Trudnoća blizanaca: uzroci, znakovi, porod i trudnoća.

Zdravlje

Danas ćemo razgovarati o svim pitanjima razvoja trudnoće s blizancima, osobito tijekom trudnoće i porođaja. Kao pedijatar, čak ću reći nekoliko riječi o mojim promatranjima o razvoju blizanaca i blizanaca nakon rođenja na mom mjestu.

Dakle, prihvaćeno je da se zove više trudnoće kada se razviju dva ili više fetusa. Ali, budući da trojke i još višestruke trudnoće nisu tako česte, danas ćemo govoriti samo o blizancima. Ako je za vas neki problem problem tripleta, onda bih rekao da će sve biti otprilike isto.

Blizanci i blizanci: kakva je razlika?

U slučaju da se blizanci razvijaju, ako jedno jaje ne sazrijeva u ženskom tijelu, već dva. Te se zametne stanice mogu razviti u jednom jajniku, a istodobno iu različitim. Naravno, preduvjet je da će oboje biti oplodene od dvije sperme (naravno, različite).

Tako se ispostavilo dva organizma različitog genetskog materijala. Oni mogu biti isti ili različiti rod. Nema posebne sličnosti s njihovim izgledom, oni su baš kao i braća i sestre.

Budući da se djeca razvijaju iz različitih jaja, one se mogu nazvati bratskim blizancima. Pozivajući se na medicinske detalje, objasnit ću, svaka od beba ima svoju torbicu, placentu.

Blizanci se nazivaju bebe, koje se razvijaju iz jednog jaja oplodnje od jedne spermatozoene stanice, koja se podijelila u dva dijela u određenom vremenu, a od svakog dijela je otišao razvoj odvojenog organizma. Jedno jaje, jedna sperma, isti genetski materijal. Dakle, blizanci su uvijek isti spol, imaju identičan skup gena i isti izgled.

Blizanci također mogu imati dva vlastita fetalna mjehur i dvije placente. Liječnici takve blizance nazivaju bihorionic i biamnionic. Ranije razdvajanje jaja, veća je vjerojatnost stvaranja zasebne placente i zasebne amnion (fetalni mjehur). Tako se na primjer dobiva gore opisana varijanta blizanaca ako se odvajanje jaja dogodilo 3. dana od trenutka oplodnje.

No, češće postoje blizanci s jednim placentom i dva odvojena mjehurića fetusa (biamnic monochorional blizanci). Takav scenarij je moguć ako oplođeno jaje odlučuje dati dva života 3-8 dana nakon sastanka s spermatozoidom.

Treća varijanta razvoja blizanaca također se događa vrlo često. Ovo je kad se formiraju jedan amnion i jedna placenta (monokono monoamnionski blizanci). Obično je ova mogućnost moguće s vrlo kasnom podjelom jaja - 9-10 dana nakon začeća.

Zašto se razvija više trudnoće?

Dvostruka sreća nije dana svima. Učestalost rađanja blizanaca u ljudskoj populaciji iznosi približno 1,5%.

Glavni razlozi za razvoj blizanaca i uglavnom višestrukih trudnoća su:

 • Hiperstimulacija jajnika s hormonima. Koristi se u medicini kao pomoćnoj tehnologiji za rano začeće djeteta. Hiperstimulacija je indicirana za ženu koja ima uzrok neplodnosti, a to je kršenje sazrijevanja ženskih zametnih stanica u jajniku;
 • blizanci se često rađaju nakon in vitro oplodnje. Da bi se povećala vjerojatnost trudnoće tijekom IVF-a, nekoliko zametaka oplođeno je i ugrađeno u trudnicu u maternicu (istovremeno je moguća i tri embrija u Rusiji). U ranoj fazi embrija može umrijeti, pa liječnici računaju na uspješnu konsolidaciju barem jednog implantiranog embrija.
 • Naravno, na zahtjev roditelja, smanjenje embrija je moguće, ako su dvojica ukorijenjena. Ali ovo je prilično rizičan korak, a da ne spominjem grijeh. Smanjenje utvrđenog embrija, na zahtjev roditelja nakon neuspjelih pokušaja trudnoće, nerijetko se pojavljuje;
 • nedavna ukidanja oralnih kontraceptiva nakon dugog ostatka jajnika povećava vjerojatnost istovremenog zrenja nekoliko jajnih stanica;
 • nasljedni čimbenik. Nasljedstvo nije posljednja u ovom fenomenu. Štoviše, ova značajka se prenosi više kroz žensku liniju, a češće kroz generaciju. To jest, žena koja je rodila blizance, unuka, a ne kći, vjerojatno će roditi blizance, ali ne činjenicu. Na primjer, moja majka u obitelji nikada nije imala blizance. No, u obitelji otaca, koji su pušili u rodovnicu, još uvijek su pronašli slučaj blizanaca. Vrlo se malo ljudi sjećalo ovog slučaja, budući da je samo jedno od dvije djece preživjelo nakon poroda. A činjenica da je mogućnost višestrukih trudnoća prenesena očinskom linijom ne proturječi genetskim zakonima.

Postoje li rani znakovi višestruke trudnoće?

Gotovo je nemoguće naučiti o višestrukoj trudnoći žene. Češće trudne blizanke slave pojavu rane toksikoze. Štoviše, test trudnoće može biti s uobičajenim intenzitetom boje indikatorske trake. Samo na recepciji liječnik može primijetiti da je veličina maternice prevelika i da ne odgovara izračunanom trajanju trudnoće.

Ne uvijek na prvi ultrazvuk, potvrđujući činjenicu trudnoće, možete prepoznati dva embrija. Ali u gestacijskoj dobi od 8-10 tjedana, kada je moguće odrediti otkucaje srca pomoću doplerometrije, već je moguće reći precizno o premlaćivanju dvaju srca. Na obveznom ultrazvučnom pregledu, koji se provodi do 12 tjedana, stručnjak će uvijek primijetiti razvoj dvoje bebe, jer njihova veličina u ovom trenutku više nije mala.

U kasnijim razdobljima, žene s blizancima pokazuju veću žgaravicu, nedostatak daha i oticanje donjih ekstremiteta. Trudna težina dobiva brže. Uobičajeno, tijekom višestruke trudnoće žena može dobiti 20 do 22 kg.

Nakon 18-20 tjedana, žena može osjetiti podrhtavanje istodobno u različitim dijelovima trbuha. Liječnik može testirati nekoliko velikih dijelova, na primjer, dvije glave i dva komada bebe.

Značajke tijeka višestruke trudnoće

O ranijem pojavljivanju i izraženijoj toksici, već sam napisao gore. Razumljivo je da trudnoća i jedno dijete čine ogroman teret na svim sustavima i organima žene, a blizancima tijelo je još teže izdržati opterećenje.

Žene s blizancima imaju veću vjerojatnost da pate od anemije zbog nedostatka željeza, jer je nevjerojatno teško osigurati kisik i željezo za sintezu crvenih krvnih stanica dviju beba.

Tijekom trudnoće blizanci povećavaju volumen cirkulirajuće krvi. Budući da majčinska krv obavlja funkciju pružanja zametaka hranjivim tvarima, majčinska krv mora se intenzivnije cirkulirati nego tijekom normalne trudnoće kako bi se hranila dvije bebe.

Placentna insuficijencija prilično je česta tijekom trudnoće kod dvije bebe, budući da dva embrija zahtijevaju intenzivniju metabolizam u posteljici. Zbog toga, neizbježno postoje promjene u strukturi placente, što dovodi do poremećaja u opskrbi krvi i prehrane bebe.

Često se ta neuhranjenost javlja u jednoj od beba, što može dovesti do fetalnog blijeđenja u ranom razdoblju. Postoji još jedna opcija koja se često može naći - jedno dijete intenzivnije razvija i rodi s znatno većom težinom od druge.

U pravilu, tijekom trudnoće, dvostruka veličina posteljice je impresivnija nego tijekom trudnoće s jednim fetusom. To jest, često se djelomično ili u potpunosti pričvršćuje na put djeteta u vrijeme isporuke. Taj se fenomen naziva placenta previa. S ovim razvojem, rađanje kroz rodni kanal je kontraindicirano. Placenta previa je jedna od apsolutnih indikacija za operativnu dostavu.

Budući da dvostruko opterećenje pada na bubrege trudnih blizanaca, često je slučaj da se takve žene pojavljuju oteklina ranije i izraženije nego kod jednog djeteta.

Prekomjerno povećano uterus uzrokuje promjenu mjesta unutarnjih organa - želuca, crijeva, uretera. U tom pogledu, te žene imaju teže žgaravicu, zatvor, veći rizik od bolesti mokraćnog sustava tijekom trudnoće.

Buduća mama može čuti trzajne bebe već 15. i 16. tjedna. Intrauterni razvoj djece u slučaju jednokratnih i višestrukih trudnoća je isti. Međutim, tijekom trudnoće s blizancima, zbog blizine uvećane maternice na površinu kože, žena primjećuje prve pokrete prije.

Intenzitet perturbacije plodova također se razlikuje od intenziteta tijekom poznate trudnoće singletona. U kasnijim fazama, bebe vrlo intenzivno potiču, pokušavajući se natjecati za ugodniji položaj u uskom prostoru maternice.

Žena s višestrukom trudnoćom promatra se detaljnije u ženskoj konzultaciji i češće se ispituje. Prije tridesetog tjedna odlazak se odvija svakih 10 dana, a nakon 30. tjedna trudnoće, jednom tjedno.

Pažljivo pratiti stanje grlića maternice, kao insuficijencija istok-cerviksa (prenatalno otvaranje vrata maternice) zbog prekomjernog porasta maternice - prilično čestog pojave u višestrukim trudnoćama.

Žena s blizancima može dobiti porodni dopust i potvrdu o invalidnosti dva tjedna prije nego s trudnoćom singletona. To jest, 28 tjedana, a ne na propisanom 30 tjedana trudnoće. Plaćanje naknada nakon rođenja bebe u smislu ne razlikuje se. Ali naplaćuje se na svakoj od djece.

Dnevni kalendar trudnoće

Liječnici i ginekolozi računaju prvi tjedan trudnoće od prvog dana posljednjeg menstruacije, kada, zapravo, još uvijek postoje periodi i stanica jajne stanice nije oplođena. Zato se dolaskom zakašnjenja u redovite mjesečnice žena upoznava s postojanjem trudnoće s prilično pristojnim razdobljem od 3-4 tjedna.

Analizmo tjedno što se događa bebama i majkama u različitim fazama trudnoće.

Prvo tromjesečje

 • 1-4 tjedna

U pravilu, žena nije ni svjesna trudnoće.

Nakon spajanja jaja i sperme u jajovodu, formira se zigota. Ovo je jedina i jedina stanica iz koje će se kasnije formirati višestanični organizam. Ako su u početku bila dva jaja, a oplodila ih je dva različita sperma, tada se formiraju dva zigota, a razvijati će se blizanci s lošim prinosima.

U procesu drobljenja zigota se pretvara u morulu. To su prve dvije stanice (jedna stanica podijeljena na pola), a zatim - 4, a zatim uzastopno 8, 16 i 32 stanice raspoređene u gustim nakupinama u obliku maline. Na moruli od 32 staniče pro-embrij ulazi u utornu šupljinu. Može se ugraditi u zid uterusa ne odmah, ali nakon 2-3 dana.

Ja ću detaljnije prebivati ​​u trenutku kad jedno oplođeno jaje daje dva života. To se događa kada, u trenutku razbijanja morule, odjednom se "raspada" u dva dijela, a svaki dio počinje samostalno razvijati, stvarajući zaseban organizam.

Ako se podjela jedne oplođene jaja u prva tri dana nakon susreta s spermatozoidom, blizanci razvijaju s odvojenim fetalnim mjehura i zasebnim placentama (drugi stupac na slici).

Ako se ova podjela jaja od 3. do 8. dana nakon začeća, blizanci će imati odvojene fetalne membrane i jednu placentu za dvije (treći stupac na slici).

Ako jaja odluči podijeliti nakon 8 dana, ali do 13. dana nakon gnojidbe, blizanci će se razviti s jednom fetalnom membranom i jednim placentom (četvrti stupac na slici).

Kasna podjela jaja (nakon 13 dana života) prijeti razvoj neodvojivih blizanaca (sijamski).

Prije implantacije formira se šupljina između stanica morule i pretvara se u blastocist - šuplju bočicu napunjenu tekućim sadržajem.

Implantacija se događa otprilike 7. dan nakon začeća. U ovoj fazi proces diobu stanica samo napreduje. Proces uvođenja embrija u stijenku maternice može potrajati nekoliko dana. Ovo se smatra prvim kritičnim razdobljem u razvoju trudnoće.

U drugom tjednu nastaju primarni i sekundarni živci koriona (buduća placenta) i razlikuju se slojevi klica, što će kasnije dati sve organe i sustave djeteta. To se smatra drugim kritičnim razdobljem u porodici.

Do 14 dana, embrij ima izgled vezikula koja se sastoji od tri sloja zametaka. Od trećeg tjedna nastaju krvne žile i njihovo klijanje u vilijima koriona. Zbog toga, s izravnim kontaktom chorionic villi s majčinom krvlju, fetus prima hranjive tvari. Dakle, vrsta prehrane embrija se mijenja u hematotrofnu (kroz krv).

Početkom trećeg tjedna polaganje svih organa (organogeneza). Prvo se postavlja neuralna cijev, srce i spolne žlijezde, zatim jetra, pluća, primarni crijeva i primarni bubreg. Počevši od 3. tjedna, možete odrediti fetalni srčani udar na ultrazvuku, ako to dopušta razlučivost uređaja i kvalifikacije liječnika.

U 4. tjednu, živčani sustav nastavlja razvijati, formira se klica mozga i kralježnične moždine. U ovom trenutku embrij već pokazuje osnove gornjih i donjih ekstremiteta.

Do kraja 4. tjedna embriji neće biti veći od 2 cm.

U tom se razdoblju nastavlja organogeneza, tj. Formiranje organa i tjelesnih sustava djece u razvoju. Kompliciranje strukture svih prethodno uspostavljenih organa i sustava. Živčana vlakna oblikuju, povezuju organe sa središnjim živčanim sustavom, tj. Mozak i kičmena moždina. Glava embrija u ovom trenutku je nerazmjerno velika.

U šestom tjednu trudnoće, zametci se već mogu savijati i ispraviti vrat, mijenjajući položaj glave. Postupno preplavljuju značajke lica, stvarajući oči, čaše, usta. Postoji jasna razlika između gornjih i donjih ekstremiteta, prsti su različiti.

U ovoj fazi, spol je već formiran, ali još nije moguće odrediti spol. Vidljivo na ultrazvarnim genitalijama tek treba formirati.

Krvotok u maternici i placentalnom krevetu postaje sve intenzivan kako bi se osiguralo takav intenzivan rast i razvoj embrija.

Osmi tjedan završava embrionalnim razdobljem razvoja beba. U ovom trenutku embriji su obično duljine 4,5 do 6 cm, težine oko 15-20 g.

Do devetog tjedna u bebama sve se formira, da se više ne nazivaju zametcima, već plodovima. Pojavi se njegov tip krvi i Rh faktor. S krajem embrionalnog razdoblja, postoji potpuna diferencijacija mozga i leđne moždine, centralnog i perifernog živčanog sustava.

Plodovi gutljaju amnionsku tekućinu. Imaju mjehur i bubrege. Voćni pokreti postaju raznovrsniji - s rukama mogu prekriti lica, sisati palcem, kretati se bočno. Formirani vanjski genitalije. Komplicirana struktura posteljice. Počinje obavljati sve više i više funkcija (dišnih, zaštitnih, metaboličkih, hormonskih).

U 12 tjedana duljina dojenčadi je oko 85-90 mm, djeca teže do 30 g svaki.

To je došlo do kraja prvog tromjesečja trudnoće.

Koje promjene očekuju buduće mame blizanaca u prvom tromjesečju?

Buduća mama blizanaca u prvom tromjesečju može doživjeti ranije i izraženiju toksikozu, koja se također može osjetiti u drugom tromjesečju.

Maternica brzo raste u veličini. Do kraja prvog tromjesečja često se nadilazi zdjelicu, pa se stavlja pritisak na susjedne organe i može poremetiti njihovo uobičajeno djelovanje. Dakle, trudni blizanci osjećaju čest poriv uriranja u prvom tromjesečju. Zatvor je također čest (ali ne i obvezatan) suputnik višestruke trudnoće.

U žena tijekom ovog perioda, mliječne žlijezde aktivno se povećava, postane umjereno bolno i osjetljivo. Ali ova značajka je karakteristična ne samo zbog blizance trudnoće, već bilo koje trudnoće.

Žena treba jednom mjesečno posjetiti svog liječnika. Ginekolog, po vlastitom nahođenju, može vam postaviti raspored pojedinačnih posjeta. Do 12 tjedana, žene moraju obaviti ultrazvučni pregled, tijekom kojih su isključene sve kršenja i malformacije beba.

Drugo tromjesečje

 • 13-16 tjedana

Bone sustav beba aktivno se razvija. Osnovni su dijelovi rebara. Kosti lubanje postaju glatke i gustije. Već možete promatrati plitke pokrete disanja. Ovo je više kao trening mišića prsa. Sustav probavnog trakta počinje funkcionirati. Pojavi se peristaltski crijevni valovi. Počinje proizvodnja žuči u jetri beba. Zanimljivo je da u ovom trenutku bebe oblikuju senzaciju okusa.

Kretanja djece u razvoju u maternici postaju sve aktivnija. Oni već imaju dosta bogate izraze lica, ali za sada ostaju nehotice (djeca se namrštuju, osmjehuju, otvaraju usta, izvode pokrete usta).

Koža beba je prilično tanka, kroz koju se krvne žile jasno pojavljuju kroz krvne žile. Subkutano masno tkivo gotovo da nema. Koža je postepeno prekrivena prvom sijedom kosom.

Oko približne veličine od 16 tjedana starih beba iz sakrale do temechke oko 12 cm, oni težak oko 90 g svaki.

Djeca aktivno rastu. Rast organizma djece u ovom razdoblju prevladava nad stopom rasta glave.

U sedamnaestom tjednu trudnoće, veličina beba od trupa do vrha je oko 14-15 cm, od kojih je svaka težila oko 130-140 g.

Djeca u tom razdoblju intrauterinog razvoja već čuju i razlikuju zvukove, reagiraju na njih s određenim pokretima. Uz glasne, oštre zvukove, bebe se intenzivnije kreću. Njihove su oči još uvijek zatvorene, ali već razlikuju svjetlost i tama. Na ultrazvuku možete primijetiti da dijete, kao odgovor na neki vanjski utjecaj, pokušava pokriti njezino lice rukama, donijeti bradu na prsa, odnosno savijati glavu.

Dokazano je da blizanci osjećaju prisutnost jedni drugima.

U pravilu, žene koje imaju blizanke, prije su obično (16 tjedana - za nulliparians, 18 tjedana - za trudnice opet), čuju prve pokrete voća. Budući da su bebe bliske u maternici, oni su više aktivno odbijeni od svojih zidova. U tom razdoblju žena može osjetiti do deset pokreta beba dnevno. U ovom trenutku, bebe formiraju treperenje refleksa.

Heartbeat od voća već se može jasno čuti s stetoskopom ili opstetrijskim stetoskopom. Intenzivno su oblikovali početke zuba, uključujući stalne. Tijekom tog perioda formira se i zaštitni lubrikant sličan siru na tijelu fetusa. Formirana potkožna masnoća.

U tijelu djece već su proizvele imunološke stanice. Fetalni hemoglobin postupno zamjenjuje hemoglobin odraslih.

Do kraja petog mjeseca koccyx-parietala, veličina beba doseže 21 do 24 cm, a težina je već prilično pristojna - 320-340 g.

Tijekom tog perioda, sve trudnice već su osjetile prve pokrete svojih beba. Djetinjsko vrijeme spavanja postupno se smanjuje, dok se budnost i aktivni pokret povećavaju.

Postoji aktivno jačanje kostiju. Koža je još uvijek smežurana i ima mnogo nabora, u velikim nabora posebno se nakuplja puno masti poput sira.

Dijete aktivno proguta amnionsku tekućinu koja sadrži čestice lubrikanta, kvadranog epitela, au crijevu se već akumuliraju tamnozeleni fetalni izmet. Uz normalnu trudnoću, pražnjenje crijeva bebe može se pojaviti tek nakon rođenja.

U ovom trenutku, količina potkožnog masnog tkiva, uključujući smeđe masno tkivo, će se povećati, što će zaštititi bebe od hipotermije nakon rođenja.

Djeca već dobro razlikuju zvukove. Primjetno je da za sebe emitiraju zvukove oštre, glasne, ugodne ili neugodne, na njih reagiraju na određeni način (s uzbuđenjem ili bliještanjem).

Do kraja ovog razdoblja, bebe dosežu visinu od 26-28 cm, a njihova težina povećava se na 450-550 g.

Značajke djece postaju jasnije, već imaju čile i obrve. Postupci postupno formiraju zavojnice.

Pluća aktivno razvijaju se tzv. Zračne vrećice (alveole). Iako još nisu ispunjeni zrakom, ali u 25. tjednu počinje proizvoditi tvar kao što je surfaktant, što će spriječiti da ove vrećice pada nakon rođenja kada su napunjene zrakom.

Djeca aktivno dobivaju težinu povećavajući količinu masnog tkiva, rast mišića, rast i jačanje kostiju.

U tom razdoblju dječaci počinju spuštati testise u skrotum, a djevojke i dalje formiraju genitalije.

Do 28. tjedna, u pravilu, uspostavlja se konačna prezentacija fetusa, budući da su već umrli u maternici, ne mogu se odvaliti od prezentacije glave do zdjelice ili obrnuto.

Do tog razdoblja, djeca su gotovo formirana. U slučaju preranog rođenja s pravilnom njegu, oni su već vrlo sposobni preživjeti.

Do kraja tog razdoblja, masa beba je oko 800-900 g, visine do 35 cm.

Promjene u tijelu budućih mama blizanaca u drugom tromjesečju trudnoće

Maternica je već prilično odrasla, trbuščić zamjetno zaokružen. Već je teže trudnica u tom razdoblju zadržati svoj uobičajeni aktivan način života. Ali pravilna izmjena razdoblja odmora i aktivnosti pomoći će izbjeći probleme s zatvorom, proširenim vena, edemom.

U tom razdoblju buduća mama bi trebala obratiti posebnu pažnju na prehranu, naime dovoljan sadržaj proteina i kalcija u njemu. Potrebno je obogatiti maksimalnu prehranu hranom koja sadrži kalcij i fosfor, vitamin D3 (riba, konzervirana riba, jaja, orašasti plodovi, tvrde sireve, mliječni proizvodi), budući da se koštani sustav aktivno formira u bebama. U ovom trenutku, buduća mama može biti smeta žgaravica.

Vrijeme je da upotrijebite prateću zavoj, jer u tom razdoblju najčešće žena još mora raditi, a bolove i težinu u nogama joj već gnjavi. Već fizički mijenja svoj hod (raskachku) doprinosi manje stresa na leđima i pritisak maternice na zdjelične kosti. No, u slučaju višestrukih trudnoća, teško je učiniti bez dodatne podrške za zavoj.

Često se trudnice žale da im je teško naći udobnu poziciju dok spavaju. Stručnjaci preporučuju spavanje na lijevoj strani, savijanje gornjeg dijela koljena i ravnanje dna. Posebno dizajnirani jastuci za trudnice dizajnirani su kako bi se oslobodili kosti zdjelice i donji dio leđa, kako bi podržali već povećani trbuh žene.

Aktivno u mliječnoj žlijezdi, masno tkivo zamjenjuje žlijezda. Na dodir dojke imaju fine staničnu strukturu.

Pigmentacija područja okoloskoskovy na dojci, srednja linija na trbuhu sve je jasnije prikazana. Na tijelu se mogu pojaviti pigmentne mrlje i pjege. To je zbog porasta sadržaja melanina u koži trudne žene.

Prije 22. tjedna trudnoće, ženama se daje drugi obvezni (screening) ultrazvučni pregled. U ovoj studiji već se može izraziti pod djetetom, ako, naravno, držanje blizanaca dopušta im da razmotre svoj spol.

Treći trimestar

 • 29-32 tjedana

U djece, mozak, kora velikih hemisfera aktivno se razvija, broj njezinih zavojnica raste. Težina mozga beba je 25% mase odrasle osobe.

Sada jedna od cerebralnih polutki već počinje djelovati aktivnije, što određuje hoće li dijete biti lijevom ili desnim, a prevladava lijeva hemisferična aktivnost.

Endokrine žlijezde, koje proizvode hormone (štitnjače i paratireoidne žlijezde, gušterače, žlijezda hipofize), aktivno rade.

U plućima se površinski aktivno sredstvo akumulira u velikim količinama i započinje ispitni način rada.

Do kraja ovog razdoblja, masa beba je 1500-1600 g, duljina - oko 40 cm.

Koža bebe postaje lakša, jer se nakuplja potkožno masno tkivo (oko 10-15 g na dan). Nježna kosa postupno se obrisala. Po rođenju, oni mogu ostati na ramenima i natrag. Lubrikant sira na tijelu postaje sve više.

Tijekom spavanja, oči bebe su zatvorene, a tijekom perioda buđenja, kapci su otvoreni. Boja šarenice očiju svih djece je ista (tamno tamnoplava) i tek nakon rođenja može se promijeniti. Učenik već refleksivno reagira sužavanjem ili širenjem intenziteta prozirne svjetlosti.

Pluća i probavni sustavi su potpuno formirani. Bubrezi dobro rade, oni izlučuju do 500 ml mokraće dnevno. Amnionska tekućina ažurira se osam puta dnevno (svaka tri sata). Kosti lubanje su gusto, ali pokretne i savitljive, što je toliko važno za normalan prolaz glave kroz rodni kanal.

Djeca su u potpunosti formirana i spremna za susret s mamom. Do kraja tog razdoblja težina beba može znatno varirati - od 2.200 do 3.000 g, visine - oko 43-46 cm.

Trudnoća u 37 tjedana već se smatra punim radnim vremenom, a žena koja je trudna s blizancima priprema se za planiranu isporuku.

Promjene u majčinom stanju blizanaca u trećem tromjesečju

Buduće mame braka imaju pravo rano završiti posao i otići na dobro zasluženi odmor. Za njih, rodiljni dopust počinje 28. tjedna. U trećem tromjesečju, do 30. tjedna, ginekolozi propisuju odaziv na trudnicu svakih 10 dana, a nakon 30. tjedna trudnoće, jednom tjedno.

U tom se razdoblju intenzitet kretanja beba smanjuje (blisko), ali snaga mučenja se povećava. Velika proširena maternica može iscijediti donju venu cavu u položaju žene koja leži na leđima. Stoga, u tom položaju, trudnice često osjećaju slabost, vrtoglavicu i pojavljuje se prije nesvjesnog stanja.

Zatvor, neprestano žgaravica, hemoroidi - često (ali ponavljam - uopće nije obavezno!) Suradnici u trećem tromjesečju višestruke trudnoće. U tom razdoblju žene mogu primijetiti prve ispuštene kapljice kolostruma iz dojke. Ovo je normalno. Tijelo majke priprema se za rođenje bebe. Genitalni trakt, mliječne žlijezde, pripremljeni su za porod i funkcioniranje nakon porođaja, hormonalne promjene.

U 32. tjednu, žene su podvrgnute trećem ultrazvučnom pregledu. Ovdje možete vidjeti položaj beba, njihovu prezentaciju, koji je plod bliži srcu. Moguće je procijeniti stanje posteljice jer s razvojem blizanaca često prerano ima znakove starenja (brz i intenzivan metabolizam kroz placentu brzo ga nosi). Ovo je još jedan razlog za ranije dostavu višestrukih trudnoća.

Budući mamac blizanci su hospitalizirani unaprijed u bolnici. To se događa oko 3-4 tjedna prije očekivanog datuma isporuke. To je učinjeno kako bi se završila metoda i vrijeme isporuke.

Ukupno za treći trimestar, mama blizanci mogu dobiti do 6-7 kg. U posljednjim tjednima trudnoće prije rođenja, žena može izgubiti od 500 do 1.5 kg. Tijelo se oslobađa od suvišne tekućine, krvlju majke se zgusne, oteklina se smanjuje.

Osobitosti rađanja u trudnoći

Žena s blizancima trebala bi biti spremna za ranu hospitalizaciju prije isporuke. Ova situacija zahtijeva pažljivije promatranje trudnice u kasnijim razdobljima.

Preuranjeno rođenje u tim ženama je vrlo uobičajeno. To je zbog prekomjernog otvaranja mišića maternice, koji mogu poslužiti kao jedan od pokretačkih mehanizama za početak rada. U pravilu, ako je potrebna operativna isporuka višestruke trudnoće, planirano je 36-37 tjedana.

Ako postoje problemi s nošenjem blizanaca i teško je sigurno donijeti intrauterini razvoj do 36-37 tjedana, liječnici pokušavaju održati i dovesti trudnoću na najmanje 32. i 34. tjedan.

Tijekom tog razdoblja razvoja djece površinski aktivni sastojak već je proizveden u njihovim plućima. Ova tvar, koja sprječava pad zračnih vrećica pluća (alveoli), a pluća postaju manje ili više spremna da obavljaju svoju funkciju nakon rođenja bebe.

U pravilu, preporučuje se operativni rad (carski rez) za žene s blizancima. Prirodno porođanje je moguće ako su oba fetusa u glavnoj prezentaciji u vrijeme rođenja, tj. Glave beba usmjerene su na izlaz iz maternice.

No češće postoji još jedna slika - kada je jedno dijete u glavi, a druga u prsnom prikazu. To je manje uobičajeno kada se jedno dijete nalazi u glavi ili zdjelici, a drugo u poprečnom prikazu.

Prirodni porođaj s jednim placentom blizanaca je opasno jer se kod rođenja jednog od beba može pojaviti placentalni poremećaj, pa je u skladu s tim poremećena prehrana drugog djeteta. U tom smislu, još uvijek morate potražiti hitnu carski rez za spremanje drugog beba.

Dakle, pre-hospitalizacija žene s blizancima 3-4 tjedna prije očekivanog datuma isporuke potrebna je za razjašnjenje statusa opstanka i dodatnog pregleda buduće majke, kao i za odlučivanje o načinu isporuke. Često se pitanje rješava u korist planiranog carski rez, budući da je vaginalna dostava blizanaca mnogo veća vjerojatnost da će završiti komplikacija za fetus i majku.

Moja zapažanja o razvoju blizanaca i blizanaca nakon rođenja

Kao pedijatar, promatrajući razvoj blizanaca i blizanaca nakon prirodnog porođaja, uvijek znam da je prvo rođeno dvoje blizanaca veće i jače zbog zdravstvenih razloga. On je koji lakše prenosi razdoblje prilagodbe nakon rođenja.

Prvo rođene djece imaju rjeđe prolazne (granične) stanja nakon rođenja (toksična eritema, fiziološka žutica, prolazni neurološki poremećaji: depresija ili sindrom arousa).

I razvoj u prvoj godini života, u pravilu, pokazuje da prvo dijete blizanaca razvija brže od drugorođenog djeteta.

Ta promatranja potvrđuju moje blizance u obitelji. Dvostruka sestra rođena je veća i prije nego je brat blizanac 5 minuta. Recimo, brat, kao pravi gospodin, propustio je damu.

I u životu, moja sestra je brzo stekla nove vještine. Brzo je sjela i puzala. Mnogo je ranije naučilo hodati nego brat.

Sada sam majka dvoje djece, najmlađi od kojih je upravo naučio hodati. Tako se dogodilo da sam oboje morala biti vođena rukama dugo vremena u različito vrijeme prije nego što su i djeca otišla. Mali čovjek želi ići, ali snaga još uvijek nije dovoljna. Dakle, to zahtijeva: "Odvedi me, majke, za ruku!" Iako još uvijek postoji pitanje tko vozi koga) Umjesto toga, dijete tjera majku. Također, zahtjevno pokazuje svojom rukom: "Vodite me tamo!"

Pitao sam majku kako se nosila s blizancima u takvom teškom trenutku. Ista potreba za vožnjom, držite dva. No, ovdje sama priroda vjerojatno je pobrinula da blizanci ne istodobno ulaze u novo razdoblje razvoja. Jedan još uvijek puzi - drugi se uči hodati.

Dakle, možete se nositi s blizancima, iako to nije lako. Ako ste, nakon što ste saznali za svoju dvostruku radost, u nedoumici i puni straha od nadolazećeg rođenja i općenito budućnosti, nemojte sumnjati.

Dvostruka sreća se ne daje svima, to znači da ste posebna osoba. Vrijeme trudnoće će letjeti. Pozitivno je da umjesto 18 mjeseci u trudnoći imate samo 9 mjeseci. Rezultat će biti dvije mrvice, vaša dva prekrasna krvava. Dvostruko pozitivne emocije i dvostruka teška sreća čekaju vas.

Zdravlje i sreću za vas i vašu djecu!

Liječnik pedijatra, dvaput majka Elene Borisova-Tsarenok, rekao vam je o blizancima trudnoće.

Chesnachki.ru

Dobrodošli, dragi čitatelji!

Jučer sam šetao ulicom i vidio prekrasne blizanke. U mojoj sam glavi odmah razmišljala o tome. I danas predlažem da se pokušam baviti pitanjem o tome što je vjerojatnost rođenja blizanaca ili blizanaca, a istodobno procijeniti njihove šanse za takvo čudo.

Podizanje djece iste dobi je nešto teže i skuplje, iako je uvijek puno nevolja s jednim klincem. No, tu su plusi - djeca uvijek imaju partnera za igre, a općenito, imajući brata ili sestre mnogo je bolje nego biti sami.

Blizanci uvijek uzrokuju povećani interes za druge, jer se oni rađaju puno rjeđe od djece - "usamljenici". U prošlosti se fenomen blizanaca može pripisati mističnim svojstvima. U nekim kulturama, pojava nekoliko djece iz jedne trudnoće smatralo se darom bogova i blagoslovom obitelji, au drugima - makinacije mračnih sila.

Do sada, postoji percepcija da blizanci mogu imati jednu dušu za dvoje. Bilo je to tako, ne znamo, ali ima dosta koincidencija u sudbini. Iako to može biti posljedica istog tipa sklonosti, sklonosti i nasljednih osobina.

Odakle dolaze?

Poznato vam je odgovor na pitanje "odakle dolaze djeca". Ako je susret jajne stanice i spermatozoida bio produktivan, dogodio se njihovo spajanje, formirana je stanica zigota, a iz ove stanice u narednih 9 mjeseci razvija se najsloženije višestanični organizam. I što dalje? Jedan dijete ili više?

U nekim slučajevima, embrij koji se oblikuje podijeljen je na dva dijela, što rezultira genetski identičnim organizmima, nužno istog spola. Zapravo, ovo je analog klona, ​​samo prirodno. Tkanina im je ista u svim parametrima.

Oni mogu biti donatori jedni za druge. Budući da se dva malena čovjeka razvijaju iz istog jaja, oni se nazivaju identični blizanci. Da, i tata, također imaju točno jedan. U tom slučaju će se dogoditi, što može uzrokovati da se embrij podijeli u dvije polovice - znanost još ne zna.

Ovisno o razdoblju podjele, djeca mogu imati zajedničku placentu, ili jednu za dva amnionska mjehura. Ili sve odvojeno, ako su djeca podijeljena u prvim danima nakon začeća. Mogućnost problema - ždrijeb, ili "sijamski" blizanci. Ali ovo je vrlo rijetko - jedan slučaj po 10 milijuna rođenih.

Situacija s bratskim blizancima nešto je složenija, ali su češća, a njihov izgled ima objašnjenje. Usput, ljudi ih nazivaju blizancima, iako s gledišta medicine termina "blizanci", "triplets", "fours" itd. Znači samo broj fetusa tijekom trudnoće.

Samo se sada dogodila misao da imena "pet", "oprema" također sliče nešto drugo. Ali kamo krenuti - koliko ih se broji i zove. Pa zašto su bratski? - jer je majka istodobno sazrela dva jaja, ili još više.

To se dogodilo tijekom jednog ciklusa, oplodnja se dogodila, najvjerojatnije u isto vrijeme. Pojedinačno jajašca oplodila su pojedinačna sperma. Kao rezultat toga, imamo dva različita voća, s različitim genetikom, sasvim je moguće da su spolovi različiti.

A biološki jedni za druge, oni su blizu ništa drugo nego obična braća i sestre iz različitih trudnoća. Izvorno - da, ali ne i identično. I ne možemo prikriti takvu činjenicu od vas - ovdje se pape mogu razlikovati.

Ako je žena sazrela dva jaja, i uspjela je seksati s nekoliko muškaraca, a najmanje dva, mogla bi doći do takozvane "super oplodnje" - embriji će imati različite očeve. Kakva je vjerojatnost takvog razvoja događaja i može li se takva stvar dogoditi - vidljiviji od trudnice.

Uloga nasljedstva

Odmah smo naveli da vjerojatnost istovremenih blizanaca nije naslijeđena. A s bratskim blizancima na drugačiji način. Nasljeđivanje sposobnosti hiperovulacije, tj. Istodobno sazrijevanje nekoliko jaja.

Jasno je da ga samo žene mogu očitovati, a trudnoće s blizancima iz blizanca imaju šanse isto kao i iz bilo kojeg drugog. Ali kćeri takvog oca mogu dobiti gen hyperovulacije, i oni su oni koji mogu otkriti svijetu višestruku trudnoću.

Samo kćeri. Sinovi nemaju nikakve veze s tim, a rođenje njihovih blizanaca ovisi o njihovim ženama. Sada je jasno, na kojoj se liniji ta sklonost prenosi - na žensku, a posredno na muškarca.

Jasno je i zašto se u nekim obiteljima blizanci pojavljuju u nekoj generaciji (lanac "baka-unuka", ako je baka imala samo sinove), au drugima - u svakoj (neprekidnoj "ženskoj" liniji baka, njezine kćeri, a potom od kćeri)

Tko ima bolje šanse?

Određeni savjeti o tome kako zatrudnjeti s blizancima s punim jamstvom, br.
Međutim, mnogi su čimbenici koji doprinose ovom rezultatu, a pored nasljedstva koja se raspravlja gore:

 1. Starost buduće majke - u mladoj i mladoj dobi, vjerojatnost blizanca je izuzetno mala. Bliže do 30 godina, a često čak i nakon 35 godina, to je veće. To je zbog intenzivne proizvodnje hormona u žena. Nadalje, prema dobi, izgleda da su šanse manje, ali kasnije trudnoće često postaju moguće nakon liječenja, uključujući hormonsku terapiju koja stimulira ovulaciju. Stoga mnogi parovi, bez djece, postaju roditelji više djece odjednom, a to se ne radi o IVF-u, već o njemu nešto niže.
 2. Ponovljeni rad - sa svakim naknadnim porođajem vjerojatnost rođenja blizanaca je veća.
 3. Hormonska terapija - a ne samo uporaba lijekova koji stimuliraju ovulaciju u liječenju neplodnosti. Ulazak kontraceptiva također igra pozitivnu ulogu, čudno je to zvuči. Naravno, blizanci "rade" ne tijekom kontracepcije, već nakon otkazivanja. Žensko tijelo počivalo je i sada intenzivno proizvodi vlastite hormone. Važan uvjet - trajanje tijeka uzimanja lijekova trebao bi biti najmanje 6 mjeseci. Tada možete dobiti očekivani učinak. Nemojte uzimati nikakve, čak i mikrodozijske pripravke. I vijeća koja hodaju na različitim forumima, kako povećati šanse da se više nasljednika rodi u isto vrijeme - piti ovulacijske lijekove koji stimuliraju, općenito izvan onoga što je dopušteno. Svi lijekovi, posebice hormoni, propisuju samo stručni liječnici nakon pregleda. On će odabrati tijek liječenja koji vam odgovara. I zapamtite, hormoni nisu vitamin ki, što možete popiti, iako to nije potrebno.
 4. U IVF-u (in vitro oplodnja, tj. Oplodnja izvan majčinega tijela, u epruveti, uvjetno govoreći), nekoliko se embrija stavlja u maternicu, u nadi da će barem jedan korijeniti. Ali se događa da su neki fiksni, ako ne i svi. Neki zametci u takvim slučajevima nude uklanjanje, ali roditelji odlučuju što treba učiniti u ovoj situaciji.
 5. Vrijeme koncepcije, preciznije, sezona godine. Kada je danje svjetlo dulje, hormoni se proizvode intenzivnije. Stoga, proljetno-ljetni pokušaj stjecanja nasljednika može vam zadovoljiti dvostruko ili više rezultata.
 6. Potpunu prehranu i dovoljnu tjelesnu težinu. Čak i malo suvišne. Veća i korpulentna mama može imati nekoliko beba vjerojatnije od tankog i plitkog djeteta. Da ne spominjem iscrpljenu prehranu, ako bi odjednom mogla zatrudnjeti.
 7. Nacionalnost, točnije, čak i rasa. Poznato je da je vjerojatnost da se blizanac ili blizanac rodi veći za tamnopute žene, svijetle kože Europljani su na drugom mjestu, a žene latinoameričkih i posebno azijskog podrijetla čak imaju blizanke - rijetkost, da ne spominjemo više.

Ukratko

U kojim slučajevima i od kojih su rođeni dvostruki, trojni i drugi "nyashki", i kako se razlikuju, razumjeli smo malo. Najveći koeficijent, ali bez ikakvih garancija, daje IVF. Možete transplantirati nekoliko zametaka, ali iznenada, nitko se ne navikne...

Što doprinosi rezultatu, sada znate. Mi sami možemo utjecati na neke čimbenike, samo medicina može utjecati na neke čimbenike. Nešto ovisi o trenucima koji se ne mogu mijenjati. Na primjer, nitko nije uspio mijenjati utrku, izbjeljivanje kože ne računa.

Da, i ne možete se svađati s naslijeđenjem - ono što se daje je ono što jest. Pokušajte se pouzdati u sudbinu. Jeste li zatrudnili? Koliko beba, test se ne može prikazati, samo ultrazvuk.

Značajke tijeka višestruke trudnoće, priprema za porođaj - pitanja za individualne razgovore. Nadamo se da vam se svidio naš članak, ako je tako, možete ga preporučiti da ga pročitate svojim prijateljima.

S vama je bila Ekaterina Chesnakova s ​​češnjakom, paprom i zestom. Vidimo se uskoro.

Kako roditi blizance ili blizanke prirodno

Mnogi parovi sanjaju o tome da postanu roditelji blizanaca. Svatko ima svoje razloge: neki ljudi sanjaju o zaboravljanju o porodu zauvijek, dajući svijetu i voljenom mužu dvije bebe odjednom, dok drugi vjeruju da što više djece u obitelji, to bolje.

Nažalost, vjerojatnost blizanca ne ovisi samo o beskonačnoj želji roditelja. Prema statistikama, za osamdeset slučajeva trudnoće, postoji samo jedan blizanac. Međutim, tijekom vremena ovaj se broj i dalje povećava. Stručnjaci smatraju da je objašnjenje da žene već u ranoj dobi počinju koristiti hormonske lijekove koji utječu na začeće.

Blizanci su...

Blizanci su bratska djeca koja se dobivaju zbog činjenice da dvije sperme oplode različite jajašca. Formiranje svakog fetusa izvodi se u zasebnoj postelji. Blizanci nisu uvijek poput dvije kapi vode slične jedna drugoj. Naprotiv, bebe mogu biti potpuno različite. Često rođena heteroseksualna djeca.

Znanstvenici koji se bave genetskim istraživanjem kažu da je predispozicija za shvaćanje istovjetne djece prenesena ženi iz majke.

Ako uspoređujemo broj slučajeva rađanja blizanaca s rođenjem blizanaca, onda imamo sljedeću sliku: bratska djeca se rađaju tri puta češće. Osim toga, nemoguće je ne primijetiti činjenicu da je vjerojatnost takve trudnoće među odraslim ženama veća nego kod mladih djevojaka. U razdoblju od 20 do 30 godina, vjerojatnost zamišljanja blizanaca iznosi oko tri posto, dok se u 30-40 godina povećava na šest.

Mogućnost dobivanja dvije bebe također ovisi o broju ranijih trudnoća. Uostalom, što je više beba mamica, veća je vjerojatnost da će sljedeći biti blizanci. To je zbog činjenice da u procesu nošenja fetusa majka dobiva prekomjernu težinu, što je povoljan čimbenik za koncepciju djece s krhkim ljubavlju.

Značajke začeća

Stručnjaci vjeruju da je standardno žensko tijelo dizajnirano za nošenje jednoga fetusa. Trudnoća u isto vrijeme dvije ili tri bebe klasificira se kao anomalija lijekom.

Činjenica je da proces koncepcije uključuje sudjelovanje jedne sperme i jedne jajne stanice. Postoje rijetki slučajevi kada je jedno jaje oplođeno, ali je podijeljeno na pola. Kao rezultat ove trudnoće rađaju se identični blizanci. Razlozi još nisu utvrđeni.

Umjetna koncepcija

Postoji nekoliko učinkovitih metoda za roditi blizanke, koje su podijeljene u dvije glavne skupine:

Prva vrsta koncepcije bratske djece podrazumijeva pribjegavanje medicinskoj skrbi. Rođenje blizanaca pomaže u načinu IVF-a, koji vam omogućuje oplodnju jaja za transplantaciju trudnice. U takvoj situaciji, vjerojatnost željenog ishoda je vrlo visoka.

Prirodno začeće

Mnoge žene, iz raznih razloga, odbijaju IVF, ali i dalje sanjaju o blizancima. U takvoj situaciji, prikladno bi se obratiti genetici, budući da je to liječnik koji se bavi pretvaranjem takvih želja u stvarnost.

Prije odlaska u bolnicu, potrebno je prikupiti anamnezu, točnije, najdetaljnije i detaljnije informacije o rodbini, njihovim bolestima i predispozicijama. Postoji obvezna povijest parova koji žele postati roditelji blizanaca.

Postoji nekoliko obaveznih preporuka koje ne jamče koncepciju suprotne djece, ali pridonose tome. Pazite da vas savjetuje bilo koji stručnjak:

 • prestati pušiti i izbjeći mjesta akumulacije duhanskog dima;
 • ne pijte alkohol;
 • dodajte mlijeko, kefir, ryazhenku, kiselo vrhnje na prehranu.

Vrlo je važno izraditi vlastiti izbornik onih proizvoda koji izazivaju otpuštanje nekoliko jaja tijekom procesa ovulacije. Osim toga, prije začeća potrebno je stimulirati funkcioniranje jajnika. To pomaže orasi, kokošja jaja i žitarice.

Savjeti za rođenje blizanaca

Ako žena želi postati sretna mama dviju šarmantnih djevojaka, onda najprije mora obratiti pozornost na pozu u kojoj se pojavljuje koncepcija. Postizanje željenog rezultata najbolje je u misionarskom položaju.

Jednako je važno nutricionizam buduće majke. Da biste zamislili djevojke, trebali biste stvoriti izbornik koji uključuje:

 • šećer;
 • začini;
 • pekmez;
 • bilo koji tip meda;
 • mirisno bilje.

Tu je i popis proizvoda koji se ne preporučuju da se konzumira prije i tijekom ovulacije. To su hrana s visokom koncentracijom soli i hrane koja sadrži kofein.

Postoji teorija da se seks budućnosti djece može odrediti krvlju. Prema znanstvenim istraživanjima, krv žene se ažurira svake 3 godine, a muškarci - 4. Stoga je potrebno izračunati kada supružnik ima posljednji značajan gubitak krvi. Spol dojenčadi ovisi o čijoj je krvi mlađe u vrijeme oplodnje.

Kako roditi identične dječake

Za rođenje dvostrukih dječaka, važna je i poza u kojoj se odvija gnojidba. U ovom slučaju, osobine duboke penetracije olakšavaju pristup spermija maternici.

Stručnjaci kažu da se vjerojatnost penetracije Y-sperme povećava nakon orgazma, jer u tom procesu postoje posebne komponente koje povećavaju životni vijek spermija. Kao rezultat toga, imat će više vremena da dođu do jajne stanice.

Dijeta koja promiče koncepciju dječaka sastoji se od proizvoda kao što su:

 • visoke kofeinske napitke;
 • mineralna voda;
 • meso;
 • riba;
 • kobasica;
 • jaja;
 • brašna
 • žitarice (osobito riža);
 • krumpira;
 • voće;
 • čokolada.

Vrlo je važno iz kruha, vafla, sirovog kupusa, kavijara, plodova mora, oraha, graha izuzeti iz prehrane. Za zamisliti dvojicu dječaka, preporučljivo je snažno davati hranu i jesti više konzervirane hrane.

Bilo bi pogrešno vjerovati da će sva ta sredstva u potpunosti dovesti do koncepcije blizanaca, ali povećavaju tu vjerojatnost.

Postoji nekoliko drugih čimbenika koji utječu na rođenje blizanaca.

Ako su rođeni blizanci...

Znam vrlo malo žena koje su izvorno sanjale da imaju blizance. U principu, uobičajeno je da se boji takve neobične situacije. Ljudi obično misle: ne bih želio biti na mjestu ove majke s teškim prijevozom...

Blizanci i blizanci: trudnoća, porod i prvih mjeseci.

Trudnoća su blizanci: strahovi i nade

U slučaju višestrukih trudnoća od prvih tjedana nakon dobivanja izvrsnih vijesti, bit ćete okruženi povećanom pažnjom. Može biti različite vrste - u obliku postojanih pitanja o stanju zdravlja, pogrešno izrazio žaljenje, stvarno mudre savjete i neprikladne komentare poput "Loša žena!".

Stoga mnogi parovi koji traže mirnu trudnoću često ne oglašavaju kako bi se dvije bebe trebale roditi odjednom.

Neposredno nakon rezultata ultrazvuka, uobičajena situacija trudnoće obavlja se nešto potpuno drugačije. Budući roditelji žele dobiti što više pouzdanih informacija, čitati nešto. Ali postoji vrlo malo knjiga i članaka o temi blizanaca. Trenutno, gotovo svi budući i uspješni roditelji blizanaca vjerojatno će se suočiti s nedostatkom informacija.

Pokušajte se upoznati s drugim roditeljima blizanaca (po mogućnosti ne s jednim parom, već s dva ili tri, razgovarati s njima i dojmiti se o svojim roditeljskim nalazima i izmišljanjima). Ali zapamtite - vaše iskustvo može biti sasvim drukčije, jer sva djeca su različita.

Liječnici se boje višestrukih trudnoća, jer se odnosi na visokorizične trudnoće. Ako je važno da ne biste dobili nepotrebne medicinske preporuke za reosiguranje, obratite se nezavisnoj (a ne zakonski odgovornoj za vas), tj. a ne liječnici okruga. Pokušajte otići na konzultacije s ocem djece kako bi lakše ostati mirno.

Prema kraju trudnoće, može postati fizički prilično teško - želudac je već vrlo velik, a senzacije mogu nalikovati akvariju pričvršćenom za tijelo. I vrlo malo ostaje u mjestu za hranu... Za sve to, važno je da ne izgubite tjelesnu kondiciju tijekom trudnoće. Čuvati se, ali ne ostati nepomično, pravilo je za buduću majku blizanaca. Može biti teško premjestiti, ali je apsolutno neophodno za vas i za male.

Posljednjih tjedana majku koja je trudna s blizancima treba pokušati na sve moguće načine iskrcati, pogotovo ako već postoji druga djeca u obitelji. Pretjerano umor u posljednjim tjednima može imati značajnu asteniju nakon porođaja - što je posve beskorisno. Pokušajte ozbiljno u posljednjim tjednima i danima prije poroda, prije spavanja za noć - to je vrlo korisno kada se rode bebe.

Rođenje i prvi put poslije

Priprema za rođenje blizanaca, možete se utješiti s činjenicom da je rođenje, zapravo, sama. Jednostavno, prvi će se roditi prvi (i naravno, teži - otvara rođendanski kanal), a nakon njega - drugi.

Scenariji djeteta blizanaca mogu biti vrlo različiti. Zabrinutost i bojazni prije porođaja je apsolutno normalna. Stručnjaci bi trebali biti što je više moguće unaprijed odabran i biti pristaše prirodnog porođaja.

Prevencija blizanaca je preporučljiva za preventivno "Cezar", i nakon svega, nakon cezariannog dijela, majke se čine teže oporavljati, a novorođenče će trebati puno truda. Dakle, carski rez treba dodijeliti na temelju stvarnih razmatranja, a ne iz reosiguranja. To su vaša djeca, i od samog početka potrebno je učiniti sve kako bi njihov izgled u svijet bio mekan.

Postoje, naravno, situacije u kojima se medicinska intervencija ne može izbjeći. U ovom slučaju, vrijedno je pokušati prihvatiti scenarij djetinjstva koji se dogodio, podsjećajući da nema slučajnosti ove veličine. Ono što se dogodilo dogodilo se.

Ako je žena sama rođena (iako s medicinskom intervencijom), ona dugoročno osjeća da je uspjela s nekim vitalnim, najvažnijim stvarima. Cezarej ostavlja druge senzacije povezane s neizvjesnošću, osjećaj neuspješnog pregleda. Osim, možda, u slučajevima kada je žena izvorno pristajalo na carski rez.

Vrlo mali blizanci

Za mnoge roditelje koji imaju samo dvije rođene djece, prvih nekoliko mjeseci svog života postaje najteže vrijeme. Pogotovo ako je to prvenac. Uostalom, potrebno je ne samo podučavati osnovne vještine roditeljske umjetnosti, već to učiniti dvostrukim glasnoćama. Potrebno je ne samo osjetiti želje svakog djeteta, već i ostvariti njihovu razliku.

Kada su dvoje novorođenčadi u rukama majke i tate, jedan od najmoćnijih faktora stresa, po mom mišljenju, jest da bebe žele mnogo istodobno. Na primjer, sisati, ili na ručkama, ili oboje poked (žao za prozu života). A neki roditelji, budući da nisu shvatili kako istodobno smiriti dva pushera, odbijaju dojiti, misleći da će život s bocom postati jednostavniji. Možda će biti tihi, ali pojavit će se i drugi problemi - primjerice alergije. Blizanci trebaju barem pokušati dojiti - tako da djeca rastu zdravije, a vi ćete imati više samopouzdanja.

Kako učiniti sve: pitanja pomoći i raspodjele pozornosti

Ako je barem jedna od beba rođena fizički oslabljena, bit će teško doći bez drugih ruku tijekom prvih mjeseci, iako je to moguće. Činjenica je da ako je jedna od beba problematična, kako bi ga "privukla" na normalnu razinu i zadržala dojenje za oboje, potrebno je više snage i pažnje od novorođene majke.

Nema vremena za poslovnu zabrinutost sve dok djeca malo ne odrastu i postaju neovisnija, a u kojem trenutku se to događa, vrlo ovisi o zdravlju i temperamentu blizanaca. Stoga je potrebno "delegirati", preraspodijeliti maksimalni posao i dobiti mehaničke asistente. Pored perilice, trebat će vam robotski usisivač i sušilica, procesor za hranu.

Ni u kom slučaju nemojte se opterećivati ​​glačanjem ili teškim kuhanjem - bolje se opustiti ili razgovarati s djecom. Da, i njezin suprug ne može se potpuno zaboraviti. Rođenje blizanaca je test za njega. Pronađite barem nekoliko minuta dnevno kako biste razgovarali ili samo sjedili pokraj vas. Djeca će odrasti, a vaš odnos treba ostati pouzdana.

Kako bi mama imala dovoljno snage da doji dojke, mora normalno jesti i piti, a barem dovoljno spavati. Ali s blizancima, jedenje i piće jednostavno ne mogu držati korak - jer zauvijek netko od djece treba nešto. A karusel "sisati-pee-sleep" nastavlja se dan i noć.

Rođenje blizanaca samo je slučaj kada se ne sramete kontaktirati svoje rođake i prijatelje za pomoć. Nigdje nije zapisano da se s malim blizancima morate nositi s vlastitim resursima. A postoje i rođaci koji sami nude pomoć, a ponekad čekaju da tražiš pomoć.

U idealnom slučaju, potrebna vam je posebna osoba koja će osigurati da je majka skrb dobro, redovito i pravilno hranjena (baka ili dadilja), jer sama majka jednostavno ne primjećuje da nije pila nekoliko sati. Dakle, "ne propustite" je potrebno odmah tri: majka i djeca.

Ako se ne očekuju pomoćnici, a tata mora ići na posao, sporo kuhalo i termo znoj (čajnik koji je uvijek vruće) može malo pomoći.

U hladnjaku bi trebala biti zdrava i svježa hrana - majka i njezina djeca neće moći ići u prvih tjedana, tako da tata ima veliki teret u ovom trenutku. Bilo bi lijepo uzeti odmor maksimalnog trajanja, a ne požaliti vrijeme ljetnih praznika.

Svi somatski poremećaji, mentalni i fizički kvarovi kod majki i djece najvjerojatnije su u prvih mjeseci, a njihov glavni uzrok smatra se nedovoljnom količinom pomoći, podrškom i osjećajem pouzdanog stražnjeg. Ako je tata kod kuće u vrijeme kada se život samo poboljšava nakon rođenja, mama će biti mnogo mirnija.

Blizanci i blizanci: trudnoća, porod i prvih mjeseci

"Kako se nosite?": Odgovorite na pitanja drugih

Šetnja ulicom s kolicima za blizance i privlačenje pozornosti gotovo je nemoguće. U većini pogleda bit će nešto poput praznovjernog užasa, i samo u nekom - užitak. Ali veća pažnja sama po sebi nije sve ugodno daleko.

U nekom trenutku u svom životu, blizanke 'majka i majka blizanaca imaju normalni roditeljski osjećaj da je to uvijek bio slučaj. Postupno trenirajte svoje vještine raspodjele pažnje između dvije bebe iz dana u dan, a počinje vam izgledati sasvim prirodno.

I na pitanje "Kako se nosite?" Želite odgovoriti "Obično, iako to nije lako." Samo u mjesecima života s blizancima, saznali ste da nisu svi ljudi, pa čak i svi roditelji.

da se razlikuju potrebe za kojima se djeca moraju ispuniti i tko može čekati;

čuti simultano molbe i signale dvoje djece;

moći čekati valove dječjeg krikovanja;

znati koga obratiti pozornost na prvo;

kako se smiriti i složiti s dvije bebe odjednom.

Odmah rastu dva

Starija djeca postaju vidljivija razlika u njihovim temperamentima i navikama. Jedno dijete iz blizanaca može značajno nadmašiti drugu u smislu razvoja. U pravilu, to je bilo prvi koji je rođen, ili najsnažniji blizanci.

Razlika između djece mora se razumjeti, formulirati i uzeti u obzir u obrazovanju. Nemoguće je očekivati ​​i zahtijevati od drugog djeteta da se razvijaju na tempo blizanca, to će samo smanjiti njegovo samopoštovanje.

Ako je jedna od djece zahtjevnija, on će privući pažnju roditelja. Dakle, morate biti posebno osjetljivi na želje drugog, tiše, osobito u prvim mjesecima života, kada djeca tek dobivaju na težini.

Ne pokušavajte staviti djecu na spavanje u isto vrijeme: ako se način ne sinkronizira u prvim mjesecima, najvjerojatnije djeca imaju različite biorhythme. Roditelji, naravno, mnogo su udobniji ako blizanci rade sve u isto vrijeme. Ali oni su različiti ljudi, a njihove se želje ne podudaraju.

Ako uspijete naučiti djecu da spavaju noću u isto vrijeme, to će uštedjeti mnogo energije. Ali ovo je "maksimalni zadatak", a "minimalni zadatak" je naučiti blizance da zaspaju sami, bez grudi u ustima i bolesti na putu na rukama.

Većina roditelja je udobnije hraniti djecu zauzvrat, ali neki vole hraniti dvoje odjednom, koristeći posebne jastuke za hranjenje.

preporuke

Ne biste smjeli misliti da ako se očekuje rođenje blizanaca, onda su zajamčeni problemi u porođaju ili zdravlju. To se događa vrlo različito.

Tijekom trudnoće pokušajte završiti sve slučajeve, dovršiti glavne projekte - u prvim mjesecima djeca će vam trebati sve vaše pažnje.

Pokušajte se upoznati s roditeljima koji imaju iskustva u podizanju blizanaca, gledaju svoje "know-how".

Pružite sebi najbolju moguću pomoć kod kućanstva.

U prvim mjesecima života najvjerojatnije će vam biti potrebna pomoć kod beba barem nekoliko dana u tjednu (ili nekoliko sati dnevno). Pokušajte to dogovoriti s rodbinom unaprijed ili pronaći pomoćnika.

Blizanci će vjerojatno trebati redovite tečajeve masaže, au budućnosti - pomoć logopeda. Pronađite stručne razvojne stručnjake s kojima ćete se konzultirati o bebama.

Ako vam je teško zapamtiti koja od djece jede, kako se razvija, kako uči vještine, bilježi ili govori na magnetofonu kako ne bi propustila važne trenutke i odgodu razvoja jedne od djece.