Dodatak vode s umjetnim hranom

Zdravlje

Rođenje djeteta donosi pravi kaos i stres život novim roditeljima. Mladi neiskusni roditelji mogu samo suosjećati, jer mnogi od njih moraju naučiti kroz suđenje i pogrešku. Na primjer, kao i kod umjetnog hranjenja za dojenje bebe vode. Uostalom, budućno zdravlje novorođenčeta ovisi o hranjenju u ranoj fazi razvoja. Za mlade majke, i ovo pitanje izgleda teško. Pogotovo ako nema iskusne osobe u blizini koje bi savjetovale što učiniti.

Zašto to treba dojenje dojenčadi?

Dodatak s običnom vodom tijekom umjetnog hranjenja nije potrebno dok dijete ne navrši šest mjeseci. Svaka majka, prilikom izrade umjetne formule za hranjenje, vidi koliko vode ulijeva. Proporcije se trebaju poduzeti isključivo prema uputama kako se ne bi prenijeli dijete. Ako smjesu koristite više nego što je potrebno, beba će se početi pojavljivati ​​kao prekomjerna težina.

Nakon šest mjeseci ponuditi vodu u malim količinama. Ako dijete odbija piti - ništa strašno, a zatim ga dati nije potrebno. A ako pijete, piti vodu s tim je poželjno u intervalima između hranjenja.

Voda je također potrebna u brojnim drugim slučajevima:

 • Ako novorođenče ima povišenu tjelesnu temperaturu, velika količina tekućine se uklanja iz tijela zajedno s groznicom. I mora se redovito nadopunjavati. Da biste to učinili, svaki dan dijete dobiva žlicu vode.
 • Kada dođe i do proljeva aktivni izlaz tekućine iz tijela, koji se mora nadopuniti. U ovom slučaju, novorođenčad treba piti vodu dok ne spava. Ako odbija piti tekućinu iz boce, onda koristite štrcaljku bez igle ili žlice.
 • Zimi, vlažnost u gradskim stanovima, zbog grijanja, je niska, što nepovoljno utječe na dobrobit djeteta. Da bi se novorođenče osjećalo manje suhog zraka, potrebno je nekoliko puta dnevno piti vodu.
 • Kada se dijete prenese u pire krumpir i kašu, onda ima nedostatak tekućine u tijelu. Uostalom, prije nego je dobio vodu zajedno s mješavinama, a u žitaricama i pire krumpira gotovo je odsutan. Od trenutka kada je dijete prebačeno na mamac, treba ga koristiti jednostavnom vodom.
 • Mnogi pedijatri vjeruju da je nemoguće piti vodu novorođenčadi tek u prvom mjesecu nakon rođenja. Nakon mjesec dana potrebna je voda. Čak i ako je dojen, ne dobiva dovoljno tekućine i treba vodu.

Kada hranite novorođenče s vodom, trebate odabrati pravu temperaturu tekućine i količinu koja se preporučuje za njezinu dob.

Kako dati vodu dojenčadi?

Prilikom hranjenja važno je slijediti sve preporuke zbog kojih dijete ne odustaje od vode. Važno je znati koje je vrijeme optimalno, što bi trebalo biti temperatura vode i u kojoj se količini preporuča djetetu bebu u prvim mjesecima života. Ako zadovoljavate ove uvjete, beba brzo uči piti tekućinu iz boce.

U koje vrijeme

Buduće zdravlje djeteta ovisi o režimu konzumacije pića pa se mora strogo promatrati i ne prekršiti. Preporuča se davati vodu novorođenčadi nekoliko sati nakon glavnog obroka. Važno je zapamtiti da je mali želudac malen, pa nakon obroka neće moći piti puno tekućine.

Preporuča se davati vodu na umjetno hranjenje u 4-4,5 mjeseci. Prvo, dati malu količinu tekućine, a zatim postupno povećati. Davanje sokova umjesto vode nije poželjno. Tijelo treba samo vodu.

Kako dati malo vode novorođenčadi?

Da bi umjetni umjetnik mogao piti tekućinu, to mora biti ispravno. Da bi novorođenče moglo piti vodu, mora se dati pomoću sljedećih uređaja:

 • šprica bez igle;
 • žlica;
 • pijenje zdjelu;
 • boca;
 • posebna šalica.

Ako majka daje vodu sa štrcaljkom ili žlicom, važno je osigurati da dijete ne prigušuje. Najlakši način za lemljenje s bocom. Tako će dijete regulirati protok tekućine. Neugodna šalica prikladna je samo djeci koja su dosegla pola godine.

Potrebna količina tekućine

Važno je unaprijed odrediti koliko tekućina treba dnevno dati djetetu. Nemoguće je dati puno vode, inače novorođenče će početi odbijati mješavinu ili majčino mlijeko. I prestat će primati hranjive tvari potrebne za rast tijela.

Optimalna količina tekućine koju treba dati umjetno hranjenoj bebi iznosi 100-200 ml dnevno.

Ali ta brojka nije točna i morate obratiti pažnju na potrebu za vodom u novorođenčadi. Ako beba ne želi piti, onda ne morate prisilno sipati dnevni volumen u nju. Samo tijelo zna koliko tekućine treba.

Što vodu dijete?

Ne preporučuje se tekuća voda iz slavine. Sadrži izbjeljivače i druge tvari koje nepovoljno utječu na zdravlje djeteta. Trgovine prodaju posebnu vodu za djecu, koja se pročišćava i sadrži korisne elemente u tragovima.

Mnogi roditelji vjeruju da je sigurno dati vodu iz slavine, prethodno kuhati. Ali to se ne preporučuje. Tijekom ključanja samo je dio štetnih bakterija ubijen, a drugi dio ostaje. Osim toga, kloridni spojevi još uvijek su prisutni u tekućini.

Voda iz prirodnih izvora (čak i ako se smatra ozdravljenjem i korisnim), pročišćena filtrima i mineralima također nije prikladna.

Za čišćenje tekućine, posebni baby filtri se prodaju, koji pročišćavaju vodu puno bolje nego uobičajene one. Pri odabiru vode u bocama morat ćete obratiti pažnju na sastav. Također naći i posebnu naljepnicu koja označava da je proizvod testiran. Tek nakon toga morate kupiti bocu. Takva voda se pohranjuje ne više od jednog dana od trenutka otvaranja boce. Nakon 24 sata dijete ga ne može dati. I da ne bacaju novac, roditelji mogu to piti sami.

Optimalna temperatura tekućine

Optimalna je temperatura vode od 20 do 23 stupnja. Davanje previše hladne vode nije poželjno jer doprinosi upalu grla i pojavi hladnoće. Vruća tekućina uzrokuje opekotine grla. Provjerite da temperatura mora biti jednaka mlijeku za hranjenje. Prvi ispust na ručni zglob, a tek onda dajte dijete.

Što ako dijete odbija piti?

Često, bebe odbijaju piti vodu. Da biste to riješili, preporučljivo je pribjeći nekim trikovima:

 • U bocu da stavi svjetlu cijev ili ga obojiti i ukrasiti. Zatim će beba biti zainteresirana, a on će je uzeti u ustima.
 • Tijekom droge, morate uključiti zanimljiv crtić ili prijenos, tako da postaje lakše dati piće za novorođenče.
 • Dovoljno je dati toplu vodu, djeca često odbijaju od hladnoće.
 • Također biste trebali redovito ispred djeteta nešto popiti, dobar primjer uvijek dobro funkcionira za djecu i oni sami traže bočicu od koje mama ili tata pije.
 • Kada hitno dajte dijete piće, upotrijebite pipetu ili špricu. Njegovo je ležao dijete. Dakle, dajte bebu piti, a on ne guši.

Na takvim jednostavnim načinima, moguće je prisiliti novorođenče da piju vodu ako to odbije.