24 tjedna trudnoće

Hrana

Šesti mjesec trudnoće završava. Najtanji, najugodniji dani drugog tromjesečja trudnoće nastavljaju. Vrijeme ispunjeno nade i očekivanja, vrijeme pripreme za buduće rađanje i naknadnu brigu o novorođenčadi. Kako je beba tamo?

Fetus u trudnoći od 24 tjedna: pokret, razvoj, težina i veličina

Vaša je beba već narasla velika: visina joj doseže 30 cm, težina je 600 g. U trbuhu je do tog vremena dovoljno blizu i ne može izvesti akrobatske trikove kao prije. Ali fetalna aktivnost ne pada.

Ne samo to - pokreti djeteta postaju još jasniji, aktivniji. Dakle, dok ste budni što je učinio u skladu sa mamom oko sebe, počevši od zida maternice i pao u plivanju na suprotni zid, mašući rukama i nogama, gimnastika i prevrtanja. A ako do tog trenutka pun klinac život osjećala, osim da je samo majka, sada je čuo kao dijete Sport može i tata i ostatak kućanstva - stavljajući ruku na Mamochkin trbuščić.

Zanimljivo je da sada trudnica može čak i ponekad osjetiti kako joj maca hiccups ili kašalj - lagan "tapkanje" u želudac će reći o tome. Štoviše, beba već proizvodi san i budnost. Naravno, dijete spava veći dio doba dana. I znanstvenici su čak utvrdili da vidi snove! Već, njegov san sastoji se od dvije faze - brz i sporo spavanje, kao u odrasloj dobi.

Tijelo nerođenog djeteta približava se savršenstvu. Svi organi i sustavi aktivno rade. I čak i dišni, premda dijete u vodi, naravno, ne diše. Potpuno oblikovano bronhijalno drvo. U 24. tjednu pluća su prekrivena posebnim filmom površinski aktivnih tvari, koji će ih spriječiti isušivanje tijekom disanja.

Do kraja 6 mjeseci trudnoće, znoj i žlijezde lojnice počinju funkcionirati. Mozak se nastavlja razvijati: na 24. tjednu trudnoće formiraju se žljebovi i gyrus.

Lice budućeg djeteta već su stekle karakteristike koje se neće mijenjati sve do samog rođenja: već izgleda kao prvi put kada ga vidite.

Budućna mama

Vrlo je važno da se majka pridržava zdravog načina života i optimalnog dnevnog režima. Iz toga ovisi uglavnom o zdravlju i dobrobiti mrvica, kao io razvoju takvih važnih sustava kao što su pluća i mozak.

Da biste ublažili svoje stanje, pokušajte izbjeći dugotrajno stajanje na nogama. Kad god je to moguće, legnite i podignite noge iznad razine srca, ili barem samo stavite ih na podignutu platformu. Pratite unos tekućine i pazite na povećanje težine.

Vi ste već prilično dovoljno i disanje postaje sve teže. Zatvor, žgaravica, edem, konvulzije i druge nevolje mogu kucati.

Također, do kraja 6. mjeseca trudnoće, mnoge žene doživljavaju lažne kontrakcije, tzv. Braxton-Hicksove kontrakcije. Ne predstavljaju nikakvu opasnost, pa čak i obrnuto - korisno: maternica uči smanjiti se i opustiti, što je vrlo korisno u porodu. Ako osjetite napad cripe, leći pola sata i odmoriti se. Ali ako nakon toga kontrakcije nastave, pa čak i s određenom frekvencijom, pridružuju se i drugi simptomi, odmah nazovite hitnu pomoć!

Za 24 tjedna trudnoće karakterizira umor. Nadalje, bit će teže u tom smislu, pa se vježbajte kako biste organizirali kratke pauze za odmor tijekom dana.

Sada je vrlo važno uzeti test za razine šećera u krvi: dijabetes trudnica vrlo je čest fenomen među trudnicama. Za zdravo trudnica blagi porast šećera u mokraći nije samo dopušteno, nego i smatra normalnim - bubreg sada odgovorni za razinu šećera u tijelu, neki ga se izlučuje u urinu. Međutim, snažan pomak u razinama šećera je vrlo nepovoljan pokazatelj. Gestacijski dijabetes je opasno njegove posljedice: bolest značajno povećava rizik od opstruirala rad i često postaje indikator za carski rez, izaziva prekomjerne težine kod djece, mogu uzrokovati nizak krvni tlak u novorođenčadi.

Ne zaboravite na obiteljski odmor i zajedničku zabavu. Neki znanstvenici tvrde da je u 24. tjednu trudnoće fetus u stanju razlikovati glas mame i tate. Zato nemojte samo komunicirati s mrvicama koliko god je to moguće, ali i aktivno pridružiti budućem ocu ovom poslu.

Do 24. tjedna, izgled žene se mijenja jedinstveno: trbuh joj se izbočio, otežavajući se kretati, spavati u omiljenom položaju, pa čak i sposobnost samostalno čipkati cipele. Zbog pomicanja težišta zbog stalnog porasta maternice, hod trudnice se mijenja - postaje još neugodnija i neugodna.

Sve ove i druge promjene u tijelu budućeg mama također mogu izazvati neugodne pojave - bolove vrlo različitog podrijetla i karaktera. "Dlan" u "ocjeni" boli zasigurno je zauzet bolnim osjećajima na leđima i leđima. Bol u lumbalnom području i na leđima posljedica je pomicanja gravitacijskog centra i omekšavanja potpornih ligamenta, što je neophodno za nadolazeće rađanje.

24 tjedna trudnoće

Opće informacije

24 odraslih tjedana trudnoće označava kraj šestog mjeseca trudnoće i drugog tromjesečja. U tom razdoblju žena je već imala znatno zaobljeni trbuh, a pokreti djeteta već su postali mnogo jasniji i jači. Fetus na 24. tjednu trudnoće znatno je porastao i već je gužvan u maternici.

Što se događa u 24. tjednu trudnoće?

Ovo razdoblje za ženu jedan je od najpovoljnijih. Dijete i dalje poboljšava živčani sustav, viziju, osnove zubi, a formiraju se i vanjski genitalni organi.

Plod dvadeset četvrtog tjedna trudnoće poboljšala vestibularni aparat i svaki pokret žena (kretanje po stanu, penjanje iz kreveta, hodanje, penjanje stepenicama) dovesti do njegovog jačanja. S dovoljno visoke fizičke aktivnosti nakon rođenja, vestibularni aparat bebe će biti dobro razvijen.

Dijete nastavlja aktivno akumulirati masno tkivo, što dovodi do oštrog povećanja tjelesne težine. Tijekom prenatalnog razvoja akumulira smeđu masnoću koja ima visoku energetsku vrijednost. Kada se spali, to daje toplinu bebe, što je neophodno za poboljšanje sustava termoregulacije.

Dijete je osjetljivo i na ugodne i bolne senzacije koje proizlaze iz kontakta pupkovine, zidova maternice i placente s različitim dijelovima tijela. Jasno osjeća milovanje majčinih ruku, tapkanje na zid trbuha, masaža izbočenih ruku, nogu, glave ili leđa. Dodirni kontakt je važan za fetus i daje mu puno pozitivnih emocija.

Što se događa tijekom 24. tjedna trudnoće u ženskom tijelu?

Dno maternice u tom razdoblju nalazi se na razini pupka, ali se značajno kreće prema naprijed. Cervikalni kanal ispunjen je posebnom mukoznom supstancom, stvarajući jaku cijev. Ona napušta tijelo trudne žene neposredno prije rođenja.

Tjelesna težina žene do kraja šeste godine povećava se za oko 7-8 kg. Ovo je referentna vrijednost, ali ovisno o individualnim karakteristikama ženskog tijela, povećanje može biti različito. Istodobno, velika težina je razlog za redovito praćenje i promatranje.

Koža na trbuhu buduće majke zbog rasta abdomen je još čvršća, što može uzrokovati pojavu strija. Nakon poroda, ostaju na tijelu žene, stoga, kako bi se spriječilo njihovo stvaranje, važno je temeljito hidratizirati, hraniti i ublažiti površinu kože.

24 odraslih tjedana trudnoće - osjećaje žene

Dijete dvadeset i četvrtog tjedna trudnoće već zauzima gotovo cijelu šupljinu maternice, stoga mu je teže prevrtati i kretati se. Zato budućna majka već jasno osjeća sve pokrete i pokrete njezina djeteta. Šokovi i udarci s lakom i nogama posebno su vidljivi.

Dijete u 24. tjednu trudnoće cijelo je vrijeme u procesu intrauterinalnog razvoja spavao, razdoblja njegove budnosti su od 4 do 6 sati dnevno. On se izmjenjuje između faza mirovanja i budnosti, što se očekivana majka već može jasnije primijetiti. Obično, dijete reagira s pokretima na vanjsku vanjsku buku i razne pokrete.

Zbog dramatično povećati težinu žene ne samo da može osjetiti bol u leđima i donjem dijelu leđa, ali i težinu u nogama, koji je povezan s povećanjem volumena krvi i limfe u tijelu i pritiska maternice na vene koje pružaju protok krvi u donjim ekstremitetima. Žena može ublažiti njezino stanje primjenom kreme za hlađenje i brisanjem hladne vode.

IZVOĐENJE IZ GENUINE PATHWAYS

Normalno, tijekom trudnoće, vaginalni iscjedak žene može biti čist, žućkast i mliječan. Istovremeno bi trebali imati ravnomjernu konzistenciju bez jakog mirisa. Mješavina bijelih pahuljica u pražnjenju može ukazivati ​​na gnoj, čije liječenje je obavezno u ovom trenutku.

Krv u iscjedku govori o takvim patološkim procesima kao što su placentalni poremećaji i preranog rada, stoga, kada se pojavi ovaj simptom, važno je odmah konzultirati stručnjaka. Za krvarenje, popraćeno bolnim senzacijama, hitno zatražite hitnu pomoć.

Ultrazvuk u 24 tjedna od prebolnosti

Ultrazvučni pregled dvadeset četvrtog tjedna obično se provodi samo na zahtjev žene kako bi se utvrdilo na razvoj fetusa na dvadeset četvrtom tjednu trudnoće za procjenu svoje stanje otkrivanja pojedinih fetalnih abnormalnosti.

Tijekom ultrazvuka liječnik otsenivaetrazvitie fetus do 24 tjedna trudnoće, ginekološkoj - visine i težine fetusa, otkucaji srca, razvoj unutarnjih organa i mozga, motoričke aktivnosti, količina amnionske tekućine, stanje posteljice i pupčane vrpce, te prisutnost ili odsutnost patologije.

Uz ultrazvuk, žena treba redovito provjeravati krvni tlak i izmjeriti tjelesnu masu.

24 tjedna razvoja fetusa trudnoće

Dijete raste do ovog datuma još više. Njegov rast raste do 31 cm, a težina je 530 g. Sada je veličina kukuruzne krave. Zbog povećane masovne dobiti već je gužva u maternici, tako da pokreti postaju ograničeni.

U dvadeset i četvrtom tjednu dijete stvara dva sloja kožne kože - površinski (epidermis) i duboko (dermis). Na gornjoj složi oblikuje se kožni uzorak, a u dubljoj formi nastaju krvne žile i brojni živčani završetak potrebni za provođenje impulsa.

Nakon 24 tjedna trudnoće, razvoj djeteta nastavlja se - formacija dišnih organa je završena, a bronhija i bronhiola, koji daju kisik od pluća do krvi i drugih organa, poboljšavaju se. Na kraju su se već pojavile male mjehuriće, zvani alveoli.

Na njihovoj se površini formiraju tanke kapilare, koji uzimaju kisik iz pluća i prenose krvlju u organe i tkiva. U dvadeset i četvrtom tjednu počinje se stvarati posebna tvar koja se zove surfaktant na ovim mjehurićima.

To je od vitalnog značaja za pravilno razvijanje i funkcioniranje dišnih organa, jer ne dopušta alveolama da ih ispuštaju i štite od mikroorganizama. Razvoj ove tvari završava samo rođenjem djeteta, ali već od 34 tjedna dijete može preživjeti i disati samostalno u slučaju preranog rođenja.

Nakon 24 tjedna trudnoće, razvoj fetusa prati aktivan razvoj živčanog sustava, stvaranje brazda i konvulzija u mozgu, što dovodi do povećanja njegove osjetljivosti. Već dobro sluša, osjeća se dodirom, može se drhtati kad se pojavi oštra i glasna vanjska buka, okrenuti glavu, čak i zuriti.

Dijete je već steklo one osobine s kojima će se roditi. Razvoj tijekom 24. tjedna trudnoće uključuje konačnu formu trepavica i obrva, koža dobiva osjetljivu ružičastu boju, ali tijelo je još uvijek prilično tanko.

MOGUĆI PROBLEMI NA 24 TJEDNA

Što se događa u razdoblju od 24 tjedna opstetrije trudnoće? Glavne patologije ovog razdoblja uključuju:

 • hipertonija maternice;
 • dijabetes trudnica;
 • varikozne vene.

Tromboza donjih ekstremiteta još je jedan mogući problem u ovoj fazi trudnoće. Takvo patološko stanje uzrokuje kršenje krvotoka zbog pritiska maternice na vene.

Uz formiranje krvnog ugruška na nozi pojavljuje se pufanj, povećava se osjetljivost lokaliteta lokalizacije i koža postaje crvenila. Ako se takva patologija detektira tijekom trudnoće, žene su propisane lijekovi koji razrjeđuju krv.

ŠTO UČINITI POZOR?

Obroci u tom razdoblju trebaju biti uravnoteženi i ispravni. Buduća majka je bolje voljeti svježe voće, pirjano povrće, mliječne proizvode, mršavo meso, kao i jela s visokim udjelom kalcija, bjelančevina i željeza.

Kako bi se osigurala ispravna raspodjela težine trbuha i opterećenja na kralježnici, važno je nositi istezanje elastičnog zavoja. U prisustvu varikoznih vena i sprečavanju pojave u prisustvu dokaza potrebne su kompresijske čarape.

Intimnost u ovom trenutku nije kontraindicirana ako nema komplikacija. Ali morate odabrati pozu, tako da nema opterećenja na trbuhu.

Važno je da buduća majka kontrolira njezinu tjelesnu težinu, zbog čega se redovito treba vagati. Dobitak težine ne bi smjelo iznositi više od 350-400 g tjedno. Velika težina može dovesti do gestoze, što komplicira tijek trudnoće u posljednjih nekoliko tjedana.

Neke žene u ovom trenutku sklone su napadi panike ili brige o promjeni izgleda. To je osobito istinito prvi put trudnice, naviknute na njihove tanke, elegantne parametre. Ovdje je važno voljeti novu državu i ne pasti u depresiju.

Pronašli ste pogrešku? Odaberite ga i pritisnite Ctrl + Enter

Što može nastati senzacije i komplikacije u 24. tjednu

Kako se dijete razvija 24. tjedan

Unatoč činjenici da dijete zauzima veći dio maternice, može i dalje udobno i slobodno kretati unutar nje. Čuje se više pažljivo na zvukove koji ga okružuju i već je u stanju primijetiti promjenu u atmosferi.

Ako vam nešto zastrašuje, možete ga smiriti jako dugo!

Veličina fetusa, težina i visina

Vaša beba raste vrlo brzo. Ali njegovo lice više nije modificirano - baš onako kako je sada, vidjet ćete kad se rodiš. Veličina fetusa u 24. tjednu je kako slijedi: težina je 550-600 g, visina je oko 30 cm.

Fetalne životne mrvice

Puni razvoj fetusa u 24. tjednu trudnoće najvažnije je da se razmišlja žena koja se priprema da postane majka. Dakle, što se događa u intrauterini svijet?

 • Do tog datuma formiraju se svi organi i organi sustavi u djetetu. Probavni, cirkulacijski i živčani sustav i dalje se razvijaju;
 • Sluh i vid pluća i dalje se poboljšavaju;
 • Sada formiranje refleksa i osjećaja bebe;
 • Broj otkucaja srca je 130-160 otkucaja u minuti;
 • Tijekom svoje aktivnosti, beba zamahuje rukama i nogama, često odbija od zida maternice i stvara udare. Usput, fetus u 24. tjednu trudnoće najčešće se nalazi u maternici s glavom dolje;
 • Dijete počinje proizvoditi hormon rasta, i od tada će se još brže razviti, obraslo masnoćom;
 • Većinu vremena dijete spava (16-20 sati), međutim, već ima dobro uspostavljen način spavanja i odmora. Spavanje, poput odrasle osobe, podijeljeno je na brze i polagane faze;
 • Oči su još stegnute tankim filmom, otvorit će se malo kasnije;
 • Dobro razvijeni izrazi lica omogućuju djetetu da se namrči, škripi, napuši obraze i ispruži usne;
 • Dijete, koje se nalazi u utrobi, može sisati prst, progutati amnionsku tekućinu, reagirati na majčinska milovanja udaraca ruku i nogu.

Država buduće majke na razdoblje od 24 tjedna

Zdravlje i stanje svake trudnice je jedinstveno. Neki su doista cvjetali pred našim očima! Njihova koža postaje meka i čista, nokti su zdravi i jaki, a kosa je sjajna i gusta. Međutim, suprotni slučajevi nisu neuobičajeni: krhki nokti, suha koža, gubitak kose, a dodatno stvaranje pigmentnih mrlja.

Ponekad je trudna zabrinuta zbog žgaravice, bolova u leđima, mučnine - takav je popis norma za ovo razdoblje, ali je vrlo rijedak. Često se događa nesanica, nazalna zagušenja i zaborava, ali to su privremeni simptomi, a ne biste se trebali brinuti o njima.

Simptomi i značajke trudnoće

 • Natečenost. Može se pojaviti blagi oticanje lica ili nogu. Da biste to izbjegli, potrebno je smanjiti količinu unosa soli, ali ne i količinu tekućine, kao što neki ljudi misle (ako pijete više od 2 litre vode dnevno, naravno);
 • Promjena dojke. Grudi postaju veće, bradavice potamne. Neke žene čak primjećuju kolostrum;
 • Strijele. Istezanje kože povezano je s zaokruživanjem i brzim rastom abdoma;
 • Povećano znojenje. Postoje problemi s znojenjem. Stoga se preporučuje češće tuširati, a ne nositi sintetičko donje rublje. Dosadni deodorant najbolje se zamjenjuje kozmetikom dizajniranim posebno za trudnice;
 • Česti mokrenje. Često ili teško uriniranje povezano je s povećanjem veličine maternice i fetusa;
 • Zatvor. Situacija je sposobna ispraviti uporabu dovoljnih količina biljnih vlakana koja se nalazi u mnogim voćem i povrćem.

Tipični osjećaji i kontrakcije

 1. Povlačenje bolova u donjem dijelu trbuha. Zdjelične kosti proširuju se u pripremi za nadolazeću isporuku, a time se pojavljuju takvi osjećaji;
 2. Trening se bori. Osjećaj kontrakcija u Braxton-Hicks (nepravilne bolne kontrakcije) nije odstupanje, osim ako kontrakcije traju kratko vrijeme i ne više od četiri puta na sat;
 3. Umor. Duga šetnja bez stanke ili dugo sjedenje u jednom položaju možda neće na najbolji način utjecati na zdravlje mrvica. Zbog svoje pozicije, pokušajte ne zanemariti ostatak kad je tijelo potrebno.

Psiho-emocionalna iskustva buduće majke

Trudnoća i porod - to je velika sreća, ali često možete pronaći manifestacije prenatalne depresije. Žene se počinju bojati nepoznatog. Česta promjena raspoloženja, suza, tuga, tuge - sve su to očiti znakovi takve države, da se borimo s kojima je teško.

Važnu ulogu ovdje ima podrška voljenima koji će nacrtati sliku budućnosti, gdje ste sretna majka zdrave bebe koja je rođena bez komplikacija u određeno vrijeme i koja će svakog mjeseca rasti i razvijati se. Emocije radosti trebale bi vas ispuniti!

Prije toga dugo očekivani susret s mrvicama ostavio je dosta vremena. Osim toga, uvijek se sjetite da je emocionalna veza između djeteta i majke tijekom trudnoće, kao iu prvoj godini života, vrlo jaka.

To je zbog činjenice da je živčani sustav bebe sazrio na sposobnost da odgovori na emocije majke. Što se događa kod 24 tjedna trudnoće s djetetom ako je žena nervozna ili zabrinuta? Stresni hormon ide izravno u fetus, stvarajući osjećaj nelagode i tjeskobe, u trajanju od nekoliko sati.

Stalno rastući trbuščić

Trbuh raste proporcionalno rastu maternice. Do tog razdoblja, već je postalo znatno zaokruženo. Zbog napetosti kože na njoj može biti vidljiva vaskularna mreža. Sredstva koja sprječavaju pojavu strija, važno je početi koristiti prije nego što se pojave strijele, inače kasnije će ih biti skoro nemoguće ukloniti.

U prosjeku, tjedan biste trebali dobiti od 300 do 500 g. Za cijelo razdoblje trudnoće težina je već oko 6-8 kg.

Ovo je kako šarmantni tummies s tots izgledaju iznutra za razdoblje od 24 tjedna trudnoće:

Potrebni medicinski pregledi i ultrazvuk

Do dvadeset i četvrtog tjedna trudnoće potrebno je završiti rutinski ultrazvuk, ali u slučaju bilo kakvih odstupanja ili nejasnoća, nije potrebno isključiti mogućnost ponovnog upućivanja.

Razlozi zbog kojih liječnici propisuju dodatnu ultrazvuku:

 • oštra bol u abdomenu;
 • odvajanje krvi
 • prošle zarazne bolesti;
 • sumnja na placentalnu abrupciju;
 • kašnjenja u razvoju djeteta.

Ultrazvuk u dvadeset i četvrtom tjednu trudnoće neće uzrokovati štetu, štoviše, liječnik će točno znati o razvoju, blagostanju i aktivnosti bebe. Osim toga, moći će procijeniti ton maternice i stanje cerviksa, ispituje količinu amnionske tekućine i protok krvi u arterijama pupkovine.

Drugi dodatni pregled može se pripisati kardiotokografiji (CTG). Uređaj, koji se sastoji od dva senzora, pomaže pri dobivanju sveobuhvatnih podataka o srčanom udaru i motoričkoj aktivnosti bebe, kao i tonu maternice.

Moguće komplikacije ovog razdoblja

24 odraslih tjedana trudnoće je dvadeset dva tjedna od začeća i dvadesetog tjedna od kašnjenja menstruacije. Izgovoreni glasnik da nešto nije u redu u tijelu trudne žene su izlučevine. Vaginalna krv kapi, velike količine jasnog iscjedka ili smeđa sluz iz maternice trebaju vas upozoriti.

Oštra bol u zdjelici i abdomenu, povraćanje, grčevi tijekom mokrenja, groznica i zamračenje očiju također simboliziraju prisutnost abnormalnosti.

Bol u nogama ne može samo govoriti o umoru, nego također ukazuje na vensku trombozu. Uvećano uterus stavlja pritisak na vene u zdjelici, što dovodi do formiranja krvnih ugrušaka. Područje nogu, gdje je nastala blokada vene, bubri i crvenila.

Nakon dodatnog ultrazvuka liječnici mogu dijagnosticirati visoku ili nisku vodu (količina amnionske tekućine je više ili manje od norme). U ovom slučaju, možemo razgovarati o Vašoj hitnoj bolnici.

Placenta previa, ruptura maternice i infekcije mogu uzrokovati krvarenje. Također je vrlo važno tijekom trudnoće spriječiti tako opasnu bolest kao što je preeklampsija (kasna toksikoza). Glavni simptomi preeklampsije su: povećanje težine preko 20 kg, masivni edem i visoki krvni tlak.

Ipak, sve trudnice vjerojatno su čule anemiju o nedostatku željeza. To je popraćeno smanjenjem razine hemoglobina u majčine krvi kao posljedica stanica i tkiva ne dobivaju kisik na željenom stupnju. Simptomi u 24. tjednu trudnoće koji mogu ukazivati ​​na razvoj anemije:

 • opća slabost;
 • vrtoglavica;
 • tinitus;
 • bljedilo;
 • kratkoća daha;
 • glavobolje.

Kada se gore navedene povrede trebaju odmah konzultirati s liječnikom kako bi se izbjegao rizik od preranog porođaja ili razvojnih abnormalnosti u fetusu.

Intimni život budućih roditelja

Trudnoća nije bolest. U normalnom tijeku njezina intimnog života vrijedi. No, najbolja stvar je, naravno, konzultirati ginekologa, od koga se pregledavate za trudnoću.

Seks može biti moguć ako nema takvih kontraindikacija kao što su:

 • prijetnja pobačaja;
 • infekcija s jednim od partnera;
 • placenta previa;
 • krvavi ili smećkasti iscjedak.

U nedostatku odstupanja seks je potpuno siguran. Štoviše, pozitivne emocije majke bit će dane djetetu s hormonom sreće. Ozlijediti mrvice je nemoguće. Jedino ograničenje je smanjiti pritisak na trbuh što je više moguće.

Redoviti seksualni život tijekom trudnoće je vrsta tjelesnog napora, zbog čega rođendanski kanal postaje mek i elastičan. U kasnijim razdobljima, hormon koji se nalazi u muškom spermu može pozitivno utjecati na cerviks i pomoći joj da se dobro otvori tijekom procesa rađanja.

Općeniti korisni savjeti i savjeti

 1. Ako je moguće, nabavite bilježnicu na kojoj možete snimiti aktivnost fetusa. Što je gestacijsko doba veća, pažljiviji i odgovorniji, potrebno je računati broj udaraca;
 2. Značajna dobitak težine u ovoj fazi trudnoće nije neuobičajeno. Stoga, ravnoteža i kvaliteta prehrane postaju osobito važni. Potrebno je isključiti masnu, slatku, začinjenu i slana jela. Preporučuje se suzdržati se od upotrebe egzotičnih proizvoda;
 3. Uvod u dijetu hrane koja sadrži veliku količinu vlakana ili ima prirodni laksativni učinak, bit će sprječavanje hemoroida;
 4. Promatrajući dnevni režim, redovite, ne zamorne šetnje poboljšat će vašu dobrobit;
 5. Hladna kupka i večernja masaža stopala olakšavaju umor;
 6. Korištenje posebnih kreme ili ulja za strija koje su namijenjene trudnicama, bitno će smanjiti stupanj stvaranja napetosti na koži;
 7. Pokušajte izbjeći mjesta velike gužve i eliminirati hipotermiju. Tako ćete znatno smanjiti postotak prehlade koji su vrlo nepoželjni u vašoj situaciji;
 8. Redovita, ali vrlo oprezna, gimnastika i joga pomoći će ispuniti svijet skladom;
 9. Pravilno odabrane stvari i cipele, odbijanje peta olakšat će nelagodu;
 10. Registrirajte se za tečajeve za trudnice;
 11. Klasična glazba utječe na razvoj mentalnih i kreativnih sposobnosti djeteta u maternici;
 12. Pravovremeni posjet antenatalnoj klinici ako postoje neki znakovi abnormalnosti pomoći će u sprečavanju štetnih učinaka i zdravog djeteta.

I zapamtite, tijekom cijele trudnoće uvelike ste odgovorni ne samo za sebe, već i za zdravlje vašeg nerođenog djeteta!

24 tjedna trudnoće

Što dijete izgleda u 24. tjednu trudnoće?

Dragi buduće majke babyblog.ru! Fetalni razvoj u 24. tjednu trudnoće posljedica je brzog sazrijevanja svih unutarnjih organa i sustava vitalne aktivnosti. Dijete još izgleda tanko, koža je crvenkasta i naborana. Težina djeteta na 24. tjednu trudnoće iznosi oko 600 grama, a njegova visina je oko 33 cm. Odmah je počelo taloženje tjelesne masti. U samo nekoliko tjedana djetetov izgled bit će zamjetno promijenjen: obrazi, ruke, noge i trbuh će rasti, koža će se olakšati.

Vaša beba je velika kao

 • Mozak pokazuje neusporedivo brz tempo razvoja. Već teži 100 grama, sastoji se od skupa konvolucija. Sastav srednjeg i cerebeluma je gotovo završen. Za usporedbu, mozak embrija u drugom mjesecu razvoja težak je samo 2 grama.
 • Sustav mišićno-koštanog sustava nastavlja se razvijati i ojačati. Dijete na 24. tjednu trudnoće potiskuje noge maternice, pomiče ruke, uhvativši pupčanu vrpcu, izvodi skokove, bacanja i skreće. Već je uspostavio cikluse spavanja i budnosti. Spava oko 16 do 19 sati dnevno.
 • Pluća počinju proces održavanja respiratornog djelovanja fetusa. U alveolama se stvara surfaktant koji pomaže bebinim plućima da se otvore nakon rođenja. Ako se pojavi nepredvidiva situacija, a dijete je predodređeno da se rodi prerano, tada će s odgovarajućom pažnjom moći samostalno disati.
 • Lice bebe potpuno su oblikovane, svi njegovi dijelovi su na pravom mjestu. Dobro pregledane ciljeve i obrve.
 • Razvoj djeteta 24 tjedna trudnoće leži u sazrijevanju receptora: već može razlikovati okus i zvukove, reagira na svjetlo. Istraživanja su pokazala da, ako donosite svjetiljku majčinom trbuhu, dijete se počinje okretati k njoj i zrcaljeno.

Polaganje vanjskih i unutarnjih slojeva kože nastavlja se. U rukama djeteta već formira uzorak - otisak prsta.

Wiggling dijete

Prostor u maternici još je uvijek dovoljan za slobodno kretanje djeteta. 24 tjedna trudnoće - vrijeme kada majka jasno osjeća kretanje svoje bebe. To može biti lagana i nježna dodira ili ritmička guranja kada se štucanje. Dijete aktivno istražuje okolni prostor: osjeća pupčanu vrpcu i zidove maternice, pomiče udove, okreće se s jedne na drugu stranu.

Ako se mama ne osjeti neko vrijeme promiješati, ništa nije u redu s tim. Nemojte zaboraviti da većina dana fetus je u stanju mirovanja. Ako ne osjećate nikakvu radnju više od jednog dana, trebate se posavjetovati s liječnikom.

Što se događa u majčinom tijelu u 24. tjednu trudnoće

Većina gestacijskog razdoblja je gotova. Od samog trenutka kada se nakon menstruacije i uspješne ovulacije došlo do začeća (spajanje ženske stanice i spermatozoida), u majčinom je tijelu počelo globalno restrukturiranje. Prilagođavanje embrija (blastocista) uzrokovalo je promjene koje su odgovorne za rješavanje glavnog zadatka - nošenje fetusa.

Ako su u prvom tromjesečju trudnoće ove promjene bile popraćene ranom toksikozom s mučninom ili povraćanjem, sada se stanje majke stabilizira.

Nije ni čudo da drugi tromjesečje, kojem pripada 24. tjedan trudnoće, zove se "zlatno razdoblje". Trenutačno se dobrobiti majke znatno poboljšava, ali još uvijek nije izgubila pokretljivost i lakoću, kao što je to slučaj u posljednjim mjesecima trudnoće.

Primajte pisma o razvoju bebe i stanju majke jednom tjedno.

Navodimo glavne promjene koje se javljaju u tijelu:

 1. Očekujuća majka može primijetiti brzu dobitak težine. U ovom trenutku vjerojatnost dodatnih kilograma je visoka, jer žena više nije bolesna, a apetit se svakodnevno povećava. Treba imati na umu da povećanje od početka trudnoće ne smije biti više od 7 kg do 24. tjedna.
 2. Povećana znojenja, ponekad slabost i pospanost - ovo je normalno stanje koje samo treba proći. Stručnjaci preporučuju umjerenu vježbu i istodobno ne zaboravljaju na odmor.
 3. U jutro može doći do blage otekline zbog sporog funkcioniranja bubrega. Potrebno je ograničiti unos soli i piti vodu u malim količinama. Ako oticanje postaje sve više i više, trebate se posavjetovati sa svojim liječnikom.
 4. Neke mame mogu imati izlučivanje kolostruma iz grudi. Taj fenomen nije uobičajen za sve, ali nema ničega za zabrinutost. Možete koristiti posebne jastučiće za grudnjak.

Veličina tumije

Brzi rast fetusa u drugom tromjesečju dovodi do porasta abdomena trudnice. Ako se u prvim mjesecima žena nije mogla čekati dok se ne pojavi vizualni dokaz trudnoće, onda dvadeset i četvrti tjedan trudnoće neće dopustiti da sakrije zanimljivu situaciju.

I izgledaju poput tummyja 24. tjedna

Na iznenađenje mnogih mumija, trbuh počinje brzo rasti, što dovodi do promjena u radu ženskog tijela.

 • Svrab kože u trbuhu i bedrima. Postoji istezanje kože, što dovodi do pojave nonesthetic bendova. Nažalost, oni će ostati i nakon porođaja, pa je potrebno, ako ne i isključiti, smanjiti njihovu pojavu uz pomoć posebnih sredstava - krema, gelova itd.
 • Osjećaj bolno na stranama trbuha i na donjem dijelu leđa. Ovi osjećaji upućuju na to da postoji istezanje mišićnog tkiva maternice. Ta bol je podnošljiva i uskoro prolazi.
 • Da biste se udobno smjestili dok sjedite ili ležete, trudnica mora promijeniti položaj više od jednom. Izbočeni trbuh onemogućuje odmah udobnu poziciju.
 • Prošireni trbuh utječe na hod žena. Mama ima šetnju patkama. Težište gravitacije se mijenja, što dovodi do brzog umora, bolova u leđima i nogama.

Uvećana maternica

Uterus se nalazi na udaljenosti od 24 cm iznad stidne simfize. Ona i dalje stišće sve unutarnje organe, uključujući želudac, crijeva, mokraćni mjehur. Povećanje veličine maternice dovodi do pogoršanja problema povezanih s probavom i mokrenjem. Česti nagovaranje na WC "na mali način" popraćen je poteškoćama u pražnjenju crijeva. Zbog pritiska maternice, žena može patiti od zatvora, abdominalnog distenzija, žgaravice.

Sve gore navedene poteškoće nisu toliko strašne koliko se čini. Liječnici savjetuju da ih smiruju, jer su svi privremeni. Međutim, problem probave se ne može zanemariti, jer može izazvati pojavu hemoroida. Potrebno je konzultirati liječnika i prilagoditi svoju prehranu.

Mogući problemi

Bolovi se javljaju tijekom 24 tjedna, jedan ili drugi način povezan s povećanjem veličine maternice. Najčešće se javlja nelagoda u sljedećim područjima:

 • lumbalna;
 • donji trbuh, u blizini sakrale;
 • u nogama;
 • u anusu (zbog hemoroida);
 • u glavi.

Ako je bol u tim područjima podnošljiv, a ne akutan, onda nema razloga za zabrinutost. Međutim, ako se osjećaj povećava, bolje je ne oklijevati i posavjetovati se s liječnikom. U ovom trenutku postoji velika vjerojatnost pobačaja. Prerano rođenje nepoželjno je za bebu, on će mu biti nemoguće spasiti život bez posebne medicinske opreme.

Temperatura i hladnoća

Možda neće izbjeći prehlade tijekom trudnoće. Uostalom, jedan ili drugi način, dio pojma pada na razdoblje vrhunca epidemije. Uobičajena hladnoća posebno je opasna i može dovesti do žalosnog ishoda u ranoj trudnoći. Ovo je razdoblje kada je položaj embrija u maternici nestabilan, a svaki negativni čimbenik može dovesti do spontanog pobačaja.

24 tjedna u kalendaru trudnoće je mirnije vrijeme kada je rizik od pobačaja minimiziran. Ipak, trčanje hladnoće može negativno utjecati na razvoj djeteta. Stoga je važno započeti pravodobno liječenje i imati ideju o tome što treba učiniti.

 1. Trebate liječnički savjet. Ako se osjećate dobro, možete dogovoriti sastanak i posjetiti kliniku. Ako je stanje ozbiljno, a još je veća temperatura, trebate nazvati liječnika kod kuće.
 2. U očekivanju liječničke skrbi, možete pokušati ublažiti svoje stanje uz pomoć narodnih metoda. Ispiranje i udisanje na bazi biljnih infuzija pomoći će kod upale grla i kašlja. Preporuča se popiti još topli čaj, mlijeko, sok od bobičastog voća.
 3. Temperatura ispod 38 stupnjeva je nepoželjna. Ako je dostigla ovu oznaku, potrebno je piti antipiretik. Najbolje je konzultirati liječnika. Ako je situacija hitna, možete piti lijek na osnovi paracetomola. To neće učiniti mnogo štete zdravlju djeteta.

Nakon oporavka, nemojte žuriti da izađete u osobe koje posjećuju javna mjesta. Imunitet je još uvijek slab i ne može se nositi s novim napadom virusa. Bolje je hodati u parku i kod kuće da češće zrače sobama.

Izbacivanje na 24. tjednu opstetrije trudnoće

Otpuštanje u 24. tjednu gotovo je isto kao u ranoj fazi trudnoće.

Jedina je razlika u tome što se njihov volumen može lagano povećati i postati obilniji.

Kao i prije, anksioznost bi trebala uzrokovati ispuštanje svijetlo žute, smeđe, zelene boje s neugodnim mirisom. Promjene u dosljednosti su također abnormalne: sadržaj je prošaran krvlju, previše vodene i sireve iscjedak. Kažu da se hitno trebate savjetovati s ginekologom i utvrditi uzrok. Možda postoji upalni proces.

Preporuke za buduću majku

 1. Tijekom epidemije influence i akutnih respiratornih infekcija, ostanite daleko od prepunih mjesta. Jedite hranu koja uništava mikrobe - luk i češnjak. Često provjetrite sobu i odgodi putovanja za posjet.
 2. Ako se blagi oticanje, koji se često promatra u ovom trenutku, povećava, posavjetujte se sa stručnjakom. Ako se vrijeme ne liječi, tada se može razviti preeklampsija - ozbiljna bolest koja utječe na srce, živčani sustav, bubrege, jetru, posteljicu i fetus.
 3. Pazite da izbjegnete padove i modrice. Naravno, dijete je pouzdano zaštićeno od negativnih vanjskih utjecaja, ali ozljeda trbuha nije dobra.
 4. Razgovarajte s djetetom, češće razgovarajte s njim. Već razlikuje majčin glas od svih ostalih, reagira na dodir. Umirujući razgovori s djetetom i mekim potezima će vas približiti prije rođenja.

Potrebno je napraviti vaginalne vježbe za pripremu genitalnog trakta za nadolazeće porođaj. Posebno je korisno redovito vježbati Kegel.

Savjeti o prehrani

U 24. tjednu trudnoće potrebno je pridržavati se iste dijete kao i prije. Dnevni jelovnik trebao bi sadržavati voće i povrće, bobice, žitarice, kruh, tjesteninu, maslinovo ulje, grah, orasi, zelje. Barem jednom tjedno trebate jesti ribu i plodove mora, bijelo meso, jaja, sir, jogurt i kiselo vrhnje.

Potrebno se suzdržati od alkohola i smanjiti potrošnju štetne hrane: brašno i slatko, začinjeno, papreno i slano. Visoka kalorična hrana ne donosi nikakvu korist, ali daje vrlo snažnu težinu. Istodobno, slana hrana uzrokuje oticanje.

Dijeta treba sadržavati hranu bogatu željeznicom (za prevenciju anemije - govedina, heljda, kaki, sok od šipaka), askorbinska kiselina (trešnja i slatka trešnja, paprika, alge), vlakna (voće i povrće). Trebate piti najmanje 1-2 litre vode bez plina. Preporučljivo je malo i često piti i jesti.

Vitamini u 24. tjednu trudnoće

Nije uvijek moguće dobiti sve potrebne vitamine iz hrane pa ginekolozi preporučuju trudnice da koriste multivitaminske pripravke. Posebno često imenuju se u slučaju kad se trudnoća pada u hladnu sezonu. Još jedan pokazatelj - starost preko 30 godina ili alergije na hranu, zbog čega je žena ograničena u prehrani.

Prije nego što odete u ljekarnu i kupite vitaminski kompleks, trebate se posavjetovati sa svojim liječnikom. Samo ginekolog koji promatra tijek trudnoće zna koja je droga pogodna za majku i ne šteti djetetu. Potrebno je strogo pridržavati propisane doze.

Tjelesna aktivnost

Tjelesna aktivnost igra važnu ulogu u očuvanju zdravlja majke i djeteta. Stalno sjedenje na računalu ili ispred TV-a, okruženo ležaljkom, neće donijeti ništa dobro. Rezultat će biti težina, komplikacija trudnoće, bol u različitim dijelovima tijela i tromo stanje majke.

Kako bi tijelo održalo u dobrom stanju, dovoljno je napraviti duge šetnje na svježem zraku. Ali moramo se sjetiti da pet minuta hoda po ulicama nije dovoljno. Najbolje je napustiti grad, u krajnjem slučaju za šetnju parkovima i trgovima. Ako imate priliku i želju, možete se prijaviti za posebne razrede za trudnice. Fitness klubovi nude ih u izobilju. Ova aqua aerobika, joga i nastava u teretani. Glavna stvar u ovom poslu je pravilnost i mjera.

Intimni život

Intimni život u 24. tjednu trudnoće trebao bi biti mirno - bez iznenadnih pokreti i eksperimenata. Mama i otac ne bi smjeli zaboraviti na udobnost svoje bebe, izbjegavajući pritisak na trbuh. Nema drugih ograničenja.

Liječnik može preporučiti prestanak seksualnih odnosa, ako zdravlje majke ostavlja mnogo za željom i postoji prijetnja pobačaju. Među mogućim uzrocima su preeklampsija, nestašica vode ili polihidramniosi, traume do cerviksa. Treba biti oprezan u blizini višestrukih trudnoća.

Potrebne studije i analize

Do 24. tjedna trudnica je već prošla dva pregleda fetalnog razvoja, koja uključuje ultrazvučno skeniranje i trostruko testiranje (za razine hormona hCG, estriola, proteina alfa-fetoproteina). Sada će žena morati proći standardni set testova, uključujući opći urin test, kompletnu krvnu analizu i krvni test za šećer. Ako je potrebno, ginekolog će uzeti razmaz na vaginalnoj mikroflori.

 • Potpuna količina krvi omogućuje praćenje zdravstvenog stanja trudnice i fetusa, na temelju pokazatelja kao što su razina crvenih krvnih stanica, retikulocita, hemoglobina, hematokrita, trombocita, leukocita itd. Uz to, možete prepoznati upalne procese i zarazne bolesti.
 • Opća analiza urina je neophodna za kontrolu rada urogenitalnog sustava, koji ima dvostruko opterećenje.
 • Ispitivanje krvi za šećer koristi se za određivanje rizika od razvoja gestacijskog dijabetesa.

Ultrazvuk u 24. tjednu trudnoće nije propisan. Planirani ultrazvuk se provodi ranije - 20-22 tjedna. Ginekolog vas može ponovno poslati samo ako sumnja na prisutnost patologije. U tom slučaju, fotografija 24 tjedna trudnoće može pokazati liječniku ako postoji odstupanje i on će napraviti točnu dijagnozu. Prije vremena se ne treba brinuti. Vrlo često, takve studije su potrebne za umirivanje duše.

24. tjedan trudnoće

U 23. tjednu trudnoće važno je da trudnica može izbjeći prekomjerno povećanje tjelesne težine i edem. O tome što se događa u tijelu buduće majke i kako se dijete razvija u 24. tjednu trudnoće, reći ćemo u našem članku.

Tijek trudnoće u 24. tjednu

U 24. tjednu trudnoće, očekivana majka treba pomno pratiti svoje zdravlje, kako s medicinskog tako i psihološkog stajališta. Stručnjaci kažu da adrenalinski napadi mogu uzrokovati ozbiljnu štetu djetetu, tako da tijekom trudnoće trudna majka treba shvatiti da je za nju stvarno važno i da ne pokušavate trošiti svoje živčane stanice na sitnice.

Kao i redoviti medicinski pregledi i analize koje su izumili liječnici, nisu bez štete. Sve te mjere su neophodne da ne propustite mogući zdravstveni problem, jer čak i elementarni drozd može biti opasno, stoga, prije nego što trudnica počne liječiti bilo koju bolest, to bolje.

Zbog povećanog trbuha, trudnice mogu imati poteškoća s spavanjem 24. tjedna trudnoće. Žgaravica ili grčevi u nogama u drugoj polovici trudnoće mogu sve više izazvati nelagodu. Poboljšanje stanja noću se može emitirati spavaćom sobom, a jastuk između nogu i ispod trbuha pomoći će da se udobnije. Sa konvulzijama možete masažirati gležanj uljem pšeničnog klica ili sjemenki grožđa, a čaj od limuna s kamilicom ili kovčegom ublažit će žgaravicu.

Pokreti na 24. tjednu trudnoće postaju opipljiviji, a trudna majka u potpunosti uživa u pokretima svoje bebe u želucu. Ova nevjerojatna senzacija pomoći će probuditi majčinski instinkt žene, postati najbolja majka za njezine mrvice.

Što se događa u dvadeset četvrtom tjednu trudnoće

Količina amnionske tekućine ovisi o individualnim karakteristikama trudnice. U 24. tjednu trudnoće količina amnionske tekućine je oko 600-700 ml. Količina amnionske tekućine povećava se tijekom cijele trudnoće i tek nešto prije rođenja, njihov se broj smanjuje. Obično se ta brojka kreće od 1-1,5 litara, a za 37-38 tjedana trudnoće padne na oko 800 ml.

Sastav amnionske tekućine iznenađujuće je konzistentan, bez obzira na promjenu njegove količine, a voda se redovito ažurira. Znanstvenici su utvrdili da se to događa jednom svaka 2 sata i 54 minute. Za to vrijeme se "stara" voda uklanja, a formiraju se "novi".

U 24. tjednu trudnoće trbuh nastavlja rasti, a dno maternice diže se 4 cm iznad pupka. Povećanje opsega abdomena dovodi do činjenice da se koža počinje protezati, pupak prvo izglađuje, a zatim počinje izlizati, pigmentacija u sredini trbuha može se povećati i počinju formirati strijama.

Strije nastaju kao posljedica razlika potkožnog tkiva vlakana, a javljaju najčešće u koži dojki, bokovima i donjem dijelu trbuha. Naravno, najčešće prisutnost strija je zbog genetskog čimbenika, ali i da se spriječi pojava strija, trudnica bi trebala gledati njezinu prehranu, izbjegavati brzi dobitak težine i pažljivo njegu kože, primjenom posebnih kreme i ulja iz strija.

Buduća beba na 24. tjednu trudnoće

24 tjedna trudnoće - buduća beba i dalje raste i povećava težinu. Sada je duljina oko 30 cm, a njegova težina je približno jednaka 500-550 g. Do sada je debljina placente dosegla 25,37 mm.

Lice i torzo bebe postaju sve zaobljeni zbog činjenice da tijelo i dalje akumulira potkožnu masnoću.

Dijete je već stvorilo gotovo sva osjetila. On vidi, čuje, osjeća dodir, razlikuje okus. U suradnji s razvojem mozga, to dovodi do značajnog obogaćenja reakcije na vanjske podražaje: beba žmirkajući od svjetla, namršti, okreće glavu, proizvodi potiskivač pokret rukom flinches na glasne zvukove.

U 24 tjednu trudnoće, fetus je već na početku priprema za njegova rođenja: njegova hipofiza čine aktivnu tvar, odgovorna za razvoj rada na materinjem - oksitocin i vazopresin.

24. tjedan trudnoće: kako se mama mijenja

U 24. tjednu trudnoće, život buduće majke obiluje različitim emocijama: ona može biti duboko usredotočena na njezino stanje i dobrobit djeteta, ili ako se žena osjeća dovoljno dobro, može osjetiti val energije, aktivno uroniti u radni proces, putovati i naučiti nešto nešto novo, drugačije gledati na stvari, otkriti njihov potencijal. Bez obzira je li trudna majka zainteresirana za povlačenje bolova u donjem dijelu trbuha i pokretu djeteta ili stanju na poslu i političkim pitanjima, glavno pravilo trudne žene je činiti ono što vam se sviđa i donijeti užitak, na taj način beba se osjeća ugodno.

U 24. tjednu trudnoće, rizik od anemije u trudnica je sačuvana i čak se povećava. Razlog tome je povećanje volumena krvi što dovodi do "razrjeđivanja", nedostatka crvenih krvnih stanica. Situaciju se pogoršava i činjenica da se željezo aktivno troši u tijelu buduće majke, što stvara manjak željeza, zbog čega se stvaranje crvenih krvnih stanica poremeti. Sadržaj niskog hemoglobina dovodi do smanjenja sposobnosti krvi da nosi kisik, te stoga izaziva gladovanje kisika fetusa, njegovo odstupanje od rasta i razvoja. Da biste spriječili razvoj anemije, kao i uspješnu borbu, potrebno je uzimati posebne lijekove koje liječnik mora propisati, a također prilagoditi vašu prehranu tako što ćete na izborniku uključiti špinat, jetru, govedinu, repa, jabuke i trešnje.

U 24. tjednu trudnoće, trudna majka može osjetiti povlačenje ili bolove u grčevima. Povlačenje boli može se objasniti uganućem rastućeg maternice i grčevima - od Braxton-Higgsova treninga. Trening ili lažne kontrakcije znatno su slabiji od stvarnih kontrakcija rada i osjećaju se kod nekih trudnica tijekom drugog i trećeg trimetara. Razlog pripremne borbe - priprema tijelo za porođaj, radi se o pravilnom disanju, mogućnost budućeg majke naučiti opustiti, odaberite željeni položaj, te podešavanje za rad.

Mama prehrana tijekom 24. tjedna trudnoće

Najčešće, tijekom trudnoće, buduća majka tretira se kao dijete: ona je ona koja dobiva najfinije djelo, najsvježija salata, najfinije i sočniji plod. Međutim, u potrazi za vitaminima i elementima u tragovima ne zaboravite na sigurnosna pravila.

Jedna od njih je držati sezonalnost u prehrani, kao i jesti hranu koja raste ili se proizvodi u onim širinama gdje živi mamac. To je hrana koja se koristi već stoljećima naših predaka, više je vjerojatno da će biti probavljena s maksimalnu korist, jer je pridonio rast prirodnog i poznate zraka, vode, klimatskih značajki, itd Takvi proizvodi su uobičajeni za tijelo trudne žene i ne uzrokuju stres, alergije koje se mogu popraviti pomoću neobičnih egzotičnih proizvoda.

Također tijekom trudnoće ne biste trebali jesti prve, rane voće i povrće, to je bolje da ih uvesti u dijeti trudne žene malo kasno. Dakle, manje nitrata i drugih kemikalija ulaze u tijelo i majke i bebe.

Druga važna točka: trudnica treba pratiti količinu pojedene hrane, jer sada to nije vrlo aktivan i dinamičan, što znači da ponekad jesti iz navike, na primjer, prisvajanje dosade, tuge ili živčane iskustva.

Što bi trebalo biti na stolu u budućoj majci? Najbolje je rješenje ako hrana tijekom trudnoće nalikuje prehrani djeteta. Manje masne, pržene, začinjene, slane i slatke, oprez u vezi s inovacijama hrane, sada nije vrijeme za eksperiment. Obavezne stavke na jelovniku - kaša, kuhano mršavo meso i ribu, voće i povrće, mliječni proizvodi. Glavna stvar je da su proizvodi prirodni i sigurni.

Jedna od najvažnijih komponenti prehrane trudne žene je vitamin E, nije ništa što ima počasno ime "vitamin trudnoće" i sprečava mnoge probleme. Dobro je da je ovaj vitamin uvijek pri ruci, jer se nalazi u zelenilu, jaja, heljde, šipaka, kaki, orasi i biljnog ulja. Važno je zapamtiti da se vitamin E boji svjetla, tako da bi pomagači trebali biti zaštićeni od sunčeve svjetlosti.

Preporuka liječnika u 24. tjednu trudnoće

Dr. Sc. Marta Gritsko, stomatološki-ginekolog u klinici ljudske reprodukcije "Alternativa" kaže: "24. tjedan je početak vitalnosti djeteta, tj. njegova sposobnost da žive samostalno.

Do sada pluća nerođenog djeteta još nisu funkcionirala, ali sada, na 24. tjednu trudnoće, na krajevima kapilara koji su donosili krv, formiraju se terminalne vrećice odvojene tankim filmom od alveola ispunjenih zrakom (nakon rođenja).

Prije toga, kisik iz pluća nije ušao u krvožilni sustav. Sada je proizveden surfaktant (surfaktant), dok je u malim količinama. Njegova proizvodnja ubrzano raste u posljednjih nekoliko tjedana.

Surfaktant tvori tanki film na zidovima kapilarnih vrećica, zbog čega se ne zatvaraju pod utjecajem disanja. Dječja težina 625-650 g, visina 28 cm.

Mogući problemi

U 24. tjednu trudnoće, budućoj mami može se dijagnosticirati polihidramnios ili nedostatak vode. Ako se dijagnosticira polihidramnios, to može biti znak da se neka vrsta infekcije intenzivira u trudnici, pa biste trebali više pažnje posvetiti zdravlju i podvrgnuti dodatnom pregledu.

Ponekad propadaju amnionske vode, ako se trudna majka sumnja u takav simptom u sebi, potrebno je konzultirati liječnika. Najčešće možete odrediti curenje ako uzmete razmaz od vagine zbog prisutnosti amnionske tekućine. Ako se curenje dijagnosticira prije 34. tjedna, liječnici će poduzeti sve kako bi produžili trudnoću.

Potrebni testovi

Ako trudnica nije učinila ultrazvuk na 22-23. Tjednu trudnoće, to se može učiniti sada, 24. tjedna. U ovoj fazi trudnoće fetometrija se izvodi - mjerenje veličine fetusa. Izmjeren je opseg glave, trbuha, duljine ekstremiteta, što omogućuje određivanje usklađenosti veličine fetusa s očekivanim trajanjem trudnoće. Također, buduće dijete dostiglo je dovoljnu veličinu kako bi se uz pomoć ultrazvuka odredilo da ima razvojne nedostatke. U tu svrhu proučava se struktura dječjih organa - srce, pluća, želuca, bubrezi, mokraćni mjehur i nadbubrežne žlijezde.

Također u šestom mjesecu trudnoće na ultrazvuku potrebno je procijeniti amnionsku tekućinu. Povećanje ili smanjenje njihovog broja ili prisutnost nečistoća u njima može ukazivati ​​na abnormalnosti tijekom trudnoće.

Važno je i proučavanje placente, jer joj je pomoć opskrba krvlju i prehrana fetusa. Ultrazvuk može odrediti anomalije položaja i razvoja placente. Dakle, placenta može biti preniska u odnosu na cerviks, blokirajući izlaz iz maternice tijekom rada. Poremećaj razvoja posteljice može se očitovati povećanjem ili smanjenjem njegove debljine.

Rutinski pregled ginekologa koji promatra vašu trudnoću sugerira ovaj tjedan:

 • redovita mjerenja tjelesnih veličina buduće majke (težina, visina, veličina zdjelice koja raste i divergentna u kostima);
 • Pažljivo ispitivanje krvnog tlaka obavijestit će liječnika da li će tijekom rođenja doći do neočekivanih situacija zbog njegovih skokova;
 • uobičajeni urin i krvni testovi.

Korisni savjeti

Buduća majka je vrlo važna i korisno je ostati aktivna tijekom trudnoće, redovito vježbanje. Stoga, umjesto da sjedite kod kuće blizu TV-a ili leži na krevetu s knjigom u rukama, ako se osjećate dobro, bolje je otići u šetnju u parku, otići na kupanje u bazenu, prijaviti se za trudnu jogu ili fitball. Sustavna vježba i fitnes normaliziraju sve tjelesne sustave, osiguravaju siguran razvoj bebe, te prilagođavaju i mobiliziraju sve resurse majke na teret tijekom rada.

Na primjer, fitball tijekom trudnoće - vrsta aerobika, u kojoj se koriste velike gimnastičke lopte - nezamjenjiv alat u pripremi trudnice za porođaj. Lopta će pomoći osloboditi kralježnicu, zglobove i krvni zglob, koji nose dvostruko opterećenje zbog težine tijekom trudnoće, a uz pomoć fitballa možete poboljšati cirkulaciju krvi u posteljici i pokretljivosti crijeva.

Plivanje i joga tijekom trudnoće učinit će budućim majčinskim tijelom otpornije i snažnije, bez preopterećenja srca i krvnih žila. Također tijekom trudnoće trudnica uči pravilno disati. Ali ta vještina - jedan od glavnih koji su potrebni za vrijeme porođaja.