Vjerodostojno mišljenje: pravila hranjenja umjetnom hranom od Dr. Komarovskog

Zdravlje

Dopunsko hranjenje novorođenčeta na umjetno hranjenje ključna je faza u kojoj roditelji imaju ogroman broj pitanja. Što ulazi u prehranu prije voća ili povrća? Od koje dobi, koja doza?

Odgovore na njih mogu se naći kod renomiranog pedijatara i voljenog liječnika mnogih majki E. O. Komarovsky. Ima svoje mišljenje o značajkama i pravilima uvođenja prve komplementarne hrane.

Zašto je to važno?

Glavna svrha komplementarne hrane je prilagodba i navikavanje djetetova tijela na novu hranu. To znači da dijete postupno prima različite hrane pored uobičajene poznate prehrane - smjesu. Mišljenja pedijatara o hranjenju mogu se razlikovati, a roditelji se suočavaju s teškim izborom - kome biste trebali slušati?

Hranjenje prema Komarovskom ima vlastite nijanse i suptilnosti koje bi trebale proučavati sve majke koje su odlučile prehraniti svoju djecu prema sustavu tog stručnjaka.

Kada je bolje uvesti prvu hranu za odrasle?

Ovo je prvo pitanje na koje se majka suočava kad njeno novorođeno bebe počne odrasti. Prva godina dječjeg života u pedijatriji važan je korak, a pravilna prehrana od velike je važnosti. Yevgeny Olegovich vjeruje da ako se dijete normalno razvilo do dobi od šest mjeseci i da nema odstupanja, onda ne treba dodatnu hranu, osim za dojenačku formulu.

Dr. Komarovsky tvrdi da je 6 mjeseci idealno doba za umjetnog umjetnika kada je vrijeme za početak dodavanja nove hrane u prehranu.

Također, spremnost djeteta da mamac može biti procijenjena po nekoliko kriterija:

 1. od rođenja, težina se udvostručila;
 2. vještina samodjelovanja;
 3. mogućnost držanja objekta s dva prsta;
 4. pokazujući zanimanje za novu hranu;
 5. hrana nije gurnuta jezikom;
 6. beba se može odbiti ako ste puni ili ne želite isprobati proizvod.

Pro i kontra

Pros:

 • Točno pridržavanje preporuka liječnika i uvođenje komplementarne hrane prema njegovim pravilima jača zdravlje djeteta, aktivno se razvija fizički i psiho-emocionalni. Balansirani skup novih proizvoda koji Komarovsky predlaže uvesti u posebno razvijenu shemu omogućuje djetetu da dobije sve potrebne hranjive tvari u skladu s njegovom dobi.
 • Beba počinje stvarati nove vještine. On uči držati žlicu i usmjeriti ga u usta, prerastu hranu kroz hranu, razvijajući taktilne senzacije. Žvakanje hrane pomaže djetetu da pripremi gumu na početku pojave prvih zuba. Kada mrvica drži proizvode u rukama ili čak igra s njima, brzo se razvijaju fine motoričke sposobnosti.

kontra:

 • Ako roditelji ignoriraju i krše osnovna pravila hranjenja djeteta - umjetnik, to može utjecati na njegovo zdravlje i razvoj. Kada unesete proizvode nakon šest mjeseci, beba ne razvija pravovremene vještine za žvakanje i fine motoričke sposobnosti. Neodgovarajuće prehrambene mogućnosti mogu dovesti do nedovoljnog povećanja težine i zaostajanja.
 • Uz rano uvođenje komplementarne hrane, nepoznata hrana će uzrokovati dijete više zla nego dobro. Prije dobi od šest mjeseci, tijelo još nije spremno za apsorpciju nove namirnice, a komplikacije mogu nastati u obliku jakih alergijskih reakcija, probavnih poremećaja, pogoršanja zdravlja i raspoloženja djeteta.
 • Roditelji trebaju obratiti pažnju na komplementarnu hranu, nemoguće je potruditi taj proces, postupno je i oprez su važni, svaka nova akcija treba pažljivo izvagati i razmisliti.

Uvodna pravila

Evgenij Olegovich preporučuje da počnu mamiti glatko i pažljivo. U prvoj polovici dana treba isprobati novi proizvod, budući da tijekom ostatka vremena možete gledati bebu i lako pratiti moguće pojave negativnih posljedica u obliku osipa, svrbeža, kolike, proljeva.

Bolje je započeti s pola žličice, postupno povećavajući svaki dan na potrebnu količinu. U slučaju alergija ili poremećaja crijeva, novi proizvod treba otkazati 3-4 tjedna, a zatim pokušajte ponovno pod pomnom roditeljskom kontrolom.

Proizvodi trebaju biti svježe pripremljeni i ponudeni djetetu u zasebnom čistom spremniku.

Vrlo je pogodno hraniti dijete posebnom plastičnom ili silikonskom žlicom, ne povrijediti djetetovu nježnu gumu.

Ovi savjeti podudaraju se s većinom pedijatara, ali Komarovsky ima svoje principe:

 • Hrana mora biti mono-komponenta.
 • Ako je dijete bolesno, onda je bolje odgoditi mucanje do potpunog oporavka i ne biste trebali probati novu hranu 3 dana prije i poslije cijepljenja.
 • Smirena i ležerna atmosfera je važna, a dijete će se osjećati sigurno, opušteno i bit će spremno prema percepciji nepoznatih proizvoda.
 • Izbornik treba proširiti postupno, idealno trajanje za primanje jedne vrste proizvoda je 5-7 dana, samo tada možemo nastaviti do sljedećeg.
 • Mamac se daje na prazan želudac, a bebu treba hraniti mješavinom.
 • U slučaju odbijanja hrane, nemoguće je inzistirati i prisiliti dijete da jede jedan dio, morate prestati s hranjenjem i izvršiti sljedeći pokušaj za nekoliko dana.

Umjetna pravila hranjenja za Komarovsky

Nema prave alternative za majčino mlijeko. Ako su bebe lišene punog prirodnog hranjenja, morate tražiti zamjenu za univerzalni proizvod. Stručnjaci su razvili umjetne mješavine i sheme, kao što je "umjetno hranjenje Komarovsky", pomažući mlade majke da se nose s poslom prebacivanja na alternativnu prehranu. To je neophodna mjera, bez obzira na razlog - nedostatak majčinog mlijeka ili odbijanje djeteta od prirodnog hranjenja.

Osnovno načelo Komarovskoga sustava

Racionalno korištenje dojenačke formule i postupno uvođenje komplementarne hrane prema planu umjetne hranidbe odobrili su pedijatri, među kojima i poznati liječnik E. Komarovsky.

Svaki stručnjak ima svoje mišljenje o ovom pitanju. Ali zadatak nije pronaći nedosljednosti i razlike, već sažeti dragocjeno iskustvo i navesti glavne preporuke. Ove preporuke bit će korisne za bebe i umjetne namirnice.

Prema Yevgenija Komarovskog, crijeva bebe spremni su za dopunsko hranjenje sa umjetnom hranom u dobi od šest mjeseci, kao i dojenjem. Osnova umjetne prehrane vrhunske kvalitete obično se koristi visokokvalitetnom mliječnom formulom.

Komarovsky upozorava da nije potrebno žuriti i prenijeti umjetnog umjetnika na "odraslu hranu" od prilagođenih smjesa. Beba crijeva sve do n mjeseci nije potpuno formirana. On nije spreman probaviti grubog vlakna povrća sok fruktozu umjesto laktozu mliječni proizvodi, žitarice škroba ugljikohidrata i više proteina vrsta na određeno vrijeme.

Lure se postupno uvodi, uz minimalne doze, kako bi se tijelo naviknulo na novi proizvod, a dijete na novi ukus. Alternativno, u prehrani umjetnoga se uvodi:

 • jogurt;
 • sir;
 • žitarice;
 • sokovi i voće;
 • žumanjka jajeta
 • mršavih riba;
 • juha od mesa ili pire krumpira.

Poznati pedijatar E. A. Komarovsky preporučuje da se ne žuri s povrćem i voćem sve dok prvi zub ne prođe kroz dijete. To je glavni znak da se njegovo tijelo priprema za apsorpciju čvrste hrane.

Ali, uz žurbu s mamcem, drugi ekstrem dolazi kod mladih majki. Ovo je odbijanje da se mami što je dulje moguće, ako se mješavina mlijeka dobro percipira umjetni umjetnik. Objašnjenje je vrlo jednostavno - navikli su na kuhanje smjesa i ne razmišljaju o tome kada treba uvesti komplementarne hrane.

Postupak pripreme umjetne nadomjestaka za majčino mlijeko je vrlo jednostavan, a morate se zabrljati s hranom. No, potrebno je naučiti jednostavnu istinu - od dojki ili umjetnog hranjenja morat će na kraju odustati od prehrane odraslih. Da, svaka uravnotežena smjesa ne može u šupljoj mjeri kompenzirati sastav prirodnih proizvoda.

Previše ranog mamca - od 4,5 mjeseca, kao što sugeriraju neki pedijatri za bebe na umjetnoj hrani. No, dr. Komarovsky kaže - razmisli o tome je li gastrointestinalni trakt djeteta spreman za takvo opterećenje bez proizvodnje odgovarajućih enzima? Kako se ne bi zbunili s doziranjem i optimalnim vremenom za uvođenje novih proizvoda, najlakši je način koristiti sheme i tablice umjetnog hranjenja od dr. Komarovskog.

Svaka majka ima pravo izabrati koju shemu će jesti, no vrijedno je slušati savjet poznatog stručnjaka iz mnogih zemalja koji ne daju prazne savjete. Neke majke koje ne znaju vjeruju da postoji dojenje i hranjenje u obliku mliječne formule i žitarica. No, dr. Komarovsky razlikuje prirodnu dječju hranu i umjetno hranjenje. A dodatna hrana koju prima beba do godine dana odnosi se na komplementarnu hranu.

Glavna pitanja mladih majki o umjetnoj hrani

Kako kombinirati majčino mlijeko i uravnotežene mješavine?

Prema mišljenju dr. Evgenije Komarovskog, ako je količina majčinog mlijeka ne više od 1/5 dnevnog volumena djeteta, tada se može smatrati umjetnikom. Bez obzira koliko majčino mlijeko, ništa ga ne može zamijeniti, tako da ga beba hrani 100%. Nijedna smjesa ne može biti bolja od prirodne hrane dojenčadi.

Što je bolje - umjetne smjese ili mlijeko (krava i kozje)?

Jednom u selima, u nedostatku majčino mlijeka, djeca su hranjena na kozje i kravlje mlijeko. Bake koji su odrastao u selu ostaju sljedbenici takvog hranjenja. No, dr. Komarovsky zagovara suprotnu poziciju.

Suvremena medicina dokazala je da mlijeko domaćih životinja ima drukčiji kemijski sastav. Sadrži 6-9 puta više kalcija i fosfora, te je taj višak teško ukloniti za djecu, posebno prije dobi od jedne.

 1. Do 12 mjeseci kravljeg ili kozjeg mlijeka nije poželjno.
 2. Od 1 do 3 godine može se povremeno davati djeci malo po malo, dodajući osnovnu smjesu na mješavine, uglavnom u obliku žitarica, gdje se razrjeđuje.
 3. Nakon 3 godine, mlijeko se daje djeci na zahtjev roditelja.

Zašto se kozu i kravlje mlijeko ne preporučuje za bebe?

Osim visokog sadržaja fosfora i kalcija, ovaj proizvod je različito oblikovan u želucu. Ako kozje i majčino mlijeko tvore male grudice u probavnom traktu, kravlje mlijeko tvori gustu grumenicu. Teško je regurgitirati dijete, a to stvara određenu nelagodu.

Kako postupati s činjenicom da je dijete primilo majčino mlijeko druge žene?

Dr. Komarovsky jasno razlikuje pojmove "medicinska sestra" i "donorsko mlijeko". Glavni problem je u procesu prijenosa posuđenog proizvoda i njegove sterilnosti. Nitko ne može dati jamstvo u čistoći medicinske sestre, da dobro jede, da je proizvod za bebu isporučen u sterilnim posudama. Najgore od svega, ako se davateljsko mlijeko isporučuje s udaljenosti, pohranjeno u hladnjaku, kuhano ili sterilizirano - u tome nema definitivno ništa korisno. O svemu drugom, takvo hranjenje je apsolutno normalno.

Kako su umjetne mješavine bolje od kravljeg i kozjeg mlijeka?

Glavna prednost prilagođenih smjesa je usklađenost s WHO (Svjetska zdravstvena organizacija) standarda u pogledu postotka tih ili drugih komponenti. Takva se ravnoteža smatra nedužnim za djecu, a svi proizvođači dječje hrane moraju se pridržavati ovih standarda.

Danas postoji mnogo različitih mješavina, ali njihov sadržaj je otprilike isti - proteini, masti, vitamini, ugljikohidrati, kalcij, fosfor, šećer. Ponekad se mliječni protein više podijeli, a šećer ili fruktoza mijenja laktozu, kao u majčinom mlijeku. Postoje mješavine:

 • prilagođen,
 • djelomično prilagođeno;
 • sljedeće formule (stariji od 12 mjeseci).

Bolje je kad dulji period djeteta daje uobičajenu mješavinu, a bez potrebe za njima ne bi trebalo mijenjati. Ako vam je neugodno reakcija djetetova tijela na umjetno hranjenje, Komarovsky preporučuje mijenjanje smjese.

Trebam li se prebaciti na posebnu prilagođenu smjesu?

Dječja hrana je podijeljena po dobi:

 • Smjesa broj 1 - do šest mjeseci;
 • Smjesa broj 2 - do godine dana;
 • Smjesa broj 3 - više od 12 mjeseci.

Tu su i hipoalergijske smjese, niske laktoze, za oslabljenu djecu - za ubrzano povećanje težine. Mora biti propisana od strane liječnika, jer samo on može znati ima li beba alergijska reakcija na laktozu ili problem s kvarom proteina.

Je li mješavina potrebna beba nakon godinu dana?

Dr. Komarovsky ne inzistira na tome da nakon artefakata, nakon 12 mjeseci i dalje daju smjesu, možete se prebaciti na pakirano mlijeko. Ali nitko ne može jamčiti kvalitetu kupljenog mlijeka, au tom smislu smjesa je bolja od mlijeka. Nakon 3 godine, možete dati bilo kakvo kvalitetno mlijeko.

Je li hrana za umjetne životinje i djecu različita na prirodnom mlijeku?

Nema puno razlike u hrani, osim samog mlijeka, sve preporuke za hranjenje su jednake. Balansirane mješavine sadrže sve što vam je potrebno, pa dijete ne treba prikorm do 6 mjeseci.

Je li apsolutna sterilizacija boce za hranjenje potrebna?

Zašto djeca često dobivaju prekomjernu težinu od mješavina?

Teško je za dojenčad, posebno oslabljeno, da sisanje cijelog volumena mlijeka iz dojke, lakše je jesti iz bradavice. Tijekom vremena kad dijete usisava čašu mlijeka, iz boce možete isisati još jednu i pol puta više mješavine.

Uvođenje komplementarne hrane djeci prve godine života

Dugo vremena u našoj zemlji postojala su zakonska odredba za rano uvođenje komplementarne hrane od 3 tjedna djetetovog života. Razlog za to bio je izjava o potrebi rane subvencije vitamina, dijetalnih vlakana i vlakana kako bi se poboljšala probava. Ovaj sustav uvođenja komplementarne hrane određen je vrlo širokom distribucijom umjetne hranidbe, koja se uglavnom nije prilagodila ženskom mlijeku (bifidus-kefir, riža ili heljda, iz industrijskih smjesa - "Baby" ili "Baby"). Uključivali su nemodificirani protein kravljeg mlijeka, ugljikohidrati uglavnom su predstavljeni saharozom i glukozom, a masti su mješavina zasićenih i nezasićenih masnih kiselina uglavnom dugih lanaca. S obzirom na to, djeca su često razvila fermentopatiju, poremećaje intestinalne mikrobiocenoze, alergijskog dermatitisa, anemije i rakova. Smanjiti negativan utjecaj predloženog vrlo spora uvođenja proizvoda (počevši od kapi - kao da "priprema" crijeva) i vrlo rano - za najbržu zamjenu osnovne mliječne formule.

Shema uvođenja komplementarne hrane izgledala je kako slijedi: počevši od 3 tjedna, predloženo je ubrizgavanje sokova (od kapi), zatim - biljka izgaranja, postupno dodavanje jedne komponente kako bi "navikla" dijete na te proizvode. U roku od 2 mjeseca, u 3 - kefir, u 4 - kaša, u 5 - povrtnim kravama i svježim sirom, zatim - jaje, u 7 mjeseci - meso i kekse.

A ako se promjena komplementarne hrane, brzina njihova uvođenja u drugu polovicu prve godine života u djece razlikovala blago u različitim zemljama, tada takvo rano uvođenje komplementarne hrane u prvoj polovici nije imalo analoga u svijetu. Epidemiološke studije provedene od strane WHO u razdoblju od 1999. do 2002. godine, s ciljem utvrđivanja uzročnih čimbenika prevalencije gastroenteroloških, alergijskih i imunoloških bolesti među djecom i odraslim osobama, otkrili su da je jedan od vodećih uzroka tih bolesti rano uvođenje komplementarne hrane.

Suvremeni stavovi o uvođenju komplementarne hrane temelje se na proučavanju fiziologije razvoja organa i sustava djeteta, njegove spremnosti da percipiraju novu hranu.

Pravovremeno uvođenje pravilno odabrane komplementarne hrane pomaže poboljšanju zdravlja, poboljšanju nutritivnog statusa i fizičkom razvoju dojenčadi i maloj djeci tijekom razdoblja ubrzanog rasta i sazrijevanja.

Tijekom cijelog razdoblja uvođenja komplementarne hrane za životinje, majčino mlijeko ili zamjena mješavine mora ostati glavni proizvod koji konzumira dojenče.

Postupno širenje prehrane djeteta i dodavanje komplementarne hrane majčinom mlijeku (ili njegovim nadomjescima) su:

 • potreba nadopunjavanja rastućeg deficita u tijelu energije i brojnih hranjivih tvari (bjelančevina, željeza, cinka itd.), čiji unos s majčinim mlijekom ili nadomjescima nakon 4-6 mjeseci postaje nedovoljan;
 • svrhovitost širenja prehrane zbog biljnih sastojaka, raznih vrsta ugljikohidrata, masnih kiselina biljnih ulja i elemenata u tragovima;
 • potreba uključivanja u prehranu koja je gustoća od mlijeka, hrane za razvoj probavnog sustava, aparata za žvakanje i poticanju crijeva.

Dopunska hrana može se podijeliti u dvije kategorije. Prijelazna hrana je komplementarna hrana koja je posebno dizajnirana da zadovolji specifične prehrambene i fiziološke potrebe djeteta. Hrana iz obiteljskog stola, domaća hrana - to su komplementarne namirnice koje se uvode u dijetu malog djeteta i bliske su složenosti onima koje konzumira ostatak obitelji.

Sposobnost pojave krute hrane zahtijeva sazrijevanje neuromuskularnih, probavnih, urinarnih i imunoloških sustava.

Do 4 mjeseca dojenčad nema neuromuskularnu koordinaciju koja je potrebna za stvaranje hrane za hranu, prenosi ga u usmeni dio ždrijela i proguta ga, tako da uvođenje polučvrstih hrane nije fiziološko prije tog vremena.

Probava i apsorpcija. Upotreba komplementarne hrane je poželjna tek nakon što su probavni enzimi želuca, crijeva i gušterače potpuno zreli. Različite djeca, ovisno o stupnju morfološke i funkcionalne zrelosti, nasljednih faktora, enzimi početi u potpunosti raditi u različito vrijeme, ali ne ranije od 4 mjeseca. Zato je rano uvođenje komplementarne hrane povezano s pojavom crijevne disfunkcije.

Renalna funkcija. Pod opterećenjem otapala na bubrezi podrazumijeva se ukupna količina otopljenih tvari koja se mora izlučiti bubrega. To su komponente hrane koje se ne mogu metabolizirati - uglavnom elektroliti: natrij, kalij, klor, fosfor, apsorbira se više od potreba tijela - i konačni proizvodi metabolizma, naročito spojevi dušika. Potencijalno opterećenje otopljenih tvari u bubrezima je otopina endogenog i hranjivog podrijetla koji se mora izlučiti u urinu. Definiran je kao zbroj četiri elektrolita (natrij, klor, kalij, fosfor) plus otopine dobivene kao rezultat metabolizma bjelančevina, što obično čini više od 50% potencijalnog opterećenja bubrega.

Majčino mlijeko ima najmanji mogući opseg "osmotski aktivnih tvari" na bubrege - 93 mosmol / l, dojenčeta - 135 mosmol / l. Uvođenjem hrane, opterećenje se povećava dva ili više puta. Oblikovanje bubrežne funkcije događa se oko 4 mjeseca, a kod djece koja su podvrgnuta kroničnoj intrauterini ili postnatalnoj hipoksiji, a kasnije (približno 6 mjeseci). Dakle, s ove točke gledišta, uvođenje komplementarne hrane nakon 4-6 mjeseci je sigurno.

Imunološki sustav Nemasna intestinalna sluznica dojenčadi je iznimno osjetljiva na djelovanje enteropatogenih mikroorganizama i osjetljiva je na antigene sadržane u hrani. U prvim mjesecima života, kada imunološki sustav crijeva još nije razvijen, nespecifični zaštitni čimbenici, koji uključuju majčino mlijeko, igraju ključnu ulogu u održavanju zdravlja djeteta. Osim toga, crijevni zid tijekom ovog perioda djetetovog života je dobro propusljiv za makromolekule, posebno alergene hrane. Pod utjecajem limfocita i djelomično hidroliziranog imunoglobulina G mlijeka, crijevni limfoidni sustav (GALT-Gut povezan limfoidno tkivo) sazrijeva, što nije samo glavni faktor obrane, već također smanjuje propusnost crijevne stijenke. Potencijalni antigeni uključuju proteine ​​soje, gluten, proteine ​​kravljeg mlijeka, jaja, ribu, itd. Dakle, ranije se ti proizvodi uvode, to je veći rizik od izloženosti antigenu.

Posebna pozornost treba posvetiti činjenici da takav antigen može biti soja protein, smjesa na temelju koje se često propisuje kada se promjene kože dogode, bez obzira na njihovo podrijetlo. Mješavine na bazi soje trebalo bi davati samo pod uvjetima netolerancije na protein kravljeg mlijeka i uz obveznu kontrolu individualne reakcije djeteta.

Uvođenje komplementarne hrane u djece prve godine života

Uz uvođenje komplementarne hrane u djece u prvoj godini života treba uzeti u obzir broj odredbi.

 • Svako dijete može imati pojedinačni odgovor tolerancije.
 • Vrijeme svakog uvođenja komplementarne hrane može varirati za svako dijete u roku od 1-2 mjeseca.
 • U razdoblju kada je dijete bolesno, izrekao je "crijevnu koliku", tj. Do 4 mjeseca, uvođenje komplementarne hrane je izuzetno ispunjeno "slomom".
 • Kod dojenja, uvođenje komplementarne hrane može se pomaknuti za 2 mjeseca i početi uvoditi nove proizvode nakon 6 mjeseci.

Vrijeme uvođenja komplementarne hrane u našoj zemlji i dalje je nešto drugačije od svjetskih standarda i WHO preporuka. Na primjer, WHO preporučuje ne uvoditi komplementarne hrane do 6 mjeseci, a nakon 6 mjeseci, dodajte novu hranu na prehranu dovoljno brzo. Domaći stručnjaci (I.Ya. Kon i sur., 2000) preporučuju uvođenje prvih dodataka od 4 mjeseca i sporije. Čini se neprimjereno razmotriti vrijeme uvođenja komplementarne hrane kao neku vrstu dogme. Treba uzeti u obzir pojedinačne karakteristike djeteta. Dakle, kada dojite, ako majka ima dugoročno postavljanje dojenače, dobar fizički i psihomotorni razvoj djeteta, možete početi hraniti hranu za 6 mjeseci. Uz umjetno hranjenje, svibanj biti poželjno zadržati uvođenje novih proizvoda od 4 mjeseca. Ako u obitelji postoji alergijska predispozicija, manifestacije dermatitisa kod djeteta, uvođenje komplementarne hrane može biti nešto odgađano, kao i, primjerice, dugoročno nestabilna stolica ili kasni početak enzima.

Prvi mamac - voćni sok i pire. U Rusiji je tradicionalno pire od jabuka, bolje od blage "šljive" jabuke: ima manje ekstraktivnih tvari. Poželjno je da je jabuka zelena ili žuta. Možete koristiti "industrijski" pire krumpir, posebno u zimsko-proljetnom razdoblju. Oni su ne manje korisni i sadrže potrebne vitamine i prehrambene vlakna. Sastav sokova uključuje ekstraktivne tvari koje aktivnije utječu na crijeva. Pitanje o tome što unijeti na početku - sok ili pire, može se riješiti pojedinačno. Sljedeći plod može biti banana, a zatim marelica, šljive (sve u obliku pire krumpira). Vrlo je dobro koristiti kombinacije - jabuka-tikvice ili bundeve. Kod 4 mjeseca, ti proizvodi su gotovo sigurno, a za 1-1,5 mjeseci vrlo su vjerojatno da će uzrokovati alergijske reakcije, manifestacije kože ili povećanu bol u trbuhu.

Voće, povrće i voće i povrće purees i sokovi mogu se pripremiti od jedne ili dvije vrste voća, kao i mješavine voća i povrća. Sokovi se mogu razjasniti i s pulpom. Sok celuloze uvodi kasnije od pročišćena, iako oni sadrže biljna vlakna koja potiču crijevnu peristaltiku, te se može koristiti kao metoda za liječenje opstipacije.

Osnovna pravila pri korištenju sokova.

 • Oznaka treba navesti minimalnu dob odakle možete dati sok, ali možete ga davati starijoj djeci.
 • Uvijek biste trebali početi s sokovima koji sadrže jedan voće ili povrće. Nije preporučljivo započeti s grožđem, mrkvom, sokom iz egzotičnog voća.
 • Nemoguće je istovremeno uvesti nekoliko vrsta sokova, jer u tom slučaju teško je odrediti na kakav sok, dijete je razvio ovaj ili onaj reakcija. Trebao bi započeti s minimalnim iznosom unosa sokova, pažljivo gledajući dijete. Potrebno je pratiti postoje li promjene u stolici, povećanu bol u trbuhu, crvenilo kože. Ako se pojave ti simptomi, ova vrsta sokova treba biti otkazana. Reakcija na sok može biti odgođena s povećanjem volumena. Sljedeća vrsta soka može se dati djetetu tek nakon što je prethodno potpuno upisano. Kasnije ćete početi ulaziti u sok (ne prije 4 mjeseca), manje negativne reakcije.
 • Nakon uvođenja jednokomponentnih sokova, možete započeti uključivanje u prehranu višekomponentnih, ali to je bolje nakon 6-7 mjeseci. Rajčica i sokovi od grožđa najčešće uzrokuju negativne reakcije, pa je stoga bolje davati djetetu djetetu do godine dana. Također koristan sok od divljih bobica, naranče. Bolje je koristiti marelicu, krušku, sok od šljiva.

Sastav pire od voća i povrća može uključivati ​​samo voće i povrće, ili njihovu kombinaciju s formativnim komponentama - škrob, brašno, zgušnjivači. Voće sirovi mogu biti jednostruka i višekomponentna. Principi uvođenja pire krumpira isti su kao kod uvođenja sokova.

Voćni sirovi mogu biti različitih stupnjeva homogenizacije - potpuno drobljeni, fino i grubo tlo. Ova podjela odgovara fazi uvođenja proizvoda i priprema djeteta za korištenje krute hrane. Osim čistih purea voća ili povrća, trenutno su kombinirani proizvodi dostupni na tržištu, na primjer s dodavanjem jogurta ili kaše. Korijen treba im dati vremena odgovara razdoblju primjene druge komponente, odnosno, razdoblje uključeni u prehrani mliječnih proizvoda -.. U prvom slučaju, i žitarice - u drugoj.

Voće i povrće su uvijek ukusni, slatki i uvedeni su kao plodovi kvasca.

U budućnosti će se uvesti manje ukusne povrće, koje treba postepeno podučavati djetetu. Sa svojim uvodom potrebno je uzeti u obzir sastav, kao i individualnu reakciju djeteta na sastav pire krumpira. Uvođenjem povrtne kaše treba početi s onima koji se sastoje od minimalnog broja povrća, postupno uvesti pire krumpir s složenijim i lomljenijim grubim sastavom. Radi se o pire tikvicama, bundi, slatki krumpir, a zatim pire mrkvu, grašak i druge mahunarke, kupus se dodaje njima. Napokon, nakon 9-10 mjeseci, ubrizgava se krumpir s rajčicama, lukom i začinima. Tipično, sastav pire krumpira sadrži biljno ulje, pa se ne smije dodati.

Puderi su važan dodatak koji treba dodati u dijetu nakon voćnih purea i sokova. Sva su praščića podijeljena na mliječne proizvode i mliječne proizvode, kao i na jednu žitaricu ili nekoliko žitarica, moguće je uključiti aditive za voće i povrće. U prisutnosti tih aditiva prikormon se odnosi na žitarice, a ne na plodnu kugu.

Industrijski mliječni prštuni uglavnom su trenutačni, tj. Ne zahtijevaju kuhanje. Kada se razrjeđuje s vodom u omjeru navedenom na kutiji, ispušta se kašica koja sadrži mliječnu komponentu u obliku odgovarajuće mješavine koju je proizvela ova tvrtka, ili rjeđe - u obliku kravljeg mlijeka u prahu.

Na ambalaži nekih kaša ukazuje da oni "ne sadrže gluten". Gluten, ili protein glutena, pretežno se nalazi u žitaricama. Može uzrokovati oštećenje sluznice tankog crijeva što dovodi do smanjenja apsorpcije, povećane stolice, razvoja iscrpljivanja i anemije. Ovo stanje se naziva glutenska enteropatija ili celijakija osjetljiva na gluten. Gluten je mješavina bjelančevina sadržanih u proizvodima od žitarica. Za crijevni epitel, gliadin frakcija glutena je toksičan. Najveća količina gliadina nalazi se u pšenici.

Prava celijakija je prilično rijetka bolest. Međutim, kasni početak malih crijevnih enzima također može utjecati na enzime koji crijevaju glutenom. U ovom slučaju, ne postoje samo kliničke intestinalne manifestacije, također je moguće odgoditi fizički i psihomotorni razvoj. Uspostavljen je izravan odnos između vremena uvođenja komplementarne hrane i kliničkih manifestacija celijakije. Istovremeno, u većini djece uvođenje proizvoda koji sadrže gluten nakon 6 mjeseci više ne uzrokuje te promjene. Štoviše, čak i kod djece s primarnom celijakijom, kasni početak uvođenja proizvoda koji sadrže glutena uzrokuje zakašnjenje razvoja kliničke slike. Potonji je vrlo važan jer u posebno ranjivom razdoblju ubrzanog fizičkog razvoja nema smetnji u prehrani i rastu djeteta. Stoga je prvo uvođenje kaše bolje početi s proizvodima bez glutena, ne biste trebali početi davati cijele kikosti nakon 6. mjeseca života.

Tradicionalno, zapadne tvrtke koriste rižu, pšenično brašno, rjeđe - zobene pahuljice, griz, a vrlo rijetko heljde. To je objašnjeno činjenicom da se na Zapadu ove žitarice smatraju najvažnijima za bebe, a svrha žitarica počinje s njima.

U Rusiji je uobičajeno započeti s uvođenjem ove vrste komplementarne hrane u racije s heljdenjem i žitaricama od zobene pahuljice. Izrada kaše od ovih žitarica je priznanje tradiciji naše zemlje, a oni se proizvode uglavnom za prodaju u CIS.

Poznato je da je kukuruzno brašno manje vjerojatno da će izazvati alergijske reakcije, a rižino brašno sadrži najveću količinu potrebnih vitamina. Rižinog brašna za dječju hranu obično se priprema od nehrđajuće riže, tako da ove žitarice nemaju svojstvo usporiti peristaltiku i ne izazivaju razvoj konstipacije kod djece. Stoga se industrijski proizvedeni žitarice od rižinog brašna mogu preporučiti svima djetetu, čak i ako imaju tendenciju smanjenja evakuacije izmeta, dok domaća riža kaša iz zdrobljene zdrobljene rafinirane riže može izazvati usporavanje peristaltike. Zobeno brašno, naprotiv, povećava peristaltiku i doprinosi boljoj evakuaciji žuči.

Bolje je uvesti žitarice iz nekoliko žitarica u kombinaciji s voćnim punilima bliže godini. To se prvenstveno odnosi na žitarice s medom, čokoladom, kakaom, orasima i divljim plodovima.

Meso, riba se uvodi u 7-8 mjeseci, obično u kombinaciji s povrćem. Meso počinje biti dano djetetu u zdrobljenom, tresenom obliku, postupno se kreće u veće one koje se pretvaraju kroz meso brusilicu ili sitno nasjeckane komade, uzimajući u obzir sposobnosti djeteta. Dijete ne smije gušiti hranom tako da se negativni refleks hrane ne razvije. Bolje je započeti s malom komponentom sireva od mesa i povrća ili čistača čistoga mesa, koji se dodaju u povrće poznato djetetu. U Rusiji se tradicionalno koriste krumpir, kupus, tikvice, bundeva i repa. Mrkva mora biti vrlo pažljivo uvedena. Posebnu pozornost treba posvetiti uporabi rajčice - djeca mlađa od jedne godine teško ga izdržavaju: mogu izazvati "kvarove" hrane. Uz dodatak luka i začina također treba postupati s oprezom.

Meso se može koristiti bilo - govedina, teletina, puretina, kunića, mršavih svinjetina, piletina. Uvesti različite sorte mesa treba postupno, uzimajući u obzir hrane sklonosti djeteta, kontrolirajući njegovo stanje.

U roku od 6 do 8 mjeseci uvode se mješavine kravljeg sira i fermentiranih mlijeka. Djeca s rakom i anemija, ti proizvodi mogu početi davati ranije - od 5 mjeseci.

U 8 mjeseci se ubrizgava kruh ili kekse, koji se obično dodaju svježom sira i pomiješaju s voćnim plodovima.

Žumanjka, ako članovi obitelji nisu alergični na njega, bolje je uključiti u prehranu od 10-11 mjeseci, u istom razdoblju, možete početi davati slabe brojeve.

Tako se u prvih 6 mjeseci dijete gotovo "ne opterećuju" s nepoznatom hranom, dok u drugoj polovici godine možete brzo unijeti sve potrebne sastojke.

Sve nove hrane moraju biti uključene u prehranu postupno, jedna komponenta odjednom. Kada se pojavi negativna reakcija, ova vrsta komplementarne hrane ili njegovog konstitutivnog proizvoda "uklanja" se iz prehrane najmanje 1 mjesec.

Dijete dijete bi trebalo biti strukturirano na način da oblikuje refleks u njemu: doručak (češće žitarice), ručak (pire od povrća, zatim pire krumpir s mesom i juhu), popodnevni čaj (sir sa kolačićima i voćnim kašom), večera (kefir, mlijeko ili kaša). Preporučljivo je dati ništa između hrane za dijete. Ako je beba dojena ili naviknuta na neku vrstu mješavine, možda će nakon bilo kakve komplementarne hrane trebati neki omiljeni proizvod.

Dakle, preporučujemo sljedeći slijed uvođenja komplementarne hrane:

4-6 mjeseci - voćni sirovi i sokovi;

5-6 mjeseci - pire od povrća;

7-8 mjeseci - meso; riba - nakon 10 mjeseci;

8-9 mjeseci - kolačići, sir, kefir;

10-11 mjeseci - žumanjak, juha.

U početku možete ući kašu, a zatim i pire od povrća. Prema medicinskim pokazateljima, sir (za rakove, anemiju, hipotrofiju) počinje se primjenjivati ​​u 5-6 mjeseci. Uz trajnu opstipaciju od 4 mjeseca možete uključiti fermentirane mliječne mješavine ili kefir u prehrani.

Dr. Sc.E.S. Keshishyan, prof
Moskovski institut za pedijatrijsku i pedijatrijsku kirurgiju, Moskva

Pravila za hranjenje Komarovskoga

Posljednjih godina Kamarovsky mamac postao je popularna tema među budućim i uspješnim mladim majkama. Mnogi roditelji, čak iskusni mame i tate s nekoliko djece, poslušajte savjete ovog liječnika. Charisma i njegovo vlastito gledište pedijatrije Yevgenija Komarovskog kao pedijatrijskog stručnjaka ulijeva povjerenje u svoje preporuke roditeljima.

Pojava novih proizvoda u prehrani dojenčadi je fascinantna pozornica u životu mladih roditelja i djeteta. No, uvođenje komplementarne hrane prema Komarovskima može se razlikovati od preporuka promatračkog dječjeg pedijatara. Koji stručnjak za slušanje je da roditelji odlučuju.

Što se mamac razlikuje od dodataka?

Većina mladih majki ne vidi značajnu razliku između definicija "komplementarne hrane" i "dopunske hrane", no zapravo su to dvije potpuno različite riječi.

Koncept „nosa” primjenjuje kada dijete nema dovoljno majčinog mlijeka, a njegov nedostatak umjetne mješavine nadoknaditi ili unaprijed izrazio mlijeko i mliječne ljubimce (što je vrlo malo vjerojatno). U ovom slučaju, kažu da je beba mješovita hranjenja.

Dopunska hrana znači da dijete dobiva hranu pored svoje uobičajene prehrane - majčinog mlijeka ili formule. Svrha komplementarne hrane je prilagoditi i priviknuti djetetovo tijelo na "odraslu hranu".

Kada ulazi?

Prva godina razvoja djeteta smatra se najvažnijom u pedijatriji, a prehrana u ovoj fazi je od najveće važnosti. Važno je dati prvu komplementarnu hranu prema tablici uvodenja za Komarovsky ne prije nego što dijete navrši 6 mjeseci. U ovom slučaju, uopće nije bitno da li dijete prima glavnu prehranu - majčino mlijeko ili prilagođenu smjesu.

Dr. Komarovsky vjeruje da ako se do 6 mjeseci dijete razvije unutar normalnog raspona, onda ne treba nikakve dodatne prehrambene proizvode osim majčino mlijeka i mješavinu.

Neželjeno je uvesti prvu hranu i kasnije. Kada dijete ulazi u novu hranu, dijete prima hranjive tvari potrebne za rast i razvoj njegovog tijela. Isto tako, s odgođenim uvođenjem prve komplementarne hrane u obliku krute hrane, ne počinju se formirati vještine poput žvakanja i fine motoričke sposobnosti.

Šestomjesečna djeca žvakaju desni za prve zube da žvakaju, a tijekom igranja s hranom dijete razvija fine motoričke sposobnosti. Pored toga, monotonija prehrane kod djece starijih od 6 mjeseci može dovesti do zaostajanja.

Pravovremeno uvođenje komplementarne hrane prema tablici Komarovsky poboljšava zdravlje djeteta, omogućavajući mu pravilno razvijanje u psihoemocionalnom i fizičkom smjeru.

Prednosti i nedostaci ranog hranjenja

Mlade majke često čuju od drugih da možete početi mamiti prije nego što preporučuje moderna pedijatrija. Što je stariji dijete, češće se čuju domaći savjeti o hranjenju žumanjkom, kašom i drugim namirnicama.

Danas, ako je dojenje majka jede pravilno i raznolika, a dijete dobiva kvalitetnu mješavinu prilagođen kao zamjena za majčino mlijeko, morate ponuditi čvrstu hranu do 6 mjeseci starosti ne. Korist od preranog uvođenja komplementarne hrane također nije, već će to uzrokovati štetu djetetu.

Na primjer, mogu postojati poremećaji probavnog trakta i alergijske reakcije tijela. Zbog toga roditelji trebaju detaljno razmotriti pitanje uvođenja komplementarne hrane. Da biste dobili detaljne informacije, mogu proučiti tablicu komplementarne hrane za Komarovsky.

Uvodna pravila

Dr. Komarovsky savjetuje pridržavanje sljedećih preporuka prilikom uvođenja komplementarne hrane:

 1. Bilo koji proizvod treba ponuditi pažljivo i postupno. Za početak, dovoljno je jedna čajna žličica ili grlo nove hrane, a dijete se hrani njegovom uobičajenom prehranom - mlijekom ili smjesom. Ako koža i sluznice, dječja stolica i san ostaju nepromijenjeni, broj komplementarnih namirnica može se povećati.
 2. Ako ste u nedoumici, na primjer, na obrazima djeteta pojavio ljuskave mrlje, ili noću često se probudio i spavao je još gore, s novim proizvodom, poželjno je da se odlagati, ostavljajući sve kako je.
 3. Ako su bolne manifestacije, primjerice alergijske reakcije tijela, postale očite, ne preporučuje se uvesti novu hranu do nestanka znakova nevolje.
 4. Ne možete unijeti novi proizvod tijekom razdoblja bolesti, 3 dana prije profilaktičkog cijepljenja i unutar 3 dana nakon toga.
 5. Ako dijete ne voli proizvod ili ga jede s nevoljama, ne biste trebali inzistirati.

Koje proizvode početi

Netko misli da prva hrana počinje s povrćem, a drugi su sigurni da su to plodovi, a drugi i drugi inzistiraju na tome da prvi put trebate hraniti bebu žitaricama kuhanim u majčinom mlijeku.

Prema pravilima o uvođenju dopunske hrane Komarovsky početak solidnu hranu bolje kefir. Stručnjaci objašnjavaju ovaj rekavši da s rođenjem djeteta probavnog sustava vrijeme da se naviknete na mliječne proizvode, a kefir je njihov najbliži ekvivalent.

Osim toga, kefir sadrži mnogo bakterija mliječne kiseline, koje jačaju imunološki sustav i smanjuju vjerojatnost razvoja crijevnih infekcija. Kefir kvalitativno smanjuje opterećenje na dojenačkoj jetri koja još nije postala jača i ima pozitivan učinak na probavne procese u tijelu.

Shema uvođenja komplementarnih namirnica na Komarovsky preporučuje uvođenje novog proizvoda u jutro, postupno zamjenjujući ih osnovnu skrb. Po prvi put, malo jogurta se nudi bebi - ne više od 2 žličice. Ako nuspojava od strane tijela nedostaju, sljedećih dana doza jogurta sigurno može podići, dok god dijete počne jesti 150 ml cijelu dojku bez dopunskog hranjenja.

5-7 dana nakon toga, u djetetovu prehranu - sir, uvodi se drugi novi proizvod. Naravno, uvodi se u pozadini relativnog zdravlja djeteta i odsutnosti nuspojava na novu hranu. Šestomjesečno dijete je dovoljno za korištenje 30 grama svježeg sira svaki dan, od 9 mjeseci ova brojka povećava na 50 grama. Ako dječak ne voli kravlji sir u svom prirodnom obliku, dr. Komarovsky savjetuje dodavanje male količine šećera na njega.

Nakon što se dijete navikne na kefir i sir, odnosno mliječne proizvode zamijenit će jedno jutro hranjenje (obično traje 10 dana), liječnik savjetuje da uvede u dječju prehranu mliječne žitarice (riža, zobena kaša ili heljda), zamjenjujući večernja hranjenja.

Plan prehrane prema Komarovskyu preporučuje uvođenje povrća i voća samo do 8. mjeseca beba života. U tom slučaju, morate početi s decoctions povrćem, i samo nakon što se može ponuditi dječja povrća pire ili juha. Nakon 2 tjedna u prehrani, možete dodati žumanjak i meso, prema tablici za Komarovsky mjesečno.

Shema uvoda

Tabela prikorma na Komarovsky je kako slijedi:

10 pravila komplementarne hrane Dr. Komarovsky

Dakle, prijatelji, razgovaraju o hrani, razgovaraju o prvim obrocima - u stvari to je komplementarna hrana - ovo je uzbudljiva tema. Vjerojatno pedijatar ima nekoliko takvih tema - kao što su "tretiramo proljev", "tretiramo trnci", "liječimo kašalj", "Prikorm" - probudimo se noću, reći ćemo vam kako živjeti s njom.

Zamolite da zapišete 10 jednostavnih pravila:

Pravilo broj 1. Kada početi

Najvažnije pravilo hranjenja je kada početi? Obično sam to rekao: od 4 do 6 mjeseci ne trebate dječju hranu, to je potrebno za mamu.

Sad ću ovo reći: do 6 mjeseci nema hranjenja. Vidiš, medicinska znanost ne prestaje, a sve više dokaza da ti eksperimenti nisu potrebni sve dok dijete ne navrši 6 mjeseci. Dobro?

Pravilo broj 2. Neovisno o vrsti hranjenja

Vrlo je važno odmah zaboraviti da sustav hranjenja ima veze s vremenom hranjenja:

 • Mi smo umjetnici, trebamo hranu od 3 mjeseca!
 • Dojeni smo, obično počinjemo godinu dana. Do godine - samo mama!

Moji prijatelji, bez obzira na vrstu hranjenja, najbolje vrijeme za početak hranjenja je 6 mjeseci.

Pravilo broj 3. Nemojte eksperimentirati s bolesnim djetetom

Mamac i općenito novi proizvodi daju se kada je dijete zdravo. Ako je dijete bolesno, nešto nije u redu - nemojmo eksperimentirati s pacijentom.

Tri pravila koja već znamo - dobro su učinili!

Pravilo broj 4. Mirna atmosfera

Opet, zašto trebate ove eksperimente, ako ste negdje posjetili, zajedno su se na putovanju - sutra idemo negdje, a danas ćemo dati nešto, a cijelo ćemo noću liječiti proljev! Stoga, ako ćemo dati neke nove proizvode, prilagodimo se okolnostima i ne provodimo pokuse kad je nezgodno za bilo kojeg člana obitelji.

Pravilo broj 5. Prvo mamac, a zatim glavni obrok

Što je vrlo važno? Hrana se još uvijek daje kada je dijete stvarno gladno, to jest, daju je prije nego što ga hrane s glavnom hranom. Jasno je da, ako ga stavite na prsa, a nakon što je jeli, već je vrlo teško izvoditi bilo kakve pokuse s novim, neobičnim obrokom. Stoga, još jednom važno pravilo - prvi mamac, a zatim glavni obrok.

Pravilo broj 6. Ako dijete odbije novi obrok

Još jedno pravilo - ako odbijete, ne biste trebali biti uzrujani, ali ne biste trebali zatvoriti ovu temu. Odbija - ponavljati nakon nekog vremena, ponuditi, ponuditi, ponuditi.

Što je još jako važno - ako zaista želite da ga pojede, a on ne jede, jedite ga sami u njegovoj prisutnosti. To je vrlo pogodno.

Pravilo broj 7. Mono-komponenta novog hranjenja

Još jedno pravilo: sve nove monokomponente. To jest, ako smo odlučili dati kašu, onda ne bismo trebali davati kašu od 7 žitarica, a zatim pogodite koja je od njih nije odgovarala nama. Dogovoreno? Dobro je.

Pravilo broj 8. Postupno prijelaz na mamac

Ako smo zamijenili jedno od hranjenja s mamcem, tada ćemo tek nakon toga eksperimentirati s drugom. To jest, nije potrebno provoditi svaki pokusi hranjenja. Idemo jesti mamu ujutro, drugo hranjenje - komplementarna hrana, mama. A kad potpuno zamijenimo drugu hranu, onda ćemo provesti neke eksperimente u trećem, četvrtom. To je poželjno. Dogovoreno? Dobro je!

Pravilo broj 9. Postupno širenje izbornika

Postoji također pravilo za slušanje - u pravilu, novi proizvodi koje dijete nikad prije nije isprobalo (može postojati nekoliko takvih proizvoda odjednom) ne smije se davati u intervalima manjim od 5 dana. Naime, svaki dan ne treba nešto novo. Onda će opet biti teško shvatiti tko je zaista kriv.

Pravilo broj 10. Trajanje potpune zamjene hranjenja - tjedan dana

U velikoj mjeri, moram vam reći da, u pravilu, za potpunu zamjenu hranjenja - na primjer, odlučili smo dati djetetu zobene pahuljice - u pravilu, optimalno vrijeme za zamjenu smjese s zobena kaša u punom - oko tjedan dana. Razumijete li? To jest, znamo da dijete jede ovu mješavinu mlijeka. Danas su dali 20 g, sutra 40, poslije podne 80, itd. - tjedan za zamjenu hranjenja.

Pravila su gotova. Sada, vrlo zanimljive stvari, jer opet medicinska znanost ne prestaje.

Hrana i alergije

Na primjer, u SAD-u, vrlo akutan problem povezan je, na primjer, s kikirikijem. Imaju vrlo čest - vjerojatno znate - maslac od kikirikija. Imaju ogroman broj djece s alergijama na kikiriki. A svi su im životi govorili majkama: "Nikad nemojte davati kikiriki maloj djeci! To povećava vjerojatnost alergije! "

I odjednom, doslovno, mnogo nedavnih studija dokazuje da, ako se djeca od 6-8 mjeseci daju kikiriki u malim količinama, to dramatično smanjuje vjerojatnost alergije kasnije, kada je stariji.

To je, tako se stvari mijenjaju. Drugo pitanje je da ako u kući postoje ljudi s alergijama, ako je ova tema u principu važna za obitelj, onda je bolje ne provoditi takve pokuse.

Zašto to govorim? Vrlo često, vaš liječnik sada vam može savjetovati što se protivi onome što je napisano u mnogim knjigama. Ali znanost ne stoji mirno i sve se mijenja.

Na primjer, ribe. U mnogim knjigama pišu da je riba bolja nakon godinu dana: počinjemo mamiti meso, a zatim ribu. A sada, ako dijete dobiva ribu juhu ili ribu u juhu, počevši od 8 mjeseci, ispada da neće biti ništa loše - molim vas, budite zdravi!

I još jedan zadnji savjet za vas.

Mami kao znanje o svijetu

Znaš, ispada da je gotovo šarmantan u mamcu proces samog jela, kada je dijete samo njegove ruke, žlicu. No, u našoj zemlji hrana često izgleda ovako: sjeli su, zamotali, zaglavili rog, dva roga, a zatim bocu.

Dečki, već 6 mjeseci, pokušavaju to učiniti - hrana za 6 mjeseci, kad počinje jesti ovaj sir - ovo, kako razumijete, nema nikakve veze s kalorijama. Da, to je zapravo znanje o svijetu, novi načini prehrane.

Stoga su već sjedili na takvom malom djetetu, stavili tanjur ispred sebe, dali mu nešto poput žličice u njegove ruke i pustili ga da pojede. Da, to će biti prekriveno od glave do pete u ovoj žličici. Preradit će se prerano ili kasnije, ali, ipak, vrlo je zdrava za njegov razvoj, za pokretljivost, za intelekt.

Također čitamo:

Ovo je jako cool kada dijete uči da će jesti. Ovo je bolje nego gledati crtiće zajedno na TV-u. Ja privlačim vašu pozornost na ovo. Želiš dati djetetu kravu - staviti dijete dolje, dati mu tanjur, sjediti nasuprot njega s točno takvom tanjur s curd, i jesti ovo curd. On vas gleda i ponavlja.

Stvarno želim da vas vaša djeca gledaju, a ne crtići na televiziji. Objasnite Papi da mu treba mnogo više u procesu komplementarnog hranjenja od svih Masha i medvjeda u kombinaciji.

Komarovsky prvo hranjenje umjetnim hranjenjem

Kada uvesti hranjenje u umjetnoj hrani Komarovsky

Prikorm na Komarovsky: stol će vam pomoći

Počinjemo s mlijekom

U sljedećoj fazi Evgenij Olegovich predlaže uvođenje plodova, osobito pečene jabuke. Objašnjenje za to je jednostavno: voće su ukusniji od povrća, mogu se postupno dodavati u kefir i sir, kako ne bi uzrokovali stres zbog nagle promjene u sastavu hrane. Voće sadrži vlakno, što može biti neodoljivo ako se primjenjuje odvojeno u obliku pire krumpira.

Prikorm na Komarovsky: tablica upoznavanja

Složiti se s preporukama iskusnog liječnika ili ne jest svjesni izbor svake obitelji. Ako odlučite izgraditi život djeteta prema Komarovskom - stol s komplementarnom hranom bit će dobra pomoć u organizaciji zdrave prehrane za bebu.

Podijelite sa svojim prijateljima!

Nekako sumnjam na laktaciju od kiselog mlijeka. Zašto? dijete dobiva mlijeko iz mješavine ili dojke majke pa zašto mu treba više proteina? bolje je davati povrće, zatim žitarice, zatim meso i kiselo mlijeko.

Uvođenje komplementarne hrane: savjet od dr. Komarovskog

Liječnik Yevgeny Komarovsky ima određeni ugled među mlađom generacijom, među zrelim ljudima, i među baka i djedova. Mnogi njegovi savjeti, članci i videozapisi, pokrivaju naizgled elementarne stvari, postaju otkriće za mlade roditelje. Dakle, prema brojnim zahtjevima naših čitatelja, danas ćemo detaljno razgovarati o pravilima za uvođenje komplementarne hrane tijekom dojenja i umjetnog hranjenja "prema Komarovskom".

Koja je glavna ideja uvođenja komplementarne hrane za Komarovsky?

Ali što se tiče hrane komplementarne hrane, postoje određene razlike. Dakle, Evgenij Komarovsky preporučuje započinjanje djetetovog poznanstva s odraslom hranom s fermentiranim mliječnim proizvodima (kefir i sir), a tek nakon što ih uspješno uvedu, po njegovom mišljenju beba se može uvesti u žitarice, povrće, voće itd.

Shema uvođenja hrane prema Komarovsky

Nakon što je kefir uveden u prehranu djeteta, možete ga početi upoznavati s kurdom. Prema shemi uvođenja komplementarne hrane prema Komarovskom, prvi dio kravljeg sira dodaje se kefiru u iznosu od 5 grama, tj. 1 žličicu. Naravno, smjesa kefira i svježeg sira mora biti dovedena u homogeno stanje. Da biste to učinili, možete upotrijebiti uobičajeni mala miješalica ili sredstvo za uranjanje (potonji je prikladniji za upotrebu za veće dijelove). Nadalje, ako dijete dobro uzme sir, sljedeći dan udio će se udvostručiti, a dan nakon toga ponovno će se udvostručiti i to će biti dovedeno do optimalne - 30 grama.

Tablica uvođenja prve komplementarne hrane za Komarovsky u 6 mjeseci

Napomena: Dr. Komarovsky preporučuje uvođenje komplementarne hrane drugoj hrani, tj. Ujutro. S takvom shemom, lakše ćete pratiti reakciju djeteta na novu hranu i po potrebi poduzeti odgovarajuće mjere.

Napomena: Prije uvođenja kravljeg ili kozjeg mlijeka u prehranu djeteta do jedne godine, obratite se svom liječniku ili predstavnicima skrbničke službe. Mnoga djeca su alergična na laktozu. U ovom slučaju, uvođenje mlijeka u dječju prehranu preporučuje se tek nakon što navrši 3 godine života.

2-3 tjedna nakon uvođenja povrća, dr. Komarovsky preporučuje da se dijete ponudi probati meso. I opet. za razliku od WHO-a, Komarovsky predlaže prvo upoznavanje djeteta s mesnim mljevenjem, tj. bujama, i tek onda mu nudi mljeveno meso u čistom obliku ili kao dio gotove jela. Poznavanje započinje s 2-3 žlice juhe i 1-2 žlice mljevenog mesa.

Napomena: Svjetska zdravstvena organizacija ne preporuča davati mesne pivo djeci do godinu dana, budući da prva godina života bebe nema dovoljno enzima da bi se u potpunosti obradila ova teška i masna jela.

Kao lijep "bonus" za članak, pozivamo vas da se upoznate s lekcijom za video o uvođenju komplementarne hrane za Komarovskoga

Uvođenje hranjenja umjetnom hranom

Kada uvesti dodatnu hranu topništvu

Kako pravilno hraniti umjetno

Postoje određene opće preporuke o tome kako i s kojom hranom početi predstavljati dijete s novim obrokom.

Umjetna prehrana

Najbolji popis ulaza za nove proizvode izgleda ovako:

 1. Pear od povrća.
 2. Žitarice od žitarica.
 3. Rezanci, mliječni proizvodi.
 4. Voćni sokovi, voće.
 5. Žumanjka jajeta, jela od mesa ili ribe.

Za praktičnost roditelja postoji posebna tablica za unos hrane, gdje su datumi, proizvodi i njihova količina detaljni.

Djevojčicu od devet mjeseci može se ponuditi oguljena jablana kriška. U mesu se uvodi osam mjeseci staro umjetno dijete. Meso mora biti prehrambene, niske masnoće - piletina ili puretina, teletina, kunić. Isprva, oni nude nježnu kravu od mesa, a potom se prenose u kolače ili mesne kuglice. Meso meso je bolje dati nakon godinu dana. Počevši od 8-9 mjeseci, dječji meni bi trebao biti raznolik sa mršavom ribom, kao što su bakalar, hake i morski bas. Žumanjka od jajašca ili jajeta započinje s dobi od sedam mjeseci do bebe dvaput tjedno. Morate početi s četvrtinom i postupno dovesti dio na polovicu žumance.

Objavio: Lina Zhukova

Datum izdanja: 18. siječnja

Snimanje navigacije

Izvori: http://www.happy-giraffe.ru/community/5/forum/post/93876/, http://www.gnomik.ru/articles/art-vvedenie-prikorma-sovety-ot-doktora-komarovskogo /, http://nedeli-beremennosti.com/vvedenie-prikorma-pri-iskusstvennom-vskarmlivanii/

Još nema komentara!

Istaknuti članci
Trudna djevojka boli joj trbuh

To boli trbuh, donji dio trbuha dalje.

Dva plovila u djelovanju pupčane vrpce

Pupak ima 2 posude od mnogih drugih.

Trudnoća 14 15 tjedana trbušne senzacije

Trudnoća 14-15 tjedna Sljedeća.

Popularni članci

Gdje je posteljica tijekom trudnoće

Placenta - tijekom trudnoće i nakon poroda: ono što trebate znati O placentama čujete, vjerojatno, svatko od nas, ali obično čak i trudnice imaju vrlo općenitu ideju.

Kline u vratu

Umetanje pupkovine: uzroci i taktika Nesigurnost je izvor većine strahova. Uhvaćene mnogim strahovima porođaja, buduće majke već počinju sumnjati u svoje iskusnije.

Prehrana trudna izbornik drugog tromjesečja

Kako planirati pravilnu prehranu u drugom tromjesečju trudnoće? Prehrana trudnice izuzetno je važno za rastući fetus, kao i na razvoj.

Počnite hraniti umjetnom hranom Komarovsky

Prvo hranjenje umjetnim hranjenjem

Kada uvesti komplementarnu hranu topništvu?
Kako pravilno hraniti ventilator?

Pravila za uvođenje novih proizvoda u ishranu prehranom djeteta slično su pravilima za dojene bebe:

Umjetna prehrana

Općenito, redoslijed unosa proizvoda izgleda ovako:

 1. Pear od povrća.
 2. Kashi.
 3. Mliječni proizvodi i sir.
 4. Voće i sokovi.
 5. Meso i riblja jela, žumanjka jajeta.

Stavke 1 i 2 mogu se zamijeniti. Ali hrana počinje s kašom, u pravilu, u slučaju da dijete ne dobiva na težini dobro.

Pear od povrća. Preporuča se upoznati dijete s povrćem koje rijetko uzrokuje alergije: tikvice, cvjetača, bundeve, brokule. Kasnije u pire krumpira, možete dodati kap suncokreta ili maslinovog ulja.

Kashi. Mjesec dana nakon stupanja biljnih purees može dati beba žitarice s mlijekom ili mliječnom bez glutena - riža, heljda, zob. Počevši od 1 žličice, podešava se na volumen od 150-200 g dnevno.

Fermentirani mliječni proizvodi. Pediatri preporučuju uvođenje sir od 8 mjeseci. Kufir možete regalirati od 10 do 11 mjeseci. Poželjno je kupiti specijalizirane za fermentirane mliječne proizvode za djecu.

Voće i sokovi. Od 7, dopušteno je voćne puree i svježe iscijeđene sokove od jabuka, banane, razrijeđene vodom 1: 1. Mogu se kombinirati s sokovima od povrća (bundeva, mrkve). Do 9 mjeseci možete dati krišku jabuke bez oguljenja.

Meso i riba. U dobi od 7,5-8 mjeseci uvedeno je umjetno dijete u meso s niskim udjelom masnoća (kunić, piletina, puretina, teletina), prvo u obliku pire krumpira, a zatim i parne mesne kuglice i mesne kuglice. Dijete do godine mesnatog bujona ne dobiva.

Ribu s niskom masnoćom (bakalar, bakalar, morski bas) kuhaju se od 8-9 mjeseci dva puta tjedno.

Tuš žumanjak pilića ili prepelice unosi se u dodatke od 7 mjeseci i daje mrvicu 2 puta tjedno. Počevši od ¼ žumanjka, njezina količina se podešava na ½.

Radi praktičnosti, roditelji mogu koristiti stol za umjetnu hranu.

Prikorm na Komarovsky: stol će vam pomoći

Počinjemo s mlijekom

U sljedećoj fazi Evgenij Olegovich predlaže uvođenje plodova, osobito pečene jabuke. Objašnjenje za to je jednostavno: voće su ukusniji od povrća, mogu se postupno dodavati u kefir i sir, kako ne bi uzrokovali stres zbog nagle promjene u sastavu hrane. Voće sadrži vlakno, što može biti neodoljivo ako se primjenjuje odvojeno u obliku pire krumpira.

Prikorm na Komarovsky: tablica upoznavanja

Složiti se s preporukama iskusnog liječnika ili ne jest svjesni izbor svake obitelji. Ako odlučite izgraditi život djeteta prema Komarovskom - stol s komplementarnom hranom bit će dobra pomoć u organizaciji zdrave prehrane za bebu.

Podijelite sa svojim prijateljima!

Nekako sumnjam na laktaciju od kiselog mlijeka. Zašto? dijete dobiva mlijeko iz mješavine ili dojke majke pa zašto mu treba više proteina? bolje je davati povrće, zatim žitarice, zatim meso i kiselo mlijeko.

Prikorm na Komarovskom

Poznati liječnik Komarovsky naglašava da od rođenja do šest mjeseci dijete treba majčino mlijeko. bilo dojenčeta, ili kombinacija oboje.

Sve što dijete dobije u prvoj godini kao dodatak mlijeku ili mješavinama, kaže Komarovsky, komplementarne hrane.

Komarovsky video: Prikorm

MORA SE DOGOVATI OVAJ VIDEO.

Krmni proizvodi

01 Govoreći o uvođenju komplementarne hrane, Komarovsky daje moguće varijante proizvoda.

03 Po prvi put dodajte dvije ili tri žlice (žličice). Zatim eksponencijalno povećajte dozu.

04 Otprilike petog dana, kefir se dodaje svježi sir: jedan žlica prvog dana, dva u sekundi: 30 g dnevno do 8 mjeseci, nakon osam do 50 godina.

05 Jedno hranjenje zamjenjuje se s 150 g kefira s 30 g svježeg sira.

Sljedeća, nakon četiri tjedna, postoje žitarice mlijeka, naime heljde, zobene pahuljice i rižu. Možete ih kupiti, možete sami kuhati (pomoću mljevenja). Kao otapalo, bolje je uzeti kravlje mlijeko, ali formulacije mlijeka.

07 Nakon osam mjeseci možete davati kašu od krupice.

08 Baby Komarovsky savjetuje da započne nakon 8 mjeseci, ako postoji barem jedan zub. prvo povrće, zatim juha od povrća ili pire od povrća. Postupno zamijenite jedno hranjenje povrća.

09 Onda možete pokušati uvesti jelo od mesa: juha u pileći juhu, zatim dodati juhu u gumiranom mesu, a onda kuhana žumanjka kuhana - početi od 1/5 dijela, a zatim povećati količinu. Do godine nije potrebno dati djetetu više od polovice žumance.

10 Sokovi, voćni sirovi ne zamjenjuju glavnu hranu, već dopunjuju hranjenje majčinim mlijekom ili formulom mlijeka.

Dakle, u dobi od devet mjeseci, tri hranjenja su potpuno zamijenjena komplementarnom hranom. Također možete dodati slomiti kekse na kefir s kravljem sir, mrvica kruha u juhu, napraviti pire krumpir s ribanim mesom i mlijekom, dati pečeni jabuka.

12 Od 10 mjeseci juha se može kuhati u riblju juhu.

Sve što Komarovsky kaže o prikormu, videozapis na različitim mjestima jasno će reći: i o komplementarnoj hrani za Komarovsky mjesecima, te o komplementarnim prehrambenim proizvodima.

Dragi roditelji, preporučujemo da pogledate cijeli videozapis dr. Komarovskog o dodatku koji se nalazi na istoj stranici. U ovom videu, najdetaljnije i korisnije informacije o prikormu.

Intervju Komarovsky: Prikorm

Prekrasna knjiga poznatog pedijatra Evgeni Olegovich Komarovsky. Dostupni, uzbudljivi i vrlo korisni podaci usmjereni na budućnost i već.

Prvi dio roditeljskog priručnika dr. Komarovskog sadrži informacije važne za sve zdrave djece - rast, razvoj, pregled.

Izvori: http://womanadvice.ru/pervyy-prikorm-pri-iskusstvennom-vskarmlivanii, http://www.happy-giraffe.ru/community/5/forum/post/93876/, http: // xn-- b1amqi.net/index.php/komarovskij-prikorm

Još nema komentara!

Istaknuti članci
Mogu li zatrudnjeti po prvi put?

Je li moguće od prve dalje.

Mogu li pojesti sushi tijekom trudnoće?

Je li moguće jesti peciva i sushi trudna: sve za više.

Rast hgsh tijekom trudnoće po rasporedu dana

Kalkulator za hCG tijekom trudnoće na mreži.

Popularni članci

Umjetno hranjenje novorođenčeta

Umjetno hranjenje O prednostima dojenja danas, svi znaju, ali nedostatak mlijeka u ženi nije razlog za paniku. Umjetno hranjenje je poznato od davnih vremena, na primjer.

Možete zatrudnjeti nakon razbijanja jajnika

Temeljna temperatura od A do Z Ruptura jajnika cista: Je li trudnoća moguće? Imao sam sličnu situaciju, cista na stranici desno.

Jedite majku dojenčeta

Što možete jesti skrbničku mamu? Čini se da svatko i svi znaju da je dojenje povezano s značajnim prehrambenim ograničenjima, ali o tome.

Doktor Komarovsky o umjetnom hranjenju

Međutim, dojenje nije uvijek moguće. Nažalost, postoje razlozi koji sprečavaju normalno dojenje. To može biti ozbiljna bolest majke, koja zahtijeva liječenje jakim antibioticima, lijekovima protiv raka, i banalnom nedostatku majčinog mlijeka ili potpunom odsutnosti. Kada se mogućnost umjetne hranidbe postane stvarnost, roditelji imaju mnoga pitanja s kojima zadovoljstvo zadovoljava mjerodavni liječnik i miljenik milijuna majki, Yevgenij Olegovich Komarovsky.

Više o umjetnoj hrani govorit će dr. Komarovsky u sljedećem videu.

Komarovsky o djeci - "umjetni umjetnici"

Evgeny Komarovsky primjećuje da se umjetno hranjenje treba provoditi samo uz pomoć prilagođenih mliječnih formula. Ne mogu ih zamijeniti kravljeg ili kozjeg mlijeka.

Čak i prije 30 godina, kaže liječnik, problemi umjetne djece bili su mnogo više, jer nije bilo alternative. Sada, odabir kozjeg mlijeka kao hrane za bebe, prema liječniku, jest barbarizam i znak roditeljske neodgovornosti.

Ako dijete jede smjese, majka bi trebala biti više pažljiva na količinu i kvalitetu zgrnutih mrvica. Boce i bradavice trebaju biti čiste, a smjesa treba strogo razrijediti u omjerima navedenim na pakiranju.

Prikorm i IW

To je njegov izgled da Evgenij Olegovich zove siguran znak da je mali organizam spreman za čvrstu hranu, koja je u prirodi sve voće i povrće.

Dr. Komarovsky će vam reći u video ispod kako napraviti prvo hranjenje i kako hraniti bebu.

Čest problem je prekomjerno povećanje težine kod hranjenja smjesa. Kada dojenje bebe hrana je teže, on brzo osjeća sitost i ne prejedanje. A iz boce je sranje zabavnije, ali zato što mrvica gotovo uvijek jede 20-30 dodatnih grama mješavine. Ako pedijatar na sljedeću inspekciju, nakon što je težak, na žalost, uzdahne, gledajući bucmastog kikirikija, majka može smanjiti koncentraciju smjese, dodajući malo manje suhe tvari u vodu nego što je propisano receptom i preporučeno od strane proizvođača.

Hranite bebu s bradavice s malom rupom tako da se mora nastojati zasićiti, a zatim se smanjuju mogućnosti da će tot nagati, pate od prekomjerne tjelesne težine i drugih neugodnih posljedica prekomjernog hranjenja.

Izaberite samo mješavine s oznakom "Prilagođeno", ako je beba sklona alergijama, preporučljivo je hraniti ga hipoalergenskom smjesom. Naravno, to košta više, ali je bolje preplatiti za hranu nego trošiti mnogo puta više na liječenje.

Donirano mlijeko prilično je teško transportirati kako bi se sačuvali sva njegova korisna svojstva. A ako se čuva u hladnjaku, pasterizira, kuha ili podvrgne nekoj drugoj preradi, u tome nije bilo ništa korisno, a nema smisla davati, kaže Yevgeny Komarovsky.

Nije potrebno sterilizirati posuđe od koje dijete jede. Komarovsky vjeruje da je to pravi način za povećanje rizika stvaranja mrvice alergijske. Liječnik smatra dovoljno temeljito pranje bradavica i bočica.

Artificialists trebaju više pitke vode od beba. Zato roditelji ne bi smjeli zaboraviti piti mrvice iz boce između hranjenja.

Za umjetno hranjenje poželjno je hranjenje po satu. Optimalno razdoblje tijekom koje beba nije gladna, prema Komarovskyu, iznosi 3-3,5 sati. Buđenje za sljedeću hranu nije nužno. To može dovesti do preopterećenja.

Sva prava pridržana, 14+

Kopiranje materijala na stranicama moguće je samo ako instalirate aktivnu vezu na našu web stranicu.