Značajke negativnog Rh faktora tijekom trudnoće. Kako izbjeći patologiju trudnoće s negativnim Rh faktorom?

Bol

Anksioznost žena o negativnom Rh faktoru tijekom trudnoće opravdana je.

Uostalom, nedavno su liječnici, suočeni s tom činjenicom, upozoravali na negativne posljedice, osobito tijekom druge i kasnije trudnoće.

Umjetni prekid trudnoće za žene s negativnim čimbenikom bio je kazna za besposlenje djece.

Srećom, suvremene metode dijagnoze i terapije mogu minimizirati neželjene manifestacije Rh sukoba. Žene, promatranjem svih preporuka, imaju priliku za ponavljanje majčinstva, bez obzira na Rh faktor.

Značajke Rh faktora tijekom trudnoće

Eritrociti stalno cirkuliraju u ljudskoj krvi, na čijoj površini postoji poseban protein-antigen D. Njena prisutnost potvrđuje pozitivan Rh faktor krvi.

Takve čestice su prisutne u 85% ispitanika. U nedostatku takvih čestica, krv se naziva negativnim rhesusom. Ti pokazatelji nisu abnormalni i ni na koji način ne utječu na zdravlje.

Tijekom trudnoće negativni Rh faktor može uzrokovati patološke procese. To se događa u slučaju kada majka i fetus rhesus nisu kompatibilni. No, sve žene s negativnim čimbenikom nisu suočene s ovim fenomenom:

1. Ako oba roditelja imaju negativni Rh faktor, krv budućeg djeteta imat će i ove pokazatelje. Stoga, nema sukoba.

2. Ako dijete nasljeđuje negativnu Rh od oca, a majka ima pozitivne rezultate krvi, nema prijetnji trudnoći.

3. S pozitivnim rhesusom oca i negativnom majkom, vjerojatnost pozitivnih pokazatelja u fetusu doseže 75%. U ovom slučaju, vjerojatnost Rh-sukoba između krvi žene i fetusa.

Stvaranje vlastitog krvožilnog sustava u fetusu javlja se u sedmom tjednu. Krv djeteta s pozitivnim proteinima rhesusa, prodiru kroz placentu u krvotok majke, percipira se kao izvanzemaljska tvar. Leukociti - stanice - "stražari" prepoznaju nepoznate čestice i počinju proizvoditi protutijela sposobna za borbu protiv nepoznatih crvenih krvnih stanica. Takva protutijela koja prodiru u organizam u razvoju započinju nasilnu aktivnost usmjerenu na uništavanje krvnih stanica izvanzemaljskog organizma.

Takva odstupanja prisutna su u konfliktu Rhesusa. Ali čak i kod različitih Rhesusa, to se uvijek ne događa u fetusu i majci.

Prije svega, tijekom prve trudnoće prvi put se susreću maternalni leukociti s nepoznatim antigenima. Stoga se proizvodnja protutijela pojavljuje prilično polako i možda čak ni ne počinje. Ovdje, na ruci, slaba majčinska imunitet. To je usporenost čestica bijelih krvi koje mogu spasiti od pojave Rh-sukoba.

No, tijekom ponovljene trudnoće, stanice "pamćenja" sačuvaju se u ženskom tijelu, što uzrokuje povećano stvaranje protutijela.

Organizam pamti strane čestice ne samo nakon prethodnih rodova. Imunosna sjećanja koja mogu prepoznati pozitivne antigene krvi prisutna su nakon:

• pozitivne transfuzije krvi;

Čak i ako su se svi nepovoljni čimbenici podudarali, a Rh-konflikt je neizbježan, lijekovi pružaju učinkovite metode koje mogu ispraviti situaciju.

Metode za dijagnozu mogućih problema s negativnim Rh faktorom tijekom trudnoće

Rh faktor određuje žena na samom početku trudnoće. Dobro je ako budući roditelji otkriju krvne crte čak i kad planirate trudnoću.

Ako se potvrdi negativni Rh faktor žene, stavlja se na poseban račun. Otac, također, morat će donirati vensku krv kako bi znao vjerojatnost Rhesusa.

Za žene koje imaju negativni Rh faktor tijekom trudnoće, izuzetno je važno redovito pratiti krvne rezultate. Antitijela otkrivena u krvi u vremenu će spriječiti negativne posljedice.

Stoga trudnice iz rizične skupine daju vensku krv za testiranje prisutnosti protutijela na početku trudnoće svaki mjesec, nakon 32 tjedna svaka dva tjedna, a bliže porodu nakon 35 tjedana tjedno. Prijetnja se pojavljuje ako se količina protutijela u krvi majke počne brzo povećavati.

Kako bi se pratilo stanje fetusa, provode se rutinske ultrazvučne preglede. Liječnik prije svega obraća pozornost na stanje slezene i jetre bebe, kao i stanje placente. Ako se pronađu odstupanja, može biti potrebno:

• kardiotokografija, koja će pratiti fetalni ritam srca, odrediti vjerojatnost hipoksije,

• doplerometrija - omogućuje vam otkrivanje brzine protoka krvi u placenti i fetusu, kao i procjenu stanja srca.

Invazivne metode za ispitivanje fetusa pribjegavaju se samo kada su titri antitijela u majčinoj krvi previsoki. Takvi ispiti mogu imati negativne posljedice u obliku curenja amnionske tekućine, krvarenja, pojave hematoma na pupčanu vrpcu, infekcija u amnionskoj tekućini, abrupcija plašta.

Ali to su najsigurnije metode ankete:

1. U slučaju amniocentezije, uzima se analiza amnionske tekućine koja se provodi kroz probijanje membrana fetalne vrećice. Ova metoda omogućuje određivanje količine bilirubina.

2. U cordocenosis, krv se prikuplja iz fetusa kroz pupčanu vrpcu. Pomoću ove ankete saznat ćete sve pokazatelje krvnog stanja bebe.

Što učiniti ako se otkriju odstupanja u slučaju negativnog faktora Rh tijekom trudnoće?

Ako je ispitivanje pokazalo protutijela, a njihov se broj povećava, preporuča se da žena bude pod stalnim promatranjem u perinatalnom centru. Liječnici u ovom slučaju moći će vremenom utvrditi stupanj prijetnje i poduzeti odgovarajuće mjere.

Jedini način za suzbijanje aktiviranih leukocita u krvi i za neutralizaciju formiranih antitijela majke je uvođenje anti-Rh imunoglobulina. Nakon injekcije, krv se brzo briše od "agresora čestica". Imunoglobulinska injekcija se primjenjuje na 28 tjedana. Ali postoje situacije u kojima bi injekcija mogla biti potrebna u ranijim razdobljima.

Kada se pojavi ozbiljna abnormalnost u fetusu, pribjegava se uvođenju krvi s negativnim Rhesusom kroz pupak. Postupak se provodi pod kontrolom fetusa pomoću ultrazvuka.

Ako postoji opasnost od hemolitičke bolesti, umjetno održavanje fetusa može biti neophodno. To vam omogućuje zaštitu djeteta od biološke razmjene s majkom.

Koliko je Rh faktor negativan za vrijeme trudnoće opasno za nerođeno dijete?

Fetus, gubeći svoje crvene krvne stanice u značajnim količinama, neovisno je u stanju boriti se protiv ovog fenomena. Aktivnost majčinih protutijela izaziva nepovratne patološke procese:

1. Crvene krvne stanice su prvenstveno odgovorne za isporuku kisika. Smanjenje njihovog broja dovodi do gladovanja kisika fetusa, što značajno utječe na razvoj. Prije svega, mozak i srce pate. Stvaranje organa i sustava tijekom gladovanja kisikom također se javlja s odstupanjima. Uz tešku hipoksiju, fetus može umrijeti.

2. Povećana količina bilirubina, koja se pojavila u djetetovom tijelu kao rezultat uništavanja crvenih krvnih stanica, uzrokuje opijenost. Dječji mozak najviše trpi od trovanja.

3. jetra i slezena, pokušavajući vratiti ravnotežu u krvi, intenzivno proizvode nove crvene krvne stanice. Kao rezultat stalnog porasta opterećenja, ti organi se značajno povećavaju, što dovodi do novog kruga razvojnih poteškoća.

4. Suočeni s neravnotežom u krvi, može se poremetiti sustav sinteze čestica krvi, za koje je odgovorna leđna moždina. Takva patologija je puna hemolitičke anemije prirođene prirode.

Nakon rođenja takvih beba može imati znakove anemije, koje se manifestiraju blijedom kožom. U budućnosti, anemija može utjecati na pozornost, koncentraciju bebe. Može doći do depresije i hipotenzije.

Oni mogu imati žuticu, koja je povezana s povećanom razinom bilirubina. Bilirubin se u velikim količinama može primijetiti tijekom prvih godina života, što povećava opterećenje jetre, bubrega, srca i mozga. Stoga, ozbiljna opterećenja su kontraindicirana za takvu djecu. Oni imaju predispoziciju za hepatitis.

Samo 0,2% beba imaju kongenitalne patologije povezane s imunološkim poremećajima.

Specifičnost porođaja s negativnim Rh faktorom tijekom trudnoće

Ako je trudnoća, unatoč negativnom faktoru Rh, nastavila bez odstupanja, rođenje prirodno prolazi. Treba imati na umu da se s povećanim gubitkom krvi tijekom rada može aktivirati aktivnost leukocita i povećati proizvodnju protutijela. Stoga, tijekom porođaja s negativnim rhesusom, uvijek treba pripremiti dio negativne rhesusove krvi. Ako je potrebno, injekciju imunoglobulina može se izvršiti tijekom isporuke.

Ako je trudnoća s negativnim Rh faktorom majke pratila Rh-sukob, obavlja se carski rez. Operacija je planirana za 38 tjedana, ako je moguće doći do problematične trudnoće do tog datuma.

U hitnim slučajevima, novorođenčad dobiva transfuziju krvi negativnog Rh faktora iste grupe kao i majke i potrebne mjere reanimacije.

Hranjenje takvog djeteta u prvim danima provodi se majčinim mlijekom. I dalje sadrži antitijela koja će, jednom u djetetovu tijelu, početi uništiti svoje crvene krvne stanice.

Osim toga, žena unutar 72 sata nakon rođenja, potrebno je injekciju anti-rhesus imunoglobulina. To će izbjeći probleme s naknadnim trudnoćama. Ista ubrizgavanja provode se nakon pobačaja ili pobačaja. No, potrebno je zadržati unutar tri dana.

Čak i ako je prva trudnoća i porođaj s negativnim Rh faktorom prošao bez komplikacija, tijekom kasnije trudnoće stanice memorije sigurno će raditi.

Stoga, ako je od pozitivnog muškarca planirana naknadna trudnoća, bolje je unaprijed znati o raspoloživosti sredstava u rodilištu. Preporučljivo je kupiti takvu injekciju.

Zapamtite, nekompatibilnost Rh faktora sa svojim voljenim čovjekom nije razlog odbiti sreću majčinstva. Problem rhesus-konflikta događa se samo u 10% žena s negativnim rhesusom tijekom trudnoće, a djeca s teškim patologijama rađaju se samo u 2-3 slučajeva od tisuću problematičnih trudnoća.

Negativni rhesus tijekom trudnoće

Važno je da trudnica zna sve što se odnosi na stanje zdravlja i budućnost svoje bebe. Tema negativnog faktora Rh uzrokuje strah ne samo za trudnu majku, već i za one koji tek planiraju postati roditelji. I sve zato što postoji teorija da je negativni rhesus sličan zaključku o neplodnosti. Je li tako, razumjet ćemo, postupno proučavajući sve u redu. Počnimo s glavnom stvari - definicijom samog koncepta - Rh faktorom.

Rh faktor određuje se testom krvi. To je protein u krvi koji se nalazi izravno na površini krvnih stanica. Kod žena koje su identificirale negativni Rh faktor, ovaj protein nije u krvi. Međutim, ne biste se trebali bojati. Prema statistikama, oko 20% žena širom svijeta ima isti Rh faktor, a mnogi od njih su prilično sretni majke. Liječnici kažu da je negativni Rh faktor jednostavno pojedinačni znak osobe, a ne patologija, a zasigurno nije dijagnoza "neplodnosti".

Zašto tako mnoge buduće majke tako oštro reagiraju na negativni Rh faktor. Činjenica je da se Rhesusov sukob pojavljuje, ali samo u pojedinačnim slučajevima, o čemu ćemo detaljnije raspravljati.

Negativni Rh faktor ili Rh-sukob predstavljaju opasnost za ženu koja je rođena samo ako se njezin Rh faktor ne podudara s Rh debljanog djeteta. tj majka je imala negativni rez i fetus - pozitivan. Važno je znati da je ovaj fenomen u medicini vrlo rijedak, iako ne manje važan. Ali nemojte brinuti unaprijed. Uostalom, ako su budući roditelji Rh negativni rusus faktor isti, nema razloga za brigu jer će beba vjerojatno naslijediti Rh faktor roditelja. Stoga, kada prvi put posjetite ginekologa, morate donirati krv za analizu oba roditelja i odrediti vrstu krvi (ako to prije niste učinili). Iskusni ginekolozi preporučuju da se ovaj postupak izvodi unaprijed kada se planira trudnoća. Na taj način moći ćemo izbjeći previše uzbuđenja, au slučaju problema Rh faktora između partnera, konzultirajte s iskusnim stručnjacima.

Rh faktor u žena tijekom trudnoće

Rh faktor je jedan od mnogih antigenskih sustava ljudske krvi, koji osigurava formiranje specifičnih proteina na površini eritrocita. Određuju toleranciju tijela za vlastite crvene krvne stanice - protutijela ne mogu komunicirati s njima bez izazivanja imunološkog odgovora. Ali prije tisućama godina bilo je mutacija koja je uzrokovala pojavu ljudi bez sličnog faktora na površini crvenih krvnih stanica.

Koncept Rh negativne krvi podrazumijeva odsutnost specifičnog proteina D, koji je glavni antigen u sustavu. Istodobno, tijelo same živi u miru bez nje - tolerancija tiho proizvodi drugi čimbenici. Problemi mogu nastati samo ako Rh-pozitivne crvene krvne stanice ulaze u krvotok takve osobe.

Imunološki sustav prepoznaje uz pomoć protutijela antigena D kao stranog proteina, nakon čega aktivira kaskadu reakcija da unište sve stanice koje imaju takav "signal". Vrlo često, ova situacija može se naći u trudnoći Rh negativne žene s fetusom pozitivnim u ovom sustavu. U nedostatku pravovremenih preventivnih mjera (uvođenje imunoglobulina), ponavljanje može dovesti do opasnih komplikacija.

Prva trudnoća

Ako oba supružnika imaju negativni Rh faktor, ništa ne prijeti trudnoći i zdravlju djeteta. Dijete ga istodobno nasljeđuje od mame i tate, tako da žensko tijelo zadržava toleranciju prema njegovim krvnim stanicama. Situacija je drugačija ako je otac pozitivan za antigen D - vjerojatnost njegovog prijenosa u dijete iznosi do 100% u nekim slučajevima.

Normalno, protok krvi majke i bebe podijeljen je tijekom trudnoće zbog fetalnih membrana. Stoga, imunološki odgovor, praćen oslobađanjem antitijela, nije uvijek promatran:

 • Kontakt između krvi žene i fetusa obično se javlja na kraju razdoblja trudnoće, kada se stvaraju određeni uvjeti koji povećavaju propusnost placente.
 • Ulazak malog broja Rh-pozitivnih eritrocita djeteta u krv majke dovodi do njihova otkrivanja imunološkog sustava proteina D koji je stranu njoj.
 • Kao odgovor, oslobađa se velika količina imunoglobulina M, antitijela s neposrednim odgovorom. Oni su prilično velike veličine pa ne mogu prijeći placentu i komunicirati s eritrocitima fetusa.
 • Stoga imunoglobulini M cirkuliraju neko vrijeme u krvi žene, otkrivajući crvene krvne stanice fetusa koji su preostali nakon penetracije. Nakon završetka posla, uništeni su, ali informacije o tom kontaktu pohranjene su u stanicama sjećanja na imunitet.

Često, druga trudnoća u žena također završava normalno, što je povezano s odsutnosti Rhesus-sukoba tijekom nošenja prvog djeteta.

Čimbenici rizika

Određene situacije i manipulacije dramatično povećavaju vjerojatnost nastanka antitijela Rh faktora u krvi majke. Štoviše, njihovo oblikovanje ne mora nužno biti povezano s prethodnom trudnoćom:

 • Prva faza imunološke reakcije, praćena stvaranjem imunoglobulina M, može se pojaviti kada je takva žena prethodno bila transfuzirana s komponentama Rh-pozitivne krvi.
 • Umjetna ili spontani (pobačaj) pobačaj je i izravan kontakt s faktorom krvi su u pratnji povrede integriteta membrane.
 • Kada ektopična trudnoća zbog uvođenja koriona na atipičnom mjestu ne javlja se normalna izolacija protoka krvi djeteta.
 • Složena trudnoća - gesticija, prijetnja prestanka, prijevremeni odjeljivanje posteljice - stvara uvjete za crvene krvne stanice fetusa u krvi žene u kasnijim fazama.
 • Cezarianni dio, kao i invazivne manipulacije (ručno razdvajanje posteljice, amniocenteza, cordocenteza, biopsija vilusa) također prate izravni ili neizravni kontakt između krvi majke i bebe.

Izuzetno je rijetko spriječiti ove situacije, ali konflikt Rh može se izbjeći profilaktičkom primjenom imunoglobulina (anti-D protutijela).

Ponovljene trudnoće

Ako se prije početka sljedeće koncepcije u ženskom tijelu, prvo razdoblje imunološke reakcije, uz oslobađanje protutijela skupine M, tada će druga faza biti puno aktivnija. Štoviše, negativan Rh u trudnoći kod žena je zbog tog faktora opasan samo za pozitivan fetus:

 • Drugi hit dječjeg crvenih krvnih zrnaca koji sadrže antigen D u krvotok žene popraćen je nasilnim imunološkim odgovorom.
 • Umjesto velikog imunoglobulina M da se bore, počinju formirati mala i brzo antitijela klase G.
 • Njihova neposredna dodjela je zbog očuvanja memorijskih stanica koje već sadrže sve informacije o prethodnom kontaktu.
 • Budući da imunoglobulin G normalno prodire kroz posteljicu, počinje se povezati ne samo sa stranim crvenim krvnim stanicama u maternici krvi, već ih iznenada i otkriva u fetusu.
 • Prepoznavanje velikog broja antigena dovodi do masivnog uništavanja crvenih krvnih zrnaca kod djeteta, što dovodi do različitih komplikacija.

Ozbiljnost stanja bebe prvenstveno je određena hipoksijom - nedostatkom kisika, povezanog s oštrom smanjenjem broja njegovih nosača - crvenih krvnih stanica.

Moguće komplikacije

Poraz krvnog sustava u fetusu ne događa se uvijek brzo - najčešće se nakon rađanja djeteta otkrije uništavanje crvenih krvnih stanica (hemoliza). Glavni oblik oštećenja je trenutno kongenitalna hemolitička anemija. Bolest se može zaustaviti u ovoj fazi zahvaljujući suvremenim metodama dijagnoze, kao i pravodobnoj provedbi preventivnih mjera.

Manje uobičajene su teške komplikacije - hemolitička anemija u kombinaciji s žuticom i padom. Kada nekontrolirani tijek može uzrokovati nepovratne oštećenja mozga i unutarnjih organa u fetusu. Sve to u skoroj budućnosti utječe na procese rasta i razvoja djeteta.

anemija

Poraz crvenih krvnih zrnaca javlja se standardnim imunološkim mehanizmom koji se javlja normalno. No, u slučaju sukoba prema Rh faktoru, njegov razvoj nastaje tijekom potpuno fiziološkog procesa - trudnoće:

 • Velik broj klasičnih G protutijela proizvedenih majčinim tijelom počinje prodrijeti u fetalne membrane u krvotok djeteta.
 • Tamo su doslovno stavljali oko crvenih krvnih stanica, koje smatraju strancem zbog specifičnog proteina D.
 • Nakon takvog kontakta u tijelu djeteta započinje standardna kaskada reakcija koja se javlja nakon kontakta antigena s protutijelom.
 • Sve "označene" crvene krvne stanice počinju raspadati - mnogi čimbenici utječu na brzinu ovog procesa. Prije svega, ovisi o stupnju imunizacije majke - volumenu krvi fetusa koji je pao u krvotok žene.
 • Tijek patoloških mehanizama dovodi do oštrog pogoršanja razmjene plina između majke i djeteta. Štoviše, to je uzrokovano odmah zbog dva razloga - uništavanja crvenih krvnih zrnaca fetusa, kao i istodobnog razvoja kronične upale u posteljici.

Stalna hemoliza dovodi do maksimalne stimulacije stvaranja krvi kod beba - crvene krvne stanice počinju formirati ne samo u koštanoj srži nego iu većini unutarnjih organa (jetra, slezena, bubrezi) što dovodi do njihova povećanja.

žutica

Hemolitička anemija praćena je stvaranjem velike količine slobodnog hemoglobina, koja je normalno dovoljno prevedena u postupku razmjene. Uz kontinuirano uništavanje velikog broja crvenih krvnih stanica, postoji višak, što dovodi do akumulacije toksičnih proizvoda u krvi djeteta:

 • Kao rezultat djelovanja određenih enzima, hemoglobin se dijeli na dva glavna fragmenta - protein dio (globin) je odvojen od njega.
 • Preostali centar - rub - nije u slobodnom stanju dugo, brzo se pretvara u drugi pigment - bilirubin.
 • Tijekom hemolize, toliko se toga nakuplja da tkivo jetre jednostavno nema vremena za odlaganje.
 • I ovaj pigment se razlikuje po dobroj topljivosti u masti, stoga brzo prodire iz krvnih žila do organa s dobrom krvnom opskrbom.
 • Akumulacija bilirubina u koži popraćena je promjenom boje - žutica.
 • No, drugi put pigmentnog taloženja u mozgu ima patološki značaj. Ima toksični učinak, što uzrokuje ozbiljnu štetu glavnim središtima živaca.

Stoga, s razvojem hemolitičke anemije kod djeteta, pažljivo se prate pokazatelji bilirubina, sprečavajući time kritično povećanje pravodobnim liječenjem.

vodena bolest

S naprednim slučajevima bolesti, opaženo je masivno oticanje fetusa. Njihova formacija je povezana s oštrom promjenom tlaka u krvotoku bebe:

 • Prije svega, kontinuirana hemoliza dovodi do smanjenja broja cirkulirajućih eritrocita, što je jedan od čimbenika zadržavanja tekućine u vaskularnoj šupljini.
 • Zbog kontinuiranog opterećenja bilirubina na jetri smanjuje se količina proteina u plazmi, koja također održava normalni tlak.
 • Nedostatak kisika u tkivima dovodi do promjene ravnoteže između kiselina i baze, što dramatično povećava ukupnu propusnost malih žila.
 • Svi ti čimbenici doprinose kretanju glavne mase tekućine u tkivni prostor, gdje se počinje postupno akumulirati.

Tvorba edema u prsima i trbuhu, kao i membrane djetetovog mozga, uzrokuje daljnje pogoršanje njegovog stanja.

prevencija

Poznavanje njihovog Rh pribora, kao i planiranje trudnoće, glavne su preventivne mjere za sprječavanje mogućih komplikacija. Obično se sastoje od sljedećih aktivnosti:

 • Isključene su pozitivne transfuzije krvi kod takvih žena, budući da se imunološka reakcija tada održava tijekom ostatka života.
 • Preporuča se da se prva trudnoća čuva kako ne bi povećala rizik od sukoba zbog induciranog pobačaja.
 • Provođenje pasivne imunizacije uz pomoć profilaktičke primjene anti-Rh imunoglobulina. Sada se provodi svim Rh-negativnim ženama u 28. tjednu trudnoće.
 • Dodatna primjena seruma se vrši unutar 72 sata nakon porođaja, kao i bilo kakve intervencije - carski rez, abortus, ručno odvajanje placente.

Specifični imunoglobulin osigurava umjetno vezanje i uništavanje fetalnih crvenih krvnih stanica koje su slučajno ušli u krvotok majke. I njezin imunološki sustav nema vremena reagirati na njih, zbog čega se navedeni patološki mehanizmi ne razvijaju.

Negativni Rh faktor tijekom trudnoće - ne rečenica

Pri registraciji u konzultacijama, svaka trudnica podvrgava se dijagnostičkim pregledima, uključujući određivanje krvnog tipa i Rh-pribora. Rh faktor može biti pozitivan ili negativan. Trudnoća s negativnim rhesusom često je uzrok zabrinutosti zbog rizika mogućih komplikacija.

Negativni Rh faktor u trudnoći može uzrokovati razvoj više fetalnih abnormalnosti u slučaju da otac djeteta krv je Rh-pozitivan. To se događa na pozadini Rh-sukoba koji se pojavio u majci i fetusu. Ako je odsutan, tada neće biti poduzete dodatne mjere.

Što je Rh faktor?

Za mnoge ljude specifični protein je lokaliziran na površini krvnih stanica: ako postoji, onda osoba ima Rh-pozitivnu krv, ako je odsutna, to je negativni Rh faktor.

Prema statistikama, 20% žena u svijetu ima negativan rezus faktor, ali većina njih, ta činjenica ne sprječava da uče radost majčinstva i roditi zdravu bebu rođen.

Liječnici vjeruju da je Rh negativni - to je samo obilježje pojedinca, ne sprječava ga da shvati, pa čak i više nije uzrok ženske neplodnosti.

Međutim, negativni faktor Rh i trudnoća još su uvijek nespojivi koncept za mnoge trudnice zbog mogućeg Rhesusovog sukoba. Naravno, ovo stanje ima određene komplikacije, ali se oni ne razvijaju u svim slučajevima.

Što je rezusni sukob?

Kod žena s Rhesus-negativnim Rh-konfliktom tijekom trudnoće zapaženo je samo u 30% slučajeva, odnosno preostalih 70% trudnoće se odvija bez posebnosti.

Da bi se pojavio sukob Rhesusa, potrebni su sljedeći uvjeti: otac djeteta ima Rh-pozitivni čimbenik, majka ima obrnuto, negativno, a fetus nasljeđuje Rh oca. U tom slučaju, žensko tijelo će započeti s proizvodnjom specifičnih antitijela čija je svrha zaštita od stranih proteina.

Polazeći od 7. tjedna razvoja, fetus razvija vlastiti sustav stvaranja krvi. Od ove točke, mala količina crvenih krvnih zrnaca može ući kroz maternicu kroz placentu.

Imunitet žena smatra pozitivnim rhesusom fetusa za strane spojeve i počinje se boriti protiv njih stvaranjem protutijela.

Ispada apsurdnu situaciju: majčino tijelo se bori protiv njezina nerođenog djeteta. Ova antitijela su lako u hematopoietičkom sustavu fetusa, uzrokujući uništavanje njegovih krvnih stanica, što može uzrokovati ozbiljne bolesti, pa čak i pobačaj.

Kada trebamo biti svjesni?

Ako se antitijela proizvode u velikim količinama, prodiru u krv nerođenog djeteta i počinju uništiti "neprijateljske" crvene krvne stanice. Njihovo uništavanje uzrokuje ozbiljnu štetu na svim vitalnim sustavima fetusa.

Prije svega, živčani sustav pati, a bubrezi, jetra i srce djeteta uništavaju negativni učinci bilirubina. Tkiva i šupljine njegovog tijela počinju se napuniti tekućim sadržajem koji ometa normalno funkcioniranje i razvoj organa koji u nedostatku hitne kvalificirane pomoći mogu dovesti do fetalne smrti. Iz tog razloga, u bolesnika s negativnim Rh, najčešće se dijagnosticira stanje uobičajenog pobačaja.

Čak i ako se u slučaju Rh-sukoba pojavi trudnoća, a dijete se rodi, najvjerojatnije će imati kongenitalne anomalije razvoja. Te bolesti uključuju kapsulu mozga, patologiju organa vida, sluha, govora i živčanog sustava.

Situacije koje vode do razvoja Rhesusa

Rhesusov sukob je moguć samo s različitim Rhesus priborom: negativan u majci i pozitivan u fetusu, što dovodi do razvoja određenih protutijela.

Mogućnost razvoja Rh-konflikta povećava se u sljedećim situacijama:

 • pobačaj, ektopična trudnoća u prošlosti;
 • prijetnja pobačaja u drugom tromjesečju;
 • instrumentalni pregledi;
 • teškog porođaja u povijesti, završavajući ručnim pregledom maternice;
 • trbušne traume s popratnim placentnim abrupcija;
 • transfuzija krvi izrasle majke, odlična za Rh pribora.

Ako je trudnoća prva, rizik razvoja Rh sukoba obično je minimalan. To je zbog nedostatka protutijela u krvi majke, čije formiranje ovisi o gore navedenim negativnim čimbenicima. Obično ostaju u krvi žene za ostatak života.

Sprječavanje rhesusa sukoba

Tijekom registracije svaka žena prolazi analizu kako bi utvrdila Rh faktor. Ako se otkrije negativno, potrebno je utvrditi Rhesusov identitet budućeg oca.

Ako se Rh-sukob vjerojatno pojavi tijekom trudnoće, žena povremeno daruje krv kako bi identificirala specifična antitijela na fetalne krvne stanice. Do 3. tromjesečja ova studija se redovito provodi jednom mjesečno, počevši od 32. tjedna - dvaput mjesečno, a od 35. tjedna do dana rođenja, krv žene se ispituje jednom tjedno.

Ako se povećava razina protutijela u krvi trudnice, liječnik dijagnosticira prisutnost Rh-sukoba i izvlači zaključke o Rh-priboru nerođenog djeteta. Ovo stanje zahtijeva promatranje i liječenje žena u perinatalnom centru s obveznom hospitalizacijom.

Također, Rh povezanost se dijagnosticira u novorođenčadi nakon isporuke. Ako je to pozitivno, u roku od 72 sata, ženama se ubrizgava anti-Rh imunoglobulin, serum koji sprječava razvoj Rh-sukoba u procesu trudnoće naknadnih trudnoća.

Ista se seruma koristi profilaktički kod žena s Rh negativnom krvlju 72 sata nakon induciranog pobačaja, operacije uklanjanja ektopične trudnoće, pobačaja, pogrešne transfuzije Rh-pozitivne krvi, abrupcija placente, manipulacije membranama fetusa i ozljeda abdominalne šupljine tijekom trudnoće.

Bez uvođenja seruma sa svakom novom trudnoćom, šanse sukoba Rh povećavaju za oko 10%.

Ako žena ima negativni Rh faktor, onda prije planiranja druge trudnoće mora dati krv kako bi odredila specifična protutijela. Ako se nalaze u krvi, ne može se izbjeći razvoj Rh-sukoba pod odgovarajućim uvjetima.

Trudnoća u žena s Rh negativnom krvlju

Suvremena medicina uspješno je naučila prevladati negativne pojave Rh-inkompatibilnosti majke i fetusa. Danas gotovo 10% svih budućih majki s negativnim Rh faktorom imaju slične probleme.

Zbog specifične profilakse s anti-rhesus imunoglobulinom, moguće je neutralizirati agresivna protutijela dugo i kvalitativno.

Ako žena želi uspješno komunicirati s trudnoćom i postati majka zdravog djeteta, tijekom trudnoće mora biti pažljiv prema preporukama ginekologa, pravodobno podvrgavati potrebnim laboratorijskim i instrumentalnim pregledima, uključujući rutinsku ultrazvučnu dijagnostiku.

Ako je trudnoća jedne žene bez gubitka, isporuka se vrši u fiziološkom vremenu. Ako je trudnoća pratila Rh-sukob, preporučuje se izvršiti operativni rad - carski rez. Operacija je obično zakazana za 38 tjedana, ako je do tog datuma moguće minimalno izgubiti trudnoću. Pročitajte više o carskom rezu →

Nemojte očajavati ako trudna majka ima Rh-negativnu krv. Rođenje prvog djeteta obično se događa bez razvoja Rh-sukoba, dok zdravlje novorođenčeta i mlade majke nije u opasnosti.

Mnoge žene namjerno odbijaju drugu trudnoću isključujući eventualne probleme. Trenutačno nema potrebe odustati od takve prilike. Bez obzira na Rh faktor, pravu medicinsku taktiku tijekom trudnoće znatno povećava šanse žene za sretnim majčinstvom.

Autor: Olga Rogozhkina, liječnica,
posebno za Mama66.ru

Negativni rhesus tijekom trudnoće nema razloga da se uskratite radosti majčinstva

Prema medicinskim statistikama, mnogi se životi ne spašavaju zbog činjenice da ljudi jednostavno nisu znali njihovu vrstu krvi ili rhesus.

Što se tiče trudnoća, neznanje činjenice da je žena Rh negativna, a ne pružanje potrebne medicinske skrbi može koštati život ploda. Jednostavno rečeno, ovo je jedan od uzroka pobačaja.

Sada, naravno, to se ne događa - 21. stoljeće je u dvorištu - međutim, problem Rh negativnosti kod trudnica ostaje.

Što je Rh faktor?

Ljudska se krv istražuje u laboratoriju i stalno se proučava. Istodobno se sve više pojavljuju novi sustavi "izračuna i čitanja" informacija koje nosi bilo koja tekućina, a krv, biološka tekućina, još je više.

Postoji ABO sustav. U okviru ovog sustava oslobađa se jedan od najvažnijih antigena, antigen D. To je ova komponenta koja određuje ljudski rez.

Na temelju definicije ovog antigena provode se laboratorijske studije kako bi se odredio humani Rh faktor. Medicina je otišla daleko naprijed pa su vrlo brzo napravljena i nisu komplicirana.

Usput, svatko mora znati i krvnu skupinu i Rh faktor. To može biti potrebno u hitnim situacijama, transfuzijama krvi i trudnicama - još više.

Kako se kamilica koristi tijekom trudnoće? Preporuke stručnjaka u ovom članku.

Trebam li nositi postpartum zavoj nakon carezije? Pitali ste - mi odgovorimo.

Što je rezusni sukob?

Kad majka ima negativan Rh, a otac je pozitivan, vjerojatnost da njihova beba ima Rh također ima pozitivan, više od 60%.

"Negativna" majka, koja nosi "pozitivno" dijete tijekom života i tijekom trudnoće, prenosi hranjive tvari kroz krv. I ovdje je majčino tijelo može "nanjušiti nešto pogrešno".

Klinički, to se može odrediti na takav način da će se antitijela pojaviti u njezinoj krvi, a njihov se broj može početi brzo povećavati. Ova protutijela koja tijelo proizvodi u borbi protiv antigena D, koja je prisutna u krvi "pozitivnog" djeteta.

Naravno, nijedna majka ne želi zlo za svoje dijete, ali ljudsko tijelo je tako uređeno: primjećujući da "nešto ne slijedi uzorak", odnosno "obrasci se ne podudaraju", počinje uništiti ono što on misli u krivu. U ovom slučaju, to je krv malog čovjeka. Postoji rhesusov sukob.

Bez obzira koliko zastrašujuće ovo ime može zvučati, Rh-konflikt se može ublažiti infuzijom dijete s "negativnom" krvlju i ne može se pojaviti bolest poput hematurije. To je rijetka pojava, a o tome ćemo razgovarati malo kasnije.

Rhesusove situacije

 • Negativna žena + "pozitivan" čovjek;
 • drugu i kasnije trudnoću žena s negativnim Rh faktorom;
 • dobivanje krvi djeteta u majčino tijelo tijekom prve trudnoće;
 • transfuzije krvi koju je izvršila majka prije trudnoće i bez Rh faktora;
 • patologija tijekom trudnoće: odjeljivanje posteljice i intrauterine krvarenje koje zahtijevaju hospitalizaciju;
 • dijabetes u majci.

Ako je otac djeteta također "negativan", tada će, najvjerojatnije, dijete ponovno otići ocu, a trudnoća će ići glatko.

Krv će trebati donirati, možda, svaki tjedan. Međutim, sve trudnice u kasnijim razdobljima daruju krv svaki tjedan, to je samo najranije - jednom u dva mjeseca, a zatim jednom mjesečno.

Zašto boli u kocciksu nakon poroda? Pitajte liječnika!

Sve o umjetnom osjemenjivanju: puno korisnih informacija može se naći u ovom članku.

Značajke trudnoće s negativnim rhesusom

Negativni Rh faktor nije patologija, a trudnoća takve žene nije nimalo neprirodna.

Naravno, trebate znati svoj Rh (i Rh baby) i trebali biste biti spremni za komplikacije, ali u mnogim slučajevima trudnoća "negativne žene" potpuno je normalna. Pogotovo ako je otac djeteta također "negativan". Međutim, čak i ako to nije slučaj, još uvijek nije vrijedno brige ispred vremena.

U prvoj trudnoći

Tijekom prve trudnoće, rizik od njegove nenormalne pojave je osobito mala, jer tijelo trudne žene još nije razvilo antitijela na antigene djeteta, a sa terapijom pacijentima za održavanje, trudnoća može ići više ili manje glatko.

Malo je rizika od anemije kod djeteta (nedostatak krvi), ali taj je problem uklonjen transfuzijom. Žena bi trebala biti pod stalnim nadzorom ginekologa i njezine krvi treba analizirati tjedno, a još češće kontrolirati pojavu protutijela u krvi.

Moderna medicina dopušta umjetno smanjiti njihov broj kako bi se dijete moglo lako razviti u maternici i dovesti do kraja trudnoće.

Tijekom poroda bit će vrhunac u smislu stvaranja tjelesnih antitijela na krv Rh-pozitivnog fetusa kao rezultat gubitka krvi i ima smisla uvođenje lijeka koji će ublažiti razvoj takvih protutijela u budućnosti.

Na mnogo načina, ima smisla to učiniti ako žena planira trudnoću s Rh-pozitivnim muškarcem. Ovaj lijek, imunoglobulin, pomoći će u budućnosti značajno smanjiti "nuspojave" Rh negativne trudnoće.

S drugom i sljedećim trudnoćama

Ako se injekcija Rh-imunoglobulina ne daje ženi, onda se povećava rizik od svake sljedeće trudnoće. Ovdje počinju ozbiljniji problemi: više ne govorimo o blagoj anemiji i problemima koji se lako mogu riješiti transfuzijom krvi.

Dijete može razviti patologiju koja je karakteristična za trudnice s negativnom Rh-hemolitičkom bolesti. Ako je sumnjivoj trudnoj ženi, ona je odmah hospitalizirana: možda će biti potrebno održavati život bebe u maternici umjetno. Potrebno je što je moguće više smanjiti njihovu biološku razmjenu, kao da "zaštiti" dijete od antitijela majčinog organizma.

Ako eritrociti fetusa i dalje propadnu, bilirubin se povećava, počinje žutica. Postupno, mozak se može početi pogoršavati, općenito, čak i ako liječnici uspiju poduzeti taj proces pod kontrolom, šanse da zdravo dijete padne naglo.

Štoviše, nije neuobičajeno da druga ili treća trudnoća "negativne" žene bude umjetno prekinuta, jer daljnje podnošenje djece postaje nepraktično i nečovječno - ni za roditelje ni za bebu.

I nakon pobačaja, žena s negativnim "rhesusom" nije upitna.

Kada trudnoća dolazi nakon ovulacije? Odgovor na pitanje je ovdje.

Kako ukloniti strijama nakon poroda, pročitajte ovaj članak.

Učinak negativnog rezuma na zdravlje djeteta

Porođaj može nastupiti prerano zbog stresa i stalnih medicinskih zahvata. To sama po sebi nije opasno. Općenito, dijete se može roditi potpuno normalno, ali odmah će uzeti krv za analizu.

U prvim godinama života beba može pate od povećane razine bilirubina u krvi, što znači da će mu ozbiljno fizičko naprezanje biti kontraindicirano.

Činjenica je da takva dijagnoza podrazumijeva povećani pritisak na mozak i stres na jetri. Dijete će morati štititi od hepatitisa za život.

Međutim, moderni lijekovi mogu dugoročno podržavati rad jetre na odgovarajućoj razini, a tijekom vremena, zbog rezervi mladog tijela, stanje djeteta može se popraviti gotovo normalno.

Kao delikatnost pokazat će hematogen - povećati razinu hemoglobina u krvi. Inače, u adolescenciji može početi depresija, apatija, pogoršana hipotenzijom - niskog krvnog tlaka.

Sport je nužan za takvo dijete u razumnim količinama: za njega je vrlo važno da bude u dobroj formi, tada će svi njegovi organi biti u dobroj formi, a bilirubin će postupno normalizirati.

Ukratko, nemojte se bojati i ne brinite: to je praktično zdravo dijete koje, kako bi postiglo uspjeh u životu, neće biti najmanje ometalo činjenica da je njegova majka imala negativni Rh faktor krvi!

Glavna stvar - paziti na njegovo zdravlje i ne dopustiti preopterećenje. Međutim, kao što vidite, ti su savjeti relevantni za gotovo sve bebe rođene u našem dobu. Stoga ponavljamo još jednom: dijete iz "negativne" majke je normalno.

Značajke trudnoće kod žena s negativnim rhesusom

Uvijek treba postojati negativna Rh krv za transfuziju u slučaju da se majčinska antitijela previše razmnožavaju i predstavljaju prijetnju fetusu.

U načelu, moguće je da će trudnoća nastaviti mirno. U ovom slučaju, "pri ruci" bit će slab imunološki sustav majke, koji neće imati vremena pronaći nešto "izvanzemaljsko" u svom tijelu tijekom razdoblja trudnoće.

Istina, u ovom slučaju, trudnici treba osigurati ugodne uvjete stacionarnog života i isključiti bilo kakvu mogućnost hvatanja prehlade. Posebno je vrijedno obratiti pažnju na grijanje ili vruću vodu: morate se pobrinuti za sebe.

Majčin krvni test za antitijela se obavlja barem jednom tjedno, lijekovi usmjereni na borbu protiv njih koriste se samo u ekstremnim slučajevima, ali bolje je ne donijeti potrebu za transfuzijom.

Ljudi često pitaju: kako koristiti test trudnoće? Kako to ispravno - učimo iz ovog članka.

O stimulaciji ovulacijskih narodnih lijekova može se naći - ovdje.

Sprječavanje i liječenje rhesusovog sukoba

To ovisi o tome koliko učinkovito provode preventivne mjere od strane kvalificiranog liječnika, da li će uopće biti potrebno liječiti Rh-konflikt ili da li će biti moguće dobiti s laganim potpornim postupcima.

Međutim, liječnikov arsenal za profilaksu nije tako velik: najvažnija stvar za ulov u vremenu je kada majčino tijelo počinje reagirati previše nasilno na fetus. U testu krvi za antitijela sve je to savršeno vidljivo. Idealna situacija bi bila kada još nema antitijela, a trudnoća nastavlja mirno.

Čim se antitijela pojavljuju u krvi majke, liječnik mora kontinuirano pratiti stanje djeteta. Ako mu nedostaje krvi, gladovanje kisikom i anemija mogu započeti, i to je prilično opasno. Kako bi se to izbjeglo, krv s negativnim Rh faktorom, poput majke, ubrizgava se u dijete kroz pupčanu vrpcu, neprestano prateći njegovo stanje na monitorima.

Injekcija imunoglobulina ponekad može biti potrebna za suzbijanje proizvodnje antitijela kod majčinog organizma koji uništava crvene krvne stanice fetusa. Ali to je samo ako je rizik opravdan, a na druge načine održavanje održivosti fetusa postaje sve teže.

Znate li u kojoj dobi je bolje roditi? O tome možete pročitati - ovdje.

O lijeku Curantil pri planiranju trudnoće, pročitajte ovaj članak.

Rh faktor u žena tijekom trudnoće

Rhesusni sukob tijekom trudnoće proizlazi iz nekompatibilnosti krvi u sustavu Rh0 (rhesus). Prema statistikama, ovaj tip nespojivosti se nalazi u 13% bračnih parova, ali imunizacija tijekom trudnoće događa se u 1 u 10-25 žena.

Trudnoća žene s negativnim Rh faktorom, u kojem fetus ima pozitivan Rh faktor, dovodi do razvoja antitijela na crvene krvne stanice djeteta. Kao rezultat toga, crvene krvne stanice fetusa "drže se zajedno" i uništene su. Ovo je humoralni imunološki odgovor na prisutnost Rh faktor proteina koji je strano majčinom organizmu.

sadržaj

 • Rh faktor - što je to
  • Nasljeđivanje antigena sustava D
 • Vjerojatnost razvoja Rh-sukoba u trudnoći: tablica
 • razlozi
  • Feto-majčinska transfuzija
 • Rhesus-sukob u trudnoći: mehanizam pojave
 • Implikacije za dijete
 • rizici
 • Dijagnoza, simptomi i znakovi rhesus sukoba tijekom trudnoće
 • liječenje
  • Plasmaphereza u Rh Konfliktnoj trudnoći
  • Kordatsentez
 • Imunoglobulin s negativnim rhesusom
 • Može li Rh faktor promijeniti tijekom trudnoće?

Što je Rh faktor

Rh (+) je poseban protein - agglutinogen - tvar koja može držati crvene krvne stanice i oštetiti ih kada dođe do nepoznatog imunog agensa.

Rhesus faktor prvi je put otkriven 1940. godine. Postoji oko 50 vrsta Rhesus antigena. Najviše mutagen je dominantan antigen D, koji se nalazi u krvi 85% ljudi.

Antigen C se nalazi u 70% ljudi, a antigen E prisutan je u 30% ljudi na planeti. Prisutnost bilo kojeg od ovih proteina na eritrocitnoj membrani čini Rh pozitivnim za Rh (+), odsutnost koja je Rh negativna za Rh (-).

Prisutnost aglutinogena D je etničke pripadnosti:

 • među slavenskim narodnim građanima, 13% Rh negativnih ljudi;
 • među Azijcima, 8%;
 • kod ljudi u Negroidovoj utrci, gotovo nitko nije pronađen s Rh-negativnim faktorom krvi.

Nedavno su žene s negativnim Rh faktorom u krvi sve češće, prema literaturi, to je povezano s mješovitim brakovima.

Nasljeđivanje antigena sustava D

Vrste nasljeđivanja bilo kojih svojstava podijeljeni su u homozigotne i heterozigotne. Na primjer:

Gdje je D dominantni gen, a d je recesivan.

Rhesus-sukob tijekom trudnoće - tablica

Ako je majka Rh pozitivna, otac je Rh negativ, tada će jedna od troje djece biti Rh-negativna s heterozigotnim tipom nasljeđivanja.

Ako su oba roditelja Rh-negativna, njihova će djeca imati negativni Rh faktor na 100%.

Tablica 1. Rhesus-sukob tijekom trudnoće

Čovjek

Žena

beba

Vjerojatnost Rh-sukoba tijekom trudnoće

razlozi

Uzrok rhesus sukoba tijekom trudnoće je:

 • transfuzija nekompatibilne krvi u AB0 sustavu - vrlo rijetka;
 • fetus-majčinska transfuzija.

Što je transfuzija fetusa i majke?

Normalno, u bilo kojoj trudnoći (fiziološki ili patološki), mala količina krvnih stanica fetusa ulazi u krvotok majke.

Negativni faktor Rh tijekom trudnoće u žena definitivno nosi opasnost za bebu s pozitivnim Rh faktorom. Rhesus-sukob razvija, kao i bilo koja imunološka reakcija. Istodobno, prva trudnoća može se nastaviti bez komplikacija, no one kasnije dovode do Rh-sukoba i teških simptoma hemolitičke bolesti fetusa i novorođenčadi.

Imunizacijski mehanizam

Rh-negativna majka i Rh-pozitivni fetus razmjenjuju krvne stanice, majčin imunološki sustav percipira crvene krvne stanice bebe kao stranih proteina i počinje proizvoditi protutijela protiv nje. Za razvoj primarnog imunološkog odgovora, dovoljno je ući u maternicu krvi 35-50 ml crvenih krvnih zrnaca fetusa.

Volumen krvi koji dolazi od djetetove krvi do majke povećava se s invazivnim postupcima opstetrije, carskim rezom, porođajem, plaštanjem i drugim opstetrskim manipulacijama.

Prvi imuni odgovor počinje pojavom imunoglobulina M - to su velike molekule pentagamma (polimeri) koje jedva prodiru u placentarnu barijeru i ne uništavaju eritrocite fetusa, čime se ne mogu naškoditi. Stoga prva trudnoća nastavlja bez posljedica.

Sekundarna placentna transfuzija ima posljedice za dijete. Pojavljuje se tijekom ponovljenih (druga, treća, četvrta) trudnoća.

U tijelu trudnoće, stanična memorija radi i, kao rezultat ponovnog kontakta Rh proteina, nastaju zaštitna antitijela - imunoglobulini G. Molekule imunoglobulina G su mali monomeri sposobni prodrijeti u placentarnu barijeru i uzrokovati hemolizu - uništavanje eritrocita fetusa i novorođenčadi.

Što doprinosi razvoju senzitisa Rhesusa?

Prva trudnoća Rh-negativne majke s Rh-pozitivnim fetusom, u većini slučajeva, uspješno završava i završava rađanjem fetusa. Bilo koja naknadna trudnoća, bez obzira na ishod (pobačaj u ranim fazama, abortus, spontani prekid) u Rh negativnoj ženi postaje poticaj razvoju sekundarnog imunog odgovora i pojave imunoglobulina koji uništavaju crvene krvne stanice beba u utrobi.

Uzrok rhesus konflikta tijekom trudnoće u rhesus negativnoj majci može biti:

U prvom tromjesečju: ektopična trudnoća, medicinski pobačaj, kirurški ili medicinski, pod uvjetom da su te komplikacije nastale tijekom razdoblja od 7-8 tjedana. Vjeruje se da do 7 tjedana trudnoće dijete nema svoj Rh faktor. Zametak nije niti Rh pozitivan ni Rh negativan. Stoga, ako žena planira prekinuti je tijekom prve trudnoće, trebalo bi to učiniti što je ranije moguće - do 6-7 tjedana. Tako postaje vrsta prevencije sukoba u rhesus sustavu za naknadnu trudnoću.

U drugom tromjesečju: pobačaj, bilo koji invazivni postupak - korionska biopsija, cordocentesis, amniocenteza.

U trećem tromjesečju: hitno, prerano rođenje, invazivne procedure, placentalni poremećaji, višestruka trudnoća, preeklampsija, placentalna insuficijencija, opstetrička operacija (carski rez, ručno odvajanje odraslih, vakuumsku ekstrakciju fetusa.

Rhesus-sukob u trudnoći: posljedice za dijete

Posljedice za bebu u konfliktu Rhesus vrlo su ozbiljne:

 • Kao rezultat uništavanja eritrocita fetusa, bilirubin, tvar koja ima izraženu toksična svojstva, ulazi u krvotok. Svi organi i tkiva djeteta pate, živčani sustav je osobito osjetljiv na njegov utjecaj. Nuklearna žutica razvija - jezgre mozga su oštećene, tkiva mozga omekšavaju, što dovodi do demencije kod djeteta (mentalna retardacija).
 • Slezena i jetra bebe obavlja funkciju korištenja bilirubina, ali se ne može nositi s ovim opterećenjem. Tijela rastu.
 • Masovna smrt crvenih krvnih zrnaca dovodi do anemije i hipoksije - gladovanje kisikom, budući da su eritrociti odgovorni za razmjenu plinova (dovođenje kisika u tkiva i uklanjanje ugljičnog dioksida).

Kao rezultat lansiranja ovih tri patološkog mehanizma, dolazi do strašne komplikacije - hemolitička bolest fetusa.

Rizici razvoja rhesus senzibilizacije tijekom trudnoće

Vjerojatnost stvaranja antitijela u žena je 75% ako ima negativni Rh faktor Rh (-), a muž Rh-pozitiv Rh (+).

Učestalost pojavljivanja rhesus senzibilizacije je:

 • 10-15% slučajeva nakon prve trudnoće;
 • 3-4% nakon pobačaja;
 • 6% nakon meda. abortus;
 • 5-10% nakon ektopične trudnoće;
 • 10-15% nakon normalne dostave (fiziološki);
 • 33,7% na isporuku uz uvođenje opstetskih pinceta.

Tijekom porodničnih zahvata dolazi do krvarenja velike transplantacije, koja povećava rizik od imunizacije mnogo puta:

 • 52,5% za carski rez;
 • 40,3% za ručno razdvajanje posteljice;
 • 32,7% s eklampsijom (kada je placentalna barijera slomljena);
 • 30% za bilo koji prenatalni krvarenje.

Dijagnoza rhesus konflikta tijekom trudnoće i upravljanja trudnicama

Kada se upisuje, trudnica daje krv za određivanje krvi i Rh. Pravovremena dijagnoza omogućuje vam izbjegavanje ozbiljnih komplikacija:

 1. Uz negativni Rh (-), uzima se anti-Rh protutijelo. Kada su prisutni tijekom trudnoće, titar protutijela je kontroliran: povećava li se ili ostaje na istoj razini.
 2. Metoda određivanja citotoksičnosti protutijela - zlatni je standard za upravljanje trudnicama s Rh-sukobom. Često postoje situacije kada su titri antitijela vrlo visoki, a citotoksičnost (agresivnost prema djetetovim stanicama) je niska, što rezultira povoljnim završetkom trudnoće bez dodatnih intervencija liječnika. Postoje i suprotne situacije kada su titrati antitijela niski, ali citotoksičnost je visoka. U takvim slučajevima, trudnoća tragično završava: mrtva porodica ili smrt fetalnog fetusa.
 3. Određivanje Rh pripadnosti krvi fetusa majčinskom krvlju. Da biste to učinili, ispitajte vensku krv majke koja je preuzet iz kubitalne vene. Analiza se može obaviti do 12 tjedana trudnoće. Fetalne stanice (fetalne stanice) se ekstrahiraju iz ženske krvi i fetalna DNA se ispituje PCR-om. Ova metoda je važna za one bolesnike koji su već imali aborte zbog teške hemolitičke bolesti novorođenčeta. Budući da je podizanje takvog djeteta vrlo teško moralno, fizički i financijski za obitelj. S pravodobnom dijagnozom ove trudnoće do 12 tjedana može se prekinuti. Osjetljivost metode je 95-100%. Jedini nedostatak ove vrste dijagnoze je njegova visoka cijena.
 4. Fenotipizacija krvi očeve. Geni koji nose Rh faktorski antigen mogu biti homozigotni ili heterozigotni. Analiza dopušta odgojno-ginekologu i genetici predviđanje razvoja rhesus konflikta tijekom trudnoće. Prema literaturi, 56% Rh pozitivnih očeva ima heterozigotni fenotip za antigen D. To znači da postoji vjerojatnost Rh od 50% negativne fetalne pripadnosti. Ako je otac homozigotan, rizik od razvoja Rh-sukoba tijekom trudnoće i razvoj teške hemolitičke bolesti fetusa je 16%. S heterozigotnim muškim fenotipom, rizik Rh sukoba je 8%.
 5. Metode funkcionalne dijagnostike: kardiotogram (CGT), ultrazvuk, doplerometrija - nisu metode specifične dijagnostike. Uz pomoć, neizravno određuju simptome Rh-sukoba na dijelu djeteta. Koristeći ove metode, možemo samo navesti činjenicu prisutnosti hemolitičke bolesti fetusa i pratiti njegovo stanje. Ultrazvučna studija mjeri indeks amnionske tekućine, debljinu placente (edem), promjer pupčane vrpce i omjer volumena glave i trbuha. Pri niskom riziku započinje doplerometrijska studija s 32 tjedna trudnoće, s prosjekom od 28 tjedana, s visokom od 22 tjedna. Doppler se ponavlja svaka 2 tjedna, ponekad češće. Tijekom proučavanja, odredite brzinu protoka krvi u srednjoj cerebralnoj arteriji. Što je veći protok krvi, to je teže anemija u ovom djetetu. To je ključna metoda za odlučivanje hoće li se liječenje preoblikovati iz konzervativne terapije na invazivne metode ili umjetnu isporuku.

Prisutnost ili odsutnost protutijela određuje se kada je trudnica "registrirana" - 8-12 tjedana, u razdobljima od 20 i 27 tjedana. U odsutnosti protutijela, primjenjuje se doza imunoglobulina. U prisutnosti protutijela, kontrola titra i citotoksičnosti provodi se svaka 2 tjedna.

Kritična razina antitijela se smatra titrom od 1:32. Postoji dokaz da titar protutijela od 1:64 ne vodi ozbiljnim posljedicama za bebu. Ako se razvije hemolitička bolest novorođenčeta, onda je obično blaga i umjerena u težini.

Liječenje hemolitičke bolesti u rhesusu tijekom trudnoće

U svim razvijenim zemljama obvezno je spriječiti razvoj GBP (hemolitička bolest fetusa).

Liječenje Rh-sukoba u trudnoći počinje s profilaksi nakon prvog rođenja Rh pozitivnog fetusa. Budući da je tijekom porođaja masovna razmjena crvenih krvnih stanica između majke i fetusa. To se postiže injekcijom antirhesus imunoglobulina.

Plasmaphereza u Rh Konfliktnoj trudnoći

Tijekom trudnoće može se preporučiti plazmafezu. Održano je oko 5 sesija. Bit metode je kako slijedi. Po dolasku titra antiresusa protutijela 1:16 - 1:32 mehanički uklanjaju protutijela iz krvi majke. Da bi se to učinilo, krv je uzeta, centrifugirana, stanična masa "vraća se ženskom tijelu, a plazma s protutijelima je zbrinuta. Gubitak volumena plazme pun je slanih otopina, albumina i svježe smrznute plazme donora. Ovaj se postupak može provesti u bilo kojem razdoblju trudnoće. Tijekom jednog zaslona plazmefereze uklanja se 25-50% volumena plazme u cirkulaciji, interval između postupaka treba biti najmanje 1 tjedan.

Kontraindikacije plasmaferezu tijekom trudnoće:

 • akutne respiratorne bolesti;
 • kardiovaskularne bolesti;
 • anemija i hipoproteinemija (smanjenje razine proteina u plazmi);
 • hipoagulacija - smanjenje koagulacije krvi;
 • prijetnja prestanka trudnoće ili preranog rođenja;
 • individualna alergijska reakcija.

Kriterij za djelotvornost postupka je smanjiti titar antiresusnih antitijela na razinu ispod 1:16.

cordocentesis

Cordocenteza u Rh-sukobu tijekom trudnoće provodi se u dijagnostičke i terapijske svrhe. Za to su potrebna posebna oprema i kvalificirani stručnjaci. Cord igla primaju 2-3 ml krvi pupkovine fetusa. Uzorak se ispituje za količinu hemoglobina, hematrocita, bilirubina, krvnu skupinu i Rh faktor fetusa, a ako je potrebno, pregledava se fenotip bebe.

 • komplikacije s mjesta uboda pupčane vrpce (40%);
 • pupak pupkovine (17%);
 • povećani titar antiresusnih protutijela (16,6%);
 • prerano rođenje (5-8%);
 • infekcija (1%);
 • fetalna smrt (1%).

Cordocenteza omogućuje ne samo dijagnosticiranje stanja bebe, ako rezultati krvnog testa nisu zadovoljavajući, odmah se može provesti standardna transfuzija krvi davatelja. Indikacija za intrauterinsku transfuzija krvi je niska razina hemoglobina (manje od 80 g / l) i smanjenje hematokrita na manje od 25%.

Imunoglobulin u trudnoći s Rh negativnim faktorom

Imunoglobulin se koristi za prevenciju Rh-sukoba i za liječenje.

U odsustvu anti-Rhesus antitijela, majka je "inokulirana" u 28. tjednu trudnoće - 1 doza od 1250 IU imunoglobulina se ubrizgava intramuskularno (pucao). Postoji još jedna shema u kojoj se daje imunoglobulin. Serum se injektira u razdobljima od 28 i 34 tjedna od 500 IU (100 ug). Jedna injekcija lijeka može stvoriti zaštitu za bebu 12 tjedana. Praksa pokazuje da ako su titri anthrezus protutijela niski ili odsutni u ranoj fazi, tada se u razdoblju od 24-28 tjedana zabilježi njihov rast. Prvo razdoblje prve doze imunoglobulina je povezano s tim.

Kako bi se spriječio Rh-sukob u drugoj trudnoći (svaka sljedeća - treća, četvrta) doza imunoglobulina mora se davati nakon rođenja u roku 24-48 sati. Nakon pobačaja, ektopične trudnoće, invazivnih postupaka, korionske biopsije - preporučljivo je ne čekati dan - dva, bolje je davati lijek prije početka postupka.

Prema međunarodnim standardima, postoji dvojna doza prenatalne i postnatalne profilakse za rhesus negativne trudnice. Kada se provodi serološki test za titre antitijela, ako nisu, tada se ubrizgava doza imunoglobulina od 1250 IU - 2 ml anti-Rh0 (D) imunoglobulina. Nakon rođenja, ako je beba Rh pozitivna, daje se druga doza od 1250 IU anti-Rh0 (D) imunoglobulina. Ako je beba Rh negativna, imunoprofilaksa se ne mora obaviti, iako postoji suprotno mišljenje. Nakon 3 dana, 1 mjeseca i 6 mjeseci nakon isporuke, praćeni su titri antitijela.

Može promijeniti Rh faktor tijekom trudnoće

Rh faktor tijekom trudnoće ili u bilo kojem drugom razdoblju života osobe ne može se promijeniti. Ako se to dogodi, to znači da je došlo do pogreške prilikom određivanja pripadnosti Rh u laboratoriju. Potrebno je ponoviti analizu za određivanje Rh.