Kada se prijaviti za trudnoću? Razmotrite sve nijanse

Zasnivanje

Da biste shvatili kada se registrirate za trudnoću, morate znati zašto.

Trudnoća uopće proizlazi na različite načine. Jedna žena može imati problema s trudnoćom u prvom tromjesečju, a druga - u drugoj, a trećina uopće nema poteškoća.

Kako bi se spriječio razvoj fetalnih patologija od prvih tjedana trudnoće, potrebno je što prije vidjeti liječnika.

Nakon zatrudnjenja, žena obično to osjeća prije početka menstrualnog ciklusa. Međutim, svi testovi na trudnoći još uvijek ne daju pozitivan rezultat. Znakovi trudnoće nisu dovoljni da ginekolog odredi točno što se događa sa ženskim tijelom.

Tjedna od 1 do 7

U razdoblju od 1-4 tjedna trudnoće maternica se vizualno ne mijenja, stoga ginekolog može pripisati kašnjenju menstruacije drugim uzrocima: stresu ili hormonskoj neravnoteži.

Ultrazvuk može otkriti trudnoću vrlo rano, kada ginekolog još uvijek ne može ništa reći. Ali je li ključno dijagnosticirati trudnoću u prvim tjednima?

Ako u ranom razdoblju (1-7 tjedana) počinje odjeljivanje posteljice ili se pojavljuju drugi problemi koji ukazuju na nisku prilagodljivost embrija na budući život, onda je bolje da ga ostavite kakva jest.

Bolje je rađati zdravo dijete od bolesnika, s kongenitalnim abnormalnostima, sada. Majka priroda vodi brigu o zdravlju budućeg djeteta i sprječava rođenje djeteta za koje će život postati mučenje. Bez obzira na to koliko je tužno, to ne bi trebalo biti pristrano.

Tko će imati koristi od Viferona: svijeće tijekom trudnoće? Pročitajte ovdje.

I ovdje ćete se upoznati s simptomima propuštenog pobačaja.

Tjedan 7 do 12

Ako žena nije izgubila dijete prije 6-7 tjedana trudnoće, onda je vrijeme da se obratite ginekologu.

Do tog vremena maternica već raste u veličini, a embrij postaje održiviji. Ginekolog na osnovu pregleda maternice i mliječnih žlijezda čini dijagnozu: trudnoću.

Ako je buduća majka zabrinuta zbog boli, ima smeđe i krvavi iscjedak, onda je vrijeme za prvi ultrazvučni pregled. To će vam pomoći potvrditi ili isključiti ektopičnu trudnoću.

Nakon prvog posjeta ginekologu, ženama se daju brojni preporuke za testiranje i opći liječnički pregled.

Na temelju prvog pregleda, liječnik će donijeti zaključak o tome koliko je vjerojatnost pojave komplikacija tijekom trudnoće, kao i odrediti točniji datum i približan datum isporuke.


Obično je trudnica propisana folna kiselina, vitaminska i mineralna kompleksa kako bi isključila abnormalnosti u razvoju fetusa.

Država potiče registraciju trudnoće u ranoj trudnoći (do 12 tjedana) i obećava plaćanje jednokratne novčane naknade. Štoviše, neki vitaminski kompleksi mogu se izdati besplatno.

Ako nije sve dobro

Kada žena pokuša dugo ostati trudna, a ona to ne dobiva, ili se stalno pogađaju, registracija je poželjna od prvih znakova trudnoće.

U ovom slučaju, liječnici će pomoći zadržati trudnoću, bez obzira na to koliko je trajanje. Kako bi spasio dijete, buduća majka se šalje u bolnicu, gdje će biti pod stalnim nadzorom. U tom slučaju, propisajte lijekove koji smanjuju rizik od pobačaja.

Kasniju registraciju može donijeti mnogo neugodnih iznenađenja. To se posebno odnosi na žene s kroničnim bolestima ili bolestima koje ona ne zna.

Od 1 do 10 tjedana, dijete je najosjetljivije na posljedice bolesti koje njegova majka pati, jer do 10 tjedana nastaju svi vitalni organi i živčani sustav.

U ovom članku, saznat ćete je li moguće kupiti se za trudnice ili ne.

Ukupan iznos doplatka za ženu pri registraciji u ranoj trudnoći

Trudnica koja se prijavila u antenatalnoj klinici ili drugoj medicinskoj organizaciji (ustanovi) u ranoj gestacijskoj dobi (do 12 tjednih opstetrije), sukladno čl. 9 Federalnog zakona od 19. svibnja 1995. br. 81.-RZ "O državnim potporama građanima s djecom" ima pravo na dodatnu paušalnu isplatu na porodiljni doplatak. Od 1. veljače 2017. isplata je indeksirana za 5,4%, a sada iznosi 613 rubalja. 14 kopecka (za ženske studente upisane u redovno obrazovanje u obliku stipendije).

Plaćanje paušal u formuliranju trudnica prijavljenih na medicinske organizacije u ranim fazama koje poslodavac prilikom odlaska na porodiljni dopust (u suradnji s osiguranja porodiljnih naknada i rodiljnog dopusta), ili mjesto studiranja ili u službi stanovništva socijalne zaštite u mjestu prebivališta u obliku javno dobro.

Tko ima pravo na isplatu

Sadašnje zakonodavstvo uspostavlja širok raspon mogućih primatelja ove jednokratne pogodnosti:

 1. U obliku obveznog socijalnog osiguranja:
  • na zaposlene žene na koje poslodavac obavlja obvezne odbitke Fondu za socijalno osiguranje (FSS) za privremenu invalidnost i materinstvo;
  • (ili ukidanje aktivnosti kao pojedinacnog poduzetnika, a isto tako u obliku samozaposlene populacije - javni bilježnik, odvjetnik, privatna praksa itd.) ako su službeno priznate kao nezaposlene u roku od 12 mjeseci;
  • žene koje djeluju kao civilno osoblje ruskih vojnih jedinica u stranim zemljama.
 2. U obliku državne socijalne sigurnosti za trudnice:
  • kada studira puno radno vrijeme u strukovnim obrazovnim institucijama (studentice na sveučilištima, studiranje u znanstvenim ustanovama, organizacije osnovnog i dodatnog strukovnog obrazovanja);
  • kada prolaze vojnu službu u okviru ugovora (ili u drugim vrstama službi ekvivalentnih vojnoj službi).

Redoslijed registracije i potrebni dokumenti

U skladu s propisanim kategorijama primatelja, imenovanje i isplatu naknada može se izvršiti na mjestu registracije i obračunavanja naknada za trudnoću i porod:

 • kod poslodavca na mjestu rada;
 • u teritorijalnom tijelu Fonda socijalnog osiguranja, u kojem je poslodavac član ili je bio prije prestanka djelatnosti (likvidacija);
 • na mjestu studija u obrazovnoj organizaciji;
 • na teritorijalnom odjelu socijalne sigurnosti stanovništva (USZN) u mjestu prebivališta.

Prijava za isplatu naknada u ranoj trudnoći


Pri podnošenju zahtjeva za naknadu, žena mora dostaviti sljedeće potrebne dokumente:

 • zahtjev za isplatu doplatka (sastavljen kod kuće ili na mjestu registracije na modelu);
 • potvrda medicinske organizacije koja upućuje na točan gestacijski dob kada se registrira trudnica.

Vrijeme imenovanja i isplate naknada

Predviđena procedura za izdavanje paušalne naknade kada žena registrira trudnoću do 12 tjedana znatno ovisi o vremenu kada se odgovarajuću potvrdu od zdravstvene ustanove dostavi poslodavcu.

Maternity Payments

Naučili ste da ćete postati majka. Radujte se sa svime mojim srcem, jer možda nije ništa lijepo od ove vijesti. No, istovremeno, pokušajte ne zaboraviti na mnoga važna pitanja, uključujući financijske, koje su povezane s početkom ovog razdoblja. Jednom kada ste u "zanimljivom položaju", u 2018. imate pravo na nekoliko pogodnosti. Nadalje, svaki od njih će biti opisan dovoljno detaljno kako bi uklonio većinu pitanja koja mnogi dame neizbježno imaju.

Priručnik za ukrcaj na registraciju u ranoj trudnoći

Potrebno je pravodobno, bez odlaganja otići u zdravstvenu ustanovu - na konzultacije ili medicinsko središte koje ima dozvolu i pravo na upravljanje trudnoćom, s ciljem registracije, što će vam dati pravo na primanje prvih naknada.

Više informacija o ovoj vrsti plaćanja možete pronaći na stranici Doplate na ranoj datumu.

Da bi ostvarili koristi, moraju biti ispunjeni sljedeći uvjeti:

Za one koji rade, interno studiraju na besplatnoj ili plaćenoj osnovi ili u vojnoj službi, naknada se isplaćuje na mjestu rada, usluge i obuke.

Oni koji su bili prisiljeni podnijeti ostavku zbog:

 • Pojava bolesti koja otežava rad ili onemogućuje ostanak na određenom području (zbog neodgovarajućih klimatskih i drugih uvjeta, što je dokumentirano na cjelokupnom obrascu u medicinskoj ustanovi);
 • Bolest člana obitelji kojoj je potrebna njega ili prisutnost onesposobljenosti prve skupine (u oba slučaja potrebna vam je dokument medicinske ustanove);
 • Potreba za kretanjem izvan svog naselja u mjesto prebivališta ili novog supružnika.

Naknada se plaća na posljednjem mjestu rada, ako se početak rodiljnog dopusta odnosi na razdoblje unutar mjesec dana od otkaza.

Oni koji su pušteni iz sljedećih razloga:

 • Uslijedila je likvidacija tvrtke ili poduzeća u kojoj je žena radila;
 • Obustava rada kao IP-a;
 • Obustava rada odvjetnika, privatnih bilježnika i onih koji po zanimanju moraju proći postupak državne registracije.

Naknadu plaćaju službe za zapošljavanje u mjestu prebivališta ako žena dobije status službene nezaposlenosti najkasnije godinu dana od nastanka gore navedenih okolnosti.

Dokumenti za registracijske naknade

Potrebno je prikupiti sljedeće dokumente za primanje naknada za one koji su registrirani u prvih 12 tjedana trudnoće:

 • Putovnica ili drugi ID;
 • Potvrda zdravstvene ustanove u kojoj je žena registrirana u prvih 12 tjedana;
 • Izjava o potrebi dodjele naknada u propisanom obliku;
 • Pomoć od službe za zapošljavanje nezaposlenih;
 • Ovjereni izvadak iz radne knjige;
 • Potvrda iz okružnog ureda za socijalnu skrb u mjestu prebivališta trudnice s podacima o tome da nisu platili naknadu.

Upozorenje!

 • Za isplate putem FSS-a potrebne su kopije zajedno s izvornicima. Svi potrebni dokumenti mogu se poslati u okružni ured FSS poštom.
 • Za dobivanje naknada na poslu zahtijeva davanje potvrde od medicinske ustanove za registraciju, kao i izjavu.
 • Prilikom odlaska na mjesto rada ili boravišta supružnika potrebno je izdati potvrdu iz svoga rada i svjedodžbe o braku.
 • Kada napuštaš prebivalište iz medicinskih razloga, morate dati potvrdu od zdravstvene ustanove.
 • Kada se brinete za bolesnu rodbinu ili osobe s invaliditetom iz prve skupine, potrebno je osigurati medicinsku potvrdu o stanju pacijenta i dokumentima koji pokazuju vaš odnos.

Postupak za podnošenje zahtjeva za paušalnu svotu, ili gdje da donesu dokumente?

Pružanje dokumenata za primanje naknada nakon 12. tjedna od početka trudnoće. Nakon što ste pripremili sve što vam je potrebno, morate donijeti paket dokumenata za rad, na mjestu studija ili na teritorijalni odjel Fonda za socijalno osiguranje.

Pričekajte da odluka neće biti duga. Plaćanje se vrši u roku od 10 dana od datuma podnošenja potrebnih dokumenata.

Zatim imate pravo na isplatu za rodiljne nagrade (rodiljna plaća).

Naknada i plaćanje rodiljnog

Postupak za izračunavanje naknada do 1. siječnja 2013. bio je različit. Izračun prije tog razdoblja napravljen je ovisno o prosječnoj plaći koju je žena primila tijekom jedne godine. Sada, procijenjeni termin bio je 2 godine prije trudnoće. A sada razmotrimo korak po korak kako se rodiljna plaća izračunavaju na primjeru 2017. godine. Više informacija o razgraničenju i veličini plaćanja na stranici Veličina majčinstva.

Primjer izračuna porodnog dopusta

Djelatnik tvrtke "Gastronom" Petrova P.P. doveo je računovodstvo "bolesno", potvrđujući rodiljni dopust. Trajanje bolovanja je 140 kalendarskih dana (od 9. siječnja do 25. svibnja 2017.). Iskustvo osiguranja zaposlenik Petrova PP više od šest mjeseci. Prije toga, Petrova nije bila na odmoru "djeteta".

 • Razdoblje naplate bit će od 1. siječnja 2015. do 31. prosinca 2016. (731 kalendarski dan)
 • U tom razdoblju Petrova PP prikupljena je plaća u iznosu od 710.000 rubalja, uključujući: za 2015. - 380.000 rubalja; za godinu 2016. - 330 000 rubalja.

Zarada Petrova PP za 2015. i 2016. nisu prekoračili granične vrijednosti (670.000 rubalja i 718.000 rubalja). Stoga će izračun povlastica u cijelosti uzeti u obzir sva ta plaćanja.

Godine 2016., od 15. studenog do 5. prosinca (21 kalendarska dana) Petrova P.P. Primljene naknade za privremenu invalidnost. Stoga će trajanje razdoblja naplate biti (731 - 21) = 710 kalendarskih dana.

Prosječna dnevna plaća:

710 000 rub. / 710 dana = 1000 rubalja / dan

Petrova P.P. Naknada za majčinstvo u iznosu od:

1000 rubalja / dan × 140 dana = 140 000 rub.

Tko ima pravo na rodiljnu plaću?

Sljedeće kategorije žena mogu podnijeti zahtjev za naknadu:

 • radi i podliježe obveznom socijalnom osiguranju;
 • otpušteni i proglašeni nezaposleni kao rezultat likvidacije vaše tvrtke ili poduzeća. U roku od 12 mjeseci imate pravo naplatiti rodilištvo ako ste registrirani u centru za zapošljavanje;
 • studija u jednoj od obrazovnih ustanova na višoj, srednjoj i osnovnoj razini;
 • snosi vojnu službu u okviru ugovora ili je zaposlenik tijela unutarnjih poslova;
 • djeluje kao dio vojne formacije Ruske Federacije na teritoriju stranih država, a pravo na rodiljni dopust u ovom slučaju nije u suprotnosti s međunarodnim ugovorima;
 • PI (pojedinačni poduzetnik). U tom slučaju moraju biti ispunjeni uvjeti sudjelovanja u BC (dobrovoljnom socijalnom osiguranju) za pojedine poduzetnike u FSS (socijalnog osiguranja) i plaćanje premije osiguranja najmanje 6 mjeseci.

Datumi primanja paušalnog doplatka za majčinstvo

Godišnjom gestacijskom dobu od 30 tjedana (s višestrukom trudnoćom od 28 tjedana) morate se obratiti zdravstvenoj ustanovi u kojoj ste registrirani za bolovanje (radnu dozvolu), a zatim ga predstaviti na poslu u svrhu koristi. Morate platiti u roku od 10 dana nakon što pošaljete potrebne dokumente. Pročitajte više o datumima ovdje.

Koji su dokumenti potrebni za stjecanje porodiljnog doplatka?

Ako imate pravo na naknadu, morate prikupiti sljedeće dokumente:

 • Bolnica koju izdaje liječnička ustanova u kojoj je žena registrirana, pružena je na početku tridesetog tjedna trudnoće (28. je za višestruku trudnoću);
 • Ako je za posljednje razdoblje bilo više radnih mjesta, plaćanje rodiljnog obveznika vrši se na mjestu posljednjeg, potrebno je potvrditi da se nikakva isplata nije izvršila drugdje;
 • Zahtjev za imenovanje naknada;
 • Kada je otkazan kao posljedica likvidacije tvrtke, isplata za majčinstvo vrši služba socijalne skrbi, pod uvjetom da se registrira kod službe za zapošljavanje i dostupnost svjedodžbe o tome (u ovom će slučaju biti 628,47 rubalja mjesečno);
 • Ako poslodavac ne može platiti naknadu, plaća ga osiguravajuće društvo, ime koje možete vidjeti na MHI politici.

Naknada rodiljnih naknada za pojedine poduzetnike

Izračun koristi za pojedine poduzetnike događa se u slučaju plaćanja premije osiguranja za proteklu godinu prije početka rodiljnog dopusta (BIR). Iznos naknade odnosi se na veličinu minimalne plaće.

Za plaćanje rodiljnog dopusta, morate osigurati:

 • Primjena IP u FSS Ruske Federacije s zahtjevom za imenovanje priručnika o BiR
 • Bolesti

Koje pogodnosti mogu očekivati ​​nezaposleni?

Isplate majci za nezaposlene nisu izvršene, osim u slučajevima kada je otkaz rezultat likvidacije poduzeća (poduzeća) ili ako žena redovno studira u visokoškolskoj ustanovi višoj, srednjoj i osnovnoj razini (korist u ovom slučaju jednaka je stipendiji i plaća ga obrazovna ustanova),

Nezaposlenici ne primaju isplate u vezi s registracijom u ranoj gestacijskoj dobi. Iako se u različitim regijama može osigurati njihova plaćanja. Na primjer, u Moskvi, pri registraciji (do 20 tjedana), žena registrirana u Moskvi prima paušalnu isplatu, koja vrijedi i za ne-radnike.

Prednosti nakon porođaja

Kakva sreća. Sve se dogodilo i ti si sretna majka. Opet, veliki razlog za radost. I tijekom tog razdoblja možete očekivati ​​i različite pogodnosti.

Jednokratna naknada za porod

Paušalni iznos za rođenje djeteta od 1. veljače 2018. - 16.759,09 rubalja. Na rođenje nekoliko djece, doplatak se dobiva za svakog pojedinca. Nažalost, rođenje mrtvog djeteta nije isključeno, au tom slučaju se ne vrše plaćanja. Ovo doplatak može primiti ne samo majka, već i otac ili bilo koja osoba koja zamjenjuje roditelje.

Ako imate pravo na naknadu, morate prikupiti sljedeće dokumente:

 • Potvrdu poslodavca da je paušalna naknada drugom roditelju neplaćena, kao i potvrda centra za zapošljavanje o statusu nezaposlenih od nezaposlenog roditelja;
 • Pomoć matičara;
 • Djetetov rodni list.

Ako su oba roditelja nezaposlena, plaćanje paušalnog iznosa za rođenje djeteta vrši se u područnom uredu za socijalnu skrb nakon dostave dokumenata:

 • Pomoć matičara;
 • Rodni listovi djeteta;
 • Radne knjige, u kojima postoje zapisi o otkazu, za one koji još nisu radili, prezentiranje diplome ili potvrde.

Mjesečne naknade za skrb o djeci do 1,5 godina

Mjesečna naknada za skrb o djeci do 1,5 godina iznosi 40% prosječne plaće tijekom prethodnih dviju godina. Osoba koja neposredno brine za dijete ima pravo na naknadu, a to može biti bilo koja članica obitelji.

Minimalna mjesečna isplata za brigu o prvom djetetu od 01.02.2018. Iznosi 3142,33 rubalja. - bez radnog vremena i 3788,33 rubalja. - radi, za drugu i sljedeću djecu - 6,284,65 rubalja. Maksimalni doplatak za dijete do 1,5 godina 2018. godine iznosi 24.536,55 rubalja.

Dokumenti potrebni za primanje povlastica

 • Prijava za naknade;
 • Kopija rodnog listića djeteta (ako postoji još jedno dijete, potrebno je kopirati i njegov rodni list);
 • Potvrda poslodavca o nedostatku drugog roditelja za rodiljni dopust i neplaćanje mjesečne naknade za skrb o djeci;
 • Kopija bolovanja za trudnoću.

Ovi dokumenti se dostavljaju poslodavcu.

Prilikom primanja naknade preko tijela socijalne sigurnosti, morate osigurati sljedeće dokumente:

 • Zahtjev za imenovanje naknada;
 • Djetetov rodni list, ako postoje i druge djece - rodne potvrde i njih;
 • Pomoć od centra za zapošljavanje o neplaćanju naknada za nezaposlene od strane nezaposlenog roditelja;
 • Potvrda s radnog mjesta drugog radnog roditelja da nije primio nikakvu korist;
 • Zapisnik o zapošljavanju, u kojem se nalazi zapis o otkazu;
 • Kopija naloga o odobrenju dopusta za skrb o djetetu do 1.5 godina (za one koji su otpušteni tijekom razdoblja dopusta iz likvidiranih poduzeća).

Primjer izračuna dopusta za brigu o djeci do 3 godine

Od 25. svibnja 2017, Petrova P.P. Potrebno je dopustiti skrb za dijete do 3 godine starosti, za koju će se plaćati mjesečna pomoć do dobi od 1,5 godina.

Razdoblje obračuna bit će ista kao u gornjem primjeru, od 1. siječnja 2015. do 31. prosinca 2016., 710 kalendarskih dana (razdoblje privremene invalidnosti na kraju 2016. ne uzima se u obzir).

Zarada za 2 kalendarske godine - 710.000 rubalja.

Tako će mjesečni doplatak za brigu o djetetu ispod 1,5 godina biti:

710 000 rub. / 710 dana x 30.4 dana x 40% = 12.160 rubalja.

Koji je najbolji trenutak za registriranje za trudnoću?

Žena koja se priprema da postane majka, trebala bi biti svjesna svoje odgovornosti za zdravlje djeteta. Neki pristupaju tom trenutku ozbiljno, pa čak i prije trudnoće posjećuju liječnika, planirajući zamisliti i prolaziti potrebna ispitivanja koja potvrđuju zdravlje roditelja. Drugi se registriraju već trudni. Kada je to bolje?

Zašto se moram registrirati?

Obično će žena saznati o trudnoći u razdoblju od 6-11 tjedana. U razdoblju prvog posjeta ginekologu od nje će se tražiti da se formiraju, nakon što se uskrsnu da se registriraju za trudnoću. To se može obaviti u bilo kojoj antenatalnoj klinici kojoj je pacijent pričvršćen - na mjestu stanovanja ili rada, gdje će biti prikladnije. Nije potrebno odabrati kliniku u kojoj je žena redovito promatrana, iako bi se u ovom slučaju olakšalo liječnicima da se upoznaju s pacijentovom karticom, saznaju o prisutnosti kroničnih bolesti i liječenju.

Prema zakonu Ruske Federacije, žena ima pravo dobiti besplatnu medicinsku skrb za sva 9 mjeseci nošenja bebe, bez obzira je li registrirana na LCD zaslonu tijekom trudnoće ili ne. No, rutinski posjet ginekologu, dostava odgovarajućih testova, redovito i sustavno praćenje razvoja fetusa pomaže u izbjegavanju mnogih problema i otkrivanju bilo kakvih abnormalnosti.

Medicinsko savjetovanje stručnjaka potrebno je za ženu tijekom trudnoće, počevši od ranijih uvjeta.

Zbog svoje lijenosti ili nepismenosti, neke žene odbijaju se registrirati na LCD zaslonu, kako ne bi gubilo vrijeme dok prolaze liječnici i prolaze testove. Nema zakona koji zahtijevaju od vas da to učinite. U međuvremenu, rana registracija u klinici ima svoje prednosti i za majku i za bebu (u većoj mjeri):

 1. Na početnim datumima položeni su važni sustavi i organi djeteta. U tom razdoblju važno je promatrati liječnika i slijediti njegove preporuke o prehrani, uzimanju vitamina itd.
 2. S početkom trudnoće, imunološki sustav se smanjuje, kronične bolesti koje mogu utjecati na zdravlje fetusa su pogoršane. Ginekolog će moći ispraviti bilo kakvu bolest.
 3. Izjava o početnim uvjetima povećava šanse za siguran tijek trudnoće. Ali u sljedećim mjesecima važno je promatrati razvoj fetusa, moguća odstupanja u njegovu razvoju.
 4. Pomoću analiza utvrđuje se da li trudna majka pripada bilo kojoj rizičnoj skupini koja komplicira porođaj.
 5. Također su dostupne i financijske koristi od prijevremene registracije. Ako je žena registrirana kod liječnika prije 12. tjedna trudnoće, ima pravo na jednokratno plaćanje (nakon isporuke). Iznos je simboličan - nešto više od 600 rubalja, ali plaćanje jamči država.

Koji se tjedan najbolje registrirati?

Svaka žena odluči za sebe kada prvi put vidi liječnika o upravljanju trudnoćom. Svi pojedinačno. Prvo, neće sve buduće majke istodobno saznati o njihovoj situaciji. Neplanirana djeca mogu proći nezapaženo, a tek nakon dugog kašnjenja i promjena općeg stanja žene počinje razmišljati o mogućoj trudnoći.

Strogi maksimalni i minimalni uvjeti nisu propisani nigdje, no postoje:

 1. Idealno se registrirajte prije 12 tjedana. U ovom trenutku započinju prva važna istraživanja: testiranje i provođenje postupaka koji prate zdravlje djeteta.
 2. Rok za prijavu - 30 tjedana. Tada je došlo do rodiljnog dopusta, a žena još uvijek uspije izdati sve potvrde i proći kroz neka istraživanja.

Povlačenje s putom u ginekolog ne vrijedi, ali je li potrebno žuriti da se registrirate? Možete organizirati sve potrebne dokumente i dobiti liječnički savjet puno prije "optimalnog" 7-12 tjedana, iako je u ovom trenutku dovoljno konzultirati liječnika opće prakse i ginekologa. To je osobito važno kada liječnik vodi pacijenta tijekom faze planiranja i pažljivo prati njezino zdravlje. Za svaki pojam postavljanja postoje preporuke.

Prijava do 6-7 tjedana

Registrirajte se kao buduća majka na LCD zaslonu tijekom razdoblja od 1 do 4 tjedna nakon opstetrije, zbog nekoliko razloga. Do prvog kašnjenja, teško je dijagnosticirati pojavu trudnoće, kako ženi tako i ginekologu. Vizualno se maternica ne mijenja. Utvrditi prisutnost embrija je moguće samo uz pomoć ultrazvuka. Ako je žena došla liječniku u ovom trenutku, može napisati znakove zanimljive situacije na hormonskoj neravnoteži.

Rana registracija je sasvim prihvatljiva, ali nema smisla istjecati tek nakon što vidite dvije trake na testu. Ginekolozi ne preporučuju prijavljivanje do 6 tjedana tijekom tog razdoblja vjerojatnost spontanog pobačaja je visoka. U slučaju razvoja nekih patologija dolazi do prirodne selekcije. Ponekad, na preporuku liječnika u ovom trenutku, nema pomoći u očuvanju: vjeruje se da je bolje roditi kasnije, ali zdravo dijete. Ponekad su u potpunosti odbijene registracije za kratko razdoblje, tvrdeći da se pobačaj može dogoditi. No, potvrdite trudnoću ultrazvukom.

Postoje situacije kada se buduća majka prati od 5 tjedana. Teški slučajevi uključuju:

 • povijest pobačaja;
 • ozbiljne kronične bolesti;
 • starost od 35 godina i više;
 • nepovoljni radni uvjeti za žene.

Prijava od 6-7 do 9 tjedana

Ako se trudnoća normalno odvija, žena je dosegla sedam tjedana ili više, bila je uvjerena u svoju poziciju uz pomoć analize ljekarni i došla do specijalista za konzultacije, on ne bi imao razloga odbiti registraciju. Dijagnoza je jednostavnija. Ako želite, žena može ići na privatne klinike i pobrinuti se za trudnoću uz pomoć krvnih testova (za hCG razinu) i ultrazvukom. S tim dokumentima, onda dođite na antenatalnu kliniku.

Trajanje od 7-9 tjednih opstetrije pogodno je za prvi posjet ginekologu. Ženama će biti dodijeljena potrebna ispitivanja koja uključuju:

 • opći urin, izmet i krvni testovi;
 • određivanje Rh faktora;
 • hepatitis test;
 • screening za sifilis;
 • moždani udar;
 • krvna biokemija;
 • bakposev urin na skrivenim bakterijama;
 • EKG, itd.

Od sada (6-9. Tjedna), žena može početi obavljati prisilni pregled liječnika, pored ginekologa. Vrijeme dopušta, nema smisla trčati, a sljedeći stručnjaci trebaju proći kroz oko 12-20 tjedana:

 • Vaš obiteljski liječnik;
 • oftalmolog;
 • nauka;
 • Stomatolog (terapeut);
 • endokrinolog (ne uvijek).

Registracija od 9. do 12. tjedna

U ranoj fazi moderne medicine može identificirati genetsku patologiju fetusa. Zbog toga je liječenje počelo na vrijeme. Prva anketa, takozvani screening, ima za cilj ponuditi pobačaj u slučaju negativnih rezultata. Vrijeme testiranja propisuje ginekolog, no ako su trudnice izložene riziku, pregled se provodi na 10-12 tjedana. Ako se registrirate prije tog datuma, postoji mogućnost da dijagnosticira patologiju na vrijeme i poduzmete gore navedene mjere. Žene koje nisu registrirane na LCD zaslonu mogu također napraviti screening, ali uz naknadu, u privatnim klinikama.

Rok od 12 tjedana je približan kraj prvog tromjesečja. Vjeruje se da pobačaj nastao zbog medicinskih razloga tijekom tog razdoblja ne predstavlja prijetnju zdravlju majke.

Kada se prvi posjet ginekologu dogodi tijekom 9 tjedana, stručnjak može napraviti dijagnozu na temelju pregleda maternice i žlijezda mliječnih žlijezda. Također, buduća majka šalje se ultrazvuku kako bi uklonila ektopičnu trudnoću i napravila potrebna mjerenja fetusa. U 10-12 tjednu opstetrije nije prekasno da se registrira. Prenatalna dijagnoza će se provesti u cijelosti.

Postupak registracije na LCD zaslonu

Trudnica ima pravo primijeniti ne samo na gradsku polikliniku na mjestu registracije, već i na druge osobe - po volji. Zgodna lokacija - važan kriterij, budući da liječnici moraju redovito ići redovito. Osim toga, možete odabrati "svog liječnika", prijatelja ili na preporuku, i registrirati se u njegovoj klinici. Prije nego što se prijavite za ginekologa, morat ćete priložiti LCD - unijeti certifikat zdravstvenog osiguranja i putovnicu, napisati izjavu.

Državni poliklinici rade prema principu distrikta, pri čemu svaki liječnik ima određeno područje. Trudnica poslana "njezinom" liječniku. No, može samostalno izabrati ginekologa i pratiti ga (uz suglasnost liječnika). Pacijent ima pravo promijeniti liječnika tijekom trudnoće u slučaju nedostatka razumijevanja i drugih razloga.

Kada ginekolog izvodi primarni pregled, žena ponovno piše izjavu (adresiranu na glavu LCD-a), a ginekolog dobiva ambulantnu karticu koja se pohranjuje u njegovu uredu. Važno je sakupiti anamnezu, saznati koje su bolesti (nasljedna i kronična) u budućnosti majke, da li su u prošlosti bilo problema s upravljanjem trudnoćom (pobačaji, pobačaji) i tako dalje. Žena prilaže potrebne dokumente i njihove kopije na karticu:

 • putovnica;
 • OMS pravila koja daju pravo na besplatnu medicinsku njegu;
 • kartica mirovinsko osiguranje SNILS.

Koliko često trebam posjetiti liječnika?

U ginekološkom uredu u kojem žena ide, nalazi se kartoteka u kojoj su pohranjene sve ambulantne kartice trudnica. Liječnik također prati, na računalnoj bazi, kada i koji pacijent stigne na recepciji. Ako nema odstupanja, potrebno je svakog 2-3 tjedna posjetiti ginekolog. Osim toga, redovito se podvrgavaju testovima (krvi, urinu), prolaze stručni savjeti.

Situacija je komplicirana mogućom nekompatibilnosti faktora Rhesusa majke i djeteta, pa je potrebno donirati krv kako bi se odredila protutijela barem jednom mjesečno (jednom svaka 4-2 tjedna ovisno o razdoblju). Buduća majka će morati trčati, ali sve je učinjeno za zdravlje djeteta i ženu. Što je prije moguće dijagnosticirati mogući problem, to će prije biti otklonjen.

Ako trudna osoba neće biti registrirana

Ponekad se to događa tako da se žena ne svjesno registrira u klinici i posjeti liječnika neposredno prije ili tijekom porođaja. Trudnoća može dobro napredovati, a dijete će se roditi zdravo. Ali ako postoje problemi koji dovode do spontanog pobačaja ili patologije fetusa, nitko ne može reći trudnici da djeluje. Takvo neprilagođivanje u odnosu na njihovo zdravlje i zdravlje djeteta je ispunjeno posljedicama.

Ne prijavljivanjem države nema pravo kazniti nikakvu novčanu kaznu niti prijedlog. Žena se kažnjava, lišena pravovremene medicinske skrbi, dijagnostici, podršci. Čak i ako se trudna majka osjeća sjajnom i već ima iskustva u porođaju, preporučuje se podvrgnuti planiranim studijama. Nitko ne može predvidjeti kako će trudnoća nastaviti. Ako se "zanimljiva pozicija" potvrdi (barem testom), ali registracija otežava odlazak ili druge razloge, može se ispitati malo kasnije.

Optimalno "jedno" vrijeme za registraciju ne postoji. Svaka žena odlučuje za sebe koliko je to prikladno za nju. U kratkom vremenu ginekolog može odbiti registraciju i zakazati drugi termin nakon par tjedana u slučaju trudnoće. Preporuča se registrirati se u 1. trimestru, budući da se tijekom tog razdoblja provode sva potrebna primarna istraživanja.

Naknada za majčinstvo u 2018. godini

Maksimalni iznos rodiljnog doplatka u 2018. godini iznosi 390.919 rubalja (pri rođenju dvije ili više djece). Minimalna veličina je 43616 rubalja. Rodiljne naknade plaćaju se dan nakon imenovanja plaća.

Federalni zakon br. 81-FZ "O državnim potporama građanima s djecom" utvrđuje sljedeće vrste državnih naknada:

Uz prednosti navedene u Federalnom zakonu br. 81-FZ "O državnim prednostima građana s djecom", postoje dodatne regionalne mjere za potporu obitelji s djecom.

Naknada za majčinstvo u 2018. godini

Pravo na rodiljni doplatak ima:

 • žene koje podliježu obveznom socijalnom osiguranju u vezi s majčinstvom (rad na temelju ugovora o radu);
 • žene otpuštene u vezi s likvidacijom organizacije;
 • redoviti studenti;
 • žene koje obavljaju vojnu službu prema ugovoru;
 • žene koje usvajaju dijete mlađe od tri mjeseca i pripadaju gore navedenim kategorijama.

Rodiljni dopust traje 140 kalendarskih dana u slučaju nekomplicirane jednostruke trudnoće, 156 kalendarskih dana u slučaju složenih poroda i 194 kalendarska dana za rođenje dvoje ili više djece.

Naknada za majčinu obračunava se i isplaćuje ukupno za cijeli godišnji odmor, bez obzira na broj dana koji su stvarno bili korišteni prije rođenja. Ako vi, na rodiljnom dopustu, nastavite raditi, iznos doplatka ne smanjuje se.

Web mjesto ima besplatni kalkulator dopuštenja za BiR

Radne žene koje podliježu obveznom socijalnom osiguranju, novčana naknada je postavljena na 100% prosječne zarade. Zarada se broji u dvije kalendarske godine koje prethode godini uzimanja rodiljnog dopusta.

Prilikom izračuna naknada za porodiljski dopust u 2018. godini uzima se u obzir dohodak za 2016. i 2017. godine.

Prema članku 14. federalnog zakona 255-FZ, au skladu s propisima Ruske Federacije o porezima i naknadama, za svaku godinu možete uzeti u obzir samo više od određenog iznosa. Dakle, za 2016. godinu, možete uzeti u obzir najviše 718.000 rubalja, a za 2017. godine možete uzeti u obzir najviše 755.000 rubalja.

Dakle, za žene koje idu na porodiljni dopust 2018. godine, iznos rodiljnog doplatka za 140 dana ne može biti više od 282,107 rubalja, za 156 dana za komplicirana rođenja - ne više od 314,347 rubalja i za 194 dana bolovanja zbog trudnoće i majčinstva kod rođenja, blizanaca ili tripleta - ne više od 390 919 rubalja.

Istodobno, maksimalni iznos naknade za majčinstvo ne ovisi o kvartalnim koeficijentima. I u Moskvi iu Arktičkom krugu, maksimalna naknada je jednaka.

Žena koja ima radno iskustvo kraće od šest mjeseci plaća se naknada za rodiljnu naknadu u iznosu minimalne plaće (MW) za svaki mjesec odmora. Od 1. siječnja 2018, minimalna plaća je 9489 rubalja mjesečno. Razdoblje osiguranja obuhvaća sva razdoblja tijekom kojih je zaposlenik bio podvrgnut obveznom socijalnom osiguranju u slučaju privremene invalidnosti iu vezi s majčinstvom.

Ako osiguranik radi za više poslodavaca, priznaju se prihodi od svih poslodavaca, ali naknade se isplaćuju za jedan od zadnjih radnih mjesta ili za svaki posao, potražite svoju mogućnost u članku "Neovisni izračun porodiljnog dopusta 2018. godine ”. Ako radnik želi primiti punu naknadu na jednom mjestu, potrebno je dvije godine izdati potvrdu o prihodu od drugih poslodavaca i potvrdu kojom se navodi da korist tih poslodavaca nije uspjela.

Naknada za porodiljstvo određuje poslodavac u roku od 10 dana od dana dostave svih dokumenata, a plaća se sljedećeg dana nakon imenovanja plaće.

Ako poslodavac ne može platiti naknadu za rodiljni život (nema novca na računu), prednost plaća teritorijalno tijelo osiguravatelja (vidi ime osiguravajućeg društva na OMS politici).

Dokumenti za izračun naknade za porod

 • potvrda o invalidnosti;
 • zahtjev za dopust;
 • potvrdu o visini zarade od drugog posla, ako je to bilo u prethodne dvije godine;
 • zahtjev za zamjenu računovodstvenih razdoblja, ako je potrebno.

Odbitak u vezi s likvidacijom organizacije

Počevši od 1. veljače 2018., odgodu porodiljske i majčinske svote zbog likvidacije organizacija postavljen je na 628 rubalja 47 kopecka mjesečno, a plaća ga socijalno osiguranje (OSSN). Za to je potrebno u roku od 12 mjeseci od dana otpuštanja prijaviti se u centar za zapošljavanje i dostaviti sljedeće dokumente tijelima socijalne sigurnosti:

 • zahtjev za rodiljne naknade;
 • potvrda o invalidnosti;
 • izvadak iz povijesti zapošljavanja zadnjeg radnog mjesta, ovjeren na propisani način;
 • potvrda državne službe za zapošljavanje o priznavanju nezaposlenih.

Ako žena podnosi zahtjev za pružanje pomoći agenciji za socijalnu sigurnost ne u mjestu prebivališta (mjesto stalnog boravka), već na mjestu prebivališta, morate također osigurati potvrdu USSP-a u mjestu stanovanja da se nikakva naknada ne dodjeljuje.

Doplatak za redovite studente

Učenik s punim radnim vremenom ima pravo na porodiljni doplatak, bez obzira radi li se o naknadi ili besplatno.

Studenti dobivaju prednost na mjestu studija u iznosu stipendija (za svaki mjesec invaliditeta). Obračun i plaćanje se vrši u roku od 10 dana od dana dostave dokumenata.

Da biste primali pogodnosti, morate poslati zahtjev i potvrdu medicinske organizacije.

Ukupna svota za žene koje su se registrirale kod medicinskih organizacija u ranoj fazi trudnoće

Pravo na paušalni dodatak uz porodiljni doplatak daju se ženama koje su registrirane prije dvanaestog tjedna trudnoće.

Paušalni iznos za žene koji su se prijavili kod medicinskih organizacija u ranoj fazi trudnoće od 1. veljače 2018 je 628 rubalja 47 kopecks.

Bilo koja od prednosti može se dobiti za cijelo razdoblje podnošenjem zahtjeva najkasnije 6 mjeseci od kraja relevantnog razdoblja.

Možete postaviti svoje pitanje. Obrazac za pitanja u nastavku.

Kada se prijaviti za trudnoću

Trudnoća je čitava "znanost". Toliko različitih nijansi u kojima se tako lako zbuniti ili propustiti nešto važno. Na primjer, registracija. Svatko zna da trudnice moraju ići liječniku i registrirati se. Ali kada je najbolje to učiniti - mišljenja se razilaze. Uostalom, netko općenito ne namjerava otići do liječnika do kraja trudnoće, dok će drugi, uz pomoć ginekologa, osigurati da se mali muškarac naselio u trbuhu, a tu su i oni koji se praktično "kreću" u antenatalnu skrb za cijelo razdoblje trudnoće.

Nemojmo žuriti do krajnosti i trijezno raspravljati o pitanju prijave za trudnoću.

Zašto se moram registrirati za trudnoću?

Glavni argument u prilog pravovremene registracije trudnoće ključ je zdravlja budućih majki i njezine bebe. U prvom tromjesečju trudnoće nastaju gotovo svi organi fetusa. A ako žena ima bilo kakve abnormalnosti u zdravstvu, onda to može biti iznimno negativno odraženo na njezinu budućem djetetu. No, s pravodobnom dijagnozom bolesti - postoji svaka prilika za bijeg od mnogih problema. Već na prvom pregledu najranije, liječnik može utvrditi mogući tijek trudnoće. Od samog početka "zanimljive situacije" vrlo je važno proći sve potrebne ispite:

 • Određivanje tipa krvi i Rh faktora;
 • Potpuna količina krvi;
 • Analiza mokraće;
 • Bakterijska kultura urina;
 • Screening za HIV, sifilis;
 • Dijagnoza virusnog hepatitisa B;
 • Citološki razmaz;
 • Prvi ultrazvuk.

Također, liječnik će mjeriti krvni tlak, težinu, veličinu zdjelice. Nakon prikupljanja svih podataka, on će odrediti ili opovrgnuti svaku skupinu rizika, odrediti razdoblje trudnoće i procijenjeni datum rođenja.

Osim toga, prilikom registracije dobit ćete mjenjačnicu i rodni list, koji će vam biti potrebni prilikom ulaska u bolnicu. Tijekom cijele trudnoće informacije o njenom tečaju, rezultatima testova i pregleda bilježe se na mjenjačnici. Vaši osobni podaci i sve pojedinosti o povijesti bit će zabilježene na vašoj individualnoj trudnoj kartici.

Kada se moram registrirati?

Optimalno vrijeme za registraciju je od 7 do 12 tjedana. Liječnici to prije ne preporučuju, čak i ako je vaša trudnoća potvrđena. Do 8 tjedana postoji velika vjerojatnost proizvoljnog pobačaja. I iako praksa pokazuje da od prvih tjedana žena pokušava spasiti željeno dijete, još je bolje da se u potpunosti pouzdaju u majčinu prirodu. I nakon 8 tjedana, sigurno možete nastaviti s isporukom svih potrebnih testova i pregledati ih pravi liječnici. Prvi ultrazvuk obično se propisuje u 11 tjedana, a zatim staviti ženu na račun. Usput, prema ruskom zakonodavstvu, žena koja se prijavila za trudnoću do 12 tjedana plaća se paušalni iznos (od 1. siječnja 2012. godine, veličina 465,20 rubalja).

Kako se registrirati?

Trebate samo doći u bilo kakvu antenatalnu kliniku s putovnicom i politikom obveznog zdravstvenog osiguranja (nije istekla!) I napisati prijavu upućenu upravitelju. U isto vrijeme, vaša dozvola boravka nije važna. Može se vidjeti u bilo kojoj medicinskoj ustanovi u našoj zemlji. Ako se registrirate na LCD zaslonu, a ne u prebivalištu, trebat ćete izvući izvučnicu iz ambulantne kartice i potvrdu o uklanjanju registra u prevencijskoj klinici u mjestu prebivališta. Također imate punu mogućnost da se promatrate u bilo kojoj plaćenoj klinici, koja bi svakako trebala dati zamjensku karticu s kojom ćete roditi 20-22 tjedna trudnoće.

Trudnoća nije samo užitak nego i puno briga. Sigurni smo da ćete se nositi sa svime i roditi snažnu zdravu bebu! Sretno!

Korisni savjeti

Ovaj odjeljak sadrži materijale o najrelevantnijim pravnim situacijama koje se susreću u svakodnevnom životu: savjete o primjeni postojećih zakona i novih zakona, preporuke za ispunjavanje obrazaca dokumenata i kontroverznih pravnih pitanja.

Doplatak za majčinstvo >>

Ova dječja naknada plaća se ženama na porodnom dopustu. Naknada se isplaćuje ukupno za cijelo razdoblje odmora. Za radne žene, iznos rodiljnog doplatka je 100% prosječne zarade.

Jednokratna mirovina >>

Naknada za porođaj plaća se jednom od roditelja. Plaćanje vrše poslodavac na mjestu rada ili tijela FSS u mjestu prebivališta. Veličina ovog djeteta koristi od 1. veljače 2017 je 16.350 rubalja 33 kopecks

Doplatak za brigu o djeci >>

Ova dječja naknada plaća se jednom od rođaka koji se zapravo brinu za dijete. Iznos naknade iznosi 40% prosječne zarade. Prilikom radnog odnosa tijekom izvanrednog odlaska djece ili kod kuće, ostaje pravo na naknadu

Odbacivanje po vlastitom nahođenju >>

Kad odbacuje po volji, zaposlenik se primjenjuje na poslodavca s pismom ostavke. U pravilu, zaposlenik mora obavijestiti upravu o otkazu najkasnije dva tjedna. Ovo razdoblje može se smanjiti ugovorom s poslodavcem. Možete podnijeti ostavku po volji, dok je na odmoru ili na bolovanju.

Koliko dugo morate registrirati?

Kada je bolje da se registrirate za trudnoću

U kojem se razdoblju trudnoće morate registrirati kod ginekologa - ovo je pitanje vrlo važno. Za neke, dugo očekivane i željene trudnoće, za nekoga dolazi vrlo neočekivano. Ali u svim slučajevima, u vrijeme otkrivanja određenog položaja, ogromna odgovornost pada na ženu da nosi i da roditi zdravo, punopravno dijete. Naravno, prvi pomoćnici za nas u ovom su liječnici. I to je da stručnjaci ženske konzultacije trebaju kontaktirati za trudnoću. Mnogi, posebno oni koji se prvi put suočavaju, zabrinuti su za pitanje kada se, po zakonu, trebate registrirati za trudnoću u predškolskoj klinici. Nema sumnje da je potrebno oblikovati se. Bez posjećivanja stručnjaka, nećete dobiti zamjensku karticu i rodni list. Što je, pak, neka vrsta prolaza u rodilištu.

Pa ipak, u koje vrijeme je bolje da se registrirate s liječnikom za promatranje? Optimalno vrijeme za registraciju trudnice je 8-10 tjedana. Prije toga, vjerojatnost pobačaja - spontani pobačaj. Prolaziti kroz sve testove, razne medicinske preglede i na kraju saznati da je sve uzaludno - nitko ne želi.

S druge strane, prema nekim liječnicima, prije što se buduća mama pregleda, to je vjerojatnije da spasiti trudnoću i zdravo dijete. Stoga, ako se prijavite na ranije datume, onda morate, naravno, biti prihvaćeni. U najmanju ruku se savjetuje liječnik radi potvrde početka trudnoće.

Činjenica da se koncepcija dogodila, na prvom mjestu, kaže nedostatak menstruacije u uobičajenom vremenskom okviru. Nadalje, obično se moderne žene okreću testnim trakama osjetljivima na promjene u razini hCG, što se povećava oplodnjom i razvojem trudnoće. Ako je rezultat pozitivan onda možete otići do liječnika.

I možete pričekati preporučene 8 tjedana. Trudnoća treba izračunati prvog dana posljednjeg menstruacije. To je prilično jednostavno. Naravno, ako pokrenete ženski kalendar. Ne treba zapamtiti datum seksa.

Možete se prijaviti na zakon u bilo kojoj antenatalnoj klinici. Međutim, preporučljivo je da se registrirate s onima na koje pripadate u mjestu prebivališta. Uostalom, tako da dobijete veliki plus - liječnici će biti blizu vašeg doma. Na prvom posjetu trebat će vam putovnica, polica osiguranja i SNILS.

Tijekom posjeta liječnik će vas pregledati i dati upute za različite testove. Prema rezultatima, izradit će se plan upravljanja trudnoćama. Redovita promatranja liječnika i razumna primjena preporuke potrebna je za dobrobit buduće majke i bebe.

Čak i ako se registrirate do 12 tjedana, dobit ćete mali bonus u obliku paušalnog iznosa u iznosu od nešto više od 500 rubalja. Naravno, nije glavni grad, ali lijepo. Štoviše, vjerojatno biste se obratili liječnicima kako biste bili spokojni za svoje potomstvo.

Kako, kada i za što se prijaviti za trudnoću?

Trudnoća je važan događaj u životu svake žene, a svaka buduća majka nastoji osigurati da se ovo vrijeme potroši za nju i dijete koje se razvija u njezinu utrobu na najbolji mogući način. Uspješni tijek trudnoće u velikoj mjeri ovisi o kvalificiranom medicinskom nadzoru, stoga prva stvar koju žena koja uči o svom novom položaju trebala bi se prijaviti za trudnoću u predškolskoj klinici. Razgovarajmo o tome kako, kada i zašto se trebate registrirati i što je potrebno za to.

Kada se trudnica treba prijaviti kod ginekologa?

Jedno od prvih pitanja koja brine žene koje jedva znaju za svoju trudnoću je kada je potrebno kontaktirati antenatalnu kliniku da se registrira za trudnoću. Ginekolozi preporučuju uzimanje pod nadzor liječnika u prvom tromjesečju, ili bolje, prije početka 12. tjedna. To će izbjeći komplikacije kod nošenja djeteta, vrijeme za primijetiti i spriječiti prijetnju pobačaja, te, ako je potrebno, ispraviti tijek trudnoće.

Želja trudnice da se što prije savjetuje s ginekologom je sasvim razumljiva, ali treba imati na umu da liječnici rijetko registriraju buduće majke prije 7-8 tjedana.

Oni to objašnjavaju rekavši da je razdoblje od 1 do 6 tjedana vrijeme kada je rizik spontanog pobačaja previsok. Budući majčin prigovor na činjenicu da želi sačuvati trudnoću odgovara liječnik: ako je trudnoća prekinuta tijekom prvih tjedana, to ukazuje na to da embrij nije održiv ili ima ozbiljna odstupanja pa možemo reći da ovdje djeluje "prirodna selekcija" Bilo bi tužno za ženu. Držanje takve trudnoće ne bi imalo smisla.

Međutim, još je moguće u ranoj fazi kontaktirati antenatalnu kliniku kako bi se potvrdila ili poništila pojava trudnoće. Na pregledu ginekolog uvijek ne može primijetiti da je žena na položaju pa postoji mogućnost da će je poslati na ultrazvučni pregled ili analizu koja određuje razinu hCG.

Da bi ispravno odredili razdoblje u kojem je već moguće registrirati za trudnoću, morate početi ne od očekivanog datuma začeća, već od prvog dana posljednjeg menstrualnog razdoblja. U medicini se to zove opstetrički termin, a ginekolozi koriste ovu metodu izračuna, određujući koliko tjedana žena je trudna. Nakon što se izračuna opstetrički termin, ginekolog određuje očekivani datum isporuke i vrijeme puštanja na dekret.

Mogu li se registrirati nakon 12 tjedana?

O tome zašto se trebate prijaviti prije 12. tjedna, već je već spomenuto. Mnoge trudnice zanima je li moguće kasnije doći do ginekologa. Teoretski, žena može izaći pod nadzor liječnika čak i nakon 12 tjedana, ali onda mora razumjeti kakve će posljedice imati za nju i njezino dijete. Prva važna testiranja i studije provode se već u prvom tromjesečju, tako da ginekolozi snažno savjetuju: bolje je ne propustiti preporučeni period registracije.

Žene koje su u ranom razdoblju pod nadzorom ginekologa u antenatalnoj klinici, država potiče malu uplatu koja će biti izdana zajedno s majčinstvom.

Još jedan važan razlog za neodgodivanje registracije je rođendanska svjedodžba. Ovo je dokument koji ženama pruža besplatnu medicinsku pomoć tijekom trudnoće, tijekom rada i neko vrijeme poslije. Raspoređen je u kliniku za majčinstvo kada se trudna majka kreće na porodni dopust, to jest 28. ili 30. tjedna, ovisno o tome očekuje li se jedna ili više djece. Preduvjet za dobivanje dokumentacije je činjenica promatranja trudnoće najmanje 12 tjedana, a obavezno je jedan stručnjak. Stoga, čak i ako se žena nije prijavila u ranoj dobi, trebala bi se pojaviti u ginekologu najkasnije 18 tjedana (za višestruke trudnoće - najkasnije 16), inače bi joj se moglo uskratiti svjedodžba o davanja potvrde, a onda će morati platiti za porod,

Kako se trudnice registriraju?

Natrag u ranim 2000-ih, trudnica je bila dužna registrirati se samo za trudnoću u mjestu prebivališta. No, u 2006. godini izdana je uredba koja je regulirala izdavanje generičkog certifikata. Ovaj je dokument stvoren kako bi se poboljšala kvaliteta medicinske skrbi u antenatalnim klinikama, rodilištima i dječjim klinikama, temeljem materijalnog interesa medicinskog osoblja.

Istodobno, zahvaljujući rodnom listiću, svaka žena u našoj zemlji dobila je pravo izbora u kojem će ženskoj klinici biti promatrana tijekom trudnoće i u kojoj bolnici želi rađati.

Danas, buduća majka, nakon prikupljanja svih potrebnih dokumenata, može odabrati u kojoj će zdravstvenoj ustanovi biti bolja i ugodnija imati trudnoću te ima pravo prijaviti se za gotovo bilo kakvu antenatalnu kliniku - javnu ili privatnu, u mjestu prebivališta, registracije ili u bilo kojem drugom području nagodbe. Ako je potrebno, to se može obaviti iu nekom drugom gradu. Treba imati na umu da nisu sve privatne klinike akreditirane za izdavanje rodnog listića, stoga je neophodno pojasniti ovu točku prije registracije za praćenje trudnoće kod određenog ginekologa.

Obično nije teško registrirati se na mjestu registracije, pogotovo ako je žensko savjetovanje u kojem je žena već promatrana. Za izjavu pod nadzorom liječnika trebat će vam sljedeći dokumenti:

 • putovnica;
 • zdravstveno osiguranje;
 • potvrda o mirovinskom osiguranju.

Uzimajući buduću majku na račun, liječnik dobiva dvije karte - pojedinačna trudna kartica i mjenjačka kartica. Prva je pohranjena u ginekološkom uredu sve do rođenja, drugi je predan pacijentu. To su najvažniji dokumenti za trudnicu i njezin ginekolog. Osobito je vrijedna razmjena kartica. Sadržavat će sve informacije o zdravlju majke, tijeku i ishodu trudnoće te podatke o novorođenčadi. Žena bi trebala imati zamjensku karticu u bilo kojem planiranom i neplaniranom prijemu, uključujući i specijalizirane stručnjake, i pazite da je sačuvate tijekom prijama u bolnicu.

Da biste se registrirali u mjestu prebivališta ili boravišne dozvole, potrebno je prikupiti sve iste dokumente, sastaviti kopiju i priložiti ih na prijavu. Zahtjev upućenom čelniku savjetovanja sadržavat će zahtjev da se priloži ovoj klinici kako bi pratila napredak trudnoće. Osim toga, trebali biste imati kopiju privremene dozvole boravka ili kopiju ugovora o zakupu s vama. Kao što pokazuje praksa, nedavni dokumenti u klinikama uvijek ne zahtijevaju, ali kako bi se izbjegla nepotrebna zbrka, najbolje je to prije toga paziti.

Ispitivanje trudnice prilikom registracije

Da bi se registrirala trudnoća, žena ne samo da mora prikupiti potrebne dokumente, već i podvrgnuti nizu pregleda. Prije svega, to će biti pregled ginekologa s kojim planira pratiti.

Kada je buduća majka registrirana i popunjena njezinom individualnom i mjenjačkom karticom, potrebne su sljedeće informacije:

 • datum zadnje menstruacije (za izračunavanje razdoblja opstanka);
 • podaci o zdravlju majke: kakve su bolesti i operacije podvrgnute, bilo da je bilo više trudnoća i porođaja, bilo da ima loše navike
 • podaci o težini i veličini zdjelice trudnice;
 • normalni krvni tlak.

Liječnik može obaviti ginekološki pregled i uzeti test na analizu mikroflore. Na istom prijemu, ginekolog će objasniti kakva će istraživanja buduća majka morati proći u bliskoj budućnosti. Trudnice također trebaju posjetiti uske stručnjake - terapeuta, stomatologa, oftalmologa, ENT stručnjaka.

Trajanje trudnoće do 30 tjedana trebao bi biti prikazan ginekologu barem jednom mjesečno, nakon toga - jednom svaka dva tjedna. Trajanje od 36 ili više tjedana uključuje posjet liječniku svaki tjedan do isporuke.

Zanemarivanje posjeta ginekologu koji vodi trudnoću nije potrebno ni na samom početku niti na kasniji datum: buduća majka sama i njezin liječnik ovise o načinu na koji njihovo zdravlje i razvoj djeteta odgovara uspješnoj dostavi i rađanju zdravog i snažnog djeteta. beba. Stoga je vrlo važno odabrati kvalitetnu medicinsku njegu i registrirati se na vrijeme.