Kako razumjeti kada je vrijeme za odlazak u bolnicu?

Zdravlje

Što je bliži kraju trudnoće, to je jača anksioznost žene o nadolazećoj isporukama. Ovo razdoblje posebno je uzbudljivo i uznemirujuće za one koji će po prvi put postati majke. Mnogo je pitanja o tome kada treba ići u bolnicu, što treba uzeti i kako će se isporuka dogoditi.

Nekoliko dana, a ponekad i tjedni prije rođenja djeteta, postoje neke promjene u dobrobiti žena. U tom razdoblju vrijedno je brinuti o prikupljanju vrećice u rodilištu, potrebnim dokumentima, kao io obavijestiti svoje najdraže. Sam rođenje se odvija u nekoliko faza. U nekim se slučajevima preporučuje rana hospitalizacija.

Kako utvrditi da će rođenje uskoro početi?

Nekoliko dana prije rođenja djeteta, tijelo žene počinje se pripremati. Gledajući stanje, trudnica može otkriti sljedeće znakove:

 • smanjenje edema, a ponekad i gubitak težine;
 • spuštanje abdomena pomicanjem djeteta bliže rođenom kanalu;
 • smanjenje žgaravice i otežano disanje;
 • povećani poriv za mokrenjem;
 • osjećaj težine i stiskanje u lumbalnoj regiji;
 • grčevi u nogama;
 • promjene u pokretljivosti crijeva: proljev, mučnina, povraćanje;
 • smanjena aktivnost djeteta;
 • manifestacija "instinktnog gnijezda" (želja da pripremi kuću za pojavu djeteta, da sve opere, čisti, organizuje dječje mjesto u spavaćoj sobi);
 • razvoj lažnih kontrakcija - kontrakcije koje treniraju tijelo i pripremaju cerviks za porođaj;
 • pojava beznačajnih mukoznih sekreta, bez mirisa, prozirnog ili blago ružičastog;
 • ispuštanje sluznice (ugruška koja izgleda kao meduza).

Nakon otkrivanja takvih znakova nema potrebe odmah kontaktirati bolnicu. Prije pojave bebe, može potrajati od nekoliko tjedana do 1-2 dana, nemoguće je preciznije utvrditi datum rođenja. Najvažnije je paziti da potraže medicinsku pomoć pri prvom znaku radne aktivnosti.

Kada odlaziti u bolnicu?

Potrebno je otići u bolnicu u prvom znaku početka rada. Ovi simptomi trebaju znati i pomno pratiti promjene u stanju:

 1. Pošaljite amnionsku tekućinu. U normalnom tijeku rada to se događa tijekom perioda cervikalne dilatacije. Često amnionski mjehur pukne prije pojave kontrakcija i grčeva. U takvoj situaciji morate odmah stupiti u kontakt s rodilištem, a dijete bez amnionske tekućine ne smije biti duže od 10-12 sati. Opasno je raskinuti amnionsku tekućinu prije 37. tjedna, u kojem slučaju će liječnici trebati vremena da pripreme dječje pluća radi funkcioniranja.
 2. Prikazane su prve kontrakcije - periodični kontraktilni napadi, koji se javljaju zajedno s povlačenjem bolova u donjem dijelu trbuha. Zahvaljujući njima, cerviks se omekšava i otvara. Tijekom prvog rođenja, često se razvija manje, ali dugo (do 24 sata ili više) kontrakcija. Prvo, rezovi ne uzrokuju mnogo boli i traju 15 sekundi. U pauzama se mišići opuštaju, a trudnica ima priliku odmoriti se. Generička aktivnost se postupno povećava, kontrakcije postaju učestalije, produžene i bolne. Pauze su skraćene na 15-20 minuta, au procesu porođaja - do 2-3. Bol se proteže na donju stražnju stranu, rektum, bedra i telad, a ponekad i uz zimicu. Kada kontrakcije traju minutu ili više, a razlike između njih se smanjuju na 10-15 minuta, morate otići u bolnicu. Takva učestalost je glavni znak neposrednog rođenja djeteta.

Razlika između prvog stupnja rada u multiparousima je ta da ona prolazi brže. Također, češće ispuštanje amnionske tekućine prije pojave kontrakcija.

Situacije koje zahtijevaju ranu hospitalizaciju

Žena može prijeći u rodilište prije svoje slobodne volje, primajući preporuku od liječnika koji ju je promatrao. Neke majke osjećaju mirnije pod nadzorom medicinskog osoblja, čak i unatoč nedostatku bliskih ljudi u blizini. Posebno često oni koji su imali komplikacije u ranijim rađanjima traže ranu hospitalizaciju.

Upozorenja da prijeđu u bolnicu su sljedeće situacije:

 1. Produljena trudnoća. 42. tjedna bolje je otići u bolnicu, čak i ako nema znakova porođaja. U bolnici se provode posebni postupci za pripremu tijela, omekšavanje cerviksa i promicanje njegovog otvaranja.
 2. Preeklampsija. Ovo stanje sama po sebi zahtijeva hospitalizaciju. Jedna od njezinih komplikacija može biti prerano rođenje, au slučaju teškog oblika patologije hitna dostava će biti potrebna kirurškim sredstvima.
 3. Planirani carski rez. Rana hospitalizacija omogućuje ženama i osoblju da se pripreme za nadolazeću operaciju: obavlja pretrage krvi i urina, pokupi anesteziju i druge lijekove. Postupak se provodi tjedan dana prije očekivanog datuma isporuke (DA). Pročitajte više o tome kako odrediti privremeni datum isporuke →

To su samo najčešći razlozi unaprijed u bolnicu. Pitanje o ranom ulasku u hospitalizaciju odlučuje vodeći opstetričar-ginekolog na temelju stanja žene, njezina zdravlja, obilježja trudnoće (prisutnost komplikacija).

Kada vam je potrebna hitna pomoć?

Poziv hitne pomoći treba odmah u sljedećim situacijama:

 • kontrakcije postaju redovne, ponovljene svakih 5 minuta ili više;
 • preselio amnionsku tekućinu;
 • vaginalni iscjedak postao krvav ili krvarenje razvijeno (crvena krv);
 • bol se ne javlja povremeno, već stalno mučenje, u prirodi - bolovi ili grčevi.

Zasebni slučaj je brzo rođenje. Ne mogu uvijek biti predviđeni, znak - brzo otvaranje vrata maternice. Istodobno, razdoblja odmora stalno se skraćuju i uskoro traju 2-3 minute.

Stoga, ako su prethodni porodi bili brzi ili postoji nasljedni čimbenik, tada se hitna pomoć treba pozvati na prve kontrakcije.

U svim gore navedenim slučajevima trebate se prijaviti za hitnu pomoć. Nije sigurno doći do rodilišta na vašem prijevozu, budući da porod može proći do sljedeće faze, a stanje ţene će se pogoršati. U automobilu medicinske skrbi postoji oprema potrebna za takve situacije.

Rođenje djeteta je prilično dug proces koji se sastoji od nekoliko faza. Nekoliko dana prije početka, postoje promjene u blagostanju, nazvanih prekursora.

Prva faza rada uključuje pražnjenje amnionske tekućine i pojavu kontrakcija. Potrebno je otići u rodilište kada intervala između kontrakcija iznosi 10-15 minuta, a sama smanjenje traje oko 60 sekundi.

Rana hospitalizacija je nužna za razvoj preeklampsije, post-trudnoću, izborni carski rez, i za neke druge komplikacije.

Potrebno je odmah nazvati hitnu pomoć ako je interval između kontrakcija manji od 5 minuta, došlo je do ispuštanja vode, pojavio se krvavi iscjedak ili uporni bolovi u donjem abdomenu.

Autor: Olga Khanova, liječnica,
posebno za Mama66.ru

Kada je vrijeme za odlazak u bolnicu?

Od prvih tjedana trudnoće, svaka trudnica počinje se zamarati pitanjima: gdje roditi, što vam je potrebno, kakvu vrstu dostave treba odabrati. No, nakon gotovo devet mjeseci trudnoće, žena je izabrala bolnicu za majku, jasno zna što treba poduzeti.

Bilo je jedno važno pitanje - kada bih trebao ići u bolnicu?

Ne želim ići vrlo rano, ali ne želim kasniti, a onda roditi u hitnoj pomoći ili kod kuće. Ali, na žalost, niti jedan liječnik ne može odrediti točan datum i vrijeme rođenja.

Stoga biste trebali znati nekoliko stvari koje će vam pomoći pripremiti se za porođaj i stići na bolnicu na vrijeme.

Što svaka buduća majka treba znati?

Zato sve što trebate odnijeti u bolnicu trebate kupiti i sastaviti u posebnom paketu unaprijed. Čak i ako se porod nije našao kod kuće, za rođake će biti lakše donijeti sve potrebne stvari kada se skupljaju na jednom mjestu.

Valja imati na umu da je mjenjačka kartica vrlo važan dokument i da je trudna djevojka uvijek nositi s njom, jer se neočekivane situacije nikada ne mogu isključiti, a informacije sadržane na mjenici vode liječnike o taktici porođaja.

Što su prekursori rada?

Glavni promatrač je kontrakcije prekursora - bezbolne kontrakcije trbušnih mišića. Takvi kontrakcije pojavljuju se u bilo kojem trenutku, nepravilni, brzo prolaze nakon uzimanja antispazmodijskih lijekova.

Uz pomoć kontrakcija prekursora, žensko se tijelo počinje pripremati za predstojeću radnu aktivnost.

Rijetko, nekoliko dana prije porođaja, žene bilježe ispuštanje sluznice u obliku male količine sluzi koja se pojavljuje u vagini. Ovaj priključak pruža dodatnu zaštitu prilikom ulaska u cerviks.

Malo o početku rada

Kada trebaš ići u bolnicu? Odgovor je jednostavan - na početku radne aktivnosti. Međutim, postoje hitni razlozi zbog kojih odgodu prijama u bolnicu prijeti s različitim komplikacijama.

Takvi uzroci su pojava krvarenja i prenatalnog raskida amnionske tekućine.

Genericna aktivnost su kontrakcije koje su redovite, bolne i ponavljaju u redovitim razmacima.

Postupno se povećava učestalost kontrakcija, a kontrakcije se ne zaustavljaju upotrebom uobičajenih antispazmatičnih lijekova, što ih razlikuje od prekursora.

Može biti teško razlikovati ove dvije vrste kontrakcija, u kojem slučaju je bolje igrati na sigurnom i otići u bolnicu.

Pojava krvarenja može pratiti normalnu radnu aktivnost (cervikalna dilatacija popraćena je manjim oštećenjem krvnih žila), ali najčešće je pojava krvi znak odvajanja placente i drugih patoloških stanja.

Razvoj placentalnih abrupcija prijeti fetusu i majci smrcu pa stoga, kad se pojavi i mala količina krvi, bolje je nazvati ekipa hitne pomoći.

Ruptura amnionske tekućine obično je lako odrediti - često amnionska tekućina ima veliku količinu, iako, opet, može biti malo vode, može doći do postupnog propuštanja.

Osjećaj izgleda i ispuštanja vode iz vagine (ne mukoze) također je znak za poziv hitne pomoći.

Zaključno, treba reći da ako postoje naznake za carski rez ili ako je trudnoća složena, unaprijed se planira prenatalna hospitalizacija u bolnici. Sva ostala slučaja upravlja sama žena.

Također je vrijedno osigurati prve zvijeri, jer prvo rođenje obično traje dulje od 10 do 13 sati, a ponovljeni rađanja odvijaju se mnogo brže.

Kada odlaziti u bolnicu

Ovo pitanje postavlja apsolutno sve trudnice i liječnici, susjedi i djevojke na Internetu. Na kraju, dobiti najmanje tri potpuno drugačija odgovora. Prvo: nema potrebe žuriti, inače ćete biti vuk urla u obiteljskom odjelu najmanje 7 sati. Drugi je: što je ranije, to bolje, ili ćete roditi, poput mene, na stražnjem sjedalu u taksi. Treće: kada vas zatraži vaše majčino srce. A onda shvatite kada otići u ovu bolnicu za sina ili kćer.

U načelu, svi odgovori su točni, ali osobno sam skloniji potonjem, jer doista, unutarnji "chuyka" nikada ne uspijeva budućnu majku. Nevjerojatno, ali činjenica: čak i žena primipara točno određuje da dugo očekivani rođak tek dolazi, što znači da je vrijeme za odlazak u rodilište. Naravno, nije samo njezina intuicija koja joj pomaže, već i njezino poznavanje kako dolazi porod.

Prvo se morate nositi s očekivanim datumom rođenja. Sigurno ćete je napisati na mjenjačkoj kartici, ali rođenje na određeni dan rijetkost je, međutim, treba naglasiti ovaj dan u kalendaru, budući da ćemo ga voditi. Usput, moguće je odrediti najprecizniji datum rođenja do 12 tjedana trudnoće uz pomoć ultrazvuka. Studije u ranoj fazi s maksimalnom točnosti određuju trajanje trudnoće i, prema tome, datum rođenja. U normalnim okolnostima, trudnoća traje od 37 do 42 tjedna, što znači da u ovim tjednima morate biti oprezni i pričekajte minutu kada je vrijeme za vožnju u bolnicu.

Postoji prijedlog da se duljina prvog poroda dostiže od 12 do 20 sati, a drugi i kasniji naraštaji riješiti u roku od 10 sata ili manje. Međutim, iskustvo pokazuje da je sve vrlo individualno i savjetovati prvorotkonja žene da ostanu kod kuće što je duže moguće, tako da ne pate sami u rađaonici nije uvijek opravdana, od rođenja može biti brzo, pa čak i opasno, kako za dijete i za same majke. Nije činjenica da će se druga genera "uklopiti" u određeno vrijeme, tako da trebate slušati svoje tijelo i uzeti u obzir neke nijanse.

Po mom mišljenju, najvažnija stvar je da žena u bolnicu dobrog raspoloženja. Dopustite mi da objasnim zašto mislim tako. Nije tajna da "služba" u rodilištima želi najbolje. Ne želim vrijeđati medicinsko osoblje, ali još uvijek šanse za dobivanje na „dobre promjene” minimalan, jer takve promjene vrlo malo. Zašto je to liječnici ne vjeruju prvi put da žena radi roditi i tijekom svojih bolnih kontrakcija više muka „glupih” pitanja: što ulica živi ću nazvati osobni liječnik roditi, da li su usluge plaća za bolnice i druge. To je tek nakon dugog ispitivanja, konačno, poslao „stolicu” kako bi bili sigurni: žena ne pretvarati naporima u sredini - potrebe da požurite! Ako ste se bojali takvog scenarija - ići u bolnicu unaprijed, što će ga izvršiti u mirnoj atmosferi za vas, onda pregledao i poslao kući... a drugi put kada dođe neposredno prije rođenja i na taj način izbjeći bijesa na recepciji.

I sada značajnije preporuke o slanja u bolnicu.

Prvo, usredotočite se na kontrakcije, jer su glavni znak početka rada. Ali važno je prepoznati prave kontrakcije, a ne "trening", koji se mogu pojaviti već u 22. tjednu trudnoće. Dakle, prave kontrakcije se ponavljaju u redovitim intervalima, istodobno se te stanke postupno skraćuju, a trajanje kontrakcije se povećava. Te kontrakcije su vrlo bolne i gotovo je nemoguće anestezirati ih neovisno (mijenjanjem položaja tijela ili toplim tušem). Morat ćete izračunati koliko se često pojavljuje borba i koliko dugo traje. Ako je razlika između kontrakcija manja od 10 minuta - vrijeme je da otiđete u bolnicu.

Drugo, pazljivo pazite na sekrete. Odmah nazovite hitnu pomoć, ili je vaš liječnik potreban ako se voda povuče. Žene bez rodenja se boje propustiti ovu važnu točku, ali je gotovo nemoguće ne primijetiti čak i malu propuštanje vode. Rublje postaje mokro, bez obzira na uriniranje, a toplana tekućina može proizvoljno proći niz noge. Ne želim te plašiti, ali ako je voda u potpunosti razbijen (to jest, njihov broj dosegao je oko jednu litru), a redovni trudovi ipak, to stanje prijeti svoje dijete, jer je razbijen integritet ljuske, i stoga, nije bio zaštićen od vanjskih infekcija. Stoga, u najmanjem propuštanju vode idite u bolnicu.

I konačno, opće preporuke. Pripremite se unaprijed za bolnicu za rodilište kako ne biste zgrabili popis stvari u razdobljima između kontrakcija. Nemojte žuriti u bolnicu, ali ne odgađajte neizbježni posjet ovoj ustanovi. Slušajte svoje srce i dijete, koje će vam sigurno dati jedinstveni signal: spreman sam! Zapamtite: prikupljena, smirena, sigurna i hrabra žena doći će u bolnicu u pravo vrijeme.

Sprema se u bolnicu

Oh, toliko vam je potrebno! Što treba poduzeti, gdje staviti sve? U očekivanju malog čuda, vi ne panika toliko od samog događaja, već iz malih ali takvih uznemirujućih svakodnevnih pitanja. Torba za rodilište trebala bi sadržavati mnogo novih i sasvim razumljivih stvari za trudnice. Nesporno ne iznenađuje, osobito za rođenje po prvi put. Kakvu vrh krema za bebe, koje su pelene bolje, hoćeš li uzeti bočicu i dopustiti svima da odu u bolnicu? Možete dugo putovati na forumima i web stranicama u potrazi za najboljim popisom stvari. A možete olakšati - povjerenje u dugogodišnje iskustvo stručnjaka i kupnju vrećice prikupljene u bolnici na mjestu.

prednosti

Pelene su istjecale, salvete su ponovno izgubljene, a beba plače, a rođaci, kao sreća, samo su otišli, a nitko ne može ići u apoteku. Mnoge mlade majke suočavaju se s istim problemima. Situacija nije žalosna, ali uzima snagu i pogoršava već stresno stanje. Da bi sve bilo glatko, predlažemo kupnju vrećice u maternističkoj bolnici u Moskvi i drugim dijelovima Rusije. Komplet sadrži sve što vam treba u pravoj količini:

 • transparentna vrećica u bolnicu, ovlaštena od strane Ministarstva zdravstva;
 • set za obrtnike (proizvodi za osobnu njegu);
 • set za novorođenče (postoji samo kozmetička dječja veličina koja je dovoljna za vas nekoliko mjeseci);
 • odvojena kozmetička torba za ženu u radnom odnosu;
 • paket u prenatalnom odjelu za trudnice.

Sve se praktično pakira u pojedinačne pakete, tako da brzo možete pronaći pravu stvar. Osim toga, gotova vrećica u bolnici ima sljedeće prednosti:

 • ispunjava zakonske propise i uvjete za to: bit ćete dopušteni u bilo kojoj maternističkoj bolnici u Moskvi;
 • sadrži sve ono što je potrebno prema mišljenju stručnjaka i iskusnih mama;
 • sastoji se samo od certificiranih proizvoda;
 • uključuje jasna objašnjenja i dopis za vas i vaše najmilije.

Možete odabrati gotov set u majci bolnice za majku, ili napraviti set sebe, vođeni savjeti. Postoje dodatni položaji: stvari za oca (u slučaju da će biti prisutan pri rođenju) i komplet prve pomoći za novorođenče i majku. Bolje je kupiti kit u rodilištu 32-36 tjedana trudnoće. Smještena u skrovitom kutu vreće bit će ključ vašeg uma, a to je najvažnije za trudnice.

Vrste setova

U online trgovini "Vrijeme do bolnice" možete kupiti gotove setove za trudnice, koje se razlikuju po sastavu i cijeni. Svaki od njih pruža vam udobnu dostavu i 3-4 dana boravka u odjelu. Izaberite najbolju moguću zamjensku torbicu u bolnicu:

 • osnovni: minimalni skup, najpovoljnija cijena;
 • udobnost: optimalni broj komponenti za parturient i dijete;
 • najprikladniji set u rodilištu, budući da samo trebate priložiti dokumente;
 • organski: idealno za trudnice - ljubitelje ekološki prihvatljivih proizvoda.

Na web stranici možete upoznati sa sastavom svake vrećice u bolnici. Koristite prikladnu tablicu za usporedbu i naručite najbolju opciju. Svaki pripravni set u rodilištu, bez obzira na cijenu, uključuje:

 • dječja maramice i upijajuće pelene;
 • mješavina pelena različitih proizvođača: zahvaljujući njemu, moći ćete odlučiti koja će marka kupiti u budućnosti;
 • šampon-gel i tekući sapun s dispenzerom;
 • papirnatih ručnika i toaletnog papira, prilagođen individualnim karakteristikama žene koja je rodila;
 • urološki jastučići i mrežice za pričvršćivanje;
 • stvari koje treba kupiti u rodilištu, potrebne za trudnice u prenatalnom odjelu Moskve itd.

Detaljan sastav svakog od setova za bolnicu naveden je na mjestu. Prikazane su preporuke za dopunu paketa odjeće i dokumentacije. U gotovoj torbi za bolnicu, možete uključiti dodatne pozicije.

Online trgovina "Vrijeme do bolnice" ne nudi samo kupnju gotovih setova. Na web mjestu možete dobiti svoj mir uma - i to je vrlo važno za trudnice. To je mirno stanje koje pomaže ženama da se fokusiraju na porođaj, a ne trče oko panike oko kuće u potrazi za brijačem ili jastučićima. Ravnotežna država važna je ne samo trudnica, ali i onih koji su već rođeni: manje su nemiri, više mlijeka, brže se tijelo obnavlja. Odaberite svoju verziju iz gotovih setova za bolnicu za majku - postati najsretnija majka u Moskvi!

Kada odlaziti u bolnicu

Još 4 članka na temu: Vrijeme je za bolnicu: kako shvatiti da je došlo vrijeme

Još 4 članka na temu: Što trebate znati o stadijima porođaja

Kada odlaziti u bolnicu

Hitna potreba da ide u bolnicu je neophodna kada je jedan od dva znaka:

• Drenaža vode (osobito ako su oblačna);

• Pojavile su se jake kontrakcije dulje od 1 minute ili intervala između kontrakcija manjih od 7 minuta.

Kako doći

Bolje je ne koristiti osobni prijevoz, već nazvati hitnu pomoć, osobito ako rođenje nije prvo. Sami, možda nećete biti na vrijeme, a kola hitne pomoći ima sve što vam je potrebno da biste dobili dostavu.

Gdje se nazvati

Ako ste u Moskvi, umjesto "03", bolje je pozvati posebnu službu za pružanje usluga za trudnice (odjel za hitne slučajeve) telefonom:

8 (495) 681-00-60.

Ako imate vremena, bit ćete odvedeni u bolnicu za majku s kojom ste sklopili ugovor, ako ne i - u najbližu bolnicu za majku.

Nemojte zaboraviti uzeti mjenjačnicu i dokumente! Bez mjenjačke karte, odnijet ćete u bolnicu za neispitane. Ako odlučite roditi kod kuće, hitno trebate nazvati vašu primalju.

Znakovi približavanja porodu (prekursori):

 • Spuštanje trbuha spuštanjem glave djeteta u zdjelicu (nekoliko tjedana);
 • Oslobađanje od disanja (zbog spuštanja trbuha);
 • Ispuštanje sluznice (za 1 - 5 dana);
 • Kontrakcije Braxton-Hicks (trening) ne prate otkrivanje. Može se pojaviti nekoliko tjedana prije isporuke ili prije isporuke.

Znakovi koji će započet u sljedećih nekoliko sati:

 • Pojava krvarenja (ako je iscjedak obilno, morate nazvati liječnika);
 • Pojava bolova u donjem dijelu leđa;
 • Pojava redovitih perioda, ali njihovo trajanje je manje od 1 minute, a interval je dulji od 7 minuta.

U tom slučaju možete sigurno sakupljati stvari i otići u bolnicu na vlastiti prijevoz.

Lažne kontrakcije

Nekoliko trenutaka prije početka rada može se osjećati nepravilni pripravnički kontrakcija.

 • Nemate jasnu periodicitet;
 • Interval između kontrakcija ne skraćuje se s vremenom, pa čak i produžuje;
 • Prolazeći od promjene položaja tijela, topla duša, hoda.

U tom slučaju možete pričekati kod kuće dok se ne pojave redovite bitke. Ali ako vam bude smireno, idite u bolnicu za rodilište.

Bolovi u radu

Pravi bol rada se razlikuje od lažnih:

 • Ponovite u redovitim razmacima,
 • Razlike između kontrakcija postaju kraće,
 • Trajanje borbe postupno se povećava,
 • Obično je bolniji od lažnih kontrakcija, a bol donosi u donjem dijelu leđa,
 • Nemojte proći od promjene položaja tijela ili toplih tuševa.

Kada je vrijeme za odlazak u bolnicu?

Dug put od devet mjeseci dolazi do kraja. Kako odrediti trenutak kada je vrijeme za odlazak u bolnicu?

Nadezhda Zaretskaya
Doktor najviše kategorije, u Ginekolog, MD, specijalist opstetricije i ginekologije i genetike.Spetsialist za genetičko savjetovanje obitelji i trudnica. Obavlja prenatalnu dijagnozu fetalnih bolesti, a trenutno radi u stanicama.

Prvo, trebate znati očekivani kalendarski datum rođenja. Trajanje trudnoće za svaku ženu je individualno; u prosjeku je 280 dana ili 40 tjedana, fluktuacije od 38 do 42 tjedna smatraju se normalnim.

Kako saznati datum isporuke?

Postoje razni načini za računanje datuma isporuke. Neki pokušavaju odrediti dan začeća i brojati dane iz njega. Međutim, dan kada je došlo do spolnog odnosa i dan začeća ne može se podudarati, budući da spermatozoidi mogu održati održivost i "čekati" za jaje u ženskom genitalnom traktu nekoliko dana.

Određivanje datuma rođenja menstruacije

Najčešći način izračuna datuma isporuke je "menstruacija". Ovo je obično dobro fiksiran događaj. Potrebno je točno zapamtiti prvi dan posljednjeg menstruacije, od početka čega se predlaže brojanje 280 dana. I još lakše - do datuma prvog dana posljednjeg menstruacije dodati još 7 dana i odbrojavati tri mjeseca. Na primjer, posljednja menstruacija počela je 5. rujna. Potom se 12. lipnja može očekivati ​​porod (5 + 7 dana = 12, 9. mjesec rujan - 3 = 6. mjesec lipanj). Ali ova će metoda biti nepouzdana ako žena ima nepravilan menstrualni ciklus ili se ne sjeća datuma njezina razdoblja.

Izračunajte datum isporuke za mjesečnice pomoći će vam Kalkulator datuma isporuke

Određivanje datuma rođenja ultrazvukom

U modernim uvjetima, datum rođenja je određen prilično točno, usredotočujući se na podatke ultrazvuka (US), proizvedene prije 12. tjedna trudnoće. U kasnijim fazama trudnoće, greška u određivanju razdoblja pomoću ultrazvuka povećava. To je zbog činjenice da veličina fetusa, koju liječnik usredotočuje na svoje izračune, na kraju trudnoće ima velike pojedinačne fluktuacije.

Na isti način, izračun se vrši na temelju datuma i trajanja trudnoće, ustanovljenog prvim posjetom liječniku (metoda "po prvi put u antenatalnoj klinici"). Što prije liječnik utvrdi gestacijsku dob, točnije buduće projekcije datuma rođenja bit će.

Određivanje datuma rođenja fetalnim pokretima

Možete grubo izračunati datum isporuke i prvo kretanje fetusa: kod žena s primarnim ženama, to se događa u prosjeku za 20 tjedana, a za višestruke žene - u 18 tjedana. Naravno, ovo je vrlo subjektivni osjećaj, jer trenutak prvog kretanja djeteta nije uvijek dobro istaknut.

O punini trudnoće i nadolazećem rođenju možete saznati na nekoliko osnova. Za oko 1 do 2 tjedna pojavljuju se takozvani "prekursori" porođaja.

Harbingeri porođaja

Većina žena na kraju trudnoće primjećuje da je njihov abdomen "spušten" i postalo je lakše disati. To je zbog toga što se tijekom trajanja trudnoće, količina amnionske tekućine lagano smanjuje, a glava fetusa je pritisnuta prema ulazu u zdjelicu žene. Maternica postaje još uzbuđujuća, "vlakovi", priprema se za nadolazeći veliki posao. Nepravilna nisko-bolna napetost maternice i osjećaj težine u donjem trbuhu i donjem dijelu leđa nazivaju se "kontrakcije trudnica". Čak ni liječnik ne može uvijek sa sigurnošću reći je li to početak rada ili pripremnog rada. Ako takvo stanje povećane nepravilne uzbude maternice traje 1 - 2 dana, onda je bolje da se obratite majci bolnici, gdje će moći procijeniti da li dijete pati.

Nekoliko dana prije porođaja (ili na dan rođenja) mogu se pojaviti svjetlosne sluznice iz genitalnog trakta, ponekad s malim tragovima krvi. Obično je rečeno da je "sluzni čep" isključen ". Ovo je povoljan znak omekšavanja i "zrenja" cerviksa.

Mnoge žene do kraja trudnoće iz bradavica ističu kolostrum - preteča majčinog mlijeka.

Zdrava žena s povoljnom trudnoćom može biti kod kuće prije početka rada. Ako postoji razlika u žensko zdravlje, trudnoća ima komplikacija, ako je instaliran znakovi fetalne patnje, naravno, posljednjih 1 - 2 tjedna (i, ako je potrebno, i više) bi trebao biti u staračkom domu pod nadzorom stručnjaka. Nedavno mnoge žene, posebno mještani, vole unaprijed otići u maternicu. To je očito zbog općeg pogoršanja zdravlja stanovništva, želje obitelji, ako je moguće, osiguranja protiv različitih nesreća.

Kada je vrijeme za odlazak u bolnicu?

Dakle, kod kuće ste osjetili neke promjene u vašem stanju. Bilo je težine, slaba bol u donjem dijelu leđa, donji dio trbuha, uterus se ukrutio i osjetio je vrlo gustu dodira. U početku, kontrakcije i opuštanje maternice su nepravilni, traju 5 do 10 sekundi s dugim prekidima (do pola sata). Zatim se povećava njihova učestalost i intenzitet. Počeo se boriti. Ako prvi put rodiš i živiš u blizini porodnične bolnice, možeš pričekati da se kontrakcije postanu redovne - jednom svakih 5-7 minuta. Ako se rođenje ponovi, odmah s početkom trudnoće treba ići u bolnicu. Ponovljeni rad je obično brži od prve, postoji rizik od rađanja izvan bolnice.

Često, prije pojave kontrakcija, može se pojaviti amnionska tekućina. Uobičajeni sadržaj vode u maternici do kraja trudnoće je do 1,5 litre. Vi svibanj osjetiti da prozirna, topla tekućina izlazi iz vagine (bez obzira na uriniranje). Može izlijati malo tekućine, a možda i sve 1,5 do 2 litre. Bilo kako bilo, ako primijetite neuobičajeno mokro donje rublje - to je situacija u kojoj je potrebno, bez odlaganja, otići u bolnicu. Ako se voda izlijeva potpuno ili malo propušta - to znači da je cjelovitost fetalnih membrana razbijena, a dijete više nije zaštićeno od učinaka vanjskog okruženja, prvenstveno od infektivnih sredstava. Vrijeme se troši na sat, a poželjno je da se dijete u takvoj situaciji rodi najkasnije 12 sati nakon ispuštanja vode. Liječnik u porodničkoj bolnici treba utvrditi imate li priliku roditi se kroz rodni kanal ili je bolje imati carski rez. U većini slučajeva, nakon izlijevanja vode počinju normalni kontrakcije, a posao završava uspješno.

Iznad njega je ispričano o tipičnim normalnim situacijama na kraju trudnoće. No moguće su i komplikacije. Postoje situacije koje zahtijevaju posebnu pažnju i hitnu skrb, što bi trebalo biti svjesno žene s punim trudnoćom. Odmah nazovite hitnu pomoć i idite u bolnicu ako:

zabrinuta glavobolja, vizija je postala mutna ("muhe leti" pred očima), bolovi u epigastričnom području, povišeni krvni tlak, ne mogu urinirati.

U svakom slučaju, ako se osjećate nelagodom, svakako se posavjetujte sa svojim liječnikom, promatrajući svoju trudnoću i noću, kontaktirajte bolnicu. Praksa pokazuje da je bolje biti sigurnije nego podcijeniti ozbiljnost situacije i ugroziti život djeteta i njegove.

Nekoliko preporuka prije hospitalizacije u rodilištu

1. Odredite unaprijed koju instituciju ćete roditi. Mnoge žene vole da isti liječnik vodi trudnoću i rađa. U praksi to nije uvijek izvedivo. Državni sustav praćenja trudnica organiziran je na takav način da liječnik nije nužno prisutan pri rođenju svog pacijenta. Da, iu ne-državnim klinikama za opstetricki koje su vas promatrale, zbog raznih okolnosti, možda niste u blizini ovog trenutka. Međutim, ne smije se shvatiti kao tragediju kada nepoznati liječnik vodi vas da rađate. Odaberite dobru instituciju za isporuku; ako ga niste "dodijelili" na teritorijalnoj osnovi (formalni prigovori mogu nastati tijekom hospitalizacije), unaprijed odlučite za sebe hoćete li pristati na plaćene usluge. Preporučljivo je proći skup ispita koji se provode u ovoj ustanovi, kako bi sklopili ugovor o uslugama.

2. Sačuvajte svoje dokumente sastavljene:

BOLJE JE SVE DOKUMENE S Vama!

U nedostatku medicinskih dokumenata potrebno je roditi u II opstetričkom odjelu (opservacijski odjel) ili čak u specijaliziranoj infektivnoj maternističkoj bolnici! Ako nemate putovnicu ili police osiguranja, možda imate problema s mogućnošću besplatne dostave (za obvezno zdravstveno osiguranje). Budite pažljivi.

3. Pripremite vrećicu sa svime: 2 - 3 košulje od pamuka, 3 - 4 pelena (po mogućnosti posebne jednokratne), 3 - 4 parove pamučnih hlača, jastučići (najveći), ogrtač, pranje pletiva, 2 - 3 para pamučnih čarapa, ručnici.

Međutim, u samoj jedinici za majčinstvo, ne trebate ništa osim papučica: obično, za vrijeme rođenja, potrebno je donijeti rublje i odjeća u bolnici. Sve ostalo, uključujući stvari za bebu, rodbine će vam donijeti nakon isporuke.

Što da se s vama u bolnicu potaknut će našu službu Popis stvari u bolnici

Bit će praktičniji za liječnike, a vi također, ako se, osjećajući pristup radništvu, nećete posebno napuniti želudac. Čekajući početak rada kod kuće, ograničite vašu prehranu na svjetlo krekere, šalicu juhe i čaj.

Izrežite nokte; Možete brijati pubis sebe - to su obvezni postupci prije porođaja.

Nemojte izgubiti svoju prisutnost uma, biti odlučujući i prikupljeni - imate težak, ali radosni posao. Zapamtite da ste prije svega ti koji ste odgovorni za sebe i za svoje dijete.

Harbingeri rođenja: Kada otići u bolnicu

Koja je opcija bliža vama - unaprijed otići u bolnicu ili se vratiti s trudnoćom?

Prvo sam otišla u maternicu s kontrakcijama, ali ne i kod prvog (treninga / lažnog) kontrakcija i kada su kontrakcije postale dinamične s intervalima između kontrakcija od 15-10-5 minuta. (u ovom slučaju, prije rođenja djeteta - 8-7-6 sati), bez obzira je li voda preusmjerena ili ne. Po dolasku u gležanj, u hitnoj sobi, otkriće je bilo 4 cm, odmah je poslano u rodblok i odmah je došlo do pluta, nakon nekog vremena voda se slomila i nakon nekog vremena rodila (za detalje, pogledajte dolje: S. S.).

Ako dođete u bolnicu s previše dugim intervalima ili s kontrakcijama treninga (lažnih), bez otkrivanja - možete ga poslati kući.

Naravno, prije toga možete prijeći na rodilište (za to morate uputiti od svog ginekologa), ali čekanje dinamike u borbama je najugodnije kod kuće, pored vašeg voljenog supruga, u toplom ugodnom kućnom okruženju, aktivno sudjelujući u Pep terapiji s orgazmom i spermom... kako bi stimulirali generičke nego u "hladnim sivim" lijekovima natopljenim bolnicama, u strahu i napetosti... zbog čega se generički proces može izgubiti na živcima i liječnicima morat će napraviti stimulaciju.

Ali, ako postoje medicinski pokazatelji - unaprijed idite u bolnicu, nemojte riskirati i ignorirati preporuke liječnika.

Postoje naznake u kojima se dinamične borbe ne mogu čekati!
To uključuje:

- napustile su se zelene vode s mirisom (norma je čista voda s bijelim pahuljicama bez mirisa) - znak da je dijete patilo;

- crvena krv, čak i ako je kap (norma - ichor s sluzom) - placental abruption;

- akutna bol u abdomenu, a ne kontrakcije (tijekom kontrakcija, abdomen ponekad postaje kamen, ponekad je blaga i bol nije neophodan, osobito na početku) - odstranjivanje posteljice;

- voda se drastično odmaknula, do 2 litre (norma - na chu-bitu, negdje do stakla odjednom) - javlja se ako dijete leži s nogama prema dolje, a ne s glavom, kako bi trebalo biti; ili dijete je premalo (s preuranjenom, preranom rođenjem ili, ako dijete je punopravno, ali fiziološki mala - u ovom slučaju to je norma!);

- kontrakcije svakih 10 minuta. i udaljenost između njih se smanjuje

Za bilo koji od ovih simptoma - hitno nazovite hitnu pomoć!

Dopustite mi da vas podsjetim: uobičajene isporuke smatraju se u razdoblju od 38 tjedana. do 43 tjedna
Ako ste već ušli u Županijski odbor (40 tjedana), a porođaj još nije počeo, nema potrebe za alarmom - dijete još nije spremno za rođenje, sve je individualno. Nastavite vidjeti svog ginekologa, kao i obično. Anksioznost mora početi premlaćivati ​​nakon 43 tjedna, jer se od sada, trudnoća smatra odgođenim i zahtijeva intervenciju liječnika.

O pristupu porođaja, možete se usredotočiti na prekursore porođaja:

1. Nedugo prije početka rada, zdjelične kosti počinju raspršivati. To može biti popraćeno ne jakom, ali neugodnom boli.

2. Jedan mjesec prije rođenja - neugodan osjećaj stezanja u donjem dijelu trbuha.

3. U prosjeku, 4 tjedna (za sve na različite načine, imam 1 tjedan prije rođenja) želuca potonuo. Maternica se spušta u zdjelicu. Dijete je naopako, na rođeni kanal.

Karakteristični znakovi spuštenog trbuha:
- nestanak žgaravice i žgaravice, tako mučeni tijekom trudnoće;
- lakše disanje, jer maternica već ne stavlja pritisak na dijafragmu;
- neugodnost kod hodanja - hod, poput patke, u sjedećem položaju teško je sačuvati koljena - ljudi se rastu, poput muškaraca, teško je sjesti i sagnuti - želiš što više sagnuti leđa i ramena;
- Povećanje potreba za WC-om na mali način, jer se maternica čvršće utiskuje na mjehur;
- prisutnost neugodnih bolova u perineumu i zdjelici - pritisak na bol u maternici doprinosi razlici kostiju zdjelice;
- pojavljuje se slobodni prostor između prsa i trbuha - dlan se nalazi;
- teško je skinuti sebe, čak i nemoguće;
- u ogledalu možete vidjeti da pupak gleda na pod - možete ga vidjeti vrlo dobro u profilu - oni oko vas koji su vidjeli vaš trbuh prije nego što je pao, može ga vidjeti sa strane - onda, kao što vi to ne možete primijetiti.

4. Nedugo prije porođaja, nestaje apetit, mučnina, povraćanje, kao i opuštanje stolice, kao u proljeva. Težina može malo ostaviti.
Čišćenje crijeva, tijelo se priprema za porođaj. Od ovog trenutka bolje je ne jesti ništa, lakše je roditi na praznom želucu. Ali, ako glad pobjegne uopće - jede, ali nemojte prejedati, dajte prednost svjetlu tanku juhu.

5. Sindrom "gniježđenje". Žena se odjednom počela aktivno pripremati za pojavu djeteta: ona nosi dječju odjeću, kupuje sve dječje stvari za redom, zalijepi pozadinu u vrtić, preuređuje namještaj... Sindrom naglo otpušta apatiju.
Pokušajte usmjeriti energiju u zdravom smjeru, hodati pješice.

6. Skokovi se zaustavljaju. Dijete postaje miran, dobiva snagu i priprema se za utrku.

7. Prikazuje se serosni iscjedak s sluzi. Cerviks se opušta, krvne žile su rasprsnute. Ove sekrete mogu biti deblje tijekom seksa.

8. Tu je pluto - ugrušak sluzi. Pluto može biti viskozno, tako da se može uhvatiti ili ukapati vodenom mukom.
Ovaj prekursor nije jasan: porođaj će početi ovaj sat ili sljedeći tjedan. Nema razloga za odlazak u bolnicu.

9. Otpadne vode. Vode se provjeravaju brtvom: ako brtva apsorbira tekuću vodu; ako tekućina ostane na površini u obliku sluzavog pluta.
Polako idemo u maternicu: provjeravamo torbe i dokumente.
https://www.baby.ru/blogs/post/37399361-32216313/

10. Trening (lažne) kontrakcije - ton uterusa, maternica se priprema za otvaranje w. maternica: abdomena kameneet - tada meka..., dok bol nije neophodan: mogu biti i potpuno bezbolni i bolni - osjećaji vuče, kao i kod menstruacije. Borbe za treniranje su kaotične, neuredne, bez dinamike, s razmakom između kontrakcija: zatim 2 minute, 2 sata, 2 sekunde, 20 minuta... Ako u ovom trenutku idemo u bolnicu, možemo se vratiti kući.

Prvi trening vježbe može započeti čak i prije nego što želuca kapi (počela sam ga dva tjedna prije ptice abdomena), i imaju vrlo dug interval: Oh! I zaboravite - tišinu nekoliko dana / tjedana.

11. Kontrakcije rađanja su dinamičke, poboljšane, intervala između kontrakcija od 20 minuta. i nastavlja s redukcijom. Potvrđuje da je otkrivanje w. uterus je počeo.
Do tog vremena, sve što je potrebno za bolnicu trebalo bi biti spremno. Sada možete učiniti sami: seks na kolosijeku, tuširanje, manikura: izrezivanje noktiju (ne trebate vrlo brzo rezati, ostaviti do 5 mm) i ukloniti lak (možete prekriti nokte prozirnim lakom jer liječnici određuju boju kože za nokte) stanje žene), brijanje, prsten djevojke...

12. Bolovi rađanja su dinamični, interval između kontrakcija iznosi 10-5 minuta. i dalje se smanjuje. Prije rođenja, oko 6-7 sati.
U ovom trenutku pozivamo hitnu pomoć, bez obzira je li se pluta maknula ili ne. Jedite u bolnici. Ako se voda ne pomakne, u maternici će se probiti mjehur.

Najjača i najduža bol rada traje 1 min., Svi ostali rad traju nekoliko sekundi.

Brzina cervikalne dilatacije je 1 cm (1 prst) za 1 sat, a cijelo otvaranje cerviksa je 10-12 cm (10-12 prstiju) u 10-12 sati.

Bol boli započinje postupno i povećava se porastom redoslijeda, od potpuno bezbolnih kontrakcija / onda: "Oh!" - i zaboravili su: "Bog, ubij me!". - Ni u filmovima, - žena je tiha, mirna. i onda oštro prema cijeloj kući: "A-aaaa. ", I počelo... Nakon 5 minuta. s djetetom u naručju. - u životu se to ne događa!

Vrh cramping boli javlja se u vrijeme kada w. maternica je već potpuno otvorena do 10-12 cm, a dijete je spušteno u zdjelicu. U ovom slučaju, bol je popraćena snažnim željama za guranjem. U ovom slučaju, to je nemoguće izravnati u svakom slučaju, jer vaš w. maternica, ni u ovom trenutku ni u kojem slučaju ne može sjediti na svećeniku, jer može oštetiti glavu djeteta (možete samo čučanj ili fitball, ako laže i želite ustati, morate se izbjegavati sjedeći položaj) moćne borbe trebaju proizvoditi!

Kada je dijete potpuno spušteno u zdjelicu, bol će proći, primalja će vidjeti leđa glave djeteta bez da vas dotakne, i rukom možete dodirnuti glavu djeteta, - od ovog trenutka možete gurati... Važno je slušati babicu!

Prvi rođaci traju oko 10-12 sati u prosjeku. Drugi - prosječno 5-7 sati. Treći je još brži.

Možeš ići u rodilište u svom automobilu - gravitacijom. U tom slučaju, potvrda se vrši u redoslijedu općeg reda i nakon onih koji su stigli u ambulantu.

Ali ako odlučite otići u bolnicu hitnom pomoći u određenu bolnicu koju ste odabrali, pomoći će vam sljedeći savjeti:

1. Kada tim stigne, objasnite vozaču bolnicu koju trebate i ponudite vozaču novac - nagradu. Obično vozačeva naknada iznosi 500 rubalja - 1.000 rubalja, ali iznos može narasti do 5.000 rubalja ili čak 10.000 rubalja. Hitna pomoć je dužna voziti besplatno samo do najbliže bolnice gdje se nalaze slobodna mjesta ili u bolnici koju daje otpremnik.

Ako vozač nije u vožnji tamo gdje vam je potreban za naknadu i nastavlja inzistirati na njegovu.

2. Odbiti usluge ovog tima i pozvati prijatelja. Nema novca u ovom slučaju, kao što je kazna, oni nemaju pravo preuzeti od vas.

3. Kada nazovete novu hitnu pomoć, dispečeru, morate prijaviti da ćete roditi u određenoj bolnici i naznačiti adresu ove bolnice. U tom će slučaju dolazni tim biti dužan dovesti vas točno tamo gdje će dispečer reći i besplatno, a ne tamo gdje su bliže.

U slučaju vašeg dolaska u bolnicu hitnom pomoći, prijam se pojavljuje bez reda, ali prema onima koji su prije vas došli hitnom pomoći.

I konačno: prije nego što napustite gusjenicu, nemojte zaboraviti oprati noktiju. Ovo je vrlo važna točka, jer liječnici prate status ženske žene po boji noktiju.

Sretno i lagana dostava za vas!

____________________________
P. S.: Nazvao sam hitnu pomoć da idem na gležanj, kada su kontrakcije prolazile u intervalima od 5 minuta, a interval je bio smanjen. Brzo smo stigli, u roku od 5 minuta. Liječnik hitne pomoći identificirao je otkrivanje. maternica 2 cm (2 prsta). Pitao me je li me tko vodi? Nazvao sam željeni gusar. Pitao je liječnik, i ako nema mjesta, onda gdje voditi? Nazvao sam alternativni RD. Liječnik je pitao, i ako nema mjesta, onda gdje. Rekao sam, a onda prema vašem nahođenju... Nakon toga, nazvala je željeni gusar, da bi saznali o prisutnosti mjesta tamo... Oni su odvedeni besplatno. Proveli smo oko 30 minuta.

U željenom RD-u su se ispostavila mjesta i rado su mi prihvaćeni, budući da je objavljivanje w. maternica je već bila 4 cm. Kao što je izdana, odmah je dostavljena u zasebni rodblock, s objavom w. Uterus 6 cm... Rođen je potpuno besplatno u skladu s njezinim rođenim planom:
https://www.baby.ru/blogs/post/46269834-32216313/

Jedino što je... Na otpuštanju muž, babica, koja mu je dao kćer, dala je omotnicu s kovanicom, ali to je bila njegova osobna inicijativa... Primkinja je prihvatila omotnicu i, bez otvaranja, odložila je...

Kada odlaziti u bolnicu? Na "brzom" ili samostalno?

Kako razumjeti da je porođaj počeo i da je vrijeme za odlazak u bolnicu

Čim se trudnoća približi završetku, mnoge se trudnice počinju brinuti: kada će otići u maternicu? I što je najvažnije - kako razumjeti da je vrijeme za to već došlo? U stvari, sve je jednostavno: postoji nekoliko ključnih točaka na koje se trebate usredotočiti.

Je li to borba?

Kontrakcije - ovo je glavni znak početka rada. Čak i prije nego što počnu, osjećate da postoji težina, lagana bol u donjem dijelu leđa, donji dio trbuha, uterus se ukrućen i osjećao vrlo tijesno na dodir. Ali važno je prepoznati stvarne kontrakcije, a ne "trening", koji se mogu pojaviti čak iu drugom tromjesečju trudnoće. Stvarne kontrakcije rada ponavljaju se u redovitim razmacima, koje se postupno skraćuju, a vrijeme trajanja kontrakcije se povećava, kontrakcije vježbanja su nepravilne u vremenu, a intenzitet je gotovo uvijek isti. Stvarni kontrakcije, za razliku od treninga, vrlo su bolni, ne odlaze nakon promjene položaja tijela ili topli tuš.

Smatramo jaz između kontrakcija

Ako su kontrakcije tek počele, ne biste trebali odmah otići u bolnicu. Uostalom, prvo razdoblje porođaja traje dugo, a puno je udobnije provesti u poznatom domu. Stoga prvo izračunajte koliko se često borite i koliko dugo traju. Obično se preporuča otići u bolnicu ako je interval između kontrakcija oko 10 minuta. Ponovljeni rad se obično odvija brže od prvog, tako da ako očekujete drugo dijete, proširenje vrata maternice će se dogoditi mnogo brže i morate otići u maternitetnu bolnicu čim kontrakcije postanu redovite i ritmičke.

Put do maternice

Porodiljna bolnica može se nalaziti u blizini kuće, ili se može nalaziti na drugom kraju grada, okruga ili regije. Stoga izračunajte vrijeme koje ćete morati potrošiti na putovanje. Ako se bolnica nalazi u blizini i brzo doći do njega, možemo sigurno čekati preporučeni interval između kontrakcija - 10 minuta. Ako morate proći kroz cijeli grad i prometne gužve su moguće na ulicama, bolje je napustiti kuću rano, na primjer, kada interval između kontrakcija će biti još 15-20 minuta.

Ako se voda pomakne

Ako je rublje postalo neobično vlažno, a još više ako je tekućina prolazila nogama, to je znak da se voda povukla. Nije važno koliko se tekućina izlijeva - malo ili sve 1-1,5 litara, bez obzira na to ima li kontrakcija ili ne, nemojte čekati početak redovite radne aktivnosti (počet će malo kasnije). Odmah idite u bolnicu. Uostalom, ako se voda izlijeva ili malo curi, to znači da je cjelovitost fetalnih membrana razbijena i dijete više nije zaštićeno od učinaka vanjskog okruženja, prvenstveno od infektivnih sredstava. Osim toga, ako su kontrakcije već redovite, izlijevanje vode sugerira da rođenje djeteta nije daleko. No, ako se odstupi čašica (ugrušak želučaste tvari), to je samo preteča porođaja i ne morate odmah otići u rodilište.

Odmah u bolnicu!

Rijetko, ali postoje situacije u kojima morate odmah otići u bolnicu i bez razmišljanja. To bi trebalo biti učinjeno ako:

 • iz genitalnog trakta pojavio se krvavi iscjedak, posebno ako su značajni;
 • maternica se ne opušta između kontrakcija, bol je vrlo jak;
 • promijenili su se pokreti djeteta: postali su vrlo slabi, ili su se, naprotiv, povećali;
 • glavobolja boli, krvni pritisak se diže, vizija se promijenila (postala je mutna, "muhe" bljesnu pred mojim očima);
 • ako je porođaj započeo prije 38 tjedana trudnoće ili je počeo porođaj tijekom višestruke trudnoće.

Na ambulanti ili sami

Postoje dva načina da dođete u maternicu: sami ili nazovete ambulantni automobil. Danas, ako postoji OMS politika, svaka roditeljska bolnica dužna je prihvatiti pristojnu ženu - naravno, ako ima slobodna mjesta. Poželjno je da je putovanje u bolnicu bilo ugodno za buduću majku.

Osim toga, u svakom selu (grad, okrug) nalazi se specijalizirana opstetrijska ambulanta, telefon koji se može dobiti od rodilišta ili jednostavno pozivanje "03". Za budućnost majka će doći automobil s primaljom i odvesti je u bolnicu. Istina, bolnica će biti najbliža, a ako žena izabere drugu ustanovu, morat će to uzeti u obzir. Često, ako je trudna majka sklopila ugovor s majčinom bolnicom, u njemu je uključena i usluga kao što je dostava poroda (bez obzira na to koliko se nalazi rodna kuća).

Kako se "predati" u bolnicu

Većina žena na kraju trudnoće željno čeka znakove početka rada, pažljivo slušajte njihove osjećaje, uzrujavajte se kada ponovno čuju isto pitanje od svojih rođaka i prijatelja: "Niste li još rodili?".

Takvo očekivanje porođaja može postati prilično dosadno, a mnoge trudnice samo razmišljaju o tome kako približiti rođenje. Osim toga, žene koje očekuju svoje prvo dijete brinu se o tome kako ne kasati u bolnici. Da, i putovanje u bolnicu uzrokuje većinu žena razumljivu anksioznost i uzbuđenje.

Što se može učiniti kako bi se osiguralo da je sastanak s bolnicom bio lagan i smiren?

Datum isporuke

Da bi se uklonili nepotrebni anksioznost i uzbuđenje zbog datuma rođenja, valja imati na umu da normalna trudnoća traje od 38 do 42 tjedna. Teoretski, možete očekivati ​​da ćete rađati svaki dan za četiri tjedna, ali stalno u punom "upozorenju" je prilično težak test, pogotovo jer je trajanje svake pojedine trudnoće vrlo individualna stvar. Čak i vrlo iskusan liječnik neće moći predvidjeti datum vašeg rođenja apsolutnom točnošću.

Često se trudna majka slaže s ranom hospitalizacijom u porodničkoj bolnici ili stimuliranjem početka rada, samo da se što prije riješi očekivanja rada: Liječnicima je također pogodnije staviti ženu unaprijed u rodilište i roditi u zakazano vrijeme. Ali je li takva žurba uvijek opravdana?

Ne samo majka i liječnik trebali bi biti spremni za isporuku, ali dijete bi također trebalo "sudjelovati" u donošenju ove važne odluke.

Ne zaboravite da početak rada ovisi o djetetu. Stručnjaci vjeruju da je on taj koji daje hormonalni signal majke o nastupu rada. Kako bi porođaj sigurno prolazio, potrebno je da vaša beba, tijekom razdoblja intrauterinog razvoja, ne samo da doseže određenu veličinu i težinu, već i fiziološku zrelost.

To je fiziološka zrelost koja određuje sposobnost djeteta da sigurno prođe kroz iskustva rođenja i prilagodi se novom okruženju za njega. Jedna je beba spremna za rođenje 38. tjedna trudnoće, a druga je "sjedila" u trbuhu mnogo duže.

Zapamtite da je vrlo važno čekati prirodni početak rada. Umjesto da potrošite cijeli mjesec koji čekaš, posvetite ovo vrijeme za sebe i svoju bebu. Prošećite na svježem zraku, idite u muzej ili na koncert, vodite brigu o uljepšavanju svoje kuće, ali na kraju samo spavajte. Vrlo je važno akumulirati snagu i dobre, svijetle dojmove i emocije prije rođenja.

Počeo je rođenje

Rođenje je zajednički proces u vlasništvu majke i djeteta.

Za normalan tijek rada, vrlo je važno u kojim uvjetima će započeti. Kakav odnos i dobrobit trudnica će se susresti s prvim kontrakcijama, kakvi osjećaji imaju u odnosu na porođaj.

Liječnici koji podržavaju prirodno porođaj potvrđuju da je bolje provesti početak rada u naj udobnijoj, opuštenoj atmosferi, ako je moguće, kod kuće. Ovaj put je neophodan kako bi unutarnja prilagodba nadolazećem rođenju unijela posebnu generičku svijest, komunicirao s bebom i samo se opustila. Od prvih znakova porođaja do rođenja djeteta, može potrajati oko jedan dan u prvom rođenju i oko 12 sati na ponovljenom.

U posljednjim satima rada trebat će vam maksimalni napor, pa odvojite malo vremena na počinak na početku rada. Možete se provlačiti između kontrakcija, uzeti toplu kupku, pitati svog supruga da vam pruži opuštajuću masažu ili se lagano šetati u obližnjem parku.

Na početku rada nije vas iznenadio, neka su pitanja najbolje riješena unaprijed. Najpovoljniji za vrijeme poroda je situacija u kojoj ste odlučili ne samo izbor rodilišta, već ste se osobno upoznali i dogovorili s liječnikom koji će vam pomoći u radu.

Ako se organizacijska pitanja unaprijed osmišljavaju, bit će vam puno lakše uroniti u nove osjećaje porođaja, iskreno se radujte činjenicom da će se vaše dijete uskoro roditi, a ne brinite se da morate ići na nepoznato mjesto.

Emocionalno uzdizanje na početku rada nije neuobičajeno. Pozitivne emocije o nadolazećem rođenju koje pomažu pri prihvaćanju novih senzacija, pronalaženje vlastitog modela ponašanja - disanje, kretanje, opuštanje i time olakšavanje porođaja.

Kada odlaziti u bolnicu?

U normalnim uvjetima, prva žena može ići na posao, kada kontrakcije postanu dovoljno intenzivne, a interval između njih će biti pet do deset minuta. Torbu s predmetima i dokumentima je bolje prikupiti unaprijed. Razmislite o tome kakvu ćete odjeću otići u maternicu, kako ne biste gubili vrijeme koje možete posvetiti optužbama. Osim toga, s početkom rada, žena može biti teško sjetiti se gdje i što leži u njoj.

Mnoge majke vole otići u bolnicu vlastitim prijevozom, kako ne bi ovisile o vremenu dolaska ambulante. Osim toga, cesta za roditeljsku bolnicu je još jedna prilika da ostane u poznatom okruženju, samu sa voljenom osobom. Dodijelite mužu kako unaprijed istražiti put do bolnice, razmislite o načinima izbjegavanja mogućih zastoja u prometu. Nemojte zaboraviti uzeti cestu bocu mirne vode, nekoliko jastučića ili veslo za djecu, pomoći će vam da se udobno držite na stražnjem sjedalu automobila. Kaseta s omiljenim melodijama pomoći će vam da se opustite na cesti.

odjel za upis

Nakon što je ušla u zidove hitne službe u bolnici, žena može doživjeti potpuno razumljiv strah od novog mjesta, ona je uzrujana zbog oproštajka mužu, potrebe za promjenom u službenu odjeću, prolaze neugodnim sanitarnim postupcima. Medicinsko osoblje daje stroge upute, traži beskonačan broj pitanja, a žena se može osjećati nesigurnom u njezinim sposobnostima i strahu da nešto čini neispravno.

Na početku rada, žena je posebno ranjiva, bolno percipira svaku tešku riječ, osjetljivo osjeća odnos ljudi oko sebe. Ovo je sasvim prirodno stanje koje žena koja je potrebna za dobar kontakt s djetetom i sigurna dostava, uvijek ne može pronaći razumijevanje medicinskog osoblja bolnice.

Da ne biste ostavili neugodne uspomene s hitnim odjelom za majčinsku bolnicu, upotrijebite sljedeće savjete.

U odjelu za hitne slučajeve prva stvar koju trebate učiniti je predstaviti vaše dokumente: putovnicu, policu osiguranja, mjenjačnicu i, u slučaju plaćenih isporuka, ugovor s maternicom; i mijenjati cipele. Na taj način papučama (prljavim papučama) i dokumentima najbolje se čuvaju na samom vrhu torbe.

Tako da postupak napunjenosti medicinske kartice bolnice ne uzrokuje bilo kakve poteškoće i ne odvaja od najvažnijih stvari za vas - porođaj, možete unaprijed pripremiti odgovore na standardna pitanja koja se postavljaju u hitnoj sobi i upisati ih u zasebnu listu: puno ime, datum rođenja, broj punih godina, mjesto registracije, adresu stalnog boravišta, telefon, mjesto rada ili studija, položaj ili zanimanje, broj prijamne ordinacije u kojoj ste se promatrali tijekom trudnoće, ime liječnika koji vas je promatrao kada su počele kontrakcije, jesu li vode prekinute i, ako jesu, kada, ako ste alergični i što.

Sljedeća faza je oblačenje u sterilnu odjeću koju vam bolnica daje. Nemojte zaboraviti da morate mijenjati odjeću dovoljno brzo, pa se bolje odlažite u bolnicu u takvoj odjeći koja se lako uklanja. Najvjerojatnije ćete morati ukloniti apsolutno sve nakit, jer im je dopušteno ostaviti samo križ na lancu. Postoji takav mali trik: ako ste osobito žalosni za sudjelovanje s vjenčanim prstenom, objesite ga na isti lanac.

U nekim roditeljskim bolnicama im je dopušteno donijeti vlastitu odjeću, a zatim pripremiti prostranu majicu, bijele čarape s dugim koljenima i frotirni ogrtač. Oprati i glačati te stvari, stavite ih u čistu torbu. Obavezno uzmite velike vrećice celofana kako biste poslali kući stvari koje ste došli u bolnicu. I također: opskrbite se s jednokratnim pelenama kako biste ih položili na kauč na kožu, na kojem ćete sjediti dok mijenjate odjeću.

Kako se ne bi podvrgnuli dovoljno neugodnim sanitarnim i higijenskim postupcima u zidovima hitne službe, bolje je držati ove događaje kod kuće. Trebali biste obrijati prepone, napraviti klistir i uskoro smanjiti nokte. Onda, u bolnici za majku jednostavno kažete da je sve ovo već učinjeno kod kuće, a u hitnoj sobi bit će mnogo manje neugodnih trenutaka. Ako vam brijanje kod kuće čini teškim, uzmite zapečaćeni stroj za jednokratnu upotrebu.

Dok se nalazite u hitnoj sobi, morate pričekati liječnika koji će vas pregledati, a tek tada vas uputiti u rodilište. Što aktivnije rađate u ovom trenutku, manje morate čekati dolazak liječnika. Zatraži od njega dozvolu za uzimanje: bocu nekarbonirane vode kako biste mogli isprati usta ili mokri usne tijekom rada; pakiranje sterilnih gaza za brisanje pražnjenja; jednokratne upijajuće pelene za krevet (puno su udobnije u porođaju od medicinskog odjeće, prekriveno pamučnim pelenama).

Nemojte očekivati ​​da je medicinska sestra u hitnoj sobi previše topla prijem, ali nemojte plijeniti raspoloženje. Za sve komentare, upute i pitanja reagiraju mirno, ne brinite o sitnim igrama. Možeš zaliti na mali dar za nju, a odnos prema tebi će biti dobronamjerniji.

Sve do nedavno, unutarnja pravila rodilišta bile su prilično stroge i nije bilo dopušteno unositi osobne stvari u dvoranu. Sada postoje neke promjene. Obavezno saznajte koja se pravila primjenjuju u bolnici u kojoj ćete roditi. Možda tu nije dopušteno donijeti samo vlastitu odjeću, već i glazbeni player s omiljenim zapisima, mobilnim telefonom, kamerom, velikom loptom i drugim stvarima koje vam omogućuju stvaranje ozračja udobnosti.

Ako se najviše bojite usamljenosti, potražite maternističku bolnicu gdje možete roditi u pratnji vašeg muža, drugog voljenog ili psihologa.

Pripremite se za sastanak s bolnicom. I iako hitna soba nije najljepše mjesto u njemu, sjetite se da ćete za nekoliko dana hodati s tih zidova s ​​djetetom uz glavno stubište.