Je li pupčana vrpca zavijena oko vrata matice fetusa - je li opasno?

Zasnivanje

Kad se dijete kreće u utrobi, pupčana vrpca može se okretati oko vrata, stvarajući petlju. Zašto se to dogodi i što je opasno - saznajemo dalje.

Definicija patologije

Pupak se također naziva pupčana vrpca i formacija koja sliči spiralno upletenom žicom. Ima sljedeće karakteristike:

 • sivo-plava boja;
 • mat površina;
 • 55-60 cm duljine (s normalnom trudnoćom);
 • oko 2,5 cm debljine.

Kad se pupčana vrpca vrti oko fetusa, taj se fenomen naziva zgroženjem. Prema klasifikaciji ove patologije, zapetost se javlja samo oko jednog dijela tijela fetusa - vrat, ali ovisno o broju okreta, zaplet može biti jedan, dva ili više.

Pojedinačni kabel zapetlja oko vrata fetusa

Gotovo 20% trudnica suočava se s problemom zapetljavanja kabela. Najčešće se događa pojedinačni zadebljanje, što ne zateže vrat čvrsto. Postoji nekoliko razloga i uključuje:

 • Višak dužine pupčane vrpce. Promjer je oko 2 cm, a duljina varira od 40 do 60 cm. Ove brojke smatraju se normalnima, ali mogu biti duga oko 70-80 cm, u takvim slučajevima žene su u opasnosti, budući da njihova beba može biti povezana s pupčanim vrpcom. Ove se dimenzije genetički prenose i vrlo se često podudaraju s roditeljima.
 • Česti osjećaji i nervoza, adrenalinski nalet.
 • Povećajte količinu amnionske tekućine (visoka voda).

Ovi razlozi nisu slučajni, jer dugi pupčani vrč i viševalentna voda omogućuju djetetu da se slobodnije kreće, pa dolazi do zapetljavanja.

Često postoje glasine među trudnicama da, ako dijete pomiče previše aktivno, pati od hipoksije. Zapravo, aktivni pokreti ne govore o takvim stvarima.

Kada je fetus star 28 tjedna, prilagodit će se dnevni način dana. Možete odrediti kada dijete spava ili probudi. Prilikom kretanja potrebno je obratiti pozornost na njegovu aktivnost. Ako se dijete počelo micati manje, možemo zaključiti da nije dobro (treba dnevno imati najmanje 10 dnevnih fetalnih pokreta). Stoga, ako je beba neaktivna, potrebno je posjetiti ginekolog i savjetovati se s njim.

U jednom zapletu dopušteno je prirodno porođaj. Mnoge mumije rađaju sami, a čim se pojavi djetetova glava, primalja nježno uklanja omču.

Uvijanje pupčane vrpce oko vrata

Tu je i dvostruka veza. Ako je u trenutku ultrazvuka dijete dostiglo 37 tjedana, onda se neće moći razriješiti, jer već nema dovoljno prostora za manevre u trbuhu svoje majke. Ali ako je ultrazvuk uočen dvostruki zanos prije tog razdoblja, onda postoji još uvijek šansa da će se opet moći razdvojiti.

Dvostruka zapletka komplicira porođaj na prirodan način, tako da se opstetričar mora obavijestiti unaprijed kako bi se isporuka dogodila sigurno.

Mnogo ovisi o tome kako je točno zamotan pupak. Dok dijete stoji u utrobi, zaplet nije čvrsto - nema opasnosti, jer kisik i dalje prolazi kroz pupčanu vrpcu, a ne kroz trahe. Glavna stvar je da pupčana vrpca nije pričvršćena (dijete ga može pritisnuti), stoga se preporučuju žene s privjeskom pupkovine fetusa periodično dopplerometrijom.

Žena u radnom odnosu može roditi neovisno, ali sve isto pripremiti za rad. U najmanjim odstupanjima u zdravlju fetusa, obavlja se carski rez.

Udruživanje pupčane vrpce oko vrata fetusa tri puta

Također se može pojaviti trostruka vezica djetetovog vrata. Ova pojava nije osobito opasna ako nije čvrsto. Dijete dobiva kisik kroz pupčanu arteriju, a ako se ne uspostavi asfiksija, ne dolazi do uske veze. Ako postoji trostruka uska veza, može se opaziti gladovanje kisikom. Ginekolozi to određuju Doppler i CTG. S takvom kršenjem, čak i sa stetoskopom, moguće je odrediti aritmiju u djeteta.

Dugoročno početi poticati porođaj. S nedovoljnim otkrivanjem cerviksa djeteta uklanja se carski rez. No, razlozi za operaciju trebali bi biti dodatni razlozi:

 • plod je težak;
 • dijete je preko;
 • uska zdjelica u sivoj ženi;
 • otkrila je hipertenziju.

Što prijeti zapletenosti pupčane vrpce oko vrata fetusa?

Djeca s dvostrukim ili trostrukim zagušenjem podložna su nekoj opasnosti. Ako postoji uska napetost ili kompresija pupčane vrpce, dijete pati od nedostatka kisika i hranjivih tvari koje se daju djetetu kroz krv. Odmah se pogoršava njegovo blagostanje, koje se može registrirati na CTG-u.

Zdravlje fetusa ovisi o trajanju svog gladovanja kisikom. Rijetko, ali ipak je uočeno da ako je pupčana vrpca bila čvrsto vezana i da je duljina bila značajno smanjena, placenta je odvojena od fetusa. Stoga, ako se pojavi krvarenja ne vrati liječniku, možete izgubiti dijete.

Zaplijenak pupčane vrpce prijeti i činjenica da beba može ozlijediti vratne kralješnice tijekom porođaja. Stoga, opstetričar koji prima porođaj mora djelovati u skladu s tim.

Sva djeca su drugačija i različite su situacije vezane uz njih. Na primjer, neka djeca nemaju učinaka, dok drugi razvijaju vegetativno-krvožilni poremećaji.

Preventivne mjere

Valja napomenuti da se formiranje stvara zbog činjenice da se dijete aktivno kreće unutar fetalnog mjehura, uvijanje pupčane vrpce i ulaska u petlju. Istodobno, roditelj može smanjiti rizik od zapletenosti ako poštuje određena pravila:

 • Napravite dnevne šetnje na svježem zraku.
 • Spavajte najmanje 7 sati, a tijekom spavanja kako biste osigurali protok svježeg zraka u prostoriju.
 • Stalno pod nadzorom ginekologa i provesti sve svoje preporuke.
 • U trećem tromjesečju trudnoće treba proći CTG - postupak koji omogućuje prepoznavanje prirode srca i aktivnosti djeteta. Prema njezinom rezultatu, liječnik joj daje preporuke.

Ako nađete zaplet, ne budite nervozni. Liječnik može propisati lijekove koji podupiru cirkulaciju krvi u području fetusa i placente.

Video: Ubacivanje pupčane vrpce tijekom porođaja

U sljedećem videu, stručnjak će detaljno reći da trudnice trebaju znati o zapetljanju pupčane vrpce oko vrata:

Najčešće, dijete je uvijeno jednom, a nije čvrsto. Vrlo rijetko, mnogo puta, u kombinaciji, tj. Kada su vrata i noga fiksni. Jedna zapletenost nije opasna. Komplikacije smatraju se dvostrukim i trostrukim zagušenjem. Ponekad, kada se otkriju, provodi se planirani carski rez. Prevencija je poštivanje žene u danu i potpuni mir uma.

Upad pupčane vrpce oko vrata fetusa: uzroci i posljedice tog procesa

Dakle, odlučili ste postati sretna mama planiranjem trudnoće. Ovo prekrasno vrijeme čekanja ne samo da će vaše srce drhtati, nego i srca svih ljudi bliskih vama.

Svi će vas brinuti na svoj način i suosjećati s vama, jer je život tako nepredvidljiv.

I doslovno svaki sat, svaka minuta i svaki trenutak, žena u zanimljivom položaju mora biti izuzetno pažljiva i pažljiva, jer ne samo da vaše zdravlje sada ovisi, već i zdravlje budućeg djeteta i živote oboje.

Morat ćete pažljivo pratiti vašu prehranu, izbjegavati mnoge štetne čimbenike poput pića koja sadrže čak i male doze alkohola, dim cigarete, uporabu lijekova i mnogih različitih vanjskih čimbenika kao što su:

 • naglašava, svađa i iskustva, čak i na prvi pogled, naizgled beznačajni;
 • bilo kakve klimatske promjene, osobito za osobe koje pate od bolesti dišnog sustava;
 • hipotermija i pregrijavanje jednako;
 • ekološke probleme, uključujući i najmanji neuspjeh u skladu s najjednostavnijim standardima higijene.

Enumeriranje se može obaviti beskonačno, glavna je stvar shvatiti da je bolje isključiti ove čimbenike iz majčinog života, ako je moguće, jer joj je najvažniji zadatak dati rođenje snažnom i zdravom djetetu, a ostatak blijedi u pozadinu.

Ipak, prekomjerna pažnja i strah od budućeg porođaja često mogu učiniti mnogo veću štetu fetusu i majci pa nemojte se pretvoriti u "fanatično trudnoću" kad u bilo kojem trenutku žena počinje da dođe do nekog negativnog ili gnjeva prema sebi.

Što kažu oštri?

Ljubav prema budućem majku prema samom životu, prema ljudima oko sebe i jednostavno na sebe donijet će djetetu i njemu mnogo više koristi od svih neobjašnjivih i nema veze s trudnoćom, uključujući sve vrste popularnih praznovjerja i znakova za trudnice.

Smatrajte najpopularnijim od njih, što navodno može uzrokovati tešku trudnoću i nepravilni razvoj fetusa:

 • trudnica ne može pletiti, jer dijete može postati zapetljano u pupčanu vrpcu;
 • trudnice ne bi trebale podići visoke ruke, jer se dijete može početi aktivno kretati i uvlačiti u pupčanu vrpcu;
 • trudnice ne mogu spavati na leđima jer beba može ugušiti;
 • trudnice ne bi trebale biti odbijene od bilo koje hrane koju traže, inače se očekuje teška isporuka, a dijete je nedostatno u ovoj hrani i nedostatku pažnje;
 • trudnice ne bi trebale biti fotografirane i prikazane na platnu, inače se razvoj djeteta može zaustaviti i stati, kao na fotografiji ili u portretu;
 • nemoguće je gledati strašne stvari za trudnicu, osobe s invaliditetom i općenito sve što je ružno, jer će se dijete roditi ružno i trudnoća neće biti harmonična;
 • trudnica ne smije biti razotkrivena tangles, cordes, chains, jer postoji vjerojatnost da je beba zapetljan od pupčane vrpce.

Što je pupčana vrpca i koja je njegova glavna funkcija?

Pojam "pupčani kabel" shvaćen je kao tanak povezujući organ između fetusa i majke, koji u načelu postoji samo tijekom trudnoće.

Sastoji se od tri glavna plovila:

 1. Dvije arterije - kroz njih s venskom krvlju majke, uklanjaju se proizvodi metabolizma i metabolizma zasićenog ugljičnim dioksidom;
 2. Beč - omogućuje ravnomjeran dotok fetusa kroz arterijsku krv majke koja je najkorisnija za život: bitne hranjive tvari i vitamini, soli, minerali i kisik.

Struktura pupkovine nalikuje na ožičenje s promjerom od oko 15 mm, s spiralnim rasporedom plovnih posuda koje se bezbolno izravnavaju i pružaju, tako da se ni na koji način ne utječu na normalno funkcioniranje protoka krvi kroz arteriju i vene.

Nakon rođenja, najvažnije ožičenje je izrezano, a prvi dah, beba započinje vitalnu aktivnost koristeći svoj vlastiti krvožilni sustav. Samo će pupak nastaviti podsjetiti na ovaj vrlo bliski odnos djeteta s majkom.

Uzroci pupčane vrpce

Je li opasno zavarati pupčanu vrpcu nego što prijeti? Ovaj proces se smatra vrlo čestim i nepredvidljivim u medicinskoj praksi, prema statistikama, javlja se u 20-25% trudnica.

Najčešća vrsta uplitanja oko vrata fetusa, rijetko postoje slučajevi upadanja udova.

Razlozi za stvaranje čvorova i zapletanje kabela su sljedeći:

 1. glavni čimbenik je prekomjerna mobilnost fetusa unutar maternice, što je često uzrokovano intrauterinim nedostatkom kisika, nazvanom hipoksija ili višak adrenalina, sadržanih u krvi majke. Potonje nastaju zbog čestih stresnih situacija ili zbog negativnog stava prema ekstremnim sportovima.
 2. Visoka količina vode u trudnoj majci također aktivira fetus, dajući mnogo prilika da učini više pokreta unutar maternice.

Upadanje pupčane pupčane vrpce detektirano je od 17-18 tjedana trudnoće s prolaskom ultrazvuka.

Ako otkrijete upornost, liječnik će vam propisati:

 1. Dopplerometrijski postupak, koji će provjeriti intenzitet protoka krvi kroz pupčanu vrpcu;
 2. CTG studija (kardiotokografija), koja određuje brzinu otkucaja srca, koja će utvrditi dovoljnost kisika.

Dakle, nakon što su prošli gore navedene preporuke, ispada da fetus ne trpi tijekom zapleta, ne morate brinuti previše. Dovoljno je redovito pratiti liječnik i povremeno, ako je potrebno, podvrgnuti odgovarajućim pregledima.

Razgovarajmo o posljedicama

Što učiniti kada zadebljaju pupčanu vrpcu, kako to izbjeći? Ako ultrazvuk pokaže upadljivost, gotovo ga ginekolozi odmah pokušavaju ukloniti sve strahove trudnica, jer nema ništa opasno za fetus, pogotovo ako je upletanje pupčane pupčice pojedinačno.

Teoretski, voće, igrajući se poput vrpce, može se više puta uvijati oko pupčane vrpce u svako doba, pa čak i za sat vremena. I tako, on može preuzeti početnu poziciju onoliko puta i plivati ​​u zadovoljstvu bez pupčane vrpce oko sebe.

Kako se možete riješiti ove naizgled bezazlene, ali istodobno uznemirujuće činjenice, kao što je uplitanje u pupčanu vrpcu?

Prvo, kao buduća majka, uvijek biste trebali razgovarati s bebom, a s njim možete razgovarati o svim posljedicama i uvjeriti ga da se ne ponaša. Nježno i s velikom ljubavlju i senzualnošću, objasnite djetetu da je to prije svega dobro za njega i, naravno, za vas.

Drugo, potrebno je strogo slušati savjete liječnika, proći sve ispite i slijediti potrebne preporuke.

Tijekom poroda, zapinjanje pupkovine može izazvati različite posljedice, ovdje se mnogo odlučuje kvalifikacijama i iskustvom medicinskog osoblja koje se isporučuje.

Treba napomenuti da zaplet može biti lažan, zbog ljudskog faktora ispitivanog stručnjaka tijekom ultrazvuka i malih netočnosti vidljivih na zaslonu. Samo se pupčana vrpca može presaviti takav zamršeni čvor, u kojem ono što vidi, izgledat će kao očigledan zaplet.

Čak i ako nije lažno, ali istina, beba nakon rođenja najčešće nema ozbiljnih posljedica.

Jedan od najtežih od njih je asfiksija tijekom porođaja, što u budućnosti prijeti strašnim dijagnozama koje kombiniraju mentalnu i mentalnu retardaciju u razvoju djeteta.

Rijetko se javljaju intrauterini poremećaji cirkulacije u fetusu, posljedice kojih su kratka pupčana vrpca.

Volio bih napokon reći budućim majkama da ni u kom slučaju ne biste trebali brinuti o sitnim igrama i pokušati biti na pozitivnom valu, ostavljajući iza sebe sva previranja svakodnevnog života. Uostalom, sve to nije ništa u usporedbi s novim životom koji se pojavljuje u vama.

Zapamtite, dok ste trudni, sve snage prirode su na vašoj strani, a pupak je poput Ariadneove niti za Tezej, pomaže bebi da preživi dok ne dođe prvi svjetlo dah.

Zavodljiva petlja. Užitak kabela

Rođenje u trenutku zapleta pupčane vrpce oko vrata fetusa

Dužnost je tek počela kad je u čekaonici zazvonilo uporno zvono. Trudnica, u pratnji supruga i ţene srednje dobi (svekrva, kako se ispostavilo tijekom razgovora), stajala je na pragu rodiliąta. Svi su bili jako uzbuđeni.

Vrijedno je brinuti?

Kao što se ispostavilo, žena je stigla nakon što je provela ultrazvučni studij u antenatalnoj klinici. Bez nepotrebnih predgovora, Julija (to je bila naziv trudnice) rekla je: "Slažem se za cezarijansku sekciju, rođaci će sada donijeti potrebne stvari". "Pričekaj, pričekaj, prvo vidimo", odgovorio sam i pozvao Juliju na vidikovac. Ispalo je da je Julijina trudnoća trenutačno 36 tjedana, a ultrazvuk je otkrio pupčani umetak oko vrata fetusa. Ova je činjenica vrlo zabrinuta za trudnicu i njenu obitelj pa su se odlučili bez odgode u rodilište.

Pupčana vrpca (ili pupčana vrpca) je organ koji funkcionira samo tijekom trudnoće i obavlja iznimno važnu funkciju komuniciranja između majke i fetusa. Glavne komponente pupčane vrpce su plovila - jedna vena kroz koju krvna žila prolazi od majke do fetusa, isporučujući sve potrebne tvari za život i kisik, kao i dvije arterije kroz koje venska krv fetusa uklanja otpadne tvari metabolizma i ugljičnog dioksida u majčino tijelo.

Umbilikalna posuda pupčane vrpce okružena je posebnom želučastom tvari, vartonskom žlicom koja, zbog njegove konzistencije, igra važnu zaštitnu ulogu - štiti plovila od zgnječenja. U prosjeku duljina pupčane pupkovine je 50-60 cm, debljina 1,5-2 cm. Ako je duljina pupčane vrpce više od 70 cm, smatra se dugačkim, a ako je kraće od 40 cm. Povećanje duljine pupkovine može dovesti do različitih patoloških stanja, kao što je zapletanje pupčane pupkovine vrata, torza, udova fetusa, stvaranje čvorova pupčane vrpce, koji su zauzvrat podijeljeni na istinito i netočno. Važno je napomenuti da se oko petine svih rođenih rađa sa zapetljanjem kabela, i to ne dovodi uvijek do kršenja fetalnog intrauterinskog stanja. Činjenica je da se, u maternici, do trenutka rođenja beba ne diše plućima, tako da je stiskanje vrata, što je uvijek zastrašujuće za trudnice, nije opasno za njega. Problemi se mogu pojaviti u slučajevima kada postoji kršenje protoka krvi zbog napetosti ili kompresije pupkovine zbog ponavljanih ili uskih zapleta.

Što je ultrazvuk pokazao?

Prema ultrasonograph otkrili da znaci hipoksije (tj, nedostatak kisika) u fetus nije prisutan tijekom Doppler (studiji u kojoj brzina strujanja krvi se određuje u glavnim krvnim žilama maternice i fetusa) poremećaja uteroplacentarni protok krvi su identificirani. Fetus odgovara razdoblju od 36 tjedana trudnoće, postoje znakovi jednog zadebljanja pupčane vrpce oko vrata fetusa. "Wow, kada su ultrazvukom u 32 tjedna, nisu rekli ništa o tome kako bi zazvonili", rekla je Julija. "Posve je moguće da tamo nije bilo, i nije nimalo potrebno da se nastavi do rođenja", odgovorio sam.

Doista, u praksi nije neuobičajeno kada je, prema podacima ultrazvuka, otkriveno zapetljavanje pupčane vrpce, a dijete je rođeno bez nje. To može biti, prvo, s obzirom na činjenicu da je ultrazvuk pupčana vrpca petlje bili blizu fetusa vrat, ali sam zaplitanja nije bio, i drugo, s pokretima fetusa pupkovine zapletenosti samostalno likvidiran (naravno, to se događa, u pravilu, s jednim zapletenjem).

Predisponirajući čimbenici upadanja u pupčanu vrpcu su povećana motorna aktivnost fetusa, što može biti posljedica intrauterine hipoksije (tj. Nedostatka kisika), visokih razina vode, povećane adrenalina u krvi majke zbog posljedica stresa. Prirodno je da u većini slučajeva dugo pupčana vrpca dovodi do upadanja različitih dijelova tijela fetusa.

Napravit ćemo dijagnozu

Da bismo se potpuno osiguralo da beba Julia osjeća dobro, zabilježili smo kardiotogram (CTG). U CTG-u je registrirana fetalna aktivnost srca, što je informativni pokazatelj svog intrauterinog statusa. Za to, buduća majka bila je pričvršćena na trbuh s senzorom, koji je povezan s uređajem. Julia je ležala na krevetu na svojoj strani 30 minuta, a uređaj je zabilježio fetalna otkucaja srca. Nisu pronađene patološke promjene u CTG. Zajedno s Julijom, koja se već umirila i veselila se, otišli smo očekivati ​​rodbinu. Objasnio sam im da u ovoj situaciji, kada imamo preuranjenu trudnoću, potpuno normalno stanje fetusa, samo zbog upadanja pupčane vrpce, nije neophodno rađati na hitnoj osnovi. Umirujuća trudnica s mužem i svekrvom otišla je kući.

Za potpuno određivanje intrauterinog stanja fetusa potrebno je provesti skup studija, koji uključuje:

 • ultrazvuk, u kojem je moguće vidjeti ili osumnjičeni kabel zaplitanja vratu ili u drugim dijelovima fetusa, što u nekim slučajevima to je vrlo teško razlikovati da li ili ne pupkovine petlje su blizu fetusa vratu ili postoji zapletenosti: Ova studija, nemamo načina trodimenzionalnu sliku, koji omogućuje da se razmotri predmet sa svih strana - na primjer, pogledajte natrag. Treba napomenuti da nije moguće odrediti duljinu pupčane vrpce u skladu s ultrazvukom tijekom trudnoće, budući da je pupčana vrpca slična "presavijeni" u uskom prostoru između djetetova tijela i maternice;
 • Doppler - metoda koja omogućuje, prvo, da bi se utvrdilo da li postoji točno je pupčana vrpca zaplitanja, kao što je prikazano kretanje protok krvi u boji, i drugo, za dijagnosticiranje protok krvi u različitim vaskularne uteroplacentarni kompleksa;
 • ultrazvuk, koji omogućuje odrediti ne samo broj otkucaja srca bebe, ali njegova reakcija na vlastitu perturbacija (prilikom snimanja CTG tijekom trudnoće) i da se poveća ton maternice (tijekom poroda), koji vam omogućuje da znate koliko dobro se osjeća fetus u trenutku,

Ako nakon provedbe cijelog skupa ispitivanja utvrdi da dijete osjeća zadovoljavajuće, tada samo činjenica vezanja kabela nije znak za operativnu isporuku. Takve indikacije mogu se pojaviti ili s postojećim znakovima nedostatka kisika (fetalna hipoksija) ili s kombinacijom zadebljanja pupkovine s drugim indikacijama za carski rez.

Zagrljaj pupčane vrpce oko vrata fetusa: hoće li biti operacija?

Prošlo je otprilike mjesec dana, već sam uspio zaboraviti na taj posjet Julije, kada sam na sljedeću dužnost bio pozvan da pregledam dolaznu trudnicu. Dolazim u hitnu službu, opet sam se susreo s Julijom i njezinim suprugom. Pokazalo se da je za 3 sata ženama bilo mučeno nagnuće bolova u donjem trbuhu, koje su postale redovite i intenzivnije prije sat vremena. Na pregledu je otkriveno da je Julia ušla u generički proces - cerviks je otvoren na 3 cm, amnionska tekućina nije istjecala.

Majka je imala 24 godine, a Julija je bila prva koja je imala pravu trudnoću. Nije bilo ginekoloških bolesti, pobačaja ili pobačaja. Posljednji ultrazvuk izveden u 39 tjedana trudnoće, prema njegovim podacima, očuvao je zapetanje kabela oko vrata fetusa. Procjena težine fetusa 3400 g. Gestacijska dob je trenutno 40 tjedana. Kada auskultatsii (oskultacija srca zvuči fetusa preko trbušne stijenke posebne cijevi - poroda stetoskop) čistog fetalni srca, ritmičko otkucaja srca od 144 otkucaja u minuti, što odgovara normalnom (normalne frekvencije srca fetusa je 120-160 otkucaja u minuti). Kontrakcije u trenutku primitka slabe sile, nakon 10 minuta, u trajanju od 30 sekundi. Nakon što je izradila povijest porođaja i stavljala Juliju u prenatalni odjel, odmah je snimila CTG (kardiotogram). Noseći CTG tijekom poroda je apsolutno bezopasan i informativan način utvrđivanja stanja fetusa u maternici i njegov odgovor na kontrakcije maternice, što određuje taktiku rada u svakom pacijentu - može se roditi prirodnim putem ili u interesu ploda trebate carski rez. U slučaju Julije iz CTG-a ovisi o verziji isporuke. Srećom, na CTG-u nisu otkrivene patološke promjene. Julia je doista željela sama roditi. Budući da je imala sve šanse za to, rođenje je odlučeno voditi kroz rodni kanal uz pažljivo praćenje fetusa.

Kada se umbilikalna moždina isprepliće, vrlo je važno pratiti stanje fetusa i tijek procesa porođaja u majci, jer je tijekom porođaja da zaplet pupčane pupkovine može uzrokovati brojne komplikacije.

Najčešći komplikacija koja se javlja kada uplitanje kabel - je pojava fetalne hipoksije, koja se javlja kao posljedica kompresije pupkovine brodovima u napetosti ili široka rana oko torzo, vrat, ili ekstremiteta djeteta. Vrlo često se to događa u trenutku kada se fetus počinje kretati duž rođendana.

Ponovi kabel zaplitanja formira kratki kabel koji, prije svega, mogu otežati napredak fetusa kroz rodnica, i, drugo, povlačenjem u svakom kontrakcije može dovesti do preranog odvajanja posteljice iz maternice stijenke (normalni placente odvojena od stijenci maternice nakon rođenja fetusa), što dovodi do potrebe za izvanrednim operativnim isporukama.

U rijetkim slučajevima, s ponavljanjem zapetljanog kabela oko vrata fetusa, mogu se pojaviti komplikacije poput ekstenzornog umetanja glave fetusa, što može otežati dijete da prirodno rađa. Činjenica je da u normalnim umetanje fetus u zdjelice majke glave je u stanju umjerene fleksije (u ovom slučaju fetus brada pritisne na prsa, čime glavu stavljam u prsni šupljine i jednostavno proći kroz porođajni kanal u „povoljniji” - to jest, u najmanjoj veličini) - u tom položaju prolazi kroz rodni kanal u najmanjoj, najprikladnijoj veličini. Petlja kabel koji se nalazi na vratu, ne daju bebe glavu na zavoju koji vodi do činjenice da je glava postavljena u majčinoj zdjelice nije vrat i glavu, čela ili lica, što može dovesti do znatne poteškoće rođenja fetusa i, kao posljedica toga, njegova traumatizacija.

U pravičnosti, valja reći da se gore navedene komplikacije pojavljuju vrlo rijetko i, uz pravovremenu i ispravno pruženu pomoć, ne dovode do štetnih posljedica za majku i fetus.

Pojedinačni poremećaj pri zadebljanju pupčane vrpce

Prošlo je 4,5 sati od Julijine prijave. Kontrakcije su ubrzo postale češće i jače. Tijekom preispitivanja stolice otkriveno je da je cerviks otvoren do 7 cm, napravljena je amniotomija (instrumentalna disekcija membrane fetusa) - 250 ml jasne prozirne amnionske tekućine ispražnjeno je. Prema CTG-u i redovitom slušanju srčanih tonova od strane stomatoskopskog stomatologa fetusa, stanje mu je bilo zadovoljavajuće. Julija je odbila predloženu medicinsku anesteziju, rekavši kako se osjeća normalno.

Tijekom zapleta kabela, načela upravljanja radom imaju niz važnih točaka:

 • CTG pažljivo nadgleda fetalno intrauterino stanje i slušajući fetalni srčani udar preko prednjeg trbušnog zida;
 • s pojavom znakova hipoksije fetusa, taktika će ovisiti o razdoblju isporuke, kada se ti znakovi pojave. Ako se znakovi patnje fetusa: pojavljuju se u prvoj fazi rada (između grlića maternice), kada bi zatvaranje rodova je još uvijek daleko, proizvedene carski ako fetalna hipoksija otkrije u drugom razdoblju (razdoblje fetusa protjerivanja), za rani završetak isporuke pri rezanju glava proizvodi seciranje perineum (epiziotomija), pri rođenju glave, bez čekanja rođenja djetetovog cijelog tijela, petlje pupčane vrpce uklone se što je više moguće.

Sretan završetak

Već je bila duboka noć, od svih majki u jedinici za majčinstvo jedino je Julija ostala - svi su drugi već sigurno rodili. Julijina cervikalna dilatacija bila je potpuna, krenula je prema odjelu, ističući da tijekom kontrakcije osjeća umjereni osjećaj pritiska na rektum. "Ovo je jako dobro, to znači da je dječja glava postupno potonula u zdjelicu, uskoro će se pojaviti pokušaje i rodit ćemo", rekla sam.

Nakon 15 minuta, žena je imala jasnu želju da se približi tijekom borbe. Na monitoru CTG aparata pojavili su se alarmni znakovi u vrijeme kontrakcije - kada se ton maternice povećao, smanjena je brzina otkucaja srca. Bilo je potrebno završiti rad što je prije moguće i ukloniti bebu, na sreću, glava fetusa već je bila blizu ravnini zdjelice.

Intravenski je korišten posebni kateter za davanje lijeka koji jača smanjenu sposobnost maternice. Julia je bila na stolu za isporuku, a glava fetusa prilično je brzo krenula pored rođendana. Majka koja je trudila bila je napeta sa svojom moći i implicitno izvršavala zapovijedi primalje. Već se od rodnog kanala pojavio stražnji dio glave djeteta, a nakon što je pročitao perineum, kojeg Julia nije ni osjetila, glava fetusa bila je isprepletena s dvije petlje pupčane vrpce. Primila je spretno i brzo uklonila pupčanu vrpcu iz cerviksa, a dijete je potpuno rođeno. Ali iznenađenja nisu završila tamo - pupak koji je slijedio dijete bio je dugačak više od 1 metra, au srednjoj trećini bio je pravi pupkovine! Novorođenčad je glasno vrištala i uputila se u neonatolog pedijatru.

Čvorovi pupčane vrpce dijele se u istinito i lažno. Lažni čvor je zadebljanje pupčane vrpce zbog proširenih vena ili lokalno povećanje debljine vartonske žele i dobio je ime samo zbog vanjske sličnosti s čvorom, ne predstavlja opasnost za bebu. Pravi čvor se formira u ranoj trudnoći, kada je fetus još uvijek vrlo mali, a omjer između veličine fetusa i maternice omogućuje da se sklizne u pupčanu pupku. Predisponirajući čimbenik za stvaranje pravog čvora za pupčanu vrpcu je povećanje njegove duljine, uzroci tog odstupanja još nisu jasno utvrđeni, ali se jasno vidi genetska predispozicija (ako je majka imala dugo pupčanu vrpcu, vjerojatnije je da će ta značajka biti promatrana i tijekom rođenja). Opasnost od čvora je da se može odgoditi i dovesti do smanjenja ili prestanka opskrbe fetusom, ali, na sreću, to se nije dogodilo, a pravi čvor bio je samo "nalaz" koji nije nepovoljno utjecao na stanje fetusa. Budući da je izuzetno teško utvrditi prisutnost čvorova pupčane vrpce tijekom trudnoće, stoga se obično otkrije njegova prisutnost nakon poroda, kao što se dogodilo s našim pacijentom.

Težina djevojčice iznosi 3450 g, visina 51 cm. Ocjenjivanje na Apgarovoj skali odmah nakon rođenja iznosi 7 bodova, nakon 5 minuta - 8 bodova. Petog dana nakon rođenja Dasha (kao dijete je imenovana) i majka je otpuštena kući.

Nina Abzalova, opstetričar-ginekolog, Cand. med. znanosti,
Altajsko državno medicinsko sveučilište, Barnaul

Upad pupčane vrpce oko vrata fetusa - uzroci i posljedice

Pupak je kabel koji povezuje tijelo fetusa s posteljicom majke. Pupak sadrži dvije pupčane arterije i pupčanu venu. Arterije nose krv s metaboličkim proizvodima obogaćenim ugljičnim dioksidom na posteljicu majke. Krv koja sadrži korisne spojeve i kisik se isporučuje u fetus kroz venu. U nekim slučajevima, može doći do zaplitanja pupčanu vrpcu oko vrata fetusa, što je teško za isporuku, a ponekad ugrožava život i zdravlje djeteta. Važno je napomenuti da nije opasno za fetus komprimirati pupčanu vrpcu na vrat, jer u prenatalnom razdoblju disanje kroz pluća i gornje dišne ​​putove nije provedeno. Opasnost zatezne kabel, što dovodi do odvajanja posteljice, i kompresije krvnih žila unutar njega, dovodi do akutne hipoksije i fetusa asfiksiju.

Pravi uplitanje smatra se situacijom kada se pupčana vrpca nalazi oko vrata fetusa za 360 stupnjeva ili više.

statistika

Učestalost jednog zadebljanja pupčane vrpce vrata fetusa je oko 20%, dvostruko je frekvencija manja od 2,9%, a tri puta je frekvencija 0,6%. Maksimalni upad opisan u literaturi je 9 puta. U slučaju hipoksije fetusa u 50% slučajeva, uzrok je upadanje pupčane vrpce. U 3% slučajeva, patologija je uzrok smrti djeteta tijekom porođaja.

Uzroci uplitanja

Uzrok zapletenosti često je dugo pupčana vrpca. Normalno, duljina pupčane pupkovine iznosi 50-70 cm, a duljina kabela je veća od 80 cm, vjerojatnost patologije povećava se nekoliko puta.

Drugi uzrok je kronična hipoksija fetusa, koja se obično opaža kod majki koje puše.

Nikotin koji se nalazi u cigaretama doprinosi sužavanju žila posteljice i fetusa, pogoršava fetoplazmatski protok krvi. Plod ne prima kisik u dovoljnoj količini, krv počinje da se odlagati hormona stresa - adrenalin i kortizol, što dovodi do pojave kaotičnim kretanjem nemirne bebe i promiče uplitanje žicu oko torzo i vrat. Kronična hipoksija fetusa može se pojaviti iu nekim bolestima majke, poput dijabetesa, trombofilije, preeklampsije i hipertenzije.

Predisponirajući čimbenici su visoka voda i česti stres u majci. Stresni hormoni prodiru kroz pupčanu vrpcu kroz krv fetusa i kao rezultat, dijete postaje pokretljiviji, a ako ima puno vode, može zadebljati pupčanu vrpcu.

Uobičajeni mitovi o pojavi zapletenosti, kada majka radi gimnastiku ili domaću zadaću podizanjem ruku, pletu, nema opravdanja.

Klasifikacijski kabel pupkovine:

 • zatvor vrata:
  • nepotpun (manje od 360 stupnjeva);
  • ukupno:
   • ukupno:
   • jedan;
   • dvostruko;
   • više puta;
 • zaplet tijela;
 • udubljenje udova;
 • kombinirani zaplet (nekoliko područja).

Simptomi kabela

Tijekom trudnoće, zapinjanje pupčane pupkovine obično ne daje kliničku sliku. Promjene u stanju fetusa javljaju se tijekom porođaja. Jednim zapletenjem, rad obično napreduje povoljno i bez komplikacija. Možda kratkotrajno povećanje brzine otkucaja srca u drugoj fazi rada (u vrijeme pokušaja), kada se pojavi erupcija glave.

Kod ponovljenog zarobljavanja može doći do akutne hipoksije fetusa (nedostatak kisika). Pojavljuje se zbog relativnog skraćivanja pupčane vrpce. Izražena napetost pupkovine, sužavanje lumena krvnih žila, pojavljuje se akutni nedostatak kisika. Ovo stanje je opasno po život. Rizik se povećava s kombinacijom zagušenja s drugim patologijama (niskom vodom, slabim i neispravljenim pupčanim vrpcom, prisutnošću pravog čvora pupčane vrpce).

Jedna od komplikacija tijekom poroda zbog prekomjerne napetosti na pupčanu vrpcu može biti prerano odstranjivanje posteljice.

U nedostatku patologije, placenta se odvoji od maternice neko vrijeme nakon rođenja djeteta. Kod zadebljanja dolazi do relativnog skraćenja pupčane vrpce, raste, dolazi do trakcije placente. Tijekom jednog od pokušaja može doći do abrupcije plašta, što dovodi do akutne hipoksije fetusa i njegove smrti.

Ako pri rođenju ostane ponavljan zadebljivanje pupkovine, može doći do ekstenzorskih položaja glave fetusa. Normalno, fetus prolazi kroz rodni kanal s zatiljkom, to jest, minimalnom veličinom opsega glave. Istodobno, glava dobiva umjerenu poziciju fleksije. Umbilikalne petlje oko vrata fetusa sprečavaju takvo savijanje. Kao rezultat toga, beba prolazi kroz glavu rodnica, a čelo ili osobu koja doprinosi ozljede majke (vratne suzama, vagine, perineum) i oštećenja vratne kralježnice u djece.

Dijagnoza pupkovine

Od velike važnosti je zbirka anamneze. Vjerojatnost razvijanja patologije pupčane moždine povećava se ako je zanemarivanje već zabilježeno u prethodnoj trudnoći.

Glavna dijagnostička metoda je ultrazvuk proveden nakon 12. tjedna trudnoće. Najčešće je zanemarivanje otkriveno u trećem obveznom ultrazvučnom pregledu (u 32. tjednu trudnoće). Liječnik ocjenjuje prisutnost zapletenosti, određuje je li potpuna ili nije, broj zavoja, zbijeno ili slobodno. Jedna opuštena zaplet često nestaje prije porođaja.

Da bi se odredila brzina zapletanja, provodi se dopplerometrija, pri kojoj se vizualizira protok krvi fetusa i placente.

Doppler mapiranje u boji se također izvodi u teškim dijagnostičkim slučajevima kada ultrazvukom nije moguće reći postoji li zapetljiva ili pupčana petlja koja se nalazi neposredno uz fetalni vrat.

Kronična hipoksija fetusa može biti neizravni znak zapletenosti. Nakon 32. tjedna trudnoće (i prema indikacijama i ranijim) se provodi kardiotokografija (CTG). Tijekom CTG broje se fetalni pokreti i određuje se brzina otkucaja srca. Tijekom hipoksije tijekom CTG, određene su česte epizode smanjenja brzine otkucaja srca.

Postupanje s udovicama

Poništavanje pupčane petlje fetusa u prenatalnom razdoblju je nemoguće. Liječenje se sastoji od stroge kontrole fetusa, prevencije placentne insuficijencije i hipoksije, određivanje optimalnog razdoblja i metode isporuke.

Ako postoji zatezanje jednog kabela, ne poduzimaju nikakve dodatne mjere. Kod dvostrukog zarobljavanja, preporučuje se ženama izvođenje kardiotokografije (CTG) svakih 7-10 dana. CTG omogućuje određivanje hipoksije fetusa i poduzimanje odgovarajućih mjera. Ponovljeni zanos je pokazatelj za prenatalnu hospitalizaciju u odjelu patologije trudnoće za intenzivno dnevno praćenje stanja fetusa, određivanje vremena i određivanje načina isporuke. Ako je prisutna kronična hipoksija fetusa, mogu se propisati posebni lijekovi za zaštitu živčanog sustava od oštećenja i poboljšanje protoka krvi. S razvojem akutne hipoksije fetusa vrši se hitan carski rez, bez obzira na gestacijsku dob. U drugim slučajevima, vrijeme isporuke ovisi o stanju fetusa, prisutnosti komplikacija (na primjer, odgođeni rast fetusa tijekom kronične hipoksije).

Tijekom poroda, ako postoji zaplet pupčane vrpce, CTG se izvodi svakih 30 minuta tijekom rada i nakon svakog pokušaja.

U slučaju kada brzina otkucaja srca prijeđe normu u prvoj etapi rada (tijekom rada), obavlja se hitan carski rez (s malim otvorom vrata maternice) ili stimuliranjem oksitocinom (otprilike 8 cm). Ako se u drugom razdoblju otkrije kršenje (tijekom pokušaja) primjenjuje se epiziotomija (disekcija perineuma). Nakon rođenja glave, liječnikova zadaća je osloboditi bebin vrat od petlje pupkovine kako bi spriječili napetost i protok krvi.

Prognoza i prevencija

Strah od zadebljanja pupčane vrpce oko vrata fetusa je uvelike pretjeran. Pojedinačna labavost razvija se u porođaju u 30% žena i ne utječe na radnu aktivnost i zdravlje djeteta.

Jedna zamršenost u odsustvu druge patologije nije znak za carski rez.

Prevencija uplitanja je prevencija fetalne hipoksije. Trudnica treba promatrati režim, izbjegavati stres, prestati pušiti, provesti više vremena na otvorenom. Prema svjedočenju liječnika može se propisati lijek koji poboljšava uteroplacentalni protok krvi.

Cvrčanje kabela oko vrata fetusa: posljedice i upravljanje radom

Tijekom trudnoće, vezati majku i dijete, kao i da dostavi mrvice potrebne komponente za tjelesne strukture i molekule kisika formiraju se dva posebna organa - posteljica sa pupkovine. Zbog posteljica poruka odvija između majčinog tijela i buduće mrvice krvi bez njihovog miješanja zajedno, ali s obzirom na kabel za fetus glatko ulazi sve što je potrebno za rast i kisika. Kružni kabel odstupa otprilike od središta posteljice i sastoji se od tri posude, zakrivljene u debelom sloju želatinozne tvari, štiteći od stezanja i oštećenja. Ponekad tijekom trudnoće, ultrazvučni liječnik vidi zadebljanje pupčane vrpce u vratu fetusa, što uzrokuje zabrinutost za trudnicu. Moram li se brinuti?

Struktura pupčane vrpce: značajke

Kabel koji povezuje posteljicu s fetusom (pupak) ima poseban uređaj: unutar nje postoje dvije velike arterije koje hrane mrvice, a ne manje od velike vene, uz koje donosi istrošene metabolite i otpadne proizvode. Pupčana vrpca se razvija iz rane faze, paralelno s posteljicom, pričvršćena je u trbuhu na fetusu na jednom kraju i približno do središta placente druge. Do kraja trudnoće doseže duljinu od oko 45-65 cm, što je dovoljno za potpuni pomak djeteta i neprekinutu snagu. Kao i kod svih ostalih organa koji okružuju mrvice, pupčanu vrpcu mogu biti obilježene i nekim abnormalnostima u strukturi i funkcioniranju, koje tijekom trudnoće ili nakon porođaja mogu postati problem. Takvo odstupanje može biti upadanje pupčane vrpce oko vrata fetusa.

Problemi pupčane vrpce i opasnost od petljanja oko vrata

Što se tiče duljine pupkovine, postoje dvije odstupanja koja mogu biti problem u porodu. To uključuje preveliku pupčanu vrpcu, koja je prema ultrazvuku manja od 40 cm, kao i pretjerano dugačka koja premašuje duljinu od 70 cm. Obje ove patologije mogu postati interferencije tijekom prirodnog rođenja, iako ne utječu na tijek trudnoće. Budući da je pupčana vrpca prevelika, moguće je oblikovati zaplet oko vrata ploda, jednokrevetne i dvostruke, a ponekad trostruko. Osim toga, takva pupčana vrpca zbog fetalne aktivnosti, osobito u pozadini polihidramnija, može stvoriti pravi čvor pupkovine, što je opasno za fetusnu smrt ako se produži tijekom trudnoće ili tijekom poroda.

Uzroci kabela za vrat

Do sada, među starijim generacijama, postoje mnogi mitovi povezani sa zapletenostima koje uplašuju mlade majke. Ali u stvarnosti, nekoliko čimbenika može uzrokovati zaplet:

 • Polimer, koji daje fetusu više mjesta za aktivnost i zapletenost u petlje pupčane vrpce;
 • Dugačka pupčana vrpca koja omogućuje fetusu manipulaciju i "igranje" s njom, zatvaranje vrata i navijanje;
 • Patološka, ​​prekomjerna aktivnost fetusa uzrokovana stvaranjem kronične ili akutne hipoksije;
 • Prihvaćanje poticajne hrane ili pića koja stimuliraju aktivnosti bebe (kava, višak čokolade, jaki čaj, Coca-Cola, češnjak i začini, kakao piće);
 • Stresne situacije, strah i anksioznost, u kojoj se povećava razina hormona stresa (adrenalin i analozi), zbog čega fetus može doslovno "tuku" i "trčati" u šupljini maternice.

Očekujuće majke trebaju primijetiti da se trebaju brinuti oko zadebljanja kabela oko vrata fetusa, ne prije ranije od 36-38 tjedana trudnoće ili ranije, ako je upletanje čvrsto i ponavljano. U drugim slučajevima, fetus gotovo svake mame nekoliko puta tijekom cijelog razdoblja trudnoće može staviti na i ukloniti omče petlje iz vrata bez ikakve štete na njihovu stanju.

Ako nađete takav neprekidni upad i normalnu dužinu pupčane vrpce, liječnici ne plaše ženu, takav fenomen obično je privremen. Ako su petlje čvrsto i ponavlja se zaplet, onda nam je potrebna određena taktika u nadolazećoj isporukama i objektivna procjena stanja fetusa u maternici.

Mitovi i stvarnosti vezane uz pratnju

Često se zabranjuju pletenje ili šivanje, tkanja, trudnih majki, pod pritiskom da takvi postupci dovode do zapetljivanja pupčane vrpce. U starim vremenima, žene su to primijetile zbog činjenice da su buduće majke pletale i tkale u tamnim kolibama sa štednjom na drva, gdje se nalazila guta i hipoksija. Zbog toga, fetus u utrobi takvog pogrbljenog i smrznutog u jednoj pozi, doživljavanje hipoksije mame također je patio od nedostatka kisika. Kao rezultat toga, aktivno se preselila, bacivši na krugove pupčane vrpce. Ali danas, kada je moguće osigurati ugodno i udobno okruženje za kreativnost, pletenje ili tkanje neće dovesti do uplitanja, to nije ništa više od mitova.

Drugi mit povezan s zapetljanjem je formiranje slične patologije s čestim podizanjem ruku prema gore. Ispitajmo to, sjetivši se da su duga i česta podizanja ruku do starih dana bila s teškim fizičkim radom - pranje i viseće odjeće. To su podizanje težine, umor i prekomjerno stvaranje, što je rezultiralo povećanim tonusom maternice i povećanom hipoksijom. Kako bi se uklonio nedostatak kisika, fetus je ojačao moć pokreta - dakle petlju. Danas, s dnevnom aktivnošću, rijetko podizanje udova prema gore kako bi se knjiga ili šalica s police nije štetno. Lagano zagrijavanje ruku i nogu također je korisno za prevenciju fetalne hipoksije.

Simptomi, simptomi upornosti

Kao takvi, vanjski simptomi zagušenja nisu otkriveni, ponekad neizravni znakovi mogu biti velika veličina trbuha zbog visoke hidratacije, kao i prekomjerne pokretljivosti djeteta i tijekom dana i noću zbog svoje patnje hipoksije. Ako se mrvica često baci u trbuh, mijenjajući položaj, s izduženim pupkovinom, može okrenuti petlju na vratu. Nema druge manifestacije ove patologije.

Kako liječnici otkrivaju zaplet

Moguće je odrediti prisustvo zapaljenja pupčanim vrpcom karakterističnim obilježjima određenim podacima kardiotokografije (CTG). Tijekom postupka, određuju se tipične promjene krivulje snimanja srca, s razdobljima usporavanja otkucaja srca na pozadini fetalnog kretanja.

Prema jednoj od ovih metoda, moguće je utvrditi znakove nedostatka kisika fetusa, koji se pojavljuje zbog upadanja pupčane vrpce na vrat.

Zatim se provodi i ultrazvučni pregled, prema kojemu se vizualno detektira prisutnost pupčane petlje u području vrata djeteta. Na zaslonu monitora, liječnik jasno vidi broj petlji i uvjet za zapinjanje - vrlo uska, jaka ili nepravilna. Informativne takve studije u skladu s ultrazvukom bit će u drugom tromjesečju, ali obično fetus ne pati od nazočnosti pupčane vrpce na vratu tijekom tog razdoblja.

Kako bi se točno utvrdilo stanje protoka krvi i broj petlji na vratu, provodi se dodatna studija metodom Doppler (Doppler mapiranje u boji). Ona pokazuje protok krvi kroz posude s pravcem kretanja, to jest, možete točno vizualizirati položaj pupkovine. Također provesti proučavanje protoka krvi u krvnim žilama maternice, posteljice i fetusa, kako bi se utvrdilo prisutnost hipoksije i ozbiljnost kršenja tipičnih za usko vezanje. Važno je provesti takve studije u dinamici, budući da se petlje pupkovine mogu eliminirati zbog fetalnih pokreta.

Rođenje u trenutku zapleta pupčane vrpce oko vrata fetusa

Stanje zapletenosti moguće je u različitim tipovima - tijesno (opasno i snažno) i inertno, što stvara razlike u upravljanju radom i načinu isporuke. Osim toga, to može biti pojedinačna (jedna petlja na vratu) i više - dvije ili čak tri petlje, što je mnogo opasnije. Također, postoji izolirani zatajenje vrata i povezan je s udubljenjem drugih dijelova tijela u mrvice.

Najjednostavnija opcija, najpoželjnija za prirodno porođanje, bit će jedinstveno, neprilagođeno zadebljanje samo oko vrata fetusa.

Potvrda prisustva takve patologije prije porođaja zahtijeva odabir liječnika određene taktike o porođaju. Ako je ovo labavo uplitanje jedne, pa čak i dvije petlje, ništa ne ozbiljno u porođaju s djetetom, liječnik će pratiti otkucaje srca svakih 30 minuta u prvoj etapi rada i nakon svakog pokušaja u drugom. Smanjivanjem učestalosti kontrakcija srca, rad se može stimulirati tako da se ubrzavaju odmah nakon rođenja glave, liječnik uklanja petlje s nježnim pokretima, a porođaj završava kao i obično. Ne dopušta da se pupčani kabel proteže i stvara komplikacije.

Opasnost za prirodno porođaj zbijeno ili opetovano zapletanje. Sličnim problemom čak i tijekom trudnoće, fetus može patiti od teške hipoksije. U takvoj situaciji, pupčana vrpca postaje skraćena, koja u razdoblju protjerivanja fetusa može biti ugrožena prekomjernom istezanjem i kompresijom posuda. Ta je činjenica opasna u odnosu na razvoj asfiksije fetusa. Osim toga, pun je preuranjenog odstranjivanja posteljice i krvarenja, smrti mrvica u porodu. Stoga, u ovoj situaciji, planirani carski rez izvršava se približno 37-38 tjedana, ali ako je fetus ugrožen zbog komplikacija, to je ranije od tih pojmova.

Je li moguće prevencija zagušenja?

Na temelju poznavanja potencijalnih čimbenika rizika za takvu komplikaciju, preporučuje se da se trudnice očekuju da se zaštite od stresa, fizičkog i emocionalnog, da puno posjećuju na svježem zraku, da se aktivno kreću i da se bave fizičkim treninzima i gimnastikom. Također su potrebne vježbe disanja kako bi se spriječila hipoksija fetusa. To će smanjiti vjerojatnost prekomjerne motoričke aktivnosti fetusa i polaganje pupakovih petlji na vratu. Važno je strogo slijediti sve medicinske preporuke, uzeti multivitamine i stalno nadzirati stanje na vrijeme kako bi se primijetili početni znakovi hipoksije fetusa i ukloniti ih. Zabranjeno je uzimanje bilo kakvih narodnih lijekova za "uklanjanje" petlje od vrata ili za dobivanje fancy poza na savjet "iskusnih", to je neučinkovito i opasno sa ozljedama i komplikacijama.

Alena Paretskaya, pedijatar

4,905 ukupno pregleda, 3 pregleda danas

Je li opasno privezati pupčanu vrpcu oko vrata fetusa i kako to utječe na porođaj?

Tijekom trudnoće dijete je povezano s majkom posebnom vezom. Na biološkoj razini takva se veza vrši kroz pupak. Ovaj članak otkriva koliko je opasno zavući kabel oko vrata fetusa, jer utječe na isporuku.

Što je to?

Umbilikalna vrpca je vrlo važan organ koji se u tijelu formira samo u trudnoj ženi. U izgledu, pupčana vrpca nalik je na iskrivljeni niz sive-plave boje. Dužina pupčane vrpce je drugačija. U nekim slučajevima to može biti prilično dugo, što može pridonijeti oblikovanju raznih patologija tijekom trudnoće.

Jedan od ovih patoloških stanja je uplitanje pupčane vrpce oko vrata fetusa. U tom slučaju, pupčana petlja se nalazi izravno na vratu djeteta.

Upad u kabel je dijagnoza koja može uplašiti svaku trudnicu. Mnoge se žene sjećaju: kada su liječnici napravili takvu dijagnozu tijekom trudnoće, doživjeli su pravi užas za život svog djeteta. Možete razumjeti tu reakciju.

Upad pupčane vrpce oko vrata fetusa je prilično opasna patologija koja zahtijeva pažljiva medicinska promatranja, kao i potragu za odgovarajućim taktikama za upravljanje trudnoćom, a kasnije - ispravnu metodu rođenja.

uzroci

Razvoj zadebljanja pupčane vrpce fetalnog vrata javlja se iz raznih razloga. Liječnici prepoznaju nekoliko razloga koji mogu dovesti do razvoja ove patologije tijekom trudnoće:

 • Genetika. Čitanje pupčane vrpce djetetovog vrata može biti uzrokovano genetskim čimbenicima. Neki znanstvenici vjeruju da je dužina pupčane vrpce nasljedni čimbenik. Prosječna dužina pupčane pupkovine iznosi približno 40-60 cm, au nekim slučajevima dolazi do istezanja (do 75-80 cm ili više). U takvoj situaciji, rizik uplitanja je prilično visok.
 • Stres i traumatski učinci. Znanstvenici su otkrili zanimljivu činjenicu: kod trudnica koje su često nervozne i koje se u različitim prilikama pojavljuju tijekom trudnoće, prilično visoki rizik od razvijanja ove patologije. Vjeruju da je uzrok povećanje stresnih razina određenih hormona, od kojih je jedan adrenalin.

Promjene u količini hormona u krvi mogu pojačati motoričku aktivnost fetusa, kao i dovesti do određenih funkcionalnih poremećaja. U nekim slučajevima to pridonosi zapetljanju pupčane pupčice oko djetetovog vrata.

 • Promjena količine amnionske tekućine. Za postojanje i puni intrauterni razvoj djeteta zahtijeva vodeni okoliš. Ako je amnionska tekućina dovoljna, beba se osjeća dobro. Istodobno se njegova motorička aktivnost ne miješa. Ako amnionska tekućina iz bilo kojeg razloga u maternici postane veća, može pridonijeti formiranju brojnih patologija. Jedan od njih je petlja pupčanu vrpcu oko djetetovog vrata.
 • Čimbenici okoliša. Neki znanstvenici vjeruju da klimatske uvjete također mogu uzrokovati zadebljanje pupčane pupčice djetetovog vrata tijekom intrauterinalnog razvoja. Istraživači ističu da nagle klimatske promjene mogu dovesti do formiranja ove patologije tijekom trudnoće. Klimatske promjene tijekom trudnoće najčešće pridonose razvoju ove patologije kod žena koje pate od bilo kakvih kroničnih bolesti. Tijekom trudnoće, premještanje u drugi grad, gdje su klimatski uvjeti bitno različiti, buduće majčino tijelo opaža se kao teški stres. U takvoj situaciji, rizik od upadljivosti pupčane pupčice u fetus se značajno povećava.

Smatra se da su pregrijavanje i prekomjerno hlađenje tijela trudne žene čimbenici koji mogu pridonijeti tome.

 • Pušenje. Neki liječnici primjećuju da je kod žena koje puše zapletanje pupakom uobičajeno. To može biti olakšano ulaskom u krvotok nikotina i drugih kemikalija koje se nalaze u velikim količinama u cigaretama. One imaju negativan učinak na prenatalni razvoj bebe, pridonose nastanku raznih bolesti.
 • Alkohol. Druga štetna navika koja može dovesti do zadebljanja pupčane vrpce je uporaba alkoholnih pića. Etanol koji se nalazi u njima ima negativan učinak na krvne žile koje su u pupčanu vrpcu. Takav utjecaj dovodi do pojave različitih poremećaja u fetusu, uključujući i mogući faktor u razvoju zapleta pupčane pupčice djetetovog vrata.
 • Intenzivna vježba. Opstetričari i ginekolozi napominju da aktivna tjelovježba također može dovesti do upadanja. Očekujuće majke koje imaju dugu pupčanu vrpcu i neke druge značajke identificirane tijekom trudnoće trebaju biti iznimno pažljive tijekom igranja sportova. Razgovarajte s liječnikom o mogućnosti posjeta teretani ili bazenu u ovoj situaciji. U nekim slučajevima, zaplet s pupčanim vrpcom beba vrata može biti kontraindikacija za sport i fitness.

Liječnici preporučuju da trudnice koje su pronašle zagušenje troše više vremena na otvorenom. Pješačenje najbolje je u umjerenom ritmu. Posebne vježbe disanja također mogu pomoći u poboljšanju općeg blagostanja. Možete ih izvoditi tijekom cijelog razdoblja trudnoće.

Što bi moglo biti?

Umbilikalne petlje mogu biti omotane oko vrata fetusa na različite načine. Liječnici razlikuju nekoliko kliničkih varijanti ove patologije. Sve ovisi o tome koliko je puta omča oko vrpce oko vrata djeteta. Liječnici razlikuju jedno-, dva- i trostruko zanosa.

Ako je iz nekog razloga pupčana vrpca omotana s petljama više od tri puta, onda se takav upad može smatrati višestrukim. Svaka klinička opcija ima svoje specifične značajke razvoja.

jedan

U ovoj verziji patologije, omča oko konopa omotana je oko djetetovog vrata samo jednom. Ova varijanta patologije događa se u 20-25% trudnica. Obično, buduće majke suočavaju se s zastrašivanjem zapletenosti. To znači da petlja pupkovine čvrsto okružuje vrat fetusa i ne stisne ga. Prognoza daljnjeg razvoja trudnoće s ovom vrstom patologije je najpovoljnija.

Zbog čvrste pojedinačne uplitanja smatra se manje povoljan. U tom slučaju, petlja pupčane vrpce koja se nalazi oko vrata može dovesti do kompresije vratne kralježnice. U takvoj situaciji, dijete može imati vrlo opasne komplikacije.

dvostruki

U ovoj varijanti patologije, pupčana petlja oko 2 puta je oko vrata ploda. Liječnici mogu odrediti tu patologiju u različitim fazama trudnoće. Uz ranu detekciju, prognoza je obično prilično povoljna. Ako u maternici postoji dovoljna količina amnionske tekućine, a motorička aktivnost fetusa nije uznemirena, može se još uvijek "razotkriti" prije početka rada.

Ako liječnici odrede kružnu zavoj pupčane vrpce oko vrata fetusa nakon 37-38 tjedana trudnoće, u pravilu to stanje ostaje do rođenja. Do tog vremena beba je već prilično velika i kreće se mnogo manje. To je zbog činjenice da dijete svaki dan danju postaje "gužvano" u maternici svakim danom.

trostruk

Ova je opcija relativno rijetka u porodničkoj praksi. Trostruka zapetnja kabela također može dovesti do razvoja brojnih komplikacija (ili se može relativno normalno nastaviti).

Povoljna prognoza u razvoju ove patologije može biti u slučaju da pupčane petlje ne međusobno prilijepljuju. Ako se stisnu jedni druge čvrsto, onda u takvoj situaciji, dijete može razviti intrauterini hipoksija. U tom slučaju potrebna je hitna intervencija liječnika i izbor ispravnih taktika za daljnje liječenje trudnoće.

Kako sumnjati?

Nažalost, nema izravnih kliničkih znakova koji bi ukazivali na prisutnost ove patologije tijekom trudnoće. Moguće je sumnjati na prisustvo zapetljanosti pupčanim petljama grla samo ako su se već počele pojavljivati ​​određene komplikacije trudnoće. U većini slučajeva, ta se patologija otkriva slučajno - tijekom rutinskih ultrazvuka.

Ako se budućoj majci dijagnosticira upadanje pupčane pupčice oko vrata fetusa, tada bi trebala biti dovoljno pažljiva na njezino opće stanje, kao i na dobrobit njezina djeteta. Jedan od znakova koji može ukazivati ​​na to da beba doživljava nelagodu u maternici jest promjena u tjelesnoj aktivnosti. Posebno se dobro očituje u fetusu nakon 28-31 tjedna trudnoće. Do tog trenutka dijete ima cirkadijski ritam (dnevno). To pridonosi činjenici da je dijete obično aktivnije tijekom dana i obično počiva noću.

Ako je trudna majka počela primijetiti da joj se dijete počelo premještati mnogo manje ili "aktivirati" previše noću, u tom slučaju ona bi definitivno trebala vidjeti njezin opstetričar-ginekolog.

Liječnik će provesti neophodni pregled, zahvaljujući kojem će biti jasno kako beba osjeća, ako su se razvile neke komplikacije tijekom trudnoće.

dijagnostika

Osnovna dijagnostička metoda koja može otkriti tu patologiju je ultrazvuk. Prije pojave ultrazvučnih tehnika, liječnici nisu mogli odrediti zaplet. To je često pridonijelo činjenici da trudnica s tom patologijom ima određene komplikacije tijekom prirodnog porođaja. Trenutno, ultrazvučni stručnjaci su vrlo uspješni u otkrivanju znakova petlje oko pupčane vrpce fetalnog vrata.

Ultrazvučni pregled je temeljna, ali ne i jedina studija koja se provodi prilikom utvrđivanja dijagnoze uplitanja. Da bi se procijenilo stanje fetusa, liječnici se također moraju pribjeći drugim dijagnostičkim testovima. Jedan od njih je dopplerska studija.

Pomoću njega, moguće je procijeniti protok krvi kroz posude koje su u pupčanu vrpcu. To omogućuje liječnicima uklanjanje opasnih komplikacija tijekom trudnoće, uključujući identifikaciju intrauterine hipoksije. Da bi se procijenila dinamika blagostanja djeteta u maternici, liječnici mogu dopplerografiju nekoliko puta. To im omogućuje da prate sve moguće patologije i komplikacije koje mogu nastati prije isporuke.

Druga dijagnostička metoda koja omogućuje procjenu općeg stanja fetusa je kardiotokografija. Ova jednostavna i bezbolna metoda omogućuje liječnicima određivanje rada djetetovog srca kao i tjelesne aktivnosti. Ako je sve u redu, nema značajnih promjena u tim pokazateljima. Ako dijete razvije intrauterinalnu hipoksiju, to se može indirektno odrediti na kardiotogramu.

Nedvojbena prednost ove metode je mogućnost njenog višestrukog zadržavanja. Očekujuća majka, koja je imala pupak u pupak, mogla bi se nekoliko puta propisati kardiotokografiju prije početka rada. Ova dinamička promatranja omogućava liječnicima da pravovremeno prepoznaju opasne komplikacije i, ako je potrebno, mijenjaju taktiku trudnoće.

Posljedice za fetus

Da bismo shvatili kakva je opasnost od razvoja različitih komplikacija u ovoj patologiji, potrebno je dodirnuti nekoliko bioloških značajki. Važno je zapamtiti da tijekom intrauterinog života fetus prima kisik ne kroz dušnik i vlastiti respiratorni trakt, već u otopljenom obliku - kroz krv. Kisik u ovoj situaciji ulazi u djetetovo tijelo kroz sustav krvnih arterija koji se nalaze u pupčanu vrpcu.

Zato postaje jasno da je glavni uvjet za normalni prenatalni razvoj bebe i punu količinu kisika za njega mjesto lokacije oko vrata tijekom dvostrukog ili višestrukog zapletanja.

Ako su petlje čvrsto stegnute, to može dovesti do jakog stiskanja krvnih žila u pupčanu vrpcu. U takvoj situaciji fetus ne prima dovoljno otopljenog kisika, što može pridonijeti razvoju intrauterine hipoksije - nedostatka kisika svih unutarnjih organa i tkiva.

Produljena intrauterinska hipoksija je izuzetno opasno stanje. Doprinosi činjenici da je funkcioniranje dječjeg funkcioniranja svih unutarnjih organa poremećeno, uključujući vitalne organe srca i mozga. U takvoj situaciji, fetus može razviti određene patologije (pa čak i razvojne abnormalnosti).

Intrauterna hipoksija može dovesti do ranog početka rada. U ovoj situaciji beba se može roditi daleko ispred rasporeda. U ovom slučaju, dijete može biti prerano, a njegova pluća neće biti spremna za samostalno disanje.

Jaka kompresija krvnih žila unutar pupčane vrpce može dovesti do poremećaja opskrbe krvlju na posteljicu. U takvoj situaciji, funkcioniranje posteljice je oštećeno. U nekim slučajevima može dovesti i do pojave placentalnog poremećaja u maternici. Ova patologija može biti vrlo opasna i uzrokovati razvoj prijevremenog rada.

Prirodni neovisni rad, kompliciran zbog prisustva čvrste veze pupčane pupke fetusa, može biti opasno i pojava opasnih ozljeda i ozljeda. U pravilu, dijete u ovom slučaju, ima raznih ozljeda vratne kralježnice. Ozbiljnost takve štete je drugačija. Kako bi to spriječili, liječnici se još uvijek pokušavaju posvetiti obavljanju carski rez.

Treba imati na umu da je svaka trudnoća jedinstvena. Liječnici mogu samo predvidjeti razvoj određenih komplikacija. Rođenje zdravog djeteta u prisutnosti duguljaste pupčane vrpce ovisi o mnogim čimbenicima. U jednom slučaju, rodi se zdravo dijete, a drugo - dijete koje je imalo neku vrstu patologije tijekom rođenja.

Značajke rada

Izbor pasivne taktike u velikoj mjeri ovisi o tome kako čvrsto kabel zavojava oko djetetovog vrata. Jednim zahvatom liječnici mogu riješiti prirodno porođaj. U tom slučaju, tijekom rada, opstetričar-ginekolog uvijek prati izgled glave. Čim se rodi, liječnik može ukloniti petlju pupkovine iz vrata. U tom slučaju, prirodni proces porođaja, u pravilu, nije povrijeđen.

Prilikom otkrivanja dvostrukog zaplitanja s pupčanim petama fetalnog vrata nekoliko tjedana prije trudnoće, liječnici, u pravilu, odabiru kiruršku metodu pomoći u odrasloj dobi. U takvoj situaciji, prirodno porođaj može biti vrlo opasno. Tijekom rada, petlje pupčane vrpce mogu jako iscijediti bebin vrat, što dovodi do razvoja opasnih komplikacija (pa čak i možda i do traume nastanka).

Kada se pupčana vrpca vrata maternice tretira tri puta, liječnici se često pribjegavaju obavljanju carski rez. Kirurška metoda za opstetrike se također koristi u slučajevima gdje postoje druge značajke tijeka trudnoće.

Za informacije o tome kako ispraviti zaplet s pupčanim vrpcom oko vrata fetusa, pogledajte sljedeći videozapis.