Počevši ući u izbornu mrvicu povrća za vrijeme perioda komplementarnog hranjenja je poželjno kada ima barem jedan zub. Ako se u ovom dobu dijete ne može pohvaliti nikakvim mliječnim zubima, vrijedno je malo čekati uvođenjem povrća, ali zbog toga prisustvo zuba nije preduvjet.

Prije svega, kada hranite, trebate pokušati hraniti mrvice s povrćem bujona prema poznatoj shemi: 20-30 grama po prvi put i dvostruko posluživanje u drugoj. Na taj način možete lako otkriti djetetovu reakciju na povrće. Ako organizam mrvica uobičajeno uzima izvarak, dopušteno je davati juhe od povrća i pire krumpir, postepeno povećavajući svoj broj do punog dijela hranjenja.

Povrće sirovi su izvrsni za hranjenje bebe, ali također zahtijevaju pažljivo uvod u prehranu.

Nakon 2-3 tjedna hranjenja sa povrćem, možete pokušati uvesti meso. Vrijedno je započeti s kipućom juhu u mesnoj bujici. Prva juha je savršeno pileće meso. Nakon toga, ako nije bilo negativne reakcije, sitno nasjeckani meso treba dodati izravno juhu, a nakon nekog vremena 1/5 žumanjka kuhanog kokošjeg jaja. Važno je znati da do 12 mjeseci više od polovice žumance nije preporučljivo za dijete.

Recepti za juhu od povrća i pire krumpira

Na internetu je lako pronaći mnoge recepte s videozapisima ili jednostavno s detaljnim uputama za hranjenje bebe u skladu s načelima uvođenja novih proizvoda tvrtke Komarovsky. Među njima je i povrće. Za pripremu je potrebno krumpir, mrkva, luk, kupus. Da biste uzeli količinu povrća, trebate proporcionalno 50 grama povrća na 100 ml vode. Izbjegavanje povrća nije teško:

 1. Dobro pokupite sve sastojke.
 2. Izlijte kipuću vodu iznad njih i ostavite da pokriju. Nastavite kuhati sve dok se sav povrće ne kuha.
 3. Procijediti s gazom. Ponovno kuhajte.
 4. Spremni juhi prelijte u bočicu.

Za mazanje vaših mrvica ukusna mashed povrća, trebate:

 • povrće - 100 grama, od čega krumpir - 20 grama;
 • mlijeko - 25 grama;
 • biljno ulje - 3 grama.

Kuhanje slijed je kako slijedi:

 1. Dobro pokupite razno povrće. Dodajte u kipućoj vodi i stavite gulaš.
 2. U procesu gašenja, svaki put kad se voda vreli, dodajte kipuću vodu.
 3. Pecivo povrće mijesiti s vilicom sve dok glatka.
 4. Prelijte vruće mlijeko i sol u pripremljenu mješavinu. UmijeÅ¡ajte i ponesite kuhati.
 5. U dobivenom kovu dodajte malo biljno ulje.

Od devet mjeseci do godinu dana

Do godine dolazi konačni prijelaz na uobičajenu hranu, ali do 12 mjeseci, poželjno je ostaviti barem jedno dojenje. Nakon tog razdoblja, prema Komarovskom, više nema posebnog biološkog značenja za hranjenje djeteta s majčinskim mlijekom, no moguće je nastaviti hraniti s dojenčadi do jedne i pol do dvije godine. Sljedeće je pet obroka dnevno u dobi od 9 mjeseci do godine:

16. srpnja 2017. u 01:20

Za pripremu fermentiranih mliječnih proizvoda, uvijek pripremam fermentirane proizvode, sadrže sve bakterije potrebne za mikroflore. Ja naručujem Bakzdrav za sir i kefir, koji se može hraniti bebama od 6-8 mjeseci. Rezultati su puno bolji od mliječnih mješavina s hidratiziranim mastima. Zatim je dodao kašu i kašu, nije postojala konstipacija ili disbioza.

Dodajte komentar Odustani od odgovora

Upozorenje! Sve informacije na stranicama pružaju se samo kao referentne svrhe i služe samo u informativne svrhe. Za sva pitanja dijagnoze i liječenja bolesti potrebno je konzultirati liječnika radi konzultacija s osobom.

Korisnički ugovor
Kopiranje materijala s web mjesta bez pismenog dopuštenja administracije i aktivne veze http://vseprorebenka.ru je zabranjeno.

© "Sve o djetetu", 2016 - 2017

Sheme uvođenja komplementarne hrane prema Dr. Komarovsky

06:00 - 07:00 - Majčino mlijeko / mlijeko prilagođena formula

10:00 - 11:00 - Dječji nemasni kefir 150ml * + sir sirutki 30mg **

14: 00 - 15: 00 - Majčino mlijeko / mlijeko prilagođena formula

18: 00-19: 00 - Majčino mlijeko / mlijeko prilagođena formula

22: 00-23: 00 - Majčino mlijeko / mlijeko prilagođena formula

* Kefir se uvodi u prehranu djeteta kako slijedi. Prvi put dajemo 3-4 čajne žličice, nakon čega hranimo majčino mlijeko. Tijekom dana promatramo stanje djeteta i reakciju tijela na novi proizvod. Ako je sve normalno, onda sljedeći dan povećamo "dozu" dvaput i tako dalje (1. dan - 15-20 ml, drugi dan - 30-40 ml, treći dan - 60-80 ml, četvrti - 120-160 ml). Cijelo ovo vrijeme hranimo bebu s majčinim mlijekom.

** Da bi se postigao željeni rezultat (150-160 ml kefira), počinjemo dodavati kravlji sir u kefir. Prvi dan - 1 žličicu. Drugi su dvije žlice. Na taj način doseći ćemo do 30 grama (30 g za djecu od 6 do 8 mjeseci, 50 g za djecu stariju od 8 mjeseci). Kao rezultat toga dobivamo drugu hranu, potpuno zamijenjenu sa 150 ml kefira + 30 g svježeg sira. Mogu se dodati neki šećer. To ovisi o ukusu bebe. U sličnom ritmu (3-4 dojenje i 1 hranjenjem kefirom s kravljem sirom) živimo do 7. mjeseca.

06:00 - 07:00 - Majčino mlijeko / mlijeko prilagođena formula

10:00 - 11:00 - Dječji low-fat kefir 150ml + sir sir 30mg

14: 00 - 15: 00 - Majčino mlijeko / mlijeko prilagođena formula

18: 00-19: 00 - Majčino mlijeko / mlijeko prilagođena formula

22: 00-23: 00 - Mliječna kaša do 200 ml *

* Počinjemo zamijeniti drugu hranu - po mogućnosti posljednju, prije noći. Koristimo mlijeko i žitarice. Tri vrste najraznovrsnije - heljde, zobene pahuljice, riža. Shema uvođenja novog proizvoda je isti: prvi dan - 3-4 žlice + majčino mlijeko / adaptirana mliječna formula, drugi dan dva puta količina žitarica + majčino mlijeko / mlijeko i mlijeko formula i tako dalje. U konačnici, morate potpuno zamijeniti jedan hranjenje mliječnim žitaricama.

06:00 - 07:00 - Majčino mlijeko / mlijeko prilagođena formula

10:00 - 11:00 - Dječji nemasni kefir 150ml + sir svježeg 30 mg **

14: 00 - 15: 00 - juha od povrća ili povrće do 200 ml *

18: 00-19: 00 - Majčino mlijeko / mlijeko prilagođena formula

22: 00-23: 00 - Mlijeko kašu do 200 ml

* Zamijenite treću hranidbu. Vrijeme uvođenja voća i povrća u dječju prehranu trebalo bi se podudarati s pojavljivanjem barem jednog zuba kod djeteta. Ako postoji barem jedno - nema pitanja, započnite povrće. Ako ne, što je malo vjerojatno, pričekajte malo više.

Za početak provodimo probnu hranu sa juhu od povrća - trebate provjeriti kako dijete reagira na povrće. Prvi dan nudimo 30-50 g, na drugom - dva puta više. Ako je sve normalno, prebacimo se na juhu od povrća ili pire od povrća i, postupno povećavajući dozu, potpuno zamjenjujemo jedno od hrane sa povrćem.

Hranimo jelo od povrća za 2-3 tjedna, a zatim, po analogiji s povrćem, kušamo meso - kuhamo juhu ne u vodi, već u mesnoj bujonu (idealno - piletina). Ako nema problema, dodajte ugojeno meso izravno juhu, nakon još nekoliko dana, ponovno u juhu, - kuhani žumanjak kokošjeg jaja na početku 1/5 dijela, a zatim više. U svakom slučaju, prije dobi od jedne godine više od polovice žumance nije potrebno.

** Od tog razdoblja povećavamo količinu svježeg sira na 50 g.

06:00 - 07:00 - Majčino mlijeko / mlijeko prilagođena formula ***

10:00 - 11:00 - Dječji low-fat kefir 150ml + sir sir 30mg

14: 00 - 15: 00 - juha od povrća ili povrće do 200 ml *

18: 00-19: 00 - Majčino mlijeko / mlijeko prilagođena formula ***

22:00 - 23:00 - Mliječna kaša do 200 ml **

* Juha od povrća i pire od krumpira su najrazličitija - kako u sastavu povrća, tako iu vrsti mesa - nije baš masti. Pire krumpir s mlijekom i ribanim mesom. Od 10 mjeseci možete kuhati juhu ne na mesu, već na riblju juhu. Dijete dajemo žumanjku i biljno ulje (kao hranu, naravno, a ne žlicom).

** Mlijeko i žitarice najrazličitije. Dodajte komadiće voća.

Poželjno je hraniti bebu do godinu dana najmanje jednom dnevno s majčinskim mlijekom. Nakon godinu dana više nema posebnog biološkog značenja. Adaptirane mješavine mlijeka mogu se dati do 1.5 i do 2 godine - jednom dnevno.

Provođenje bilo kakvih "hranjivih" testova i inovacija, zapamtite: naš glavni zadatak je da beba ostane zdrava, a stariji dijete, manje opasni su mu prehrambeni pokusi.

Uvijek budite oprezni s genetski nestandardnim proizvodima (pradjed nije jesti, a mi ne trebamo). Djeca iz obitelji s niskim prihodima manje su vjerojatno da će se razboljeti, prvenstveno zato što nema dovoljno sredstava za prekomorske delicije.

Prikorm na Komarovskom

U prvim mjesecima života beba treba samo majčino mlijeko ili, u slučaju nemogućnosti dojenja, prilagođenu smjesu. Starije dijete već zahtijeva širenje prehrane koja se naziva komplementarnom hranom. Razmotrimo uvođenje komplementarne hrane na prehranu beba prve godine života s položaja poznatog pedijatara E. Komarovskog.

Razlike u dodatnoj hrani i prehrani

Ove dvije riječi mogu uzrokovati konfuziju zbog sličnosti, ali znače različite stvari. Ako dojenčad nema dovoljno majčino mlijeko i dobiva se dojenčad, ili životinjsko mlijeko ili mlijeko ženskog donora, takva se hrana zove dopuna. U ovom slučaju hranjenje djeteta naziva se mješovito. Ti proizvodi koji daju bebu u prvoj godini života, kao dodatak majčinom mlijeku ili smjesi, nazivaju se komplementarnom hranom. Oni su osmišljeni da poučavaju dijete do odrasle prehrane.

Rani utočište - koristi ili štetu?

Mladi roditelji suočeni su sa savjetima prijatelja, rođaka, pa čak i zdravstvenih djelatnika da počnu hraniti mnogo prije vremena koje je preporučila moderna medicina. Što stariji dijete postane, to će češće zvati preporuke za davanje sokova, žumanjaka, pire krumpira i druge namirnice.

Suvremeni roditelji trebali bi shvatiti da je rano uvođenje komplementarne hrane u prošlosti bilo uglavnom zbog činjenice da su mrvice rijetko dojene, a nadomjesci na majčinim mlijekom bili nepotpuni.

Najčešće, maleni su dobili razrijeđeno mlijeko krave koja je kuhana. Vitamini u takvoj prehrani bili su uništeni i beba je dobila mnogo hranjivih tvari. A kako bi se borila s hipovitaminozom, zaostajanje u debljanju i razvoju, anemija i drugi problemi, predložene su preporuke za davanje sokova, žumanjaka, pire od povrća od prvog mjeseca života. Također ne zaboravimo da je prodaja sokova, raznih žitarica, pire krumpira i druge dječje hrane vrlo ozbiljan posao. Znači, oznake na pakiranju koje proizvod može biti dani od tri ili četiri mjeseca, su prije svega korisnicima.

Danas, ako jedna majka s djetetom jede na uravnotežen i raznolik način, ili mrvica dobiva prilagođenu smjesu kao zamjenu za majčino mlijeko, nema potrebe za hranjenjem bebe ispod 6 mjeseci. Ako je mrvica manja, ima smisla usmjeriti napore roditelja da ne uvode komplementarne hrane, već da poboljša prehranu majke ili kupi kvalitetnu mješavinu.

Prednosti prethodnog hranjenja djeteta s drugim proizvodima osim mlijeka ili mješavine gotovo ne postoje, ali mnogi roditelji mogu vidjeti štetu. Prva je alergijska reakcija i probavni poremećaji. Stoga, roditeljima treba razmotriti pitanje vremena početka hranjenja na vrlo detaljan i uravnotežen način.

Uvodna pravila

 • Bilo koji novi prehrambeni proizvod koji će biti uključen u prehranu bebe treba biti vrlo pažljivo i postupno. Započnimo s jednom gutljajem i jednim žlicom, nakon čega hranimo uobičajenu hranu (majčino mlijeko ili formula). Nakon procjene reakcije - stolica, spavanja, stanje kože, ponašanje - doza se može povećati.
 • Ako se nešto upozori, proizvod bi trebao biti odgođen.
 • U slučaju kada se pojavile bolne manifestacije, nemoguće je uvesti nove proizvode prije nego što nestanu.
 • Ne možete davati djetetu novi proizvod tijekom bolesti, kao i tijekom razdoblja prije cijepljenja (3 dana) i nakon toga (3 dana).
 • Ako dijete odbija bilo koji proizvod, nije nužno inzistirati.

Koji proizvod počinje hraniti?

Mišljenja nutricionista i pedijatara o skupini proizvoda, koja bi trebala biti uvedena u prehranu djeteta, vrlo su različita. Pristaše uvođenja prve povrće kune tvrde da su bogate mineralnim solima, kao i vitaminima. Pristaše fermentirane mliječne hrane kažu da djeca loše reagiraju na drastične promjene prehrane, a fermentirani mliječni proizvodi razlikuju se od mlijeka mnogo manje od povrća.

Komplementarna strategija hranjenja za Komarovsky

Ulazak u mamac tijekom prirodnog hranjenja i unos mješavine je isti. Poznati pedijatar nudi praktičan pristup uvođenju nove hrane u dječji izbornik koji pomaže u sprečavanju neželjenih reakcija djeteta na novu hranu do maksimuma:

 • Ako dijete još nije pet mjeseci, ne treba nikakav mamac. Treba se pobrinuti za kvalitetnu prehranu majke, a ako majčino dojke nema dovoljno mlijeka, onda djetetu pružite dobru prilagođenu smjesu.
 • U pet mjeseci, bebe počnu mamiti, koji slabo gube na težini, kao i kod niskog hemoglobina. Ako je dijete zdravo s razvojem, ali i sa razvojem, početak komplementarne prehrane prenosi se 6 mjeseci. Također, malo kasnije, vrijedi početi mamiti bebe koje su imale alergije na hranu ili su koristile posebne mješavine.
 • Možete početi s fermentiranim mlijekom kao što je kefir. Najoptimalniji proizvod će biti dizajniran za dječju hranu. Mi ćemo ga uvesti u drugu hranidbu, koja se događa između 9 i 11 sati ujutro. Ovaj proizvod ne samo da će se apsorbira bolje od drugih hrane komplementarne hrane, već će također pružiti bebin tijelo zdravim bakterijama mliječne kiseline.
 • Po prvi put dosta tri ili četiri žličice jogurta. Nakon njega dijete mora dati majčinu dojku ili bocu mješavine. Gledanje bebe do kraja dana odmah primijetimo da li je moguće povećati dozu. Pobrinite se da je sve normalno, količina kefira udvostručena je sljedeći dan. Ispada da će prvi dan beba dobiti od 15 do 20 ml kefira, drugi dan već od 30 do 40 ml, sljedećeg dana - od 60 do 80 ml, a četvrti dan puni dio od 120 do 160 ml. U slučaju da se nešto s bebom promijenilo, a majka sumnja u kefir, pauziramo. Doziranje proizvoda nije povećano, a ponekad čak i smanjeno.
 • Od četvrtog ili petog dana možete dodati kravlji sir u kefir. Može biti kupljeni proizvod ili sami napravljeni. Za prvi dan, jedna žlica je dovoljna, drugi dan, dajte dvije žlice. Zato postupno povećajte količinu od 30 do 40 g za dijete od 6-8 mjeseci. I kefir i njegova kombinacija s svježim sirom mogu se zasladiti šećerom. Sve ovisi o okusu originalnog proizvoda i želji bebe da ima proizvod bez šećera.
 • Tijekom tjedna, jedno hranjenje će biti zamijenjeno mješavinom kefira (prosječno 150 ml) i svježeg sira (30-40 g) u potpunosti. U svim ostalim hranama beba će i dalje primati majčino mlijeko ili formulu. Podržite ovaj način još 3-4 tjedna, nakon čega nastavljamo s zamjenom drugog hranjenja.
 • Sljedeći feed, u kojem ćemo uvesti hranu, bolje je odabrati potonje (hranjenje prije spavanja). U njoj ćemo ući u kašu, poželjno heljde, rižu ili zobene pahuljice. Kaša može biti i kuhana majka neovisno od brašna i kupljena u trgovini. Kuhajte kašu u mlijeku (obična kravlja), iako bi najbolji izbor bile smjese za bebe starije od šest mjeseci. Budući da je gljiva izvor proteina gliadina i može uzrokovati crijevne bolesti kada je nepodnošljiva, savjetuje se da uđe u dijetu djeteta nakon osam mjeseci.
 • Do 8 mjeseci, dijete će biti potpuno zamijenjeno dva hranjenja. Dobiva kefir i sir u jednom hranjenju, u još jednom kaša, a još nekoliko puta mješavinu ili mlijeko iz majčine dojke. Morate saznati ima li beba barem jedan zub. Ako postoji zub, uvest ćemo povrće. Za suđenje hranjenje povrće kuhati bebu juhu. Pomiješajte mrkve, krumpir, kupus i luk, sipajte kipuću vodu (50 grama povrća će potrajati oko 100 grama vode), zatvorite poklopac i kuhajte dok se povrće potpuno ne rastopi. Procijedite juhu, ponovo kuhajte i ulijte u bočicu. Ova juha prvi dan dajemo dijete od 30 do 50 g, drugi dan - dvostruko više.
 • Ako beba reagira dobro na povrće, počnemo davati juhu ili pire krumpir, a povećavajući dozu stalno dok se ne zamijeni hranjenje. Za pire krumpir, pirjati razno povrće u kipućoj vodi, a zatim obrišite, dodajte malo soli i vruće mlijeko (25 ml po 100 g povrća), a zatim ih trebate pobijediti i ponovo kuhati. U gotovom pire potrebno je dodati 3 g biljnog ulja.
 • Nakon dva ili tri tjedna hranjenja povrća pokušajte uvesti meso. Umjesto vode, dodajte juhu (po mogućnosti pileći) povrću, a zatim dodajte meso juhu ili pire, što će biti u otrcanom stanju. Nekoliko dana kasnije, u istoj juhi ili pire, možete dodati 1/5 žumanjka iz piletina, koji je teško kuhano.
 • Plodovi također počinju ulaziti nakon pojave prvog zuba. Ako još nema zuba, dajte bebama sok. Koriste se kao dodatak formuli ili dojenju i nisu namijenjeni zamjeni hranjenja. Starija djeca mogu dodati voće u kašu, dati voćnu kvasu i sisati na velike komade.
 • Do 9 mjeseci dodatak će već zamijeniti 3 hranjenja. U jednoj od njih dijete dobiva kašu, što može biti vrlo različito. U drugom hranjenju daju juhe ili jela od povrća s dodatkom bilo kojeg mršavog mesa, kao i žumanjka i biljnog ulja. Nakon hranjenja dijete dobiva sok. Još jedno hranjenje je kefir s kravljim sirom, kojem već možete dodati kolačiće za bebe. U ovom trenutku, bebi se može ponuditi krišku kruha i od 10 mjeseci, kako bi se koristila juha, a ne meso, ali riblja juha.

Mamac i zdravlje

Kada roditelji eksperimentiraju s dječjom hranom, uvijek bi se trebali sjetiti zdravlja bebe. Što je stariji dijete, to će lakše donijeti inovacije izborniku. S proizvodima koji ne rastu u vašoj regiji i nisu karakteristični za prehranu u vašoj regiji, trebali biste biti vrlo oprezni.

Također je važno ne zaboraviti da je kod beba jetra prilično slaba i ranjiva orgulja. Ona u potpunosti "dozrijeva" samo u dobi od dvanaest godina. A budući da su proizvodi na koje je dijete imalo reakciju prije nego što sazrijeva jetra, dijete ih obično percipira. Kao što baka kaže, dijete "prerasta". Dakle, ako vaše dijete negativno reagira na čokoladu ili mandarine, to ne znači da će se morati suzdržati od tih proizvoda tijekom cijelog svog života.

Za više informacija o svim tim nijansama, pogledajte prijenos Dr. Komarovsky.